Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9 Bosch/Siemens de to bedste mærker De identiske modeller fra Bosch og Siemens klarer sig næsten altid bedre end gennemsnittet for opvaskemaskiner. De vasker og tørrer godt med lavt forbrug af vand og strøm. Ofte fås de ens modeller til forskellige priser alt efter mærket. o o Gennemsnitlig samlet bedømmelse 65 % (God) (Min. 51 %, maks. 72 %) Baseret på 44 testede opvaskemaskiner. Toppen af testen Bosch og Siemens er søstermærker med mange ens modeller. De to mærker har domineret i toppen af vores test de seneste år.

10 Enkelte modeller har haft et højt strøm- og vandforbrug samt problemer med at tørre servicet ordentligt, men derudover har modellerne fra Bosch og Siemens altid opnået en samlet bedømmelse på god. Langt de fleste af de testede modeller har klaret sig bedre end gennemsnittet for opvaskemaskiner. Vasker og tørrer godt med lavt forbrug af vand og strøm Tænk har aldrig testet en Bosch/Siemens-model, der ikke har haft et acceptabelt vaskeresultat. Tørringen er noget af det mest effektive, du kan få. En ny tørreteknologi gav i den seneste test et usædvanligt godt resultat for tørring af servicet med et lavt energiforbrug. Forbruget af vand og strøm er generelt lavt for maskinerne fra Bosch og Siemens på alle de testede programmer. Brugervenligheden er desuden meget høj, men hvis du går efter de allermest lydløse modeller på markedet skal du se dig godt for, da der på det punkt er stor forskel på de enkelte modeller. Erfaringer fra Tænks læsere Tænks læsere er tidligere blevet spurgt om deres erfaringer med opvaskemaskiner. Halvdelen af respondenterne var ejere af en opvaskemaskine fra enten Bosch eller Siemens. Undersøgelsen viste, at maskinerne fra disse to mærker var de bedste, når der blev spurgt til holdbarhed. Pris og marked Bosch/Siemens sidder på en stor del af markedet for opvaskemaskiner. Priserne for opvaskemaskiner fra Bosch og Siemens ligger fra knap ca kr. og op til ca kr. for de dyreste. I den bedste energiklasse kan du få en god maskine for lidt over kr. Husk at sammenligne priser for de ens modeller fra Bosch og Siemens. Det varierer hvilket mærke, der er billigst. Af Gitte Sørensen Miele altid høj kvalitet Mieles opvaskemaskiner leverer næsten altid et godt resultat, og det er et af de mest støjsvage mærker på markedet. Miele er i særklasse det mærke, som flest ejere ville anbefale. Men opvaskemaskinerne er også blandt de dyreste. Af Gitte Sørensen o o Gennemsnitlig samlet bedømmelse: 61% (God) (min 55%, maks. 70 %). Baseret på 19 testede opvaskemaskiner.

11 Altid høj kvalitet Mieles opvaskemaskiner leverer næsten altid et godt resultat, og det er det mærke, der har det højeste bundniveau. Modeller fra Miele vasker godt, og det er et af de mest støjsvage mærker på markedet. Brugervenligheden er derudover altid i top. Højere vandforbrug Autoprogrammet hos Miele opnår gode vaskeresultater med et lidt højere forbrug af vand og strøm end mange af de andre mærker. Ecoprogrammet adskiller med hensyn til forbruget sig ikke væsentligt fra konkurrenternes, men så kniber det til gengæld med at få servicet tørt. Erfaringer fra læsere Læsere af Forbrugerrådet Tænks magasin er tidligere blevet spurgt om deres erfaringer med opvaskemaskiner. Her var Miele i særklasse det mærke, som flest ejere ville anbefale. Holdbarheden blev også angivet at være god. Pris og marked Mieles opvaskemaskiner er blandt de dyreste på markedet med priser fra kr. og op til kr. De allermest simple modeller kan du være heldig at finde til lidt under kr.

12

13 Køb af opvaskemaskine: Disse 2 mærker dominerer Gitte Sørensen og Jesper Frydland-Raun Foto istock24. april 2015 Opvaskemaskinerne fra disse 2 mærker dominerer suverænt toppen i testen. Der er større forskel i prisen, end på maskinernes evne til at vaske og spare på energien. De er nemlig mere eller mindre ens. Opvaskemaskinerne fra disse mærker er bedst Bosch og Siemens er værd at overveje, hvis du er på jagt efter en ny opvaskemaskine. I den aktuelle test fra 2015 er de 5 bedste opvaskemaskiner fra henholdsvis Siemens og Bosch. Bedst i Test 2015 opnår 5 nye modeller fra Bosch og Siemens. Dermed er der samlet 7 modeller med "Bedst i Test" i skemaet. Alle fra de 2 tyske producenter. Forskellige mærker, men næsten ens maskiner Opvaskemaskinerne fra Bosch og Siemens er næsten ens. Forskellene findes mest i designet af betjeningen og markedsføringen. Der kan dog også være en forskel i prisen de 2 mærker imellem, selvom maskinerne næsten er ens. Det kan derfor godt betale sig, at undersøge og sammenligne modellerne nærmere inden køb. Gode køb blandt ældre modeller De tidligere "Bedst i Test" modeller fra 2013 kan findes for cirka 3500 kroner. Det er et rigtigt godt køb for en A+++ mærket opvaskemaskine, der også gør arbejdet godt. Dette års vindere koster cirka 5500 kroner og er dermed noget dyrere end de bedste fra den sidste test. Modellerne i den sidste test klarer sig dog også godt på alle parametre. De vasker og tørrer godt og energi- og vandforbruget er lavt.

14 Tørringen står mineraler for Alle "Bedst i Test" modeller har Zeolith-tørring. Zeolith er et mineral, der absorberer vand og frigiver det igen i form af varme. Det er meget effektivt og gør det muligt at tørre selv plast-beholdere helt. Vores anbefaling: Bosch eller Siemens Skal du ud at købe opvaskemaskine er vores anbefaling en model fra Bosch/Siemens. Læs mere om de opvaskemaskiner, som vi anbefaler, her. Køb af opvaskemaskine: Det skal du holde øje med o o o Energi- og vandforbruget: De mest energivenlige modeller er A+++ mærkede. Det er dog ikke en garanti for at de også vasker rent. De A+++ mærkede modeller fra Bosch og Siemens er gode. Nogle af de andre mærker er ikke helt lykkedes med, at få de meget energivenlige modeller til at vaske og tørre tilfredsstillende. Prisen: De nyeste modeller er som regel dyrere end de gamle. Men der er flere af de modeller, vi testede i 2012 til 2014, der er væsentligt billigere og stadig rigtigt gode modeller. Det gælder forekeempel Siemens SN45M207SK til 2800 kr. Testvinderne fra 2013 er stadig i handlen, og du kan få Bosch SMU53M72SK, der er A+++ mærket til cirka 3500 kr, hvilket er 2000 kr. mindre end det, du skal give for de allerbedste af de nyeste modeller. Støjniveauet: Hvis opvaskemaskinen skal stå i samtalekøkkenet er det rart, hvis man ikke skal råbe for at overdøve den. Vi måler støjniveauet og bedømmer det også subjektivt. Der er et par modeller, der er lidt mere støjsvage end resten af feltet (F.eks. Bosch SMU69T42SK). Sådan har vi testet opvaskemaskiner 4. maj 2014 Vi har testet opvaskemaskiner med en standardbredde på 60 cm. De fleste er fritstående, mens enkelte er integrerede modeller. Maskinerne er fyldt med beskidt service og testet på 2 programmer.

15 Opvaskemaskinerne fyldes med snavset service Vi har testet opvaskemaskinerne ved at fylde dem med 98 stykker service. Glas, kopper, tallerkener, bestik, plasticbokse, potter og pander er blevet gjort beskidt med kød, æg, spinat, havregryn, tomatjuice, te og mælk og derefter tørret. Maskinerne er testet på 2 programmer Vi har testet opvaskemaskinerne på 2 programmer. Hovedprogrammet er for de fleste maskiner et autoprogram. Hvis opvaskemaskinen ikke har et sådan program, har vi valgt Normal eller Standard. Hvis det var muligt, valgte vi et hovedprogram uden eller med max en forvask. Det andet program, vi har testet opvaskemaskinerne på, er i de fleste tilfælde et øko-program eller spareprogram, der generelt bruger mindre vand, vasker ved en lavere temperatur og er langsommere, og som alt i alt bruger mindre energi. Energimærkning er baseret på økoprogram Energimærkningen er den, der er angivet på maskinen. Tildelingen af energimærkninger er udelukkende baseret på et af maskinens programmer som regel øko-programmet. Vi tester ikke efter standarden for energimærkning, så vi tjekker ikke om energimærkningen er korrekt. Vaske- og tørreevne bliver vurderet En samlet vurdering af maskinens evne til at vaske servicet rent og derefter tørre det helt. Tidsforbrug kan være en vigtig faktor En bedømmelse af den tid, det tager for maskinen at klare opvasken på det testede program. Tiden kan være en vigtig faktor i situationer, hvor man for eksempel skal bruge tallerkenerne igen kort tid efter. Vand- og elforbrug bliver målt Samlet vurdering af vand- og elforbruget på både hovedprogrammet og øko-programmet. Brugermanualen tjekkes Laboratoriets subjektive vurdering af hvor fyldestgørende og tilgængelig manualen er. Brugervenlighed ved brug og rensning prøves af En samlet vurdering blandt andet af, hvor let det er at fylde og tømme maskinen, hvor let det er at tage filteret ud og rense det, håndtering af lågen, saltbeholderen og beholdere til sæbe og afspændingsmiddel, kontrolpanelet samt selvrenseeffekten i lågeområdet.

16 Støj måles både objektivt og subjektivt En kombination af en objektiv måling af støjniveauet i db (decibel) og en subjektiv vurdering af støjen fra et panel bestående af fem personer. Målingerne kan ikke sammenlignes direkte med producenternes egne, da lydmålinger er meget sensitive overfor metode og omgivelser. Afstand til mikrofon, og hvorvidt opvaskemaskinen måles som stående under et køkkenbord eller frit i rummet, gør en kæmpe forskel. Alle opvaskemaskinerne i vores test er selvfølgelig målt på sammenligneligt grundlag. Håndværksmæssig udførsel ses efter Er vurderet af laboratoriet, der har set på, hvor robust maskinens dele er. Det drejer sig om døren, sæbeholderen, skuffeholderen, filteret, spriklerarmen og knapper og taster. Samlet bedømmelse vægtes således: o Vaske- og tørreevne 47,5 %, o vand- og elforbrug 20 %, o brugervenlighed og brugermanual 18 %, o støj 10 %, o tidsforbrug 2,5 %, o håndværksmæssig udførsel 2 %. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumer Research & Testing, ICRT.

Elkedler. Tænk anbefaler: Elkedler

Elkedler. Tænk anbefaler: Elkedler Elkedler 11.3.2013 Tænk har testet 18 elkedler i vidt forskelligt design, og fraråder 4 af kedlerne, hvor overfladetemperaturen kommer op på 95 grader. 1 kedel er god på alle punkter og vinder Bedst i

Læs mere

OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD

OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD 420378 OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD Built as a professional En opvaskemaskine skal holde i mange år Vores opvaskemaskiner er udviklet, så alle de vigtigste komponenter er fremstillet af førsteklasses

Læs mere

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYE HVIDEVRER - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Brug lidt energi - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have et lavt energiforbrug med i købet, når du anskaffer nye hvidevarer? Så betaler det

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

guide til et lavere elforbrug

guide til et lavere elforbrug Dit eksemplar Elsparefondens guide til Let din elregning og kom ned på 1.000 kwh Se side 2 Skift til bærbar computer og spar op til 90% i el Se side 6 Halvér din vasketemperatur og dit elforbrug Se side

Læs mere

Energien på rette sted. sådan gør du din elregning mindre

Energien på rette sted. sådan gør du din elregning mindre Energien på rette sted sådan gør du din elregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Inspiration og faktuelle oplysninger til Energien på

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM INDIVIDUELLE VANDMÅLERE

VÆRD AT VIDE OM INDIVIDUELLE VANDMÅLERE VÆRD AT VIDE OM INDIVIDUELLE VANDMÅLERE 1 er vandmålere en god idé? Når en boligforening overvejer individuelle vandmålere, skyldes det som regel, at den fordelingsmodel man bruger er upræcis. Lejlighedens

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? FIF MARKETING FI11/13 - returtemperatu Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. I Danmark udleder vi i gennemsnit

Læs mere

Toyota banker bankerne. Danmarks bedste og billigste billån 2015.

Toyota banker bankerne. Danmarks bedste og billigste billån 2015. Toyota banker bankerne Danmarks bedste og billigste billån 2015. APR. 2015 Her kigges på en Ford Fiesta, der prismæssigt ligger op til 185.000 kroner. Ford er ikke med i testen af billån. Billån test»

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0210 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. H o l d p å v a r m e n - o g p å p e n g e n e Størstedelen

Læs mere

Danske lærebøger på universiteterne

Danske lærebøger på universiteterne Danske lærebøger på universiteterne Dansk Universitetspædagogisk Netværk (DUN) og Forlæggerforeningen har gennemført en undersøgelse blandt studielederne på landets otte universiteter om danske lærebøger

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0508 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. - når god energi er inde i varmen I Danmark udleder vi 10 ton

Læs mere

Tjekliste til boligen

Tjekliste til boligen Tjekliste til boligen Køkken Belysning Energieffektiv belysning (A-pærer, Halogen) Afskaffelse af sparepærer på genbrugsstation El Standby-forbrug i køkkenet (ex. Mikroovn) SparOmeter Opvask Opvaskemaskine:

Læs mere

En god guide på nettet. Test: Familieforsikring

En god guide på nettet. Test: Familieforsikring Gå efter prisen Medmindre du har særlige fritidsinteresser eller for eksempel dyre haveredskaber, kan du godt vælge den billigste familieforsikring. Trods små forskelle dækker alle selskaber basisbehovet

Læs mere

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Klar besked om godt lys Da EU valgte at udfase glødepæren, kom der for alvor fart i udviklingen af mere energieffektive lyskilder både til at erstatte glødepærer

Læs mere

Der findes efterhånden et utal af afstandsmålere,

Der findes efterhånden et utal af afstandsmålere, Sonocaddie V500 er en håndholdt Stor test af 10 afstandsmålere Ikke mange tekniske hjælpemidler må bruges på en golfbane, men forbuddet gælder ikke afstandsmålere. Her tester vi et stort udvalgs funktionalitet

Læs mere

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ SKÅN SKOVPARKENS MILJØ FOR NATUREN OG DIG SELV Med denne brochure i hånden har du et redskab til hurtigt at gøre en forskel for miljøet. Læs den, brug den og søg også gerne selv ny viden. Det er små,

Læs mere

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 TUBA Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 Moos-Bjerre Analyse Farvergade 27A 1463 København K, tel. 29935208 moos-bjerre.dk Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Leasing - hvad skal du være opmærksom på?

Leasing - hvad skal du være opmærksom på? Forberedelse Budget Benzin, diesel eller el Leasing eller køb Bilen ved forhandleren Udstyr Garanti Prøvetur Service Rabat Finansiering Gode råd Forsikring Slutseddel BilBasens købsguide til nye biler

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke.

I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke. 12 Spar strøm ved tøjvask og i badeværelset spar på strømmen råd 12 I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke.

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Spørgsmål og svar om "Pris på afkølingen i Varmeforsyningen" - og meget andet

Spørgsmål og svar om Pris på afkølingen i Varmeforsyningen - og meget andet Spørgsmål og svar om "Pris på afkølingen i Varmeforsyningen" - og meget andet senest opdateret den 23. november 2011. Hvorfor indførtes der pris på afkølingen fra 1. januar 2010?... 2 Hvad er afkøling?...

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Benchmark af medlemstilfredsheden i arbejdsløshedskasserne 2009

Benchmark af medlemstilfredsheden i arbejdsløshedskasserne 2009 Benchmark af medlemstilfredsheden i arbejdsløshedskasserne 09 November 09 Rapport for a-kasserne samlet Indhold Indhold Introduktion Information om undersøgelsen og resultatforklaring 4 Tilfredshed og

Læs mere

blæk Printeren sløser med Printeren æder dit blæk, hvis du slukker den på stikkontakten netkonkurrencer Ét klik og du begraves i uønskede spammails

blæk Printeren sløser med Printeren æder dit blæk, hvis du slukker den på stikkontakten netkonkurrencer Ét klik og du begraves i uønskede spammails forbrugerrådets medlemsblad 141 Juni 2013 netkonkurrencer Ét klik og du begraves i uønskede spammails Transport af børn Find det rette udstyr til at komme rundt med de små ny tøjtrend Del tøjet med andre

Læs mere

OVERLIGGER. Man får flere brugbare kvadratmeter, og der er mindre spildplads.

OVERLIGGER. Man får flere brugbare kvadratmeter, og der er mindre spildplads. Man får flere brugbare kvadratmeter, og der er mindre spildplads. I alternativ 1 er fordelingsgangen lagt på den anden side af hovedskillevæggen, så pladsen bliver taget fra forældresoveværelset (den tidligere

Læs mere

E-HANDEL 2013 INTERNETUNDERSØGELSE FORETAGET AF MEGAFON JULI 2013. post på din måde

E-HANDEL 2013 INTERNETUNDERSØGELSE FORETAGET AF MEGAFON JULI 2013. post på din måde E-HANDEL 2013 INTERNETUNDERSØGELSE FORETAGET AF MEGAFON JULI 2013 post på din måde E-HANDEL 2013 Post Danmark A/S & Megafon 2013 Internetundersøgelse foretaget af Megafon, juli 2013 Respondenter: 1042

Læs mere

Rapport om. Lederes læringsmiljøer

Rapport om. Lederes læringsmiljøer Rapport om Lederes læringsmiljøer Ledernes Hovedorganisation Juli 03 Indhold Forord...3 Sammenfatning...4 Fremtidens læringsformer...5 Læringsformer lederuddannelser og korte kurser i ledelse...7 Kompetencegivende

Læs mere

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Hellerup 20.05.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning

Læs mere