Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet."

Transkript

1 Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet. Denne rapport er en del af Kvalitetsløft Natursamarbejdet - et to-årigt udviklingsprojekt i Natursamarbejdet, Børn og Unge, Århus Kommune. Projektet er støttet af familiestyrelsen. Marianne Ladefoged, pædagogisk leder i vst Junglen Brabrand, april 2008.

2 Indholdsfortegnelse 2:16 Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Indledning... 4 Udsatte børn... 5 Det 0-3 årige barns oplevelser og kontakt med naturen... 6 Sprog... 8 Metodiske overvejelser i forhold til sprogtilegnelse... 8 Aktiviteter i projektet Vi fodrer høns Pædagogiske overvejelser Natur-Leg-Poser Forældreinddragelse... 16

3 Forord 3:16 Superbrugerrapport i perioden januar - februar Marianne Ladefoged, pædagogisk leder i Junglen - DT Tovshøj 1101, som har fungeret som superbruger i 3 uger i starten af Denne rapport er en del af Projekt Kvalitetsløft, som Natursamarbejdet har gennemført fra marts 2007 til februar Projektet arbejder med metodeudvikling i arbejdet med børn og naturpædagogik. Der er udstukket fokusområderne: udsatte børn, sprogtilegnelse og forældreinddragelse. Det skriftlige resultat skal kunne benyttes af kommende gæster, såvel nye som nuværende brugere af Natursamarbejdet. I forhold til metodeudviklingen ligger der et krav om at udvikle nye metoder, afprøve disse samt samle de erfaringer, der fremkommer. Konkret er der kommet følgende ud af mit arbejde: Denne rapport. Natur-Leg-Poser, som kan bruges til at samtale med de 0-3-årige om deres oplevelser på Natursamarbejdet. Ide og udførelse af poserne stod jeg selv for. En film: "Ord på Natursamarbejdet". Skabt på basis af videooptagelser optaget under projektforløbet, som efterfølgende er blevet klippet sammen til en film af Tinna Wulff Nielsen.

4 Indledning 4:16 Mit udgangspunkt for projektet i Natursamarbejdet er de 0-3 åriges oplevelse og brug af Natursamarbejdet. Da alle børn i denne alder tilegner sig sprog, (nogen et, andre to), vil jeg have fokus på sprogtilegnelsen, samt børnenes viden og kendskab til naturen på et "begynderstadie". Hvis man har øje for det, er det en fantastisk aldersgruppe at arbejde med, da deres erfaringer med naturen ofte er få, og meget opleves for første gang. Det er dermed let at fange deres opmærksomhed og pirre deres nysgerrighed, hvis udfordringerne er passende. En begrænsning for mit projekt har dog været årstiden. Som vuggestue er det sværere at have børn ude på længere ture pga. kulde, og meget tøj betyder manglende mobilitet for børnene. Endnu et problem opstår, da der er større sygefravær i institutionerne i vinterperioden, og dermed er det sværere for personalet at afse tid til at tage af sted med nogle få børn. De ovennævnte problemstillinger har resulteret i, at jeg har tilrettelagt aktiviteterne, så det var ok, at det ikke var den samme børnegruppe, der deltog hver gang. Jeg ønskede, så vidt det var muligt, at børnene deltog flere gange, men næsten hver gang har der også været børn, som ikke havde været med før. Det er sådan virkeligheden er, og mit mål var derfor at gøre disse aktiviteter gavnlige/brugbare, selvom der ikke har været mulighed for den samme kontinuitet, som der er i forårs/sommerperioden. Som supplement til oplevelsen på Natursamarbejdet, har jeg udarbejdet Natur-Leg-Poser, som vuggestuerne kan låne med hjem, og som kan bruges i sprogarbejdet til bearbejdning af oplevelsen i Natursamarbejdet.

5 Udsatte børn 5:16 For mig er definitionen af et udsat barn, et barn, der vokser op i en familie med få ressourcer. Med få ressourcer mener jeg, en familie der ikke formår at give barnet de stimuli, som barnet har brug for, til at udvikle sig alderssvarende. Ofte kan ressourcesvage familier med 0-3-årige børn sagtens drage omsorg og give tryghed, men ofte vil barnet vokse op i et sprogfattigt hjemmemiljø. Vi ser derfor ofte, at det 1-3-årige udsatte barns sprog ikke er alderssvarende, da sprogtilegnelse kræver, at man er sammen med engagerede og nærværende voksne, der benævner, de oplevelser barnet har, og som motiverer barnet til at bruge sprog. Det udsatte barn kræver ikke noget, andre børn ikke også skal have. Men de professionelle voksne, skal være opmærksomme på, at disse børn får mere af det, alle børn skal have, da der er udviklingsområder, hvor nogle familier ikke har ressourcer til at stimulere barnet, og man som institution må træde i stedet, så børnene får de oplevelser, som er vigtige i forhold til barnets udvikling. Jeg vil i forbindelse med projektet tilstræbe at børnegrupperne, der kommer til Natursamarbejdet, er sammensatte børnegrupper, hvor der både er børn, som man vil betegne som udsatte og også helt "almindelige" børn. Det er fordi, jeg tror på, at i samværet har begge parter kompetencer, hvor man kan udfordre hinanden.

6 6:16 Det 0-3 årige barns oplevelser og kontakt med naturen Naturen er så stor og overvældende og rummer så mange muligheder for oplevelser, at det kun er os selv, der sætter begrænsningerne. Hvis man er åben og nysgerrig og har gode øre til at opfange børnenes signaler, er der ubegrænsede muligheder for læring. Barnets oplevelser af naturen sker primært gennem sanser og krop. Jeg tror, det er vigtigt, at børn får positive oplevelser med dyr og natur, fra de er helt små. Vores oplevelse i institutionen er, at det udsatte 0-3 årige barn ikke får ret mange oplevelser sammen med deres forældre i naturen. Det er derfor særlig vigtigt, at de så gennem institutionen, får en forståelse for dyr og lærer en hensigtsmæssig omgangsform i deres kontakt med dyr. Den kropslige dimension i forbindelse med aktiviteter i naturen handler om, hvorledes kroppen udfordres og afprøves i naturen. Dette sker ofte på andre måder, end på de offentlige legepladser, der er konstrueret med henblik på kropslige udfoldelser. Naturen indeholder i sig selv udfordringer, der kan stimulerer barnets motoriske udvikling, og det er derfor svært ikke at bevæge sig, når man er i naturen.

7 7:16 Når man er i naturen, er der højt til himlen, hvilket giver det øgede rum, som er med til at mindske regler og konflikter. Det betyder meget for det lille barn, at samværet med andre børn og voksne opleves positivt, uden for mange irettesættelser og begrænsninger. Når man er i naturen er muligheden for fordybelse sammen med en voksen større, da der her er færre afbrydelser og forstyrrelser, af telefoner, kollegaer og andet, der presser sig på. Naturen er som sådan ikke indrettet med henblik på at fremme læring, eller noget andet for den sags skyld. Naturen giver plads til, at de, der færdes i den, selv skal fylde den ud og opleve i den. Min læringsforståelse tager udgangspunkt i Maturanas trekant, der siger, at for der kan ske læring, er det nødvendigt, at tre ting er til stede. Det er: tryghed - som en forudsætning for at kunne have ressourcer til at tage nyt ind tid - som er nødvendigt for at kunne reflektere over de indtryk, man har fået, og at de får lov at nedfælde sig passende forstyrrelser - her er det vigtigt med voksne, der kender barnet, og har en god fornemmelse for, hvor barnets næste udviklingszone er. Hvis man ikke "forstyrrer" barnet i passende portioner, bliver man kedelig for barnet at være sammen med, og hvis man stiller for store krav, risikerer man, at barnet "står af".

8 Sprog 8:16 Det lille barn kommunikerer gennem lyd og bevægelser, og det er derfor vigtigt, at den voksne er nærværende og opmærksom, for at kunne tolke det lille barns signaler. For at barnet udvikler sociale kompetencer, er sprog en forudsætning. Det er derfor særlig vigtigt, at vi i arbejdet med udsatte børn har fokus på sproget, så barnet fra starten får de samme muligheder for at skabe gode relationer til andre børn. For at gode legerelationer opstår, er sproget en forudsætning, og børn, der ikke har et alderssvarende sprog, bliver ofte marginaliseret. Metodiske overvejelser i forhold til sprogtilegnelse Når man er på tur på Natursamarbejdet med vuggestuebørn, er der god mulighed for nærvær og benævnelse af de oplevelser, følelser og handlinger, man har sammen med børnene, da man oftest er en voksen til to børn. Børnene får gode oplevelser på deres præmisser, hvilket er de bedste betingelser for at tilegne sig sprog og viden. Frem for at lære om dyr og hvad de siger gennem en bog i institutionen, oplever børnene på Natursamarbejdet gennem deres sanser, når de lugter, rører ved, give mad til dyrene m.m. Betingelserne for at børnene tilegner sig ny viden er dermed langt større. Vi opdager, der er æg i reden Ægget går i stykker, og undersøges med forsigtighed For det lille barns sprogtilegnelse er gentagelsen vigtig, og for det to-sprogede barn har det også stor betydning, at de også får ord og begreber på deres modersmål. Jeg vil derfor opfordre til, at man involvere forældrene i sprogtilegnelse på modersmålet, og hvor der er mulighed for det, bruge de to-sprogede medarbejdere til at italesætte begreberne på modersmålet.

9 9:16 Forældrene kan evt. låne de bøger, der er lavet til Natur-Leg-Poserne med hjem, og samtale med barnet ud fra dem. En anden mulighed kunne være, at invitere forældre med på besøg på Natursamarbejdet, så man ad den vej kunne give forældrene kendskab til nærmiljøet, og vise muligheder for samvær med barnet i fritiden. Eks. Turen til Natursamarbejdet - børnene hygger sig i anhængeren bag cyklen. Vi henter mad til hønsene

10 10:16 Hønsene spiser korn Hønsene får gulerødder ind i hønsegården

11 11:16 Daniel står ovenpå hønsenes foderspand. Hvad er det, han kigger på? Vi spiser madpakker på halmballerne, inden vi skal hjem.

12 Aktiviteter i projektet 12:16 Jeg besluttede, at den aktivitet jeg ville lave sammen med de 0-3-årig, skulle være med hønsene og evt. med kaninerne. Der skulle være fokus på, at børnene blev mere fortrolige med at omgås dyrene, og fik sat ord og begreber på oplevelserne. Børnene skulle have mulighed for at hjælpe med at fodre, se om der var æg, finde fjer, plukke græs, smide gulerødder ind i hønsegården o.lign. Det var vigtigt for mig, at børnene fik tid og rum til fordybelse i aktiviteten. Det er en fordel at være to voksne, så den ene har mulighed for fordybelse i aktiviteten, mens den anden kan have opmærksomheden på de børn, som evt. er i periferien eller bliver optaget af noget andet. Jeg mener, det er vigtigt at gribe barnets opmærksomhed, hvor det er. Vi fodrer høns Når børnene kom til Natursamarbejdet, tog jeg i mod dem og vi gik alle ind i foderrummet, hvor vi hentede korn i en spand og gulerødder, som børnene selv bar ud til hønsene. Ofte blev en del af gulerødderne dog spist af børnene selv, så det var en brøkdel, der havnede i hønsegården. Et evt. to af børnene hjalp med at bære spanden med korn.

13 13:16 Det første, vi gjorde, var at smide lidt korn samt gulerødder ind i hønsegården, så hønsene var optaget der, mens vi gik ind i hønsehuset for at fodre. Så skulle hængelåsen til hønsehuset åbnes, og det er også spændende og en aktivitet i sig selv for et vuggestuebarn. Derefter hjalp børnene på skift med at skovle korn i fodertruget og se, om der var vand nok i bøtten til hønsene. Det var tydeligt, at når børnene havde været med en gang, vidste de, hvad der skulle foregå, og var trygge ved at komme med helt ind i hønsehuset, så de kunne røre/ae en høne. Derefter var det spændende, når vi skulle hen og se, om der var lagt æg i kassen. Vi var heldige, at vi hver gang fandt mindst et æg, og den ene gang havde hønen lagt det på gulvet nedenfor kassen. Et barn tog ægget, og de andre skulle derefter prøve at holde det. Et par gange tabte de det, så det knækkede, og børnene fik så mulighed for at se og mærke det rå æg, og vi snakkede om, at det kunne blive til en kylling, hvis hønen fik lov til at beholde det.

14 14:16 Pædagogiske overvejelser Før turen går til Natursamarbejdet er det vigtigt, at alle er klædt rigtigt på. Påklædningen må ikke hindre fysisk udfoldelse. Det må hverken blive for varmt eller koldt, og det skal være tøj og fodtøj, som må svines til. Hvis man vil give børnene nogle konkrete oplevelse, f.eks. med hønsene, må man lave aftaler med Natursamarbejdet, hvornår man kan være med til at fodre, og dermed kommer tættere på dyrene. På turen er det er vigtigt børnene får mulighed for at deltage aktivt, og at den voksne benævner alle handlinger. Det er af stor betydning, at de voksne er nærværende og engagerede i aktiviteten, hvilket motiverer børnene til at deltage. Den voksne skal kunne læse barnets signaler (som for de mindre børns vedkommende, kan være lyde og bevægelser), så der bliver pirret til nysgerrigheden på de rette tidspunkter. Dette er en forudsætning for, at børnene får det optimale ud af oplevelsen. Hvis et barn ikke er tryg ved dyrene, er det min erfaring, at de skal have lov til at deltage/kigge på sidelinien, uden pres fra den voksne. De fleste børns naturlige nysgerrighed gør, at de overvinder frygten og er med næste gang. Hjemme igen er det vigtigt, at de billeder der er taget på turen, bliver hængt op i institutionen, så både børn og forældre kan se dem og samtale om dem. Billeder lamineres og samles til en bog, som skal ligge på stuerne, og som børnene kan låne med hjem. Forældrene skal informeres om oplevelserne på Natursamarbejdet, så de har mulighed for at snakke med barnet om det, og så de to-sprogede forældre kan give barnet ordene på deres modersmål. Når forældrene ved, hvad de skal spørge ind til, kan små børn også "samtale".

15 Natur-Leg-Poser 15:16 Natur-leg-poser består af en stor stofpose med et billede af Natursamarbejdet udenpå. Den pose indeholder: pose med 3 hvide høns og 1 hane pose med 3 brune høns og 1 hane pose med 3 kaniner pose med 2 islandske ponyer pose med sortbroget so og 2 sortbrogede griseunger pose med ged buk og kid 2 bøger med billeder af dyrene fra naturcentret 2 bøger med aktiviteter, hvor vi fodrer dyrene 2 bøger med billeder fra have, haveredskaber, traktor, frø o. lign. Udenpå hver af poserne er der billeder af de rigtige dyr fra Natursamarbejdet, og der er plastikposer med henholdsvis hø, halm, strøelse til hønsene og korn til foder. Jeg har lavet Natur-Leg-Poserne for at give børn og personale mulighed for at bearbejde oplevelserne fra Natursamarbejdet gennem leg i institutionen. Det kan på ingen måde erstatte oplevelsen af selv at være i naturen, men kan motivere til leg, nye ord og dialog på fælles oplevelser, man har haft. Når du bruger Natur-Leg-Poserne, er det vigtigt: at du benævner de enkelte dyr, når de pakkes ud. at du har fokus på barnets egne ord, lyde og kropssprog, og besvarer dette. at du udfordrer barnet sprogligt, så der sker en udvikling i sprogtilegnelsen. at du støtter op om gode legerelationer. at du kigger i bøgerne og samtaler. Bøgerne indeholder også skriftsymbolerne (ordbilledet) for det enkelte dyr. at du benævner de enkelte dyr, når de bliver lagt tilbage i poserne.

16 Forældreinddragelse 16:16 Nedenstående er forslag, man kan bruge til at øge forældrenes interessere i børnenes aktiviteter i Natursamarbejdet. Informer forældrene om børnenes oplevelser den pågældende dag, brug gerne billeder, der viser de aktuelle oplevelser/aktiviteter børnene har haft. Lad forældrene låne bøger med hjem bl.a. bøger fra Natur-Leg-Poserne, så forældrene kan sætter sprog på børnenes oplevelser, og så de to-sprogede forældre også kan give barnet ord og begreber for oplevelser på deres modersmål. Skab mulighed for, at forældre kan tage med på tur til Natursamarbejdet. Natursamarbejdet kunne evt. arrangere nogle info-søndage målrettet etniske familier. Institutionerne kunne evt. være formidlere gennem institutionerne.

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv.

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv. LEGEN. Legen er barnets allervigtigste aktivitet. Gennem legen lærer barnet virkeligheden at kende. Ikke bare om de genstande der omgiver det, men også om de menneskelige relationer, der eksisterer. Vi

Læs mere

Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå.

Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå. Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå. Disse værdier og vores praksis evalueres en gang årligt i oktober måned NÆRVÆR Vi anser det for overordentligt vigtigt at vi voksne er

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer.

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. De pædagogiske læreplaner indholder følgende temaer: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sproglige kompetencer Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Melita 2014

Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Værdier og menneskesyn: Vores pædagogiske arbejde tilrettelægges ud fra et værdigrundlag præget af det kristne menneskesyn og et socialt engagement. I børnehøjde betyder

Læs mere

Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015

Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015 Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015 Læreplansområder Sociale, Natur (Science) Grobund og Vokseværk tema projekt i perioden April, maj, juni. 2015 Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Køge Kommune Filter: Filtrer på spørgsmål: 9. Hvilket dagtilbud går dit barn i? [ answer:troldehøjen ]

Køge Kommune Filter: Filtrer på spørgsmål: 9. Hvilket dagtilbud går dit barn i? [ answer:troldehøjen ] Køge Kommune Filter: Filtrer på spørgsmål: 9. Hvilket dagtilbud går dit barn i? [ answer:troldehøjen ] Udførelsestidspunkt: 15-03-2012 17:15:22 Antal besvarelser: 34 2 3 4 5 6 7 8 13 12. Hjælp os med at

Læs mere

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur. Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske læreplaner er udarbejdet for at sikre at børn tilegner sig de nødvendige kompetencer, samt synliggøre det pædagogiske arbejde der udføres i børnehaver. De seks kompetenceområder

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

AT ARBEJDE MED SMÅBØRN PÅ NATURSAMARBEJDET

AT ARBEJDE MED SMÅBØRN PÅ NATURSAMARBEJDET AT ARBEJDE MED SMÅBØRN PÅ NATURSAMARBEJDET Denne rapport er en del af Kvalitetsløft Natursamarbejdet - et toårigt udviklingsprojekt i Natursamarbejdet, Børn og unge, Århus Kommune. Projektet er støttet

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN.

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. Vi vil gerne byde dig og din familie velkommen til Kildebækkens Børnehave. Børnehaven er opdelt i 2 stuer, som hedder henholdsvis, Skovhulen og Havhulen. Børnehaven

Læs mere

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Didaktik i naturen Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord Indledning Målgruppen Natur Praktiske overvejelser Nysgerrige voksne Opmærksomhed Læring Didaktik Den

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Grønærten Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som du

Læs mere

Kerneydelser. Hvis der er vikarer skal de udføre det praktiske arbejde, såsom ordne vogn, servere mad, rydde op.

Kerneydelser. Hvis der er vikarer skal de udføre det praktiske arbejde, såsom ordne vogn, servere mad, rydde op. Kerneydelser Aflevering: Skal være tryg for forældre og børn. Barnet skal altid mødes af et pædagogisk personale, der er specielt forholder sig til barnet i denne situation. Det pædagogiske personale skal

Læs mere

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Til personalet på skoler, daginstitutioner og dagpleje DENNE FOLDER SKAL SIKRE, AT MEDARBEJDERE I KOMMUNEN MEDVIRKER TIL At borgere med alkoholproblemer

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution.

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hedensted d. 17.5.-16 Til udvalget for læring! Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hermed anmodes om godkendelse af, at Solsikken ændrer

Læs mere

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde.

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde. Indledning: I forbindelse med Espebo Børnecenters ansøgning om at blive privatiseret under De Frie Børnehaver og Fritidshjem, ønsker vi at benytte lejligheden til at orientere om de forhold, som vi finder

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej:

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej: Efter at børnehaven Kollegieparken blev privatiseret 1. juli 2011, har vi valgt fortsat at benytte de ønskede tilstande som Hjørring kommune har sat som mål for de forskellige områder i læreplanen. Personlige

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Forord I Ødsted-Jerlev Børnehus sætter vi stor fokus på førskolearbejdet med de børn, som skal starte i skole det kommende skoleår. Formålet med førskolearbejdet

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

Velkommen hos. natur. Mettes dagpleje

Velkommen hos. natur. Mettes dagpleje Velkommen hos natur Mettes dagpleje Pænt Goddag Hej, jeg hedder Mette Marie Bruun. Jeg er fra 1980, er uddannet maler i 2001 og pædagog med speciale i børn og natur i 2007. Jeg er gift med Ricco, sammen

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne 1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne Denne bevægelsespolitik er udarbejdet på tværs af afdelingerne i institutionen. Alle medarbejdere har deltaget i udarbejdelsen på et fælles personalemøde.

Læs mere

2 årigt projekt for at sætte fokus på forebyggelse af vold mod børn

2 årigt projekt for at sætte fokus på forebyggelse af vold mod børn 2 årigt projekt for at sætte fokus på forebyggelse af vold mod børn Københavns kommune har fået udarbejdet rapporten: Børns oplevelser af vold i hjemmet i Københavns kommune. Rapporten viser nogle skræmmende

Læs mere

Lær mig noget. Hver dag. Læring for de 0 2 årige i dagtilbud.

Lær mig noget. Hver dag. Læring for de 0 2 årige i dagtilbud. Lær mig noget. Hver dag. Læring for de 0 2 årige i dagtilbud. Der er hul igennem til de små Børn i 0-2-års alderen er parate til læring: De er faktisk født klar. Og det skal imødekommes. Vi skal selvfølgelig

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 Firkløveren er et børnehus som består af fire institutioner med en fælles distriktsleder. Firkløverens institutioner ligger alle i Greve Midt. Bebyggelsen i Greve

Læs mere

Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste

Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste Dialogisk oplæsning Dette hæfte indeholder konkrete forslag til, hvordan man kan forberede dialogisk

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE NO BØRNEHUS PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-09-2016. Hjernen&Hjertet

RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE NO BØRNEHUS PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-09-2016. Hjernen&Hjertet RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE NO BØRNEHUS PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-09-2016 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 1.1 Indledning 3 1.2 Dagtilbuddets værdier 3 1.3 Dagtilbuddets

Læs mere

Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole

Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole 0 Privat institution Profil Hvad kendetegner institutionen? Hvad vil I gerne være kendt for? Hvem er I? Hvad lægger I vægt på i det daglige arbejde med børnene? I vores

Læs mere

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen Introopgaver INTRO 1 Læringsmål: - Film At eleverne har fået et forhåndskendskab til landmandslivet. At eleverne er motiverede til det videre arbejde med Bedriften. At eleverne har stiftet bekendtskab

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Børn med særlige behov i SFO Globen.

Børn med særlige behov i SFO Globen. Børn med særlige behov i SFO Globen. Vores definition på børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt ekstra ressourcer, således

Læs mere

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud FORÆLDREPJECE SPROG Indhold Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud 3 Gode råd 3 Sprogforståelse 5 Når der er knas med sproget 5 Sprogvurdering 6 Sprogarbejdet i Elsted Dagtilbud 7 Sprogvejleder

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

Natursamarbejdet, hvad kan vi bruge det til?

Natursamarbejdet, hvad kan vi bruge det til? Natursamarbejdet, hvad kan vi bruge det til? Denne rapport er en del af Kvalitetsløft Natursamarbejdet - et to-årigt udviklingsprojekt i Natursamarbejdet, Børn og Unge, Århus Kommune. Projektet er støttet

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2. TEMA: Sociale kompetencer. Bandholm Børnehus 2011 Sociale kompetencer udvikles i fællesskaber og gennem relationer til andre, f. eks i venskaber, grupper og kultur. I samspillet

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Læreplaner 2015 Overskriften for indsatsområdet: Sproglig udvikling Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Sprog er en vigtig forudsætning for at kunne udtrykke sig og kommunikere med

Læs mere

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014 Kære alle nye, gamle og kommende Tiger Forældre Først vil vi sige tusind tak for en fantastisk familiefest med alle jer nye Tigerfamilier. Det var en stor fornøjelse at møde så mange af jer. Vi kan hver

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Præsentation af afdeling Søstjerner: Afdeling Søstjerner består af grupper med børn i alderen ca. 2-4 år.

Præsentation af afdeling Søstjerner: Afdeling Søstjerner består af grupper med børn i alderen ca. 2-4 år. Præsentation af afdeling Søstjerner: Afdeling Søstjerner består af grupper med børn i alderen ca. 2-4 år. Grupperne består af et varieret antal børn og personale. Grupperne er aldersopdelte og børnene

Læs mere

SFO- afdelingen Lille Lundergård. Lundergårdskolen

SFO- afdelingen Lille Lundergård. Lundergårdskolen SFO- afdelingen Lille Lundergård Lundergårdskolen Velkommen på Lille Lunderård Fysiske rammer Gården ligger ca. 700 m fra Lundergårdskolen og nær et dejligt naturområde med marker, eng, plantage og en

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO - Solsikken Juni 2012

Pædagogiske læreplaner i SFO - Solsikken Juni 2012 Pædagogiske læreplaner i SFO - Solsikken Juni 2012 Vi har i SFO gennemført det andet læreplanstema i dette skoleår. Vi valgte at arbejde med børnenes sociale kompetencer, og deres relationer på tværs af

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Sct. Georg gården Målgruppe: 3-6 Antal

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Æblehuset s bevægelsespolitik

Æblehuset s bevægelsespolitik s s Hovedformål: I ønsker vi at gøre bevægelse til en integreret del af børn og voksnes dagligdag. Det skal være et tilbud som en aktivitet på lige fod med de andre tilbud som gives i både inde og ude.

Læs mere

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe.

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe. læreplaner: Tema: 2009 Målgruppe: ½ 2 år: xxxxx 3 6 år: Barnet skal blive mere selvhjulpent og udvikle dets selvværd. Målet skal være medvirkende til, at udvikle barnet til et helt harmonisk individ. Barnet

Læs mere