4. Den historiske udvikling i forholdet mellem sportsjournalistik, idræt og udøverne 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "4. Den historiske udvikling i forholdet mellem sportsjournalistik, idræt og udøverne 1"

Transkript

1 4. Den historiske udvikling i forholdet mellem sportsjournalistik, idræt og udøverne 1 Sportsjournalistik har i de cirka hundrede år, den har eksisteret i Danmark som genre, gennemgået en kraftig udvikling. Det hele startede, da B.T. begyndte at bringe korte reportager om sport i Der vil i det efterfølgende ikke komme en kronologisk gennemgang af hele udviklingen i sportsjournalistik, men til gengæld vil der være nedslag på historisk vigtige tidspunkter for sportsjournalistik. Fokus vil være forholdet mellem medierne og sport og forholdet mellem medierne og den enkelte udøver; hvilken rolle medierne har haft i forhold til idrætten/sporten. Dette vil lede til forskellige problemstillinger, som jeg vil bruge i min analyse af informanternes udsagn. Det starter med et afsnit om de tidlige aviser og de første artikler om sport. Jeg vil derefter beskrive, hvordan radioens indtog påvirkede sportsjournalistikken. Næste afsnit indeholder en beskrivelse af tv og den måde, hvormed sportsjournalistikken blev styret af de levende billeder, hvilket samtidig betød, at der kom mange penge i sporten, og det forretningsmæssige perspektiv blev en vigtig del af den professionelle sport. Til sidst vil jeg beskrive, hvordan mediebilledet er inden for sporten anno Den spæde start på sportsjournalistik I starten af 1900-tallet var aviserne partipolitiske og fulgte de politiske ønsker. Det betød, at sport ikke havde stor interesse for aviserne, da idrætten ikke var skueplads for politiske kampe. Med Politiken som primus motor skete der en ændring af avisernes karakter i retning af det, som aviserne er i dag, nemlig omnibusaviser 2. Den legendariske chefredaktør Henrik Cavling ville skabe en avis, der havde centrum uden for de politiske holdninger, og det centrum blev opdyrket i avisens voksende indhold af aktuelle nyheder og igennem genrer som reportage og interview 3. Dermed blev den direkte linje til partierne skåret væk, men der var dog stadigvæk spor af ideologi i de forskellige avisers ledere. Det betød også, at der skete en udvidelse af de emneområder, som aviserne beskæftigede sig med. Nu blev sport trukket frem 1 Gennemgangen af udviklingen i sportsjournalistikken sker på baggrund af Kirsten Frandsens licentiatafhandling (Dansk Sportsjournalistik- Fra sport til publikum, 1995) og Dansk Mediehistorie. Klaus Bruhn Jensen (Red.) Dansk Mediehistorie bind 1-3, 1997 ) 2 Det latinske ord omnibus betyder beregnet for alle. 3 Klaus Bruhn Jensen (Red.) Dansk Mediehistorie bind 2, 1997, side 42.

2 og blev en salgsvare for aviserne 4. Da B.T. blev lanceret i 1916, hvor der var en fast rubrik med sport, og hvor de også brugte tegninger og fotografier som illustrationer, blev sport for alvor en vigtig del af aviserne. Den danske sportsjournalistik var i starten meget involveret i den danske sport. Kirsten Frandsen kalder sportsjournalistikken i starten af det 20. århundrede for fødselshjælper for idrætten. Det begreb dækker over, at aviserne og idrætsforeningerne havde et fælles mål i at udbrede de forskellige sportsgrene for den brede offentlighed. Det betyder, at artiklerne både er kampreferater og artikler, som introducerer idrætten for læseren. Desuden er sporten også en del af forlystelseslivet i byerne, og nogle af artiklerne har en oplevelsesmæssig vinkel, som er anlagt ud fra en ikke-sportskyndig læser 5. Samtidig er aviserne med til at arrangere forskellige idrætsarrangementer. Dermed er man selv med til at skabe nyhederne; et fænomen, som er bibeholdt siden 6. Artiklerne var skrevet i jeg-form og var for det meste reportager fra sportsbegivenheder, hvor journalisten ikke indtager en rolle som værende ekspert på området, men er på samme niveau som tilskueren/læseren. Det betyder, at journalisten ikke gav forklaringer på de forskellige handlinger, hvilket læseren måske kunne have haft glæde af. Journalist, læser og sportsmænd er i denne tidlige fase ligestillede, hvorfor det er det rent sportssaglige, der er i centrum for beskrivelsen, også i de relativt sjældne interviews 7. En vigtig person i denne periode var Emil Andersen, alias Mr. Smile, som var en af de første journalister, der interviewede idrætsudøverne lige efter deres præstation. På den måde blev sportsverdenen gjort intim, og læseren fortrolig med idrætsudøverne som personer (N.K.Nielsen;1995;201.) Det er ikke kun i Danmark, at sportsjournalistikken havde et eksempel på enkeltpersoner, der var en slags frontløbere. I de nordiske lande var der også enkelte personer, som var med til at give sportsreportagen et meget beskrivende indhold. I sin bog Sport, Medier og journalistikk analyserer Knut Helland forholdet mellem de norske medier og det norske fodboldlandshold. Han går ud fra en antagelse om, at der er et 4 Kirsten Frandsen, Dansk Sportsjournalistik- Fra sport til publikum, 1995, side Kirsten Frandsen, Dansk Sportsjournalistik- Fra sport til publikum, 1995, side I dag er der faktisk sket en opblomstring af denne type arrangementer som et led i at fastholde og få nye læsere til den enkelte avis, som f.eks. B.T. s Eremitageløb eller Politikens medvirken i Copenhagen Maraton. 7 Kirsten Frandsen, Dansk Sportsjournalistik- Fra sport til publikum, 1995, side 67.

3 symbiotisk forhold mellem medierne og idrætten 8 og påpeger, at medierne er meget rosende, når det går godt, men bliver meget kritiske, når det går dårligt rent resultatmæssigt 9. Analysen er historisk forankret i den begyndende norske sportsjournalistik i starten af tallet. Dengang var journalisterne meget optaget af at fremstille sporten som noget, der indeholdt de sande værdier. Grunden til denne subjektivitet skyldtes i høj grad, at de journalister, der skrev om sport, havde en baggrund i sport, enten som ledere eller som tidligere aktive. På denne måde var der skabt en forbindelse mellem medie og sport. Sammenfattende blev sportsjournalistikken i denne periode båret op af enkeltpersoner, og samtidig var der via avisernes skift til omnibusavis dannet grobund for en selvstændig genre, hvor sportsjournalistikken både fandt sit ståsted i de journalistiske kredse samt i sportsverdenen. Det var altså med afsæt i reportager og interviews, at aviserne var med til at udbrede interessen for sporten. Det var især B.T., der brugte sport som et satsningsområde, hvor avisen kunne profilere sit journalistiske image som en moderne, aktuel og underholdende avis for det sportsinteresserede publikum 10. Forbindelsen gjorde, at både aktørerne og idrætsklubberne ikke havde noget imod den måde, de blev beskrevet på. 4.2 Radioen ny formidling af sport? I 1925 blev Statsradiofonien etableret, og den var for hele befolkningen og søgte at informere om de samfundsmæssige og kulturmæssige forhold i verdenen. Da radioen begynder at transmittere sportsbegivenheder, havde de i forhold til aviserne en klart bedre mulighed for at gøre det levende og fængslende for lytteren. Sport kan også beskrives som en visuel oplevelse, som er klart nemmere for radioen at viderebringe end for aviserne. Da de samtidig kunne sende direkte, kunne de også overgå aviserne i aktualitet, og pludselig skulle aviserne skrive om begivenheder, som læserne allerede kunne have kendskab til 11. Dette var især tilfældet, da Gunner Nu Hansen ved OL i var med til at bringe verden meget tættere på danskerne og med et sprog, som var mere dagligdagssprog og i modsætning til resten af radioens mere højtidelige sprog 13. Med reallyd fra selve 8 Knut Helland, Sport, Medier og Journalistikk, Fagbokforlaget, 2003, side 39ff. 9 Knut Helland, Sport, Medier og Journalistikk, Fagbokforlaget, 2003, side Kirsten Frandsen, Dansk Sportsjournalistik- Fra sport til publikum, 1995, side Dog ikke helt, da Pressens Telegramudvalg styrede radioens nyhedsformidling, og først i 1964 fik radioen egen nyhedsformidling. Det gjorde også, at man kun måtte sende fra de sidste 25 minutter. 12 Første direkte radioreportage. 13 Klaus Bruhn Jensen (Red.) Dansk Mediehistorie bind 2, 1997, side 202.

4 idrætsbegivenheden blev det muligt for lytterne af få en følelse af at være til stede ved selve konkurrencen. Der kom også mere fokus på speakeren, som med en medrivende og entusiastisk stemmeføring kan gøre fortællingen gribende og fængslende. Disse beskrivelser fra radioen gør, at aviserne nedprioriterer de refererende artikler og giver i stedet læseren interviews med atleterne 14. Radiospeakeren bruger idrætsudøvernes navne, får lytteren også et mere personligt forhold til de forskellige idrætsudøvere. Det betyder også, at de første idrætsidoler kommer frem i denne tid, såsom svømmeren Inge Sørensen og fodboldspilleren John Hansen 15. Aviserne bliver efterhånden også forskellige i deres vinkel, hvor nogle aviser begynder at inddrage sportsudøvernes privatsfære i deres artikler. Der bringes billeder, hvor idrætsudøverne er sammen med deres familie etc. I det hele taget er der generelt en stigning i brug af billeder, der ud over de private sider også viser udøverne i kamp og bidrager til en øget dramatisering af sportsstoffet i aviserne. Alle disse tiltag er også med til at gøre idrætsudøveren mere personlig for læseren og skabe en større interesse for den enkelte idrætsudøver, og samtidig har tiltagende en forstærkende effekt for interessen for idrætten. Radioen er altså med til at skabe stor interesse for sportsbegivenheder, og disse begivenheder var også med til at skabe interesse for radiolytning. Det gjorde, at befolkningen fik et fælles samlingspunkt i de forskellige transmissioner. Idrætsudøverne, som deltog i konkurrencerne, blev idoler for især ungdommen. Befolkningen følte igennem de fængslende beskrivelser i radioen, at de havde fået et kendskab til dem som personer. Dermed var der et fælles mål for sporten og mediet. 4.3 Tv sportsbilleder bliver dominerende Den form for følelsesmæssig journalistik, som Gunnar Nu Hansen introducerede i radioen, videreførte han til tv-mediet, hvor han var ansvarlig for Danmarks Radios tv-dækning fra 1955 til Den meget følelsesmæssige og beskrivende stil, som Kirsten Frandsen kalder filmatiseret radio, fortsætter inden for tv til midten af 1980 erne 16. Ud over hele Europa sker der i 1980 erne en liberalisering med flere kanaler, flere reklamer og øget konkurrence en eksplosiv vækst i antallet af nye, fortrinsvis privatejede og 14 Kirsten Frandsen, Dansk Sportsjournalistik- Fra sport til publikum, 1995, side Inge Sørensen (Lille henrivende Inge) var med til OL i 1936, og John Hansen var del af bronzeholdet fra London Kirsten Frandsen, Dansk Sportsjournalistik- Fra sport til publikum, 1995, side 157.

5 kommercielt drevne radio- og tv-stationer 17. I denne liberalisering bliver sport en vigtig faktor, da sport er god underholdning og er et godt visuelt produkt, som tv kan bringe lige ud i stuen, samtidig med at tingene sker. Dette gør, at der er mange seere. Samtidig vil kanalerne i den stigende konkurrence have eneretten til at sende begivenhederne og på den måde sørge for, at seerne ser deres kanal. Derfor er de kommercielle kanaler villige til at betale store beløb for at have retten til at sende sporten på deres kanal. De mange seere til sportsudsendelserne gør, at tv-kanalerne kan sælge reklamespots til en rigtig dyr pris. Det betyder, at pengene, som sporten får tilført, stiger voldsomt. De mange penge i forbindelse med transmissioner gør så, at klubberne, som deltager i disse turneringer, som f.eks. Champions League, har fået flere penge. Samtidig er sponsorerne også villige til at betale store beløb pga. eksponeringen, som er kraftig i tv-mediet. Klubbernes større indtjening smitter altså af på idrætsudøverne, hvis lønninger er steget meget. De er blevet stjerner og laver selv sponsorkontrakter, der gør, at de kan tjene rigtig mange penge, hvor det mest kendte eksempel er David Beckham. Det er dog vigtig at skelne mellem de idrætsgrene, som tv har lyst til at transmittere fra. Da tv er altafgørende for eksponeringen og dermed de mange penge, så er det kun de idrætsgrene, som kan sælge et produkt, der kan gøre sig gældende. Konkurrencen inden for den enkelte idrætsgren er også blevet hårdere, og klubberne må betale store beløb til spillerne, hvilket altså også er med til at give den enkelte idrætsudøver flere penge. For der er altid en klub, som er villig til at betale lidt ekstra for at få opfyldt nogle af sine ambitioner, hvilket især sker ved køb af udenlandske spillere 18. Tendensen ses stærkest i fodbold og håndbold, som er de to idrætsgrene, der har nydt størst glæde af tv-dækningen 19. Disse ting er også med til at fastholde en klar forbindelse mellem sponsorer, medier og idrætsudøvere/klubber, og tv har kun været med til at fastholde den tendens. Samtidig begynder tv-stationerne også at stille visse krav for at dække kampene, hvor amerikansk tv-sport er det mest drastiske eksempel. Her er f.eks. amerikansk fodbolds regler udformet efter, at det skal passe til de krav, de kommercielle tv-stationer har. I Danmark er det ikke så drastisk, men dog er turneringsplanen i håndbold tilrettelagt sammen med de 17 Klaus Bruhn Jensen (Red.) Dansk Mediehistorie bind 3, 1997, side Det skyldes især, at de danske klubber via den såkaldte forskerordning kan give attraktive tilbud til udenlandske spillere. 19 Flere forskellige undersøgelser har vist, at medierne skriver meget om fodbold, håndbold og ishockey. Blandt andet Mandag Morgens undersøgelse fra november 2002 og desuden DIF s undersøgelse af tv-kanalernes dækning fra 2003.

6 involverede tv-stationer, og introduktionen af onsdagskampe i håndbold er et godt eksempel på udviklingen. Det er, set ud fra et sportsligt hensyn, ikke det bedste tidspunkt at spille en kamp klokken 22 om aftenen, men det er alligevel det krav, som DR stiller, og som Dansk Håndbold Forbund har accepteret. Desuden satser man i stigende grad på at udvikle teknikken og dramaturgien omkring sportsgrenene 20. Dermed glider sport i retning af at blive til underholdning og show, hvor tv higer efter drama, da det giver gode tv-billeder. Det skyldes også, at sport indeholder mange aspekter, som gør det til god underholdning, og da ikke alle mennesker kan se det live, giver tv mulighed for, at seerne kan følge med i deres stuer, når de bedste atleter udøver deres sportsgrene. Tv har altså genereret flere penge i sporten og samtidig gjort, at de mest tv-lukrative sportsgrene er blevet til forretninger, hvor der er en afhængighed af omtale fra medierne, da dette gør, at flere folk interesserer sig for sporten. Derfor samarbejder medierne og klubberne i dag om at skabe det produkt, som kan skaffe flest mulige tv-seere. 20 Kirsten Frandsen, Dansk Sportsjournalistik fra sport til publikum, 1995, side 251.

Specialerapport. Forholdet mellem journalister og idrætsudøvere

Specialerapport. Forholdet mellem journalister og idrætsudøvere Er det den samme kamp? Speciale lavet af Lasse Harder, Institut for Idræt, Dec. 2004 1 Specialerapport Forholdet mellem journalister og idrætsudøvere 1. Indledning...3 2. Problemformulering...4 3. De praktiske

Læs mere

KONKURRENCEIDRÆT UNDER FORANDRING

KONKURRENCEIDRÆT UNDER FORANDRING Fra: "Fremtidsorientering", nr. 3, 2001 KONKURRENCEIDRÆT UNDER FORANDRING Af Knud Larsen, sociolog og idrætsforsker ved forskningsinstitutionen Idrætsforsk. Konkurrenceidrætten har været karakteriseret

Læs mere

Plads til BEGEJSTRING TV 2 ØSTJYLLAND

Plads til BEGEJSTRING TV 2 ØSTJYLLAND Plads til BEGEJSTRING TV 2 ØSTJYLLAND VELKOMMEN I foråret 2012 bliver TV 2 ØSTJYLLAND en rigtig tv-kanal med mulighed for at sende tv fra Østjylland i hele døgnet. Vi bevarer vores vinduer på TV 2 Danmark,

Læs mere

28. september 2015. DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi

28. september 2015. DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi 28. september 2015 DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Radio- og tv-nævnet Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand.jur. lna@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Att.: DR Jura, Politik og

Læs mere

Avisens Genrer. Man skelner mellem informationsgenrer og opinionsgenrer: Information: Informative artikler Nyhedshistorie Reportage Interview Baggrund

Avisens Genrer. Man skelner mellem informationsgenrer og opinionsgenrer: Information: Informative artikler Nyhedshistorie Reportage Interview Baggrund Avisens genrer Avisens Genrer Man skelner mellem informationsgenrer og opinionsgenrer: Information: Informative artikler Nyhedshistorie Reportage Interview Baggrund Opinion (betyder mening): Debatskabende

Læs mere

Fjernsyn: en avanceret teknologi skabt til at forhindre folk i at underholde. Leonard Rossiter. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.

Fjernsyn: en avanceret teknologi skabt til at forhindre folk i at underholde. Leonard Rossiter. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2. Fjernsyn: en avanceret teknologi skabt til at forhindre folk i at underholde sig selv. Leonard Rossiter 184 185 Medierne Ordet medie stammer fra det latinske medium, der har betydningen at stå midt imellem

Læs mere

Ansøgning om Sponsorat

Ansøgning om Sponsorat Ansøgning om Sponsorat Footbag En livsbekræftende livsstil. En new-school nyhed der blander delikat dans med action attitude og svedig stil. En lækker luksus leg som skaber funky fællesskaber og ny nydelse.

Læs mere

Ulovlig visning af sponsorlogoer i Sport 2003- Herning Messecenter

Ulovlig visning af sponsorlogoer i Sport 2003- Herning Messecenter RADIO- OG TV-NÆVNET DR TV-Byen 2860 Søborg København den 26. februar 2004 Ulovlig visning af sponsorlogoer i Sport 2003- Herning Messecenter På baggrund af DR s interne undersøgelser vedrørende for vidtgående

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER

UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER INFORMATION NYHEDS- ARTIKLEN behandler sagen objektivt ud fra den vinkel, som journalisten beslutter består af referat og citater fra kilder følger nyhedstrekanten

Læs mere

En analyse af den danske borgerlønsdebat 1977-97. 1. Oversigt over den danske borgerlønsdebat

En analyse af den danske borgerlønsdebat 1977-97. 1. Oversigt over den danske borgerlønsdebat 8.0 Christensen/Borgerløn 10/03/05 13:52 Page 209 Del II Den historiske fortælling En analyse af den danske borgerlønsdebat 1977-97 1. Oversigt over den danske borgerlønsdebat Med det udviklede borgerlønsbegreb,

Læs mere

UNIK BRANDING & EKSPONERING I SÆRKLASSE BLIV SPONSOR FOR COPENHAGEN TV FESTIVAL 2014

UNIK BRANDING & EKSPONERING I SÆRKLASSE BLIV SPONSOR FOR COPENHAGEN TV FESTIVAL 2014 UNIK BRANDING & EKSPONERING I SÆRKLASSE BLIV SPONSOR FOR COPENHAGEN TV FESTIVAL 2014 NIKOLAJ KOPPEL Kanalredaktør & vært, DR Der er festivaler, og så er der TV Festival. En begivenhed, der står meget højt

Læs mere

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi. over reklamer for X-Factor -finalen sendt på DR.

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi. over reklamer for X-Factor -finalen sendt på DR. DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura, Politik og Strategi Radio- og tv-nævnet 30. september 2013 Sagsnr. 2013-007591 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

DANMARKS MOTOR UNION. Medieguide. - En medieguide til DMU-klubber, så muligheden for mediedækning øges

DANMARKS MOTOR UNION. Medieguide. - En medieguide til DMU-klubber, så muligheden for mediedækning øges DANMARKS MOTOR UNION Medieguide - En medieguide til DMU-klubber, så muligheden for mediedækning øges Indholdsfortegnelse Hvad kan denne medieskabelon bruges til?... 2 Hvad kan klubben gøre for at komme

Læs mere

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik Fredericia Kommunes Idrætspolitik 1 Indledning Fredericia Kommunes Idrætspolitik tager udgangspunkt i Fredericia Kommunes vision 2012, idrættens fire livskvaliteter og den dialog der har fundet sted med

Læs mere

under henvisning til udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 29 i direktiv 2010/13/EU, og

under henvisning til udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 29 i direktiv 2010/13/EU, og 3.2.2015 L 27/37 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2015/163 af 21. november 2014 om foreneligheden med EU-retten af foranstaltninger truffet af Polen i henhold til artikel 14 i direktiv 2010/13/EU om samordning

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Sports efteruddannelse New York City

Sports efteruddannelse New York City Sports efteruddannelse New York City Baggrund og formål Initiativet til turen kom fra Frits Nielsen, tidligere ishockeyspiller og medlem af Dansk Ishockeyunions Hall of Fame samt tidligere journalist hos

Læs mere

Med denne viden vil det være muligt at tilrettelægge fremtidige markedsføringsstrategier.

Med denne viden vil det være muligt at tilrettelægge fremtidige markedsføringsstrategier. Indledning Explora har i foråret 2005 udført en instrumentalitetsanalyse for De Lokale Ugeaviser. Formålet med instrumentalitetsanalysen er at beskrive, hvordan danskerne læser ugeaviserne, og hvorfor

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi. Klage over skjult reklame for Apple ipad sendt på DR Update

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi. Klage over skjult reklame for Apple ipad sendt på DR Update DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 25. marts 2011 Lill-Jana Vandmose Larsen Specialkonsulent, cand.jur. lvl@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

- Sponsoroplæg - Odense Thrashers BGIF. Få profileret jeres virksomhed på en ny og anderledes måde - bliv sponsor!

- Sponsoroplæg - Odense Thrashers BGIF. Få profileret jeres virksomhed på en ny og anderledes måde - bliv sponsor! Odense Thrashers BGIF 5000 Odense C Amerikansk fodbold - Sponsoroplæg - Få profileret jeres virksomhed på en ny og anderledes måde - bliv sponsor! Se komplet sponsorprofil: sponsordb.dk/odense-thrashers-bgif

Læs mere

Badminton, basketball og karate på eliteniveau www.solgym.dk

Badminton, basketball og karate på eliteniveau www.solgym.dk Badminton, basketball og karate på eliteniveau www.solgym.dk Studieretninger med tilpasset skema til træning af idræt på eliteplan I sommeren 2008 begyndte vores første klasse på en særlig eliteidræts-studieretning,

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. Hanne Bolbjerg. Klage over skjult reklame for Forsvaret i programmet OBS sendt på DR1

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. Hanne Bolbjerg. Klage over skjult reklame for Forsvaret i programmet OBS sendt på DR1 DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att. Hanne Bolbjerg RADIO- OG TV-NÆVNET Mediesekretariatet 30. april 2009 Sagsnr: 2009-003348 Lill-Jana Vandmose Larsen Fuldmægtig, cand. jur. lvl@bibliotekogmedier.dk

Læs mere

Opfølgning på trænermøde. Ide katalog 20. Juni 2012

Opfølgning på trænermøde. Ide katalog 20. Juni 2012 Ide katalog 20. Juni 2012 Hvad går godt i Odense Atletik? Gode Faciliteter Mandlig kastegruppe Ungdomsafdelingen Rigtig gode resultater fra et par profiler med fremtiden foran sig og flere andre på vej

Læs mere

..." EAN: 5798000793989

... EAN: 5798000793989 DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 20. december 2012 Sagsnr: 2012-010999 Henrik Bang Nielsen Chefkonsulent, cand.jur. hbn@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

Det internationale område

Det internationale område Det internationale område Tema: Globalisering Fag: Dansk Fag: Samtidshistorie Titel: Medierne, samfundet og kulturen Indhold 1.0 Indledning udvikling i nyhedsmedier.3 2.0 Problemformulering..3 3.0 Tv-mediets

Læs mere

Tænk-selv -øvelser i elektroniske medier.

Tænk-selv -øvelser i elektroniske medier. Tænk-selv -øvelser i elektroniske medier. Øvelse A) Robinson-ekspeditionen på TV. Bemærk: I denne øvelse er vi kun interesserede førstegangsudsendelser. Ofte, når man kaster sig over et program, man gerne

Læs mere

Evalueringsskema til evaluering af eliteaftaler 2010

Evalueringsskema til evaluering af eliteaftaler 2010 Fritids- og idrætsafdelingen Dr. Margrethes Vej 28 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Evalueringsskema til evaluering af eliteaftaler

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Rugaardsvej 25 51000 Odense C. København den 17. januar 2006

TV 2 DANMARK A/S Rugaardsvej 25 51000 Odense C. København den 17. januar 2006 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2 DANMARK A/S Rugaardsvej 25 51000 Odense C København den 17. januar 2006 Klage over Rundfunk sendt på TV 2 DANMARK A/S Karin Søndergård har i brev modtaget den 16. september 2005

Læs mere

Presseguide til ph.d.-stipendiater

Presseguide til ph.d.-stipendiater Presseguide til ph.d.-stipendiater Udgivet af Forskerskole Øst Gitte Gravengaard Forord Når man lige har afleveret sin ph.d.-afhandling, er det første, man tænker på, sjældent, hvordan man får formidlet

Læs mere

Respekt Kvinder der vinder Fodboldhistorie 1887-2013 Lennart Weber

Respekt Kvinder der vinder Fodboldhistorie 1887-2013 Lennart Weber Respekt Kvinder der vinder Fodboldhistorie 1887-2013 Lennart Weber Respekt Kvinder der vinder Fodboldhistorie 1887-2013 Lennart Weber 1 Illustrationskilder Foto på omslag: Anders Kjærbye. Desuden har Scanpix

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

_ MOBIL OG MAIL. MARKER HVOR MEGET PRESSET FYLDER Helt uenig Helt enig

_ MOBIL OG MAIL. MARKER HVOR MEGET PRESSET FYLDER Helt uenig Helt enig TEST AF GLÆDEN - TESTSKEMAER 68 talenter har deltaget i de forskellige test af glæden. Testene er bygget op over tre primære spørgeskemaer, og testene er suppleret med interview og iagttagelser med fokus

Læs mere

Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Standpunkt 2016

Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Standpunkt 2016 Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Standpunkt 2016 NORDISK STANDPUNKT OM SKJULT REKLAME, 10. MAJ 2016 Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens

Læs mere

Kan Danmark fordoble talentmassen med et trylleslag?

Kan Danmark fordoble talentmassen med et trylleslag? Jesper von Seelen Oktober, 2009 Danmark går glip af medaljer: Kan Danmark fordoble talentmassen med et trylleslag? I en tid hvor trænere og ledere fra eliteidrætsklubberne og specialforbundene står i kø

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Reklamer i tv er ikke

Reklamer i tv er ikke salg og markedsføring // tv-reklamer Reklamer i tv er ikke Det er ikke kun de store virksomheder, der kan have glæde af tv-mediets evne til at skabe hurtige resultater. Også mindre virksomheder kan med

Læs mere

BILAG 4.1. Hele Danmarks tennisturnering

BILAG 4.1. Hele Danmarks tennisturnering BILAG 4.1 Hele Danmarks tennisturnering For første gang i Danmark: En WTA-turnering Den 2.-8. august 2010 afholdes WTA-turneringen e-boks Danish Open 2010. Det er første gang nogensinde, at der spilles

Læs mere

26. august 2015. DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi

26. august 2015. DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi 26. august 2015 DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Radio- og tv-nævnet Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand.jur. lna@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Att.: DR Jura, Politik og Strategi

Læs mere

Interview med professor Birgitte Tufte: Undervisning med tv i en digital kultur

Interview med professor Birgitte Tufte: Undervisning med tv i en digital kultur Interview med professor Birgitte Tufte: Undervisning med tv i en digital kultur Birgitte Tufte er professor, dr. Pæd. ved CBS i København. Hun er bl.a. kendt for at stå bag den meget brugte Zigzag-model

Læs mere

Sport og medier. Fra interessefællesskab til forretningsorientering Af Kirsten Frandsen

Sport og medier. Fra interessefællesskab til forretningsorientering Af Kirsten Frandsen Sport og medier Fra interessefællesskab til forretningsorientering Af Kirsten Frandsen Mediernes dækning af sport er siden begyndelsen af det 20. århundrede undergået markante kvalitative forandringer.

Læs mere

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 01 / DIALOGFORUM EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 02 / DIALOGFORUM INDHOLD 03 / Velkommen til DRs Dialogfora 05 / Hvad er et dialogforum? 06 / Dialog er vigtig for DR 08 / Den gode dialog og et par tommelfingerregler

Læs mere

Pressepolitik og nogle gode råd

Pressepolitik og nogle gode råd Pressepolitik og nogle gode råd Juli 2014 2 3B vil gerne i medierne! 3B vil gerne være synlig i medierne og dermed aktivt være med til at ændre det almenes image. Derfor går vi til medierne, når vi har

Læs mere

Kort evaluering af Europamesterskabet i Goalball 2011. Europamesterskabet i Goalball 2011 blev afholdt i uge 42 i 2011 i Assens Kommune.

Kort evaluering af Europamesterskabet i Goalball 2011. Europamesterskabet i Goalball 2011 blev afholdt i uge 42 i 2011 i Assens Kommune. Kort evaluering af Europamesterskabet i Goalball 2011 Europamesterskabet i Goalball 2011 blev afholdt i uge 42 i 2011 i Assens Kommune. Generelt: Der har været stor ros til hele arrangementet fra de deltagende

Læs mere

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 01 / DIALOGFORUM EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 02 / DIALOGFORUM INDHOLD 03 / Velkommen til DRs Dialogfora 05 / Hvad er et dialogforum? 06 / Dialog er vigtig for DR 08 / Den gode dialog og et par tommelfingerregler

Læs mere

SPONSOR. Sponsorproduktet. Planlægning af salget

SPONSOR. Sponsorproduktet. Planlægning af salget SPONSOR Hvem har de kommercielle rettigheder til eventen? Er der nogen form for branche- eller produktsuverænitet i forhold til det internationale forbund og/eller specialforbundets daglige sponsorer?

Læs mere

Mini- opgave: Public service

Mini- opgave: Public service Mini- opgave: Public service Begrebet public service bruges inden for mediebranchen, når man taler om virksomheder. Public service - virksomheden, er en virksomhed der gennem offentlig finansiering, er

Læs mere

TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens

TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens Dag-arrangement. Manualen er delt op tre i afsnit om henholdsvis

Læs mere

Bilag 11: Transskribering af fokusgruppeinterview med 8 elever fra 8. klasse på Skødstrup Skole

Bilag 11: Transskribering af fokusgruppeinterview med 8 elever fra 8. klasse på Skødstrup Skole Bilag 11: Transskribering af fokusgruppeinterview med 8 elever fra 8. klasse på Skødstrup Skole Informanterne er benævnt med deres egne fornavne. Da der medvirkede to, som begge hed Caroline, er de benævnt

Læs mere

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold.

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold. Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev september 2012 Årets bredde-idrætsforening Bestyrelsen i HIR har fundet årets bredde idrætsforening. Der var indkommet 13 meget fornemme og velbegrundede indstillinger til

Læs mere

1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN...

1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN... Social- og Sundhedsforvaltningen og Skole- og Kulturforvaltningen, efterår 2008 Indholdsfortegnelse 1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN... 3 1.1 DATAGRUNDLAGET... 3 1.2 RAPPORTENS STRUKTUR... 4 2. OPSAMLING

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag.

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag. FORLAG Kanon i indskolingen Fra morgen til aften. En vinterdag i vikingetiden. Peter Seeberg. Af Dorthe Eriksen, CFU Aabenraa Intro til læreren Også i indskolingen skal der undervises i tekster skrevet

Læs mere

ANALYSE AF DEN KULTURHISTORISKE UDVIKLING I BØRNE-TV FRA 1970 ERNE OG FREM TIL EFTER MONOPOLETS FALD

ANALYSE AF DEN KULTURHISTORISKE UDVIKLING I BØRNE-TV FRA 1970 ERNE OG FREM TIL EFTER MONOPOLETS FALD ANALYSE AF DEN KULTURHISTORISKE UDVIKLING I BØRNE-TV FRA 1970 ERNE OG FREM TIL EFTER MONOPOLETS FALD Fahrudin Dino Avdibegović Siden fjernsynets ankomst i de danske dagligstuer i 1951 er der sket en væsentlig

Læs mere

24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved. Klage over skjult reklame for Falck i nyhedsudsendelse sendt på 24 Sjællandske

24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved. Klage over skjult reklame for Falck i nyhedsudsendelse sendt på 24 Sjællandske 24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved Radio- og tv-nævnet 8. maj 2012 Sagsnr.: 2012-00248 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@kulturstyrelsen.dk Direkte tlf.: 3373 3334

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Årsplan. Grindsted Privatskole 2014/15

Årsplan. Grindsted Privatskole 2014/15 Årsplan Grindsted Privatskole 2014/15 Kære elever i 9. klasse Velkommen til endnu et skoleår - og ligeledes en ny skolereform. Årsplan engelsk 9. klasse Trine Persson Skoleåret 9. klasse kommer i høj grad

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

ESSAY GENEREL BESKRIVELSE - MODEL

ESSAY GENEREL BESKRIVELSE - MODEL ESSAY GENEREL BESKRIVELSE MODEL PROCES - MODEL ESSAY KOMMUNIKATIONSMODEL PENTAGON OM TÆNKE- OG SKRIVEPROCESSEN GENERELT OVERVEJELSER - REFLEKSION MODEL TJEKLISTE EKSEMPLER GENEREL BESKRIVELSE - MODEL Essay-genrens

Læs mere

Public service. Medieudvikling Obligatorisk individuel opgave Victoria Als Klein Alternativ B

Public service. Medieudvikling Obligatorisk individuel opgave Victoria Als Klein Alternativ B Public service Public service er, i al sin enkelthed, en service tildelt den brede befolkning. Det vil sige tv og radioprogrammer, udbudt af virksomheder som DR og TV 2, med varierende og kvalitetsrigt

Læs mere

DIGITAL. Rynkebys digitale abe brager igennem på Youtube. Labelprintere med Wi-Fi gør arbejdet lettere!

DIGITAL. Rynkebys digitale abe brager igennem på Youtube. Labelprintere med Wi-Fi gør arbejdet lettere! TIRSDAG 2. FEBRUAR NR. / 2016 22 DIGITAL Rynkebys digitale abe brager igennem på Youtube Juiceproducenten Rynkeby har droslet voldsomt ned på traditionel tv-reklame til fordel for dyre og flotte reklamefilm

Læs mere

Guide til pressekontakt

Guide til pressekontakt Dato: 28.11.13 Kunde: Destination Sydvestjylland Konsulent: Karin Toftegaard Matthiesen Telefon: 61558431 E-mail: ktm@related.dk Guide til pressekontakt Related Havneparken, Jyllandsgade 8 7100 Vejle Telefon:

Læs mere

Bilag 6 c rapporten Idræt i udsatte boligområder

Bilag 6 c rapporten Idræt i udsatte boligområder Bilag 6 c rapporten Idræt i udsatte boligområder Instruktion til interviewerne på spørgeskemaundersøgelsen af voksne beboere i de udsatte boligområder 1 1. Indledning Det overordnede mål for spørgeskema-interviewene

Læs mere

Rapport for deltagelse i Input i Sydney

Rapport for deltagelse i Input i Sydney Rapport for deltagelse i Input i Sydney København, 31.5.2012 Christian Friis Degn Journalist, DR Nyheder (primært Bag Borgen og 21 Søndag ) Dato for deltagelse: 5. maj til 13. maj, inkl. rejse. Hvad er

Læs mere

www.mellervangskolen.dk Dus Mellervang Børnerådsmøde i Pyramiden

www.mellervangskolen.dk Dus Mellervang Børnerådsmøde i Pyramiden Børnerådsmøde i Pyramiden www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Marts BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder ligeledes kan ses Læs om Stamtræer

Læs mere

Vejledning for pressekontakt. I mediernes søgelys

Vejledning for pressekontakt. I mediernes søgelys Vejledning for pressekontakt I mediernes søgelys Pressen er vigtig for os I mediernes søgelys vejledning for pressekontakt giver gode råd til, hvordan medarbejdere og ledere håndterer pressen i Køge Kommune.

Læs mere

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Naturlig enhed Jeg hedder Anna og er 14 år og jeg gå på Virup Skolen i 7. klasse. Jeg går selvfølgelig i skole og så klub sammen

Læs mere

Ukrainske journalister har propagandabekæmpelse som hobby

Ukrainske journalister har propagandabekæmpelse som hobby Ukrainske journalister har propagandabekæmpelse som hobby I det sidste år har Tatyana Matuchek og hendes kolleger på netmediet StopFake.org kæmpet en indædt kamp mod den russiske propagandamaskine på Krim-halvøen.

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

Landsmødevedtagelse om medier og kultur

Landsmødevedtagelse om medier og kultur Vedtagelse fra DSUs Landsmøde oktober 2004, Slagelse Landsmødevedtagelse om medier og kultur Indledning For DSU handler kulturpolitik ikke kun om, hvorledes man skal støtte de forskellige kunstformer,

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

PR-guide til klubben. - sådan kan din petanque-klub skabe lokal synlighed omkring klubbens aktiviteter og petanque-sporten

PR-guide til klubben. - sådan kan din petanque-klub skabe lokal synlighed omkring klubbens aktiviteter og petanque-sporten PR-guide til klubben - sådan kan din petanque-klub skabe lokal synlighed omkring klubbens aktiviteter og petanque-sporten 1 Hvorfor er lokal synlighed vigtigt for klubben? Der er flere gode grunde til,

Læs mere

Pytlicks piger på sporet

Pytlicks piger på sporet Pytlicks piger på sporet Billedforslag: Et jublende kvindelandshold, der løfter OL- pokalen, mens guldkonfettien regner ned over dem. Billedtekst: Sådan så det ud i 2004, da holdet vandt guld til OL. Ni

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

ISHOCKEY. AaB Ishockey. Sponsorprospekt. Sæson 2012/2013. 20080915a

ISHOCKEY. AaB Ishockey. Sponsorprospekt. Sæson 2012/2013. 20080915a ISHOCKEY Sponsorprospekt Sæson 2012/2013 20080915a Olympiaparken Gigantium Willy Brandts Vej 31 9220 Aalborg Øst www-aab-is.dk Lidt om Ishockeysporten i Aalborg har igennem de senere år oplevet en fantastisk

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

13. Konklusion. 1 Specialet side 7.

13. Konklusion. 1 Specialet side 7. 13. Konklusion I indledningen af specialet antydede jeg, at der var en tæt sammenhæng mellem medierne og sporten. Jeg mener, at dette speciale har vist, at den tætte sammenhæng kan kaldes symbiotisk også

Læs mere

Indsigelse mod vindmølleplanlægning for Jernbæk & Holsted N Til rette vedkommende i Vejen Kommune:

Indsigelse mod vindmølleplanlægning for Jernbæk & Holsted N Til rette vedkommende i Vejen Kommune: Indsigelse mod vindmølleplanlægning for Jernbæk & Holsted N Til rette vedkommende i Vejen Kommune: Jeg skriver, da jeg er bekymret over kommunens plan om at opsætte vindmøller i Jernbæk og Holsted N. Som

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

10. oktober 2014. DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi

10. oktober 2014. DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi 10. oktober 2014 DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Radio- og tv-nævnet Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand.jur. lna@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Att.: DR Jura, Politik og

Læs mere

B1960 sensationelt til finalen i inde-dm 1994

B1960 sensationelt til finalen i inde-dm 1994 B1960 inde-dm 1994 1 B1960 sensationelt til finalen i inde-dm 1994 DBU havde vedtaget, at der fra 1994 skulle være et officielt danmarksmesterskab i indefodbold. Kulturen omkring indefodbold var stor på

Læs mere

Sundhedskampagne. Skadelig brug af teknologi 27-04-2016. Jakob Hannibal

Sundhedskampagne. Skadelig brug af teknologi 27-04-2016. Jakob Hannibal Sundhedskampagne Skadelig brug af teknologi 27-04-2016 Jakob Hannibal Indhold Opgavebeskrivelse:... 2 Markedsbeskrivelse:... 3 Problemstillingen... 4 Præcisering af målgruppen... 4 Brugerundersøgelse /

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 12:00 Mødested: Det store mødelokale i Vrå Fraværende: Følgende sager behandles:

Læs mere

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel Udskoling, 7.-10. klasse Farlig Ungdom Version: 200901 Forfatter: Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

SBS Radio A/S / Nova FM A/S H.C Andersens Boulevard 1 1553 København V

SBS Radio A/S / Nova FM A/S H.C Andersens Boulevard 1 1553 København V SBS Radio A/S / Nova FM A/S H.C Andersens Boulevard 1 1553 København V Radio- og tv-nævnet 1. maj 2013 Sagsnr.: 2013-002342 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@kulturstyrelsen.dk Direkte

Læs mere

Mandag-fredag: hver time mellem kl. 6-10 og ellers når der er meldinger efter behov

Mandag-fredag: hver time mellem kl. 6-10 og ellers når der er meldinger efter behov Vejret Alle personer 18-49 Eksponeringer/md. 260 Placering Mandag til fredag: hver time kl. 6-18 Pris/md. Kr. 24.000 En vigtig informationskilde, som alle nordjyder nyder godt af. Sponsor nævnes efter

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Præsentation af Dameudvalget 2016 Ambitioner, fokusområder og info om udvalget

Præsentation af Dameudvalget 2016 Ambitioner, fokusområder og info om udvalget Præsentation af Dameudvalget 2016 Ambitioner, fokusområder og info om udvalget Af Dameudvalget, ved Tina Dideriksen 2016 ambitioner Damudvalget ønsker at rekruttere to medlemmer til udvalget gerne fra

Læs mere

Sponsorstrategi 2004-2006

Sponsorstrategi 2004-2006 K O N G E L I G D A N S K Y A C H T K L U B R O Y A L D A N I S H Y A C H T C L U B Sponsorstrategi 2004-2006 Introduktion Visioner og strategi Sponsoroplæg Gennemførelse Konklusion og næste skridt Vore

Læs mere

Afrapportering af samarbejdsprojekt mellem Håndarbejdets Fremme og Designmuseum Danmark Forår 2014 til sommer 2015.

Afrapportering af samarbejdsprojekt mellem Håndarbejdets Fremme og Designmuseum Danmark Forår 2014 til sommer 2015. Afrapportering af samarbejdsprojekt mellem Håndarbejdets Fremme og Designmuseum Danmark Forår 2014 til sommer 2015. I foråret 2014 indledtes et samarbejde mellem Håndarbejdets Fremme og Designmuseum Danmark.

Læs mere

Genvej til medierne. FOAs guide til at komme i aviser og elektroniske medier. Det behøver slet ikke at være så svært F O A F A G O G A R B E J D E

Genvej til medierne. FOAs guide til at komme i aviser og elektroniske medier. Det behøver slet ikke at være så svært F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Genvej til medierne FOAs guide til at komme i aviser og elektroniske medier Det behøver slet ikke at være så svært Tekst: Camilla Stokholm Nielsen Redaktion: Ann Lübbers,

Læs mere

Ka vi være med? - personer med udviklingshandicap i din idrætsforening

Ka vi være med? - personer med udviklingshandicap i din idrætsforening Hvad gør vi nu? Ka vi være med? - personer med udviklingshandicap i din idrætsforening Hvis ovenstående har givet jeres klub lyst til at starte et Special Olympics-hold eller blot at høre nærmere om indholdet,

Læs mere

FOLKETINGSVALG LÆRERVEJLEDNING

FOLKETINGSVALG LÆRERVEJLEDNING FOLKETINGSVALG LÆRERVEJLEDNING 1 Om temaet Til læreren Dette tema er lanceret i forbindelse med folketingsvalget 2015 og indeholder artikler, videoer, opgaver og en quiz, som er særligt målrettet undervisning

Læs mere

EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB

EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. marts 8. april 2012 kan du og din klasse opleve sammenslutningen Den Frie Udstillings Forårsudstilling 2012, der viser

Læs mere

1 Godt stof 2 Når journalisten ringer 3 Sådan arbejder medierne

1 Godt stof 2 Når journalisten ringer 3 Sådan arbejder medierne PRESSEKONTAKT 1 Presse kontakt Gode råd til samarbejde med medierne 1 Godt stof 2 Når journalisten ringer 3 Sådan arbejder medierne Til forskere, læger og andre fagpersoner på Aarhus Universitet og i Region

Læs mere