Afgørelse i sagen om lokalplan for byggeri ved Rørmosegård i Farum Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelse i sagen om lokalplan for byggeri ved Rørmosegård i Farum Kommune"

Transkript

1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: Fax: X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk nkn@nkn.dk 20. maj 2003 J.nr.: 03-33/ KDJ Afgørelse i sagen om lokalplan for byggeri ved Rørmosegård i Farum Kommune Farum Kommune har den 10. december 2002 endeligt vedtaget Lokalplan 32.1 for et boligområde ved Rørmosegård samt Tillæg nr. 6 til Farum Kommunes Kommuneplan Lokalplanen og kommuneplantillægget er offentlig bekendtgjort den 17. december Tre borgere i Farum har påklaget vedtagelsen af lokalplanen til Naturklagenævnet. Klagerne finder, at den nye lokalplan for Rørmosegård er i strid med den overordnede planlægning (regionplanlægningen/regionplanen for Frederiksborg Amt) og aftaler med andre myndigheder og med kommunens borgere samt Trevangsredegørelsen om områdets fremtid. Klagerne finder endvidere, at beregningen af bebyggelsesprocenten er forkert og, at det er en mangel, at der ikke er udarbejdet trafikplan. Klagerne har endelig gjort gældende, at lokalplanen er i strid med EF-habitat-direktivets artikel 12, om en streng beskyttelse af yngle- og rasteområder for de beskyttede dyrearter, der fremgår af direktivets bilag IVa. Klagerne har påstået lokalplanen ophævet som værende ugyldig, og har til støtte herfor navnlig henvist til, at det planlagte boligbyggeri - i strid med habitatdirektivet - må forventes at ville forringe levevilkårene i området for den store vandsalamander og den spidssnudede frø, der begge er beskyttede dyrearter i henhold til habitatdirektivet.

2 2 Regionplanlægningen Lokalplanområdet udgør ca. 11,5 ha. I Frederiksborg Amts Regionplan 2001 er om området ved Trevang mellem Slangerupvej og Trevangsvej anført, at der i alt må opføres ca. 150 boliger. Området, der er på ca. 19 ha, omfatter dels Rørmosegård på 11,5 ha (dvs. hele det areal, der er omfattet af Lokalplan 32.1), og dels naboområdet mod nord kaldet Hjortefarmen, hvorom der endnu ikke er vedtaget nogen lokalplan. Lokalplanens indhold Lokalplan 32.1 har efter 1 bl.a. til formål at sikre, at området kan bebygges med en attraktiv boligbebyggelse - med indtil 150 boliger - i op til 1½ etager, at fastholde og styrke områdets grønne karakter, herunder at sikre bevaring af vandhullerne, at sikre yngle- og rasteområder for de dyrearter, der beskyttes af EF-habitatdirektivet samt at sikre hensynet til grundvandsbeskyttelse ved at undlade brug af pesticider til vedligeholdelsen af grønne og befæstede arealer. Ifølge 2 er området beliggende i byzone. I lokalplanens 3 er det bl.a. bestemt, at området kun må anvendes til boligformål, og bebyggelsen må kun bestå af tæt-lav eller åben-lav boligbebyggelse. Om eksisterende bygninger er det bestemt, at disse kan bevares og kan anvendes til boliger og/eller fælles formål for områdets beboere. Om fælles friarealer angivet på kortbilag 4 bestemmes, at områderne fungerer både som spredningskorridor for områdets fauna og som et særligt naturskønt fælles friareal. Arealerne skal efter 3.3 tilpasses, anlægges og vedligeholdes i overensstemmelse med principperne, der er redegjort for i lokalplanens redegørelsesdel side og på kortbilag 3 og 4 vedrørende hhv. lavbundsarealer, kunstige overvintringssteder for beskyttede dyrearter og beplantning. Om veje, stier og parkering er i 5 bl.a. bestemt, at området vejbetjenes via Rørmosevej samt at boligveje og stier anlægges i princippet som vist på kortbilag 1 og 2 i overensstemmelse med principperne, som beskrevet i redegørelsen side samt anvist i bilag 1, 2 og 3 og på kortbilag 3 (om placering af faunapassage og paddehegn) samt kortbilag 4 (om ny beplantning i korridor samt kunstige overvintringssteder for padder). På vejbaner, der ikke er afspærret for padder med paddehegn,

3 3 skal der være nogle centimeters afstand mellem kantsten og afløbsbrønd, alternativt kan kantsten helt udelades, jf. lokalplanens 5. Bebyggelsesprocenten for området som helhed må, jf. 6.1, ikke overstige 30. Der må højst opføres 150 boliger inden for byggefelt I-VIII. Inden for byggefelt IX kan opføres yderligere 11 boliger, på betingelse af at regionplanen ændres med henblik herpå. Al bebyggelse skal, jf. 6.2, holdes inden for de på kortbilag 1 viste byggefelter og i højst 1½ etage med mulighed for kælder. Bebyggelseshøjden må maksimalt være 8,5 m. I 7 er fastsat bestemmelser for bebyggelsens ydre fremtræden. Af 7.5 fremgår, at trappe- og lysskakter forsynes med ramper eller skrå rør, som padder kan kravle på/i. Afløbsriste udformes om muligt med en lille hulstørrelse (max. 7 X 7 mm) eller (i forbindelse ved tagafløb) ved at hæve risten ca. 5 cm over terræn af hensyn til padderne. I 8 er fastsat bestemmelser for ubebyggede arealer og hegning. Af 8.6 fremgår, at de i området eksisterende søer/vandhuller skal bevares, at vandstanden i vandhullerne skal bevares og der må ikke udledes overfladevand fra omkringliggende befæstede arealer eller etableres ny beplantning, der har drænende effekt på vandhullerne. I bestemmelsen er henvist til redegørelsen side 12 ff. I 8.7 er af hensyn til bevarelsen af de beskyttede paddearter bestemt, at der ikke må ske udsætning af ænder, fisk, krebs, skildpadder eller andre dyr i vandhullerne, og der må ikke opsættes andehuse eller fodres i eller nær vandhullerne. 8.9 foreskriver skiltning herom. Friarealer, som er vist på lokalplanens kortbilag 1 med priksignatur skal efter 8.8 sikre yngle- og evt. rasteområder for dyrearter, der er beskyttet af EF-habitatdirektivet. Arealerne må hverken bebygges eller befæstes. De skal anlægges eller retableres og vedligeholdes i overensstemmelse med principperne beskrevet i redegørelsen side 12 ff og vist i kortbilag 4.

4 4 Efter 8.11 skal terrænregulering så vidt muligt gennemføres i perioden fra 15. august til 1. marts, jfr. redegørelsen side 12 ff. I 10, om forudsætninger for ibrugtagen af ny bebyggelse, er fastsat bestemmelser for støjforhold og forholdet til EF-habitatdirektivet. I 10.2 er således bestemt, at der inden påbegyndelse af byggearbejde ved udstedelse af byggetilladelser stilles krav om udførelse af nødvendige foranstaltninger for bevarelse af yngle- og rasteområder for beskyttede dyrearter. Bestemmelsen henviser til vejledningen vedrørende krav til bygherre i byggefasen som beskrevet i redegørelsen side foreskriver oprettelse af grundejerforening med medlemspligt for samtlige ejere af grunde inden for lokalplanens område. Grundejerforeningen skal forestå drift og vedligeholdelse af fællesanlæg og fællesarealer i overensstemmelse med retningslinierne, som er beskrevet i redegørelsens afsnit vedr. beskyttede dyrearter, jfr. EF-habitatdirektivet. Grundejerforeningens vedtægter skal godkendes af Byrådet. Lokalplanens redegørelsesdel Lokalplanens redegørelsesdel indeholder en detaljeret beskrivelse af, hvordan kommunen ved opstilling af en række principper og vejledninger vil sikre dels overholdelse af EF-habitatdirektivets artikel 12, således at nybyggeri i lokalplanområdet ikke beskadiger eller ødelægger de beskyttede dyrearters yngle- og rasteområder, og dels sikrer, at der i øvrigt bliver skabt gode livsbetingelser for de beskyttede arter. I redegørelsesteksten er henvist til lokalplanens kortbilag 3 og 4, som omhandler placering af faunapassager og paddehegn samt principforslag til beplantning i korridorer og placering af kunstige overvintringssteder. I redegørelsesteksten er bl.a. beskrevet, hvor og hvordan paddehegn og faunapassager skal placeres og udformes, og der henvises til lokalplanens bilag 2, hvor en skitse til faunapassage er angivet. Redegørelsesteksten omhandler endvidere etableringen af spredte grupper af beplantning (korridorbeplantning), hvor padder kan skjule sig og søge føde. Teksten henviser til kortbilag 4 og beskriver hvilke urter, buske og træer der sikrer den bedste fødesøgningsmuligheder for padderne, samt hvor der ikke må plantes træer og hvor eksisterende træer skal fjernes for at sikre, at vandhullernes vandkvalitet ikke belastes af

5 5 løvfald. I teksten er beskrevet, hvordan eksisterende levende og døde træer og buske skal søges bevares uberørte, og hvordan de enkelte vandhullers vandkvalitet kan forbedres til gavn for padderne. Etablering af lavbundsarealer og kunstige skjule- og overvintringssteder for de beskyttede padder i form af stendiger, stensætninger og paddegrube er beskrevet. Redegørelsen beskriver endvidere, hvordan vandstanden i vandhullerne sikres under og efter byggefasen samt, hvordan de på kortbilag 3 nummererede vandhuller foreslås restaureret og forbedret som levesteder for padderne. Redegørelsesteksten angiver endelig anbefalinger om, hvordan forstyrrelsen af padderne og deres yngle- og rasteområder under byggeriet kan minimeres. Amphi Consults rapport om paddernes levesteder Konsulentfirmaet Amphi-Consult har overfor Farum Kommune i et notat af 10. juli 2002 i forbindelse med udarbejdelsen af forslag til lokalplan for Rørmosegård foreslået en række tiltag, der har til formål at mindske paddernes dødelighed pga. trafikdrab og ved forbedring af vandhullerne at sikre padderne en større ynglesucces. Notatets forslag og anbefalinger er stort set ordret medtaget i redegørelsesdelen i Lokalplan 32.1 og indarbejdet i planens bindende del. Klagernes indhold Klagerne mener, at lokalplanen lider af retlige mangler som følge af følgende forhold: A) Planloven er ikke overholdt: Lokalplanen er i strid med regionplanlægningen og aftaler med andre myndigheder, beboerne i området m.fl. Bebyggelsesprocenten er for høj. Trafikplanlægningen er utilstrækkeligt oplyst. B) Lokalplanen er i strid med habitatdirektivets artikel 12: Der mangler forudgående undersøgelser af yngle- og rastestederne og bl.a. forekomsten af spidssnudet frø er ikke undersøgt fyldestgørende, ligesom områder udenfor lokalplanens område burde have været undersøgt nøjere.

6 6 Bevaringstiltag i lokalplanen for de beskyttede dyrearter er utilstrækkelige. Trafikafviklingen er i strid med artikel 12, stk. 1, litra b) om forbud mod forsætlig drab. Kompenserende foranstaltninger er ikke lovlige erstatninger for eventuelle ødelæggelser af raste- og ynglesteder. Ad A) Forholdet til planloven og regionplanlægningen. Klagerne mener, at Lokalplan 32.1 og Kommuneplantillæg nr. 6 er i modstrid med tidligere planlægning og med aftaler indgået med Frederiksborg Amt og Miljøministeriet samt beboerne. Klagerne henviser til Trevangsredegørelsen fra januar 1999, om Trevangsområdets statusændring fra sommerhusområde til helårsbeboelse i byzone. Trevangsredegørelsen er udarbejdet af Farum Kommune på baggrund af, at Miljøministeriet i marts 1996 meddelte, at ministeriet ville genvurdere et tidligere meddelt afslag om, at områdets sommerhusområder ændrede status til helårsområde og byzone. Trevangsområdet ligger nordvest for Rørmosegård. Af redegørelsen fremgår, at der med vedtagelsen af regionplan 1997 blev muligt at overføre sommerhusområdet til byzone, såfremt der kunne opnås enighed herom mellem kommunen, Frederiksborg Amt og Miljøministeriet. Overførslen forudsætter, at Farum Kommune udarbejder en samlet redegørelse for området omfattende eksisterende forhold, forholdet til anden planlægning, fremtidige planlægnings-, miljømæssige, landskabelige, tekniske og finansielle forhold som konsekvens af områdets ændrede anvendelse og den fremtidige praksis i forhold til Farum Kasernes aktiviteter. Redegørelsen beskriver indholdet af den fremtidige planlægning for området. Et forslag til formulering af forudsætninger for statusændring af Trevang blev i foråret 1999 fremlagt for ejere og brugere af Trevangsområdet. Ejere af ejendomme i Trevang har endvidere deltaget i en spørgeskemaundersøgelse om områdets overgang til byzone. Af Trevangsredegørelsen fremgår bl.a.:

7 7 Naturen/landskabet er områdets største aktiv. Derfor har Farum Kommune ikke ønsket at indrage ny jord til arealkrævende pacelhusudstykninger. Det har været ønsket med planlægningen at afrunde byen bymæssigt og landskabeligt ved mindre, tæt-lave haveboligenheder i randzonen, samtidig med at de omgivende landbrugsområder søges fredet... Landskabskiler skal således afgrænse Gregersminde og Trevang, således at de vil fremstå som afrundede øer, der ikke vokser sammen eller flyder i et med selve Farum by. Klagerne finder, at Rørmosegårdområdets overgang fra landzone til byzone er et brud på principperne i Trevangsredegørelsen, ligesom byggeri på Rørmosegård vil fjerne en landskabskile og det i lokalplanen ønskede regionplantillæg, der muliggør byggeri af yderligere 11 boliger, vil være i modstrid med Trevangsredegørelsen og i strid med de aftaler, redegørelsen er udtryk for. Den meget høje bebyggelsesprocent på Rørmosegård og Hjortefarmen vil stå i skærende kontrast til naboområderne med en bebyggelsesprocent på ca Klagerne finder således, at Farum Kommune ikke holder hvad kommunen har lovet i Trevangsredegørelsen og Regionplanen. Klagerne finder, at det er uhørt, at en aftale, der også er indgået med beboerne i Trevang, krænkes så markant efter bare tre år. For så vidt angår forholdet til regionplanlægningen finder klagerne, at det er strid med regionplanen, at opførslen af regionplanens kvote på 150 boliger alene sker på Rørmosegård og ikke på Rørmosegård og Hjortefarmen. Klagerne finder endvidere, at bebyggelsesprocenten for Rørmosegård fejlagtigt også inddrager arealet på Hjortefarmen, at opførslen af byggefelt IX er i strid med regionplanlægningen, og at der skal udarbejdes en trafikplan for området. Ad B. Forholdet vedrørende EF-habitatdirektivet Klagerne anfører en række forhold til støtte for, at Lokalplan 32.1 er i strid med habitatdirektivets artikel 12. Klagerne finder bl.a., at trafikafviklingen afledet af gennemførslen af lokalplanen er i strid med artikel 12, stk. 1, litra b) om forbud mod forsætlig drab af de beskyttede dyrearter.

8 8 Klagerne finder endvidere, at de udførte undersøgelser for de beskyttede dyrearter ikke er fyldestgørende. Undersøgelserne vedrørende bestanden af stor vandsalamander er udført efter, at der på området er sket optrækning og nedflisning af trærødder under paddernes overvintringen, hvor en del af bestanden er dræbt, og undersøgelserne er udelukkende begrænset til selve lokalplanområdet og omfatter ikke den eneste adgangsvej til Rørmosegård - den 700 m lange Rørmosevej med mange vandringsruter for padderne. Rørmosevej er beliggende vest for Rørmosegård og uden for lokalplanområdet. Klagerne mener endvidere, at de i Lokalplan 32.1 foreslåede beskyttelsesforanstaltninger er utilstrækkelige. Klagerne finder, at det påhviler kommunen at redegøre for, hvorledes beskyttelsen af padderne langs adgangsvejen Rørmosevej kan sikres, således at bestanden uden for lokalplanområdet ikke trues. Klagerne mener, at undladelse af at gennemføre de nævnte yderligere undersøgelser er en klar retlig mangel i forhold til habitatdirektivet. Undersøgelser af vandringsruter for bilag IVa-arterne på adgangsvejen Rørmosevej skal være gennemført eller ny adgangsvej uden de nævnte problemer anvist - før lokalplanlægning af Rørmosegård kan godkendes. Til støtte for, at Lokalplan 32.1 er i modstrid med EF-habitatdirektivet anfører klagerne endvidere, at der ikke i habitatdirektivets artikel 12, eller artikel 16 med undtagelsesbestemmelserne, er åbnet mulighed for, at man ved kompenserende foranstaltninger kan lovliggøre trafikdrab af beskyttede individer eller forstyrrelse af habitatet. Klagerne finder, at den øgede trafik i området uanset de foreslåede foranstaltninger - vil medføre forsætlige drab af de beskyttede dyrearter i strid med artikel 12, der efter klagers opfattelse omhandler forbud mod alle former for drab og forstyrrelse af dyrearternes yngleområder, vandreruter, furageringssteder og overvintringssteder. Klagerne mener, at padderne vandrer over hele området og at de i lokalplanen foreslåede tiltag med paddehegn og faunapassager ikke sikrer mod, at padderne bliver slået ihjel af bilernes hjul. Hertil kommer, at

9 9 det øgede antal hunde og katte, der må forventes at komme i området, eventuel giftsprøjtning i private haver og eventuelle udsætninger af guldfisk og skildpadder i vandhullerne vil medføre en reduktion af de beskyttede arter i området. Om de i lokalplanen foreslåede tiltag til forbedring af vandhullerne har klagerne anført, at de vil kunne medvirke til udryddelse af stor vandsalamander, da vandhullerne herefter også vil være mere egnede for andre padder, fx den store grønne frø, og snoge som er rovdyr i forhold til de beskyttede dyrearter. Kommunens bemærkninger til klagerne Farum Kommune har over flere gange indsendt udtalelser til klagerne. Indledningsvis udtaler kommunen, at der ikke er udstedt byggetilladelser til byggeri på Rørmosegård. Ad A) Forholdet vedrørende planloven og regionplanlægningen. I forhold til den overordnede planlægning og forholdet til andre myndigheder, anfører kommunen, at Lokalplan 32.1 og Kommuneplantillæg 6 overholder gældende retningslinier i den foreliggende regionplan, og at der ikke er gjort indsigelse fra overordnede myndigheder i offentlighedsfasen. De forhold HUR og Frederiksborg Amt har haft bemærkninger til er indarbejdet i den vedtagne Lokalplan Om Trevangsredegørelsen anfører kommunen, at denne er udarbejdet til brug for de overordnede myndigheder i forbindelse med deres vurdering af mulighederne i Trevangsområdet og kommunens ønske om, at området ændrede status fra landzone til byzone. Redegørelsen, der ikke er et overordnet plangrundlag, indeholder ingen aftaler, heller ikke med borgerne, og afskærer ikke kommunen fra ved senere kommuneplanlægning eller lokalplanlægning at sikre mulighed for opførsel af bebyggelse på Rørmosegård. De overordnede myndigheder har ikke fremkommet med indsigelser mod regionplanen, der åbner mulighed for 150 boliger i området. Kommunen finder derfor, at Trevangsredegørelsen er uden betydning for om lokalplanen overholder den overordnede planlægning og planloven.

10 10 Kommunen henviser til, at regionplan 2001 (og ikke som af en klagerne nævnt regionplan 97) åbner mulighed for ca. 150 boliger, og at regionplanen ikke regulerer bebyggelsesprocenten eller bebyggelsens udformning og placering på Rørmosegård. Om bebyggelsesprocenten anfører kommunen, at denne alene er udregnet for lokalplanområdet, og det er en misforståelse at tro, at Hjortefarmens areal skulle være inddraget heri. I forhold til byggefelt nr. IX, der muliggør opførsel af yderligere 11 boliger - betinget af at regionplanen ændres - henviser kommunen til planloven 27, stk. 2, hvorefter det er muligt at indsætte sådanne betingede lokalplanbestemmelser. Kommunen afviser i øvrigt, at der foreligger nogen pligt til at udarbejde en særlig trafikplan i forbindelse med gennemførsel af lokalplanen for Rørmosegård. Ad B. Forholdet vedrørende EF-habitatdirektivet Vedrørende habitatdirektivet anfører Farum Kommune indledningsvis, at en del af de af klagerne angivne forhold om beskadigelse af habitatet på Rørmosegård er vurderet endeligt af Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt. Denne sag er derfor efter kommunens mening uden relevans for lokalplanen og den foreliggende klagesag. Rørmosevej og øget trafikbelastning Med henvisning til lokalplanens side (redegørelsesdelen) bemærker kommunen, at der ved lokalplanens administration vil blive taget de fornødne hensyn til beskyttelsesreglerne i habitatdirektivet. Farum Kommune afviser, at det er en retlig mangel ved lokalplanen, at Rørmosevej ikke er omfattet af Lokalplanen eller af planens beskyttelsesbestemmelser. Planloven forpligter ikke kommunen til også at lade lokalplanen omfatte en sådan adgangsvej med henblik på beskyttelse af dyrearterne. Kommunen bemærker, at hvis der af habitatdirektivet følger en sådanne forpligtelse, må dette løses af de pågældende myndigheder efter anden kompe

11 11 tence, fx af vejmyndighederne efter vejlovgivningen. I det omfang kommunen som vejmyndighed er forpligtet af habitatdirektivet vil forpligtelserne naturligvis blive opfyldt. Kommunen finder ikke, at der er tale om en relevant problemstilling i forhold til lokalplanen, der kan medføre planens ugyldighed. Det bemærkes i øvrigt, at der ikke vedrørende Rørmosevej er tale om forhold, der er omfattet af forbudsreglerne i habitatdirektivets artikel 12. Kommunen henviser til, at der ikke, som af klagerne påstået, er tale om forsætlige drab eller forstyrrelse de beskyttede dyrearter, uanset at en følge af Lokalplan 32.1 er, at trafikken øges på Rørmosevej. Den øgede trafik vil ikke påvirke arternes ynglesteder, rastesteder eller overvintring, og trafikken på Rørmosevej vil heller ikke forstyrre arternes vandring, idet denne vandring vil foregå uanset trafikken. Kommunen bemærker i øvrigt, at der ikke er anledning til at antage, at der vil være særlige omfangsrige vandringer eller vandringsruter tværs over Rørmosevej. Kommunen henviser til, at der stort set ikke findes vandhuller syd for Rørmosevej, idet alle vandhullerne ligger nord for vejen i Trevangsområdet. Med henvisning til Amphi Consults undersøgelser henviser kommunen til, at det netop kun kan forventes vandringer mellem de enkelte vandhuller. For så vidt angår den spidssnudede frø afviser kommunen, at der ikke skulle være taget fornødent hensyn i lokalplanen. Kommunen henviser til, at der generelt er taget de fornødne hensyn efter detaljeret rådgivning fra Amphi Consult, der også har oplyst overfor kommunen, at lokalplanen opfylder habitatdirektivets krav. I en efterfølgende udtalelse har kommunen uddybet argumentationen vedrørende trafikafviklingen i forhold til habitatdirektivet. I den forbindelse oplyser kommunen, at fagbiologer i foråret 2003 vil fortage undersøgelser for at afdække, i hvilket omfang der måtte være behov for eventuelt paddehegn og underføring af Rørmosevej, der kan sikre paddernes vandringsruter.

12 12 Afslutningsvis oplyses det, at kommunen netop inden for lokalplanområdet har gjort sig betydelige anstrengelser for at imødekomme paddernes behov også udover det, der kræves efter habitatdirektivet. Kommunen vil derfor også se på dette særlige hensyn ved det af Amphi Consult omtalte vandhul syd for Rørmosevej. Endelig bemærker kommunen, at Amphi Consult har udtalt, at der ikke er fagligt biologisk grundlag for at hindre lokalplanens gennemførelse. Kompenserende foranstaltninger Kommunen finder, at spørgsmålet om kompenserende foranstaltninger vedrører etablering af erstatningsbiotoper andetsteds, hvilket der ikke er tale om i Lokalplan Kommunen henviser til, at habitatdirektivets artikel 12 ikke indeholder en generel regel om forbud mod indgreb i et bestemt område, men derimod om specifikke forbud, hvilket må ses i modsætning til beskyttelsen af habitatområderne, som der fremgår af artikel 6. Der er efter kommunens opfattelse ikke tale om, at arterne som sådan forstyrres ved bebyggelse, ligesom der i lokalplanen er taget hensyn til, at byggeprocessen skal foregå under hensyntagen til padderne. Med henvisning til, at kommunen generelt har taget de fornødne hensyn ikke blot til habitatdirektivets specifikke regler, men også til at sikre paddernes beståen i området i overensstemmelse med det overordnede formål med habitatdirektivet, finder kommunen, at der ikke forligger nogen overtrædelse af habitatdirektivet, som måtte kunne lovliggøres gennem kompenserende foranstaltninger. Det forhold, at området bevares bl.a. som yngle- og rasteområde gennem de krav, der stilles i lokalplanen, har efter kommunens mening ikke noget at gøre med erstatningsbiotop men sikrer, at området ikke beskadiges eller ødelægges i sin funktion som yngle- og rasteområde m.v. Kommunen finder endvidere, at de forhold klagerne i øvrigt har anført om et øget antal hunde og katte i området, om eventuel sprøjtning mod ukrudt i de private haver og om udsætning af guldfisk og sumpskildpadder i vandhullerne ikke vedrører habitatdirektivets forbudsregler.

13 13 For så vidt angår klagernes synspunkter vedrørende pleje af vandhuller på de ubebyggede arealer bemærker kommunen, at plejen sker efter anvisning fra Amphi Consult, og at kommunen også vil søge fornøden faglig vejledning i forbindelse med overholdelse af kravene til de ubebyggede fællesarealer. Kommunen henviser endvidere til, at der ved vurderingen af reglerne i habitatdirektivet må anlægges et sædvanligt væsentlighedskriterium, ligesom myndighederne kan udøve det fornødne skøn. Kommunen henviser i den sammenhæng til Kammeradvokatens redegørelse side 35, hvor det antages, at artikel 12 giver medlemslandene videre skønsbeføjelser i deres administration, end hvad der er tilfældet med hensyn til de særlige habitatområder. Kommunen henviser endeligt til, at der ikke i habitatdirektivet kan indlægges en forpligtelse til den af klagerne foreslåede videregående fortolkning eller til, at en eventuel tvivl skal komme de beskyttede arter til gode. Myndighederne skal derimod administrere direktivet på sædvanlig måde under anvendelse af de ovenfor nævnte væsentlighedskriterier og inden for rammerne af de skønsbeføjelser, der er tillagt disse myndigheder. Disse krav er efter kommunens opfattelse fuldt ud opfyldt, og der er ikke grundlag for at tilsidesætte Lokalplan 32.1 på grund af reglerne i habitatdirektivet. Udtalelse fra kommunens konsulent Amphi Consult Farum Kommune har til sine bemærkninger til klagerne vedlagt Notat af 30. januar 2003 udarbejdet af kommunens biologiske rådiver Amphi Consult. Notatet forholder sig til de enkelte klagepunkter vedrørende habitatdirektivet. Amphi Consults kommentarer er indarbejdet i kommunens bemærkninger til klagerne.

14 14 Naturklagenævnets afgørelse I sagens behandling har deltaget Naturklagenævnets 10 medlemmer: Lars Busck (formand), Ole Pilgaard Andersen, Marie-Louise Andreasen, Peter Christensen, Anders Stenild, Leif Hermann, Mogens Mikkelsen, Jens Steffensen, Poul Søgaard og Jens Vibjerg. Naturklagenævnet udtaler: Efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4, kan der til Naturklagenævnet klages over retlige spørgsmål i forbindelse med en kommunes afgørelse efter loven. Det er et retligt spørgsmål, om Lokalplan 32.1 og Kommuneplantillæg nr. 6 er i strid med regionplanlægningen og bestemmelser i planloven. Det er endvidere et retligt spørgsmål, om kommunen er forpligtet til at efterleve bestemmelserne i EF-habitatdirektivet, og om lokalplanen er i overensstemmelse med direktivet. Ad pkt. A Uoverensstemmelse mellem lokalplan og regionplanen Regionplan 2001 fastsætter en samlet kvote for opførelse af nye boliger på i alt 150 i et område på ca. 19 ha ved Trevang mellem Slangerupvej og Trevangsvej. Der er ikke i regionplanen fastsat bestemmelser om fordelingen af boliger mellem Rørmosegård og det øvrige område, der indgår som bindende forudsætninger for kommunens lokalplanlægning. Det forhold, at alle 150 boliger planlægges opført på Rørmosegård er derfor ikke i strid med regionplanlægningen. Efter planlovens 27, stk. 2, kan en lokalplan vedtages på betingelse af de efterfølgende nødvendige ændringer af regionplanen. Den betingede vedtagelse indebærer, at lokalplanen først får blivende retsvirkninger, når den forudsatte ændring i den overordnede planlægning er endeligt vedtaget. Der er intet retligt til hinder for, at en del af en lokalplans byggemuligheder kan gøres betinget, således som Farum Kommune har gjort det i lokalplanens 6.1, hvor 11 yderligere boliger i lokalplanens byggefelt IX forudsætter ændring af regionplanen. Regionplanen foreskriver ikke en maksimal bebyggelsesprocent for området. Med hensyn til Trevangsredegørelsen bemærkes, at denne ikke udgør et retligt bindende dokument, der kan fastsætte rammer for kommunens

15 15 lokalplanlægning. Tilsvarende gælder eventuelle aftaler, som kommunen måtte have indgået. Kommunen er dog forpligtet til at overholde eventuelle betingelser fastsat i forbindelse med andre offentlige myndigheders nedlæggelse af veto overfor lokalplanen, jf. planlovens 28. Der er ikke efter det oplyste nedlagt veto af nogen myndighed i sagen. Da Lokalplan 32.1 og Kommuneplantillæg nr. 6 således ikke er i strid med regionplanlægningen for området, og da Trevangsredegørelsen ikke har status af overordnede plandokument, der kan fastsætte begrænsninger for kommunens lokalplanlægning, afvises klagerne for så vidt angår spørgsmålet om planuoverensstemmelse. Manglende trafikplan For så vidt angår klagerne over, at kommunen ikke har udarbejdet en trafikplan bemærkes, at planlovens 15 fastsætter rammerne for indholdet af lokalplaner. I planlovens 15, stk. 1, er anført, at en lokalplan skal indeholde oplysninger om planens formål og retsvirkninger. I 15, stk. 2, er oplistet en række forhold en lokalplan kan optage bestemmelser om, herunder om vej- og stiforhold og andre forhold af færdselsmæssig betydning, jf. bestemmelsens nr. 4. Efter 15, stk. 3, skal en lokalplan for et område, som overgår til byformål indeholde bestemmelser om trafikforhold, som nævnt i 15, stk. 2, nr. 4. Lokalplan indeholder i overensstemmelse med planloven en række bestemmelser om vej- og stiforhold, herunder hvor og hvordan boligveje og stier skal anlægges indenfor lokalplanområdet. Kommunalbestyrelsen har imidlertid ikke nogen pligt til at udarbejde en særlig trafikplan i forbindelse med vedtagelse af lokalplaner. Klagen om manglende trafikplanlægning afvises derfor også. Ad pkt. B Habitatdirektivets artikel 12. Habitatdirektivets artikel 12, stk. 1, har følgende ordlyd: Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger til at indføre en streng beskyttelsesordning i det naturlige udbredelsesområde for de dyrearter, der er nævnt i bilag IV, litra a), med forbud mod:

16 16 a) alle former for forsætlig indfangning eller drab af enheder af disse arter i naturen b) forsætlig forstyrrelse af disse arter, i særdeleshed i perioder, hvor dyrene yngler, udviser ynglepleje, overvintrer eller vandrer c) forsætlig ødelæggelse eller indsamling af æg i naturen d) forringelse eller ødelæggelse af yngle- eller rasteområder. Der er enighed om, at de beskyttede arter spidssnudet frø og stor vandsalamander lever og yngler inden for lokalplanområdet. Kommunen har i den anledning ladet et anerkendt konsulentfirma undersøge og kortlægge områdets yngle- og rastesteder. Klagerne har bestridt, at Farum Kommune har foretaget de fornødne undersøgelser af forekomsten af spidssnudet frø. Klagen vedrører derfor både spørgsmålet, om kommunen er forpligtet til at foretage undersøgelser, og i givet fald, om kommunens undersøgelser forud for vedtagelsen af lokalplan 32.1 er tilstrækkelige, og endelig om hvorvidt Farum Kommune på baggrund af undersøgelserne har truffet tilstrækkelige foranstaltninger til sikring af de beskyttede arter i overensstemmelse med kommunens forpligtigelser efter habitatdirektivets artikel 12. I Danmark er forbudet mod at indfange, ombringe og indsamle dyr (artikel 12, stk. 1, litra a) og c) implementeret i artsfredningsbekendtgørelsen efter naturbeskyttelsesloven og bekendtgørelse om jagttider på pattedyr og fugle efter jagt- og vildtforvaltningsloven. Ynglesteder med yngel eller æg for pattedyr og fugle må således ikke ødelægges, jf. 4 i sidstnævnte bekendtgørelse. Naturklagenævnet har ingen kompetence i forhold til disse bestemmelser. Artikel 12, stk. 1, litra a) og c) har i øvrigt ikke umiddelbar relevans for behandlingen af nærværende klage. Klagen angår artikel 12, stk. 1, litra b), forbud mod forsætligt at forstyrre arterne, og litra d), forbudet mod forsætligt eller uagtsomt at beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder. Herom har Skovog Naturstyrelsen i Vejledning til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 782 af 1. november 1998 om afgrænsningen og administration af internationale naturbeskyttelsesområder udtalt, at en meget væsentlig del af de beskyttede dyrearters yngle- og rasteområder er beskyttet gennem naturbeskyttelseslovens 3 om beskyttede naturtyper. Det gælder bl.a. for vandhuller, der er ynglesteder for padder.

17 17 Efter naturbeskyttelseslovens 3 må der ikke ske ændring i tilstanden af en række vandløb, søer og vandhuller over 100 m 2, heder, moser, strandenge, strand-sumpe, ferske enge og overdrev over m 2. Ved den seneste revision af bekendtgørelsen om beskyttede naturtyper er det præciseret, at der ikke kan dispenseres fra 3-beskyttelsen, hvis det er i strid med habitatdirektivets artikel 12. Tilsvarende præcisering er sket i de seneste bekendtgørelser om beskyttelse af sten- og jorddiger og bygge- og beskyttelseslinjer i naturbeskyttelseslovens 15 (strandbeskyttelseslinjen) og 16 (sø- og åbeskyttelseslinjen). I disse tilfælde må der heller ikke gives dispensationer, der kan stride mod habitatdirektivets artikel 12. Ovennævnte love og bekendtgørelser suppleres af en række generelle reguleringer, som også omfatter arealer udenfor de særligt beskyttede områder. Af planlovens 1, stk. 1, fremgår bl.a., at loven har til formål at medvirke til at værne landets natur og miljø og til bevarelsen af dyre- og plantelivet. Efter Skov- og Naturstyrelsens opfattelse indbefatter disse hensyn også beskyttelsen af vigtige levesteder, dvs. raste- og/eller ynglesteder og dyrenes eventuelle vandringsruter. De forpligtelser, der følger af habitatdirektivets artikel 12, stk. 1, litra b) og d), er imidlertid ikke i dansk ret kommet til udtryk i form af bindende retningslinier for kommunens planlægning. Habitatdirektivets artikel 12, stk. 1, litra b) og d) er således ikke fuldt implementeret i dansk ret. Det er derfor spørgsmålet, om direktivet har direkte virkning og er umiddelbart bindende for myndighederne (umiddelbart anvendeligt). Det er almindeligt antaget, og følger af EF-Domstolens praksis, at et direktiv har direkte virkning, når bestemmelsen foreskriver en rettighed, som er tilstrækkelig klar og ubetinget. Ved vurderingen er der navnlig lagt vægt på, at direktivbestemmelsen er uden forbehold, at den ikke er skønsmæssigt udformet eller giver de nationale myndigheder valgmuligheder, og at bestemmelsen ikke er betinget af udstedelsen af nye, efterfølgende EU- eller nationale retsakter. Uagtet at de forholdsvis strengt udformede betingelser indikerer, at direkte virkning er en undtagelse, tyder domstolspraksis på, at de fleste direktivbestemmelser opfylder betingelserne. EF-Domstolen har fast

18 18 slået, at en direktivbestemmelse kan være umiddelbart anvendelig, selvom den skal undergives en præciserende fortolkning. Det er heller ikke til hinder for umiddelbar anvendelighed, at en bestemmelse er vag og elastisk, såfremt den sætter grænser for de nationale myndigheders skønsudøvelse, så der kan udledes en kerne af direktivet med hensyn til myndighedernes forpligtelse. Skov- og Naturstyrelsen har i Vejledning til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 782 af 1. november 1998 om afgrænsningen og administration af internationale naturbeskyttelsesområder og i vejledende udtalelser tilkendegivet, at direktivet har direkte virkning. Naturklagenævnet er enig i Skov- og Naturstyrelsens vurdering af, at habitatdirektivets artikel 12, stk. 1, litra b) og d) har direkte og bindende virkning. Nævnet lægger herefter til grund, at Farum Kommune i forbindelse med lokalplanen for Rørmosegård er forpligtet til at efterleve habitatdirektivets bestemmelser. Kommunens undersøgelsespligt Habitatdirektivets artikel 12 indeholder ikke bestemmelser om myndighedernes pligt til at undersøge de beskyttede dyrearters yngle- eller rasteområder eller vandringsruter. En forudgående undersøgelsespligt for kommuner ved udarbejdelse af lokalplaner vil således afhænge af den lovgivning og de ulovbestemte forvaltningsretlige principper, herunder officialprincippet, som kommunerne i øvrigt skal påse overholdt. Planloven stiller ikke selvstændige krav om forudgående biologiske undersøgelser af lokalplanområdet, herunder af områdets fauna. Det ulovbestemte official- eller undersøgelsesprincip hører til de såkaldte garantiforskrifter, hvis iagttagelse generelt er af væsentlig betydning for en afgørelses lovlighed og rigtighed. Officialprincippets formål er således at bidrage til at sikre, at forvaltningens afgørelser bliver materielt lovlige og rigtige. Utilstrækkelig sagsoplysning vil derfor kunne bevirke, at afgørelsen må tilsidesættes som ugyldig. Kravene til forvaltningens sagsoplysning angår tilvejebringelse af et fyldestgørende faktisk grundlag for afgørelsen, her vedtagelsen af lokalplanen for Rørmosegård. Kravene til oplysning af faktum kan ikke præciseres generelt og er i vid udstrækning af skønsmæssig karakter. I denne sag, hvor kommunens vurdering af tilstedeværelsen af beskyttede dyrearter forudsætter særlig sagkundskab (som kommunen ikke er i besid

19 19 delse af) og hvor det er kendt, at de beskyttede dyrearter befinder sig i området, følger det af officialprincippet, at kommunen må rette henvendelse til andre myndigheder eller private virksomheder med den nødvendige faglige kompetence. Hvad der kan anses for en fuldt forsvarlig oplysning af en sag, afhænger af sagens karakter. Jo mere betydningsfuld eller indgribende en afgørelse, der er tale om, jo mere øges kravene til undersøgelsens udstrækning og sikkerheden for de relevante oplysningers rigtighed. Kommunen har ladet et anerkendt konsulentfirma undersøge området og komme med forslag til sikring af, at habitatdirektivets krav er indarbejdet i lokalplanen samt til tiltag vedrørende administrationen. Det pågældende firmas medarbejdere må efter det oplyste anses som eksperter med hensyn til padder. Kommunes konsulent, Amphi Consult, har i notat af 30. januar 2003 til Farum Kommune i forbindelse med klagesagen bl.a. udtalt, at det ikke er korrekt, at forekomsten af spidssnudet frø ikke er afdækket fyldestgørende. Samtlige lokaliteter i lokalplanområdet er undersøgt efter normal fremgangsmåde. Naturklagenævnet har ikke mulighed for at gå ind i en nærmere, faglig biologisk vurdering af, om de omtalte foranstaltninger fuldt ud vil sikre den nødvendige beskyttelse af bilag-iva dyrearterne. Efter det foreliggende og i mangel af andre undersøgelser, må de faglige undersøgelser, som kommunen har ladet foretage, efter nævnets opfattelse kunne lægges til grund ved Naturklagenævnets vurdering af sagen. Der er herefter ikke grundlag for at antage, at de af Farum Kommune forud for lokalplanens vedtagelse foretagne undersøgelser for lokalplanområdet skulle være utilstrækkelige. Klagen for så vidt angår manglende undersøgelser afvises derfor. Vedrørende spørgsmålet, om en kommune er forpligtiget til at foretage forudgående undersøgelser af eksistensen af de beskyttede dyrearters yngle- eller rasteområder eller vandringsruter ved Rørmosevej udenfor lokalplanområdet, må det antages, at det ikke af habitatdirektivet eller forvaltningsretten kan udledes en - som af klagerne forudsat almindelig eller generel forpligtigelse til altid at foretage sådanne yderligere undersøgelser.

20 20 Det kan dog ikke udelukkes, at kommunens undersøgelsesforpligtigelse konkret også vil kunne omfatte områder, der støder op til lokalplanområdet. Det må antages, at kommunen har en sådan forpligtigelse i tilfælde, hvor en lokalplan giver mulighed for byggeri eller aktiviteter, der i væsentligt omfang vil forstyrre beskyttede dyrearters yngle- eller rasteområder udenfor lokalplanområdet. Det bemærkes herved, at kommunens forpligtelse efter habitatdirektivets artikel 12 ikke er begrænset til områder, der er lokalplanlagte. Amphi Consult, har oplyst, at der ( m) vest for det lokalplanlagte område syd for Rørmosevej findes et enkelt vandhul, hvor der i april 2002 er fundet stor vandsalamander samt, at der på grund af den korte afstand til vejen vil forekomme vandringer af salamander på tværs af Rørmosevej, og disse vandringer vil have stor betydning for ynglebestanden i vandhullet. Amphi Consult nævner således, at det er sandsynligt, at øget trafik på Rørmosevej efter Lokalplan 32.1 er gennemført, vil skabe behov for etablering af faunahegn og faunapassager. Det konkrete behov for etablering af hegn og/eller tunnel, for at beskytte padderne mod trafik, kan efter Amphi Consults oplysning vurderes efter undersøgelser er gennemført i foråret Farum Kommune har oplyst, at kommunen i foråret 2003 vil lade foretage en fagbiologisk undersøgelse for at afdække i hvilket omfang, der måtte være behov for eventuelt paddehegn og underføring ved Rørmosevej, som er beliggende udenfor lokalplanområdet. Kommunen vil endvidere også se på disse forhold ved det af Amphi Consult omtalte vandhul syd for Rørmosevej. Naturklagenævnet bemærker, at kommunens konsulent, Amphi Consult har foretaget en foreløbig vurdering af konsekvenserne af lokalplanen for de beskyttede dyrearter, der er lokaliseret ved Rørmosevej udenfor lokalplanområdet. Nævnet må efter det oplyste lægge til grund, at der er behov for yderligere undersøgelser og at kommunen agter at lade disse gennemføre i foråret Naturklagenævnet har videre forstået kommunens tilkendegivelser således, at Farum Kommune vil træffe de nødvendige foranstaltninger til sikring af overholdelse af habitatdirektivets artikel 12, inden lokalplanens realisering.

21 21 Klagen om manglende undersøgelser af konsekvenserne af vedtagelsen af Lokalplan 32.1 for Rørmosevej afvises herefter. Lokalplan 32.1 s overensstemmelse med habitatdirektivets artikel 12 Habitatdirektivet forbyder efter artikel 12, stk. 1, litra b) forsætlig forstyrrelse af de beskyttede dyrearter, i særdeleshed i perioder, hvor dyrene yngler, udviser yngelpleje, overvintrer eller vandrer. Klagerne finder, at der er tale om forsætlige drab eller forstyrrelse af de beskyttede dyrearter, når en følge af Lokalplan 32.1 er, at trafikken øges på Rørmosevej og dermed at flere dyr kan blive dræbt af det forøgede antal biler. Naturklagenævnet finder ikke, at den øgede trafik og dermed muligvis øgede risiko for et større antal dræbte padder, efter en konkret vurdering indebærer en overtrædelse af habitatdirektivets artikel 12, stk. 1, litra b). Habitatdirektivet forbyder efter artikel 12, stk. 1, litra d) beskadigelse eller ødelæggelse af de beskyttede dyrearters yngle- eller rasteområder. De på lokalplanens kortbilag 1 beliggende søer R3 og R5 er ifølge kommunens telefoniske oplysning over 100 m 2 og dermed omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Søerne der udgør ynglesteder for padder er som sådan beskyttede. Der kan ikke uden dispensation fra bestemmelsen gøres indgreb i selve de beskyttede områder, og dispensation kan alene meddeles under iagttagelse af habitatdirektivets artikel 12, jf. ovenfor. Naturklagenævnet finder således, at det kan lægges til grund, at naturbeskyttelseslovens 3 yder tilstrækkelig beskyttelse af de af habitatdirektivets bilag IVa arters ynglesteder. Flere af de i denne sag beskyttede dyrearters ynglesteder er - på grund af deres ringe størrelse imidlertid ikke omfattet af beskyttelsen i naturbeskyttelseslovens 3 ligesom rasteområderne ikke er beskyttede af naturbeskyttelsesloven eller efter anden lovgivning. Naturklagenævnet skal derfor tage stilling til, om beskyttelsen af de beskyttede dyrearters yngle- og rasteområder i habitatdirektivets forstand er tilstrækkeligt tilgodeset i lokalplanen.

22 22 Direktivet har ikke en selvstændig definition af rasteområde. Det er af Skov- og Naturstyrelsen oplyst, at rasteområder i direktivets forstand skal forstås som dyrenes sove- og hvilesteder. Rasteområderne varierer meget fra dyreart til dyreart. For padder udgør rasteområder ofte tilfældige huller eller skjul, fx stensætninger, musehuller, etc., i nærheden af vandhuller. Det er derfor ikke for disse dyrearters vedkommende muligt på forhånd at udpege et særligt geografisk areal, der udgør deres rasteområder. Skov- og Naturstyrelsen har videre oplyst, at rækkevidden af artikel 12, stk. 1, litra d), om forbud mod beskadigelse eller ødelæggelse af rasteområder er omdiskuteret. Spørgsmålet drøftes i en arbejdsgruppe under EU-kommissionen, hvori Skov- og Naturstyrelsen deltager. Skov- og Naturstyrelsen har i Vejledning til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 782 af 1. november 1998 om afgrænsningen og administration af internationale naturbeskyttelsesområder, udtalt, at habitatdirektivets art. 12, stk. 1 litra d), indebærer, at der, hvor der er regelmæssig forekomst af bilag IVa-arter, ikke må gives tilladelse til aktiviteter, der kan beskadige eller ødelægge de pågældende arters yngle- og rasteområder. Det fremgår endvidere, at myndighederne skal inddrage dette hensyn i deres planlægning og administration af konkrete beføjelser. Ifølge vejledningen er artikel 12, stk. 1, litra d), generelt relevant i forbindelse med planlægning og administration af arealanvendelseslovgivningen. Vejledningen indeholder ingen retningslinier for, hvori myndighedernes forpligtelse nærmere består. Skov- og Naturstyrelsen har udtalt, at det ikke er præcist fastlagt i lovgivningen, på hvilket trin i myndighedsbehandlingen hensynene senest skal varetages. Erhvervs- og Boligstyrelsen har på Naturklagenævnets sekretariats forespørgsel udtalt, at byggelovgivningen ikke indeholder bestemmelser, der varetager de hensyn, der fremgår af habitatdirektivet, herunder direktivets artikel 12. Der er således ikke hjemmel til at afslå at give byggetilladelse eller at fastsætte vilkår om udførelsen af byggearbejder, som måtte være nødvendige for at kunne leve op til direktivets krav om beskyttelse af dyrearter. Det vil forudsætte, at der er hjemmel i den lovgivning, eksempelvis planloven, som kommunalbestyrelsen skal påse overholdt ved byggesagsbehandlingen.

23 23 Klageren har henvist til et af Kammeradvokaten den 28. november 2002 udarbejdet notat om implementering af habitatdirektivet. Notatet, der er udarbejdet på begæring af Skov- og Naturstyrelsen, omhandler primært spørgsmålet om medlemsstaternes forpligtelse til at udpege og sikre habitatområder i henhold til habitatdirektivets artikel 6, men omtaler også kortfattet direktivets artikel 12. Efter artikel 6 træffer medlemsstaterne passende foranstaltninger for at undgå forringelse af naturtyperne og levestederne for arterne i de særlige bevaringsområder samt forstyrrelser af de arter, for hvilke områderne er udpeget, for så vidt disse forstyrrelser har betydelige konsekvenser for direktivets målsætninger. Kammeradvokaten antager på grund af direktivets systematik og ordlyd, at medlemsstaterne har større skønsbeføjelser ved administrationen af beskyttelsen af bl.a. dyrearter, der er omfattet af artikel 12, uden for habitatområder. Klagerne har endvidere anført, at et øget antal hunde og katte i området vil udgøre en trussel mod de beskyttede dyrearter, ligesom eventuel sprøjtning mod ukrudt i de private haver og udsætning af guldfisk, sumpskildpadder og andre dyrearter i områdets vandhuller vil kunne true paddernes yngel og påvirke bestanden af padder i området. Det er nævnets vurdering, at det ikke kan anses som en direkte, nødvendig følge af lokalplanen, at pesticidforbruget bliver øget i området eller, at de beskyttede dyrearter bliver forstyrret af hunde og katte eller af udsatte guldfisk m.fl. Klagen afvises således også på disse punkter. Spørgsmålet om lokalplanen og de foranstaltningerne, der påtænkes iværksat, generelt er tilstrækkelige til at opfylde habitatdirektivets artikel 12, stk. 1, litra d) om forbud mod beskadigelse eller ødelæggelse af yngle- eller rasteområder, baserer sig på en række fagligt prægede vurderinger. Naturklagenævnet har ikke mulighed for nærmere at efterprøve sådanne faglige, biologiske vurderinger. Det er Naturklagenævnets opfattelse, at kommunens og konsulentfirmaets konklusion om, at direktivet er overholdt, hvis det efter lokalplanens realisering på længere sigt er muligt at opretholde de pågældende bestande i samme omfang som hidtil inden for det berørte område, kan lægges til grund. I Amphi Consults notat af 30. januar 2003 til Farum Kommune konkluderes følgende :

24 24 Sammenfattende kan det konstateres, at Lokalplan 32.1 følger de råd og anbefalinger, som Amphi Consult har givet. Dermed bevares yngle og rasteområder og de beskyttede arter vil overleve på lang sigt. Konsulenterne er enige om følgende konsekvenser af at gennemføre Lokalplan 32.1: Bestanden af stor vandsalamander og spidssnudet frø vil fortsat yngle i de samme ynglesteder (ynglestederne bevares og forbedres). Bestandstørrelsen vil, i det mindste få år efter anlægsarbejdet er afsluttet, være mindst lige så stor som før lokalplanen blev gennemført. Der vil være tilstrækkeligt med rasteområder (til fouragering, vandring og overvintring) omkring ynglestederne til at understøtte en bestand af mindst samme størrelse som den der findes i dag. Lokalplanen vil føre til en øget dødelighed blandt padderne især på grund af trafikken. Forbedring af ynglestederne i det i lokalplanen beskrevne omfang vil efter Amphi Consults vurdering forhindre at dette fører til en bestandsnedgang, idet området som helhed vurderet herved er bevaret som yngle- og rasteområde for padderne og med grundlag for samme bestand som hidtil. Vi mener således klart, at bestemmelserne i habitatdirektivet overholdes i lokalplanen og at der ikke er faglig biologisk begrundelse for at forhindre planens gennemførelse. Amphi Consults anbefalinger vedrørende de foranstaltninger, der skal sikre overholdelsen af habitatdirektivet, fremgår direkte af lokalplanen. De forhold, som anbefalingerne vedrører, er optaget i lokalplanens redegørelsesdel (s ) samt i planens retlig bindende del. Der er således i lokalplanen truffet en række konkrete forholdsregler, der har til formål at sikre de beskyttede dyrearters fortsatte beståen i området, herunder at sikre arternes yngle- og rastesteder. Ved vurderingen af, om der med vedtagelsen af lokalplanen er truffet tilstrækkelige foranstaltninger må der tages udgangspunkt i, at administrationen af forbudsbestemmelserne i artikel 12 indgår som et blandt mange andre hensyn, kommunen skal varetage ved tilvejebringelse af lokalplaner. Dette indebærer, at de almindelige forvaltningsretlige principper, herunder om proportionalitet og væsentlighed, skal lægges

25 25 til grund. Kommunen må endvidere have en vis adgang til at foretage skønsmæssige afvejninger af, hvilke foranstaltninger der er nødvendige, for at leve op til kravet om en streng beskyttelsesordning i artikel 12. Efter en sammenfattende vurdering af sagen, herunder navnlig den omstændighed, at paddernes yngleområder er beskyttede efter naturbeskyttelseslovens 3 eller søges beskyttet og bevarede efter lokalplanen, og at det ikke umiddelbart er muligt på forhånd at foretage en specifik og udtømmende udpegning af paddernes rasteområder, er det Naturklagenævnets opfattelse, at kommunen i lokalplanen har søgt at sikre arternes bestående i lokalplanområdet på en måde, som i tilstrækkelig omfang opfylder de forpligtelser, der påhviler kommunen efter habitatdirektivets artikel 12. Det må også tillægges vægt i forbindelse med kommunens skøn over, hvilke foranstaltninger, der er nødvendige ved udarbejdelse af lokalplanen, at sagen angår et i planlægningsmæssig henseende nyt problemområde, og at der ikke er fastlagt nogen praksis eller vejledning fra EU-Kommissionens side. Heller ikke den danske ressortmyndighed har udsendt nogen form for vejledning om de typer af foranstaltninger, der skal træffes i forbindelse med lokalplanlægning. Naturklagenævnets afgørelse går herefter ud på, at der ikke i det af klagerne anførte er grundlag for at tilsidesætte Farum Kommunes Lokalplan 32.1 og Kommuneplantillæg nr. 6 som ikke gyldigt tilvejebragt. Lokalplanen og kommuneplantillægget må herefter bestå. På Naturklagenævnets vegne Lars Busck Naturklagenævnets formand Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. planlovens 58, stk. 3. Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. planlovens 62, stk. 1.

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. april 2007 J.nr.: NKN-131-00055 mgi Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vesthimmerland Kommunes lokalplan nr. 122 og kommuneplantillæg nr. 57 for udvidelse af Hvalpsund Campingplads

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vesthimmerland Kommunes lokalplan nr. 122 og kommuneplantillæg nr. 57 for udvidelse af Hvalpsund Campingplads NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. april 2008 J.nr.: NKN-261-00031 ssc/tutbi Afgørelse i sagen

Læs mere

Flagermus og Vindmøller

Flagermus og Vindmøller Flagermus og Vindmøller Baggrund: Habitatdirektivet Habitatdirektivet Rådets direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter RÅDET FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

Læs mere

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2004 J.nr.: 03-33/150-0195 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde.

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-31/150-0018 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vejle Kommunes lokalplanforslag for udvidelse af Vejle Sygehus samt etablering af parkeringspladser

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vejle Kommunes lokalplanforslag for udvidelse af Vejle Sygehus samt etablering af parkeringspladser NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. november 2007 J.nr.: NKN-261-00025 trmas Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune.

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 28. september 2004 J.nr.: 03-33/700-0159 THA Afgørelse i

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. november 2009 J.nr. NKN-131-00343 NKN-1322-00095 AUP Afgørelse i sagen om opfyldning

Læs mere

Naturbeskyttelseslovens 7 forskellige ordninger for biotopbeskyttelse med forskellige retsvirkninger virkning for ejeren:

Naturbeskyttelseslovens 7 forskellige ordninger for biotopbeskyttelse med forskellige retsvirkninger virkning for ejeren: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Udvalget for Landdistrikter og Øer, Miljøudvalget 2014-15 FLF Alm.del Bilag 227, ULØ Alm.del Bilag 144, MIU Alm.del Bilag 283 Offentligt Naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af to 11,5 m høje kornsiloer indenfor beskyttelseszonen omkring Alsted Kirke i Sorø Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af to 11,5 m høje kornsiloer indenfor beskyttelseszonen omkring Alsted Kirke i Sorø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. februar 2003 J.nr.: 97-132/300-0057 bol Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde.

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 14. april 2008 NKN-261-00029 trmas Afgørelse i sagen om miljøvurdering

Læs mere

13. november 2003 J.nr.: 03-33/200-0061 JP

13. november 2003 J.nr.: 03-33/200-0061 JP NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. november 2003 J.nr.: 03-33/200-0061 JP Afgørelse i sagen

Læs mere

2013 9 Elbæk, område til rekreativt formål og kolonihaver

2013 9 Elbæk, område til rekreativt formål og kolonihaver 2013 9 Elbæk, område til rekreativt formål og kolonihaver Status Kladde Kommuneplan id 1486324 Tillæg nummer 2013 9 Plannavn Gælder for hele kommunen? Formål Elbæk, område til rekreativt formål og kolonihaver

Læs mere

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Danske Vandløb Att. Knud Erik Bang Pr. e-mail: bang@fibermail.dk 16. november 2015 Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Som aftalt skal jeg i det følgende kommentere Silkeborg Kommunes

Læs mere

Lokalplan nr. 77. for et sommerhusområde ved Brøndalstien. Hundested Kommmune

Lokalplan nr. 77. for et sommerhusområde ved Brøndalstien. Hundested Kommmune Lokalplan nr. 77 for et sommerhusområde ved Brøndalstien Hundested Kommmune Redegørelse, side 4 Indledning Lokalplanlægning Området for lokalplanen Forhold til anden planlægning Regionplanlægning Servitutter

Læs mere

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune 1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

TREHØJE KOMMUNE LOKALPLAN NR. 151 Boligområde ved Kærvænget i Vildbjerg

TREHØJE KOMMUNE LOKALPLAN NR. 151 Boligområde ved Kærvænget i Vildbjerg TREHØJE KOMMUNE LOKALPLAN NR. 151 Boligområde ved Kærvænget i Vildbjerg INDHOLDSFORTEGNELSE side Lokalplanen... 2 Afgrænsning... 3 Zonestatus... 3 Formål... 3 BESTEMMELSER 1 Anvendelse... 5 2 Afgrænsning

Læs mere

Afgørelse i sagen om plangrundlaget for den fremtidige anvendelse af TV-byens område, Gladsaxe Kommune

Afgørelse i sagen om plangrundlaget for den fremtidige anvendelse af TV-byens område, Gladsaxe Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Hf: 33955700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 4. juli 2005 J.nr.: 03-33/150-0299 J.nr.: 03-33/150-0321 Afgørelse

Læs mere

De i sagen omhandlede parter må antages at have handlet i tillid til, at klagefristen på 4 uger var passeret, da byggeriet blev påbegyndt.

De i sagen omhandlede parter må antages at have handlet i tillid til, at klagefristen på 4 uger var passeret, da byggeriet blev påbegyndt. NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10 juli 2001 J.nr.: 97-33/200-0562 JP Delafgørelse

Læs mere

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord INDHOLD LOKALPLANENS... 1 Lokalplanens baggrund... 1 Offentlig fremlæggelse... 1 Lokalplanområdet... 2 Lokalplanens formål og

Læs mere

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 27. februar 2013 J.nr.: NMK-510-00302 Ref.: meh AFGØRELSE i sag om omlægning af Vasevej m.v. i Rudersdal Kommune Natur-

Læs mere

Lokalplan nr. 1013. Ferielejligheder Ved Rønbjerg Feriecenter

Lokalplan nr. 1013. Ferielejligheder Ved Rønbjerg Feriecenter Lokalplan nr. 1013 Ferielejligheder Ved Rønbjerg Feriecenter August 2010 Indholdsfortegnelse Redegørelse... 2 Vejledning...2 Offentlig høring...2 Klageadgang...2 Lokalplanområdets beliggenhed og afgrænsning...3

Læs mere

LOKALPLAN NR. B 51.30.01

LOKALPLAN NR. B 51.30.01 LOKALPLAN NR. B 51.30.01 FOR DØGNINSTITUTION PÅ FRØRUPVEJ 34A ØRBÆK KOMMUNE TEKNISK FORVALTNING 2002 2 Indholdsfortegnelse Lokalplan nr. B 51.30.01 Lokalplanens redegørelse. Side Lokalplanens baggrund

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en smågrisestald med foderlade og gyllebeholder i Stubbekøbing Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af en smågrisestald med foderlade og gyllebeholder i Stubbekøbing Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 21. november 2005 J.nr.: 03-31/350-0106 kpa Afgørelse i sagen

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 23. april 2004 J.nr.: 03-33/200-0070 ssc Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidet råstofgravning i Kamstrup Grusgrav i Roskilde Kommune

Afgørelse i sagen om udvidet råstofgravning i Kamstrup Grusgrav i Roskilde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. juni 2006 J.nr.: 03-41/250-0011 KBP Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 17. marts 2004 J.nr.: 03-31/150-0015 KPA Afgørelse i sagen om

Læs mere

www.ikast-brande.dk HESTLUND EFTERSKOLE Skyggevej 21 7441 Bording 12. marts 2014

www.ikast-brande.dk HESTLUND EFTERSKOLE Skyggevej 21 7441 Bording 12. marts 2014 Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande HESTLUND EFTERSKOLE Skyggevej 21 7441 Bording 12. marts 2014 Landzonetilladelse til lovliggørelse af skur - Skyggevej 21 A, 7441 Bording Ikast-Brande Kommune

Læs mere

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 18. september 2003 J.nr.: 03-32/650-0001 SNI Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om ændret placering og udformning af et stuehus i Bornholms Regionskommune.

Afgørelse i sagen om ændret placering og udformning af et stuehus i Bornholms Regionskommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. april 2005 J.nr.: 03-132/400-0003 BOL Afgørelse i sagen

Læs mere

Vedr. Vurdering af klage over screeningsafgørelse efter miljøvurderingsloven

Vedr. Vurdering af klage over screeningsafgørelse efter miljøvurderingsloven Notat Jens Flensborg Advokat Åboulevarden 49, 4. sal DK-8000 Aarhus C Telefon:+45 86 18 00 60 Telefax:+45 88 32 63 26 J.nr. 07-11601 - 5 jfl@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk CVR: 31 13 54 27 24. september

Læs mere

Lokalplan nr. 3.20 Område til offentlige formål v. Bredgade, Gandrup; beskyttede boliger og institution

Lokalplan nr. 3.20 Område til offentlige formål v. Bredgade, Gandrup; beskyttede boliger og institution Lokalplan nr. 3.20 Område til offentlige formål v. Bredgade, Gandrup; beskyttede boliger og institution Fremlagt fra den 02.01.2003 til den 27.02.2003. Endelig godkendt den 26.03.2003 HVAD ER EN LOKALPLAN?

Læs mere

Kulhuse Strandjagtforening v/ Formand John Hansen Gerlev Strandvej 3 3630 Jægerspris

Kulhuse Strandjagtforening v/ Formand John Hansen Gerlev Strandvej 3 3630 Jægerspris Kulhuse Strandjagtforening v/ Formand John Hansen Gerlev Strandvej 3 3630 Jægerspris Dato Sagsbehandler J.nr. Tkoee 002037-2013 Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til etablering af 6 støjskærme

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det: Kendelse af 27. marts 2009 (J.nr. 2008-0017069) Ikke meddelt dispensation til at intern revisionschef må udføre revisionsopgaver uden for den finansielle koncern. Lov om finansiel virksomhed 199, stk.

Læs mere

Lokalplan nr. 5.28 Område til boligformål, Hals HALS

Lokalplan nr. 5.28 Område til boligformål, Hals HALS Lokalplan nr. 5.28 Område til boligformål, Hals HALS Lokalplanområdets beliggenhed i Hals HALS KOMMUNE JUNI 2000 INDHOLD HVAD ER EN LOKALPLAN?...II LÆSEVEJLEDNING...II REDEGØRELSE... 3 LOKALPLANENS BAGGRUND...

Læs mere

Knud Thor Larsen. - Arvad Møllevej 3, 7330 Brande. 14. marts 2013. Bygge- og Miljøafdeling Centerparken 1

Knud Thor Larsen. - Arvad Møllevej 3, 7330 Brande. 14. marts 2013. Bygge- og Miljøafdeling Centerparken 1 Knud Thor Larsen Arvad Møllevej 3 7330 Brande 14. marts 2013 Landzonetilladelse til etablering af et overdækket privat svømmebassin - Arvad Møllevej 3, 7330 Brande Teknik- og miljøudvalget har den 5. marts

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. november 2008 NKN-121-00130 jav Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

LOKALPLAN NR. 22.03 for fælles skydebaneanlæg ved Lejbølle

LOKALPLAN NR. 22.03 for fælles skydebaneanlæg ved Lejbølle TRANEKÆR KOMMUNE LOKALPLAN NR. 22.03 for fælles skydebaneanlæg ved Lejbølle 1 FORORD Denne lokalplan omfter et område sydøst for Lejbølle, hvor der i en lang årrække har ligget en riffelskydebane, fortrinsvis

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. september 2004 J.nr.: 03-31/650-0054 og 03-132/650-0018

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 16. oktober 2006 NKN-33-00327 Mje Afgørelse i sagen om

Læs mere

LOKALPLAN 112. For Jægersborgvej 11-15 i Lyngby bydel (tidligere Lungehospital) Lyngby-Taarbæk Kommune

LOKALPLAN 112. For Jægersborgvej 11-15 i Lyngby bydel (tidligere Lungehospital) Lyngby-Taarbæk Kommune LOKALPLAN 112 For Jægersborgvej 11-15 i Lyngby bydel (tidligere Lungehospital) Lyngby-Taarbæk Kommune Indholdsfortegnelse Baggrunden for lokalplanen................... 1 Lokalplanens indhold.......................

Læs mere

Afgørelse Landzonetilladelse

Afgørelse Landzonetilladelse Haderslev Golfklub v. Lars Seide Olesen Viggo Carstenssensvej 7 6100 Haderslev 19. maj 2014 Sagsident: 14/15349 Sagsbehandler: Keld Roed Haderslev Kommune Plan og Byg Simmerstedvej 1A 1.sal 6100 Haderslev

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Beskrivelse af lokalplanområdet

Indholdsfortegnelse. Beskrivelse af lokalplanområdet Indholdsfortegnelse INDLEDNING Offentlig fremlæggelse og vedtagelse REDEGØRELSE Beskrivelse af lokalplanområdet HIDTIDIG PLANLÆGNING Regionplanlægningen Kommuneplanlægningen Byplanvedtægter og lokalplaner

Læs mere

OTTERUP KOMMUNE LOKALPLAN O-B2/03. Boligejendom Stadionvej 27

OTTERUP KOMMUNE LOKALPLAN O-B2/03. Boligejendom Stadionvej 27 OTTERUP KOMMUNE LOKALPLAN O-B2/03 Boligejendom Stadionvej 27 LOKALPLAN O-B2/03 Boligejendom Stadionvej 27 i OTTERUP BY PRIS 50 KR. INDHOLDSFORTEGNELSE BILAG TIL LOKALPLAN SIDE 2 BILAG A Kort beskrivelse

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer m.v. i Vordingborg Kommune.

AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer m.v. i Vordingborg Kommune. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. august 2014 J.nr.: NMK-33-02167 Ref.: lismb-nmkn AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer

Læs mere

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 23. november 2005 J.nr.: 03-51/NJ-0002 AGS A F G Ø R E L S E

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. september 2006 J.nr.:NKN-33-00580 (03-32/650-0003) SNI Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en 1. sal på eksisterende bebyggelse på en ejendom i Gentofte Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en 1. sal på eksisterende bebyggelse på en ejendom i Gentofte Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. december 2005 J.nr.: 03-33/150-0392 MJE Afgørelse i sagen

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 24, stk. 4.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 24, stk. 4. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. marts 2015 J.nr.: NMK-512-00101 Ref.: LTP AFGØRELSE i sag om offentlighedens adgang i Faxe Kommune Natur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

LOKALPLAN 11.33 for 10 nye rækkehuse ved Porsvej

LOKALPLAN 11.33 for 10 nye rækkehuse ved Porsvej LOKALPLAN 11.33 for 10 nye rækkehuse ved Porsvej Dokumentet har gennemgået en bearbejdning, for at komme på anvendelig digital form. Derfor kan afvigelser fra den tinglyste plan ikke udelukkes. GREVE KOMMUNE

Læs mere

LOKALPLAN 32 - for et ornrade mellem Falledvej og

LOKALPLAN 32 - for et ornrade mellem Falledvej og DRAG0R KOMMUNE LOKALPLAN 32 - for et ornrade mellem Falledvej og Kalvebodvej ( Mg5llevang ) LOKALPLANENS BAGGRUND Baggrunden for nærværende lokalplan er et ønske om at ligestille Dragør kommunes 3 kolonihaveområder

Læs mere

Haderslev Sygehus - Udbud af Haderslev Sygehus bygninger og areal.

Haderslev Sygehus - Udbud af Haderslev Sygehus bygninger og areal. Notat Haderslev Kommune CS Udviklingsafdelingen Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 7. februar 2012 Sagsident: 10/56 Sagsbehandler: Søren

Læs mere

www.ikast-brande.dk Birgit Dupont - Thorlundvej 30, 7361 Ejstrupholm 29. september 2014

www.ikast-brande.dk Birgit Dupont - Thorlundvej 30, 7361 Ejstrupholm 29. september 2014 Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Birgit Dupont Thorlundvej 30A 7361 Ejstrupholm 29. september 2014 Landzonetilladelse til etablering af Bed & Breakfast og lokaleudlejning - Thorlundvej

Læs mere

Lokalplan 230- Forslag

Lokalplan 230- Forslag Lokalplan 230- Forslag Boliger ved Søbjergvej Haraldsted Sø oktober 2009 Hvad er en lokalplan? En lokalplan er en plan, hvori Byrådet kan fastsætte bindende bestemmelser for et område, f.eks. om - anvendelse,

Læs mere

www.ikast-brande.dk IKAST-BRANDE SPILDEVAND A/S Att.: Lone Thestrup Europavej 2 7430 Ikast 4. april 2016

www.ikast-brande.dk IKAST-BRANDE SPILDEVAND A/S Att.: Lone Thestrup Europavej 2 7430 Ikast 4. april 2016 IKAST-BRANDE SPILDEVAND A/S Att.: Lone Thestrup Europavej 2 7430 Ikast 4. april 2016 Landzonetilladelse til etablering af et skur på matr. nr. 2l, Stensbjerg, Ikast, beliggende ved Hagelskærvej 42B, 7430

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en husdyrproduktion på en ejendom på Tinnetgård i Give Kommune i Vejle Amt

Afgørelse i sagen om etablering af en husdyrproduktion på en ejendom på Tinnetgård i Give Kommune i Vejle Amt NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 30. juni 2004 J.nr.: 03-33/600-0046 ssc Afgørelse i sagen

Læs mere

www.ikast-brande.dk Kennet Funder Bak Floritsvej 4 Florits 8765 Klovborg 4. marts 2015

www.ikast-brande.dk Kennet Funder Bak Floritsvej 4 Florits 8765 Klovborg 4. marts 2015 Kennet Funder Bak Floritsvej 4 Florits 8765 Klovborg 4. marts 2015 Landzonetilladelse til udvidelse af en maskinhal og lovliggørelse af et brændeskur, Floritsvej 4, 8765 Klovborg Ikast-Brande Kommune har

Læs mere

Albertslund Kommune. Lokalplan nr. 25.4. Daghaver i Egelundparken. Daghaver med fællesbygning og redskabsskure. Kongsbak Informatik

Albertslund Kommune. Lokalplan nr. 25.4. Daghaver i Egelundparken. Daghaver med fællesbygning og redskabsskure. Kongsbak Informatik Albertslund Kommune Lokalplan nr. 25.4 Daghaver i Egelundparken Daghaver med fællesbygning og redskabsskure 1990 Kongsbak Informatik Hvad er en lokalplan? Planloven, lokalplanpligt og lokalplanret Ifølge

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation til at pleje en mindre sø, kaldet Christianshøj Grusgravsø, ved Kirke Værløsevej 101, matr.nr.13al Kirke Værløse By, Værløse. Furesø Kommune har besluttet

Læs mere

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane.

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane. VVM-screening af: Benniksgaard Golf Cource Aps v/jens Enemark Bakkegårdsvej 29 6340 Kruså Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard

Læs mere

www.ikast-brande.dk Anders Skræddergaard Møller og Malene Møller Skræddergaard Skovbrynet 86 7330 Brande 20. april 2016

www.ikast-brande.dk Anders Skræddergaard Møller og Malene Møller Skræddergaard Skovbrynet 86 7330 Brande 20. april 2016 Anders Skræddergaard Møller og Malene Møller Skræddergaard Skovbrynet 86 7330 Brande 20. april 2016 Landzonetilladelse til etablering af et nyt enfamiliehus og garage med redskabsrum på matr. nr. 6s, Brandlund

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse til udstykning, Brobakken 10.

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse til udstykning, Brobakken 10. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. oktober 2011 J.nr.: NMK-31-00199 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse til udstykning,

Læs mere

Vand og Natur Lotte Rye Vind Telefon 7256 5941 LORV@fredensborg.dk. Til-Tops ApS Att. Line Keefe Sendt som e-post. Sagsnr. 15/33696 12.

Vand og Natur Lotte Rye Vind Telefon 7256 5941 LORV@fredensborg.dk. Til-Tops ApS Att. Line Keefe Sendt som e-post. Sagsnr. 15/33696 12. Til-Tops ApS Att. Line Keefe Sendt som e-post Vand og Natur Lotte Rye Vind Telefon 7256 5941 LORV@fredensborg.dk Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 og 16 til etablering af 2 trætopklatrebaner,

Læs mere

www.ikast-brande.dk TYKSKOV VISTA A/S Risbjergvej 63 7330 Brande 27. april 2015

www.ikast-brande.dk TYKSKOV VISTA A/S Risbjergvej 63 7330 Brande 27. april 2015 TYKSKOV VISTA A/S Risbjergvej 63 7330 Brande 27. april 2015 Landzonetilladelse til genopførelse af et sommerhus på matr. nr. 4b, Lundfod By, Brande, beliggende ved Ejstrupholmvej 15, 7330 Brande Ikast-Brande

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation fra skovbyggelinje

Landzonetilladelse og dispensation fra skovbyggelinje Peter Bachmann Tøndervej 43 Vedsted 6500 Vojens Mail: pb@spartelpeder.dk 1. oktober 2013 Sagsident: 13/28205 Sagsbehandler: Søren-Peter Andersen Haderslev Kommune Erhverv og borgerservice Teknik og Miljø

Læs mere

AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i Rudersdal Kommune

AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i Rudersdal Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 5. december 2011 J.nr.: NMK-31-00444 Ref.: MARMA AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i

Læs mere

Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af en sø på matr. nr. 6c Mou By, Mou

Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af en sø på matr. nr. 6c Mou By, Mou Aalborg Kommune, Park og Natur Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby Marianne Hegelund Thomsen Gadekærsvej 2 9280 Storvorde 07-09-2015 Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af en sø på matr. nr.

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej. 10. maj 2017 Sagsnr. NMK-33-03550 KlageID: 93904 CLARI-NMKN AFGØRELSE i sag om Allerød Kommunes vedtagelse af lokalplan 1-135 - Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej Planklagenævnet har modtaget en klage

Læs mere

Til Alfred Elneff Vejstrupvej 27, Brudager 5882 Vejstrup Sendt med email: alfred.elneff@hotmail.com

Til Alfred Elneff Vejstrupvej 27, Brudager 5882 Vejstrup Sendt med email: alfred.elneff@hotmail.com Til Alfred Elneff Vejstrupvej 27, Brudager 5882 Vejstrup Sendt med email: alfred.elneff@hotmail.com Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk

Læs mere

Forsvarets Bygning og Etablisement Byggedivisions vedligeholdelsesteam Vest Flyvestation Karup Att: Søren Balle Bygning 466 Herningvej 30

Forsvarets Bygning og Etablisement Byggedivisions vedligeholdelsesteam Vest Flyvestation Karup Att: Søren Balle Bygning 466 Herningvej 30 Forsvarets Bygning og Etablisement Byggedivisions vedligeholdelsesteam Vest Flyvestation Karup Att: Søren Balle Bygning 466 Herningvej 30 1. november 2013 Landzonetilladelse til opførsel af kedelhus til

Læs mere

Proaktiv brug af erstatningsnatur i VVM/SMV

Proaktiv brug af erstatningsnatur i VVM/SMV Proaktiv brug af erstatningsnatur i VVM/SMV Proaktiv brug af erstatningsnatur i VVM/SMV Miljøvurderingsdag 19/8-2015 Martin Hesselsøe (mh@amphi.dk) Biologisk konsulentarbejde siden 1993 Ca. 20 konsulenter

Læs mere

Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus

Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus Professor dr. Jur. Peter Pagh Notat om Degnehusene 70, 2620 Albertslund tlf.: 43421238/35323127 email: peter.pagh@jur.ku.dk Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus Allerød Kommune har bedt

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven 3 og 16 til udvidelse af en del af E20

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven 3 og 16 til udvidelse af en del af E20 Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg Att. Agnete Jørgensen By- Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Park og Natur Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 740 5000 Odense C www.odense.dk

Læs mere

LOKALPLAN NR. 288 HERMANN STILLINGSVEJ

LOKALPLAN NR. 288 HERMANN STILLINGSVEJ 1 LOKALPLAN NR. 288 HERMANN STILLINGSVEJ EN KORTFATTET BESKRIVELSE Beliggenhed Tidligere Klædefabrik Lokalplanområdet omfatter ejendommen Hermann Stillingsvej 1, der har tilhørt Forsvarets Bygningstjeneste.

Læs mere

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom Notat Sagsansvarlig Jens Flensborg Advokat (H) Sagsbehandler Jens Flensborg Advokat (H) Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 48 J.nr. 11974 jfl@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk

Læs mere

Den 7. december 2014 traf Fredningsnævnet for Nordsjælland afgørelse i sagen:

Den 7. december 2014 traf Fredningsnævnet for Nordsjælland afgørelse i sagen: Fredningsnævnet for Nordsjælland Sdr. Jernbanevej 18B 3400 Hillerød Tlf. 47 33 87 32 E-mail: nordsjaelland@fredningsnaevn.dk Den 7. december 2014 traf Fredningsnævnet for Nordsjælland afgørelse i sagen:

Læs mere

www.ikast-brande.dk Palle Ledet Jensen Repulse Bay Apartments Apartment D2, Ground Floor 101 Bay Road, Hong Kong SAR E-mail: hygild@yahoo.

www.ikast-brande.dk Palle Ledet Jensen Repulse Bay Apartments Apartment D2, Ground Floor 101 Bay Road, Hong Kong SAR E-mail: hygild@yahoo. Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Palle Ledet Jensen Repulse Bay Apartments Apartment D2, Ground Floor 101 Bay Road, Hong Kong SAR E-mail: hygild@yahoo.dk 13. maj 2014 Landzonetilladelse

Læs mere

ASSENS KOMMUNE LANGBYGÅRDSVEJ KAJ NIELSENS VEJ. Lokalplan nr. O.75. For et boligområde ved Teglværksvej i Glamsbjerg.

ASSENS KOMMUNE LANGBYGÅRDSVEJ KAJ NIELSENS VEJ. Lokalplan nr. O.75. For et boligområde ved Teglværksvej i Glamsbjerg. ASSENS KOMMUNE FREDENSVEJ GRØNNEVEJ VANDVÆRKSVEJ LANGBYGÅRDSVEJ KAJ NIELSENS VEJ Lokalplan nr. O.75 For et boligområde ved Teglværksvej i Glamsbjerg. 1 Lokalplan nr. 0.75 For et boligområde ved teglværksvej,

Læs mere

www.ikast-brande.dk René Schau Larsen Vibevej 76 7330 Brande 29. juli 2015

www.ikast-brande.dk René Schau Larsen Vibevej 76 7330 Brande 29. juli 2015 René Schau Larsen Vibevej 76 7330 Brande 29. juli 2015 Landzonetilladelse til etablering af et nyt stuehus på matr. nr. 2c, Borup By, Brande, beliggende ved Sandfeldvej 23, 7330 Brande Ikast-Brande Kommune

Læs mere

Lokalplanforslag 1.37.1. Området omfattet af Merlegårdsparken og Merlegårdsvej. Tillæg til lokalplan 1.37. Forslag. 30.

Lokalplanforslag 1.37.1. Området omfattet af Merlegårdsparken og Merlegårdsvej. Tillæg til lokalplan 1.37. Forslag. 30. Lokalplanforslag 1.37.1 Området omfattet af Merlegårdsparken og Merlegårdsvej Tillæg til lokalplan 1.37 Forslag 30. oktober 2007 Ishøj Kommune 2007 Indholdsfortegnelse: LOKALPLANOMRÅDET...3 BAGGRUND FOR

Læs mere

Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk

Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk

Læs mere

Tillæg nr. 53 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 53 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Forslag Tillæg nr. 53 til Rammeområde 41.BL1 Blandet bolig- og erhvervsområde ved Tjørring Hovedgadez, Herning Fremlægges fra 2. december 2015 til 27. januar 2016 (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget

Læs mere

BALLEGAARD EJENDOMSUDVIKLING A/S Nørregade 14 2 7100 Vejle E-mail: bj@ballegaard-gruppen.dk. 15. august 2014

BALLEGAARD EJENDOMSUDVIKLING A/S Nørregade 14 2 7100 Vejle E-mail: bj@ballegaard-gruppen.dk. 15. august 2014 BALLEGAARD EJENDOMSUDVIKLING A/S Nørregade 14 2 7100 Vejle E-mail: bj@ballegaard-gruppen.dk 15. august 2014 Lovliggørende landzonetilladelse til opdeling af et enfamiliehus til to lejligheder (med to lejemål)

Læs mere

Thomas Albert Nielsen Engvej 7 Gludsted, 7361 Ejstrupholm. 5. september 2013

Thomas Albert Nielsen Engvej 7 Gludsted, 7361 Ejstrupholm. 5. september 2013 Thomas Albert Nielsen Engvej 7 Gludsted, 7361 Ejstrupholm 5. september 2013 Landzonetilladelse til opførelse af en ny carport med redskabsrum, Engvej 7, 7361 Ejstrupholm Ikast-Brande Kommune har behandlet

Læs mere

Afgørelse. i sagen om opførelse af en aftægtsbolig/medarbejderbolig. i Haslev Kommune.

Afgørelse. i sagen om opførelse af en aftægtsbolig/medarbejderbolig. i Haslev Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. februar 2003 J.nr.: 03-31/300-0024 Bol Afgørelse i sagen

Læs mere

Sag C-507/04. Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Republikken Østrig

Sag C-507/04. Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Republikken Østrig Sag C-507/04 Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Republikken Østrig»Traktatbrud beskyttelse af vilde fugle direktiv 79/409/EØF gennemførelsesforanstaltninger«forslag til afgørelse fra generaladvokat

Læs mere

Lokalplankataloget - muligheder og begrænsninger

Lokalplankataloget - muligheder og begrænsninger Lokalplankataloget - muligheder og begrænsninger v/helle Schou Weile Teknisk Forvaltning Plan og Trafik Lokalplankataloget - Kun få mindstekrav til lokalplanens indhold - Loven overlader til den planlæggende

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ribe Amts VVM-screening af udvidelse af Hvidbjerg Strand Camping i Blåvandshuk Kommune.

Afgørelse i sagen om Ribe Amts VVM-screening af udvidelse af Hvidbjerg Strand Camping i Blåvandshuk Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. oktober 2003 J.nr.: 03-33/550-0022 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere

LOKALPLAN NR. 356 KOMMUNE HOLSTEBRO. for et boligområde Uffesvej 3-15

LOKALPLAN NR. 356 KOMMUNE HOLSTEBRO. for et boligområde Uffesvej 3-15 LOKALPLAN NR. 356 for et boligområde Uffesvej 3-15 HOLSTEBRO KOMMUNE HOLSTEBRO KOMMUNE LOKALPLAN NR. 356 FOR ET BOLIGOMRÅDE UFFESVEJ 3-15 INDHOLDSFORTEGNELSE side Beskrivelse af hæftets indhold Hvad er

Læs mere

Hardy Brian Linneberg Chr.Winthers Vej 6 8600 Silkeborg. 28. november 2012

Hardy Brian Linneberg Chr.Winthers Vej 6 8600 Silkeborg. 28. november 2012 Hardy Brian Linneberg Chr.Winthers Vej 6 8600 Silkeborg 28. november 2012 Landzonetilladelse til lovliggørelse af et opført redskabsskur i tilknytning til jagthytte - Toftlundvej 15 B, 7430 Ikast Ikast-Brande

Læs mere

Lokalplan nr. 4.23. for Helårsboliger på matr. nre. 8 d og 8 x, Boderne, Hellebæk, Ndr. Strandvej 180, Ålsgårde INDHOLDSFORTEGNELSE

Lokalplan nr. 4.23. for Helårsboliger på matr. nre. 8 d og 8 x, Boderne, Hellebæk, Ndr. Strandvej 180, Ålsgårde INDHOLDSFORTEGNELSE Lokalplan nr. 4.23 for Helårsboliger på matr. nre. 8 d og 8 x, Boderne, Hellebæk, Ndr. Strandvej 180, Ålsgårde INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE....3 Eksisterende forhold....3 Lokalplanens formål....3 Lokalplanens

Læs mere

Det bemærkes, at der ikke med kommunens afgørelse af 10. juni 2014 er truffet afgørelse efter planlovens 35, stk. 1.

Det bemærkes, at der ikke med kommunens afgørelse af 10. juni 2014 er truffet afgørelse efter planlovens 35, stk. 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 09. december 2014 J.nr.: NMK-33-02552 Ref.: TISOM AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes dispensation fra lokalplan til opførelse

Læs mere

LOKALPLAN NR. 137 FOR ET FRITIDSOMRÅDE VED GESTENVEJ 51

LOKALPLAN NR. 137 FOR ET FRITIDSOMRÅDE VED GESTENVEJ 51 LOKALPLAN NR. 137 FOR ET FRITIDSOMRÅDE VED GESTENVEJ 51 Redegørelse Lokalplanen og den overordnede planlægning Lokalplanområdet er beliggende i landzone. Området er i Kommuneplanen udlagt som en del af

Læs mere

Ridecenter i Vestbirk Ridecenter i Vestbirk

Ridecenter i Vestbirk Ridecenter i Vestbirk 2013 18 Ridecenter i Vestbirk Ridecenter i Vestbirk id 1486324 Tillæg nummer 18 2013 Plannavn Gælder for hele kommunen? Formål Ridecenter i Vestbirk Nej Formålet med kommuneplantillægget er at give mulighed

Læs mere

Videbæk i februar 2000 J. Nr. 27-11 -83 Revideret i juli 2000. Lokalplan nr. 83 For et blandet bolig- og centerområde i Spjald.

Videbæk i februar 2000 J. Nr. 27-11 -83 Revideret i juli 2000. Lokalplan nr. 83 For et blandet bolig- og centerområde i Spjald. Videbæk i februar 2000 J. Nr. 27-11 -83 Revideret i juli 2000 Lokalplan nr. 83 For et blandet bolig- og centerområde i Spjald. Videbæk Kommune Tillæg nr. 5 til Videbæk Kommuneplan 1997 Lokalplan nr. 83

Læs mere

Erhvervsområde i Tandslet. Sydals Kommune Lokalplan TA 6

Erhvervsområde i Tandslet. Sydals Kommune Lokalplan TA 6 Erhvervsområde i Tandslet Sydals Kommune Lokalplan TA 6 Indledning 1 Sydals Kommune Lokalplan nr. TA 6 For en erhvervsvirksomhed i Tandslet Indledning og redegørelse Hvad er en lokalplan...................

Læs mere

FAABORG KOMMUNE Lokalpian 3.86

FAABORG KOMMUNE Lokalpian 3.86 FAABORG KOMMUNE Lokalpian 3.86 Boligområde ved Rugagerparken Januar 2001 Lokaiplan nr. 3.86 Indhoidsfortegnelse: Redet~orelse side Lokalpianens baggrund og formål 3 Beskrivelse af lokalpianområdet 3 Lokalpianens

Læs mere