2.0 Sundhed / Sundhed og trivsel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2.0 Sundhed / Sundhed og trivsel"

Transkript

1 2.0 Sundhed / Sundhed og trivsel

2 2.0 Sundhed / Sundhed og trivsel Hvad er vigtigt at være opmærksom på: Sundhed er ikke bare gulerødder og løbesko, men også en følelse af at have det godt. Kortet skal illustrere eksempler på, hvad der har betydning for sundhed og trivsel, men kan udskiftes med søvn, fællesskab, seksuel sundhed m.m. afhængig af borgerens situation. Noter: Hvad beskriver kortet: Hvad kan give energi, og hvad kan tage energi i relation til sundhed og trivsel. Kortet sætter fokus på sammenhængen mellem livsstil og risiko for sygdom. I hvilken situation kan det anvendes: I samtale med borgere omkring forandring af vaner/livsstil samt i dialog om, hvordan sundhed kan bidrage til det at holde sig rask og have det godt. Sundhedsfaglige medarbejdere kan også bruge kortet til en borger, hvis livsstil aktuelt eller på sigt udgør en helbredsrisiko. Kortet kan eksempelvis bruges i samtaler i Folkesundhed Aarhus eller Sociallægeinstitutionen.

3 2.1 Sundhed / Henvisning fra egen læge

4 2.1 Sundhed / Henvisning fra egen læge Hvad beskriver kortet: Kortet beskriver proceduren, når en borger henvender sig til egen læge med et helbredsproblem der skal vurderes eller behandles af en sundhedsfaglig specialist. Hvad er vigtigt at være opmærksom på: Det er vigtigt at pointere over for borgeren, at det er den praktiserende læge der vurderer relevansen af yderligere udredning/behandling. Det er vigtigt at gøre borgeren opmærksom på, hvilken slags hjælp han/hun antageligt kommer til at få tilbudt de forskellige steder. At der overalt i det danske sundhedssystem lægges vægt på en betydelig egenindsats. Desuden vigtigt at være opmærksom på, at borgeren i nogle tilfælde skal regne med en hvis egenbetaling. Noter: I hvilken situation kan det anvendes: Kortet skal anvendes i samtaler med borgere, der har svært ved at forstå procedurerne i det danske sundhedssystem, hvor egen læge er en slags gatekeeper i forhold til andre sundhedstilbud. Det kan både dreje sig om undersøgelser/behandling på sygehuse, ved en fysioterapeut, en psykolog eller lignende.

5 2.2 Sundhed / Vagtlægen

6 2.2 Sundhed / Vagtlægen Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet beskriver, hvor og hvordan man skal henvende sig ved akut sygdom opstået uden for den praktiserende læges åbningstid. I hvilken situation kan det anvendes: Kortet kan anvendes som en almen indføring til det danske system. Kortet kan desuden bruges som et oplæg til en snak med borgeren om skelnen mellem alvorlig og mindre alvorlig opstået sygdom. Hvad er vigtigt at være opmærksom på: Det er vigtigt at borgeren gøres opmærksom på, at det er den vagthavende læge der vurderer, om borgeren har brug for at blive set af lægen akut. At man som borger ikke blot kan møde op til undersøgelse. Desuden er det vigtigt at pointere, hvornår og hvordan man kan kontakte

7 2.3 Sundhed / Social sundhed

8 2.3 Sundhed / Social sundhed Hvad er vigtigt at være opmærksom på: Social Sundhed er en forening, der er baseret på frivillig-kræfter, hvilket bliver illustreret i form af det varme hjerte på samtalekortet. Noter: Hvad beskriver kortet: Social Sundhed er en forening, der tilbyder hjælp og støtte til borgere i kontakten til sundhedsvæsenet. Social Sundhed støtter og ledsager borgere til konsultationer og behandlinger i sundhedsvæsenet. I hvilken situation kan det anvendes: Kortet skal anvendes til at informere borgere om muligheden for støtte fra Social Sundhed. Foreningen kan hjælpe borgeren med at få sagt det, der er vigtigt for den enkelte samt hjælpe med at forstå og huske det, der måtte blive informeret om af sundhedspersonalet.

9 2.4 Sundhed / Sundhedsplejersken

10 2.4 Sundhed / Sundhedsplejersken Hvad er vigtigt at være opmærksom på: Forældrene skal underskrive en samtykkeerklæring, hvor de giver sundhedsplejersken lov til at gennemføre de almindelige undersøgelser i løbet af barnets skoletid. Kortet kan være med til at understøtte forældrenes forståelse af, hvad de giver deres samtykke til. Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet viser den obligatoriske undersøgelse af syn, hørelse, vægt, højde og trivsel, som alle børn skal igennem i forbindelse med skolestart. I hvilken situation kan det anvendes: Kortet kan bruges til at forberede forældre og elever på, at de bliver hentet i klassen af en sundhedsplejerske, som vil undersøge disse ting. Kortet kan fx vises til forældrene til indskrivningen, så forældrene bliver gjort opmærksomme på, at denne undersøgelse vil finde sted. Desuden kan læreren bruge kortet til at forberede eleven den dag, hvor sundhedsplejersken kommer. Sundhedsplejersken kan anvende kortet under selve undersøgelsen med henblik på at tydeliggøre overfor eleven, hvad der skal ske.

11 2.5 Sundhed / Sundhedsplejerskens dialog med børn og forældre om undersøgelsen

12 2.5 Sundhed / Sundhedsplejerskens dialog med børn og forældre om undersøgelsen Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet beskriver den dialog, som sundhedsplejersken har med børn og forældre om undersøgelsen. I hvilken situation kan det anvendes: Kortet kan anvendes af sundhedsplejersken til understøttelse af dialogen med barnet og forældrene. Kortet kan desuden anvendes af fx lærere som forberedelse, inden barnet skal til undersøgelse hos sundhedsplejersken. Hvad er vigtigt at være opmærksom på: I dialogen kommer sundhedsplejersken omkring elementer, der vedrører barnets sundhed og trivsel: Søvn Madvaner Trivsel (i skolen, i fritiden / hjemme) Fritidsaktiviteter

13 2.6 Sundhed / Døgnrytme

14 2.6 Sundhed / Døgnrytme Hvad er vigtigt, at være opmærksom på: Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken indflydelse de forskellige jobmuligheder har på de ydelser borgeren og hele familien får. Det vil ofte få indflydelse på 34 tillæg, bevilling af buskort osv. Inddrag eventuelt en Fastholdelseskonsulent, så borgeren på forhånd forstår hvilken betydning det får for den enkelte. Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet er dynamisk og kan tilpasses den enkelte borger. Det består af en tegning, der giver et overblik over døgnets timer (kort 2.6) samt af en række mindre, enkeltstående tegninger af dagligdagsaktiviteter (kort ), der kan placeres på døgn-kortet, og således illustrerer den enkelte borgers døgnrytme. I hvilken situation kan det anvendes: I samtale med borgere, når der er behov for at forstå og tydeliggøre hvordan den enkelte borger bruger og prioritere sin tid, eksempelvis som udgangspunkt for en snak om døgnrytme, mestring og brug af egne ressourcer. Kortet kan bruges af sagsbehandler, sundhedsplejerske, pædagoger eller i samtaler i sociallægeinstitutionen og Folkesundhed Aarhus.

15 2.7 Sundhed / Døgnrytme

16 2.7 Sundhed / Døgnrytme Hvad er vigtigt, at være opmærksom på: Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken indflydelse de forskellige jobmuligheder har på de ydelser borgeren og hele familien får. Det vil ofte få indflydelse på 34 tillæg, bevilling af buskort osv. Inddrag eventuelt en Fastholdelseskonsulent, så borgeren på forhånd forstår hvilken betydning det får for den enkelte. Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet er dynamisk og kan tilpasses den enkelte borger. Det består af en tegning, der giver et overblik over døgnets timer (kort 2.6) samt af en række mindre, enkeltstående tegninger af dagligdagsaktiviteter (kort ), der kan placeres på døgn-kortet, og således illustrerer den enkelte borgers døgnrytme. I hvilken situation kan det anvendes: I samtale med borgere, når der er behov for at forstå og tydeliggøre hvordan den enkelte borger bruger og prioritere sin tid, eksempelvis som udgangspunkt for en snak om døgnrytme, mestring og brug af egne ressourcer. Kortet kan bruges af sagsbehandler, sundhedsplejerske, pædagoger eller i samtaler i sociallægeinstitutionen og Folkesundhed Aarhus.

17 2.8 Sundhed / Døgnrytme

18 2.8 Sundhed / Døgnrytme Hvad er vigtigt, at være opmærksom på: Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken indflydelse de forskellige jobmuligheder har på de ydelser borgeren og hele familien får. Det vil ofte få indflydelse på 34 tillæg, bevilling af buskort osv. Inddrag eventuelt en Fastholdelseskonsulent, så borgeren på forhånd forstår hvilken betydning det får for den enkelte. Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet er dynamisk og kan tilpasses den enkelte borger. Det består af en tegning, der giver et overblik over døgnets timer (kort 2.6) samt af en række mindre, enkeltstående tegninger af dagligdagsaktiviteter (kort ), der kan placeres på døgn-kortet, og således illustrerer den enkelte borgers døgnrytme. I hvilken situation kan det anvendes: I samtale med borgere, når der er behov for at forstå og tydeliggøre hvordan den enkelte borger bruger og prioritere sin tid, eksempelvis som udgangspunkt for en snak om døgnrytme, mestring og brug af egne ressourcer. Kortet kan bruges af sagsbehandler, sundhedsplejerske, pædagoger eller i samtaler i sociallægeinstitutionen og Folkesundhed Aarhus.

19 2.9 Sundhed / Døgnrytme

20 2.9 Sundhed / Døgnrytme Hvad er vigtigt, at være opmærksom på: Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken indflydelse de forskellige jobmuligheder har på de ydelser borgeren og hele familien får. Det vil ofte få indflydelse på 34 tillæg, bevilling af buskort osv. Inddrag eventuelt en Fastholdelseskonsulent, så borgeren på forhånd forstår hvilken betydning det får for den enkelte. Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet er dynamisk og kan tilpasses den enkelte borger. Det består af en tegning, der giver et overblik over døgnets timer (kort 2.6) samt af en række mindre, enkeltstående tegninger af dagligdagsaktiviteter (kort ), der kan placeres på døgn-kortet, og således illustrerer den enkelte borgers døgnrytme. I hvilken situation kan det anvendes: I samtale med borgere, når der er behov for at forstå og tydeliggøre hvordan den enkelte borger bruger og prioritere sin tid, eksempelvis som udgangspunkt for en snak om døgnrytme, mestring og brug af egne ressourcer. Kortet kan bruges af sagsbehandler, sundhedsplejerske, pædagoger eller i samtaler i sociallægeinstitutionen og Folkesundhed Aarhus.

1.0 Børn og unge / Institutionsforløb

1.0 Børn og unge / Institutionsforløb 1.0 Børn og unge / Institutionsforløb 1.0 Børn og unge / Institutionsforløb Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet beskriver et almindeligt dagtilbudsforløb, hvor børnene starter i hhv. vuggestue, børnehave

Læs mere

1.0 Børn og unge / Institutionsforløb

1.0 Børn og unge / Institutionsforløb 1.0 Børn og unge / Institutionsforløb 1.0 Børn og unge / Institutionsforløb Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet beskriver et almindeligt dagtilbudsforløb, hvor børnene starter i hhv. vuggestue, børnehave

Læs mere

SORTEDAMSKOLENS SORG- OG KRISEPLAN

SORTEDAMSKOLENS SORG- OG KRISEPLAN SORTEDAMSKOLENS SORG- OG KRISEPLAN Opdateret april 2018 Indholdsfortegnelse Forord: 3 1. I tilfælde af død i en elevs nærmeste familie 3 2. I tilfælde af alvorlig sygdom i en elevs nærmeste familie 4 3.

Læs mere

Samarbejde mellem Familiekurserne Hafniaskolen og elevernes hjemskole - En vejledning til lærere og pædagoger

Samarbejde mellem Familiekurserne Hafniaskolen og elevernes hjemskole - En vejledning til lærere og pædagoger Familiekurserne København http://hafniaskolen.skoleporten.dk Samarbejde mellem Familiekurserne Hafniaskolen og elevernes hjemskole - En vejledning til lærere og pædagoger 1 Familiekurserne Hafniaskolen

Læs mere

Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole

Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole 1 Indhold Indledning... 3 Ved dødsfald blandt elever... 3 Ved dødsfald eller ulykke i skoletiden... 4 Ved dødsfald blandt personale:... 4 Ved dødsfald i nær relation

Læs mere

Et kursus om kræft, behandling, mad, søvn, trivsel og fysisk aktivitet

Et kursus om kræft, behandling, mad, søvn, trivsel og fysisk aktivitet Et kursus om kræft, behandling, mad, søvn, trivsel og fysisk aktivitet til kræftramte borgere i Fredensborg Kommune Mange oplever, at de mister kontrol og handlemulighed i hverdagen, når de får kræft.

Læs mere

Velkommen. i Frederikssund dagpleje

Velkommen. i Frederikssund dagpleje Velkommen i Frederikssund dagpleje Kære Forældre Velkommen i dagpleje Det sætter mange tanker i gang, når man skal aflevere sit barn i dagpleje for første gang. Det er vigtigt at I føler jer trygge og

Læs mere

For at sikre dit barn en god start er det vigtigt, at dagtilbuddet får kendskab til dit barn, inden det skal begynde.

For at sikre dit barn en god start er det vigtigt, at dagtilbuddet får kendskab til dit barn, inden det skal begynde. Brobygning fra sundhedspleje til dagtilbud For at sikre dit barn en god start er det vigtigt, at dagtilbuddet får kendskab til dit barn, inden det skal begynde. Det vil vi gøre ved at benytte Brobygningsskemaet,

Læs mere

Præsentation. december Ingelise Nordenhof

Præsentation. december Ingelise Nordenhof 1 Præsentation Udd.: Socialrådgiver, Supervisor, Familieterapeut Projekt: Børnekonsulent i voksenpsykiatrien Firma: Terapi & Supervision i Roskilde Bøger: Narrative familiesamtaler med udsatte børn og

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Bemærk kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående svar. Anvisningerne:

Læs mere

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB Vil du vide mere? Du kan se Kræftens Bekæmpelses tilbud på www.cancer.dk. På www.sundhed.dk kan du læse om tilbud i din kommune og på sygehusene. På www.regionsyddanmark.dk/patientvejledning kan du læse

Læs mere

Men bare rolig - det er kun dig selv, din læge og sygehusene, som kan få et indblik i dine skavanker.

Men bare rolig - det er kun dig selv, din læge og sygehusene, som kan få et indblik i dine skavanker. Elektronisk journal Undervisningsbilag 3 til temaet: Loven, dine rettigheder og din e-journal Din helbreds-journal ligger på nettet Men bare rolig - det er kun dig selv, din læge og sygehusene, som kan

Læs mere

Indikator Datakilde Motivation for valg af datakilder Målgruppe Monitorerings niveau/kriterier. valg (A, B, C, D) Borgerne oplever sammenhæng

Indikator Datakilde Motivation for valg af datakilder Målgruppe Monitorerings niveau/kriterier. valg (A, B, C, D) Borgerne oplever sammenhæng Indikatorer til sundhedsaftalen 2019 til 2023 Version 28.11.2018 Forslag til indikatorer I det følgende er der under hvert af de regionale mål indsat en oversigt over de enkelte indikatorer. Indikatorerne

Læs mere

3.0 Job, uddannelse og økonomi / Virksomhedspraktik fordele

3.0 Job, uddannelse og økonomi / Virksomhedspraktik fordele 3.0 Job, uddannelse og økonomi / Virksomhedspraktik fordele 3.0 Job, uddannelse og økonomi / Virksomhedspraktik fordele Noter: Hvad beskriver kortet: Kortet beskriver hvad en virksomhedspraktik er, herunder

Læs mere

Omsorgsplan Vodskov skole

Omsorgsplan Vodskov skole Omsorgsplan Vodskov skole -delt sorg er halv sorg Formålet med omsorgsplanen er at vejlede hele skolens personale, hvis en medarbejder eller elev bliver udsat for sorg eller krise. At trøste kræver ikke

Læs mere

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1 OMSORGS- PLAN Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Side 1 Omsorgsplan for Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Indholdsfortegnelse: Indledning side 2 Skilsmisse i barnets hjem side 3 Alvorlig sygdom

Læs mere

Samtaler Individuelt/grupper/klasse. Samtale med barn og forældre individuelt Samtale Individuel/gruppe/klasse

Samtaler Individuelt/grupper/klasse. Samtale med barn og forældre individuelt Samtale Individuel/gruppe/klasse Indskoling Mellemgruppe Udskoling Klassetrin 0 0 1 Fleksibelt servicetilbud i skolesundhedstjenesten i Aalborg kommune skoleåret 2011-2012 Undersøgelser/screeninger og sundhedspædagogiske aktiviteter Orientering

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Beskrivelse af den kommunale sundhedsor dning 1. Ansatte (antal/ti mer) Seks sundhedsplejersker alle på 32 timer, heraf har en sundhedsplejerske 6 timer til koordinering.

Læs mere

04 Informeret samtykke til sundhedsplejerskens sundhedssamtaler og undersøgelser på skoler.

04 Informeret samtykke til sundhedsplejerskens sundhedssamtaler og undersøgelser på skoler. Slutevaluering af frikommuneforsøget 04 Informeret samtykke til sundhedsplejerskens sundhedssamtaler og undersøgelser på skoler. Forsøget er udført af: Familie- & Børnesundhed, Sundhedsplejen, v/ ledende

Læs mere

Kære medarbejdere på børneområdet,

Kære medarbejdere på børneområdet, Kære medarbejdere på børneområdet, Den 1. august går vi i gang med at føre vores inklusionsplan ud i livet. Vi har efterhånden forberedt os i 2 et halvt år, så vi er klar, og vi glæder os til at komme

Læs mere

Forebyggelsesrådet for Ældrebefolkningen foreslår, at forebyggelsesopgaven på ældreområdet prioriteres i de kommende års budgetter

Forebyggelsesrådet for Ældrebefolkningen foreslår, at forebyggelsesopgaven på ældreområdet prioriteres i de kommende års budgetter Bilag 1 Forebyggelsesrådets kommentar til kommunens forestående budgetseminar april 2017: Forebyggelsesrådet for Ældrebefolkningen foreslår, at forebyggelsesopgaven på ældreområdet prioriteres i de kommende

Læs mere

Forældre. Familieorienteret. Rusmiddelbehandling Enghavevej. Center for Rusmiddelbehandling København

Forældre. Familieorienteret. Rusmiddelbehandling Enghavevej. Center for Rusmiddelbehandling København Forældre Familieorienteret Rusmiddelbehandling Enghavevej Center for Rusmiddelbehandling København Velkommen til Enghavevej På Enghavevej ønsker vi dig og din familie velkommen og håber på, at du bliver

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen. Urdu

Det danske sundhedsvæsen. Urdu Det danske sundhedsvæsen Urdu 2 Det danske sundhedsvæsen Denne pjece fortæller kort om det danske sundhedsvæsen, og om de forskellige steder, man kan blive undersøgt og behandlet, hvis man bliver syg.

Læs mere

Løsning af borgernes akutte krise og etablering af sikkerhed. metoden vil også medvirke til at understøtte borgerens inklusion i samfundet

Løsning af borgernes akutte krise og etablering af sikkerhed. metoden vil også medvirke til at understøtte borgerens inklusion i samfundet Skabelon: Metodebeskrivelse Tema: Kriseplan Målgruppe: Mennesker med en akut psykisk krise Hvor bruges metoden? I borgerens hjem I Akuttilbuddet Når borgeren henvender sig ved fremmøde i Akuttilbuddet,

Læs mere

Flygtninges introduktion til det danske sundhedsvæsen

Flygtninges introduktion til det danske sundhedsvæsen Flygtninges introduktion til det danske sundhedsvæsen Møde i Dansk Flygtningehjælp den 6. november 2013 Overlæge Bente Møller Ny i Danmark Med opholdstilladelsen følger retten til sundhedsvæsenets ydelser

Læs mere

Sammenhængskraft mellem sundhedsplejen og dagtilbud

Sammenhængskraft mellem sundhedsplejen og dagtilbud Sammenhængskraft mellem sundhedsplejen og dagtilbud Overgangsmodellen er obligatorisk. Sundhedsplejen Sundhedspleje er et tilbud til alle forældre http://kommune.viborg.dk/borger/boern,-unge-og-familie/sundhed/sundhedspleje/spaed-og-smaaboern-0-til-1-aar

Læs mere

Socialfaglig Rådgivere som forebyggende indsats i Vejle Kommune

Socialfaglig Rådgivere som forebyggende indsats i Vejle Kommune Socialfaglig Rådgivere som forebyggende indsats i Vejle Kommune Ved distriktsleder Vivian Anditsch & socialfaglige rådgivere Nina Møller Kristiansen og Christina Damgaard 2 3 Tværfagligt Center for Børn

Læs mere

Telefonrådgivning og bisidderordning

Telefonrådgivning og bisidderordning Telefonrådgivning og bisidderordning Indledning Dansk Handicap Forbund arbejder for et liv med lige muligheder for mennesker med bevægelseshandicap. Derfor vil vi gerne være med til at sikre, at medlemmerne

Læs mere

PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB

PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB December 2015 Indhold SIDE 1. OPGAVER 3 1.1 Lovgivning 3 1.2 Opgaver 3 1.3 Den kørende lægevagt 4 2. LEDELSE 4 3. ORGANISATION 4 3.1 Snitflader

Læs mere

Modtagelsesklasser Silkeborg Kommune 2016/17

Modtagelsesklasser Silkeborg Kommune 2016/17 Modtagelsesklasser Silkeborg Kommune 2016/17 Kære forældre Velkommen til Silkeborg Kommune. Jeres barn skal nu til at gå i dansk folkeskole. I dette lille hæfte er beskrevet nogle af de områder, hvor I

Læs mere

Navigatortilbud til kræftpatienter. - Har du en patient, som har særligt behov for støtte?

Navigatortilbud til kræftpatienter. - Har du en patient, som har særligt behov for støtte? Navigatortilbud til kræftpatienter - Har du en patient, som har særligt behov for støtte? Målgruppe for navigatortilbuddet Ingen eller en kort uddannelse Udenfor arbejdsmarkedet (kontanthjælp, fleksjob,

Læs mere

Faglig profil Børneinstitutionen Rasmus Rask

Faglig profil Børneinstitutionen Rasmus Rask Faglig profil Børneinstitutionen Rasmus Rask Kære medarbejder og studerende i Børneinstitutionen Rasmus Rask Som ansat eller studerende i Børnehusene Hobbitten, Lungstedvangen, Kærsgård, Bellinge og Luna

Læs mere

1. Onboarding og uddannelse

1. Onboarding og uddannelse Den systematiske sygefraværsindsats i MSO skal sikre, at målet om 9,5 sygefraværsdage pr. medarbejder i 2016 nås. Målet skal nås gennem en række fokusområder og konkrete indsatser, som er beskrevet i denne

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Forebyggende hjemmebesøg i Ærø Kommune

KVALITETSSTANDARD Forebyggende hjemmebesøg i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Forebyggende hjemmebesøg i Ærø Kommune Indhold 1.0 Hvad er formålet med indsatsen?... 2 2.0 Hvad er indsatsens lovgrundlag?... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvilket behov dækker

Læs mere

FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER

FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER FORORD Velkommen i Frederiksberg Sundhedscenter. En lang række sundhedstilbud til dig som borger er samlet i Frederiksberg Sundhedscenter. Her kan du komme med alt fra din

Læs mere

Hurup Skoles. Omsorgsplan. Vedtaget på Lokal-MED sep. 2007

Hurup Skoles. Omsorgsplan. Vedtaget på Lokal-MED sep. 2007 Hurup Skoles Omsorgsplan Vedtaget på Lokal-MED sep. 2007 Dato 12-03-2014 Omsorgsplan til støtte, inspiration, information og som værktøj. GRUNDREGEL: Handl fornuftigt, og snak med andre, som du tror, kan

Læs mere

Mægling/ Konflikthåndtering. Familieklasse. Klasse-mødet. Med i Åben skole. Vejledning AKT. Elevsamtaler. Obs. Forældresamtaler.

Mægling/ Konflikthåndtering. Familieklasse. Klasse-mødet. Med i Åben skole. Vejledning AKT. Elevsamtaler. Obs. Forældresamtaler. Klasse-mødet Forældresamtaler Vejledning Med i Åben skole AKT Obs. Grupper Mægling/ Konflikthåndtering Familieklasse Elevsamtaler AKT-LÆRERGRUPPEN: Skolens AKT- gruppe består af fire lærere, en socialrådgiver

Læs mere

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker.

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker. Forord : At alle kan rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Men som voksne har vi et særligt ansvar for, at børn, som kommer ud for forskellige former for sorg, ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig

Læs mere

Darum skoles omsorgsplan. April 2013.

Darum skoles omsorgsplan. April 2013. Forord: Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted blandt skolens elever, personale eller pårørende til disse.

Læs mere

Skadeanmeldelse - Ulykkesforsikring

Skadeanmeldelse - Ulykkesforsikring Skadeanmeldelse Ulykkesforsikring Personlige oplysninger på tilskadekomne Navn Policenr. PRnr. Stilling dresse mail Telefon Forsikringstager Navn Tlf.nr. (arb.) PRnr. 1. eskrivelse af ulykkestilfældet

Læs mere

Skolebestyrelsens principper for samarbejde mellem forældre og skole/børnehave

Skolebestyrelsens principper for samarbejde mellem forældre og skole/børnehave Skolebestyrelsens principper for samarbejde mellem forældre og skole/børnehave - opdateret august 2015 - Forma l og værdigrundlag: Det er formålet, at samarbejdet med hjemmet skal bygge på et ligeværdigt

Læs mere

Skolesundhed.dk - i Favrskov Kommune

Skolesundhed.dk - i Favrskov Kommune Skolesundhed.dk - i Favrskov Kommune HELLE SIMONSEN SUNDHEDSPLEJERSKE FAVRSKOV KOMMUNE JUNI 2017 Sundhedsplejen i Favrskov 16 sundhedsplejersker, 1 leder og 1 sekretær 6 skolesundhedsplejersker 7 spæd-

Læs mere

Børn og unge som pårørende. Hjernetumordagen 12. april 2016 Psykolog Gyrith Karskov Berthelsen

Børn og unge som pårørende. Hjernetumordagen 12. april 2016 Psykolog Gyrith Karskov Berthelsen Børn og unge som pårørende Hjernetumordagen 12. april 2016 Psykolog Gyrith Karskov Berthelsen Børn, Unge & Sorg Børn, Unge & Sorg Rådgivnings- og forskningscenter Rådgivningen: Gratis psykologisk rådgivning

Læs mere

Folkeskolerne i Lolland Kommune

Folkeskolerne i Lolland Kommune Lolland Kommune Skolesektoren Jernbanegade 7 4930 Maribo Telefon: 54676767 lolland@lolland.dk www.lolland.dk Folkeskolerne i Lolland Kommune - en pjece specielt henvendt til forældre til børn med et andet

Læs mere

Hjemmesygepleje i Ærø Kommune

Hjemmesygepleje i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE Hjemmesygepleje i Ærø Kommune Sygepleje Den sygeplejefaglige indsats skal medvirke til, at du bliver i stand til at klare dig i dagligdagen bedst muligt. Sygeplejen tager udgangspunkt i det,

Læs mere

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På:

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På: 2019 1 FORORD Livet består bl.a. af overgange og nye udfordringer. Hvilket giver muligheder for at lære nyt. I Vejle kommune er det besluttet, at der skal være en rød tråd i overgangen fra daginstitution

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring?

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Trivselserklæring for Mariager Skole Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) FORMÅL Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Med vores trivselserklæring ønsker vi at skabe god trivsel

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Center for Skole og Dagtilbud Forord Børn fødes med et væld af ressourcer, med en medfødt nysgerrighed og lyst til at lære. Læring og udvikling sker fra dag et i barnets

Læs mere

Sundheds-hotspottet betyder en fælles elektronisk platform til deling af information som borger, kommune, egen læge, hospital og apotek kan anvende.

Sundheds-hotspottet betyder en fælles elektronisk platform til deling af information som borger, kommune, egen læge, hospital og apotek kan anvende. BORGERINFORMATION Horsens på Forkant med sundhed er et tværsektorielt udviklings- og forskningsprojekt i Horsens Kommune. I projektet er der både fokus på behandlingen af borgeren og på kommunikationen

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

O M S O R G S P L A N

O M S O R G S P L A N V E S T E R H A S S I N G S K O L E U D A R B E J D E T I F E B R U A R 2 0 1 4 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E T R I V S E L S L Æ R E R E N I D E N N E F O L D E R Forord 2 Trivselslæreren 3 Skilsmisse,

Læs mere

STU-TILBUD SÆRLIG TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE

STU-TILBUD SÆRLIG TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE STU-TILBUD SÆRLIG TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE MÅLGRUPPPE? Unge, som ikke er klar til at starte på en ordinær ungdomsuddannelse, kan søge om, at blive optaget på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse.

Læs mere

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt SAMMEN om det sunde liv Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt Vi skal gøre mere og lidt til Overvægt er et stigende folkesundhedsproblem. Det gælder også i Nyborg Kommune, hvor

Læs mere

Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler

Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen kan der være mulighed for supplerende opgaver til inspiration og som aftales

Læs mere

2: Landsplan - Klassetrin (Alle) - Alder (Alle) - Antal besvarelser: 7745

2: Landsplan - Klassetrin (Alle) - Alder (Alle) - Antal besvarelser: 7745 RAPPORT Fuld rapport ÅRGANG 2017/2018 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Indskoling UNDERSØGELSE Sundhedsprofil for børn i 1. klasse GRUNDLAG Sydvestmors Friskole - Klassetrin (Alle) - Alder (Alle) RESPONDENT

Læs mere

Pårørende og fælles beslutninger i praksis - muligheder og begrænsninger

Pårørende og fælles beslutninger i praksis - muligheder og begrænsninger VEJLE SYMPOSIER 2016 Pårørende og fælles beslutninger i praksis - muligheder og begrænsninger Karina Dahl Steffensen Overlæge, ph.d., lektor, Onkologisk Afdeling Vejle Sygehus en del af Sygehus Lillebælt

Læs mere

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO 1 Sorghandleplan for MØN Skole/SFO Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det der ikke må ske alligevel sker. 1 Når et barn mister forældre eller søskende. 2 Alvorlig sygdom hos

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole 2006 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis VISION FOR PRAKSISOMRÅDET God kvalitet i praksis 1 Forord Med denne vision sætter Region Sjælland gang i en proces, der skal udvikle praksisområdet de kommende år. REGION SJÆLLAND STYRKER PRAKSISOMRÅDET

Læs mere

Primære aktører: Forældrene, den pædagog som kender barnet bedst i SFO og den modtagende pædagog i klub Barnet/den unge kan deltage

Primære aktører: Forældrene, den pædagog som kender barnet bedst i SFO og den modtagende pædagog i klub Barnet/den unge kan deltage Sammenhængskraft mellem SFO og klub Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt. Overgangssamtale for børn i rød position Alle

Læs mere

Familier med SMA 1. Temadag om palliativ indsats til børn og unge 25. Oktober 2017

Familier med SMA 1. Temadag om palliativ indsats til børn og unge 25. Oktober 2017 Familier med SMA 1 Temadag om palliativ indsats til børn og unge 25. Oktober 2017 Fysioterapeut PhD, Ulla Werlauff, RehabiliteringsCenter for Muskelsvind Indhold RehabiliteringsCenter for Muskelsvind Rehabilitering

Læs mere

Serviceinformation. Rehabiliteringstilbud for borgere med KOL. jf. Sundhedslovens 119

Serviceinformation. Rehabiliteringstilbud for borgere med KOL. jf. Sundhedslovens 119 Serviceinformation Rehabiliteringstilbud for borgere med KOL jf. Sundhedslovens 119 Hvad er Rehabiliteringstilbud for borgere med KOL? Ifølge sundhedslovens 119 er det kommunernes ansvar at skabe rammer

Læs mere

klasse Natur/teknologi Varighed: 2 lektioner, ca. 1 time under besøget

klasse Natur/teknologi Varighed: 2 lektioner, ca. 1 time under besøget BODY WORLDS LÆRERVEJLEDNING 0. - 3. klasse Natur/teknologi Varighed: 2 lektioner, ca. 1 time under besøget Emneord Sanser, menneskekroppens indre og ydre opbygning, sundhed, åndedræts- og blodkredsløbet

Læs mere

SORG-KRISE HANDLEPLAN

SORG-KRISE HANDLEPLAN SORG-KRISE HANDLEPLAN VED ELEVS DØDSFALD: Den der først får kendskab til dødsfaldet kontakter skolens ledelse, som orienterer klasselæreren. Ledelsen orienterer hurtigst mulig fritidshjem og øvrige involverede

Læs mere

Familierådslagning. - Børn og unges eget netværk

Familierådslagning. - Børn og unges eget netværk Familierådslagning - Børn og unges eget netværk Hvad er familierådslagning? I en familierådslagning samles familien og andre vigtige personer i barnets eller den unges og familiens private netværk og laver

Læs mere

Højgårdskolens. Sorgplan

Højgårdskolens. Sorgplan Højgårdskolens Sorgplan Januar 2012 Procedure ved: 1) Dødsfald blandt eleverne. 2) Dødsfald blandt lærerne. 3) Dødsfald blandt elevernes forældre/søskende. 4) Ulykker blandt eleverne. 5) Dødsfald blandt

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem X region og X kommune om rådgivning og vurdering fra klinisk funktion, herunder sundhedskoordinatorfunktionen

Samarbejdsaftale mellem X region og X kommune om rådgivning og vurdering fra klinisk funktion, herunder sundhedskoordinatorfunktionen Samarbejdsaftale mellem X region og X kommune om rådgivning og vurdering fra klinisk funktion, herunder sundhedskoordinatorfunktionen 1.1. Aftalens regionale part 1.2. Aftalens kommunale part Regionens

Læs mere

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På:

FORORD. Læs mere om den gode overgang fra børnehave til skole På: 2016 1 FORORD Livet består bl.a. af overgange og udfordringer. Muligheder for at lære nyt. I Vejle kommune er det besluttet, at der skal være en rød tråd i overgangen fra daginstitution til skole. Den

Læs mere

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Brønderslev Kommune 2 Bilateral Sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Indholdsfortegnelse INDLEDNING.................................................................................................

Læs mere

selvværd er mere end velfærd Integrationspolitikken i Kolding Kommune

selvværd er mere end velfærd Integrationspolitikken i Kolding Kommune selvværd er mere end velfærd Integrationspolitikken i Kolding Kommune Kolding et selvværdssamfund Mennesker vil helst selv, og det gælder hele livet. I selvværdssamfundet giver vi plads til, at de kan.

Læs mere

De gode overgange. Børnehave - skole. Samtaler med alle kommende skolebørns forældre afvikles i børnehaven i løbet af efteråret inden skolestart.

De gode overgange. Børnehave - skole. Samtaler med alle kommende skolebørns forældre afvikles i børnehaven i løbet af efteråret inden skolestart. Breve til kommende forældre i eget skoledistrikt Tidspunkt: Inden Web-indskrivningen starter. Formål: At byde nye forældre velkomne og fortælle om indskrivningen. Ansvarlig: Skolen. Samtaler i børnehaven

Læs mere

Forældre til børn med handicap

Forældre til børn med handicap Forældre til børn med handicap - vi hjælper jer på vej. Indhold Familierådgivningen, Handicapgruppen...3 Sundhedsplejerskerne...4 Tale/hørepædagogerne, PPR...5 Ergo/Fysioterapeuterne, PPR...6 Psykologerne,

Læs mere

Kender du et barn, der mistrives? Eller en ung, der har brug for hjælp?

Kender du et barn, der mistrives? Eller en ung, der har brug for hjælp? 2009 Kender du et barn, der mistrives? Eller en ung, der har brug for hjælp? Kender du et barn, der mistrives? Eller en ung, der har brug for hjælp? Aabenraa Kommune yder hjælp til børn, unge og familier

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Formålet med forløbsplanen er at informere

Læs mere

PRIVAT STØTTE OG HJÆLP

PRIVAT STØTTE OG HJÆLP PRIVAT STØTTE OG HJÆLP Det skal altid være muligt at være herre over sit eget liv. Selvom handicap eller sygdom fylder, har man krav på at have den bedst mulige hverdag på egne betingelser. Man skal kunne

Læs mere

BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB

BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB BILAG 8 PLAN FOR DEN PRIMÆRE SUNDHEDSTJENESTES BEREDSKAB Høringsversion Juli 2015 Indhold 1. Opgaver...3 1.2 Lovgivning...3 1.2 Opgaver...3 1.3 Den kørende lægevagt...4 2. Ledelse...4 3. Organisation...4

Læs mere

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart.

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart. Sammenhængskraft mellem dagtilbud og skole/sfo Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt.. Breve til kommende forældre Tidspunkt:

Læs mere

Ballerup kommune Center for Børn og Ungerådgivning

Ballerup kommune Center for Børn og Ungerådgivning Ballerup kommune Center for Børn og Ungerådgivning Beredskabsplan for Ballerup Kommune når der er mistanke om vold eller seksuelt overgreb på børn eller unge. Udarbejdet 1.11.2013 Redigeret ultimo 2015

Læs mere

professi TUS onelle Tværgående UngeSAMArBeJde

professi TUS onelle Tværgående UngeSAMArBeJde professionelle TUS Tværgående UNGESAMARBEJDE ØSTJYLLANDS Hvad er TUS? TUS er en forkortelse af Tværgående UngeSamarbejde, og er et tværfagligt samarbejde mellem Aarhus kommune og Østjyllands Politi. TUS

Læs mere

Sundhedsplejen arbejder løbende på at udvikle sine ydelser, så de bedst muligt tilpasses

Sundhedsplejen arbejder løbende på at udvikle sine ydelser, så de bedst muligt tilpasses Velkommen til Sundhedsplejens brugertilfredshedsundersøgelse 2018 Sundhedsplejen arbejder løbende på at udvikle sine ydelser, så de bedst muligt tilpasses en moderne børnefamilies behov. Derfor gennemfører

Læs mere

REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE

REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE GenoptræningsCentret Fredericia Sundhedspolitiske mål Forbedre folkesundheden Mere sundhedsfremme

Læs mere

Aftale om sårbare gravide og sårbare familier

Aftale om sårbare gravide og sårbare familier Aftale om sårbare gravide og sårbare familier I forhold til den sårbare gravide og den sårbare familie er der behov for et tæt samarbejde imellem sygehuse, almen praksis og kommuner, idet disse borgere

Læs mere

Til skolens medarbejdere

Til skolens medarbejdere Til skolens medarbejdere Politikerne i Odense Kommunes Børn- og Ungeudvalg har besluttet, at skolerne i Odense Kommune hvert år skal gennemføre internetbaserede spørgeskemaundersøgelser blandt elever i

Læs mere

Alle børn med i idrætsfaget Kom godt i gang

Alle børn med i idrætsfaget Kom godt i gang Alle børn med i idrætsfaget Kom godt i gang 1 2 Lær eleven at kende overlevering fra kollegaer Hent hjælp i vejledning og bekendtgørelse 3 4 Afhold et møde med din leder 5 Drøft med teamet Udvidet forældresamarbejde

Læs mere

Sundhedsplejen. Specialister i børnesundhed

Sundhedsplejen. Specialister i børnesundhed Sundhedsplejen Specialister i børnesundhed Sundhedsplejen Sundhedsplejen arbejder ud fra Sundhedsloven : Formålet med de forebyggende sundhedsydelser til børn og unge er at bidrage til at sikre børn og

Læs mere

TEMADAG OM FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM HVORDAN GØR VI I PRAKSIS?

TEMADAG OM FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM HVORDAN GØR VI I PRAKSIS? . TEMADAG OM FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM HVORDAN GØR VI I PRAKSIS? Næstved den 5. oktober 2017 Formål med temadagen At drøfte hvordan indsatsen for borgere med kronisk sygdom kan

Læs mere

1. Det personlige tab (når en elev i klassen mister nogen) Det fælles tab (når klassen mister en elev eller en lærer) 4

1. Det personlige tab (når en elev i klassen mister nogen) Det fælles tab (når klassen mister en elev eller en lærer) 4 KRISE- SORGPLAN FOR BRØNDBY STRAND SKOLE 1 Forord Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser. Det er vigtigt, at skolen er parat og rustet til

Læs mere

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Udarbejdet november 2011 revideret januar 2017 Formål: Elever på skolen skal leve op til skolens værdier, som de fremgår af skolens værdigrundlag. Som elev på skolen

Læs mere

Det fremtidige fødemiljø. fra patient til rask gravid 2.0

Det fremtidige fødemiljø. fra patient til rask gravid 2.0 Det fremtidige fødemiljø fra patient til rask gravid 2.0 Normalt forbinder man smerte med sygdom og død, og nu skal man forbinde den med glæde. Ditte, Jordemoder Problemfelt Mange gravide kvinder føler

Læs mere

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du i en periode ikke skal bo hjemme hos din mor og/eller far. Din sagsbehandler bestemmer,

Læs mere

Forældreforløbet. Forældreforløbet er inddelt i følgende punkter:

Forældreforløbet. Forældreforløbet er inddelt i følgende punkter: Forældreforløbet Forældreforløbet er inddelt i følgende punkter: Informationsmøde Undervisningsforløb, som er delt op i følgende 3 uger: 1. uge. Forberedelse til forældrerollen (Tema 1-5) 2. uge. Babysimulatoren

Læs mere

Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler

Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler Sammenhængskraft i skolens interne overgange mellem afdelinger og mellem skoler Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen kan der være mulighed for supplerende opgaver til inspiration og som aftales

Læs mere

Hvad har undersøgelsesfasen givet af resultater og indsigter?

Hvad har undersøgelsesfasen givet af resultater og indsigter? Afrapportering til TF Foreløbigt UDKAST Navn på innovationsproces Sundhedsfremme for familier med børn mellem 0 og 1 år med henblik på forebyggelse af hospitalsindlæggelser. Kontaktperson Projektet er

Læs mere

Sundhedspleje. Kvalitetsstandard. Hvordan får du sundhedspleje? Hvem kan få sundhedspleje?

Sundhedspleje. Kvalitetsstandard. Hvordan får du sundhedspleje? Hvem kan få sundhedspleje? Sundhedspleje Kvalitetsstandard Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om sundhedspleje. Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det service niveau, som tilbydes i Sønderborg

Læs mere

De Gode Overgange. Sundhedspleje dagpleje/vuggestue. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Sundhedspleje dagpleje/vuggestue. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Sundhedspleje dagpleje/vuggestue Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle

Læs mere

Implementeringsvejledning. Signs of Safety

Implementeringsvejledning. Signs of Safety Implementeringsvejledning Signs of Safety 1 Indholdsfortegnelse Hvad er implementeringsvejledningen?...3 Ledelse...4 Milepæl: Kommunens mål med og målgruppe for indsatsen er beskrevet...4 Milepæl: Det

Læs mere

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole Sorghandleplan For Hadsund Skole Dødsfald (elev) Lige efter dødsfald. 1. Skolelederen underretter klasselæreren og det øvrige personale, herunder SFO. Skolelederen undersøger, om der er søskende eller

Læs mere

Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune 2 Indholdsfortegnelse Kære forældre...4 Nye oplevelser...5 Hvad lærer man i børnehaveklassen?...6 Skole-hjem-samarbejdet...7

Læs mere