Fig. 1. Bevtoft. Ydre, set fra sydøst. BEVTOFT KIRKE NØRRE-RANGSTRUP HERRED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fig. 1. Bevtoft. Ydre, set fra sydøst. BEVTOFT KIRKE NØRRE-RANGSTRUP HERRED"

Transkript

1 Fig. 1. Bevtoft. Ydre, set fra sydøst. BEVTOFT KIRKE NØRRE-RANGSTRUP HERRED Kirken, der af Rhode 1 antages at have været indviet til S. Nicolaus, har med undtagelse af tiden altid tilhort Ribe stift og er i»ribe Oldemoders«kirkeliste ansat til en afgift på 4 sk. engelsk; på reformationstiden ydede den 3 sk. engelsk i procuratio (sml. Nustrup p. 642). Indtil ærkedegnedømmet 1652 forenedes med bispeembedet, styredes den af førstnævnte, senere direkte af bispen. Om patronatsforholdene i middelalderen vides intet, men ved reformationen er den formentlig kommet under landsherren, fra 1544 hertug Hans, og efter 1580 kongen, som besatte embedet umiddelbart gennem danske kancelli. Vedrørende præsteindberetningernes og regnskabernes 2 meddelelser om kirkens ødelæggelse 1626, 1627 og anvendelse som hestestald, se p Kirken ligger på jævnt terræn, vestligt i landsbyen; kirkegården, der sidst er udvidet og , hegnes af jordfyldte og beplantede kløvstensdiger.

2 BEVTOFT KIRKE 889 Fig. 2. Bevtoft. Plan. 1:300. Målt af El. M Den stiplede linje, a, markerer det oprindelige kapels omtrentlige udstrækning mod syd (p. 889). Køreporten i sydøst og lågerne i syd og vest har jerngitterfløje fra o og granitstolper nævnes en muret østport og 1665 en dør for vestporten 5, og 1693 omtales en nedfalden port af huggen sten, der bliver opsat i øst 6, 1702 at alle kirkeporte og stætter, som forhen var grundmurede, er aldeles nedfaldne og ligger øde 7, 1756 fjæle, som lægges over den ene stætte og porten, der begge er murede, og endelig 1852 to nye murede porte og reparation af stætterne 6 ; 1745 blev der sat en»buck«(et drejekors) for stætterne og risten 2. Kirkeriste nævnes den østre rist, og 1728 nyt træ til risten 2. Kirken har gennemløbet flere ændringer allerede i romansk tid; ældst i den nu stående bygning er resterne af et lille kapel, som i romansk tid blev ombygget til et anlæg med apsis, kor og skib; senere i den romanske periode blev apsiden afløst af en kort østforlængelse, og samtidig føjedes der en vestforlængelse til skibet. Tårnet i vest er sengotisk, og et våbenhus foran syddøren afløste 1884 et ældre 8. Orienteringen har en ubetydelig afvigelse til nord. De ældste synlige rester af en kirkebygning på stedet er en taggavl, som indgår i den nordre del af den nuværende triumfgavl; materialet er fortrinsvis rå kamp, men enkelte kvadre i syd og langs den søndre taglinie viser, at bygningen, hvortil gavlen har hørt, til dels var opført af granitkvadre. På vestsiden af gavlen er stenene formuret i lermørtel, på østsiden i bredt udglattet kalkmørtel, som kun lader lidt af stenene synlige. Bygningen, hvis nordøsthjørne falder sammen med det nuværende skibs tilsvarende hjørne, har haft en udstrækning i nord-syd på omkring otte meter; længden kan kun fastslås gennem udgravning eller pudsafbankning 9. Da der ikke på taggavlens østside findes spor efter en smallere tilbygning, et kor, må den forsvundne bygning selv være koret til et skib, der har strakt sig vestover, eller, hvad der måske er mere sand-

3 890 NØRRE-RANGSTRUP HERRED Fig. 3. Bevtoft. Nøgle 1764 til syddør (p. 904). synligt, et lille, firkantet kapel. Alderen kan ikke bestemmes, men de to følgende, romanske ombygninger tyder på høj ælde. Til kapellet eller dets afløser må man henføre en monolitoverligger fra en tvillingdelt åbning, der er genanvendt i det gotiske tårns nordmur; kvaderen er 108 cm bred, 35 høj og har to rundbuer af 33 cm.s bredde, anbragt med en afstand af 21 cm. Den nuværende granitkvaderbygning er i sin form fra , men den indeholder dele af kapellets direkte afløser, en bygning fra sidste halvdel af 1100 rne, bestående af apsis, kor og skib. Fra apsis og dens bue stammer antagelig nogle kiledannede kvadre, som skimtes i skibets vestforlængelse, men bortset herfra kan den forsvundne apside kun fastslås ad indirekte vej gennem ændringer i korets sokkel. Af kor og skib er blot de stærkt omsatte langmure bevaret; skibets vesthjørner falder sammen med de nuværende døres østkarme. Kor og skib har profileret sokkel med rundstav (p. 257, fig ), og hjørnekvadrene har en lille, skarp kam eller knop; korets hjørnekvadre er flyttet østover ved forlængelsen. I det stærkt omsatte murværk spores ingen oprindelige åbninger, men såvel de to i vestforlængelsen benyttede døre (sml. p. 891) som en monolit vinduesoverligger fra et 52 cm bredt, rundbuet vindue (genanvendt i norddørens tilmuring) kan stamme fra denne bygning. Triumfmurens taggavl er en udbygning af kapellets østgavl og som denne af rå kamp og kvadre. I senromansk tid blev kirken atter helt ombygget; apsiden afløstes af en korforlængelse på et par meter, og skibet blev forlænget omkring seks meter mod vest; begge forlængelser er af granitkvadre over en sokkel af hulkantede kvadre, hvoraf nogle har en lille rille under hulkanten (p. 257, fig ). Den senromanske østgavl har en gruppe af tre rundbuede vinduer, det midterste lidt højere end de andre (198 mod 184 cm, gruppens underkant sidder ca. 170 cm over soklen); vinduerne er fortrinsvis af munkesten og de har smige karme, det midterste blændet i lysningen, sidevinduerne tilmuret indvendig. Taggavlen er udvendig af kvadre, indvendig af rå kamp og genanvendte kvadre. Den fladtrykte, runde korbue er muligvis fra samme tid; den har vanger af kvadre, stik af munkesten og 14 cm høje granitkragbånd med nedre hulkant.

4 BEVTOFT KIRKE 891 Fig Bevtoft. Våbenhusdøren, set fra skib og våbenhus (p. 904). Vestforlængelsen er føjet til skibets vestgavl, uden at dets hjørnekvadre er fjernet, men højere oppe er en del af skibets kvadre brudt ned, således at forlængelsens kvaderstensmurværk er kommet i forbandt med skibets. Forlængelsens to døre, der tidligere kan have siddet i skibet, er anbragt således, at skibets vesthjørner danner dørenes østkarme; begge bryder soklen. Den retkantede norddør (210 cm høj over soklen) har lige overligger med fordybet stregornament, et kors over flere vandrette linier, som måske skal symbolisere Golgathahøjen. Syddøren er en tosøjle-portal (fig. 5), der bærer stærkt præg af en omsætning; lysningen er retkantet (217 cm høj), med tærskelsten og halvcirkulært tympanon, som kantes af hulstav mellem to rundstave; de 16 cm tykke søjler hviler på baser bestående af to rundstave, der er hugget i eet med den retkantede plint; de muligvis ophuggede kapitæler er store og plumpe, af terningform, med en lille rundstav langs de fordybede skjolde; alle kapitælernes sider er ens tildannede. Kragstenene under stikket af krumhugne og kileformede kvadre har hul- og rundstave, af hvilke een på sydsiden af det vestre kragbånd ender i et primitivt blad. Indvendig (fig. 4) har døren smige karme og et fladbuet stik af munkesten. Korets hvælving, der sikkert tilhører 1400 rnes første halvdel, er ottedelt; den hviler på falsede hjørnepiller, runde skjoldbuer, trekløverprofilerede diagonalribber med platteryg og kvartstens midtribber. Ribberne mødes foroven om en rund, muret slutskive, der er gennembrudt af et 30 cm stort hul (fig. 6).

5 892 NØRRE-RANGSTRUP HERRED Fig. 6. Bevtoft. Korhvælvets isse med det murede hul, set ovenfra (p. 891). V. M Det sengotiske tårn er af Tørninglen-type, muret af munkesten i munkeskifte med ridsefuge og indvendig bedre bevaret end almindeligt. Tårnrummet har en høj, spidsbuet arkade til skibet og spidse, skjoldbuelignende spareblændinger i de tre andre vægeg; hvælvingen er ottedelt, stærkt kuplet, men ikke ringmuret, med øst-vest ribber som korets diagonalribber, mens de andre er kvartsten brede og retkantede; lette helstens overribber med trinkamme. Trappen ligger i nord og er delvis indbygget i murlivet; den har fladbuet underdør i spidsbuet spejl, tyk, rund spindel, løbermuret skakt, loft af fladbuede binderstik og fladbuet overdør. Det høje mellemstokværk har fladbuede spareblændinger i syd, vest og nord, hver med en fladbuet lysåbning (den søndre tilmuret). I øst, hvor skibets gavl er helt ommuret, og i vest er der riller for det gulv, der har været planlagt over de syd-nordgående ankerbjælker; til skibets loft er der en senere brudt åbning. Klokkestokværket har til hvert verdenshjørne to fladbuede, indvendigt falsede glamhuller og en række bomhuller, der er diagonaltstillede i hjørnerne; stikkene i de vestre glamhuller er ommuret sammen med taggavlen, der har fået to tvillingdelte blændinger; sydgavlen er også til dels ommuret, men den har bevaret samme blændingsformer, tre spidsbuede højblændinger over dobbelt savskifte, som de urørte gavle i nord og øst; det blytækte spir har udspyere i hjørnerne, og hver gavl har en lille brandstang med kugle. Tårnets syd- og vestmur er skalmurede 1731 og 1758 (jernankre) samt og Våbenhuset foran syddøren er fra , men øst og vest for dets flankemure ses syldstenene fra dets forgænger, som muligvis har været af gotisk oprindelse; det nævnes 1687, da der indkøbtes strå eller rør til taget 5, men omkring nævnes dets blytag 2 og 1852 tagsten, som er blevet lagt op blev dør og tagværk fornyet,»og efter overenskomst tømret således, at hele forhvælvingen (d.v.s. portalen) ind til kirken er at se«10.

6 BEVTOFT KIRKE 893 Fig. 7. Bevtoft. Indre, set mod øst. V. M I 1632 og 1637 var kirkens udgifter større end vanligt 2, sikkert til udbedring af skaderne fra 1626 og 1627 i»den keyserlige Krig«, da kirken fungerede som hestestald (præsteindb.); i århundredets slutning omtales den flere gange som meget brøstfældig 2, og 1688 fik den hjælp fra andre kirker til en opbygning 5, der blandt andet bestod i reparation af tagene, men samtidig synes bjælkerne i skibets vestende at være blevet fornyet, thi på en af disse er indskåret WHSKV (kirkeværge) ; en fornyelse af bjælker og loft fulgte og , denne gang formentlig over skibets store østre del, 1883 forhøjedes korets og skibets mure med røde sten og fik nye tagværker 3. Korets nedfaldne sydmur genopsattes 1726, og samtidig»afstregedes«murene i syd og øst; 1731 og 1760 blev tårnets mure ligeledes»afpenslet«i henholdsvis syd og vest 2 ; 1844 fulgte en ny omsætning af kormuren 6. Tagværkerne. Spirkonstruktionen er af eg, jævngammel med murene; den er af Tørninglen-type med tre stjerner; de øvrige tagværker er af fyr, fra , over skib og kor med trempel; over koret er der genanvendt et romansk spær med taphul for lange, skrå spærstivere samt to ens bomærkelignende huljernsnumre (som f-rune med tre bistave). Kirken står i blank mur, våbenhuset dog cementpudset; tårnet er blytækt, resten har skifertag, som 1883 afløste bly 3. Det indre er hvidkalket med hvælvribber og bjælkeloft malet i gråt og brunt. Gulvene i kor og skib er af gule

7 894 NØRRE-RANGSTRUP HERRED klinker og træ (i stolestaderne), i tårnet af gule mursten; 1718 lagde mureren et nyt kirkegulv af 1900 sten 2. Alle vinduer har rundbuede støbejernsrammer, der sikkert stammer fra den indre hovedreparation i En vindfløj på spiret har årstallet 1914; en fløj er omtalt 1754 (præsteindb.). INVENTAR Alterbord, romansk, af granitkvadre, flikmuret med munkesten i lermørtel, groft afbrudt på bagsiden, hvor der findes en lille, uregelmæssigt rektangulær åbning, cm, ligeledes munkesten i lermørtel, ind til et rum med delvis jordgulv. Selve bordet, der står 102 cm fra korets østvæg, måler 179 cm i længden, ca. 97 i højde og bredde, ved restaureringen 1943 forhøjet 5 cm. I bordets overside 13 findes en tom helgengrav af sandsten, 22,5 17 cm, med en fordybning af vanlig aftrappet form, foroven 12 8,3 cm, forneden 7 4. Stenen er nu itubrudt og dækstenen, af samme materiale, er i flere stykker. I præsteindberetningen til Thurah 1754 meddeles, at man, da alteret blev repareret, fandt relikvier i en blyæske, som indeholdt nogle små»knokler og et lidet paltet tyndt linnetlap«, men der var hverken»skrifttegn, billede eller figur«derpå. Æsken kom i provstens forvaring, men er nu forsvundet. Alterbordsforsiden (sml. fig. 8) består af et gotisk panel, hvis nordre, udløbende rammeværksprofil viser, at det ikke sidder på oprindelig plads; formodentlig har det hørt sammen med de endnu i kirken bevarede, gotiske stolegavle, der kan være rester af en degnestol (jfr. ndf.). Panelet af fyr, har fire foldeværksfyldinger med karnisprofileret rammestykker, dog med smiget sålbænk; foldeværksstavene ender foroven i et primitivt menneskeansigt. Bag på altertavlen er en lignende fylding nu fastgjort; den sad tidligere på alterbordets sydside. Panelet står nu i renset fyr, med bleg, mønjerød bundfarve i fyldingerne, rest af den oprindelige snedkerstaffering. Altertavle (fig. 8) i renæssance, o. 1635, fra Jens Olufsens værksted i Varde, hvor de beslægtede tavler bl.a. i Gram (p. 796), Skærbæk (Tønder amt) og Seem (Ribe amt) ligeledes er udført. Sandsynligvis lige efter tavlens opstilling og ganske som i Seem er der i sidefelterne, på stor- og topgesimsen blevet anbragt ni figurer fra en gotisk altertavle, fra hvilken otte apostelfigurer samt et processionskrucifiks (p. 899) samtidig har fundet plads på prædikestolen og dens himmel. En istandsættelse og ændring af tavlen fandt antagelig sted 1745 (se nedenfor). Den gotiske tavle, fra o. 1425, hvis form og udseende ikke kan bestemmes nøjere, da der må mangle flere figurer, har antagelig haft samme opbygning som den i det fælles værksted udførte Oksbøl-tavle (Sønderborg amt) og som Husby nær Flensborg. I to bevægelige fløje har de 12 endnu bevarede

8 BEVTOFT KIRKE 895 Fig. 8. Bevtoft. Altertavle med figurer fra gotisk fløjaltertavle (p. 894). apostle sikkert haft deres plads, og i midtskabet de to større, 88 cm høje figurer (fig ), som står i den nuværende tavles sidefelter, Maria Magdalene med salvekrukke, fornem»pølle«-kyse over frisure med hårvalke ved tindingerne, og S. Morten, med den karakteristiske, højpuldede florentinerhat, endvidere tregruppen, foran renæssancealtrets topstykke, af Kristus som verdensdommer flankeret af menneskets forbedere, Maria og den skæggede, langhårede Johannes. I dommedagsrelieffet (fig. 12) ser man en del af Kristi blottede legeme med spydsåret, mens de fremadvendte håndflader er uden naglegab. Det lidt langstrakte ansigt, det velfriserede, midtskilte hår og det sirlige hage- og overskæg er karakteristisk for flere af tavlens figurer. De fleste apostle (fig. 13) har mistet deres oprindelige attributter og havde før sidste restaurering (ved Einar V. Jensen) 1943, hvor enkelte manglende dele tilsattes, forsynet sig med lange vandringsstave. Kun Johannes havde bevaret sin kalk, Paulus og Matthæus

9 896 NØRRE-RANGSTRUP HERRED deres sværd; Jakob maior er let kendelig på sin opkrammede hat og den anselige muslingeskal, han holder i hojre hånd, de andre apostle er ubestemmelige: een holder en bogpose (alle de andre har lukkede bøger), to er skægløse, Johannes og Matthæus, de eneste to der er lidt fyldige i ansigtet og derfor står S. Morten-figuren nær. Selve renæssancetavlen, hvor nu en del af de nævnte figurer har fundet deres plads på grund af tidligere tiders pietetsfølelse, har Varde-værkstedets karakteristiske fladbuefelter i storstykket; typens oprindelige»løse«sidestykker er her vokset sammen med midtstykket og forbundet med det gennem gesimsen, hvorimod kun midtstykket har undergesims, men i modsætning til sidestykkerne ikke frisefelt, og sidestykkernes selvstændige topstykker er blevet regulære topvinger med ørnehoveder men de har stadig bevaret deres spir blev tavlen nedtaget og igen opsat,»som den gamle var heel brøstfældig«2, og ved denne lejlighed har den sikkert fået sine glatte søjler med lav plint og fantasikapitæler forhøjedes den med en profileret egebjælke 2. Tavlen står nu med rensede farver fra 1746, da regnskabet 2 meddeler, at alteret, prædikestolen, krucifikset, kirkedøren og biktstolen (d. e. skriftestolen) maledes for 143 mark; maleren havde en karl i seks dage til at skrabe den gamle»mølædte«farve af alter og prædikestol; kirken måtte indkøbe 25 bøger guld à 11 sk., 7 bøger sølv à 6 sk., og maleren fik kost i 84 dage. Hvem maleren er, fremgår utvivlsomt af signaturen på altertavlens korsfæstelsesbillede i topfeltet: Joh. Hinr. Brocman(n) pinxit Ao. MDCCXLVI. I storfeltet er, direkte på træet, hvis oprindelige billede sikkert er grundigt afskrabet af karlen ligesom i de andre felter, malet et bevæget alterbillede efter samme forlæg som malerierne i Løgumkloster (Tønder amt) og Asminderød (Frederiksborg amt), mens sidefelternes malerier er erstattet af blå bundfarve for de gotiske figurer. Rammeværket er grønt marmoreret, søjlerne rødt; der er også en del guld på de gotiske figurer og på ornamenter, bl.a. på de gennembrudte»kapitæler«. De gamle indskrifter, med fraktur, er delvis bevarede. Under Kristus som dommer står, med versaler: Gud er Kierlighed 1. Joh. 4,16, over topstykkets korsfæstelsesmaleri:»saa elskede Gud Verden«etc., over nordre sidefelt (med Magdalene) stod oprindelig:»vederqueger mig med Flaskerne«(et citat fra Højsangen 2,5, det sidste ord dog nu rettet til:»balsam«). I søndre felt (med S. Morten):»Eders Lender være ombundene«fra Luc. 12,35, begge interessante, fordi de viser, hvorledes præsten i 1746 har forsøgt at forklare de to gotiske figurer. I postamentfeltet:»prøve sig self«etc. 1. Cor. 11,28, og nederst på den 1747 indlagte bjælke ses Jahves navn med hebraiske bogstaver i kartouche. Sidealter. Fra et sidealter stammer den 142 cm høje Maria med barnet (fig. 9), sengotisk, fra , som, af V. Thorlacius-Ussing påvist 14, er udført af samme mester som Bedsted-madonna (Åbenrå amt), der af Walter Paatz er

10 BEVTOFT KIRKE 897 Fig Bevtoft. 9. Maria med barnet (p. 896) Figurer fra fløjaltertavle (p. 894). tilskrevet»mesteren for de lybske stenmadonnaer«15. Maria står, nu uden krone, med det fyldige hår vældende ned langs skuldrene; hun er iført et meget stofrigt gevandt, delt i over- og underkjortel, og om halsen har hun en perlekæde. Hun rækker Jesusbarnet, der sidder fuldt påklædt på moderens venstre arm, en pære; barnet fik ved restaureringen en ny højre-hånd. Også her er Brocmanns farver (jfr. altertavle), der ikke har meget med de middelalderlige at gøre, nænsomt fremkaldt 1943 af Einar V. Jensen. Maria har mørkebrunt hår ligesom barnet, brunlilla underkjortel samme farve har barnets dragt og grønblå kappe med rødt foer; de tyndsålede, spidsnæsede sko er sorte ligesom perlekransen, karnationen naturlig. På triumfvæggen mod nord på en gammel, fremstikkende planke. Ifølge præsteindberetningen 1754 fandtes en liden sølvplade 1 ½ tomme lang, ½ tomme bred hængende i en silketråd på en af barnets fingre,»som et Mariabillede neden for koret holder i armen«; pladen var»udstukket i lighed af dette samme Danmarks Kirker, Haderslev amt 57

11 898 NØRRE-RANGSTRUP HERRED Fig. 12. Bevtoft. Kristus som verdensdommer mellem menneskets forbedere, fra fløjaltertavle (p. 894). Mariabillede«. Her har utvivlsomt været tale om en votivgave for en opfyldt bøn. Altersølv. Kalk og disk anskaffedes 1736 for 108 mk. hos Friderich Christian Munch, Tønder, i stedet for det sæt, der var gået til grunde ved præstegårdens brand 6, og som må have været fra begyndelsen af 1700 rne, idet det meddeles i en synsforretning 1702, at messehagel, alterklæde og altersølv var bortrøvet i den forrige fejde (svenskekrigene), og at man i 40 år ynkelig havde hjulpet sig med tinkalk og -disk 7. Kalken, der nu har et stort bæger fra , er af almindelig barokform med sekstunget fod og fodplade, hvorpå støbt krucifiks. Det nedre skaftled er profileret med fladrundstav; det øvre skaftled er konisk. Knoppen minder lidt om den på Skrydstrup sygekalk (p. 681), af samme guldsmed. Nu godt 14 cm høj; bægerets diameter er 13,9 cm. Under fodpladen to stempler: F M i fladovalt felt for ovennævnte guldsmed (Bøje 3575) og Tønders bymærke, her et enmastet skib. Bægeret bærer guldsmed W. Nissens mærke, W N, med fraktur (Bøje 1623). Stor, forgyldt disk med graveret cirkelkors, fligede korsarme og skriftbånd med graveret kursiv:»hoc est Corpus Meum«(»dette er mit legeme«). Samme mærker som kalkfoden. Oblatæske og vinkande af plet. Den forrige oblatæske var købt 1845 hos Erich Erichsen i

12 BEVTOFT KIRKE 899 Fig. 13. Bevtoft. Apostelfigurer fra fløjaltertavle (p. 894). Haderslev 6. Den tidligere vinkande, af tin, chokoladekandetype, med slank hals, anvendes nu ikke mere; den anskaffedes og er under bunden stemplet 1841 under en heraldisk lilje, over hvilken nu kun ses mesterens første initial: N. Ved siden af dette stempel er der et andet, ligeledes i oval, af en svævende engel (ɔ: engelsk tin), hvorover...s. Sygekalk, fra 1807, 11,5 cm høj, med rund fod på fliget fodplade; foden bærer et fastnittet, støbt krucifiks, de høje skaftled er sekskantede, den spidsovale knop tværriflet, bægeret lavt og bredt. På foden indprikket: Beftoft Kiercke Kelch Under fodpladen MHP i rektangel, mestermærke for Martin Hinrich Petersen i Haderslev (Bøje 1589). Disk, glat, med samme stempel. (Oblatæsken er gået tabt). *Låg af røgelsekar, gotisk, firsidet, med fire øskenringe og forneden et kvartkugleformet fremspring på hver side (sml. Gram, p. 799). I præstegården. Alterstager, barokke, skænket 1632, 33 cm høje, noget forskellige. På foden graveret skriftbånd med versaler:»til Bevtuft kierch anno 1632«over symmetrisk skjold med sammenskrevet ANB. Processionskrueifikset (fig. 14), fra o. 1425, vel fra samme værksted som altertavlens figurer samt krucifikserne i Branderup (p. 856) og Vonsbæk (p. 514) 57*

13 900 NØRRE-RANGSTRUP HERRED Fig. 14. Bevtoft. Processionskrucifiks (p. 899). og Tønder, har endnu mindelser om 1300 rnes afmagrede type, og de spændte sener fra bryst og hals til arme og skuldre tilhører ligeledes dette århundrede. Den spinkle, velproportionerede figur hænger på et glat kors med hulede cirkelskiver langs kanterne, og foroven har det endnu bevaret armens kvadratiske udvidelse med konkavt cirkelfelt. Nu anbragt på prædikestolshimmelen. Alterskranken med de i amtet velkendte støbejerns-»træer«er fra 1864 eller senere 5. Denne almindelige, halvrunde skranke afløste en tværs over koret gående skranke af træ, der anskaffedes Døbefont, romansk, af granit, egnens arkadetype, svarende til bl.a. Grarup (p.446). Kummen, 90 cm i tvm., har langs mundingen en rundstav, fra hvilken der hænger otte rhombeformede blade ned imellem ligeså mange bueslag med flade relieffer af 1) lilje, 2) fugl, 3) modvendt fugl, 4) treblad, 5) blad mellem volutter, 6) treblad, 7) femblad, 8) treblad, alle de stærkt stiliserede planter på brede stilke. Den terningkapitælformede fods bueslag indeholder treblade på de to modstående sider og flerbladede planter på de to andre. På hjørnerne er der knopper med en lille midtrundstav (Mackeprang: Døbefonte p. 330 f., fra Haderslevværkstedet). Fonten, der ifølge præsteindberetningen 1754 stod nede i kirken under tårnets»hvelling«, kunde efter samme kilde tage næsten en halv tønde vand. Denne bemærkning tyder på, at man ikke på det tidspunkt brugte et fad. Endnu 1857 stod fonten»i den vestre ende af kirken«10, men nu har den plads midt i koret. Fontelåg 1598, af glatte fyrrebrædder, med drejet midtknop over stort, kvadratisk profilfodstykke. Om dette fordybede versaler:»ano domni 1598 T N«, langs lågkanten:»dermed kan ingen vere retferdig«, det sidste ord fornyet sammen med det yderste brædt. Brunmalet, hvorunder skimtes blåt. På loftet. Dåbsfad, moderne, af messing og nævnes kristentøjet, der opbevaredes i præstegården og administreredes af præstekonen. Korbuekrucifiks (fig. 15), efter samme forlæg som Nybøl (Sønderborg amt) og sikkert fra samme værksted, unggotisk, på sengotisk kors og med sengotiske sidefigurer. Den store, 170 cm høje krucifiksfigur, fra o. 1250, gør mere indtryk af at stå end at hænge, skønt fødderne er krydslagte og samlede med een nagle.

14 BEVTOFT KIRKE 901 Fig. 15. Bevtoft. Korbuekrucifiks med sidefigurer (p. 900). Den bærer nu en krone fra istandsættelsen 1943 i stedet for en sekundær tovkrone. Hovedet hælder mod højre, øjnene er åbne, men døde, næsen lang og smal, munden lukket. Håret falder i usymmetriske lokker på begge skuldre, men har endnu mindelser fra den romanske krucifikstypes tredeling, skægget er stridt, ørene angivne. Kroppen er harmonisk, med lille spydvunde. Sidefigurerne, fra begyndelsen af 1500 rne, der kun måler cm, er ikke så godt skårne som krucifikset; sandsynligvis er de, efter stillingerne at dømme, til dels kopieret efter de oprindelige figurer. Også korset er sengotisk med den for tiden karakteristiske hvælvede midtprofil; alle armene ender i smukke, firkløverformede felter med mellemfaldende blade; bjælken, på hvilken side-

15 902 NØRRE-RANGSTRUP HERRED figurerne står, er derimod af nyere dato. Stafferingen er Brocmanns (sml. altertavle) med udpræget bleg karnation hang et krucifiks»efter sædvanlig brug«neden i kirken, hvor dåbens akt forrettes (præsteindb.); men at dette krucifiks endnu 1746 hang over korbuen, fremgår af restaurators iagttagelse af, at det på bagsiden var malet med blåt med aftegning af korbuens form; der var spor efter en bjælke på bagsiden i en bredde af 19 cm og med en afstand af 41 fra nedre endeplades underkant. Nu hænger det på skibets nordvæg. Prædikestol (fig. 16), med reliefskåret årstal Trods det sene årstal er der ingen detailler i stolen, der stilistisk fører den frem over den rene renæssance, og selv med kendskab til de slesvigske og vestjyske snedkeres konservatisme virker årstallet overraskende; egentlig er det kun de T-formede storfelter, der tilhører den sene tid, profilkapitælerne, pilastrene med fylding, de skellagte blade langs storfelterne, hjørnesøjlernes stive prydbælter og hængestykkernes symmetriske beslagornamentik med roset, bosser og spidse akantusblade, alle disse detailler kunde ligeså godt være fra år De karakteristisk udformede hjørnebøjler med semikolonfordybninger og frie, bøjede tænder genfindes på Hjordkær prædikestol (Åbenrå amt). I storfelterne står nu fem gotiske apostelfigurer fra den p. 894 nævnte tavle. Frisens reliefversaler er:»salige ere de som høre Gus (!) ord etc. Lucas II«samt årstallet. Underbaldakinen er svajet og ender i en stor vindrueklase; opgangen er gennem triumfmuren mod syd. Den samtidige himmel, der bærer tre apostelfigurer og det lille processionskrucifiks, har samme form som stolen, polygonal, men med den ene side parallel med triumfvæggen. Oprindelig har det søndre fag dog ikke stødt mod sydvæggen, men har bøjet mod øst ganske som det nordre fag. Denne forandring er sikkert fra 1746 som det nye topstykke, der bærer dette årstal. Indskriften er den kendte:»non vos estis, qui loquimini etc. Matth. 10, 20, det sidste kun malet. Panelværket omkring åbningen i triumfmuren og langs væggen stammer sikkert fra 1746, da Brocmann stafferede stolen (sml. altertavle). Det er hans staffering, der nu er genfremkaldt eller opfrisket: grønne, røde, blå og hvide farver, lidt guld og på søjleskafterne og underbaldakinen marmorering, himmelens underside med hvide stjerner. I stolens postamentfelter læses med versaler, der gentager en ældre skrift:»mennisket lever ikke alleniste af brød«etc. Matth. 4. På indersiden af himmelens frise er der hvidgullig fraktur og versaler:»marcor Oluffsen og Marcor Nielsen / denne / Tied Kirkeverier blev / dette / Arbeide staferet Anno 1645 / i den Maaned Marty / da d. Petrus Nicolai / Wulff var pastor«. På det yngre panel: Ordsprog 4, 6; på det tilsatte topstykke Frederik V.s kronede spejlmonogram. Timeglasarm, af smedejern, foroven afsluttet af liljeagtigt blad, der er forgyldt, armen rødmalet. På prædikestolen (sml. fig. 16). Stolestaderne er fra 1942, renæssanceagtige; de afløste nogle stader fra o.

16 BEVTOFT KIRKE 903 Fig. 16. Bevtoft. Prædikestol 1643 (p. 902) med figurer fra fløjaltertavle flyttedes stolene, to år efter maledes de (og loftet) i 26 dage 2 ; 1754 hedder det i præsteindberetningen, at kirken har tre rader stole for tilhørernes bekvemmelighed og foresloges den midterste række fjernet, så der kunde blive en bred midtgang, men det er åbenbart først sket mellem 1876 og 1887, da regnskaberne viser store udgifter til stolene 3. En lukket præstestol af fyr, fra 1579, ødelagdes ved kirkens sidste restaurering. Den var af skabstype med gitter foroven, østsiden med døren og nordsiden med fire fyldinger forneden. I døren og på dens to flankerende planker var indskåret en stjerneagtig maske, ganske som på brædtet bag pengeblokken i Nustrup (p. 665), og i plankerne var over masken skåret et arkadefelt med pilastre og i selve feltet en vase, fra hvilken der voksede en plante, hvis blade palmetteagtigt fyldte bueslaget. Nederst i den ene arkades rammeværk var, ligeledes indskårne, snørklede minuskler:»kresten sneker«over årstallet

17 904 NØRRE-RANGSTRUP HERRED 1579, skåret to gange. Disse to planker er nu de eneste bevarede og anbragt i tårnrummet. De er lyst ådrede, men herunder er der lysblå farve. Stolen stod i korets sydvestre hjørne, og opgangen til prædikestolen var igennem den. Et *skriftebrædt med 100 huller til tælling af altergæsterne kom 1901 til Flensborg, men afleveredes 1921; nu i præstegården. Vistnok fra en sengotisk degnestol (fig. 17) hidrører to smukke gavle af fyr med bladbøjler og skarpe tovstave mellem spir (toppen afsavet), nu brugt som vanger til en bænk og brunmalede. Måske har også panelet, der tjener som alterbordsforside, hørt til degnestolen. Fire små skamler, fra 1700 rne, med udsavede ben og sarg, indskårne bogstaver og årstal på sæderne; sortmalede. Dørfløj (fig. 4 5) mellem våbenhus og skib muligvis fra 1764 og gjort af smed LP; både årstal og initialer findes indslået i nøglen (fig. 3), der svarer til den i Tislund (p. 920), hvis årstal er Orgel med manual og fodpedal; 10 stemmer. Skal være kommet til kirken o fra Starup kirke. Pengeblok fra 1700 rne, svarende til Fjelstrup (p. 312). I koret. Klingpung. Det smalle jernled, der holder den lille, rentklingende klokke af hvidt metal (sølv?), kan godt være fra 1600 rne; skaft og pose nyere; ude af brug. Degnerækketavle,»forfærdiget Ao af L. Petersen«. Topstykke med naivt maleri af en svævende engel; navnene er malet med gylden kursiv på sort bund, rammen grå, søjlerne marmorerede. I tårnbuen, på søndre vange. Lysekrone fra 1700 rnes første halvdel, ifølge Chronik en skænket»i sin tid«af provstinde Chrystalsin. Topfiguren er en flakt ørn. Der er otte S-formede lysearme med»drejede«pyntespir og muslingeskalformede lyseskåle, herover et tilsvarende antal knoppede, svungne bøjler der ender i hesteagtige hoveder. I koret. De andre kroner er fra Klokke 1855, omstøbt af P. P. Meilstrup, Randers. I præsteindberetningen 1754 hedder det, at kirken kun har en liden klokke (uden våben og indskrift), men før fjendetiden tre, hvoraf den ene blev solgt til Skrydstrup (sml. p. 686). GRAVMINDER Epitafier og mindetavler. 1) O Unge karl Niels Iørgenson Karckgaard, født i Karckgaard 1713, død i Beftoft mølle 14. jan i sit alders 36. år,»hvor hand hafde været Møllersvend 19 aar«; sat af hans husbond mons. Iørgen Flekenberg. Lille, kvadratisk trætavle med udsvejfede kanter, der er malet som store, fligede akantusblade. Gylden fraktur, navnene med kursiv og versaler. På skibets sydvæg.

18 BEVTOFT KIRKE 905 2) O Jomfru Maria Christina Nissen,»aus Ierstal Krug«, født 29. nov. 1745, død 23. april 1749 i sin alders 3. år og 4 måneder. Sat af bedsteforældrene,»der Manhafte Wacht Meister«Oswald lansen og»die Edle Frau Wacht Meisterin«Anna Magdalena lansen. Som foregående og sammesteds. 3) O »Her neden for i nærmeste Gang hviler Enken, Anna Catharina, født Riese i Agerschov Præste-Gaard d. 10. Julii Givt paa Øen Amrum, først med Præsten, Nicolay Outzen i 4re Aar, siden med Præsten Friderich Mechlenborg i 38 Aar. Døde i Beftoft Præste-Gaard d. 21. Apr Hun efterlod 4re Sønner og 2 Døtre«. Gråflammet marmorsten, 94 godt 94 cm, med fordybet kursiv. Vandret riflet ramme, i hjørnerne kvartrosetter og under indskriften fordybet oval med brændende lampe. Rammen mørkegråt malet, rosetterne forgyldte og skriften sort. 4) O »Det indhegnede Gravsted paa denne Kirkegaards nordre Side gjemmer de jordiske Levninger af Iørgen Mechlenburg, Provst for Nørrerang- Fig. 17. Bevtoft. Gavl på degnestol (p. 904). strup Herred, Sognepræst for Beftoft og Tiislund«; født på Amrum 21. sept. 1741, død 17. juli 1808, samt hans anden hustru Iohanne Christine Wind, født i Brøns 14. jan. 1751, død 8. juni 1827, og den ældste datter Anne Cathrine Iespersen, født Mechlenburg, kun kort tid gift med pastor Iespersen i Nebsager, død i barselseng.»dette Minde satte barnlig og søsterlig Kjerlighed de Hedengangne«. Stenart som foregående, cm, med (rødmarmoreret) hulstav langs kanterne; skriveskrift. I korbuens nordre vange. 5) Efter 1850.»Æreminde for frivillig Underofficeer Niels Mortensen Schmidt, fød i Beftoft d. 24. Mai 1827, saaret i Slaget ved Idsted d. 25. Iuli 1850 og død i Kjøbenhavn d. 3 die Aug. s. A.«. Sandstenstavle med udhugget profilramme, cm. Fordybet, forgyldt antikva. I tårnbuens nordre vange. 6) Marmortavle for de faldne i På skibets nordvæg. På søndre korbuekragbånd er der en kalkmalet indskrift med sorte versaler:»anno 1697 Obiit P (eller B) Magdalena Boysens ætat. LXXVI Anno 1698 Obiit B. Christina Eichelin ætat XXV ½«. På nordre kragbånd har været en tilsvarende indskrift, men her er kun bevaret:»anno 1700«. Kirkegårdsmonument, fra 1882, over Hans Andreasen Krüger, det nordslesvigske medlem af den tyske rigsdag, død 1881.

19 906 NØRRE-RANGSTRUP HERRED KILDER OG HENVISNINGER LA. Åbenrå. Tørninglen provstearkiv: sager ang. de enkelte sogne. Bevtoft Bevtoft-Tislund præstearkiv: C. Bevtoft kirkeregnskabsbog Cb. Økonomiske sager B 1 2. Libri datici Bb. Korrespondance Se i øvrigt arkivalier for Tørninglen provsti i almindelighed p. 28. Præsteindberetning til Thurah Chronik 1897 ff. (ved embedet). Synsprotokol 1923 ff. (ved embedet). Kirkeklokkecirkulære af 1918 (NM). Museumsindberetninger af S. A. Claudi-Hansen 1910, P. Kr. Andersen 1939 (loftsmaleri, forundersøgelse af inventar), Einar V. Jensen 1944 (inventar). Undersøgelse og beskrivelse ved Elna Møller, Erik Moltke, og Vibeke Michelsen Haupt I, 397 f. 1 Rhode skriver (p. 471), at»kirkens Patroni S. Nicolai Knokler og Been fandt Hr. Chrystalsin i Alteret i en liden Daase«, men præsteindb nævner udtrykkeligt, at der intet var, som kunde oplyse om kirkens navn og patron (sml. p. 888). 2 Bevtoft-Tislund præstearkiv: kirkergsk Tørninglen provstearkiv: visitatsberetninger Tørninglen provstearkiv: sager ang. de enkelte sogne Ribe bispearkiv: rgsk Ribe bispearkiv: arkidiakonatets kirkergsk. for Tørninglen Notater i Carsten Petersens privatarkiv. 8 Et 1852 omtalt sakristi har næppe været en selvstændig bygning, men en lukket stol (Ribe bispearkiv: arkidiakonatets kirkergsk. for Tørninglen ). 9 I det nuværende skibs nordmur er der knap otte meter fra østhjørnet et spring i soklen, og dette kan måske på en eller anden måde have noget at gøre med den forsvundne bygnings længde. 10 Ribe bispearkiv: bispesager etc I den del af skibet, der er romansk, ligger loftsbjælkerne meget tættere end i den vestre del, hvilket meget vel kan være gentagelse af ældre forhold. 12 Ribe bispearkiv: Nr.-Rangstrup hrd Ved restaureringen 1943 fandtes under en fyrretræsplade på alterbordet tre fyrretræsklodser med blyantsskrift: 1)»Den 16 Juli Aar 1876 har Snedkermester H. Søth fra Wojens og N. J. Lund fra Beftoft rettet Altertavlen. 2) Niels Peter Müller Snedker, Hadersleben. 3) Da Kirken repareredes i Aaret 1876 var Andresen Præst og Provst i Beftoft, Lorentzen var Degn, Rudebek Yperste Præst. Alteret, Prædikestolen er blevet staaende af det gamle, da tillige Præstens Stol og Laaget til Fonten. C. Lorentzen Degn«[»ypperstepræsten«Rudebek var registerfører]. 14 Danmarks Billedhuggerkunst, red. af V. Thorlacius- Ussing, 1950, p Walter Paatz: Bernt Notke und sein Kreis, Berlin 1939, p Bevtoft-Tislund præstearkiv: korrespondance Fig. 18. Bevtoft 1799.

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen SOLRØD SOGN Solrød sogn har i århundreder kun bestået af Solrød landsby med omliggende marker og landsbykirken påbegyndt omkring år 1200 er sognets ældste hus.

Læs mere

Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Farendløse. Ydre, set fra Sydøst. FARENDLØSE KIRKE RINGSTED HERRED Kirken, der er Anneks til Nordrup, nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 under Almstofte Len (»exactio«) med 2 Ploves Land

Læs mere

Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. MUSSE HERRED

Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. MUSSE HERRED Fig. 1. Vester-Ulslev. Ydre, set fra sydøst. Aa. Rl. 1952 VESTER-ULSLEV KIRKE MUSSE HERRED Efter reformationen hørte kirken under kronen, og med Aalholm len indgik den i dronning Sophies livgeding 1. 1689

Læs mere

Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED

Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED h. m. 1936 Fig. 1. Jørsby. Ydre, set fra Sydvest. JØRSBY KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Kirken, der indtil 1905 var annekteret Sejerslev 1, er nu Anneks til Ejerslev. Ejendomsforholdene falder fra Reformationen

Læs mere

Fig. 1. Nørre Ørslev. Ydre, set fra nordøst. NØRRE ØRSLEV KIRKE FALSTERS SØNDER HERRED

Fig. 1. Nørre Ørslev. Ydre, set fra nordøst. NØRRE ØRSLEV KIRKE FALSTERS SØNDER HERRED Fig. 1. Nørre Ørslev. Ydre, set fra nordøst. Aa. RI. 1942 NØRRE ØRSLEV KIRKE FALSTERS SØNDER HERRED Kirken var 1650 1890 anneks til Karleby 1. Den indgik i det falsterske ryttergods, indtil den på auktionen

Læs mere

SKRYDSTRUP KIRKE GRAM HERRED

SKRYDSTRUP KIRKE GRAM HERRED Fig. 1. Skrydstrup. Ydre, set fra sydvest. E. M. 1953 SKRYDSTRUP KIRKE GRAM HERRED D er findes ingen ældre tradition om, hvem kirken i katolsk tid var viet til 1 ; med nogen sandsynlighed tør man vel antage,

Læs mere

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east.

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. 3221 Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. mod gavlen. Den fornødne reparation var, sammen med en række andre, så bekostelig, at kirken fik

Læs mere

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Helligaandshuset i Slagelse forekommer første Gang 1372 og samtidig nævnes

Læs mere

Fig. 1. Vemmelev. Ydre, set fra Sydøst. VEMMELEV KIRKE SLAGELSE HERRED

Fig. 1. Vemmelev. Ydre, set fra Sydøst. VEMMELEV KIRKE SLAGELSE HERRED Fig. 1. Vemmelev. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1931 VEMMELEV KIRKE SLAGELSE HERRED Kirken nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med en halv Plovs Land og svarede da 2 Mark 1. 1688 fik Niels Christoffersen

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm Indvendig istandsættelse Kalkede vægge Redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN November 2015 Orientering Skt. Peders kirkes indre - våbenhus, skib, kor, apsis og tårnrum

Læs mere

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012.

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012. Longelse kirke Kirken, som er højt placeret med udsigt til Langelandsbæltet og Lolland, er en middelalderkirke, med romansk skib og sengotisk lanhuskor. Våbenhus i syd, sakristi i nord og tårn i vest.

Læs mere

Fig. 1. Rested. Ydre, set fra Sydvest. RESTED KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED

Fig. 1. Rested. Ydre, set fra Sydvest. RESTED KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED Fig. 1. Rested. Ydre, set fra Sydvest. E. Horskjær 1939 RESTED KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED Kirken, der var Anneks til Karby indtil 18. April 1903 1, da Rested blev et eget Pastorat, ejedes o. 1630 og 1666

Læs mere

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 RUTS KIRKE Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 1 Indledning Ruts Kirke står overfor en indvendig vedligeholdelse i de kommende år. Menighedsrådet har

Læs mere

Fig. 1. Græshave. Ydre, set fra nordøst. GRÆSHAVE KIRKE LAALANDS SØNDER HERRED

Fig. 1. Græshave. Ydre, set fra nordøst. GRÆSHAVE KIRKE LAALANDS SØNDER HERRED Fig. 1. Græshave. Ydre, set fra nordøst. GRÆSHAVE KIRKE LAALANDS SØNDER HERRED Kirken har siden reformationen været anneks til Gloslunde. Om dens ejerforhold i middelalderen er intet oplyst, men den tilhørte

Læs mere

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk Fuglsbølle kirke er bygget i middelalderen og har et romansk skib samt et sengotisk langhuskor. Våbenhus i syd samt sakristi i nord. Kirken har ikke tårn, men over kirkens vestgavl en tagrytter med spåndækket

Læs mere

Systemet i»sønderjylland«, der omfatter de fire danske amter, Haderslev,

Systemet i»sønderjylland«, der omfatter de fire danske amter, Haderslev, INDLEDNING Systemet i»sønderjylland«, der omfatter de fire danske amter, Haderslev, Tønder, Åbenrå og Sønderborg, er i hovedsagen det samme som i de tidligere publicerede amter, og nedenstående vejledning

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west.

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west. 4590 BJERGE HERRED Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen 2017. Tower seen from the west. 4592 BJERGE HERRED Fig. 18. Tårnets søndre glamhul, inderside (s. 4592). Foto Arnold Mikkelsen

Læs mere

Fig. 1. Sønderup. Ydre, set fra Nord. SØNDERUP KIRKE SLAGELSE HERRED

Fig. 1. Sønderup. Ydre, set fra Nord. SØNDERUP KIRKE SLAGELSE HERRED Fig. 1. Sønderup. Ydre, set fra Nord. V. H. 1930 SØNDERUP KIRKE SLAGELSE HERRED Kirken omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med een Plovs Land og svarede da 1 Mark 1. Ved det Antvorskovske Rytterdistrikts

Læs mere

Kirker i Horsens og omegn

Kirker i Horsens og omegn Kirker i Horsens og omegn Vor Frelsers Kirke Vor Frelsers Kirke fra ca. 1225 er byens ældste. Den var oprindeligt et kongeligt ejet kapel, kaldet Skt. Jacobs kapel. Dette kapel blev besøgt af mange rejsende,

Læs mere

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydøst. NE fot. 1984. Südostansicht der Kirche. GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Filialkirken i Gredstedbro er opført 1924-25 under ledelse af arkitekt Axel Hansen 1 nær den nordøstlige

Læs mere

Fig. 1. Glim. Ydre, set fra Sydvest. GLIM KIRKE SØMME HERRED

Fig. 1. Glim. Ydre, set fra Sydvest. GLIM KIRKE SØMME HERRED Fig. 1. Glim. Ydre, set fra Sydvest. GLIM KIRKE SØMME HERRED Kirken, der er Anneks til Rorup (Ramsø Hrd.), tilhørte i Middelalderen Roskilde Vor Frue Kloster, hvis Besiddelse stadfæstedes af Paven 1257,

Læs mere

Fig. 1. Bogø. Ydre, set fra Sydøst. BOGØ KIRKE MØNBO HERRED

Fig. 1. Bogø. Ydre, set fra Sydøst. BOGØ KIRKE MØNBO HERRED Fig. 1. Bogø. Ydre, set fra Sydøst. Hude 1904 BOGØ KIRKE MØNBO HERRED Øen, der i Kong Valdemars Jordebog nævnes som Krongods, blev 1689 lagt til Møns Amt og ved Salget af det mønske Krongods 1769 afhændet

Læs mere

Kirken den er et gammelt

Kirken den er et gammelt ESTVAD KIRKE Kirken den er et gammelt hus Sådan skrev Grundtvig i 1853. Her hos os, i Estvad og Rønbjerg sogne, passer citatet glimrende. Vores 2 kirker er gamle huse, men de er levende rammer for sognenes

Læs mere

Galten kirke. Nyrenoveret og med ny kirkekunst

Galten kirke. Nyrenoveret og med ny kirkekunst Galten kirke Nyrenoveret og med ny kirkekunst Kunstner: Peter Brandes Peter Brandes har lavet altertavlen, altertæppet og de 10 glasmalerier i vinduerne. Arkitekt: Jane Havshøj Jane Havshøj har designet

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Fig. 1. Vust. Ydre, set fra Sydøst. VUST KIRKE VESTER-HAN HERRED

Fig. 1. Vust. Ydre, set fra Sydøst. VUST KIRKE VESTER-HAN HERRED Fig. 1. Vust. Ydre, set fra Sydøst. E. M.1938 VUST KIRKE VESTER-HAN HERRED Kirken, der er Anneks til Klim, ejedes endnu 1666 af Kongen 1. 8. Oktober 1721 blev Kirketienden«med Reservation af Jus vocandi«tilskødet

Læs mere

Kirker og ødekirker rundt om Horsens

Kirker og ødekirker rundt om Horsens Kirker og ødekirker rundt om Horsens I skal nu på jagt efter en lille del af de mange spændende kirker, der ligger rundt om Horsens. I kommer til at besøge kirker fra forskellige perioder, kirker bygget

Læs mere

Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621

Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621 numismatisk rapport 97 7 Varianter af Christian IV kronemønt 1618-1621 Når man ser på de pragtfulde kronemønter fra perioden 1618 til 1621 er der et utal af varianter, som fortjener en nærmere beskrivelse.

Læs mere

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg 1378 rudkøbing kirke En ejendommelig, større niche sydligst i østvæggen (fig. 22) rækker dybt ind i muren, hvor den udgør et lille, hvælvet kammer, 95 cm bredt, 42 cm dybt og 110 cm højt; den fladbuede

Læs mere

Fig. 1. Møgeltønder. Ydre, set fra nordøst. MØGELTØNDER KIRKE TØNDER-HØJER-LØ HERREDER

Fig. 1. Møgeltønder. Ydre, set fra nordøst. MØGELTØNDER KIRKE TØNDER-HØJER-LØ HERREDER Fig. 1. Møgeltønder. Ydre, set fra nordøst. V. M. 1954 MØGELTØNDER KIRKE TØNDER-HØJER-LØ HERREDER Kirken, der var viet S. Nicolai 1 (sml. Nicolaus-figur p. 1310), betalte 8 sk. engelsk i cathedraticum

Læs mere

652 FREDERIKSSUND E.M. 1962. Fig. 1. Frederikssund. Ydre, set fra vest. FREDERIKSSUND KIRKE

652 FREDERIKSSUND E.M. 1962. Fig. 1. Frederikssund. Ydre, set fra vest. FREDERIKSSUND KIRKE 652 FREDERIKSSUND Fig. 1. Frederikssund. Ydre, set fra vest. E.M. 1962 FREDERIKSSUND KIRKE UDE SUNDBY KIRKE de Sundby omtales af Saxe, og man ved, at byen 14. maj 1315, af den senere Christoffer II., blev

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Linå Kirke d. 21/10 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Linå Kirke d. 21/10 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Linå Kirke d. 21/10 2011 Linå sogn, Gjern hrd., Århus amt., Stednr. 16.01.05 Rapport ved museumsinspektør Anders C. Christensen Okt. 2009 J.nr. 1025/2011 Indhold:

Læs mere

HJERPSTED KIRKE. Fig. 1. Hjerpsted. Ydre, set fra sydøst. TØNDER-HØJER-LØ HERREDER

HJERPSTED KIRKE. Fig. 1. Hjerpsted. Ydre, set fra sydøst. TØNDER-HØJER-LØ HERREDER Fig. 1. Hjerpsted. Ydre, set fra sydøst. L. L. 1955 HJERPSTED KIRKE TØNDER-HØJER-LØ HERREDER K irken fra 1921»indtil videre«anneks til Emmerlev 1, der ifølge Haupt gjaldt for den ældste i egnen, omtales

Læs mere

Alle tiders tumleplads

Alle tiders tumleplads lle tiders tumleplads 10 Gør Det Selv 10/2001 Det -formede legehus har alt, hvad der skal til, når børnene leger. Det er spændende og en lille smule farligt alligevel er det en solid og billig konstruktion.

Læs mere

2346 nørvang herred. Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen South door of nave.

2346 nørvang herred. Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen South door of nave. 2346 nørvang herred Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen 2015. South door of nave. øster nykirke 2347 Fig. 11. Skibets syddør set indefra (s. 2348-49 note 46). Foto Arnold

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. J.nr. Faxe sogn, Fakse hrd., Præstø amt., Stednr. SBnr.

Læs mere

Kirken kom efter Reformationen under Kronen 1. Ved kgl. Skøde af 11. Nov. 1720 ALSTED KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED

Kirken kom efter Reformationen under Kronen 1. Ved kgl. Skøde af 11. Nov. 1720 ALSTED KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED V. H. 1936 Fig. 1. Alsted. Ydre, set fra Syd. ALSTED KIRKE MORSØ NØRRE-HERRED Kirken kom efter Reformationen under Kronen 1. Ved kgl. Skøde af 11. Nov. 1720 blev Kirketienden uden Kaldsret bortskødet til

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Falling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 22. og 28. august 2012. J. 868/2012 Stednr. 15.02.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur

Læs mere

Fig. 1. Skørpinge. Ydre, set fra Sydøst. SKØRPINGE KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HERRED

Fig. 1. Skørpinge. Ydre, set fra Sydøst. SKØRPINGE KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HERRED Fig. 1. Skørpinge. Ydre, set fra Sydøst. M. M. 1907 SKØRPINGE KIRKE VESTER FLAKKEBJERG HERRED Kirken nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med Jorder til en halv Mark (»terras ad dimidiam marcam«)

Læs mere

SKITSEPROJEKTER, SELSKABET FOR KIRKELIG KUNST 2008

SKITSEPROJEKTER, SELSKABET FOR KIRKELIG KUNST 2008 SKITSEPROJEKTER, SELSKABET FOR KIRKELIG KUNST 2008 Keramiker Karen Bennicke Altersølv i aluminium i de fem liturgiske farver. Projektet består af følgende elementer: Fem forskellige kalke i anodiseret

Læs mere

Fig. 1. Tinglev. Ydre, set fra sydøst. TINGLEV KIRKE SLOGS HERRED

Fig. 1. Tinglev. Ydre, set fra sydøst. TINGLEV KIRKE SLOGS HERRED Fig. 1. Tinglev. Ydre, set fra sydøst. E. M. 1956 TINGLEV KIRKE SLOGS HERRED Kirken, der ifølge en sen tradition var viet S. Leonhard og var et vikarie 1, betalte 6 skilling lybsk i cathedraticum (sml.

Læs mere

Fig. 1. Karleby. Ydre, set fra syd. FALSTERS SØNDER HERRED

Fig. 1. Karleby. Ydre, set fra syd. FALSTERS SØNDER HERRED Fig. 1. Karleby. Ydre, set fra syd. Aa. Rl. 1942 KARLEBY KIRKE FALSTERS SØNDER HERRED Kirken siges ifølge een senere kilde i middelalderen at have været viet til S. Jørgen 1, efter en anden til S. Morten

Læs mere

Fig. 1. Halk. Ydre, set fra syd. HALK KIRKE HADERSLEV HERRED

Fig. 1. Halk. Ydre, set fra syd. HALK KIRKE HADERSLEV HERRED Fig. 1. Halk. Ydre, set fra syd. Hude fot. HALK KIRKE HADERSLEV HERRED Kirken var i middelalderen viet S. Jakob 1 (sml. døbefont p. 465); oprindelig var den biskoppeligt patronat og betalte 24 skilling

Læs mere

Fig. 1. Bjolderup. Ydre, set fra sydøst. BJOLDERUP KIRKE RISE HERRED

Fig. 1. Bjolderup. Ydre, set fra sydøst. BJOLDERUP KIRKE RISE HERRED Fig. 1. Bjolderup. Ydre, set fra sydøst. N. E. 1956 BJOLDERUP KIRKE RISE HERRED Kirken skal i katolsk tid have været viet Jomfru Maria 1. Cathedralieumafgiften udgjorde 24 skilling lybsk (jfr. p. 1718).

Læs mere

Fig. 1. Rødovre. Ydre, set fra Syd. RØDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED

Fig. 1. Rødovre. Ydre, set fra Syd. RØDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED Fig. 1. Rødovre. Ydre, set fra Syd. RØDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED Rødovre (tidligere Aworthæ ofræ) Kirke tilhørte 1313 Københavns Kapitel 1. Ved Reformationen overgik Jus patronatus til Kongen 2, men

Læs mere

S k r ø b e l e v k i r k e

S k r ø b e l e v k i r k e Skrøbelev kirke DK Skrøbelev kirkes alder kan ikke siges helt nøjagtigt, men efter dens stil og byggemåde må den, ligesom en stor del af de danske landsbykirker, stamme fra 1100-tallet. I sin bog om Langelands

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Stavning sogn, Bølling hrd., Ringkøbing amt., Stednr. 18.01.09 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen 5. februar 2011

Læs mere

Kirken har været viet S. Margrete 1. 1336 blev den af hertuginde Ingeborg af Sverige, TORUP KIRKE* STRØ HERRED

Kirken har været viet S. Margrete 1. 1336 blev den af hertuginde Ingeborg af Sverige, TORUP KIRKE* STRØ HERRED Fig. 1. Torup. Ydre, set fra sydøst. H. J. 1970 TORUP KIRKE* STRØ HERRED Kirken har været viet S. Margrete 1. 1336 blev den af hertuginde Ingeborg af Sverige, Halland og Samsø, der hævdede at være dens

Læs mere

Fig. 1. Nordrup Kirke. Ydre, set fra Nordøst. NORDRUP KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Nordrup Kirke. Ydre, set fra Nordøst. NORDRUP KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Nordrup Kirke. Ydre, set fra Nordøst. C. A. J. 1913 NORDRUP KIRKE RINGSTED HERRED Kirken nævnes i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med een Plovs Land og svarede da 10 Øre 1. 1687 fik Kancelli-,

Læs mere

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Søllested Kirke Undersøgelser i forbindelse med genåbning af vinduer i apsis

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Søllested Kirke Undersøgelser i forbindelse med genåbning af vinduer i apsis Søllested Kirke J.nr. NMII 517/2007 Lollands Sdr. Hrd. Maribo Amt Nationalmuseets Kirkeundersøgelser Søllested Kirke Undersøgelser i forbindelse med genåbning af vinduer i apsis Ved Henriette Rensbro 26.

Læs mere

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift Ans Kirke Grønbæk Sogn,Viborg Stift ANS KIRKE Ans kirke bærer præg af at være en nyere kirke. Godt nok er den øst/vest vendt som de gamle landsbykirker. Men med kor og apsis mod vest, våbenhus mod øst

Læs mere

Fig. 1. Uvelse. Kirken set fra nord. UVELSE KIRKE LYNGE-FREDERIKSBORG HERRED

Fig. 1. Uvelse. Kirken set fra nord. UVELSE KIRKE LYNGE-FREDERIKSBORG HERRED Fig. 1. Uvelse. Kirken set fra nord. J. A. Bundβaard 19.'i7 UVELSE KIRKE LYNGE-FREDERIKSBORG HERRED Om kirkens forhold i middelalderen synes intet oplyst, sognet er dog nævnt i Roskildebispens jordebog

Læs mere

SEEST KIRKE ANST HERRED

SEEST KIRKE ANST HERRED Fig. 1. Kirken set fra sydøst. NJP fot. 1992. Südostansicht der Kirche. SEEST KIRKE ANST HERRED Sognet, der nævnes i dokumenterne første gang 1459, 1 hørte oprindelig til Sønderjylland og til Slesvig stift,

Læs mere

Guldbjerg kirke. Skovby herred, 5400 Bogense

Guldbjerg kirke. Skovby herred, 5400 Bogense Guldbjerg kirke Skovby herred, 5400 Bogense Beliggenhed: På Nordfyns moræneflade, den såkaldte Sletten, danner enkelte, ejendommeligt formede bakker en kontrast til det flade landskab. Gennem Guldbjerg

Læs mere

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Allerslev Kirke Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Opførelse Kirkeskibet er nederst bygget af groft tilhuggede grønsandskalksten fra Køge Å, nær Lellinge. Der er så bygget

Læs mere

Fig. 1. Vrangstrup. Ydre, set fra Sydøst. VRANGSTRUP KIRKE TYBJERG HERRED

Fig. 1. Vrangstrup. Ydre, set fra Sydøst. VRANGSTRUP KIRKE TYBJERG HERRED Fig. 1. Vrangstrup. Ydre, set fra Sydøst. H. M. 1914 VRANGSTRUP KIRKE TYBJERG HERRED Kirken, der er Anneks til Sandby, blev 20. Maj 1679 sammen med Hovedkirken tilskødet Rolle Luxdorph til Sørup (se S.

Læs mere

1. Hus fra yngre stenalder

1. Hus fra yngre stenalder . Hus fra yngre stenalder ca. 400 før Kristus Dette hus er det ældste, der blev fundet i. Det er fra overgangen mellem enkeltgravstid og dolktid, ca. 400 f. Kr. Huset er ca. m langt og m bredt. Det er

Læs mere

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Hans Viborg Kristensen, Naturhistorisk Museum april 2016 Der findes 15 paddearter og 5 krybdyrarter, der er almindeligt forekommende i Danmark. Denne nøgle

Læs mere

Af katolske præster kendes foruden»hr. Peer af Verninge«10 også Michael Jacobsen (-1508-51-), hvis navn

Af katolske præster kendes foruden»hr. Peer af Verninge«10 også Michael Jacobsen (-1508-51-), hvis navn 3201 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2014. The church seen from the south east. Verninge kirke odense herred Historisk indledning. Senest ved reformationen må kirken være kommet under

Læs mere

Fig. 1. Lyngby. Ydre, set fra Nordvest. (KONGENS) LYNGBY KIRKE SOKKELUNDS HERRED

Fig. 1. Lyngby. Ydre, set fra Nordvest. (KONGENS) LYNGBY KIRKE SOKKELUNDS HERRED Fig. 1. Lyngby. Ydre, set fra Nordvest. (KONGENS) LYNGBY KIRKE SOKKELUNDS HERRED Kirken har muligvis fra første Færd tilhørt Kongen Sognet, der fra gammel Tid var Krongods, kaldes 1463 Koningx Lyngby.

Læs mere

Fig. 1. Vejerslev. Ydre, set fra Nordøst. VEJERSLEV KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED

Fig. 1. Vejerslev. Ydre, set fra Nordøst. VEJERSLEV KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED Fig. 1. Vejerslev. Ydre, set fra Nordøst. H. M. 1936 VEJERSLEV KIRKE MORSØ SØNDER-HERRED Kirken var vistnok i katolsk Tid viet til S. Peter (sml. Klokke S. 868). Efter Reformationen tilhørte den Kronen,

Læs mere

Fig. 1. Nakskov. Ydre, set fra nordvest.

Fig. 1. Nakskov. Ydre, set fra nordvest. Fig. 1. Nakskov. Ydre, set fra nordvest. Aa. Rl. 1945 NAKSKOV KIRKE Nakskov er formentlig grundlagt i Valdemar Sejrs kongedage 1 ; byen nævnes i købstadslisten i Valdemars jordebog og modtog i løbet af

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. J. 752/2012 Stednr. 15.02.05 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur 1. Nordre

Læs mere

Fig. 1. Freerslev. Ydre, set fra Sydøst. FREERSLEV KIRKE RINGSTED HERRED

Fig. 1. Freerslev. Ydre, set fra Sydøst. FREERSLEV KIRKE RINGSTED HERRED Fig. 1. Freerslev. Ydre, set fra Sydøst. P. N. 1929 FREERSLEV KIRKE RINGSTED HERRED Kirken, der fra 1550 erne, var Anneks til Ulse (Fakse Hrd., Præstø Amt) og fra 1775 til Haslev, nævnes i Roskildebispens

Læs mere

Fig. 1. Tune. Ydre, set fra Sydost. TUNE KIRKE TUNE HERRED

Fig. 1. Tune. Ydre, set fra Sydost. TUNE KIRKE TUNE HERRED Fig. 1. Tune. Ydre, set fra Sydost. M. M.1908 TUNE KIRKE TUNE HERRED Kirken er, i hvert Fald siden 1572 1, Anneks til Snoldelev, til hvilken Roskilde Kapitel havde Kaldsretten (sml. S. 1020), og Sognepræsterne

Læs mere

Fig. 1. Toreby. Ydre, set fra nordøst. MUSSE HERRED

Fig. 1. Toreby. Ydre, set fra nordøst. MUSSE HERRED Fig. 1. Toreby. Ydre, set fra nordøst. V. H.1941 TOREBY KIRKE MUSSE HERRED Kirken, der er viet til S. Mikael 1, tilhørte i middelalderen kronen 2 og forblev efter reformationen under denne, under Aalholms

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. J. 685/2009 Stednr. 03.01.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 4. marts 2010.

Læs mere

Kulturhistorisk værdi 2 Kulturhistorisk vurdering Bygningen er et fint eksempel på det hospitalsbyggeri, som amterne

Kulturhistorisk værdi 2 Kulturhistorisk vurdering Bygningen er et fint eksempel på det hospitalsbyggeri, som amterne Alléen 14 - Lindely Beskrivelse Alléen 14, 1841 ff. Alléhuset Generel: Grundmuret, gulmalet længehus i 1½ etage over høj kælder. Profileret og hvidmalet hovedgesims. Sokkel af tilhugne granitsten. I gadefacaden

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

El. M. 1954. Fig. 1. Brøns. Ydre, set fra syd. BRØNS KIRKE HVIDING HERRED

El. M. 1954. Fig. 1. Brøns. Ydre, set fra syd. BRØNS KIRKE HVIDING HERRED El. M. 1954 Fig. 1. Brøns. Ydre, set fra syd. BRØNS KIRKE HVIDING HERRED Kirken skal være viet S. Wilhadus 1. Til belysning af kirkens forhold i ældre tid kan nævnes, at Brøns forekommer i kong Valdemars

Læs mere

Fig. 1. Hejninge. Ydre, set fra Sydøst. HEJNINGE KIRKE SLAGELSE HERRED

Fig. 1. Hejninge. Ydre, set fra Sydøst. HEJNINGE KIRKE SLAGELSE HERRED Fig. 1. Hejninge. Ydre, set fra Sydøst. V. H. 1980 HEJNINGE KIRKE SLAGELSE HERRED Hejninge, der omtales i Roskildebispens Jordebog o. 1370 med 3 Agre (»tres agros in terris«) og da svarede 1 Mark 1, var

Læs mere

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Kort over Vandel by tegnet af den tyske ingeniør G.B.Z. Rothe den 21. marts 1944. Tre måneder før de sidste indbyggere forlod

Læs mere

6332 KIRKERNE I SILKEBORG

6332 KIRKERNE I SILKEBORG Fig. 1. Parti af Østre Kirkegård med begravelse for skolestifteren Theodora Lang ( 1935) og hendes familie. Foto EN 2006. Part of Østre Kirkegård with tombs of the school founder Theodora Lang and her

Læs mere

Fig. 1. Højst. Ydre, set fra vest. HØJST KIRKE SLOGS HERRED

Fig. 1. Højst. Ydre, set fra vest. HØJST KIRKE SLOGS HERRED Fig. 1. Højst. Ydre, set fra vest. E. M. 1954 HØJST KIRKE SLOGS HERRED Navnet på kirkens værnehelgen er ikke overleveret i skriftlige kilder, men da det bevarede sidealterskabs (p. 1576) oprindelige plads

Læs mere

SKÆVINGE KIRKE. Helsingør Stift, Hillerød Provsti. Præster ved Skævinge Kirke siden reformationen

SKÆVINGE KIRKE. Helsingør Stift, Hillerød Provsti. Præster ved Skævinge Kirke siden reformationen SKÆVINGE KIRKE Helsingør Stift, Hillerød Provsti Præster ved Skævinge Kirke siden reformationen 1536 Peder Bendtsen (munk i Ebelholt Kloster) 1559 Peder Nielsen 1604 Hans. (født i Strø) 1608 Søren Pedersen

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Børglum Klosterkirkes kirkegård

Nationalmuseets Kirkeundersøgelser. Børglum Klosterkirkes kirkegård Børglum Kirke J.nr. NMII 954/2007 Børglum Hrd. Hjørring Amt Stednr. 100102 Nationalmuseets Kirkeundersøgelser Børglum Klosterkirkes kirkegård Overvågning af nedrivning af mur på kirkegårdens nordside 17.-18.

Læs mere

5 billeder fra Jemen af Tom Christoffersen En subjektivt arabistisk læsning

5 billeder fra Jemen af Tom Christoffersen En subjektivt arabistisk læsning 5 billeder fra Jemen af Tom Christoffersen En subjektivt arabistisk læsning af forskningsbibliotekar Stig T. Rasmussen i Billede nr. 1 viser en dreng, der med front mod betragteren sidder på toppen af

Læs mere

Nordborg Kirkes bygningshistorie

Nordborg Kirkes bygningshistorie Nordborg Kirkes bygningshistorie En summarisk beskrivelse - med udgangspunkt i beskrivelsen i Danmarks Kirker samt iagttagelser gjort under facaderenovering og gennemgang af tagværk i forbindelse med forberedelser

Læs mere

Fig. 1. Højer. Ydre, set fra syd. HØJER KIRKE HØJER FLÆKKE

Fig. 1. Højer. Ydre, set fra syd. HØJER KIRKE HØJER FLÆKKE Fig. 1. Højer. Ydre, set fra syd. E. M. 1956 HØJER KIRKE HØJER FLÆKKE Kirken, der tidligst nævnes i»ribe 01demoder«s kirkeliste 1 (o. 1325 50), var viet S. Peder 2 (jfr. kilde og altertavle). I kong Valdemars

Læs mere

Flonellografvejledninger til Hvem er Gud? Bog 3 i Søndagsskolernes tekstoplæg for børn.

Flonellografvejledninger til Hvem er Gud? Bog 3 i Søndagsskolernes tekstoplæg for børn. Flonellografvejledninger til Hvem er Gud? Bog 3 i Søndagsskolernes tekstoplæg for børn. (Der henvises til Betty Lukens flonellograf og hæftet: Betty Lukens. Through the Bible in Felt. Teacher s manual.

Læs mere

2564 HJERM HERRED. Fig. 12. Ydre set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Exterior seen from the south east.

2564 HJERM HERRED. Fig. 12. Ydre set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Exterior seen from the south east. 2562 HJERM HERRED Fig. 8-9. 8. Prospekt set fra nordøst. Tegnet af V. Koch 1891. 9. Plan. 1:300. Målt og tegnet af V. Koch 1891. 8. View from the north east. 9. Plan. BUR KIRKE 2563 Fig. 10-11. Snit og

Læs mere

V. H. 1931 Fig. 1. Fensmark. Ydre, set fra Syd. FENSMARK KIRKE TYBJERG HERRED

V. H. 1931 Fig. 1. Fensmark. Ydre, set fra Syd. FENSMARK KIRKE TYBJERG HERRED V. H. 1931 Fig. 1. Fensmark. Ydre, set fra Syd. FENSMARK KIRKE TYBJERG HERRED Kirken var efter et i 1486 udstedt Bispeafladsbrev indviet til Vor Frue 1. Jus patronatus tilskødedes 5. Marts 1687 Otte Krabbe

Læs mere

KORNERUP KIRKE SØMME HERRED

KORNERUP KIRKE SØMME HERRED ,r O Fig. 1. Kornerup. Ydre, set fra Nord. KORNERUP KIRKE SØMME HERRED K irken, der var viet til S. Andreas, var tidligere Anneks til Svogerslev, men blev siden selv Hovedkirke 1. Bygningen, der er en

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

SODERUP KIRKE MERLØSE HERRED

SODERUP KIRKE MERLØSE HERRED Fig. 1. Kirken og kirkegården, set fra luften. HS fot. 1961. The church and churchyard seen from the air. SODERUP KIRKE MERLØSE HERRED Kirken, der i Roskildebispens jordebog 1 er opført med en afgift på

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hørby Kirke d. 23. maj 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hørby Kirke d. 23. maj 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hørby Kirke d. 23. maj 2011 Hørby sogn, Tuse hrd., Holbæk amt., Stednr. 03.07.05 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro maj 2011 J.nr. 760/2011 Indhold: 1.

Læs mere

Fig. 1. Allinge. Ydre, set fra syd.

Fig. 1. Allinge. Ydre, set fra syd. Fig. 1. Allinge. Ydre, set fra syd. E. S. 1952 ALLINGE KIRKE Kirken, der 1569 kaldes»alende Capell«1, overgik ved reformationen fra ærkebispen til kronen, men er nu selvejende (sml. Rønne s. 36). Kirken

Læs mere

HØRBY KIRKE TUSE HERRED

HØRBY KIRKE TUSE HERRED Fig. 1. Kirken, set fra øst. NE fot. 1981. - The church seen from the east. HØRBY KIRKE TUSE HERRED Kirken er opført i Roskildebispens jordebog med en afgift på 2 mk. 1 Sognepræst er nævnt med års mellemrum

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

UHUL1. Fig. 1. Hvidovre. Ydre, set fra Sydøst. HVIDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED

UHUL1. Fig. 1. Hvidovre. Ydre, set fra Sydøst. HVIDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED .C M UHUL1 Fig. 1. Hvidovre. Ydre, set fra Sydøst. HVIDOVRE KIRKE SOKKELUNDS HERRED Hvidovre (opr. Ovreydre, sml. Kalk S. 323) Kirke hørte vistnok før Reformationen, ligesom Rødovre og de fleste af Kirkerne

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Ønslev Kirke d. 18. august 2009.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Ønslev Kirke d. 18. august 2009. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Ønslev Kirke d. 18. august 2009. Ønslev sogn, Falsters Nr. hrd., Maribo amt., Stednr. 07.01.15 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro april 2010 J.nr.

Læs mere

Kirken var viet til S. Thomas 1. På Eskilsø i Roskilde Fjord grundlagdes engang for ESKILSØ KLOSTERKIRKE

Kirken var viet til S. Thomas 1. På Eskilsø i Roskilde Fjord grundlagdes engang for ESKILSØ KLOSTERKIRKE Fig. 1. Eskilsø. Ruinen set fra nord, M. Mackeprang 1911 ESKILSØ KLOSTERKIRKE SEI.SØ SOGN, HORNS HERRED Kirken var viet til S. Thomas 1. På Eskilsø i Roskilde Fjord grundlagdes engang for 1145 et samfund

Læs mere

Villerslev - en landsbykirke i Thy Af Erik Hargaard, Vibberstofivej 8, Villerslev

Villerslev - en landsbykirke i Thy Af Erik Hargaard, Vibberstofivej 8, Villerslev Villerslev - en landsbykirke i Thy Af Erik Hargaard, Vibberstofivej 8, Villerslev Tager man en tur på kryds og tværs gennem Danmark med opmærksomheden særlig rettet mod de landsbykirker man passerer, kan

Læs mere

Af Tom Christensen. Fig. 1. Odin-figuren fra Lejre. Foto: Ole Malling, Roskilde Museum. 83616_danefae.indd 174 26-07-2010 11:37:13

Af Tom Christensen. Fig. 1. Odin-figuren fra Lejre. Foto: Ole Malling, Roskilde Museum. 83616_danefae.indd 174 26-07-2010 11:37:13 Odin fra Lejre Af Tom Christensen Stor er den ikke, blot 1,75 cm høj, 1,98 cm bred og 1,25 cm dyb, lavet af sølv og vejer sølle 9 gram. Hvad den mangler i størrelse og vægt, det besidder den imidlertid

Læs mere

Det historiske museum i Kutaisi

Det historiske museum i Kutaisi Det historiske museum i Kutaisi Niko Berdzenishvilis historiske museum ligger i den vestlige del af Georgien. Her opbevares georgiske guldsmedearbejder fra det 10. til 18. århundrede, som hørte hjemme

Læs mere

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune.

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. PÅ VEJ TIL 1 Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. Jeg håber, hæftet i sin nuværende form vil vække interesse for møllens historiske betydning.

Læs mere

1. Etape. Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. Parti fra Esrum Sø Side 1. Side 2. / 1 km.

1. Etape. Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. Parti fra Esrum Sø Side 1. Side 2. / 1 km. 1. Etape Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. / 1 km. / Parti fra Esrum Sø Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Fra Helsingør Station

Læs mere