Gammaspektrum med multikanalanalysatoren

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gammaspektrum med multikanalanalysatoren"

Transkript

1 Fysikøvelse - Erik Vestergaard 1 Gammaspektrum med multikanalanalysatoren Formål Formålet med øvelsen er at identificere et ukendt radioaktivt stof, som udsender gammastråling. Dette gøres ved at optage spektret fra den ukendte kilde, kalibrere med toppe fra kilder, hvor man kender energierne og derved bestemme energierne for toppene i det ukendte spektrum. Man sammenligner med databøger, hvorved stoffet kan identificeres. Apparatur Følgende apparatur fra Frederiksen: Multikanalanalysator Scintillationsdetektor - med skinne og ryttere. Cs-137 skolekilde Co-60 skolekilde Ukendt kilde Forberedelse Det antages, at brugeren allerede har installeret det tilhørende software på sin computer. Det er vigtigt, at man har en relativ ny version af softwaren. Ellers kan det være, at det ikke fungerer på Windows 10 eller andre systemer. Er softwaren gammel, kan en opdatering rekvireres hos Frederiksen. Ved købet af udstyret med software, har man også modtager to pdf-filer, som grundigt forklarer, hvordan softwaren fungerer: Kig fx efter følgende filer:

2 2 Fysikøvelse - Erik Vestergaard (1) QuickStartGammaSpektrometer-DK.pdf (2) GammaSpektrometer-Manual-DK.pdf Førstnævnte forklarer, hvordan udstyret (detektor og multikanalanalysator) forbindes samt hvordan softwares installeres. Herudover optages et hurtigt spektrum. Manualen går mere i dybden med, hvordan softwaren virker. Derudover kan man fra Frederiksens hjemmeside downloade en øvelsesvejledning til et forsøg: (3) Gammaspektroskopi_Cs-137-kilden.pdf Heri er også værdifuld information om fysikken i emnet, og om hvad der egentligt sker. Læseren opfordres kraftigt til at læse denne vejledning. Forsøg Først optages et spektrum fra en Cs-137 kilde. 1. Skru kilden i holderen og sæt detektoren ca. 1 cm fra kilden. 2. Tilslut USB-kablet fra multikanalanalysatoren til computeren (Multikanalanalysator og detektor antages permanent forbundne (se hvordan i QuickStart-filen ovenfor). Åbn softwareprogrammet GaSp og vælg menuen Hardware > Detektor 3. Sæt forstærkningerne m.m. som vist herunder: NB! bemærk, at når man vælger et større tal for forstærkningen, vil tællingerne lande i højere kanalnumre, hvilket vil skubbe spektret mod højre. Afslut med OK.

3 Fysikøvelse - Erik Vestergaard Vælg menuen Filer > Sæt Eksperiment op Foretag de valg, som er angivet i boksen. Vi optager altså et spektrum i løbet af et nærmere fastsat tidsrum, nemlig 5 minutter. Opret en mappe, fx med navnet "Gammaspektrum" og gem filen deri. Tilføj eventuelt _Cs-137 i enden af filnavnet, or at indikere, at det er den fil, som indeholder Cs-137 spektret. Der kommer nemlig flere til senere. Afslut med at trykke på OK. 5. Tryk på knappen Start i hovedvinduet for at starte optagelserne. Efter 5 minutter er spektret optaget og automatisk gemt i en fil med filendelsen.exp fil i den mappe, du udpegede under punkt 4. Det er ikke strengt nødvendigt at optage et baggrundsspektrum og trække det fra det øvrige spektrum, da toppene ikke vil skifte placering af den grund. For fuldstændighedens skyld bør det dog gøres. Hvis man ønsker at springe dette over, kan man gå til punkt Tag kilden ud og læg den et godt stykke væk fra detektoren. Du skal nu optage et baggrundsspektrum med de samme indstillinger for forstærkninger som tidligere. Klik på Nulstil i hovedvinduet. Vælg derefter menuen Filer > Sæt Eksperiment op og vælg Spektrum og de samme tidsindstillinger, som før. Tilføj _baggrund i enden af filnavnet og tryk OK. Nu kan du starte optagelsen af baggrundsspektret.

4 4 Fysikøvelse - Erik Vestergaard 7. Når baggrundsspektret er færdigoptaget efter de 5 minutter, gemmer du i samme mappe som før filen i et specielt format med filendelsen.spx. Vælg Filer > Spektrum > Gem som Spektrum Der kommer en boks frem til at notere i, hvis du vil. 8. Tag nu den gamle fil med Cs-137 spektret frem via Filer > Eksperiment > Læs Eksperiment fil. 9. Vælg herefter Filer > Baggrundsspektrum og find frem til filen fra punkt 7. Afslut med OK. Hvis du herefter afmærker feltet Spektrum til venstre i hovedvinduet (se figur), får du ting frem, hvor du i panelet med spektret kan slå baggrund fra eller til, som du lyster. 10. Afslut med via Filer > Eksperiment > Gem som Spektrum-eksp... at gemme den nye fil. Tilføj evt. _Cs-137_Baggrund til filnavnet. Vi er nu klar til at bestemme kanalnumrene for Ba-røntgen toppen til venstre og fototoppen til højre (NB! Husk at Cs-137 henfalder til Ba*, som derefter henfalder til grundtilstanden fulgt af gammakvant!). 11. Nu går det lidt stærkere, da metoden er beskrevet nøjere i dokumentationen. Mens spektret fra punkt 10 (eller fra punkt 5 uden baggrund) er fremme trykkes på knappen Ny i hovedvinduet. Et rektangel trækkes ud omkring fototoppen. Der skal lidt af roden med helst. Hvis man rammer forkert, kan man trykke på Bredde og derefter justere med håndtagene. Man opdager, at der er kommet noget frem i panelet til venstre (se figur til højre). Man skal derefter trykke på knappen Fit. Der kommer en ny boks frem (se nedenfor), hvor man igen skal trykke på Fit. Afslut med OK. Der skulle gerne være tilføjet en farvet "Gauss-indhyldningskurve" til toppen.

5 Fysikøvelse - Erik Vestergaard 5 Man kan herefter aflæse kanalnummeret for toppen i panelet til venstre: Vi ved med andre ord, at kanalnummer 381,9 (i dette tilfælde) svarer til fototoppens energi på de kendte 662 kev. Dermed haves det første kalibreringspunkt. Noter det ned! 12. Succesen gentages med Ba-røntgen-toppen helt til venstre: Man klikker på Ny og trækker et rektangel ud omkring toppen. Toppen får en ny farve i panelet til venstre. Husk at lave fit på den rigtige top, da alle toppene er listet under hinanden i panelet til venstre! I dette tilfælde fås toppens kanalnummer til 17,5, svarende til den kendte energi på 32 kev. Dermed har vi det andet kalibreringspunkt. Noter det ned.

6 6 Fysikøvelse - Erik Vestergaard Gem for en sikkerhedsskyld filen via Filer > Eksperiment > Gem som Spektrumeksp, fx med tilføjelse af _Cs-137_Baggrund_toppe i enden af filnavnet. Vi kunne i princippet godt bruge disse to toppe til at foretage en lineær kalibrering med henblik på at oversætte kanalnumre til energier, men vi venter lidt for at opnå en bedre kalibrering med et 2. gradspolynomium. Hertil skal vi bruge en anden gammakilde. Co- 60 er god, fordi den har en top med en høj energi, nemlig 1,33 MeV = 1330 kev. 14. Tryk på knappen Nyt Exp. 15. Skru Co-60 kilden i holderen. 16. Vi bevarer de samme hardwareforstærkninger m.m. Vælg menuen Filer > Sæt Eksperiment Op og sørg for, at der er de samme indstillinger som tidligere. Tilføj _Co- 60 til filnavnet og klik på OK. 17. Tryk på Start for at optage spektret. NB! Du kan evt. lukke programmet og åbne det igen, hvis du vil undgå at have oplysningerne om toppene fra det tidligere spektrum stående. Det er ikke afgørende. Du kan i øvrigt også overveje, om du vil korrigere for baggrund. I så fald gentages punkterne 9 og 10, idet du bruger det samme lagrede baggrundsspektrum fra tidligere. 18. Tryk som tidligere på Ny og træk et rektangel ud omkring fototoppen for Co-60, beliggende længst mod højre. Bestem derefter som tidligere kanalnummeret for toppen! Husk at den svarer til energien 1330 kev. Det er det tredje kalibreringspunkt. Noter det ned. Hermed haves tre punkter med (kanalnummer, energi), som vi kan kalibrere ud fra.

7 Fysikøvelse - Erik Vestergaard Igen må du gerne starte fra scratch (lukke og åbne programmet). Der behøver ikke være noget spektrum tilstede, for at man kan kalibrere! Afmærk feltet Kalibrering, hvorved der dukker ting op, nemlig en mulighed for at fortælle programmet hvilke tre energier, der svarer til hvilke tre kanalnumre. 20. Du er nødt til at trykke på knappen med plusset for at kunne få et ekstra kalibreringspunkt frem. Efter du har gjort det, kan du indtaste de kendte data. Sørg for at skifte Enhed fra "Kanal" til "kev". Skift endvidere radioknappen til Fittet, da vi nu har tre kalibreringspunkter og ikke længere arbejder med en lineær sammenhæng mellem kanalnummer og energi nu er sammenhængen som et fittet 2. gradspolynomium. Tryk til sidst på Aktiver for at få maskinen til at foretage omregningerne. Samtidigt åbnes et vindue med oplysninger, som man dog kan lukke. 1. aksen har nu ikke længere kanalnumre, men energier! 21. Vælg menuen Filer > Kalibrering > Gem som CAL fil Giv filen et passende navn, fx som siger noget om, hvilke toppe der er brugt. Vi er nu klar til at bestemme ukendte energier. Der er forskellige muligheder: Bestemme energierne for backscatter-kanten og Compton-kanten fra spektret fra Cs-137 kilden. Man kan også klæbe to små blyplader sammen med tape og hænge den over mellemrummet mellem Cs-137 kilden og detektoren, og derefter optage et nyt spektrum. Der viser sig at komme en Pb-røntgen top. Man kan bestemme energien af denne. Tag en ny kilde med toppe, hvis energier du kender. Bestem deres energier ud fra kalibreringen. Passer de med de korrekte? Tag en helt ukendt kilde, fx et gammelt ur, som er radioaktivt. Hvilken slags stråling kommer fra uret? Kan de ukendte stoffer identificeres. Henfaldsdøtre? Den ukendte kilde kan også være noget svagt radioaktivt mineral fra Norge (kan købes hos Frederiksen).

8 8 Fysikøvelse - Erik Vestergaard Rent praktisk skal man gøre følgende: Man optager et spektrum med den ukendte kilde (med samme hardware-forstærkning) eller henter et spektrum ind fra et allerede optaget spektrum. Man kan evt. korrigere for baggrund. Toppene i spektret bestemmes. Derefter tages kalibrerings-data ind via menuen Filer > Kalibrering > Læs CAL fil. Man browser ned efter den fil, man gemte under punkt 21 og trykker OK. Derefter kan toppenes energier direkte aflæses i panelet til venstre top for top. Opgaver Find ud af teorien bag spektrene. Hvad er det for nogle processer, der foregår. Regn på energierne for backscatter-kanten og Compton-kanten fra spektret fra Cs- 137 kilden. Passer energierne med de målte? Hjælp: Se vejledning (3) nævnt i starten af dette dokument. Vigtigt om kalibrering! Hvor mange kalibreringspunkter, man behøver, afhænger af flere ting. Hvis den ukendte top/kants kanalnummer ligger tæt på kanalnummeret for en af kalibreringspunkterne, så er ét eller to kalibreringspunkter sikkert nok. Har man lavet en kalibreringsfil ud fra to toppe/kanter, så skal den ukendte top/kants kanalnummer helst ligge imellem kanalnumrene for de to kalibreringspunkter. Ekstrapolation kan give dårlige resultater. Så hvis man har et ukendt top/kant udenfor, bør man søge at få et ekstra kalibreringspunkt. En idé kunne være at kalibrere efter de tre punkter, som vi gør ovenfor: Barium-røntgen-toppen med energi 32 kev fra Cs-137-kilden Fototoppen med energi 662 kev fra Cs-137-kilden Fototoppen med energi 1330 kev fra Co-60 kilden Så har man et godt spænd, og punkterne er spredt godt ud. Man kan sagtens bruge flere kalibreringspunkter. Så vil der blot fittes med det bedste andengradspolynomium for at få sammenhængen mellem kanalnumre og energier.

ADDA/ADACDT vejledning

ADDA/ADACDT vejledning ADDA/ADACT vejledning 1 ADDA/ADACDT vejledning Formål Fysikundervisningen ved VIA University College Bioanalytikeruddannelsen modul 6 inkluderer måling af ioniserende stråling ved brug af en scintillationsdetektor.

Læs mere

er den radioaktive kildes aktivitet til tidspunktet t= 0, A( t ) er aktiviteten til tidspunktet t og k er henfaldskonstanten.

er den radioaktive kildes aktivitet til tidspunktet t= 0, A( t ) er aktiviteten til tidspunktet t og k er henfaldskonstanten. Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Radioaktive henfald Formål Formålet i denne øvelse er at eftervise henfaldsloven A( t) = A0 e kt, hvor A 0 er den radioaktive kildes aktivitet til tidspunktet

Læs mere

GammaSpektrometer. Quick-start Guide. Indhold. Quick-start Guide Side 1 af 7. A Klargøring. 1. Udpakning og opstilling 2. Software

GammaSpektrometer. Quick-start Guide. Indhold. Quick-start Guide Side 1 af 7. A Klargøring. 1. Udpakning og opstilling 2. Software Quick-start Guide Side 1 af 7 GammaSpektrometer Quick-start Guide Indhold A Klargøring 1. Udpakning og opstilling 2. Software B Installation af software 1. Installation af driver 2. Installation af GaSp

Læs mere

Gammaspektroskopi, Cs-137-kilden

Gammaspektroskopi, Cs-137-kilden Gammaspektroskopi, Cs-137-kilden Eksperiment nummer 138810 Emne Kernefysik Version 2016-10-26 / HS Type Elevøvelse Foreslås til gyma p. 1/8 Formål I denne øvelse undersøges udseendet af gammaspektret fra

Læs mere

1. Installere Logger Pro

1. Installere Logger Pro Programmet Logger Pro er et computerprogram, der kan bruges til at opsamle og behandle data i de naturvidenskabelige fag, herunder fysik. 1. Installere Logger Pro Første gang du installerer Logger Pro

Læs mere

Installations- og brugervejledning. for. HDM trafikanalyseprogram til anvendelse sammen med HiStar enhederne NC90, NC90A, NC97 og NC200

Installations- og brugervejledning. for. HDM trafikanalyseprogram til anvendelse sammen med HiStar enhederne NC90, NC90A, NC97 og NC200 Installations- og brugervejledning for HDM trafikanalyseprogram til anvendelse sammen med HiStar enhederne NC90, NC90A, NC97 og NC200 2008 Tokheim Scandinavia A/S All Rights Reserved INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database?

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvis du vil starte MultiUser med en access-database, skal du som det første downloade en access-database og placere den på et fælles drev. Du kan

Læs mere

Jævn cirkelbevægelse udført med udstyr fra Vernier

Jævn cirkelbevægelse udført med udstyr fra Vernier Fysikøvelse - Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Jævn cirkelbevægelse udført med udstyr fra Vernier Formål Formålet med denne øvelse er at eftervise følgende formel for centripetalkraften på et legeme,

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Fysikøvelse - Erik Vestergaard 1

Fysikøvelse - Erik Vestergaard   1 Fysikøvelse - Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Afstandskvadratloven En af astronomiens store opgaver er at forsøge at bestemme afstande ud til stjerner. Til det formål kan man blandt andet benytte

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

Brugermanual til Assignment hand in

Brugermanual til Assignment hand in Brugermanual til Assignment hand in Indhold: Undervisere:...2 Hvor finder jeg Assignment hand in?...2 Opret en opgave...4 Slet en opgave...5 Rediger en opgave...5 Hvor finder jeg de afleverede filer?...5

Læs mere

Hvordan downloader jeg en demoversion af Untis?

Hvordan downloader jeg en demoversion af Untis? Hvordan downloader jeg en demoversion af Untis? Du kan gratis downloade en 3-dags demoversion af Untis ved at gå på vores hjemmeside: www.untis.dk. Du har mulighed for: Åbne en demoversion med data, så

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 I denne note skal vi behandle data fra CD-rommen Samfundsstatistik 2008, som indeholder en mængde data, som er relevant i samfundsfag. Vi skal specielt analysere

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1 Side 1 I stedet for blot at sende en mail med kun hvid baggrund, kan man pynte mail'en lidt op - f.eks. ved at indsætte en personlig billedcollage med tekst i toppen af mail'en inden man begynder at skrive.

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder:

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder: Download Information: Du kan downloade filer på følgende måder: 1. Standard Side 2 1.1 Enkelt fil Side 2 1.2 Flere filer Side 2 2. Filer fra en tidligere revision Side 3 3. E-mail Side 4 4. E-mail URL

Læs mere

Sådan opretter du en backup

Sådan opretter du en backup Excovery Guide Varighed: ca. 15 min Denne guide gennemgår hvordan du opretter en backup med Excovery. Guiden vil trinvist lede dig igennem processen, og undervejs introducere dig for de grundlæggende indstillingsmulighed.

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Excel tutorial om lineær regression

Excel tutorial om lineær regression Excel tutorial om lineær regression I denne tutorial skal du lære at foretage lineær regression i Microsoft Excel 2007. Det forudsættes, at læseren har været igennem det indledende om lineære funktioner.

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Bestil engangs fondsudtræk

Bestil engangs fondsudtræk Bestil engangs fondsudtræk Emne Bestilling af fondsudtræk er pr. 26.04.2015 integreret i Jyske Netbank Erhverv. Vejledning Registrering af faste indstillinger Inden du bestiller det første fondsudtræk,

Læs mere

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk NVR Client system Bruger Manual SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk 1 Indholdsfortegnelse. Side 3: Side 4-5: Side 6: Side 8: Side 10: Side 11:

Læs mere

Opdatering af Windows XP

Opdatering af Windows XP Opdatering af Windows XP For at sikre computeren mest muligt er det en god idé at opdatere sit styresystem jævnligt. Det anbefales, at man mindst en gang om ugen kontrollerer for opdateringer til sit styresystem,

Læs mere

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual Skyfillers Hosted SharePoint Kundemanual Kundemanual Indhold Generelt... 2 Online adgang SharePoint side... 2 Skift brugeradgangskode... 2 Adgang & opsætning... 3 Windows... 3 Tilføj SharePoint som intranet

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og Excel.

Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og Excel. - Filarkiv - Filarkiv - når dine besøgende skal hente PDF-filer fra din hjemmeside Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og

Læs mere

Manual for installering og brug af IE-spyad af Anette B. Overgaard

Manual for installering og brug af IE-spyad af Anette B. Overgaard Manual for installering og brug af IE-spyad af Anette B. Overgaard Jeg kan varmt anbefale alle at installere dette lille geniale program. Det sikrer dig mod rigtig meget spyware, som ligger rundt omkring

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer TeamBoard Hurtig Start #1 Velkommen til TeamBoard! USB TeamBoard Hardware Installation Seriel TeamBoard Denne hurtig start guide indeholder de vigtigeste ting ang. brugen af TeamBoard. Bemærk: Sæt altid

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.178 Side 1 Tilpas og bruge dit eget foto på din skærm

Vejledning til Photofiltre nr.178 Side 1 Tilpas og bruge dit eget foto på din skærm Side 1 Når du sidder ved din computer kan du gøre skrivebordet på din skærm mere personlig ved at bruge dit eget foto som baggrundsbillede. Men billedet skal jo tilpasses DIN skærm. Skærme har en opløsning

Læs mere

MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DM6000 INSTALLATION

MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DM6000 INSTALLATION MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DM6000 INSTALLATION 140 981 002 956 Vers. 3.47a 16-01-2017 INDHOLD 1 Introduktion... 4 2 Udpak DM6000 Installationen... 4 3 Installer DM6000... 6 4 Første opstart af DM6000...

Læs mere

MANUAL TIL. OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER

MANUAL TIL. OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER MANUAL TIL OptitecRS CIPHERLAB 8000 - SCANNER INDHOLDSFORTEGNELSE 1 SAMLING OG TILKOBLING AF SCANNER... 1 1.1 STRØM TIL SCANNER... 2 1.2 TILKOBLING TIL COMPUTER... 2 1.2.1 Tilkobling med Seriel Stik...

Læs mere

BRUGERMANUAL FLEXSCREEN

BRUGERMANUAL FLEXSCREEN BRUGERMANUAL FLEXSCREEN INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Login...3 Ændre password for en infoskærm...4 Ret tekst på siden...5 Indsæt et billede på siden...6 Opdel skærmen i kasser/bokse...8 Tilføj slide...10

Læs mere

Optiske forsøg med enkeltspalte, dobbeltspalte m.m.

Optiske forsøg med enkeltspalte, dobbeltspalte m.m. Fysikøvelse - Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Optiske forsøg med enkeltspalte, dobbeltspalte m.m. Formål Denne øvelse kan gøres mere eller mindre kvalitativ/kvantitativ. Den tager udgangspunkt

Læs mere

NYT Panda Antivirus 2007 Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af din PC. Afinstaller

Læs mere

Brugermanual til Assignment Hand In

Brugermanual til Assignment Hand In Brugermanual til Assignment Hand In Indhold: Undervisere:... 2 Hvor finder jeg Assignment hand in?... 2 Opret en opgave... 3 Slet en opgave... 4 Rediger en opgave... 4 Hvor finder jeg de afleverede filer?...

Læs mere

Hvordan downloader jeg Untis eller en ny opgradering af Untis?

Hvordan downloader jeg Untis eller en ny opgradering af Untis? Hvordan downloader jeg Untis eller en ny opgradering af Untis? Denne vejledning fortæller 1. Hvordan du downloader Untis første gang på en computer. 2. Hvordan du downloader den nyeste opgradering af Untis.

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Indhold... 1 Måling af stråling med Datastudio... 2 Måling af baggrundsstrålingens variation... 3 Måling af halveringstid... 4 Nuklidkort. (teoriopgave)... 5 Fyldning af beholdere... 6 Sådan fungerer

Læs mere

Carry it Easy Brugermanual

Carry it Easy Brugermanual Carry it Easy Brugermanual Brugermanual Version 2.0 2004-2006 CoSoSys SRL Carry it Easy Brugermanual Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...I 1. Introduktion...1 2. Systemkrav...2 3. Installation...2

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Vejledning i offentliggørelse af referater på Ekstranettet

Vejledning i offentliggørelse af referater på Ekstranettet Vejledning i offentliggørelse af referater på Ekstranettet Indhold Log ind på hjemmesiden... 1 Offentliggørelse af referat personfølsomme punkter... 1 Dagsorden:... 2 Dagsorden:... 2 PDF dokument... 3

Læs mere

Vejledning til online blanketten Beskæftigede inden for bygge og anlæg

Vejledning til online blanketten Beskæftigede inden for bygge og anlæg Vejledning til online blanketten Beskæftigede inden for bygge og anlæg Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Nyt til fysik A. Partikelfysik. nye muligheder. nyt pensum nyt udstyr

Nyt til fysik A. Partikelfysik. nye muligheder. nyt pensum nyt udstyr Nyt til fysik A nyt pensum nyt udstyr nye muligheder Partikelfysik Det nye emne i pensummet for fysik A rummer flere eksperimentelle aspekter, som rent faktisk kan håndteres i gymnasiet. Kosmisk stråling

Læs mere

isyn vejledning til leverandører Indhold

isyn vejledning til leverandører Indhold isyn vejledning til leverandører Indhold isyn vejledning til leverandører... 1 1. Undgå at mails ryger i uønsket post... 2 1a. Outlook 2010... 2 1b. Outlook 2007... 2 1c. Microsoft Outlook Express (version

Læs mere

Brugermanual. - For intern entreprenør

Brugermanual. - For intern entreprenør Brugermanual - For intern entreprenør Version 1.0 2014 Brugermanual - For Intern Entreprenør Velkommen som bruger på Smartbyg.com. Denne manual vil tage dig igennem de funktioner der er tilgængelig for

Læs mere

Opret en side/artikel og rediger din side

Opret en side/artikel og rediger din side 1 Opret en side/artikel og rediger din side Tips! Når du skal opbygge din hjemmeside og oprette sider og lægge indhold ind, så kig her. Nogle gange har vi oprettet nogle sider på forhånd, andre gange skal

Læs mere

Vejledning til: Mine aktiviteter (behandler)

Vejledning til: Mine aktiviteter (behandler) Vejledning til: Mine aktiviteter (behandler) Modulet "Mine aktiviteter" fungerer som et katalog over skemaer og øvelser, som er tildelt den enkelte borger. De skemaer og øvelser, man er vant til at give

Læs mere

Manual til Vandværksløsninger

Manual til Vandværksløsninger Formularer Flytte- og måleraflæsning 1 Manual til Vandværksløsninger 8. Formularer Flytte- og måleraflæsning Formularer Flytte- og måleraflæsning 2 Sådan arbejder du med formularen Formularer er et modul,

Læs mere

Det nye opgaveværktøj i itslearning september 2017

Det nye opgaveværktøj i itslearning september 2017 Det nye opgaveværktøj i itslearning september 2017 Muligheden for at oprette kommentarfiler er nu tilbage i opgaveværktøjet (pr. 8.9. 2017). Nedenfor er muligheden beskrevet. Beskrivelsen erstatter min

Læs mere

Picasa billedalbum og webalbum

Picasa billedalbum og webalbum Picasa billedalbum og webalbum Billedalbum og redigerings-værktøj Picasa er et billedalbum, som kan bruges til at opbevare, registrere, bearbejde og ordne sine digitale fotos i. Desuden kan du uploade

Læs mere

mac - installation af Maple 2018 med SKOLE-pakken

mac - installation af Maple 2018 med SKOLE-pakken mac - installation af Maple 2018 med SKOLE-pakken Download først de relevante installere til både Maple 2018 og til Skole-pakken. De downloadede filer vil som standard havne i mappen Overførsler den har

Læs mere

Vejledning til DTU DOC & RSS Feeds

Vejledning til DTU DOC & RSS Feeds Vejledning til DTU DOC & RSS Feeds Jeg vil efterfølgende blande billeder og beskrivelser. Jeg har desværre ikke muligheden for at kunne danne de "rigtige" billeder, da jeg ikke har rettigheder til at søge

Læs mere

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside.

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Først skal du åbne Windows Internet Explorer da dette program kan køre gruppen hjemmeside 100 %, du skal kigge ind på www.spejdernet.dk/jerslev

Læs mere

Sådan opretter du en elektronisk aflevering

Sådan opretter du en elektronisk aflevering Sådan arbejder du med opgaver i Gradebook/karakterbog Denne vejledning indeholder en detaljeret beskrivelse af hvordan du bruger gradebook/karakterbogen når du vil arbejde med opgaver og give karakterer

Læs mere

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows 2017 Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows NewTech IT Norgesvej 17 6100 Haderslev Tlf. 79 306 153 info@newtechit.dk www.newtechit.dk 29-04-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Første

Læs mere

Manual til Trafiktæller Vejdirektoratet

Manual til Trafiktæller Vejdirektoratet Poppelgårdvej 7-9 DK-2860 Søborg www.skjoet.com contact@skjoet.com Tel. 43960033 CVR: 27219098 Bank:0400-4010421344 Manual til Trafiktæller Vejdirektoratet Manual version 2.0-2. februar 2012 2 02/02/12

Læs mere

Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015

Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015 Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015 Om Seas-Nve Citrix Reciver 2015 Tidligere kunne Citrix kun tilgås fra en Browser (eks. Internet explorer, Safari,

Læs mere

Greenshot. Indhold Greenshot Klik på det ønskede emne for at springe direkte til emnet.

Greenshot. Indhold Greenshot Klik på det ønskede emne for at springe direkte til emnet. Greenshot Programmet Greenshot kan bruges til at lave skærmklip, dvs. kopiere hele eller dele af et skærmbillede og bruge det et andet sted. Derudover indeholder Greenshot en billededitor, hvor man kan

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012

Picto Selector. Lav dine egne symbolark. Version: August 2012 Picto Selector Lav dine egne symbolark Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5 Picto Selector på USB...8

Læs mere

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af opslagsfil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 4 Indlæsning af datafil i scanneren... 6 Brug af scanneren... 7 Sådan scanner du... 7 Tømning

Læs mere

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions Kom godt i gang Klik på knapperne nedenfor for at komme videre Forberedelse Download Adobe Digital Editions: Til Windows TRYK HER Til Mac OS TRYK HER Bemærk: Adobe Digital Editions

Læs mere

mac - installation af Maple 2016 med GYM-pakken

mac - installation af Maple 2016 med GYM-pakken mac - installation af Maple 2016 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 2016 og til Gym-pakken. De downloadede filer vil som standard havne i mappen Overførsler den har du

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer.

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer. 4. Gem en lydfil Du kan få en tekst gemt som en lydfil, som du kan få oplæst fra din mobiltelefon, en mp3 -afspiller eller en anden computer. Det kunne være en større tekst som er scannet ind til dig,

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. NB. Du kan aktivere links, ved at klikke på den tynde streg, så bliver du ført

Læs mere

Vejledning i installation af chipkortlæsere

Vejledning i installation af chipkortlæsere Vejledning i installation af chipkortlæsere fra Nets P. 1-15 Indholdsfortegnelse Vejledningens formål og indhold... 3 Formål... 3 Indhold... 3 Læsevejledning... 3 Rettigheder... 3 Softwareunderstøttelse

Læs mere

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt!

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt! Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5 Vigtigt! I forbindelse med installation af dankort terminalen, skal du på den computer hvor dankort

Læs mere

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse:

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: 1. Hvordan du bliver tilsluttet EasyBusiness...2 2. Hvordan du foretager en søgning...2 3. Hvordan du gemmer og åbner en søgning...4

Læs mere

1. Du bliver mødt af denne boks. Klik på Gem, og gem filen et sted hvor du kan finde den igen.

1. Du bliver mødt af denne boks. Klik på Gem, og gem filen et sted hvor du kan finde den igen. Ewido hed programmet tidligere, nu hedder det AVG Antispyware og er et program, som først og fremmest skal holde trojanske heste ude fra din maskine. Derudover, beskytter programmet dig mod en hel del

Læs mere

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo er et Windows 98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Win7/Win8 program, der kan holde rede på hjemmets, firmaets, foreningens eller skolens inventar

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Manual til at arbejde med POI på Garmin GPS.

Manual til at arbejde med POI på Garmin GPS. Manual til at arbejde med POI på Garmin GPS. Michael Pedersen (mike42dk) mike42dk@gratispoi.dk Juli 2009 Version 2.1 Jeg fralægger mig alt ansvar for den skade du kan komme til at forsage ved din GPS,

Læs mere

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Bølgelængdeinterval: 350 nm 1000 nm, nøjagtighed: < 1 nm. Brug Logger Pro s nyeste udgaver (3.6.0 eller 3.6.1). Hent evt. opdateringer fra Verniers hjemmeside

Læs mere

Få det bedste fra Windows 10

Få det bedste fra Windows 10 PRØV TO NYE, FANTASTISKE FUNKTIONER: Få det bedste fra Windows 0 Windows 0 byder på en perlerække af nye og spændende funktioner. Vi har fundet to smarte programmer, der giver dig en forsmag på det nye

Læs mere

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af stregkodefil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 5 Indlæsning af datafil i scanneren... 7 Brug af scanneren... 8 Sådan scanner du... 8 Sådan

Læs mere

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Beskrivelse af fejlen Salmebogen på CD-ROM har visse problemer med at fungere i Internet Explorer

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Indstillinger af skærm, skrivebord og papirkurv

Indstillinger af skærm, skrivebord og papirkurv Skærmens format og opløsning Skærmens opløsning angives i pixels (små kvadrater). Den valgte opløsningen skal helst passe med skærmens format, dvs. forholdet mellem længde og bredde, ellers bliver billederne

Læs mere

Manual for installation og brug af Regsupreme

Manual for installation og brug af Regsupreme Manual for installation og brug af Regsupreme af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. NB. Du kan aktivere links, ved at klikke på den tynde streg, så bliver du ført ud på de aktuelle

Læs mere

ISOWARE release note

ISOWARE release note ISOWARE 7.0.0 release note Indhold Vigtig information... 2 Forbedringer og nye features... 2 Processer... 2 Nemmere oversættelse i processer... 2 Vis og rediger uploadede filer i Microsoft Office Online...

Læs mere

Hvordan opretter jeg en ODBC-forbindelse til en MySql-database?

Hvordan opretter jeg en ODBC-forbindelse til en MySql-database? Hvordan opretter jeg en ODBC-forbindelse til en MySql-database? For at kunne forbinde Untis på din computer til serveren, hvor Untis Multiuser er placeret, skal der oprettes en ODBC-forbindelse på din

Læs mere

Vejledning til NIN, Grønlands arealregister, for ansøgere

Vejledning til NIN, Grønlands arealregister, for ansøgere Vejledning til NIN, Grønlands arealregister, for ansøgere Departement for Boliger, Infrastruktur og Trafik Grønlands Selvstyre Asiaq Grønlands Forundersøgelser Version 2 - april 2010 Version 2 april 2010

Læs mere

VDI Manual v. 5 Indhold

VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5... 1 VDI Windows 7 Manual... 2 VDI Windows xp Manual... 3 Andre Browsere Manual... 4 VDI Andoid Manuel opsætning af Citrix Reciever... 6 Automatisk opsætning af

Læs mere