Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne:"

Transkript

1 København, den 17. november 2015 AFGØRELSE Afgørelse vedr. KO Reklametrekant Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne: Klager: AstraZeneca A/S Arne Jacobsens Allé København S (herefter: AstraZeneca) og Indklagede: Boehringer Ingelheim Danmark A/S Strødamvej København Ø (herefter: Boehringer Ingelheim) Vedrørende: En trekant i plast med angivelse af lægemidlers sær- og fællesnavne samt virksomhedsnavn og -logo, udleveret af indklagede. Resumé: Boehringer Ingelheim findes at have overtrådt reglerne i 12, stk. 1 i Lægemiddelindustriforeningens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner (Reklamekodekset). Baggrund: AstraZeneca indsendte den 7. oktober 2015 en klage over reklamemateriale udarbejdet af Boehringer Ingelheim, med henblik på en vurdering af, hvorvidt reklamen er i strid med Reklamekodekset. AstraZeneca klager over, at den omtalte reklametrekant kan være en overtrædelse af Reklamekodeksets 6 omhandlende reminder, jf. 12 omhandlende gaveforbud. Det udleverede materiale er næppe hjemmehørende under Reklamekodeksets 14, stk. 1-3, da det ikke synes at opfylde betingelserne nævnt i denne del af Reklamekodekset, eller kan opfattes som hørende under Reklamekodeksets 13, stk. 1, selvom reglerne ikke anfører, i hvilket materiale (papir eller plast) materialer kan udarbejdes i.

2 Sagen blev sendt i høring første gang den 9. oktober, jf. ENLI s Sagsbehandlingsregler 9. Sagen har efterfølgende været sendt i høring igen hos AstraZeneca og Boehringer Ingelheim. I korte træk er følgende bemærkninger fremført i sagen: AstraZeneca: Det er AstraZenecas opfattelse, at betydningen i praksis af reminder-reglen i Reklamekodeksets 6 fremover, i lyset af gave-forbuddet i Reklamekodeksets 12, vil være væsentligt minimeret. Efter at havde været i dialog med ENLI, herunder deltaget på diverse reklamekurser, er det Astra- Zenecas opfattelse, at der er givet udtryk for, at i praksis er en reminder formentlig begrænset til at være en bannerreklame med disse nye regler. For indeværende reklametrekant, er det AstraZenecas opfattelse, at det er svært at se, om anvendelsen er relateret til at være en bordskåner (stille noget varmt på plastik-trekanten), eller om den kan opfattes som et stk. kontorforsyning (lineal), som ikke er tilladt. Det er dog AstraZenecas opfattelse, at netop fordi det omtalte materiale er udarbejdet i hård plastik, hvorfor materialet netop kan antage en funktion udover at være en reminder, hvilket gør, at lægen kan gemme den og bruge den som bordskåner, lineal eller andet, som dog ikke kan anses for fagrelevant. Det eneste incitament for en læge til at gemme reklametrekanten er vel, hvis den har en funktion. AstraZeneca har testet trekanten i form af at anvende den som bordskåner i forbindelse med en kop nylavet the med kogende vand, hvilket forløb udmærket, da akrylplasten ikke smeltede. AstraZeneca har i den forbindelse henvist til EFPIA s FAQ 17-2 samt 17-4, som også er indskrevet i vejledningen til Reklamekodekset. Det er AstraZenecas opfattelse, at den udleverede reklametrekant næppe heller falder under Reklamekodeksets 14, stk. 1-3, da det ikke synes at opfylde betingelserne nævnt i denne del af Reklamekodekset, og ligeledes ikke under Reklamekodeksets 13, stk. 1, selvom reglerne ikke anfører, i hvilket materiale (papir eller plast) materialer kan udarbejdes i. Boehringer Ingelheim: Reklametrekanten omtaler alene produkt- og firmanavn, og den skal derfor ikke forsynes med pligttekst, jvf. 6 i Reklamekodekset. Reklametrekanten har alene til formål at promovere omtalte produkter og har absolut intet funktionelt formål udover at sikre eksponering af disse. Boehringer Ingelheim mener ikke, at reklamen rimeligvis kan forveksles med eller antages at have andre formål end det nævnte. Når der er valgt materiale i plast frem for papir, så er dette begrundet i ønsket om en længere holdbarhed/eksponeringstid i sammenligning med materiale udført i papir. Det tynde materiale og ikke mindst formen, kan rimeligvis ikke give association eller anledning til forveksling med en funktionel genstand af brugs - eller kontorværdi. Teoretisk anvendt som "bordskåner" vil materialet formentlig smelte. Ligeledes har trekanten ikke nytteværdi som lineal, da der ikke er anført måleenheder på materialet.

3 Boehringer Ingelheim medgiver, at det er muligt at placere en kop på plasttrekanten. Koppen kunne dog omvendt lige så vel have været anbragt på en reklame fra AstraZeneca, med helt tilsvarende nytteværdi. Reklamematerialer i papir vurderes tilsvarende lovlige, upåagtet de teoretisk kan opleves at have nytteværdi som f.eks. optændingspapir af modtager. Boehringer Ingelheim har alene haft intention om at formidle en reminder, der til fulde opfylder gældende regler for sådanne. Boehringer Ingelheim har ikke kendskab til, om reklametrekanten bliver gemt af modtageren, men dette er klart afsenders ønske. Boehringer Ingelheims antagelse er, at et materiale i plast har en længere levetid hos modtager end et tilsvarende reklamemateriale i papir. Det skal atter understreges af, at reminderen alene har til formål et promovere brandnavne. Helt tilsvarende er tidligere anvendt et klistermærke med produktnavn. Det er Boehringer Ingelheims opfattelse, at klagen er baseret på den fejlagtige antagelse, at reklamematerialet henhører under Reklamekodeksets 12 og skulle være en gave. Boehringer Ingelheim finder det ikke rimeligt at antage, at modtager af dette stykke plastik af ringe økonomisk værdi, tilplastret med logoer, vil betragtet den som - eller med rimelighed kan antages at repræsentere - en gave. Det er ligeledes fortsat Boehringer Ingelheims mening, at reklamematerialet ikke signalerer-, ej heller er kommunikeret at have, nogen objektiv funktionel nytteværdi for modtager, helt tilsvarende et vilkårligt reklamemateriale i papir Boeringer Ingelheim er uforstående over AstraZenecas påstand om, at det kun er bannerreklamer, der er lovlige efter reminder-reglen. Granskningsmandspanelet tog herefter sagen op til afgørelse. Granskningsmandspanelets vurdering og afgørelse: I forhold til klagepunkterne, har Granskningsmandspanelet lavet følgende vurdering: Det følger af Reklamekodeksets 12, stk. 1, at det ikke er tilladt at udlevere, tilbyde eller love sundhedspersoner gaver eller økonomiske fordele, hverken i form af kontanter eller naturalier, jf. dog Af vejledningen til bestemmelsen følger, at bestemmelsen svarer til den mest restriktive regel efter reklamebekendtgørelsens 22, stk. 1 samt EFPIA s HCP Code Art. 17. Af EFPIA s HCP Code Art. 17 fremgår: No gift or pecuniary advantage (in cash or benefit in kind) may be supplied, offered or promised to a healthcare professional. Af EFPIA s FAQ til omtalte HCP Code fremgår blandt andet: As a general rule, no gifts or items that offset routine business practices of the Recipient are allowed, unless they fall into a category of materials or items that are otherwise permitted under the EFPIA HCP Code samt Leave behinds are considered gifts unless they fall into a category of materials or items that are otherwise permitted under the HCP Code.

4 Udgangspunktet er herefter, at lægemiddelvirksomheder ikke må give eller tilbyde sundhedspersoner økonomiske fordele, det være sig gaver, pekuniære fordele eller fordele i form af naturalier. Der er således tale om et totalforbud, hvor det kun er tilladt at udlevere det, som er specifikt tilladt i henhold til EF- PIA s HCP Code (som er inkorporeret i Reklamekodekset). Undtagelserne til forbuddet er alle begrundet i behovet for fagligt samarbejde, herunder informationsudveksling mellem sundhedspersoner og lægemiddelindustrien. Formålet er i sidste ende at sikre, at patienterne har adgang til den bedste behandling, at sundhedspersonerne er opdaterede og har adgang til den nyeste information om lægemidler, og at sundhedspersonerne har mulighed for at samarbejde med industrien om f.eks. udvikling af nye lægemidler. Imidlertid er det afgørende, at dette samarbejde sker på etisk forsvarlig vis og inden for de rammer, der af samme grund er fastlagt i lovgivningen (reklamebekendtgørelsens kapitel 7) og i EFPIA s HCP Code, der er samlet i Reklamekodekset. Gaveforbuddet i Reklamekodeksets 12 gælder blandt andet for de såkaldte gimmicks eller leave behinds, såsom post-it blokke, notesblokke osv., som er kontorartikler af mindre værdi, og som det tidligere har været accepteret at give jf. den tidligere 12, stk. 2 i Reklamekodekset. Reklamekodeksets 6 om reminders svarer til reklamebekendtgørelsens 12. I vejledningen til denne fremgår i pkt. 5.3, at: En reklame, der alene henvender sig til sundhedspersoner, kan begrænses til kun at indeholde lægemidlets navn og fællesnavn, jf. reklamebekendtgørelsens 12. Hvis der medtages andre oplysninger, f.eks. indikationsområde eller priser, falder reklamen uden for bestemmelsen, og så skal samtlige pligtoplysninger medtages. Der kan dog anføres firmanavn og logo, der identificerer afsenderen af reklamen. Bestemmelsen er således karakteristisk for, hvordan der kan gøres reklame. Efter Granskningsmandspanelets opfattelse, er en reminders gængse funktion således alene at gøre opmærksom på selve lægemidlet, nemlig ved at påminde herom ved nævnelse af lægemidlets navn. Det er ubestridt, at reklametrekanten har dette til hensigt, men det er Granskningsmandspanelets opfattelse, at udformningen, herunder valget af materiale, af den pågældende reklametrekant kan medføre, at den signalerer mere end blot dette, nemlig en reel funktionalitet. En bordskåners (coasters) primære funktion er at beskytte underlaget, eksempelvis mod våde, varme eller kolde genstande. Udformningen og materialevalget i hård plast for reklametrekanten kan så tvivl om brugen heraf som en bordskåner (coaster), uagtet om den af sundhedspersonerne reelt vil blive benyttet hertil. Dette understreges også at AstraZenecas test af holdbarheden for reklametrekanten ved at stille en kop nybrygget the herpå. Det er Granskningsmandspanelets opfattelse, at der ikke findes hjemmel i Reklamekodeksets til udlevering af bordskånere (coasters) til sundhedspersoner. Det er Granskningsmandspanelets opfattelse, at reklametrekanten næppe må anses for en lineal, særligt henset til, at der på trekanten ikke er angivet afstande, eksempelvis i cm.

5 Det er på denne baggrund Granskningsmandspanelets vurdering, at Boehringer Ingelheims udlevering af reklametrekanten til sundhedspersoner er en overtrædelse af Reklamekodeksets 12, stk. 1, da reklametrekanten ikke kan frasiges at sende et signal om en funktionalitet i form af en bordskåner (coaster). Dette skal ses i lyset af, at forbuddet i Reklamekodeksets 12 er et totalforbud, og at det ikke efter Reklamekodekset er tilladt at udlevere bordskånere (coasters) til sundhedspersoner. Granskningsmandspanelet har noteret sig og anerkender, at Boehringer Ingelheim alene haft intention om at formidle en reminder i den tro, at denne, uagtet karakteren af reklameformatet, ikke var i strid med Reklamekodeksets 12. Granskningsmandspanelet vil tillægge dette vægt i sanktionsudmålingen. Granskningsmandspanelet vil afslutningsvist bemærke, at Reklamekodeksets 6 om reminders ikke er begrænset til bannerreklamer, men det er korrekt anført, at anvendelsesområdet for bestemmelsen er meget snævert med det indførte gaveforbud i Reklamekodeksets 12. Således er bannerreklamer et godt bud på et af de få områder, som nu er mulige efter Reklamekodekset 6, men bestemmelsen er ikke begrænset til alene dette reklameformat. Afgørelse: Boehringer Ingelheim findes således at have overtrådt Reklamekodeksets 12, stk. 1 og pålægges som følge heraf følgende sanktion: Sanktion: Boehringer Ingelheim Danmark A/S pålægges at ophøre med at anvende reklamen i dens foreliggende form. Boehringer Ingelheim Danmark A/S pålægges endvidere en påtale i henhold til ENLI s Sanktionsog gebyrregulativ 5, litra a. Kopi af nærværende skrivelse sendes til klager hhv. indklagede og til Sundhedsstyrelsen til orientering. Med venlig hilsen Christina Jensen Juridisk granskningsmand

Granskningsmandspanelets vurdering: Efter gennemført høring har Granskningsmandspanelet genvurderet sagen og fundet, at følgende regel er overtrådt:

Granskningsmandspanelets vurdering: Efter gennemført høring har Granskningsmandspanelet genvurderet sagen og fundet, at følgende regel er overtrådt: Servier Danmark A/S Roskildevej 39 2000 Frederiksberg København, den 1. december 2017 AFGØRELSE Vedr.: R-2017-4928, udlevering af vægkalender til lægeklinik Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Version 1.0 Maj 2016 VEJLEDNING. til Etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud

Version 1.0 Maj 2016 VEJLEDNING. til Etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud VEJLEDNING til Etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud Vejledningen til Etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud (Donationskodekset) vil blive opdateret løbende i

Læs mere

Afgørelse vedr. KO-2016-1089 reklamemateriale vedr. Aubagio (teriflunomid).

Afgørelse vedr. KO-2016-1089 reklamemateriale vedr. Aubagio (teriflunomid). København, den 23. marts 2016 AFGØRELSE Afgørelse vedr. KO-2016-1089 reklamemateriale vedr. Aubagio (teriflunomid). Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem

Læs mere

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne:

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne: København, den 14. december 2016 AFGØRELSE Afgørelse vedr. KO-2016-5388 Braltus reklame Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne: Klager: og Indklagede:

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af Novo Nordisk A/S den 15. oktober 2012.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af Novo Nordisk A/S den 15. oktober 2012. Novo Nordisk A/S Novo Allé 1 2880 Bagsværd København, den 9. januar 2013 Vedr.: Aa-2012-5117, DAWN2 Global Results Meeting (GRM) - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående

Læs mere

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff AN-2012-2202, Sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, fortolkning af udtrykket rimeligt niveau Ankenævnets sagsnr.: AN-2012-2202 Afgørelsesdato: 21. juni 2012 Ankenævn: Michael Clan (formand),

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af MSD Danmark ApS den 02. november 2015, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af MSD Danmark ApS den 02. november 2015, til kontrol. MSD Danmark ApS Lautrupbjerg 4 2750 Ballerup København, den 18. november 2015 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2015-5111 og Aa-2015-5130, Patienten på tværs af 4 specialer Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Efter ønske fra en lang række Lif-medlemsvirksomheder, som har efterspurgt mere specifik guidance i forhold til fortolkningen af EFPIAs gaveforbud.

Efter ønske fra en lang række Lif-medlemsvirksomheder, som har efterspurgt mere specifik guidance i forhold til fortolkningen af EFPIAs gaveforbud. HYPPIGE SPØRGSMÅL OM GAVEFORBUD Dato: 20. januar 2015 Supplerende FAQ til EFPIAs gaveforbud Nærværende FAQ er udarbejdet som et dansk supplement til EFPIAs FAQ (Edition February 2014 med supplerende præcisering

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Pfizer PFE ApS den 26. juni 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Pfizer PFE ApS den 26. juni 2017, til kontrol. Pfizer PFE ApS Lautrupvang 8 2750 Ballerup København, den 17. juli 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-2885, Skejby Symposium Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Pfizer

Læs mere

Vedr.: Ab , Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016.

Vedr.: Ab , Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016. Novartis Healthcare A/S Edvard Thomsens Vej 14, 3.sal 2300 København S København, den 31. marts 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2016-1318, Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016. Baggrund:

Læs mere

Hvad mener industrien om off-label brug og hvorfor? Ved Ida Sofie Jensen, Lif

Hvad mener industrien om off-label brug og hvorfor? Ved Ida Sofie Jensen, Lif Hvad mener industrien om off-label brug og hvorfor? Ved Ida Sofie Jensen, Lif Ida Sofie Jensen Background: University degree in Political Science & Economy Executive Management Programme at INSEAD and

Læs mere

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt2016-25277 Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt i forbindelse med tildeling af tjenstlig advarsel Statsforvaltningens brev til faglig organisation:

Læs mere

Samarbejdsaftale om Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI)

Samarbejdsaftale om Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI) Samarbejdsaftale om Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI) Præambel Lægemiddelvirksomheder samarbejder løbende med alle relevante parter i sundhedsvæsenet (sundhedspersoner, patientforeninger, beslutningstagere

Læs mere

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff AN-2012-2584, Hjælp til søgning i lægernes elektroniske patientjournalssystem, fortolkning af udtrykket faglig aktivitet, manglende pligttekst i reklame Ankenævnets sagsnr.: AN-2012-2584 Afgørelsesdato:

Læs mere

AN-2011-2621 Markedsføring, udsagn om lægemiddels egenskaber, indikationsområde. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

AN-2011-2621 Markedsføring, udsagn om lægemiddels egenskaber, indikationsområde. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff Ankenævnet AN-2011-2621 Markedsføring, udsagn om lægemiddels egenskaber, indikationsområde Ankenævnets sagsnr.: AN-2011-2621 Afgørelsesdato: 31. januar 2012 Ankenævn: Klageemne: Michael Clan (formand),

Læs mere

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnet AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnets sagsnr.: AN-2011-1480 Afgørelsesdato: 23. november 2011 Ankenævn: Klageemne: Klager:

Læs mere

Sagsbehandlingsregler for ENLI

Sagsbehandlingsregler for ENLI Sagsbehandlingsregler for ENLI Generelle regler 1 Habilitet Forvaltningslovens regler om habilitet finder anvendelse i sager, der behandles i såvel Granskningsmandspanelet som i Ankenævnet. 2 Definition

Læs mere

Afgørelsesdato: 23. november 2011. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Afgørelsesdato: 23. november 2011. Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff Ankenævnet AN-2011-1927 Ulovlig indikationsangivelse Ankenævnets sagsnr.: AN-2011-1927 Afgørelsesdato: 23. november 2011 Ankenævn: Klageemne: Klager: Indklagede: Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange

Læs mere

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne:

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne: København, den 17. oktober 2018 AFGØRELSE Afgørelse vedr. KO-2018-3669 - reklamemateriale vedrørende Toujeo Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne:

Læs mere

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 23. august 2007

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 23. august 2007 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura København den 23. august 2007 Klage over tv-reklame for Mercuri Urval A/S Skandinavisk Tobakskompagni sendt på

Læs mere

xxxxxxxxxxxxxxx København, den 22. januar 2014

xxxxxxxxxxxxxxx København, den 22. januar 2014 Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx København, den 22. januar 2014 Vedr.: Aa-2013-6188, 5th Int. Immunology Summit, Hilton Prague - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog

Læs mere

Afgørelse vedr. KO-2015-0474 Xarelto reklame omhandlende kardiovertering.

Afgørelse vedr. KO-2015-0474 Xarelto reklame omhandlende kardiovertering. København, den 26. februar 2015 AFGØRELSE Afgørelse vedr. KO-2015-0474 Xarelto reklame omhandlende kardiovertering. Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem

Læs mere

Statsforvaltningen Hovedstaden brev til Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk:

Statsforvaltningen Hovedstaden brev til Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk: Resume: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at der ikke er grundlag for at rejse en tilsynssag vedrørende kommunens salg af en ejendom, idet der ikke er grundlag for at antage, at kommunen ved salget

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af UCB Nordic A/S den 12. september 2014.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af UCB Nordic A/S den 12. september 2014. UCB Nordic A/S Arne Jacobsens Allé 15 2300 København S København, den 23. september 2014 Vedr.: Ac-2014-3837, Aftenkursus for yngre reumatologer - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 16. oktober 2006 NKN-33-00327 Mje Afgørelse i sagen om

Læs mere

AFGØRELSE FRA KREATIVITET & KOMMUNIKATIONS BRANCHEETISKE NÆVN

AFGØRELSE FRA KREATIVITET & KOMMUNIKATIONS BRANCHEETISKE NÆVN AFGØRELSE FRA KREATIVITET & KOMMUNIKATIONS BRANCHEETISKE NÆVN Truffet den 12.september 2014 Klager: Group M A/S, Kristen Bernikows Gade 1, 4, 1105 Copenhagen (herefter benævnt Group M ) Indklaget: Blackwood

Læs mere

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i 20. International Congress of Parkinson`s diseas and Movement Disorders

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i 20. International Congress of Parkinson`s diseas and Movement Disorders Institut Produits Synthèse (IPSEN) C/O Institut Produits Synthèse (IPSEN) AB Kista Science Tower, Färögatan 33 SE-164 51 Kista Sweden København, den 1. juli 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2016-2830, Sponsorat

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx den 15. marts 2018, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx den 15. marts 2018, til kontrol. Xxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx København, den 4. april 2018 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2018-1207, sponsorat til DAREMUS Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx den 15. marts

Læs mere

..." EAN: 5798000793989

... EAN: 5798000793989 DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 20. december 2012 Sagsnr: 2012-010999 Henrik Bang Nielsen Chefkonsulent, cand.jur. hbn@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

Ændringslog version 1 Dato Version Ad Ændring (hovedsageligt)

Ændringslog version 1 Dato Version Ad Ændring (hovedsageligt) Ændringslog version 1 Dato Version Ad Ændring (hovedsageligt) 07.02.2011 1.1 Dokument oprettet 11.10.2011 1.2 1 stk. 2 Fortolkningsbidrag til Reklamekodekset generelt. 2, stk. 2, litra c, nr. 5 Omtale

Læs mere

Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Standpunkt 2016

Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Standpunkt 2016 Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Standpunkt 2016 NORDISK STANDPUNKT OM SKJULT REKLAME, 10. MAJ 2016 Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens

Læs mere

Asfaltindustrien Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold

Asfaltindustrien Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold Asfaltindustrien Adm. Direktør Anders Hundahl Lautrupvang 2 2750 Ballerup Dato: 25. juni 2013 Sag: BITE 13/02010 Sagsbehandler: /MAL Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold

Læs mere

v. Advokatfirmaet Dahl, Koch & Boll Billund, Brørup, Grindsted, Helle Klage fra Radio Holsted A/S over vilkår i tilladelse til lokal radiovirksomhed.

v. Advokatfirmaet Dahl, Koch & Boll Billund, Brørup, Grindsted, Helle Klage fra Radio Holsted A/S over vilkår i tilladelse til lokal radiovirksomhed. RADIO- OG TV-NÆVNET Radio Holsted A/S Lokalradionævnet for Bramming, v. Advokatfirmaet Dahl, Koch & Boll Billund, Brørup, Grindsted, Helle Kongensgade 70 Holsted, Vejen, Ribe og Ølgod Box 1094 Holsted

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående årsmøde, anmeldt af LEO Pharma A/S den 18. marts 2014.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående årsmøde, anmeldt af LEO Pharma A/S den 18. marts 2014. LEO Pharma A/S Industriparken 55 2750 Ballerup København, den 16. april 2014 Vedr.: Ab-2014-1439, DSCF s årsmøde 2014 - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående årsmøde,

Læs mere

Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar

Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der ikke benyttes

Læs mere

Sag 2015-09: Emilie, Helle og Henrik Kampmann-Lassen klager over berider Jørgen Olsens adfærd i forbindelse med indøvning af piaff

Sag 2015-09: Emilie, Helle og Henrik Kampmann-Lassen klager over berider Jørgen Olsens adfærd i forbindelse med indøvning af piaff J.nr. 2015-09 Sag 2015-09: Emilie, Helle og Henrik Kampmann-Lassen klager over berider Jørgen Olsens adfærd i forbindelse med indøvning af piaff BAGGRUND Disciplinærudvalget modtog den 6. september 2015

Læs mere

VEJLEDNING. til Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner

VEJLEDNING. til Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner VEJLEDNING til Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner Vejledningen til Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet

Læs mere

Forretningsorden for Medicoindustriens Udredningspanel

Forretningsorden for Medicoindustriens Udredningspanel Medicoindustrien vedtog 22. marts 2018 et sæt nye etiske retningslinjer. Disse retningslinjer er identiske med Medtech Europe Code of Ethical Business Practice, Guidelines on the Interactions with Healthcare

Læs mere

24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved. Klage over skjult reklame for Falck i nyhedsudsendelse sendt på 24 Sjællandske

24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved. Klage over skjult reklame for Falck i nyhedsudsendelse sendt på 24 Sjællandske 24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved Radio- og tv-nævnet 8. maj 2012 Sagsnr.: 2012-00248 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@kulturstyrelsen.dk Direkte tlf.: 3373 3334

Læs mere

Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige har ved henholdsvis mail af 12. og 14. december 2016 svaret i sagen.

Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige har ved henholdsvis mail af 12. og 14. december 2016 svaret i sagen. Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen 70 2. 2900 Hellerup København, den 22. december 2016 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-5460, Post-congress meeting ASN 2016 Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse: Man.-tors. 9-16, fre. 9-15 Din

Læs mere

Styresignal om moms på fast ejendom ved kortere tids udlejning efterfulgt af salg H339-14

Styresignal om moms på fast ejendom ved kortere tids udlejning efterfulgt af salg H339-14 SKAT Østbanegade 123 2100 København Ø 18. december 2014 Styresignal om moms på fast ejendom ved kortere tids udlejning efterfulgt af salg H339-14 SKAT har d. 27. november 2014 fremsendt ovennævnte udkast

Læs mere

Vedr.: Aa , Eftermiddagsmøde vedrørende RWD på Pancreas Cancer

Vedr.: Aa , Eftermiddagsmøde vedrørende RWD på Pancreas Cancer Celgene ApS Kristianiagade 8, 3. sal 2100 København Ø København, den 25. september 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-3912, Eftermiddagsmøde vedrørende RWD på Pancreas Cancer Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 7. november 2007

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 7. november 2007 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura København den 7. november 2007 Klage over tv-reklame for Panodil Zapp sendt på TV 2 Nycomed Danmark ApS v/medical

Læs mere

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx København, den 17. august 2017

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx København, den 17. august 2017 Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx København, den 17. august 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-3254, Nordic Symposium Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxxxxx den

Læs mere

Resume: Vedrørende Køge Kommunes j. nr. 2009-34804:

Resume: Vedrørende Køge Kommunes j. nr. 2009-34804: Resume: Statsforvaltningen udtaler, at Byrådet i Køge Kommune ikke har handlet i strid med lovgivningen ved kommunens køb af tribuner på Herfølge Stadion. «brevdato» TILSYNET Vedrørende Køge Kommunes j.

Læs mere

Skattekontrollovens 8 D, stk. 1 og 9 Pålæg til bank om udlevering af kontoudtog for udlandsdansker SKM2013.698.LSR

Skattekontrollovens 8 D, stk. 1 og 9 Pålæg til bank om udlevering af kontoudtog for udlandsdansker SKM2013.698.LSR - 1 Skattekontrollovens 8 D, stk. 1 og 9 Pålæg til bank om udlevering af kontoudtog for udlandsdansker SKM2013.698.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ved en kendelse af 10/9 2013 stadfæstede

Læs mere

Xxxx xx København, den 24. november Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx kontrol.

Xxxx xx København, den 24. november Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx kontrol. Xxxxx x Xxxxx x Xxxx xx København, den 24. november 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2016-4784, Nefrologi i teori og praksis, januar 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energistyrelsen (sagsnr. XXX) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxx xxxx København, den 12. januar Vedr.: Aa , arrangement: Hårde Nødder 9, et casebaseret møde om anfald

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxx xxxx København, den 12. januar Vedr.: Aa , arrangement: Hårde Nødder 9, et casebaseret møde om anfald Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxx xxxx København, den 12. januar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-0027, arrangement: Hårde Nødder 9, et casebaseret møde om anfald Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Granskningsmandspanelet har den 28. maj 2013 truffet følgende afgørelse imellem parterne: Udstilling og reklame for lægemidlet Enbrel af indklagede.

Granskningsmandspanelet har den 28. maj 2013 truffet følgende afgørelse imellem parterne: Udstilling og reklame for lægemidlet Enbrel af indklagede. Afgørelse vedr. KH-2013-2711 Udstilling The Enbrel Way. Granskningsmandspanelet har den 28. maj 2013 truffet følgende afgørelse imellem parterne: Klager: og Indklagede: Vedrørende: AbbVie A/S Emdrupvej

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Novartis Healthcare A/S den 27. oktober 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Novartis Healthcare A/S den 27. oktober 2017, til kontrol. Novartis Healthcare A/S Edvard Thomsens Vej 14, 3.sal 2300 København S København, den 14. november 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-4652, PhD and Postdoc meeting in Copenhagen Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Vejledning om markedsføring af sundhedsydelser uddrag

Vejledning om markedsføring af sundhedsydelser uddrag Vejledning om markedsføring af sundhedsydelser uddrag Vejledningen er knyttet til lov nr. 326 af 6. maj 2003 om markedsføring af sundhedsydelser som ændret ved lov nr. 360 af 9. april 2013 (herefter loven)

Læs mere

28.3.2007 J.nr.: 2006-20-272-01870/NILJ. Klage over forbud mod markedsføring af XX Æblemost.

28.3.2007 J.nr.: 2006-20-272-01870/NILJ. Klage over forbud mod markedsføring af XX Æblemost. NN 28.3.2007 J.nr.: 2006-20-272-01870/NILJ KONTOR FOR DYREVELFÆRD, KVALITET OG MARKEDSFØRING Klage over forbud mod markedsføring af XX Æblemost. Afgørelse Fødevarestyrelsen giver YY medhold i, at et æblemostprodukt

Læs mere

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget.

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. 2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. Resumé: udtalt, at det forhold, at et på mødet omdelt afstemningstema ikke har været tilgængeligt

Læs mere

Høring over foreløbigt udkast til ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser m.v. i klageog

Høring over foreløbigt udkast til ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser m.v. i klageog Høring over foreløbigt udkast til ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser m.v. i klageog Høringsmaterialet: Høring over foreløbigt udkast til bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser

Læs mere

Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger

Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger Forhåndstilkendegivelser ved nybyggeri og større ombygninger At-cirkulæreskrivelse CIR-15-1 Arbejdsmiljøemne: Bygherrer, udbydere mv. Ansvarlig enhed: AFC, 1. kontor Ikrafttræden: 21. september 1998 Senest

Læs mere

Kontrakt om udvikling af dynamiske test mhp. tidlig identifikation af ordblinde elever med dansk som hhv. modersmål og andetsprog.

Kontrakt om udvikling af dynamiske test mhp. tidlig identifikation af ordblinde elever med dansk som hhv. modersmål og andetsprog. Kontrakt om udvikling af dynamiske test mhp. tidlig identifikation af ordblinde elever med dansk som hhv. modersmål og andetsprog. Info Version 3 URL http://com.mercell.com/permalink/33054890.aspx Ekstern

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 290/2008 (2. afdeling) Indenrigs- og Sundhedsministeriet (tidligere Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse) (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af Roche A/S den 30. juni 2015.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af Roche A/S den 30. juni 2015. Roche A/S Industriholmen 59 2650 Hvidovre København, den 23. juli 2015 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2015-3012, Nordic IPF Workshop Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt

Læs mere

I medfør af 169 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1202 af 14. november 2014, som ændret ved lov nr. 129 af 16. februar 2016, fastsættes:

I medfør af 169 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1202 af 14. november 2014, som ændret ved lov nr. 129 af 16. februar 2016, fastsættes: BEK nr 882 af 28/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1600757 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement: Highlights fra ERS 2017, anmeldt af xxxxxxxxx den 14. september 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement: Highlights fra ERS 2017, anmeldt af xxxxxxxxx den 14. september 2017, til kontrol. Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, 6. oktober 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-3899, Highlights fra ERS 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement: Highlights fra ERS 2017,

Læs mere

Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, den 26. november 2017

Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, den 26. november 2017 Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, den 26. november 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-4755, EASC & AASLD Highlight 2017 Øst & Vest Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat til Smeil

Læs mere

Baunegårdsvej 73 Kalvehavevej 25 2900 Hellerup 3250 Gilleleje. København den 30. september 2004. Klage over tv-reklame for Becel pro.

Baunegårdsvej 73 Kalvehavevej 25 2900 Hellerup 3250 Gilleleje. København den 30. september 2004. Klage over tv-reklame for Becel pro. RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/Reklame Kirsten Nissen Baunegårdsvej 73 Kalvehavevej 25 2900 Hellerup 3250 Gilleleje København den 30. september 2004 Klage over tv-reklame for Becel pro.activ Kirsten Nissen har

Læs mere

GlaxoSmithKline Pharma A/S Nykær 68 Sektion for lægemidler 2605 Brøndby. København, den 9. februar 2015

GlaxoSmithKline Pharma A/S Nykær 68 Sektion for lægemidler 2605 Brøndby. København, den 9. februar 2015 GlaxoSmithKline Pharma A/S Nykær 68 Sektion for lægemidler 2605 Brøndby København, den 9. februar 2015 Vedr.: Ab-2015-0069, DSKO Årsmøde 2015 - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til

Læs mere

I mener, at Smutvej er en offentlig vej, og at det er Odense Kommunes ansvar at betale for vejbelysningen.

I mener, at Smutvej er en offentlig vej, og at det er Odense Kommunes ansvar at betale for vejbelysningen. Dato 26. maj 2015 Sagsbehandler Freshta Amiri Mail fam@vd.dk Telefon +45 7244 3038 Dokument 15/02771-15 Side 1/8 Udkast til afgørelse, partshøring I har som ejere af ejendommene Svenstrupvej 25, Smutvej

Læs mere

Der ønskes udarbejdet en ny malkecentral, som skal være mere effektiv og have et bedre design end den nuværende model, som benyttes af SAC.

Der ønskes udarbejdet en ny malkecentral, som skal være mere effektiv og have et bedre design end den nuværende model, som benyttes af SAC. Indledning Ved introduktionsmødet på virksomheden S. A. Christensens hovedkontor på Ndr. Havnevej 2 i Kolding, blev emnet for projektet præsenteret af SAC s Tekniske direktør Per Sandholdt. Her blev SAC

Læs mere

Vildledende markedsføring og sammenlignende reklame

Vildledende markedsføring og sammenlignende reklame Vildledende markedsføring og sammenlignende reklame Copenhagen Business School, 16 September 2004 Jan Trzaskowski Copenhagen Business School 1 ICC reklamekodeks Sandfærdig fremstilling Må ikke indeholde

Læs mere

Implementering af boligkreditdirektivet

Implementering af boligkreditdirektivet Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø 26. november 2014 lhj Implementering af boligkreditdirektivet Vi takker for muligheden for at kommentere regeringens lovforslag om gennemførelse af boligkreditdirektivet.

Læs mere

Vejledning om sygeplejerskers tilknytning til medicovirksomheder

Vejledning om sygeplejerskers tilknytning til medicovirksomheder Vejledning om sygeplejerskers tilknytning til medicovirksomheder Indhold 1 Indledning... 2 2 Reglerne... 2 2.1 Anmeldelses- og tilladelsesordningen... 2 2.2 Hvilke medicovirksomheder er omfattet?... 3

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere

Generelt finder vi, at forslaget indeholder en række forbedringer, men der er ting, der ikke er gode nok, og der er ting, som vi synes mangler.

Generelt finder vi, at forslaget indeholder en række forbedringer, men der er ting, der ikke er gode nok, og der er ting, som vi synes mangler. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K E-mail: sum@sum.dk Cc: sbpe@sum.dk 20. august 2014 Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af

Læs mere

I motiverne til forslag om lov om omsætning af fast ejendom (lovforslag nr. 225, 1992) fremgår bl.a.:

I motiverne til forslag om lov om omsætning af fast ejendom (lovforslag nr. 225, 1992) fremgår bl.a.: Kendelse af 6. august 2009 (J.nr. 2008-0018314) Klager opfylder ikke kravene til teoretisk indsigt vedrørende ejendomsformidling. Lov om omsætning af fast ejendom 25, stk. 1 og stk. 2, nr. 6. (Ingrid Henriksen,

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Primær Sundhed sbpe@sum.dk København den 5.9.2014 J.nr. 3.4.4/kmb Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Børnerådet vil indledningsvist

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas A/S (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af xxxxxxx den 15. marts 2018, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af xxxxxxx den 15. marts 2018, til kontrol. Xxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx København, den 16. april 2018 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2018-1224, Sponsorat til Dermatologisk afdeling, Roskilde Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt

Læs mere

Vedr.: R , reklamemateriale vedr. Humira og hidrosadenitis suppurativa.

Vedr.: R , reklamemateriale vedr. Humira og hidrosadenitis suppurativa. AbbVie A/S Emdrupvej 28 C 2100 København Ø København, den 13. august 2018 AFGØRELSE Vedr.: R-2018-2460, reklamemateriale vedr. Humira og hidrosadenitis suppurativa. Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog

Læs mere

Dispensation fra Lokalplan 217 til solceller på ejendommene matr. nr. 7fu Klitterne, Ingstrup, beliggende Alexandravej 7, 9480 Løkken

Dispensation fra Lokalplan 217 til solceller på ejendommene matr. nr. 7fu Klitterne, Ingstrup, beliggende Alexandravej 7, 9480 Løkken Erik Aagaard Pr. mail: aagaard0605@gmail.com Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Malene Stentoft Sørensen Direkte 7257 7365 mss@jammerbugt.dk

Læs mere

Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte

Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte NOTAT 10. september 2009 Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte Ministeriet modtager jævnligt forespørgsler omkring arbejdsgivers adgang til at kræve,

Læs mere

Bilag A - Plasttanke med højst 50 oplagsenheder

Bilag A - Plasttanke med højst 50 oplagsenheder Bilag A - Plasttanke med højst 50 oplagsenheder Kravene til denne type tanke fremgår af afsnit 4.5 og 4.7 i de tekniske forskrifter for brandfarlige væsker. Da tanke af denne type primært opstilles hos

Læs mere

I ikke forstår, at kommunen kan forlange en dyrere fortovsbelægning end den eksisterende

I ikke forstår, at kommunen kan forlange en dyrere fortovsbelægning end den eksisterende Dato 10. juli 2014 Dokument 14/03689 Side ISTANDSÆTTELSE AF N GADE Vejdirektoratet har behandlet jeres klage af 12. marts 2014 over Kommunens afgørelse af 5. marts 2014 om istandsættelse af N gade fra

Læs mere

RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042. Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne

RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042. Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042 Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne 1. Indledning Ved lov nr. 557 af 24. juni 2005 om ændring

Læs mere

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet)

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) 2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 11. august 2005 i sag 04-109.248: Falkon Cykler (advokat K.L. Németh) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne:

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne: København, den 7. august 2018 AFGØRELSE Afgørelse vedr. KO-2018-2713 - reklamemateriale Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem parterne: Klager: og Indklagede:

Læs mere

Vedr.: EN Egen drift, Fokusgruppe om behandling af ADHD hos børn og unge - afgørelse

Vedr.: EN Egen drift, Fokusgruppe om behandling af ADHD hos børn og unge - afgørelse Novartis Healthcare A/S Lyngbyvej 172 2100 København Ø København, den 22. december 2011 Vedr.: EN-2011-001 - Egen drift, Fokusgruppe om behandling af ADHD hos børn og unge - afgørelse Baggrund: ENLI s

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 2. september 2011 (J.nr. 2011-0024373)

Læs mere

Klager. J.nr. 2011-0153 UL/bib. København, den 19. december 2011 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2011-0153 UL/bib. København, den 19. december 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 19. december 2011 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler Jesper Struckmann Frederiksborggade 24 3600 Frederikssund Nævnet har modtaget klagen den 27. juli 2011. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

Aktindsigt i ændringsforslag til budget. Statsforvaltningens brev til en journalist

Aktindsigt i ændringsforslag til budget. Statsforvaltningens brev til en journalist Aktindsigt i ændringsforslag til budget Statsforvaltningens brev til en journalist 2014-190684 Dato: 18-09- 2015 Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt Region Syddanmark har den 3. september

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over skjult reklame for fodboldmærket Select i nyhedsudsendelse

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over skjult reklame for fodboldmærket Select i nyhedsudsendelse TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV RADIO- OG TV-NÆVNET 24. november 2011 Sagsnr: 2010-018591 Att.: TV 2 Jura Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: Sentinel datafangst aktivitet (ROSA) tilbudt af indklagede.

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: Sentinel datafangst aktivitet (ROSA) tilbudt af indklagede. Afgørelse vedr. KO-2013-4620 ROSA, undervisning i Sentinel datafangst Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: København, den 26. november 2013 Klager: og Indklagede:

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog ovenstående sponsorat til kontrol, anmeldt af Institut Produits Synthèse (IPSEN) den 5. januar 2015.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog ovenstående sponsorat til kontrol, anmeldt af Institut Produits Synthèse (IPSEN) den 5. januar 2015. Institut Produits Synthèse (IPSEN) C/O Institut Produits Synthèse (IPSEN) AB Kista Science Tower, Färögatan 33 SE-164 51 Kista Sweden København, den 23. januar 2015 Vedr.: Ad-2015-0010, Sponsorat til TOXINS

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. oktober 2011 J.nr.: NMK-33-00379 Ref.: SSC AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at

Læs mere

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen)

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen) AdvokatHuset Att. Erik Turley Slotsgade 48 3400 Hillerød Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Helsinge Kommunes afgørelse af 19. august 2004 vedrørende afslag på ansøgning om fritagelse

Læs mere

Til de på vedlagte liste anførte høringsparter Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Til de på vedlagte liste anførte høringsparter Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Til de på vedlagte liste anførte høringsparter Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750

Læs mere

+ bilag. A-inspektion A/S; Deres j.nr. 17796/dj. Jeg har nu færdigbehandlet sagen.

+ bilag. A-inspektion A/S; Deres j.nr. 17796/dj. Jeg har nu færdigbehandlet sagen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Advokat Kim Håkonsson Tuborg Havnevej 18 2900 Hellerup Dato: 13. marts 2008

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 25. september 2014 (J.nr. 2014-0036894) Påtalt, at tiltrædende

Læs mere

Øje på uddannelse. Juridisk responsum om uddannelsesgarantien

Øje på uddannelse. Juridisk responsum om uddannelsesgarantien Øje på uddannelse Juridisk responsum om uddannelsesgarantien Øje på uddannelse, 2010/06 Udgivet af Landsorganisationen i Danmark Islands Brygge 32D, 2300 København S E-mail: lo@lo.dk Tlf.: 3524 6000 Web:

Læs mere