Uddannelse og pædagogik - Skoler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Uddannelse og pædagogik - Skoler"

Transkript

1 SK2 Titel: Kategori: Udvalg: Udgifter til befordring på skoleområdet 1. Proces- og ressourceoptimering Børne- og Ungdomsudvalget Aktivitetsområde: Uddannelse og pædagogik - Skoler Enhed: Center for Uddannelse & Pædagogik Ansvarlig kontaktperson: Erik Pedersen Beskrivelse På det centrale budget på skoleområdet var der oprindeligt afsat et budget på 1,3 mio. kr. til befordringsudgifter (skadekørsel, HT buskort og kørsel til specialskoler / specialgrupper internt i kommunen). I løbet af 2013 blev forvaltningen opmærksom på, at konteringen af kørsel af elever til hhv. almene og specialskoler skulle splittes ud på de to funktionsområder folkeskoler / specialundervisning jf. Indenrigsministeriets konteringsregler. Der er derfor omplaceret ca. 50 % en del af budgettet fra almen til specialområdet vedr. transport af skolelever fra Fra 2014 er der herefter afsat ca kr. til befordring på det almene skoleområde og ca. 2,3 mio. kr. på specialskoleområdet (internt og ekstern kørsel). Ved en gennemgang af de senere års transportudgifter vurderes det, at der kan forventes lavere udgifter til befordring end det afsatte budget. Det vurderes, at der kan effektiviseres for ca kr. på det almene skoleområde og ca kr. på specialskoleområdet. Transport af skolebørn er beskrevet i folkeskoleloven, så udgifter kan variere fra år til år.

2 SK2 Økonomi og personalemæssige konsekvenser Økonomiske konsekvenser, kr Besparelse - løn Besparelse - øvrig drift Investeringsomkostninger Indtægter I alt Personalemæssige konsekvenser årsværk Gennemsnitsløn pr. år (1.000 kr.) Beløbene er i 2014-niveau (-=budgetreduktion og reduktion i personale/+=budgetforøgelse og øget personale) Konsekvenser herunder evt. for serviceniveau Der er ingen konsekvenser for serviceniveau, idet gældende lovgivning indenfor befordring af folkeskoleelever kan overholdes ud fra det reviderede budget. Implementering Kan implementeres fra Tidligere politisk behandling af forslag Er forslaget nyt? Hvis nej, hvornår har forslaget senest været behandlet politisk? Sammenhæng med øvrige forslag Vil forslaget have konsekvenser ift. andre forslag? Hvis ja, hvilke andre forslag vil blive omfattet heraf:

3 SK2 Høring Skal forslag i høring? Hvis ja, angives hvem der skal høres:

4 SK3 Titel: Kategori: Udvalg: Nedlæggelse af Ulse Lejrskole 1. Proces- og ressourceoptimering Børne- og Ungdomsudvalget Aktivitetsområde: Uddannelse og pædagogik - Skoler Enhed: Center for Uddannelse & Pædagogik Ansvarlig kontaktperson: Erik Pedersen Beskrivelse Ulse Lejrskole og kursusejendom er beliggende ved Haslev på Sydsjælland. Lejrskolen benyttes primært af klasser fra skolernes indskoling, ligesom der afholdes trafikskole og mindre kurser for skolernes elevråd mv. Herudover benyttes stedet i mindre omfang også til interne kurser / konferencer på skoleområdet. Lejrskolen er kommunens eneste lejrskole. Ulse Lejrskole består af en hovedbygning i 2 etager, sidebygning med værelser samt en pavillon med undervisningslokale. Specielt hovedbygningen trænger til indvendig renovering for fremadrettet at kunne danne de optimale rammer for lejrskole, kursusvirksomhed og private arrangementer. Pavillonen er ikke anvendelig grundet vandskade vinteren Lejrskolen har frem til 2011 været drevet via en forpagtningsaftale, således at forpagteren dels var forpligtet til at afvikle kommunens lejrskoler og kursusarrangementer og dels kunne drive private selskabsarrangementer. Fra 2011 har kommunens lejrskoler været afviklet ved hjælp af en ansat økonoma i perioden april september. Den tidligere forpagtningsaftale blev opsagt, da forpagteren ikke kunne opfylde den økonomiske del af aftale grundet konsekvenserne af finanskrisen specielt i Der har siden været en del private henvendelser for benyttelse af stedet, men som nævnt ovenfor vil der skulle investeres en del i vedligeholdelse, før stedet vil være optimalt for en kommende forpagter.

5 SK3 Det foreslås at sælge lejrskolen, hvorved der opnås en engangsindtjening på 2,9 mio. kr., svarende til den offentlige vurdering Selve driften af lejrskolen udgør netto 0,5 mio. kr. Økonomi og personalemæssige konsekvenser Økonomiske konsekvenser, kr Besparelse - løn Besparelse - øvrig drift Investeringsomkostninger Indtægter I alt Personalemæssige konsekvenser årsværk Gennemsnitsløn pr. år (1.000 kr.) Beløbene er i 2014-niveau (-=budgetreduktion og reduktion i personale/+=budgetforøgelse og øget personale) Det bemærkes, at der i 2015 er indregnet en anlægsindtægt på 2,9 mio. kr. vedrørende salg af lejrskolen. Konsekvenser herunder evt. for serviceniveau Besparelsen opnås ved reduceret bygningsdrift, men har ingen konsekvenser for skolernes muligheder for at arrangere lejrskoler. Hvis lejrskolen sælges, vil skolerne dog skulle finde andre muligheder for ophold i forbindelse med planlægning af lejrskole for indskolingsafdelingen, trafikskole og elevråd. Det skal i den forbindelse nævnes, at søgningen til Ulse Lejrskole har været på ca. 25 % i perioden april september Implementering Forslaget kan tidligst implementeres fra sommeren 2015, da det erfaringsmæssigt tager ca. et år at sælge en sådan ejendom. I salgsperioden skal der være økonomi til opvarmning, el, skatter osv.

6 SK3 Tidligere politisk behandling af forslag Er forslaget nyt? Hvis nej, hvornår har forslaget senest været behandlet politisk? Ved budgetplanlægningen for Budget Sammenhæng med øvrige forslag Vil forslaget have konsekvenser ift. andre forslag? Hvis ja, hvilke andre forslag vil blive omfattet heraf: Høring Skal forslag i høring? Hvis ja, angives hvem der skal høres:

7 BU2 Titel: Kategori: Udvalg: Nedlæggelse af Skovbussen Ronja 2. Opgavebortfald uden serviceforringelser Børne- og Ungdomsudvalget Aktivitetsområde: Uddannelse og pædagogik - Dagtilbud Enhed: Center for Uddannelse & Pædagogik Ansvarlig kontaktperson: Erik Pedersen Beskrivelse Skovbakkens Børnehave har frem til foråret 2014 haft en bus tilknyttet, som har betydet, at institutionens normering kunne udvides med 20 børnehavepladser. Med til skovbusordningen har været et driftsbudget til benzin, forsikring, reparationer mv. og ekstra timer til det pædagogiske personale, samt ekstra ledelsestimer, i alt kr. I forbindelse med en mindre normeringsjustering på en række institutioner i Virum traf Børneog Ungdomsudvalget i september 2013 beslutning om, at bussen skulle flyttes for at håndtere kapacitetspres et andet sted i kommunen. Forvaltningen havde planlagt, at bussen og de 20 børnehavepladser skulle tilknyttes én eller flere institutioner i Lyngby distriktet pr. 1. maj Siden dette har bussen været til syn og står nu parkeret uden at kunne benyttes til kørsel, før der er sket gennemgribende udbedringer. Sagen blev på ny behandlet af Børne og ungdomsudvalget i april 2014, hvor det blev besluttet ikke at videreføre skovbusordningen andre steder i kommunen.

8 BU2 Økonomi og personalemæssige konsekvenser Økonomiske konsekvenser, kr Besparelse - løn Besparelse - øvrig drift Investeringsomkostninger Indtægter I alt Personalemæssige konsekvenser årsværk 1,3 1,3 1,3 1,3 Gennemsnitsløn pr. år (1.000 kr.) 380 Beløbene er i 2014-niveau (-=budgetreduktion og reduktion i personale/+=budgetforøgelse og øget personale Konsekvenser herunder evt. for serviceniveau Der vil ikke være konsekvenser for serviceniveauet, idet alle børn fortsat vil kunne tilbydes pasning i kommunens institutioner og forvaltningens fokus på arbejdet med at tilpasse behov og kapacitet fortsætter. Skovbusordningen blev indført på et tidspunkt, hvor der var behov for fleksible ekstra m2 til pasning af de mange børnehavebørn. Behovet har efterfølgende ændret sig og forvaltningen har sammen med institutionslederne vurderet, at ordningen ikke er optimal set ud fra et planmæssigt og økonomisk synspunkt. Implementering Skovbusordningen ophører i Tidligere politisk behandling af forslag Er forslaget nyt? Hvis nej, hvornår har forslaget senest været behandlet politisk?

9 BU2 Sammenhæng med øvrige forslag Vil forslaget have konsekvenser ift. andre forslag? Hvis ja, hvilke andre forslag vil blive omfattet heraf: Høring Skal forslag i høring? Hvis ja, angives hvem der skal høres:

10 BU3 Titel: Kategori: Udvalg: Effektiv udnyttelse af pladskapacitet mellemkommunale betalinger 1. Proces- og ressourceoptimering Børne- og Ungdomsudvalget Aktivitetsområde: Uddannelse og pædagogik - Dagtilbud Enhed: Center for Uddannelse & Pædagogik Ansvarlig kontaktperson: Erik Pedersen Beskrivelse Den mellemkommunale nettoudgift ved køb og salg af dagtilbudspladser er over de seneste tre år faldet ganske betydeligt. Dette skal ses i lyset af, at LTK har et fleksibelt pladssystem med mulighed for løbende merindskrivning på de enkelte institutioner på op til +/- 10 %. En mellemkommunal plads er generelt dyrere end en plads i egen kommune, da den mellemkommunale pladsudgift indeholder en række faste-/fællesudgifter, der ikke indgår i de direkte børnetalsafhængige udgifter, der danner grundlag for den marginale budgettildeling for kommunens institutioner. Optimering af den mellemkommunale afregning består i, at LTK på den ene side udbyder de pladser, der efterspørges, hvilket betyder at færre LTK borgere søger udenbys pladser. På den anden side skal en udbudsoptimering sikre, at pladserne i stigende grad efterspørges af udenbysborgere. Begge faktorer begrænser de mellemkommunale nettoudgifter for kommunen. På baggrund af en mere effektiv udnyttelse af pladskapaciteten foreslås det, at budgettet for de mellemkommunale betalinger reduceres med netto 1,0 mio. kr. årligt.

11 BU3 Økonomi og personalemæssige konsekvenser Økonomiske konsekvenser, kr Besparelse - løn Besparelse - øvrig drift Investeringsomkostninger Indtægter I alt Personalemæssige konsekvenser årsværk Gennemsnitsløn pr. år (1.000 kr.) Beløbene er i 2014-niveau (-=budgetreduktion og reduktion i personale/+=budgetforøgelse og øget personale) Konsekvenser herunder evt. for serviceniveau Ingen konsekvenser for serviceniveauet Implementering Forslaget kan gennemføres umiddelbart. Tidligere politisk behandling af forslag Er forslaget nyt? Hvis nej, hvornår har forslaget senest været behandlet politisk? Sammenhæng med øvrige forslag Vil forslaget have konsekvenser ift. andre forslag? Hvis ja, hvilke andre forslag vil blive omfattet heraf:

12 BU3 Høring Skal forslag i høring? Hvis ja, angives hvem der skal høres:

13 BU4 Titel: Kategori: Udvalg: Effektivisering i dagplejen 1. Proces- og ressourceoptimering Børne- og Ungdomsudvalget Aktivitetsområde: Uddannelse og pædagogik - Dagtilbud Enhed: Center for Uddannelse & Pædagogik Ansvarlig kontaktperson: Erik Pedersen Beskrivelse Udviklingen i dagplejen over de seneste 3 år indikerer at dagplejen alle årene har haft et budgetoverskud grundet en tilpasset opgaveportefølje og en effektiv drift. I 2011 kom dagplejen ud med et mindreforbrug på 1,3 mio. kr. I 2012 og 2013 er dagplejens budget reguleret ved 2. og 3. anslået regnskab med mere end 1,0 mio. kr., hvilket betød at dagplejens forbrug sidst på året stemte godt overens med det korrigerede budget. Det foreslås at budgettet der er afsat til manglende forældrebetaling nedskrives med 1,0 mio. kr. Budgettet til manglende forældrebetaling er i 2015 på 1,2 mio. kr. og vil efter reduktionen være på 0,2 mio. kr. Behovet for et budget til manglende forældrebetaling er aftagende i forhold til tidligere, da der er mindre tomgang i dagplejen end tidligere, og heraf et aftagende behov for at få dækket den manglende forældrebetaling.

14 BU4 Økonomi og personalemæssige konsekvenser Økonomiske konsekvenser, kr Besparelse - løn Besparelse - øvrig drift Investeringsomkostninger Indtægter I alt Personalemæssige konsekvenser årsværk Gennemsnitsløn pr. år (1.000 kr.) Beløbene er i 2014-niveau (-=budgetreduktion og reduktion i personale/+=budgetforøgelse og øget personale) Konsekvenser herunder evt. for serviceniveau Der er ingen konsekvenser for serviceniveauet Implementering Forslaget kan gennemføres umiddelbart. Tidligere politisk behandling af forslag Er forslaget nyt? Hvis nej, hvornår har forslaget senest været behandlet politisk? Sammenhæng med øvrige forslag Vil forslaget have konsekvenser ift. andre forslag? Hvis ja, hvilke andre forslag vil blive omfattet heraf:

15 BU4 Høring Skal forslag i høring? Hvis ja, angives hvem der skal høres:

16 UB1 Titel: Kategori: Udvalg: Generel effektivisering og optimering centralt og decentralt 1. Proces- og ressourceoptimering Børne- og Ungdomsudvalget Aktivitetsområde: Udsatte børn Enhed: Center for Social indsats Ansvarlig kontaktperson: Lone Nygaard Jensen Beskrivelse Der kan gennemføres en generel effektivisering både centralt og decentralt i Center for Social Indsats og de dertil hørende institutioner, dvs. Forebyggelsescentret og Gl. Vartov. Det er forvaltningens vurdering, at der vil være luft til at gennemføre en sådan effektivisering inden for de rammer, som er fastsat af lovgivningen og i de politisk bestemte serviceniveauer og kvalitetsstandarder. Besparelsen gennemføres efter en nærmere analyse af arbejdsgange mv. i de respektive afdelinger og institutioner og med særligt fokus på: Vikardækning Kørsel Vagtplanlægning Generel kapacitetstilpasning Samdriftsmuligheder i forhold til administrative funktioner Særligt skal snitfladerne mellem Forebyggelsescentret og myndighedsområdet samt de øvrige institutioner granskes mhp. optimering af ressourcerne i Forebyggelsescentret. Fx kunne den indsats ift. børn med autisme, der i dag varetages af Forebyggelsescentret eller købes eksternt, med fordel samtænkes med den særlige ekspertise, som Chr. X s Allé har vedrørende autismeområdet, således at der på Forebyggelsescentret og/eller på myndighedsområdet frigøres ressourcer, der kunne anvendes mere hensigtsmæssigt. Derudover skal den telefoniske døgndækning på Gl. Vartov analyseres nærmere mhp. at afdække mulighederne for, at Akuttilbuddet på Slotsvænget, der i forvejen er døgndækket, kunne overtage denne funktion, jf. også forslag HA2 om samtænkning og optimering af Akuttilbuddet, Paradiset og Misbrugscentret.

17 UB1 Økonomi og personalemæssige konsekvenser Økonomiske konsekvenser, kr Besparelse - løn Besparelse - øvrig drift Investeringsomkostninger Indtægter I alt Personalemæssige konsekvenser årsværk Gennemsnitsløn pr. år (1.000 kr.) Beløbene er i 2014-niveau og 2015-PL (-=budgetreduktion og reduktion i personale/+=budgetforøgelse og øget personale) Forslaget forventes ikke at få personalemæssige konsekvenser. Konsekvenser herunder evt. for serviceniveau Forslaget udmøntes, så det ikke får konsekvenser for serviceniveauet. Implementering Den konkrete udmøntning fastlægges i dialog med de decentrale institutioner og vil ske i 2. halvår Forslaget forventes at få fuldt gennemslag fra Tidligere politisk behandling af forslag Er forslaget nyt? Hvis nej, hvornår har forslaget senest været behandlet politisk?

18 UB1 Sammenhæng med øvrige forslag Vil forslaget have konsekvenser ift. andre forslag? Hvis ja, hvilke andre forslag vil blive omfattet heraf: Høring Skal forslag i høring?

19 Analyser UB2 Aktivér ark Titel: Forsøg med anvendelse af Borås-modellen Den svenske model Kategori: 1. Proces- og ressourceoptimering Udvalg: Børne- og Ungdomsudvalget Aktivitetsområde: Udsatte børn Enhed: Center for Social indsats Ansvarlig kontaktperson: Lone Nygaard Jensen Baggrund og formål Hjælp Det er dokumenteret, at den svenske indsats på området for udsatte børn og unge er langt billigere end den danske - uden at det går ud over kvaliteten. Dette skyldes bl.a. følgende elementer fra den såkaldte Borås-model : 1. Fokus på et normaliseringsperspektiv, hvor den mindst indgribende foranstaltning sættes i værk, som kan fastholde barnet i så normal en tilværelse som muligt. 2. Kortere og mere målrettede anbringelser. 3. Tættere opfølgning på de enkelte sager. 4. Færre sager per sagsbehandler (ca afhængig af sagernes tyngde). 5. Stærkt fokus på faglig vidensbasering og ny forskning på området. Herning Kommune er pt. i gang med et forsøg, der baserer sig på disse svenske erfaringer, men overføres på en dansk kontekst. Forvaltningen foreslår på den baggrund, at der igangsættes en analyse, der afdækker muligheder og potentialer for at iværksætte et lignende forsøg i Lyngby-Taarbæk Kommune. Omfang og afgrænsning Hjælp Forslaget indebærer en nærmere analyse af organisering, økonomi og kompetencebehov ved anvendelse af den svenske model. I analysefasen gennemgås de svenske erfaringer, og der gennemføres en studietur til Herning.

20 Analyser UB2 På den baggrund udarbejder forvaltningen en kvalificeret business case og en skitse til implementeringsplan, som forelægges det politiske niveau mhp. politiske beslutning om forsøg med anvendelse af Den svenske model. Foreløbig business case Rapporten fra Krevi viser, at børnene i den svenske model er anbragt kortere tid, de klarer sig bedre end dem de sammenlignes med andre steder i Sverige, og der spares penge på anbringelser og foranstaltninger. Hjælpen gives med udgangspunkt i et normaliseringsperspektiv og mindsteindgrebsprincippet. Forsøget i Lyngby-Taarbæk Kommune kunne fx udføres med fire sagsbehandlere, der hver har sager i en periode på 1-3 år. De gode resultater fra Modtagelsen i CSI, hvor der arbejdes systematisk med metoden Signs of Safty vil understøtte sagsarbejdet i forhold til at fastholde normaliseringsperspektivet og mindsteindgrebsprincippet i sagerne. Der vil ske en løbende opfølgning i forhold til effekten - både kvalitativt og økonomisk. Giver forsøget ikke nogen positive effekter efter 1 år lukkes det. Viser målingerne til gengæld allerede efter 1-2 år resultater, at effekten ligger over forventningerne, kan det overvejes om det skal omfatte flere socialrådgivere i CSI. På nuværende tidspunkt har socialrådgiverne i Lyngby-Taarbæk Kommune på det udsatte børneområde gennemsnitlig 42 sager. Analyseomkostningerne afholdes inden for rammen. Økonomiske konsekvenser, kr Besparelsespotentiale Investeringsudgifter Anslåede analyseomkostninger I alt Beløbene er i 2014-niveau (-=budgetreduktion/+=budgetforøgelse) I lyset af, at der må påregnes tid til implementering før initiativet udviser effekt, forventes forslaget foreløbigt ikke at have et besparelsespotentiale før Til gengæld er det forvaltningens forventning, at der fra 2017 og frem kan indhentes en nettobesparelse på godt -0,45 mio. kr. årligt som følge af forslaget. I den foreløbige business case indebærer forslaget investeringsudgifter svarende til 2 ekstra socialrådgivere i forhold til niveauet i dag. Under disse forudsætninger vil initiativet set over den treårige periode skønsmæssigt være udgiftsneutralt. Organisering Hjælp Center for Social Indsats er ansvarlig for analysearbejdet med inddragelse af Center for Økonomi og Personale samt Center for Uddannelse og Pædagogik. Analysen kræver ikke inddragelse af ekstern bistand.

21 Analyser UB2 Interessenter og risici Hjælp Et evt. forsøgsprojekts succes vil afhænge af, at projektet gennemtænkes og planlægges nøje. Der er tale om et forsøg på at skabe en kulturforandring, som erfaringsmæssigt kræver tid samt fokus på kompetenceudvikling af de relevante sagsbehandlere, så de klædes på til opgaven. Projektet vil ligeledes kræve analysekapacitet, hvis der skal laves komparative analyser af kvaliteten og økonomien i indsatsen over for hhv. de familier, der er tilknyttet sagsbehandlere, der arbejder efter den svenske model, og de familier, der modtager en traditionel sagsbehandling og indsats. Tidshorisont Hjælp Analysearbejdet gennemføres i 2. halvår af 2014, hvorefter der afrapporteres til det politiske niveau. Der er i første omgang tale om et investeringsprojekt, hvor der efterfølgende vil være en gevinst på henholdsvis forebyggelse og anbringelsesprojektet.

22 Analyser UB3 Aktivér ark Titel: Systematisk inddragelse af netværket i alle sager Kategori: 4. Øvrige Udvalg: Børne- og Ungdomsudvalget Aktivitetsområde: Udsatte børn Enhed: Center for Social indsats Ansvarlig kontaktperson: Lone Nygaard Jensen Baggrund og formål Hjælp Der foreligger dokumentation for, at de inddragende og netværksbaserede indsatser giver både faglige og økonomiske gevinster. De udsatte børn og unges familie og netværk inddrages i dag i varieret grad i sagsbehandlingen. Kun 9,8 procent af anbringelserne sker hos familie eller netværk og kun 4,5 procent af alle børn aflastes enten hos familien eller i netværket. Forslaget indebærer en indledende analyse af muligheder og potentialer i et sådant projekt. Der vil være tale om en analyse, der ligger op til et investerings- og spareforslag, som er langsigtet og som skal etablere et socialfagligt grundfundament for en langsigtet strategi, der sikre den bedste indsats til udsatte børn, unge og familier. Omfang og afgrænsning Hjælp Det er forvaltningens vurdering, at der vil kunne arbejdes mere systematisk med inddragelse af familie og netværk - både i for hold til sagsbehandlingen og i forhold til foranstaltninger (aflastning og anbringelse i netværket). De gode erfaringer fra sagsarbejdet i Modtagelsen i Center for Social Indsats kombineret med erfaringen fra eksisterende metoder og projekter om familieinddragelse anvendes til at planlægge en målrettet projektplan for det udsatte børneområde i en treårig periode.

23 Analyser UB3 Foreløbig business case Hjælp En øget systematisk inddragelse af netværket i alle børne- og ungesager vil forventeligt kunne nedbringe udgifterne til foranstaltninger, idet anbringelser i netværket er billigere end øvrige anbringelser, og fordi der i visse tilfælde kan iværksættes mindre indgribende foranstaltninger end de traditionelle, hvis familien selv er med bidrager af løsningerne. Analyseomkostningerne afholdes inden for rammen, og forslaget forventes ikke at få personalemæssige konsekvenser. Økonomiske konsekvenser, kr Besparelsespotentiale Investeringsudgifter Anslåede analyseomkostninger I alt Beløbene er i 2014-niveau (-=budgetreduktion/+=budgetforøgelse) Organisering Hjælp Center for Social Indsats er ansvarlig for gennemførelsen af analysen. Interessenter og risici Hjælp Der er tale om et forsøg på at skabe en kulturforandring, som erfaringsmæssigt kræver tid samt fokus på kompetenceudvikling af de relevante sagsbehandlere, så de klædes på til opgaven. Tidshorisont Hjælp Analysen gennemføres i 2. halvår af Udmøntningen af en strategi for systematisk inddragelse af netværket vil kunne gennemføres fra 2. kvartal 2015, og herefter vil eventuelle besparelser øges fremadrettet i takt med at medarbejdere, metoder og arbejdsgange er implementeret.

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Økonomiudvalg Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Besparelse administration -5,0-5,0-5,0 Hele organisationen skal bære en andel af besparelsen på 5 mio. kr. på

Læs mere

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT Spørgsmål Til spørgsmålet vedr. 10. klasse spørger vi til sammenlægning med Kattegatskolen, vil også gerne have belyst konsekvenserne ved en sammenlægning med Ung Norddjurs.

Læs mere

UDVALGET FOR BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE 16.03.2010, revideret 23.03.2010

UDVALGET FOR BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE 16.03.2010, revideret 23.03.2010 3.00 Skoler 1.000 kr. 2010 2011 2012 2013 Sejladsprojektet -79-189 -189-189 Færdselsskolen -68-164 -164-164 Vindebyøre Lejrskole -123-294 -294-294 Juniorklubber -552-432 -422-207 Undervisningsassisteneter

Læs mere

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for 2015-2018 (i 1000kr) 2015 2016 2017 2018 Beskrivelse af ønsket Udmøntning Demografi på skoleområdet 6.050 8.437 10.676

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget

Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget Samlet oversigt Korrigeret Forventet Afvigelse* budget regnskab (Mio. kr.) Drift ekskl. overførte midler 667,4 663,0-4,4

Læs mere

Spareforslag 2016-2019. 1.41 Beskæftigelsesforvaltningen service STU Lyngå. Økonomiske konsekvenser og personaleændringer 2016-2019

Spareforslag 2016-2019. 1.41 Beskæftigelsesforvaltningen service STU Lyngå. Økonomiske konsekvenser og personaleændringer 2016-2019 Spareforslag 2016-2019 MSB - x 1.41 Beskæftigelsesforvaltningen service STU Lyngå Forslag Eff 2016 2017 2018 2019 STU Lyngå -1.000-2.000-2.000-2.000 Nettoændring i -1.000-2.000-2.000-2.000 driftsudgifter

Læs mere

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr.

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. september 2011 Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 886.000 kr. På nuværende

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Økonomiudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 21-09-2011 Dato: 29-08-2011 Sag nr.: ØU 199 (SOSU 83) Sagsbehandler: Christian Hjorth Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Børn og Unge December 2015 Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Notatets opbygning: 1. Formål og indledning 2. Beskrivelse af de nuværende forhold a. Den kommunale

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 1. august 2008 Samlet oversigt over beløb til udvalgsbehandling. Plejefamilier, opholdssteder m.v. for børn og unge 2.594.

Budgetopfølgning pr. 1. august 2008 Samlet oversigt over beløb til udvalgsbehandling. Plejefamilier, opholdssteder m.v. for børn og unge 2.594. Budgetopfølgning pr. 1. august 2008 Samlet oversigt over beløb til udvalgsbehandling Plejefamilier, opholdssteder m.v. for børn og unge 2.594.000 Siden sidste budgetopfølgning, er der iværksat 5 nye anbringelser

Læs mere

Børn og Skoleudvalget

Børn og Skoleudvalget Børn og Skoleudvalget Kvartalsregnskab - pr. 30. september 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag

Læs mere

Der har været nedsat en arbejdsgruppe, samt afholdt en workshop med deltagelse af alle ledere.

Der har været nedsat en arbejdsgruppe, samt afholdt en workshop med deltagelse af alle ledere. Notat af 27. februar 2015 Ny ledelsesstruktur 1. Indledning: I forbindelse med Byrådets behandling af sagen styrket kvalitet og organisering på dagtilbudsområdet den 24-06-2014 blev det besluttet, at der

Læs mere

N O TAT. Inspiration til en strategi for effektivisering

N O TAT. Inspiration til en strategi for effektivisering N O TAT Inspiration til en strategi for effektivisering En politisk vedtaget strategi for effektivisering giver et godt afsæt for kommunalbestyrelsens arbejde med at skabe økonomisk råderum. Strategien

Læs mere

På denne baggrund kan den interne omstillingspulje anvendes til f.eks. at udskyde nogle af effektiviseringerne i 2016.

På denne baggrund kan den interne omstillingspulje anvendes til f.eks. at udskyde nogle af effektiviseringerne i 2016. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT 29-10-2015 Bilag 2 - Status på økonomien i 2016 Baggrund og konklusion Med Børne- og Ungdomsudvalgets 2. behandling af budgetforslag

Læs mere

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154.

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154. Bilag 1 til Masterplan for specialundervisningen i 2015-2018: Økonomisk redegørelse Denne masterplan vedrører kun den del af det indsatsstyrede område for specialundervisning. Den økonomiske masterplan

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Økonomi- og Planudvalget 1.01 Administration 101.03.01.11 Driften af bilflåden -325-325 -325-325 Samlet for ØPU -325-325 -325-325 Børne- og

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Børne- og Skoleudvalget Referat fra ordinært møde Kenneth Kristensens kontor Mandag 19.08.2013 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 2. behandling af Mediestrategi for folkeskolerne

Læs mere

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Ledelsesresumé En tidlig forebyggende indsats, er ikke kun en økonomisk investering, men også en investering i mennesker (Skandia, 2015).

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Økonomi og Personale Koncernstyring 22. april 2015

Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Økonomi og Personale Koncernstyring 22. april 2015 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Økonomi og Personale Koncernstyring 22. april 2015 Indstillede effektiviserings- og omstillingsforslag til fagudvalgsbehandling april/maj 2015, 1.000 kr. Nr. Emne 2016

Læs mere

Fælles budget for skolens undervisnings- og DUS-virksomhed.

Fælles budget for skolens undervisnings- og DUS-virksomhed. Punkt 6. Fælles budget for skolens undervisnings- og DUS-virksomhed. 2011-40355. Skole- og Kulturforvaltningen fremsender til Skole- og Kulturudvalgets drøftelse sagsfremstilling vedr. fælles budget for

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen supplerer den almindelige folkeskoledrift. Bevillingen har til formål at understøtte og udvikle undervisningen

Læs mere

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930 Familieområdet Opgaver under området Budget omfatter udgifter i forbindelse psykologbetjening på skole og institutioner mv, børns og unges ophold uden for hjemmet, forebyggende foranstaltninger, rådgivning

Læs mere

21. september Sagsnr Bilag 3: Udmøntning af effektiviseringer i budget Dokumentnr

21. september Sagsnr Bilag 3: Udmøntning af effektiviseringer i budget Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 21. september 2017 Bilag 3: Udmøntning af effektiviseringer i budget 2018 Effektiviseringerne i budget 2018 er overordnet delt

Læs mere

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Rådhus 2015 Projektbeskrivelse Direktionens udviklings- og effektiviseringsstrategi har til formål at effektivisere den administrative drift

Læs mere

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Chef for Center for Børn og forebyggelse Preben Siggaard Formand for Børne- og Familieudvalget Dorthe West Evidenskoordinator

Læs mere

Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget. Referat. Mødedato: 13. maj 2014. Starttidspunkt for møde: 09:00. Fraværende:

Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget. Referat. Mødedato: 13. maj 2014. Starttidspunkt for møde: 09:00. Fraværende: Mødedato: 13. maj 2014 Mødelokale: Lokale 120, Tønder Starttidspunkt for møde: 09:00 Fraværende: 13. maj 2014 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side Åbne dagsordenspunkter 1 Budget 2015 3 2 Inklusion 4 4

Læs mere

Aftale for Social- og Handicapcentret

Aftale for Social- og Handicapcentret Aftale for Social- og Handicapcentret Overskrifter for aftalens mål Fælles mål: 1 Borgeren i centrum via rehabilitering 2 Faglig og økonomisk bæredygtighed ved hjælp af mål og opfølgning Øvrige mål: 3

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Økonomi og Personale Koncernstyring 22. april 2015

Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Økonomi og Personale Koncernstyring 22. april 2015 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Økonomi og Personale Koncernstyring 22. april 2015 Indstillede effektiviserings- og omstillingsforslag til fagudvalgsbehandling april 2015, 1.000 kr. Nr. Emne 2016 2017

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Plan for Dagplejens fremtid - analyse

Plan for Dagplejens fremtid - analyse Børn og Kultur Daginstitutioner Sagsnr. 229411 Brevid. 1634337 Ref. HEMC Dir. tlf. 46 31 40 68 hellemc@roskilde.dk Plan for Dagplejens fremtid - analyse 14. marts 2013 1. Indledning Notatet indeholder

Læs mere

Når kolde hænder bliver varme

Når kolde hænder bliver varme Når kolde hænder bliver varme Stinne Højer Mathiasen Udviklingskonsulent, Programleder, Ph.d. Kvalitet på nye måder, KORA, København 4. November 2014 Vores ambition? At være blandt de bedste på området

Læs mere

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Mere effektiv ferieplanlægning dagtilbud Forældre varsler ikke altid daginstitutioner om ferie, hvilket resulterer i overbemanding. Hvis alle forældre

Læs mere

Nedenfor sammenholdes de opnåede resultater med de opstillede mål.

Nedenfor sammenholdes de opnåede resultater med de opstillede mål. REGNSKAB 2004 Bevillingsområde 3.32. Øvrig folkeskolevirksomhed Udvalg Skole- og Uddannelsesudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering Det samlede regnskabsresultat udgør netto 63,2 mio. kr. Nettobevilling

Læs mere

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 Udvalg: Demens rette indsats til rette tid 05 Ældre Initiativer for målopnåelse kan iværksættes indenfor det eksisterende budget. Der vil blive sat fokus på dette gennem samarbejde med følgende interessenter:

Læs mere

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Børne- og Ungdomsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 18. marts 2008 Lokale: Mødelokale 268, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 8.00-8.45 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/154

Læs mere

Et nyt paradigme i den offentlige sektor. Trussel eller mulighed

Et nyt paradigme i den offentlige sektor. Trussel eller mulighed Et nyt paradigme i den offentlige sektor Trussel eller mulighed Hvad er min baggrund? Forstander For den selvejende institution Under Kastanien i 14 år, arbejdet målrettet med at skabe evidens for effekt

Læs mere

Revideret kommissorium

Revideret kommissorium Center Familie og Handicap Journalnr: 27.00.00-G01-20-15 Ref.: Tanja Lillelund Telefon: 99887609 E-mail: tali@rebild.dk Dato: 22-12-2015 Revideret kommissorium Projekt: Fælles indsats Stamoplysninger Center/afdeling

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

Socialforvaltningens driftsbudget 2013

Socialforvaltningens driftsbudget 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for tværgående kontorer NOTAT Bilag 1c. Generel beskrivelse af Socialudvalgets budget Det fremgår af Økonomiforvaltningens indkaldelsescirkulære for budgetforslag

Læs mere

Analyse af serviceudgifter i BUF, SOF og SUF

Analyse af serviceudgifter i BUF, SOF og SUF Projekt enhedspriser: Analyse af serviceudgifter i BUF, SOF og SUF Center for økonomi og HR Københavns Kommune www.kk.dk www.kk.dk Side Side 2 / Dagpasning - KK har højere udgifter til dagpasning end andre

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med særlige behov Dagtilbud Dagtilbud Specialiseret børne- og ungeområde Kommunale dagtilbud

Læs mere

Styrkelse af lærernes it-kompetencer

Styrkelse af lærernes it-kompetencer Styrkelse af lærernes it-kompetencer Målsætning Forbedre og udvikle forudsætningerne for, at skolerne kan udnytte de læringsmæssige, pædagogiske og organisatoriske muligheder ved de digitale medier. Resultatkrav

Læs mere

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Høringen er udsendt til: KLF, BUPL, FOA, Socialrådgiverforeningen, Psykolog Foreningen, institutioner, skoler,

Læs mere

07-06-2012. Til Økonomiudvalget. Sagsnr. 2012-73032. Foranalyse om nyt økonomisystem. Dokumentnr. 2012-442302

07-06-2012. Til Økonomiudvalget. Sagsnr. 2012-73032. Foranalyse om nyt økonomisystem. Dokumentnr. 2012-442302 Koncernservice Koncernadministration NOTAT Til Økonomiudvalget Foranalyse om nyt økonomisystem I det følgende gives en status på foranalysen vedrørende nyt økonomisystem. Foranalysen er gennemført i foråret

Læs mere

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Børne- og Skoleudvalget tiltrådte den 11.1.2017, at der udarbejdes et notat om konsekvenserne, såfremt udgifterne

Læs mere

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Maj 2016 Indledning Børne-, Unge- og Familieudvalget har i forbindelse med behandlingen af en samlet

Læs mere

Tabelrapport til sammenligningskommuner

Tabelrapport til sammenligningskommuner INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Benchmarkanalyse på ældreområdet udført for Hillerød Kommune Tabelrapport til sammenligningskommuner WWW.BDO.DK Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG BAGGRUND... 3 1.1 Indledende

Læs mere

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter.

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter. Bilag 1: Tids- og handleplan Dette bilag beskriver en tids- og handleplan for en implementering af en Svendborg-model. Tidsog handleplanen tager udgangspunkt i en kortlægning og analyse af Center for Børn,

Læs mere

Notat. Status på befordringsområdet. Baggrund: Beslutning fra budgetforliget: Befordring:

Notat. Status på befordringsområdet. Baggrund: Beslutning fra budgetforliget: Befordring: Notat Status på befordringsområdet Baggrund: Beslutning fra budgetforliget: Befordring: Der skal frem mod budgetlægningen for 2015 arbejdes videre med at klarlægge, om KL og Regeringen har ret i, at der

Læs mere

Tilrettet efter Skoleudvalgets møde den 14.01.2009

Tilrettet efter Skoleudvalgets møde den 14.01.2009 BØRN OG UNGEFORVALTNINGEN December 2008 Tilrettet efter Skoleudvalgets møde den 14.01.2009 Ny struktur for fritidstilbud i Furesø Kommune Baggrund Furesø Kommune har i dag 18 fritidshjem og 7 fritidsklubber

Læs mere

Bilag 1b - Alternativ version af TV01 - Omstilling af familieplejeomra det (TV01c)

Bilag 1b - Alternativ version af TV01 - Omstilling af familieplejeomra det (TV01c) Bilag 1b - Alternativ version af TV01 - Omstilling af familieplejeomra det (TV01c) BUSINESS CASE Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: TV01c: Omstilling af familieplejeområdet

Læs mere

Korrigeret budget incl. Overførsler fra 2011 til. overførsler. Område 1 2 3 4 5 6 7 8=2-7

Korrigeret budget incl. Overførsler fra 2011 til. overførsler. Område 1 2 3 4 5 6 7 8=2-7 Afvigelse ml. seneste skøn og korr. budget ("- "=merforbrug) Skøn 31/8 Skøn 31/5 Skøn 31/3 Forbrug pr. 31/8-2012 Overførsler fra 2011 til 2012 Korrigeret budget incl. overførsler Oprindeligt budget Budgetopfølgning

Læs mere

Sparekatalog 2017-2020 Børneudvalget

Sparekatalog 2017-2020 Børneudvalget BU O1 Forældre medbringer selv bleer i dagpleje og vuggestue: -388-388 -388-388 BU O2 Oprykning til børnehave ved 2 år og 10 måneder: Oprykning -2.715-3.620-3.620-3.620 BU O3 Omlæggelse af ledelses- og

Læs mere

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats.

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats. Sagsnr. 00.00.00-A00-5-16 Cpr. Nr. Dato 8-5-2016 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Forslag til Distriktsprojekt i 2017-2019 Næstved Kommune gennemfører i 2017-2019 et projekt i et skoledistrikt med fokus

Læs mere

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Sikker By NOTAT Til Økonomiudvalget Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 Jf. vedlagte indstilling

Læs mere

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr.

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. 2012 2013 2014 2015 1: Byfornyelse 2: Små trafiksikkerhedsprojekter 2: Ny skolestruktur - sikre skoleveje 2: Innovationsproj. - statslige puljer 3: Renovering af signalanlæg

Læs mere

Børne- og Uddannelsesudvalget

Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalgets oprindelige bevilling udgør 30 % af Assens Kommunes samlede budget. Bevillingen indeholder budget til: Sundhedspleje for mødre og småbørn, samt

Læs mere

Styr ved at fastlægge serviceniveauet på det specialiserede socialområde

Styr ved at fastlægge serviceniveauet på det specialiserede socialområde Styr ved at fastlægge serviceniveauet på det specialiserede socialområde En central metode til at sikre den politiske styring af det specialiserede socialområde er at fastlægge et klart og operationelt

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Aarhus Kommune. Den 3. oktober 2013

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Aarhus Kommune. Den 3. oktober 2013 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. oktober 2013 Aarhus Kommune Pædagogisk Afdeling Børn og Unge Det foreslås i indstillingen, at der iværksættes en række initiativer, der

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget: Ældre

Social- og sundhedsudvalget: Ældre 1. Budgettildelings- og styringsprincipper Ingen bemærkninger 2. Demografiregulering Hjemmeplejen Hjemmeplejen demografireguleres på baggrund af de 67+ årige som er hjemmeplejens målgruppe. Det harmoniserede

Læs mere

Der er i 2013 givet tillægsbevillinger på i alt 5,4 mio. kr., som fordeler sig således:

Der er i 2013 givet tillægsbevillinger på i alt 5,4 mio. kr., som fordeler sig således: Resultat på drift Dagtilbud Note Opr. Budget Korr. budget Regnskab 2013 Mer- /mindre forbrug (i f.t. korr. budget) (tal i 1.000 kr.) Samlet resultat: 1 149.352 143.918 137.602-6.316 Budget ramme 1 149.352

Læs mere

Ændring af Trianglen analyser og vurderinger på basis af arbejdet i styregruppen mv.

Ændring af Trianglen analyser og vurderinger på basis af arbejdet i styregruppen mv. Sagsnr.: 2016/0003469 Dato: 26. maj 2016 Titel: Ændring af Trianglen analyser og vurderinger på basis af arbejdet i styregruppen mv. Sagsbehandler: Christian Lorens Hansen Halsnæs Kommune er i gang med

Læs mere

Opfyldelse af lovkrav Kvalitetsløft x Effektivisering x

Opfyldelse af lovkrav Kvalitetsløft x Effektivisering x Digitaliseret læring Business case Projektets formål Projektet har til formål at udnytte de digitale læringsværktøjers muligheder i forhold til at øge selvstændiggørelse af elevernes arbejde. Dvs. at gøre

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Baggrund for projektet Projektet startede på idéplan i foråret 2014 og blev yderligere aktualiseret ved reformen på beskæftigelsesområdet, der blev

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Pasningsordninger for børn 3.110 5.10 Betaling mellem kommuner (plejebørn mv.)

Læs mere

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. juni Drifts og statsrefusion ,

Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 30. juni Drifts og statsrefusion , Børne- og Familieudvalget Budgetopfølgning pr. 2019 2019 2018 Noter Hele 1.000 kr. Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab Forventet rest budget* Drifts og statsrefusion 659.077 661.747

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget 2013-2016 pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget 2013-2016 pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2013-2016 pr. politikområde : 10 Børn og Unge I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2013-priser 2013 2014 2015 2016 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 258.442 256.726

Læs mere

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget 2017-2020. Version 1

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget 2017-2020. Version 1 Børne- og kulturudvalget Bemærkninger til Budget 2017-2020 Version 1 1 Driftskonti Hovedkonto 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 00 28 Fritidsområder Det afsatte budgetbeløb dækker de årlige

Læs mere

Notat. Lukning af Farvergården. Kommunalbestyrelsen i Hørsholm

Notat. Lukning af Farvergården. Kommunalbestyrelsen i Hørsholm Notat Til: Vedrørende: Bilag: Kommunalbestyrelsen i Hørsholm Farvergården uddybende oplysninger til dagsordenspunkt udsat fra december 01. 1. Oversigt over anbragte børn og unge på Farvergården i perioden

Læs mere

Indledning... 1 Tilbud omfattet af Styringsaftalen... 2 Fælles ambitioner og initiativer... 3 Ambitioner og initiativer 2014...

Indledning... 1 Tilbud omfattet af Styringsaftalen... 2 Fælles ambitioner og initiativer... 3 Ambitioner og initiativer 2014... Styringsaftale 2014 Indledning... 1 Tilbud omfattet af Styringsaftalen... 2 Fælles ambitioner og initiativer... 3 Ambitioner og initiativer 2014... 3 Håndtering af lukning af tilbud eller selvstændige

Læs mere

Workshop den 10. november 2015: Organisatoriske greb i en omlægningsproces

Workshop den 10. november 2015: Organisatoriske greb i en omlægningsproces Workshop den 10. november 2015: Organisatoriske greb i en omlægningsproces Hernings samlede program er afprøvet i tre skoledistrikter siden januar 2013 Implementeres i resten af kommunen per 1. januar

Læs mere

Budget 2009 til 1. behandling

Budget 2009 til 1. behandling 50.50. Serviceområdet handler om særlig støtte til børn og unge i henhold til serviceloven kapitlerne 11 og 12. Formålet er at yde støtte til børn og unge, der har særligt behov for denne, er at skabe

Læs mere

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE INDLEDNING OG BAGGRUND AFGRÆNSNING AF ANALYSESPORET Familieområdet i Randers har, som det er vist i den udførte benchmarkinganalyse

Læs mere

Med de senere års store omvæltninger inden for det sociale område, en ny handicappolitik

Med de senere års store omvæltninger inden for det sociale område, en ny handicappolitik Budgetforslag fra Socialdemokraterne Borgere med handicap Med de senere års store omvæltninger inden for det sociale område, en ny handicappolitik samt status på handicap-politikken på vej, er der behov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen Fremsat den {FREMSAT} af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen af interne skoler i dagbehandlingstilbud og

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Vurderingen er lige nu et lille merforbrug særlige behov ungeområde

Læs mere

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Børn, unge og læring oktober 2015 1 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Tidsplan 3 2. Forslag til nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole

Læs mere

Budget Folkeskole og Sangafdeling 2016. Budget 2016

Budget Folkeskole og Sangafdeling 2016. Budget 2016 19. 02.2016 Budget Folkeskole og Sangafdeling 2016. Budgettet er disponeret ud fra bevilling udmeldt fra BUF. Kr. 58.215.185. På den første side overblik siden fremgår budgettet til alle afdelinger. På

Læs mere

Rapport vedrørende undersøgelse af registreringer i BUS-systemet i Børnefamiliecenter København

Rapport vedrørende undersøgelse af registreringer i BUS-systemet i Børnefamiliecenter København Rapport vedrørende undersøgelse af registreringer i BUS-systemet i Børnefamiliecenter København Undersøgelsens rammer og indhold Formålet med undersøgelsen har været at vurdere, om der er foretaget registreringer

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

Job og personprofil for skolechef

Job og personprofil for skolechef Job og personprofil for skolechef 1. Stillingen Skolechefen refererer til Direktøren for Børn og Unge. Skoleområdet består af 27 skoler, 14 klubber, 10 SFO-klubber og 3 samdrevne institutioner, Naturskolen

Læs mere

Effektivisering i øget samarbejde mellem kommuner

Effektivisering i øget samarbejde mellem kommuner Effektivisering i øget samarbejde mellem kommuner TØF 29. April 2013 Oplæg v/ Manager Andreas Østergaard Poulsen, BDO BDO KORT FORTALT Vi er markedsledende inden for revision, økonomisk rådgivning og serviceydelser

Læs mere

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018 Beskrivelse af opgave, Budget 2015 2018 2 Det ønskelige 5 Børne og Uddannelsesudvalget Budgetområde Forebyggelse for Børn, Unge og Forebyggelse Tidligt barselsbesøg 23 Sundhedsstyrelsen er kommet med nye

Læs mere

Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen

Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen Center for Børn & Undervisning Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen 1. Baggrund Uddannelsesudvalget i Faxe Kommune iværksatte den 24. februar 2015 en proces, der tilgodeser analyse, dialog

Læs mere

Center for ophold, botilbud, familiepleje

Center for ophold, botilbud, familiepleje Center for ophold, botilbud, familiepleje Formålet med Faaborg-Midtfyn Kommunes aftalestyring er, at Kommunalbestyrelsen og de enkelte fagudvalg udstikker og godkender centrale mål for drift og udvikling

Læs mere

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden Der er et årligt besparelsespotentiale på ca. 7 mia. kr., hvis de dyreste kommuner sænkede deres nettodriftsudgifter

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted:

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 17:30. Fraværende: Børge Olsen. Indholdsfortegnelse Side 1. Temamøde - Socialområdet 199 2. Opfølgning

Læs mere

DUBU (Digitalisering Udsatte Børn og Unge) DHUV (Digitalisering af Handicap og Udsatte-Voksne)

DUBU (Digitalisering Udsatte Børn og Unge) DHUV (Digitalisering af Handicap og Udsatte-Voksne) Myndighedsafdelingen Helle Støve DUBU (Digitalisering Udsatte Børn og Unge) DHUV (Digitalisering af Handicap og Udsatte-Voksne) Business case for DUBU og afsæt for DHUV 1 INDLEDNING... 1 2 FORMÅL... 1

Læs mere

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 Ved Jan Ravn Christensen, formand for Økonomiudvalget Aarhus Kommune står igen overfor besparelser. Den økonomiske krise er fortsat over byen, landet

Læs mere

Tabel 1: Forvaltningsspecifikke effektiviseringer i budget 2019

Tabel 1: Forvaltningsspecifikke effektiviseringer i budget 2019 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 4. september 2018 Bilag 2: Udmøntning af effektiviseringer i budget 2019 Effektiviseringerne i budget 2019 er Børne- og Ungdomsudvalgets

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494 BAGGRUNDSNOTAT Teknisk budget 2016-2019 Køb/salg af plejeboligpladser Gennemgang af de tekniske budgetter for køb- og salg af plejeboliger 2016-2019 har vist, at de nuværende budgetter ikke kan realiseres

Læs mere

Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune

Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune Hvor henvender jeg mig? I pladsanvisningen, Odinsgade 12, 8900 Randers C. Tlf.: 8915 1420 Mail: pladsanvisningen@randers.dk Pladsanvisningens

Læs mere

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80 Børneudvalget Børneudvalget varetager forvaltningen af kommunens undervisningsmæssige, pædagogiske, sociale og sundhedsmæssige opgaver for børn og unge, herunder dagpleje, vuggestuer, børnehaver, daginstitutioner,

Læs mere

Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter

Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter Servicerammeneutral skema Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter Udvalg / Aktivitet / Opgave U/I Korr. Budget Forbrug april 2. FR Afvigelse Undervisningsudvalget (inkl. modposter på andre udvalg)

Læs mere

Referat fra møde i OmrådeUdvalg for det tekniske område

Referat fra møde i OmrådeUdvalg for det tekniske område Referat fra møde i OmrådeUdvalg for det tekniske område Mødedato: 11. september 2014 kl. 12.00-13.45 Mødested: Brandstation Deltagere: Ledelsesrepræsentanter: Mads Gammelmark (formand), Leo Kristoffersen,

Læs mere

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje 0% 0% 100% 1 af 90. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service, jf. lovbek. nr. 979 af 1. oktober 2008): På mange af spørgsmålene er der supplerende

Læs mere