Brug energien på mærkerne det betaler sig

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brug energien på mærkerne det betaler sig"

Transkript

1 rug energien på mærkerne det betaler sig lovne rysere Køle-fryseskabe Køleskabe Opvaskemaskiner Tørretumblere Vaskemaskiner Vaske-/tørremaskiner Klimaanlæg

2 Mærke Model Højt forbrug Nettovolumen Størrelse: (d() (Støj)) nergiforbrug (kwh) Varmluft (baseret på standardbelastning) (liter) rochurerne om produktet Standard N lovne irektiv 2002/40/ om energimærkning Lille Mellemstor Stor lovn lovn elovn der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om ovnens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til energiforbruget for andre ovne i samme størrelse. betyder lavt energiforbrug, betyder højt forbrug, og den sorte pil viser, hvor den aktuelle ovns forbrug ligger. et kaldes ovnens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme størrelse ovne. et vil sige, man kan sammenligne energiklassen for f.eks. to mellemstore ovne, men ikke energiklassen for en mellemstor og en lille ovn. Hvis en ovn har både traditionel opvarmning og varmluftopvarmning bestemmer producenten, hvilket af de to energiforbrug, der ligger til grund for ovnens placering i energiklasse. nergiforbrug kwh Her står ovnens målte energiforbrug ved traditionel og/eller varmluftopvarmning. n ovns energiforbrug afhænger af flere forskellige faktorer, for eksempel hvilke madvarer man tilbereder, og hvor meget der er i ovnen. Når man måler energiforbruget bruger man derfor en speciel i øvrigt dansk produceret lersten, så man kan få ensartede og sammen- lovne ode råd Vælg en ovn i energiklasse. Vælg en ovn i den størrelse, der passer til husholdningen. Store ovne bruger mere energi end små ovne. lignelige måleresultater. et er denne sten, der hentydes til med sætningen (baseret på standardbelastning). Nettovolumen Her står ovnens indvendige rumfang omregnet til hele antal liter. Ovnens højde er målt fra bund til top (eller underkanten af et eventuelt grillelement). et betyder, at det rumfang, der står på energimærket, er større end det rumfang, man normalt udnytter i praksis, hvor man har en plade eller rist i ovnen. Men da alle ovnene er målt på samme måde, kan man bruge tallet til at sammenligne med andre ovnes volumen. Størrelse Ovnens størrelse er angivet med en pil. Lille: Ovne med et rumfang fra og med 12 liter til 35 liter. Mellemstor: Ovne med et rumfang fra og med 35 liter til 65 liter. Stor: Ovne med et rumfang fra og med 65 liter og større. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle elovne måles på samme måde. I produktbrochuren, som findes i forretningen, er der også oplysning om tilberedningstid. et vil sige den tid det tager at hæve temperaturen i den sten, man bruger ved målingen, med 55. esuden er der oplysning om størrelsen på den største bageplade.

3 nergiforbrug kwh/år (På grundlag af standardtest) Rumfang af frostrum l d() (Støj) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvorledes apparatet benyttes, og hvor det anbringes. rochurerne om produktet Standard N 153 af juli 1995 irektiv om energimærkning af kølemøbler 94/2/ rys fryser der er tale om. ug Pile fra til : I feltet kan man se, om fryserens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre fryseres energiforbrug pr. liter. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor fryseren er placeret. et kaldes fryserens energiklasse. rysere mærket ++ har det laveste energiforbrug. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type hårde hvidevarer. vs. man kan sammenligne to skabsfryseres energiklasse, hvis de har samme egenskaber (f.eks. frostfri), men ikke energiklassen for en skabsfryser og en kummefryser. ++ og + mærkede apparater skal også være beregnet til samme klimaklasse, hvis man vil sammenligne energiklasserne. Hvis fryseren har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. rysere ode råd Kummefrysere bruger mindre strøm end skabsfrysere.ved at placere fryseren et køligt sted, kan man spare megen energi. or hver grad temperaturen i rummet sænkes, nedsættes energiforbruget med ca. 2,5%. Læs i brugsanvisningen, hvor køligt fryseren kan tåle at stå. Vælg en fryser i den rette størrelse. Hold temperaturen i fryseren på -18, det kræver ekstra energi, hvis temperaturen er lavere end nødvendigt. n frostfri fryser har et højere energiforbrug end andre frysere. nergiforbrug kwh/år Her står fryserens målte energiforbrug pr. år. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, om fryseren står i et koldt eller et varmt rum et varmt rum giver højere energiforbrug. esuden betyder det noget, hvor tit fryseren åbnes og hvor mange varer, der nedfryses på en gang. Rumfang af frostrum Her står, hvor mange liter fryseren kan rumme og fryserens stjernemærkning. rostrum er bestemt som rum med en temperatur under -6. Stjernemærkningen er et udtryk for temperaturen i fryseren: = lavere end -6, = lavere end -12, = lavere end -18 og = lavere end -18 og kan bruges til indfrysning. rysere skal være mærket med mindst, men der må gerne være en afdeling med. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle frysere måles på samme måde. Oplysningerne på energimærket er de samme for kummefrysere og skabsfrysere. Indeholder flere oplysninger, f.eks. om fryseren har automatisk afrimning (frostfri) og om frostrummets indfrysningskapacitet. Indfrysningskapacitet vil sige, hvor mange kilo man kan fryse ned fra +25 til -18 i løbet af et døgn, uden at temperaturen i de andre varer kommer over -15. er er oplysning om optøningstid, dvs. hvor mange timer der går, f.eks. efter en strømafbrydelse, før temperaturen i varerne i en fuld fryser er steget til -9.

4 + + nergiforbrug kwh/år (På grundlag af standardtest) Rumfang af kølerum l Rumfang af frostrum l d() (Støj) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvorledes apparatet benyttes, og hvor det anbringes. rochurerne om produktet Standard N 153 af juli 1995 irektiv om energimærkning af kølemøbler 94/2/ Køl og frys Oplysningerne på energimærket er de samme for køleskabe med frostboks. kølefryseskab der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om skabets energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre køle-fryseskabes energiforbrug pr. liter. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor køle-fryseskabet er placeret. et kaldes kølefryseskabets energiklasse. Køle-fryseskabe mærket ++ har det laveste energiforbrug. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type hårde hvidevarer. vs. man kan sammenligne to køle-fryseskabes energiklasse, hvis de har samme egenskaber, men ikke energiklassen for et køle-fryseskab og et køleskab med frostboks. Hvis køle-fryseskabet har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. nergiforbrug kwh/år Her står køle-fryseskabets målte energiforbrug pr. år. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, om køle-fryseskabet står i et koldt eller varmt rum et varmt rum giver højere energiforbrug og af, hvor tit skabsdørene åbnes. Køle-fryseskabe ode råd Vælg et køle-fryseskab i energiklasse ++ eller +. et kan være dyrere end andre skabe, men prisforskellen tjenes ind over elregningen i løbet af nogle år. t køle-fryseskab med to termostater har den fordel, at temperaturen i køleafdelingen og fryseafdelingen kan reguleres hver for sig.vælg et køle-fryseskab med to termostater, hvis skabet skal stå koldt, f.eks. i et uopvarmet sommerhus. I skabe med kun en termostat reguleres temperaturen fra køleafdelingen. et betyder, at temperaturen i fryseafdelingen ikke kan holdes, hvis rummet er for koldt. Vælg et køle-fryseskab i den rette størrelse. Hold de anbefalede temperaturer i køleafdelingen og fryseafdelingen. et kræver ekstra energi, hvis temperaturerne er lavere end nødvendigt. Rumfang af kølerum Her står, hvor mange liter køleafdelingen kan rumme. Kølerum er bestemt som alle rum med en temperatur over -6, dvs. også rum i låge, evt. grønsagsskuffe o.l. Rumfang af frostrum Her står, hvor mange liter frostafdelingen kan rumme og frostafdelingens stjernemærkning. rostrum er bestemt som rum med en temperatur under -6. Stjernemærkningen er et udtryk for temperaturen i frostrummet: = lavere end -6, = lavere end -12, = lavere end -18 og = lavere end -18 og kan bruges til indfrysning. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle køle-fryseskabe Indeholder flere oplysninger, f.eks. om skabet har automatisk afrimning (frostfri) og om frostrummets indfrysningskapacitet og optøningstid (se under rysere ). esuden er der oplysning om skabets klimaklasse. Læs mere om klimaklasser under Køleskabe.

5 nergiforbrug kwh/år (På grundlag af standardtest) Rumfang af kølerum l d() (Støj) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvorledes apparatet benyttes, og hvor det anbringes. rochurerne om produktet Køl køleskab der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om køleskabets energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre køleskabes energiforbrug pr. liter. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor køleskabet er placeret. et kaldes køleskabets energiklasse. Køleskabe mærket ++ har det laveste energiforbrug. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type hårde hvidevarer. vs. man kan sammenligne to køleskabes energiklasse, hvis de har samme egenskaber, men ikke energiklassen for et køleskab og et køle-fryseskab. Hvis køleskabet har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. Køleskabe ode råd Vælg et køleskab i energiklasse eller bedre. et kan være dyrere end andre skabe, men prisforskellen tjenes ind over elregningen i løbet af nogle år. Sørg for god luftcirkulation omkring skabet. Hvis køleskabet skal stå koldt, f.eks. i et uopvarmet sommerhus, skal man vælge et køleskab med klimaklasse SN (udvidet tempereret klima). Kompressoren i køleskabet kan ikke tåle lavere temperaturer end angivet i klimaklassen. et anbefales at holde en temperatur på +5 midt i køleskabet. Temperaturen i en evt. grønsagsskuffe vil være lidt højere, men det har grønsagerne godt af. en anbefalede temperatur i et svaleskab er Hold den anbefalede temperatur i skabet, det kræver ekstra energi, hvis temperaturen er lavere end nødvendigt. nergiforbrug kwh/år Her står køleskabets målte energiforbrug pr. år. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, om køleskabet står i et koldt eller varmt rum et varmt rum giver højere energiforbrug og af hvor tit køleskabsdøren åbnes. Rumfang af kølerum Her står, hvor mange liter køleskabet kan rumme. Kølerum er bestemt som alle rum med en temperatur over -6, dvs. også rum i låge, evt. grønsagsskuffe o.l. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle køleskabe og svaleskabe Standard N 153 af juli 1995 irektiv om energimærkning af kølemøbler 94/2/ Oplysningerne på energimærket er de samme for svaleskabe. Køleskabe med frostboks: Se Køle-fryseskabe. Indeholder flere oplysninger, f.eks. står der for køle-svaleskabe, hvor stort rumfanget af hhv. køleafdelingen og svaleafdelingen er. er står, hvilken klimaklasse skabet er konstrueret til. N betyder tempereret klima ( ), SN betyder udvidet tempereret klima ( ), ST betyder subtropisk klima ( ) og T betyder tropisk klima ( ). Hvis skabet er konstrueret til tempereret klima som det danske kan producenten udelade oplysningen.

6 Opvaskemaskiner ode råd Sørg for, at maskinen er helt fyldt op, inden du vasker op. et er unødvendigt og spild af vand at skylle servicet af. Hold lågen lukket for at forhindre indtørring af madresterne. rug maskinens spareprogrammer. opvaskemaskine der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om opvaskemaskinens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre opvaskemaskiners energiforbrug pr. kuvert. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan dog kun sammenligne enten energiklasser for maskiner til 9 kuverter og derunder, eller energiklasser for maskiner til 10 kuverter og derover. Hvis opvaskemaskinen har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. nergiforbrug kwh/opvask Her står opvaskemaskinens målte energiforbrug pr. opvask. I produktbrochuren står navn og/eller kode på det normalprogram, maskinen er afprøvet ved. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger af, hvilke programmer man vasker op på. Opvaskeevne r et udtryk for, hvor rent maskinen vasker op. Opvaskeevnen måles ved, at det antal standard- kuverter, maskinen har kapacitet til, smøres med te, mælk, æg, hakket kød, havregrød, spinat og margarine og vaskes på normalprogram med tilslutning til koldt vand. fter opvasken bedømmes, hvor meget der er vasket af. Tørreevne edømmes 1/2 time efter programmet er afsluttet. Standardkuverter Her står, hvor mange standardkuverter maskinen er beregnet til. n standardkuvert består af et bestemt antal tallerkener, glas, kopper, bestik og andet service. Vandforbrug ntal liter pr. opvask målt ved opvask på normalprogram med tilslutning til koldt vand. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle opvaskemaskiner Indeholder flere oplysninger, f.eks. om normalprogrammets navn og/eller kode og opvasketiden for programmet. esuden oplyses et anslået samlet årligt forbrug af energi og vand for 220 opvaske på et år. er kan være oplysning om energi- og vandforbrug, opvaske- og tørretid m.m. for andre programmer.

7 Mærke Model Højt forbrug Kapacitet (bomuld) kg ftrækstørretumbler Kondenstørretumbler d() (Støj) nergiforbrug kwh/portion (På grundlag af standardtest på programmet skabstørt bomuld) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvordan apparatet benyttes. rochurerne om produktet Tørretumbler Tørre tørretumbler der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om tørretumblerens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre tørretumbleres energiforbrug pr. portion. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for maskiner af samme type. vs. man kan sammenligne to aftrækstørretumbleres energiklasse, men ikke energiklassen for en aftrækstørretumbler og en kondenstørretumbler. nergiforbrug kwh/portion Her står tørretumblerens målte energiforbrug pr. portion, dvs. den mængde tørt tøj, tumbleren kan tørre på en gang, se kapacitet. orbruget er målt ved tørring af bomuld til 0% fugtighed (skabstørt). et faktiske energiforbrug hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, hvor kraftigt tøjet er centrifugeret, hvor meget man fylder Tørretumblere ode råd Tumblertørring bruger megen energi. n kraftig centrifugering i vaskemaskinen (mindst 1400 omdrejninger/min.) nedsætter energiforbruget og tørretiden. tumbleren, hvilke stoffer tøjet er lavet af (syntetiske stoffer tørrer hurtigere end bomuld) og hvor tørt tøjet skal være. Kapacitet Hvor mange kg tørt bomuldstøj man kan tørre på en gang (pr. portion). ftrækstørretumbler/kondenstørretumbler Pilen viser, hvilken type tumbler der er tale om. n aftrækstumbler skal have aftræk til det fri, så den fugtige luft kan ledes ud. n kondenstumbler skal ikke have aftræk, fordi den afkøler den fugtige luft, så fugten bliver til vand, der opsamles i en beholder eller ledes ud gennem et afløb. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle tørretumblere Standard N irektiv 95/13/ om energimærkning af tørretumbler Indeholder flere oplysninger, f.eks. om tørretid, om energiforbrug, kapacitet og tørretid for programmerne strygetørt (12% fugtighed tilbage i tøjet) bomuld og polyester/bomuld blanding, hvis tumbleren har disse programmer. Nogle kondenstumblere bruger vand ved afkøling af luften, for disse tumblere oplyses også vandforbruget.

8 Mærke Model Højt forbrug Vaskeevne nergiforbrug d() (Støj) kwh/vask (På grundlag af standardtest på 60 -normalprogrammet for bomuld) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvordan apparatet benyttes. : høj : lav entrifugeringsevne : høj : lav entrifugeringshastighed (omdr./min.) Kapacitet (bomuld) kg Vandforbrug rochurerne om produktet Vask Standard N irektiv 95/12/ om energimærkning af vaskemaskiner entrifugering Vaskemaskine Vask vaskemaskine der er tale om. - højt forbrug Pile fra til : I feltet kan man se, om vaskemaskinens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre vaskemaskiners energiforbrug pr. kg tørt tøj. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for maskiner af samme type. vs. man kan sammenligne to vaskemaskiners energiklasse, men ikke energiklassen for en vaskemaskine og en vaske-/tørremaskine. Hvis vaskemaskinen har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. nergiforbrug kwh/vask Her står maskinens målte energiforbrug pr. vask. orbruget er målt ved et almindeligt 60 program for bomuld. et faktiske energiforbrug hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, på hvilket program man vasker. Vaskemaskiner ode råd Sammenlign energi- og vandforbrug for forskellige maskiner inden køb. Sortér tøjet grundigt og vælg temperatur efter det stykke tøj, der bør vaskes ved den laveste temperatur. Sæt generelt vasketemperaturen ned. Undgå gerne vask ved de høje temperaturer, og lad 60 være det varmeste. yld maskinen helt op hver eneste gang. er er et mindre energiforbrug ved én fyldt maskine end ved to halve uanset om maskinen har et 1/2-fyldningsprogram. osér vaskemidlet præcist efter instruktionen på pakken. Vaskeevne r et udtryk for, hvor rent maskinen vasker tøjet. Vaskeevnen måles ved, at stofstykker, der er helt smurt ind i sod og olie, blod, rødvin og chokolademælk og syet på et hvidt håndklæde, vaskes på 60 -normalprogrammet sammen med andet hvidt tøj. erefter måler man, hvor godt snavset er fjernet i forhold til i en standardmaskine. entrifugeringsevne estemmes ved at måle, hvor mange % vand der er tilbage efter centrifugeringen. er står også, hvor mange omdrejninger pr. minut den højeste centrifugeringshastighed er. n kraftig centrifugering forkorter tørretiden og sparer derfor energi, hvis tøjet bagefter skal tørres i en tørretumbler. Kapacitet og Vandforbrug ortæller hvor mange kg tørt bomuldstøj man kan vaske på en gang, og hvor mange liter vand der bruges pr. vask. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle vaskemaskiner Indeholder flere oplysninger, f.eks. hvor mange % vand, der er tilbage i tøjet efter centrifugering (restvandindhold), vasketiden i minutter og et anslået årligt forbrug af energi og vand ved 200 vaske på normalprogrammet. rochuren kan også indeholde oplysninger om energi- og vandforbrug m.m. for andre programmer end 60 -normalprogrammet.

9 Vaske-/tørremaskiner ode råd Vaske-/tørremaskiner er pladsbesparende, men dyre i drift pga. det store vandforbrug..eks. kan en maskine bruge 56 liter vand til vask og centrifugering, mens vandforbruget med tørring stiger til 98 liter. Ved tørring skal tøjet fra en fuld maskine deles i to portioner, da tørrekapaciteten er mindre end vaskekapaciteten. Læs også ode råd for Vaskemaskiner. maskine der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om vaske-/ tørremaskinens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre vaske-/tørremaskiners energiforbrug pr. kg tørt tøj. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for maskiner af samme type. vs. man kan sammenligne to vaske-/tørremaskiners energiklasse, men ikke energiklassen for en vaske-/tørremaskine og en vaskemaskine eller tørretumbler. nergiforbrug kwh Her står maskinens målte energiforbrug pr. portion, både for vask og centrifugering med tørring og for vask og centrifugering uden tørring. et faktiske energiforbrug hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, på hvilket program man vasker/tørrer, hvilke stoffer man vasker/ tørrer og hvor tørt tøjet skal være. Vaskeevne r et udtryk for, hvor rent maskinen vasker tøjet. Se også Vaskemaskiner. Ud for centrifugeringshastighed står det højeste antal omdrejninger pr. minut, maskinen kan centrifugere med. Kapacitet Hvor mange kg tørt bomuldstøj man kan vaske og tørre ad gangen. Kapaciteten ved tørring er mindre end kapaciteten ved vask. Vandforbrug et totale vandforbrug i liter ved vask, centrifugering og tørring af den mængde tøj, maskinen er beregnet til (kapaciteten). Tørring sker ved kondenseringsprincippet (se Tørretumblere ) og i vaske-/tørremaskiner bruges vand til køling af luften. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle vaske-/tørremaskiner Indeholder flere oplysninger, f.eks. restfugtigheden i % efter centrifugering, vandforbruget ved vask og centrifugering alene, vaske- og tørretid i minutter og det anslåede årlige forbrug af energi og vand. rochuren kan også indeholde oplysninger om energi- og vandforbrug m.m. for andre vaske- og tørreprogrammer end 60 normalprogrammet.

10 Mærke Udendørsenhed Indendørsenhed Højt forbrug nergiforbrug/år, kwh ved køling Type Luftkølet Vandkølet Opvarmningseffekt Relativt energiforbrug til opvarmning (d() (Støj)) (et faktiske energiforbrug vil bero på brugen af anlægget og vejrforhold) Køleeffekt nergieffektivitetskvotient Ved fuld belastning (høj værdi betyder bedre effektivitet) Køling Køling/opvarmning rochurerne om produktet Standard N Klimaanlæg irektiv 2002/31/ om energimærkning (kw) kw : lavt forbrug : højt forbrug Klimaanlæg Klimaanlæg Klimaanlæg med en køleeffekt på til og med 12 kw skal være energimærkede. Oplysningerne på energimærket tager udgangspunkt i anlæg, der er beregnet til at køle (air-condition). Men også anlæg, der både kan køle og opvarme rum, skal være energimærkede. Varmepumper, dvs. anlæg der ikke kan køle, skal ikke energimærkes. ksemplet viser et energimærke til et anlæg, der både kan køle og bruges som varmepumpe. På energimærket er der oplysning om: Her står, hvilket mærke anlæg, der er tale om. er findes flere forskellige typer klimaanlæg. e såkaldte split og multisplitanlæg består af en udendørsenhed og en (eller flere) indendørsenheder, som køler/opvarmer luften indenfor. nlæggets egenskaber afhænger af, hvilke enheder der kombineres. erfor står begge enheders modelbetegnelse på energimærket. Udendørsenheden og indendørsenheden kan have hver sin modelbetegnelse. Pile fra til : I feltet kan man se om klimaanlæggets energiforbrug til køling er lavt eller højt i forhold til energiforbruget for andre anlæg af samme type. betyder lavt forbrug, betyder højt forbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor på skalaen det aktuelle klimaanlæg ligger. et kaldes klimaanlæggets energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type anlæg. nlæggene inddeles efter, om de er luft- eller vandkølede og desuden i kategorierne: split-/multisplitanlæg, kompaktanlæg og enkeltkanalsanlæg. Hvis du er i tvivl om, hvilken type anlæg der er tale om, så spørg forhandleren. nergiforbrug/år, kwh ved køling er er angivet et vejledende årligt energiforbrug, når klimaanlægget bruges til køling. et faktiske forbrug afhænger blandt andet af, hvor tit anlægget bruges og vejrforholdene. et vejledende forbrug er baseret på 500 timer/år ved maksimal køling og under standardiserede afprøvningsbetingelser. Køleeffekt Her står, hvor mange kw anlægget kan køle med ved maksimal køling. nergieffektivitetskvotient Her står, hvor godt anlægget udnytter energien, når det kører med maksimal køling. Jo højere værdi, jo mere effektivt udnytter anlægget energien. Klimaanlæg ode råd er kan være god økonomi i at skifte elopvarmning af boligen ud med et klimaanlæg, der kan bruges som varmepumpe, fordi klimaanlæggene normalt udnytter energien meget effektivt i forhold til almindelig elvarme. t kapacitetsreguleret anlæg (f.eks. en invertermodel) giver en driftsbesparelse i forhold til traditionelle tænd/sluk anlæg. Klimanlægget bør installeres af en autoriseret (køle)installatør. På nogle anlæg kan kølefunktionen slås fra ved installationen, så anlægget kun kan bruges til opvarmning. rug anlægget så lidt som muligt til køling, og sluk altid for det, hvis døre eller vinduer er åbne. Type n pil markerer, om anlægget kun kan anvendes til køling, eller om det både kan anvendes til køling og opvarmning af rum. n anden pil viser, om anlægget er luftkølet eller vandkølet. et vil sige, om varmen (og eventuelt kulden) afgives direkte til udeluften eller ledes til en vandkreds i udendørsenheden. Opvarmningseffekt or anlæg, der også kan varme, er der oplysning om opvarmningseffekten i kw. Relativt energiforbrug til opvarmning nlæggets relative energiforbrug til opvarmning er angivet på en skala fra til, hvor er lavt forbrug og er højt forbrug. et kaldes klimaanlæggets energiklasse til opvarmning. Med hensyn til at sammenligne energiklasse for flere anlæg, gælder de samme betingelser som ved sammenligning af energiklasse ved køling. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle klimaanlæg af samme slags Indeholder de samme oplysninger som energimærket. esuden kan den indeholde yderligere oplysninger.

11 I denne folder kan du læse om de energimærker, der sidder på hårde hvidevarer og klimaanlæg. På energimærkerne er der f.eks. oplysninger om apparaternes energi- og vandforbrug en hjælp, så du kan vælge et apparat med lavt forbrug, der er billigt i drift. Hvad er energimærkning nergimærkningen er en obligatorisk, fælles europæisk mærkning af elektriske apparater til husholdningsbrug, bl.a. hårde hvidevarer og klimaanlæg. I U arbejdes løbende med energimærkningen, så flere typer apparater vil efterhånden blive omfattet af mærkningen. rugte apparater har ikke energimærkning. nergistyrelsen er ansvarlig for mærkningen i anmark og nergimærkningssekretariatet for Produkter står for administration og kontrol af mærkningen. U s miljøblomst Nogle apparater er mærket med U s miljøblomst. lomsten viser, at apparatet opfylder en række fælles europæiske miljøkrav, der er opstillet for den type apparater. lomsten kan være trykt på energimærket på det enkelte apparat eller f.eks. i produktbrochuren. Oplysningen om lydeffektniveau, dvs. hvor meget apparatet støjer, er frivillig. et betyder, at oplysningen ikke nødvendigvis er med på energimærket på alle apparater. Hvis oplysningen er med, er niveauet målt ved en standardtest og opgivet i decibel, forkortet d(). U-flaget U-flaget viser, at energimærkningen er en fælles europæisk ordning. Vil du vide mere? Spørg i forretningen efter producenternes produktbrochurer. rochurerne indeholder de samme oplysninger som energimærkerne, men også flere oplysninger om energiforbrug, vasketider m.m. Kontakt dit lokale elselskab. lselskabernes energicentre, rådgivningscentre og demonstrationslokaler har en database, L, med alle apparater på markedet. I databasen kan de finde præcis det/de apparater, man leder efter f.eks. frysere, der er 60 cm brede med energimærke +. ISN nr: ISN www: www:finnnygaard.com

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYE HVIDEVRER - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Brug lidt energi - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have et lavt energiforbrug med i købet, når du anskaffer nye hvidevarer? Så betaler det

Læs mere

Energien på rette sted. sådan gør du din elregning mindre

Energien på rette sted. sådan gør du din elregning mindre Energien på rette sted sådan gør du din elregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Inspiration og faktuelle oplysninger til Energien på

Læs mere

Det nye energimærke. Nu får energimærket tre nye plusser

Det nye energimærke. Nu får energimærket tre nye plusser Nu får energimærket tre nye plusser Nyt design Skærpede krav Større energibesparelser Ved udgangen af 2010 får EU et nyt energimærke. Ved første øjekast ligner mærket det velkendte mærke, der vejleder

Læs mere

guide til et lavere elforbrug

guide til et lavere elforbrug Dit eksemplar Elsparefondens guide til Let din elregning og kom ned på 1.000 kwh Se side 2 Skift til bærbar computer og spar op til 90% i el Se side 6 Halvér din vasketemperatur og dit elforbrug Se side

Læs mere

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af VASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af VASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af Producerer eller importerer du husholdningsvaskemaskiner? Så vær opmærksom: Der er krav til energieffektivitet og energimærkning. Indhold:

Læs mere

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVSKEMSKINER TIL HUSHOLDNINGER Producerer eller importerer du husholdningsopvaskemaskiner? Så vær opmærksom: Der er krav til energieffektivitet

Læs mere

... DA KØLE-/FRYSESKAB BRUGSANVISNING 2 FI JÄÄPAKASTIN KÄYTTÖOHJE 25 SV KYL-FRYS BRUKSANVISNING 48 UK ХОЛОДИЛЬНИК- МОРОЗИЛЬНИК ENN2853AOW

... DA KØLE-/FRYSESKAB BRUGSANVISNING 2 FI JÄÄPAKASTIN KÄYTTÖOHJE 25 SV KYL-FRYS BRUKSANVISNING 48 UK ХОЛОДИЛЬНИК- МОРОЗИЛЬНИК ENN2853AOW ENN2853AOW...... DA KØLE-/FRYSESKAB BRUGSANVISNING 2 FI JÄÄPAKASTIN KÄYTTÖOHJE 25 SV KYL-FRYS BRUKSANVISNING 48 UK ХОЛОДИЛЬНИК- МОРОЗИЛЬНИК ІНСТРУКЦІЯ 71 2 www.electrolux.com INDHOLD OM SIKKERHED..............................................................

Læs mere

I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke.

I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke. 12 Spar strøm ved tøjvask og i badeværelset spar på strømmen råd 12 I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke.

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0210 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. H o l d p å v a r m e n - o g p å p e n g e n e Størstedelen

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0508 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. - når god energi er inde i varmen I Danmark udleder vi 10 ton

Læs mere

Køle/fryseskab. Før De tager Deres nye skab i brug. Kære kunde! Bemærk! Før De tager Deres nye skab i brug...3. Vendbare døre...11. Vigtigt!...

Køle/fryseskab. Før De tager Deres nye skab i brug. Kære kunde! Bemærk! Før De tager Deres nye skab i brug...3. Vendbare døre...11. Vigtigt!... Køle/fryseskab Kære kunde! Tillykke med Deres valg af et Gorenje køle/fryseskab. Det er et meget fornuftigt valg, da et skab fra Gorenje forener både økonomi og kvalitet i et moderne og gennemtænkt design.

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? FIF MARKETING FI11/13 - returtemperatu Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. I Danmark udleder vi i gennemsnit

Læs mere

OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD

OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD 420378 OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD Built as a professional En opvaskemaskine skal holde i mange år Vores opvaskemaskiner er udviklet, så alle de vigtigste komponenter er fremstillet af førsteklasses

Læs mere

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Klar besked om godt lys Da EU valgte at udfase glødepæren, kom der for alvor fart i udviklingen af mere energieffektive lyskilder både til at erstatte glødepærer

Læs mere

Almene boliger for alle - DANSK - side 1

Almene boliger for alle - DANSK - side 1 Almene boliger for alle - DANSK - side 1 Forord De følgende oplysninger er generelle og vejledende. De gælder i de fleste boligorganisationer, men nogle boligorganisationer kan have andre regler end de

Læs mere

Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT. Bygge & Energi Projekt 2010

Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT. Bygge & Energi Projekt 2010 2010 Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT Bygge & Energi Projekt 2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Teori...

Læs mere

Tjekliste til boligen

Tjekliste til boligen Tjekliste til boligen Køkken Belysning Energieffektiv belysning (A-pærer, Halogen) Afskaffelse af sparepærer på genbrugsstation El Standby-forbrug i køkkenet (ex. Mikroovn) SparOmeter Opvask Opvaskemaskine:

Læs mere

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre Varmen på rette sted sådan gør du din varmeregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Faktuelle oplysninger og inspiration til Varmen på rette

Læs mere

KLIMAET UNDER KONTROL

KLIMAET UNDER KONTROL KLIMAET UNDER KONTROL Zibro mobile og fastmonterede klima-anlæg Spar hundredvis af kroner på installationen Energibesparende Inverters Alt til den rigtige luftfugtighed SPECIALIST I KLIMASTYRING Om du

Læs mere

Spar penge og energi i dit sommerhus

Spar penge og energi i dit sommerhus Spar penge og energi i dit sommerhus Anbefalinger til energiforbedringer i sommerhuset Undgå ubehagelige overraskelser Spar tusindvis af kroner Frostskader og forsikringsdækning Se hvordan du finder en

Læs mere

Energibesparelser i boligen

Energibesparelser i boligen Energibesparelser i boligen Boligkontoret Danmark åbent hus Helsingør 17.4.2010. Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Ingeniør (energi) Energivejleder

Læs mere

Programmér problemerne væk.

Programmér problemerne væk. Programmér problemerne væk. Tysk ingeniørkunst løser vaskebehovet. Bosch Hvidevarer Telegrafvej 4 2750 Ballerup Telefon: 44 89 85 25 E-mail: bosch.hvidevarer@bshg.com www.bosch-home.dk 2011 Bosch Hvidevarer,

Læs mere

Guide til nyt lys. Det rigtige lys til boligen

Guide til nyt lys. Det rigtige lys til boligen Guide til nyt lys Det rigtige lys til boligen Klar besked om godt lys og Go Energi Da EU valgte at udfase glødepæren, kom der for alvor fart i udviklingen af mere energieffektive lyskilder både til at

Læs mere

: Håndbog for energiambassadører

: Håndbog for energiambassadører : Håndbog for energiambassadører http://seacourse.dk/wiki/hfe Home Menu Wiki Wiki Home Last Changes List pages Orphan pages Print Håndbog for energiambassadører backlinks... Dansk FAQs List FAQs TikiSheet

Læs mere

Husk projektmøde Mandag den 17/2 klokken 20 i Fælleshuset. Kolbøtteprojekt Svelleprojekt Fælleshus Fælleshustorv Energnisterne Kulturgruppen

Husk projektmøde Mandag den 17/2 klokken 20 i Fælleshuset. Kolbøtteprojekt Svelleprojekt Fælleshus Fælleshustorv Energnisterne Kulturgruppen 34. årgang Nr. 7 16. februar 2014 E-mail: Bakkanalen@bf-bakken.dk Hjemmeside: www.bf-bakken.dk Redaktion Hjørdis Deadline søndag kl. 16 00 Redigeres af bofæller Indlæg til Bakkanalen: Skriv teksten i arial

Læs mere

Energimærke 2006. Store ejendomme. Energiledelsesordningen for store ejendomme, ELO

Energimærke 2006. Store ejendomme. Energiledelsesordningen for store ejendomme, ELO Version 3.05 side 1 af 11 Energimærke 2006 Energiledelsesordningen for store ejendomme, ELO BBR nr: 851-336486-001 Adresse: Ejerforeningen, Vesterbrogade 22 Udarbejdet af: Lars Ibsen, Rådgivende Ingeniør

Læs mere

FØR VASKEMASKINEN TAGES I BRUG

FØR VASKEMASKINEN TAGES I BRUG DEFINITION AF BRUG Denne vaskemaskine er udelukkende beregnet til vask og centrifugering af vasketøj, der er velegnet til vask i vaskemaskine, i de mængder, der er normale for private husholdninger. Overhold

Læs mere

Brugermanual KSB 105

Brugermanual KSB 105 Brugermanual KSB 105 Generel beskrivelse af køleskabet 1. Topplade 2. Låge til frostboks 3. Termostat 4. Hylde 5. Grønsagsskuffe 6. Grønsagsskuffe 7. Justerbar fod 8. Indsats til æg 9. Dørhylde 10. Flaskeholder

Læs mere

Før De tager Deres nye køleskab i brug

Før De tager Deres nye køleskab i brug Køleskabet DA Kære kunde! Tillykke med Deres valg af et Gorenje køleskab. Det er et meget fornuftigt valg, da et køleskab fra Gorenje forener både økonomi og kvalitet i et moderne og gennemtænkt design.

Læs mere

Energimærke 2005. Store ejendomme. Energiledelsesordningen for store ejendomme, ELO

Energimærke 2005. Store ejendomme. Energiledelsesordningen for store ejendomme, ELO Version 3.04 side 1 af 13 Energimærke 2005 Energiledelsesordningen for store ejendomme, ELO BBR nr: 101-296806-001 Adresse: Kongohus, Kastrupvej 149 m.fl. Udarbejdet af: Mylliin Energi Consult ApS Adresse:

Læs mere