Brug energien på mærkerne det betaler sig

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brug energien på mærkerne det betaler sig"

Transkript

1 rug energien på mærkerne det betaler sig lovne rysere Køle-fryseskabe Køleskabe Opvaskemaskiner Tørretumblere Vaskemaskiner Vaske-/tørremaskiner Klimaanlæg

2 Mærke Model Højt forbrug Nettovolumen Størrelse: (d() (Støj)) nergiforbrug (kwh) Varmluft (baseret på standardbelastning) (liter) rochurerne om produktet Standard N lovne irektiv 2002/40/ om energimærkning Lille Mellemstor Stor lovn lovn elovn der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om ovnens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til energiforbruget for andre ovne i samme størrelse. betyder lavt energiforbrug, betyder højt forbrug, og den sorte pil viser, hvor den aktuelle ovns forbrug ligger. et kaldes ovnens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme størrelse ovne. et vil sige, man kan sammenligne energiklassen for f.eks. to mellemstore ovne, men ikke energiklassen for en mellemstor og en lille ovn. Hvis en ovn har både traditionel opvarmning og varmluftopvarmning bestemmer producenten, hvilket af de to energiforbrug, der ligger til grund for ovnens placering i energiklasse. nergiforbrug kwh Her står ovnens målte energiforbrug ved traditionel og/eller varmluftopvarmning. n ovns energiforbrug afhænger af flere forskellige faktorer, for eksempel hvilke madvarer man tilbereder, og hvor meget der er i ovnen. Når man måler energiforbruget bruger man derfor en speciel i øvrigt dansk produceret lersten, så man kan få ensartede og sammen- lovne ode råd Vælg en ovn i energiklasse. Vælg en ovn i den størrelse, der passer til husholdningen. Store ovne bruger mere energi end små ovne. lignelige måleresultater. et er denne sten, der hentydes til med sætningen (baseret på standardbelastning). Nettovolumen Her står ovnens indvendige rumfang omregnet til hele antal liter. Ovnens højde er målt fra bund til top (eller underkanten af et eventuelt grillelement). et betyder, at det rumfang, der står på energimærket, er større end det rumfang, man normalt udnytter i praksis, hvor man har en plade eller rist i ovnen. Men da alle ovnene er målt på samme måde, kan man bruge tallet til at sammenligne med andre ovnes volumen. Størrelse Ovnens størrelse er angivet med en pil. Lille: Ovne med et rumfang fra og med 12 liter til 35 liter. Mellemstor: Ovne med et rumfang fra og med 35 liter til 65 liter. Stor: Ovne med et rumfang fra og med 65 liter og større. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle elovne måles på samme måde. I produktbrochuren, som findes i forretningen, er der også oplysning om tilberedningstid. et vil sige den tid det tager at hæve temperaturen i den sten, man bruger ved målingen, med 55. esuden er der oplysning om størrelsen på den største bageplade.

3 nergiforbrug kwh/år (På grundlag af standardtest) Rumfang af frostrum l d() (Støj) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvorledes apparatet benyttes, og hvor det anbringes. rochurerne om produktet Standard N 153 af juli 1995 irektiv om energimærkning af kølemøbler 94/2/ rys fryser der er tale om. ug Pile fra til : I feltet kan man se, om fryserens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre fryseres energiforbrug pr. liter. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor fryseren er placeret. et kaldes fryserens energiklasse. rysere mærket ++ har det laveste energiforbrug. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type hårde hvidevarer. vs. man kan sammenligne to skabsfryseres energiklasse, hvis de har samme egenskaber (f.eks. frostfri), men ikke energiklassen for en skabsfryser og en kummefryser. ++ og + mærkede apparater skal også være beregnet til samme klimaklasse, hvis man vil sammenligne energiklasserne. Hvis fryseren har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. rysere ode råd Kummefrysere bruger mindre strøm end skabsfrysere.ved at placere fryseren et køligt sted, kan man spare megen energi. or hver grad temperaturen i rummet sænkes, nedsættes energiforbruget med ca. 2,5%. Læs i brugsanvisningen, hvor køligt fryseren kan tåle at stå. Vælg en fryser i den rette størrelse. Hold temperaturen i fryseren på -18, det kræver ekstra energi, hvis temperaturen er lavere end nødvendigt. n frostfri fryser har et højere energiforbrug end andre frysere. nergiforbrug kwh/år Her står fryserens målte energiforbrug pr. år. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, om fryseren står i et koldt eller et varmt rum et varmt rum giver højere energiforbrug. esuden betyder det noget, hvor tit fryseren åbnes og hvor mange varer, der nedfryses på en gang. Rumfang af frostrum Her står, hvor mange liter fryseren kan rumme og fryserens stjernemærkning. rostrum er bestemt som rum med en temperatur under -6. Stjernemærkningen er et udtryk for temperaturen i fryseren: = lavere end -6, = lavere end -12, = lavere end -18 og = lavere end -18 og kan bruges til indfrysning. rysere skal være mærket med mindst, men der må gerne være en afdeling med. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle frysere måles på samme måde. Oplysningerne på energimærket er de samme for kummefrysere og skabsfrysere. Indeholder flere oplysninger, f.eks. om fryseren har automatisk afrimning (frostfri) og om frostrummets indfrysningskapacitet. Indfrysningskapacitet vil sige, hvor mange kilo man kan fryse ned fra +25 til -18 i løbet af et døgn, uden at temperaturen i de andre varer kommer over -15. er er oplysning om optøningstid, dvs. hvor mange timer der går, f.eks. efter en strømafbrydelse, før temperaturen i varerne i en fuld fryser er steget til -9.

4 + + nergiforbrug kwh/år (På grundlag af standardtest) Rumfang af kølerum l Rumfang af frostrum l d() (Støj) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvorledes apparatet benyttes, og hvor det anbringes. rochurerne om produktet Standard N 153 af juli 1995 irektiv om energimærkning af kølemøbler 94/2/ Køl og frys Oplysningerne på energimærket er de samme for køleskabe med frostboks. kølefryseskab der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om skabets energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre køle-fryseskabes energiforbrug pr. liter. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor køle-fryseskabet er placeret. et kaldes kølefryseskabets energiklasse. Køle-fryseskabe mærket ++ har det laveste energiforbrug. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type hårde hvidevarer. vs. man kan sammenligne to køle-fryseskabes energiklasse, hvis de har samme egenskaber, men ikke energiklassen for et køle-fryseskab og et køleskab med frostboks. Hvis køle-fryseskabet har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. nergiforbrug kwh/år Her står køle-fryseskabets målte energiforbrug pr. år. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, om køle-fryseskabet står i et koldt eller varmt rum et varmt rum giver højere energiforbrug og af, hvor tit skabsdørene åbnes. Køle-fryseskabe ode råd Vælg et køle-fryseskab i energiklasse ++ eller +. et kan være dyrere end andre skabe, men prisforskellen tjenes ind over elregningen i løbet af nogle år. t køle-fryseskab med to termostater har den fordel, at temperaturen i køleafdelingen og fryseafdelingen kan reguleres hver for sig.vælg et køle-fryseskab med to termostater, hvis skabet skal stå koldt, f.eks. i et uopvarmet sommerhus. I skabe med kun en termostat reguleres temperaturen fra køleafdelingen. et betyder, at temperaturen i fryseafdelingen ikke kan holdes, hvis rummet er for koldt. Vælg et køle-fryseskab i den rette størrelse. Hold de anbefalede temperaturer i køleafdelingen og fryseafdelingen. et kræver ekstra energi, hvis temperaturerne er lavere end nødvendigt. Rumfang af kølerum Her står, hvor mange liter køleafdelingen kan rumme. Kølerum er bestemt som alle rum med en temperatur over -6, dvs. også rum i låge, evt. grønsagsskuffe o.l. Rumfang af frostrum Her står, hvor mange liter frostafdelingen kan rumme og frostafdelingens stjernemærkning. rostrum er bestemt som rum med en temperatur under -6. Stjernemærkningen er et udtryk for temperaturen i frostrummet: = lavere end -6, = lavere end -12, = lavere end -18 og = lavere end -18 og kan bruges til indfrysning. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle køle-fryseskabe Indeholder flere oplysninger, f.eks. om skabet har automatisk afrimning (frostfri) og om frostrummets indfrysningskapacitet og optøningstid (se under rysere ). esuden er der oplysning om skabets klimaklasse. Læs mere om klimaklasser under Køleskabe.

5 nergiforbrug kwh/år (På grundlag af standardtest) Rumfang af kølerum l d() (Støj) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvorledes apparatet benyttes, og hvor det anbringes. rochurerne om produktet Køl køleskab der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om køleskabets energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre køleskabes energiforbrug pr. liter. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor køleskabet er placeret. et kaldes køleskabets energiklasse. Køleskabe mærket ++ har det laveste energiforbrug. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type hårde hvidevarer. vs. man kan sammenligne to køleskabes energiklasse, hvis de har samme egenskaber, men ikke energiklassen for et køleskab og et køle-fryseskab. Hvis køleskabet har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. Køleskabe ode råd Vælg et køleskab i energiklasse eller bedre. et kan være dyrere end andre skabe, men prisforskellen tjenes ind over elregningen i løbet af nogle år. Sørg for god luftcirkulation omkring skabet. Hvis køleskabet skal stå koldt, f.eks. i et uopvarmet sommerhus, skal man vælge et køleskab med klimaklasse SN (udvidet tempereret klima). Kompressoren i køleskabet kan ikke tåle lavere temperaturer end angivet i klimaklassen. et anbefales at holde en temperatur på +5 midt i køleskabet. Temperaturen i en evt. grønsagsskuffe vil være lidt højere, men det har grønsagerne godt af. en anbefalede temperatur i et svaleskab er Hold den anbefalede temperatur i skabet, det kræver ekstra energi, hvis temperaturen er lavere end nødvendigt. nergiforbrug kwh/år Her står køleskabets målte energiforbrug pr. år. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, om køleskabet står i et koldt eller varmt rum et varmt rum giver højere energiforbrug og af hvor tit køleskabsdøren åbnes. Rumfang af kølerum Her står, hvor mange liter køleskabet kan rumme. Kølerum er bestemt som alle rum med en temperatur over -6, dvs. også rum i låge, evt. grønsagsskuffe o.l. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle køleskabe og svaleskabe Standard N 153 af juli 1995 irektiv om energimærkning af kølemøbler 94/2/ Oplysningerne på energimærket er de samme for svaleskabe. Køleskabe med frostboks: Se Køle-fryseskabe. Indeholder flere oplysninger, f.eks. står der for køle-svaleskabe, hvor stort rumfanget af hhv. køleafdelingen og svaleafdelingen er. er står, hvilken klimaklasse skabet er konstrueret til. N betyder tempereret klima ( ), SN betyder udvidet tempereret klima ( ), ST betyder subtropisk klima ( ) og T betyder tropisk klima ( ). Hvis skabet er konstrueret til tempereret klima som det danske kan producenten udelade oplysningen.

6 Opvaskemaskiner ode råd Sørg for, at maskinen er helt fyldt op, inden du vasker op. et er unødvendigt og spild af vand at skylle servicet af. Hold lågen lukket for at forhindre indtørring af madresterne. rug maskinens spareprogrammer. opvaskemaskine der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om opvaskemaskinens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre opvaskemaskiners energiforbrug pr. kuvert. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan dog kun sammenligne enten energiklasser for maskiner til 9 kuverter og derunder, eller energiklasser for maskiner til 10 kuverter og derover. Hvis opvaskemaskinen har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. nergiforbrug kwh/opvask Her står opvaskemaskinens målte energiforbrug pr. opvask. I produktbrochuren står navn og/eller kode på det normalprogram, maskinen er afprøvet ved. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger af, hvilke programmer man vasker op på. Opvaskeevne r et udtryk for, hvor rent maskinen vasker op. Opvaskeevnen måles ved, at det antal standard- kuverter, maskinen har kapacitet til, smøres med te, mælk, æg, hakket kød, havregrød, spinat og margarine og vaskes på normalprogram med tilslutning til koldt vand. fter opvasken bedømmes, hvor meget der er vasket af. Tørreevne edømmes 1/2 time efter programmet er afsluttet. Standardkuverter Her står, hvor mange standardkuverter maskinen er beregnet til. n standardkuvert består af et bestemt antal tallerkener, glas, kopper, bestik og andet service. Vandforbrug ntal liter pr. opvask målt ved opvask på normalprogram med tilslutning til koldt vand. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle opvaskemaskiner Indeholder flere oplysninger, f.eks. om normalprogrammets navn og/eller kode og opvasketiden for programmet. esuden oplyses et anslået samlet årligt forbrug af energi og vand for 220 opvaske på et år. er kan være oplysning om energi- og vandforbrug, opvaske- og tørretid m.m. for andre programmer.

7 Mærke Model Højt forbrug Kapacitet (bomuld) kg ftrækstørretumbler Kondenstørretumbler d() (Støj) nergiforbrug kwh/portion (På grundlag af standardtest på programmet skabstørt bomuld) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvordan apparatet benyttes. rochurerne om produktet Tørretumbler Tørre tørretumbler der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om tørretumblerens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre tørretumbleres energiforbrug pr. portion. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for maskiner af samme type. vs. man kan sammenligne to aftrækstørretumbleres energiklasse, men ikke energiklassen for en aftrækstørretumbler og en kondenstørretumbler. nergiforbrug kwh/portion Her står tørretumblerens målte energiforbrug pr. portion, dvs. den mængde tørt tøj, tumbleren kan tørre på en gang, se kapacitet. orbruget er målt ved tørring af bomuld til 0% fugtighed (skabstørt). et faktiske energiforbrug hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, hvor kraftigt tøjet er centrifugeret, hvor meget man fylder Tørretumblere ode råd Tumblertørring bruger megen energi. n kraftig centrifugering i vaskemaskinen (mindst 1400 omdrejninger/min.) nedsætter energiforbruget og tørretiden. tumbleren, hvilke stoffer tøjet er lavet af (syntetiske stoffer tørrer hurtigere end bomuld) og hvor tørt tøjet skal være. Kapacitet Hvor mange kg tørt bomuldstøj man kan tørre på en gang (pr. portion). ftrækstørretumbler/kondenstørretumbler Pilen viser, hvilken type tumbler der er tale om. n aftrækstumbler skal have aftræk til det fri, så den fugtige luft kan ledes ud. n kondenstumbler skal ikke have aftræk, fordi den afkøler den fugtige luft, så fugten bliver til vand, der opsamles i en beholder eller ledes ud gennem et afløb. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle tørretumblere Standard N irektiv 95/13/ om energimærkning af tørretumbler Indeholder flere oplysninger, f.eks. om tørretid, om energiforbrug, kapacitet og tørretid for programmerne strygetørt (12% fugtighed tilbage i tøjet) bomuld og polyester/bomuld blanding, hvis tumbleren har disse programmer. Nogle kondenstumblere bruger vand ved afkøling af luften, for disse tumblere oplyses også vandforbruget.

8 Mærke Model Højt forbrug Vaskeevne nergiforbrug d() (Støj) kwh/vask (På grundlag af standardtest på 60 -normalprogrammet for bomuld) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvordan apparatet benyttes. : høj : lav entrifugeringsevne : høj : lav entrifugeringshastighed (omdr./min.) Kapacitet (bomuld) kg Vandforbrug rochurerne om produktet Vask Standard N irektiv 95/12/ om energimærkning af vaskemaskiner entrifugering Vaskemaskine Vask vaskemaskine der er tale om. - højt forbrug Pile fra til : I feltet kan man se, om vaskemaskinens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre vaskemaskiners energiforbrug pr. kg tørt tøj. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for maskiner af samme type. vs. man kan sammenligne to vaskemaskiners energiklasse, men ikke energiklassen for en vaskemaskine og en vaske-/tørremaskine. Hvis vaskemaskinen har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. nergiforbrug kwh/vask Her står maskinens målte energiforbrug pr. vask. orbruget er målt ved et almindeligt 60 program for bomuld. et faktiske energiforbrug hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, på hvilket program man vasker. Vaskemaskiner ode råd Sammenlign energi- og vandforbrug for forskellige maskiner inden køb. Sortér tøjet grundigt og vælg temperatur efter det stykke tøj, der bør vaskes ved den laveste temperatur. Sæt generelt vasketemperaturen ned. Undgå gerne vask ved de høje temperaturer, og lad 60 være det varmeste. yld maskinen helt op hver eneste gang. er er et mindre energiforbrug ved én fyldt maskine end ved to halve uanset om maskinen har et 1/2-fyldningsprogram. osér vaskemidlet præcist efter instruktionen på pakken. Vaskeevne r et udtryk for, hvor rent maskinen vasker tøjet. Vaskeevnen måles ved, at stofstykker, der er helt smurt ind i sod og olie, blod, rødvin og chokolademælk og syet på et hvidt håndklæde, vaskes på 60 -normalprogrammet sammen med andet hvidt tøj. erefter måler man, hvor godt snavset er fjernet i forhold til i en standardmaskine. entrifugeringsevne estemmes ved at måle, hvor mange % vand der er tilbage efter centrifugeringen. er står også, hvor mange omdrejninger pr. minut den højeste centrifugeringshastighed er. n kraftig centrifugering forkorter tørretiden og sparer derfor energi, hvis tøjet bagefter skal tørres i en tørretumbler. Kapacitet og Vandforbrug ortæller hvor mange kg tørt bomuldstøj man kan vaske på en gang, og hvor mange liter vand der bruges pr. vask. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle vaskemaskiner Indeholder flere oplysninger, f.eks. hvor mange % vand, der er tilbage i tøjet efter centrifugering (restvandindhold), vasketiden i minutter og et anslået årligt forbrug af energi og vand ved 200 vaske på normalprogrammet. rochuren kan også indeholde oplysninger om energi- og vandforbrug m.m. for andre programmer end 60 -normalprogrammet.

9 Vaske-/tørremaskiner ode råd Vaske-/tørremaskiner er pladsbesparende, men dyre i drift pga. det store vandforbrug..eks. kan en maskine bruge 56 liter vand til vask og centrifugering, mens vandforbruget med tørring stiger til 98 liter. Ved tørring skal tøjet fra en fuld maskine deles i to portioner, da tørrekapaciteten er mindre end vaskekapaciteten. Læs også ode råd for Vaskemaskiner. maskine der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om vaske-/ tørremaskinens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre vaske-/tørremaskiners energiforbrug pr. kg tørt tøj. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for maskiner af samme type. vs. man kan sammenligne to vaske-/tørremaskiners energiklasse, men ikke energiklassen for en vaske-/tørremaskine og en vaskemaskine eller tørretumbler. nergiforbrug kwh Her står maskinens målte energiforbrug pr. portion, både for vask og centrifugering med tørring og for vask og centrifugering uden tørring. et faktiske energiforbrug hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, på hvilket program man vasker/tørrer, hvilke stoffer man vasker/ tørrer og hvor tørt tøjet skal være. Vaskeevne r et udtryk for, hvor rent maskinen vasker tøjet. Se også Vaskemaskiner. Ud for centrifugeringshastighed står det højeste antal omdrejninger pr. minut, maskinen kan centrifugere med. Kapacitet Hvor mange kg tørt bomuldstøj man kan vaske og tørre ad gangen. Kapaciteten ved tørring er mindre end kapaciteten ved vask. Vandforbrug et totale vandforbrug i liter ved vask, centrifugering og tørring af den mængde tøj, maskinen er beregnet til (kapaciteten). Tørring sker ved kondenseringsprincippet (se Tørretumblere ) og i vaske-/tørremaskiner bruges vand til køling af luften. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle vaske-/tørremaskiner Indeholder flere oplysninger, f.eks. restfugtigheden i % efter centrifugering, vandforbruget ved vask og centrifugering alene, vaske- og tørretid i minutter og det anslåede årlige forbrug af energi og vand. rochuren kan også indeholde oplysninger om energi- og vandforbrug m.m. for andre vaske- og tørreprogrammer end 60 normalprogrammet.

10 Mærke Udendørsenhed Indendørsenhed Højt forbrug nergiforbrug/år, kwh ved køling Type Luftkølet Vandkølet Opvarmningseffekt Relativt energiforbrug til opvarmning (d() (Støj)) (et faktiske energiforbrug vil bero på brugen af anlægget og vejrforhold) Køleeffekt nergieffektivitetskvotient Ved fuld belastning (høj værdi betyder bedre effektivitet) Køling Køling/opvarmning rochurerne om produktet Standard N Klimaanlæg irektiv 2002/31/ om energimærkning (kw) kw : lavt forbrug : højt forbrug Klimaanlæg Klimaanlæg Klimaanlæg med en køleeffekt på til og med 12 kw skal være energimærkede. Oplysningerne på energimærket tager udgangspunkt i anlæg, der er beregnet til at køle (air-condition). Men også anlæg, der både kan køle og opvarme rum, skal være energimærkede. Varmepumper, dvs. anlæg der ikke kan køle, skal ikke energimærkes. ksemplet viser et energimærke til et anlæg, der både kan køle og bruges som varmepumpe. På energimærket er der oplysning om: Her står, hvilket mærke anlæg, der er tale om. er findes flere forskellige typer klimaanlæg. e såkaldte split og multisplitanlæg består af en udendørsenhed og en (eller flere) indendørsenheder, som køler/opvarmer luften indenfor. nlæggets egenskaber afhænger af, hvilke enheder der kombineres. erfor står begge enheders modelbetegnelse på energimærket. Udendørsenheden og indendørsenheden kan have hver sin modelbetegnelse. Pile fra til : I feltet kan man se om klimaanlæggets energiforbrug til køling er lavt eller højt i forhold til energiforbruget for andre anlæg af samme type. betyder lavt forbrug, betyder højt forbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor på skalaen det aktuelle klimaanlæg ligger. et kaldes klimaanlæggets energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type anlæg. nlæggene inddeles efter, om de er luft- eller vandkølede og desuden i kategorierne: split-/multisplitanlæg, kompaktanlæg og enkeltkanalsanlæg. Hvis du er i tvivl om, hvilken type anlæg der er tale om, så spørg forhandleren. nergiforbrug/år, kwh ved køling er er angivet et vejledende årligt energiforbrug, når klimaanlægget bruges til køling. et faktiske forbrug afhænger blandt andet af, hvor tit anlægget bruges og vejrforholdene. et vejledende forbrug er baseret på 500 timer/år ved maksimal køling og under standardiserede afprøvningsbetingelser. Køleeffekt Her står, hvor mange kw anlægget kan køle med ved maksimal køling. nergieffektivitetskvotient Her står, hvor godt anlægget udnytter energien, når det kører med maksimal køling. Jo højere værdi, jo mere effektivt udnytter anlægget energien. Klimaanlæg ode råd er kan være god økonomi i at skifte elopvarmning af boligen ud med et klimaanlæg, der kan bruges som varmepumpe, fordi klimaanlæggene normalt udnytter energien meget effektivt i forhold til almindelig elvarme. t kapacitetsreguleret anlæg (f.eks. en invertermodel) giver en driftsbesparelse i forhold til traditionelle tænd/sluk anlæg. Klimanlægget bør installeres af en autoriseret (køle)installatør. På nogle anlæg kan kølefunktionen slås fra ved installationen, så anlægget kun kan bruges til opvarmning. rug anlægget så lidt som muligt til køling, og sluk altid for det, hvis døre eller vinduer er åbne. Type n pil markerer, om anlægget kun kan anvendes til køling, eller om det både kan anvendes til køling og opvarmning af rum. n anden pil viser, om anlægget er luftkølet eller vandkølet. et vil sige, om varmen (og eventuelt kulden) afgives direkte til udeluften eller ledes til en vandkreds i udendørsenheden. Opvarmningseffekt or anlæg, der også kan varme, er der oplysning om opvarmningseffekten i kw. Relativt energiforbrug til opvarmning nlæggets relative energiforbrug til opvarmning er angivet på en skala fra til, hvor er lavt forbrug og er højt forbrug. et kaldes klimaanlæggets energiklasse til opvarmning. Med hensyn til at sammenligne energiklasse for flere anlæg, gælder de samme betingelser som ved sammenligning af energiklasse ved køling. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle klimaanlæg af samme slags Indeholder de samme oplysninger som energimærket. esuden kan den indeholde yderligere oplysninger.

11 I denne folder kan du læse om de energimærker, der sidder på hårde hvidevarer og klimaanlæg. På energimærkerne er der f.eks. oplysninger om apparaternes energi- og vandforbrug en hjælp, så du kan vælge et apparat med lavt forbrug, der er billigt i drift. Hvad er energimærkning nergimærkningen er en obligatorisk, fælles europæisk mærkning af elektriske apparater til husholdningsbrug, bl.a. hårde hvidevarer og klimaanlæg. I U arbejdes løbende med energimærkningen, så flere typer apparater vil efterhånden blive omfattet af mærkningen. rugte apparater har ikke energimærkning. nergistyrelsen er ansvarlig for mærkningen i anmark og nergimærkningssekretariatet for Produkter står for administration og kontrol af mærkningen. U s miljøblomst Nogle apparater er mærket med U s miljøblomst. lomsten viser, at apparatet opfylder en række fælles europæiske miljøkrav, der er opstillet for den type apparater. lomsten kan være trykt på energimærket på det enkelte apparat eller f.eks. i produktbrochuren. Oplysningen om lydeffektniveau, dvs. hvor meget apparatet støjer, er frivillig. et betyder, at oplysningen ikke nødvendigvis er med på energimærket på alle apparater. Hvis oplysningen er med, er niveauet målt ved en standardtest og opgivet i decibel, forkortet d(). U-flaget U-flaget viser, at energimærkningen er en fælles europæisk ordning. Vil du vide mere? Spørg i forretningen efter producenternes produktbrochurer. rochurerne indeholder de samme oplysninger som energimærkerne, men også flere oplysninger om energiforbrug, vasketider m.m. Kontakt dit lokale elselskab. lselskabernes energicentre, rådgivningscentre og demonstrationslokaler har en database, L, med alle apparater på markedet. I databasen kan de finde præcis det/de apparater, man leder efter f.eks. frysere, der er 60 cm brede med energimærke +. ISN nr: ISN www: www:finnnygaard.com

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYE HVIDEVRER - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Brug lidt energi - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have et lavt energiforbrug med i købet, når du anskaffer nye hvidevarer? Så betaler det

Læs mere

25_013. Vaskemaskiner

25_013. Vaskemaskiner 25_013 Vaskemaskiner 2013 IKEA vaskemaskiner er designet til brug hver dag. IKEA vaskemaskiner har funktioner, der er nemme at bruge, opfylder forskellige behov og gør det nemmere at vaske tøj. Vi har

Læs mere

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVSKEMSKINER TIL HUSHOLDNINGER Producerer eller importerer du husholdningsopvaskemaskiner? Så vær opmærksom: Der er krav til energieffektivitet

Læs mere

din for altid M60 KØL OG FRYS

din for altid M60 KØL OG FRYS din for altid M60 KØL OG FRYS 2 Miljø, funktionalitet og tidløst design GRAM er kendt for at udvikle produkter, der glæder forbrugerne i dagligdagen og dermed bidrager til positive oplevelser i køkkenet.

Læs mere

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af VASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af VASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af Producerer eller importerer du husholdningsvaskemaskiner? Så vær opmærksom: Der er krav til energieffektivitet og energimærkning. Indhold:

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

Bosch/Siemens de to bedste mærker De identiske modeller fra Bosch og Siemens klarer sig næsten altid bedre end gennemsnittet for opvaskemaskiner. De vasker og tørrer godt med lavt forbrug af vand og strøm.

Læs mere

Vestfrost SW 315 M Solid www.vestfrost.dk

Vestfrost SW 315 M Solid www.vestfrost.dk Vestfrost SW 315 M Solid www.vestfrost.dk AAB Afdeling 53 Bushøjen Se valgfri front på næste side Vestfrost SW 315 M Solid www.vestfrost.dk AAB Afdeling 53 Bushøjen ed ved strømafbrydelse i timer fra -

Læs mere

guide til et lavere elforbrug

guide til et lavere elforbrug Dit eksemplar Elsparefondens guide til Let din elregning og kom ned på 1.000 kwh Se side 2 Skift til bærbar computer og spar op til 90% i el Se side 6 Halvér din vasketemperatur og dit elforbrug Se side

Læs mere

KØRE ET PROGRAM. Læg vasketøjet løst i tromlen, så det bliver tørret ensartet helt igennem. Luk lugen. Stil programvælgeren på "Off" ("0").

KØRE ET PROGRAM. Læg vasketøjet løst i tromlen, så det bliver tørret ensartet helt igennem. Luk lugen. Stil programvælgeren på Off (0). KØRE ET PROGRAM Find mere information i den separate brugervejledning. Sortér vasketøjet efter vaskemærker Må ikke tørres i tørretumbler Egnet til tørring i tørretumbler ved lav temperatur Egnet til tørring

Læs mere

Programmér problemerne væk.

Programmér problemerne væk. Programmér problemerne væk. Tysk ingeniørkunst løser vaskebehovet. Bosch Hvidevarer Telegrafvej 4 2750 Ballerup Telefon: 44 89 85 25 E-mail: bosch.hvidevarer@bshg.com www.bosch-home.dk 2011 Bosch Hvidevarer,

Læs mere

ST2FABP2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, CREME MÆRKE A+++A

ST2FABP2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, CREME MÆRKE A+++A ST2FABP2 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, CREME MÆRKE A+++A EAN13: 8017709166946 13 kuverter 9 programmer (4 hurtig programmer) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 60-70, Super hurtigprogram:

Læs mere

Brugermanual KSB 105

Brugermanual KSB 105 Brugermanual KSB 105 Generel beskrivelse af køleskabet 1. Topplade 2. Låge til frostboks 3. Termostat 4. Hylde 5. Grønsagsskuffe 6. Grønsagsskuffe 7. Justerbar fod 8. Indsats til æg 9. Dørhylde 10. Flaskeholder

Læs mere

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Høj effekt, høj kvalitet og lavt energiforbrug - det bedste valg

Læs mere

OVNE KOGEPLADER MIKROBØLGEOVNE EMHÆTTER KØLESKABE VASKEMASKINER OG TØRRETUMBLERE

OVNE KOGEPLADER MIKROBØLGEOVNE EMHÆTTER KØLESKABE VASKEMASKINER OG TØRRETUMBLERE 2 OVNE KOGEPLADER MIKROBØLGEOVNE EMHÆTTER KØLESKABE VASKEMASKINER OG TØRRETUMBLERE HVID. SORT. IT S SO ME! Min livsfilosofi er enkel. Jeg sætter pris på det, som passer til mine vaner og muligheder. Jeg

Læs mere

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER INDLEDNING Gode el vaner er den direkte vej til lavere el regning og renere miljø. Langt de fleste familier kan skære 10 % af forbruget væk uden at sænke komforten.

Læs mere

STA6539L3 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE: A+++A

STA6539L3 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE: A+++A 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE: A+++A EAN13: 8017709202200 Højde:82 cm 13 kuverter 10 programmer (5 hurtig programmer) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 45-65, Super Hurtigprogram: Speed

Læs mere

Det nye energimærke. Nu får energimærket tre nye plusser

Det nye energimærke. Nu får energimærket tre nye plusser Nu får energimærket tre nye plusser Nyt design Skærpede krav Større energibesparelser Ved udgangen af 2010 får EU et nyt energimærke. Ved første øjekast ligner mærket det velkendte mærke, der vejleder

Læs mere

Vaskemaskiner og Tørretumblere

Vaskemaskiner og Tørretumblere Vaskemaskiner og Tørretumblere 2 Vasker rent på alle fronter. LG kombinerer ny teknologi med brugervenlighed og tilbyder markedets største udvalg af frontbetjente vaskemaskiner, fra kompakte maskiner med

Læs mere

VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS. www.luft-til-luft.dk

VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS. www.luft-til-luft.dk VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS www.luft-til-luft.dk BILLIG VARME OG GODT INDEKLIMA En luft-til-luft varmepumpe er både en forbedring af dit fritidshus og en god investering. Pumpens enkle princip

Læs mere

Energibesparelser i boligen

Energibesparelser i boligen Energibesparelser i boligen Boligkontoret Danmark åbent hus Helsingør 17.4.2010. Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Ingeniør (energi) Energivejleder

Læs mere

Husk projektmøde Mandag den 17/2 klokken 20 i Fælleshuset. Kolbøtteprojekt Svelleprojekt Fælleshus Fælleshustorv Energnisterne Kulturgruppen

Husk projektmøde Mandag den 17/2 klokken 20 i Fælleshuset. Kolbøtteprojekt Svelleprojekt Fælleshus Fælleshustorv Energnisterne Kulturgruppen 34. årgang Nr. 7 16. februar 2014 E-mail: Bakkanalen@bf-bakken.dk Hjemmeside: www.bf-bakken.dk Redaktion Hjørdis Deadline søndag kl. 16 00 Redigeres af bofæller Indlæg til Bakkanalen: Skriv teksten i arial

Læs mere

Electrolux Varmepumper 2012/2013

Electrolux Varmepumper 2012/2013 Electrolux Varmepumper 2012/2013 investering electrolux varmepumper 3 En god investering En Electrolux varmepumpe er først og fremmest en god økonomisk investering. Den pålidelige luft-til-luft varmepumpe

Læs mere

Bosch grønnevarer bruger mindre og yder mere.

Bosch grønnevarer bruger mindre og yder mere. Grønnevarer. 2 En bæredygtig udvikling Bosch grønnevarer bruger mindre og yder mere. Bosch-sortimentet Green Technology inside er nødvendigt i disse tider med høje energipriser og vigtige klimamål. I Europa

Læs mere

ELMODEL-bolig. Nyheder i spørgeskemaundersøgelse 2012

ELMODEL-bolig. Nyheder i spørgeskemaundersøgelse 2012 ELMODEL-bolig Nyheder i spørgeskemaundersøgelse 2012 Juni 2013 Indhold Resume vigtigste nyheder 2012...3 Belysning...3 Underholdning...3 Madlavning...6 Køl/frys...6 Varme...8 Vask...9 Resume vigtigste

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

UP TO. 7585-GREEN profil brochure-v10.indd 1 07/10/10 15.39

UP TO. 7585-GREEN profil brochure-v10.indd 1 07/10/10 15.39 SWITCH UP TO GREEN LEV LIVET - MED OMTANKE FOR KLIMAET electrolux EnergySaver husholdningsapparater 1 7585-GREEN profil brochure-v10.indd 1 07/10/10 15.39 BLIV KLIMAVENLIG DET BETALER SIG FOR VORES FÆLLES

Læs mere

Produktkatalog / 2012 NYT TIL DIT KØKKEN? NEMT

Produktkatalog / 2012 NYT TIL DIT KØKKEN? NEMT Produktkatalog / 2012 NYT TIL DIT KØKKEN? NEMT AT VÆLGE DET RIGTIGE: SÅ NEMT SOM 1 Klare svar Størrelser, funktioner, programmer... At vælge de modeller, der er helt rigtige til dig og dit køkken kan i

Læs mere

8) Installationsvejledning Forberedelse af installation. 9) Råd om fejlfinding. Oplysninger om sikkerhed. 9 10 11 11 Skader på glas og andet service

8) Installationsvejledning Forberedelse af installation. 9) Råd om fejlfinding. Oplysninger om sikkerhed. 9 10 11 11 Skader på glas og andet service ADPF 1100 Oplysninger om sikkerhed 2 3 3 3 4 4 5 5 6 6 6 7 7 7 8 8 8 9 9 9 Indstilling 9 10 11 11 Skader på glas og andet service 11 (which is a sub-heading) 11 8) Installationsvejledning Forberedelse

Læs mere

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode.

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. Hvis du har spørgsmål til brochuren eller din fjernvarme, er du velkommen til at kontakte dit boligselskab eller dit varmeværk. Fjernvarmeguide til dig, der bor i lejlighed Gl. Kærvej 15. 6800 Varde Tlf.:

Læs mere

Tips om insekter i hjemmet

Tips om insekter i hjemmet Tips om insekter i hjemmet Har du fået ubudne gæster i form af insekter i dit hjem, er rengøring på insekternes yndlingssteder ofte nok, og du kan gøre meget for at forebygge insektangreb. Mange af de

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet selv

Læs mere

Energien på rette sted. sådan gør du din elregning mindre

Energien på rette sted. sådan gør du din elregning mindre Energien på rette sted sådan gør du din elregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Inspiration og faktuelle oplysninger til Energien på

Læs mere

TILBUD AF VARER. Tilbud på SAMSUNG ( Tilbud køre fra den 03-05-2015 til den 10-05-2015 )

TILBUD AF VARER. Tilbud på SAMSUNG ( Tilbud køre fra den 03-05-2015 til den 10-05-2015 ) Hvidevarer- Shop.dk Hvidevarer- Shop.dk Gl. Banegårdsplads 4 4220 Korsør Danmark CVR-nummer: 35946152 E-mail: Info@hvidevarershop.dk http://hvidevarershop.dk Tilbud på SAMSUNG ( Tilbud køre fra den 03-05-2015

Læs mere

MiniCooler Plus brugermanual Side 1. brugermanual. MINICOOLER Plus giver iskoldt vand direkte fra hanen...

MiniCooler Plus brugermanual Side 1. brugermanual. MINICOOLER Plus giver iskoldt vand direkte fra hanen... MiniCooler Plus brugermanual Side 1 MINICOOLER Plus brugermanual MiniCooler Plus brugermanual Side 3 Tillykke med din nye MiniCooler Plus Før du tilslutter MiniCoolerPlus og før MiniCooler Plus tages

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Energimærkning af chillers - væskekølere

Energimærkning af chillers - væskekølere Energimærkning af chillers - væskekølere Per Henrik Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik Energiseminar, Plastindustrien, 4. dec. 2009 Agenda 1. Hvad er en chiller? 2. Resultater fra PSO-projekt

Læs mere

Tjekliste til boligen

Tjekliste til boligen Tjekliste til boligen Køkken Belysning Energieffektiv belysning (A-pærer, Halogen) Afskaffelse af sparepærer på genbrugsstation El Standby-forbrug i køkkenet (ex. Mikroovn) SparOmeter Opvask Opvaskemaskine:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Mørdrupvej 16 Postnr./by: 3060 Espergærde BBR-nr.: 217-085489 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 2 Udskiftning af glas i vinduer og døre. 2169 kwh Elvarme 4110 kr. 34880 kr. 8.

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 2 Udskiftning af glas i vinduer og døre. 2169 kwh Elvarme 4110 kr. 34880 kr. 8. SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Oplyst varmeforbrug Gammel Byvej 004A 4320 Lejre BBR-nr.: 350-009042 Energikonsulent: Harry Olander Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

Forudsætninger for beregning af Energimærket. Samlet vurdering af ejendommens energimæssige tilstand

Forudsætninger for beregning af Energimærket. Samlet vurdering af ejendommens energimæssige tilstand Energimærke nr.: E 6-1875-65 Energimærket er gyldigt i 3 år fra: 16. maj 26 Ejendommens BBR nr.: 253 37261 1 Byggeår: 1974 Anvendelse: Enfamiliehus Ejendommens adresse: Hinbjerg 15, 269 Karlslunde Forudsætninger

Læs mere

Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825

Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825 Antal timer Varmebehov [kw] Udført for Energistyrelsen af Pia Rasmussen, Teknologisk Institut 31.december 2011 Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825 Følgende dokument giver en generel introduktion

Læs mere

Effektiv og energibesparende tumbler-teknologi

Effektiv og energibesparende tumbler-teknologi Effektiv og energibesparende tumbler-teknologi Genanvender den varme luft Reducerer energiforbruget op til 60% Hurtig tilbagebetalingstid Varmepumpe-tørretumblere BOLIGVASKERIER DAGINSTITUTIONER PLEJEHJEM

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet

Læs mere

SKÆR TOPPEN. af elregningen. Gode elvaner er den direkte vej til lavere elregning og renere miljø.

SKÆR TOPPEN. af elregningen. Gode elvaner er den direkte vej til lavere elregning og renere miljø. SKÆR TOPPEN af elregningen Gode elvaner er den direkte vej til lavere elregning og renere miljø. Med Gode elvaner" får du inspiration til, hvordan du griber det an. Langt de fleste familier kan skære 10%

Læs mere

Nye krav om energimærkning

Nye krav om energimærkning Vølund Varmeteknik Nye krav om energimærkning - bliv klogere på hvad ErP betyder... Member of the NIBE Group Hvad er ErP? ErP står for energirelaterede produkter ErP er et nyt europæisk direktiv, der er

Læs mere

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55%

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% Investeringen i en Danfoss varmepumpe er typisk tilbagebetalt på kun 4-8 år Fordele ved at købe en jordvarmepumpe: Dækker dit totale varmebehov

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 7

Energimærkning SIDE 1 AF 7 SIDE 1 AF 7 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Glesborg Bygade 69 8585 Glesborg 707-103083-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Energimærkningen

Læs mere

1.199,- Findes også i stål

1.199,- Findes også i stål ANBEFALER HVIDEVARER TIL SERIØSE PRISER WAB 24260 SN 5,5 kg, 1200 omdr. VarioPerfect AquaSpar-system /A/C SMALT KOMBISKAB A + ENERGI KLASSE KØLE/FRYSESKAB KAB ENF 2800 AOW Køl/frys: 190/64 liter Selvafrimende

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE Dette apparat er i overensstemmelse med følgende direktiver: Fabrikanten forbeholder sig ret til ændring af maskinen eller indholdet af manualen, uden forudgående

Læs mere

KØB AF VARMEPUMPE Luft/luftvarmepumpe

KØB AF VARMEPUMPE Luft/luftvarmepumpe EN GUIDE TIL KØB AF VARMEPUMPE Luft/luftvarmepumpe Varmudgifter er kedelige, men nødvendige i et land som Danmark. For at reducere dem, kræves den rette opvarmning som fungerer præcis til dit hjem. En

Læs mere

oxy 3 heatpump Vi har tænkt på dig, der har fokus på miljø og sund livsstil

oxy 3 heatpump Vi har tænkt på dig, der har fokus på miljø og sund livsstil oxy 3 heatpump Vi har tænkt på dig, der har fokus på miljø og sund livsstil 2 electrolux varmepumper electrolux varmepumper 3 Nyhed! Oxy 3 heatpump med vedligeholdelsesvarme Den nye Oxy 3 heatpump har

Læs mere

ANBEFALER HVIDEVARER TIL SERIØSE PRISER

ANBEFALER HVIDEVARER TIL SERIØSE PRISER NBEFLER HVIDEVRER TIL SERIØSE PRISER EG VSKEMSKINE L 60260 FL 6 kg, 1200 omdr. Quickprogram 3 kg./20 min. OptiSense vaskesystem Energiklasse: //B 3.299,- KØLE-/FRYSESKBSK RF 4121 W Køl/frys: 145/48 liter

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD

OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD 420378 OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD Built as a professional En opvaskemaskine skal holde i mange år Vores opvaskemaskiner er udviklet, så alle de vigtigste komponenter er fremstillet af førsteklasses

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Lysbovej 4 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-007718 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Åvangen 19 B 8444 Balle BBR-nr.: 706-014119 Energikonsulent: Steffen Andersen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

FRITSTÅENDE KØLESKAB. Brugervejledning KS 345 A+

FRITSTÅENDE KØLESKAB. Brugervejledning KS 345 A+ FRITSTÅENDE KØLESKAB Brugervejledning KS 345 A+ Indhold Sikkerhedsforanstaltninger ------------------------- 1~2 Tegning ----------------------------------------------------- 3 Klargøring --------------------------------------------------

Læs mere

Air breeze. Sæson 2010. by KC Danmark. Admiral - Nordic - varmepumpen med 8 graders vedligeholdelsesfunktion - inverter model

Air breeze. Sæson 2010. by KC Danmark. Admiral - Nordic - varmepumpen med 8 graders vedligeholdelsesfunktion - inverter model Admiral - Nordic - varmepumpen med 8 graders vedligeholdelsesfunktion - inverter model Atlantic - Nordic - varmepumpe i enkelt design - inverter model - on / off model Wave - Nordic - varmepumpen i tidløs

Læs mere

Sikkerhedsråd. Oversigt (panelet) A C. ADVARSEL Læs instrukserne om installation, brug og vedligeholdelese nøjagtig igennem.

Sikkerhedsråd. Oversigt (panelet) A C. ADVARSEL Læs instrukserne om installation, brug og vedligeholdelese nøjagtig igennem. Sikkerhedsråd DVRSEL Læs instrukserne om installation, brug og vedligeholdelese nøjagtig igennem. pparatet opfylder de gældende CEE normer: - 73/23/CEE 19/02/73 (Lav spændning) og senere ændringer; - 89/336/CEE

Læs mere

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang.

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Vi tog udgangspunkt i ideen på den farvede kopi fra kommunens kick-off dag. De mange "vidste du at" og "Gæt" er hængt op i skolens

Læs mere

Grejsdalsparken. Ulrik Faarup Sørensen

Grejsdalsparken. Ulrik Faarup Sørensen Grejsdalsparken Ulrik Faarup Sørensen Behov At opnå administrations og driftsbesparelser ved udarbejdelse af fordelingsregnskab gennem ét intelligent system til håndtering af Energi Overvågning så energispild

Læs mere

NYHEDER NOVEMBER HVIDEVARER2012

NYHEDER NOVEMBER HVIDEVARER2012 NYHEDER NOVEMBER HVIDEVARER2012 OVNE Model EOB3311AAW EOB3311AAX EOA5651AAX EOC5651AAX EOC5851AAX Ovn, emalje Clean emalje Clean emalje Katalyse Pyrolyse - 2 prg Pyrolyse - 3 prg Antal ovnfunktioner 8

Læs mere

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel Høj effektivitet med CO2 varmegenvinding Køleanlæg med transkritisk CO 2 har taget markedsandele de seneste år. Siden 2007 har markedet i Danmark vendt sig fra konventionelle køleanlæg med HFC eller kaskade

Læs mere

FRIT VALG Bosch vaskemaskine eller opvaskemaskine 1995,- Pris v. mere end 1 stk.: 4495,- Stort udvalg!

FRIT VALG Bosch vaskemaskine eller opvaskemaskine 1995,- Pris v. mere end 1 stk.: 4495,- Stort udvalg! ! UDSALGSSTART TIRSDAG DEN 27. DECEMBER 1400 o/min. Vaskemaskine WAA28163SN Kapacitet: 5 kg Energiforbrug: 0,85 kwh Vandforbrug: 41 liter FRIT VALG Bosch vaskemaskine eller opvaskemaskine 1995 499,- 1995,-

Læs mere

Vejledning om varmeforsyning

Vejledning om varmeforsyning Vejledning om varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

ANBEFALER HVIDEVARER TIL SERIØSE PRISER FRIT VALG

ANBEFALER HVIDEVARER TIL SERIØSE PRISER FRIT VALG ANBEFALER HVIDEVARER TIL SERIØSE PRISER SKS 200 A+ FRIT VALG 1999,- FRYSESKAB SFS 170 A+ Begrænset antal OP ESF 63040 W AEG L 60460 FL OBH MIKROOVN 7555 Kolde facts til brug af fryser Indfrysning: Ved

Læs mere

BBR-nr.: 420-10280 Energimærkning nr.: 100088954 Gyldigt 5 år fra: 08-07-2008 Energikonsulent: Henrik N. Hansen Firma: Energi- & Ingeniørgruppen A/S

BBR-nr.: 420-10280 Energimærkning nr.: 100088954 Gyldigt 5 år fra: 08-07-2008 Energikonsulent: Henrik N. Hansen Firma: Energi- & Ingeniørgruppen A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Ørbækvej 10 Postnr./by: 5683 Haarby BBR-nr.: 420-10280 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Best.nr. HN 9839. Kummefryser/Frysbox. Model/Modell FB100H

Best.nr. HN 9839. Kummefryser/Frysbox. Model/Modell FB100H Best.nr. HN 9839 Kummefryser/Frysbox Model/Modell FB100H INDHOLDSFORTEGNELSE Sikkerhedsforanstaltninger Hvad betyder advarselssymbolerne Sikkerhedsforanstaltninger Hvad betyder advarselssymbolerne 1 Advarsler

Læs mere

Bygge og Energi EUC-syd HTX 24.09.10 3.Y/X

Bygge og Energi EUC-syd HTX 24.09.10 3.Y/X Lindevang 7c Indhold Indledning... 2 Konstruktion af huset:... 2 Vægge, og sokkel.... 2 Indvendig isolering:... 2 Soklen:... 3 Økonomi:... 4 Opsummering... 4 Tagkonstruktion:... 5 Vinduer og Døre:... 6

Læs mere

Bemærk: På mekaniske produkter tænder det indvendige lys ved åbning af køleskabsdøren, medmindre termostatknappen står på symbolet.

Bemærk: På mekaniske produkter tænder det indvendige lys ved åbning af køleskabsdøren, medmindre termostatknappen står på symbolet. BRUG AF KØLESKABET Tænding af apparatet Start af apparatet Sæt stikket i stikkontakten. Lyset under betjeningspanelet eller i skabet (afhængigt af modellen) tænder ved åbning af døren. Den grønne kontrollampe

Læs mere

AQUAREA LUFT/VAND-VARMEPUMPE EFFEKTIV OPVARMNING AF DIT HJEM

AQUAREA LUFT/VAND-VARMEPUMPE EFFEKTIV OPVARMNING AF DIT HJEM NYHED AQUAREA LUFT/VAND-VARMEPUMPE EFFEKTIV OPVARMNING AF DIT HJEM Panasonic s nye AQUAREA luft/vand-system er omkostningseffektivt og miljøvenligt og giver altid maksimal effektivitet selv ved lave temperaturer.

Læs mere

VAND-VIDEN I Kongshvileparken

VAND-VIDEN I Kongshvileparken Spar VAND-VIDEN I Kongshvileparken SPARE-FORSLAG TIL REDUKTION AF KONGSHVILEPARKENS VANDFORBRUG. Grøn afdeling Spar på vandet Vi bruger meget vand i dagligdagen - når vi går i bad, børster tænder og går

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Rynkebyvej 4 Postnr./by: 5750 Ringe BBR-nr.: 430-015032 Energikonsulent: Frede Nørrelund Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek Faaborg

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Skovvej 14 Postnr./by: 2635 Ishøj BBR-nr.: 183-015834 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer)

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer) Matematik D Almen forberedelseseksamen Skriftlig prøve (4 timer) AVU112-MAT/D Mandag den 30. maj 2011 kl. 9.00-13.00 Bæredygtig udvikling Matematik niveau D Skriftlig matematik Opgavesættet består af:

Læs mere

GRAM for miljø, funktionalitet og tidløst design

GRAM for miljø, funktionalitet og tidløst design GRM for miljø, funktionalitet og tidløst design Gennem generationer er GRM kendt for at udvikle produkter, der glæder forbrugerne i dagligdagen og bidrager til positive oplevelser i køkkenet. Det skyldes,

Læs mere

GÆLDER D. 2. OKTOBER - TIL OG MED D. 15. OKTOBER

GÆLDER D. 2. OKTOBER - TIL OG MED D. 15. OKTOBER KØB NU BETAL OM 180 DAGE elsalg.dk SPAR 602,- KB 741 1520 W 2 varmelegemer Før 1699,- 2297,- VASKEMASKINE, WM 12 B 261 DN 6 kg. kapacitet VarioPerfect - Energi- og tidsoptimering WaterPerfect, mængdeautomatik

Læs mere

Standardværdier - konverteringstabel. Version 1 rev. 4 (marts 2013). Gældende fra 1. april 2013

Standardværdier - konverteringstabel. Version 1 rev. 4 (marts 2013). Gældende fra 1. april 2013 Standardværdier - konverteringstabel. Version 1 rev. 4 (marts 2013). Gældende fra 1. april 2013 ID_gl. ID_ny Titel 105300 Belys 1 Udskiftning af 10 W halogenbelysning med 1,5 W LED belysning 105450 Belys

Læs mere

Christian Holm Christiansen cnc@teknologisk.dk Teknologisk Institut, 25. september 2014

Christian Holm Christiansen cnc@teknologisk.dk Teknologisk Institut, 25. september 2014 Ecodesign og energimærkning generelt med fokus på forsyningsanlæg, vandvarmere og varmtvandsbeholdere Christian Holm Christiansen cnc@teknologisk.dk Teknologisk Institut, 25. september 2014 Baggrund: 2

Læs mere

SWISSCAVE VINKØLESKAB. Brugsanvisning. Model: WL440x/450x

SWISSCAVE VINKØLESKAB. Brugsanvisning. Model: WL440x/450x SWISSCAVE VINKØLESKAB Brugsanvisning Model: WL440x/450x Distributør i Skandinavien: Wineandbarrels A/S info@wineandbarrels.com Tak fordi du har købt et SWISSCAVE vinkøleskab. Læs og følg venligst alle

Læs mere

Grundvandskøling. Svend Erik Mikkelsen. Seniorspecialist COWI A/S. sem@cowi.dk

Grundvandskøling. Svend Erik Mikkelsen. Seniorspecialist COWI A/S. sem@cowi.dk Grundvandskøling Svend Erik Mikkelsen Seniorspecialist COWI A/S sem@cowi.dk 1 Princip 2 Udvidelse af begrebet grundvandskøling Fakta Kildetemperatur på konstant ca. 10 grader C året rundt Kan bruges direkte

Læs mere

Husejerens overvejelser ved valg af. jordvarmeboringer

Husejerens overvejelser ved valg af. jordvarmeboringer Gør tanke til handling VIA University College Husejerens overvejelser ved valg af lukkede jordvarmeboringer Inga Sørensen, Senior lekt or, geolog VIA Byggeri, Energi & Miljø Center for forskning & udvikling

Læs mere

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ SKÅN SKOVPARKENS MILJØ FOR NATUREN OG DIG SELV Med denne brochure i hånden har du et redskab til hurtigt at gøre en forskel for miljøet. Læs den, brug den og søg også gerne selv ny viden. Det er små,

Læs mere

Den søde tands venner

Den søde tands venner Den søde tands venner Ferskenkonfekt* ¾ dl mandler skoldes, smuttes og hakkes groft. 1 dl tørrede ferskner klippes i stykker, der blendes groft i en køkkenmaskine. 1 dl havregryn ristes på en tør stegepande

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Energimærke. Lavt forbrug.

Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Energimærke. Lavt forbrug. SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Vølundsvej 5 Postnr./by: 3650 Ølstykke BBR-nr.: 240-013249 Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug

Læs mere

FULD AUTOMATISK VASKEMASKINE WM 7714 M

FULD AUTOMATISK VASKEMASKINE WM 7714 M FULD AUTOMATISK VASKEMASKINE WM 7714 M Kæare Kunde, Vi håber at i får bedste udførelse fra denne produkt som er bygget i en moderne faciliteter med total kvalitet. Til at få bedste udførelse fra denne

Læs mere

MOBIL LAB. Termografi TERMO GRAFI. Introduktion Om termografilaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling

MOBIL LAB. Termografi TERMO GRAFI. Introduktion Om termografilaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Termografi TERMO GRAFI Introduktion Om termografilaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Introduktion Tag temperaturen på energiforbruget Termografiundersøgelser afslører, hvor godt

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - nye bygninger

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - nye bygninger SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - nye bygninger Energimærkningsrapport nyt hus Toftebjergvej 31F 2970 Hørsholm Bygningens energimærke: Gyldig fra 5. august 2015 Til den 5. august 2025. Energimærkningsnummer

Læs mere

VARME RÅD. Fjernvarme

VARME RÅD. Fjernvarme VARME RÅD Fjernvarme HOLD HUS MED FJERNVARMEN Her finder du råd og vejledning om, hvordan du bedst udnytter fjernvarmen. Hvis du har god føling med dit anlæg og husstandens måde at bruge varme på, er det

Læs mere

vejen til en lavere elregning

vejen til en lavere elregning vejen til en lavere elregning INDHOLD Skær toppen af elregningen 3 Elforbrug i boligen 4 Køkken Køl og frys 6 Kogeplade 8 Ovn 10 Mikrobølgeovn og mikrokombiovn 12 Emhætte 13 Småapparater 15 Opvaskemaskine

Læs mere

EnergiMidt - 2004. vejen til en lavere elregning

EnergiMidt - 2004. vejen til en lavere elregning EnergiMidt - 2004 vejen til en lavere elregning INDHOLD Skær toppen af elregningen 3 Elforbrug i boligen 4 Køkken Køl og frys 6 Kogeplade 8 Ovn 10 Mikrobølgeovn og mikrokombiovn 12 Emhætte 13 Småapparater

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik. Udarbejdet af: Morten Torp

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik. Udarbejdet af: Morten Torp Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik Udarbejdet af: Morten Torp 1 Egelykke Jensen Maskinfabrik 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+ boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Udsholt Byvej 8 Postnr./by: 3230 Græsted BBR-nr.: 270-012066 Energikonsulent: Tue Hansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Dansk Ejendoms

Læs mere

BBR-nr.: 370-002166 Energimærkning nr.: 100069887 Gyldigt 5 år fra: 10-03-2008 Energikonsulent: Ejvind Endrup Firma: Energi- & Ingeniørgruppen A/S

BBR-nr.: 370-002166 Energimærkning nr.: 100069887 Gyldigt 5 år fra: 10-03-2008 Energikonsulent: Ejvind Endrup Firma: Energi- & Ingeniørgruppen A/S SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kærsangervej 3 Postnr./by: 4250 Fuglebjerg BBR-nr.: 370-002166 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Hvad står der i energimærkerne?

Hvad står der i energimærkerne? Hvad står der i energimærkerne? - en forklaring af ikonerne på energimærker for opvarmningsanlæg Til installatører og entreprenører Bilag til informationsbrochure om nye krav i 2015 til reklame, markedsføring

Læs mere