POLITISK LEDELSE I DE DANSKE KOMMUNALBESTYRELSER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "POLITISK LEDELSE I DE DANSKE KOMMUNALBESTYRELSER"

Transkript

1 POLITISK LEDELSE I DE DANSKE KOMMUNALBESTYRELSER

2 Kære kommunalbestyrelsesmedlemmer På Kommunalpolitisk Topmøde 2019 stiller vi skarpt på det politiske lederskab i kommunalbestyrelserne. Hvad kendetegner jeres lederskab - set med jeres egne øjne? Forud for topmødet har I haft mulighed for at medvirke i en spørgeskemaundersøgelse om politisk ledelse, så vi har et helt aktuelt indblik i udfordringer, muligheder og prioriteringer. Undersøgelsen belyser især tre spørgsmål: Hvad kendetegner det politiske lederskab, som de 98 kommunalbestyrelser udøver? Hvilke tendenser og strategiske fokuspunkter kalder særligt på opmærksomhed på tværs af kommunalbestyrelserne? Hvori ligger muligheder og udfordringer for det politiske lederskab de kommende år? På de næste sider præsenteres nogle af undersøgelsens vigtigste resultater og konklusioner. Målet er, at I kan bruge folderen som afsæt for lokalt at fortsætte drøftelsen af politisk ledelse i jeres kommunalbestyrelse. Timingen er rigtig god. I har gjort jer de første erfaringer efter kommunalvalget, og med tre år tilbage af valgperioden er der tid til at tage bestik af undersøgelsens resultater og handle på dem. Som inspiration til jeres lokale debat finder I fem refleksionsspørgsmål på bagsiden. Fakta om undersøgelsen Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført af Kommunernes Landsforening, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet og professor Lene Holm Pedersen fra Københavns Universitet. Spørgeskemaet er sendt til kommunalbestyrelsesmedlemmer med mulighed for besvarelse i perioden 22. januar til 24. februar kommunalbestyrelsesmedlemmer har besvaret hele spørgeskemaet, hvilket giver en gennemførselsprocent på 38 pct. Herudover medtages besvarelser fra 115 kommunalbestyrelsesmedlemmer, som har besvaret spørgeskemaet delvist. Alle 98 kommunalbestyrelser er repræsenteret i undersøgelsen.

3 Hvad handler politisk lederskab om? 60 pct. anser politisk lederskab som det at tage ansvar for kommunens udvikling Kommunalbestyrelsesmedlemmerne bliver i undersøgelsen spurgt til, hvad politisk lederskab handler om for dem, og hvilke aspekter af politisk lederskab de vurderer, at deres kommunalbestyrelse bør have særligt fokus på. Der er udbredt enighed om, at politisk lederskab handler om at tage ansvar for kommunens udvikling, finde balancen mellem økonomi, faglighed og borgernes behov og sætte retning. Fremover ønsker kommunalbestyrelsesmedlemmerne desuden, at der skrues op for fokus på at skabe helhed og sammenhæng samt prioritere på tværs af områder. Kommunalbestyrelsesmedlemmerne ønsker, at der kommer mere fokus på at skabe helhed og sammenhæng. Det kan bl.a. være udtryk for en bevægelse væk fra et ensidigt fokus på kun at skabe resultater (kendt fra New Public Management) i retning af nye måder at styre på med større grad af tværgående koordination. Hvad handler politisk lederskab om for dig? Hvad bør kommunalbestyrelsen have særligt fokus på? Tage ansvar for kommunens udvikling (60 %) Tage ansvar for kommunens udvikling (53 %) Finde balancen mellem økonomi, faglighed og borgernes behov (45 %) Finde balancen mellem økonomi, faglighed og borgernes behov (48 %) Sætte retning (42 %) Skabe helhed og sammenhæng (35 %) Skabe helhed og sammenhæng (29 %) Sætte retning (34 %) Skabe resultater (25 %) Prioritere på tværs af områder (28 %) 59 pct. oplever, at statens styring af kommunerne er for stor. Kommunalbestyrelsesmedlemmerne oplever, at statens styring er et stort benspænd for, at kommunalbestyrelserne kan bedrive politisk lederskab. Opfattelsen deles af både borgmestre og øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer, og det ses også som det klart største benspænd på tværs af alle udvalgsområder. Af øvrige benspænd fremhæves især stigende kompleksitet i opgaverne, at kommunalbestyrelsen ikke arbejder strategisk nok med kommunens udfordringer samt at forvaltningen har for stor magt. Statens styring af kommunerne er svær at gøre noget ved for den enkelte kommunalbestyrelse, men flere af de andre benspænd er mulige at håndtere via politisk ledelse lokalt. 33 pct. ser det som et benspænd for det politiske lederskab, at kommunalbestyrelsen ikke arbejder strategisk nok med kommunens udfordringer.

4 Resultater af det politiske arbejde 4 ud af 5 oplever at have mulighed for at handle og skabe resultater Kommunalbestyrelsesmedlemmerne oplever, at der er mulighed for at handle og skabe resultater i kommunalbestyrelserne. Kun 5 pct. er uenige i, at der er et handlerum. Det er bemærkelsesværdigt set i lyset af de oplevede benspænd, ikke mindst den statslige styring. Jeg oplever, at der i min kommunalbestyrelse er mulighed for at handle og skabe resultater Helt uenig 1% Uenig 4% Hverken enig eller uenig 14% Enig 58% Helt enig 23% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Antal besvarelser: pct. af kommunalbestyrelsesmedlemmerne angiver, at de bidrager til at konkretisere en klar vision for kommunens fremtid. 91 pct. af kommunalbestyrelserne angiver, at de er med til at konkretisere en klar vision for udvalgsområdets fremtid. Både som en del af den samlede kommunalbestyrelse og i udvalgsarbejdet bidrager kommunalbestyrelsesmedlemmerne til at konkretisere en vision for kommunens fremtid. Helt overordnet oplever kommunalbestyrelsesmedlemmerne i høj grad at gøre en forskel for udviklingen af kommunen. Det sker på en måde, hvor det skaber værdi for borgerne. Det er også oplevelsen, at der tages højde for borgernes behov i det daglige politiske arbejde. Jeg oplever, at min kommunalbestyrelse skaber værdi for borgerne 5% 16% 80% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Helt uenig/uenig Hverken eller Helt enig/enig 80 pct. oplever, at kommunalbestyrelsen skaber værdi for borgerne. Antal besvarelser: 956

5 Hvilke temaer vil præge kommunerne mest? 57 pct. anser kommunens økonomi for at være det tema, der vil præge kommunen mest i denne valgperiode Kommunalbestyrelsesmedlemmerne er enige om, at kommunens økonomi samt ældre- og sundhedsområdet vil præge kommunen mest i denne valgperiode. Over halvdelen peger på disse to temaer. Dernæst følger befolkningsudviklingen, 0-18 års-området og vækst og erhvervsudvikling Temaer, som vil præge kommunen mest i denne valgperiode Kommunens økonomi Ældre- og sundhedsområdet Befolkningsudviklingen (udviklingen i antal børn, unge, erhvervsaktive og ældre) 0-18 års området Vækst og erhvervsudvikling Skabe helhed og sammenhæng for borgerne i opgaveløsningen Hvert kommunalbestyrelsesmedlem er blevet bedt om at vælge tre temaer. Andel som har valgt tema 57 % 52 % 38 % 34 % 33 % 26 % Det er værd at hæfte sig ved, at lidt over en fjerdedel angiver, at det at skabe helhed og sammenhæng vil præge kommunen mest i denne valgperiode. Hvor de fem første temaer er kommunale kerneområder eller aktuelle samfundstendenser, skiller helhed og sammenhæng sig ud ved at være en tilgang til opgaveløsningen, som kommunalpolitikerne altså tillægger stor betydning. Linjen i det generelle billede træder også tydeligt frem, når man ser på tværs af de forskellige udvalg: Udvalg, som omfatter følgende områder De tre største temaer for udvalgsmedlemmer ( %-andel som har valgt tema) Økonomi (365 besvarelser) Børn og skole (281 besvarelser) Teknik og miljø (329 besvarelser) Sundhed og ældre (295 besvarelser) Kultur og fritid (258 besvarelser) Beskæftigelse (255 besvarelser) Socialområdet (245 besvarelser) Erhvervsområdet (169 besvarelser) Kommunens økonomi (62 %) Ældre- og sundhedsområdet (52 %) Befolkningsudvikling (38 %) Kommunens økonomi (56 %) 0-18 års området (54 %) Ældre- og sundhedsområdet (49 %) Kommunens økonomi (51 %) Ældre- og sundhedsområdet (48 %) Befolkningsudvikling (36 %) Ældre- og sundhedsområdet (68 %) Kommunens økonomi (54 %) Befolkningsudvikling (41 %) Kommunens økonomi (61 %) Ældre- og sundhedsområdet (52 %) Befolkningsudvikling (40 %) Kommunens økonomi (52 %) Ældre- og sundhedsområdet (47 %) Befolkningsudvikling (41 %) Ældre- og sundhedsområdet (61 %) Kommunens økonomi (51 %) Befolkningsudvikling (41 %) Kommunens økonomi (50 %) Ældre- og sundhedsområdet (50 %) Vækst og erhvervsudvikling (41 %)

6 Indflydelse og motivation Indflydelse er en vigtig motivationsfaktor 89 pct. af kommunalbestyrelsesmedlemmerne tilkendegiver, at de er komfortable i rollen som kommunalbestyrelsesmedlem, og 66 pct. tilkendegiver, at de har mod på at genopstille ved kommunalvalget i I lyset af at der er tre år til valget, er det en ret høj andel. Kommunalpolitikerne oplever at have indflydelse på en lang række områder. Når de er villige til at bruge tid og kræfter på det politiske arbejde, er det i høj grad fordi, de oplever, at de har indflydelse. Der er også en positiv sammenhæng mellem oplevelsen af indflydelse og lysten til at genopstille. Oplevet indflydelse på dagsordensfastsættelse Jeg har i mange tilfælde været med til at sætte nye kommunalpolitiske emner på dagsordenen 21% 67% Jeg har præget de politiske temaer, der er blevet rejst i lokale medier 10% 26% 63% Jeg har bragt mange borgerhenvendelser op ved kommunalbestyrelses- eller udvalgsmøderne 35% 32% 33% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helt uenig/uenig Hverken/eller Helt enig/enig Antal besvarelser: 948 Oplevet indflydelse på beslutningstagning Jeg oplever, at mit arbejde i kommunalbestyrelsen skaber værdi for borgerne 11% 88% Jeg har fået gennemført en række af mine lokalpolitiske mærkesager 11% 23% 66% Jeg har haft afgørende indflydelse på udfaldet af flere betydelige sager, der har været til afstemning 18% 25% 57% Jeg satte mange markante fingeraftryk på kommunens budget for % 30% 49% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Helt uenig/uenig Hverken/eller Helt enig/enig Antal besvarelser: 948 Kommunalbestyrelsesmedlemmerne oplever i udpræget grad, at de har større indflydelse end deres kollegaer i kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsesmedlemmerne oplever i udpræget grad, at de har relativt større indflydelse end deres kollegaer. Ikke overraskende oplever borgmestrene i særlig høj grad at have større indflydelse end kollegaer. Opfattelsen er dog også udbredt blandt de øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer.

7 Tillid og konsensus 58 pct. oplever at have tillid til hinanden i kommunalbestyrelsen Kommunalbestyrelsesmedlemmernes tillid til hinanden internt i kommunalbestyrelserne er generelt høj. I medierne er der ofte fokus på politiske konflikter, men medlemmerne af kommunalbestyrelserne oplever som samlet gruppe, at tilliden til hinanden er høj. Den oplevede tillid fra borgerne til kommunalbestyrelsesmedlemmerne ligger til gengæld lavere. Tilliden mellem kommunalbestyrelsesmedlemmer er høj. Jeg oplever, at vi har tillid til hinanden i min kommunalbestyrelse 18% 24% 58% Jeg har som udgangspunkt tillid til kommunens chefer og ledere 7% 17% 77% Jeg oplever, at kommunalbestyrelsen har opbakning hos borgerne. 9% 35% 56% Jeg oplever, at det er vanskeligt at fastholde borgernes tillid til kommunalpolitikerne. 30% 36% 34% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Helt uenig/uenig Hverken eller Helt enig/enig Antal besvarelser: 954 Kommunalbestyrelsesmedlemmernes orientering i forhold til henholdsvis konsensus og konkurrence i tilgangen til det politiske arbejde viser, at der i udpræget grad er tale om et konsensusdemokrati. Borgmestrene skiller sig ud som en særligt konsensusorienteret gruppe sammenlignet med de øvrige medlemmer af kommunalbestyrelserne. Kommunalbestyrelsesmedlemmer er mere konsensusorienterede end konkurrenceorienterede i deres politiske arbejde. Størstedelen arbejder for at opnå brede flertal. Kommunalbestyrelsesmedlemmer med høj anciennitet er mere konsensusorienteret end medlemmer med lav anciennitet. 1-2 perioder 3-4 perioder 5 perioder eller mere 0,59 0,61 0,65 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 Høj konsensusorientering Antal besvarelser: 1-2 perioder: 488; 3-4 perioder: 184; 5+ perioder: 182.

8 Refleksionsspørgsmål 1. Hvad ser I i din kommunalbestyrelse som de vigtigste temaer for jeres kommune? 2. Hvornår lykkes I som kommunalbestyrelse særligt med at skabe værdi for borgerne? 3. Hvornår har I som kommunalbestyrelse sat en klar strategisk retning? Hvorfor lykkedes det? Hvad var svært? 4. Hvad skal der til, for at borgerne mærker, at I i din kommunalbestyrelse tager det politiske lederskab på jer? 5. Hvad kan I med fordel sætte fokus på i din kommunalbestyrelse for fortsat at udvikle jeres politiske lederskab?

Politisk ledelse i danske kommunalbestyrelser

Politisk ledelse i danske kommunalbestyrelser Politisk ledelse i danske kommunalbestyrelser Lotte Bøgh Andersen Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse OM UNDERSØGELSEN Samarbejde mellem KL og Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse.

Læs mere

Politisk ledelse i danske kommunalbestyrelser

Politisk ledelse i danske kommunalbestyrelser Politisk ledelse i danske kommunalbestyrelser Undersøgelsen er udarbejdet af Kommunernes Landsforening i samarbejde med Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet Marts 2019 Lotte

Læs mere

Hvorfor trådte du ind i politik? Hvad motiverer dig på daglig basis som politiker? Hvilke politiske mærkesager er vigtige for dig?

Hvorfor trådte du ind i politik? Hvad motiverer dig på daglig basis som politiker? Hvilke politiske mærkesager er vigtige for dig? Bilag Interviewguide til kommunalpolitikere Interviewguiden er udviklet til kommunalpolitikerne og har til formål at belyse, hvad de mener, politisk lederskab er, hvilken opgave de varetager, og hvordan

Læs mere

Kommunernes samarbejde regionalt. KKR s rolle og opgaver

Kommunernes samarbejde regionalt. KKR s rolle og opgaver Kommunernes samarbejde regionalt KKR s rolle og opgaver Januar 2010 Kommunernes samarbejde regionalt KKR s rolle og opgaver KL, januar 2010 1. udgave, 1. oplag 2010 Publikationen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion:

Læs mere

POLITISK LEDERSKAB I STORE STRATEGISKE UDVIKLINGSPROJEKTER

POLITISK LEDERSKAB I STORE STRATEGISKE UDVIKLINGSPROJEKTER AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB POLITISK LEDERSKAB I STORE STRATEGISKE UDVIKLINGSPROJEKTER Lotte Bøgh Andersen (AU og VIVE) lotte@ps.au.dk www.col.au.dk Offentlige organisationer skal lykkes

Læs mere

KL S INDSATSER IFT. POLITISK LEDERSKAB

KL S INDSATSER IFT. POLITISK LEDERSKAB 21. SEPTEMBER 2018 KL S INDSATSER IFT. POLITISK LEDERSKAB Solvejg Schultz-Jakobsen Sekretariatschef i KL KATTEGATKURSER 2018 KL KOMMUNALBESTYRELSERNES ORGANISATION Kommunens politiske ledelse Borgmesteren

Læs mere

KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet

KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet S Y D D A N M A R K S Y D D A N M A R K KKR Syddanmarks strategi for bestyrelsesarbejde på uddannelsesområdet Layout: KL s Trykkeri

Læs mere

Dokumentation i den offentlige sektor

Dokumentation i den offentlige sektor 9.7.2007 Notat 15959 MELA/kiak Dokumentation i den offentlige sektor FTF-undersøgelsen blandt offentligt ansatte FTF-ledere viser, at FTFarbejdspladserne i høj grad skal dokumentere deres arbejde og at

Læs mere

LOKAL INTERESSEVARETAGELSE

LOKAL INTERESSEVARETAGELSE LOKAL INTERESSEVARETAGELSE Workshop 9. kreds weekendkonferencen Kredskonsulent Christina Krog & Jens Løkke Møller Konventum, Helsingør, d. 10. marts 2018 https://www.youtube.com/watch?v=fj6r3-sqr58&feature=em-share_video_user

Læs mere

VELKOMMEN TIL BY OG KULTURUDVALGET INTRODUKTIONSPROGRAM

VELKOMMEN TIL BY OG KULTURUDVALGET INTRODUKTIONSPROGRAM VELKOMMEN TIL BY OG KULTURUDVALGET INTRODUKTIONSPROGRAM 1 Kære udvalgsmedlem Velkommen til By- og Kulturudvalget i Odense Kommune. Materialet du sidder med, er et kort introduktionsmateriale, som jeg håber

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Kommunaludvalget 2011-12 KOU alm. del Bilag 118 Offentligt Myter og fakta om kommunalpolitik Du kan gøre en forskel Kommunalvalg Den 19. november 2013 er der valg til kommunalbestyrelserne i Danmarks 98

Læs mere

Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere

Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere Side 1 af 9 Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere Undersøgelse om trend i offentlige karriereveje: Faglige ledere uden personaleansvar Hovedkonklusioner Medlemmerne er overordnet

Læs mere

LOKAL INTERESSEVARETAGELSE

LOKAL INTERESSEVARETAGELSE LOKAL INTERESSEVARETAGELSE Workshop 2. kreds weekendkonferencen Kredskonsulent Christina Krog & Mette Tams Konventum, Helsingør, d. 27. januar 2018 https://www.youtube.com/watch?v=fj6r3-sqr58&feature=em-share_video_user

Læs mere

I har i foråret 2014 besvaret et spørgeskema fra KL, som handlede om rammerne for

I har i foråret 2014 besvaret et spørgeskema fra KL, som handlede om rammerne for Spørgeskema til de kommunale skoleforvaltninger Kære kommune I har i foråret 2014 besvaret et spørgeskema fra KL, som handlede om rammerne for omstillingsprocessen til en ny folkeskole. Endnu engang rigtig

Læs mere

N OTAT. Fremtidens kommunestyre

N OTAT. Fremtidens kommunestyre N OTAT Fremtidens kommunestyre Debattens første fase og nyt udviklingsprojekt Vilkårene for kommunalpolitik har ændret sig markant over de seneste år. Danmark er midt i en økonomisk tilpasning, og det

Læs mere

K K R H O V E D S T A D E N

K K R H O V E D S T A D E N D AG SORDEN 2014 K K R H O V E D S T A D E N Dato: 29-01-2014 Tidspunkt: 10:30 Sted: Pharmakon, Milnersvej 42, 3400 Hillerød Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati.

Læs mere

VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne

VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne Både politikere og økonomer vurderer, at den danske konkurrenceevne er god, og at den i dag er bedre,

Læs mere

3F VisionDanmark Gensidig tillid og evnen til at indgå aftaler ligger højt

3F VisionDanmark Gensidig tillid og evnen til at indgå aftaler ligger højt 3F VisionDanmark 2018 Hvordan bidrager aftale- og samarbejdssystem til konkurrenceevnen? Gensidig tillid og evnen til at indgå aftaler ligger højt og bidrager til konkurrenceevnen FAKTAARK 1 Forskningscenter

Læs mere

K K R S Y D D A N M A R K

K K R S Y D D A N M A R K D AG SORDEN 2018 K K R S Y D D A N M A R K Dato: 25-01-2018 10:30 Sted: Comwell Hotel Kolding Skovbrynet 1 6000 Kolding Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati. KL varetager

Læs mere

Friere rammer og forenklet styring

Friere rammer og forenklet styring Friere rammer og forenklet styring jobcamp 2018 Professor Lene Holm Pedersen, Institut for Statskundskab. lhp@ifs.ku.dk Den dårlige nyhed: Der er mest unødigt bureaukrati på beskæftigelsesområdet. 12/11/2018

Læs mere

K K R S J Æ L L A N D

K K R S J Æ L L A N D D AG SORDEN 2018 K K R S J Æ L L A N D Dato: 22-01-2018 10:30 Sted: Sørup Herregård Sørupvej 26 4100 Ringsted. Mødet er fra kl. 10.30-12.00. Partierne aftaler selv gruppemøder. Gruppemøder kan i givet

Læs mere

1. august Sagsnr Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber. Dokumentnr

1. august Sagsnr Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen NOTAT 1. august 2019 Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber Tillidsdagsordenen er bredt forankret i Københavns Kommune, og dagsordenen har stor opbakning

Læs mere

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse En undersøgelse af samarbejdet om elevernes læring og trivsel på tværs af landets kommuner Fakta og spørgsmål til refleksion SKOLE Indhold 3 Hvorfor denne

Læs mere

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Udarbejdet af Merete Hende og Mette Foss Andersen, 2014 1 Formål Dette

Læs mere

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 20. august 2014 SUF 2014: Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 1 Indhold 1. Indledning og baggrund... 3 1.2. Baggrund... 3 Kort om undersøgelsens metode... 4 2. Hovedkonklusioner...

Læs mere

Introduktion for kandidater til kommunalbestyrelsen

Introduktion for kandidater til kommunalbestyrelsen Introduktion for kandidater til kommunalbestyrelsen Kommunalvalg 2013 Norddjurs Kommune Ved kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt Hvad skal I høre om? Fakta om Norddjurs Kommune Hvilke opgaver har kommunen?

Læs mere

enige i, at de samarbejder godt med kollegerne, men samtidig

enige i, at de samarbejder godt med kollegerne, men samtidig 5. SAMARBEJDE, INDFLYDELSE OG ORGANISERING I dette afsnit beskrives, hvordan samarbejdet om arbejdsmiljøarbejdet mellem sikkerhedsrepræsentanten på den ene side og arbejdsleder, tillidsrepræsentant og

Læs mere

Borgertilfredshedsundersøgelse 2014. test

Borgertilfredshedsundersøgelse 2014. test Borgertilfredshedsundersøgelse 2014 test Rapport August 2014 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen: 3 Økonomi og overordnet tilfredshed: 4 Fritid og kultur: 8 Trafik og affald: 10 Information fra kommunen:

Læs mere

Medlemsundersøgelse op til OK18. produktionsskoler. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.:

Medlemsundersøgelse op til OK18. produktionsskoler. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.: Medlemsundersøgelse op til OK18 produktionsskoler Marts 2017 Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk Generelt om medlemsundersøgelsen Alle medlemmer, der er ansat

Læs mere

Bilag 1 opsamling af andre forvaltninger og kommuners erfaringer med borgerundersøgelser og -inddragelse

Bilag 1 opsamling af andre forvaltninger og kommuners erfaringer med borgerundersøgelser og -inddragelse KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen CF 2. kontor - Aktivitetsparate og Sygedagpengemodtagere NOTAT 28. august 2018 Bilag 1 opsamling af andre forvaltninger og kommuners erfaringer

Læs mere

Undersøgelse af kommunalbestyrelsens samarbejde med administrationen

Undersøgelse af kommunalbestyrelsens samarbejde med administrationen Undersøgelse af kommunalbestyrelsens samarbejde med administrationen Februar 2016 Sekretariatet 1 Indhold Resumé... 3 Metode... 4 Introduktion til resultaterne... 5 Administrativ betjening... 6 Samarbejdet

Læs mere

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet

Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Pixi for kommunalpolitikere Det politiske ansvar på børne- og kulturområdet Maj 2010 Kommunalt forbrug, budget 2010 Fordeling af serviceudgifter på sektorområder Kilde: Danmarks Statistik og KL (egne tal),

Læs mere

Det politiske partnerskab om beskæftigelse. Beskæftigelsesudvalget Aarhus Kommune

Det politiske partnerskab om beskæftigelse. Beskæftigelsesudvalget Aarhus Kommune Det politiske partnerskab om beskæftigelse Beskæftigelsesudvalget Aarhus Kommune Lone Englund Stjer, KL Arbejdsmarked og Erhverv Den 27. februar 2014 1 Partnerskabets formål At kommunerne skal være stærke

Læs mere

Omstilling til en ny folkeskole. Resultater af spørgeskema til de kommunale skoleforvaltninger

Omstilling til en ny folkeskole. Resultater af spørgeskema til de kommunale skoleforvaltninger Omstilling til en ny folkeskole Resultater af spørgeskema til de kommunale skoleforvaltninger Om undersøgelsen 96 kommuner har besvaret, heraf delvist, ikke besvaret Dataindsamlingen er foregået fra oktobernovember

Læs mere

Medlemsundersøgelse op til OK18. Generelt. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.:

Medlemsundersøgelse op til OK18. Generelt. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.: Medlemsundersøgelse op til OK18 Generelt Marts 2017 Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk Generelt om medlemsundersøgelsen Alle medlemmer, der er ansat på en

Læs mere

K K R H O V E D S T A D E N

K K R H O V E D S T A D E N D AG SORDEN 2018 K K R H O V E D S T A D E N Dato: 29-01-2018 10:30 12.00 Sted: Pharmakon Milnersvej 42 3400 Hillerød Partierne aftaler selv gruppemøder. Gruppemøder kan i givet fald placeres i tidsrummet

Læs mere

SBH, d. 4. okt v/janne Seemann, Aalborg Universitet

SBH, d. 4. okt v/janne Seemann, Aalborg Universitet SBH, d. 4. okt. 2018 v/janne Seemann, Aalborg Universitet Der findes ikke én sektor eller én Afdeling for Menneskebehandling. Vores velfærdsorganisationer er præget af specialisering og arbejdsdeling,

Læs mere

Evaluering af Netværk for offentlige Innovationschefer Side 1 af 6

Evaluering af Netværk for offentlige Innovationschefer Side 1 af 6 Evaluering af Netværk for offentlige Innovationschefer Side 1 af 6 Metode 13 medlemmer af Netværk for Innovationschefer har anonymt og frivilligt besvaret spørgeskemaet i november 2016. Da spørgeskemaet

Læs mere

Etf s TR Konference 4. november 2014

Etf s TR Konference 4. november 2014 Etf s TR Konference 4. november 2014 Udviklingstendenser i den offentlige sektor Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse ved Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet

Læs mere

Ledelse af dagtilbud Ledelsesmæssige udfordringer og kompetenceudvikling

Ledelse af dagtilbud Ledelsesmæssige udfordringer og kompetenceudvikling Ledelse af dagtilbud 2017 Ledelsesmæssige udfordringer og kompetenceudvikling Indhold Om undersøgelsen Side 3 Hovedkonklusioner Side 4 På tværs af de syv ledelsestemaer Side 5 Behov for kompetenceudvikling

Læs mere

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG Holbæk Kommune har en klar ambition om at styrke dialogen om den politiske retning og inddrage borgere, brugere og virksomheder i udviklingen af politikker og løsninger.

Læs mere

beskæftigelsesområdet

beskæftigelsesområdet Medlemsundersøgelse op til OK18 beskæftigelsesområdet Marts 2017 Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk Generelt om medlemsundersøgelsen Alle medlemmer, der

Læs mere

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Forord En god arbejdsplads kommer ikke af sig selv. Det kræver kompetente medarbejdere og ledere, der vil arbejde for en bæredygtig arbejds- og samarbejdskultur, hvor

Læs mere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere Indholdsfortegnelse Selvledelse blandt akademikere... 1 Baggrundsvariable... 2 Indflydelse... 5 Klare mål og forventninger... 7 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 9 Stress og selvledelse... 10 Balance

Læs mere

Selvledelse. Selvledelse blandt bibliotekarer

Selvledelse. Selvledelse blandt bibliotekarer Indholdsfortegnelse Forside... 1 Selvledelse... 1 Selvledelse blandt bibliotekarer... 1 Baggrundsvariable... 2 Indflydelse... 5 Klare mål og forventninger... 7 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 9

Læs mere

Knaster i samarbejde om forskning men også positive tendenser

Knaster i samarbejde om forskning men også positive tendenser Jonas Orebo Pyndt, Chefkonsulent jopy@di.dk, 3377 4613 Camilla Munksgaard, Studentermedhjælp camu@di.dk, 3377 4612 NOVEMBER 2016 Knaster i samarbejde om forskning men også positive tendenser Virksomheder

Læs mere

DI-analyse af forskningssamarbejde og kontraktforhandling mellem universiteter og virksomheder

DI-analyse af forskningssamarbejde og kontraktforhandling mellem universiteter og virksomheder DI Oktober 2016 DI-analyse af forskningssamarbejde og kontraktforhandling mellem universiteter og virksomheder 1. Baggrund om analysen DI har i 2016 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt 51 forskningstunge

Læs mere

Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge?

Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge? Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge? Nye tal fra Cevea viser, at kun 20,3 pct. af de unge mellem føler sig inddraget i kommunalpolitik, mens tallet for de 64-75

Læs mere

Selvledelse blandt akademikere Baggrundsvariable Indflydelse Klare mål og forventninger... 8

Selvledelse blandt akademikere Baggrundsvariable Indflydelse Klare mål og forventninger... 8 Indholdsfortegnelse Selvledelse blandt akademikere... 3 Baggrundsvariable... 4 Indflydelse... 6 Klare mål og forventninger... 8 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 10 Stress og selvledelse... 11 Balance

Læs mere

beskæftigelsesområdet

beskæftigelsesområdet Medlemsundersøgelse op til OK18 beskæftigelsesområdet Marts 2017 Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk Generelt om medlemsundersøgelsen Alle medlemmer, der

Læs mere

Erfaringsopsamling pa tværs af Københavns 12 lokaludvalg

Erfaringsopsamling pa tværs af Københavns 12 lokaludvalg Erfaringsopsamling pa tværs af Københavns 12 lokaludvalg 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Formål... 3 Metode... 4 Analyse... 5 De indledende spørgsmål... 5 TEMA: Om at starte i et lokaludvalg...

Læs mere

Forslag ledera rsmøde 7. september 2018

Forslag ledera rsmøde 7. september 2018 1 Forslag ledera rsmøde 7. september 2018 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Forslagsstiller: Den lokale lederforenings bestyrelse

Læs mere

Bilag C. Frekvensfordelinger fra spørgeskemaundersøgelse af samtlige politikere

Bilag C. Frekvensfordelinger fra spørgeskemaundersøgelse af samtlige politikere Bilag C. Frekvensfordelinger fra spørgeskemaundersøgelse af samtlige politikere 1. Antal år som bestyrelsesmedlem? Pct. 0-3 år 39 29 21 4-7 år 24 29 36 8-11 år 10 17 29 Mere end 12 27 21 14 N 38 24 28

Læs mere

Spørgeskema til studerende Evaluering af klinisk undervisning

Spørgeskema til studerende Evaluering af klinisk undervisning Sygeplejerskeuddannelsen Odense og Svendborg Spørgeskema til studerende Evaluering af klinisk undervisning Klinisk uddannelsessted: Modul: Navn og hold: Formålet med evalueringen og dette spørgeskema er,

Læs mere

Kodeks for god offentlig topledelse Survey blandt kommunaldirektørerne,

Kodeks for god offentlig topledelse Survey blandt kommunaldirektørerne, Kodeks for god offentlig topledelse Survey blandt kommunaldirektørerne, januar 2007 København, januar 2007 KL s Konsulentvirksomhed Center for Ledelse og Organisation www.kl.dk/kodekssurvey07 Survey blandt

Læs mere

Handicaprådet kan afgive en årlig beretning om sit arbejde eller på anden måde give kommunalbestyrelsen en årlig orientering om rådets arbejde

Handicaprådet kan afgive en årlig beretning om sit arbejde eller på anden måde give kommunalbestyrelsen en årlig orientering om rådets arbejde 1. juni 2018 Rudersdal Kommune Handicaprådet Forretningsorden Socialområdet administration Sagsbehandler: Eva Høj Tlf. 4611 3316 EHJ@rudersdal.dk Sagsnr.: 18/31050 Handicaprådets formål Handicaprådet rådgiver

Læs mere

Topchefens vigtigste lederroller og motivation af medarbejdere

Topchefens vigtigste lederroller og motivation af medarbejdere Topchefens vigtigste lederroller og motivation af medarbejdere Lederne December 2013 Indledning Undersøgelsen belyser, hvilke lederroller der er de vigtigste for en topchef, hvad der er forudsætningerne

Læs mere

15. januar 2018 Udvalget for Tværgående Politik

15. januar 2018 Udvalget for Tværgående Politik 15. januar 2018 Udvalget for Tværgående Politik Afsæt For i bedst mulig grad at kunne møde fremtidens udfordringer og få fuld effekt af arbejdet med Kerneopgaverne, er der behov for en politisk arbejdsform,

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014 Borgerpanelundersøgelse Kommunikation og information Januar 2014 Strategi og Analyse, januar 2014 1 Indhold Metode og resultater... 3 Hovedresultater... 4 Information fra BRK til borgerne... 5 Nyheder

Læs mere

Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant?

Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant? HH, d.. november 2013 Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant? 3F har gennem de sidste 3 år spurgt 3F arbejdsmiljørepræsentanterne (AMR erne), hvordan de oplever det er at fungere i en arbejdsmiljøorganisation.

Læs mere

11 fakta-ark fra Ledelseskommissionens spørgeskemaundersøgelse

11 fakta-ark fra Ledelseskommissionens spørgeskemaundersøgelse 11 fakta-ark fra s spørgeskemaundersøgelse Introduktion og læsevejledning På de følgende 11 fakta-ark præsenteres i kortform 11 væsentlige historier fra s spørgeskemaundersøgelse. Historierne er suppleret

Læs mere

Spørgeskema til studerende Evaluering af klinisk undervisning

Spørgeskema til studerende Evaluering af klinisk undervisning Sygeplejerskeuddannelsen Odense og Svendborg Klinisk uddannelsessted: Modul: Navn og hold: Spørgeskema til studerende Evaluering af klinisk undervisning Formålet med evalueringen og dette spørgeskema er,

Læs mere

Medlemsundersøgelse op til OK18. sprogcenterområdet. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.:

Medlemsundersøgelse op til OK18. sprogcenterområdet. Marts Nørre Farimagsgade København K Tlf.: Medlemsundersøgelse op til OK18 sprogcenterområdet Marts 2017 Nørre Farimagsgade 15 1364 København K Tlf.: 7070 2722 www.uddannelsesforbundet.dk Generelt om medlemsundersøgelsen Alle medlemmer, der er

Læs mere

Udvikling af Politikerrollen og det Politiske Lederskab

Udvikling af Politikerrollen og det Politiske Lederskab Udvikling af Politikerrollen og det Politiske Lederskab Jacob Torfing Aarhus Byråd Silkeborg, 23. Januar, 2014 Store udfordringer Allerførst: tillykke med valget Dernæst: store udfordringer venter Udfordringskatalog:

Læs mere

Dette spørgeskema handler om den interne kommunikation i både den samlede kommune og den afdeling/institution, som du arbejder i.

Dette spørgeskema handler om den interne kommunikation i både den samlede kommune og den afdeling/institution, som du arbejder i. Internt spørgeskema Vejledning i udfyldning af spørgeskemaet Dette spørgeskema handler om den interne kommunikation i både den samlede kommune og den afdeling/institution, som du arbejder i. Det er din

Læs mere

Er du arkitekt MAA? Undersøgelse kommunal arkitekturpolitik (Anonymiseret) Baggrund

Er du arkitekt MAA? Undersøgelse kommunal arkitekturpolitik (Anonymiseret) Baggrund Undersøgelse kommunal arkitekturpolitik (Anonymiseret) Baggrund I midten af april udsendte Arkitektforeningen et elektronisk spørgeskema, vedrørende den kommunale arkitekturpolitik, til samtlige af landet

Læs mere

Lektiehjælp og faglig fordybelse - statusnotat

Lektiehjælp og faglig fordybelse - statusnotat Lektiehjælp og faglig fordybelse - statusnotat juni 2015 Dette notat præsenterer kort rammerne for lektiehjælp og faglig fordybelse, aktuelle opmærksomhedspunkter for kommuner og skoler samt udvalgte hovedresultater

Læs mere

Sådan får din forening fat i flere frivillige

Sådan får din forening fat i flere frivillige Sådan får din forening fat i flere frivillige Foreninger på forkant Vejen, 2. juni Trygve Buch Laub trygve.laub@idan.dk Frivillighedsundersøgelsen Spørgeskemaundersøgelse i efteråret 2010 Svar fra 5203

Læs mere

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Økonomiudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:00 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Økonomiudvalget 17-12-2018 17:00 1 (Åben) Godkendelse af forslag til kommissorium

Læs mere

Resultater af evaluering af forvaltningens samarbejde med Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget UDKAST

Resultater af evaluering af forvaltningens samarbejde med Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget UDKAST Click here to enter text. Orientering om proces vedrørende strategiplan for udsatte børn og unge Til FL 03.10.17 Init.: PEJ Sagsnr: 2017-027744-6 Resultater af evaluering af forvaltningens samarbejde med

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse blandt jobcenterets. Jobcenter Hvidovre

Tilfredshedsundersøgelse blandt jobcenterets. Jobcenter Hvidovre 15 Tilfredshedsundersøgelse blandt jobcenterets brugere Jobcenter Hvidovre Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. TVÆRGÅENDE KONKLUSION OG PERSPEKTIVERING... 3 3. BRUGERTILFREDSHEDEN BLANDT DE JOBPARATE...

Læs mere

Frivilligundersøgelsen i Sundhed og Omsorg 2018

Frivilligundersøgelsen i Sundhed og Omsorg 2018 Frivilligundersøgelsen i Sundhed og Omsorg 2018 Side 1 af 12 Om undersøgelsen Frivilligundersøgelsen 2018 i Sundhed og Omsorg er foretaget blandt de mange frivillige på lokalcentrene, i plejehjemmene,

Læs mere

Spørgeskema til studerende Evaluering af klinisk undervisning

Spørgeskema til studerende Evaluering af klinisk undervisning Sygeplejerskeuddannelsen Odense og Svendborg Spørgeskema til studerende Evaluering af klinisk undervisning Klinisk uddannelsessted: Modul: Navn og hold: Formålet med evalueringen og dette spørgeskema er,

Læs mere

Tendenser i politisk ledelse i kommunerne

Tendenser i politisk ledelse i kommunerne Tendenser i politisk ledelse i kommunerne - og konsekvenser for administrativ ledelse Eva Sørensen Roskilde Universitet Den brændende platform Nye borgere Ny mission Ny styringstænkning Nye borgere Fra

Læs mere

Interesseorganisationer i politiske arenaer. Resultater fra et forskningsprojekt. Anne Skorkjær Binderkrantz. Institut for Statskundskab

Interesseorganisationer i politiske arenaer. Resultater fra et forskningsprojekt. Anne Skorkjær Binderkrantz. Institut for Statskundskab Interesseorganisationer i politiske arenaer Resultater fra et forskningsprojekt Anne Skorkjær Binderkrantz Institut for Statskundskab Aarhus Universitet www.interarena.dk Indledning I alle demokratier

Læs mere

KURS KOORDINERING ENGAGEMENT

KURS KOORDINERING ENGAGEMENT Ledelsesgrundlag KURS KOORDINERING ENGAGEMENT Udgivet af: Faxe Kommune 2013 Redaktion: Center for Udvikling Layout: Rune Brandt Hermannsson Foto: Colourbox.com, Faxe Kommune Tryk: HellasGrafisk www.faxekommune.dk

Læs mere

Dagtilbudschefernes strategiske fokus på faglig ledelse. En kortlægning blandt dagtilbudschefer

Dagtilbudschefernes strategiske fokus på faglig ledelse. En kortlægning blandt dagtilbudschefer Dagtilbudschefernes strategiske fokus på faglig ledelse En kortlægning blandt dagtilbudschefer INDHOLD Dagtilbudschefernes strategiske fokus på faglig ledelse 1 Faglig ledelse på dagtilbudsområdet 4 2

Læs mere

Notat om frivillighed til 17 stk. 4 udvalget for borgerinddragelse, nærdemokrati og frivillighed.

Notat om frivillighed til 17 stk. 4 udvalget for borgerinddragelse, nærdemokrati og frivillighed. Notat om frivillighed til 17 stk. 4 udvalget for borgerinddragelse, nærdemokrati og frivillighed. 1. Foreninger og frivillighed i Vordingborg Kommune 1.1 Fakta om undersøgelserne Anbefalinger i dette notat

Læs mere

Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner

Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Talepapir 5. januar 2017 IO Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner Indledende bemærkninger [Det

Læs mere

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen

Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Notat Forvaltning: Økonomi Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. januar 2011 Udfærdiget af: AlC Vedrørende: Visionspolitikker 2010 13 Proces og indhold Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Byrådet vedtog i juni

Læs mere

Der lægges op til, at de skoler, der deltager i løbet af udviklingsåret vil konkretisere sin udmøntning

Der lægges op til, at de skoler, der deltager i løbet af udviklingsåret vil konkretisere sin udmøntning Beslutningsmemo Emne Til Forsøg med karakterfrihed Rådmanden 21. august 2018 Side 1 af 2 1. Hvorfor fremsendes forslaget? Rådmanden har på rådmandsmøde den 18. april og via efterfølgende pressemeddelelse

Læs mere

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet

Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Visioner og strategisk ledelse i menighedsrådsarbejdet Karen J. Klint, kirkeordfører for Socialdemokraterne og medlem menighedsrådet og kontaktperson ved Bredballe kirke Vivi Rolskov Jensen, antropolog

Læs mere

HR SURVEY 2017 ved OHRC og COK. HR Survey Øjebliksbillede af opgaver, prioriteter og udfordringer for HR i kommunerne

HR SURVEY 2017 ved OHRC og COK. HR Survey Øjebliksbillede af opgaver, prioriteter og udfordringer for HR i kommunerne HR SURVEY 2017 ved OHRC og COK HR Survey 2017 Øjebliksbillede af opgaver, prioriteter og udfordringer for HR i kommunerne Om undersøgelse I samarbejde med Offentlige HR Chefer (OHRC) tager COK igen i år

Læs mere

Medarbejderkonflikter i danske virksomheder

Medarbejderkonflikter i danske virksomheder ANALYSE Medarbejderkonflikter i danske virksomheder og lønmodtagere svarer enslydende, at større interne konflikter kun optræder i hver femte virksomhed årligt. Til gengæld oplever lønmodtagerne i højere

Læs mere

Familievenlig chef. Hvad betyder dette, og hvorfor taler vi om den familievenlige chef?

Familievenlig chef. Hvad betyder dette, og hvorfor taler vi om den familievenlige chef? Familievenlig chef Hvad betyder dette, og hvorfor taler vi om den familievenlige chef? Udarbejdet af: Kilde: Image courtesy of digital art at FreeDigitalPhotos.net Helle Rosdahl Lund Center for Balance

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har i beskrevet en fælles, overordnet ramme for leder og medarbejderroller

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen Kommunalt ansatte psykologers arbejdsvilkår SIDE 1 SIDE 2 Kommunalt ansatte psykologers

Læs mere

Rapport vedrørende evaluering af byrådets arbejdsvilkår

Rapport vedrørende evaluering af byrådets arbejdsvilkår #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-098250 / 2018-098250-23 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg 04-04-2019 Rapport vedrørende

Læs mere

Forretningsorden for Handicaprådet i Sorø kommune.

Forretningsorden for Handicaprådet i Sorø kommune. Forretningsorden for Handicaprådet i Sorø kommune. l medfør af Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område 37a har Byrådet i Sorø Kommune nedsat et Handicapråd, og i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Bilag 1: Særlige fokuspunkter for Magistraten

Bilag 1: Særlige fokuspunkter for Magistraten Bilag 1: Særlige fokuspunkter for Magistraten Service på Rådhusets kontorer (herunder Borgerservicecentret): På spørgsmål vedrørende servicen på Rådhusets kontorer er det kun de borgere, der har tilkendegivet,

Læs mere

Ledelsesgrundlag Skive - det er RENT LIV

Ledelsesgrundlag Skive - det er RENT LIV Ledelsesgrundlag Illustrationer: www.loneboenielsen.dk Layout og produktion: ArcoRounborg God ledelse i Skive Kommune God ledelse er afgørende I Skive Kommune har vi fokus på god ledelse. Det har vi i

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

Referat Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune

Referat Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune Udviklingsafdelingen Toftevej 43 Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Poul Veje Pedersen Direkte 7257 7457 pvp@jammerbugt.dk 20. september 2012 Referat Ligestillingsudvalget

Læs mere

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren 8. januar 2015 Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren I perioden fra 23. oktober til 2. november gennemførte FOA en undersøgelse via det elektroniske medlemspanel om balancen mellem arbejde

Læs mere

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Lynne Birch Hansen Temperaturen på det lokale demokrati Pressemeddelelse af 17. december 2012 Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil sende

Læs mere

7.4 Folkekirken i tal 2012 Hvad Skjern siger om Folkekirkens fremtid

7.4 Folkekirken i tal 2012 Hvad Skjern siger om Folkekirkens fremtid 7.4 Folkekirken i tal 2012 Hvad Skjern siger om Folkekirkens fremtid Af Marie Vejrup Nielsen, lektor, Religionsvidenskab, Aarhus Universitet Når der skal skrives kirke og kristendomshistorie om perioden

Læs mere

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima. 26. september 2018 Indeklima Flere end hvert tredje FOA-medlem synes, at indeklimaet på deres arbejdsplads er dårligt eller meget dårligt. Af dem har 83 procent i meget høj, høj eller nogen grad oplevet

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø

Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø FOA Kampagne og Analyse 28. november 2012 Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø Medlemmerne er blevet spurgt om forskellige aspekter omkring deres arbejdsmiljø i to undersøgelser i 2012.

Læs mere