Pas pa. og g0r din arbejdsplads mere sikker! Sadan undgardu at komme til skade. 7. G0r altid tingene pa den rigtige made og i den rigtige raekkefelge.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pas pa. og g0r din arbejdsplads mere sikker! Sadan undgardu at komme til skade. 7. G0r altid tingene pa den rigtige made og i den rigtige raekkefelge."

Transkript

1 Sadan undgardu at komme til skade Pas pa 1. Taenkdig om -altid. 2. Sedigfor-og tilbage. 3. Husk at tog kommer meget hurtigere, enddu tror. 4. Regn med at enhver vogn eller togstamme kan blive sat i pludselig bevaegelse. 5. Ga ud fra at alting altid er anderledes, end det plejer at vsere. 6. Undga at ga i sporet. 7. G0r altid tingene pa den rigtige made og i den rigtige raekkefelge. 8. Tag som givet, at andre kan g0re noget forkert. 9. Folq sikkerhedsbestemmel- serne. it >i 10. Brug dit sikkerhedsudstyr. ui 11. Hold ordenomkring dig. % og g0r din arbejdsplads mere sikker!

2 DSB er en farlig arbejdsplads. Statistikkens torre tal fortaeller nogternt om ca 1200 tilskadekomster om aret - og om i alt sygedage som resultat at storre og mindre uheld og ulykker. Gennemsnitligt 6 ud af hver 100 ansatte kommer til skade hvert ar, og de uheldige har i gennemsnit 23 fraveersdage. Men statistik regner mest med gennemsnit. Den fortaeller ikke noget om de meget langvarige behandlinger og sygdomsperioder, mange af de tilskadekomne ma igennem. Den fortaeller heller ikke om varige men, om smerter, om familieproblemer og om alle de mange andre folger af en tilskadekomst. Alligevel kan statistikken give stof til eftertanke. Og den b0r g0re det. Den ma inspirere den enkelte til ikke blot at kende, men ogsa at efterleve sikkerhedsbestemmelserne. Til at bruge det sikkerhedsudstyr, der findes. Til at undga de mange farer, man kan komme ud for under arbejde pa et baneterrsen - farer, man ofte glemmer eller bliver uopmaerksom overfor. Det store ulykkestal ma i det hele taget konstant minde den enkelte om, at det er den ekstra tanke og den ekstra opmaerksomhed, derforhindrer ulykker. Hvad nytter det, at man noje overholder forbudet mod alkohol, hvis man er slovet af t0mmermaend, nar man starter pa jobbet? Eller man tager piller i lobet af dagen og mister koncentrationsevnen. Tobaksrygning kan ogsa i visse tilfeelde haemme bev5egelsesfriheden og er derfor forbudt under rangering. Rutine kan virke slovende. Man plejer at gore sadan og sadan. Og der plejer ikke at ske noget. Der plejer aldrig at komme tog pa sporet der. Man plejer altid at kunne smutte over sporene pa netop dette tidspunkt osv. Det er alt det, der plejer at ga godt, der er det farligste. En sk0nne dag er bare en eneste ting anderledes. Og sasker ulykken. Sammenlignet med de kraefter, man kommer ud for pa baneterraenet, er mennesket skrobeligt. Taenk over det. G0r hvaddu kan for at undga farerneomkring dig.

3 Det gar hurtigt, nar tog nasrmersig. Billederne viser, hvor hurtigt del egentlig gar - og hvor lidt tid du har til at komme vaek, nar du befinder dig i sporet. Toget naermer sig med 80 km/t. Der er 4 sekunder mellem forste og sidste billede. Taenk over del, nar du fasrdes i sporene! Ved 80km/thardu4sek Ved 120 km/t kun 2,5 sek Ved 160 km/t under 2 sek. Det tager 3 sekunder at ga overet spor. Med en bremselaengde pa omkring 1 km er del ikke meget, lokomotivforeren kan gore. Pa hovedsporet pa billedet er faren endda til at se. I ranger-omrader kan det ofte vsere vanskeligt at se faren. Enkelte vogneeller hele togstammer kan komme rullende naesten lydlost. Pludselige ranger-stod kan saette stillestaende vogne igang med et ryk. Og arbejder man pa et stort rangerterrsen, kan man maske nok se et tog, der naermer sig, men pa hvilket spor det kommer, ved man forst, nar det er taet pa. Disse forhold giver i sig selv en masse helt indlysende farerved arbejdet. En stor del af skaderne sker i forbindelse med op- og nedspring. Ved kobling af vogne sker der efter statistikken ogsa alt for mange uheld - og desvaerre ofte alvorlige ulykker. Og der er mange andre omrader, hvor risikoen er storre, end man egentlig forestiller sig. Brochuren her fortaeller om en del af dem - og den flinke hr Desbe demonstrerer glad og gerne, hvordan ulykkerne kan ske. Hr Desbe er ikke nogen rigtig DSB mand for heldigvis ved de fleste DSB folk, hvordan man g0r tingene pa den sikre made. Men det sker desvaerre ogsa, at de gar ligesom Desbe. Og kommer i statistikkerne. For fremtiden er de sikkert mere opmaerksomme.

4 Af 200 undersogte tilskadekomster ved rangering var 32 med gennemsnitlig 27 sygedage sket under faerden pa sporterraen. Ga aldrig pa langs i sporet, hvisdu kan undgadet. Og er det tvingende nodvendigt, sa husk hele tiden at se dig tilbage. Pa dobbeltsporet bane vaelger du selvfolgelig venstre spor, sa du kan se, hvis tog kommer - men hold ogsa udkig bagud. Nar du gar korrekt ved siden at sporet, sa pas pa, at du ikke falder over genstande, der kan ligge ved sporet. Skal du tvaers over et sporterraen sa se dig for - til begge sider. Desbe har her for sent opdaget togmaskinen og er i forsoget pa at komme vaek ikke opmaerksom pa traktoren i sporet ved siden af. Det kan vaere vanskeligt at Brug altid sikkerhedsvest, here toget selv pa kort af- nar du arbejder i og ved spor. stand. I darligt vejr, og nar der Sa giver du Iokomotivf0reren er sne, er det endnu vanske- og dig selv en chance for et ligere. lydsignal. Forlad sporet i god tid, nar der kommer tog, og savidt muligt til den side, hvorder ikke er et andet spor. Husk at fjerne vaerkt0j.

5 Tradt forkert eller snublet er arsag til 360 tilskadekomster om aret. Benyt de af maerkede overgange pa stationsomraderne - deter det sikreste. - men kun hvis du serdig til begge sider, for du gar over. Skinnerne kan vaere glatte. Og oliespild, regn og frost kan ogsa gsre sveller glatte. Trsed aldrig patungepartier, krydsninger og skinner med tvangsskinner, hvorfoden kan komme i klemme. Vaer ogsa opmaerksom pa kabelrender, kabeldaser, sporskiftelygter og andet, man kan falde over. Ga aldrig over pufferne. Det kan vaere fristende - men tasnk pa, hvad der sker, hvis stammen sasttes i bevsegelse. Ga om nodvendigt under pufferne, nardu skal passere en holdende togstamme - og du har sikret dig, at den bliver holdende. Men det rigtige er at ga over pa en vogn med overgangsmulighed. Det kan vaere en omvej. Men det er til gengeeld sikkert.

6 Paid og lignende er skyld i over 100 tilskadekomster om aret. Merer tilsyneladendeplads til at komme imellem vognene. Og de holder jo stille begge to. Men hvor laenge? Selv om der hverken er lokomotiver at se eller hore, kan en vogn pludselig komme rullende og give den et stod, der far ulykken til at ske. Ga aldrig oprejst mellem pufferne. Skal man passere mellem disse to vogne, skal man g0re del rigtigt. Under pufferne. - Hold altid god afstand, nar du gar over et spor mellem holdende vogne eller mellem vogn og sporstopper. Ga ikke for taet foran vogne i bevaegelse.

7 Af 200 undersogte rangertilskadekomster skyldtes 60 op- og nedspring. Der skal ikke sa mange kraefter til for at saette en holdendevogn i beveegelse. Til gengaeld skal der mange kraefter til for at standse den. Sa prov aldrig at standse en vogn med ryggen eller skulderen. Brug vognens bremse eller en hemsko. Op-og nedspring eren almindelig skadesarsag. Her er mulighederne for at komme gait afsted talrige. Den vigtigste regel er altid kun at bruge handbojler o I. Derimod aldrig dorhandtag. En skyded0r eller almindelig dor, der ikke er last, kan afstedkomme alvorlige ulykker. Spring aldrig af eller pa vogne i staerk fart. Desbes cowboy-spring er livsfarlige. S0rg for ved opspring at fa fat i handbojlen for springet. Spring kun af vogne ved lav hastighed. Se efter, at der ikke er noget, du kan falde over der, hvor du vil springe af. Hold fast med en hand, sta med en fod pa fodtrinet, ga godt ned i knee og spring fremad i k0rselsretningen. Det er let, nar man gor del rigtigt, og farligt, nar man g0r det forkert.

8 Op-og nedstigning pa lokomotiver giver ogsa somme tideranledning til uheld. Ga aldrig»forlaens«ned fra et lokomotiv. Sta aldrig pa de to nederste trin pa fererhuslejderen pa MY-, MX- og MZ-loko i skarpe kurver. Lige sa fristende puffere kan K0rer vognen til en lasssevasre at sidde pa eller sta pa - perron, skal du vaare saerlig lige sa farlige er de, hvis opmaerksom, idet der ikke uheldet er ude. altid er plads imellem vogn Brug i stedet det fodtrin, der og perronkant. er der for det samme. Sta altid rigtigt pa fodtrinet, d v s med kroppen sa lodret som muligt og se fremad i korselsretningen. Haengerdu ligesom Desbe, har du alle muligheder for at ram me en signalmast eller andreforhindringer.

9 Af 200 tilskadekomster ved rangering skyldtes 46 kobling, 26 skoldning og 7 nedfaldne overgangsbroer. Kobling af vogne kraever omhu. Pas pa, ikke at ga baglaens i sporet, nar du kobler vogne. En sporskiftestang, en glemt hemsko eller andet, man kan faldeover, vil du ikkekunne se. Pr0v aldrig at koble, nar vognene gar hardt sammen, da koblingen kan spraenges. Sorg for aldrig at have handen eller fingrene imellem krog og kobling. Brug altid handsker under koblingsarbejde og heist ogsa sikkerhedshjaslm. Sammenkobling af vogne skal ske i raekkefolgen: -Skruekobling - Bremseslanger - Varmeslanger. Nar trykluftskoblingen ad- F0rst nar trykket er helt skilles, skal koblingshanerne udlignet f eks ved brug af vaere lukket.»fork«eller»krog«- ma varme- En trykluftsslange med tryk pa koblingen adskilles. kan sla hardt. Koblingshanerne skal abnes El-varme kraever opmaerkog lukkes samtidig. somhed. Nar varmekoblinger adskilles, kan der vasre risiko for at blive skoldet. Fors0g ikke pa at skille eller samle, for begge koblingshaner er lukket. Ga under ingen omstaendigheder ind mellem elopvarmede vogne f0r du har fact el-varmenoglen hos lokomotivf0reren eller har aflast el-varmekabletved forvarmestanderen med sikkerhedslas.

10 Ved rangering pa faerger er pladsforholdene trange, og man kan nemt komme i klemme, hvis man ikke er opmaerksom. Pas pa, nar du trseder ud pa daekket og iovrigt hvor du gar. Daekket kan vaere glat. Surringertil fastspsending af vogne skal vaere pa plads - og surringsbojlerne vaere nedfaeldet i daekket. S0rg i det hele taget for at daekket holdes ryddeligt.

11 300 kommer arligt til skade med fodder og taeer. Selv om du er optaget af dit arbejde, sa pas pa, at du ikke som Desbe kommer for langt tilbage mod del andet spor. Pas pa halvabne skydedore, der smaekker i ved acceleration eller opbremsning. S0rg for, at der ikke er noget af dig imellem. Forkert fodtoj kan koste dig sygedage. Brug sikkerhedsfodtoj. Desbe syntes, det sa f lot ud at sta som admiral pa en lavsidetvogn. Men du ved, at det kan vsere livsfarligt at sta pa sadan en vogn, nar den er eller seettes i bevaegelse. Motortroljen med kran I0ser en masse arbejdsopgaver, men giver ogsa nogle sikkerhedsproblemer. - Pas pa toget pa nabosporet. - Pas pa k0reledningen. - Pas pa under broer. - Brug sikkerhedshjelm. Motortroljekraner, der normalt benyttes i S-baneomrader, er h0jdesikret. Men sikringen kan vaere frakoblet - eller materiellet lant andetsteds. Kereledningerne sidder ikke hojere, end at Desbe kan na dem fra toppen af skaervevognen. Brug ikke ledende vserktoj ved arbejde i naerheden af koreledninger. Kom ikke naermereend 1,5 m.

12 Hemskoen er et uundveerligt hjselpemiddel i rangerarbejde - men den kan veere farlig, hvis den bruges forkert. Laeg ikke hemskoen pa skinnen i allersidste ojeblik. Laeg den pa plads i god tid, for vognen kommer. Brug ikke beskadigede hemsko. Anbring hemsko, som ikke er i brug, i stativereller lignende. Alt for mange glemmer at bruge deres sikkerhedshjelm, men den er praktisk, hvis man er sa uheldig at fa en overgangsbro i hovedet. eller ramme hovedet op i en skarp kant. Sabrug den. Den giver god beskyttelse, og du vil hurtigt vaenne dig til at ga medden. Under rangering og andet arbejde med tungt grej b0r arbejdshandsker benyttes.

13 Brug horevaern ved arbejde med stojende maskiner. Men husk pa, at du sa ikke altid kan h0re et kommende tog. Folg vagtmandens anvisninger om at forlade sporet. Rigtigt fodtoj giver sikkerhed i arbejdet. Brug sikkerhedssko ved arbejde med tungegenstande. Brug sko med skridsikre saler bl a ved rangering. DSB giver tilskud til del rigtige fodtoj. Alle, der er beskaeftiget ved vedligeholdelsesarbejder og lignende i spor, b0r bruge sikkerhedsvest, der tydeligt kan ses af lokomotivforeren, som sa kan na at give signal. (Ved visse arbejder er sikkerhedsvest pabudt). I pakhusetskal laessebroen mellem laesseperron og godsvogn altid anbringes rigtigt. Helt op imod abningens faste side og med skydedoren trukket helt hen til laessebroen. Brug af gaffeltrucks og gaffelstablere er specialistarbejde, som kraever uddannelse. Pas pa ryggen! Desbe letter naturligvis som sa mange andre. Nemlig forkert. Belastningen ligger i ryggen, og er belastningen for stor, kan en darlig ryg blive folgen. DSB manden I0fter rigtigt. Med ret ryg, sa del er benmusklerne, der udforer arbejdet. Sa gar det meget lettere. Og ryggen holder.

14 Sikkerheden sat i system Sadan fordeler tilskadekomsterne sig DSBs sikkerhedsorganisation er opbygget i overensstemmelse med de krav, der er fastsat i arbejdsmiljoloven. D v s, at hvert arbejdsomrade vaelger en sikkerhedsrepraesentant til at varetage sine kollegers interesser i alle sporgsmal om sikkerhed og sundhed. Sammen med den enkelte arbejdsleder udg0r sikkerhedsreprsesentanten en sikkerhedsgruppe, der bl a har til opgave at pase, at samtlige sikkerhedsforanstaltninger er i forsvarlig stand, og at arbejdsforholdene og de enkelte arbejdsprocesser giver en tilfredsstillende sikkerhed for den enkelte. Sikkerhedsgruppen skal tages med pa rad i alle sikkerhedssporgsmal, f0r beslutninger traeffes indenfordet pagseldende arbejdsomrade. Gruppen holdes underrettet om alle beslutninger og foranstaltninger, der kan vedrore sikkerheden - og kan forelaegge hojere instanser alle sporgsmal, der ikke uden videre kan loses. Nar du bemeerker fremgangsmader, detaljer ved materiel og udrustning eller andre ting, der frembyder en risiko, er din sikkerhedsreprsesentant meget interesseret i at here om det, sa der kan blive gjort noget ved det. Det samme gaelder, hvis du far en ide, der kan lose nogle af de kendte sikkerhedsproblemer. Enhverideervelkommen. For uanset hvor i DSB, man er placeret, er der enighed om, at alle de sikkerhedsproblemer, der overhovedet kan loses pa en fornuftig made, skal loses. Sa hurtigt og effektivt som muligt. Hold dig altid underrettet om, hvem der er din sikkerhedsrepraesentant. pmooansatte Stations- og lastbiltjeneste 8 Vedligeholdelsestjeneste(vaerksteder) Sofartstjeneste 6 6 Banetjeneste Togtjeneste 6 5 Maskintjeneste 5 Elektrotjeneste 4 Bygningstjeneste 2 Aniaegstjeneste, rutebiltjeneste og kontortjeneste ligger under 1 Sammenlagt bliver det til alt for mange tilskadekomne. Det ses bl a af, at det samlede antal fravaersdage pa grund af tilskadekomst er omkring om a ret. Dette tal skal bringes ned. Ikke kun fordi de sygedage repraesenterer en omkostning for DSB - men lige sa meget fordi 1200 tilskadekomne medarbejdere hvert ar far en raekke storre eller mindre problemer pa grund af deres tilskadekomst. Hele DSBs sikkerhedsorganisation gor alt, hvad der kan gores for at bringe ulykkestallene ned. Men allervigtigst er, at hver enkelt medarbejder g0r, hvad han eller hun kan for ikke at komme til skade. -

ARBEJDSTEKNIK. God instruktion og oplæring APV ARBEJDETSTEKNIK

ARBEJDSTEKNIK. God instruktion og oplæring APV ARBEJDETSTEKNIK APV ARBEJDETSTEKNIK ARBEJDSTEKNIK Medarbejdere skal have modtaget en god og fyldestgørende instruktion i, hvordan de løfter og håndtere varer ifm. deres arbejdsopgaver. Det er købmandens pligt at sørge

Læs mere

Denne pjece beskriver sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede jernbanespor.

Denne pjece beskriver sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede jernbanespor. Denne pjece beskriver sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede jernbanespor. Formålet med pjecen er at sikre - dig og din kollega mod ulykker. - togene mod uheld og trafikale gener. Når du har

Læs mere

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT STRÆKNING:SVENDBORGBANEN Et InterCity tog vejer 90 tons og skyder en tophastighed på 120 km/t. Så meget stål i så høj fart på et togspor udgør voldsomme kræfter. Ved at krydse sporet uden for de afmærkede

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

SR-information. Arbejde mellem stations og rangergrænse. Sikkerhedsafstand forsvinder. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr.

SR-information. Arbejde mellem stations og rangergrænse. Sikkerhedsafstand forsvinder. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. SR-information Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 2, september 2007 Arbejde mellem stations og rangergrænse I dag står der i SR 86 pkt. 1 blandt andet: Hvis sporet mellem stationsgrænsen og rangergrænsen på

Læs mere

Sikkerhed & Samarbejde

Sikkerhed & Samarbejde Sikkerhed & Samarbejde Krav til samarbejdspartnere, leverandører og underentreprenører Denne folder er et værktøj til at følge VAM A/S regler for sikkerhed og samarbejde indenfor: Miljø og Arbejdsmiljø

Læs mere

Program Jernbanesikkerhedskursus

Program Jernbanesikkerhedskursus Program Jernbanesikkerhedskursus Baggrund for sikkerhedskurset Sund & Bælts arbejdsmiljøpolitik hovedpunkter Et godt arbejdsmiljø hvordan? Udvalgte punkter fra lovgivning Sikkerhedshåndbog for Storebælts

Læs mere

LEDSAGEORDNINGENS ARBEJDSMILJØHÅNDBOG Udarbejdet af Ledsageordningen

LEDSAGEORDNINGENS ARBEJDSMILJØHÅNDBOG Udarbejdet af Ledsageordningen 10.1. Ledsageordningens vejledning vedr. løft (Kilde: Tænk før du løfter, Arbejdsmiljørådets Service Center) Som medarbejder i Ledsageordningen må du ikke løfte på personer. Personer, der har behov for

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 DEN LILLE FARTOVERSKRIDELSE Trafikulykker koster hvert år et stort antal døde og kvæstede. Og modsat hvad man måske skulle tro, så kan de mindre forseelser alt for nemt få et tragisk

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

AFHENTNING/LØFT LANG RÆKKEAFSTAND

AFHENTNING/LØFT LANG RÆKKEAFSTAND AFHENTNING/LØFT LANG RÆKKEAFSTAND Når du skal løfte emner, hvor du har lang rækkeafstand og kun kan komme til fra en side, så anvend følgende gode tips til, hvordan du løfter emnet bedst muligt. Kom tæt

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til Qi-Gong Du skal - som det første du sætter på plads hver gang du starter træningen - sørge for at stå med vægten ligelig fordelt på foden, nøjagtig som i de indrammede områder vist på tegningen her til

Læs mere

SUPERJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL14

SUPERJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL14 SUPERJUMPER Trampolin PRO-LINE TEPL14 Brugermanual 2 Indhold Brugermanual: Dansk ----------------------------------------------------- Side 3~6 Samlevejledning TEPL14 -----------------------------------------------------

Læs mere

FYSIKOPGAVER KINEMATIK og MEKANIK

FYSIKOPGAVER KINEMATIK og MEKANIK FYSIKOPGAVER KINEMATIK og MEKANIK M1 Galileos faldrende På billedet nedenfor ses en model af Galileo Galilei s faldrende som den kan ses på http://www.museogalileo.it/ i Firenze. Den består af et skråplan

Læs mere

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling Bindende norm Side 1 af 6 Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Denne standard skal ses i sammenhæng med standard C 07 Puffere og standard B 09 Afkoblingsrampe

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter

Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti

Læs mere

Scoring Et hold scorer mål, ved at en spiller kaster disc en til en medspiller, som griber den i modstandernes målzone.

Scoring Et hold scorer mål, ved at en spiller kaster disc en til en medspiller, som griber den i modstandernes målzone. Bilag 1: Kort regelsæt: Ultimate Holdspillet Ultimate bygger på fair play og et regelsæt, som bl.a. betyder, at kampe spilles uden dommere. Hvert hold består af 7 spillere, og i rigtige kampe spiller man,

Læs mere

Små situationer. Prøv det, prøv det, prøv det... Case 1. Gennem rollespil kan vi øve os på situationer der ligner virkeligheden.

Små situationer. Prøv det, prøv det, prøv det... Case 1. Gennem rollespil kan vi øve os på situationer der ligner virkeligheden. Små situationer Prøv det, prøv det, prøv det... Gennem rollespil kan vi øve os på situationer der ligner virkeligheden. Case 1 To af dine medarbejdere (Rita og Susan) er blevet uenige om hvem der skal

Læs mere

Folder om sikkert arbejde i slagterbutikken

Folder om sikkert arbejde i slagterbutikken Folder om sikkert arbejde i slagterbutikken FLIRT forbudt i slagterbutikken Hun ved, du kigger. Det ved piger altid. Men kig ikke på den labre steg, når du står ved en farlig maskine. Koncentrer dig om

Læs mere

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren:

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren: 4.2. Finter Ideen med fintespillet er, at angrebsspilleren kan finte sig på kant af sin direkte forsvarsspiller ved anvendelse af mindst mulig plads og dermed få skabt en overtalssituation. Angrebsspillet

Læs mere

En sikker arbejdsplads. - dit medansvar

En sikker arbejdsplads. - dit medansvar En sikker arbejdsplads - dit medansvar Retningslinjer for udførende November 2013 En sikker arbejdsplads - dit medansvar En sikker arbejdsplads - dit medansvar Nisgaard + Christoffersen A/S vil have et

Læs mere

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3 Baby i trafikken Baby i trafikken Side 3 Baby i bilen Hvad siger loven? Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til vægt og højde. Sikkerhedsudstyr skal være godkendt med

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

Kend din flyveplan Horisontale spring fylder naturligvis mere i luftrummet end andre former for spring. Det er derfor vigtigt,

Kend din flyveplan Horisontale spring fylder naturligvis mere i luftrummet end andre former for spring. Det er derfor vigtigt, Som i så mange andre lande er tracking, tracing eller angle-flying blevet enormt populært. For mange mennesker er det at eksperimentere med ens vinkel, hastighed og kropsposition hele essensen ved at flyve.

Læs mere

Butikker, supermarkeder og varehuse

Butikker, supermarkeder og varehuse Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Butikker, supermarkeder og varehuse Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører.

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører. Mit hjem Din Fart? 2010 Hvis du skal i kontakt med pressen kan det være rart at have gennemgået en række af de mest almindelige spørgsmål. Vi har listet nogle op her og også givet et bud på et svar. Kampagnebudskab:

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering El-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Lærervejledning til filmen

Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Indhold I. Filmens handling II. Om det gamle folkeeventyr III. De tre prøver i trafikken IV. Fakta om cykelulykker

Læs mere

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual 50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual Vare nr. 10054001 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Brugerens data... 3 Installations data... 4 Montagevejledning... 5 Før første brug... 5 Betjeningsvejledningen...

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Tegninger som virkemiddel ved arbejdsmiljøkoordinering på byggeprojekter Eksempler fra Ny Nørreport projektet 2009 2014

Tegninger som virkemiddel ved arbejdsmiljøkoordinering på byggeprojekter Eksempler fra Ny Nørreport projektet 2009 2014 Tegninger som virkemiddel ved arbejdsmiljøkoordinering på byggeprojekter Eksempler fra Ny Nørreport projektet 2009 2014 Thomas Fløe Jensen Bygherrefællesskabets arbejdsmiljøkoordinator (P) under projekteringen

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Engros Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Bryrup Vrads. Thailandsk jernbane truck

Bryrup Vrads. Thailandsk jernbane truck Bryrup Vrads Thailandsk jernbane truck 1 Kære medlemmer i VMJK. Nu står sommeren for døren, dog er der problemer med sommer varmen, der er nok derfor, at vejret fra forårsmånederne genudsendes. I det sidste

Læs mere

Gigant havetrampolin. Trampolincenter.dk. Brugsvejledning. - En del af PE-Redskaber A/S

Gigant havetrampolin. Trampolincenter.dk. Brugsvejledning. - En del af PE-Redskaber A/S Gigant havetrampolin Brugsvejledning Trampolincenter.dk - En del af PE-Redskaber A/S Vigtig information før brug af trampolinen ADVARSEL: VED BRUG AF DENNE TRAMPOLIN ER DER, VED LANDING PÅ RYG, NAKKE

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2 Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken Sammen om sikker trafik Side 2 30 % af alle arbejdsulykker med døden til følge sker i trafikken Mange mennesker bruger halvdelen af arbejdstiden i deres firmabil.

Læs mere

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2 Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken Sammen om sikker trafik Side 2 30 % af alle arbejdsulykker med døden til følge sker i trafikken Mange mennesker bruger halvdelen af arbejdstiden i deres firmabil.

Læs mere

Dyrker du også. ekstrem sport? En pjece for elektrikere og blikkenslagere om risikoen ved arbejde i højden.

Dyrker du også. ekstrem sport? En pjece for elektrikere og blikkenslagere om risikoen ved arbejde i højden. Dyrker du også ekstrem sport? En pjece for elektrikere og blikkenslagere om risikoen ved arbejde i højden. Hvem siger at arbejde i højden er farligt? Det siger Henriette på 7 år - og hun ved hvad hun

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder i armhulen Du har fået fjernet lymfeknuder i din armhule. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter operationen.

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING Hejsestige

BETJENINGSVEJLEDNING Hejsestige BETJENINGSVEJLEDNING Hejsestige Gør venligst denne betjeningsvejledning tilgængelig for betjeningspersonalet med henblik på rigtig anvendelse og varsom behandling af maskinen! Generelle informationer Dette

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering VVS-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Rettelsesblad til. GODSTRANSPORT MED LASTBIL 5. udgave

Rettelsesblad til. GODSTRANSPORT MED LASTBIL 5. udgave Rettelsesblad til GODSTRANSPORT MED LASTBIL 5. udgave Bygmestervej 5, 1. 2400 København NV Telefon: 35 87 87 00 Fax: 35 87 87 01 E-mail: info@turforlag.dk www.turforlag.dk Lastsikring 69 Lastsikring I

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

3. Tage med hældning på 34 til 60 grader

3. Tage med hældning på 34 til 60 grader 3. Tage med hældning på 34 til 60 grader 3.1. Arbejde ved tagfod og på tagfladen på tage med en hældning på 34 til 60 grader Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på 34 til 60 grader,

Læs mere

Undgå skader under arbejde

Undgå skader under arbejde Undgå skader under arbejde Skadeforebyggelse for transportfirmaer og chauffører der udfører godstransport. Som chauffør skal du dagligt udføre mange arbejdsopgaver, som du kan komme til skade ved læs folderen,

Læs mere

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER Integreret hovedstøtte my baby carrier BRUGSANVISNING DANSK OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! Integreret rygforlængelse... > ADVARSELSHENVISNINGER ADVARSEL: Balancen kan påvirkes

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Gina Liisborg Sektorformand

Gina Liisborg Sektorformand HP FAGOGARBg!0g Vi har alle en holdning til reng0ring og kan ofte se, nar der ikke er rent. Men det kraever et traenet 0je for at se, hvad der skal til, for at det bliver rent. Derfor har vi kaldt dette

Læs mere

Grænseegnens Touring Club

Grænseegnens Touring Club Kørevejledning for Denne vejledning skal tjene til, at alle som kører med Grænseegnens Touring Club har så ensartet en forståelse af vores køresystem, at det er sikkert at deltage på ture med GTC. Det

Læs mere

Halmvejledning Sikkerhedskrav og forholdsregler ved aflæsning af halm på Haslev Kraftvarmeværk

Halmvejledning Sikkerhedskrav og forholdsregler ved aflæsning af halm på Haslev Kraftvarmeværk Halmvejledning Sikkerhedskrav og forholdsregler ved aflæsning af halm på Haslev Kraftvarmeværk Haslev Fjernvarme I.m.b.a. Energivej 35 4690 Haslev Tel.: 56 31 11 41 Udgave september 2014 Generel information

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

De 120 hyppigste ord fra danske bo/rnebo/ger AF HELEN NIELSEN

De 120 hyppigste ord fra danske bo/rnebo/ger AF HELEN NIELSEN TURBO-ORD De 120 hyppigste ord fra danske bo/rnebo/ger AF HELEN NIELSEN Hvis man behersker de 120 hyppigste ord i tale og skrift, kommer man lettere igennem mange laese- og skriveopgaver. Det er normalt

Læs mere

Vaskerier og renserier

Vaskerier og renserier Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Vaskerier og renserier Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion af brystet med protese Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Butikker Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Instruktørvejledning

Instruktørvejledning Køreteknisk anlæg Fyn A/S Instruktørvejledning Køreteknik Efteruddannelse Kontaktpersoner på køreteknikken: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk Booking: Søren Tlf. 63 33 15 10 Email: sp@tucfyn.dk

Læs mere

TRAMPOLINE. monteringsanvisninger for følgende trampoliner: NORTH EXPLORER 360, 460, 510

TRAMPOLINE. monteringsanvisninger for følgende trampoliner: NORTH EXPLORER 360, 460, 510 NORTH TRAMPOLINE monteringsanvisninger for følgende trampoliner: NORTH EXPLORER 360, 460, 50 NORTH EXPLORER 360, 460, 50 INDHOLD OM NORTH TRAMPOLINE............................... INDEN MONTERING.....................................

Læs mere

Instruktion havkajak

Instruktion havkajak Instruktion havkajak Discipliner for havkajak 24-04-2009 Fredericia Roklub Per Jørgensen Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 12: Side 14: Side 15: Skadesforebyggende

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Denne pjece beskriver sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede spor. Sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede spor

Denne pjece beskriver sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede spor. Sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede spor Denne pjece beskriver sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede spor. Formålet med pjecen er at sikre - dig og din kollega mod ulykker. - togene mod uheld og trafikale gener. Når du har fået gennemgået

Læs mere

Terrasseoverdaekning Omtrentlige dimension

Terrasseoverdaekning Omtrentlige dimension 1 50kg/m2 30ibstft2 r Samlevejledning 1 Terrasseoverdaekning Omtrentlige dimension 305L x 298W x 260-305Hcm 120"L x 117.3"W x 102.4"-120"H 1 1 1 1 1 Kundeservice Kontakt venligst din nrmeste Bilka butik

Læs mere

3X ]S^_ LO^YX x 1YN^ R XN` \U Z ]^ONO^ FABRIKSBETONGRUPPEN

3X ]S^_ LO^YX x 1YN^ R XN` \U Z ]^ONO^ FABRIKSBETONGRUPPEN FABRIKSBETONGRUPPEN Klargøring til støbning Planlægning af støbning Pafor formolie i et tyndt Rengor formen med og jaevnt lag. magnet og vand. Planlægning af støbning Fjern eventuelt affald fra formarbejdet.

Læs mere

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 GR DK Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 31 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 Betjeningsvejledning - græs- og

Læs mere

Kaninslæb. Vejen til DKSCHS. At gå Kaninslæb kræver naturkendskab.

Kaninslæb. Vejen til DKSCHS. At gå Kaninslæb kræver naturkendskab. Kaninslæb. Vejen til DKSCHS. At gå Kaninslæb kræver naturkendskab. Hvis du drømmer om at gå naturspor. Hvis du har en ide om at du gerne vil gå enten slæbespor eller vildt/scweiss-spor, er det en god ide

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

Gi dig selv det gode liv

Gi dig selv det gode liv Gi dig selv det gode liv Næsten alle arbejdsulykker inden for træ- og møbelindustrien sker på 5 områder. Denne folder giver dig vejledning om, hvordan du kan sikre dig et godt liv hele livet. 1 Maskinbetjening

Læs mere

Arbejdstilsynet Ku det ske for dig?

Arbejdstilsynet Ku det ske for dig? Arbejdstilsynet Ku det ske for dig? Kvægkongres 2017 Arbejdstilsynets dialog Vejledning Påbud Straks-påbud Forbud Afgørelse uden handlepligt Vigtigt for Arbejdstilsynet er en konstruktiv dialog i alle

Læs mere

AFTER DARK. Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar

AFTER DARK. Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar AFTER DARK Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar Ledende medarbejder, på den til tider udmærkede publikation "Tog 60", Steen Christensen, har efter mange

Læs mere

Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer

Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Målbeskrivelse AIS arbejdsleder.

Målbeskrivelse AIS arbejdsleder. Målbeskrivelse AIS arbejdsleder. 5 5 5 5 5 AIS I Målbeskrivelse AIS Arbejdsleder I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Dag 1 Lektion 1 Kl. 08.00 08.45 Byd kursisterne velkommen. At kursisterne lærer hinanden

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

Det gælder din sikkerhed

Det gælder din sikkerhed Det gælder din sikkerhed DU BLIVER HØRT Sikkerhedsregler for arbejde på Esbjerg Kommunes byggepladser For at forbedre sikkerheden er det vigtigt for bygherren at blive orienteret om nærved ulykker Du er

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Træ og møbler Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler.

Køreplanen er tænkt som en hjælp og vejledning til dig som møde leder til at styre dialogen frem mod nogle konkrete aftaler. KØREPLAN TIL DIALOG OM GOD FYSISK TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Forberedelse 1. Vælg på forhånd, hvilket af de fem temaer der skal danne udgangspunkt for mødet. Vælg, om du vil holde et kort møde i plenum

Læs mere

IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V)

IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V) IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V) Prøven består af 3 grupper A sporarbejde 100 point B lydighedsarbejde 100 point C forsvarsarbejde 100 point 300 point Almindelige bestemmelser: IPO-V er udarbejdet af

Læs mere

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2

Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken. Sammen om sikker trafik. Side 2 Et sikkert arbejdsmiljø - også i trafikken Sammen om sikker trafik Side 2 30 % af alle dødelige arbejdsulykker sker i trafikken Mange mennesker bruger halvdelen af arbejdstiden i deres firmabil. Kører

Læs mere

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune.

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. PÅ VEJ TIL 1 Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. Jeg håber, hæftet i sin nuværende form vil vække interesse for møllens historiske betydning.

Læs mere

En trafikulykke (øvelse)

En trafikulykke (øvelse) En trafikulykke (øvelse) Naja står på ski i vejkanten, da hun pludselig ser en hund komme løbende. Hun trækker lidt ud på vejen for ikke at køre ind i hunden. Arqalo og Bendo kommer kørende på snescooter.

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Rengøring Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Samle- og brugervejledning

Samle- og brugervejledning Teleskopstiger Universalstiger Arbejdsplatforme Anlægsstiger Wienerstiger Multifunktionsstiger Samle- og brugervejledning I henhold til EN 131-3: 2007 (D) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Brugervejledning

Læs mere

Opbygning af en god klasse "kultur"

Opbygning af en god klasse kultur Opbygning af en god klasse "kultur" Alle b0rn har ret til at have en god start, som g0r dem klar til et godt skolefor!0b. Af Jens IVIoIzen Jensmolzen@mail.dk Paedagog og afspaendingspaedagog. Arbejdet

Læs mere