Dansk Open Access Netværk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Open Access Netværk"

Transkript

1 Dansk Open Access Netværk en plan for DOANs fortsatte bæredygtighedog udvikling version maj 2013 Introduktion Dansk Open Access Netværk (DOAN) har siden 2009 været drevet af Danmark Tekniske Informationscenter med deltagelse af de danske universitetsbiblioteker, UC Biblioteker ogmed støtte fra DEFF. DEFF har støttet DOAN i to omgange hhv. opstarten og første periode fra 2009 til 2011 og fortsættelsen fra 2011 til december DOAN har i sin levetid sikret at kendskabet til open access er blevet højnet blandt en bred skare af personer inden for DEFF bibliotekerne og myndigheder i den danske forskningsinfrastruktur. DOAN har også opnået at skabe et netværk af professionelle bl.a. universitets-, professionshøjskolernes biblioteker og tild dels de offentlige bevillingsgivere som arbejder aktivt for at skabe rammerne for open access. Med rammer menes infrastruktur, services og politik. Da DOAN begyndte sine aktiviteter i 2009 var opgaven at opkvalificere kolleger bredt for at kunne understøtte arbejdet på institutionerne med at kunne argumentere for open access til kollegerne, forskere, og administratorer. I dag er opgaven ikke længere at argumentere for open access, men at sikre en dialog blandt alle involverede interessenter for sikre implementeringen af open access i Danmark kommer til at foregå på den bedst tænkelige måde. Denne plan for DOANs fortsatte bæredygtighed og udvikling er et oplæg til diskussion, håbet er at DEFF s programgrupper og DEFF s styregruppe vil være med til at realisere en mulig etablering af et tværfagligt DOAN. Et rids af den aktuelle situation for open access Open access er blevet en politisk og praktisk realitet som alle interessenter må forholde sig til. Hvad enten man forholder sigaktivt eller passivt til denne realitet vil det påvirke interessenterne nu og fremover. Den danske udvikling bliver påvirket af internationale strømninger og de nationale realiteter. Eksempler på internationale strømninger: Europakommissionens anbefalinger til medlemslandende om open access 1 Stigning i antallet af artikler publiceret i gyldne open access tidsskrifter Og nationale realiteter 1 COMMISSION RECOMMENDATION of on access to and preservation of scientific information.

2 Den bibliometriske forskningsindikator Dansksproget forskning der er præget af små udgivere som har en anden økonomisk realitet end de store internationale forlag. En anden udvikling som er i udvikling og som er relateret til open access er det generelle open paradigme som udmønter sig i begreber og aktiviteter som open research, open data, open design, open education og open innovation. DOAN bør tage stilling til hvordan netværket skal forholde sig til og placere sig i forhold til disse andre grene af open science. Netop nu er der et stort udækket behov for koordinering og dialog på tværs af offentlige og private interessenter omkring den danske implementeringen af open access. Denne rapport vil tage fat i nogle af disse interessenter og pege på mulige fokus områder, der kan tegne en mulig fremtid for DOAN. Fra projekt til bæredygtig organisation - hvad er behovet? En stor udfordring for alle projektfinansierede aktiviteter er at overgå fra projekt til bæredygtig funktion. Specielt for infrastruktur, services og organisering af open access forskningsinfrastruktur er der skrevet adskillige rapporter de seneste to år. Knowledge Exchange har blandt andre kommissioneret et udredningsarbejde for at kortlægge og komme med konkrete forslag til modeller for bæredygtighed inden for services og infrastrukturer til open access 2. Introduktionen peger på at behovet for at have en dialog og koordination omkring open access har ændret sig. Den nærværende plan for DOANs bæredygtighedsrapport forsøger at identificere de aktuelle interessenter og de områder som kræver en indsats. Samt at præsentere en mulig vej frem for DOAN som forum for en bredere koordinering og dialog omkring open access. Hvad er behov for et Dansk Open Access Netværk? I forbindelse med etableringen af DOAN var behovet at øge kendskabet til open access blandt forsknings- og fagbibliotekerne. DOAN er lykkes med denne mission. Der eksisterer dog et udtalt behov for dialog og koordinering på tværs af interessenter, som på den ene eller anden måde er involveret i realiseringen af open access i Danmark. Interessentanalyse I den følgende interessentanalyse, vil vi forsøge at kortlægge interessenter i hovedinteressenter og derunder særlige interessenter, samt deres behov. Endeligt vil interessenterne, om muligt, blive placeret i de tre kategorier: infrastruktur, services og politik. Interessentanalysen er afgrænset til danske interessenter, selvom der kan være udenlandske interessenter der kunne være relevante, men de vil ofte være dækket af andre fora. 2 Knowledge Exchange: Sustainability of Open Access Services (besøgt 6. maj 2013):

3 Interessenter på hovedområder

4 Beskrivelse af hovedinteressenter Biblioteker Bibliotekerne har igennem et årti været med til at sætte open access på dagsorden i Danmark. I dag er open access blevet accepteret som et mål man efterstræber i forhold til videnskabelige kommunikation. Med realiseringen af open access kommer der nye udfordringer i hold til bibliotekets roller. Det handler i mindre grad om at advokere for open access, men i højere grad om at etablere organisering, procedurer og infrastrukturer til håndteringen af open access. Eksempelvis er stigningen i gylden open access et område, som behøver koordinering og etablering af nye procedurer: hvor kommer pengene fra, hvem betaler og er prisen for den service man får den rigtige og få man i det hele taget det man betaler for. Fokus områder: Gylden open access - organisering og procedurer for håndtering af gylden open access Hybrid open access - ja eller nej tak og i hvilken form Nye forretningsmodeller, vende pengestrømme fra licenser til betaling af APC er og bibliotektesrolle Monitorering af open access Sikre universitets efterlevelse af bevillingsgiveres OA-krav Interoperabilitet - udveksling af metadata mellem forlag, pure, OAinfrasturkturer, herunder: o Vokabularer o ID er o Klassifikationer Open access advokater Repository managers / Pure administratorer Systemadministratorer Licenskonsulenter Biblioteksledere Bevillingsgivere Bevillingsgiverne har indført open access politikker i For at politikkerne skal blive succesfulde er det nødvendigt at forskningsrådene følger op på hvordan bevillingshaverne lever op til kravene om open access. Bevillingsgiverne vil også blive påvirket af internationale tendenser og tiltag, som nye infrastrukturelle tiltag som det internationale bevillingsgiver ID, FundRef og forsker ID et ORCID.

5 Fokus områder: Monitorering af open access Politikudvikling Udviklingen i open access, eksempelvis gylden open access Infrastrukturelle tendenser Det frie forskningsråd Danmarks Grundforskningsfond Højteknologifonden m.fl. Udgivere/forlag Det danske forlagslandskab er især præget af mange små og få mellemstore forlag. Især forlag inden for de humanistiske og socialvidenskabelige fag er udfordret af den nationale og internationale udvikling omkring krav til digitalisering og open access. Fokus områder: Overgang fra traditionel fysisk tidsskrift til online tidsskrift Overgang til open access Bæredygtige forretningsmodeller Nye former for publicering Ophavsret og åbne licenser Danske Videnskabs redaktører Forlæggerforeningen Nordisk Ministerråd publikation Individuelle forlag/tidsskrifter Universiteter Universiteternes interesse for open access er især drevet af eksterne krav fra myndigheder og bevillingsgivere. Men mange universiteter har også en moralsk og økonomisk interesse i open access, som er drevet af universiteternes etos om at dele viden med andre forskere, samfund borgere, virksomheder og generelt være til gavn for samfundet. Fokusområder: Krav fra myndigheder og bevillingsgivere Minimering af administrative byrder Branding af universitetet som et innovativt universitet der er med på open band wagon. Overførelse af viden til samfundet Innovation

6 Rektorer Dekaner med ansvar for forskning og formidling Forskningsadministratorer Fundraisere Projektkoordinatorer Forskere Infrastrukturer Aktører som har ansvar for udvikling af den danske forskningsinfrastruktur skal involveres i den fælleskoordinering af infrastrukturer, som kan understøtte open access og som kan bidrage til at Danmark kan leve op til sine forpligtigelser beskrevet i Europakommissionens anbefalinger til medlemslande fra juli Fokusområder: Følge anbefalingerne fra Europakommissionen Koordinere indsatser for OA-infrastrukturer Følge den internationale udvikling af infrastrukturer, standarder til interoperabilitet Krydsfeltet open science mellem open access, open data og open education DeiC Pure styregruppen DBC Statsbiblioteket KB Dansk Data Arkiv Myndigheder Europakommissionen, Science Europe m.fl. har udstukket retningsliner og anbefalinger til medlemslande for implementering af open access politikker og infrastrukturer. Ministeriet selv har støttet op om open access, via rapporten om anbefalinger til implementering af open access i Danmark og ved at indfører open access politikker via forskningsrådene. Myndighederne bør have en interesse i at kunne følge implementeringen politikker og bidrage til en koordinering af indsatser der kan fremme open access til dansk forskning. Fokusområder: 3 COMMISSION RECOMMENDATION of on access to and preservation of scientific information.

7 Følge anbefalingerne fra Europakommissionen Målopfyldelse af open access Måle udviklingen af open access Dialog med interessenter Følge udviklingen af infrastrukturer internationalt Ministeriet for forskning, innovation og videregående uddannelser Styrelsen for Forskning og Innovation Kulturstyrelsen DEFF Interesseorganisationer Interesseorganisationer udgør en forskellig artet gruppe med forskellige interesse i open access, men fælles for dem er at de repræsentere fælles interesser for en gruppe af mennesker. Enkelte interesseorganisationer er repræsenteret under deres specifikke interessenter, eksempelvis danske videnskabsredaktører under forlag. Den gruppe af interessenter som repræsenteres skal generelt orienteres om DOANs arbejde og have mulighed for at deltage i netværkets aktiviteter, og netværket vil kunne trække på interessenterne i forbindelse med spørgsmål som er særligt tætte på den enkelte interessent. Fokusområder: At kunne varetage interessenternes interesser At være orienteret om ting der har betydning for deres interessenter At få indflydelse og påvirke udviklingen i en retning som er gunstig eller mindst skadelig for deres medlemmer AAK, herunder UBVA DM IDA Videnskabeligeforeninger (societies) Borgere Let adgang til den viden som produceres for offentlige midler på danske forskningsinstitutioner er i borgernes interesse. De færreste borgere har et erkendt behov og interesse i open access til videnskabelige resultater, men undtagelser som amatør forskere, personer med kroniske lidelser og forkæmper for åben viden (open knowledgefoundation) mv. kan være meget eksplicitte i deres holdninger til open access. Ligeledes kan virksomheder især små virksomheder drevet at teknologi have interesse i open access Fokusområder: At blive orienteret om open access

8 At kunne deltage i debat og dialog Nøgle aktører: Amatør forskere (citizenscientists) Små virksomhedere Ingeniører Open Knowledge Aktivister Er der andre som løfter opgaven? Der findes i dag ikke et organ som tager sig af den tvær gående dialog og koordinering af open access i Danmark. Der findes en række internationale organer som forsøger at skabe dialogen og koordinationerne internationalt på tværs af de mange interessenter. Et af de mere betydelige tiltag og seneste er research data alliance. Et fremtidigt DOAN bør orientere sig mod relevante internationale organisationer, blandt dem er: Knowledge Exchange COAR AAP (association academicpublishers)? RDA - research data aliiance Ejerskab af et nyt DOAN Indtil nu har DOAN været støttet af DEFF. DEFF er en fond der støtter samarbejde og kapacitetsopbygning mellem fag- og forskningsbiblioteker. Et nyt DOAN med et bredere perspektiv og tværfagligt interessefelt bør have en værts og støtte organisation end biblioteksfagligt orienterede organisationer. DOAN kan etableres som en organisation med minimal støtte til etablering fra undervisningsministeriet, som det overordnede ministeriet for forskningsområdet og med styrelsen for forskning og innovation, som ansvarlig for ressortområdet, som deltager og bidragsyder. Alternativ som en uafhængig og selvejende organisation baseret på frivillig deltagelse og med ingen eller minimale medlemsgebyrer. Opgaver Opgaverne for det fremtidige DOAN er at sikre den løbende dialog og koordinering af alle open access interessenter i Danmark. Der kan være mange holdninger til open access, og i DOAN vil der være højt til loftet i forhold til hvad der kan diskuteres. Men DOAN arbejder for open access. om alle medlemmer acceptere at målet er at styrke open access i Danmark. DOAN skal iværksætte relevante open access aktiviteter i Danmark, som sikrer at danske universiteter, myndigheder m.fl. har mulighed for at holde sig opdateret om de seneste udviklinger nationalt og internationalt. Aktiviteterne kan være møder, workshops, seminarer mv. om aktuelle temaer.

9 DOAN opdaterer, vedligeholder og udvikler web sitet Dette arbejde udføres af en særlig fokusgruppe som bære titlen redaktionsgruppen. Redaktionsgruppens opgave er at udstikke de generelle linjer for open access sitet og sikre at siden vedligeholdes. Ansvaret for opdatering af siden gå på omgang mellem medlemmerne af DOAN, som har ansvaret for siden en måned af gangen. Det er redaktionsgruppens ansvar at sikre denne 2turnusordning fungere og overholdes. DOAN har en styregruppe som sikre den løbende udvikling og fremdrift. Styregruppen har repræsentanter fra alle hoved interessenter. Styregruppen har møder fire gange årligt hvor beslutninger om aktiviteter prioriteres og afgøres. Styregruppen nedsætter arbejdsgrupper og fokusgrupper og er i dialog med redaktionsgruppen og advisoryboard. Styregruppen har ansvar for den løbende rapportering til advisoryboardet og levere en gang årligt en skriftlig rapport. DOAN skal nedsætte ad hoc arbejdsgrupper som over en afgrænset periode skal kunne undersøge og udføre særligt relevante og udspecificerede opgaver. Ad hoc arbejdsgrupperne kan initieres af alle medlemmer, men kun nedsættes endeligt af styregruppen. DOAN kan nedsætte fokusgrupper som over en længere og ikke nærmere specificeret periode har fokus på et særligt område. Formålet med fokusgrupperne kan være at sammensætte særlige kompetencer som ellers ikke naturligt vil have mulighed for at samarbejde. Et eksempel kan være open access advokater og licenskonsulenter. Fokusgrupper initieres og nedsættes af styregruppen, der også vil kunne nedlægge fokusgrupperne. DOAN har via et advisoryboard tæt kontakt til beslutningstagere på højeste niveau fra alle relevante interessenter. Således vil advisoryboardet ideelt set have medlemmer fra højeste niveau fra de organisationer som deltager eller er interessenter i DOAN.Advisoryboardet mødes en gang årligt.

10 Organisation Styregruppen Der rekrutteres første gang til Styregruppen i september Styregruppen bør være en sammensat gruppe af praktikere, administratorer og beslutningstagere. Styregruppen er ikke selv udførende i forhold til opgaver som netværket har. Men sikre netværkets aktiviteter og drift ved at nedsætte arbejdsgrupper og fokusgrupper samt redaktion til open-access.dk. Styregruppens medlemmer kan dog selv være medlemmer af arbejds-, fokusgrupper og redaktionen. Styregruppen konstitueres med en formand. Formanden vælges for et år af gangen og går på valg mellem medlemmerne. Formanden rolle er at sikre at styregruppen arbejder i henhold til styregruppens opgaver og kommissorium. Advisoryboard Der rekruteres til advisoryboard bland højtstående medlemmer af interessenterne. Heriblandt rektorer, formænd for forskningsråd, kontorchefer, redaktører, formænd for interessen organisationer og biblioteksdirektører. Formand for DOAN vil være født medlem af advisoryboard. Arbejdsgrupper Arbejdsgrupper etableres med et præcist og afgrænset kommissorium af styregruppen. Det er målet at arbejdsgruppers levetid er tidsbegrænset og nedlægges når kommissoriets opgaver er opfyldte eller er konstateret ikke muligt at opfylde. Fokusgrupper Fokusgrupper er undergrupper af interessenter med interesse i at følge et særligt emne eller område. Det kan være for at erfaringsudveksle eller opbygge

11 viden og kompentencer på et bestemt område. Foksugrupperne er ikke tidsbegrænsede, men bør nedlægges når de ikke længere er aktive. Næste skridt

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis J.NR.: 2009-1-0280 Ref.: mv D. 01.07.2010 Høring over Open Access Professionshøjskolernes Rektorkollegium University

Læs mere

Aktiviteter og resultater

Aktiviteter og resultater Aktiviteter og resultater 2012-2018 Børge Obel, bestyrelsesformand, DeiC DeiC konference 2018 10/12/2018 S 1 > Baggrunden > Etableret 2012 ved en aftale mellem Forsknings- og Innovationsstyrelsen og universiteterne.

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement?

Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement? Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement? Styregruppeformand Børge Obel DEFF 01-10-2013 DeIC konference 2013 1 Indhold Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF)

Læs mere

DeIC strategi 2012-2016

DeIC strategi 2012-2016 DeIC strategi 2012-2016 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation - blev dannet i april 2012 ved en sammenlægning af Forskningsnettet og Dansk Center for Scientic Computing (DCSC). DeIC er etableret som

Læs mere

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Indledning... 1 1. To virkeligheder mødes... 1 2. Åbne og gennemsigtige procedurer omkring forskningsbaseret rådgivning... 2 Den gode Proces... 3 1 Ad hoc

Læs mere

PRÆSENTATION AF CENTRET

PRÆSENTATION AF CENTRET PRÆSENTATION AF CENTRET Et nationalt videncenter Nationalt Videncenter for Læsning Professionshøjskolerne drives i fællesskab mellem landets syv professionshøjskoler. Det er juridisk, økonomisk og organisatorisk

Læs mere

DEFF-styregruppen Møde 51

DEFF-styregruppen Møde 51 Referat Referat af DEFF styregruppemøde torsdag den 22. november 2012 kl. 10:30-14:30 i Kulturstyrelsen, mødelokale 5 Deltagere: Mai Buch (MB), Niels-Henrik Gylstorff (NHG), Annette Winkel Schwartz (AWS),

Læs mere

den kommunale indsats

den kommunale indsats den kommunale indsats det NATioNAlE CENTER FoR undervisning i NATuR, TEkNik og SuNdHEd Dette er en kort præsentation af NTS-centerets strategi for indsatsen på det kommunale område. Den er tænkt som en

Læs mere

Åbenhed, adgang og deling

Åbenhed, adgang og deling Strategi 2016-2019 Åbenhed, adgang og deling Side 1 DEFF s strategi 2016-2019 Indhold 4 8 10 14 16 18 Indledning Om DEFF Nye udfordringer, nye muligheder Åben forskning, læring og innovation Strategiske

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 8. august 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 8. august 2011 Referat mandag den 8. august 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA - Indstilling af nyt medlem

Læs mere

Bæredygtig Open Access for danske videnskabelige tidsskrifter

Bæredygtig Open Access for danske videnskabelige tidsskrifter Bæredygtig Open Access for danske videnskabelige tidsskrifter Forslag til Workshop om Alternative forretningsmodeller for videnskabelige tidsskrifter Forsknings- og Innovationsstyrelsen Den Sorte Diamant,

Læs mere

Afrapportering på Deff-projektet Open Access i danske og nordiske tidsskrifter

Afrapportering på Deff-projektet Open Access i danske og nordiske tidsskrifter Afrapportering på Deff-projektet Open Access i danske og nordiske tidsskrifter RESUMÉ Der er blevet udarbejdet en rapport om Open Access til artikler i danske og nordiske tidsskrifter. Kortlægningen af

Læs mere

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker 1. Ansøger Projektejer: DTU Bibliotek Medansøgere: UC Sjælland, VIA, UC viden sekretariatet, Metropol,

Læs mere

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret. Aktstykke nr. 114 Folketinget 2018-19 Afgjort den 4. april 2019 114 Kulturministeriet. København, den 27. marts 2019. a Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at opgaver hidtil varetaget

Læs mere

DeIC status Oktober 2015

DeIC status Oktober 2015 DeIC status Oktober 2015 Steen Pedersen Oversigt DeIC fra starten DeICs strategi og mål De seks strategiske mål DeICs organisering som et netværk DeICs internationale relationer Géant project, Dante og

Læs mere

Oplæg til samarbejde mellem Svendborg-/Langeland Kommuner. Fonden Femern Belt Development. Januar 2010

Oplæg til samarbejde mellem Svendborg-/Langeland Kommuner. Fonden Femern Belt Development. Januar 2010 Oplæg til samarbejde mellem Svendborg-/Langeland Kommuner og Fonden Femern Belt Development Januar 2010 Indledning Femern Bælt forbindelsen vil i løbet af de kommende 8-9 år blive realiseret, og dermed

Læs mere

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi 2016-2018. fordi vedligehold er mennesker

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi 2016-2018. fordi vedligehold er mennesker Netværk for optimering af drift og vedligehold Strategi 2016-2018 fordi vedligehold er mennesker Strategi 2016-2018 DDV strategien for 2016-2018 er en opdatering af strategien fra 2015. Den endelige udgave

Læs mere

Forskningsdokumentation og kommunikation

Forskningsdokumentation og kommunikation Afrapporteringsskema til DEFF-projekter, oktober 2015 Projekttitel Kontaktperson & -email: Kort beskrivelse af projektet Status i forhold til tidsplan - Hvornår er projektet startet op, og hvornår forventes

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Tilskud fra DEFF

Tilskud fra DEFF Tilskud fra DEFF 10-10-2016 1 Dagsorden: 1) Puljen til større projekter 2 ) Puljen til mindre projekter 10-10-2016 2 Puljen til større projekter 10-10-2016 3 Indsatsområder Adgang til digital videnskabelig

Læs mere

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet Open access Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet 2 (OA) spiller en vigtig rolle, hvis du ønsker at gøre dine videnskabelige publikationer mere synlige og tilgængelige online handler

Læs mere

Strategipapir for udmøntning af Limfjordsrådets vision: En ren og bæredygtig Limfjord

Strategipapir for udmøntning af Limfjordsrådets vision: En ren og bæredygtig Limfjord Strategipapir for udmøntning af Limfjordsrådets vision: En ren og bæredygtig Limfjord Indhold Baggrund... 2 Vandoplandsstyregruppen for Limfjorden Vådområde- og ådalsindsatsen... 2 Øvrige vandplanindsatser...

Læs mere

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Forord Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Ilisimatusarfik Grønlands Universitet - er anerkendt som et arktisk universitet, der bedriver forskning og uddannelse med arktiske kultur-, sprog-, sundheds- og

Læs mere

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser 1. Indledning Børne- og uddannelsessystemet kan ikke alene forandres gennem politisk vedtagne reformer. Hvis forandringerne for alvor

Læs mere

UDVIKLINGS- og EVIDENSBASERING PAÅ ERHVERVSAKADEMIERNE

UDVIKLINGS- og EVIDENSBASERING PAÅ ERHVERVSAKADEMIERNE UDVIKLINGS- og EVIDENSBASERING PAÅ ERHVERVSAKADEMIERNE - SEMINAR FOR ERHVERVSAKADEMIERNE Formål med seminaret At kvalificere Erhvervsakademiernes konkrete arbejde med forskningstilknytning og udviklings-

Læs mere

Aktivitetsplan 2016-2017

Aktivitetsplan 2016-2017 Aktivitetsplan 2016-2017 December 2015 OVERSIGT: AKTIVITETER 2016-17 INTERESSEVARETAGELSE OG POLICY Rådgive om input til arbejdsprogrammer og det strategiske program med henblik på aftryk. Tidlig information

Læs mere

Idræt i skolen, på eliteniveau og i historisk perspektiv

Idræt i skolen, på eliteniveau og i historisk perspektiv Idræt i skolen, på eliteniveau og i historisk perspektiv FORUM FOR IDRÆT 31. ÅRGANG, NR. 1 2015 REDIGERET AF RASMUS K. STORM, SIGNE HØJBJERRE LARSEN, MORTEN MORTENSEN OG PETER JUL JACOBSEN SYDDANSK UNIVERSITETSFORLAG

Læs mere

Åbenhed, adgang og deling

Åbenhed, adgang og deling Åbenhed, adgang og deling Side 1 DEFF s strategi 2016-2019 Indhold 4 8 10 14 16 18 Indledning Om DEFF Nye udfordringer, nye muligheder Åben forskning, læring og innovation Strategiske målsætninger 2016-2019

Læs mere

2. Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek

2. Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek Af Svend Hylleberg, dekan 18. december 2008 1. Indledning I foråret 2007 afleverede en arbejdsgruppe med repræsentanter for bibliotekerne ved Det Samfundsvidenskabelige

Læs mere

DEFF Strategi og Open Science

DEFF Strategi og Open Science DEFF Strategi og Open Science Mogens Sandfær Medlem af DEFF s styregruppe 23-02-2015 DFFU Vinterintenat 2015, 27. februar 2015 1 Indhold i 5 små kapitler 1. Open Science og DEFF 2. Strategi og virkemidler

Læs mere

Fundraising strategi Fondsgruppen 2015

Fundraising strategi Fondsgruppen 2015 Hovedbestyrelsesmøde den 19. juni 2015 Bilag 8.1 Fundraising strategi Fondsgruppen 2015 Senest opdateret 04.06.2015 1 Introduktion Denne fundraising strategi er en forlængelse og fortsættelse af strategiarbejdet

Læs mere

Projektets tertiære målgruppe er professionelle og civile aktører, der ønsker at deltage i udviklingsarbejdet.

Projektets tertiære målgruppe er professionelle og civile aktører, der ønsker at deltage i udviklingsarbejdet. Partnerskabet i Urbanplanen ønsker at igangsætte et længerevarende metodeudviklingsprojekt All in i samarbejde med Københavns Kommune. Projektet henvender sig til unge over 18 år, som befinder sig i en

Læs mere

Udbygning af indhold og udvikling af forretningsmodel til tidsskrift.dk

Udbygning af indhold og udvikling af forretningsmodel til tidsskrift.dk Det Kongelige Bibliotek Udbygning af indhold og udvikling af forretningsmodel til tidsskrift.dk Kasper Kelter Weinkouff Cand.mag.hum.dat Teamleder Nationalbiblioteket - Digital Udvikling og Formidling

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Annette Balle Sørensen abs@statsbiblioteket. Seniorrådgiver, cand.scient., ph.d., Annette Balle Sørensen

Annette Balle Sørensen abs@statsbiblioteket. Seniorrådgiver, cand.scient., ph.d., Annette Balle Sørensen Seniorrådgiver, cand.scient., ph.d., Hvordan arbejder vi med Open Access på Statsbiblioteket i forhold til Aarhus Universitet Hvordan arbejder vi med Open Access på Statsbiblioteket i forhold til Aarhus

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Undervisningsministeriet (UVM)

Partnerskabsaftale mellem Undervisningsministeriet (UVM) Partnerskabsaftale mellem Undervisningsministeriet (UVM) og Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser (FIVU) samt Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI) 1. Partnerskabsaftalens

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Vækst i Region Sjælland. hvorfra og hvordan?

Vækst i Region Sjælland. hvorfra og hvordan? Vækst i Region Sjælland hvorfra og hvordan? Vær med til at forme den nye vækststrategi Der skal udarbejdes en ny vækst- og udviklingsstrategi for regionen. Til dette arbejde ønsker vi input fra alle, der

Læs mere

November 2011 UDKAST PROJEKTBESKRIVELSE. (ej godkendt af Teknologirådets bestyrelse p.t.) Innovation med omtanke Danmark som foregangsland

November 2011 UDKAST PROJEKTBESKRIVELSE. (ej godkendt af Teknologirådets bestyrelse p.t.) Innovation med omtanke Danmark som foregangsland November 2011 UDKAST PROJEKTBESKRIVELSE (ej godkendt af Teknologirådets bestyrelse p.t.) Innovation med omtanke Danmark som foregangsland Innovation er en af drivkræfterne i det moderne samfund. Innovation

Læs mere

Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Baggrund. Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området

Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Baggrund. Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området Baggrund Baggrunden for initiativet er et større antal skolestartere i Fredensborg Kommune

Læs mere

Strategi for Digital Arts Initiative

Strategi for Digital Arts Initiative Af Christian Ulrik Andersen. Associate Professor, Ph.D Head of Digital Arts Initiative, Arts, Aarhus University Opdateret efter behandling i fakultetsledelse, Digital Arts Initiative og Akademisk Råd.

Læs mere

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Nyt fra Projektet Samdrift af institutionerne på Ørbækvej 47-53 OTOBER 2009 Fem arbejdsgrupper skal i gang Alle forældre, medarbejdere og ledere

Læs mere

Overlægeforeningens politik for efteruddannelse

Overlægeforeningens politik for efteruddannelse Overlægeforeningens politik for efteruddannelse Formål: Overlægers faglige ekspertise er et af fundamenterne for en sikker patientbehandling på et højt. Overlægerne skal kunne bidrage effektivt til et

Læs mere

Styregruppen for National Data Management Diskussionsoplæg vedr. strategiske indsatsområder

Styregruppen for National Data Management Diskussionsoplæg vedr. strategiske indsatsområder Styregruppen for National Data Management Diskussionsoplæg vedr. strategiske indsatsområder Af kommissoriet fremgår, at Styregruppen skal levere et udkast til en National strategi med handlingsplaner og

Læs mere

Indhold. Indledning 3. En styrket arbejdsmiljøindsats 4. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5

Indhold. Indledning 3. En styrket arbejdsmiljøindsats 4. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5 Indhold Indledning 3 En styrket arbejdsmiljøindsats 4 Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5 Anbefalinger om nanomaterialer og arbejdsmiljø 6 Børn og unge 7 Folkemøde på Bornholm 8 ArbejdsmiljøPrisen

Læs mere

Filen indeholder: - PowerPoint fra oplæg ved ph.d. cand.scient.bibl. Jens Peter Andersen, Medicinsk Bibliotek om Publiceringsstrategi (gennemført

Filen indeholder: - PowerPoint fra oplæg ved ph.d. cand.scient.bibl. Jens Peter Andersen, Medicinsk Bibliotek om Publiceringsstrategi (gennemført Filen indeholder: - PowerPoint fra oplæg ved ph.d. cand.scient.bibl. Jens Peter Andersen, Medicinsk Bibliotek om Publiceringsstrategi (gennemført november 2014 i relation til FU-møde) + Referat fra oplæg,

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU.

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. - en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor i socialt arbejde

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

29. juli 2014 Vedr. afrapportering af projektet Fremfinding og tildeling af PID er fra Netarkivet til statslige digitale udgivelser.

29. juli 2014 Vedr. afrapportering af projektet Fremfinding og tildeling af PID er fra Netarkivet til statslige digitale udgivelser. Kulturstyrelsen Adresse By Att.: DEFF Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek 29. juli 2014 Vedr. afrapportering af projektet Fremfinding og tildeling af PID er fra Netarkivet til statslige digitale

Læs mere

HK erne på DTU. i forhold til Strategi 2003-08

HK erne på DTU. i forhold til Strategi 2003-08 HK erne på DTU i forhold til Strategi 2003-08 FORORD DTU formulerede omkring årsskiftet 2002-2003 en strategi for årene 2003-2008. Strategien gælder naturligvis for al aktivitet på DTU i perioden og er

Læs mere

LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET

LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET CAND.TECH. I 2-ÅRIG KANDIDATUDDANNELSE KØBENHAVN FÅ KOMPETENCER TIL AT LEDE FREMTIDENS BYGGERI Har du mod på at udvikle dine ledelseskompetencer, og brænder du samtidigt

Læs mere

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 01 / DIALOGFORUM EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 02 / DIALOGFORUM INDHOLD 03 / Velkommen til DRs Dialogfora 05 / Hvad er et dialogforum? 06 / Dialog er vigtig for DR 08 / Den gode dialog og et par tommelfingerregler

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

Ekstra Nyhedsbrev fra MidtLab Januar 2014

Ekstra Nyhedsbrev fra MidtLab Januar 2014 Ekstra Nyhedsbrev fra Januar 2014 Diplomforløb i innovation, værktøjskasse og blive-klogere-sammen arrangementer Velkommen til denne ekstraudgave af s nyhedsbrev! Grunden til at vi beder om din opmærksomhed

Læs mere

Kvalitetsorganisationen for uddannelse ved Syddansk Universitet 2008 2010

Kvalitetsorganisationen for uddannelse ved Syddansk Universitet 2008 2010 Kvalitetsorganisationen for uddannelse ved Syddansk Universitet 2008 2010 Indledende bemærkninger Denne redegørelse for Kvalitetsorganisationen for Uddannelse ved Syddansk Universitetet blev oprindeligt

Læs mere

Byrådets vision for Kulturtorvet skal danne rammen for arbejdet. Heri beskrives Kulturtorvet

Byrådets vision for Kulturtorvet skal danne rammen for arbejdet. Heri beskrives Kulturtorvet Udvikling af Kulturtorvet - Aktionsproces Kommissorium og procesbeskrivelse, 03.03.16 1 Baggrund Allerød Byråd har besluttet at prioritere udvikling af et Kulturtorv på området omkring Byens Plads. Det

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker 1. Ansøger Kira Stine Hansen, Det Kongelige Bibliotek, Københavns Universitetsbibliotek M: ksha@kb.dk

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Grøn Open Access i Praksis

Grøn Open Access i Praksis Downloaded from orbit.dtu.dk on: Feb 03, 2017 Grøn Open Access i Praksis Sand, Ane Ahrenkiel Publication date: 2016 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication Citation (APA): Sand,

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Lobbyismen boomer i Danmark

Lobbyismen boomer i Danmark N O V E M B E R 2 0 0 9 : Lobbyismen boomer i Danmark Holm Kommunikations PA-team: Adm. direktør Morten Holm e-mail: mh@holm.dk tlf.: 40 79 23 33 Partner Martin Barlebo e-mail: mb@holm.dk tlf.: 20 64 11

Læs mere

Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond

Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond Hillerød maj 2011 Indholdsfortegnelse Side Indledning 3 Tankerne bag Frivillighedspolitikken 4 Organisering og forankring 5 Foreningens visioner

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

Resultatkontrakt 2006

Resultatkontrakt 2006 Resultatkontrakt 2006 1. Indledning...3 2. Formål, opgaver, mission og værdier...3 3. Vision...4 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...7 4.1 Resultatkrav vedr. forankring og formidling af viden:...8

Læs mere

Strategi for læring. Patientombuddets vision er at bidrage til udvikling af kvalitet og patientsikkerhed

Strategi for læring. Patientombuddets vision er at bidrage til udvikling af kvalitet og patientsikkerhed Strategi for læring Patientombuddets vision er at bidrage til udvikling af kvalitet og patientsikkerhed i sundhedsvæsenet Læringsenheden 2011 2 Forord Patientombuddet vil bidrage til udvikling af kvalitet

Læs mere

Ansøgningsskema til mindre projekter

Ansøgningsskema til mindre projekter 31. oktober 2014 Ansøgningsskema til mindre projekter Projekttitel 1. Projekttitel De næste skridt mod permanent adgang til videnskabelige e-journals i Danmark. Økonomisk/juridisk ansvarlig 2. Navn Gitte

Læs mere

Noterne er primært et supplement til oplægsholdernes præsentation samt uddrag af efterfølgende diskussion!

Noterne er primært et supplement til oplægsholdernes præsentation samt uddrag af efterfølgende diskussion! Noterne er primært et supplement til oplægsholdernes præsentation samt uddrag af efterfølgende diskussion! Karl Sperling - Aalborg Universitet Velkomst og kort introduktion til PRINCIP-projektet. Se flere

Læs mere

Anbefalinger til implementering af Open Access i Danmark Rapport fra Open Access Udvalget

Anbefalinger til implementering af Open Access i Danmark Rapport fra Open Access Udvalget Anbefalinger til implementering af Open Access i Danmark Rapport fra Open Access Udvalget Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek Anbefalinger til implementering af Open Access i Danmark Rapport

Læs mere

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Til stede: Bjarne Andresen (lokalklub 2), Anders Milhøj (lokalklub 4), Elisabeth Kofod-Hansen (kadk), Peter B. Andersen (lokalklub 1), Thomas Vils Pedersen

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333. Notat. Børn, Unge og Kulturudvalget. Styregruppen Fremtidens Dagtilbud. www.odder.

Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333. Notat. Børn, Unge og Kulturudvalget. Styregruppen Fremtidens Dagtilbud. www.odder. Notat Til: Fra: Notat til sagen: Børn, Unge og Kulturudvalget Styregruppen Fremtidens Dagtilbud Evalueringsaftale vedr. Fremtidens Dagtilbud Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333 www.odder.dk

Læs mere

Undersøgelse af DTU forskeres brug af og kendskab til Open Access publicering

Undersøgelse af DTU forskeres brug af og kendskab til Open Access publicering Undersøgelse af DTU forskeres brug af og kendskab til Open Access publicering Kort introduktion til Open Access Set i relation til akademisk publicering handler Open Access om digital, vederlagsfri litteratur/artikler,

Læs mere

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006 DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE Gøsta Knudsen tlf. (+45) 3527 7508 28. april 2006 fax (+45) 3527 7601 gkn@dkds.dk Indledning I erhvervsredegørelser og i regeringens designpolitik fremhæves design

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling, land- og søkortlægning samt matrikel-

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

GODKENDT REFERAT. Sagsfremstillingnr. 1. Godkendelse af dagsorden [1]

GODKENDT REFERAT. Sagsfremstillingnr. 1. Godkendelse af dagsorden [1] 4. juli 2018 DEFF styregruppe Møde nr. 6 Mødedato: 13. juni 2018 Tidspunkt: kl. 10:30-14:00 Sted: Slots- og Kulturstyrelsen GODKENDT REFERAT Til stede fra styregruppen: Børge Obel (BO), Anne-Birgitte Rasmussen

Læs mere

Ikast-Brande Kommunes erhvervsindsats

Ikast-Brande Kommunes erhvervsindsats Ikast-Brande Kommunes erhvervsindsats Vi udøver myndighed med et servicegen v. Borgmester Carsten Kissmeyer Hvad er Ikast-Brande Kommune for en størrelse en landdistriktskommune? Vi har et af de laveste

Læs mere

Revideret kommissorium

Revideret kommissorium Center Familie og Handicap Journalnr: 27.00.00-G01-20-15 Ref.: Tanja Lillelund Telefon: 99887609 E-mail: tali@rebild.dk Dato: 22-12-2015 Revideret kommissorium Projekt: Fælles indsats Stamoplysninger Center/afdeling

Læs mere

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA

01 / DIALOGFORUM. EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 01 / DIALOGFORUM EN INTRODUKTION TIL DRs DIALOGFORA 02 / DIALOGFORUM INDHOLD 03 / Velkommen til DRs Dialogfora 05 / Hvad er et dialogforum? 06 / Dialog er vigtig for DR 08 / Den gode dialog og et par tommelfingerregler

Læs mere

Kommissorium for udredningen af idrættens økonomi og struktur i Danmark

Kommissorium for udredningen af idrættens økonomi og struktur i Danmark 28. november 2012 Kommissorium for udredningen af idrættens økonomi og struktur i Danmark 1. Indledning og afgrænsning Af bemærkningerne til forslag til lov om udlodning af overskud fra lotteri- samt heste

Læs mere

Analyse af DMU 16. december 2002 fil: DMUrapport_C5_Arbejdsdeling.doc

Analyse af DMU 16. december 2002 fil: DMUrapport_C5_Arbejdsdeling.doc Analyse af DMU 16. december 2002 fil: DMUrapport_C5_Arbejdsdeling.doc C. Analyse af arbejdsdelingen/grænsefladerne mellem DMU og den miljøforskning der foregår ved andre sektorforskningsinstitutioner,

Læs mere

Den Fælles Organisation

Den Fælles Organisation Den Fælles Organisation Det Danske Spejderkorps Introduktion Den fælles organisation er betegnelsen for det samlede felt af frivillige og ansatte, der arbejder med drifts- og udviklingsdelen for hele Det

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2012/2013 Arbejdsmarkedscenter SYD

VIRKSOMHEDSPLAN 2012/2013 Arbejdsmarkedscenter SYD VIRKSOMHEDSPLAN 2012/2013 Arbejdsmarkedscenter SYD Arbejdsmarkedscenter Syd Gunnar Clausens Vej 90 8260 Viby J Tlf. 8713 6600 E-mail: amcsyd@aarhus.dk www.amcsyd.dk Juni 2012 2 VIRKSOMHEDSPLAN 2012/13

Læs mere

Tale til Åbningen af Tænketanksprojektet Fremtidens Biblioteker d. 25.4.2012

Tale til Åbningen af Tænketanksprojektet Fremtidens Biblioteker d. 25.4.2012 Tale til Åbningen af Tænketanksprojektet Fremtidens Biblioteker d. 25.4.2012 1. Indledning Det er en glæde for Danmarks Forskningsningsbiblioteksforening at være partner med Danmarks Biblioteksforening

Læs mere

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE Til dig som er netværksleder - eller overvejer at blive det Dit navn: KOMMUNAL Kære netværksleder Denne guide er til dig, der er netværksleder i et af HK Kommunals faglige netværk

Læs mere

Nordicom-Information 35 (2013) 3-4

Nordicom-Information 35 (2013) 3-4 Nordicom-Information 35 (2013) 3-4 Gratis adgang Det centrale spørgsmål er: Hvordan kan vi øge anvendelsen af den viden, vi producerer? Open Access er en vej till at øge anvendelsen og nytten af det, vi

Læs mere

Nordisk publiceringsnævn for humanistiske og samfundsvidenskabelige tidsskrifter Nordic Board for Periodicals in the Humanities and Social Sciences

Nordisk publiceringsnævn for humanistiske og samfundsvidenskabelige tidsskrifter Nordic Board for Periodicals in the Humanities and Social Sciences ÅRSBERETNING 2009 NOP-HS (NOP-HS) er et samarbejdsorgan, hvor følgende forskningsråd deltager: Det Frie Forskningsråd Kultur og Kommunikation, Danmark Det Frie Forskningsråd Samfund og Erhverv, Danmark

Læs mere

Referat fra Kontaktudvalgsmødet, mandag den 7. september 2015. VerdensKulturCentret

Referat fra Kontaktudvalgsmødet, mandag den 7. september 2015. VerdensKulturCentret Referat fra Kontaktudvalgsmødet, mandag den 7. september 2015. VerdensKulturCentret Deltagere: Torben Larsen, Brian Lentz, Anders Sejerø, Brian Lind, Ole Svendsen, Helmer Støvelbæk, E. Stella Grün, Helle

Læs mere

HK erne på DTU i forhold til Strategi 2008-13

HK erne på DTU i forhold til Strategi 2008-13 HK erne på DTU i forhold til Strategi 2008-13 Forord: I 2008 er DTU s strategi blevet revideret og gælder nu for årene 2008-2013. HK-klubberne for kontor/laborant på DTU ønsker også denne gang at forholde

Læs mere

Brandingproces kombineret med Vision 2021:

Brandingproces kombineret med Vision 2021: Vedrørende: branding proces version 3 Sagsnavn: Branding.Randers.2014 Sagsnummer: 00.13.02-G01-3-14 Skrevet af: Karen Balling Radmer E-mail: karen.balling.radmer@randers.dk Forvaltning: Kommunikation Dato:

Læs mere

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier.

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier. STATSBIBLIOTEKETS STRATEGI FOR 2015-2018 Mission Statsbiblioteket bidrager til udvikling og dannelse ved at give brugerne mulighed for at navigere i globale informationsressourcer samt ved at bevare og

Læs mere

Tendenser i politisk ledelse i kommunerne

Tendenser i politisk ledelse i kommunerne Tendenser i politisk ledelse i kommunerne - og konsekvenser for administrativ ledelse Eva Sørensen Roskilde Universitet Den brændende platform Nye borgere Ny mission Ny styringstænkning Nye borgere Fra

Læs mere

Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre?

Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre? Side 1 22-08-2013 Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre? Erik Knudsen, formand for Danske professionshøjskoler Få vælger

Læs mere

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur Hovedaftale vedrørende samarbejde om forskning, talentudvikling, uddannelse og videnudveksling på sundhedsområdet mellem Faculty of Health Sciences (Health), Aarhus Universitet og Region Midtjylland 1.

Læs mere

UDSATTERÅDETS ÅRSRAPPORT 2015... 3 UDSATTERÅDETS VIRKSOMHED I 2015... 3

UDSATTERÅDETS ÅRSRAPPORT 2015... 3 UDSATTERÅDETS VIRKSOMHED I 2015... 3 Årsrapport 2015 Indhold UDSATTERÅDETS ÅRSRAPPORT 2015... 3 UDSATTERÅDETS VIRKSOMHED I 2015... 3 FOKUSOMRÅDER... 3 HELDAGSSEMINAR PÅ SANDBJEG SLOT... 4 UDADVENDTE AKTIVITETER... 5 UDSATTERÅDETS FORTSATTE

Læs mere

Beredskabstesten Vurdering af niveauet for en organisations samlede beredskabsplan Revideret 2009

Beredskabstesten Vurdering af niveauet for en organisations samlede beredskabsplan Revideret 2009 Vurdering af niveauet for en organisations samlede beredskabsplan Revideret 2009 Introduktion Introduktion Hvad er Beredskabstesten Beredskabstesten er en metode til at få et indtryk af organisationens

Læs mere