At børn har sunde kostvaner, er en forudsætning for, at de trives - både fysisk og psykisk.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At børn har sunde kostvaner, er en forudsætning for, at de trives - både fysisk og psykisk."

Transkript

1 Byskovgård Vuggestue Børnehave Specialafdeling KOSTPOLITIK 13. september 2018 At børn har sunde kostvaner, er en forudsætning for, at de trives - både fysisk og psykisk. Gennem sund kost og motion sikres børn et godt helbred og er med til at forebygge sygdomme. Sund kost er med til at sikre børn en optimal udvikling. Børn har behov for sund mad, for at de kan vokse og udvikle sig. En sund kost giver børn mere overskud til aktivt at deltage i deres hverdag. Det giver dem mere energi til at lege, og de får en bedre hverdag. Det er de voksnes ansvar, at børn får en sund, nærende og varieret kost, samt at de får mulighed for frisk luft og bevægelse. Formål med vores kostpolitik At vise, at vi har en holdning til børnenes mad og til de måltider, børnene indtager hos os At have fokus på børnenes sundhed og trivsel At børnene gennem sunde mad- og måltidsvaner bliver sunde, glade og mætte børn At åbne op for dialog og forståelse for vigtigheden af at børnenes kost er sund og ernæringsrigtig At have fokus på vigtigheden af at alle børn får rørt sig At vi voksne er gode rollemodeller for børnene. byskov@slagelse.dk Tlf

2 Mål Gennem sund kost at skabe glade og aktive børn, som trives og udvikles optimalt At give børnene en bevidsthed om sund mad At give børnene gode mad- og spisevaner og dermed sikre, at børnene får et stabilt blodsukkerniveau dagen igennem Styrke børnenes kropsbevidsthed således at fejlernæring, overvægtsproblemer og spiseforstyrrelser modvirkes Vi har valgt at opdele vores kostpolitik afdelingsvis for at gøre det mere overskueligt. Vores formål og mål er de samme og gælder uanset hvilken afdeling, barnet går i. Hvordan målene udmønter sig kan variere lidt i forhold til, om de gælder for børn i vuggestuealderen, børnehavealderen eller begge dele. Vuggestuen I den daglige praksis udmønter målene sig på følgende måde i vuggestuen: Mål 1 Morgen: De børn, der møder ind før kl. 7.30, tilbyder vi morgenmad, som består af: Havregrød, rugfras og havregryn. Hertil serveres økologisk letmælk. Formiddag: Vi tilbyder formiddagsmad i form af knækbrød og smør samt lidt udskåret frugt. Frokost: Børnene spiser deres medbragte mad. Eftermiddag: Vi tilbyder eftermiddagsmad. Det kan f.eks. være nybagte boller, grød eller andet. o Drikke til måltiderne: Vi serverer vand. o Drikke i løbet af dagen: Vi serverer vand løbende efter behov. Maddage: Der er maddag en gang om måneden. Maden bliver som udgangspunkt tilberedt af danske råvarer af vores køkkendame. OBS: Vi serverer ikke halalslagtet kød.

3 Mål 2 Vi ønsker at give børnene en bevidsthed om sund mad. Vi bestræber os i hverdagen på at give børnene et kendskab til varieret og sund kost. Dette gør vi bl.a. ved under frokosten at tale med børnene om, hvad de har med i deres madpakker. Til vores maddag opfodrer vi børnene til at smage på forskellige ting, således at vi på den måde kan være med til at øge deres kendskab til forskellige madvarer og forskellige smagstyper. Mål 3 Da det at spise altid er indlejret i en relation, bestræber vi os på at gøre måltiderne til gode sociale oplevelser. Det hører også med til måltidet, at vi vasker hænder, inden vi sætter os til bordet. De børn, der kan, hjælper på skift med til at gøre rullebordet klar, dække bord osv. Vi bestræber os på et roligt og hyggeligt måltid. Børnene hjælper med afrydning og rullebord efter måltidet. De børn, der sover ved spisetid, tilbyder vi mad, når de vågner. Sukkerindtag Sukker indeholder energi, der hurtigt optages i kroppen, men sukker er ikke en nødvendighed for vores krop, da det ikke indeholder vitaminer og mineraler. Derfor kalder man energi fra sukker for tomme kalorier. Vi vil gerne være med til at minimere børnenes sukkerindtag i vuggestueregi. I praksis betyder det, at børnene ikke får tilbudt slik og kage eller andre produkter der indeholder meget sukker. Mål 4 Vi ønsker at styrke børnenes kropsbevidsthed, således at fejlernæring, overvægtsproblemer og spiseforstyrrelser modvirkes. Børnene er som udgangspunkt - og efter vejrforhold - ude 1 gang dagligt. Vi laver motorik og sanglege, ligesom vi har mulighed for at svømme med en lille gruppe børn i vores varmvandsbassin. De børn der er selvhjulpende hjælper selv med ved af/påklædning.

4 Fødselsdagspolitik Til barnets fødselsdag anbefaler vi for eksempel, at forældrene medbringer enten frugt, pølsehorn, boller, kyllingesnegle, ostehaps, melon, grønsagsstænger eller andet efter aftale med personalet. Barnet må også gerne have mad med til frokost til at dele ud. Husk blot, at det skal være sundt og nærende. Ingen drikkevarer. Vuggestuen serverer vand. OBS: Hvis fødselsdagen holdes i hjemmet, er det de samme retningslinjer, der er gældende. Spædbarnets måltider Måltiderne aftales med forældrene, så der tages hensyn til det enkelte barn. Dette sker ud fra nedenstående kostplan: Vuggestuen tilbyder følgende hjemmelavet: 4-5 måneder: Grød/vælling/frugt af enten hirse, majs, ris, pære, æble, banan. 6 måneder: Grød/vælling/frugt af enten hirse, majs, ris, havre, øllebrød, bulgur, pære, æble, banan. 8 måneder: Frugt/grød/brød af rå frugt såsom banan, æbler, pærer. Hvis barnet får modermælkserstatning, køber vuggestuen det produkt, som barnet er vant til hjemmefra. Ønsker forældrene, at barnet får færdigprodukter (grød/frugtmos), må disse medbringes hjemmefra. Fra barnet er ca. 6 måneder, drikker det af almindelig kop eller glas. Vi bruger ikke tudkop i vuggestuen ud fra vores viden om den hæmmende effekt, tudkoppen kan have på udviklingen af korrekt mundmotorik samtidig med, at det senere kan blive svært at ændre barnets vaner med hensyn til brug af almindelig kop. Det er vigtigt, at børn i vuggestuealderen får fedtstoffer nok blandt andet ved ekstra smør på brød og tilsætning af smørklatter i grød. Vi giver sødmælk i små mængder fra ca. 8 måneders alderen. Når barnet er omkring de 8 måneder, skal de have en madpakke med, der kan bestå af forskellige snitter.

5 I overgangsperioden supplerer vuggestuen med grød. Om eftermiddagen suppleres brødet med eventuelt frugtmos. Forslag til den gode madpakke Madpakken kan eventuelt indeholde: Brød: Rugbrød eller boller med pålæg, pitabrød med fyld og pizza. Pålæg: Frikadelle, kylling og pølse. Eventuelt rester fra aftensmaden. Vi varmer gerne maden. OBS: Rester fra aftensmaden, kan bruges til fyld i pitabrød. Fisk eller skaldyr: Makrel i tomat, fiskefilet, rejer eller fiskefrikadeller. Ost: Ostehaps (evt. hjemmeskårne) små smelteoste, rørt hytteost med grønsager eller frugttern. Frugt: Jordbær, appelsin, mandarin, kiwi, vindruer, banan, melon, æbler, pære, figner, dadler, frugttern, blåbær, abrikos, blommer. Grønt: For eksempel stave af agurker, mini majs, små tomater, ærter med eller uden bælg, peberfrugter, små buketter blomkål og kolde kogte kartofler. OBS Mælkesnitte og drikkeyoghurt samt andet der har et højt sukkerindhold forbliver i madpakken - til senere bespisning i hjemmet. Husk navn på madpakken

6 Børnehaven I den daglige praksis udmønter målene sig på følgende måde i børnehaven: Mål 1 Gennem sund kost at skabe glade og aktive børn, som trives og udvikles optimalt. Morgen: De børn der møder ind før kl tilbyder vi morgenmad, som består af: Havregrød, rugfras og havregryn. Hertil serveres økologisk letmælk. Formiddag: Formiddagsfrugt, som børnene selv medbringer. Den medbragte frugt skæres ud og lægges på et fælles frugtfad, så det ser indbydende ud. Frokost: Børnene spiser deres medbragte mad. Eftermiddag: Børnene spiser deres medbragte frugt/eftermiddagsmad. o Drikke til måltiderne: Vi serverer vand. o Drikke i løbet af dagen: Hvert barn har deres egen drikkedunk med, så de altid kan drikke vand i løbet af dagen. Drikkedunken må kun indeholde vand. o Børnene kan selv eller vil få hjælp til at hente vand på stuen eller i køkkenet. Drikkedunken kommer med hjem hver dag sammen med madkassen, så den kan blive vasket. Mål 2 At give børnene en bevidsthed om sund mad. Vi bestræber os i hverdagen på at give børnene et kendskab til varieret og sund kost. Dette gør vi blandt andet ved under frokosten at tale med børnene om, hvad de har med i deres madpakker. Vi taler jævnligt med børnene om, hvad der er sund og usund kost. Vi opfordrer dem til at smage på forskellige ting, således at vi på den måde øger deres kendskab til forskellige madvarer og forskellige smagstyper.

7 Mål 3 At give børnene gode mad- og spisevaner og dermed sikre børnene et stabilt blodsukkerniveau dagen igennem. Måltider er for os forbundet med nærhed og relation. Vi bestræber os på at gøre måltiderne til gode sociale oplevelser. Det hører også med til måltidet, at vi vasker hænder og dækker bord, inden vi sætter os til bordet. Børnene har i løbet af dagen mulighed for at spise en mad fra madpakken, når de er sultne. Sukkerindtag Sukker indeholder energi, der hurtigt optages i kroppen, men sukker er ikke nødvendig for vores krop, da det ikke indeholder vitaminer og mineraler. Derfor kalder man energi fra sukker for tomme kalorier. Børn i 3-6 års alderen må få gram sukker svarende til 2 glas saftevand om dagen - langt de fleste børn får mere end det. Den sukkerholdige mad giver en hurtig mæthedsfornemmelse, og sukkeret vil dermed optage plads for den mad, som barnet ellers skal vokse og trives af dermed får barnet ikke nok af de vigtige næringsstoffer. Symptomerne på for stort sukkerindtag er træthed/hyperaktivitet, koncentrationsbesvær, svimmelhed og sultfornemmelse. I børnehaven vil vi gerne være med til at minimere børnenes sukkerindtag. I praksis betyder det, at vi i børnehaven kun spiser søde sager til fødselsdage. Fødselsdag Vi foreslår for eksempel boller, pølsehorn, pizzasnegle, ostehaps. Barnet må også gerne have mad med til frokost til at dele ud, men det skal være sundt og nærende. Server gerne frugt og grøntsagsstænger til. Børnehaven serverer vand til måltiderne. Hvis der er kakao, saftevand eller juice med, så beregn ikke mere end ét glas til hver. Så er der vand for resten. VIGTIGT: Der må ikke deles slik/slikposer ud. Hvis fødselsdagen holdes i forbindelse med et måltid, bestræber vi os på at spise noget fra madpakken inden fødselsdagens festmåltid. OBS: Hvis fødselsdagen holdes i hjemmet, er det de samme retningslinjer der er gældende.

8 Mål 4 At styrke børnenes kropsbevidsthed således at fejlernæring, overvægtsproblemer og spiseforstyrrelser modvirkes. Vi bestræber os på at tilbyde børnene frisk luft og plads til fysisk udfoldelse i løbet af dagen. På vores legeplads har børnene rig mulighed for at udfolde sig grov motorisk. Vi planlægger ind imellem diverse bevægelsesaktiviteter på stuerne og på legepladsen. Så vidt muligt svømmer vi med en lille gruppe børn en gang om ugen i institutionens varmvandsbassin.

9 Specialafdelingen I den daglige praksis udmønter målene sig på følgende måde i specialafdelingen: Mål 1 Gennem sund kost at skabe glade og aktive børn som trives og udvikles optimalt. Morgen: De børn, der møder ind kl. 7.00, tilbyder vi morgenmad, som består af: Havregryn, havregrød og hertil serveres økologisk letmælk. Formiddag: Formiddagsfrugt, som børnene selv medbringer. Den medbragte frugt skæres ud og lægges på et fælles frugtfad, så det ser indbydende ud. Frokost: Børnene spiser deres medbragte mad. Eftermiddag: Børnene medbringer selv en eftermiddagsmadpakke. o Drikke til måltiderne: Vi serverer vand. o Drikke i løbet af dagen: Hvert barn har deres egen drikkedunk med, så de altid kan drikke vand i løbet af dagen. o Drikkedunken må kun indeholde vand. Drikkedunken kommer med hjem hver dag sammen med madkassen, så den kan blive vasket. Mål 2 At give børnene en bevidsthed om sund mad. Vi bestræber os i hverdagen på at give børnene et kendskab til varieret og sund kost. Dette gør vi blandt andet ved under frokosten at tale med børnene om, hvad de har med i deres madpakker. Vi taler jævnligt med børnene om, hvad der er sund og usund kost. Vi holder ind imellem temaer om sund kost. Vi opfordrer børnene til at smage på forskellige ting, således at vi på den måde øger deres kendskab til forskellige madvarer og forskellige smagstyper.

10 Mål 3 At give børnene gode mad- og spisevaner og dermed sikre børnene et stabilt blodsukkerniveau dagen igennem. Da det at spise fra fødslen er indlejret i en relation, bestræber vi os på, at gøre måltiderne til gode sociale oplevelser. Det hører også med til måltidet, at vi vasker hænder, inden vi sætter os til bordet. Til frokost hjælper de børn, der kan, på skift med at gøre rullebordet klar, dække bord osv. Vi bestræber os på et roligt og hyggeligt måltid. Børnene hjælper med afrydning og rullebord efter måltidet. Er der børn, der har behov for en ekstra mad imellem måltiderne, aftaler vi det med forældrene og skaber plads til det i hverdagen. Sukkerindtag Sukker indeholder energi, der hurtigt optages i kroppen, men sukker er ikke nødvendig for vores krop, da det ikke indeholder vitaminer og mineraler. Derfor kalder man energi fra sukker for tomme kalorier. Børn i 3-6 års alderen må få gram sukker, svarende til 2 glas saftevand om dagen - langt de fleste børn får mere end det. Den sukkerholdige mad giver en hurtig mæthedsfornemmelse, og sukkeret vil dermed optage plads for den mad, som barnet ellers skal vokse og trives af Dermed får barnet ikke nok af de vigtige næringsstoffer. Symptomerne på for stort sukkerindtag er træthed/hyperaktivitet, koncentrationsbesvær, svimmelhed og sultfornemmelse. I Specialafdelingen vil vi gerne være med til at minimere børnenes sukkerindtag. I praksis betyder det at vi helst ikke ser slik eller andre søde sager i specialafdelingen. Når vi bager, bager vi boller og brød i stedet for kage.

11 Mål 4 At styrke børnenes kropsbevidsthed, således at fejlernæring, overvægtsproblemer og spiseforstyrrelser modvirkes. Børnene svømmer så vidt muligt i vores varmvandsbassin en gang om ugen. Der er dagligt bevægelsesaktiviteter for børnene, enten enkeltvis eller i små grupper. Derudover arbejder vi indimellem med temaer om vores krop. Vi bestræber os på at hjælpe børnene med at mærke efter, om de føler sult eller mæthed. Fødselsdag Vi foreslår for eksempel boller, pølsehorn, pizzasnegle, ostehaps eller rosiner. Barnet må også gerne have mad med til frokost til at dele ud. Husk blot, at det skal være sundt og nærende. Server gerne frugt og grøntsagsstænger til. Vi serverer vand. Hvis der er kakao, saftevand eller juice med, så beregn ikke mere end ét glas til hver. Så er der vand for resten. Der må ikke deles slik/slikposer ud. Hvis fødselsdagen holdes i forbindelse med et måltid, bestræber vi os på at spise mad eller frugt før de søde sager. OBS Hvis fødselsdagen holdes i hjemmet, er det de samme retningslinjer der er gældende.

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Børnehuset kost og motionspolitik

Børnehuset kost og motionspolitik Børnehuset kost og motionspolitik Overordnede mål Vi ønsker gennem sund kost at skabe glade aktive børn som trives og udvikles optimalt Vi ønsker at give børnene bevidsthed om sund mad. Vi ønsker at give

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. ugust 2008. Vi tror på god sund mad af høj kvalitet tilberedt med kærlighed 1 Indholdsfortegnelse Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben....

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Kostpolitik. Fjelsted Harndrup Børneunivers

Kostpolitik. Fjelsted Harndrup Børneunivers Kostpolitik Fjelsted Harndrup Børneunivers Kære forældre! Middelfart Kommune ønsker at sætte fokus på sund levevis herunder sunde fødevarer og gode kostvaner i alle kommunens dagtilbud, skoler og klubber.

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre I Busters Verden har personalet og forældrerådet i fællesskab udarbejdet en vejledende kostpolitik med retningslinjer gældende for Busters Verden. Kosten

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- og kostpolitik for Herslev Flexinstitution I Børnehuset har vi valgt at sætte fokus på børnehavens kost- og trivselspolitik. Dette

Læs mere

Børnehusene Team Høngs. kost- og bevægelsespolitik. Sunde børn er glade børn

Børnehusene Team Høngs. kost- og bevægelsespolitik. Sunde børn er glade børn Børnehusene Team Høngs kost- og bevægelsespolitik For vuggestuer - dagplejere og børnehaver Sunde børn er glade børn Børn, der oplever glæden ved at spise sund mad og bevæge sig, trives og udvikler sunde

Læs mere

Mad politikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om sund kost.

Mad politikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om sund kost. KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET STJERNEN. Mad politikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om sund kost. Formålet med Frederiksberg kommunes mad og måltids politik er

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden.

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. I Børnehuset Solgården ønsker vi at være med til at, grundlægge nogle sunde kostvaner. Vi vil gerne følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og derfor har vi i nedenstående

Læs mere

Kostpolitik - En sund start på livet

Kostpolitik - En sund start på livet Kostpolitik - En sund start på livet Udarbejdet af forældrerepræsentanter og pædagoger i Børnehuset Himmelblå 2016 Hvorfor en kostpolitik Børnene opholder sig mange af deres vågne timer i institutionen

Læs mere

Kost- og sukkerpolitik. Børnehuset Mirabellen

Kost- og sukkerpolitik. Børnehuset Mirabellen Kost- og sukkerpolitik Børnehuset Mirabellen Mirabellens kost- og sukkerpolitik Mirabellens forældreråd har formuleret en kost- og sukkerpolitik for Mirabellen med udgangspunkt i den allerede eksisterende

Læs mere

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Hvorfor en kostpolitik? I Magdalene Haven mener vi, det er vigtigt, at børn spiser sundt og varieret hver dag! Derfor har vi udarbejdet denne kostpolitik.

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN Formål Formålet med retningslinjer for kost er at sikre en ernæringsrigtig kost i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD MAD- OG MÅLTIDSPOLI- TIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK INDHOLD INDLEDNING... 2 ANBEFALINGER BØRN & MAD... 3 FAKTA OM SUKKER... 4 FAKTA OM SALT... 5 FAKTA OM FRUGT

Læs mere

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011 Formålet med kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet af bestyrelsen på baggrund af tanken om, at sund kost og en aktiv hverdag giver glade børn. Grundlaget for politikken er gode råd fra sundhedsstyrelsen

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN MAD & MÅLTIDER MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN Det overordnede mål med vores kostpolitik er at fremme børnenes sundhed og velbefindende - vi véd, at glade børn trives. Måltiderne er en vigtig del af hverdagen

Læs mere

Kostpolitik for Korsholm/Søften

Kostpolitik for Korsholm/Søften Kostpolitik for Korsholm/Søften Favrskov Kommune Den rette ernæring har stor betydning for barnets udvikling og trivsel. Barnet bruger energi på bevægelse, udvikling og læring. Derfor har kroppen brug

Læs mere

Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen

Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen Vi tilbyder sund kost: Den kost vi serverer for børnene i børnehuset Mariehønen er en del af børnenes hverdag og er derfor af stor betydning for deres opvækst

Læs mere

Diætiske retningslinjer

Diætiske retningslinjer Diætiske retningslinjer Indledning Denne pjece handler om vores anbefalinger til dig vedrørende hvad du spiser og drikker. Disse anbefalinger er etableret med det mål at du taber dig i vægt og får gode

Læs mere

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave Skansevej 54 7000 Fredericia Tlf.: 75924899 S i d e 1 6 Børnenes sundhed er først og fremmest forældrenes ansvar. Men de fleste børn tilbringer en stor del af deres dag i institutionen, og derfor spiller

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Mad og måltids retningslinier

Mad og måltids retningslinier Mad og måltids retningslinier Sunde og mætte børn har de bedste forudsætninger for at være nysgerrige, nærværende og i samspil Velkommen til Tumlebillens mad og ma ltids politik. Når måltidet opleves trygt,

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Ulstrup Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken:

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Hovedansvaret for børnenes kost er forældrenes, men da vi skal sørge for mad til de yngste og arrangerer maddage for de store, har vi et medansvar for børnenes

Læs mere

Sandved Børnegårds Kostpolitik

Sandved Børnegårds Kostpolitik Kostpolitik Sandved Børnegårds Kostpolitik Vi vil, fra børnegårdens side, tage initiativ til at børnenes sundhed gøres til et emne, vi diskuterer og forholder os mere bevidst til. Det, at mange børn spiser

Læs mere

Kost- og fødselsdagspolitik Område Ribe

Kost- og fødselsdagspolitik Område Ribe Kost- og fødselsdagspolitik Område Ribe Forord Esbjerg kommune er opdelt i områder, som omfatter både skole og dagtilbud. I hvert område repræsenterer en områdebestyrelse hele området. I områdebestyrelsen

Læs mere

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Kostvejledning Det overordnede formål med kostvejledningen er, at sikre børnenes trivsel med sund og energi rigtigt mad i det daglige, men lige så vigtigt, at børnene lærer betydningen af at spise sundt,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården For at fremme sunde kost- og motionsvaner og undgå overvægt allerede i børnealderen har forældre og personale udarbejdet følgende mad- og måltidspolitik,

Læs mere

Kostpolitik. Regnbuen, Valhalla og Fjelsted Harndrup Skole

Kostpolitik. Regnbuen, Valhalla og Fjelsted Harndrup Skole Kostpolitik, Valhalla og Fjelsted Harndrup Skole Kære forældre! Middelfart Kommune ønsker at sætte fokus på sund levevis herunder sunde fødevarer og gode kostvaner i alle kommunens dagtilbud, skoler og

Læs mere

De kommer desuden oftere i konflikter med de andre børn, samt har let til gråd.

De kommer desuden oftere i konflikter med de andre børn, samt har let til gråd. KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET SMØRBLOMSTEN Kostpolitikken i Børnehuset Smørblomsten er udarbejdet med udgangspunkt i Sundheds og levnedsmiddelstyrelsens anvisninger, samt Slagelse kommunes kostpolitik.* Vi

Læs mere

DIGTERHUSETS KOSTPOLITIK

DIGTERHUSETS KOSTPOLITIK DIGTERHUSETS KOSTPOLITIK Indledning: Digterhuset har en kostpolitik, da den kost vi spiser har stor betydning for vores trivsel for blodsukkerbalance, indlæringsevne, koncentrationsevne, humør og velvære.

Læs mere

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 Formål: Samfundsmæssigt er der sket en stigning i antallet af overvægtige børn og nu kan overvægt konstateres helt ned i 3 års alderen. Et stigende

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

Troldebo Naturbørnehus kostpolitik

Troldebo Naturbørnehus kostpolitik Troldebo Naturbørnehus kostpolitik Uden mad og drikke, siger et gammelt Ordsprog. Det skal faktisk tages helt bogstaveligt. Selv den dyreste bil kan ikke køre uden benzin og smøring i ny og næ, det ved

Læs mere

MAD MED MUSKLER KOSTPOLITIK BØRNEHAVEN KLATRETRÆET

MAD MED MUSKLER KOSTPOLITIK BØRNEHAVEN KLATRETRÆET MAD MED MUSKLER KOSTPOLITIK BØRNEHAVEN KLATRETRÆET Mad med muskler 1.0 Forord Mad med muskler 1.4 Rammer omkring måltidet 1.6 Tillæg til Motorikken og Naturens mad med muskler kost politik 1.0 Forord Mad

Læs mere

Hvorfor en kostpolitik? Vores målsætning: Råd til en god start på dagen: Børnegårdens Kostpolitik

Hvorfor en kostpolitik? Vores målsætning: Råd til en god start på dagen: Børnegårdens Kostpolitik BØRNEGÅRDENS KOSTPOLITIK REVIDRET 1 FEBRUAR 2012 Børnegårdens Kostpolitik Hvorfor en kostpolitik? I Børnegården mener vi, det er vigtigt, at børn spiser sundt og varieret hver dag! Derfor har vi udarbejdet

Læs mere

Holdning til allergi/vegetarbørn og børn fra andre kulturer:

Holdning til allergi/vegetarbørn og børn fra andre kulturer: Kostpolitik 2015. Forældrebestyrelsen, personalet og køkkenassistenten har i samarbejde udarbejdet en kostpolitik, der vil blive set på 1 gang om året. Kostpolitikken vil blive fulgt i det daglige arbejde.

Læs mere

Dagplejens kostpolitik i Middelfart Kommune

Dagplejens kostpolitik i Middelfart Kommune Kost i dagplejen Dagplejens kostpolitik i Middelfart Kommune Dagplejen i Middelfart Kommune vil meget gerne arbejde med sund kost og gode madvaner/oplevelser for børn i dagplejen. Med den viden vi har,

Læs mere

Kostpolitik i Børnehuset Egetræet.

Kostpolitik i Børnehuset Egetræet. Kostpolitik i Børnehuset Egetræet. Indledning: Denne kostpolitik er udarbejdet af Bestyrelsen og personalet i Egetræet. Kostpolitikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til

Læs mere

Småfolket/Regnbuen Småfolket/Regnbuen. Sundhedspolitik

Småfolket/Regnbuen Småfolket/Regnbuen. Sundhedspolitik Sundhedspolitik I Småfolkets/ Regnbuens sundhedspolitik kan du læse om institutions politikker vedrørende kost, bevægelse, sygdom, søvn og pauser. For at sikre børnenes sundhed og trivsel er det vigtigt

Læs mere

Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster.

Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster. Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster. De fleste børn tilbringer meget tid i daginstitution og to måske tre af dagens måltider, bliver spist her. I måltidspolitikken for Tønder

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

Børnehuset Hanens kostpolitik

Børnehuset Hanens kostpolitik Børnehuset Hanens kostpolitik Kostpolitik i Børnehuset Hanen I Børnehuset Hanen bliver der lavet mad til alle børn hver dag. Maden består af økologiske produkter, friske varer, årstidens grønsager og hjemmebagt

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Kost- og sukkerpolitik 2017

Kost- og sukkerpolitik 2017 HORSENS KOMMUNE Kost- og sukkerpolitik 2017 Daginstitution Midtby Forældrebestyrelsen Kost- og sukkerpolitikken er udarbejdet af forældrebestyrelsen. Politikken gælder for alle vuggestueog børnehavebørn

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitik for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for dagtilbudsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8

Læs mere

Louisegårdens kostpolitik

Louisegårdens kostpolitik Louisegårdens kostpolitik Ledelsen og personalet har i samarbejde med forældrebestyrelsen udarbejdet en kostpolitik for Børnehuset Louisegården. Politikken er udarbejdet med henblik på at informere omkring

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Hvad er en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et velegnet styringsredskab for arbejdet med mad og måltider i børnehaven. En kostpolitik er en fælles vedtaget og

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Kost og sundheds politik

Kost og sundheds politik Slagelse Kommune Kost og sundheds politik For Børnehuset ved Noret INDLEDNING Det er forældres ansvar at sikre en sund og nærende madpakke, samt sunde mellemmåltider til deres børn. Det vil vi i Børnehuset

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Buldervang 2009 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt. Vi spiser sund og varieret kost. Vi spiser

Læs mere

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken:

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Hovedansvaret for børnenes kost er forældrenes, men da vi skal sørge for mad til de yngste og arrangerer maddage for de store, har vi et medansvar for børnenes

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Januar 2016 Båring Børnehus Kost og motionspolitik Båring Børnehus Kost og motionspolitik Kost- og motionspolitik i Båring Børnehus

Januar 2016 Båring Børnehus Kost og motionspolitik Båring Børnehus Kost og motionspolitik Kost- og motionspolitik i Båring Børnehus Januar 2016 Båring Børnehus Kost og motionspolitik Båring Børnehus Kost og motionspolitik Kost- og motionspolitik i Båring Børnehus Båring Børnehus kost- og motionspolitik er udarbejdet i fællesskab med

Læs mere

Vuggestuen og børnehaven Nøkkerosen. Politik for sund kost, bevægelse og udelæring. Kostpolitik:

Vuggestuen og børnehaven Nøkkerosen. Politik for sund kost, bevægelse og udelæring. Kostpolitik: Vuggestuen og børnehaven Nøkkerosen. Politik for sund kost, bevægelse og udelæring Regions kommunens formål med politikken for sund kost, bevægelse og udelæring er at fremme børn og unges trivsel, forebygge

Læs mere

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Indhold Forord... 2 1. Formål med kostpolitikken i Hørning BørneUnivers... 2 2. Generelle principper... 2 3. Hørning BørneUnivers tilbyder følgende måltider... 3 4.

Læs mere

kost politik Børnehuset Kaninbjerget

kost politik Børnehuset Kaninbjerget kost politik Børnehuset Kaninbjerget 1 2 kære forældre Børnehuset Kaninbjerget har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den tid der er i institutionen.

Læs mere

Kostpolitik ved egenproduktion

Kostpolitik ved egenproduktion Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik ved egenproduktion Foreløbigt gældende for Vuggestuen Smaaland, D.I.I. Villekulla, Vuggestuen Vimmerby Kostpolitik ved egenproduktion for Dagtilbud Ø-gaderne: Vuggestuen

Læs mere

MAD OG MÅLTIDSPOLITIK KARLA GRØN. Revideret den 28.05.15

MAD OG MÅLTIDSPOLITIK KARLA GRØN. Revideret den 28.05.15 MAD OG MÅLTIDSPOLITIK KARLA GRØN Revideret den 28.05.15 Mad og måltidspolitik for Karla Grøn Denne mad og måltidspolitik er lavet på baggrund af Vejle kommunes inspirationshæfte til institutionernes mad-og

Læs mere

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik De gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os hele livet igennem. Børn skal have sund og nærende mad. Kosten har stor betydning for barnets vækst og udvikling.

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 Høje-Taastrup Kommune tilbyder mad og drikke til alle børn under 3 år. Det betyder, at alle børn i kommunens dagplejer og vuggestuer

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2012 - BØRNEHUSENE BULDERVANG MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK BØRNEHUSENE BULDERVANG Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt Vi spiser

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Gældende for: Vuggestuen Vimmerby Vuggestuen Småland D.I.I. Villekulla Udarbejdet Maj 2010 Indholdsfortegnelse Formål og målsætning... 1 Køkkenpersonalets arbejde... 1

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Mejemarken. Af: Børnehuset Mejemarken. Dato: 2012.

Kostpolitik for Børnehuset Mejemarken. Af: Børnehuset Mejemarken. Dato: 2012. Kostpolitik 1 Kostpolitik for Børnehuset Mejemarken. Af: Børnehuset Mejemarken. Dato: 2012. 1 Overordnede mål. At give børnene mulighed for at udvikles optimalt motorisk, mentalt og socialt gennem en sund

Læs mere

Kost og måltidspolitik i Galaksen

Kost og måltidspolitik i Galaksen Kost og måltidspolitik i Galaksen Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sunde mad og måltider. Politikken skal endvidere bidrage til at skabe og fastholde sunde mad og måltidsvaner. Kostpolitikken

Læs mere

Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde

Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde Kostpolitik for Boeslunde Børnehus Formål Slagelse kommune har en overordnet kostpolitik, som har til formål at: - Fremme sunde kostvaner, herunder skabe forudsætning

Læs mere

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik.

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. Langhøj Dagtilbud og SFO Bækvej 6,Asp 7600 Struer Tlf: 96848940 Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. I forbindelse med den stigende interesse og fokus på sundhed og trivsel, skabes indsatser for at

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ SLOTTET

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ SLOTTET MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ SLOTTET INDHOLD INDLEDNING... 2 BØRN, MAD OG MÅLTIDER... 4 FAKTA OM SUKKER... 5 FAKTA OM SALT... 6 FAKTA OM MEJERIPRODUKTER... 7 Ugentlig råderum til tomme kalorier for børn 3-6

Læs mere

Mål for vores kostpolitik

Mål for vores kostpolitik Mål for vores kostpolitik Daginstitutionen Nørremarken har et mål om at børnene er sunde og i trivsel, og vi arbejder for at styrke børnenes sundhed. Det er vigtigt for os at både forældre og personale

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Dyrup. Nyttige informationer.

Kostpolitik for Børnehuset Dyrup. Nyttige informationer. Kostpolitik for Børnehuset Dyrup Nyttige informationer. 1 Kostpolitik Formål: Formålet med at lave en decideret kostpolitik i Dyrup Børnehus er, at vi såvel personale som forældre bliver mere bevidste

Læs mere

Kost og måltidspolitik i Manøhytten

Kost og måltidspolitik i Manøhytten Manøvej 64 4700 Næstved Tlf. 55 88 74 50 Email: manoehytten@naestved.dk og doped@naestved.dk Kost og måltidspolitik i Manøhytten Vores holdning i forhold til kost er, at børnene får et naturligt og selvfølgeligt

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

Kostpolitik 2014-2016

Kostpolitik 2014-2016 Kostpolitik 2014-2016 Indholdet i denne pjece er drøftet og godkendt af forældrebestyrelsen i Daginstitutionen Kjellerup/Levring i maj 2014. Generelt Daginstitution Kjellerup/Levring ønsker at implementere

Læs mere

Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud.

Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud. Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud. Forord: Denne politik indeholder Stavtrup Dagtilbuds mad - og måltids politik for børn i Stavtrups daginstitutioner og dagpleje. Den indeholder foruden

Læs mere

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen?

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 4 1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 4 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 1 3. Synes du, at der er for meget larm når

Læs mere

Hjertinggårdens kostpolitik.

Hjertinggårdens kostpolitik. Hvad er en kostpolitik?: Det er vores holdning og mening om den kost børnene indtager, når de er i Hjertinggården. Kostpolitikken er et pædagogisk arbejdsredskab samt en praktisk beskrivelse af noget,

Læs mere

Virksomhedsplan for Specialinstitutionen Magnoliahuset. Mad og måltidspolitik.

Virksomhedsplan for Specialinstitutionen Magnoliahuset. Mad og måltidspolitik. Mad og måltidspolitik. Udarbejdet 2008/2009. Revideret maj 2010 Revideret oktober 2012 Revideret juni 2016 1 INSTITUTIONENS VISIONER OG MÅL. Magnoliahusets mål er at servere sund og varieret kost, hvor

Læs mere

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner 1 Anbefalinger for det sunde frokostmåltid til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Thorsø Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Tovværkets Børnegårds

Tovværkets Børnegårds Tovværkets Børnegårds Kostpolitik Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade.

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Børnehaven Bredstrupsgades lokale sundhedspolitik er udarbejdet i et samarbejde mellem personale og forældrebestyrelse. Sundhedspolitikken har sit udgangspunkt

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

DIGTERHUSETS KOSTPOLITIK

DIGTERHUSETS KOSTPOLITIK DIGTERHUSETS KOSTPOLITIK Indledning: Digterhuset har en kostpolitik, da den kost vi spiser har stor betydning for vores trivsel for blodsukkerbalance, indlæringsevne, koncentrationsevne, humør og velvære.

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen

Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen I samarbejde med bestyrelsen har Børnehuset Katamaranen udarbejdet en kostpolitik, som beskriver institutionens holdning til kost, og hvordan vi udmønter den i praksis

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

Kostpjece. Lyngby-Taarbæk Kommunale Dagpleje L Y N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E

Kostpjece. Lyngby-Taarbæk Kommunale Dagpleje L Y N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E Kostpjece Lyngby-Taarbæk Kommunale Dagpleje L Y N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E Forord Dagplejen i Lyngby Taarbæk Kommune har udarbejdet en kostpjece i samråd med cand.brom Bodil Damgård Høegh.

Læs mere

Indledning: Mål: Personalets holdning:

Indledning: Mål: Personalets holdning: Indledning: For at vores børn skal trives er sund mad og motion altafgørende. Det giver dem mere overskud i dagligdagen, bedre koncentrationsevne og forebygger sygdomme og unødvendige konflikter. Med en

Læs mere

F:\bhmfælles\Kost og Mad\Kostvejledning Molevitten.docx

F:\bhmfælles\Kost og Mad\Kostvejledning Molevitten.docx Kostvejledning Måltidet er en oplevelse for barnet og en pause fra dagens andre aktiviteter. Gode måltider fremmer sunde spisevaner og god trivsel. I Molevitten vil vi gerne give børnene sunde spisevaner

Læs mere

SanseSlottets Kost og måltids politik

SanseSlottets Kost og måltids politik SanseSlottets Kost og måltids politik Revideret juni 2015 Indhold Hvem får mad?... 2 Formål... 2 Målsætning... 2 Morgenmad... 2 Formiddags og eftermiddagsmad... 2 Frokost... 3 Drikkelse... 3 Spise-café...

Læs mere