Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse."

Transkript

1 2. Uddannelsen 2.1 Praktiske oplysninger Uddannelse: Grundforløbets 2. del for Data Medarbejdere Afdelingens pædagogisk ansvarlige er uddannelseschef Lars Bagger Hansen. Uddannelseleder Johannes Simonsen Til afdelingen er knyttet sekretær Susan Hvass Der er følgende undervisere tilknyttet Data og komunikationsuddannelsen: Erik Jørgensen Underviser i grundfag Underviser i teori/praktik Claus Larsen Underviser i teori/praktik Per Andersen Underviser i teori/praktik Linda Sivertsen Underviser i Førstehjælp og Brand + teori/praktik Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse. Adresser Undervisningen på grundforløbets 2. del på data-uddannelsen foregår på Blommevej 40, 8930 Randers NØ 2.2 Didaktiske og metodiske overvejelser Fysiske rammer: Undervisningen foregår som lærerstyret kursus i teorilokale og værksted. Undervisning på et hold vil overvejende være lærerstyret. Det bliver især brugt ved opstart på nye fagområder, hvor eleverne har brug for et fælles fagligt udgangspunkt, inden de kan arbejde selvstændigt i værkstedet. Undervisningen organiseres på en sådan måde at den tilgodeser at: Eleven får en forståelse for sin egen indflydelse på undervisningen. Eleven får øvelse i at være selvtænkende og søgende. Eleven får en forståelse for sig selv og bliver afklaret i forhold til uddannelsen. Eleven bliver så dygtig som muligt Planlægningsprincipper for undervisningen Et grundlæggende princip for undervisningen er at eleven gives betingelser for selv at kunne udvikle sin viden. Undervisningen baseres i størst muligt omfang på ideerne om en induktiv, funktionel eller helhedsorienteret planlægning af den relevante undervisning. Begrebet induktiv indikerer, at undervisningen tilrettelægges på en sådan måde, at eleven hjælpes til selv at skabe sin viden, erfaring og kunnen ud fra oplevelser med løsning af opgaver og problemstillinger. Funktionel indikerer, at undervisningen tilrettelægges i nøje overensstemmelse med den praksis, der er gældende for branchens udøvere. Helhedsorienteret indikerer, at denne praksis inddrages i undervisningen i de sammenhænge, som de forefindes i branchen virkelighed dvs. alle læringsaktiviteter tager udgangspunkt i et el-fagligt emne.

2 Organisering af undervisningen Undervisningen udøves under forskellige former: Undervisningsdifferentiering Kurser, hvor der undervises i et enkelt emneområde. Tematiserede forløb, hvor eleven arbejder med en række af indgangens kompetencer ud fra fastlagte øvelser og opgaver. Projektorienterede forløb, hvor eleven mere selvstændigt arbejder med opgaver, der er rettet mod grundforløbets mål. Differentieringen tager udgangspunkt i den enkelte elevs standpunkt og behov. Måden, hvorpå der differentieres, er afhængig af kompetencer, undervisningens indhold og aktivitet. I de forskellige undervisningssituationer differentieres ved hjælp af forskellige metoder, for eksempel Opgavetypen. Arbejdsmetoder og hjælpemidler. EUX (Erhvervsuddannelse med gymnasial eksamen) EUX elever på Tradium følger de fag-faglige fag i afdelingen på lige vilkår som ordinære EUD elever og skal opnå de samme kompetencemål som EUD eleverne. Hvor EUD eleverne har grundfag på eks. F-E-D niveau der følger EUX eleverne andre hold for at opnå deres grundfag på gymnasialniveau. Der vil i et vist omfang blive tale om samlæsning af de gymnasiale fag på tværs af uddannelser i to retninger; en BYG retning for murer-, tømrer og malerelever og en TEK retning for smede, personvognsmekanikere, datae og data- og kommunikationselever. Det vil blive tilstræbt at der udarbejdes særlige opgaver til EUX eleverne, der knytter grundfagene til deres valgte erhvervsuddannelse for på den måde at opnå en synergi mellem erhvervsuddannelse og de studierettede fag. Der udarbejdes særlige projektopgaver i den erhvervsrettede del, som EUX eleverne kan arbejde med, når dette er hensigtsmæssigt. EUX eleverne skal arbejde problem- og projektorganiseret med deres fag; således at faglige problemstillinger og videnområder fra deres eud- uddannelser gives teoretisk perspektiv og forståelse af de gymnasiale fag. Progressivt gennem uddannelsen vil eleverne blive udfordret på større og større selvstændighed i projektarbejdet, samtidigt med at de vil blive udfordret på deres evne til at anvende teori og viden i et erhvervsfagligt perspektiv, således at de arbejder med synergien. Ligeledes vil der blive arbejdet med eleverne evne til innovation og nytænkning gennem mindre innovationsprojekter. Elever, der gennemfører EUX-uddannelsen har ikke frit valg af valgfrie specialefag, men kan vælge mellem den eller de kombinationer, Tradium har fastlagt i den lokale undervisningsplan. EUV (Erhvervsuddannelse for voksne) Lærlinge, der er fyldt 25 år, når de begynder på Data og komunikationsuddannelsen, skal, jf. erhvervsuddannelsesloven 66 y, stk. 1, nr. 1-3, gennemføre uddannelsen som erhvervsuddannelse for voksne EUV.

3 EUV-lærlinge skal lære det samme som alle andre datalærlinge, men uddannelsen kan blive afkortet, hvis lærlingen allerede har afsluttet en uddannelse eller har relevant erhvervserfaring i forvejen. Som det første af Data og komunikationsuddannelsen, skal erhvervsskolen lave en individuel kompetenceafklaring, hvor der skal tages stilling til, hvilket euv-spor lærlingen skal følge, og om lærlingen har erhvervs- eller uddannelseserfaring, der kan afkorte uddannelsen yderligere. Der er 3 euv-spor. De 3 spor er: 1. EUV1, for dem med 2 års relevant erhvervserfaring, jf. meritbilag til uddannelsesbekendtgørelsen Uddannelsen består af: - Hovedforløb, der er 10 % kortere end den ordinære eud - Intet grundforløb - Ingen praktik 2. EUV2, for dem med mindre end 2 års relevant erhvervserfaring eller afsluttet uddannelse (erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse), jf. meritbilag til uddannelsesbekendtgørelsen - Hovedforløb, der er 10 % kortere end den ordinære eud - Eventuelt hele eller dele af grundforløb 2 - Praktiktid på højst 2 år (fastlagt i bekendtgørelsen, fagligt udvalg skal godkende evt. yderligere afkortning 3. EUV3, for dem uden relevant erhvervserfaring eller forudgående uddannelse - Samme uddannelse som eud for unge, undtagen GF1 Lærerroller og elevstyring Undervisningen varetages af et lærerteam, som - inden start på de forskellige forløb - i fællesskab planlægger undervisningens tilrettelæggelse ud fra undervisningsplanen. Den enkelte lærer udarbejder sine undervisningsplaner sammen med lærerteamet. Eleverne foretager ved forløbets afslutning en evaluering, der vedrører undervisningens indhold, gennemførelse og tilrettelæggelse. Denne afsluttende evaluering danner baggrund for at lærerteamet løbende kan videreudvikle og forbedre undervisningen. Der er behov for, at lærergruppen i det daglige arbejder som et team, der er præget af de samme holdninger og mål, således som det er beskrevet i denne undervisningsplan. Uddannelsesleder og uddannelseschef har det overordnede pædagogiske og økonomiske ansvar for grundforløbet. 2.3 Kriterier for vurdering af elevens kompetencer og forudsætninger Elever med meget erfaring eller forudgående uddannelse, som kan godskrives for store dele af uddannelsen, afprøves i et særligt forløb, hvor de vurderes i forhold til uddannelsens samlede kompetencer. Derefter udarbejder skolen en uddannelsesplan for hele uddannelsen, og det faglige udvalg ansøges om eventuel afkortelse af uddannelsestiden. Kompetencevurderingen indebærer godskrivning eller supplerende tilbud på baggrund af: Tidligere gennemførte uddannelsesforløb. Anden uddannelse. Vurdering af reelle kompetencer. Særlige behov.

4 Ved hvert skoleforløbs afslutning vurderer lærerne, om eleven har nået målene. Hvis målene ikke er nået, aftales det i samråd med elev og virksomhed, om eleven skal deltage i supplerende undervisning, gentage dele af en skoleperiode, eller om de manglende kompetencer kan opnås i virksomheden. Kontaktlærer Alle elever tilknyttes en kontaktlærer i hele grundforløbet. Kontaktlæreren vil altid være en af elevens faste undervisere. Formålet med kontaktlærerordningen er at støtte den enkelte elev i at tilrettelægge sit uddannelsesforløb ud fra sine forudsætninger og kompetencer på en sådan måde, at eleven lærer at tage ansvaret for egen læring, udvikler sine personlige kvalifikationer og bliver klar over konsekvenserne af sit uddannelsesvalg. Kontaktlæreren arbejder sammen med eleven om at udvikle dennes valgkompetence. Eleven trænes i at kunne sætte uddannelsesmål, evaluere egen indsats og sætte nye mål i sit uddannelsesforløb. Kontaktlærersamtalerne tager afsæt i den løbende evaluering og bedømmelse af eleven og indeholder følgende hovedpunkter: opfølgning på elevens faglige standpunkt i de forskellige fag evaluering af elevens indsats og personlige udvikling midtvejsevaluering med mester, elev og kontaktlærer Formålet med kontaktlærerens arbejde er endvidere at være med til at skabe et socialt rum med plads til alle, samt at støtte den enkelte elevs faglige, personlige og sociale udvikling. 2.4 Undervisningen i grundforløbet Undervisningen i grundforløbet foregår som en kombination af praktiske øvelser og teori. Den Teoretiske undervisning foregår primært om formiddagen, og er basseret på tavleundervisning, gruppearbejde og projektor fremvisninger. Efterhånden som elevernes faglige kompetencer styrkes begynder de at arbejde på deres afsluttende projektopgave. Eleverne skal ved grundforløbets afslutning have opnået følgende kompetencer jf. Bekendtgørelse om data- og kommunikationsuddannelsen Kompetencer forud for optagelse til skoleundervisning i hovedforløbet 3. For at kunne blive optaget til skoleundervisningen i hovedforløbet skal eleven opfylde betingelserne i stk Stk. 2. Eleven skal have grundlæggende viden på følgende områder: 1) Typiske it-løsninger til at søge og indhente oplysninger og tekniske dokumentationsmaterialer samt til at udarbejde dokumentation. 2) Tekniske dokumentationsmaterialer anvendelse i forhold til konkrete arbejdsopgaver. 3) Gældende sikkerhedsregler i forhold til at arbejde med el-førende udstyr samt de miljømæssige krav, der gælder for bortskaffelse af it-udstyr. 4) Faktorer, der er afgørende i forhold til at gennemføre god kundeservice, omhandlende både servicebegrebet og kundepsykologi. 5) Typiske roller og faggrupper i en virksomhed, herunder deres respektive arbejdsrelationer.

5 6) Typiske metoder til at planlægge og tilrettelægge eget arbejde samt fremgangsmåder til at gennemføre kvalitetssikring af arbejdet. 7) ESD-problematikker (Electro Static Discharge), der skal tages højde for i forbindelse med arbejdet med IT-udstyr. Herunder metoder til at beskytte mod ESD. 8) En computers grundlæggende virkemåde og bestanddele samt metoder til at gennemføre struktureret fejlfinding og -retning på en computer, herunder anvendelse og betjening af typiske måleinstrumenter i forbindelse med reparation af computere. 9) Diagnosticerings-værktøj til test og reparation af computere. 10) Klient-operativsystem installation, konfiguration, opgradering, administration af lokale brugergrupper og rettigheder. 11) Principper, der knytter sig til opkobling af et klient-operativsystem i et Workgroup- og et Domain-netværk samt i forhold til en fjern- og VPN (Virtual Private Network) adgang. 12) Begreber, funktioner, protokoller, komponenter og enheder, der indgår i et LAN (Local Area Network) og WLAN-netværk (Wireless Local Area Network). 13) Struktureret fejlfinding og -retning på et LAN-netværk samt værktøjer som multimeter og kabeltester anvendes i forbindelse med fejlretning på et LAN-netværk. 14) Begreber, funktioner, enheder og opkoblingsmuligheder, der indgår i et WAN-net-værk (Wide Area Network). 15) Sikkerhedsforanstaltninger i et netværksmiljø, dækkende share-, fil- og loginsikkerhed på en lokal computer og account-sikkerhed på et netværk samt antivirusprogrammel på computere. 16) Elementer og programmeringsstrukturer i et eller flere programmeringssprog og i et tilhørende programmeringssoftware. 17) Datatyper, variable og kontrolstrukturer i et givent programmeringssprog. 18) Matematiske funktioner og talsystemer der knytter sig til en computers og et netværks virkemåde. Stk. 3. Eleven skal have færdigheder i at anvende følgende grundlæggende metoder og redskaber til løsning af enkle opgaver under overholdelsen af relevante forskrifter: 1) Valg og anvendelse af relevant teknisk dokumentationsmateriale samt udarbejdelse af elektronisk dokumentation. 2) Udførelse af arbejdsopgaver sikkerheds- og miljømæssigt forsvarligt i henhold til gældende regler.

6 3) Udførelse af god kundeservice såvel internt i virksomheden som eksternt hos kunder. 4) Tilrettelæggelse og udarbejdelse af en plan for eget arbejde og vurdering af kvaliteten af arbejdet. 5) Faglig sikker opbygning, konfiguration og afprøvning af en computer under hensyn til ESD-korrekt håndtering, samt udførelse af opgradering omfattende installation, udskiftning og konfiguration af interne enheder. 6) Faglig sikker fejlfinding på computere til modulniveau under hensyn til ESD-korrekt håndtering samt vurdering af fejlårsag og udførelse af fejlretning. 7) Fagligt sikkert valg og anvendelse af relevante måleinstrumenter og diagnosticeringsprogrammer i forbindelse med reparation af computere og ved hjælp af et relevant testprogram. 8) Udførelse af funktionstest af en computer og med baggrund i en relevant dokumentation foretagelse af vurdering af, om computeren fungerer efter hensigten. 9) Fagligt sikker installation, konfiguration og opgradering af et klient-operativsystem på en computer samt udvælgelse og installation af tilhørende drivere. 10) Fagligt sikker udførelse af individuel tilpasning af et klient-operativsystem og administration af lokale brugergrupper og rettigheder. 11) Fagligt sikker konfiguration af et operativsystem i forhold til anvendelse i et Workgroup- eller Domainnetværk samt i forhold til fjern- og VPN (Virtual Private Network) adgang. 12) Fagligt sikker installation af kabler, stik, switches, routere m.v. i et LAN-(Local Area Network) og WLANnetværk (Wireless Local Area Network). 13) Fagligt sikker fejlsøgning og fejlretning på LAN-net-værket i form af lokalisering og udskiftning af defekte stik, herunder valg og anvendelse af relevante værktøjer som multimeter og kabeltester. 14) Anvendelse af relevante softwarebaserede værktøjer til fejlsøgning og fejlretning på et LAN-netværk. 15) Fagligt sikker installation og opkobling af et WAN-netværk (Wide Area Network). 16) Implementering af sikkerhed i et typisk netværksmiljø dækkende share-, fil- og loginsikkerhed på en lokal computer og account-sikkerhed på et netværk samt installation af antivirusprogrammel på en computer. 17) Fremstilling af små programmer under anvendelse af et programmeringssoftware. 18) Anvende variable til at gemme data i et program, herunder foretage valg af en passende datatype.

7 19) Anvende kontrolstrukturer i et program til forgrening og løkker. 20) Anvende et programmeringssoftwares indbyggede basale debugningsværktøjer til fejlsøgning i et program. 21) Fagligt sikker udførelse af praktiske opgaver, der knytter sig til netværk, IP-adresser og algoritmer. Stk. 4. Eleven skal have kompetence til på grundlæggende niveau at kunne: 1) Selvstændigt tilrettelægge og planlægge eget arbejde og udføre kvalitetssikring af arbejdet. 2) Forklare, hvordan tekniske dokumentationsopgaver anvendes i forhold til konkrete arbejdsopgaver. 3) Selvstændigt, og under hensyntagen til ESD-korrekt (Electro Static Discharge) håndtering, foretage opbygning, konfiguration og afprøvning af computere på modulniveau, samt opgradere computere ved installation, udskiftning og konfiguration af interne enheder. 4) Selvstændigt, og under hensyntagen til ESD-korrekt (Electro Static Discharge) håndtering og med relevante måleinstrumenter og diagnosticeringsprogrammer, udføre fejlfinding på og fejlretning af computere til modulniveau, samt udføre funktionstest ved hjælp af relevante testprogrammer og i henhold til relevant dokumentation. 5) Anvende et testprogram og ud fra en relevant dokumentation udføre funktionstest af computere. 6) Redegøre for hvilke principper, der knytter sig til opkobling af et klientoperativsystem i et Workgroup- og et Domain-netværk samt i forhold til en fjern- og VPN (Virtual Private Network) og WLAN-netværk (Wireless Local Area Network). 7) Selvstændigt, og ud fra en given opgave, udføre individuel tilpasning af et klient-operativsystem og herunder administrere lokale brugergrupper og rettigheder samt konfigurere systemet i forhold til anvendelse i et Work-group- eller Domain-netværk og i forhold til fjern- og VPN (Virtual Private Network) adgang. 8) Selvstændigt, og ud fra en given opgave, udføre installation af kabler, stik, switches, routere m.v. i et LAN- (Local Area Network) og WLAN netværk (Wireless Local Area Network). 9) Selvstændigt og metodisk, og ved hjælp af værktøjer som multimeter og kabeltester, redegøre for samt udføre fejlfinding og fejlretning på netværket i form af lokalisering og udskiftning af defekte stik og kabler, og under vejledning og ved hjælp af relevante softwareværktøjer udføre fejlsøgning og fejlretning på et LAN netværk. 10) Redegøre for typiske metoder til at planlægge og tilrettelægge eget arbejde samt fremgangsmåder til at gennemføre kvalitetssikring af arbejdet. 11) Udføre installation og opkobling af et WAN-netværk (Wide Area Network) under vejledning.

8 12) Forklare og under vejledning udføre implementering af sikkerhedsforanstaltninger i et typisk netværksmiljø dækkende share-, fil- og loginsikkerhed på en lokal computer og account-sikkerhed på et netværk samt installere antivirusprogrammel på computere. 13) Selvstændigt fremstille små enkle programmer med et programmeringssprog, hvor der benyttes flere af sprogets kontrolstrukturer, datatyper og variabler. 14) Søge og anvende relevante informationer og procedurebeskrivelser. 15) Tage initiativ til samarbejde med andre om løsning af opgaver. 16) Selvstændigt anvende et programmeringssoftwares debugningsværktøjer til at fejlfinde i et program. 17) Anvende grundlæggende matematiske metoder inden for emnerne: Tal- og symbolbehandling, funktioner og grafer samt statistik, herunder udføre beregninger på fx netværk, IP-adresser, binær og hex. Stk. 5. Eleven skal have gennemført følgende grundfag på følgende niveau og med følgende karakter: 1) Dansk på E-niveau, bestået. 2) Matematik på D-niveau, bestået (for optagelse alene med henblik på trin 1 dog E-niveau). 3) Engelsk på D-niveau, bestået (for optagelse alene med henblik på trin 1 dog E-niveau). Stk. 6. Eleven skal have opnået følgende certifikater eller lignende: 1) Kompetencer svarende til "Førstehjælp på erhvervsuddannelserne" efter Dansk Førstehjælpsråds uddannelsesplaner pr. 1. august ) Kompetencer svarende til elementær brandbekæmpelse efter Dansk Brand- og sikringsteknisk Instituts retningslinjer pr. 1. september Stk. 7. For at kunne blive optaget til skoleundervisningen i eux-hovedforløbet skal eleven ud over kravene i stk. 2-6 have gennemført følgende grundfag: 1) Dansk på C-niveau. 2) Engelsk på C-niveau. 3) Samfundsfag på C-niveau. 4) Matematik på C-niveau.

9 5) Fysik på C-niveau. 6) Informationsteknologi på C-niveau. Stk. 8. For elever, der opnår de i stk. 7 nævnte kompetencer i et grundforløb, skal fagene nævnt i bestemmelsens nr. 1-3 være gennemført i grundforløbets 1. del med varigheder på henholdsvis 2,5 uger, 3 uger og 2,5 uger, og fagene nævnt i nr. 4-6 være gennemført i grundforløbets 2. del med varigheder på henholdsvis 4 uger, 2 uger og 2 uger. Stk. 9. Er der i stk. 5 fastsat karakterkrav for et eller flere fag, gælder disse krav tilsvarende for eux-elever på det niveau af grundfaget, som eleven skal have for at kunne påbegynde skoleundervisningen i hovedforløbet, jf. stk. 7, uanset en eventuel forskel mellem de pågældende niveauer. 2.5 Ny mesterlære Ny mesterlære findes ikke på uddannelserne til data, flymekaniker, fotograf, laboratorietandtekniker, mejerist, serviceassistent, sikkerhedsvagt, skorstensfejer, urmager, veterinærsygeplejerske samt VVS-energiuddannelsen, film- og tv-produktionsuddannelsen og finansuddannelsen. 2.6 Bedømmelsesplan Løbende bedømmelse Bedømmelse er det praktiske og konstruktive redskab, der anvendes i forhold til elevens udvikling og opnåelse af personlige, almene og faglige kompetencer. Den løbende bedømmelse er et centralt element i afdelingens kvalitetssikring og består af: Bedømmelse af elevens faglige og almene kompetencer. Bedømmelse af elevens personlige kompetencer. Bedømmelse af faglige og almene kompetencer Lærerne giver gennem skoleperioden eleverne evalueringsopgaver samt gennemfører evalueringssamtaler, hvor elev og lærer diskuterer forløb, metoder og udbytte af undervisningen. Formålet med denne evaluering er at hjælpe og vejlede eleven, at give grundlag for udstedelse af skolevejledning samt evaluere undervisningens metode og indhold. Den løbende evaluering gennemføres mindst én gang under et skoleforløb ved en kontaktlærersamtale. Evalueringen ved samtalen har form af en verbal tilkendegivelse af elevens faglige niveau i forhold til tidspunktet i uddannelsen. Den løbende evaluering er også læreren og lærerteamets værktøj til at forbedre undervisningen gennem en justering af undervisningens planlægning og metoder. Ved afslutningen af en læringsaktivitet foretager læreren en bedømmelse af elevens arbejdsproces og standpunkt. Bedømmelse af personlige kompetencer Evalueringen af elevernes personlige kompetencer indgår i den løbende evaluering som en del af dialogen mellem elev og lærer. Udvalgte personlige kompetencer med særlig erhvervsfaglig relevans indgår som en del af bedømmelsesgrundlaget. For begynderniveauet omfatter de personlige kompetencer: Lyst til at sætte sig ind uddannelsens fundamentale kundskabs- og færdighedsområder.

10 Udvikle ansvarlighed. Selvstændighed. For rutineniveauet omfatter de personlige kompetencer: Evne til selvstændigt at sætte sig ind mere komplicerede problemstillinger. Kommunikation med andre om løsningen af mere komplicerede problemstillinger. Fleksibilitet. Omstillingsevne. For det avancerede niveau omfatter de personlige kompetencer: For ekspert niveau omfatter de personlige kompetencer: Evne til selvstændigt at tage ansvar. Udvise initiativ til selv at formulere og løse faglige og sociale opgaver og problemstillinger. Kvalitetssans. Kreativitet. Eleven kan løse komplekse arbejdsopgaver. Deltage i arbejdspladsens innovative processer. Kvaliteten i processen og resultatet sikres. Kommunikere om sin faglighed i alle relevante sammenhænge Afsluttende bedømmelse Afslutningsprøve for Gf2 I den sidste del af Gf2 udfører eleven, som en del af undervisningen, en praktisk prøve, der omfatter elementer fra forløbets uddannelsesspecifikke fag. Prøven skal dokumentere, at kompetencemålene for Gf2 i Data og komunikationsuddannelsen er opnået. start. Det faglige udvalg og skolen aftaler tidspunkt for gennemgang af den udførte opgave. Grundforløbsprøven på Data og komunikationsuddannelsen består af 2 delprøver: 1. Et afgangsprojekt 2. En mundtlig prøve. Begge prøver skal bestås for, at den samlede grundforløbsprøve er bestået. Hjælpemidler Alle hjælpemidler fra den daglige undervisning er tilladt ved prøven. Bedømmelse Afgangsprojektet forelægges for censor ved den mundtlige eksamination. 1. Den mundtlige prøve.

11 Varigheden af den mundtlige prøve er 30 minutter inklusiv votering. Her skal eleven mundtligt demonstrere, i hvilken grad vedkommende lever op til de mål og krav, der er listet op i de uddannelsesspecifikke kompetencemål. Prøven tager udgangspunkt i elevens projekt Eleven fremlægger og argumenterer for det udførte arbejde og tilhørende dokumentation. Eksaminator stiller uddybende spørgsmål inden for kompetencemålene. Eksaminationsgrundlag. Eksaminationsgrundlaget består af elevens afgangsprojekt. Bedømmelsesgrundlag Bedømmelse foretages ud fra en helhedsvurdering. 2.7 Eksamensregler For afholdelse af prøver og eksamen henvises til skolens eksamensreglement Samarbejde med det faglige udvalg om afholdelse af prøver og udstedelse af bevis. Til den afsluttende grundforløbsprøve udarbejder skolen et oplæg til eksamensprojekt Prøverne, bedømmes af en lærer og censor. Se flere detaljer i afsnit 2.6 Den lokale uddannelsesplan drøftes og bearbejdes i udvalget og der foretages rettelser i det omfang udvalget finder nødvendigt. 2.9 Fremgangsmåde til vurdering af elevens egnethed ved optagelse i SKP Data og komunikationsuddannelsen har skolepraktik. En elev kan derfor optages i skolepraktik, hvis følgende er tilfældet: Eleven har uforskyldt mistet sin uddannelsesaftale. Eleven har afsluttet en kort uddannelsesaftale, der kun omfatter en del af uddannelsen. Eleven ikke kan finde en praktikplads. Ved optagelse og løbende i skolepraktiktiden, skal eleven endvidere opfylde EMMA-kriterierne (Egnet, fagligt Mobil, geografisk Mobil, Aktivt praktikpladssøgende). Hvis man 1 måned efter afsluttet grundforløb ikke har fundet en praktikplads, får man tilbudt at starte uddannelsen under skolepraktikordningen, så uddannelsen kan færdig gøres At være tilknyttet et Praktikcenter. Tradium har IKKE skolepraktik på Data men visiterer eleverne til samarbejdsskoler. På et praktikcenter gælder næsten samme regler, som for enhver anden lærling/elev. Målet er, at uddannelsen afsluttes. Forhåbentligt bliver er opholdet midlertidigt. Der er i praktikcentret ikke tale om ansættelsesforhold

12 - men et tilbud. Det betyder også, at der ikke er 3 måneders prøvetid, men at der reelt er tale om prøvetid i hele perioden. Det er vigtigt, at i hele uddannelsesforløbet, både mens man er i praktikcentret, og når man er i praktik hos en arbejdsgiver, opfylder EMMA kriterierne, er registreret som praktikpladssøgende og har en synlig profil på Adgangsbegrænsning Der er ikke adgangsbegrænsning/kvote til data grundforløbets 2. del Lærerkvalifikationer, ressourcer og udstyr Afdelingen arbejder kontinuerligt på, at uddannelsesmiljøet på grundforløbet understøtter et lærerigt og fagligt målrettet miljø, hvor de forskellige elevtyper kan udvikle deres faglige, sociale og personlige kompetencer og kvalifikationer. Tradium har som led i reformarbejdet arbejdet med udvikling af den pædagogiske praksis i henhold til skolens didaktiske og pædagogiske grundlag, kaldet Det pædagogiske Hjul. De pædagogiske lærekvalifikationer er i 2015 blevet opkvalificeret i samarbejde med Metropol på det erhvervspædagogiske. diplommodul (10 ECTS). Endvidere sikres lærernes fagfaglige kvalifikationer og kompetencer gennem målrettet deltagelse i relevante faglige kurser, virksomhedspraktik, hvor lærerne holder deres faglige viden og kompetencer ajour, besøg i udlandet på mobiliteter, hvor lærerne stifter kendskab til andre landes uddannelsesformer Overgangsordninger Denne lokale undervisningsplan for grundforløb 2 gælder for elever, der påbegynder grundforløbet efter den 1. august Planen revideres løbende i forhold til resultater af løbende evalueringer og kvalitetsmålinger. Revisionerne drøftes på møder med det lokale uddannelsesudvalg og indarbejdes i Elevplan.

Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse.

Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse. 2. Uddannelsen 2.1 Praktiske oplysninger Uddannelse: Hovedforløb Elektriker Medarbejdere Afdelingens pædagogisk ansvarlige er uddannelseschef Lars Bagger Hansen. Uddannelseleder Johannes Simonsen 41800092

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frontline pc-supporter

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frontline pc-supporter BEK nr 478 af 17/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.83T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Data og kommunikationsuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Data og kommunikationsuddannelsen Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Data og kommunikationsuddannelsen Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Automatik og proces uddannelsen grundforløbets 2. del Bekendtgørelse: nr. 789 af 16-06-2015 Med ikrafttrædelse 15-07-2016 Version 2 27-03-2017 1 Indhold 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Lokal undervisningsplan for GF2 for Data- og Kommunikation uddannelserne

Lokal undervisningsplan for GF2 for Data- og Kommunikation uddannelserne Lokal undervisningsplan for GF2 for Data- og Kommunikation uddannelserne Kort beskrivelse På GF2 data- og kommunikationsuddannelsen får du undervisning i fagområder som PCkendskab, server, programmering

Læs mere

GF2 Data og kommunikationsuddannelsen

GF2 Data og kommunikationsuddannelsen Lokal undervisningsplan for GF2 Data og kommunikationsuddannelsen ved Campus Bornholm Indhold 1. Generelt for skolen... 5 1.1. Praktiske oplysninger... 5 1.2. Skolens pædagogiske og didaktiske grundlag...

Læs mere

GF2 Data og kommunikationsuddannelsen

GF2 Data og kommunikationsuddannelsen Lokal undervisningsplan for GF2 Data og kommunikationsuddannelsen ved Campus Bornholm Indhold 1. Generelt for skolen... 5 1.1. Praktiske oplysninger... 5 1.2. Skolens pædagogiske og didaktiske grundlag...

Læs mere

Lokal undervisningsplan Niveau 2 hovedforløb Vejgodsuddannelsen

Lokal undervisningsplan Niveau 2 hovedforløb Vejgodsuddannelsen Lokal undervisningsplan Niveau 2 hovedforløb Vejgodsuddannelsen Indholdsfortegnelse 2. Hovedforløb... 3 2.1 Praktiske oplysninger... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag... 3 2.3 Kriterier

Læs mere

Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse.

Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse. 2. Uddannelsen 2.1 Praktiske oplysninger Uddannelse: Grundforløbets 2. del for Elektriker Medarbejdere Afdelingens pædagogisk ansvarlige er uddannelseschef Bent Oppelstrup. Uddannelseleder Johannes Simonsen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del - Kontor, handel og forretningsservice

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del - Kontor, handel og forretningsservice Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del - Kontor, handel og forretningsservice Indholdsfortegnelse 2. Grundforløbets anden del... 3 2.1 Praktiske oplysninger... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker BEK nr 435 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.46T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Tjener

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Tjener Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Tjener Indholdsfortegnelse 2. Grundforløbets anden del... 3 2.1 Praktiske oplysninger... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag...

Læs mere

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Personvognsmekaniker

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Personvognsmekaniker Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Personvognsmekaniker Indholdsfortegnelse 2. Grundforløbets anden del... 3 2.1 Praktiske oplysninger... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske

Læs mere

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Frisøruddannelsen

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Frisøruddannelsen Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Frisøruddannelsen Indholdsfortegnelse 2. Grundforløbets anden del... 3 2.1 Praktiske oplysninger... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske

Læs mere

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Tjener

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Tjener Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Tjener Indholdsfortegnelse 2. Grundforløbets anden del... 3 2.1 Praktiske oplysninger... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag...

Læs mere

Bekendtgørelse om data- og kommunikationsuddannelsen

Bekendtgørelse om data- og kommunikationsuddannelsen BEK nr 413 af 01/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 23. februar 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/04106 Senere

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 462 af 14/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.55T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Lokal undervisningsplan Niveau 2 hovedforløb Lager- og terminaluddannelsen

Lokal undervisningsplan Niveau 2 hovedforløb Lager- og terminaluddannelsen Lokal undervisningsplan Niveau 2 hovedforløb Lager- og terminaluddannelsen Indholdsfortegnelse 2. Hovedforløb... 3 2.1 Praktiske oplysninger... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag... 3

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frontline radio-tv-supporter

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frontline radio-tv-supporter BEK nr 391 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 1. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.80T.541 Senere ændringer til

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb.

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB 1. Generelt om Agroskolen Hammerum. 1.1. Praktiske oplysninger Skolens navn: Agroskolen Hammerum Indgangen: dyr, planter og natur. Der undervises hvor ikke andet er

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 377 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Lokal undervisningsplan. for. Grundforløbets 2. del. Overfladebehandleruddannelsen

Lokal undervisningsplan. for. Grundforløbets 2. del. Overfladebehandleruddannelsen Lokal undervisningsplan for Grundforløbets 2. del Overfladebehandleruddannelsen Marts 2019 Indholdsfortegnelse 2. Tradium Overfladebehandler... 4 2.1 Praktiske oplysninger... 4 Medarbejdere på Tradium...

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker BEK nr 326 af 26/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 13. august 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.23T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg.

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg. Hovedforløbet Elektrikeruddannelse Installationsteknik Generel information om skolen Praktiske oplysninger Generelt for skolen Skolens navn: EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej

Læs mere

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Lager- og terminal samt vejgodsuddannelserne

Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Lager- og terminal samt vejgodsuddannelserne Lokal undervisningsplan Niveau 2 grundforløbets anden del Lager- og terminal samt vejgodsuddannelserne Indholdsfortegnelse 2. Grundforløbets anden del... 3 2.1 Praktiske oplysninger... 3 2.2 Pædagogiske,

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline PC supporter

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline PC supporter Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 28. marts 2008 Frontline PC supporter Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 1244 af 23. oktober 2007 om

Læs mere

Lokal undervisningsplan niv. 3 (GF2 Data)

Lokal undervisningsplan niv. 3 (GF2 Data) Lokal undervisningsplan niv. 3 (GF2 Data) 1. Grundforløb... 2 1.1. (Introduktion til GF2)... 2 1.2. (Intro og temaforløb)... 2 1.3. (IT Essentials)... 4 1.4. (Introduction to Networks)... 6 1.5. (Programmering)...

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Elektriker uddannelsen GF2(LUP)

Lokal undervisningsplan for Elektriker uddannelsen GF2(LUP) Lokal undervisningsplan for Elektriker uddannelsen GF2(LUP) 2019 Indhold 2.1 Praktiske oplysninger... 3 Elektriker uddannelsen... 3 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag... 4 Pejlemærker...

Læs mere

AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN

AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Rengøringstekniker- og serviceassistentuddannelsen 2018 - STH /LR//sit 181218 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Skolen... 3 3. Pædagogiske overvejelser...

Læs mere

Adresse: Undervisningen på hovedforløbet til smedeuddannelsen finder sted på Skjern Tekniske Skole, Skolebyen 5, 6900 Skjern

Adresse: Undervisningen på hovedforløbet til smedeuddannelsen finder sted på Skjern Tekniske Skole, Skolebyen 5, 6900 Skjern Smedeuddannelsen - hovedforløbet 2.1 Praktiske oplysninger Medarbejdere Afdelingens pædagogiske ansvarlige er rektor Allan Kristiansen Den daglige ledelse varetages af uddannelseslederne Allan Kristiansen

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 378 af 8. april

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for forsyningsoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 487 af 21. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør Udstedt af det faglige udvalg for elektronikoperatør uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 556 af

Læs mere

Generelt for erhvervsuddannelserne

Generelt for erhvervsuddannelserne Indhold Generelt for erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 3 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag... 3 Elevernes arbejdstid... 4 Kriterier for vurdering af elevernes kompetencer

Læs mere

General beskrivelse. Tekniske grundforløb Merkantile grundforløb

General beskrivelse. Tekniske grundforløb Merkantile grundforløb General beskrivelse Tekniske grundforløb Merkantile grundforløb Indholdsfortegnelse 1.0 Generelt for skolen 3 1.1 Praktiske oplysninger 3 1.2 Skolens pædagogiske og didaktiske overvejelser 3 1.3 Overordnet

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for digital media i henhold til bekendtgørelse nr. 557 af 28. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Temadag: Gennemførelse af talentudvikling på hovedforløbet

Temadag: Gennemførelse af talentudvikling på hovedforløbet Temadag: Gennemførelse af talentudvikling på hovedforløbet IBC Kolding, 28. september 2016 og Selandia, Slagelse, 3. oktober 2016 Side 1 Dagens program Rammer for talentundervisning v/ Gert Nielsen, STUK

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til byggemontagetekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til byggemontagetekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15. juli 2017 Uddannelsesordning for uddannelsen til byggemontagetekniker Udstedt af det faglige udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse i henhold til bekendtgørelse nr. 212 af 8.3.2016

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen til

Læs mere

Fagbilag Service og transport

Fagbilag Service og transport Fagbilag Service og transport 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til service og transport, herunder søfart mv. Der arbejdes

Læs mere

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen Uddannelsesordning for sundhedsuddannelsen Udstedelsesdato: 15. marts 2010 Udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen i henhold til følgende

Læs mere

Fagbilag Miljø og genbrug

Fagbilag Miljø og genbrug Fagbilag Miljø og genbrug 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til miljø og genbrug. Der arbejdes med et eksemplarisk afgrænset

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 23. maj Bekendtgørelse om data- og kommunikationsuddannelsen. 22. maj Nr. 500.

Lovtidende A Udgivet den 23. maj Bekendtgørelse om data- og kommunikationsuddannelsen. 22. maj Nr. 500. Lovtidende A 2017 Udgivet den 23. maj 2017 22. maj 2017. Nr. 500. Bekendtgørelse om data- og kommunikationsuddannelsen I medfør af 4, stk. 2, og 38, stk. 2, i lov om erhvervsuddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til køletekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til køletekniker BEK nr 328 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juli 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.65T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

De nye grundforløb. Side 1. Side 2

De nye grundforløb. Side 1. Side 2 De nye grundforløb Side 1 Side 2 Undervisningens tilrettelæggelse Fokus på elevernes eksperimenterende og reflekterende praksis bl.a. for at understøtte elevens faglige nysgerrighed og motivation for læring

Læs mere

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold Fysik C-niveau Indhold Fagets identitet og formål:... 2 Mål og indhold... 2 Dokumentation... 3 Didaktiske principper... 4 Løbende evaluering... 4 Standpunktsbedømmelse... 4 Afsluttende prøve... 4 Bilag

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 336 af 25/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/06591 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 327 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.11T.541 Senere ændringer

Læs mere

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til jordbrug, skovbrug og fiskeri. Der arbejdes

Læs mere

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Indhold Grundforløbsprøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen... 1 Evaluering og indstilling til grundforløbsprøve... 1 Løbende evaluering i grundforløbet...

Læs mere

Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016

Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016 Lokal Undervisningsplan GF1 EUD og EUX August 2016 Sidst redigeret juni 2016 INDHOLD Indledning... 2 Uddannelsen... 2 Uddannelsens formål og mål... 2 Uddannelsens varighed og struktur... 2 Ikrafttræden...

Læs mere

Temamøde for formandskaberne af de lokale uddannelsesudvalg. Temamøde LUU formandskaber 18. februar 2015

Temamøde for formandskaberne af de lokale uddannelsesudvalg. Temamøde LUU formandskaber 18. februar 2015 Temamøde for formandskaberne af de lokale uddannelsesudvalg Temamøde LUU formandskaber 18. februar 2015 Program 13.00 13.10 Velkomst og status på reformen v/ Nanna Højlund, formand PASS 13.10 14.15 Form

Læs mere

Adresse: Undervisningen på hovedforløbet vindmølleoperatør finder sted på Skjern Tekniske Skole, Skolebyen 5, 6900 Skjern

Adresse: Undervisningen på hovedforløbet vindmølleoperatør finder sted på Skjern Tekniske Skole, Skolebyen 5, 6900 Skjern vindmølleoperatøruddannelsen - hovedforløbet 2.1 Praktiske oplysninger Medarbejdere Afdelingens pædagogiske ansvarlige er Allan Kristiansen Den daglige ledelse varetages af uddannelseslederne Allan Kristiansen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til modelsnedker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til modelsnedker BEK nr 337 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.52T.541 Senere ændringer til

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2015 Udstedt af det faglige udvalg for [uddannelse] i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen til [uddannelsens

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. marts 2010 pædagogisk assistent Uddannelsesordningen er udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistent og social- og sundhedsuddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Film- og tv-produktionstekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Film- og tv-produktionstekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15. juli 2016 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for i henhold til bekendtgørelse nr. 232 af 8. marts 2016 om uddannelsen til. 2. Der er pr. 1.

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse gældende fra september 2013 1 Indholdsfortegnelse Indhold BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

Temaeftermiddag for praktikken

Temaeftermiddag for praktikken Temaeftermiddag for praktikken Social og sundhedsuddannelsen under erhvervsuddannelse lov og bekendtgørelse Oktober 2008 EUD lov og bek. v. Gitte B Jensen Side 1 Temaeftermiddag for praktikken Lov og indgangene

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedelsesdato: den 15. juli 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 15/04/2013

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til fotograf

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til fotograf BEK nr 446 af 07/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377 Senere ændringer

Læs mere

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Grundforløbsprøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen I det følgende er prøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen grundforløbs 2. del beskrevet.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15. juli 2016 Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 328 af 27/03/2015

Læs mere

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination

Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Fælles standard for GF2-prøver og eksamination Grundforløbsprøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen I det følgende er prøve og eksamination for VVS-energiuddannelsen grundforløbs 2. del beskrevet.

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til teknisk designer

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til teknisk designer BEK nr 338 af 25/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 20. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/04106 Senere ændringer

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Gældende for hold med start efter 1. august 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Kompetencemål...

Læs mere

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer 1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN Navn Uddannelsesretning og holdnummer 2 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede Indholdsfortegnelse: Præsentation og

Læs mere

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1.

De nye grundforløb. - Intention, indhold & struktur. Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet. Side 1. De nye grundforløb - Intention, indhold & struktur Sandra Hansen Karner Pædagogisk konsulent Undervisningsministeriet Side 1 Side 2 Grundforløbets 1. del 20 uger Skal udvikle elevens almene og brede erhvervsfaglige

Læs mere

Fagbilag Kommunikation og medier

Fagbilag Kommunikation og medier Fagbilag Kommunikation og medier 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder og fagområder indenfor kommunikation og medier. Der arbejdes med et eksemplarisk

Læs mere

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1

EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015. Side 1 EUD-reformen konsekvenser for undervisning og vejledning Temadag den 29. april 2015 Side 1 Dagens indhold Reformens overordnede mål Reformens pædagogiske intentioner Målgrupper adgangskrav og optagelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Støberitekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Støberitekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Støberitekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 326 af 26/03/2015

Læs mere

Fagretninger under hovedområdet teknologi, byggeri og transport GF2

Fagretninger under hovedområdet teknologi, byggeri og transport GF2 Fagretninger under hovedområdet teknologi, byggeri og transport GF2 2.1 Praktiske oplysninger Medarbejdere Afdelingens pædagogiske ansvarlige er Allan Kristiansen Allan Kristiansen uddannelsesleder for

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP)

Den lokale undervisningsplan (LUP) Den lokale undervisningsplan (LUP) 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan er et planlægningsværktøj

Læs mere

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan Regeringens mål Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de

Læs mere

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne Om tilvalgsmuligheder på erhvervsuddannelser I forbindelse med erhvervsuddannelsesreformen er der opstillet

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE Indhold Generelt for Svendborg Erhvervsskole - Erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 4 Skolens pædagogiske og didaktiske

Læs mere

Fagbilag Musisk og kunstnerisk produktion

Fagbilag Musisk og kunstnerisk produktion Fagbilag Musisk og kunstnerisk produktion 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema relaterer sig til kunstnerisk produktion og dertil beslægtede fagområder. Uanset om det drejer sig om scenekunst,

Læs mere

Skabelon for fagbilag

Skabelon for fagbilag Skabelon for fagbilag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges med udgangspunkt i elevens

Læs mere

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 1 EUX

Tillæg til LUP FOR. Grundforløb 1 EUX Tillæg til LUP FOR Grundforløb 1 EUX Gældende for hold startet efter 1. august 2018 EUX Velfærd Grundforløbets 1. del Dette er et tillæg til de lokale undervisningsplaner. Her beskrives EUX Velfærd GF1

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Håndværk og teknik Hovedforløb Smed Klejnsmed/Plade og konstruktionssmed Silkeborg Tekniske Skole August 2006 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Overordnede

Læs mere

Uddannelsesordning for beslagsmedeuddannelsen

Uddannelsesordning for beslagsmedeuddannelsen Uddannelsesordning for smedeuddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 221 af 9. marts 2016 om uddannelsen til smed. 2.

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsassistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

lokal uddannelsesplan Industrioperatør. Hovedforløb

lokal uddannelsesplan Industrioperatør. Hovedforløb FORLØBIG UDGAVE AF 11.05.20. Industrioperatør Tradium Randers lokal uddannelsesplan Industrioperatør. Hovedforløb Indgangen: Produktion og Udvikling 2.1 Opstartsterminer fysiske forhold uv tid - Uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for digital media uddannelsen

Uddannelsesordning for digital media uddannelsen Uddannelsesordning for digital media uddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for digital media i henhold til bekendtgørelse nr. 470 af 16. april 2015 om digital

Læs mere

Undervisningen på erhvervsuddannelsens hovedforløb finder sted på EUC Nordvestsjælland Rynkevangen Kalundborg

Undervisningen på erhvervsuddannelsens hovedforløb finder sted på EUC Nordvestsjælland Rynkevangen Kalundborg Praktiske oplysninger Denne undervisningsplan omhandler uddannelsesforløbet for Lager og terminaluddannelsen efter gennemført grundforløb på erhvervsuddannelsens indgang Transport & Logistik. Undervisningen

Læs mere

lokal uddannelsesplan Industrioperatør. Grundforløb

lokal uddannelsesplan Industrioperatør. Grundforløb FORLØBIG UDGAVE AF 11.05.2010. Industrioperatør Tradium Randers lokal uddannelsesplan Industrioperatør. Grundforløb Indgangen: Produktion og Udvikling 2.1 Opstartsterminer fysiske forhold uv tid - Uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 567 af 02/06/2014 om uddannelserne i den

Læs mere

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand 29. august 2014 Workshop: Elevplan og de nye grundforløb Oplægget viser hvordan ZBC, har organiseret

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen maritime håndværksfag

Uddannelsesordning for uddannelsen maritime håndværksfag Uddannelsesordning for uddannelsen maritime håndværksfag 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2015 Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold bekendtgørelse nr. BEK nr. 329 af 27/03/2015 om uddannelsen

Læs mere

Fagbilag Handel og kundeservice

Fagbilag Handel og kundeservice Fagbilag Handel og kundeservice 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til kontor, handel og kundeservice. Der arbejdes med et

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedsassistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedsassistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedsassistentuddannelsen Gældende for hold med start efter 1. august 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Kompetencemål:...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedelsesdato 5. juli 203 Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedt af Fagligt udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 32 af 2. marts 203 om

Læs mere