1. Indledning og baggrund. 2. Udførelse. 3. Målinger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Indledning og baggrund. 2. Udførelse. 3. Målinger"

Transkript

1 1. Indledning og baggrund Formålet med projektet var at dokumentere den forventede sundhedsmæssige effekt af anvendelse af som brændstof i en dieselmotor sammenlignet med dagens standardbrændstof:. Det er vigtigt at få dokumentation for emissionerne fra moderne motorer og biobrændstoffer. Det er specielt vigtigt at få foretaget kemiske og biologiske analyser af udstødningsgassens sammensætning og potentielle sundhedsskadelighed, idet der forventes en markant forskel på biobrændstoffers og diesel's sundhedsskadelighed. Netop den reducerede sundhedsrisiko kan være et argumentet, som kan sikre biobrændstofferne et egentligt gennembrud i Danmark. Måleprogrammet er delvist finansieret af Strukturdirektoratet for Landbrug og Fiskeri. 2. Udførelse En Volvo THD 103-motor var opstillet i Dansk Teknologisk Institut, 's laboratorium i Århus. Motoren er en moderne standard lav-emissions dieselmotor. blev indkøbt fra Århus Oliefabrik A/S og anvendt uden videre behandling. Der er ikke gjort noget for at optimere motoren til brændstofferne eller omvendt. Den omtalte motor har tidligere indgået i projektet "Miljøvenlig Diesel", som Haldor Topsøe A/S, Århus Universitet/Institut for Miljø & Arbejdsmedicin (IMA) og DTI gennemførte med støtte fra Miljøstyrelsen. Formålet med projektet "Miljøvenlig Diesel" var at udvikle en raffinaderiteknik til fremstilling af mere miljøvenlige dieselkvaliteter [6]. Målinger på herfra vil tjene som reference for biobrændstofmålingerne. 3. Målinger Af hensyn til projektets økonomiske og tidsmæssige omfang anvendtes kun 5 udvalgte driftspunkter fra typegodkendelsens 13-mode test (ECE R49). Argumentationen for valget af driftspunkterne findes i [2]. De 5 udvalgte driftspunkter og deres vægtningsfaktorer er vist i tabel 1.

2 Nr. Driftspunkt: ECER49 Mode nr: Vægtfaktor: 1 Tomgang 1,7 & 13 0,25 2 (maks. moment omdrejningstal, 25% last) 3 0,16 3 (maks. moment omdrejningstal, 50% last) 4 0,16 4 (maks. moment omdrejningstal, 100% last) 6 0,25 5 (maks. effekt omdrejningstal, 100% last) 8 0,18 Tabel 1 Driftspunkter udvalgt til projektet. Disse 5 udvalgte driftspunkter dækker 76% af 13-mode testen, og DTI's erfaring viser, at de giver resultater sammenlignelige med den fulde 13-mode test og reducerer samtidig ressourceforbruget ved målingerne væsentligt. Ved 3 belastninger gennemførtes desuden videregående kemiske og biologiske analyser efter programmet for "Miljøvenlig Diesel". To ud af disse tre belastningspunkter indgår i 5-mode testen, nemlig mode 1 og 4. Det sidste belastningspunkt er mode 9 (maks. effekt omdrejningstal, 75% last). Alle kemiske analyser udføres af DTI Miljø/Kemiteknik. Alle biologiske analyser udføres af Århus Universitet (IMA). Mellem målingerne på forskellige brændstoffer blev motoren renkørt 5 timer på et meget rent dieselbrændstof kaldet D70. Dette sikrede, at grundniveauet før skift til forsøgsbrændstof var ens hver gang. 4. Resultater I dette afsnit gives en præsentation af resultaterne af måleprogrammet. Som det fremgår af tabel 2 adskiller sig fra Diesel ved at have lav brændværdi. Det kompenseres af høj massefylde og viskositet, som medfører uændret motoreffekt, men øget brændstofforbrug. har desuden et højt cetanindex, som er en fordel forbrændingsmæssigt. DTI Miljø/Kemitekniks analyser viser desuden, at ikke indeholder aromater. Ingen af de anvendte brændstoffer indeholder målbare mængder aldehyder.

3 Brændstofanalyser Enhed Metode Svovlindhold vol% ASTM D4294 < 0,05 < 0,05 Massefylde v/15 C kg/m 3 ASTM D Viskositet v/20 C cst ASTM D ) 6,9 90% kogepunkt C ASTM D Cetanindex - ASTM D ) Nedre Brændværdi MJ/kg Adiabatisk kalorimeter 43 1) 39 1 ring aromater wt% GC/MS 17,1 0,0 2 ring aromater wt% GC/MS 3,0 0,0 3+ ring aromater wt% GC/MS 1,1 0,0 Tabel 2 Analyse af de to forsøgsbrændstoffer. 1) Ikke målt, "typisk" værdi. 2) Metoden er ikke velegnet i biobrændstoffer, "vejledende værdi". Der er, som nævnt, udført mange emissionsanalyser i dette projekt. Resultaterne kan logisk deles i tre grupper: de regulerede emissioner, kemiske analyser og biologiske analyser. 4.1 Regulerede emissioner De regulerede emissioner er de stoffer, for hvilke der findes grænseværdier fastsat ved lov, dvs. stofferne: NO x, HC, CO og partikler. Nedenstående tabel viser resultater fra forsøgsbrændstoffet samt referencebrændstoffet. Vægtede 5-mode resultater [g/kwh] NO x 5,54 6,81 HC 0,55 0,32 CO 0,79 0,69 Partikler 0,24 0,27 Brændstofforbrug Tabel 3 Vægtede 5-mode resultater. Regulerede emissioner og brændstofforbrug.

4 Som det fremgår af tabel 3, stiger brændstofforbruget ved anvendelse af 14%. Dette er et velkendt faktum, som skyldes ændring i brændstoffets fysiske egenskaber, primært brændværdi og viskositet. Se tabel 2. Resultaterne for viser også en stigning i NO x - og partikelemissionen og et fald i HC- og COemissionen. Tidligere målinger har vist samme tendenser [1]. Den meget store reduktion af HC-emissionen ved kørsel på kan være misvisende. Ved måling på konventionelle brændstoffer anvendes en opvarmet FID HC-analysator og en opvarmet måleslange, begge 190 C, for at undgå kondensation mellem udstødning og måler, som kun registrerer gasformige kulbrinter. Kogepunktet for ligger på C, og ved 190 C kan uforbrændt altså godt kondensere, selvom benzin og diesel ikke gør det. FID-analysatoren kan derfor blive "snydt" og måle for lidt. Desuden udfældes en del flere kulbrinter på partiklerne (se næste afsnit) ved kørsel på. Omvendt kan 's høje cetantal betyde, at forbrændingen forløber så effektivt, at HC-emissionen faktisk er lavere end ved Diesel. En vis forsigtighed ved anvendelsen af HC-resultaterne er derfor påkrævet. Hvorvidt partikelemissionen stiger eller falder med overgang fra diesel til biodiesel har været genstand for nogen diskussion. Resultater har været publiceret, som viser begge tendenser, f.eks. [5]. Det er i den forbindelse vigtigt at erindre, at der findes forskellige dieselkvaliteter, og det er ikke ligegyldigt, hvilken dieselkvalitet man sammenligner med. I Danmark anvender vi, som er en forholdsvis god dieselkvalitet med et lavt svovlindhold. Mange steder i Europa har man ringere dieselkvaliteter, mens man i Sverige har adgang til bedre dieselkvaliteter. Den anvendte testcyklus har også indflydelse på resultatet. I Europa anvendes en stationær test til tunge køretøjer, mens man i USA anvender en transient test. Til personbiler anvendes altid transient test, men Europa og USA anvender hver sin test. Der findes desuden forskellige metoder til måling af partikelemissionen. Den mest videnskabelige metode er opsamling af partikler med fortyndingstunnel og efterfølgende vejning. Denne metode er eneste anerkendte ved typegodkendelse af motorer og køretøjer. Resultaterne i tabel 3 er opnået med denne metode, som simulerer den fortynding og kondensation af udstødningsgassen, som naturligt vil finde sted efter et udstødningsrør. Der findes desuden et antal optiske målemetoder, som populært sagt måler, hvor "sort" udstødningen er og dermed giver et måletal for den visuelle bedømmelse af partikelemissionen. Af disse metoder er Bosch røgtal og opacitet mest anvendt i transportsektoren.

5 Bosch røgtal måler sort-sværtningen af et filter, som en del af udstødningen bliver trukket igennem på en skala fra 0-10, hvor 0 er helt hvid, og 10 er helt sort. Opacitet måler sigtbarheden i udstødningen på en skala fra 0-100%, hvor 0% er helt klar, og 100% er helt sort. Denne metode anvendes bl.a. ved test af dieselkøretøjers udstødning i forbindelse med periodisk syn og er noget mere fintfølende end Bosch røgtal. 6 Opacitet 5 Opacitet [%] Mode nr. Diesel Sammenligningen mellem diesel og biodiesel afhænger således både af sammenligningsgrundlaget og af sammenligningsmetoden. På figur 1 er vist opacitetsværdier for de 2 forsøgsbrændstoffer ved de 6 målte belastninger. Figur 1 Opacitetsmålinger for de 2 forsøgsbrændstoffer. Som det fremgår af figuren, er opacitetsværdierne for lavere end for bortset fra mode 1 (tomgang), hvor værdierne er ens. I mode 3 og 4, som optræder hyppigt ved f.eks. buskørsel, er opacitetsværdierne for mere end 60% lavere i forhold til. Bosch røgtal viser samme tendens.

6 Bedømt med den optiske målemetode er partikelemissionen altså lavere i modsætning til måling med fortyndingstunnel, hvor partikelemissionen for er højere end for diesel. Samlet må vi konkludere, at partikelemissionen for er 13% højere. Den visuelle oplevelse af udstødningen vil dog være, at biobrændstofferne "oser" eller "ryger" væsentligt mindre end. Forklaringen på dette fænomen ligger i partiklernes sammensætning, som det vil fremgå af de næste afsnit. 4.2 Kemiske analyser Udover partikelmassen er det vigtigt at betragte partiklernes sammensætning. Her er den første parameter andelen af partiklen, som er fast kulstof, og andelen som er opløselige organiske stoffer. Den opløselige del kaldes SOF (Soluble Organic Fraction) og er vist i nedenstående tabel som en procentdel af partikelmassen. Når nogle af resultaterne i tabel 4 er over 100%, er det ikke fysisk korrekt, men et udtryk for usikkerheden ved målemetoden. SOF (% af partiklerne) Mode Mode Mode Tabel 4 Partiklernes indhold af SOF. Man bemærker, at SOF falder med stigende belastning fra mode 1 til mode 9, hvilket er ganske normalt og skyldes en mere effektiv forbrænding under højere belastning. På er en ganske stor del af partiklerne SOF. For er billedet anderledes, idet partiklerne under alle omstændigheder er næsten udelukkende SOF. Går vi et skridt videre i detaljeringsgrad og betragter SOF alene samt analyserer bestanddelene i SOF, så er det traditionelt de poly-aromatiske kulbrinter, PAH'er, hvoraf nogle er erkendt kræftfremkaldende, som interesserer. I dette projekt er der udført analyser af 15 udvalgte PAH'er. For overskuelighedens skyld er disse samlet til én sum, og resultatet angives som µg PAH pr. forbrugt kg brændstof, hvilket muliggør en direkte sammenligning af de to brændstoffer.

7 S 15 PAH er [µg/kg brændstof] Mode Mode Mode Tabel 5 PAH-indholdet i SOF. Som det fremgår af tabellen, indeholder SOF fra PAH'er i en koncentration som er en størrelsesorden højere end SOF fra. Faktisk har DTI Miljø/Kemiteknik kun fundet én ud af de 15 PAH'er, man analyserede for. Dette virker måske ikke umiddelbart overraskende, idet -brændstoffet ikke indeholder PAH'er. Men tidligere målinger foretaget på DTI med dieselbrændstoffer med lavt PAH-indhold, [6], har vist tegn på dannelse af PAH'er under forbrændingen - en proces som åbenbart ikke finder sted med -brændstof. Dette er et meget vigtigt resultat, idet PAH'er, som nævnt, anses for sundhedsskadelige og er en af de store bekymringer i forbindelse med drift af dieselmotorer. En anden parameter, som ønskes minimeret, er partiklernes indhold af sulfat og nitrat. Nedenstående tabel viser resultatet af sulfat-analyserne. Nitrat-analyserne er analoge. Som det ses af tabel 6, findes der ikke sulfat på partiklerne fra. Sulfat på partiklerne [mg/kg brændstof] Mode Mode Mode Tabel 6 Partiklernes indhold af sulfat. En streg markerer, at målingen er under detektionsgrænsen. Partiklernes størrelsesfordelig er også vigtig. Partiklerne er først sundhedsskadelige i det øjeblik de optages i blodet, hvilket sker i lungerne efter indånding. For at partiklerne skal kunne indåndes, forudsættes det, at de har en tilstrækkelig lille størrelse til at passere luftvejene. Partiklernes størrelsesfordeling og middel-diameter er derfor vigtigt for den potentielle sundhedsskadelighed; jo større partikler des mindre er sandsynlighed for, at de når ned i lungerne.

8 Partiklernes middel-diameter [µm] Mode 4 0,13 1,5 Tabel 7 Partiklernes middeldiameter. Detaljerede resultater findes i appendiks. Tabel 7 viser, at partiklernes middeldiameter er meget større for end for. Det betyder, at -partikler vil have sværere ved at nå ned i lungerne end partikler fra. Partiklerne ligger dog i begge tilfælde under 2,5 µm, som normalt betragtes som den respirable grænseværdi. Som sammenfatning på de kemiske analyser af partiklerne, sammenlignet med Ultralet Diesel, kan konkluderes: giver noget højere partikelmængde end diesel, men partiklerne består udelukkende af SOF. Indholdet af PAH'er i SOF er meget lavt, og partiklernes middeldiameter er meget stor. Den potentielle sundhedsskadelighed af -partiklerne forventes på den baggrund at være væsentligt mindre end for diesel, hvilket vil blive belyst i næste afsnit. Udover de stoffer, som er absorberet på partiklerne, findes en række andre gasformige og potentielt sundhedsskadelige stoffer i udstødningen. Blandt disse er: Benzen, Toulen og Xylen, samlet kaldet BTX. BTX [mg/kg brændstof] Mode Mode Mode Tabel 8 BTX-analyser. BTX-analyserne viser ikke afgørende forskelle på de to brændstoffer. Koncentrationen falder med stigende belastning, hvilket er udtryk for en mere effektiv forbrænding ved højere motorbelastning. En anden bekymring er aldehyder, som, specielt ved biobrændstoffer, har været rapporteret som et problem. Aldehyder dannes lettere ud fra biodiesler end fra diesel. Det skyldes biobrændstoffer-

9 nes indhold af ilt. Aldehyd-målingerne er lavet, ved mode 4, på forsøgsbasis i dette projekt. Efter tilretning af proceduren blev der opnået brugbare resultater. Nogle af analyserne var under detektionsgrænsen, og resultaterne er derfor angivet som et interval. S 5 Aldehyder [mg/kg brændstof] Mode Tabel 9 Sum af 5 gasformige aldehyder. Aldehyd-analyserne for og viser, at selvom ingen af brændstofferne indeholder aldehyder, dannes der aldehyder under forbrændingen. Resultaterne indikerer også, at giver 30% højere aldehyd-emission end Diesel. Dette kan have en negativ sundhedsmæssig effekt, hvilket vil blive belyst i næste afsnit. Hermed er gennemgangen af de kemiske analyser af udstødningsgassens sammensætning afsluttet. Det næste afsnit koncentrerer sig omkring de biologiske analyser. 4.3 Biologiske analyser For at belyse udstødningens potentielle sundhedsskadelighed er der udført en række biologiske analyser, kaldet Ames's assay, på partiklerne. Kemiske stoffer kan påvirke arvemassen, og denne påvirkning kan resultere i mutationer og kromosonelle skader. Disse mutationer kan resultere i udvikling af bl.a. cancer, arvelige skader eller medfødte misdannelser. Et stofs mutagenaktivitet kan bl.a. bestemmes ved evnen til at inducere mutationer i bakteriestammer. Der er i dette projekt udført 2 forskellige analyser med bakteriestammen Salmonella Typhimurium TA98 og TA98NR: TA98 er især følsom overfor såkaldte "frameshift"-mutagener - herunder aromatiske aminer. TA98 er den bakteriestamme, man traditionelt anvender ved Ames test. TA98NR mangler, i modsætning til TA98, nitroreductase aktivitet og er således ufølsom over for nitro-forbindelser. Forskellen i mutagen-aktivitet mellem TA98NR og TA98 er således et mål for den mutagene aktivitet, som skyldes nitro-forbindelser. TA98+S9 er TA98 tilsat et eksternt aktiveringssystem (S9), som findes i lungevæv og lever

10 hos mennesket, og som omdanner PAH'er og andre potentielle mutagener til stoffernes aktive form, hvilket TA98 bakterierne ikke selv er i stand til. TA98 +S9 giver derfor normalt langt højere respons end TA98 og udgør et maksimum for den biologiske aktivitet. Resultaterne af disse analyser udtrykkes som antal mutanter pr. filter, der omregnes til mutanter pr. kg brændstof. En mutant er en ændring i arvemassen og derved en uønsket effekt. Antal mutanter pr. kg brændstof skal således helst være så lavt som muligt. Biologiske analyser [mutanter/g brændstof] Mode 1 TA Mode 4 TA Mode 9 TA Mode 1 TA98NR Mode 4 TA98NR Mode 9 TA98NR Mode 1 TA98+S Mode 4 TA98+S Mode 9 TA98+S Tabel 10 Biologiske analyser af partikler. Negative resultater er et udtryk for, at blindværdien er større end måleværdien og således ikke et reelt resultat. Tabellen viser, at resultaterne af de biologiske analyser ikke er entydige, og der skal derfor udvises forsigtighed med konklusioner alene på baggrund af Ames Test. Resultaterne viser dog, at udviser lavest mutagen aktivitet af de afprøvede brændstoffer. udviser højere biologisk aktivitet og dermed større potentiel skadesrisiko. Betragtes resultaterne for TA98 og TA98NR ses der ingen klar tendens, som skulle indikere indflydelse fra nitro-forbindelser ved nogen af brændstofferne. Det er positivt, idet nitro-forbindelser anses for de mest sundhedsskadelige.

11 5. Sammenfatning af målinger Formålet med projektet er at dokumentere effekten af anvendelse af og som brændstoffer i en dieselmotor. Der er udført analyser af et stort antal stoffer i udstødningen. Analyserne kan sammenfattes som følger: giver, sammenlignet med, højere emission af NO x og partikler, men lavere HC og CO. Partiklerne består udelukkende af SOF, som ikke indeholder PAH'er, sulfat eller nitrat, og derfor må anses at være uforbrændt rapsolie. Desuden er partiklernes middeldiameter 10 gange større end ved. Aldehyd-emissionen fra er 30% højere end for Diesel. De biologiske analyser af partiklerne viser, at har et væsentligt mindre sundhedsskadeligt potentiale end. For gælder desuden, at brændstoffet i et vist omfang er CO 2 -neutralt. Denne problemstilling er ikke berørt i nærværende undersøgelse, men er beskrevet indgående i litteraturen [7]. 6. Konklusion Af de to afprøvede brændstoffer viste sig emissionsmæssigt klart bedre end. Resultaterne for er så positive, at man - med henvisning til de gode driftserfaringer opnået i andre sammenhænge - må konkludere, at er et realistisk, moderne CO 2 - og miljøvenligt alternativt brændstof til dieselmotorer. De regulerede emissioner er ikke meget forskellige fra, men partiklernes sammensætning og potentielle sundhedsskadelighed er så meget gunstigere, at partiklerne ikke længere kan anses for noget større problem.

12 7. Litteraturliste [1] "Anvendelse af rapsolie-methylester som brændstof til busdrift" DTI, Auto- og Motorteknik, marts 1993 [2] "Verifikation af rullefeltmålinger" DTI, Auto- og Motorteknik, september 1992 [3] Emissionsundersøgelse af biobrændstoffer DTI Energi, Motorteknik, januar 1997 [4] "Chemical and Biological Characteristics of Exhaust emisssions from a DI Diesel Engine Fuelled with Rapeseed Oil methyl Ester ()", SAE Ken Friis Hansen & Michael Grouleff Jensen, DTI Energi, Motorteknik 1997 SAE Spring Fuel and Lubricants Meeting [5] "Vergleichende Emissionsunterschungen beim Betrieb verschiedener Dieselmotoren mit Dieselkraftstoff und Rapsölmethylester" MTZ Motortechnische Zeitschrift 58 (1997) [6] "Miljøvenlig Diesel" Haldor Topsøe A/S [7] Flydende brændstoffer af biomasse Statens Jordbrugsøkonomiske Institut m.fl., september 1992

Muligheder for miljøforbedringer af dieselkøretøjer Sektionsleder Ken Friis Hansen, DTI Energi/Motorteknik. Baggrund

Muligheder for miljøforbedringer af dieselkøretøjer Sektionsleder Ken Friis Hansen, DTI Energi/Motorteknik. Baggrund Muligheder for miljøforbedringer af dieselkøretøjer Sektionsleder Ken Friis Hansen, DTI Energi/Motorteknik Baggrund I Sundhedsmæssig vurdering af luftforurening fra vejtrafik (Miljøprojekt 352, Miljøstyrelsen,

Læs mere

Fremtidens bilteknologier

Fremtidens bilteknologier Fremtidens bilteknologier Baggrund og formål Internationale ønsker om reduktion af energiforbrug og emissioner i transportsektoren har medført skærpede krav og fokus på de tekniske muligheder for at indfri

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

Reduktion af kræftfremkaldende stoffer i chaufførens indåndingsluft

Reduktion af kræftfremkaldende stoffer i chaufførens indåndingsluft Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Reduktion af kræftfremkaldende stoffer i chaufførens indåndingsluft Udarbejdet af: Civilingenør Michael Grouleff Jensen Reduktion af kræftfremkaldende stoffer

Læs mere

Forsøgsordning med biodiesel

Forsøgsordning med biodiesel Forsøgsordning med biodiesel Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport TØF årskonference 12-13. oktober Baggrund EU s biobrændselsdirektiv 2003/30/EF forpligtede medlemslandene til at opstille

Læs mere

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel.

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel. Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer Civilingeniør Dorte Kubel, Miljøstyrelsen 1 Status for Euro-normer Euro-normer betegner de totalharmoniserede udstødningsnormer for motorer, der gælder i

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Miljøstyrelsen 1. marts 2007 Industri og Transport MST/DK; MIM/VIBEJ Miljøministeriet Miljøpolitisk område, EU-Koordinationen DEP-251-00008 GRUNDNOTAT

Læs mere

Partikelfiltre til dieselkøretøjer

Partikelfiltre til dieselkøretøjer Partikelfiltre til dieselkøretøjer Baggrund Partikler fra køretøjer, specielt dieselkøretøjer, udgør det største trafikskabte miljøproblem i byerne. En af de mest lovende tekniske løsninger til reduktion

Læs mere

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Notat vedrørende projektet EFP6 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Baggrund Et af projektets grundelementer er, at der skal foretages en subjektiv

Læs mere

Hastighed og uheldsrisiko i kryds

Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafiksikkerhed og Miljø Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafikdage på AUC 1996 Paper af: Civ. ing. Poul Greibe og Civ. ing. Michael Aakjer Nielsen Vejdirektoratet Trafiksikkerhed og Miljø Tel: 33 93

Læs mere

Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration

Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration v. Søren Boas, Post Danmark Ninkie Bendtsen og Mads Holm-Petersen, COWI Baggrund og formål Hver dag transporterer Post Danmark over 4 millioner

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Notits Miljøteknologi J.nr. MST-501-00341 Ref. kaasm Den 27. september 2010 REVIDERET NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri

Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri Nøglehulsmærket 2008 Undersøgelsen er gennemført i Danmark, Sverige og Norge i perioden medio december 2008 til primo januar 2009 Side 1 Summary med grafer

Læs mere

Nye danske personbilers CO 2. udslip, energiklasse, brændstofforbrug, egenvægt, slagvolumen og motoreffekt, årgang 2003

Nye danske personbilers CO 2. udslip, energiklasse, brændstofforbrug, egenvægt, slagvolumen og motoreffekt, årgang 2003 Nye danske personbilers CO 2 udslip, energiklasse, brændstofforbrug, egenvægt, slagvolumen og motoreffekt, årgang 2003 August 2004 1 Udgivet af: Færdselsstyrelsen Adelgade 13 Postboks 9039 1304 København

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

2. Skovens sundhedstilstand

2. Skovens sundhedstilstand 2. Skovens sundhedstilstand 56 - Sundhed 2. Indledning Naturgivne og menneskeskabte påvirkninger Data om bladog nåletab De danske skoves sundhedstilstand påvirkes af en række naturgivne såvel som menneskeskabte

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

CO2-reduktioner pa vej i transporten

CO2-reduktioner pa vej i transporten CO2-reduktioner pa vej i transporten Den danske regering har lanceret et ambitiøst reduktionsmål for Danmarks CO2-reduktioner i 2020 på 40 % i forhold til 1990. Energiaftalen fastlægger en række konkrete

Læs mere

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune Teknik og Miljø Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune o o Indledning Resultater o Hvad skal der ske i 2013 Hvad fortæller tallene Metodebeskrivelse Forbruget måles o o o o o o o Elforbrug

Læs mere

Stirling-motorer. Introduktion. Styrker/svagheder. Jan de Wit, Dansk Gasteknisk Center, a/s (DGC)

Stirling-motorer. Introduktion. Styrker/svagheder. Jan de Wit, Dansk Gasteknisk Center, a/s (DGC) Stirling-motorer Jan de Wit, Dansk Gasteknisk Center, a/s (DGC) Introduktion Stirling-motoren er en spændende motortype, der baserer sig på et noget anderledes princip end de mere traditionelle forbrændingsmotorer.

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

19.7.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 192/51 DIREKTIVER

19.7.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 192/51 DIREKTIVER 19.7.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 192/51 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/74/EF af 18. juli 2008 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/55/EF og af direktiv 2005/78/EF

Læs mere

Lighed fremmer tilliden for både rige og fattige

Lighed fremmer tilliden for både rige og fattige Lighed fremmer tilliden for både rige og fattige Hvis man lever i et land med lav ulighed, har man generelt mere tillid til andre mennesker, end hvis man lever i et land med høj ulighed. Dette gælder,

Læs mere

Alternative drivmidler

Alternative drivmidler NORDISK KONFERENCE OM BIOMASSE I TUNG TRANSPORT 1 Alternative drivmidler Alternative drivmidler - tilgængelighed Michael Mücke Jensen Energi- og Olieforum NORDISK KONFERENCE OM BIOMASSE I TUNG TRANSPORT

Læs mere

Luftforurening fra biltrafikken i Hovedstadsområdet

Luftforurening fra biltrafikken i Hovedstadsområdet Trængselskommissionen Luftforurening fra biltrafikken i Hovedstadsområdet Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Thomas Ellermann, Jørgen Brandt Præsentation Hvad er effekterne af luftforurening? Hvordan

Læs mere

Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret. Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24.

Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret. Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24. Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24. september 2012 Køretøjsteknologi og luftforurening Lette køretøjer:

Læs mere

Forgasning af biomasse

Forgasning af biomasse Forgasning af biomasse Jan de Wit, civ.ing. Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) I denne artikel gives en orientering om forskellige muligheder for forgasning af biomasse. Der redegøres kort for baggrunden

Læs mere

Fremtidens alternative brændstoffer

Fremtidens alternative brændstoffer Fremtidens alternative brændstoffer Troels Dyhr Pedersen Konsulent ved Teknologisk Institut Center for Transport og Elektriske Systemer Kontakt: tdp@teknologisk.dk Introduktion til fremtidens brændstoffer

Læs mere

Rapport. Sammendrag. Afprøvning af NIR online udstyr til måling af oksekøds spisekvalitet. Chris Claudi-Magnussen

Rapport. Sammendrag. Afprøvning af NIR online udstyr til måling af oksekøds spisekvalitet. Chris Claudi-Magnussen Rapport Afprøvning af NIR online udstyr til måling af oksekøds spisekvalitet Afprøvning af mørhedsmåling med LabSpec Portable Spectrometer og VideometerLab 2. august 2010 Proj.nr. 1378902 Version 1 Chris

Læs mere

De rigeste er mere tilfredse med livet i lige lande

De rigeste er mere tilfredse med livet i lige lande De rigeste er mere tilfredse med livet i lige lande I de mere lige lande er befolkningen gennemsnitligt mere tilfredse med livet som helhed. Dette skyldes ikke alene, at de fattigste har det bedre i de

Læs mere

i den viste periode. Befolkningen i byområderne vokser med ca. 4% i den viste periode.

i den viste periode. Befolkningen i byområderne vokser med ca. 4% i den viste periode. Personskader og byområder (paper) Trafikdagene 1998 I dette paper beskrives udviklingen i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i vejtrafikken i byområder i perioden 1984 til 1996 målt pr. 1. indb.

Læs mere

HVOR FORSVINDER RØGEN HEN?

HVOR FORSVINDER RØGEN HEN? KAPITEL 4: HVOR FORSVINDER RØGEN HEN? 36 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 37 Kapitel 4: Indhold: Dette kapitel ligger især vægt på, hvordan partiklerne og gasserne i røgen

Læs mere

Titel: Partikelfiltre til biler. Forfatters titel: Diplomingeniør. Navn: Peter Jessen Lundorf

Titel: Partikelfiltre til biler. Forfatters titel: Diplomingeniør. Navn: Peter Jessen Lundorf Titel: Partikelfiltre til biler Forfatters titel: Diplomingeniør Navn: Peter Jessen Lundorf Ansættelsessted: Center for Grøn Transport - Trafikstyrelsen Trafikdage på Aalborg Universitet 2010 ISSN 1603-9696

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme RAMBØLL januar 2011 Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme 1.1 Allokeringsmetoder For et kraftvarmeværk afhænger effekterne af produktionen af den anvendte

Læs mere

Valg af personligt beskyttelsesudstyr

Valg af personligt beskyttelsesudstyr Valg af personligt beskyttelsesudstyr Afgrænsning Generelt Dette kapitel om personlig beskyttelse skal læses som en vejledning til brug for redningsberedskabets valg af personligt beskyttelsesudstyr ved

Læs mere

Forsøgsordning med biodiesel: Teknisk demonstration af RME-blandinger

Forsøgsordning med biodiesel: Teknisk demonstration af RME-blandinger Forsøgsordning med biodiesel: Teknisk demonstration af RME-blandinger Trafikdage i Aalborg Tirsdag d. 25. august 2009 Niels Bahnsen, energichef nba@niras.dk Og Anne Gedved Christoffersen ach@niras.dk Disposition

Læs mere

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1 Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1 (Brændstofkvalitetsbekendtgørelsen) I medfør af 4, stk. 1, 22, stk. 3 og 4,

Læs mere

Læringsstile er de metoder vi bruger, når vi skal koncentrere os om ny og svær information og

Læringsstile er de metoder vi bruger, når vi skal koncentrere os om ny og svær information og Læringsstile Af Leder af ASB LearningStylesLab, lektor mag. art. Ole Lauridsen, 2010 Hvad er læringsstile? Læringsstile er de metoder vi bruger, når vi skal koncentrere os om ny og svær information og

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v. 1)

Bekendtgørelse om krav til lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v. 1) BEK nr 700 af 24/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52520-00002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79.

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79. Olof Palmes Allé 38 8200 Aarhus N Tlf.nr.: 35 87 88 89 E-mail: stil@stil.dk www.stil.dk CVR-nr.: 13223459 Undersøgelse af de nationale tests reliabilitet 26.02.2016 Sammenfatning I efteråret 2014 blev

Læs mere

Odense Kommune CO 2 regnskab 2008-09

Odense Kommune CO 2 regnskab 2008-09 Odense Kommune CO 2 regnskab 2008-09 Marts 2011 1/15 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Samlet CO2-opgørelse... 4 Samlet energiopgørelse... 6 Odense Kommunes varmeforbrug... 8 Odense Kommunes elforbrug...

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2006 2740 - Miljø Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om typegodkendelse af motorkøretøjer med hensyn til emissioner, om adgang

Læs mere

Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer. Arne Oxbøl

Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer. Arne Oxbøl Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer Arne Oxbøl Fremgangsmåde for hver parameter (stof) Vurdering af metodeusikkerhed Datamaterialet er indsamlede enkeltmålinger fra de enkelte anlæg inden for

Læs mere

Luftforurening fra krydstogtskibe i havn

Luftforurening fra krydstogtskibe i havn Luftforurening fra krydstogtskibe i havn Af seniorrådgiver Helge Rørdam Olesen og seniorforsker, ph.d Ruwim Berkowicz, Danmarks Miljøundersøgelser En undersøgelse fra 2003 pegede på, at krydstogtskibe

Læs mere

Miljøtilsyn af HT-busser

Miljøtilsyn af HT-busser Miljøtilsyn af HT-busser Civilingeniør Bodil Sonne Andreasen, Hovedstadsområdets Trafikselskab Baggrund: Siden 1997 har der i HT været arbejdet på at udvikle et miljøtilsyn på busser i drift. HT har en

Læs mere

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn Kystdirektoratet Att.: Henrik S. Nielsen NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk Direkte: Telefon 87323262 E-mail rho@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom

Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom Af: Arne Astrup, professor; dr. med. 1. januar 2011 kl. 11:33 Danmark har i de senere år oplevet et drastisk fald i død af hjerte-karsygdom, så vi nu ligger bedst

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Til: Teknisk Udvalg Side 1 af 5 Notat med supplerende oplysninger om planlægningen for en ny naturgasledning fra Sabro til Aarhus Havn 1. Konklusion HMN Naturgas I/S (HMN) ønsker at etablere en naturgasledning

Læs mere

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren?

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? "Morgendagens brændstoffer Udfordringer og muligheder" København, 31. maj 2010 Asger Myken asgmy@dongenergy.dk Agenda Hvor skal

Læs mere

Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler

Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler November 2011 Udgivet af Trafikstyrelsen November 2011 Grafisk tilrettelæggelse: grafiliokus.dk 3 Anbefalinger indkøb af busser og lastbiler Anbefalinger til

Læs mere

RAPPORT. Manual for miljøsyn. Foretaget for: HUR. Dato: 5. december 2001. Sagsbehandler: Michael Grouleff Jensen Civilingeniør. Sagsnr.

RAPPORT. Manual for miljøsyn. Foretaget for: HUR. Dato: 5. december 2001. Sagsbehandler: Michael Grouleff Jensen Civilingeniør. Sagsnr. RAPPORT Manual for miljøsyn Foretaget for: HUR Dato: 5. december 2001 Sagsbehandler: Michael Grouleff Jensen Civilingeniør Sagsnr.: 270-0-0449 Resultat af undersøgelsen må kun gengives i sin helhed. I

Læs mere

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk To forskere ansat ved Danmarks Miljøundersøgelser har efter P1 dokumentaren PCB fra jord til bord lagt navn til en artikel på instituttets hjemmeside,

Læs mere

Nukissiorfiit Kundeundersøgelse 2015. Nukissiorfiit Svarprocent: 24% (1454/5977)

Nukissiorfiit Kundeundersøgelse 2015. Nukissiorfiit Svarprocent: 24% (1454/5977) Kundeundersøgelse 215 Svarprocent: 24% (1454/5977) Indhold Indhold Introduktion Indledning og konklusion 3 Resultatparametre Tilfredshed, Loyalitet 6 Strategiske indsatsparametre Hvor skal der sættes ind

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.1.2010 KOM(2009)713 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Overvågning af CO 2 -udledningerne fra fabriksnye personbiler i EU: data

Læs mere

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Sundhedsudvalget PØU alm. del - Bilag 99,SUU alm. del - Bilag 534 Offentligt ØKONOMIGRUPPEN I FOLKETINGET (3. UDVALGSSEKRETARIAT) NOTAT TIL DET POLITISK-ØKONOMISKE UDVALG

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

2. anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

2. anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst; P6_TA(2005)0232 Polycykliske aromatiske kulbrinter ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om begrænsning af markedsføring og anvendelse

Læs mere

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 30. juni 2011 Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 1. Indledning I perioden fra 7. juni til 21. juni 2011 fik de personer der har modtaget sygedagpenge hos Silkeborg Kommune

Læs mere

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer Trafikskabt miljøbelastning i danske byer - hitliste og totalbillede Henrik Grell COWI Parallelvej 15, 2800 Lyngby tlf 45 97 22 11 e-mail hgr@cowi.dk Paper til konferencen "Trafikdage på Aalborg Universitet

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

Et oplæg til dokumentation og evaluering

Et oplæg til dokumentation og evaluering Et oplæg til dokumentation og evaluering Grundlæggende teori Side 1 af 11 Teoretisk grundlag for metode og dokumentation: )...3 Indsamling af data:...4 Forskellige måder at angribe undersøgelsen på:...6

Læs mere

Rapport om kontrol i 2013 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen

Rapport om kontrol i 2013 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen Rapport om kontrol i 2013 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen Marts 2014 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Case-by-case-kontrollen...

Læs mere

Efterbehandling Emissioner. Lars Christian Larsen

Efterbehandling Emissioner. Lars Christian Larsen Efterbehandling Emissioner Lars Christian Larsen Dinex Group New Technology Centre 2007 The new R&D head quarter of the Dinex Group Russia 2007 Production of exhaust & emission systems Turkey 2008 Production

Læs mere

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1)

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1) BEK nr 1311 af 04/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-5201-0045 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Miljøeffekt af ren-luftzoner i København

Miljøeffekt af ren-luftzoner i København Hvordan skal luftkvaliteten forbedres? 9. oktober20133 Miljøeffekt af ren-luftzoner i København Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Jørgen Brandt, Louise Martinsen, Thomas Becker, Morten Winther, Thomas

Læs mere

1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN...

1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN... Social- og Sundhedsforvaltningen og Skole- og Kulturforvaltningen, efterår 2008 Indholdsfortegnelse 1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN... 3 1.1 DATAGRUNDLAGET... 3 1.2 RAPPORTENS STRUKTUR... 4 2. OPSAMLING

Læs mere

Sælgerens rolleproblemer en udfordring for salgsledere i Danmark

Sælgerens rolleproblemer en udfordring for salgsledere i Danmark Sælgerens rolleproblemer en udfordring for salgsledere i Danmark Sælgerens rolleproblemer også en udfordring for din organisation! Et par af tidens store temaer er arbejdsgiverens evne til fastholde medarbejdere

Læs mere

Undersøgelse for Teknologisk Institut. Kendskab og holdning til vedvarende energi i HUR området. April 2005

Undersøgelse for Teknologisk Institut. Kendskab og holdning til vedvarende energi i HUR området. April 2005 Undersøgelse for Teknologisk Institut Kendskab og holdning til vedvarende energi i HUR området April 2005 Indledning og metode I forbindelse med et EU projekt, ønsker Teknologisk Institut at afdække kendskabet

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

RAPPORT. Opfølgning på Færdselsstyrelsens storskalademonstrationsprojekt. - Emissionsmålinger efter 1 års drift 2. UDKAST. Dato: 31.

RAPPORT. Opfølgning på Færdselsstyrelsens storskalademonstrationsprojekt. - Emissionsmålinger efter 1 års drift 2. UDKAST. Dato: 31. RAPPORT Opfølgning på Færdselsstyrelsens storskalademonstrationsprojekt med partikelfiltre i Odense - Emissionsmålinger efter 1 års drift 2. UDKAST Dato: 31. januar 2001 Sagsnr.: 270-0-0088 Sagsbehandler:

Læs mere

Forsøgsordning med biodiesel. Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport

Forsøgsordning med biodiesel. Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport Forsøgsordning med biodiesel Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport Baggrund EU s biobrændselsdirektiv 2003/30/EF forpligtede medlemslandene til at opstille et mål for andelen af biobrændstof

Læs mere

Fjordbundens betydning for omsætningen af næringsstoffer

Fjordbundens betydning for omsætningen af næringsstoffer Fjordbundens betydning for omsætningen af næringsstoffer Henrik Fossing Aarhus Universitet Institut for Bioscience Aftensejlads på Limfjorden 16.8.5 www.lemvig.com/luftfotos.htm Indledning Fjordbundens

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26.

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26. Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26. maj 2011 Tal og fakta Brændefyring er vedvarende energi. Hele den vestlige

Læs mere

Luftkvalitetsvurdering af miljøzoner i Danmark

Luftkvalitetsvurdering af miljøzoner i Danmark Luftkvalitetsvurdering af miljøzoner i Danmark Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Jacob Klenø Nøjgaard, Peter Wåhlin Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) Afdelingen for Atmosfærisk Miljø Aarhus Universitet

Læs mere

Analyse af nitrat indhold i jordvand

Analyse af nitrat indhold i jordvand Analyse af nitrat indhold i jordvand Øvelsesvejledning til studieretningsforløb Af Jacob Druedahl Bruun, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet Formålet med denne øvelse er at undersøge effekten

Læs mere

Græs på engarealer. Alternative afgrøder græs på engarealer

Græs på engarealer. Alternative afgrøder græs på engarealer blerede, og der er kun efterplantet få stiklinger. Rødel er godt etableret med barrodsplanter, og der har ikke været behov for efterplantning. De efterplantede stiklinger er generelt slået godt an, og

Læs mere

Nordisk Fjernvarmesymposium i Ålesund d. 12 15. juni 2004. Småskala biomasse v/ Viktor Jensen, DFF

Nordisk Fjernvarmesymposium i Ålesund d. 12 15. juni 2004. Småskala biomasse v/ Viktor Jensen, DFF Nordisk Fjernvarmesymposium i Ålesund d. 12 15. juni 2004 Småskala biomasse v/ Viktor Jensen, DFF Småskala biomasse Småskala biomasse i fjernvarmen i Danmark I alt ca. 150 værker med biomasse som hovedbrændsel

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 34 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: NaturErhvervstyrelsen/Center for Jordbrug Sagsnr.: 12-41811-000002/Dep. sagsnr. 7570

Læs mere

Redegørelse vedrørende miljøfremmede stoffer i gyllen. Den 3. marts 2003

Redegørelse vedrørende miljøfremmede stoffer i gyllen. Den 3. marts 2003 Til ministeren via departementschefen DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER Direktionen J.nr. Ref. TMI Redegørelse vedrørende miljøfremmede stoffer i gyllen. Den 3. marts 2003 Danmarks Miljøundersøgelser offentliggjorde

Læs mere

Om brændværdi i affald

Om brændværdi i affald Skatteudvalget L 126 - Svar på Spørgsmål 4 Offentligt Notat J..nr. 2008-231-0017 28. april 2009 Om brændværdi i affald affald danmark har i en henvendelse til Skatteudvalget den 17 marts 2009 blandt andet

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser Bilag 5 Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser I dette notat undersøges forældrenes uddannelsesniveau for de, der påbegyndte en bacheloruddannelse

Læs mere

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng?

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? NOTAT NP92-961b JKJ/BT-DGR 4. december 1997 Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? Revideret januar 1993 NOTAT NP92-961b 2 1. Om børnekræft I perioden fra 1945 og frem til i dag har udviklingen

Læs mere

Purefi A/S. Reduktion af NOx ved hjælp af diesel. Purefi A/S, Rugmarken 37, 3520, Farum, Denmark - www.purefi.dk 1

Purefi A/S. Reduktion af NOx ved hjælp af diesel. Purefi A/S, Rugmarken 37, 3520, Farum, Denmark - www.purefi.dk 1 Purefi A/S Reduktion af NOx ved hjælp af diesel Purefi A/S, Rugmarken 37, 3520, Farum, Denmark - www.purefi.dk 1 Om Purefi Purefi A/S blev etableret i februar 2003. Purefi har udelukkende fokus på emissionsreducerende

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Case study 1 Partikler fra flymotorer i Københavns Lufthavn

Case study 1 Partikler fra flymotorer i Københavns Lufthavn Case study 1 Partikler fra flymotorer i Københavns Lufthavn Karsten Fuglsang, FORCE Technology, TINV Målekampagner udført for Københavns Lufthavne A/S i 2013-2014 af: Thomas Rosenørn, FORCE Technology

Læs mere

Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016

Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016 Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016 3. maj 2016 SPJrådgivning Lergravsvej 53, 2300 København S Telefon: +45 21 44 31 29 spj@spjraadgivning.dk www.spjraadgivning.dk CVR-nr. 32 60 26 81 Bank: Lån

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Beregning af SO2 emission fra fyringsanlæg Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Beregning af SO2 emission fra fyringsanlæg Undertitel Rapport nr.: 78 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel: Undertitel Forfatter Ole Schleicher Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato Januar 2016 Revideret, dato - Indholdsfortegnelse

Læs mere

Appendiks 3 Beregneren - progression i de nationale matematiktest - Vejledning til brug af beregner af progression i matematik

Appendiks 3 Beregneren - progression i de nationale matematiktest - Vejledning til brug af beregner af progression i matematik Appendiks 3: Analyse af en elevs testforløb i 3. og 6. klasse I de nationale test er resultaterne baseret på et forholdsvist begrænset antal opgaver. Et vigtigt hensyn ved designet af testene har været,

Læs mere

PCB I SKOLER INDHOLD. Indledning. 1 Indledning. PCB i materialer i skoler. PCB i indeluft i skoler. Sammenfattende vurdering

PCB I SKOLER INDHOLD. Indledning. 1 Indledning. PCB i materialer i skoler. PCB i indeluft i skoler. Sammenfattende vurdering Konsortiet Grontmij/Cowi ENERGISTYRELSEN PCB I SKOLER NOTAT, REVIDERET, 16 MAJ 2013 ADRESSE Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup KONTAKT Majbrith Langeland MLS@Grontmij.dk Tlf: 98799876 Marie Kloppenborg

Læs mere

Krav til planlægning og administration Håndtering af samspillet mellem grundvand, overfladevand og natur i vandplanarbejdet.

Krav til planlægning og administration Håndtering af samspillet mellem grundvand, overfladevand og natur i vandplanarbejdet. Krav til planlægning og administration Håndtering af samspillet mellem grundvand, overfladevand og natur i vandplanarbejdet. Birgitte Palle, Krav til planlægning og administration Samspillet mellem grundvand,

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Appendiks 1: Om baggrund og teori bag valg af skala

Appendiks 1: Om baggrund og teori bag valg af skala Appendiks 1: Om baggrund og teori bag valg af skala De nationale test gav i 2010 for første gang danske lærere mulighed for at foretage en egentlig måling på en skala af deres elevers præstationer på grundlag

Læs mere