BODY In Service Training. Beskrivelse af BODY træningsprogrammet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BODY In Service Training. Beskrivelse af BODY træningsprogrammet"

Transkript

1 BODY In Service Training Beskrivelse af BODY træningsprogrammet 2013

2 For så vidt at kropslige temaer som køn, seksualitet, handicap og helbreds og sygdomsopfattelser i særlig grad er sensitive zoner i interkulturelle møder, vil der også i voksenundervisning og voksenvejledning være områder, hvor disse temaer har særlig relevans. Det gælder netop undervisning, hvor spørgsmål omkring helbreds og sygdomsopfattelser, seksualitet, forældreskab, kønstemaer samt alle former for fysisk og interkulturel træning spiller en vigtig rolle. Det er samtidig undervisningsområder, der kan bidrage til at skabe gensidig forståelse for kulturbetingede forskelle såvel som fælles anerkendelse af særlige behov i undervisning og vejledning. På denne baggrund har BODY projektets træningsprogram bygget på følgende metodologiske grundpiller: Træningsprogrammet baserer sig på en omfattende research omkring samspillet mellem kultur og kropslige temaer for at sikre, at programmet reelt tilgodeser de pædagogisk didaktiske behov, der kan knytte sig til de kritiske situationer og udfordringer, som voksenundervisere og vejledere møder i deres arbejde. Træningsprogrammet baserer sig på en modulopbygget struktur, som gør det muligt at skabe synlig progression mellem de enkelte undervisningsblokke, og som muliggør en fleksibel tilpasning af indhold og form til de aktuelle deltagerbehov, der løbende viser sig Igennem den praktiske undervisning og træning. (Modulerne har fokus på: kropslig og nonverbal kommunikation, helbred og sygdom, køn, seksualitet, handicap set I lyset af forskellige aspekter som kultur, etnicitet, religiøsitet, alder, fysisk og psykisk kapacitet, seksuel orientering mv.) Træningsprogrammet baserer sig på en pædagogisk tilgang, hvor det interkulturelle perspektiv og uformel læring er I højsædet sammen med interaktive opgaveløsninger, hvor alle tager aktivt del i processerne, og hvor underviserne i ligeså høj grad indtager en faciliterende rolle. I undervisningssituationer og lignende professionelle møder er det nødvendigt for professionelle at være opmærksom på kropslige signaler i kontakten med deltagere, brugere og borgere. Det er også vigtigt at kunne forholde sig selvrefleksivt i forhold til egne følelser, reaktioner og overveje, hvilke kerneværdier der ligger til grund for følelserne og reaktionerne. Uanset hvad vi tænker og føler omkring kroppen og kropslige temaer som helbred køn, seksualitet og handicap, så er kroppen og dens udtryksformer altid til stede, også når vi prøver at ignorere den i den givne situation og kontekst. Selv om vi ikke reflekterer over andres tiltrækningskraft, over vore egne kropslige svar og dybe emotionelle reaktioner så gennemlever vi alligevel situationerne reagerer på den ene eller anden måde og påvirker herved selv den mindste sociale interaktion.

3 Den evne til selvrefleksion, der er et grundlæggende led i den interkulturelle tilgang gør os i stand til at udforske os selv i enhver situation og interaktion, således som vi ofte gør spontant og ureflekteret i samværet med vores partner. Det gælder især i professionelle møder, hvor vi indgår som undervisere, trænere, vejledere, omsorgspersoner mv i samspillet med deltagere, brugere og borgere. Denne metode kan hjælpe os til at reflektere over og forstå, hvorfor en given undervisnings eller vejledningssituation virker fastlåst, hvorfor der opstår stærk modstand, afvisninger og direkte chokreaktioner, hvorfor vi havner i konflikter, selv om vi ikke ønsker det mv. Pædagogiske mål for træningen: På grundlag af BODY projektets undersøgelsesresultater og på baggrund af erfaringerne fra pilotkurser i partnerlandene har de endelige pædagogiske mål for BODY forløbet været udviklingen af interkulturelle kompetencer blandt deltagerne. Det indebærer: Kompetencen til at decentrere, dvs professionelles evne til at være opmærksom på den indflydelse, som den personlige kulturelle bagage (egne normer, værdier, kommunikative traditioner mv) har på interaktionen med kursusdeltagere/studerende/voksne elever/brugere/borgere. Kompetencen til tilsvarende at afkode og skabe nuanceret forståelse for andres kulturelle bagage. Kompetencen til at rumme, forhandle og tilpasse undervisning og andre forløb til kulturelle forskelle på en måde, der inkluderer og nyttiggør dem i undervisningen. BODY programmet støtter således de professionelle deltagere i: At opnå en bedre forståelse for kulturelle forskelle I relation til krop, helbred og sygdom, køn, seksualitet og handicap. At udvikle kompetencer og færdigheder til at reflektere over nonverbal adfærd og kommunikation egen såvel som andres. At designe og gennemføre egen undervisning, der tager højde for, at kulturelle forskelle i relation til krop, helbred og sygdom, køn, seksualitet og handicap på forskellig måde kan berøre deltagernes følelser, værdier og reaktioner i undervisningen. For at understøtte og vedligeholde deltagernes erfaringer og læringsresultater fra BODY forløbet har deltagerne efterfølgende haft direkte adgang til alle undervisningsmoduler, øvelser, nye materialer udviklet under selve forløbet samt alle øvrige udviklingsprodukter fra BODY projektet, som de fremadrettet kan nyttiggøre i deres professionelle arbejde.

4 Kompetencebehov blandt undervisere og vejledere: Der findes tilsyneladende kun få efteruddannelses og undervisningsforløb, der direkte bibringer undervisere og vejledere færdigheder, viden og forståelse i forhold til kulturelle fremtrædelsesformer og praksisformer relateret til kroppen og kropslige emner som helbred og sygdom, køn, seksualitet og handicap. Metodikken i BODY projektets pilotkurser og træningsprogram har derfor sigtet målrettet på at udvikle og styrke interkulturel indsigt og interkulturelle kompetencer med fokus på konkrete metoder, værktøjer og øvelser til at håndtere og imødekomme kommunikative udfordringer i voksenundervisning og voksenvejledning, hvor omdrejningspuktet er forskellige kulturelle tilgange til kropslige temaer. Undervisere og vejledere med interesse i samspillet mellem kultur og krop I professionelle sammenhænge har ikke alene behov for viden og erfaring omkring interkulturalitet, men også behov for viden og erfaring om kropsrelaterede temaer som dem, der har været I centrum for BODY projektet. Det gælder således professionel kompetence i forhold til: Interkulturel competence I praktiske undervisningssituationer. Erfaring I voksenundervisning generelt, herunder også train the trainers forløb. Fortrolighed med almen begreber og omkring krop, helbred og sygdom, køn, seksualitet og handicap. Fortrolighed med teoretiske tilgang til interkulturalitet og de kropsrelaterede temaer. Hertil kommer de professionelle behov for: At føle sig tilpas og tryg ved at arbejde med sensitive temaer som seksualitet eller handicap i undervisning af hold og grupper. At have kapacitet til at facilitere og styre personlige selvreflektioner I hold og gruppeundervisning. At have kapacitet til at håndtere og facilitere følelsesmæssige og personalige reaktioner, der opstår I kølvandet af selvrefleksive processer. At have erfaring med og føle sig tilpas ved at anvende uformelle pædagogiske metoder I hold og gruppeundervisning (nteraktive, creative og fornyende undervisningsmetoder med brug af kunstneriske redskaber, kropsbaserede øvelser mv).

5 Det detaljerede dagsprogram for BODY forløbet: Første dag Tidsramme Programpunkt Kort beskrivelse 09:30/11:00 Opvarmning Introduktion Kropslige opvarmningsøvelser efterfulgt af en interaktiv, ikke formel præsentation af deltagerne. Deltagerne bliver bed tom at tegne et selvportræt I fuld størrelse med den instruks, at portrættet skal afspejle bade den personlige og professionelle identitet. Selvportrætterne indgår som redskaber til løbende selvrefleksion og videreudviklet gennem hele træningsforløbet. 14:00/15:30 Hvad er kultur generelt? Hvad er professionel kultur? I denne section faciliterer vi en refleksion over sammenhængen mellem kultur, identitet og forskellige aspekter ved vores individualitet. Et af målene er at illustrere, hvordan identitet både kan omfatte overfladefaktorer (fysisk fremtræden, påklædning mv) og dybere, skjulte elementer. Det fører til en videre facilitering af refleksioner over værdier og normer i vores professionelle kultur. 16:00/17:30 Decentrering med billeder I denne section introducerer vi begrebet om og metoden til decentrering gennem en billedøvelse, der kan styrke forståelsen for, hvordan kulturelle referencer påvirker møder mellem mennesker og vores egne reaktioner på forskellige værdier mv. 17:30/ Anden dag Dagens gruppebaserede evaluering Den løbende evaluering finder sted i faste grupper.

6 Tidsramme Programpunkt Kort beskrivelse 09:30/11:00 Opvarmning via identitetsøvelse. Introduktion til Critical Incident metoden (Margalit Cohen Emerique) Introduktion til formal, tilgang og metodik i metoden Critical Incidents (Kritiske hændelser), som den er udviklet af Margalit Cohen Emerique. 11:30/13:00 Deltagernes egne eksempler på critical incidents kritiske hændelser: gruppearbejde I mindre grupper Præsentation of gruppernes analyser 14:00/15:30 Introduktion to CImetodens forhandlingsmetodik (negotiation) 16:00/17:30 Forum Teater forhandling I praksis Denne sektion gennemgår de basale skridt I CI metodikken både ud fra et teoretisk og praktisk perspektiv. Hertil kommer en detaljeret analytisk gennemgang af eksempler på kritiske hændelser. Deltagerne træner desuden alle trin I det analyseværktøjer, der hører til metoden, herunder refleksion og analyse af oplevede kulturchok, sensitive zoner i kulturmøder mv Denne sektion gennemgår de basale trin og processer I den såkaldte forhandlingsmetodik. Deltagerne afprøver og anvender metoderne fra Forum Teater i mindre grupper ud fra deres eksempler på kritiske hændelser som led i en træning i forhandling. Grupperne præsenterer deres forhandlingsspil i plenum, hvor mulighederne for at påvirke de kritiske situationer diskuteres i fællesskab og gennemspilles i praksis. 17:30/ Dagens gruppebaserede evaluering Film: My Child (fra Tyrkiet) Den løbende evaluering finder sted i faste grupper. Et centralt led I det samlede træningsforløb er deltagernes aktive deltagelse og bidrag til den fælles læringsproces. Samtidig er det vigtigt at fastholde et praksisorienteret fokus i alle metoder og øvelser. Derfor indgår dokumentarfilmen My Child også som et væsentligt læringselement med fokus på regnbue familier i Tyrki

7 et og skabt af en af deltagerne. Filmen retter således de andre deltageres opmærksomhed mod LGBT temaer på en sensitiv måde. Tredie dag Tidsramme Programpunkt Kort beskrivelse Gruppesektion om køn Denne sektion har til formål at: Forstå og analysere kønsstereotyper og deres oprindelse inden for forskellige kulturer. Mindske stereotype forestillinger og praksisser ift kønsspecifikke adfærdsformer, der adskiller sig fra vores egne kulturelle kønsreferencerer. Udfordre kønsroller og kønstereotypier Gruppesektion om handicap Denne sektion har til formal at: Gennem interaktive og ikkeformelle erkendelsesprocesser at lære, hvordan vi sætter personen i centrum frem for handicappet. Hvordan vi undgår at definere mennesker ud fra deres handicap. Hvordan vi nedbryder fordomme og forståelser omkring handicappede liv og handlemuligheder Feltarbejde Et hovedformål for det samlede forløb er at udvikle interkulturel kompetence og færdigheder, herunder opmærksomheden omkring den betydning, som kulturbegreber, kulturelle forudsætninger og bagager gensidigt har på dialog og den gensidige forståelse I professionelle møder. Derfor har sektionen for feltarbejde til formål at skærpe deltagernes opmærksomhed, refleksion og erkendel

8 se omkring deres egne reaktioner og interaktionsformer i mødet med ukendte kulturelle udtryk af kropslig karakter. Feltarbejdet har således ført deltagerne i berøring med en lang række forskelligartede aktiviteter i byens (Budapest) rum, herunder: Den Usynlige Udstilling, Budapest Pride Festival, Et hjemløsested, Et korprojekt mv Fjerde dag Tidsramme Programpunkt Kort beskrivelse Fælles opsamling på gårsdagens feltarbejde Med udgangspunkt I et analyseværktøj bliver deltagerne bedt om i grupper at analysere deres oplevelser og erfaringer fra feltarbejde og opføre små optrin over feltarbejdet Gruppesektion om helbred og sygdom Gruppesektion om seksualitet Denne sektion har til formal at: Skærpe deltagernes opmærksomhed og sensibilitet ift kulturelle forskelle i opfattelsen og definitionen af helbred, sundhed og sygdom samt kulturelle forskelle i behandlings og plejetraditioner mv Skærpe deltagernes opmærksomhed omkring manglende anerkendelse af andre kulturelle definitioner og oplevelser af sundhed og sygdom i voksenundervisning og i mange vestlige social og sundhedssystemer. Introducere metoden Persona som en måde at nuancere billedet af og tilgange til sundhed og sygdom blandt brugere og borgere med andre kulturelle forståelser. Denne sektion har til formal at: Styrke deltagernes opmærksom

9 hed, viden og metoder til at arbejde professionelt med intime emner i undervisning, vejledning mv. Give deltagerne oplevelser og erfaringer med fysiske grænser. Facilitere refleksioner over personlige følelser og oplevelser af enten lethed eller vanskelighed ved at italesætte seksuelle temaer. At sætte focus på de kommunkative udfordringer, der knitter sig til at sætte personlige grænser I samtaler og øvelser, hvor seksualiteten er i spil. At hjælpe deltagerne til at reflektere over skillelinien mellem følelser og værdier. At hjælpe deltagerne til at reflektere over, hvordan sex indgår I vores identitet, og hvordan vores kulturelle referencerammer påvirker vores følelser omkring sex og seksualitet. 16:00/17:30 Deltagernes egne aktiviteter og bidrag 17:30 Dagens gruppebaserede evaluering Film: Hasta la Vista Deltagerne har hér lejlighed til at fremvise deres egne metoder og øvelser set ud fra BODY perspektivet g tilgangen. Den løbende evaluering finder sted i faste grupper. Et centralt led I det samlede træningsforløb er deltagernes aktive deltagelse og bidrag til den fælles læringsproces. Samtidig er det vigtigt at fastholde et praksisorienteret fokus i alle metoder og øvelser. Derfor indgår filmen Hasta la Vista, der handler om tre handicappede unge mænd og deres følelser og erfaringer omkring sex og seksualitet.

10 Femte dag Tidsramme Programpunkt Kort beskrivelse Introduktion til BODY projektets produkter og resultater Fælles udvikling af nye metoder og værktøjer en gruppeopgave Deltagerne arbejder i mindre grupper med at relatere ugens metoder, værktøjer og øvelser til deres hjemlige sammenhænge og sammen videreudvikle nye metodiske idéer ud fra BODY perspektivet. 14:00/15:30 Præsentation af gruppernes resultater Deltagerne deler deres idéer og planer for, hvordan de kan overføre og videreudvikle BODY metoderne til deres hjemlige professionelle institutioner og fagkulturelle sammenhænge. 16:00/17:30 Evaluering Kropslige, interaktive evalueringsaktiviteter.

11 Metoder, øvelser og materialer fra BODY programmets undervisning: HVAD ER HELBRED, SUNDHED OG SYGDOM? Formål At introducere deltagerne til samspillet mellem kultur og helbred herunder kulturelle forskelle i begrebsforståelsen omkring krop, helbred, sundhed og sygdom. Kompetencemål At lære opmærksomhed omkring kulturelle tilgange, hierarkier og ekskluderende adfærd I relation til helbred, og sundheds og sygdomsopfattelser. Fremgangsmåde: Hvad er helbred, sundhed og sygdom? instruktion til øvelse 2 (eller flere) store papirark sættes op på væggen. På et af arkene skrives Godt helbred og sundhed. På et andet ark står der dårligt helbred og sygdom. Deltagerne bliver bedt om spontant at skrive stikord for disse ord på små post it s. Når deltagerne er færdige med denne opgave, bliver de bedt om at klæbe deres post it s op på de store ark under hhv Godt helbred og sundhed og dårligt helbred og sygdom. Herefter studerer alle deltagere stikordene nærmere. Deltagerne sidder I en rundkreds og skal nu overveje, hvilke stikord de især forbinder med professionelle erfaringer. Hver deltager gør kort rede for, hvilke konkrete erfaringer der ligger til grund for de stikord, de har anført på deres post it s Læreren/facilitatoren skriver de professionelle stikord på nye ark og kalder dem for professionelle begreber Hvis de nævnte stikord stammer fra et vestligt sundhedssystem, tilføjer facilitatoren nogle nøgleord for godt helbred og sundhed hhv dårligt helbred og sygdom fra fjernøstlige eller andre kulturelle behandlingssystemer, for eksempel ayurvediske og islamiske traditioner. Facilitatoren beder deltagerne om at reflektere over de følelser, værdier og etiske standpunkter, som de relaterer til forskellige kulturelle begreber og traditioner omkring sundhedsvæsen,

12 sygdomsbilleder etc. Facilitatoren konkluderer, at når begreber som helbred, sundhed og sygdom indgår som emner I voksenundervisning, supervision og vejledning, kan det være nødvendigt at afdække og synliggøre andre begreber, traditioner, etiske holdninger og værdier på en anerkendende måde. Det er vigtigt at have øje for, hvordan kulturbetingede forskelle påvirker kommunikationen og interaktionen I undervisningen og læringsprocesserne blandt voksne elever. Evaluering: Råd til underviser/ facilitator: Forberedelse: Målgruppe: Fælles evaluering I en plenumrunde I form af en varm evaluering, der finder sted I direkte forlængelse af den undervisningssession, hvor disse temaer er bragt på banen. Det vigtige er, at deltagerne får lejlighed til at udtrykke, hvordan italesættelsen af forskellige kulturelle tilgange til helbred, sundhed og sygdom har påvirket dem affektivt såvel som kognitivt i situationen. Hvis øvelsen gennemføres I en heterogen deltagergruppe, bør facilitator være meget opmærksom på at udføre den I en inkluderende og anerkendende atmosfære. Facilitator skal også sikre, at alle deltagere føler sig godt tilpas og får mulighed for at give deres meninger og erfaringer til kende uden at føle sig underlagt og hæmmet af skjulte hierarkier I gruppen. Facilitator bør tilegne sig viden om kulturelle tilgange til helbred og sundheds og sygdomsopfattelser for at kunne bidrage med faktuel viden til øvelsesprocessen og for at kunne forholde sig kvalificeret til spørgsmål og diskussionsemner fra deltagerne. En vis gruppestørrelse, der kan sikre en gruppedynamik I erfaringsudveksling og diskussioner. Materialer: Store papir eller papark Speedmarkere i forskellig størrelse Post it s Varighed: 60 minutter

13 KØNSROLLER Formål: At analysere og forstå de stereotyper, der knytter sig til kønsroller i forskellige kulturer. At nedbryde kønsstereotype holdninger og praksisser over for kønsrollemønstre, der adskiller sig fra vor egen kulturelle referenceramme. At udfordre kønsstereotyper I det hele taget. Kompetencemål: Bevidsthed og opmærksomhed om kønsstereotypisering I vores egen kultur. Fremgangsmåde: Introduktion: Oplæg, der indfører deltagerne i overleverede dualismer i kønsideologier: særlige forestillinger om, at mænd og kvinder er modsatte skabninger og køn, biologisk såvel som kulturelt og socialt. Set også i lyset af sociodemografiske forandringer i Europa: Kvinde/Mand natur/kultur privatsfære/offentlig sfære reproduktion/produktion 1. Deltagerne bliver opdelt i 4 grupper (ikke større end 5 medlemmer). Gruppernekan være kønsopdelte eller kønsblandede. 2. Hver gruppe får et stort papirark, der er inddelt I to kolonner med følgende overskrifter for hver af de 4 grupper: A). (Opfør Jer som) en mand, der er forskellig fra Jeres kulturelle referenceramme B) (Opfør Jer som) en kvinde, der er forskellig fra Jeres kulturelle referenceramme C) (Opfør Jer som) en mand, der er tæt på Jeres kulturelle referenceramme D) (Opfør Jer som) en kvinde, der er tæt på Jeres kulturelle referenceramme 3. Grupperne bliver bed tom at skrive I den første kolonne og lade den anden kolonne stå tom indtil videre. I den første kolonne skal grupperne notere, hvad det vil sige at opføre sig som en mand eller kvinde med forskellig eller lignende kulturel referenceramme ud fra gruppernes overskrifter. Gruppemedlemmerne tager I opgaven udgangspunkt I deres egne kulturelle referencerammer og personlige baggrund såvel som i professionelle erfaringer. Grupperne har 20 minutter til at udføre opgaven. 4. Grupperne tilføjer nu I anden kolonne stikord på, hvad folk siger eller folk gør, når der er nogle mennesker, som i deres opførsel afviger fra de gængse forestillinger om, hvordan kønnene

14 skal opføre sig. Det kan give anledning til mange diskussioner og synspunkter I grupperne, som får 20 minutter til denne opgave. Evaluering: Råd til underviser/ facilitator: Forberedelse: Målgruppe: Materialer: Varighed: 5. Underviseren/facilitatoren hjælper deltagerne med at analysere gruppernes lister. Mulige spørgsmål til grupperne kan være: Hvordan og hvor lærer og tilegner vi os vore forestillinger om mandlige og kvindelige kønsroller? Udvider eller begrænser disse roller os I vores livsmuligheder og livsvalg? Er der nogen I Jeres omgangskreds, der har opført sig anderledes, end kønsrollerne foreskriver? Hvilke andre konklusioner og synspunkter har I I forhold til dette emne? Henvis eventuelt til eksempler på kritiske hændelser fra BODY projektets samling eller fra andre sammenhænge. Det kan I nogle tilfælde inspirere deltagerne til at finde eksempler I gruppearbejdet, især angående spørgsmålet om, hvordan folk kan reagere på såkaldt afvigende adfærd. Forberedelse af papirark med kolonner og overskrifter til grupperne. Instruktionsbeskrivelse, jvf. ovenfor. 20 deltagere Papirark og speedmarkere af en vis størrelse 90 minutter

15 BERØRING At opdage sine grænser 1) Formål: At skabe opmærksomhed og spore deltagerne ind på at arbejde med intime emner At opleve og erfare fysiske grænser Kompetencemål: Kropsbevidsthed og sensitivitet omkring egne kropslige grænser Fremgangsmåde: Deltagerne går frit rundt i rummet de finder sammen to og to og danner par de følger instruktionerne og skifter partner efter hver instruktion. Indledende besked til deltagerne: hvis der er en øvelse, I ikke har lyst til at medvirke i, så sig det til Jeres partner! 1. Giv hinanden hånd 2. Giv hinanden et knus 3. Kys hinanden på kinden 4. Giv hinanden en skuldermassage 5. Blink til hinanden 6. Massér den andens hånd 7. Kærtegn hinandens ansigt 8. Kys den anden på øret 9. Gnid næser 10. Bind (løft) den andens hår op 11. Sæt Jer på hinandens skød Evaluering: Diskussion: Var det vanskeligt at sætte grænser? Hvorfor, hvornår? Hvad føler du, når din partner overtræder dine grænser? Kan du udtrykke det? Hvordan? Var der en forskel, når læreren/coachen var partner? Gennemførte du de fleste øvelser eller kun nogle få af dem? Var det vanskeligt, når den ene part sagde nej til en øvelse? Hvordan føltes det? Råd til underviser/ facilitator: Målgruppe: Materialer: Varighed: Hvilken øvelse var den vanskeligste for dig? Hvorfor? Øvelserne Seksuelle grænser 1) og 2) bør bygge videre på hinanden. Hvis der ikke er tilstrækkelig tid, kan øvelserne evalueres under ét. Det er vigtigt at referere tilbage til målene, når der konkluderes på øvelserne deltagere Stole 20 minutter

16 LAD OS SNAKKE OM SEX! At opdage sine grænser 2) Formål: At facilitere deltagernes refleksion over, hvor let eller vanskeligt det er at tale om seksuelle emner. At facilitere deltagernes refleksion over, hvordan de kan definere og formidle deres personlige grænser, når de er I en situation, hvor det forventes, at de taler om seksualitet. Kompetencemål: Bevidsthed og kommunikative færdigheder Bedre evne til at kommunikere omkring sex Bedre evne til at sætte grænser At håndtere generthed og forlegenhedsfølelse Fremgangsmåde: Underviseren/facilitator lægger alle kort med spørgsmål om seksualitet i en boks/kasse midt i rummet. Deltagerne går frit rundt i rummet finder sammen i par og tager et kort fra boksen ét kort pr par! Partnerne får på skift 2 minutter til at svare på samme spørgsmål. Samlet har partnerne således 4 minutter til drøftelse. Deltagerne skifter partner 4 gange. Underviseren / facilitatoren sørger for at holde deltagerne ajour med tiden. Det er vigtigt at have plads nok til, at partnerne kan drøfte deres spørgsmål uforstyrret i forhold til de øvrige par. Instruktion til deltagerne: Hvis den enkelte af Jer ikke har lyst til at svare på spørgsmålet, så sig det til partneren! Spørgsmål på kortene: 1. Er sex vigtigt for dig? 2. Hvis du gerne vil vide et eller andet om sex, hvem spørger du så? 3. Hvad gør du, hvis du finder ud af, at du er forelsket I én, der allerede er I et forhold? 4. Ville du have forståelse for, at din kæreste havde sex med en anden? 5. Fortæl den anden person om din seneste seksuelle fantasi. 6. Hvad ville du ikke bryde dig om, at din partner bad dig gøre, når I har sex? 7. Hvad kan efter din mening være forskelligt for mænd og kvinder? 8. Hvilke seksuelle emner kan du tale med dine forældre om? 9. Hvad er smukt ved dig efter din egen vurdering? 10. Hvad mener du om masturbation? Masturberer du? 11. Kunne du tænke dig at have sex med én, der er meget ældre end dig selv? 12. Kunne du tænke dig at have sex med én, der er meget yngre end dig selv? 13. Ved du, hvordan det er at få en orgasme? 14. Kunne du tænke dig at have sex med én af dit eget køn? Evaluering: Hvad syntes du om at tale om sex på denne måde? Hvad var med til at gøre det hhv vanskeligt eller let?

17 Råd til underviser / facilitator: Forberedelse: Målgruppe: Materialer: Varighed: Var der forskelle I forhold til de partnere, du talte med? Hvad var i så fald forskelligt? Hvordan blev det oplevet af dem, der var sammen med underviseren/coachen? Gjorde det en forskel? Følte du, at det blev lettere I løbet af øvelsen? Hvorfor i så fald? Var der I løbet af øvelsen spørgsmål, som du ikke havde lyst til at besvare? Var det svært eller nemt at give udtryk for det? Er der bagefter noget, du fortryder, du har sagt? Hvorfor? Hvilke emner var mest sensitive for dig? Hvorfor? Øvelserne i Seksuelle grænser 1) og 2) bør bygge videre på hinanden. Hvis der ikke er tilstrækkelig tid, kan øvelserne evalueres under ét. Det er vigtigt at referere tilbage til målene, når der konkluderes på øvelserne. Der skal trykkes kort, og der skal skaffes en boks! 8 10 deltagere Stole, stor boks til spørgsmålskort 25 minutter

18 DECENTRERING MED BILLEDER Hvordan har vi det med sex? Er sex noget universelt, eller hænger sex sammen med vores kulturelle overbevisninger og værdier? Formål: Kompetencemål: Fremgangsmåde: Evaluering: At illustrere, hvor vanskeligt det kan være at skelne mellem følelser og værdier. At illustrere, hvordan sex hænger sammen med identitet, og hvordan vores kulturelle referenceramme indvirker på vores følelser og reaktionsmønstre. Øget bevidsthed omkring sammenhængen mellem seksualitet og kultur Deltagerne får 5 10 minutter til at vælge et billede. Instruksen lyder, at deltagerne skal udvælge det billede, der fremkalder den stærkeste følelsesmæssige reaktion. Deltagerne går sammen i smågrupper på cirka 3 personer. Gruppestørrelsen vil afhænge af, om flere deltagere har udvalgt det samme billede. I grupperne diskuterer deltagerne hver især følgende spørgsmål: 1. Hvilke følelser vakte det udvalgte billede? Hvad føler du, når du ser på billedet? Hvorfor skaber billedet så stærke følelsesmæssige spændinger I dig? 2. Hvilke værdier ligger til grund for din følelsesmæssige reaction over for billedet? 3. Hvilke værdier hos personen/personerne på billedet kan eventuelt ligge til grund for dét, der sker I billedet (hypotetisk overvejelse). Grupperne får i alt 15 minutter til at diskutere billederne. Evaluér I den samlede gruppe. Hver gruppe får mulighed for at vælge et billede fra gruppen og dele de følelser og overvejelser, som gruppen har drøftet. Øvrige spørgsmål: Var det vanskeligt at vælge et billede? Var det vanskeligt at differentiere mellem følelser og værdier? Øvelsen afrundes med en fælles drøftelse cirka 15 minutter omkring seksuelle kulturer og de mange facetter, seksualiteten indeholder såsom erotik, forplantning, intimitet, kropslige emner, identitet, vaner, grænser mv. Konklusion: Decentreringsøvelsen omkring seksualitet viser os, hvordan der opstår stærke og dybe følelser, når noget overskrider vores personlige grænser. Vi kan til tider have vanskeligt ved at kontrollere disse

19 Råd til underviser / facilitator: Forberedelse: Målgruppe: Materialer: Varighed: følelser. Når vi rører ved vore grænser, bevæger vi os ud på en sensitive færd, fordi der bag de følelsesmæssige reaktioner også bliver skubbet til vore grundlæggende værdier og identifikationsmønstre. Det letter mediationsprocessen, hvis underviseren/facilitatoren er forberedt på at styre evalueringen i retning af den mere begrebslige discussion omkring seksualitetens mange facetter og samspil med kultur. Det kan være en hjælp til grupperne, hvis de vælger én person til systematisk at notere de følelser, som gruppens medlemmer giver udtryk for under gennemgangen af billederne. Billederne hænges op på væggen eller spredes rundt på gulvet 10 deltagere 1) Billeder, der på forskellig vis illustrerer seksualitet. Billederne skal udvælges med sensibilitet og omhu, så de samlet viser en bred variation af seksuelle kulturer og vaner. Det er også vigtigt, at nogle billeder afspejler almindelige hverdagsforestillinger om seksualitet og sex. Billederne skal kopieres og hænges op på en måde, så deltagerne har god plads til at studere dem. 10 billeder er et passende antal til øvelsen 2) En liste over forskellige følelser 40 minutter

20 TABUER En historie med en vinkel Formål: At lære at se personen bag handicappet. At nedbryde fordomme. Kompetencemål: At øge bevidstheden omkring mødet med handecappede At nedbryde både forforståelser og direkte fordomme Fremgangsmåde: Deltagerne sætter sig I en rundkreds. Hver deltager får udleveret et rødt kort og et grønt kort. Fortælleren der har et fysisk handicap aflægger sit vidnesbyrd, dvs beretter sin personlige historie for deltagerne. Undervejs i historien fremsætter fortælleren fortæller en række standpunkter. Hver deltager skal tage stilling for eller imod det enkelte standpunkt og vise sin stillingtagen via henholdsvis det røde eller det grønne kort. Nogle deltagere bliver bedt om at uddybe de holdninger og overvejelser, der ligger til grund for deres stillingtagen. Alle tager aktivt del i processen. Projekt TABUER fortæller historier om personer med et fysisk handicap. Den enkelte fortæller beretter om sit liv og sin hverdag. Historierne viser ofte, at de personlige livshistorier på mange punkter ligner hverdagen for ikke fysisk handecappede personer. Men for mange deltagere kan det være en åbenbaring, at det faktisk forholder sig sådan. Standpunkterne og brugen af røde og grønne kort baner vej for en åben diskussion omkring handicap. TABUER er ikke kun en klassisk fortælle og lytteøvelse. Fortællerne kan anvende forskellige metodiker til at levendegøre deres livshistorier og hverdag med et handicap. For deltagerne/tilhørerne er der heller ikke tale om en klassisk modtagerposition, hvor man lytter til en andens fortælling. Der indgår også en klar interaktion. TABUER sigter på at informere om hverdagen som handicappet, men også på at sensibilisere deltagernes realistiske forståelse og indsigt i en tilværelse med et handicap. Det kan stadig være vanskeligt at leve med et handicap, men hver forhindring åbner samtidig nye muligheder og drømme.

21 Eksempler på standpunkter til brug for kortøvelsen og diskussionen: Bør handicappede have adgang til at deltage I alle former for aktivitet? Jeg kunne godt stifte familie med en fysisk handicappet partner? Jeg kunne ikke tænke mig at leve sammen med en handicappet? Folk med et fysisk handicap bør ikke have økonomisk støtte? Jeg synes, at handicappede virker patetiske? Homoseksuelle og indvandrere er også en slags handicappede? Bør folk med et fysisk handicap have ret til at få børn? Kunne du forelske dig I en handicappet person? Evaluering: Vi har generelt et bestemt billede af handicappede mennesker. Det er ikke altid et positivt billede. Vi låser os fast på en opfattelse i stedet for at gå bagom handicappet og se personen. Det rejser spørgsmål som: Er vores forestillinger om handicap kulturbetingede? Er vi opdraget til at opfatte handicap på en bestemt måde? Hvorfor er det svært for os at se en handicappet person om et helt menneske? Har denne træning styrket vores evne til at møde mennesket bag handicappet på en ligeværdig og anerkendende måde hvorfor, hvordan? Målgruppe: Materialer: Varighed: TABUER kan praktiseres med forskellige gruppestørrelser Stole 120 minutter, herunder: Introduktion Hvad er TABUER, kort om projektets mål og historie /10 min. Vidnesbyrd / personlige livshistorier/ 1 t. Refleksion /10 min.

22 NONVERBAL KOMMUNIKATION Formål: At give en introduktion til nonverbal kommunikation Kompetencemål: Øget opmærksomhed og bevidsthed om egen kommunikation Øget forståelse for elementerne i nonverbal kommunikation Øget indsigt i kulturelle forskelle I kommunikationsformer Fremgangsmåde: Instruktion til deltagerne: 1) Gå rundt I rummet og vælg først én person, så en anden, så en tredie, hvor du positionerer dig I samme afstand, som de andre har valgt. 2) Går rundt igen, skab øjenkontakt med én af de andre, som hereafter skal være din partner. Sørg for at have rum omkring Jer. Nu skal den ene af Jer være subjekt og den anden spejl. Spejlet reflekterer hele tiden, hvad subjektet gør. Prøv at udføre subject/spejl øvelsen på en måde, så det ikke er tydeligt for de andre, hvem der er hhv subject og spejl. Efter nogle få minutter skrifter I position. Afslut øvelsen, sig tak til hinanden og gå videre rundt i rummet. 3) Øvelsen Rytmemaskinen : Gå sammen I par, tæl sammen til tre (den første siger 1, den anden 2, den første 3, den anden siger 1, den første 2, den anden 3 etc). Når I har fået rytmen ind i kroppen, afløser I tallene med en gestus eller en lyd. Gør det hurtigere og hurtigeret! Vis Jeres rytmemaskine til de andre deltager. 4) Find en ny partner. Den ene af Jer skal være den ledende part, den anden følger efter den ledende. Jeres kontaktpunkt er overarmene. Den, der følger med, kan eventuelt lukke øjnene. Men den ledende/guiden skal have åbne øjne. 5) Øvelsen Blind bil : Gå sammen to og to. Den ene af Jer står med ryggen til den anden med lukkede øjne. Den anden, der står bagest er nu bilens fører, som kan styre bilen/den forreste person med lukkede øjne, ved at gøre følgende bevægelser: små lette slag på hovedet = gå fremad / små lette slag på højre skulder = drej til højre / små lette slag på venstre skulder = drej til venstre / små lette slag på ryggen = gå baglæns. 6) Den samlede deltagergruppe opdeles I to grupper: de deltagere, der søger øjenkontakt og de deltagere, der forsøger at undgå øjenkontakt. De kontaktsøgende prøver især at få øjenkontakt på alle mulige måder med dem, der gør mest for at undgå det. Efter et stykke tid bytes rollerne om. 7) Øvelsen Image : Deltagerne går sammen to og to og starter med at give hinanden hand. Den ene person bliver stående I

23 den same position, mens den anden person går lidt bort og kommer tilbage og stiller sig i en ny og forskellig position. Så bliver denne sidste person stående i positionen, mens den anden nu går lidt bort og vender tilbage i en ny position etc. 8) Øvelsen Fart gestus : En af deltagerne står I midten af rummet, mens de andre danner en rundkreds udenom. Personen i midten gør en bevægelse eller viser en gestus, mens de andre på skift kommer ind i midten og udøver en anden bevægelse eller gestus som svar på den første. Når alle har svaret med gestus, starter en ny runde, hvor svaret på gestus også kan omfatte et ord eller en sætning, som personen I midten kan besvare med en gestus eller med en lyd. 9) Øvelsen Stole : to deltagere sidder ved siden af hinanden på to stole. De kan kun kommunikere ved at bevæge hovedet eller bevæge arme eller be. 10) Øvelsen Digter : En digter fra Kazaria kommer på besøg for at recitere et af sine nyeste digte. En tolk oversætter digtet der fremføres på kazariansk til dansk. Evaluering: Hvilke aspekter ved nonverbal kommunikation har vi berørt I øvelserne? På hvilke måder påvirker kulturel distance kommunikationen? Med hvilke midler og ressourcer kan vi komme kulturel distance I møde? Råd til underviser / facilitator: Forberedelse: Målgruppe: Materialer: Varighed: Hvis der er tid til det, er det en god idé at danne undergrupper om de ovenstående spørgsmål. Hvis grupperne har brug for lidt hjælp, kan den følgende liste over stikord være velegnet: Bevægelser og gestus Kropspositioner / kropsholdninger Distance Ansigtsudtryk Følelsesudtryk Kontekstuel kommunikation: brug af objekter, møbler mv Paraverbal kommunikation: intonation, lydstyrke, tavshed og stilhed, rytme mv Eventuelt skriftligt materiale om kommunikation til uddeling blandt deltagerne Ikke bestemte krav til deltagertal Store papirark og speedmarkere 1½ time

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Livsstilscafeen indholdsoversigt

Livsstilscafeen indholdsoversigt Livsstilscafeen indholdsoversigt Mødegange á 3 timer: 14 mødegange fordeles over ca. 24 uger - 7 første mødegange 1 gang om ugen - 7 sidste mødegange hver 2. uge 3 opfølgningsgange efter ca. 2, 6 og 12

Læs mere

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Livsstilscafeen indholdsoversigt

Livsstilscafeen indholdsoversigt Livsstilscafeen indholdsoversigt Mødegange á 3 timer: 14 mødegange fordeles over ca. 24 uger - 7 første mødegange 1 gang om ugen - 7 sidste mødegange hver 2. uge 3 opfølgningsgange efter ca. 2, 6 og 12

Læs mere

Netværk for fællesskabsagenter

Netværk for fællesskabsagenter Netværk for fællesskabsagenter Konsulentdag KL d.21.10.14 Jacqueline Albers Thomasen, Sund By Netværket At komme til stede lyt til musikken og: En personlig nysgerrighed Væsentlige pointer fra sidst? Noget

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil

Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil Interfolk, september 2009, 1. udgave 2 Indhold Om beskrivelsen af din

Læs mere

Kvaliteter hos den synligt lærende elev

Kvaliteter hos den synligt lærende elev Kvaliteter hos den synligt lærende elev Taksonomisk opbygning af aspekter hos synligt lærende elever Jeg skaber forbindelser Jeg forbinder viden og tænkning for at skabe nye forståelser Jeg forbinder ikke

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG VIA UNIVERSITY COLLEGE Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG Indledning Formålet med denne folder er at skitsere liniefagene i pædagoguddannelsen, så du kan danne dig et overblik

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

Introduktion til undervisningsdesign

Introduktion til undervisningsdesign TeleCare Nord Introduktion til undervisningsdesign TeleCare Nord KOL og velfærdsteknologi Temadag til undervisere Torsdag d. 4/9-2014 Louise Landbo Larsen 1 Præsentation Fysioterapeut (2005) Underviser

Læs mere

02/04/16. Interkulturel kommunikation. Dagens program

02/04/16. Interkulturel kommunikation. Dagens program 02/04/16 FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE FÆLLES VIDEN BEDRE INTEGRATION ET TILBUD OM EFTERUDDANNELSE MODUL I INTERKULTUREL KOMMUNIKATION (1) Dagens program Interkulturel kommunikation

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmaterialet: Leg og bevægelse med Rumlerikkerne

Lærervejledning til undervisningsmaterialet: Leg og bevægelse med Rumlerikkerne Lærervejledning til undervisningsmaterialet: Leg og bevægelse med Rumlerikkerne Materialets formål Med undervisningsmaterialet ønsker Hjerteforeningen at give lærerne et nemt redskab til at få mere leg

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank DONORBARN I SKOLE Inspiration til forældre KÆRE FORÆLDER Vi ønsker med dette materiale at give inspiration til dig, som har et donorbarn, der starter i skole. Mangfoldigheden i familier med donorbørn er

Læs mere

Seksualpolitik for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD

Seksualpolitik for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Seksualpolitik for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Region Midtjylland Møgelkærvej 6, 8800 Viborg www.sua.rm.dk Indhold Formål... 2 Definition af seksualitet...

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Prøve i Dansk 3. Mundtlig del. Censor- og eksaminatorhæfte. Maj-juni 2009. Indhold: 1. Prøvens niveau og bedømmelsen. 2. Oversigt over prøven

Prøve i Dansk 3. Mundtlig del. Censor- og eksaminatorhæfte. Maj-juni 2009. Indhold: 1. Prøvens niveau og bedømmelsen. 2. Oversigt over prøven Prøve i Dansk 3 Maj-juni 2009 Mundtlig del Censor- og eksaminatorhæfte Indhold: 1. Prøvens niveau og bedømmelsen 2. Oversigt over prøven 3. Vejledende censor- og eksaminatorark 4. Prøveafholdelsen 5. Bedømmelsesskema

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

Overordnet betragter vi undervisningsdifferentiering som et pædagogisk princip der skal understøtte den enkelte elevs faglige og personlige udbytte.

Overordnet betragter vi undervisningsdifferentiering som et pædagogisk princip der skal understøtte den enkelte elevs faglige og personlige udbytte. Afrapportering af FoU-projektet "Implementering af et fælles didaktisk og pædagogisk grundlag" Titel: Udvikling og implementering af differentieret undervisning på Pædagogisk Assistent Uddannelsen Forsøgets

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

Supervision. Supervision- program. Formål med undervisningen 22-05-2016

Supervision. Supervision- program. Formål med undervisningen 22-05-2016 Supervision Supervision- program Tjek in- forventninger Introduktion til Supervision- formål Introduktion og demonstration af Vinduesmodellen i Plenum Gruppearbejde/ Workshops med kursisternes egne videoer

Læs mere

Hverdagslivstema i Spirens vuggestue

Hverdagslivstema i Spirens vuggestue Hverdagslivstema i Spirens vuggestue Måltidet som en pædagogisk aktivitet. Beskriv vores praksis i forhold til hverdagslivstemaer. Hvad foregår der? Hvem bestemmer hvad? Hvilke regler er der? Fysiske rammer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011 Indholdsfortegnelse: Forord og indledning: Periode for arbejdet med Pædagogiske udviklingsplaner side 2 Hvem har udarbejdet PUP side 2 Hvor, af hvem og med hvilket formål arbejdes med PUP side 2 Arbejdet

Læs mere

Idræt, handicap og social deltagelse

Idræt, handicap og social deltagelse Idræt, handicap og social deltagelse Ph.d.-projekt Anne-Merete Kissow ak@handivid.dk Handicapidrættens Videnscenter, Roskilde www.handivid.dk NNDR 2013 Projektets tema Projektets tema er sammenhængen mellem

Læs mere

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 9. april til 15. maj kan du og din klasse opleve udstillingen Overlap. Med denne lærerguide i hånden håber vi,

Læs mere

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv.

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. Prøv ikke at hjælpe! Skub ikke! Foreslå ingen løsninger! Vær nysgerrig på denne forunderlige historie! Vær gerne langsom! Hør hvad

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath Mentorordning i en aftager virksomhed Junior/senior-ordning Baggrund I 2005 blev der etableret juniorklubber

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indledning Emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er et obligatorisk emne i Folkeskolen fra børnehaveklasse til

Læs mere

Velkommen dag 4. Jeg støttende omsorg. uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens oktober 2015 dag 4

Velkommen dag 4. Jeg støttende omsorg. uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens oktober 2015 dag 4 Velkommen dag 4 Jeg støttende omsorg uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens oktober 2015 dag 4 teammøde Sæt jer sammen i teamet Hvor langt er i nu Hvad mangler i Gør jeg nogle overvejelser om

Læs mere

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus).

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus). Elevmateriale Undervisningsforløb Undervisningsforløbet er tiltænkt elever på 5. klassetrin. Der arbejdes en uge med hver af de tre hovedpointer, i fjerde uge arbejdes der med refleksionsaktiviteter, og

Læs mere

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR Dette er en stærkt forkortet version af det samlede notat fra de pædagogiske dage. Den forkortede version omridser i korte

Læs mere

Spansk A hhx, juni 2013

Spansk A hhx, juni 2013 Bilag 25 Spansk A hhx, juni 2013 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Spansk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der baserer sig på tilegnelse af kommunikativ kompetence. Fagets centrale

Læs mere

Kulturfag B Fagets rolle 2. Fagets formål

Kulturfag B Fagets rolle 2. Fagets formål Kulturfag B - 2018 1. Fagets rolle Fagets rolle er at give eleverne en forståelse for egen kultur såvel som andre kulturer gennem teorier, metoder, cases og ud fra praksis. Faget omfatter forskellige tilgange

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

Overordnede retningslinier. Forebyggelse af seksuelle krænkelser og overgreb brugere / beboere imellem. Voksen handicap og psykiatriområdet

Overordnede retningslinier. Forebyggelse af seksuelle krænkelser og overgreb brugere / beboere imellem. Voksen handicap og psykiatriområdet Overordnede retningslinier Forebyggelse af seksuelle krænkelser og overgreb brugere / beboere imellem Voksen handicap og psykiatriområdet Dag- og døgntilbud - Handicap & Psykiatri - Ballerup Kommune 1

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Dansk, historie, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, samfundsfag

Dansk, historie, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, samfundsfag 1 Heteronormen Nøgleord: LGBT, normer Indhold Materialet indeholder tre aktiviteter, hvor eleverne skal reflektere over, hvad normer er, og hvordan de påvirker vores opfattelse af os selv og andre. Den

Læs mere

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring Indledende niveau - ALKOHOL DIALOG SIGER.DK HVAD SIGE D OM DU ALKOHOL? Indledende niveau Indledende niveau Indledende niveau Vores klasse... 20 Festen... 24 Alkoholdialog.dk 1919 19 Alkoholdialog.dk Vores

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

Præsentations øvelser frem til forumsnak.

Præsentations øvelser frem til forumsnak. Præsentations øvelser frem til forumsnak. Verdenskortet - en præsentationsøvelse Alle står i en cirkel og skal forestille sig at der mellem dem er et stort verdenskort. Bed nu alle om at tænke på et sted

Læs mere

Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning.

Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. Brugervejledning Kære bruger Her præsenteres et filmisk casebaseret undervisningsmateriale om mobning og trivsel i skolen. De to film er blevet til på baggrund af virkelige historier og hændelser, som

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 4: Intern indsigt Indholdsfortegnelse Mentale modeller... 2 Samarbejdskort SKABELON... 3 Kompetencer SKABELON... 4 Den samarbejdende organisation... 5 Praktiske forberedelser...

Læs mere

Porte folie. et redskab til deltagerinvolvering i bedømmelsen på AMU kurser U N I V E R S I T Y C O L L E G E V I T U S B E R I N G D A N M A R K

Porte folie. et redskab til deltagerinvolvering i bedømmelsen på AMU kurser U N I V E R S I T Y C O L L E G E V I T U S B E R I N G D A N M A R K Porte folie et redskab til deltagerinvolvering i bedømmelsen på AMU kurser U N I V E R S I T Y C O L L E G E V I T U S B E R I N G D A N M A R K Denne skabelon for anvendelse af Porte folie metoden som

Læs mere

Aktionslæring VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3. www.læringsspor.dk

Aktionslæring VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3. www.læringsspor.dk VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3 Aktionslæring Hvad er aktionslæring? Som fagprofessionelle besidder I en stor viden og kompetence til at løse de opgaver, I står over for. Ofte er en væsentlig del af den

Læs mere

Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer, ligebehandling At møde nye flygtninge - kultursensitivitet

Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer, ligebehandling At møde nye flygtninge - kultursensitivitet Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer, ligebehandling At møde nye flygtninge - kultursensitivitet 25.02.2016 Side 0 Side 1 Program 1. Flygtninges livssituation: flugt, eksil og traumer 2.

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

Kompetencebeskrivelse Landsforeningen for ansatte i sundhedsfremmende og forebyggende hjemmebesøg

Kompetencebeskrivelse Landsforeningen for ansatte i sundhedsfremmende og forebyggende hjemmebesøg Kompetencebeskrivelse Landsforeningen for ansatte i sundhedsfremmende og forebyggende hjemmebesøg Sociale/samarbejdsmæssige kompetencer Personlige kompetencer Borgeren Udviklingskompetencer Faglige kompetencer

Læs mere

SKOLEUDVIKLINGSPROJEKT OM KLASSERUMSLEDELSE PA A RHUS STATSGYMNASIUM

SKOLEUDVIKLINGSPROJEKT OM KLASSERUMSLEDELSE PA A RHUS STATSGYMNASIUM SKOLEUDVIKLINGSPROJEKT OM KLASSERUMSLEDELSE PA A RHUS STATSGYMNASIUM Slutrapport 1/11-2014 GYMNASIELÆRER Er det bare noget man er? 1 Skoleudviklingsprojekt om klasserumsledelse på Århus Statsgymnasium

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen!

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Den dynamiske trio SL Østjylland Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Hvad skal vi? Se samarbejdet mellem TR/AMR og ledelse i et nyt perspektiv. Blive klogere på muligheder og begrænsninger

Læs mere

Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede. Professionelt nærvær

Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede. Professionelt nærvær Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede borgere Professionelt nærvær Kære læser Socialpædagogerne Nordjylland vil præsentere vores fag med dette hæfte. Det er et fag, som vi er stolte af, og

Læs mere

Beskrivelse af AKT-tilbuddet

Beskrivelse af AKT-tilbuddet Jammerbugt Kommunes AKT-tilbud på Fjerritslev Skole og Aabybro Skole Beskrivelse af AKT-tilbuddet Formål... 2 Grundlagsforståelsen... 2 Konsekvenser for praksis... 4 Visitation... 5 Visitationsgrundlaget...

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler AF: ELSEBETH SØRENSEN, UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND, CENTER FOR UNDERVISNINGSMIDLER

Læs mere

Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning

Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning Metoder til undersøgelse af læringsmålstyret undervisning Uddannelse for læringsvejledere i Herlev Kommune 20. Marts 2015, kl. 09:00-15:00 Underviser: Leon Dalgas Jensen, Program for Læring og Didaktik,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Sign of safety SOS. Pædagogisk dag 26. marts 2013

Sign of safety SOS. Pædagogisk dag 26. marts 2013 Sign of safety SOS Pædagogisk dag 26. marts 2013 Hvad er Signs of safety? Bekymringer Undtagelse Se ske mål Der er en metode der skal læres, derfor skal I arbejde i mindre grupper Det er målet med i dag

Læs mere

KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN

KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN Adjunktpædagogikum Modul 1 22.10.2014 Karen Wistoft, professor, Ph.d., cand.pæd. Institut for Læring Ilisimatusarfik Formål At introducere

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Afdeling: Sirius Udfyldt af gruppe: Fisk Dato: 31.12.2015 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1 November 2011 Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1. Indledning Følgende dokument er en kort vejledning til undervisere på vægtstoprådgiveruddannelsen. Dokumentet supplerer dokumenterne

Læs mere

Vejledning til prøven i idræt

Vejledning til prøven i idræt Vejledning til prøven i idræt Side 1 af 18 Kvalitets og Tilsynsstyrelsen Evaluerings- og Prøvekontor November 2015 Side 2 af 18 Indhold Forord side 4 Indledning side 5 Signalement side 5 Prøveforløbet

Læs mere