Beskæftigelse af flygtninge med traumer. En undersøgelse af viden og praksis i Norden

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beskæftigelse af flygtninge med traumer. En undersøgelse af viden og praksis i Norden"

Transkript

1 Beskæftigelse af flygtninge med traumer En undersøgelse af viden og praksis i Norden

2 Undersøgelsen > Virkningsfulde beskæftigelsesindsatser > Flygtninge der er psykisk sårbare, har symptomer på traumer eller er traumatiserede > Forsknings- og litteraturstudie og undersøgelse af eksisterende indsatser i Norden > Center for Udsatte Flygtninge og Nordisk Ministerråd

3 Hvordan har vi gjort? > Forskningsdatabaser og relevante nordiske institutioner > Snowball sampling > VIVE - Lovende praksis > Casebesøg

4 Hvad viser undersøgelsen? Helhedsorienterede og tværfaglige indsatser Arbejde først indsatser > Få indsatser for målgruppen der er beskæftigelsesrettede Grundig afdækning før match Empowerment > Mange indsatser hvor traumatiserede er en delmålgruppe

5 Konklusion > Investering betaler sig > Ekstra ressourcer sikrer flow og betyder problemer bliver løst, før de vokser sig større > Det kræver tid og tilgængelighed at opbygge tillid, at se forandringsparathed og afdække ressourcer > Klare systematikker og metoder virker > Stringent metode og systematik giver plads til improvisation > Beskæftigelsesfokus frem for forberedelsesfokus virker > Men kun sammen med et nuanceret blik for den enkeltes behov og relevant støtte, opfølgning og efterværn > Troen på at alle der vil, kan > Anerkendelse af det enkelte individs motivation og ønsker er et gennemgående tema i indsatserne og for dem der udfører dem!

6 Om Hela familjen 2.0 Den Europæiske Socialfond finansierer projektet Det drives af Malmö kommunes fem socialtjenester. Integreret i den normale drift. Målgruppen er voksne i børnefamilier, der har modtaget overførselsindkomst/kontanthjælp i mindst 24 måneder. Projektmål er mindst 600 deltagere. Status 719 deltagare (180612). 15 sagsbehandlere, administrative samt projektledere.

7 Hvordan vi arbejder med flygtninge og dåligt helbred? Projektet er ikke kun for flygtninge. Ca. 70% af deltagerne kommer fra lande, hvor de kan kategoriseres som flygtninge. 30% af dem har forskellige helbredsproblemer, herunder traumer. Kortlægning. Individuel plan for begge voksne i husholdningen. Samarbejde med andre indsatser, både for at arbejde med dårligt helbred og arbejdsmarked.

8 Om Hela familjen 2.0 Nærhed och helhed. Udvikler metode for at måle progression mod selvforsørgelse. Arbejder med ligestilling. Bruger værktøj for at ligestillingssikre vores borgermøder.

9

10 At måle progression 328 av 471 deltagere har udviklet sig mod selvforsørgelse i till arbejde (74 kvinder och 48 mænd) 20 till studier (16 kvinder och fire mænd) 73 af anden årsag (55 kvinder og 18 mænd) Totalt 215 afsluttede deltagere Projektmål: 120 afsluttede til selvforsørgelse enten arbejde eller studier.

11 Samfundsøkonomisk gevinst? Hver barnefamilie beregnes til gennemsnitligt at modtage 9000 kr/måneden i overførselsindkomst. Det betyder, at de ca. 60 husholdninger som er blevet selvforsørgende i Hela familjen i løbet af 2017 betyder en formindsket udgift på ca kr om måneden. I 2018 forventes yderligere ca 60 personer at blive selvforsørgende. År Besparelse Beregning ,58 millioner kr 540 t.kr x12 måneder. 5,58 millioner ,16 millioner kr 5,58 mio. + 5,58 mio. (60 selvforsørgede i nye selvforsørgende 2018).

12 Kontakt Sara Kleijsen Åhlander, avdelningschef Tfn: Magnus Sjöberg, projektledare Tfn:

13 Tak for ordet! Mette Blauenfeldt, sektionschef, mail: Følg med i undersøgelsen på Tak for ordet