Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet )."

Transkript

1 Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Cirkulær Økonomi og Affald Haraldsgade København Ø Brevet sendes alene elektronisk. Høring af ændring af bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk udstyr i omsætning samt håndtering af affald af elektrisk og elektronisk udstyr (MST ) Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ) Side 1 af 7 Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, Frederiksberg C Tlf.: danskaffaldsforening.dk Formålet er ifølge Miljøstyrelsen, at implementere del 2 af WEEE-direktivet. Udkastet indeholder dog også en række andre ændringer af den eksisterende bekendtgørelse. Dansk Affaldsforenings høringssvar gives med forbehold for senere politisk behandling. Finansiering producenterne skal til at betale! Udkastet lægger op til, at kommuner og affaldsselskaber pålægges yderligere opgaver, der skal finansieres via det kommunale affaldsgebyr. Opgaver der alene tilgodeser producenterne og DPA-System, mens de vil gøre hverdagen vanskeligere for borgerne, kommunerne og affaldsselskaberne uden at det ses at give nogen miljøgevinst. Siden producentansvarets implementering i 2006 er kommuner og affaldsselskabers omkostninger til indsamlingsordninger blevet dækket af affaldsgebyret. Omkostninger der løbende er steget. Primært grundet nye krav til sorteringen af WEEE på indsamlingsstederne samt øgede omkostninger i relation til tyverier. Det fremsendte udkast fortsætter af dette spor, hvor omkostningerne til at løse opgaver, der alene gavner producenterne og DPA-System, skal dækkes af borgerne via de kommunale affaldsgebyrer. Dansk Affaldsforening har gentagne gange gjort Miljøstyrelsen opmærksom på, at vi ikke finder denne praksis forsvarlig, da WEEE som bekendt er underlagt et producentansvar. Dette synspunkt er også tilkendegivet politisk (se blandt andet vedlagte henvendelse til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg fra den 26. Dansk Affaldsforening har 52 medlemmer blandt kommuner og kommunale selskaber i Danmark og på Færøerne. Medlemmerne indsamler og håndterer husholdningsaffald og erhvervsaffald fra 98 kommuner for 5,6 mio. borgere.

2 Side 2 af 7 august 2011). Henvendelsen er skrevet af RenoSam, der fusionerede med affald danmark i 2013, og blev til Dansk Affaldsforening. Det fremgår af WEEE-direktivets artikel 12, stk. 2, at medlemsstaterne i relevante tilfælde kan tilskynde producenterne til også at finansiere omkostningerne i relation til indsamling af WEEE fra private husholdninger til indsamlingsanlæg (genbrugspladser). Det forekommer uforståeligt for Dansk Affaldsforening, at Miljøstyrelsen ikke finder det relevant, at producenterne selv skal dække de omkostninger, der følger af, at kommuner og affaldsselskaber skal løfte opgaver, der alene kommer producenterne og DPA-System til gavn. I andre tilfælde kaldes det krydssubsidiering, når en brugergruppe (borgerne) betaler for en anden (producenterne). På tilsvarende vis kaldes offentlig støtte af private virksomheder i andre sammenhænge for statsstøtte. Begge dele er statslige myndigheder i almindelighed meget opsatte på at undgå. Helt principielt er det Dansk Affaldsforenings opfattelse, at producenterne skal dække alle de omkostninger, der er forbundet med håndtering af WEEE. Som bekendt arbejder vi for en ændring af lovgivningen, der betyder, at producenterne skal afholde alle omkostninger ved håndteringen af WEEE, herunder også indsamlingen fra borgerne. Hvad har producentansvaret kostet borgerne? I forbindelse med implementeringen af producentansvaret (2005) blev det vurderet, at kommunernes omkostninger ved drift af bringeordninger for indsamling af WEEE ville udgøre fra mio. kr. pr. år afhængigt af opgørelsesmetoden (se vedlagte spørgsmål nr. 12 til L 2 (lov om ændring af miljøbeskyttelse (producentansvar for elektronikskrot)). RenoSam lavede i 2010 en intern undersøgelse, hvor kommunernes omkostninger til indsamlingen af WEEE blev vurderet til at ligge mellem 35 og 80 mio. kr. pr. år. Antager vi at indsamlingsomkostningerne pr. år har været 40 mio. kroner/år, har borgerne betalt (mindst) kroner (næsten en ½ milliard kroner) via det kommunale affaldsgebyr siden producentansvaret blev indført i Penge som producenterne reelt set har sparet. Økonomiske konsekvenser Miljøstyrelsen har den 8. december udsendt en økonomisk høring. Miljøstyrelsen vurderer, at de nye regler fører til øgede omkostninger hos kommunerne i 2018 og 2019 i forbindelse med implementeringen. Miljøstyrelsen mener ikke, at de

3 Side 3 af 7 nye regler medfører varige øgede omkostninger for kommunerne, men det gør de. De nye fraktioner kræver mere plads. De kræver mere rådgivning og vejledning af brugerne, da de er mere komplekse at vejlede om end de eksisterende. De nye fraktioner vil også betyde flere læs som er fejlsorteret, hvilke vil koste genbrugspladser ekstra i form af sorteringsgebyrer. Dette kan begrænses ved at øge bemandingen på pladsen, men det koster også penge. Alt det ovenstående koster penge og vil være en del af de daglige driftsomkostninger også efter Hvis blot hver genbrugsplads omkostninger stiger med 5000 kroner/år, vil den samlede stigning være på 1,75 mio. kroner/år (350 genbrugspladser), der skal betales af borgerne uden at det gør det nemmere for selvsamme borgere eller giver nogen miljømæssig gevinst. Alle omkostninger ved implementering af de nye fraktioner bør dækkes af dem, der har gavn af dem producenterne. Nye fraktioner Udkastet lægger op til, at der fremover skal sorteres WEEE på genbrugspladserne i 7 fraktioner, hvor det i dag er muligt at sortere i 5 fraktioner. Hertil kommer, at indholdet af de enkelte fraktioner ændres, samt at der ved sorteringen skal tages hensyn til udstyrets størrelse. Hermed pålægges kommuner og affaldsselskaber forpligtigelser, de kun har begrænset indflydelse på, hvordan skal indfries. Desuden skal borgerne dække omkostningerne. Kommunerne og affaldsselskaberne skal således betale for musikken uden at de selv må bestemme, hvad der spilles. Det bemærkes også, at opdelingen i de 7 fraktioner ikke er en direkte følge af direktivets bestemmelser, og at de primært er afstemt efter de efterfølgende behandlingsformer. De nye fraktioner er således alene en fordel for producenterne og DPA-System, mens de kun har (negative) praktiske og økonomiske konsekvenser for borgerne, kommunerne og affaldsselskaberne. Der dokumenteres heller ikke nogen miljømæssig gevinst ved de nye fraktioner i Miljøstyrelsens høringsmateriale. De nye fraktioner kræver først og fremmest mere plads på genbrugspladserne, ekstraomkostninger i forbindelse med fejlsortering og de kræver mere rådgivning og vejledning i det daglige, hvilket betyder, at de løbende driftsomkostninger til indsamlingen af WEEE vil stige.

4 Side 4 af 7 Hertil kommer implementeringsomkostninger i form af omstillingen på pladsen, nye skilte/sorteringsvejledninger, uddannelse af personalet, ændringer i de indsamlingsordninger der er etableret (fx poseordninger og storskraldsordninger), m.v. De praktiske konsekvenser er uddybet i vedlagte notat (02 Praktiske konsekvenser som følge af de 7 nye WEEE fraktioner). Dansk Affaldsforening kan på baggrund af ovenstående ikke anbefale, at de nye fraktioner, der foreslås i udkastet, implementeres. Det bedste vil være, hvis de nuværende fraktioner blev bibeholdt, og det blev overladt til producenterne at sortere, når de modtager WEEE fra genbrugspladserne. Hvis Miljøstyrelsen ønsker at bibeholde de nye fraktioner, skal Dansk Affaldsforening opfordre til, at det gøres til et retskrav, at kommuner og affaldsselskaber kan lægge fraktion 1 og 4 sammen samt lægge fraktion 5 og 6 sammen. Indgriben i den lokale planlægning De nye fraktioner gør det mere vanskeligt for kommunerne og affaldsselskaberne at implementere egne strategier og politikker for, hvordan de fx vil øge genanvendelsen på genbrugspladsen. Prioriteringen af areal og mandskab til WEEE begrænser mulighederne for at sætte ind på andre områder. Hermed kan de nye fraktioner indirekte (negativt) påvirke mulighederne for at leve op til andre målsætninger på affaldsområdet. Vi antager ikke, at det var hensigten med de nye regler. Er andre løsninger mulige? Miljøstyrelsen ses ikke at have overvejet andre løsninger på implementeringen af direktivets del 2 end yderligere krav til de kommunale indsamlingssteder. Det burde undersøges, om reglerne kunne implementeres, ved fx at producenterne selv sorterede affaldet, når det modtages fra genbrugspladserne. Det vil løse en række af de problemer ved de nye fraktioner, der er beskrevet i det foregående. Det vil selvfølgelig kræve en indsats og et samarbejde mellem producenterne (de kollektive ordninger), men det er vel heller ikke for meget forlangt af de aktører der drager fordel af de nye fraktioner. Vi skal opfordre Miljøstyrelsen til at undersøge, hvilke andre muligheder der er for at implementere del 2 fra WEEE-direktivet, hvor det er producenterne, der skal sikre finansieringen og sorteringen i de nye fraktioner.

5 Side 5 af 7 Effektivisering af indsamlingssystemet? Det nuværende indsamlingssystem (fra borger til regional opsamlingsplads) har en række indbygget systemfejl. Årlige skiftedage, nye operatører, nyt opsamlingsmateriel, nye tildelinger, utilstrækkelig udnyttelse af indsamlingsmateriellet, nye vaner og mønstre hvert år og lignende er alle faktorer, der bidrager til, at den samlede (samfunds)økonomi i systemet ikke kan optimeres. En række af de snitfladeproblemstillinger, der er blevet drøftet siden producentansvaret blev implementeret, herunder problemer der opstår som følge af de foreslåede 7 nye fraktioner, vil kunne løses ved en systemændring. Samtidig vil det styrke (samfunds)økonomien i det samlede system. En mulighed er at give kommunerne hele ansvaret for at indsamle WEEE fra borgerne og sørge for transporten til de regionale opsamlingssteder. Kommunerne skal have dækket sine omkostninger, hvorfor problemstillingen hænger tæt sammen med finansieringen af systemet. Dansk Affaldsforening skal opfordre Miljøstyrelsen til snarest muligt at starte en proces med det formål at se på, hvordan det samlede system for indsamlingen af WEEE kan effektiviseres. En mulighed er at tage det op i producentansvarsforummet. Kun kommunerne må hente WEEE hos husholdninger Det fremgår af udkastets 22, stk. 2, pkt. 2, at producenterne nu kan hente WEEE hos private husholdninger. Hermed åbnes op for, at der kan etableres parallelle indsamlingssystemer. Det er en praksis, vi hidtil ikke har ønsket i Danmark. Derfor er der i miljøbeskyttelsesloven en generel bestemmelse, der fastslår, at når en kommune har etableret en indsamlingsordning, må indsamling af det af ordningen omfattet affald kun finde sted på kommunalbestyrelsens foranstaltning eller bemyndigelse ( 45, stk. 3 i miljøbeskyttelsesloven). Dansk Affaldsforening skal derfor anbefale, at 22, stk. 2, pkt. 2 fjernes fra udkastet. Vi ønsker ikke at forhindre den service, der består i, at en leverandør af fx køleskabe tager det gamle køleskab med fra en borger, når et nyt afleveres. Tilsvarende er en borger selvsagt velkommen til at sælge sit gamle køleskab. Men det skal alene være kommunerne, der har adgang til at etablere indsamlingsordninger for borgerne, jf. definitionen af indsamlingsordninger i affaldsbekendtgørelsen ( 3, stk. 1, pkt. 34)) samt forbuddet i miljøbeskyttelsesloven mod konkurrerende indsamlingsordninger.

6 Side 6 af 7 WEEE-direktivet indeholder ingen bestemmelser, der fører til, at producenterne skal have en ret til at hente WEEE direkte hos borgerne. Producentansvarsforum for WEEE Miljøstyrelsen har som bekendt etableret et producentansvarsforum for WEEE, hvor de relevante parter fra branchen skal mødes for at drøfte, hvordan vi fx kan styrke indsamlingen, genanvendelse og genbrug af WEEE. De to første emner, der skal drøftes i forummet, er tyveri og genbrug. Det vil blive meget svært at finde fælles løsninger på de to områder, hvis ikke det finansielle spørgsmål løses snarest muligt. Vores synspunkt er som sagt, at hvis kommuner og selskaber skal løfte opgaver til gavn for producenterne, så skal producenterne også betale for det. Der er desuden en klar kobling til udkastets forslag om nye fraktioner. Det har betydning for mulighederne for at forhindre tyveri og fremme genbrug, hvordan pladserne indrettes og hvilke krav der stilles til sorteringen af WEEE. De nye regler, der vedtages, kan således risikere at blokere for fornuftige løsninger på de udfordringer, vi sammen står overfor, når det handler om at begrænse tyveri og fremme genbrug. For at fremme mulighederne for at finde fælles løsninger i producentansvarsforummet, skal Dansk Affaldsforening anbefale, at der ikke ændres på fraktionskravene på genbrugspladser på nuværende tidspunkt. Fremme af genbrug Det fremgår af WEEE-direktivets artikel 6, stk. 2, at medlemsstaterne skal optimere betingelse for at forberede WEEE med henblik på genbrug. En bestemmelse Danmark endnu ikke har gjort brug af. Som bekendt er det Dansk Affaldsforenings opfattelse, at kommuner og affaldsselskaber kan og bør spille en betydelig rolle i forhold til genbrug og forberedelse med henblik på genbrug af WEEE (og andet affald), der modtages på genbrugspladsen eller i storskraldsordninger. Vi ser derfor frem til drøftelserne i producentansvarsforummet, hvor vi blandt andet vil arbejde for at kommunerne og affaldsselskaber får en juridisk ret til at arbejde med genbrug og forberedelse med henblik på genbrug for så vidt angår WEEE. Det er kommunerne, der klassificerer affald Udkastets 22 og 23 indeholder bestemmelser omkring WEEE, der kan indebære sundheds- eller sikkerhedsrisici for personalet.

7 Side 7 af 7 Det kan læses som om, at producenterne nu kan klassificere affald som farligt affald. Det er naturligvis ikke producenternes opgave, hvorfor reglerne bør formuleres på en måde, der ikke efterlader tvivl om det. Det vil desuden kunne have betydelige økonomiske konsekvenser for kommuner og affaldsselskaber, hvis de har pligt til at modtage og behandle WEEE, der af producenterne afvises som sundheds- og/eller sikkerhedsskadeligt. Problemstillingen er uddybet i vedlagte notat (03 Klassificering af kontamineret elskrot som farligt affald). Dansk Affaldsforening skal opfordre Miljøstyrelsen til at sikre sig, at bestemmelserne omkring afvisning af affald holder sig inden for den øvrige lovgivning (herunder klassificeringsreglerne) på affaldsområdet. Afslutning Dansk Affaldsforening har naturligvis forståelse for, at Miljøstyrelsen ønsker at implementere bestemmelserne fra WEEE-direktivet inden fristen udløber. Men som det fremgår af vores høringssvar, har vi mindre forståelse for, at bestemmelserne implementeres på en måde, der alene giver besvær og øget omkostninger for borgerne, kommunerne og affaldsselskaberne. Dette uden at der kan dokumenteres en miljømæssig gevinst. Vi skal derfor generelt opfordre Miljøstyrelsen til at implementere reglerne på en måde, hvor opgaven primært bliver løst (og/eller betalt) af den, der har ansvaret nemlig producenterne. Hvis Miljøstyrelsen ønsker det, deltager vi gerne i et møde, hvor vi uddyber vores synspunkter. Med venlig hilsen Jacob H. Simonsen Direktør

Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen

Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen Miljøstyrelsen joaff@mst.dk Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen KL har modtaget ovennævnte forslag i høring, og vi skal på den baggrund udtale følgende med forbehold for, at vi kan komme

Læs mere

Beslutningsforslag (B 108) om ny ansvarsfordeling i forbindelse med håndteringen af elskrot

Beslutningsforslag (B 108) om ny ansvarsfordeling i forbindelse med håndteringen af elskrot Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Brevet er alene sendt pr. e-mail. Beslutningsforslag (B 108) om ny ansvarsfordeling i forbindelse med håndteringen af elskrot Folketinget har den 10. maj i år

Læs mere

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 105 Offentligt Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Notatet uddyber RenoSams bemærkninger til lovforslag

Læs mere

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen NOTAT Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen Notatet indeholder bemærkninger af mere principiel karakter til affaldsbekendtgørelsen. 01.09.2017 Side 1 af 5 J.nr. NIR 11.7.16-01 Indledning Miljøstyrelsen

Læs mere

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til

Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST Sendt pr. mail til Miljøstyrelsen Att. Christian Vind Vedr. journalnummer MST-774-00081 Sendt pr. mail til mst@mst.dk Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, 1 DK - 1900 Frederiksberg C Telefon +45 72 31 20 70 danskaffaldsforening.dk

Læs mere

Administrativ procedure for kommunikation i forbindelse med tildelingsordningen (WEEE, BAT)

Administrativ procedure for kommunikation i forbindelse med tildelingsordningen (WEEE, BAT) Januar 2017 Administrativ procedure for kommunikation i forbindelse med tildelingsordningen (WEEE, BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative

Læs mere

Hvad sker der med WEEE?

Hvad sker der med WEEE? Hvad sker der med WEEE? Affaldsdage 10. november 2017 Anne Harborg Larsen Cirkulær Økonomi & Affald Det vil jeg fortælle om Dialogproces om fremtidens producentansvar for WEEE Implementering af del2 af

Læs mere

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private Notat Jord & Affald J.nr. MST-7779-00105 Ref. bpc Den 12. april 2011 Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private I

Læs mere

Høring over ændringer til bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet

Høring over ændringer til bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet Miljøstyrelsen Johan Vestergaard Paulsen jovpa@mst.dk Høring over ændringer til bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet Dansk Affaldsforening takker for at have modtaget ændringsforslaget i høring. Der er

Læs mere

Er der liv efter genbrugspladsen?

Er der liv efter genbrugspladsen? FORSLAG: SOCIO-ØKONOMISKE REPARATIONSVIRKSOMHEDER Er der liv efter genbrugspladsen? Forslag: Kommunerne skal kunne oprette socio-økonomiske reparationsvirksomheder for at styrke den cirkulære økonomi 26.12.2017

Læs mere

Administrativ procedure for kommunikation i forbindelse med tildelingsordningen (WEEE, BAT)

Administrativ procedure for kommunikation i forbindelse med tildelingsordningen (WEEE, BAT) December 2014 Administrativ procedure for kommunikation i forbindelse med tildelingsordningen (WEEE, BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative

Læs mere

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO 29. august Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO Affaldsforebyggelse og genbrug Flere drivere for plastpolitikken Den kommunale affaldssektor forfølger de

Læs mere

KL s høringssvar til bekendtgørelse om batterier og akkumulatorer og udtjente batterier og akkumulatorer

KL s høringssvar til bekendtgørelse om batterier og akkumulatorer og udtjente batterier og akkumulatorer Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K Att: joaff@mst.dk KL s høringssvar til bekendtgørelse om batterier og akkumulatorer og udtjente batterier og akkumulatorer KL har modtaget ovennævnte bekendtgørelse

Læs mere

Producentansvar for biler, batterier og elektronik

Producentansvar for biler, batterier og elektronik Producentansvar for biler, batterier og elektronik Producentansvar for biler, batterier og elektronik Anne Harborg Larsen Jord & Affald Det skal I høre om de næste 45 minutter Hvad er producentansvar?

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Tildelingsordningen (WEEE/BAT)

Tildelingsordningen (WEEE/BAT) December 2014 Tildelingsordningen (WEEE/BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens regler

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

Tildelingsordningen (WEEE/BAT)

Tildelingsordningen (WEEE/BAT) Marts 2017 Tildelingsordningen (WEEE/BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens regler

Læs mere

Tildelingsordningen tildelingskriterier

Tildelingsordningen tildelingskriterier November 2018 Tildelingsordningen tildelingskriterier DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

Bilag 7. 2. Afhentningsvilkår

Bilag 7. 2. Afhentningsvilkår 6. februar 2014. 27 Nr. 130. Bilag 7 Retningslinjer for samarbejdet mellem producenter samt kommunalbestyrelserne ved indsamling af elektrisk og elektronisk udstyr fra de kommunale indsamlingssteder Reglerne

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD

Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Ringkøbing-Skjern Kommune REGULATIV FOR ERHVERVSAFFALD Gældende fra d. 20-06-2012 1 Formål m.v. 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Registrering af udenlandske virksomheder 2 5 Gebyrer 2 6 Klage m.v.

Læs mere

Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver

Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver KL har modtaget meddelelse om cirkulær økonomi og forslag til direktiv om ændring

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

Notat udarbejdet for BatteriForeningen - Foreningen af danske producenter og importører af tørbatterier, august 2007.

Notat udarbejdet for BatteriForeningen - Foreningen af danske producenter og importører af tørbatterier, august 2007. Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) L 134 - Bilag 4 Offentligt Notat udarbejdet for BatteriForeningen - Foreningen af danske producenter og importører af tørbatterier, august 2007. Notat vedr.

Læs mere

Disposition. Hvilke krav stiller det nye WEEE- direktiv? Implementering i Danmark. Miljøstyrelsen v/søren Freil og Lis Vedel

Disposition. Hvilke krav stiller det nye WEEE- direktiv? Implementering i Danmark. Miljøstyrelsen v/søren Freil og Lis Vedel Nye WEEEregler og -krav Miljøstyrelsen v/søren Freil og Lis Vedel Dakofa-konference den 12. marts 2012 Disposition Hvilke krav stiller det nye WEEE- direktiv? Implementering i Danmark Ny y elektronikaffaldsbekendtgørelse

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Individuel producents indsamling af elskrot (WEEE)

Individuel producents indsamling af elskrot (WEEE) November 2014 Individuel producents indsamling af elskrot (WEEE) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

Notat. Udenlandske erfaringer med indsamling af WEEE i detailhandlen. : Miljøstyrelsen 1 INDSAMLING AF WEEE I DETAILHANDLEN

Notat. Udenlandske erfaringer med indsamling af WEEE i detailhandlen. : Miljøstyrelsen 1 INDSAMLING AF WEEE I DETAILHANDLEN Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4396 4414 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Udenlandske erfaringer med indsamling af WEEE i detailhandlen 22. november 2012 Projekt: 30.3199.54

Læs mere

Høring vedrørende forpligtelse til indsamling af småt WEEE i detailhandlen

Høring vedrørende forpligtelse til indsamling af småt WEEE i detailhandlen Att.: Lasse Sehested Jensen Miljøministeriet / Miljøstyrelsen Strandgade 29, 1401 København K Email: lasje@mst.dk 29. april 2011 Høring vedrørende forpligtelse til indsamling af småt WEEE i detailhandlen

Læs mere

Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget)

Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget) 28. maj 2019 Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget) Natur & Miljø 2019 Lars Bracht Andersen AffaldGenbrug, Vejle Kommune Hvorfor

Læs mere

Udtræk af data for kommunens WEEE fra hhv. Affaldsdatasystemet (ADS) og Dansk Producent Ansvars-System (DPA-System).

Udtræk af data for kommunens WEEE fra hhv. Affaldsdatasystemet (ADS) og Dansk Producent Ansvars-System (DPA-System). Spørgsmål til kommuner omkring indsamling og indberetning af WEEE/EEE: Fysiske interviews/telefoninterviews Dette intereview er en del af Miljøstyrelsens projekt omkring kommunernes håndtering af elektronikaffald.

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Indbyggertal pr. 1. januar. Indirekte

Indbyggertal pr. 1. januar. Indirekte Notat Notat til Dialogforum Jord & Affald J.nr. MST-7034-00001 Ref. pehem/ jehni/lived Den 29. september 2011 Kommunernes indberetninger af omkostninger til indsamling af udtjente bærbare batterier og

Læs mere

Den 27. april 2006 Århus Kommune

Den 27. april 2006 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 27. april 2006 Århus Kommune Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Revision af Århus Kommunes regulativer for erhvervsaffald og husholdningsaffald

Læs mere

Høringsnotat ændring af elektronikaffaldsbekendtgørelsen

Høringsnotat ændring af elektronikaffaldsbekendtgørelsen NOTAT Jord & Affald J.nr. 7779-00149 Ref. Mekba Den 18. november 2011 Høringsnotat ændring af elektronikaffaldsbekendtgørelsen Miljøstyrelsen sendte den 18. oktober 2011 udkast til ændret bekendtgørelse

Læs mere

Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret

Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret KL har modtaget høring af lovforslag om ændring af lov om miljøbeskyttelse (ophævelse af affaldsadministrationsgebyret) med bekendtgørelser.

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Brugerrettigheder ved administration af data for kommunale indsamlingssteder i DPA-Systems register

Brugerrettigheder ved administration af data for kommunale indsamlingssteder i DPA-Systems register November 2014 Brugerrettigheder ved administration af data for kommunale indsamlingssteder i DPA-Systems register DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de

Læs mere

Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse

Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse mst@mst.dk Høringssvar fra KL over fornyet høring om udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser bekendtgørelse om affald KL har modtaget udkast til genbrugsplads-, betalings- og gebyrbestemmelser

Læs mere

Sikkerhedsstillelse (WEEE)

Sikkerhedsstillelse (WEEE) Sikkerhedsstillelse (WEEE) Oktober 2016 I henhold til reglerne om producentansvar for affald fra elektriske og elektroniske produkter (EEprodukter) beskriver dette dokument principperne for sikkerhedsstillelse

Læs mere

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren MILJØstyrelsen 14. december 2004 Jord & Affald CFM; MHY Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren Baggrunden for arbejdsgruppen gennemgås kort

Læs mere

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S. 1. januar 2007

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S. 1. januar 2007 Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. januar 2007 Side 1 af 8 02-05-2012 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Gyldighedsområde... 3 3. Generelle definitioner....

Læs mere

Baggrundsmateriale til Energi-, klima- og forsyningsudvalget

Baggrundsmateriale til Energi-, klima- og forsyningsudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 143 Offentligt NOTAT Baggrundsmateriale til Energi-, klima- og forsyningsudvalget I dette notat følges der op på Dansk Affaldsforenings foretræde

Læs mere

København d. 18. september Til Miljø- og Fødevareministeriet Slotsholmsgade København K

København d. 18. september Til Miljø- og Fødevareministeriet Slotsholmsgade København K Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 L 82 Bilag 1 Offentligt København d. 18. september 2018 Til Miljø- og Fødevareministeriet Slotsholmsgade 12 1216 København K Fremsendt som e-post til mfvm@mfvm.dk, med

Læs mere

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1)

Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Alle kommuner Jord & Affald J.nr. 7759-00014 Ref. bpc, awd, cfm Den 10. juli 2009 Orientering om gennemførsel af ny organisering af affaldssektoren (fase 1) Den 28. maj 2009 vedtog Folketinget en ændring

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

På hvilke genbrugspladser skal ordningen etableres og hvad er anlægsomkostningerne?

På hvilke genbrugspladser skal ordningen etableres og hvad er anlægsomkostningerne? På hvilke genbrugspladser skal ordningen etableres og hvad er anlægsomkostningerne? Klippekortmodel Vægtmodel Abonnementsmodel Der skal tages stilling til, hvor mange genbrugspladser i kommunen/oplandet,

Læs mere

Miljøstyrelsens redegørelse for lovgrundlaget

Miljøstyrelsens redegørelse for lovgrundlaget Miljøstyrelsens redegørelse for lovgrundlaget tilblivelsen heraf og planer herfor Et historisk rids.. Før fase 1 af Ny Organisering Fase 1 affaldsbekendtgørelse 1473 2009 En tilføjelse til Fase 1 politisk

Læs mere

Batterirapport. - en del af byen

Batterirapport. - en del af byen Batterirapport 2017 1 - en del af byen Indhold Forord...3 Aktiviteter i 2017...4 Kommunernes egne ordninger...5 Indsamlingsresultater i 2017...6 Økonomi...8 Planlagte aktiviteter i 2018...9 2 Forord Velkommen

Læs mere

Udvidet producentansvar på emballage

Udvidet producentansvar på emballage Udvidet producentansvar på emballage 2. maj 2019 Lea Kholghi Frederiksen lefre@mfvm.dk EU s cirkulære økonomi-pakke Som en del af EU s handlingsplan for cirkulær økonomi er 6 direktiver revideret: Affaldsdirektivet

Læs mere

Samrådsspørgsmål. M. Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at øge den andel af affaldet i Danmark, som går til genbrug?

Samrådsspørgsmål. M. Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at øge den andel af affaldet i Danmark, som går til genbrug? Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 231 Offentligt 1 Miljøministerens besvarelse af tre samrådsspørgsmål om genbrug (M, N og O) i FMPU den 31. januar stillet af Per Clausen (EL) Samrådsspørgsmål

Læs mere

åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 22. december 2011 kl. 13:30 i Aars Gæstekantine

åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 22. december 2011 kl. 13:30 i Aars Gæstekantine åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 22. december 2011 kl. 13:30 i Aars Gæstekantine Indholdsfortegnelse 314. Affaldsgebyrer gældende for erhverv i 2012 683 2 Medlemmer Knud Kristensen Jens Lauritzen

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

Tildelingsordningen beregningsprincipper (WEEE)

Tildelingsordningen beregningsprincipper (WEEE) Marts 2017 Tildelingsordningen beregningsprincipper (WEEE) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

Formålet med regulativet

Formålet med regulativet Formålet med regulativet Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Fanø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske

Læs mere

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Forbud og hjemler - kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, den 3. september 2015 2 Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan 2014 AFFALDSPLAN 2024 Fra affald til ressource Kom med dine idéer til den nye affaldsplan Affaldet luner i stuen Frem til den 9. februar 2015 er Vejen Kommunes nye affaldsplan i høring, og du er velkommen

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Ophør/fusioner af virksomheder (WEEE, BAT)

Ophør/fusioner af virksomheder (WEEE, BAT) November 2014 Ophør/fusioner af virksomheder (WEEE, BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 190 Offentligt NOTAT Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald 28.03.2017 Side 1 af 7 J.nr. NIR 4.10.4.2-01 Baggrund Energi-,

Læs mere

WEEE-direktivets baggrund og formål

WEEE-direktivets baggrund og formål December 2014 WEEE-direktivets baggrund og formål DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

NOTAT. Jord & Affald J.nr. MST-7779-00260 Ref. marla / jebls Den 11. juli 2014

NOTAT. Jord & Affald J.nr. MST-7779-00260 Ref. marla / jebls Den 11. juli 2014 NOTAT Jord & Affald J.nr. MST-7779-00260 Ref. marla / jebls Den 11. juli 2014 Notat om høring af forslag til ændring af bekendtgørelse om affald (private tilbagetagningsordninger) Ændringsbekendtgørelsen

Læs mere

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Den generelle del af regulativet er affaldsbekendtgørelsens tekst og erstatter de nugældede regulativers generelle indledninger med angivelse

Læs mere

Affaldsplanlægningens retlige hierarki

Affaldsplanlægningens retlige hierarki Affaldsplanlægningens retlige hierarki Specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition Hvoraf udspringer det retlige grundlag for lægningen, herunder navnlig i lyset af - affaldsdirektivet - miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Regulativ for erhvervsaffald Brønderslev Kommune Indholdsfortegnelse

Regulativ for erhvervsaffald Brønderslev Kommune Indholdsfortegnelse Regulativ for erhvervsaffald Brønderslev Kommune Indholdsfortegnelse 1 Formål.......................................................... 2 2 Lovgrundlag..................................................

Læs mere

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 BILAG til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2008/98/EF om affald, 94/62/EF om emballage og emballageaffald,

Læs mere

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10 Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens første fase? 08.02.2016 Side 1 af 10 J.nr. 4.10.1.1 Indledning KL og Dansk Affaldsforening vil med dette notat lave en komprimeret gennemgang

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Udvidet producentansvar på emballage

Udvidet producentansvar på emballage Udvidet producentansvar på emballage DAKOFA 27. Februar 2019 Anne Harborg Nielsen & Lea Kholghi Frederiksen EU s cirkulære økonomi-pakke Som en del af EU s handlingsplan for cirkulær økonomi er 6 direktiver

Læs mere

Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade 29 1401 København K mst@mst.dk MST-7014-00016 27. januar 2014

Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade 29 1401 København K mst@mst.dk MST-7014-00016 27. januar 2014 Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade 29 1401 København K mst@mst.dk MST-7014-00016 27. januar 2014 Vedr. udkast til ny elektronikaffaldsbekendtgørelse og bekendtgørelse om overførelse af affald GenvindingsIndustrien

Læs mere

Overholder din virksomhed det lovpligtige producentansvar?

Overholder din virksomhed det lovpligtige producentansvar? Overholder din virksomhed det lovpligtige producentansvar? Bemærk! Det er ulovligt for indkøbere og distributører at købe eller forhandle udstyr fra producenter eller importører, som ikke er registreret

Læs mere

TILDELINGSORDNINGEN 2015

TILDELINGSORDNINGEN 2015 01-10-2015 TILDELINGSORDNINGEN 2015 INDSAMLING AF ELEKTRONIKAFFALD OG BATTERIER PÅ KOMMUNALE INDSAMLINGSSTEDER PR. 1. SEPTEMBER 2015 DPA-System beregner hvert år den mængde udtjent elektrisk udstyr som

Læs mere

Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser)

Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser) Notat Februar 217 Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST-77-247 - Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser) I perioden fra medio maj 216 (uge 2) til ultimo oktober 216

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Afgrænsning af begrebet producent/importør (WEEE)

Afgrænsning af begrebet producent/importør (WEEE) November 2014 Afgrænsning af begrebet producent/importør (WEEE) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

Nye indsamlingsordninger for affald fra husstande Baggrund Overordnede målsætninger i forhold til arbejdet med nye ordninger

Nye indsamlingsordninger for affald fra husstande Baggrund Overordnede målsætninger i forhold til arbejdet med nye ordninger NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Nye indsamlingsordninger for affald fra husstande Baggrund Den nationale ressourcestrategi, som kom i efteråret 2013 og sætter de samlede mål for

Læs mere

Indstilling. Vedtagelse af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Vedtagelse af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 8. marts 2011 Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Vedtagelse af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald

Læs mere

Bekendtgørelse om affald

Bekendtgørelse om affald Fornyet høring over tilmeldeordning for virksomhedernes adgang til genbrugspladser samt nye gebyrbestemmelser Bekendtgørelse om affald. Etablering af og krav til visse ordninger for virksomheder 39. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs Dagsorden: 15-15 Regnskab for 2. kvartal 2015 16-15 Øget genanvendelse af dagrenovion via optisk sortering 17-15 Forslag om ændring

Læs mere

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. Juni 2009

Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. Juni 2009 Fællesregulativ for farligt affald for kommunerne i Modtagestation Syddanmark I/S 1. Juni 2009 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Gyldighedsområde... 3 3. Generelle definitioner.... 4 4. Affaldsproducenternes

Læs mere

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/31121. Bilag 1 Sagsbeskrivelse

Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer. Sag nr. 10/31121. Bilag 1 Sagsbeskrivelse Dagsordenstekst til KMU-sag om erhvervsaffaldsgebyrer Sag nr. 10/31121 Bilag 1 Sagsbeskrivelse Indledning Virksomhederne i Ringsted Kommune skal betale et erhvervsaffaldsgebyr gældende for 2011. Gebyret

Læs mere

Dansk Affaldsforening Temadag Genbrugsbutikker. Ankestyrelsens udtalelse af 28. juni 2017

Dansk Affaldsforening Temadag Genbrugsbutikker. Ankestyrelsens udtalelse af 28. juni 2017 Dansk Affaldsforening Temadag Genbrugsbutikker Ankestyrelsens udtalelse af 28. juni 2017 29. august 2017 PROBLEMSTILLING OG FORLØB Må kommuner og affaldsselskaber drive genbrugsbutikker? Henvendelse fra

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE 2014 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2014-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens

Læs mere

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 Punkt 2. Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 2019-024287 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender som foreløbigt plangrundlag Status på Aalborg uden Affald Forslag til

Læs mere

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 Notat Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 8. januar 2014 Dok.nr.: 2013/0024904-3 Indledningsvist skal Frederiksberg

Læs mere

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling.

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling. Notat til indsamling af elektronikaffald og farligt affald Bygge, Plan og Miljø (BPM) har gennemført et forsøg med indsamling af småt elektronik i beholdere fra ca. 90 ejendomme. Desuden er der gennemført

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 12. februar 2014

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 12. februar 2014 Lovtidende A 2014 Udgivet den 12. februar 2014 6. februar 2014. Nr. 130. Bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk udstyr i omsætning samt håndtering af affald af elektrisk og elektronisk udstyr

Læs mere

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus Gebyrdifferentiering - affaldsret Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus 2 Gebyrdifferentiering den juridiske ramme Miljøbeskyttelseslovens 48 Affaldsbekendtgørelsens kapitel 8 Lighedsprincippet

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

Ændringer/tilføjelser til indberettede data (WEEE, BAT)

Ændringer/tilføjelser til indberettede data (WEEE, BAT) November 2018 Ændringer/tilføjelser til indberettede data (WEEE, BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med

Læs mere

Bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk udstyr i omsætning samt håndtering af affald af elektrisk og elektronisk udstyr 1)

Bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk udstyr i omsætning samt håndtering af affald af elektrisk og elektronisk udstyr 1) Bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk udstyr i omsætning samt håndtering af affald af elektrisk og elektronisk udstyr 1) I medfør af 9 i, stk. 1, 9 j, stk. 2, 3 og 7, 9 k, stk. 1-3, 9 l,

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 734 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 734 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 734 Offentligt Notat J.nr. MST-771-00018 Ref. JESJU/LLN/KAVJE Den 8. september 2010 NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 2012/1 LSF 19 (Gældende) Udskriftsdato: 11. marts 2017 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-7770-00009 Fremsat den 4. oktober 2012 af miljøministeren (Ida Auken)

Læs mere

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper:

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper: GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 2 - Udbud af storskrald NOTAT Dato: 25. september 2015 Af: Lenette Møller Jensen, Anja Hoff Hansen og Malene Matthison-Hansen Introduktion og lovgrundlag Gladsaxe

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Reno Djurs, Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune sætter gang i arbejdet med at udvikle en ny, fælles og ambitiøs affaldsplan for Djursland.

Reno Djurs, Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune sætter gang i arbejdet med at udvikle en ny, fælles og ambitiøs affaldsplan for Djursland. Notat Dato: 16. juli 2018 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Procesbeskrivelse for Affaldsplan 2020-2026 Indledning Reno Djurs bestyrelse besluttede på møde den 23. maj 2018, at Der iværksættes affaldsplanproces

Læs mere

Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1)

Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 1) Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (Producentansvar for elektronikskrot m.v.) LOV nr 385 af 25/05/2005 (Gældende) Senere ændringer til forskriften Forskriftens fulde tekst Lov om ændring af lov

Læs mere

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Overblik Kort om Folketing, regering og miljøministeren Miljøstyrelsen regeludarbejdende og regelfortolkende myndighed

Læs mere

DANSK AFFALDSFORENING

DANSK AFFALDSFORENING DANSK AFFALDSFORENING Affaldsdage 2017 Året der gik i Dansk Affaldsforening Jacob H. Simonsen Det går ufatteligt godt Genanvendelse af husholdningsaffald ÅR 2013 2014 2015 7 fokus fraktioner 27% 31% 33%

Læs mere