Brug energien på mærkerne det betaler sig

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brug energien på mærkerne det betaler sig"

Transkript

1 rug energien på mærkerne det betaler sig lovne rysere Køle-fryseskabe Køleskabe Opvaskemaskiner Tørretumblere Vaskemaskiner Vaske-/tørremaskiner Klimaanlæg

2 Mærke Model Højt forbrug Nettovolumen Størrelse: (d() (Støj)) nergiforbrug (kwh) Varmluft (baseret på standardbelastning) (liter) rochurerne om produktet Standard N lovne irektiv 2002/40/ om energimærkning Lille Mellemstor Stor lovn lovn elovn der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om ovnens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til energiforbruget for andre ovne i samme størrelse. betyder lavt energiforbrug, betyder højt forbrug, og den sorte pil viser, hvor den aktuelle ovns forbrug ligger. et kaldes ovnens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme størrelse ovne. et vil sige, man kan sammenligne energiklassen for f.eks. to mellemstore ovne, men ikke energiklassen for en mellemstor og en lille ovn. Hvis en ovn har både traditionel opvarmning og varmluftopvarmning bestemmer producenten, hvilket af de to energiforbrug, der ligger til grund for ovnens placering i energiklasse. nergiforbrug kwh Her står ovnens målte energiforbrug ved traditionel og/eller varmluftopvarmning. n ovns energiforbrug afhænger af flere forskellige faktorer, for eksempel hvilke madvarer man tilbereder, og hvor meget der er i ovnen. Når man måler energiforbruget bruger man derfor en speciel i øvrigt dansk produceret lersten, så man kan få ensartede og sammen- lovne ode råd Vælg en ovn i energiklasse. Vælg en ovn i den størrelse, der passer til husholdningen. Store ovne bruger mere energi end små ovne. lignelige måleresultater. et er denne sten, der hentydes til med sætningen (baseret på standardbelastning). Nettovolumen Her står ovnens indvendige rumfang omregnet til hele antal liter. Ovnens højde er målt fra bund til top (eller underkanten af et eventuelt grillelement). et betyder, at det rumfang, der står på energimærket, er større end det rumfang, man normalt udnytter i praksis, hvor man har en plade eller rist i ovnen. Men da alle ovnene er målt på samme måde, kan man bruge tallet til at sammenligne med andre ovnes volumen. Størrelse Ovnens størrelse er angivet med en pil. Lille: Ovne med et rumfang fra og med 12 liter til 35 liter. Mellemstor: Ovne med et rumfang fra og med 35 liter til 65 liter. Stor: Ovne med et rumfang fra og med 65 liter og større. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle elovne måles på samme måde. I produktbrochuren, som findes i forretningen, er der også oplysning om tilberedningstid. et vil sige den tid det tager at hæve temperaturen i den sten, man bruger ved målingen, med 55. esuden er der oplysning om størrelsen på den største bageplade.

3 nergiforbrug kwh/år (På grundlag af standardtest) Rumfang af frostrum l d() (Støj) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvorledes apparatet benyttes, og hvor det anbringes. rochurerne om produktet Standard N 153 af juli 1995 irektiv om energimærkning af kølemøbler 94/2/ rys fryser der er tale om. ug Pile fra til : I feltet kan man se, om fryserens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre fryseres energiforbrug pr. liter. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor fryseren er placeret. et kaldes fryserens energiklasse. rysere mærket ++ har det laveste energiforbrug. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type hårde hvidevarer. vs. man kan sammenligne to skabsfryseres energiklasse, hvis de har samme egenskaber (f.eks. frostfri), men ikke energiklassen for en skabsfryser og en kummefryser. ++ og + mærkede apparater skal også være beregnet til samme klimaklasse, hvis man vil sammenligne energiklasserne. Hvis fryseren har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. rysere ode råd Kummefrysere bruger mindre strøm end skabsfrysere.ved at placere fryseren et køligt sted, kan man spare megen energi. or hver grad temperaturen i rummet sænkes, nedsættes energiforbruget med ca. 2,5%. Læs i brugsanvisningen, hvor køligt fryseren kan tåle at stå. Vælg en fryser i den rette størrelse. Hold temperaturen i fryseren på -18, det kræver ekstra energi, hvis temperaturen er lavere end nødvendigt. n frostfri fryser har et højere energiforbrug end andre frysere. nergiforbrug kwh/år Her står fryserens målte energiforbrug pr. år. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, om fryseren står i et koldt eller et varmt rum et varmt rum giver højere energiforbrug. esuden betyder det noget, hvor tit fryseren åbnes og hvor mange varer, der nedfryses på en gang. Rumfang af frostrum Her står, hvor mange liter fryseren kan rumme og fryserens stjernemærkning. rostrum er bestemt som rum med en temperatur under -6. Stjernemærkningen er et udtryk for temperaturen i fryseren: = lavere end -6, = lavere end -12, = lavere end -18 og = lavere end -18 og kan bruges til indfrysning. rysere skal være mærket med mindst, men der må gerne være en afdeling med. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle frysere måles på samme måde. Oplysningerne på energimærket er de samme for kummefrysere og skabsfrysere. Indeholder flere oplysninger, f.eks. om fryseren har automatisk afrimning (frostfri) og om frostrummets indfrysningskapacitet. Indfrysningskapacitet vil sige, hvor mange kilo man kan fryse ned fra +25 til -18 i løbet af et døgn, uden at temperaturen i de andre varer kommer over -15. er er oplysning om optøningstid, dvs. hvor mange timer der går, f.eks. efter en strømafbrydelse, før temperaturen i varerne i en fuld fryser er steget til -9.

4 + + nergiforbrug kwh/år (På grundlag af standardtest) Rumfang af kølerum l Rumfang af frostrum l d() (Støj) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvorledes apparatet benyttes, og hvor det anbringes. rochurerne om produktet Standard N 153 af juli 1995 irektiv om energimærkning af kølemøbler 94/2/ Køl og frys Oplysningerne på energimærket er de samme for køleskabe med frostboks. kølefryseskab der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om skabets energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre køle-fryseskabes energiforbrug pr. liter. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor køle-fryseskabet er placeret. et kaldes kølefryseskabets energiklasse. Køle-fryseskabe mærket ++ har det laveste energiforbrug. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type hårde hvidevarer. vs. man kan sammenligne to køle-fryseskabes energiklasse, hvis de har samme egenskaber, men ikke energiklassen for et køle-fryseskab og et køleskab med frostboks. Hvis køle-fryseskabet har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. nergiforbrug kwh/år Her står køle-fryseskabets målte energiforbrug pr. år. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, om køle-fryseskabet står i et koldt eller varmt rum et varmt rum giver højere energiforbrug og af, hvor tit skabsdørene åbnes. Køle-fryseskabe ode råd Vælg et køle-fryseskab i energiklasse ++ eller +. et kan være dyrere end andre skabe, men prisforskellen tjenes ind over elregningen i løbet af nogle år. t køle-fryseskab med to termostater har den fordel, at temperaturen i køleafdelingen og fryseafdelingen kan reguleres hver for sig.vælg et køle-fryseskab med to termostater, hvis skabet skal stå koldt, f.eks. i et uopvarmet sommerhus. I skabe med kun en termostat reguleres temperaturen fra køleafdelingen. et betyder, at temperaturen i fryseafdelingen ikke kan holdes, hvis rummet er for koldt. Vælg et køle-fryseskab i den rette størrelse. Hold de anbefalede temperaturer i køleafdelingen og fryseafdelingen. et kræver ekstra energi, hvis temperaturerne er lavere end nødvendigt. Rumfang af kølerum Her står, hvor mange liter køleafdelingen kan rumme. Kølerum er bestemt som alle rum med en temperatur over -6, dvs. også rum i låge, evt. grønsagsskuffe o.l. Rumfang af frostrum Her står, hvor mange liter frostafdelingen kan rumme og frostafdelingens stjernemærkning. rostrum er bestemt som rum med en temperatur under -6. Stjernemærkningen er et udtryk for temperaturen i frostrummet: = lavere end -6, = lavere end -12, = lavere end -18 og = lavere end -18 og kan bruges til indfrysning. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle køle-fryseskabe Indeholder flere oplysninger, f.eks. om skabet har automatisk afrimning (frostfri) og om frostrummets indfrysningskapacitet og optøningstid (se under rysere ). esuden er der oplysning om skabets klimaklasse. Læs mere om klimaklasser under Køleskabe.

5 nergiforbrug kwh/år (På grundlag af standardtest) Rumfang af kølerum l d() (Støj) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvorledes apparatet benyttes, og hvor det anbringes. rochurerne om produktet Køl køleskab der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om køleskabets energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre køleskabes energiforbrug pr. liter. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor køleskabet er placeret. et kaldes køleskabets energiklasse. Køleskabe mærket ++ har det laveste energiforbrug. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type hårde hvidevarer. vs. man kan sammenligne to køleskabes energiklasse, hvis de har samme egenskaber, men ikke energiklassen for et køleskab og et køle-fryseskab. Hvis køleskabet har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. Køleskabe ode råd Vælg et køleskab i energiklasse eller bedre. et kan være dyrere end andre skabe, men prisforskellen tjenes ind over elregningen i løbet af nogle år. Sørg for god luftcirkulation omkring skabet. Hvis køleskabet skal stå koldt, f.eks. i et uopvarmet sommerhus, skal man vælge et køleskab med klimaklasse SN (udvidet tempereret klima). Kompressoren i køleskabet kan ikke tåle lavere temperaturer end angivet i klimaklassen. et anbefales at holde en temperatur på +5 midt i køleskabet. Temperaturen i en evt. grønsagsskuffe vil være lidt højere, men det har grønsagerne godt af. en anbefalede temperatur i et svaleskab er Hold den anbefalede temperatur i skabet, det kræver ekstra energi, hvis temperaturen er lavere end nødvendigt. nergiforbrug kwh/år Her står køleskabets målte energiforbrug pr. år. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, om køleskabet står i et koldt eller varmt rum et varmt rum giver højere energiforbrug og af hvor tit køleskabsdøren åbnes. Rumfang af kølerum Her står, hvor mange liter køleskabet kan rumme. Kølerum er bestemt som alle rum med en temperatur over -6, dvs. også rum i låge, evt. grønsagsskuffe o.l. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle køleskabe og svaleskabe Standard N 153 af juli 1995 irektiv om energimærkning af kølemøbler 94/2/ Oplysningerne på energimærket er de samme for svaleskabe. Køleskabe med frostboks: Se Køle-fryseskabe. Indeholder flere oplysninger, f.eks. står der for køle-svaleskabe, hvor stort rumfanget af hhv. køleafdelingen og svaleafdelingen er. er står, hvilken klimaklasse skabet er konstrueret til. N betyder tempereret klima ( ), SN betyder udvidet tempereret klima ( ), ST betyder subtropisk klima ( ) og T betyder tropisk klima ( ). Hvis skabet er konstrueret til tempereret klima som det danske kan producenten udelade oplysningen.

6 Opvaskemaskiner ode råd Sørg for, at maskinen er helt fyldt op, inden du vasker op. et er unødvendigt og spild af vand at skylle servicet af. Hold lågen lukket for at forhindre indtørring af madresterne. rug maskinens spareprogrammer. opvaskemaskine der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om opvaskemaskinens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre opvaskemaskiners energiforbrug pr. kuvert. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan dog kun sammenligne enten energiklasser for maskiner til 9 kuverter og derunder, eller energiklasser for maskiner til 10 kuverter og derover. Hvis opvaskemaskinen har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. nergiforbrug kwh/opvask Her står opvaskemaskinens målte energiforbrug pr. opvask. I produktbrochuren står navn og/eller kode på det normalprogram, maskinen er afprøvet ved. nergiforbruget hjemme hos en selv afhænger af, hvilke programmer man vasker op på. Opvaskeevne r et udtryk for, hvor rent maskinen vasker op. Opvaskeevnen måles ved, at det antal standard- kuverter, maskinen har kapacitet til, smøres med te, mælk, æg, hakket kød, havregrød, spinat og margarine og vaskes på normalprogram med tilslutning til koldt vand. fter opvasken bedømmes, hvor meget der er vasket af. Tørreevne edømmes 1/2 time efter programmet er afsluttet. Standardkuverter Her står, hvor mange standardkuverter maskinen er beregnet til. n standardkuvert består af et bestemt antal tallerkener, glas, kopper, bestik og andet service. Vandforbrug ntal liter pr. opvask målt ved opvask på normalprogram med tilslutning til koldt vand. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle opvaskemaskiner Indeholder flere oplysninger, f.eks. om normalprogrammets navn og/eller kode og opvasketiden for programmet. esuden oplyses et anslået samlet årligt forbrug af energi og vand for 220 opvaske på et år. er kan være oplysning om energi- og vandforbrug, opvaske- og tørretid m.m. for andre programmer.

7 Mærke Model Højt forbrug Kapacitet (bomuld) kg ftrækstørretumbler Kondenstørretumbler d() (Støj) nergiforbrug kwh/portion (På grundlag af standardtest på programmet skabstørt bomuld) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvordan apparatet benyttes. rochurerne om produktet Tørretumbler Tørre tørretumbler der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om tørretumblerens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre tørretumbleres energiforbrug pr. portion. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for maskiner af samme type. vs. man kan sammenligne to aftrækstørretumbleres energiklasse, men ikke energiklassen for en aftrækstørretumbler og en kondenstørretumbler. nergiforbrug kwh/portion Her står tørretumblerens målte energiforbrug pr. portion, dvs. den mængde tørt tøj, tumbleren kan tørre på en gang, se kapacitet. orbruget er målt ved tørring af bomuld til 0% fugtighed (skabstørt). et faktiske energiforbrug hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, hvor kraftigt tøjet er centrifugeret, hvor meget man fylder Tørretumblere ode råd Tumblertørring bruger megen energi. n kraftig centrifugering i vaskemaskinen (mindst 1400 omdrejninger/min.) nedsætter energiforbruget og tørretiden. tumbleren, hvilke stoffer tøjet er lavet af (syntetiske stoffer tørrer hurtigere end bomuld) og hvor tørt tøjet skal være. Kapacitet Hvor mange kg tørt bomuldstøj man kan tørre på en gang (pr. portion). ftrækstørretumbler/kondenstørretumbler Pilen viser, hvilken type tumbler der er tale om. n aftrækstumbler skal have aftræk til det fri, så den fugtige luft kan ledes ud. n kondenstumbler skal ikke have aftræk, fordi den afkøler den fugtige luft, så fugten bliver til vand, der opsamles i en beholder eller ledes ud gennem et afløb. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle tørretumblere Standard N irektiv 95/13/ om energimærkning af tørretumbler Indeholder flere oplysninger, f.eks. om tørretid, om energiforbrug, kapacitet og tørretid for programmerne strygetørt (12% fugtighed tilbage i tøjet) bomuld og polyester/bomuld blanding, hvis tumbleren har disse programmer. Nogle kondenstumblere bruger vand ved afkøling af luften, for disse tumblere oplyses også vandforbruget.

8 Mærke Model Højt forbrug Vaskeevne nergiforbrug d() (Støj) kwh/vask (På grundlag af standardtest på 60 -normalprogrammet for bomuld) et faktiske energiforbrug afhænger af, hvordan apparatet benyttes. : høj : lav entrifugeringsevne : høj : lav entrifugeringshastighed (omdr./min.) Kapacitet (bomuld) kg Vandforbrug rochurerne om produktet Vask Standard N irektiv 95/12/ om energimærkning af vaskemaskiner entrifugering Vaskemaskine Vask vaskemaskine der er tale om. - højt forbrug Pile fra til : I feltet kan man se, om vaskemaskinens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre vaskemaskiners energiforbrug pr. kg tørt tøj. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for maskiner af samme type. vs. man kan sammenligne to vaskemaskiners energiklasse, men ikke energiklassen for en vaskemaskine og en vaske-/tørremaskine. Hvis vaskemaskinen har fået U s miljøblomst, er den trykt i dette felt. nergiforbrug kwh/vask Her står maskinens målte energiforbrug pr. vask. orbruget er målt ved et almindeligt 60 program for bomuld. et faktiske energiforbrug hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, på hvilket program man vasker. Vaskemaskiner ode råd Sammenlign energi- og vandforbrug for forskellige maskiner inden køb. Sortér tøjet grundigt og vælg temperatur efter det stykke tøj, der bør vaskes ved den laveste temperatur. Sæt generelt vasketemperaturen ned. Undgå gerne vask ved de høje temperaturer, og lad 60 være det varmeste. yld maskinen helt op hver eneste gang. er er et mindre energiforbrug ved én fyldt maskine end ved to halve uanset om maskinen har et 1/2-fyldningsprogram. osér vaskemidlet præcist efter instruktionen på pakken. Vaskeevne r et udtryk for, hvor rent maskinen vasker tøjet. Vaskeevnen måles ved, at stofstykker, der er helt smurt ind i sod og olie, blod, rødvin og chokolademælk og syet på et hvidt håndklæde, vaskes på 60 -normalprogrammet sammen med andet hvidt tøj. erefter måler man, hvor godt snavset er fjernet i forhold til i en standardmaskine. entrifugeringsevne estemmes ved at måle, hvor mange % vand der er tilbage efter centrifugeringen. er står også, hvor mange omdrejninger pr. minut den højeste centrifugeringshastighed er. n kraftig centrifugering forkorter tørretiden og sparer derfor energi, hvis tøjet bagefter skal tørres i en tørretumbler. Kapacitet og Vandforbrug ortæller hvor mange kg tørt bomuldstøj man kan vaske på en gang, og hvor mange liter vand der bruges pr. vask. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle vaskemaskiner Indeholder flere oplysninger, f.eks. hvor mange % vand, der er tilbage i tøjet efter centrifugering (restvandindhold), vasketiden i minutter og et anslået årligt forbrug af energi og vand ved 200 vaske på normalprogrammet. rochuren kan også indeholde oplysninger om energi- og vandforbrug m.m. for andre programmer end 60 -normalprogrammet.

9 Vaske-/tørremaskiner ode råd Vaske-/tørremaskiner er pladsbesparende, men dyre i drift pga. det store vandforbrug..eks. kan en maskine bruge 56 liter vand til vask og centrifugering, mens vandforbruget med tørring stiger til 98 liter. Ved tørring skal tøjet fra en fuld maskine deles i to portioner, da tørrekapaciteten er mindre end vaskekapaciteten. Læs også ode råd for Vaskemaskiner. maskine der er tale om. Pile fra til : I feltet kan man se, om vaske-/ tørremaskinens energiforbrug er lavt eller højt i forhold til andre vaske-/tørremaskiners energiforbrug pr. kg tørt tøj. betyder lavt, betyder højt energiforbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor maskinen er placeret. et kaldes maskinens energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for maskiner af samme type. vs. man kan sammenligne to vaske-/tørremaskiners energiklasse, men ikke energiklassen for en vaske-/tørremaskine og en vaskemaskine eller tørretumbler. nergiforbrug kwh Her står maskinens målte energiforbrug pr. portion, både for vask og centrifugering med tørring og for vask og centrifugering uden tørring. et faktiske energiforbrug hjemme hos en selv afhænger bl.a. af, på hvilket program man vasker/tørrer, hvilke stoffer man vasker/ tørrer og hvor tørt tøjet skal være. Vaskeevne r et udtryk for, hvor rent maskinen vasker tøjet. Se også Vaskemaskiner. Ud for centrifugeringshastighed står det højeste antal omdrejninger pr. minut, maskinen kan centrifugere med. Kapacitet Hvor mange kg tørt bomuldstøj man kan vaske og tørre ad gangen. Kapaciteten ved tørring er mindre end kapaciteten ved vask. Vandforbrug et totale vandforbrug i liter ved vask, centrifugering og tørring af den mængde tøj, maskinen er beregnet til (kapaciteten). Tørring sker ved kondenseringsprincippet (se Tørretumblere ) og i vaske-/tørremaskiner bruges vand til køling af luften. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle vaske-/tørremaskiner Indeholder flere oplysninger, f.eks. restfugtigheden i % efter centrifugering, vandforbruget ved vask og centrifugering alene, vaske- og tørretid i minutter og det anslåede årlige forbrug af energi og vand. rochuren kan også indeholde oplysninger om energi- og vandforbrug m.m. for andre vaske- og tørreprogrammer end 60 normalprogrammet.

10 Mærke Udendørsenhed Indendørsenhed Højt forbrug nergiforbrug/år, kwh ved køling Type Luftkølet Vandkølet Opvarmningseffekt Relativt energiforbrug til opvarmning (d() (Støj)) (et faktiske energiforbrug vil bero på brugen af anlægget og vejrforhold) Køleeffekt nergieffektivitetskvotient Ved fuld belastning (høj værdi betyder bedre effektivitet) Køling Køling/opvarmning rochurerne om produktet Standard N Klimaanlæg irektiv 2002/31/ om energimærkning (kw) kw : lavt forbrug : højt forbrug Klimaanlæg Klimaanlæg Klimaanlæg med en køleeffekt på til og med 12 kw skal være energimærkede. Oplysningerne på energimærket tager udgangspunkt i anlæg, der er beregnet til at køle (air-condition). Men også anlæg, der både kan køle og opvarme rum, skal være energimærkede. Varmepumper, dvs. anlæg der ikke kan køle, skal ikke energimærkes. ksemplet viser et energimærke til et anlæg, der både kan køle og bruges som varmepumpe. På energimærket er der oplysning om: Her står, hvilket mærke anlæg, der er tale om. er findes flere forskellige typer klimaanlæg. e såkaldte split og multisplitanlæg består af en udendørsenhed og en (eller flere) indendørsenheder, som køler/opvarmer luften indenfor. nlæggets egenskaber afhænger af, hvilke enheder der kombineres. erfor står begge enheders modelbetegnelse på energimærket. Udendørsenheden og indendørsenheden kan have hver sin modelbetegnelse. Pile fra til : I feltet kan man se om klimaanlæggets energiforbrug til køling er lavt eller højt i forhold til energiforbruget for andre anlæg af samme type. betyder lavt forbrug, betyder højt forbrug, og den sorte pil med bogstavet viser, hvor på skalaen det aktuelle klimaanlæg ligger. et kaldes klimaanlæggets energiklasse. Man kan kun sammenligne energiklasser for samme type anlæg. nlæggene inddeles efter, om de er luft- eller vandkølede og desuden i kategorierne: split-/multisplitanlæg, kompaktanlæg og enkeltkanalsanlæg. Hvis du er i tvivl om, hvilken type anlæg der er tale om, så spørg forhandleren. nergiforbrug/år, kwh ved køling er er angivet et vejledende årligt energiforbrug, når klimaanlægget bruges til køling. et faktiske forbrug afhænger blandt andet af, hvor tit anlægget bruges og vejrforholdene. et vejledende forbrug er baseret på 500 timer/år ved maksimal køling og under standardiserede afprøvningsbetingelser. Køleeffekt Her står, hvor mange kw anlægget kan køle med ved maksimal køling. nergieffektivitetskvotient Her står, hvor godt anlægget udnytter energien, når det kører med maksimal køling. Jo højere værdi, jo mere effektivt udnytter anlægget energien. Klimaanlæg ode råd er kan være god økonomi i at skifte elopvarmning af boligen ud med et klimaanlæg, der kan bruges som varmepumpe, fordi klimaanlæggene normalt udnytter energien meget effektivt i forhold til almindelig elvarme. t kapacitetsreguleret anlæg (f.eks. en invertermodel) giver en driftsbesparelse i forhold til traditionelle tænd/sluk anlæg. Klimanlægget bør installeres af en autoriseret (køle)installatør. På nogle anlæg kan kølefunktionen slås fra ved installationen, så anlægget kun kan bruges til opvarmning. rug anlægget så lidt som muligt til køling, og sluk altid for det, hvis døre eller vinduer er åbne. Type n pil markerer, om anlægget kun kan anvendes til køling, eller om det både kan anvendes til køling og opvarmning af rum. n anden pil viser, om anlægget er luftkølet eller vandkølet. et vil sige, om varmen (og eventuelt kulden) afgives direkte til udeluften eller ledes til en vandkreds i udendørsenheden. Opvarmningseffekt or anlæg, der også kan varme, er der oplysning om opvarmningseffekten i kw. Relativt energiforbrug til opvarmning nlæggets relative energiforbrug til opvarmning er angivet på en skala fra til, hvor er lavt forbrug og er højt forbrug. et kaldes klimaanlæggets energiklasse til opvarmning. Med hensyn til at sammenligne energiklasse for flere anlæg, gælder de samme betingelser som ved sammenligning af energiklasse ved køling. lle målinger foretages efter standardiserede målemetoder, dvs. at alle klimaanlæg af samme slags Indeholder de samme oplysninger som energimærket. esuden kan den indeholde yderligere oplysninger.

11 I denne folder kan du læse om de energimærker, der sidder på hårde hvidevarer og klimaanlæg. På energimærkerne er der f.eks. oplysninger om apparaternes energi- og vandforbrug en hjælp, så du kan vælge et apparat med lavt forbrug, der er billigt i drift. Hvad er energimærkning nergimærkningen er en obligatorisk, fælles europæisk mærkning af elektriske apparater til husholdningsbrug, bl.a. hårde hvidevarer og klimaanlæg. I U arbejdes løbende med energimærkningen, så flere typer apparater vil efterhånden blive omfattet af mærkningen. rugte apparater har ikke energimærkning. nergistyrelsen er ansvarlig for mærkningen i anmark og nergimærkningssekretariatet for Produkter står for administration og kontrol af mærkningen. U s miljøblomst Nogle apparater er mærket med U s miljøblomst. lomsten viser, at apparatet opfylder en række fælles europæiske miljøkrav, der er opstillet for den type apparater. lomsten kan være trykt på energimærket på det enkelte apparat eller f.eks. i produktbrochuren. Oplysningen om lydeffektniveau, dvs. hvor meget apparatet støjer, er frivillig. et betyder, at oplysningen ikke nødvendigvis er med på energimærket på alle apparater. Hvis oplysningen er med, er niveauet målt ved en standardtest og opgivet i decibel, forkortet d(). U-flaget U-flaget viser, at energimærkningen er en fælles europæisk ordning. Vil du vide mere? Spørg i forretningen efter producenternes produktbrochurer. rochurerne indeholder de samme oplysninger som energimærkerne, men også flere oplysninger om energiforbrug, vasketider m.m. Kontakt dit lokale elselskab. lselskabernes energicentre, rådgivningscentre og demonstrationslokaler har en database, L, med alle apparater på markedet. I databasen kan de finde præcis det/de apparater, man leder efter f.eks. frysere, der er 60 cm brede med energimærke +. ISN nr: ISN www: www:finnnygaard.com

Årsrapport 2006. Energimærkningssekretariatet for Produkter Byleddet 7, 4000 Roskilde e-mail: energi@varefakta.dk www.ens.dk

Årsrapport 2006. Energimærkningssekretariatet for Produkter Byleddet 7, 4000 Roskilde e-mail: energi@varefakta.dk www.ens.dk Årsrapport 006 Rapport om Energimærkningssekretariatet for Produkters arbejde med kontrol af energimærkning af hårde hvidevarer, klimaanlæg og lyskilder i Danmark. Energimærkningssekretariatet for Produkter

Læs mere

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYE HVIDEVRER - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Brug lidt energi - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have et lavt energiforbrug med i købet, når du anskaffer nye hvidevarer? Så betaler det

Læs mere

25_013. Vaskemaskiner

25_013. Vaskemaskiner 25_013 Vaskemaskiner 2013 IKEA vaskemaskiner er designet til brug hver dag. IKEA vaskemaskiner har funktioner, der er nemme at bruge, opfylder forskellige behov og gør det nemmere at vaske tøj. Vi har

Læs mere

Årsrapport 2005. Energimærkningssekretariatet for Produkter, December 2006 Byleddet 7, 4000 Roskilde e-mail: energi@varefakta.dk www.ens.

Årsrapport 2005. Energimærkningssekretariatet for Produkter, December 2006 Byleddet 7, 4000 Roskilde e-mail: energi@varefakta.dk www.ens. Årsrapport 2005 Rapport om Energimærkningssekretariatet for Produkters arbejde med kontrol af energimærkning af hårde hvidevarer, klimaanlæg og lyskilder i Danmark. Energimærkningssekretariatet for Produkter,

Læs mere

Electrolux testvinder: Bruger mindre strøm og vand end andre vaskemaskiner

Electrolux testvinder: Bruger mindre strøm og vand end andre vaskemaskiner strøm 19 % mindre strøm vand 35% mindre vand Electrolux testvinder: Bruger mindre strøm og vand end andre vaskemaskiner På opdrag af Dansk Energi, er professionelle vaskemaskiner fra fem forskellige leverandører

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

Bosch/Siemens de to bedste mærker De identiske modeller fra Bosch og Siemens klarer sig næsten altid bedre end gennemsnittet for opvaskemaskiner. De vasker og tørrer godt med lavt forbrug af vand og strøm.

Læs mere

Producerer eller importerer du husholdningstørretumblere?

Producerer eller importerer du husholdningstørretumblere? -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af TØRRTUMLR TIL HUSHOLNINGR codesign og nergimærkning Producerer eller importerer du? Så vær opmærksom: er kommer nye krav til energieffektivitet

Læs mere

energimærket tre nye plusser

energimærket tre nye plusser Nu får energimærket tre nye plusser Forhandler Nyt design Skærpede krav Større energibesparelser Bemærk: I en overgangsperiode vil det nye mærke leve side om side med det gamle. Et produkt, der er kommet

Læs mere

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af VASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af VASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af Producerer eller importerer du husholdningsvaskemaskiner? Så vær opmærksom: Der er krav til energieffektivitet og energimærkning. Indhold:

Læs mere

din for altid M60 KØL OG FRYS

din for altid M60 KØL OG FRYS din for altid M60 KØL OG FRYS 2 Miljø, funktionalitet og tidløst design GRAM er kendt for at udvikle produkter, der glæder forbrugerne i dagligdagen og dermed bidrager til positive oplevelser i køkkenet.

Læs mere

Tørretumbler EDC78550W. Vigtige funktioner til EDC78550W Tilbage til toppen. 1 av 6 2010-06-04 16:01

Tørretumbler EDC78550W. Vigtige funktioner til EDC78550W Tilbage til toppen. 1 av 6 2010-06-04 16:01 1 av 6 2010-06-04 16:01 Tørretumbler EDC78550W Kondenstørretumbler, elektronsk fugtighedsregistrering, mellemstort LCD display, belysning i tromlen, Invertermotor, mange special programmer, kapacitet 8

Læs mere

ENERGI- MÆRKET. - i butikker, reklamer og på internettet

ENERGI- MÆRKET. - i butikker, reklamer og på internettet NRI- MÆRKT - i butikker, reklamer og på internettet Klar besked om energimærket Ifølge lovgivningen skal du som forhandler vise energimærket på en lang række produkter. nergimærket er lovpligtigt et er

Læs mere

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVSKEMSKINER TIL HUSHOLDNINGER Producerer eller importerer du husholdningsopvaskemaskiner? Så vær opmærksom: Der er krav til energieffektivitet

Læs mere

Udlån af elmålere. en service fra dit bibliotek og SEAS-NVE Strømmen ENERGIRÅDGIVNING

Udlån af elmålere. en service fra dit bibliotek og SEAS-NVE Strømmen ENERGIRÅDGIVNING Udlån af elmålere en service fra dit bibliotek og SEAS-NVE Strømmen ENERGIRÅDGIVNING Udlån af elmålere fra dit lokale bibliotek SEAS-NVE Strømmen samarbejder med mange af bibliotekerne på Sjælland samt

Læs mere

ENERGI- MÆRKNING. Vejledning til køkkenforhandlere

ENERGI- MÆRKNING. Vejledning til køkkenforhandlere NR- MÆRKNN Vejledning til køkkenforhandlere Klar besked om energimærket enne folder giver dig et overblik over, hvordan du -20% energimærker korrekt. nergimærket er lovpligtigt et er et lovkrav, at man

Læs mere

ST2FABP2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, CREME MÆRKE A+++A

ST2FABP2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, CREME MÆRKE A+++A ST2FABP2 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, CREME MÆRKE A+++A EAN13: 8017709166946 13 kuverter 9 programmer (4 hurtig programmer) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 60-70, Super hurtigprogram:

Læs mere

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af VASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af VASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af Producerer eller importerer du husholdningsvaskemaskiner? Så vær opmærksom: Der er krav til energieffektivitet og energimærkning. Indhold:

Læs mere

NY EMHÆTTE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY EMHÆTTE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY EMHÆTTE - og få den rigtige emhætte Gå efter den bedst mulige emhætte 2 Energimærket kan hjælpe dig med at vælge den rigtige emhætte til netop dit behov. Der er også EU-krav til nye emhætters energieffektivitet,

Læs mere

KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING

KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING Generel beskrivelse af køleskabet 1. Topplade 2. Termostat 3. Låg til grønsagsskuffe 4. Justerbar fod 5. Indsats til æg 6. Dørhylde 7. Flaskeholder 8. Flaskehylde Transport

Læs mere

STA6539L3 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE: A+++A

STA6539L3 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE: A+++A 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE: A+++A EAN13: 8017709202200 Højde:82 cm 13 kuverter 10 programmer (5 hurtig programmer) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 45-65, Super Hurtigprogram: Speed

Læs mere

Køle-/fryseskab, 201 cm

Køle-/fryseskab, 201 cm stål-easyclean 13195 kr* *Vejledende pris Miljøafgift på 8 kr eks. moms. Produktegenskaber Forbrug og ydelse Energiklasse: A+++, 179 kwh/år Nettovolumen total: 355 l Design og komfort Front i stål med

Læs mere

Producerer eller importerer du køle-/ fryseapparater til husholdninger?

Producerer eller importerer du køle-/ fryseapparater til husholdninger? -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af Producerer eller importerer du køle-/ fryseapparater til husholdninger? Så vær opmærksom: Der er krav til energieffektivitet og energimærkning.

Læs mere

Vestfrost SW 315 M Solid www.vestfrost.dk

Vestfrost SW 315 M Solid www.vestfrost.dk Vestfrost SW 315 M Solid www.vestfrost.dk AAB Afdeling 53 Bushøjen Se valgfri front på næste side Vestfrost SW 315 M Solid www.vestfrost.dk AAB Afdeling 53 Bushøjen ed ved strømafbrydelse i timer fra -

Læs mere

NY EMHÆTTE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY EMHÆTTE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY EMHÆTTE - og få den rigtige emhætte Gå efter den bedst mulige emhætte Emhætter skal nu have EU s energimærke. Energimærket kan hjælpe dig med at vælge den rigtige emhætte til netop dit behov. Der er

Læs mere

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Høj effekt, høj kvalitet og lavt energiforbrug - det bedste valg

Læs mere

STA13XL2 60 CM OPVASKEMASKINE DØR OG HÅNDTAG I RUSTFRIT STÅL, ENERGIMÆRKE: A+++

STA13XL2 60 CM OPVASKEMASKINE DØR OG HÅNDTAG I RUSTFRIT STÅL, ENERGIMÆRKE: A+++ 60 CM OPVASKEMASKINE DØR OG HÅNDTAG I RUSTFRIT STÅL, ENERGIMÆRKE: A+++ EAN13: 8017709166526 Håndtag i Opera design 13 kuverter 9 programmer (4 hurtig program) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 60-70,

Læs mere

Ta de gode vaner med i sommerhuset

Ta de gode vaner med i sommerhuset Ta de gode vaner med i sommerhuset - og få en mindre elregning Brug brændeovn i stedet for elvarme Tjek temperaturen på varmtvandsbeholderen Se flere gode råd inde i folderen Gode elvaner er meget værd

Læs mere

Programmér problemerne væk.

Programmér problemerne væk. Programmér problemerne væk. Tysk ingeniørkunst løser vaskebehovet. Bosch Hvidevarer Telegrafvej 4 2750 Ballerup Telefon: 44 89 85 25 E-mail: bosch.hvidevarer@bshg.com www.bosch-home.dk 2011 Bosch Hvidevarer,

Læs mere

guide til et lavere elforbrug

guide til et lavere elforbrug Dit eksemplar Elsparefondens guide til Let din elregning og kom ned på 1.000 kwh Se side 2 Skift til bærbar computer og spar op til 90% i el Se side 6 Halvér din vasketemperatur og dit elforbrug Se side

Læs mere

Sådan 爀爀 nder du den perfekte tørretumbler

Sådan 爀爀 nder du den perfekte tørretumbler Sådan 爀爀 nder du den perfekte tørretumbler En guide, som hjælper dig med at vælge rigtigt Af Heidi Lund d. 24/08/2016 Hvor skal jeg begynde? Du ved, at du skal have en ny tørretumbler, men ikke hvilken

Læs mere

Kravspecifikation VERSION 3

Kravspecifikation VERSION 3 Udbud af rammeaftale for hårde hvidevarer til husholdningsbrug for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Kravspecifikation Kravspecifikation Rammeaftale for hårde hvidevarer til husholdningsbrug for Forsvarsministeriets

Læs mere

KØRE ET PROGRAM. Læg vasketøjet løst i tromlen, så det bliver tørret ensartet helt igennem. Luk lugen. Stil programvælgeren på "Off" ("0").

KØRE ET PROGRAM. Læg vasketøjet løst i tromlen, så det bliver tørret ensartet helt igennem. Luk lugen. Stil programvælgeren på Off (0). KØRE ET PROGRAM Find mere information i den separate brugervejledning. Sortér vasketøjet efter vaskemærker Må ikke tørres i tørretumbler Egnet til tørring i tørretumbler ved lav temperatur Egnet til tørring

Læs mere

Vaskemaskine WM 16Y750DN

Vaskemaskine WM 16Y750DN hvid 13195 kr* *Vejledende pris Kan kombineres med: WT48Y850DN Produktegenskaber Forbrug og ydelse k Kapacitet: 9 kg k Energiklasse: A+++ -10% k Årligt energiforbrug 189 kwh, baseret på 220 standardvaske

Læs mere

Brugermanual KSB 105

Brugermanual KSB 105 Brugermanual KSB 105 Generel beskrivelse af køleskabet 1. Topplade 2. Låge til frostboks 3. Termostat 4. Hylde 5. Grønsagsskuffe 6. Grønsagsskuffe 7. Justerbar fod 8. Indsats til æg 9. Dørhylde 10. Flaskeholder

Læs mere

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER INDLEDNING Gode el vaner er den direkte vej til lavere el regning og renere miljø. Langt de fleste familier kan skære 10 % af forbruget væk uden at sænke komforten.

Læs mere

Vaskemaskine WM 16Y890DN

Vaskemaskine WM 16Y890DN hvid 13895 kr* *Vejledende pris Produktegenskaber Forbrug og ydelse k Kapacitet: 8 kg k Energiklasse: A+++ k Årligt energiforbrug 189 kwh, baseret på 220 standardvaske ved 60 C- og 40 C-normalprogrammerne

Læs mere

VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS. www.luft-til-luft.dk

VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS. www.luft-til-luft.dk VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS www.luft-til-luft.dk BILLIG VARME OG GODT INDEKLIMA En luft-til-luft varmepumpe er både en forbedring af dit fritidshus og en god investering. Pumpens enkle princip

Læs mere

LINE 5000 TØRRETUMBLER TÆNKER NÅR DEN TØRRER

LINE 5000 TØRRETUMBLER TÆNKER NÅR DEN TØRRER LINE 5000 TØRRETUMBLER TÆNKER NÅR DEN TØRRER spar energi spar tid spar penge GØR EN FORSKEL I CO2- REGNSKABET Tørretumblere i Line 5000 serien fra Electrolux Professional tænker hele tiden over, hvor meget

Læs mere

ST2FABNE2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, SORT MÆRKE A+++A

ST2FABNE2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, SORT MÆRKE A+++A ST2FABNE2 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, SORT MÆRKE A+++A EAN13: 8017709166915 13 kuverter 9 programmer (4 hurtig programmer) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 60-70, Super hurtigprogram:

Læs mere

ST2FABR2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, RØD MÆRKE A+++A

ST2FABR2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, RØD MÆRKE A+++A ST2FABR2 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, RØD MÆRKE A+++A EAN13: 8017709166922 13 kuverter 9 programmer (4 hurtig programmer) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 60-70, Super hurtigprogram:

Læs mere

ST2FABNE2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, SORT MÆRKE A+++A

ST2FABNE2. 50's style retro 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, SORT MÆRKE A+++A ST2FABNE2 60 CM INTEGRERET OPVASKEMASKINE RETRO DESIGN, SORT MÆRKE A+++A EAN13: 8017709166915 13 kuverter 9 programmer (4 hurtig programmer) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 60-70, Super hurtigprogram:

Læs mere

Energibesparelser i boligen

Energibesparelser i boligen Energibesparelser i boligen Boligkontoret Danmark åbent hus Helsingør 17.4.2010. Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Ingeniør (energi) Energivejleder

Læs mere

STA6439L2 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE A+++A

STA6439L2 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE A+++A 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE A+++A EAN13: 8017709166991 Højde:82 cm 13 kuverter 9 programmer (4 hurtig programmer) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 60-70, Super Hurtigprogram: Speed

Læs mere

STA6439L2 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE A+++A

STA6439L2 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE A+++A 60 CM FULDT INTEGRERBAR OPVASKEMASKINE MÆRKE A+++A EAN13: 8017709166991 Højde:82 cm 13 kuverter 9 programmer (4 hurtig programmer) Spuleprogram, glasprogram, ECO, auto 60-70, Super Hurtigprogram: Speed

Læs mere

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode.

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. Hvis du har spørgsmål til brochuren eller din fjernvarme, er du velkommen til at kontakte dit boligselskab eller dit varmeværk. Fjernvarmeguide til dig, der bor i lejlighed Gl. Kærvej 15. 6800 Varde Tlf.:

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 11.11.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 293/21 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1015/2010 af 10. november 2010 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår

Læs mere

ELMODEL-bolig. Nye husholdningsapparaters elforbrug 1970-2006. ELMODEL-bolig Datagrundlag 2006

ELMODEL-bolig. Nye husholdningsapparaters elforbrug 1970-2006. ELMODEL-bolig Datagrundlag 2006 ELMODEL-bolig Nye husholdningsapparaters elforbrug 1970-2006 ELMODEL-bolig Datagrundlag 2006 Resumé Rapporten er udarbejdet af IT Energy: Ali Rahbar Hans Skyum Larsen Troels Fjordbak Larsen IT Energy IT

Læs mere

Din brugermanual ZANUSSI ZV230MR http://da.yourpdfguides.com/dref/665675

Din brugermanual ZANUSSI ZV230MR http://da.yourpdfguides.com/dref/665675 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i ZANUSSI ZV230MR i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

BESKRIVELSE AF SKABET

BESKRIVELSE AF SKABET BESKRIVELSE AF SKABET A. Køleafdeling 1. Frugt- og grøntsagsskuffe 2. Hylder og zone til hylder 3. Termostatknap med lys 4. Hylder i døren 5. Flaskehylde 6. Udtrækkelig flaskeholder 7. Typeplade (anbragt

Læs mere

Det nye energimærke. Nu får energimærket tre nye plusser

Det nye energimærke. Nu får energimærket tre nye plusser Nu får energimærket tre nye plusser Nyt design Skærpede krav Større energibesparelser Ved udgangen af 2010 får EU et nyt energimærke. Ved første øjekast ligner mærket det velkendte mærke, der vejleder

Læs mere

Electrolux Varmepumper 2012/2013

Electrolux Varmepumper 2012/2013 Electrolux Varmepumper 2012/2013 investering electrolux varmepumper 3 En god investering En Electrolux varmepumpe er først og fremmest en god økonomisk investering. Den pålidelige luft-til-luft varmepumpe

Læs mere

PRODUKTDATA VGU 250 BY NILAN. Produktion af varmt brugsvand. Aktiv varmegenvinding. Ventilation < 325 m 3 /h. Bolig

PRODUKTDATA VGU 250 BY NILAN. Produktion af varmt brugsvand. Aktiv varmegenvinding. Ventilation < 325 m 3 /h. Bolig PROUKTT VU 250 Y NILN olig ktiv varmegenvinding Ventilation < 325 m 3 /h Produktion af varmt brugsvand VU 250 Produktbeskrivelse VU 250 suger den varme fugtige luft ud fra blandt andet køkken, badeværelse

Læs mere

Vi præsenterer dig for de vigtige funktioner, som sikrer et frisk og naturligt mikroklima inde i køleskabet.

Vi præsenterer dig for de vigtige funktioner, som sikrer et frisk og naturligt mikroklima inde i køleskabet. KØLE-/FRYSESKABE Vi præsenterer dig for de vigtige funktioner, som sikrer et frisk og naturligt mikroklima inde i køleskabet. Enkle og praktiske løsninger for opbevaring af madvarer, som bevarer et ideelt

Læs mere

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 3 FØRSTE GANGS BRUG Tilslut skabet til elforsyningen. På modeller med elektronik kan

Læs mere

> Stor maskine i lille indpakning

> Stor maskine i lille indpakning > E Sidros Stor maskine i lille indpakning > Stor maskine i lille indpakning Med E Sidros får du en vaskemaskine der har stor kapacitet men stadig ikke fylder mere end en husholdningsmaskine. Fra ende

Læs mere

SILVAN Solenergi. Vacuum luftsolfanger. I samarbejde med ANS SOLVARME Udviklet og produceret i Danmark. Gratis varme, ventilation, affugtning.

SILVAN Solenergi. Vacuum luftsolfanger. I samarbejde med ANS SOLVARME Udviklet og produceret i Danmark. Gratis varme, ventilation, affugtning. SILVAN Solenergi. Vacuum luftsolfanger. I samarbejde med ANS SOLVARME Udviklet og produceret i Danmark Gratis varme, ventilation, affugtning. SV VacPipe. SV VacPipe er udviklet til boliger, større bygninger,

Læs mere

Gode råd og tips til at spare energi og penge i køkkenet

Gode råd og tips til at spare energi og penge i køkkenet Gode råd og tips til at spare energi og penge i køkkenet Halogenpærer kan bruges sammen med en lysdæmper, og de bruger 30% mindre energi end traditionelle glødepærer. HALOGEN sparepærer, klare 29.-/2 stk.

Læs mere

Forudsætninger for beregning af Energimærket

Forudsætninger for beregning af Energimærket Energimærke nr.: E06-01571-0089 Energimærket er gyldigt i 3 år fra: 21 Apr 2006 Ejendommens BBR nr.: 575 034586 001 Byggeår: 1969 Anvendelse: Enfamiliehus Ejendommens adresse: Møllevej 29, 6622 Bække Forudsætninger

Læs mere

OVNE KOGEPLADER MIKROBØLGEOVNE EMHÆTTER KØLESKABE VASKEMASKINER OG TØRRETUMBLERE

OVNE KOGEPLADER MIKROBØLGEOVNE EMHÆTTER KØLESKABE VASKEMASKINER OG TØRRETUMBLERE 2 OVNE KOGEPLADER MIKROBØLGEOVNE EMHÆTTER KØLESKABE VASKEMASKINER OG TØRRETUMBLERE HVID. SORT. IT S SO ME! Min livsfilosofi er enkel. Jeg sætter pris på det, som passer til mine vaner og muligheder. Jeg

Læs mere

Bosch Hvidevarer Telegrafvej Ballerup Telefon:

Bosch Hvidevarer Telegrafvej Ballerup Telefon: Bosch Hvidevarer Telegrafvej 4 2750 Ballerup Telefon: 44 89 85 25 E-mail: bosch.hvidevarer@bshg.com www.bosch-home.dk 2012 Bosch Hvidevarer, BSH Hvidevarer A/S R15 300 432 Vaske- og tørreeksperten. En

Læs mere

Energigennemgang af Conditori La Glace

Energigennemgang af Conditori La Glace 0 Energigennemgang af Conditori La Glace Energivejleder: Miljø- & Energikonsulent Pia Gade for Center for Miljø Formål Formålet med energigennemgangen er at afdække energibesparelser især i elforbruget

Læs mere

sættilbud Alle priser er ex. fragt

sættilbud Alle priser er ex. fragt sættilbud lle priser er ex. fragt 201 2 GP852B Indbygningsovn Pyrolyse Energi-klasse 1 : Energiforbrug: 0,79 (Ventilator), 0,87 (traditionel) Lydniveau: 47 db() Tilberedningstid 6 : 49,3 min (varmluft),

Læs mere

Vaskemaskiner og Tørretumblere

Vaskemaskiner og Tørretumblere Vaskemaskiner og Tørretumblere 2 Vasker rent på alle fronter. LG kombinerer ny teknologi med brugervenlighed og tilbyder markedets største udvalg af frontbetjente vaskemaskiner, fra kompakte maskiner med

Læs mere

ELMODEL-bolig. Nyheder i spørgeskemaundersøgelse 2012

ELMODEL-bolig. Nyheder i spørgeskemaundersøgelse 2012 ELMODEL-bolig Nyheder i spørgeskemaundersøgelse 2012 Juni 2013 Indhold Resume vigtigste nyheder 2012...3 Belysning...3 Underholdning...3 Madlavning...6 Køl/frys...6 Varme...8 Vask...9 Resume vigtigste

Læs mere

Gode råd og tips til at spare energi og penge i køkkenet

Gode råd og tips til at spare energi og penge i køkkenet Gode råd og tips til at spare energi og penge i køkkenet Halogenpærer kan bruges sammen med en lysdæmper, og de bruger 30% mindre energi end traditionelle glødepærer. HALOGEN sparepærer, klare 29.-/2 stk.

Læs mere

FRYSESKAB F260W HN Brugervejledning

FRYSESKAB F260W HN Brugervejledning FRYSESKAB F260W HN 8465 Brugervejledning i fryseskabet. For at undgå frostsprængninger og andre skader, Højre-/venstreåbning af døren i fryserummet. 1 Fjern de to skruedæksler og de to hængseldæksler

Læs mere

RS06FX1F 726318. *NOT TRANSLATED* AISI 304 AISI 304 AISI 430 AISI 430 Stainless Steel

RS06FX1F 726318. *NOT TRANSLATED* AISI 304 AISI 304 AISI 430 AISI 430 Stainless Steel SORTIMENTETS SAMMENSÆTNING Serien består af Sf 5 modeller af 600 liters køle/fryseskabe med høj kapacitet og effektivitet. Fryserne leveres i forskellige materialer (304 AISI, 430 AISI eller hvidt malet

Læs mere

NY STØVSUGER. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY STØVSUGER. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY STØVSUR - og få den helt rigtige støvsuger å efter bedst mulig støvsuger lle nye støvsugere på markedet skal bære U s energimærke. et er en fordel for dig, når du skal vælge støvsuger. nergimærket kan

Læs mere

Nye krav om energimærkning

Nye krav om energimærkning Vølund Varmeteknik Nye krav om energimærkning - bliv klogere på hvad ErP betyder... Member of the NIBE Group Hvad er ErP? ErP står for energirelaterede produkter ErP er et nyt europæisk direktiv, der er

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE Dette apparat er i overensstemmelse med følgende direktiver: Fabrikanten forbeholder sig ret til ændring af maskinen eller indholdet af manualen, uden forudgående

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 12.10.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 278/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 932/2012 af 3. oktober 2012 om gennemførelse af Europa-Parlamentets

Læs mere

Verdens mest fleksible køle-/fryseskab

Verdens mest fleksible køle-/fryseskab Køle-/fryseskabe Verdens mest fleksible køle-/fryseskab 7 C 6 C 5 C 4 C 3 C 2 C 1 C Døråbningsfrekvens Med den nye adaptive temperaturstyring tilpasser dit ASKO køle-/fryseskab sig til dine vaner og styrer

Læs mere

OPSKRIFTER til. En skoledag om ENERGI Ørstedsvej Hjørring. Telefon: Fax:

OPSKRIFTER til. En skoledag om ENERGI Ørstedsvej Hjørring. Telefon: Fax: OPSKRIFTER til 2012-2013 Ørstedsvej 2-9800 Hjørring Telefon: 99 24 56 56 Fax: 98 90 16 93 www.nordenergi.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Kogning af æg 3 Kogning af pasta 4 Stegning

Læs mere

> Stor maskine i lille indpakning

> Stor maskine i lille indpakning > Stor maskine i lille indpakning Med E Sidros får du en tørretumbler der har stor kapacitet men stadig ikke fylder mere end en husholdningsmaskine. Fra ende til anden er maskinen bygget som et professionelt

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 22. maj 2012 (23.05) (OR. en) 10237/12 ENER 189 ENV 387

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 22. maj 2012 (23.05) (OR. en) 10237/12 ENER 189 ENV 387 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 22. maj 2012 (23.05) (OR. en) 10237/12 ENER 189 ENV 387 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 21. maj 2012 til: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Svalemosevej 75 Postnr./by: 4671 Strøby BBR-nr.: 336-003632 Energikonsulent: Niels T. Jensen Programversion: EK-Pro Firma: Bygningskontoret Energimærkning

Læs mere

Bosch grønnevarer bruger mindre og yder mere.

Bosch grønnevarer bruger mindre og yder mere. Grønnevarer. 2 En bæredygtig udvikling Bosch grønnevarer bruger mindre og yder mere. Bosch-sortimentet Green Technology inside er nødvendigt i disse tider med høje energipriser og vigtige klimamål. I Europa

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet selv

Læs mere

En skoledag om ENERGI

En skoledag om ENERGI Nord Energi forsyner ca. 93.180 forbrugere med el. nord energi Ørstedsvej 2-9800 Hjørring OPSKRIFTER En skoledag om ENERGI 2015-2016 Telefon: 99 24 56 56 www.nordenergi.dk E-mail: info@nordenergi.dk Side

Læs mere

KØB AF VARMEPUMPE Luft/luftvarmepumpe

KØB AF VARMEPUMPE Luft/luftvarmepumpe EN GUIDE TIL KØB AF VARMEPUMPE Luft/luftvarmepumpe Varmudgifter er kedelige, men nødvendige i et land som Danmark. For at reducere dem, kræves den rette opvarmning som fungerer præcis til dit hjem. En

Læs mere

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 INDHOLDSFORTEGNELSE Generel beskrivelse ------------------------------------------------------------------------------------------ 1 Transport og håndtering ------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Indhold. Referencekort. Brugervejledning

Indhold. Referencekort. Brugervejledning Indhold Referencekort Programoversigt orberedelse af vasketøjet Valg af program og indstillinger Start og afslutning af et program Skift af program Afbrydelse af et program Daglig rengøring og vedligeholdelse

Læs mere

Køle-/fryseskab, 186 cm Front i stål med easyclean, sider i sølvgrå KG 36EMI41

Køle-/fryseskab, 186 cm Front i stål med easyclean, sider i sølvgrå KG 36EMI41 stål-easyclean 9495 kr* KG 36EMW41 hvid 8695 kr* *Vejledende pris Miljøafgift på 8 kr eks. moms. Produktegenskaber k Energiklasse: A+++, 149 kwh/år k Elektronisk temperaturstyring, kan aflæses digitalt

Læs mere

8) Installationsvejledning Forberedelse af installation. 9) Råd om fejlfinding. Oplysninger om sikkerhed. 9 10 11 11 Skader på glas og andet service

8) Installationsvejledning Forberedelse af installation. 9) Råd om fejlfinding. Oplysninger om sikkerhed. 9 10 11 11 Skader på glas og andet service ADPF 1100 Oplysninger om sikkerhed 2 3 3 3 4 4 5 5 6 6 6 7 7 7 8 8 8 9 9 9 Indstilling 9 10 11 11 Skader på glas og andet service 11 (which is a sub-heading) 11 8) Installationsvejledning Forberedelse

Læs mere

Din brugermanual AEG-ELECTROLUX EU8209C

Din brugermanual AEG-ELECTROLUX EU8209C Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i i brugermanualen (information, specifikationer, sikkerhedsråd,

Læs mere

Wasco affugter WASCO 10. Instruktionsbog. Læs og gem disse instruktioner for fremtidig brug

Wasco affugter WASCO 10. Instruktionsbog. Læs og gem disse instruktioner for fremtidig brug Wasco affugter Instruktionsbog WASCO 10 Læs og gem disse instruktioner for fremtidig brug Indholdsfortegnelse Vær venlig at give dig tid til at læse denne manual omhyggeligt før brug og gem den for fremtidig

Læs mere

UP TO. 7585-GREEN profil brochure-v10.indd 1 07/10/10 15.39

UP TO. 7585-GREEN profil brochure-v10.indd 1 07/10/10 15.39 SWITCH UP TO GREEN LEV LIVET - MED OMTANKE FOR KLIMAET electrolux EnergySaver husholdningsapparater 1 7585-GREEN profil brochure-v10.indd 1 07/10/10 15.39 BLIV KLIMAVENLIG DET BETALER SIG FOR VORES FÆLLES

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55%

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% Investeringen i en Danfoss varmepumpe er typisk tilbagebetalt på kun 4-8 år Fordele ved at købe en jordvarmepumpe: Dækker dit totale varmebehov

Læs mere

ET GODT VALG GRATIS LEVERING HURTIG LEVERING KVALITETSPRODUKTER

ET GODT VALG GRATIS LEVERING HURTIG LEVERING KVALITETSPRODUKTER ET GODT VALG GRATIS LEVERING HURTIG LEVERING KVALITETSPRODUKTER 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORSIDE 1 INDHOLSDFORTEGNELSE 2 FRYSESKABE 3-7 KØLESKABE 8-12 KØLEOPSATS 13-17 SALADETTE 18-32 PIZZA KØLEBORD 33-36

Læs mere

Husk projektmøde Mandag den 17/2 klokken 20 i Fælleshuset. Kolbøtteprojekt Svelleprojekt Fælleshus Fælleshustorv Energnisterne Kulturgruppen

Husk projektmøde Mandag den 17/2 klokken 20 i Fælleshuset. Kolbøtteprojekt Svelleprojekt Fælleshus Fælleshustorv Energnisterne Kulturgruppen 34. årgang Nr. 7 16. februar 2014 E-mail: Bakkanalen@bf-bakken.dk Hjemmeside: www.bf-bakken.dk Redaktion Hjørdis Deadline søndag kl. 16 00 Redigeres af bofæller Indlæg til Bakkanalen: Skriv teksten i arial

Læs mere

Condens 6000 W. Kondenserende gaskedel til solvarme med buffertank til varme og varmt vand

Condens 6000 W. Kondenserende gaskedel til solvarme med buffertank til varme og varmt vand Condens 6000 W Kondenserende gaskedel til solvarme med buffertank til varme og varmt vand 2 Condens 6000 W Effektiv teknologi Condens 6000 W Fleksibilitet ligger til familien Vil du have en høj standard

Læs mere

Energimærkning af chillers - væskekølere

Energimærkning af chillers - væskekølere Energimærkning af chillers - væskekølere Per Henrik Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik Energiseminar, Plastindustrien, 4. dec. 2009 Agenda 1. Hvad er en chiller? 2. Resultater fra PSO-projekt

Læs mere

Din brugermanual DELONGHI EO 1831.A http://da.yourpdfguides.com/dref/3384026

Din brugermanual DELONGHI EO 1831.A http://da.yourpdfguides.com/dref/3384026 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i i brugermanualen (information, specifikationer, sikkerhedsråd,

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

BELLAHØJ FÆLLESVASKERIET. FSBafdelingl-35. Brugervejledning. AAB afdeling 40 AKB afdeling 1030 FÆLLESVASKERIET. er pengeløst men videoovervåget

BELLAHØJ FÆLLESVASKERIET. FSBafdelingl-35. Brugervejledning. AAB afdeling 40 AKB afdeling 1030 FÆLLESVASKERIET. er pengeløst men videoovervåget FÆLLESVASKERIET BELLAHØJ Brugervejledning For beboere i AAB afdeling 40 AKB afdeling 1030 FSBafdelingl-35 FÆLLESVASKERIET er pengeløst men videoovervåget 2008 Fæl lesvaskeriet Bel lahøj, Svenskelej ren

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet

Læs mere

FREMTIDENS OPVARMNING. Kort og godt om varmepumper og miljøvenlig aircondition

FREMTIDENS OPVARMNING. Kort og godt om varmepumper og miljøvenlig aircondition FREMTIDENS OPVARMNING Kort og godt om varmepumper og miljøvenlig aircondition SYV MINUTTER, DER KAN FORANDRE DIT SYN PÅ OPVARMNING Vi indrømmer det lige med det samme: Der er ikke ret mange danskere,

Læs mere