BIBLIOTEKET. fremtidens kontorhotel?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BIBLIOTEKET. fremtidens kontorhotel?"

Transkript

1 BIBLIOTEKET fremtidens kontorhotel?

2

3 Her er et kontorhotel. Her er et bibliotek. Integrer dem! Denne publikation viser resultatet af den udfordring. LYNfabrikken og tegnestuen PomP har skabt en ny og samlende identitet for Det Nye Biblioteksrum. Der er taget højde for arbejdsliv, arbejdsmiljø og den mangfoldighed af brugere der vil færdes i dette rum. Nu ligger publikationen her, og dermed er dørene åbnet for en diskussion og dialog omkring denne vision.

4 stuen værelserne forhave

5 baghaven græsgang køkkenet

6 SKAT SKATs idé om biblioteket som et alternativt sted at arbejde fra. SKAT har som strategisk mål, at vi vil være en rigtig god arbejdsplads blandt de allerbedste i En væsentlig del af det er at skabe større fleksiblitet for den enkelte medarbejder. Det gælder fleksibilitet i forhold til sammenhængen mellem familie- og arbejdsliv, men også mellem arbejdsopgaver og optimale steder at løse dem fra. Projektet i Aalestrup er for SKAT at tænke arbejde på en ny måde. Et forsøg på at skabe et alternativ til at køre langt til skattecentret i den større by her Viborg, Skive, Aalborg eller Thisted eller til at arbejde alene derhjemme. Også et forsøg på at tænke decentrale arbejdsstationer ind som en mulighed for at understøtte arbejdsopgaver i forandring. Det kunne være inddrivelses- eller kontrolmedarbejderen, der har brug for at logge på mellem to besøg ude eller holde møde med en skatteyder lokalt. Vi ønsker at give medarbejderne et tilbud om et andet sted at arbejde fra og mødes på. Et fremtidens kontor. Der er mange bud på fremtidens kontor. Et af dem er, at fremtidens kontor integrerer hverdags- og arbejdsliv på nye måder. For SKAT står biblioteket som et bud på et fysisk rum, der kan det. Et offentligt rum med stil og karakter, og plads til både aktivitet og fordybelse. Vi har svært ved at se skattemedarbejderen sætte sig og arbejde på et hotspot på en tankstation, men let ved at se perspektiver i at medarbejderen indgår i et lokalt, moderne kontorfællesskab på biblioteket.

7 For SKAT rummer ideen også, at andre og ikke kun skattemedarbejderen arbejder på biblioteket. Et kontorfællesskab ikke kun mellem SKAT og bibliotek, men et fællesskab der henvender sig mere bredt til medarbejdere fra andre myndigheder, selvstændige erhvervsdrivende, andre med hjemmearbejde og brug for et socialt fællesskab osv. På den måde er det også et projekt med en grundidé, der udfordrer skattemedarbejderen på identitet og arbejdsforståelse: Hvilke opgaver kan løses hvor og i selskab med hvem? At arbejde på et bibliotek er en tanke, der skal have lov til at slå rod. Det viser allerede de spæde erfaringer. For SKAT er projektet i Aalestrup af samme grund et meget åbent projekt det er en idé, en vision, som kan kopieres og videreudvikles, af og med nye aktører og andre inspirationer. Det er ikke en færdig opskrift, men endnu et bud på, hvordan det biblioteksrum, som så mange bejler til, også kan bruges. Et rum som vi hos Vesthimmerlands Kommune og Aalestrup Bibliotek har mødt en stor åbenhed og interesse for at se andre muligheder i.

8 VESTHIMMERLANDS KOMMUNE Vesthimmerland er et udkantsområde karakteriseret ved lavt uddannelsesniveau og lavt skattegrundlag. Af kommunens indbyggere bor lidt over halvdelen på landet, mens resten er bosat i kommunens fire hovedbyer, hvoraf Aalestrup er den mindste med ca indbyggere. Vesthimmerlands Kommune ønsker at gøre det mere attraktivt at bo og arbejde i kommunen og vil derfor gerne medvirke i projekter der kan fremme dette mål. I projektet afprøves biblioteket som fysisk ramme om nye måder at arbejde på, hvor arbejdsliv og hverdagsliv kobles. Samtidig bruges det tværoffentlige samarbejde som afsæt for udviklingen af nye services. Det åbner for nye muligheder for borgerne i et landdistrikt som Vesthimmerland. Man kan bo og arbejde lokalt; man kan arbejde lokalt i moderne rammer; man kan få et nyt lokalt mødested og dette kan også bruges til møder med eller servicetilbud fra en offentlig myndighed, som ellers ligger længere væk. Det konkrete projekt handler om at skabe det gode liv gennem en større integration af arbejdsliv og hverdagsliv og kan give kommunen en gevinst gennem:

9 mere liv og aktivitet i lokalområdet i dagtimerne tilbuddet reducerer borgernes behov for at pendle ud af kommunen for at komme på job reduceret transporttid frigør tid til lokale aktiviteter også udenfor dagstimerne udnytte digitaliseringens muligheder for større bosætning i landdistrikterne eksisterende lokaler og faciliteter bruges mere effektivt og af flere biblioteket får kontakt til nye kunder og styrker positionen som lokalt mødested at der tilføres området større økonomiske ressourcer

10 AALESTRUP BIBLIOTEK Aalestrup Bibliotek ligger i centrum af Aalestrup i Knabergården, som foruden bibliotek rummer Turistinformation, Lokalhistorisk Arkiv, Erhvervskontor, Den Kommunale Ungdomsskoles kontorer, sygeplejeklinik, base for døgn- og hjemmesygeplejens ansatte samt kursus- og mødelokaler. I forbindelse med Knabergården ligger biograf- og teaterhuset Knaberscenen. Knabergården er således et hus, hvor mange mennesker har deres daglige gang. For biblioteket er det vigtigt at udvide samarbejdsrelationer og indgå i nye partnerskaber. Som lillebror i bibliotekssamarbejdet i Vesthimmerland er det nødvendigt at bevise vores eksistensberettigelse, og derfor greb vi med glæde muligheden for et samarbejde med SKAT om fremtidens kontorhotel. Men det var ikke kun kold beregning, der fik os til at gå med i projektet.

11 Vores nye rolle er værtsrollen. Udviklingen på biblioteksområdet er gået stærkt i de seneste år. I takt med indførelsen af de nye medier i biblioteket og med internettets gennembrud er der sket en forandring i benyttelsen af biblioteket: Bogudlånet er faldet, udlånet af andre materialer er steget, brugerne er blevet mere selvhjulpne og har en anden forventning til biblioteket end tidligere. Biblioteket er ikke længere et sted man primært kommer for at låne bøger, men skal også opfylde brugernes mangeartede lærings- og oplevelsesbehov. I Biblioteksstyrelsens strategi for biblioteksudvikling er det udtrykt som fra boglager til forundringsrum. Samtidig er bibliotekarrollen under forvandling. Vi skal forsøge at matche et samfund, der går fra produktorientering til brugerorientering. Vores nye rolle er værtsrollen. Med projektet får vi mulighed for at føre mange af vores tanker om biblioteksudvikling ud i livet. Vi skal sammen med SKATs medarbejdere eller andre interesserede skabe nye måder at arbejde på, vi skal omdefinere vores egne roller, og sidst men ikke mindst skal vi skabe et fysisk rum, der opfylder brugernes forventninger til et moderne bibliotek.

12 Den nye LYNfabrikken og tegnestuen PomP har transformeret et neutralt biblioteksrum til en organisk og afvekslende arbejdsplads. Væk er de traditionelle løsninger, i stedet har LYNfabrikken og PomP taget udgangspunkt i det udfordrende, sanselige, inspirerende og nærværende arbejdsliv. Biblioteket er blevet forvandlet til et rum, der besynger mangfoldigheden og inviterer til dialog, inspiration og det gode arbejdsliv. Det nyskabende er at integrere det private med det offentlige rum. Skabe nogle optimale rammer for brugerne i kontorhotellet, men i tæt samspil med bibliotekets andre brugere. Resultatet bliver en blanding af forskellige former for arbejdsliv og en ny ramme, hvori biblioteket vil favne en endnu bredere gruppe af befolkningen.

13 arbejdsplads Det nyskabende er at integrere det private med det offentlige rum. Det Nye Biblioteksrum bliver således ramme for en ny dagligdag for mange mennesker. Et konstruktivt alternativ til pendleren og hjemmearbejdspladsen og et tilbud til andre aktører i lokalsamfundet: Den selvstændige, freelanceren, projektmedarbejderen på gennemrejse og andre virksomheder og institutioner i nærområdet. Derved åbner Det Nye Biblioteksrum med sin brede appel dørene op for en tværfaglighed og mangfoldighed, som de færreste kontorhoteller kan prale af.

14 [den demokratiske dagligstue]

15 Pernille Schaltz, chef for Københavns Hovedbibliotek

16 HJEMLIGHED

17 LYNfabrikken og PomP har skabt fire hjemlige zoner køkkenet, stuen, værelserne og haven. Zonerne understøtter de menneskelige handlinger de skaber sammenhængskraften. Løsningen af biblioteksrummet som kontorhotel tager udgangspunkt i begrebet hjemlighed. Det Nye Biblioteksrum tager højde for forskellighed og tilgodeser de differentierede behov, der knytter sig til en arbejdsdag. For at skabe det optimale arbejdsliv skal der være plads til individet. Tilgængelighedsbegrebet skal være dynamisk i dette rum: Man skal såvel kunne afgrænse sig, som sætte sig selv i spil man skal kunne fordybe sig og trække sig tilbage. Det Nye Biblioteksrum skal kunne favne både det sanselige, det kommunikerende det differentierede arbejde og kontemplationen.

18

19 Når man træder ind i Det Nye Biblioteksrum, er det første man ser et stort køkken. For enden af bordet sidder bibliotekaren og arbejder ved sin bærbare computer. På de høje barstole sidder folk og læser dagens avis, tjekker mails, og på bænkene ved det lave bord er der kolleger i snak. Der drikkes kaffe og det bobler af liv i køkkenet. Køkkenet er samlingspunktet i Det Nye Biblioteksrum. Et fristed hvor langborde og bænke fordrer dialog og inviterer til fællesskab. I Det Nye Biblioteksrum bliver køkkenet centrum en base som samler alle aktiviteter i rummet. Det er her man sætter sig selv i spil. Man gør sig tilgængelig. Det er her man sætter sig selv i spil KØKKENET

20 En lille markedsplads tæt på køkkenet. Via et lille køkken har bibliotekaren mulighed for at byde sine gæster en kop kaffe. Denne enkle handling bliver i Det Nye Biblioteksrum anvendt som døråbner for rummets nye indretning. Bibliotekaren er rummets vært. Hun er centralt placeret og let tilgængelig. Køkkenet bliver Det Nye Biblioteks dynamiske modtagelsesområde. Tæt op af køkkenet står reolen med de aktuelle materialer. Et rum for fremvisning af de seneste highlights fra bog-, dvd- og cd markedet og samtidig et rum for aviser, turistinformation, pjecer og flyers. En lille markedsplads tæt på køkkenet.

21

22 Køkkenet bliver Det Nye Biblioteks dynamiske modtagelsesområde.

23

24 VÆRELSERNE Det er her man afgrænser sig. Værelserne er i et hjem rum med en klart defineret tradition. I værelserne tages der højde for den enkeltes arbejde, og den enkeltes private zone. Arbejdsstationerne er indrettet som fleksible boxe, der meget enkelt kan låses af, når der opstår en pause i ens arbejde. De er enkelt formgivet, som kvadratiske kuber. Om dagen udgør de et lille miniature kontorlandskab, og når de lukkes af om aftenen, står de som skulpturer og projektionsflader i forbindelse med diverse events.

25

26 om aftenen står arbejdskuberne som skulpturer og projektionsflader i forbindelse med diverse events.

27

28 Hvis vi formidler bøger som vi gjorde for 25 år siden, så dør vi

29 - Kirsten Boelt, Politiken

30 STUEN

31 Det er her man trækker sig tilbage fysisk såvel som psykisk. Mødelokalerne er vores stue. Indrettet som små pavilloner står mødelokalerne lette og tilgængelige tæt op af arbejdsstationerne. De er i dialog med resten af rummet, men med deres halvåbne struktur skaber de det perfekte rum for fordybet samtale og koncentration, et sted for fortrolige samtaler og intensive udviklingsmøder. Med vægt på lyd og lys, er de beklædt indvendigt med farvestrålende filt.

32

33 Et alternativt møderum, hvor tilfældige møder og dialog opstår. forhaven Det er her man udfolder og fordyber sig. Haven er den mest sanselige zone i Det Nye Biblioteksrum. Haven spænder over rummet som et langt græsplænetæppe spændt ud mellem en forhave og en baghave. Baghaven er placeret mellem køkkenet og arbejdsstationerne. Som en bænk rundt om et træ, med høje siv omkring et sted for fordybelse en pause fra rummets lyde. I den anden ende af rummet en forhave til møde mellem mennesker. Et sted hvor man slapper af og tager en pause. Et alternativt møderum, et neutralt sted hvor tilfældige møder og dialog opstår.

34 baghaven - et sted for fordybelse en pause fra rummets lyde.

35

36 Biblioteksbranchen har brug for forsøg

37 - Ove Hesselbjerg Rasmussen, Politiken

38 EXIT

39 I Det Nye Biblioteksrum er der sat fokus på det at sanse, at kommunikere, at arbejde og fordybe sig. Alle er de vigtige elementer i et moderne arbejdsliv. Det Nye Biblioteksrum (ud)fordrer en innovativ tankeproces, og skaber platform for en dynamisk og levende arbejdsplads. Selve visionen om at integrere et kontorhotel i det velkendte biblioteksrum åbner en mangfoldighed af muligheder visioner som kan bidrage med mange nye udviklingspotentialer. Vi glæder os til at se visionen realiseret.

40 BIBILOTEKET fremtidens kontorhotel? Udgivet af : Vesthimmerlands Kommune, Aalestrup Bibliotekog SKAT, februar 2008 oplag : 150 stk. Idé og copyright : Lynfabrikken og PomP Layout & grafisk design : Rikke Cilja Modeller : damm-design Tryk : Sats : Baksheesh Papir : Galerie Art Silk-mat

41

42 PomP arbejder i dialog med erhvervslivet, kulturinstitutioner og andre, som ønsker at udfordre design og indretning. Tegnestuens arbejder tager afsæt i et ønske om at skabe design, som sjælen ikke glider af på og lade design være en integreret del af vore fortællinger. PomP skaber projekter, rum og møbler, der animerer brugerne til kreativ og anderledes handling og tænkning. Projekterne udvikles i tæt samarbejde med brugerne og kiler sig ind i den skabende proces fra ide til færdigt produkt. Mere info: Designhus i Århus, startet i Arbejdsstationer til 30 kreative virksomheder, cafe, designbutik, mødelokaler, foredrag, undervisning, og konsulentenheden LYNlab. LYNlab har tidligere løst opgaver for DR // Århus Festuge // Arla // FDM // Krifa Erhverv // Randers Kommune // Roskilde Kommune // Vejle Kommune // Kolding Kommune // Århus Erhvervsafdeling //... Mere info: Kontakt:

Dynamisk civilsamfund og styrket social kapital

Dynamisk civilsamfund og styrket social kapital Dynamisk civilsamfund og styrket social kapital Tag ansvar Programmet er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 4. oktober 2014 Program for dynamisk civilsamfund og styrket social kapital Civilsamfundet

Læs mere

Kreativt iværksætterhus i Svendborg. Idéoplæg

Kreativt iværksætterhus i Svendborg. Idéoplæg Kreativt iværksætterhus i Svendborg Idéoplæg Titel Idéoplæg til et kreativt iværksætterhus Udgivelsesdato Januar 2013 Udarbejdet for Svendborg Kommune Fremtidsfabrikken Udarbejdet af Kalmer & Hvass Arkitekter

Læs mere

Kreativt iværksætterhus i Svendborg. Idéoplæg

Kreativt iværksætterhus i Svendborg. Idéoplæg Kreativt iværksætterhus i Svendborg Idéoplæg Titel Idéoplæg til et kreativt iværksætterhus Udgivelsesdato Februar 2013 Udarbejdet for Svendborg Kommune Fremtidsfabrikken Udarbejdet af Kalmer & Hvass Arkitekter

Læs mere

Strategi for fremtidens dagtilbud i Holbæk Kommune Marts 2014

Strategi for fremtidens dagtilbud i Holbæk Kommune Marts 2014 Strategi for fremtidens dagtilbud i Holbæk Kommune Marts 2014 2 Velkommen til fremtidens dagtilbud Det, du nu læser, er Holbæk Kommunes Strategi for fremtidens dagtilbud. I 2012 vedtog Holbæk Kommune en

Læs mere

Kan vi måle en relation? Relationsarbejde i det mobile Bibliotek

Kan vi måle en relation? Relationsarbejde i det mobile Bibliotek Kan vi måle en relation? Relationsarbejde i det mobile Bibliotek Denne projektrapport er en faglig vinkel på projekt Det gode liv i landområderne udvikling af det mobile bibliotek. Rapporten henvender

Læs mere

Notat Fremtidsperspektiver for Faxe Kommunes biblioteker og borgerservice

Notat Fremtidsperspektiver for Faxe Kommunes biblioteker og borgerservice Notat Udviklingsplan for bibliotek og borgerservice Sagsbeh.: majof & hega Fremtidsperspektiver for Faxe Kommunes biblioteker og borgerservice Foto: Indgangsparti på Hjørring Bibliotek Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Folkebibliotekerne i vidensamfundet

Folkebibliotekerne i vidensamfundet S T Y R E L S E N F O R BIBLIOTEK OG MEDIER Folkebibliotekerne i vidensamfundet Rapport fra Udvalget om folkebibliotekerne i vidensamfundet Folkebibliotekerne i vidensamfundet Rapport fra Udvalget om

Læs mere

Albertslund Bibliotek. Virksomhedsplan 2014. Albertslund Bibliotek Bibliotekstorvet 2 2620 Albertslund. www.albertslundbibliotek.dk bib@albertslund.

Albertslund Bibliotek. Virksomhedsplan 2014. Albertslund Bibliotek Bibliotekstorvet 2 2620 Albertslund. www.albertslundbibliotek.dk bib@albertslund. Virksomhedsplan 2014 Albertslund Bibliotek Albertslund Bibliotek Bibliotekstorvet 2 2620 Albertslund www.albertslundbibliotek.dk bib@albertslund.dk T 43 68 70 00 F 43 68 70 68 SIDE 2 Indhold Indledning...

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk. Århusgade 88, 2.sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 THISTED BIBLIOTEK WORKSHOP FORLØB

Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk. Århusgade 88, 2.sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 THISTED BIBLIOTEK WORKSHOP FORLØB Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk Århusgade 88, sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 THISTED BIBLIOTEK FORLØB KOLOFON THISTED BIBLIOTEK - ET FORLØB Opdragsgiver: Realdania Kulturstyrelsen

Læs mere

DECEMBER 2009 STRATEGI: KULTUR FOR ALLE WWW.KUM.DK KULTUR FOR ALLE KULTUR I HELE LANDET

DECEMBER 2009 STRATEGI: KULTUR FOR ALLE WWW.KUM.DK KULTUR FOR ALLE KULTUR I HELE LANDET DECEMBER 2009 STRATEGI: KULTUR FOR ALLE WWW.KUM.DK KULTUR FOR ALLE KULTUR I HELE LANDET KULTUR FOR ALLE KULTUR I HELE LANDET Strategien er udgivet i 2009 af: Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 Kbh. K www.kum.dk

Læs mere

MARTS 2010. Modelprogram for plejeboliger

MARTS 2010. Modelprogram for plejeboliger MARTS 2010 Modelprogram for plejeboliger Titel Modelprogram for plejeboliger Udgiver Erhvervs- og Byggestyrelsen og Realdania Ansvarlig institution Erhvervs- og Byggestyrelsen Forfatter Modelprogrammet

Læs mere

Kulturpolitik Frem mod 2020. Syddjurs som Kulturkommune. Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015.

Kulturpolitik Frem mod 2020. Syddjurs som Kulturkommune. Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. Kulturpolitik Frem mod 2020 Syddjurs som Kulturkommune Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. INDHOLD Forord... 3 Syddjurs Kultur Vision 2020... 4 Formidling Kultur og oplevelser...

Læs mere

inspirationsguide Indretning af arbejdspladser til undervisere

inspirationsguide Indretning af arbejdspladser til undervisere inspirationsguide Indretning af arbejdspladser til undervisere INSPIRATIONSGUIDE Indretning af arbejdspladser til undervisere Udgiver: Danmarks Lærerforening Vandkunsten 12 1467 Kbh. K www.dlf.org Frie

Læs mere

Iben Jakobsen Moderne Biblioteksudvikling 26. Maj 2010 A08 Projekt Side 2 af 19

Iben Jakobsen Moderne Biblioteksudvikling 26. Maj 2010 A08 Projekt Side 2 af 19 Det Informationsvidenskabelige Akademi Det Åbne Bibliotek 4. semester projektopgave Iben Jakobsen A08 26. maj 2010 5714 ord A08 Projekt Side 2 af 19 Det Åbne Bibliotek ABSTRACT I første afsnit forklarer

Læs mere

interviewundersøgelse

interviewundersøgelse Folkebiblioteket: Fra bøger til brugere interviewundersøgelse Styrelsen for Bibliotek og Medier 12.03.08 Indholdsfortegnelse 1. Formålet med undersøgelsen side 3 2. Interviewspørgsmål side 4 3. Rammerne

Læs mere

&BORGER BIBLIOTEK DU ER ALTID VELKOMMEN! KNUDSEN SYD BIBLIOTEKSCHEFFORENINGEN KULTURSTYRELSEN DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING

&BORGER BIBLIOTEK DU ER ALTID VELKOMMEN! KNUDSEN SYD BIBLIOTEKSCHEFFORENINGEN KULTURSTYRELSEN DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING BIBLIOTEK &BORGER DU ER ALTID VELKOMMEN! KNUDSEN SYD BIBLIOTEKSCHEFFORENINGEN KULTURSTYRELSEN DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING Bibliotek og Borger Du er altid velkommen! 2. rev. udgave. Udarbejdet af Hanne

Læs mere

Frivilligrådets anbefalinger til en ny national civilsamfundsstrategi

Frivilligrådets anbefalinger til en ny national civilsamfundsstrategi 3. juni 2014 Frivilligrådets anbefalinger til en ny national civilsamfundsstrategi Deltagelse i fællesskabet er den grundlæggende præmis for et sundt og bæredygtigt samfund. Vejen til et samfund, hvor

Læs mere

Biblioteks- og Borgerservicechef til Ringsted Kommune

Biblioteks- og Borgerservicechef til Ringsted Kommune til Job- og personprofil Denne job- og personprofil indeholder: Den korte introduktion Organisationen og jobbet Personen Rekrutteringsprocessen 27-11-2013 www.malenehansen.dk Den korte introduktion Ringsted

Læs mere

Notatark. Hornsyld og Bråskov,- en del af Hedenstederne. Formål. Navne på projektansvarlige. Baggrund for projektet.

Notatark. Hornsyld og Bråskov,- en del af Hedenstederne. Formål. Navne på projektansvarlige. Baggrund for projektet. Notatark Sagsnr. 04.21.00-G01-2-14 Sagsbehandler Susanne Ernst 14.3.2014 Ansøgningsskema Hornsyld og Bråskov,- en del af Hedenstederne Branding og bosætning i Hornsyld og Bråskov Formål Projektet skal

Læs mere

MAJ 2014 STRATEGI FOR SMÅ BØRNS MØDE MED KUNST OG KULTUR

MAJ 2014 STRATEGI FOR SMÅ BØRNS MØDE MED KUNST OG KULTUR MAJ 2014 WWW.KUM.DK STRATEGI FOR SMÅ BØRNS MØDE MED KUNST OG KULTUR MAJ 2014 STRATEGI FOR SMÅ BØRNS MØDE MED KUNST OG KULTUR 3 FORORD Kunsten og kulturen skal være en del af børns og unges liv, fra de

Læs mere

GUIDE TIL RUM OG INDRETNING

GUIDE TIL RUM OG INDRETNING Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk Århusgade 88, 2.sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 FREMTIDENS LÆRINGS- ARBEJDS- OG SUPPORTRUM JUNI 2013 FORORD FORORD Uddannelsessektoren er under

Læs mere

ODENSE CENTRALBIBLIOTEK

ODENSE CENTRALBIBLIOTEK ODENSE CENTRALBIBLIOTEK Det tredje sted - bibliotekets nye services fremover Evaluering Det tredje sted bibliotekets services fremover Evalueringen er udarbejdet af: Hanne Marie Knudsen Konsulentfirmaet

Læs mere

DEN SKRÆDDERSYEDE ARBEJDSPLADS. - en scrapbog om begrebet Kompetencemiljø

DEN SKRÆDDERSYEDE ARBEJDSPLADS. - en scrapbog om begrebet Kompetencemiljø DEN SKRÆDDERSYEDE ARBEJDSPLADS - en scrapbog om begrebet Kompetencemiljø ER MØDELOKALET FOR KORT? STUMPER KOPI- RUMMET? STRAMMER KANTINEN? INTRO Måden vi arbejder på ændrer sig konstant, og i de senere

Læs mere

den kompetente borger fremtidens samarbejde mellem folkeoplysning og biblioteker

den kompetente borger fremtidens samarbejde mellem folkeoplysning og biblioteker den kompetente borger fremtidens samarbejde mellem folkeoplysning og biblioteker den kompetente borger fremtidens samarbejde mellem folkeoplysning og biblioteker Den kompetente borger Fremtidens samarbejde

Læs mere

Bymiljøets betydning for virksomheders værdiskabelse

Bymiljøets betydning for virksomheders værdiskabelse Bymiljøets betydning for virksomheders værdiskabelse 1 - mødet med bymiljøet! Kan bymiljøets udformning stimulere økonomisk vækst? Hvordan kan bymiljøer bidrage til værdiskabelse og netværk mellem mennesker

Læs mere

Hvordan børn og unge-politikken er blevet til?

Hvordan børn og unge-politikken er blevet til? Hvordan børn og unge-politikken er blevet til? Århus Kommune præsenterer UDGIVET AF: Århus Kommune Børn og Unge UDGIVET: December 2008 LAYOUT: U28 FOTO: Hartmann Schmidt Fotografi TRYK: Århus Kommunes

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER Hvordan bliver mellemrum til byrum? Kender du historien om dit byrum? Vi tænker sjældent over, at

Læs mere

Samarbejde mellem folkebibliotek og folkeskole. indsigt, erfaringer, mulig heder og perspektiver

Samarbejde mellem folkebibliotek og folkeskole. indsigt, erfaringer, mulig heder og perspektiver Samarbejde mellem folkebibliotek og folkeskole indsigt, erfaringer, mulig heder og perspektiver indhold Brug bibliotekarernes kompetencer i skolerne Undersøgelse: Bibliotekschefer om samarbejde 5 Det digitale

Læs mere