Ejendomsdataprogrammet - Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ejendomsdataprogrammet - Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur"

Transkript

1 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi Ejendomsdataprogrammet - Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur MBBL-REF: Version: 0.7 Status: Klargjort til behandling i styregruppen Oprettet: 27. august 2013 Fil:Bilag 3a - Ejerfortegnelse - Løsningsarkitektur ver 0 7.docx

2 Dokument historie Version Dato Beskrivelse Initialer Grundskabelon oprettet med dertil hørende afsnit. S&D KH Opdateret med beskrivelse fra PID samt input fra workshop Dokumentet gennemarbejdet primært ud fra tilgængelig dokumentation på tinglysning.dk S&D KH S&D KH Opdateret med kommentarer fra TLR og MBBL. S&D KH Opdateret med kommentarer fra workshop S&D KH Klargjort til behandling i styregruppen. S&D KH Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING DOKUMENTETS FORMÅL DOKUMENTETS SAMMENHÆNG TIL ØVRIGE DOKUMENTER LÆSEVEJLEDNING UDESTÅENDE ARKITEKTURRAMMER ARKITEKTURMODEL Overblik Brugerflader og S2S løsning Systemkernen Udstilling af fællesoffentlige grunddata vedrørende ejerforhold ARKITEKTURPRINCIPPER Ejendomsdataprogrammets principper Elektronisk Tinglysning SYSTEMKERNEN OVERBLIK SERVICELAG TINGLYSNINGSMOTOREN Kontroller Stamdata Hændelsesstyring Underskriftsmappe Sikkerhed Fuldmagter Integrationskomponent DATABASER af 14 - MBBL-REF:

3 4. ØVRIGE VILKÅR GRUNDDATAPROGRAMMETS RAMMER LØST KOBLET ARKITEKTUR af 14 - MBBL-REF:

4 1. Indledning 1.1 Dokumentets formål Dokumentet tjener to hovedformål: For at sikre at ejendomsdataprogrammet forretningsmæssigt og arkitekturmæssigt hænger sammen på løsningsniveau inden større udviklingsprojekter igangsættes udarbejdes der ift. de tre grunddataregistre Matrikel, BBR og Ejerfortegnelse en løsningsarkitektur, som kvalitetssikres i sammenhæng. Dokumentet her beskriver Ejerfortegnelsens løsningsarkitektur til brug for denne tværgående kvalitetssikring. Derudover danner løsningsarkitekturen rammerne for kravspecificering og udvikling af en Ejerfortegnelse til Ejendomsdataprogrammet. 1.2 Dokumentets sammenhæng til øvrige dokumenter Figur 1. Løsningsarkitekturens sammenhæng til andre dokumenter. Løsningsarkitekturen er opbygget af et hoveddokument og tre underbilag. Dokumentet her udgør hoveddokumentet. Rammerne omkring løsningsarkitekturen kommer primært fra tre kilder: Grunddataprogrammet, som har udstukket rammerne for den overordnede løsningsarkitektur herunder krav om udstilling af grunddata via Datafordeleren. Grunddataprogrammet har også udstukket rammer ift. en fællesoffentlig datamodel og dertil hørende standarder. Ejendomsdataprogrammet, som gennem en målarkitektur og tilhørende bilag har udstukket rammerne for ejendomsdata som grunddata. Tinglysning (etl) - Eksisterende beskrivelser af etl på tinglysning.dk udstikker en række overordnede rammer for løsningen omkring Ejerfortegnelsen, idet virkårene for løsningen er, at elementer fra ETL løsningen skal genbruges, hvor dette giver god mening. - 4 af 14 - MBBL-REF:

5 1.3 Læsevejledning Udover dette indledende kapitel indeholder dokumentet følgende kapitler: Kapitel 2 Arkitekturrammer Indeholder en beskrivelse af løsningens overordnede arkitekturmæssige sammenhænge og strukturer samt andre arkitekturmæssige rammer, som er styrende for et efterfølgende design af løsningen. Kapitel 3 Løsningens elementer Indeholder en mere detaljeret beskrivelse af den centrale løsningskomponent omkring tinglysningsmotoren. Kapitel 4 Øvrige vilkår Indeholder en beskrivelse af øvrige vilkår for løsningen, som ikke er fastlagt i rammerne beskrevet i kapitel 2 og 3. I tilknytning til løsningsarkitekturdokumentet er der tre bilag: Bilag A: Servicebeskrivelser og integrationer Indeholder en beskrivelse af de forskellige services og serviceoperationer, som Ejerfortegnelsen udstiller, samt af de ikke servicebaserede integrationer, som er relevante for løsningen. Omfatter både services til brug for ajourføring af Ejerfortegnelsen og services til at udstille oplysninger om aktuel ejer via Datafordeleren. Bilag B: Informationsmodel Indeholder en beskrivelse af informationsmodel i relation til Ejerfortegnelsen. Der er tale om én fælles model, som anvendes både ift. lagring i Ejerfortegnelsen og ift. udstilling af ejer- og administrationsoplysninger via Datafordeleren. Bilag C: Processer (set indefra) Indeholder en beskrivelse af de til løsningsarkitekturen hørende processer. Der er her tale om en detaljering af målarkitekturens processer udefra med interne processer ift. Ejerfortegnelsen processer set indefra. 1.4 Udestående Det på nuværende tidspunkt ikke afklaret hvor beliggenhedsadresse skal indmeldes hhv. hos hvilken myndighed og i hvilket register dette skal lagres. Et muligt scenarie er, at beliggenhedsadressen vedligeholdes ifb. Ejerfortegnelsens brugerflade. Bliver dette beslutningen skal løsningsarkitekturen justeres hertil. - 5 af 14 - MBBL-REF:

6 2. Arkitekturrammer 2.1 Arkitekturmodel Overblik Projektets tekniske løsning omfatter etablering af Ejerfortegnelsen baseret på Matriklens registrering af bestemt fast ejendom identificeret ved BFE-nummer samt services for udstilling af ejer- og administratoroplysninger via Datafordeleren. Ejerfortegnelse vil blive etableret som en del af Den Elektroniske Tinglysning (etl) med i det omfang dette er muligt - genanvendelse af komponenter og infrastruktur herfra. etl indeholder i dag en række komponenter til at håndtere integration til andre registre, udveksling af hændelser, håndtering af sikkerhed og fuldmagter m.m. Derudover er der en hhv. intern og ekstern portalløsning samt en system-til-system løsning: Figur 2. Arkitekturmodel for Ejerfortegnelse i relation til etl. Modelen til Ejerfortegnelsen vil genbruge etl modellen og bestå af tre hoveddele: 1. Brugerflader hhv. System-til-System tilslutning til etl og Ejerfortegnelse, som anvendes til anmeldelser til tinglysning, ajourføring af Aktuelt ejerskab og Ejendomsadministrator m.m. 2. Systemkernen i Elektronisk Tinglysning (og Ejerfortegnelsen) bestående af et servicelag, en tinglysningsmotor med en række tilknyttede komponenter samt databaser til hhv. tinglysning og Ejerfortegnelse. Systemkernen er den funktion i systemet, der foretager selve tinglysningen hhv. ajourføring af Ejerfortegnelsen. 3. Udstilling af fællesoffentlige grunddata vedrørende ejer- og administratorforhold via den fællesoffentlige datafordeler. - 6 af 14 - MBBL-REF:

7 2.1.2 Brugerflader og S2S løsning Ejerforhold - herunder ejendomsadministratorer - vedligeholdes via dertil udstillede services og portaler. I det omfang der er behov herfor, kan vedligeholdelse med anvendelse af de samme services etableres gennem system-til-system løsninger. Intern portal - forbeholdt tinglysningsrettens medarbejdere. Den anvendes til intern administration af Tinglysningssystemet og til sagsbehandling, anmeldelser udtaget til manuel behandling og opdateringer, som er forbeholdt TLR. I forhold til Ejerfortegnelsen vil den interne portal blive anvendt til administrative formål i stil med etl. Derudover vil portalen blive anvendt til at rette eventuelle fejl opstået ifb. ajourføring af data. Ekstern portal forbeholdt brugere som ikke har integreret eget system med etl. Via denne portal foretages anmeldelser og opslag ift. den elektroniske tinglysning. I forhold til Ejerfortegnelsen vil den eksterne portal desuden skulle anvendes til indrapportering af Aktuelt ejerskab og Ejendomsadministrator uanset om dette foretages af sælger og køber eller af en kommunal medarbejder. De konkrete roller, og hvem disse kan tildeles til, fastlægges ifb. indsamlingen af forretningskrav i 2. halvår af S2S løsning tilknytning af eksterne systemer. I Tinglysningssystemet er der mulighed for at tilknytte egne it-systemer, således at udveksling af data kan ske uden anvendelse af den eksterne portal. I forhold til Ejerfortegnelsen vil denne mulighed kunne udnyttes til, at kommunale medarbejdere/it-systemer som alternativ til den eksterne portal kan foretage opdateringer af Aktuelt ejerskab og Ejendomsadministrator uden at skulle logge ind på den eksterne portal. etl er opbygget således, at hvem som helst med de rette rettigheder kan ajourføre via en sådan S2S løsning. Alt er styret via rettigheder (certifikater) Systemkernen Kernen i tinglysningssystemet (og Ejerfortegnelsen), som består af: Et servicelag ift. anvendelse fra brugerflader og S2S løsninger. En Tinglysningsmotor som er den funktion i systemet som foretager selve tinglysningen med dertilhørende sagsbehandling hhv. foretager ajourføring af Aktuelt ejerskab og Ejendomsadministrator. Tinglysningsmotoren indeholder en række komponenter til håndtering af integration til stamregistre, modtagelse og udstilling af hændelser, håndtering af underskrifter, sikkerhed, fuldmagter, brugerstyring m.m. Databasetabeller til lagring af tinglysninger og dertil relaterede data herunder tabeller til brug for underskrifter, sikkerhed, fuldmagter og brugerstyring. Databasetabeller til lagring af Aktuelt ejerskab og Ejendomsadministrator Udstilling af fællesoffentlige grunddata vedrørende ejerforhold Ejerfortegnelsen sikrer at fællesoffentlige grunddata vedrørende ejer- og administratorforhold opdateres og udstilles via den fællesoffentlige datafordeler. De udstillede services og tilhørende informationsmodel er beskrevet i underbilag A og B. - 7 af 14 - MBBL-REF:

8 2.2 Arkitekturprincipper Ejendomsdataprogrammets principper I ejendomsdataprogrammets målarkitektur (Bilag D) er opstillet en række principper til understøttelse af de forretningsmæssige mål med ejendomsdata programmet. Disse principper har til formål at styre udviklingen af it-løsninger i den retning, som ejendomsdataprogrammet ønsker. Der er tale om en følg eller forklar model, dvs. at principperne skal følges ifb. Ejerfortegnelsen - med mindre man i det konkrete tilfælde har væsentlige argumenter for at bryde disse. Principperne er defineret som hhv. forretningsprincipper og it-principper, hvor it-principperne primært har deres udgangspunkt i forretningsprincipperne. Forretningsprincipper: Ejerfortegnelsen efterlever fuldt ud de 10 opstillede forretningsprincipper. Registreringer af Aktuelt ejerskab og Ejendomsadministratorer baseres på Matriklens registreringer af Bestemt fast ejendom identificeret ved et BFE-nummer samt i videst muligt omfang på CPR s og CVR s registreringer af hhv. personer og virksomheder. Ejerfortegnelsen abonnerer på ændring i livscyklus på en Bestemt fast ejendom. Ejerfortegnelsen etableres som en integreret del af etl 1. Der etableres en elektronisk sammenhæng mellem etl og Ejerfortegnelsen, således at tinglysning af nye ejendomme samt ændring i et tinglyst ejerskifte afspejles i ejerfortegnelsen. It-principper: Ejerfortegnelsen efterlever fuldt ud de 12 opstillede it-principper. Hvorledes er nedenfor indsat under hvert enkelt princip: IP1 IP2 IP3 Data opdateres kun ét sted. Ejerfortegnelsen anvender grunddata og opdaterer ikke i egne kopiregistre. etl anvender i dag kopiregistre (primært ift. CPR og CVR) og Ejerfortegnelsen forventes at anvende de samme samt et nyt register ift. Matriklens Bestemt fast ejendom. Når datafordeleren er klar med disse grunddata, vil kopiregistre herunder den nye og udvidede Matrikel med BFE-numre - blive hentet derfra i stedet for gennem bilaterale aftaler. Når datafordeleren fuldt ud kan understøtte etl s driftskrav, vil kopiregistrene helt kunne afskaffes. Data i autoritative grundregistre skal respekteres. Ejerfortegnelsen respekterer de autoritative grunddata. Data skal være tilgængelige, når der er behov herfor. Ejerfortegnelsen udstiller grunddata om Aktuelt ejerskab (inkl. købsdata) og Ejendomsadministrator via Datafordeleren og de dertil knyttede regler for hvorledes grunddata skal behandles og udstilles. 1 Ejerfortegnelsen vil ikke umiddelbart være flytbar ifb. en ressortomlægning, fordi Ejerfortegnelsen anvender komponenter fra etl. Hvor det giver fornuft eksempelvis ved Ejerfortegnelsens egen data og nye komponenter udvikles under princippet om at komponenten skal være så flytbar som mulig. - 8 af 14 - MBBL-REF:

9 IP4 IP5 IP6 IP7 IP8 IP9 IP10 IP11 IP12 Ejendoms- og bygningsdata skal kunne sammenstilles på tværs af grundregistre. Ejerfortegnelsen baseres på entydige nøgler herunder BFE-nummer hvorfor sammenstilling af grunddata vil være muligt gennem anvendelse af disse nøgler. Datakvalitet og aktualitet skal være kendt. Ejerfortegnelsen efterlever de fra Grunddataprogrammet opstillede krav til metadata. Kopiregistre holdes opdaterede specielt er det vigtigt for Ejerfortegnelsen at have adgang til opdaterede grunddata om Bestemt fast ejendom. Dataansvar skal være klart og gennemskueligt. Ansvaret fastlægges ifb. indsamlingen af forretningskrav i 2. halvår af Her vil ansvarsfordeling mellem ejer, kommune, TLR m.fl. 2 blive endeligt fastlagt. Data skal være standardiseret og i et fælles sprog. Ejerfortegnelsen etableres inden for rammerne af ejendomsdataprogrammets begrebsmodel hhv. den fællesoffentlige datamodel. Dataindsamling og produktion skal foregå digitalt. Ejerfortegnelsesdata udstilles digitalt via datafordeleren og dertil definerede rammer. Data skal udstilles i en fælles infrastruktur. Ejerfortegnelsesdata udstilles digitalt via datafordeleren og dertil definerede rammer. Grunddata tilknyttes en entydig og stabil identifikation. Ejerfortegnelsen anvender UUID som teknisk nøgle på alle tabeller. Grunddata skal håndtere historik. Ejerfortegnelse vil - jf. de af Grunddataprogrammet opstillede rammer herfor - fra opstartstidspunkt indeholde fuld historik baseret på registreringerne i ESR. Hvorvidt der bliver behov for at supplere disse informationer yderligere, vil blive afklaret ifb. datavasken. Ændring af status/livscyklus notificeres til andre systemer. Ejerfortegnelsen udstiller forretningsmæssige hændelser herunder skift i livscyklus Elektronisk Tinglysning Overordnet set er etl systemet baseret på en service-orienteret arkitektur. Dvs. at der anvendes et design-princip om at den funktionalitet, der udgør de forretningsmæssige elementer i løsningen, udvikles som services, og stilles til rådighed for forskellige procesimplementeringer. Formålet er at skabe afgrænsede og uafhængige forretningsmoduler med fleksible anvendelsesmuligheder. Dette betyder også, at de enkelte services skal fungere uafhængigt af hinanden, og dermed ikke kan basere sig på antagelser om gensidig kendskab og eksistens. 2 Andre relevante parter er Fogedret og Skifteret. De endelige aftaler om ansvarsfordeling ift. disse udestår. - 9 af 14 - MBBL-REF:

10 3. Systemkernen 3.1 Overblik Kernen omkring elektronisk tinglysning og dermed også Ejerfortegnelsen er illustreret nedenfor: 3.2 Servicelag Figur 3. Systemkernen omkring tinglysningsmotoren. Fra tinglysningsmotoren udstilles veldefinerede servicesnitflader til brug for interne og eksterne portaler samt S2S løsninger. I forhold til Ejerfortegnelsen udstilles services til brug for ajourføring af Aktuelt ejerskab og Ejendomsadministrator gennem dette servicelag. For ikke at komplicere arkitekturen unødigt, anvendes den eksisterende servicestandard i etl også i relation til de udstillede services ift. ajourføring af Ejerfortegnelsen. Et element heri er nedenstående etl standard for versionering af udstillede services: Der er kun én gældende version af OIOXML/OIOWSDL. Ved ændringer gælder følgende: Mindre ændringer implementeres så de er bagud kompatible. Dvs. at anvendere frit kan vælge mellem at anvende ny eller gammel version afhængig af behov. Dette er f.eks. tilfældet ved tilføjelse af et optionelt element i et XML-skema. Større ændringer implementeres så det kræver migrering til den nye version. (Den gamle version kan herefter ikke anvendes) - 10 af 14 - MBBL-REF:

11 3.3 Tinglysningsmotoren Tinglysningsmotoren er den funktion i systemet, der foretager selve tinglysningen hhv. ajourføring af Ejerfortegnelsen. Tinglysningsmotoren sikrer, når der modtages anmodning om tinglysning af et dokument hhv. opdatering af Ejerfortegnelsen, at de data, der skal bruges for at foretage validering inden opdatering, bliver hentet, dels fra tinglysningsakten eller Ejerfortegnelsen, dels fra andre relevante systemer f.eks. hentes oplysninger om personer fra Det Centrale Personregister, og oplysninger om Bestemt fast ejendom og ejendommens matrikulære forhold fra Matriklen Kontroller Stamdata Tinglysningssystemet er opbygget omkring en række ekspeditionstyper og kontroller. I dag definerer ekspeditionstyperne de forskellige muligheder for tinglysning. Fremover vil Ejerfortegnelsens Aktuelt ejerskab og Ejendomsadministrator blive indlagt som et par nye ekspeditionstyper. Kontrollerne er en række logiske kontroller/valideringer, som der skal foretages ifb. behandlingen af de enkelte ekspeditionstyper. De nye ekspeditionstyper til Ejerfortegnelsen forventes både at skulle anvende eksisterende kontroller og nogle nye kontroller, som skal udvikles ifb. implementering af Ejerfortegnelsen. De enkelte kontroller defineres ifb. indsamling af forretningskrav Stamdata er forskellige registre, i hvilke der foretages opslag som led i behandlingen. Disse stamdataregistre er i væsentlig grad afkoblet fra andre kerneområder i etl. Der er således ingen referencer fra disse stamdataregistre til andre kerneområder i etl, men alene den anden vej. Der vil være veldefinerede interfaces til disse stamdataregistre, hvorved det som udgangspunkt er underordnet for tinglysningsmotoren, hvorvidt stamdata registrene er rene gennemstillinger til bagvedliggende registre som f.eks. CPR, gennemstilling til services udstillet af datafordeleren, eller om der læses via kopiregistre i etl Hændelsesstyring Når begivenheder af forretningsmæssig karakter indtræffer ved afviklingen af en service, så har denne service ikke ansvaret for, og dermed ikke til opgave, at udføre evt. afledte handlinger. I stedet signaleres begivenheden ved at udløse en forretningshændelse, og ansvaret for den videre udførelse af forretningsmæssigt afledte opgaver delegeres til et centralt hændelsesmodul. Tinglysningssystemet har en eksisterende infrastruktur hertil: Alle forretningshændelser der udløses, registreres i en hændelseslog. For nogle hændelsestyper sendes altid en meddelelse til relevante interessenter og eksterne systemer ( tvangsabonnementer ). For andre sendes kun en meddelelse til relevante interessenter og eksterne systemer, såfremt der er tegnet et abonnement herpå ( valgfrie abonnementer ) af 14 - MBBL-REF:

12 Ejerfortegnelsen forventer at kunne gøre brug af denne infrastruktur ift. Logning samt til udstilling af hændelser fra Ejerfortegnelsen gennem Datafordeleren ved oprettelse af Datafordeleren og dennes hændelsesfordeler som tvangsabonnent på hændelser udstillet af Ejerfortegnelsen. Infrastrukturen forventes også anvendt ift. modtagelse af hændelser fra datafordeleren eksempelvis statusskift på en bestemt fast ejendom Underskriftsmappe Underskriftmappen understøtter underskrivelse af anmeldelser i etl. Mappen indeholder en oversigt over dokumenter, der mangler at blive underskrevet. Underskriftmappen anvendes når underskrift kræves af personer eller virksomheder, der ikke er i stand til at underskrive i eget system (tillades for system-til-system brugere). Når Ejerfortegnelsen ifb. opdatering kræver at personer og/eller virksomheder skal underskrive/godkende opdateringen, vil underskriftsmappen blive anvendt hertil. Der vil i den forbindelse med Ejerfortegnelsen blive udført en kontrol af, hvorvidt de rigtige personer (køber, sælger, fuldmagtshaver), der har skrevet under på ændringen Sikkerhed etl har en eksisterende sikkerhedsløsning til brug for både adgang via portaler og via S2S løsninger. Ejerfortegnelsen forventer at kunne genbruge denne. Et element heri er Brugerdatabasen, som udgør grundlaget for registrering af certifikater for virksomheder og medarbejdere. Det er en forudsætning for registrering i de andre ordninger (eksempelvis S2S tilknytning), at der først oprettes en registreret bruger (virksomhed eller offentlig myndighed) i brugerdatabasen. En registreret bruger kan efterfølgende få VOCES og MOCES certifikater tilknyttet. Det er dermed muligt at registrere mere end ét VOCES certifikat for en virksomhed eller myndighed. Ved tilknytning af certifikater gemmes hele certifikatet i databasen. MOCES certifikater kan tilknyttes til en registreret bruger med en særlig rolle som brugeradministrator. Rollen som brugeradministrator giver rettighed til at oprette, læse, modificere og slette VOCES og MOCES certifikater for den registrerede bruger, som MOCES certifikatet med brugeradministratorrollen selv er tilknyttet. Tinglysningsrettens administratorer kan administrere brugerdatabasen via den interne portal. Brugeradministratorer kan administrere brugerdatabasen via den eksterne portal. Ifb. S2S anvendelse valideres en registreret bruges tilladelse til at anvende S2S interfacet Fuldmagter En fuldmagt giver mulighed for at en disponent (fuldmagtsgiver) kan give fuldmagt til, at en anden person eller virksomhed (fuldmagtshaver) kan foretage nærmere bestemte dispositioner på disponentens vegne. etl har en løsning til håndtering af fuldmagter, som anvendes ift. tinglysninger herunder tinglysning af ejerskifte. Ejerfortegnelsen vil benytte sig af denne model. Modellen går ud på at en fuldmagt indsendes til og registreres af TLR. Fuldmagten registreres i fuldmagtsbogen og vil altid være registreret i forhold til netop én ejendom. Der skal registreres fuldmagt for hver enkelt ejendom, i det tilfælde at der ønskes fuldmagt til flere ejendomme af 14 - MBBL-REF:

13 3.3.7 Integrationskomponent Integrationer til andre systemer håndteres i etl af en integrationskomponent. Dette uanset om der er tale om etablering af kopiregistre (eksempelvis ift. CPR og CVR) eller der er tale om aflevering af data til andre systemer (eksempelvis til ESR og SKAT). Udstilling af hændelser håndteres også af integrationskomponenten. Ejerfortegnelsen forventer at kunne genbruge integrationskomponenten under følgende betingelser: Ejerfortegnelsen skal arbejde på opdaterede grunddata, der, i det omfang disse er implementeret i datafordeleren, skal hentes derfra. Ejerfortegnelsen skal modtage og reagere på nogle af de forretningshændelser, som udstilles af andre grunddatasystemer. Det forventes, at dette abonnement kan etableres hos datafordelerens hændelsesfordeler, og hentes derfra gennem integrationskomponenten. Ejerfortegnelsen skal udstille forretningshændelser til brug for andre systemer, som gennem datafordelerens hændelsesfordeler har tegnet et abonnement herpå. Alle hændelser i Ejerfortegnelsen skal udstilles som et tvangsabonnement, med datafordelerens hændelsesfordeler som modtager. 3.4 Databaser etl indeholder i dag en database omfattende forskellige områder af den elektroniske tinglysning bl.a. en database til tinglysningsakter og en til indscannede bilag. Ejerfortegnelsen etableres som selvstændige tabeller uden bindinger til de eksisterende databasetabeller. Det er et krav, at tabellerne selvstændigt skal kunne flyttes til anden platform eller andet system, såfremt en ressortomlægning eller lign. måtte kræve dette. Som beskrevet ovenfor forventes Brugerdatabasen, Fuldmagtsbogen og Underskriftsmappen genanvendt ifb. Ejerfortegnelsen. Om det giver mening at genbruge andre, må det konkrete design afgøre af 14 - MBBL-REF:

14 4. Øvrige vilkår 4.1 Grunddataprogrammets rammer Fra Grunddataprogrammets side er der udstukket en række rammer ift. opbygning af grunddatasystemer og ikke mindst ift. udstilling af disse grunddata via den fællesoffentlige datafordeler. Ikke alle rammer er endeligt fastlagt p.t., så der vil komme justeringer hertil også efter at denne løsningsarkitektur for Ejerfortegnelsen er blevet godkendt. Væsentlige elementer herfra, som der skal holdes fokus på i den udarbejdede løsning, er: Krav ift. de udstillede data og services. Informationsmodellen skal være i overensstemmelse med den fællesoffentlige model, og begreber skal etableres med fuld historik ( bitemporale egenskaber ). Ejerfortegnelsens informationsmodel (bilag B) er i overensstemmelse med den fællesoffentlige model. Ift. historik så etableres dette fremadrettet, når Ejerfortegnelsen implementeres. Historik inden dette tidspunkt implementeres kun i det omfang, at ESR kan levere grundlaget herfor. Krav ift. hændelser og hændelsesformater. I den fælles infrastruktur etableres en hændelsesfordeler ifb. Datafordeleren. Detaljeret struktur og krav til hændelsesformater er ikke endeligt fastlagt p.t., hvorfor der kan komme krav herfra, som ikke matcher de formater, som etl i dag anvender ifb. udstilling af forretningshændelser. Ejerfortegnelsens hændelser vil skulle tilpasses disse fællesoffentlige krav, når disse foreligger i endelig form. 4.2 Løst koblet arkitektur Ejerfortegnelsen er ud fra en række gode argumenter besluttet etableret som en del af etl med genanvendelse af komponenter og infrastruktur herfra. Denne genanvendelse vil reelt betyde, at Ejerfortegnelsen bliver tæt integreret med etl. Ejerfortegnelsen vil derfor blive implementeret med en række af de arkitekturprincipper, som gælder for etl. Der skal i den forbindelse iagttages følgende: Ejerfortegnelsen baseres på en service-orienteret arkitektur med et design-princip om, at den funktionalitet, der udgør de forretningsmæssige elementer i løsningen, udvikles som services, og stilles til rådighed for andre elementer i løsningen. Ejerfortegnelsens udstillede ajourføringsservices etableres uafhængigt af udstillede etl services. Dvs. at de ikke kan basere sig på antagelser om gensidigt kendskab og eksistens. Ejerfortegnelsens informationsmodel etableres som selvstændige tabeller ikke som udvidelse af de eksisterende etl tabeller. Ajourføring af ejer- og administratoroplysninger skal kunne foretages uafhængigt af om ejendommen er tinglyst eller ej. Tinglysning må ikke være en forudsætning af 14 - MBBL-REF:

Løsningsarkitektur - Bilag A 1 Sammenstillede services

Løsningsarkitektur - Bilag A 1 Sammenstillede services Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Bilag 14 - Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 1: Effektiv

Læs mere

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltningg og genbrug af ejendomsdataa under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet Ejerfortegnelsen Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag C Processer

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Underbilag 3.3 LA. Ver 1.0.docxx

Underbilag 3.3 LA. Ver 1.0.docxx Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltningg og genbrug af ejendomsdataa under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet Løsningsarkitektur Ejerfortegnelsen

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Kvalitetssikring af ESR data ift. GD1 og GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015

Kvalitetssikring af ESR data ift. GD1 og GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015 Kvalitetssikring af ESR data ift. GD1 og GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015 22. juni 2015 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning

Læs mere

Adresseregister Løsningsarkitektur

Adresseregister Løsningsarkitektur Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseregister Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag A Servicebeskrivelser og integrationer

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag A Servicebeskrivelser og integrationer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag C Processer

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag C Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag B Informationsmodel Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag B Informationsmodel Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltningg og genbrug af ejendomsdataa under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet Ejerfortegnelsen Løsningsarkitektur

Læs mere

Bilag A - Milepælsplan for GD1

Bilag A - Milepælsplan for GD1 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Bilag A - Milepælsplan for GD1 Dette bilag indeholder

Læs mere

Løsningsarkitektur Bilag A Servicebeskrivelser og integrationer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015

Løsningsarkitektur Bilag A Servicebeskrivelser og integrationer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltningg og genbrug af ejendomsdataa under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet Ejerfortegnelsen Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C:

Læs mere

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag B: Planens test cycles

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag B: Planens test cycles Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag B: Planens test cycles Version: 2.1 Status: Godkendt af styregruppen Oprettet: 19-12-2016

Læs mere

Gevinster ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1)

Gevinster ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) Gevinster ved grunddataforbedringer på Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) 1 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ejendom og bygning Adresser Publiceret 19. august 2011 2 Grunddataprogrammets

Læs mere

Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7

Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Cover til Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 - kravbilag til brug for GD1-GD2 s kravspecificering Version:

Læs mere

BBR - Kontekstdiagram

BBR - Kontekstdiagram BBR arkitekturprodukter 1. marts 2019 BBR - Kontekstdiagram Indledning Dokumentationen omkring BBR er struktureret med inspiration fra FDA arkitekturreolen, således at arkitekturprodukterne afspejler denne

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag A Servicebeskrivelser

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag A Servicebeskrivelser Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Adresseregister - løsningsarkitektur Bilag A - Servicebeskrivelser

Adresseregister - løsningsarkitektur Bilag A - Servicebeskrivelser Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseregister - løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Fælles teststrategi

Ejendomsdataprogrammet - Fælles teststrategi Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Fælles teststrategi MBBL-REF:

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag D: Fælles arkitekturrammer

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag D: Fælles arkitekturrammer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag D:

Læs mere

Gevinsterne ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet

Gevinsterne ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet Gevinsterne ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet Peter Lindbo Larsen, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Grunddataprogrammets delprogrammer Grunddatamodellen GD1 -Ejendomsdataprogrammet

Læs mere

Anvendelse af dobbelthistorik i GD2

Anvendelse af dobbelthistorik i GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi GD2 - Adresseprogrammet Anvendelse af dobbelthistorik i GD2 Implementerings regler og eksempler på dobbelthistorik MBBL- REF: Version:

Læs mere

DIGST arkitekturnetværk

DIGST arkitekturnetværk DIGST arkitekturnetværk Tværgående arkitekturdokumenter i grunddataprogrammet (GD1 og GD2) 20. september 2018 Strand & Donslund A/S Vesterbrogade 149 1620 København V www.s-d.dk Baggrund vigtigste grunddataopgaver

Læs mere

Faktaark for BBR 2.0

Faktaark for BBR 2.0 1. december 2014 HEGK Faktaark for BBR 2.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for BBR 2.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 BBR i dag... 3 Fremtidige BBR 2.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag C Processer

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Adresseprogrammet - Målarkitektur Bilag D - Arkitekturrammer

Adresseprogrammet - Målarkitektur Bilag D - Arkitekturrammer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseprogrammet - Målarkitektur

Læs mere

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag A: Testafhængigheder

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag A: Testafhængigheder Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag A: Testafhængigheder Version: 1.9 Status: Klar til godkendelse Oprettet: 27-09-2016 Fil:

Læs mere

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag C: Organisering og ansvarsfordeling

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag C: Organisering og ansvarsfordeling Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag C: Organisering og ansvarsfordeling Version: 1.9 Status: Klar til godkendelse Oprettet: 27-09-2016

Læs mere

<navn på proces eller use case>

<navn på proces eller use case> -- AKT 444548 -- BILAG 1 -- [ Bilag B1_Skabelon Integrationstabel ] -- Bilag B1 Integrationstabel Formålet med integrationstabellerne er at danne et samlet overblik over de tekniske integrationer, der

Læs mere

Baggrund og løsningsbeskrivelse

Baggrund og løsningsbeskrivelse Udfasning af ESR og nyt Ejendomsskat- og Ejendomsbidragssystem 04. juni 2015 BILAG 1 Baggrund og løsningsbeskrivelse Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for projektet... 2 2. Udfasningen af Ejendomsstamregistret

Læs mere

Arkitekturrapport: Ejendomsskatte- og Ejendomsbidragsløsningen. Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af

Arkitekturrapport: Ejendomsskatte- og Ejendomsbidragsløsningen. Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af Arkitekturrapport: Ejendomsskatte- og Ejendomsbidragsløsningen Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapporten ejes af projektets

Læs mere

Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata

Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata NOTAT MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER 19. okt. 2012 Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata Sag: /pll-mbbl Baggrund Som en del af den fællesoffentlige

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Produktbeskrivelser Bilag B - Produktbeskrivelser

Ejendomsdataprogrammet - Produktbeskrivelser Bilag B - Produktbeskrivelser Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Produktbeskrivelser Bilag

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet (GD1)

Ejendomsdataprogrammet (GD1) Ejendomsdataprogrammet (GD1) skaber sammenhæng på tværs af siloerne Peter Lindbo Larsen chefkonsulent, MBBL Ejendomsdataprogrammets centrale udfordringer TINGBOG Ident Adkomst Byrder Pant 4a NN - NoCredit

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C:

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag A: Systemer

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag A: Systemer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag A:

Læs mere

Grunddataprogrammerne. Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum

Grunddataprogrammerne. Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum Grunddataprogrammerne Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering 29. marts 2018 Side 1 Oversigt - Datafordeler (aktiviteter og planer) - Adresser (GD2) - Ejendomme

Læs mere

Denne FAQ giver svar på de oftest stillede spørgsmål angående GD1, Ejendomsdataprogrammet.

Denne FAQ giver svar på de oftest stillede spørgsmål angående GD1, Ejendomsdataprogrammet. FAQ GD1, Ejendomsdataprogrammet Denne FAQ giver svar på de oftest stillede spørgsmål angående GD1, Ejendomsdataprogrammet. FAQ en er inddelt i fire dele: først spørgsmål/svar om række generelle emner,

Læs mere

Faktaark for DAR 1.0

Faktaark for DAR 1.0 1. december 2014 HEGK Faktaark for DAR 1.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for DAR 1.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 DAR i dag... 3 Fremtidige DAR 1.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Gode ejendomsdata på vej Dataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen,

Gode ejendomsdata på vej Dataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Gode ejendomsdata på vej Dataforbedringer på ejendomsdataområdet EJENDOMSDATAPROGRAMMET Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) 23-05-2016 1 Ejendomsdataprogrammet vil gøre det

Læs mere

- Kort præsentation af 3 løsningsscenarier

- Kort præsentation af 3 løsningsscenarier Arbejdspakke under grunddataprogrammets delaftale 2 om adresser, stednavne og administrative inddelinger under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Analyse af danske myndigheders brug

Læs mere

Grunddataprogrammet. Side 1 af 11. Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen

Grunddataprogrammet. Side 1 af 11. Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen Grunddataprogrammet Side 1 af 11 Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen Side 1 af 11 11. oktober 2013 SAR Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen Formål Formålet med aftalen er at sikre

Læs mere

Den fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi

Den fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi Den fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata v/ Peter Lindbo Larsen 15-02-2016 1 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ejendom og bygning Adresser

Læs mere

GD1/GD2 - Plan for replanlægning 3. kvartal 2014

GD1/GD2 - Plan for replanlægning 3. kvartal 2014 Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) 25. juni 2014 Bilag 6 Indledning Baggrund og indhold I Grunddataprogrammet er det besluttet at igangsætte en replanlægning af GD1 og GD2 inkl. samspillet

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Version:

Læs mere

Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet og Adresseprogrammet

Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet og Adresseprogrammet Grunddataprogrammets delaftale 1 og 2 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet

Læs mere

EJENDOMSDATAPROGRAMMET

EJENDOMSDATAPROGRAMMET Grunddataprogrammets delaftale 1: EJENDOMSDATAPROGRAMMET Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata Sættemøde for projektforum den 13. december 2012 Dagsorden 1. Velkomst og bordrunde, samt

Læs mere

Bilag 3. Implementering af grunddataprogrammet. 16. september 2012

Bilag 3. Implementering af grunddataprogrammet. 16. september 2012 Bilag 3 16. september 2012 Implementering af grunddataprogrammet Med aftalen mellem KL og regeringen om grunddataprogrammet igangsættes implementeringen. Den nærmere organisering og tidsplan for implementeringen

Læs mere

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case Fællesoffentlig Digitaliseringsstrategi 2012 2015 10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case EBST-REF: 602-18098 SPOR: 1 Arbejdspakke 3 - Processer ift. BBRregistrering

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag A Servicebeskrivelser

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag A Servicebeskrivelser Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur - Bilag B: Begrebsmodel Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur - Bilag B: Begrebsmodel Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015 3. Begrebsmodel 3.1 Begrebsmodel Fast ejendom Nedenstående begrebsmodel illustrerer de væsentligste begreber inden for scope af Fast ejendom med de vigtigste relationer mellem disse begreber: Brugsenhed

Læs mere

E-TL workshop for de små bøger. 13. Januar 2010

E-TL workshop for de små bøger. 13. Januar 2010 E-TL workshop for de små bøger 13. Januar 2010 C O N N E C T I N G B U S I N E S S & T E C H N O L O G Y Dagsorden 9:30-9:45 Velkomst (HHJ) 9:45-10:05 Introduktion til e-tl (HHJ) Komponenter i e-tl S2S

Læs mere

Bilag A Milepælsplan for GD2

Bilag A Milepælsplan for GD2 Grunddataprogrammets delaftale 2 om effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Bilag A Milepælsplan

Læs mere

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Datafordeleren - status, muligheder, udvikling FOSAKO Forårsmøde 2019 København, 21. marts 2019 Leif Hernø, chefkonsulent og projektchef for test og implementering af adresse- og ejendomsdataprogrammet

Læs mere

Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog.

Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog. MBBL 26. august 2013 Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog. GD1/Ejendomsdataprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets

Læs mere

Bilag 2 - Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7. Etablering af datadistribution på den Fællesoffentlige Datafordeler

Bilag 2 - Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7. Etablering af datadistribution på den Fællesoffentlige Datafordeler Bilag 2 - Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Etablering af datadistribution på den Fællesoffentlige Datafordeler Version: 0.8 Status: udkast Oprettet: 10.3.2014 Dato: 16. juni 2014 Dokument historie

Læs mere

Grunddataprogrammet. Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata

Grunddataprogrammet. Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata Grunddataprogrammet Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata 1 Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata Version: 0.5 Status: Godkendt 2 Versionshistorik Version Dato Status Bemærkninger 0.1

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Version:

Læs mere

Hændelsesbeskeder - Løsningsmodeller og implikationer

Hændelsesbeskeder - Løsningsmodeller og implikationer Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) 18. marts 2014 Vurdering Dette notat indeholder en vurdering af fordele og implikationer ved følgende løsningsmodeller for udstilling af hændelser/beskeder:

Læs mere

Jysk-Fynsk GIS konference 2013

Jysk-Fynsk GIS konference 2013 Ejendomsdataprogrammet Jysk-Fynsk GIS konference 2013 Spor: Digitaliseringsstrategi Titel: Ejendomsområdet forbedrede arbejdsgange og datagrundlag til gavn for kommunerne Peter Knudsen Projektleder Matriklens

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag A: Systemer

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag A: Systemer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag A:

Læs mere

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 BBR Bygnings- og Boligregisteret - Version 2.0, marts 2017 - Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 Parterne bag BBR 2 Baggrunden for BBR 2.0 Grunddataprogrammet og planerne for ny ejendomsvurdering

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Bilag A - Arbejdspakker

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Bilag A - Arbejdspakker Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Bilag

Læs mere

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog.

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. MBBL 27. august 2013 Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. GD2/Adresseprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets projekter.

Læs mere

1. Services, egne (udgående)

1. Services, egne (udgående) 1. Services, egne (udgående) Navn: navn på egen service, eksempelvis: BrugsenhedAjourfoer Formålet med servicen beskrives kort, eksempelvis: Formålet med servicen er at oprette en den Brugsenhed som beskriver

Læs mere

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case Fællesoffentlig Digitaliseringsstrategi 2012 2015 10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case EBST-REF: 602-18098 SPOR: 1 Arbejdspakke 2: Processer ift. ejerskifte

Læs mere

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Enkel og effektiv ejendomsregistrering Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Marts 2012 Forord Indhold Fremtidens ejendomsregistrering 3 Tre vigtige forbedringer

Læs mere

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering Den fælleskommunale Rammearkitektur - en arkitektur for den kommunale digitalisering Fundament Vision & Strategi Logik Rammearkitektur Fysik Udvikling/Implementering 2 10.6.2014 De 5 digitaliseringsmål

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag B: Begrebsmodel

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag B: Begrebsmodel Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag B:

Læs mere

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune It-principper Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune Indledning It-principperne er grundstenene for it-arkitekturen i Sønderborg Kommune. Principperne skal bidrage til, at vi

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag A: Systemer og integrationer

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag A: Systemer og integrationer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag A:

Læs mere

BBR - BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET DAR - DANMARKS ADRESSEREGISTER. KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015

BBR - BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET DAR - DANMARKS ADRESSEREGISTER. KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015 BBR - BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET DAR - DANMARKS ADRESSEREGISTER KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015 Overordnet tidslinje for BBR & DAR Nyt BBR i produktion Flere nye versioner Udbud BBR

Læs mere

Faktaark for BBR 2.0

Faktaark for BBR 2.0 4. april 2014 SRS Faktaark for BBR 2.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for BBR 2.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 BBR i dag... 3 Fremtidige BBR 2.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag B: Begrebsmodel

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag B: Begrebsmodel Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag B:

Læs mere

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Programbeskrivelse 5.5 Kommunal implementering af grunddata www.kl.dk Side 1 af 7 1. Formål og baggrund Det fælleskommunale program har til formål, at understøtte

Læs mere

Guide til integration med NemLog-in / Brugeradministration

Guide til integration med NemLog-in / Brugeradministration Guide til integration med NemLog-in / Brugeradministration Side 1 af 9 21. januar 2013 TG Denne guide indeholder en kort beskrivelse af, hvorledes man som itsystemudbyder (myndighed eller it-leverandør)

Læs mere

Implementeringsplan. Delprogram 2: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne

Implementeringsplan. Delprogram 2: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Implementeringsplan MBBL-REF:

Læs mere

Fordeling af journalnotater og dokumenter Udkast til løsningsmodel. Marts 2014

Fordeling af journalnotater og dokumenter Udkast til løsningsmodel. Marts 2014 Fordeling af journalnotater og dokumenter Udkast til løsningsmodel Marts 2014 1 Indledning Denne præsentation beskriver, på et overordnet plan, følgende områder i forhold til en fremtidig fordelingsmekanisme,

Læs mere

Adresseprogrammet - Målarkitektur

Adresseprogrammet - Målarkitektur Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseprogrammet - Målarkitektur

Læs mere

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Notat 21. februar 2017 Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Dette notat giver en overordnet konceptuel fremstilling af, hvordan erhvervsområdet forventes håndteret samlet

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag B: Begrebsmodel

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag B: Begrebsmodel Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag B:

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Version: 1.9 Status: Klargjort til styregruppe Oprettet:

Læs mere

Maj konferencen 2013

Maj konferencen 2013 Ejendomsdataprogrammet Maj konferencen 2013 Spor: Digitaliseringsstrategi Titel: Ejendomsområdet forbedrede arbejdsgange og datagrundlag til gavn for kommunerne Peter Knudsen Projektleder Matriklens udvidelse

Læs mere

Fælles datafordeler - Analyse af afhængigheder til GD1-Ejendomsdata og GD2-Adressedata

Fælles datafordeler - Analyse af afhængigheder til GD1-Ejendomsdata og GD2-Adressedata Grunddataprogrammets delaftale 7 om effektiv og stabil distribution af data fra registrene til både offentlige og private brugere af grunddata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015

Læs mere

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Den danske Landinspektørforening Fagligt møde Nyborg, 7. februar 2019 Leif Hernø, chefkonsulent og projektchef for test og implementering af adresse- og ejendomsdataprogrammet

Læs mere

OIS - Applikationskatalog

OIS - Applikationskatalog OIS - Applikationskatalog OIS arkitekturprodukter 25. januar 2018 Indledning Dokumentationen omkring OIS er struktureret med inspiration fra OIO Arkitekturguidens arkitekturreol, således at arkitekturprodukterne

Læs mere

OIS - - Vision, mål og strategier

OIS - - Vision, mål og strategier OIS - - Vision, mål og strategier OIS arkitekturprodukter 25. januar 2018 Indledning Dokumentationen omkring OIS er struktureret med inspiration fra OIO Arkitekturguidens arkitekturreol, således at arkitekturprodukterne

Læs mere

Serviceplatformen informationsmateriale. Leverandørmøde 7. februar 2013

Serviceplatformen informationsmateriale. Leverandørmøde 7. februar 2013 Serviceplatformen informationsmateriale Leverandørmøde 7. februar 2013 1 Om Serviceplatformen Dette informationsmateriale beskriver kort Den fælleskommunale Serviceplatform: formålet med Serviceplatformen,

Læs mere

DAGI Løsningsarkitektur Bilag A - Servicebeskrivelser og integrationer

DAGI Løsningsarkitektur Bilag A - Servicebeskrivelser og integrationer Bilag 9 Fælles arkitekturramme for GD1GD2GD7 Grunddataprogrammets delaftale 2 om effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne DAGI Løsningsarkitektur Bilag A Servicebeskrivelser

Læs mere

Projektinitieringsdokument (PID)

Projektinitieringsdokument (PID) Projektinitieringsdokument (PID) v. 1.0 Revisionshistorik Version Dato Beskrivelse Initialer 0.1 05-10-2014 Oprettet Jenan, GST 0.2 12-11-2014 Gennemskrevet afsnit 1 til 9. Jenan, GST 0.3 14-11-2014 Første

Læs mere

Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog.

Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. MBBL 23. september 2013 Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. GD2/Adresseprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets projekter.

Læs mere

Adresseprogrammet - Fælles teststrategi

Adresseprogrammet - Fælles teststrategi Delprogram 2: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseprogrammet - Fælles teststrategi MBBL-REF: 2012-3566 Version: 1.0 Status: Godkendt af styregruppen

Læs mere

Scope dokument for Advisservice

Scope dokument for Advisservice 18. marts 2013 AHI Scope dokument for Advisservice Indhold 1. Advisservice... 2 2. Advis håndtering i KMD Sag... 2 3. Hændelse og Advis... 3 4. Advis løsningsmodel... 4 5. Abonnementsopsætning... 5 6.

Læs mere

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 BBR Bygnings- og Boligregisteret - Version 2.0, marts 2017 - Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 Parterne bag BBR 05-09-2016 2 Baggrunden for BBR 2.0 Grunddataprogrammet og planerne for

Læs mere

SERVICEPLATFORMEN FOSAKO MØDE 21. MARTS Forretningsudvikler Tomas Volf

SERVICEPLATFORMEN FOSAKO MØDE 21. MARTS Forretningsudvikler Tomas Volf SERVICEPLATFORMEN FOSAKO MØDE 21. MARTS 2019 Forretningsudvikler Tomas Volf HVAD ER DEN FÆLLESKOMMUNALE INFRASTRUKTUR? - DEN KORTE VERSION Serviceplatformen Støttesystemerne Datakilder Datakunder Grunddata:

Læs mere