Opgave hæfte til Word nr. 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgave hæfte til Word nr. 1"

Transkript

1 Side 1 af 16 Opgave hæfte til Word nr. 1 Opgave hæfte til Word nr Forord til opgavehæftet...2 Lidt om arbejdet med opgaverne...2 Lidt om opgavernes skriftsprog...3 Opgave Oprette, redigere, udskrive og gemme en tekst....3 Opgave Justering af tekst samt indrykninger...5 Opgave Markering, flytning og kopiering af tekst...9 Opgave Blokmarkering og indryk/justering og stavekontrolfunktionen Opgave Skrifttyper og størrelser....15

2 Side 2 af 16 Forord til opgavehæftet Det hæfte du nu sidder med, er et opgavehæfte til Word 97. Det kan selvfølgelig også godt benyttes til tidligere versioner af Word derhjemme, men enkelte opgaver vil så enten ikke kunne løses på den viste måde eller slet ikke løses. Benyttes en senere version, skulle der ikke være problemer. Lidt om arbejdet med opgaverne ETB-faget (elektronisk tekstbehandling) er i virkeligheden et "redskabsfag" - præcis som keramik eller maskinskrivning. Det tjener ikke noget formål at gennemarbejde disse fag gennem grundig teoretisk gennemgang. Den bedste måde at lære sådanne "redskabsfag" på er gennem afprøvning og selvstændig, individuel bearbejdning af de forskellige emner. Jeg har derfor tænkt mig arbejdet med opgaverne sådan, at du selv skal kunne sidde og arbejde med dem uden egentlig forudgående undervisning fra underviseren. Opgaveformuleringen er således tilstræbt en så høj grad af selvforklarethed som muligt, for at give dig den bedste mulighed for at kunne arbejde selvstændigt. På denne måde kan du arbejde med Word i præcis dit tempo og få mest muligt ud af det. En ting skal du være opmærksom på: når arbejdsformen er som skitseret ovenfor, vil alle på holdet arbejde i forskellige tempi. Dette bevirker, at alle ikke når lige langt. Dette forhold må man acceptere, idet de "langsommere" ellers skal forcere opgaverne i et for højt tempo for at nå de "hurtigere". De langsommere" vil naturligvis ikke få det optimale ud af det på denne måde. Lad derfor være med at sammenligne dine præstationer med andres. Det er dit kursus, og det er dig der skal have noget ud af det. Det samme gør sig gældende i arbejdet med de enkelte opgaver. Når tiden ikke er en nødvendig stressfaktor, kan du lige så godt give dig tid til at eksperimentere. Hvis opgaven har gennemgået hvordan man stiller en tekst op i fx. 2 spalter i en vis bredde, kan du efterfølgende prøve at ændre teksten til fx. 3 spalter i en anden bredde. Prøv dig frem - hvis du har gemt teksten inden dine forsøg, kan det ikke gå galt. Hvis du skaber en "forskerånd" i dig selv bliver arbejdet meget mere interessant og indlæringen bliver bedre.

3 Side 3 af 16 Lidt om opgavernes skriftsprog I Word kan alle funktioner findes ved hjælp af menuerne. Hvis man fx. vil have udskrevet et dokument på printeren skal man have fat i Filermenuen (peg og vælg med musen). Her skal man vælge menupunktet Udskriv... med musen. Til sidst skal man vælge OK for at får sin udskrift. Hele denne "menuvej" er i opgaverne angivet på følgende måde: Filer/Udskriv/OK Som du ser, er enkelte bogstaver understreget. Dette indikerer, at man i stedet for at bruge musen blot kan trykke ALT-tasten + bogstavet for at vælge menupunktet. Ved flere menupunkter er der desuden angivet en genvej, som vil bringe dig direkte til punktet f.eks. Ctrl + P for udskriv. Mange punkter vil derudover kunne findes på de såkaldte værktøjslinier. Endelig skal det nævnes, at hvis du har helt fod på det med tastaturet og ikke har brug for træning i dette, behøver du ikke at skrive teksterne, der bruges i opgaverne. Vejledningen her kan læses af Adobe Reader, herfra kan teksterne markeres og kopieres over i dit dokument. Er du i tvivl om fremgangsmåden, så er den beskrevet i vejledningerne til Adobe Reader. God fornøjelse med arbejdet. Opgave 1 Oprette, redigere, udskrive og gemme en tekst. Start Word. Peg nu med musen på det hvide dokument på værktøjslinien og klik på tegningen lige over teksten Normal een gang. Dette giver dig en ny fil (et tomt dokument) hvori du kan skive løs. Indskriv nu teksten i det indrammede felt. Du skal ikke trykke <ENTER>-tasten, når du kommer til enden af en linie, lad Word klare dette for dig. Du skal kun trykke <ENTER> når du skal skifte til nyt afsnit. Til sidst i teksten er der nogle punkter, der er rykket lidt ind. Brug tabulatortasten (den med de 2 pile lige over Caps Lock/lås skift-tasten) til at rykke markøren ind, før du skriver disse punkter.

4 Side 4 af 16 Når tekstbehandlingen på computere - eller Elektronisk TekstBehandling (ETB) som det egentlig hedder - har vundet stor udbredelse skyldes det, at ETB giver den enkelte meget større muligheder for at redigere teksten end en skrive maskine gør. Hvem har ikke prøvet at sidde i sit ansigts fodsved og skrive en tekst på skrivemaskine, som er nøjagtigt mage til den tekst, man skrev for en halv time siden bortset fra den lille irriterende linie, man glemte i den sidste tekst? Princippet i ETB er, at man kan forfatte sin tekst SAMTIDIGT med, man redigerer i den. Først når teksten har et tilfredsstillende udseende, "trykker" man den på papiret. Man kan altså koncentrere sig om at skrive teksten i stedet for at være nervøs for eventuelle fejl, - dem kan man altid rette senere. Med ETB er det blevet lettere at: * forfatte en tekst * udskrive et udkast * rette teksten * placere teksten på siden * fremhæve vigtige ord * skrive med forskellige skrifttyper * mangfoldiggøre tekster * opbevare tekster til senere brug Et klogt hoved har udtrykt: "ETB er ikke mere sikker end teknikken, og ens omhyggelighed tillader. Får man f.eks. gemt sine indskrevne dokumenter på en diskette, og taber en kop kaffe på diskette, er det næsten sikkert, at alt er tabt for evigt..." Du skal nu til at udskrive din tekst. Først skal du se hvordan teksten kommer til at se ud på et helt stykke papir. Klik derfor på Vis udskrift-ikonet eller vælg Filer/Vis udskrift. Her vil du kunne se teksten som den ville blive opstillet på et helt A4-ark. Hvis du nu ville udskrive teksten, skulle du klikke på Udskriv-knappen, men det skal du ikke gøre endnu! Der mangler nemlig noget - din navn nederst i teksten. Hvis 20 mennesker skriver en tekst ud hver på printeren, kan det godt være lidt svært at gennemskue hvis tekst, der er hvis. Klik derfor Annuller og skriv dit navn nederst i teksten.

5 Side 5 af 16 Nu kan du udskrive og få et resultat ud, som du kan hænge op på væggen over din seng derhjemme. Til sidst skal filen gemmes. Dette gør du ved at vælge Filer/Gem som... Først skal dokumentet have et navn, skriv OPGAVE1, og se dernæst, om du er i dit eget bibliotek. Endeligt klikker du på OK. Teksten vil så blive gemt med navnet opgave1. Nu er du færdig og filen kan lukkes. Dette gør du ved at vælge Filer/Luk. Yep, det var ordene. Hvis dette var ligetil for dig, kan du blot gå videre til næste opgave. Hvis det var svært, vil du nok få endnu bedre tjek på de grundlæggende funktioner ved at prøve opgaven igennem en gang til. For fremtiden vil jeg ikke skrive noget om, at du skal oprette en ny fil eller hvordan du udskriver og gemmer. Jeg tager for helt givet, at du har fod på det fra nu af. Opgave 2 Justering af tekst samt indrykninger. I denne opgave handler det om at lære noget om opstilling af din tekst. Det hedder også din teksts lay-out. Du kan blandt andet bruge indrykninger til at fremhæve dit dokuments struktur. Indrykningerne bestemmer afstanden mellem venstre- og højremargin og det enkelte afsnit. Du skal vide, at hver gang du trykker <ENTER>-knappen, fortæller du Word, at du afslutter et afsnit. topmargin venstre margin højre margin her kan du skrive bundmargin

6 Indskriv nedenstående tekst. Word nr. 1 ved Erik Hindkjær Side 6 af 16 Min kære dreng. Jeg skriver kun nogle få linier, for at du skal vide, at jeg stadig lever. Jeg skriver dette brev langsomt, da jeg ved, at du ikke kan læse så stærkt. Du kan ikke kende huset igen, da vi er flyttet. Din får har fået et godt arbejde med 500 mennesker under sig. Han slår græsset på kirkegården i Århus. Der er vaskemaskine i vores nye hus, men den er desværre længe om at vaske tøjet. Jeg puttede i sidste uge fem skjorter ned i den, trak i snoren, og hørte den starte, men jeg har endnu ikke fået dem retur. Med den tid der er gået må den vel også stryge dem. Din søster har fået et barn til morgen. Jeg har endnu ikke fundet ud af om det er en pige eller en dreng, så jeg ved ikke om du er blevet tante eller onkel. Din onkel Tim druknede i sidste uge i en sprittank på Aalborg Spritfabrik. Hans arbejdskammerater prøvede på at redde ham, men forgæves. Vi brændte hans jordiske rester. Det tog tre dage inden han gik ud. Din far fik ikke meget at drikke mellem jul og nytår. Juleaften kom vi amerikansk olie i hans øl. Det holdt ham på das - resten af året. Jeg var hos lægen i torsdags, og din far ved med. Lægen puttede et lille glasrør i munden på mig og bad mig om at holde den lukket i ti minutter. Din far tilbød lægen en masse penge for røret. Det har kun regnet to gange i sidste uge. Første gang i tre dage, og anden gang i fire dage. Det blæste også meget. Faktisk så meget, at een af vores høns lagde det samme æg 4 gange. Vi fik brev fra bedemanden, der bad om sidste afdrag på mormors begravelse. Han sagde, at hvis vi ikke betalte inden 8 dage, gravede han hende op igen. Kærlig hilsen din mor PS. - Jeg ville have sendt dig kr. 100,00 sammen med brevet, men jeg nåede desværre at lukke kuverten inden.

7 Side 7 af 16 Placer markøren (ikke musepilen) i den første linie i teksten. Det er lige meget, hvor i linien markøren står. Vælg nu Formater/Afsnit.../Indrykning og afstand. Det vi give dig følgende dialogboks: Klik med musen i vinduet ved Justering og vælg Centreret. Som du vil se, vil første afsnit blive centreret på linien - smart!

8 Side 8 af 16 Placer så markøren i næste afsnit og vælg atter Formater/Afsnit.../ Indrykning og afstand. Jeg vil nu gerne have hele afsnittet rykket 1 cm. ind fra både venstre- og højre margin. Dette gøres ved at skrive 1 cm i kasserne til højre for ordene Venstre og Højre. Vælg slutteligt OK og se miraklet ske. På samme måde skal du indrykke og justere hver enkelt afsnit efter følgende skema: I boksen under Speciel vælges Første linje, når tallet er positivt og Hængende når tallet er negativt. Tallet skrives i boksen under Med. (Minuset skal ikke skrives, det angiver kun at det drejer sig om et hængende indryk). Afsnitsnummer Venstre Højre Speciel Justering Lige marginer Lige marginer Venstre Venstre Højre Lige marginer Det fik ikke just teksten til at se bedre ud, men det er god træning. Udskriv teksten, og brug lidt tid på at sammenligne udskriften med skemaet - find ud af, hvad du egentlig har gjort hvor. Se hvordan de enkelte justeringer og indrykninger tager sig ud på papir. Skriv ved hvert enkelt afsnit med kuglepen, hvilken justeringen/indrykning du har brugt. Gem filen med navnet Opgave2

9 Side 9 af 16 Opgave 3 Markering, flytning og kopiering af tekst. Forestil dig, at du er ansat i en virksomhed som sekretær, og chefen kommer ind til dig med den rapport, du lige har skrevet. Han siger: "Ja, lille De, det er en nydelig 150 siders rapport, De har skrevet her; men de to øverste afsnit på alle lige sider skal lige byttes om..." Hvis du havde skrevet rapporten på skrivemaskine, skulle der nok en stærk kop kaffe til, for at få dig til at tage dette "lige" med et smil. Men, når du bruger word som tekstbehandling, vil en sådan ombytning være en leg. Hele hemmeligheden handler om blokmarkering. Du skal simpelthen markere det stykke tekst, der skal flyttes og flytte det med musen - let og elefant. Foretag følgende lille øvelse: - Opret et nyt dokument - Skriv mænd og kvinder bruger ofte lidt vand til dessert - Grib nu musen og placér musemarkøren umiddelbart før teksten (markøren skal være en lige blinkende streg - ikke en pil) - Hold venstre knap nede medens du trækker musen til højre og markerer derved det første ord - Slip knappen, peg på det markerede ord og du vil se, at markøren bliver omdannet til en pil. - Hold nu venstreknap nede og peg med pilen lige efter bogstavet "d" i ordet "vand" og slip knappen - Nu har sætningen en helt ny betydning På samme måde kan du markere hele afsnit og flytte dem rundt i teksten. Bemærk at musen slæber på et brev, der fortæller, at et element tekst eller billede er ved at blive flyttet. Mulighederne med blokke er mange. Hvis du vil ændre justeringen eller indrykningen (øvelse 2) for flere afsnit ad gangen, kan du blot markere disse afsnit og foretage ændringerne på den i ét hug.

10 Side 10 af 16 Indskriv følgende tekst: 1) Kursus i skining!!!!! 10) Hvis man er mange samlet til fællesskining, må der være en visdisciplin, for der vil altid være nogle, der skier til venstre, og andre der skier til højre, og nogle skier simpelthen over det hele. Nej, er man samlet til skining, bør man skie i en lang række. Nu er det jo lettest og mest naturligt at skie nedad, men ved hjælp af skistaver kan det faktisk - hvis man er meget dygtig - lade sig gøre i bakket terræn også at skie opad. 9) Der findes også store konkurrencer sted, særlig i langdistanceskining! Her gælder det udholdenhed og teknik. Man bør ikke forivre sig og brænde krudtet af for tidligt, - og frem for alt ikke tabe luften. 3) Først lidt om materialet: Askeski er at foretrække frem for den blødere bøgeski, som under skiningen let får splinter i enden, så denne bliver flosset. 11) Jeg vil hermed ønske alle skiudøvere og skitrængende en god SKINING!!!!! 2) Når vinteren er over os, er der jo mange; der ta'r ud i naturen for at skie hen over terrænet. Et par gode råd desangående vil derfor nok være på sin plads. 6) Hvis man under skiningen mærker klumper eller sten, bør man straks standse skiningen, og slå én ski mod den anden. Så forsvinder klumperne straks, og I vil snart mærke den velgørende fornemmelse, det er, når skiningen atter går glat og glidende. 5) Skiningen foregår bedst stående. Man bliver spændt til brædtet, eller rettere sagt de to brædder, idet lufttrykket og de opadgående vinde, der opstår under skiningen, kan have indflydelse på legemets balance. Man skier bedst i let foroverbøjet stilling. Knæene skal ikke være for strakte. Begge ben skal være på jorden samtidig, da skining på et ben er en ret vanskelig sag. 7) Man bør dog ikke slå en klumpet ski for mange gange, idet det derved går slid i kanterne, hvilket giver en susende og maskingeværagtig lyd, når man skier hen over sneen. Under skining i bakket terræn, skal man passe på ikke at vælte omkuld, idet skining med enden i vejret skal være meget ubehageligt. 8) Skiningen kan også foregå i hop. Det foregår fra en såkaldt skihopbakke. For at komme op på en sådan bakke benyttes en tovbane med træk og slip system. På toppen er som regel opbygget

11 Side 11 af 16 et overdækket skihus, med en lang glidebane foran. Man skier først et langt stykke ned ad banen og flyver derefter ud i det tomme rum, og det gælder nu om at lande på brættet igen. Der findes også store rum, og det gælder nu om at lande på brættet igen. 4) Nu er der jo mange forskellige slags ski: Man har langski til de høje, og til de mindre har man småski!!! Endvidere er der hop- og springski, - og til de særligt slanke og tynde har man specielle tyndski!! Som du nok bemærkede står afsnittene i en besynderlig orden, - det skal du nu rette op på. Flyt derfor om på afsnittene, så de kommer til at stå i rækkefølge efter tallene. Når teksten,som i dette tilfælde er meget lang, er det dog noget besværligt at bruge metoden fra før, til at flytte afsnit. Vi benytter os i stedet for af to funktioner under menupunktet Rediger, nemlig Klip og Sæt ind, eller saksen og Sæt ind på værktøjlinien. Udskriv og gem filen med navnet OPGAVE3 God fornøjelse...

12 Side 12 af 16 Opgave 4 Blokmarkering og indryk/justering og stavekontrolfunktionen. Understående tekst er en rense-kur, som du eventuelt kan benytte, hvis du vil være rigtig sund - men det er altså også ret hårdt! Indskriv teksten - du skal også skrive stavefejlene. Overskriften er justeret med centrering (se opgave 2). Den amerikanske drøm Denne 7-dagesplan kan bruges så ofte, man vil. Hvis den bliver fulgt nøjagtigt, vil den rense dit system for urenheder og give dig en følelse af velvære, som du troede var umulig. Efter kun 7 dage med denne fremgangsmåde, vil du begynde at føle dig lettere, fordi du har tabt mindst 4,5 kg; muligvis 7,5 kg, og have n overslod af energi. Fortsæt denne plan, så længe du vil, og mærk forskellen både fysisk og psysisk. Dag 2 Alle grøntsager. Spis al slags friske kogte grøntsager efter eget valg til du er mær. Prøv at spise grønne, bladrige grøntsager, og hold dig fra bønner, ærter og korn. Disse grøntgger er gode, men ikke hvis du prøver at reducere din kalorieindtagen. Du må også tage en stor bagt kartoffel med smør på din grøntsagsdag. Dag 4 Spis op til 8 bananner og drik op til 8 glas skummetymælk denne dag sammen med T J Suppe. Babaner indeholder mange kulhydrater og vil nedsætte enhver stærk taragng til noget sødt. Dag 1 Alle slags frugt, undtagen banan, Din første dag vil bestå af al slags frugt, undtagen banan. For alle melonelskere er dette den rette dag. To grugter som har færre kalorier end de fleste andre er vandmelon gg cantaloup (en melon-art). I tilfælde af at du spiser melon er din chance for at tane 1,5 kg den første dag større. Dag 7 Brune ris, frugtjuice (usødet) og grønsager. Fylde sig igen. Dag 5 Oksekød og græntsager. Du kan tage gram oksekød og tomater. Prøv at dirkke mindst 8 glas vand for at skylle kroppens urinsyre bort. Dag 6 Oksekød og grønsager. Spis alt hvad hjertet begærer af oksekød og grønsager. (Ingen kartofler) Dag 3 Frugt og grøntsager. Det samme som dag 1 og 2, blot ingen kartogler.

13 Side 13 af 16 Som du ser, står også denne tekst i en besynderlig orden - ret lige op på det! (Som i sidste opgave) Teksten ville se lidt pænere ud med hængende indrykning, så det skal vi lave. Markér alle afsnittene, der starter med Dag og et hængende indryk på 1,15 Voila! Hængende indryk - smart! Som du ser, har der sneget sig en stavefejl eller mange ind i teksten, - dette skal vi rette, men word kan hjælpe med en stor del... - Placér markøren i toppen af teksten - Klik på stavekontrol-knappen (den med "ABC" og et "flueben") - Dette lille vindue dukker op på skærmen: Ordet "vul" kender word ikke, derfor markerer den det og prøver at komme med alternativer. Desværre finder den ikke det rigtige ord til os - nemlig "vil". Derfor må du selv skrive det og klikke på Erstat-knappen.

14 Side 14 af 16 Så hopper stavekontrollen videre til det næste ord - hvis et alternativ kan bruges, klikker du blot på det og dernæst på Erstat-kanppen. Hvis et ord er ok, men ikke kendes af Word, klikker du blot på Ignorer-knappen. Der er også mulighed for at gemme ordet i Words ordbog, så ordet kendes en anden gang. Dette gør du med Tilføj-knappen Hvis du klikker i kassen til venstre for Foreslå altid, så der kommer et kryds, vil word altid komme med alternative stavemåder. Kontroller på samme måde hele dit dokument. Tilføj følgende nederst i teksten T-J Mirakelsuppe: 6 store løg, 2 grønne peber, 1 stor dåse tomat, 1 stort kålhovede, 1 stilk bladselleri. Skær grøntsagerne i terninger og kom dem i en stor gryde og dæk med vand. Koges i 10 min, læg låg på og lad dem småkoge ved svag varme indtil grøntsagerne er bløde. Sæt en ramme om det sidste afsnit ved at markere det og vælge Formater/Kanter og skygge... og klikke i figuren over Boks og til sidst klikke på OK-knappen - så nemt! Prøv at eksperimentere lidt med at sætte forskellige rammestreger rundt om de øvrige afsnit. Udskriv til sidst, og gem med navnet OPGAVE4 Rigtig god fornøjelse

15 Side 15 af 16 Opgave 5 Skrifttyper og størrelser. Når man vil gøre noget ekstra ud af sit dokument, kan man, som vi så, lege lidt med indrykninger og justeringer. En anden metode til at fremhæve ord, afsnit og overskrifter er at benytte forskellige skrifttyper, skriftstørrelser og typografi. En skrifttype kaldes også en font. Der findes flere tusinde skrifttyper og ikke alle er lige pæne. Hver skrifttype har et navn. Denne tekst er skrevet i med Times New Roman. Du kan finde alle skrifttyperne i Formater/Skrifttype eller ved at klikke på pilen til højre for den kasse, der står under menuen Filer. Når du vil ændre en skrifttype, skal du blot vælge en i før omtalte kasse eller vælge i menuen Formater/Skrifttype Husk!!! at markere teksten først, hvis det er en tekst, du allerede har skrevet. En skriftstørrelse er angivet i enheden punkt (pkt.). Et pkt. er 1/72 af en tomme. En normal skriftstørrelse til tekst er 10pkt - 12pkt. Denne tekst er skrevet i 12pkt. Typografi er et ord, der betegner hvordan teksten ser ud. En teksts typografi kan være: Fed Kursiv Understreget Gennemstreget Prøv at indskrive teksten på næste side. Overskriften skal være en Arial og resten skal skrives i en Times New Roman. Skriftstørrelserne er hhv. 40, 20, 10, 14 og 18. Du skal selv eksperimentere dig frem, så det passer med opgaveforlægget. Prøv dernæst at lege lidt med forskellige skrifttyper Udskriv og gem teksten med navnet OPGAVE5 Lav slutteligt en liste over forskellige skrifttyper i din maskine, lignende understående: Arial Courier New Modern Times New Roman

16 Side 16 af 16 Word nr. 1 ved Erik Hindkjær T. Ålmod Ventevejen Tøveslev Anders And Paradisæblevej Andeby Horsens, d. 4/27/07 Vedr. skade på lygtepæl Kære Anders, Det er nu snart 2 måneder siden, at du i et raserianfald påkørte min lygtepæl gentagne gange i din - efterhånden - noget ramponerede røde bil. Jeg vil i den anledning derfor gerne høre dig om hvornår jeg atter kan få min ligusterhæk tilbage, som hang fast i anhængertrækket på din bil, da du kørte væk fra min bolig i stor hast. Jeg er efterhånden ved at savne min pæne lille liguster og håber derfor snarest at høre fra dig. Med venlig og tålmodig hilsen P.S. Jeg har vedlagt en stump af lygtepælen, som du ikke fik smadret helt - jeg kan alligevel ikke bruge den til noget april 2007 Erik Hindkjær

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Typografi og layout i Word 2010

Typografi og layout i Word 2010 Ret&Rigtigt F12 Niels Erik Wille Typografi og layout i Word 2010 Papirformat og papirets orientering (højformat / bredformat) Vælges i menuen Sidelayout: Man kan vælge Retning (højformat / bredformat)

Læs mere

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen Tekstbehandling Word 2007 Trin 1 Bodil Alexandersen Oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Indstil skærmbilledet... side 4 Midtstilling, Højrestilling og Understregning Fed og Kursiv skrift...

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

E-MAIL WINDOWS LIVE MAIL

E-MAIL WINDOWS LIVE MAIL E-MAIL WINDOWS LIVE MAIL Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: Live Mail Side 1 Windows Live Mail Hvordan skriver og sender jeg en e-mail? Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Åbn Word. bunden af skærmen vises her: (hold musen stille mens der peges på tekstboks, og der fremkommer en lille tekst: Tekstboks) klik på tekstboksikonet

Læs mere

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP)

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word er et fantastisk program til tekstbehandling og nærmest en de facto standard i verden for den slags. Igennem en række øvelser (og mange timer foran skærmen)

Læs mere

Opgaver til modul 3 Word 97

Opgaver til modul 3 Word 97 Opgaver til modul 3 Word 97 Det følgende indeholder en stribe opgaver, der alle kan løses ved hjælp af Microsoft Word 97 samt Word 6.0 og 7.0. Alle opgaverne svarer i indhold og sværhedsgrad til de opgaver,

Læs mere

Tekstbehandling. Trin 1

Tekstbehandling. Trin 1 Tekstbehandling Trin 1 Word 97/03 Bodil Alexandersen August 1999 Revideret oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Menulinie og værktøjslinier... side 4 Sidelayoutvisning (sidebredde og hele

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 Indhold Indhold... 1 Tabulatorer... 2 Kontroltegn... 4 Indrykninger... 5 Punktopstilling... 5 Indstilling for tal og bogstaver... 7 Indstilling for punkttegn...

Læs mere

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: Outlook Side 1 Microsoft Outlook 2010 Hvordan skriver og sender jeg en e-mail? Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk.

Læs mere

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse 1 ordpad er en grundlæggende tekstbehandlingsprogram, der er inkluderet i Windows W (siden Windows 95, hvor det

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

Vigtige funktioner i Word 2003

Vigtige funktioner i Word 2003 Vigtige funktioner i Word 2003 Indhold Husk... 2 Skrifttype... 2 Skriftstørrelse... 3 Overskrifter... 4 Andre vigtige funktioner... 5 Margen... 6 Linjeafstand... 7 Ordoptælling... 8 Sidetal... 10 Sidehoved

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM En blandt mange af Family Tree Maker s styrker er evnen til at præsentere data på mange forskellige måder, og i dette skrift vil bogfunktionen blive gennemgået. Funktionen

Læs mere

Word-5B: opgaver med tabeller og hængende indrykning (Word XP)

Word-5B: opgaver med tabeller og hængende indrykning (Word XP) Word-5B: opgaver med tabeller og hængende indrykning (Word XP) I disse øvelser skal du oprette og arbejde med nogle nemme små tabeller (skemaer) og til sidst prøve at skrædder-sy et par stykker, som er

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere KalenderSkabelon_2017_01.xlsm

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere KalenderSkabelon_2017_01.xlsm Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere KalenderSkabelon_2017_01.xlsm 05-04-2017 Ecxelversioner Skabelonen er oprettet i Excel 2010 i xlsm-format. Så vidt jeg ved, kan Excel 2007 arbejde

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling!

Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling! Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: August 2009 Formater tekst Brug billeder Kopier/indsæt Med mere Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra

Læs mere

Kommuniker: På Tryk 2

Kommuniker: På Tryk 2 Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: På Tryk 2... 4 Øvelse 2 Åbn medfølgende eksempler... 4 Om ikonerne i venstre side af skærmen...

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Word-3: redigering og punktopstilling

Word-3: redigering og punktopstilling Word-3: redigering og punktopstilling HUSK: når noget er markeret (blokket over med sort), så står det ude på klippekanten og er i farezonen! Markeret tekst erstattes af NY tekst Eksempel: Hvis du har

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Word-2: formatering af teksten

Word-2: formatering af teksten Word-2: formatering af teksten HUSK: når du kommer ud i enden af en linje, så skal du IKKE trykke på Enter-tasten, med mindre du VIL have nyt afsnit!! Programmet skifter automatisk til ny linje for dig.

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

2. Gennemgå de offentligt tilgængelige sider. Hvad kan man finde hvor!

2. Gennemgå de offentligt tilgængelige sider. Hvad kan man finde hvor! Forslag til Web kursus indhold. 1. Hvordan finder man vores side? 2. Gennemgå de offentligt tilgængelige sider. Hvad kan man finde hvor! 3. Gennemgå hvordan man bliver oprettet som medlem og får adgang

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

Intro til Windows Live Movie Maker

Intro til Windows Live Movie Maker Intro til Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker er efterfølgeren til Windows Movie Maker. I denne version er der blevet tilføjet slideshow-funktion, altså en funktion hvor du kan lave et lysbilledshow

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

Et oplæg med PowerPoint bliver til.

Et oplæg med PowerPoint bliver til. Risskov Gymnasium feb. 2007 PowerPoint 2002 Side 1 af 5 Et oplæg med PowerPoint bliver til. Det gode mundtlige oplæg Gode præsentationer sætter fokus på vigtige punkter, kontrollerer informationsstrømmen

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Indhold. Filbehandling. Tekstbehandling med Word. Layout med Publisher. Webdesign med WordPress. Surf på nettet med Explorer. Database med Access

Indhold. Filbehandling. Tekstbehandling med Word. Layout med Publisher. Webdesign med WordPress. Surf på nettet med Explorer. Database med Access Indhold Filbehandling Filbehandling... 7 Tekstbehandling med Word I gang med Word... 11 Tegnformater... 12 Afsnitsformater... 15 Kanter og skygger... 19 Tabulator... 21 Sidelayout... 24 Gennemse... 28

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 LÆSEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger genvejen

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Velkommen til Picasa! Start med at importere dine billeder til programmet. (1-2) 1) Inde i hovedbiblioteket trykker du på Importer, og du

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

Kvikke sider om rapportskrivning: Word-7

Kvikke sider om rapportskrivning: Word-7 Kvikke sider om rapportskrivning: Word-7 Målet med denne vejledning er, at du ved hvordan du opstiller en rapport, og hvad den skal indeholde. Det er vigtigt, at en rapport er let læselig, overskuelig

Læs mere

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 4

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 4 Opret en menutavle på en anden platform Denne aktivitet viser, hvordan du kan oprette et miljø med en ekstra platform med en menutavle, hvordan du kan justere tavle- og platformsudseende, og hvordan du

Læs mere

Du skal gemme kalenderen på din computer, før du åbner den, ellers virker makroerne ikke.

Du skal gemme kalenderen på din computer, før du åbner den, ellers virker makroerne ikke. Makroer Når du åbner kalenderen, bliver du sikkert spurgt, om du vil åbne med eller uden makroer (om boksen med valgmulighederne dukker op afhænger af, hvilket niveau sikkerheden i Excel er indstillet

Læs mere

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk

Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Vejledning til opdatering på hjemmesiden www.ifskjoldsaeby.dk Du logger på fra forsiden. Når du har indtastet brugernavn og password, vil der i højre side fremkomme en menu med punkterne: Redigér denne

Læs mere

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med.

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med. Tastaturet er et input værktøj til computeren. Et standard tastatur har 102 taster, men samtidig med at Windows95 blev offentliggjort, blev der lavet et 105 tasters tastatur med 2 ekstra Windows funktioner.

Læs mere

Nero Cover designer. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion.

Nero Cover designer. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion. Nero Cover designer. Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Start Nero og vælg i sidepanelet til venstre(åbnes ved

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC Brugervejledning ClaroRead fra Dictus -PC 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 INSTALLATION... 3 CLAROREAD-VÆRKTØJSLINJE... 3 AFSPIL... 4 STOP... 4 GEM TEKST SOM LYDFIL... 4 INDSTILLINGER... 5

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Excel tutorial om lineær regression

Excel tutorial om lineær regression Excel tutorial om lineær regression I denne tutorial skal du lære at foretage lineær regression i Microsoft Excel 2007. Det forudsættes, at læseren har været igennem det indledende om lineære funktioner.

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

Rapport - Norge. Indhold

Rapport - Norge. Indhold Januar 2016 Indhold Indhold... 2 Formål... 3 Start på rapporten... 4 Opgave 1... 4 Opgave 2... 4 Stavekontrol... 5 Opgave 3... 5 Sidehoved og sidefod... 6 Opgave 4... 6 Litteraturliste... 8 Opgave 5...

Læs mere

Word-9: Brevfletning i Word 2003

Word-9: Brevfletning i Word 2003 Word-9: Brevfletning i Word 2003 Nogle gange har man brug for at sende det samme brev til en større gruppe personer, firmaer el.lign. Men man vil gerne have, at det ser lidt personligt ud, så derfor er

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

WEB kursus I. Grundkursus i CMS

WEB kursus I. Grundkursus i CMS WEB kursus I Grundkursus i CMS 1 Link til manual på intranet: http://intranet.regionsyddanmark.dk/cmsmanual Nyttig information Support telefonnummer: 65 41 32 25 Support e-mail: websupport@regionsyddanmark.dk

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. VEJLEDNING TIL ANETAVLE Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. Anetavlen består af en forside, der fortæller hvem anetavlen er opstillet for. 3 sider med aneoversigt i alt 63 personer, samt sider

Læs mere

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step Af Gitte Winter Graugaard Nov. 2013, Sigil version 0.7.2 1 Her følger en intro skridt for skridt til at oprette en e- bog i SIGIL og publicere den på SAXO

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

Publisher 2003 Indhold

Publisher 2003 Indhold Publisher 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Skærmsiden...2 Opgaverude...3 Værktøjer...4 Overskrift...5 Billeder...5 Flytning...6 Ændring af størrelse...6 Formatere billedet...7 Indskrivning af

Læs mere

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog INDHOLD VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN FILER UDSKRIV KOPIER AFSLUT VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN SØGEMULIGHEDER OPSLAGSORD ORDFORBINDELSER AL TEKST

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

Her kan du slette enkelte figurer i et diagram ved at klikke på figuren der skal slettes og herefter på Slet.

Her kan du slette enkelte figurer i et diagram ved at klikke på figuren der skal slettes og herefter på Slet. 9. FLOWDIAGRAMMER Der er i D4InfoNet indbygget et program til opbygning af flowdiagrammer. Diagrammerne kan placeres på forsiden af de enkelte håndbøger, og kan tilføjes kapitler eller de enkelte dokumenter.

Læs mere

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner Start et nyt dokument Start Word: Dobbeltklik på ikonen på skrivebordet (hvis der er en!). Klik på Word-ikonen i proceslinjen

Læs mere

Brugervejledning. Miljøministeriet A4. Opdateret den 25. oktober 2011

Brugervejledning. Miljøministeriet A4. Opdateret den 25. oktober 2011 Brugervejledning Miljøministeriet A4 Opdateret den 25. oktober 2011 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Opret et nyt dokument... 3 Før du starter... 4 Om at arbejde med typografier:... 5 Menu: A4 - Publikation...

Læs mere