Integration mellem Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse og Københavns Universitet og/eller Aarhus Universitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Integration mellem Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse og Københavns Universitet og/eller Aarhus Universitet"

Transkript

1 1 Den 24. august 2006 Integration mellem Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse og Københavns Universitet og/eller Aarhus Universitet Videnskabsminister Helge Sander har ved brev af 22. juni 2006 anmodet bestyrelsesformændene for GEUS, KU og AU om en vurdering af, hvilken af følgende tre modeller, der bedst bidrager til regeringens faglige mål med integrationen mellem universitets- og sektorforskningsområdet i det nye danmarkskort: Geocenter Danmark modellen, som foreslået af Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse med deltagelse af Aarhus Universitet og Københavns Universitet (i det følgende benævnt Geocenter DK modellen) Integration af Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse i Københavns Universitet (i det følgende benævnt KU-GEUS modellen) Integration af Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse i Aarhus Universitet (i det følgende benævnt AU-GEUS modellen). På et møde i Videnskabsministeriet den 23. juni 2006 med ledelserne fra GEUS, KU og AU og med deltagelse fra Miljøministeriets departement blev den videre proces med arbejdet aftalt med henblik på forelæggelse for regeringen senest den 15. september Det blev fra Videnskabsministeriet tilkendegivet, at en forudsætning for det fremtidige samarbejde er, at GEUS forbliver i sine nuværende fysiske rammer i Geocentret i København i Øster Voldgade 10 komplekset, som GEUS flyttede til i På et opfølgende møde i Videnskabsministeriet den 18. august 2006 blev der gjort status for arbejdet og den videre proces for færdiggørelsen af besvarelsen til videnskabsministeren aftalt med henblik på fremsendelse fra GEUS bestyrelsesformand inden 15. september Vision Integrationen mellem universitets- og sektorforskningsområdet skal på det geologiske område føre til en forøgelse af studenteroptaget til geologistudiet samt kandidat- og ph.d. produktionen sikring/styrkelse af myndighedsopgaverne på miljø-, energi- og råstof-området i Danmark samt i forhold til Grønlands Hjemmestyre øget innovation i forhold til erhvervslivet øget international gennemslagskraft på forskningen øget hjemtagning af midler fra EU.

2 2 2. GEUS rolle som rigsinstitution på geologi-området Faget geologi i Danmark er kendetegnet ved det specielle forhold, at to relativt små universitetsinstitutter på henholdsvis Københavns og Aarhus Universitet står for uddannelserne, mens GEUS i forhold hertil er en stor offentlig forsknings- og rådgivningsinstitution. GEUS og Geologisk Institut ved KU indgår allerede i Geocenter København, hvor samarbejdet er fastlagt i en statut. GEUS har - ligesom andre landes geologiske undersøgelser - en række opgaver, som gør GEUS til noget særligt blandt sektorforskningsinstitutionerne, hvilket bl.a. er manifesteret ved, at både Danmarks - (DGU) og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GGU) - indtil den første sektorforskningslov var styret af særlige love om institutionerne. GEUS særlige forhold som rigsinstitution kan opsummeres således: GEUS er en central rådgiver for Miljøministeriet, Transport- og Energiministeriet og Grønlands Hjemmestyre, hvilket fremgår af love og bekendtgørelser m.m. GEUS ressourcer anvendes efter dialog og prioritering mellem disse tre jævnbyrdige hovedinteressenter. Miljøministeriet har en lang erfaring med forvaltning af GEUS i forhold til de tre hovedinteressenter. Denne er baseret på, at DGU fra 1974 lå i Miljøministeriet (ministeriet blev oprettet i 1973), hvor først miljøområdet blev opbygget, og siden olie-/gas området blev stærkt udbygget. Det sidste skete i samarbejde med Energiministeriet. Ved fusionen i 1995 mellem DGU og GGU (der på daværende tidspunkt lå under Energiministeriet) blev GEUS dannet, og samtidigt blev Miljøministeriet og Energiministeriet lagt sammen indtil GEUS har opgaver for yderligere to ministerier, nemlig Udenrigsministeriet og Statsministeriet, der har ansvaret for Riget, dvs. forholdet mellem Danmark og Grønland og Rigets territorium, herunder grænsedragning og sokkeludvidelsesspørgsmål. Sokkelundersøgelserne i Nordatlanten, der er knyttet til FN s Havretskonvention, gennemføres af GEUS gennem en 10 års forvaltningsaftale med Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Der er i 168 lande selvstændige Geologiske Undersøgelser, de fleste oprettet før 1900, som har til formål at opfylde det offentliges behov for geologisk viden, rådgivning, dataopbevaring, og et løbende beredskab i forbindelse hermed. Der er overalt tale om nationale institutioner, der er direkte underlagt regeringerne. Der er indberetningsforpligtigelser til GEUS og dermed myndighedsopgaver i Undergrundsloven, Råstofloven, Vandforsyningsloven og indirekte i Lov om mineralske Råstoffer i Grønland. I forhold til de øvrige sektorforskningsinstitutioner er GEUS omfattet af langt flere love med tilhørende bekendtgørelser af væsentligt omfang indholds- og strukturmæssigt. GEUS håndterer som nationalt datacenter for både Danmark og Grønland undergrundsdata (olie/gas/mineraler), der er fortrolige, kommercielt meget tunge og af national betydning.

3 3 GEUS har indgået aftale med Kommunernes Landforening, Danske Regioner og Miljøministeriet om, at GEUS databaser fra 1. januar 2007 bliver forvaltningsgrundlag på grundvands- og drikkevandsområdet, samt at GEUS baser indgår direkte i Danmarks Miljøportal. GEUS oppebærer væsentlige indtægter fra den internationale olieindustri, hvilket forudsætter, at GEUS kan håndtere fortrolige efterforskningsdata af stor værdi på betryggende vis. Arbejdet er et væsentlig grundlag for at få den viden, der skal til, for at rådgive de danske og grønlandske myndigheder om licenser og ressourcer. 3. Uddannelse af kandidater og ph.d.er Der er et stigende behov i samfundet for geologer på en række områder, både i den offentlige sektor og i erhvervslivet. På energiområdet er der akut mangel på geologer og geofysikere i olieefterforskning og olieproduktion et område, der er af afgørende betydning for den danske samfundsøkonomi. Der er ligeledes brug for geologer i forbindelse med udvikling af alternative energikilder og lagring af CO 2 i undergrunden. Tilsvarende gælder på miljøområdet, hvor der efterspørges folk både i den private sektor (rådgivende ingeniørfirmaer, miljøteknologi, vandforsyning) og inden for den offentlige sektor (forsknings-, overvågnings- og forvaltningsopgaver). På globalt niveau er der stor efterspørgsel efter fagfolk til fremskaffelse af rent drikkevand. Der er også et voksende behov for geologer i mineralefterforskning og -udnyttelse, idet efterspørgslen efter metaller på globalt niveau er eksploderet på baggrund af bl.a. væksten i Kina og i andre 3. verdens lande. Danske geologer med dette speciale er især efterspurgt i forbindelse med råstofaktiviteterne i Grønland, men også kortlægning af råstoffer i Danmark på land og til vands, og administrationen af råstofudnyttelsen kræver øget volumen af faglig ekspertise. Endelig er der i forbindelse med Danmarks langsigtede undersøgelser af kontinentalsoklen omkring Grønland og Færøerne brug for højtuddannede specialister med henblik på at kunne gøre territorialkrav gældende uden for 200 sømiles grænsen. Sideløbende med et akut og voksende behov i erhvervslivet forestår et stort generationsskifte af geologer og geofysikere på de danske forskningsinstitutioner i de kommende 5-10 år. På GEUS drejer det sig om ca. 50 fagfolk, der skal erstattes på grund af alder, og et næsten tilsvarende antal forventes pensioneret på universiteterne. Da rekrutteringen til de geologiske uddannelser er faldet drastisk i de senere år i forhold til for år siden, og kandidatproduktionen tilsvarende viser en nedadgående kurve, står faget og samfundet over for et stort problem med at skaffe de nødvendige kandidater og ph.d. er på dette område. I nedenstående tabel er angivet tilgangen til geologi-uddannelserne samt kandidatproduktionen i de sidste fem år og en prognose for den forventede kandidatproduktion for KU og AU Der er desuden tilsvarende angivet antallet af afsluttede og forventede ph.d. grader.

4 4 År Optagne studenter KU Optagne studenter AU I alt Kandidater KU Kandidater AU I alt ph.d. grader KU ph.d. grader AU ph.d. grader i alt * tallene til og med 05 er faktuelle (officielle), for årene prognoser fra de respektive institutter. Det er således en betydelig opgave, dels at fremme en øget tilgang til geologiuddannelserne, dels at sikre en høj gennemførelsesprocent og kortere studietider, for at de for samfundsudviklingen nødvendige fagfolk uddannes i tide, så de er klar til at tage over, når det store generationsskifte sætter ind om 5-6 år, samtidig med at erhvervslivet har brug for stadigt flere kandidater. For olie-/gas sektoren har denne erkendelse bl.a. ført til arbejdet i "Peter Helmer Steen - udvalget", som skal komme med anbefalinger til en opdateret uddannelses- og forskningsstrategi for olie- og gas sektoren. Der er endnu ikke tradition for anvendelsen af bachelorer i hverken erhvervsliv eller på forskningsinstitutioner. Det skønnes imidlertid, at den meget store fokus på datasiden betyder, at man formodentlig med held vil kunne ansætte bachelorer til mere teknisk prægede opgaver og så videreuddanne dem på jobbet til at kunne løse et bredere spektrum af faglige opgaver. Som Danmarks største arbejdsplads for geologer og geofysikere har GEUS allerede en væsentlig rolle i uddannelsen af geologer og geofysikere, især vedr. speciale- og ph.d. projekter. Helt fra begyndelsen af studiet får studenterne praktisk erfaring ved deltagelse i feltarbejde i Grønland og Danmark, og mange specialer og ph.d. opgaver er baseret på materiale indsamlet i GEUS regi og med GEUS forskere som medvejledere. 3.1 Geocenter DK modellen Geocenter DK modellen vil muliggøre en samlet national markedsføringsindsats mellem de tre offentlige hovedaktører i dansk geologi. Først med henblik på at tiltrække studerende til faget ved en fælles målrettet formidlings- og rekrutteringsindsats i forhold til gymnasiet og offentligheden. Dernæst ved en optimeret udnyttelse af de eksisterende fageksper-

5 5 tiser og den samlede undervisningskapacitet i de tre institutioner under hele uddannelsesforløbet. GEUS nye afdeling i Århus, som på sigt evt. vil kunne samlokaliseres med universitetet, betyder en tættere fysisk sammenknytning mellem de tre institutioner i forhold til den nuværende situation. Med udgangspunkt i GEUS samfundsorienterede praktiske opgaver vil en fælles indsats kunne fremme, at kandidat- og ph.d. uddannelserne trækkes i den retning, hvor der er mest brug for folk, og hvor kandidaterne har de bedste muligheder for at få job. De to universiteter vil dække undervisningen i alle fagområder på bachelor-niveauet, så det på landsplan er muligt regionalt at få en bred basisuddannelse to steder. På kandidatog ph.d. niveau træffes der aftale universiteterne imellem, om hvilke fagområder der tilbydes de studerende i hhv. København og Århus. Det vil afhængigt af bemandingen betyde, at nogle specialer kan tages begge steder, mens andre specialer kun tilbydes et sted. En styrkelse af samarbejdet mellem de to universitetsinstitutter og GEUS vil give de studerende unikke muligheder for at vælge mellem et bredt spektrum af fagdiscipliner inden for både grundforskning og anvendt forskning. Geocenter Danmark modellen forventes derfor at medføre en øget rekruttering til faget og dermed antallet af uddannede kandidater. Der er intet til hinder for, at GEUS-forskere i højere grad inddrages i linieundervisningen, både i bachelor- og kandidatuddannelsen. Det kan ske inden for de givne rammer og bestemmelser ved at benytte ordningerne vedr. samarbejdsprofessorer, eksterne lektorer samt udvikling af stillingskategorien "samarbejdslektorer". På grund af den vigende studentertilgang er behovet for en forøgelse af lærerstaben til linieundervisningen dog p.t. ikke særlig påtrængende, men mest aktuel i forhold til fagdiscipliner, hvor GEUS har en særlig ekspertise, som ikke findes på universiteterne. En samlet indsats mellem GEUS, KU og AU vil desuden kunne åbne nye perspektiver for et samarbejde med Grønlands Hjemmestyre om uddannelsen af grønlandske geologer, i hvert fald i de første semestre i Grønland, således som det er tilfældet i ingeniøruddannelserne. Ønsket er fremsat fra grønlandsk side set i lyset af det store behov, der er for grønlandske geologer i udviklingen af landets råstofsektor, både i efterforskningen og i råstofadministrationen. 3.2 KU-GEUS modellen På baggrund af den langvarige tradition for samarbejde med KU, af geografiske årsager og med oprettelsen af Geocenter København, har omfanget af GEUS samarbejde med universiteterne i de senere år i helt overvejende grad været orienteret i KU-retning. Således var størstedelen af de specialestuderende i geologi, hvor ansatte ved GEUS var medvejledere i 2005, fra KU, mens AU s antal var begrænset. En integration mellem GEUS og KU vil ligesom udviklingen gennem Geocenter København - kunne styrke uddannelserne på KU, især vedr. de anvendte aspekter af faget. Samlokaliseringen vil betyde en fleksibel udnyttelse af kapaciteten på de to institutioner og optimere bredden og kvaliteten af undervisningen, idet antallet af professorer/lektorer/seniorforskere øges betydeligt. KU er i gang med at udvide sit eksisterende samarbejde med olieindustrien om uddannelserne med relation til olie/gas områ-

6 6 det, ligesom det er sket om uddannelse inden for fagområder som vandressourcer, eksperimentel mineralogi og geofysik. Det eksisterende samarbejde mellem GEUS og KU om disse områder vil blive naturligt udbygget med denne model. Det er tvivlsomt, om en fusion af GEUS i KU vil have nogen positiv effekt på studenterrekrutteringen og kandidatproduktionen i forhold til det allerede integrerede samarbejde i Geocenter København. Modellen kunne derimod indebære en risiko for en skævtrækning af de to fagmiljøer i hhv. København og Århus, med udsigt til at geologimiljøet i Århus på længere sigt bliver mindre attraktivt for studerende. Faget vil derved kunne miste en del af studentertilgangen fra den vestlige del af landet, hvis de pågældende studerende vælger et andet, beslægtet fag frem for at flytte til København. KU-GEUS modellen vil ligesom inden for Geocenter København - kunne betyde udvikling af nye samarbejdsflader mellem GEUS og geografifaget. Naturgeografien har på en del områder overlap med geologien, og naturgeografer har allerede et væsentligt samarbejde med geologer. Man kan forestille sig udviklingen af nye uddannelser, der kombinerer geovidenskabelige og kulturgeografiske fagdiscipliner, hvor kandidaterne bl.a. ville være interessante for danske bistandsprojekter i 3. verdens lande og i forbindelse med nationale forvaltningsmæssige opgaver. Der er p.t. et vist behov for sådanne kandidater, som dog er beskedent i forhold til de klassisk uddannede geologer og geofysikere. 3.3 AU-GEUS modellen En integration mellem GEUS og AU kan bidrage til en styrkelse af visse af de anvendelsesorienterede uddannelser. AU har, ligesom KU, en stærk profil inden for olie- og hydrogeologi, som er to af GEUS kerneområder. Dertil kommer, at GEUS i forbindelse med Kommunalreformen pr opretter en ny afdeling i Århus, der netop har hydrogeologisk kortlægning som hovedopgave. GEUS vil derfor umiddelbart kunne bidrage til uddannelsen på dette fagområde. En fusion mellem AU og GEUS vil betyde en styrkelse af både bredde og kvalitet i uddannelserne og dermed af tilgangen til studiet og kandidatproduktionen på AU. GEUS afdeling i Århus vil kunne fungere som brobygger i et øget samarbejde til resten af GEUS. Med GEUS fortsat fysisk tæt placeret i forhold til KU bør samarbejdet med KU på uddannelsesområdet kunne videreføres på nuværende niveau, selv om infusionering af GEUS i AU næppe kan undgå at medføre en svækkelse af det nuværende tætte samarbejde mellem KU og GEUS i Geocenter København. 4. Sikring/styrkelse af myndighedsbetjening GEUS varetager som omtalt i afsnit 2 mange myndighedsopgaver, som er forankret i en række love og bekendtgørelser, hvori GEUS nævnes: Råstofloven, Undergrundsloven, Lov om Nordsøenheden, Vandforsyningsloven, Lov om mineralske råstoffer i Grønland, Sektorforskningsloven samt Lov om ophævelse af lov om Grønlands Geologiske Undersøgelse med tilhørende bekendtgørelser, vejledninger etc.

7 7 GEUS håndtering af fortrolige data fra industrien indebærer, at GEUS skal vedligeholde særlige sikkerhedsforanstaltninger vedr. fysisk adgang til GEUS arealer og IT-sikkerhed, samt at medarbejderne skal underskrive fortrolighedserklæring. Rigsrevisionen har ved sit seneste besøg i 2005 på grund af de store mængder data af kommerciel værdi på ny pålagt GEUS skærpede IT-sikkerhedsforanstaltninger. 4.1 Geocenter DK modellen I denne model bevarer GEUS sin selvstændige status som "rigets geologiske undersøgelse". Myndighedsopgaverne videreføres som hidtil inden for rammerne af én samlet resultatkontrakt med Miljøministeriet. Der skal ikke foretages nogen ændring af love, bekendtgørelser eller vejledninger m.m. Hvis Sektorforskningsloven udfases, anses det dog for hensigtsmæssigt, især i relation til Grønlands Hjemmestyre, at der atter vedtages en lov for Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, i lighed med hvad der var tilfældet før fusionen af DGU og GGU i 1995, hvor de to institutioner havde hver sit lovgrundlag. Myndighedsopgaverne og myndighedsbetjeningen påhviler GEUS, og de andre parter i Geocenter Danmark har ingen forpligtelser eller ansvar desangående. Myndighedsbetjeningen vil dog have indirekte fordel af samarbejdet med universiteterne. Der eksisterer allerede et relevant forskningssamarbejde på vandområdet, bl.a. inden for forskerskolen FI- VA, hvor alle parter deltager under ledelse af KU. På baggrund af, at GEUS med sin nye afdeling i Århus med hovedvægt på den hydrogeologiske kortlægning kan få opbygget et stærkt forskningsmiljø med Aarhus Universitet, skabes der et udvidet videngrundlag for rådgivningen af myndighederne vedr. Danmarks vandressourcer og sikring af rent drikkevand for fremtiden. Samlet vil Geocenter Danmark skabe et udvidet videngrundlag for myndighedsrådgivningen. 4.2 KU-GEUS modellen Myndighedsopgaverne og - betjeningen flytter ressort og henlægges under rektors ansvar. Uanset hvorledes man organiserer det praktiske arbejde med myndighedsbetjeningen og indgår resultatkontrakter evt. med flere ressortministerier, bliver rektor for Københavns Universitet overordnet myndighedsansvarlig for modtagelse, kvalitetssikring og opbevaring af boringsdata og geofysiske data, produktionsrapporter fra olieselskaberne m.v., samt råstofdata fra mineselskaber, råstofudvindere, brøndborere og ingeniørfirmaer. Desuden overtages opgaver i forhold til tilsynet med olieselskabernes aktiviteter i Danmark. Hertil kommer håndtering af miljødata fra kommuner, stat, ingeniørfirmaer, borefirmaer, vandforsyninger m.m. samt overvågningsforpligtelser bl.a. vedr. fremtidssikringen af Danmarks grundvand. I forhold til Grønland skal KU bl.a. bistå Råstofdirektoratet med markedsføring af Grønlands råstofpotentiale i forhold til den internationale olie- og mineindustri med henblik på at sikre Grønland større økonomisk selvstændighed ved udvikling af råstofsektoren til et bærende erhverv. Ved overflytning af GEUS til KU skal der gennemføres ændring af love og bekendtgørelser på miljøområdet og energiområdet, samt i forhold til Grønland. Der er allerede etableret samlokalisering af GEUS og de geovidenskabelige institutter ved KU inden for Geocenter København.

8 8 Fra Grønlands Hjemmestyre har landsstyreformand Hans Enoksen over for statsministeren udtrykt bekymring over en evt. placering af GEUS i et universitetsregi. Statsministeren har hertil svaret, at en evt. ressortflytning af GEUS vil blive drøftet med Hjemmestyret. 4.3 AU-GEUS modellen Myndighedsopgaverne og - betjeningen flytter ressort og henlægges under rektors ansvar i Århus. Konsekvenserne vedr. ændring af love og bekendtgørelser m.v. er de samme som beskrevet ovenfor. Dertil kommer, at der skal etableres nye IT-netværk mellem København og Århus, herunder netværk til Danmarks Miljøportal under Miljøministeriet. Forholdene vedr. datasikkerhed- og fortrolighed skal afklares, bl.a. i forhold til grænsefladen til de nuværende Geocenter-parter i København. 5. Innovation i forhold til erhvervslivet Faget geologi spiller en betydelig rolle i erhvervslivet på en række samfundsmæssigt vigtige områder som miljø, energi og råstoffer, både nationalt og internationalt. Geologi er i sin natur international, og geologi er en vigtig faktor i alle råstofefterforskningsvirksomheder. Det er derfor helt oplagt, at de geologiske institutter og GEUS har tradition for et tæt samspil med erhvervslivet. GEUS løser årligt opgaver for mio. kr. som et resultat heraf. Det drejer sig ofte om forskningsopgaver, som er initieret på grundlag af ideer skabt i GEUS og videreudviklet til projekter i samarbejde med en erhvervspartner, som GEUS har kontakt med via sit netværk. Dette gælder især kontakten til de internationale olieselskaber. GEUS er ligeledes aktiv i forhold til erhvervslivet på forskningsfelter som hydrologisk modellering, pesticider og mikrobiologi. GEUS er således en central aktør i flere initiativer, som er højt prioriteret af Det Strategiske Forskningsråd vedr. de innovationsaccelererende forskningsplatforme. På det maringeologiske og kystmorfologiske område er GEUS en efterspurgt partner i de nordiske og baltiske lande og i landene omkring Nordsøen samt i Mellemøsten og Østafrika. KU har tradition for samarbejde med erhvervslivet - nationalt og internationalt - baseret på styrkeområder inden for grundforskning. Omfanget er på 4-10 mio. kr. årligt og er steget betydeligt i de seneste år. Projekterne har normalt karakter af samarbejdsprojekter omkring tekniske og principielle spørgsmål. Emneområder falder inden for geokemi, mineralogi, vandressourcer, sedimentære bassiner, oliegeologi og geofysik, og samarbejdet bidrager til, at de nyuddannede kandidater og ph.d.er fra KU finder ansættelse inden for industrien. KU er ligeledes en central aktør i arbejdet med opstart af innovationsaccelererende forskningsplatforme og har desuden fået en bevilling til udvikling af metoder til forøget olieudvinding på 60 mio. kr. af Højteknologifonden og Mærsk Olie og Gas. AU s samarbejde med erhvervslivet har især været inden for oliegeologi og geofysik. AU er leverandør af kandidater til olieindustrien og har siden begyndelsen af 80 erne haft samarbejdsprojekter med olieselskaber i Norge og Danmark, både i form af speciale- og ph.d. projekter, men også specifikke forskningsprojekter. Det økonomiske omfang af dette

9 9 samarbejde ansættes skønsmæssigt til at være i størrelsesordenen 3-5 mio. kr. årligt. Inden for geofysik er det især hydrogeofysik, som i forbindelse med efterforskningen af vandressourcer dyrker et intenst samarbejde med ingeniørfirmaer og amter. Totalbudgettet for dette samarbejde ligger i størrelsesordenen 10 mio. kr. årligt. 5.1 Geocenter DK modellen Geocenter Danmark åbner nye perspektiver for et øget samarbejde med erhvervslivet. Inddragelsen af Aarhus Universitet i samarbejdet - og universitetets fokus på det anvendelsesorienterede - øger mulighederne for nye kontakter til erhvervslivet til nyttiggørelse af forskningen. Modellen vil kunne fremme den udvikling, som Geocenter København allerede er en del af. Interesserede erhvervsvirksomheder kunne indbydes til at være med til at udvikle en "science park" med aktiviteter spændende over hele spektret fra grundforskning, anvendt og målrettet forskning, over udvikling til innovation. Det nuværende indtægtsniveau på mio. kr. om året for de tre institutioner tilsammen skønnes i løbet af 5-10 år at kunne fordobles. En konstruktion med etablering af projekthotel i de relevante dele af Geocenter Danmark efter model fra AU er oplagt, hvilket kan styrkes gennem Geocenter DK modellen. 5.2 KU-GEUS modellen KU og GEUS har en del fælles samarbejdsprojekter med erhvervslivet. KU står stærkt på flere områder af interesse, f.eks. sedimentære bassiner, oliegeologi, geofysik, mineralogi og vandressourcer. På energiområdet skønnes det, at man vil kunne udvikle samarbejdet. Efter at bemandingen på KU i hydrologi i de seneste år er styrket, er der sammen med GEUS et voksende samarbejde med erhvervslivet på vandsektoren og i miljøteknologi. På området mineralske råstoffer åbner laboratoriefaciliteterne mulighed for udvikling af det eksisterende samarbejde med den internationale mineindustri bl.a. i forbindelse med grønlandsarbejdet og omkring materialeforskning i samarbejde med ledende dele af den danske industri. På olie- og gasområdet har KU netop indledt et stort samarbejde med Mærsk Olie- og Gas om geokemiske metoder til øget udvinding af eksisterende forekomster af olie i bl.a. Nordsøen. I forbindelse med arealanvendelsen i Øster Voldgade 10 komplekset kunne det undersøges, om der er relevante erhvervsvirksomheder, som kunne være interesseret i at placere en forsknings-/udviklingsgruppe i Geocentret f.eks som projekthotel. 5.3 AU-GEUS modellen På fagområderne hydrologi, anvendt geofysik og maringeologi står Aarhus Universitet lige som GEUS stærkt, hvilket øger muligheden for et intensiveret samarbejde med erhvervslivet. Oplagte partnere vil være olie/gas industrien, vandsektoren samt råstofentreprenører. På området anvendt geofysik har AU udviklet geoelektriske metoder, som har fået international bevågenhed og rummer et betydeligt kommercialiseringspotentiale. Yderligere innovationstiltag kan ske gennem udbygning af Aarhus Universitets projekthotel model, men vil kræve særlig styring for at sikre deltagelse fra hele det københavnske geologimiljø.

10 10 6. International gennemslagskraft på forskningen Faget geologi i Danmark er med internationale øjne betragtet et lille fag, men med meget stor betydning for samfundsøkonomien i Danmark og Grønland. Ikke desto mindre har den geologiske forskning i Danmark markeret sig internationalt på flere felter. Mest iøjnefaldende er nok den geologiske forskning i Grønland, som Danmark har stået i spidsen for, og som er et kerneområde for GEUS. Især Københavns Universitet, men også Aarhus Universitet har i årenes løb ydet meget vægtige og internationalt anerkendte bidrag til Grønlands-forskningen, der oftest er udført i et nært samarbejde med GEUS. Samlet set står dansk geologi i dag stærkt internationalt, og de tre institutioners forskningsfelter supplerer hinanden godt. KU har tradition for en meget stærk grundforskning, hvori indgår en række anvendelsesorienterede aspekter, mens AU hælder mod og GEUS i overvejende grad dyrker anvendelsesorienteret forskning. Der findes allerede en lang række forskningsprojekter og - centre baseret på samarbejde mellem forskere ved de tre institutioner, som forventes videreført uafhængigt af den fremtidige organisatoriske model, under forudsætning af, at de til grund herfor liggende bevillinger fortsat er til stede. 6.1 Geocenter DK modellen Samlokalisering af universitetsinstitutter med andre selvstændige forskningsinstitutioner i såkaldte "science parks" kendes fra flere steder i verden, f.eks. i USA og Holland. Formålet er at opnå størst mulig faglig synergi gennem forsknings- og uddannelsesmiljøer, som supplerer hinanden, og som kan udnytte fælles faciliteter. Det er denne grundidé, de geologiske fagmiljøer i København på eget initiativ gennemførte ved etableringen af Geocenter København, hvor først DGU og GGU blev fusioneret til GEUS, og efterfølgende GEUS og KU flyttede sammen i Øster Voldgade 10 komplekset. Et enigt Folketing støttede dette initiativ, bl.a. med særbevillinger på i alt 270 mio. kr. til ombygning og renovering af Øster Voldgade 10 komplekset. Efter 4 år er Geocenter København blevet kendt internationalt, og de positive erfaringer herfra danner grundlag for, at modellen foreslås udvidet til også at omfatte Aarhus Universitet. Selvom det ikke betyder en fysisk samlokalisering, byder modellen på en række fordele. For forskningen er de vigtigste aspekter, at parterne indbyrdes kan aftale kerneområder for deres forskning, således at de supplerer hinanden, at dyre, store laboratorier (nationale laboratorier) planlægges og drives i fællesskab, og at små forskergrupper ved de tre institutioner kan gå sammen i større forskergrupper. Geocenter Danmark vil være en interessant international samarbejdspartner, både fagligt og volumenmæssigt. De fælles faciliteter, der indgår i Geocenter København, vil udvides med nye faciliteter fra AU til brug for alle tre institutioner. Geocenter Danmark forventes at synliggøre den internationale danske, geologiske forskningsprofil, især på anvendelsesorienteret forskning.

11 KU-GEUS modellen Forskningssamarbejdet mellem KU og GEUS har udviklet sig gennem mange årtier. Geocenter København danner moderne rammer om dette samarbejde, og bevillingerne fra de to institutioner udnyttes optimalt, ved at der er etableret en række fællesfaciliteter såsom laboratorier, bibliotek, service- og støttefunktioner. Faciliteterne drives af de enkelte institutioner, men der er fuld adgang til brugen heraf for alle deltagerne i Geocentret. GEUS og KU råder tilsammen over en særlig bevilling til styrkelse af især fælles forskningsinitiativer. Set med internationale øjne fungerer KU og GEUS i forskningssammenhæng allerede de facto som et integreret fællesskab. Internationale forskere, der kommer til København på studieophold, oplever Geocentret som et stort, fælles forskningsmiljø. Synergieffekterne af det tætte samarbejde mellem KU og GEUS er i alt væsentlighed indhøstet. En fusion af GEUS i KU giver således begrænsede yderligere synergieffekter på forskningsområdet som helhed, selvom den kan styrke den anvendelsesorienterede forskning inden for energi- og vandressourceområderne ved Geocenter København. 6.3 AU-GEUS modellen En integration af GEUS i Aarhus Universitet vil styrke samarbejdet på udvalgte fagområder, især dem der varetages af GEUS kommende nye afdeling i Århus. Modellen vil medføre yderligere fokus på udvikling af anvendelsesorienterede forskningsdiscipliner ved AU, især på energiområdet. En videreførelse af det nuværende forskningssamarbejde mellem GEUS og KU i Geocenter København bl.a. omfattende fælleslaboratorier og andre fællesfaciliteter forekommer umiddelbart organisatorisk uoverskueligt, såfremt GEUS fusioneres med AU. En afvikling af det nuværende integrerede samarbejde mellem KU og GEUS som en konsekvens af en fusion mellem AU og GEUS vil have en negativ effekt for dansk geologisk forsknings internationale gennemslagskraft. 7. Forøgelse af forskningsbevillinger fra EU Dansk geologi hjemtager betydelige forskningsmidler fra EU. For GEUS vedkommende drejer det sig om ca. 13 mio. kr. pr. år, mens tallene for KU og AU er hhv. ca. 3-4 mio.kr. og 1.5 mio.kr. Om GEUS og de to universitetsinstitutter kan øge tilførslen af EU-midler afhænger hovedsageligt af, om der udbydes forskningsprogrammer, som ligger inden for de geologiske institutioners forskningsfelter. Under 6. rammeprogram har det været muligt at opnå forskningsmidler på miljøområdet og vedr. CO 2 lagring i undergrunden, mens der ikke var mulighed for at søge midler på energiområdet og mineralområdet. Det er ligeledes afgørende, at der i forbindelse med ansøgningerne kan findes de nødvendige midler til medfinansiering. Det har hidtil været en barriere, at universiteter og sektorforskningsinstitutioner havde forskellige betingelser vedr. medfinansiering. Ifølge de seneste oplysninger forventes denne barriere ryddet af vejen, således at der i 7. rammeprogram vil være ens vilkår for alle.

12 12 Størrelsen af den institution, der søger EU forskningsmidler, anses ofte for en vigtig konkurrenceparameter i forhold til de andre ansøgere på det geovidenskabelige område fra de store europæiske lande. Det er ikke muligt at vurdere, hvilken succesrate de tre organisatoriske scenarier kan forventes at få i det kommende 7. rammeprogram. 8. Organisatoriske og ledelsesmæssige forhold De tre scenarier omfatter to forskellige modeltyper: I Geocenter DK modellen samles de tre danske geologiske institutioner under én national paraply i en konsortiekonstruktion med tre selvstændige enheder fra to universiteter og en sektorforskningsinstitution. GEUS videreføres som national geologisk undersøgelse for både Danmark og Grønland (rigsinstitution). I KU-GEUS modellen integreres GEUS fuldtud i Københavns Universitet med udgangspunkt i det allerede eksisterende Geocenter samarbejde, hvilket er ensbetydende med, at GEUS nedlægges som selvstændig national geologisk undersøgelse. I AU-GEUS modellen integreres GEUS i Aarhus Universitet med GEUS i København fysisk adskilt fra Aarhus Universitet, men med den nye GEUS afdeling i Århus som brobygger. Også dette scenarie indebærer, at GEUS nedlægges som selvstændig national geologisk undersøgelse. Den efterfølgende beskrivelse omfatter ikke de bevillingsmæssige mekanismer. I alle tre scenarier forudsættes imidlertid, at universiteterne honorerer den undervisning, der rekvireres fra GEUS. 8.1 Geocenter DK modellen I denne model er der følgende klare rolle- og ansvarsfordeling: KU og AU er ansvarlige for uddannelsen af geologiske kandidater og ph.d.er i Danmark over for Videnskabsministeriet. GEUS er ansvarlig for løsning af myndighedsopgaver og myndighedsbetjening vedr. geologiske forhold i Danmark og Grønland over for Miljøministeriet. Alle tre institutioner udfører forskningsopgaver i relation til hhv. uddannelse og myndighedsrådgivning. KU og AU udfører primært grundforskning (fri forskning), GEUS udfører primært strategisk forskning (anvendt forskning). Alle tre er ansvarlige over for deres respektive ressortministerium. De tre institutioner samarbejder om geologiske forskningsopgaver af fælles interesse, om uddannelsen af bachelorer, kandidater og ph.d.er samt om formidling af forskningsresultater til offentlighed og erhvervsliv. Der skal træffes aftaler om akkreditering af uddannelserne, herunder også GEUS deltagelse i undervisningen. Dette samarbejde organiseres inden for rammerne af Geocenter Danmark, som er en videreudvikling af samarbejdet i Geocenter København. Samarbejdet fastlæg-

13 13 ges i en statut, som godkendes af KU s, AU s og GEUS bestyrelser samt Videnskabsministeriets og Miljøministeriets departementschefer. Centerledelsen i Geocenter Danmark består af institutlederne fra de involverede universitetsinstitutter og GEUS' direktion. Bestyrelsesformanden for GEUS og dekanerne fra de to naturvidenskabelige fakulteter delegerer de nødvendige beføjelser til hhv. GEUS direktion og institutlederne til at varetage ledelsesopgaverne i Geocenter Danmark. Centerledelsen har til opgave at koordinere og fremme samarbejdet mellem KU, AU og GEUS om forskning, uddannelse, formidling og innovation ved at aftale en fælles forskningsstrategi og langsigtet arbejdsdeling og udvikling af spidskompetencer parterne imellem at identificere nye perspektivrige satsningsområder vedr. forskningssamarbejdet at aftale den overordnede strategi for fælles forskningsprojekter i bl.a. EU s rammeprogrammer at koordinere udbygningen af nationale laboratorier og instrumentcentre at igangsætte initiativer til et innovativt samarbejde mellem forskning og erhvervsliv at gennemføre en fælles målrettet rekrutteringsindsats med henblik på at tiltrække flere nye studerende at initiere nye uddannelsestilbud på bachelor- og kandidatniveau og sikre, at relevante kompetencer inden for hele centret inddrages i uddannelserne at drøfte nye initiativer med Grønlands Hjemmestyre for uddannelse af grønlandske geologer med henblik på at give den indledende uddannelse i Grønland at aftale etablering af forskerskoler på tværs af institutionerne at foretage fælles systematisk udbud af speciale- og ph.d. projekter på alle tre institutioner at foreslå internationale kurser på Master niveau at gennemføre en fælles formidlingsindsats over for offentligheden i samarbejde med Geologisk Museum. Til fremme af fællesinitiativerne stilles en særlig bevilling til rådighed, som er sammensat af bidrag fra de deltagende institutioner. I bevillingen indgår den særlige bevilling, som Geocenter København i forvejen råder over. 8.2 KU-GEUS modellen GEUS vil i givet fald blive indlejret ved KU som en samlet enhed med fortsat entydig ledelse, organisatorisk som et særligt institut ved Det Naturvidenskabelige Fakultet. 8.3 AU-GEUS modellen GEUS placeres i givet fald organisatorisk som en samlet enhed i AU på linie med, hvad der bliver tilfældet med DMU. Samarbejdet i og de organisatoriske rammer for Geocenter København må i så fald revurderes.

14 14 9. Hvornår kan integrationen implementeres? 9.1 Geocenter DK modellen Denne model kræver først og fremmest udarbejdelse af en statut, der fastlægger centerledelsens beslutningskompetence i forhold til konsortiets parter. Desuden skal de økonomiske forhold afklares. Hvor meget skydes der evt. ind i fællespuljen ud over den nuværende Geocenter bevilling, og hvad kan/vil Aarhus Universitet bidrage med. Ellers skal der ikke ske væsentlige ændringer i forhold til nu. Geocenter DK modellen vil derfor kunne implementeres pr. 1. januar KU-GEUS modellen Denne model indebærer en ressortflytning af GEUS og derfor en ændring af en række love og bekendtgørelser, som skal passere Folketinget, samt udarbejdelse af en eller flere resultatkontrakter. Desuden skal der føres forhandlinger mellem Videnskabsministeriet og Miljøministeriet, Transport- og Energiministeriet, Finansministeriet, Grønlands Hjemmestyre om bevillingerne. Da denne model afviger fra den, som Grønlands Hjemmestyre via sin repræsentant i GEUS bestyrelse har tilsluttet sig, udestår der således forhandlinger mellem Statsministeriet og Grønlands Hjemmestyre. Disse forhandlinger kan komme til at interferere med arbejdet i den dansk-grønlandske Selvstyrekommission. Miljøministeriet ønsker desuden Danmarks Miljøportal, hvor GEUS spiller en vigtig rolle i Miljøministeriet, implementeret og i rutinemæssig drift i løbet af KU-GEUS modellen vil derfor tidligst kunne implementeres 1. januar AU-GEUS modellen Denne model indebærer ligeledes en ressortflytning. Modellen er fjernest fra de eksisterende forhold, og ud over forholdene nævnt for KU-GEUS modellen kommer IT problematikken til samt en evt. fysisk flytning af GEUS afdeling i Århus. AU-GEUS modellen vil næppe kunne implementeres før 1. juli Konklusion På baggrund af ovenstående beskrivelse af de tre scenarier konkluderer undertegnede følgende: Det største problem for dansk geologi vil i en årrække fremover være mangelen på færdiguddannede geologer til erhvervslivet og den offentlige sektor. Det vurderes, at Geocenter Danmark modellen giver de bedste muligheder for på nationalt plan at øge rekrutteringen af studerende til geologi faget og til en øget uddannelse af kandidater på et højt fagligt niveau, idet Geocenter Danmark modellen sikrer en koordineret indsats, som ikke kan gennemføres, hvis samarbejdet blot er relateret til ét af de to universiteter, som i KU-GEUS eller AU-GEUS scenarierne.

15 15 Myndighedsopgaverne på fagområdet geologi indtager en særstilling i forhold til andre sektorforskningsinstitutioner og vurderes at blive løst på bedste måde af en selvstændig national geologisk undersøgelse, på linie med international praksis, idet Geocenter Danmark modellen leverer en fortsat direkte og synlig ansvarsplacering for varetagelsen af myndighedsopgaver, både hvor GEUS udfører opgaver for myndigheder, og hvor GEUS er myndighed relateret til borgere. Ved integration i enten KU eller AU hvor GEUS ophører som selvstændig institution er ansvarsplacering og indgang ikke på samme måde tydelig eller direkte for omverdenen. Et særligt aspekt, som indgår i vurderingen af de 3 scenarier, er GEUS centrale rolle for udviklingen af Grønlands råstofsektor med henblik på øget økonomisk selvstændighed. Samarbejdet mellem forskning og erhvervsliv er allerede veludviklet, både hvad angår GEUS og KU/AU. Det vurderes, at alle tre scenarier vil kunne danne rammerne om en øget innovativ indsats i forhold til erhvervslivet. Geocenter Danmark modellen vurderes dog på grund af sin store faglige bredde formodentlig at rumme det største innovationspotentiale. På forskningsområdet er der ikke signifikante forskelle på de tre scenarier, men der skabes i Geocenter Danmark modellen en formel fælles platform for den forskningsstrategiske udvikling. De tre institutioner har hver deres forskningsprofil og styrkeområder, hvor det organisatoriske tilhørsforhold næppe har en afgørende betydning for udviklingen af dansk geologis samlede internationale gennemslagskraft. Med hensyn til hjemtagning af flere EU midler i fremtiden, vil de tre scenarier næppe have forskellig impact. Det afgørende spørgsmål er her, om kommende EU forskningsprogrammer rummer emner, som i højere grad end hidtil giver mulighed for indsendelse af ansøgninger fra de danske geologiske forskningsmiljøer, som desuden er afhængige af at have midler til rådighed for den nødvendige medfinansiering. Ved en samlet betragtning og indbyrdes afvejning af fordele og ulemper ved de tre scenarier og disses organisatoriske og ledelsesmæssige rammer er undertegnede enige om, at Geocenter Danmark modellen bedst bidrager til regeringens faglige mål med integrationen mellem universitetsforskning og sektorforskning på det geologiske område. GEUS København Universitet Aarhus Universitet Martin Ghisler Nils O. Andersen Erik Meineche Schmidt Adm. direktør dekan dekan Johnny Fredericia Hans Tybo John Korstgård Vicedirektør institutleder institutleder

Tillæg for 2007 til GEUS resultatkontrakt 2004-2007

Tillæg for 2007 til GEUS resultatkontrakt 2004-2007 Indhold: Baggrund Tillæg for 2007 til GEUS resultatkontrakt 2004-2007 I. Kommunalreformen II. Reorganisering af det danske forskningslandskab III. Nye initiativer på klimaområdet IV. Styrket vand og naturindsats

Læs mere

KORT VERSION GEUS STRATEGI 2016 GEOLOGI FOR SAMFUNDET VIDEN TIL VÆKST OG VELFÆRD

KORT VERSION GEUS STRATEGI 2016 GEOLOGI FOR SAMFUNDET VIDEN TIL VÆKST OG VELFÆRD KORT VERSION GEUS STRATEGI 2016 GEOLOGI FOR SAMFUNDET VIDEN TIL VÆKST OG VELFÆRD GEUS er en vidensorganisation De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) er en selvstændig og

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

Job- og personprofil for institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Job- og personprofil for institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Baggrund Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Læs mere

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden.

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære gæster, kollegaer og ikke mindst studerende. Velkommen til årsfesten 2016 på Aalborg Universitet.

Læs mere

En ny model for forskningsfinansering med fokus på kvalitet

En ny model for forskningsfinansering med fokus på kvalitet Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 21. marts 2006 En ny model for forskningsfinansering med fokus på kvalitet Regeringen har med globaliseringsstrategien foreslået en ny model for forskningsfinansiering,

Læs mere

Analyse af DMU 16. december 2002 fil: DMUrapport_C5_Arbejdsdeling.doc

Analyse af DMU 16. december 2002 fil: DMUrapport_C5_Arbejdsdeling.doc Analyse af DMU 16. december 2002 fil: DMUrapport_C5_Arbejdsdeling.doc C. Analyse af arbejdsdelingen/grænsefladerne mellem DMU og den miljøforskning der foregår ved andre sektorforskningsinstitutioner,

Læs mere

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Indledning... 1 1. To virkeligheder mødes... 1 2. Åbne og gennemsigtige procedurer omkring forskningsbaseret rådgivning... 2 Den gode Proces... 3 1 Ad hoc

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 5-04 Pkt.: 11 Bilag: A Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.auc.dk 9. november 2004 AT/lt J.nr. 2004-001/01-0009

Læs mere

Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) i et nyt dansk forskningslandskab

Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) i et nyt dansk forskningslandskab Den 31. marts 2006 Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) i et nyt dansk forskningslandskab Resumé 1. Den integration mellem sektorforskning og universitetsforskning, som regeringen tilstræber

Læs mere

Interessetilkendegivelse om eventuel mulig integration af Handelshøjskolen i Århus (ASB) med andre universiteter og sektorforskningsinstitutioner

Interessetilkendegivelse om eventuel mulig integration af Handelshøjskolen i Århus (ASB) med andre universiteter og sektorforskningsinstitutioner Videnskabsminister Helge Sander Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Bredgade 43 1260 København K Bestyrelsen Tlf.: 89 48 66 88 Fax: 86 15 95 77 E-mail: ksn@asb.dk Århus, den 3. april 2006

Læs mere

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Bilag 1 Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier 1. Samarbejde med udvalgte universiteter i Hovedstadsregionen

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATURVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der danner

Læs mere

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus Indledning Etablering af en organisationsmodel for forskning, kvalitetsudvikling, kvalitetssikring, monitorering og dokumentation af ergoterapi, fysioterapi og sygepleje på Århus Sygehus har skabt rammerne

Læs mere

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet.

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet. Translationel forskning - et vigtigt fokus i SUNDs forskningsstrategi Syddansk Universitets og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (SUND) naturlige samspil med omverdenen samt kvaliteten af forskningsmiljøerne

Læs mere

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur Hovedaftale vedrørende samarbejde om forskning, talentudvikling, uddannelse og videnudveksling på sundhedsområdet mellem Faculty of Health Sciences (Health), Aarhus Universitet og Region Midtjylland 1.

Læs mere

Bilag om dansk forskeruddannelse 1

Bilag om dansk forskeruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 6 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk forskeruddannelse

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP

Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP Personalestyrelsens stillingsstruktur og stillingsstruktur - DTU Diplom giver en udførlig beskrivelse af de enkelte stillinger, inklusive stillingsindhold

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-538/GRZ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

21. november 2009 EM2009/120 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. Forslag til Inatsisartutlov om mineralske råstoffer i Grønland.

21. november 2009 EM2009/120 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. Forslag til Inatsisartutlov om mineralske råstoffer i Grønland. 21. november 2009 EM2009/120 BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget Forslag til Inatsisartutlov om mineralske råstoffer i Grønland. Afgivet til forslagets 2. behandling Lovudvalget har under behandlingen bestået

Læs mere

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Forord Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Ilisimatusarfik Grønlands Universitet - er anerkendt som et arktisk universitet, der bedriver forskning og uddannelse med arktiske kultur-, sprog-, sundheds- og

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

Lovkrav om forskning

Lovkrav om forskning Sundhedsforskning i Region Midtjylland Udvalget vedrørende forskning, teknologi og innovation i sundhedsvæsenet www.regionmidtjylland.dk Lovkrav om forskning Sundhedsloven 194: Regionsrådet skal sikre

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Nanoscience (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse Aarhus Universitet au@au.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af ny uddannelse,

Læs mere

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk ny uddannelse MATERIALETEKNOLOGI 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk I vores højteknologiske samfund er der et stort behov for avanceret materialeviden, fordi det i høj grad er materialerne, der

Læs mere

2. Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek

2. Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek Af Svend Hylleberg, dekan 18. december 2008 1. Indledning I foråret 2007 afleverede en arbejdsgruppe med repræsentanter for bibliotekerne ved Det Samfundsvidenskabelige

Læs mere

Den sikre vej til job. Ph.d.:

Den sikre vej til job. Ph.d.: Ph.d.: Den sikre vej til job En ny undersøgelse viser, at ph.d.er fra FARMA kun har sølle en procents arbejdsløshed, og 82 procent har den første ansættelse i hus inden en måned. er et godt eksempel på

Læs mere

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Vedtægter for forskerskolen Danish Cardiovascular Research Academy (DaCRA) ved Københavns Universitet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Med deltagelse af De Sundhedsvidenskabelige Fakulteter ved Aarhus

Læs mere

Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole

Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-587/AGI DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af administrationsøkonomuddannelsen

Læs mere

Sammenhængende rehabiliteringsforløb skaber bedre resultater

Sammenhængende rehabiliteringsforløb skaber bedre resultater Sammenhængende rehabiliteringsforløb skaber bedre resultater Vi har viden, metode og IT-teknologi, der hjælper kommunerne med at skabe sammenhængende forløb i krydsfeltet mellem sundheds- og beskæftigelsessektoren

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

OPSLAG. EU-DK-Hjemtag. Side 1/6

OPSLAG. EU-DK-Hjemtag. Side 1/6 OPSLAG EU-DK-Hjemtag 2016 Side 1/6 1.1 EU-DK-Hjemtag formål Formålet med EU-DK-Hjemtag er at styrke dansk forskning og innovation ved at fremme deltagelse i og øge dansk hjemtag fra Horizon 2020 jf. finansloven

Læs mere

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet Aftale mellem Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitet Danmarks Tekniske Universitet Handelshøjskolen i København IT-Universitetet i København

Læs mere

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet DIREKTØRKONTRAKT Mellem direktør Lone Møller Sørensen Statens Byggeforskningsinstitut og departementschef Michael Dithmer, Økonomi- og Erhvervsministeriet indgås følgende direktørkontrakt. Resultatmålene

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Baggrund Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi.

Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi. Notat Uddybende beskrivelse af miljøteknologi (globaliseringsaftalen) 9. oktober 2007 Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi. Aftalen indeholder

Læs mere

VELUX FONDENs humanvidenskabelige satsning Invitation til interessetilkendegivelser vedr. kernegruppeprojekter 2015

VELUX FONDENs humanvidenskabelige satsning Invitation til interessetilkendegivelser vedr. kernegruppeprojekter 2015 VELUX FONDENs humanvidenskabelige satsning Invitation til interessetilkendegivelser vedr. kernegruppeprojekter 2015 Som led i sit almennyttige virke besluttede VELUX FONDEN i 2007 at forøge støttemidlerne

Læs mere

Sikkerhed og risikostyring

Sikkerhed og risikostyring Ny, international uddannelse Sikkerhed og risikostyring 2-årig Cand.scient.techn. uddannelse ESBJERG Bliv ekspert i sikkerhed og risikostyring Drømmer du om at blive ekspert i at rådgive virksomheder om

Læs mere

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006 DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE Gøsta Knudsen tlf. (+45) 3527 7508 28. april 2006 fax (+45) 3527 7601 gkn@dkds.dk Indledning I erhvervsredegørelser og i regeringens designpolitik fremhæves design

Læs mere

Resultatkontrakt for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling 2005

Resultatkontrakt for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling 2005 Resultatkontrakt for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling 2005 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Formål, opgaver, mission og værdier... 2 3. Vision... 3 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...

Læs mere

Stillings- og personprofil Skoleleder

Stillings- og personprofil Skoleleder Stillings- og personprofil Skoleleder Maglegårdsskolen Marts 2015 Generelle oplysninger Adresse Maglegårdsskolen Maglegård Skolevej 1 2900 Hellerup Telefon: 39 98 56 00 Stilling Skoleleder Reference Ansættelsesvilkår

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-508/MA DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse

Læs mere

Job- og kravprofil. HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune

Job- og kravprofil. HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune Job- og kravprofil HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune Børn og Unge søger en forvaltningschef til at stå i spidsen for det strategiske arbejde med mennesker, kultur og samarbejde i hele

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. 21. maj 2010 Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. Syddansk Universitet Syddansk Universitet er et 40 årigt

Læs mere

14. august 2007 EM 2007/37. Kapitel 1 Almindelige bestemmelser

14. august 2007 EM 2007/37. Kapitel 1 Almindelige bestemmelser 14. august 2007 EM 2007/37 Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx.x om Ilisimatusarfik Kapitel 1 Almindelige bestemmelser 1. Ilisimatusarfik har til opgave at drive forskning og give forskningsbaseret

Læs mere

Bekendtgørelse om stillingsstruktur for videnskabeligt personale med forskningsopgaver ved arkiver, biblioteker, museer mv. under Kulturministeriet

Bekendtgørelse om stillingsstruktur for videnskabeligt personale med forskningsopgaver ved arkiver, biblioteker, museer mv. under Kulturministeriet BEK nr 1222 af 30/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 15/00599 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om stillingsstruktur

Læs mere

AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne

AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 2. oktober 2007 BBA/DINA AC s bidrag til Videnskabsministeriets Fremtidspanel om kvalitet og relevans af uddannelserne Arbejdsmarkedets kompetencebehov

Læs mere

Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen

Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen Arbejdsmarkedsstyrelsen Policycenteret Arbejdsmarkedscentre: Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen For at sikre en fremtidig udvikling af velfærdssamfundet, bliver det

Læs mere

Notat. Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag

Notat. Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag Notat Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag Ved en ændring af institutionslovgivningen er der fra januar 2014 indført krav om, at professionshøjskoler og erhvervsakademier

Læs mere

Strategi for it-vest

Strategi for it-vest Styregruppen for it-vest Strategi for it-vest 2012-2017 November 2011 Redaktion: Gitte Møldrup Baggrund I 2002 besluttede den daværende bestyrelse for it-vest følgende mål og indsatsområder for it-vest:

Læs mere

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi I Danmark er der ni almennyttige Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter), der til sammen udgør det danske GTS-net. GTS-nettet

Læs mere

LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET

LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET CAND.TECH. I 2-ÅRIG KANDIDATUDDANNELSE KØBENHAVN FÅ KOMPETENCER TIL AT LEDE FREMTIDENS BYGGERI Har du mod på at udvikle dine ledelseskompetencer, og brænder du samtidigt

Læs mere

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 117119 Formularens ID: 494 Sendt til: kunstmuseum@horsens.dk Sendt: 15-12-2010 16:19 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser 28. august 2012 JW Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Kontoret for uddannelsespolitik Att. fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen Lundtoftevej 266 2800 Kgs. Lyngby Høringssvar vedrørende talentudvikling

Læs mere

Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København

Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København Bilag 6 Økonomisektionen Ref.: Georg Dam Steffensen 05. november 2010 Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København På baggrund af bestyrelsens godkendelse af de overordnede budgetrammer for

Læs mere

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i folkesundhedsvidenskab ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-520/KWJ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af

Læs mere

Familie- og velfærdsafdelingen. Organisering, samspil og opgaver

Familie- og velfærdsafdelingen. Organisering, samspil og opgaver Familie- og velfærdsafdelingen Organisering, samspil og opgaver 1 Familie- og velfærdsafdelingen Organisation, samspil og opgaver Én samlet forvaltning Fra den 1. april 2014 begiver vi os ud i en transformation

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg DFS ser fremtidens folkeoplysning inden for tre søjler: Søjle 1- Søjle 2- Søjle 3- Fri Folkeoplysning

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

Den gode Proces for forskningsbaseret myndighedsrådgivning

Den gode Proces for forskningsbaseret myndighedsrådgivning Den gode Proces for forskningsbaseret myndighedsrådgivning 1. Indledning... 1 2. To virkeligheder mødes... 2 3. Åbne og gennemsigtige procedurer omkring forskningsbaseret rådgivning... 3 4. Proces for

Læs mere

FORSKNINGSSTRATEGI FOR NATIONALMUSEET (Vedtaget af direktionen i februar 2007)

FORSKNINGSSTRATEGI FOR NATIONALMUSEET (Vedtaget af direktionen i februar 2007) NATIONALMUSEET FORSKNINGSSTRATEGI FOR NATIONALMUSEET (Vedtaget af direktionen i februar 2007) Indledning Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum og en sektorforskningsinstitution (ABM-institution)

Læs mere

Forskerundersøgelsen. Resultater for Sektorforskere ved universitetet Spor 2

Forskerundersøgelsen. Resultater for Sektorforskere ved universitetet Spor 2 Forskerundersøgelsen Resultater for Sektorforskere ved universitetet Spor 2 Indholdsfortegnelse 1. Arbejdstid 2. Løn 3. Belastning og stress 4. Forskning og forskningsfinansiering 5. Arbejdspålæg 6. Forskningsfrihed

Læs mere

Forskningspolitisk sammenfatningsnotat

Forskningspolitisk sammenfatningsnotat Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 255 Offentligt Folketinget Udvalget for Videnskab og Teknologi Christiansborg, den 19. september 2007 Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere.

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 153 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 153 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 153 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget, Christiansborg 1240 København K.

Læs mere

Forskning på dagsorden. Forskningspolitikk som valgkampsak -eksempelet Danmark

Forskning på dagsorden. Forskningspolitikk som valgkampsak -eksempelet Danmark Forskning på dagsorden Forskningspolitikk som valgkampsak -eksempelet Danmark Jens Oddershede Rektor på Syddansk Universitet Formand for Rektorkollegiet Danmarks udgangspunkt 20. august 2008 Forskningspolitikk

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af yderligere studiepladser på maskinmesteruddannelsen

Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af yderligere studiepladser på maskinmesteruddannelsen 2010/1 BSF 120 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 1. april 2011 af Bjarne Laustsen (S), Christine Antorini (S), Orla Hav (S), Kim Mortensen (S) og

Læs mere

Mål- og resultatplan mellem Social- og Indenrigsministeriet og SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2016

Mål- og resultatplan mellem Social- og Indenrigsministeriet og SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2016 Mål- og resultatplan mellem Social- og Indenrigsministeriet og SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2016 INDLEDNING SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd er oprettet ved lov nr. 101

Læs mere

Resultatkontrakt 2006

Resultatkontrakt 2006 Resultatkontrakt 2006 1. Indledning...3 2. Formål, opgaver, mission og værdier...3 3. Vision...4 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...7 4.1 Resultatkrav vedr. forankring og formidling af viden:...8

Læs mere

Aktstykke nr. 10 Folketinget 2013-14. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 24. oktober 2013.

Aktstykke nr. 10 Folketinget 2013-14. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 24. oktober 2013. Aktstykke nr. 10 Folketinget 2013-14 10 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 24. oktober 2013. a. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Hvad er kompetenceudvikling?

Hvad er kompetenceudvikling? Hvad er kompetenceudvikling? 17.11.06 Kompetenceudvikling handler om at udvikle den enkelte medarbejders og personalegruppers kompetencer, så kvaliteten i opgaveløsningen sikres nu og i fremtiden. Af Væksthus

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner og lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner og lov om almene boliger m.v. Til lovforslag nr. L 143 Folketinget 2010-11 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 19. maj 2011 Forslag til Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner

Læs mere

Medarbejderen. Agrobiologi:

Medarbejderen. Agrobiologi: Agrobiologi: Medarbejderen med de kompetencer Kort og godt om din næste potentielle medarbejder, der gennem sin uddannelse har haft stærk fokus på fremtidens fødevareproduktion i en udfordrende verden:

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

JAs uddannelsespolitik

JAs uddannelsespolitik JAs uddannelsespolitik JA s uddannelsespolitik 1. Formål JA s uddannelsespolitik tegner organisationens holdning til uddannelse og efteruddannelse samt former og koordinerer JA s indsats på uddannelsesområdet.

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Forskningssamarbejde og -kompetence blandt danske virksomheder med biotekforskning Michael Mark Ebbe Krogh Graversen Notat 2002/6 fra Analyseinstitut for Forskning The Danish

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 UVT alm. del Bilag 104 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Åbent samråd fælles med videnskabsministeren - i Folketingets Uddannelsesudvalg.

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 29. januar 2016

Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 29. januar 2016 Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 29. januar 2016 - Højere kvalitet, lavere dimittendledighed. Uddannelser for alle. FSR danske revisorer er enig med regeringen i at få reformeret taxametersystemet

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-557/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Udvikling af nye lægemidler forudsætter forskningssamarbejde mellem læger og virksomheder

Udvikling af nye lægemidler forudsætter forskningssamarbejde mellem læger og virksomheder Udvikling af nye lægemidler forudsætter forskningssamarbejde mellem læger og virksomheder Høring om klinisk forskning 2. november 2012 Formand for NSS Poul Jaszczak, overlæge, dr.med Fra statusrapporten

Læs mere

JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF

JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF DYNAMISK UDVIKLINGSCHEF TIL GREVE KOMMUNE Er du god til strategisk udvikling af medarbejdere og organisation? Og er du stærkt processuelt forankret og har talent

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor

Udbud af uddannelse til professionsbachelor Udbud af uddannelse til professionsbachelor i softwareudvikling ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-488/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne De videregående uddannelsesinstitutioner skal have strategisk fokus på at udvikle talenter på alle niveauer og i en langt bredere

Læs mere

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Fordeling af globaliseringsreserven til forskning og udvikling 2011-2012 28. oktober 2010 Aftale om fordeling

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

US AARH AARHUS UNIVERSITETS HANDLEPLAN FOR FLERE KVINDER I FORSKNING 2016-2020

US AARH AARHUS UNIVERSITETS HANDLEPLAN FOR FLERE KVINDER I FORSKNING 2016-2020 US AARH AARHUS UNIVERSITETS HANDLEPLAN FOR FLERE KVINDER I FORSKNING 2016-2020 Besluttet den 15/3 2016 1 AU s handleplan for flere kvinder i forskning Aarhus Universitet har samlet set en kendt udfordring

Læs mere

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Støttemuligheder 2014 Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Hvordan forstår vi innovation? OECD definerer innovation som: implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret produkt

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

1 of 6. Strategi for Kalø Campus

1 of 6. Strategi for Kalø Campus 1 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-2016 2 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-16 Vision Vi skaber rammerne for, at Syddjurs Kommune får det bredest mulige udbud af attraktive uddannelses- og vidensinstitutioner

Læs mere

Den danske universitetssektor - kort fortalt

Den danske universitetssektor - kort fortalt Den danske universitetssektor - kort fortalt 2010 Danske Universiteter Tryk: Prinfoshop, Hedensted Forside: Billede taget af Danske Universiteters sekretariat ISBN 978-87-90470-47-0 Denne publikation kan

Læs mere

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20 Trafikministeriet Notat Workshop på Trafikdagene 2002 Dato J.nr. Sagsbeh. Org. enhed : 8. oktober 2002 : 106-49 : TLJ, lokaltelefon 24367 : Planlægningskontoret Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk

Læs mere