Vejledende besvarelse Skatteret E 18. Opgave 1. Spørgsmål 1.1. Aftalen om lønnedgang

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledende besvarelse Skatteret E 18. Opgave 1. Spørgsmål 1.1. Aftalen om lønnedgang"

Transkript

1 Vejledende besvarelse Skatteret E 18 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Aftalen om lønnedgang Der lægges op til en drøftelse af, hvorvidt den mellem Max Morelli og Christine Cordsen indgåede aftale om lønnedgang på årligt over en to-årig periode kan accepteres skattemæssigt. Det bør i besvarelsen anføres, at der i praksis grundlæggende opstilles tre betingelser for at anerkende aftalen om lønnedgang, nemlig 1) At aftalen er civilretlig gyldig, 2) At tidspunktet for aftalens indgåelse ligger forud for det tidspunkt, hvor man erhverver ret til lønnen, som aftalen vedrører, og 3) At aftalen mindst angår en 12 måneders periode og ikke udgør betaling for et rent privat gode. Eftersom alle betingelser er opfyldt i den konkrete aftale mellem Max Morelli og Christine Cordsen, bør det konkluderes, at aftalen må anerkendes i skattemæssig henseende. Det bør videre anføres, at betaling af uddannelsesudgifter udgør et skattefrit gode omfattet af LL 31, hvorfor der ikke udløses nogen beskatning af værdien af kurserne hos Christine Cordsen. Derimod skal Christine Cordsen beskattes af den faktisk oppebårne lønindkomst på kr. i hhv og 2017, jf. SL 4 smh. LL 16. Beskatningen sker i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Ligeledes bør det anføres, at Max Morelli kan fratrække den de facto afholdte lønomkostning på kr. i årene 2016 og 2017, jf. SL 6 a, ligesom han i 2016 og 2017 kan fratrække den årlige uddannelsesudgift på kr., jf. SL 6 a. Begge udgifter fragår i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 2. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 207ff. og p. 300 ff. Investering i bitcoins Det bør af besvarelsen fremgå, at afgørende for den skattemæssige behandling af Max Morellis afståelse af bitcoins er, om bitcoins ene er erhvervet med henblik på opnåelse af en fortjeneste ved videresalg, idet der i givet fald foreligger spekulation. Henset til opgavens oplysninger om, at Max Morelli efter samtalen med den tidligere studiekammerat havde en forventning om opnåelse af en fortjeneste ved videresalg, bør det konkluderes, at der foreligger spekulation. Eftersom der er tale om en delståelse af bitcoins, som det ikke er muligt at identificere, bør besvarelsen indeholde en stillingtagen til, hvilke bitcoins der må anses for afstået. Der bør i den sammenhæng henvises til det såkaldte fifo-princip, hvorefter de første erhvervede bitcoins må anses for først afståede. Anskaffelsessummen for de afståede bitcoins kan herefter opgøres til 4 x kr. = kr. Eftersom Max Morelli oppebærer en afståelsessum ved salget på kr., realiserer han ved salget i 2018 et tab på kr. Tabet er fradragsberettiget, jf. SL 5 smh. SL 4 og fragår i den skattepligtige indkomst, jf. PSL 3 smh. PSL 4. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 262ff.

2 Aktierne i Medical A/S Det bør indledningsvist fastslås, at overdragelsen af aktier på skilsmisseskiftet fra Lone Morelli til Max Morelli ikke har skattemæssige konsekvenser for Lone Morelli, idet der er tale om en skattefri formuebevægelse, jf. SL 5. Salg af nominelt kr. aktier Det bør konstateres, at der ved i afståelsen i begyndelsen af 2017 er tale om en delafståelse, hvorfor anskaffelsessummen på de afståede aktier må fastlægges ved hjælp af den såkaldte gennemsnitsmetode, som er nærmere beskrevet i ABL 26, stk. 6. Erhvervelse 1: Nominelt kr. kurs 100 Erhvervelse 2: Nominelt kr. kurs 150 = kr.* = kr. I alt pålydende: kr. Samlet anskaffelsessum: kr. Salg: Nominelt kurs 300 = kr. Gennemsnitlig anskaffelsessum: / x kr. Fortjeneste: kr kr. = kr. = kr. Den opgjorte fortjeneste på kr. er skattepligtig for Max Morelli i 2017 som aktieindkomst, jf. ABL 12 smh. PSL 4a, stk. 1, nr. 4. * Det bør af besvarelsen fremgå, at anskaffelsessummen for aktieposten på pålydende kr. må fastsættes til kr. idet aktieposten er udlagt i forbindelse med et ægtefællesskifte, hvilket indebærer, at Max Morelli er succederet i Lone Morellis oprindelige anskaffelsessum, jf. SL 5. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 666f, p. 680 og p. 870f. Medical A/S konkurs Besvarelsen bør indeholde en stillingtagen til de beskatningsmæssige konsekvenser for Max Morelli af Medical A/S konkurs. Det bør i den sammenhæng anføres, at et selskab, der opløses ved konkurs uden udlodning til aktionærerne, anses for opløst på tidpunktet for konkursens afslutning, og at aktierne på dette tidspunkt anses for afstået for 0 kr. Afståelsessummen på de aktier, som Max Morelli har i behold i Medical A/S, kan på den baggrund fastsættes til 0 kr.

3 Anskaffelsessummen kan fastsættes som forskellen mellem den oprindelige samlede anskaffelsessum på kr. og den ved hjælp af gennemsnitsmetoden fastlagte anskaffelsessum på de aktier, der blev afstået i begyndelsen af 2017, dvs kr. Anskaffelsessummen udgør herefter kr kr. = kr. Eftersom afståelsessummen som følge af konkursen må fastsættes til 0 kr., konstaterer Max Morelli et tab på sin resterende aktiebeholdning i Medical A/S på kr. Da der er tale om børsnoterede aktier, fremgår det af ABL 13 A, at tabet kan fradrages i summen af indkomstårets udbytter, gevinster og afståelsessummer iht. LL 16 B på børsnoterede aktier, ligesom tabet kan fremføres til modregning i fremtidige udbytter, gevinster og afståelsessummer iht. LL 16 B på børsnoterede aktier. Det bør af besvarelsen fremgå, at det ifølge ABL 14 er en betingelse for fradragsretten, at Max Morelli i erhvervelsesåret har givet told- og skatteforvaltningen besked om sin aktieerhvervelser. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 660 f., p. 666f. samt p. 680f. Spørgsmål 1.2 Ophør af fuld skattepligt Der lægges op til en drøftelse af, om og i givet fald hvornår Max Morellis fulde skattepligt til Danmark ophører. Afgørende ifølge praksis er i første række, hvorvidt man som skatteyder har opgivet sin helårsbolig her i landet forudsat, at skatteyder de facto er fraflyttet landet, hvilket ifølge opgaveteksten gør sig gældende efor Max Morelli. Det bør i besvarelsen anføres, at praksis har accepteret, at uopsigelig udlejning af helårsbolig anses for opgivelse af bolig. Betydningen af, at Max Morelli beholder sit sommerhus i Skæring bør imidlertid drøftes. Uanset at et sommerhus ikke i almindelighed kan sidestilles med en helårsbolig, bør sommerhuset i Skæring indgå i drøftelsen, dels med den begrundelse, at sommerhuset er i en stand og har en beliggenhed, der gør huset egnet som helårsbolig, og dels med den begrundelse, at Max Morellli efter sin fraflytning vil opholde sig i Danmark 10 dage om måneden, hvor han påtænker at tage ophold i sommerhuset. Det synes på den baggrund mest nærliggende at konkludere, at Max Morellis fulde skattepligt til Danmark ikke er ophørt. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 804 ff. Urgave Det bør indledningsvist konstateres, at Lucas Morelli i 2018 har modtaget en gave fra sin far i anledning af sin 25-års fødselsdag til en værdi af kr. Der lægges herefter op til en drøftelse af, hvorvidt der er tale om en skattefri lejlighedsgave. Med henvisning til gavens værdi og relationen mellem giver og modtager, må dette anses at være tilfældet. Nogle besvarelser vil formentlig henset til gavens størrelse afvise, at der foreligger en lejlighedsgave. Afgørende for besvarelsens kvalitet er ikke så meget, hvad den studerende i den henseende konkluderer men derimod, at problemstillingen kvalificeres og drøftes. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 509f.

4 Vederlag for rådgivningsarbejde Det bør af besvarelsen fremgå, at Max Morelli skal beskattes af det fra Dantax A/S i 2018 oppebårne vederlag på i alt kr., jf. SL 4. Beløbet henføres til beskatning i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 353 ff. Udlejning af lejlighed Besvarelsen bør indeholde en stillingtagen til de beskatningsmæssige konsekvenser af, at Max Morelli udlejer sin ejerlejlighed til sin søn Lucas til en leje, der ligger under markedslejen. Det bør således konstateres, at Lucas opnår en gave ved ikke at betale fuldt lejevederlag. Fordelen kan for 2018 opgøres til 12 x kr. ( kr.) = kr. Da gavens størrelse ligger under det skattefri grundbeløb for 2018, er gaven afgiftsfri, jf. BAL 22, stk. 1. Max Morelli modtager en lejebetaling fra Lucas Morelli i 2018 på i alt kr., som han skal beskattes af, jf. SL 4 b. Beløbet henføres til beskatning i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Det bør imidlertid drøftes, om Max Morelli kan beskattes af en yderligere fikseret lejeindtægt svarende til forskellen mellem den aftalte leje, , og markedslejen, kr., dvs kr., hvilket med henvisning til SL 4 b, 2. pkt. må anses for tilfældet. Max Morelli skal således beskattes af en samlet lejeindtægt på kr., jf. SL 4 b. Beskatningen sker i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 209 ff. og p. 502 ff.

5 Opgave 2 Spørgsmål 2.1 Jubilæum Der lægges op til en drøftelse af, hvorvidt Karlo Krone har fradragsret for udgiften på kr. i forbindelse med receptionen afholdt i anledning af KK Ejendommes 20-års jubilæum og i givet fald i hvilket omfang. Besvarelsen bør indledningsvist foretage en vurdering af, om der overhovedet er tale om en erhvervsmæssig udgift. Det bør anføres, at afgørende herfor er anledningen til afholdelsen af receptionen. Eftersom det af opgavens oplysninger fremgår, at anledningen er virksomhedens jubilæum, må det indledningsvist konkluderes, at der er tale om en erhvervsmæssig udgift. Herefter må besvarelsen fastlægge, om der er tale om en fuldt fradragsberettiget reklameudgift, jf. LL 8, stk. 1, en delvist fradragsberettiget repræsentationsudgift, jf. LL 8, stk. 4, eller en fuld fradragsberettiget driftsomkostning, jf. SL 6 a. Med henvisning til, at receptionen i første række er arrangeret for kunder og forretningsforbindelser, bør det konkluderes, at der er tale om en begrænset fradragsberettiget repræsentationsudgift, jf. LL 8, stk. 4. Karlo Kristensen kan herefter opnå fradrag for ¼ af den samlede udgift på kr., dvs kr. Udgiften kan fratrækkes i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 2. Den gode bevarelse indeholder en drøftelse af, hvorvidt den del af udgiften, der kan henføres til de 10 medarbejderes deltagelse i receptionen, er fuldt fradragsberettiget som en personaleomkostning omfattet af SL 6 a. Synspunktet bør dog afvises med den begrundelse, at udgiften i første række er afholdt i repræsentativt øjemed. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 523ff. Weekendophold Besvarelsen bør indeholde en drøftelse af, dels hvorvidt Karlo Krone har fradrag for udgiften til weekendopholdene og med hvilket beløb, og dels om de 10 medarbejdere samt den tidligere medarbejder, Ejnar Ege, skal beskattes af værdien af weekendopholdene. Hvad Karlo Krones fradragsret angår, bør det indledningsvist anføres, at der i forhold til de ti medarbejdere er tale om en personaleudgift, der kan fratrækkes som en driftsomkostning i medfør af SL 6 a. Fradraget sker i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Det bør i den sammenhæng anføres, at den fradragsberettigede udgift udgør kr. svarende til den faktisk afholdte udgift. Det bør videre anføres, at udgiften til gavekortet til Ejnar Ege er en ikkefradragsberettiget gave. Den gode besvarelse indeholder en drøftelse af, om der er grundlag for at gavebeskatte Karlo Krone ud fra den betragtning, at han ikke betaler fuldt vederlag for gavekortene. Der synes dog næppe på baggrund af opgavens oplysninger at være grundlag herfor. Afgørende er dog ikke så meget, hvad den studerende konkluderes i sin besvarelse, men derimod at problemstillingen identificeres og drøftes.

6 Ift. beskatningen af medarbejderne bør besvarelsen indledningsvist fastslå, at weekendopholdene ikke er omfattet af den særlige skattefritagelsesbestemmelse i LL 7 U, da det er en betingelse herfor, at virksomheden har bestået i 25 år eller et helt antal år deleligt med 25. Konklusionen er på den baggrund, at hver medarbejder skal beskattes af værdien af weekendopholdet udgørende kr., jf. SL 4 smh. LL 16. Beskatningen sker i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Det bør i den sammenhæng anføres, at det ikke har nogen betydning for beskatningen, at Dorte Dyvig ikke selv gør brug af gavekortet, idet hun har realiseret indtægten på kr. ved modtagelsen af gavekortet. Endelig bør besvarelsen indeholde en stillingtagen til de beskatningsmæssige konsekvenser for Ejnar Ege. Han har således modtaget en gave fra sin tidligere arbejdsgiver, Karlo Krone, som han skal beskattes af, jf. SL 4 c. Af den gode besvarelse fremgår det, at praksis har accepteret en subjektiv værdiansættelse af sådanne tingsgaver, hvorfor Ejnar Ege formentlig vil blive beskattet af et skønnet lavere beløb end de kr. Beskatningen sker i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 297ff. samt p. 408ff. Lønudgifter til Frederik Fenger Der lægges i opgaven op til en drøftelse af, hvorvidt lønudgifterne til Frederik Fenger er fradragsberettigede for Karlo Krone. Det bør således angives, at den lønudgift, der kan henføres til Frederik Fengers arbejde med at gennemgå de økonomiske forhold i Poul Priskes virksomhed, er formueudgifter, som der ikke er hjemlet fradragsret for i SL 6 a. Det bør dog tillige af besvarelsen fremgå, at der er hjemlet selvstændig fradragsret for sådanne udgifter i LL 8 N, hvorfor udgiften på kr. vil kunne fratrækkes efter denne bestemmelse. Den øvrige del af lønudgiften, ligeledes på kr., kan Karlo Krone fradrage med henvisning til SL 6 a. Begge dele fragår i den personlige indkomst, jf. PSL 3, stk. 2. Det bør desuden anføres, at Frederik Fenger skal beskattes af den oppebårne løn i medfør af SL 4 smh. LL 16. Beløbet beskattes som personlig indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 300 ff. samt p. 527ff. Spørgsmål 2.2 Salg af ejendomsanpart Der lægges op til en drøftelse af, hvorvidt Karlo Krone skal beskattes i forbindelse med salget af sin ejendomsanpart. Afgørende herfor er, om salget er omfattet af EBL 8, stk. 3. Indledningsvist bør det dog konstateres, at Karlo Krone er næringsdrivende med omsætning af fast ejendom, idet det af opgavens oplysninger fremgår, at han gennem årene har solgt mere end 40 udlejningsejendomme. Det bør på den baggrund af besvarelsen fremgå, at salget af ejendomsanparten er omfattet af den såkaldte næringsformodningsregel, hvorefter der er en

7 formodning for, at også dette salg er omfattet af Karlo Krones næringsvirksomhed. Det er herefter op til Karlo Krone at afkræfte denne næringsformodning. Der bør i den forbindelse henvises til praksis vedrørende næringsdrivendes salg af boliger, hvorefter en afkræftelse af næringsformodningsreglen vil forudsætte, at boligen har været ejet i mindst 5 år. Med henvisning til, at Karlo Krone alene har ejet ejendomsanparten i 3 år, bør det konkluderes, at næringsformodningen ikke kan afkræftes, hvorfor Karlo Krone skal beskattes af den af ham indvundne fortjeneste, jf. SL 4 smh. SL 5. Fortjenesten beskattes som personlig indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Besvarelsen bør angive, at opgørelsen af anskaffelses- og afståelsessum må ske efter nominelle principper, idet der er tale om afståelse af en næringsejendom. Anskaffelsessummen må opgøres forholdsmæssigt som 1/3 af den oprindelige kontante anskaffelsessum, dvs. 2 mio. kr., mens afståelsessummen må opgøres til det beløb, som Karlo Krone oppebærer i forbindelse med salget, dvs. 3 mio. kr. Konklusionen er på den baggrund, at Karlo Krone skal beskattes af en fortjeneste på 1 mio., jf. SL 4 smh. SL 5, der henføres til beskatning som personlig indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 623 ff. og p. 630 ff. Salg af udlejningsejendom Det bør af besvarelsen indledningsvist fremgå, at der er tale om salg af en næringsejendom, hvorfor beskatningen i forbindelse med afståelsen må ske efter SL 4 smh. SL 5, jf. EBL 1, stk. 2 e.c. Det vil således være en grov fejl at udarbejde avanceopgørelsen efter ejendomsavancebeskatningslovens regler. Anskaffelsessum: 6 mio. kr. Afståelsessum: Kontant: 2 mio. kr. Pantebrev: 4 mio. kr. * Løbende ydelse: 2 mio. kr. ** I alt 8 mio. kr. Handelsomkostninger kr kr. Avance: = kr. Karl Krone skal herefter beskattes af den opgjorte avance på kr. i afståelsesåret, dvs. i 2015, jf. SL 5 smh. SL 4. Avancen beskattes som personlig indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. * Da der er tale om overtagelse af gæld, medtages denne til pålydende værdi. **Jarl Junker berigtiger en del af anskaffelsessummen ved at påtage sig en løbende ydelse over for Karlo Krone. Ifølge LL 12 B skal den løbende ydelse kapitaliseres, således at afståelsesbeskatningen kan gennemføres i afståelsesåret, dvs. i Eftersom det af opgaven fremgår, at ejendommen er udbudt til salg for kontant 8 mio. kr., må den løbende ydelse kapitaliseres til 2 mio. kr.

8 Besvarelsen bør desuden indeholde en stillingtagen til de beskatningsmæssige konsekvenser af Karlo Krones modtagelse af løbende ydelser på kr., kr. og i hhv. 2016, 2017 og Det bør anføres, at modtagelse af kr. i 2016 og modtagelsen af kr. i hhv og 2017 ikke har skattemæssige konsekvenser, eftersom disse beløb allerede er indgået i beskatningen ved fastsættelsen af afståelsessummen på ejendommen. Derimod har modtagelsen af de kr. i 2018 beskatningsmæssige konsekvenser for Karlo Krone, hvilket hænger sammen med, at Karlo Krone ved modtagelsen af de kr. i 2018 har modtaget løbende ydelser på i alt 2.1 mio. kr. ( ). Den løbende ydelse er dermed tilbage i afståelsesåret 2015 kapitaliseret kr. for lavt, hvilket har som konsekvens, at Karlo Krone i 2018 skal henføre yderligere kr. til beskatning, jf. LL 12 B, stk. 4, 2. pkt. Beløbet beskattes som personlig indkomst, jf. PSL 3, stk. 1. Litteratur: Skatteretten 1, 8. udgave, p. 571ff., p. 576 samt p. 630 ff. December 2018/Malene Kerzel

RETTEVEJLEDNING EKSAMEN - E 2011. Opgave 1. Spørgsmål 1.1. Dobbelt husførelse:

RETTEVEJLEDNING EKSAMEN - E 2011. Opgave 1. Spørgsmål 1.1. Dobbelt husførelse: 1 RETTEVEJLEDNING EKSAMEN - E 2011 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Dobbelt husførelse: Der lægges indledningsvist op til en drøftelse af, hvorvidt Annika Arndal kan opnå fradrag for sine merudgifter til dobbelt

Læs mere

RETTEVEJLEDNING OMPRØVE - E 2011. Opgave 1. Spørgsmål 1.1

RETTEVEJLEDNING OMPRØVE - E 2011. Opgave 1. Spørgsmål 1.1 RETTEVEJLEDNING OMPRØVE - E 2011 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 1.1.1 Erstatning a) Beskatning Besvarelsen bør indeholde en redegørelse for, hvorledes de pådømte erstatningskrav beskattes. Redegørelsen foretages

Læs mere

Rettevejledning sommereksamen 2009

Rettevejledning sommereksamen 2009 1 Rettevejledning sommereksamen 2009 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Underholdsbidraget: Opgaven lægger indledningsvis op til en drøftelse af de beskatningsmæssige konsekvenser af den aftale, som Berit og Christian

Læs mere

RETTEVEJLEDNING SOMMEREKSAMEN 2001

RETTEVEJLEDNING SOMMEREKSAMEN 2001 1 RETTEVEJLEDNING SOMMEREKSAMEN 2001 Opgave 1 Spørgsmål 1.1. Værktøj Det er i opgaven oplyst, at erhvervelsen af værktøjet var nødvendigt for Anders Albertsen til bestridelsen af arbejdet. Uanset at formodningen

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET Formular II - side 1 E Business and Social Sciences

AARHUS UNIVERSITET Formular II - side 1 E Business and Social Sciences AARHUS UNIVERSITET Formular II - side 1 Business and Social Sciences E 2018 Juridisk kandidateksamen Ordning: Del/delprøve/fase: Kandidatuddannelsen Fag: Skatteret I Opgavetype: Skriftlig opgave Antal

Læs mere

Rettevejledning sommereksamen 2008

Rettevejledning sommereksamen 2008 Rettevejledning sommereksamen 2008 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Opgivelse af fuld skattepligt: Anders Astrups skattepligt til Danmark ophører den 1. januar 2007, hvor den private bolig samt aktierne i Bourgogne

Læs mere

Vejledende besvarelse Eksamen i Skatteret F 13

Vejledende besvarelse Eksamen i Skatteret F 13 1 Vejledende besvarelse Eksamen i Skatteret F 13 Opgave 1 Spørgsmål 1.1: Udgifter til alkoholafvænning: Der lægges op til en diskussion af dels, hvorvidt Bjørn Busk skal beskattes af udgiften til alkoholbehandling

Læs mere

Rettevejledning omprøve E 2008

Rettevejledning omprøve E 2008 1 Rettevejledning omprøve E 2008 Opgave 1 Maleriet: Det bør diskuteres, om maleriet kan anses for en skattefri lejlighedsgave for Anders Anker, eller om der i stedet er tale om en skattepligtig gave omfattet

Læs mere

Rettevejledning Skatteret I E 14

Rettevejledning Skatteret I E 14 1 Rettevejledning Skatteret I E 14 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Deltagelse i Marselisløbet Besvarelsen bør indeholde en drøftelse af, hvorvidt Frederik Frier skal beskattes af den økonomiske fordel, han opnår

Læs mere

Rettevejledning reeksamen Skatteret sommer 2018

Rettevejledning reeksamen Skatteret sommer 2018 1 Rettevejledning reeksamen Skatteret sommer 2018 Opgave 1 Spørgsmål 1 1.1. Salg af maskinsav Beskatning af erhvervsindkomst Kursgevinst på vederlagsnæringsfordring Besvarelsen bør indeholde en redegørelse

Læs mere

Rettevejledning omprøve F 2008

Rettevejledning omprøve F 2008 Rettevejledning omprøve F 2008 Spørgsmål 1.1 Studierejsen Spørgsmålet lægger op til en diskussion af, hvorvidt de ansatte i 3 x A skal beskattes som følge af deltagelsen i studierejsen til San Francisco.

Læs mere

Vejledende besvarelse Skatteret 1 E 2015

Vejledende besvarelse Skatteret 1 E 2015 1 Vejledende besvarelse Skatteret 1 E 2015 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Løn Bertram Andersen Der lægges op til en drøftelse af dels, om KSL 5, stk. 3 finder anvendelse på den beskrevne situation og dels, om

Læs mere

Rettevejledning vintereksamen 2009

Rettevejledning vintereksamen 2009 1 Rettevejledning vintereksamen 2009 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Avisabonnement Der lægges op til en afgrænsning mellem de fradragsberettigede driftsomkostninger og de ikke fradragsberettigede private udgifter.

Læs mere

Skatteret 1 - Omprøve august 2014. Vejledende besvarelse

Skatteret 1 - Omprøve august 2014. Vejledende besvarelse Skatteret 1 - Omprøve august 2014 Vejledende besvarelse Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Arveforskuddet Det bør af besvarelsen fremgå, at arveforskud sidestilles med gaver, jf. BAL 22, stk. 3. Der skal derfor som

Læs mere

SKATTERET 1 VEJLEDENDE BESVARELSE F 2015. Opgave 1. Spørgsmål 1.1

SKATTERET 1 VEJLEDENDE BESVARELSE F 2015. Opgave 1. Spørgsmål 1.1 SKATTERET 1 VEJLEDENDE BESVARELSE F 2015 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Studierejse Anders Amstrup Besvarelsen bør indeholde en stillingtagen til, hvorvidt udgiften på i alt kr. 24.000 til deltagelse i studierejsen

Læs mere

Rettevejledning eksamen skatteret, efteråret 2006

Rettevejledning eksamen skatteret, efteråret 2006 1 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Rettevejledning eksamen skatteret, efteråret 2006 Købet af ejerlejligheden Det bør fastslås, at periodiseringen af ejerlejlighedskøbet skal ske i 2004, hvor aftale om køb indgås.

Læs mere

Vejledende besvarelse

Vejledende besvarelse 1 Vejledende besvarelse Opgave 1 Spørgsmål 1.1: Beklædningsgodtgørelsen: Der lægges i opgaven op til en diskussion af, hvorvidt Berit Busk skal beskattes af værdien af tøjet udgørende kr. 3.000, jf. LL

Læs mere

Eksamen Skatteret I F 2003. Vejledende problemformulering. Opgave 1. Spørgsmål 1.1. 1.1.1 Showet En aften med Sylvia. a) Selvstændig virksomhed

Eksamen Skatteret I F 2003. Vejledende problemformulering. Opgave 1. Spørgsmål 1.1. 1.1.1 Showet En aften med Sylvia. a) Selvstændig virksomhed 1 Eksamen Skatteret I F 2003 Vejledende problemformulering Opgave 1 Spørgsmål 1.1 1.1.1 Showet En aften med Sylvia a) Selvstændig virksomhed Det bør diskuteres, om indkomsten fra showet udgør en lønindkomst

Læs mere

Rettevejledning Skatteret 1 F 2011 Opgave 1 Spørgsmål 1

Rettevejledning Skatteret 1 F 2011 Opgave 1 Spørgsmål 1 Rettevejledning Skatteret 1 F 2011 Opgave 1 Spørgsmål 1 1.1 Multimediebeskatning Det bør være angivet, at Jacob Jarn efter LL 16, stk. 12 er omfattet af multimediebeskatning, således at et beløb på 3.000

Læs mere

Rettevejledning ordinær sommereksamen 2014

Rettevejledning ordinær sommereksamen 2014 Rettevejledning ordinær sommereksamen 2014 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Merudgifter til arbejdsværelse i hjemmet Der lægges op til en drøftelse af, hvorvidt Hans Hjulmand kan fratrække sine merudgifter til arbejdsværelse

Læs mere

Rettevejledning sommereksamen 2002

Rettevejledning sommereksamen 2002 1 Rettevejledning sommereksamen 2002 Opgave 1 Opsigelsen: Spørgsmålet vedrører afgrænsningen af LL 7 U. Anne Albertsen modtager således en fratrædelsesgodtgørelse fra sin hidtidige arbejdsgiver, der udbetales

Læs mere

Rettevejledning Skatteret 1 E 13

Rettevejledning Skatteret 1 E 13 Rettevejledning Skatteret 1 E 13 Spørgsmål 1.1. Kresten Kampers virksomhed Der lægges indledningsvist op til en drøftelse af, hvorvidt Kresten Kampers virksomhed kan karakteriseres som en erhvervsmæssig

Læs mere

Rettevejledning Omprøven Skatteret E 13

Rettevejledning Omprøven Skatteret E 13 1 Rettevejledning Omprøven Skatteret E 13 Spørgsmål 1.1: Jubilæum Der lægges i opgaven op til en drøftelse af, dels hvorvidt der overhovedet er tale om en fradragsberettiget udgift, og dels om denne i

Læs mere

Vejledende besvarelse Eksamen Skatteret E 2016

Vejledende besvarelse Eksamen Skatteret E 2016 1 Vejledende besvarelse Eksamen Skatteret E 2016 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Avishold Der lægges op til en drøftelse af, hvorvidt Asger Amstrup skal beskattes af værdien af de to aviser, som han får betalt

Læs mere

Vejledende besvarelse

Vejledende besvarelse 1 Vejledende besvarelse Opgave 1 Spørgsmål 1.1. Fratrædelsesgodtgørelse Der lægges op til en drøftelse af, dels hvorvidt udbetalingen på kr. 360.000, som Karl Kusk modtager fra advokatfirmaet, skal beskattes,

Læs mere

Rettevejledning eksamensopgaver E 2008

Rettevejledning eksamensopgaver E 2008 1 Rettevejledning eksamensopgaver E 2008 Opgave 1 Parkeringsplads Spørgsmålet lægger op til en diskussion af, hvorvidt Birger Bak skal beskattes af vederlaget på kr. 8.000, som advokatfirmaet har godtgjort

Læs mere

Rettevejledning ordinær eksamen Skatteret, sommeren 2018

Rettevejledning ordinær eksamen Skatteret, sommeren 2018 1 Opgave 1 Rettevejledning ordinær eksamen Skatteret, sommeren 2018 Spørgsmål 1.1 Salg af barrer Der lægges op til en drøftelse af, hvorvidt Alberte Amvig skal spekulationsbeskattes i forbindelse med salget

Læs mere

Eksamen Skatteret Vejledende besvarelse F 2017

Eksamen Skatteret Vejledende besvarelse F 2017 1 Eksamen Skatteret Vejledende besvarelse F 2017 Opgave 1 Spørgsmål 1.1. Salg af parcelhus: Der lægges op til en drøftelse af, hvorvidt Jacob Junker skal beskattes i forbindelse med afståelsen af sit parcelhus.

Læs mere

Vejledende besvarelse

Vejledende besvarelse 1 Opgave 1 Vejledende besvarelse Spørgsmål 2.1. Influenzavaccination Besvarelsen bør indeholde en drøftelse af, dels om Jane Jels skal beskattes af værdien af influenzavaccinationen, og dels om Kvik Revision

Læs mere

Vejledende besvarelse - Omprøve - Skatteret august 2017

Vejledende besvarelse - Omprøve - Skatteret august 2017 Opgave 1 Spørgsmål 1.1. Vejledende besvarelse - Omprøve - Skatteret august 2017 Modtagelse af likvidationsprovenu vedrørende aktierne i Enzymes A/S Det bør indledningsvist fastslås, at aktionærernes rettigheder

Læs mere

Vejledende opgavebesvarelse

Vejledende opgavebesvarelse 1 Vejledende opgavebesvarelse Opgave 1 Spørgsmål 1.1 A) Børge Buhls samarbejde med Anders Arnt Besvarelsen bør indeholde en begrundet stillingtagen til, om Børge Buhl må anses som lønmodtager eller selvstændig

Læs mere

Vejledende besvarelse opgave 1

Vejledende besvarelse opgave 1 1 Vejledende besvarelse opgave 1 Spørgsmål 1.1 1.1.1 Erstatning Anders Avn Besvarelsen må indeholde en begrundet redegørelse for beskatningen af den modtagne erstatning på grundlag af SL 4-5. Det bør angives,

Læs mere

Skattefradrag for tab ved salg af fast ejendom

Skattefradrag for tab ved salg af fast ejendom - 1 Skattefradrag for tab ved salg af fast ejendom Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I disse krisetider sker det ofte, at fast ejendom må sælges med tab. Der opstår derfor spørgsmålet om,

Læs mere

Vejledende besvarelse Omprøve F 2016

Vejledende besvarelse Omprøve F 2016 1 Vejledende besvarelse Omprøve F 2016 Opgave 1 Spørgsmål 1.1: Fordeling af rentebetalinger Besvarelsen bør indeholde en drøftelse af, hvorledes rentefradragene for lånene i ejerlejligheden skal fordeles

Læs mere

Rettevejledning omeksamen E 16

Rettevejledning omeksamen E 16 Rettevejledning omeksamen E 16 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Selvstændigt erhvervsdrivende eller lønmodtager Besvarelsen bør indledningsvist forholde sig til, hvorvidt Albert Askehave må anses for selvstændigt

Læs mere

BoGodt A/S har på sin side fradrag for de afholdte udgifter. Litteratur: Skatteretten 1, 3. udgave, p. 260 f. samt p. 178 ff.

BoGodt A/S har på sin side fradrag for de afholdte udgifter. Litteratur: Skatteretten 1, 3. udgave, p. 260 f. samt p. 178 ff. 1 Rettevejledning til sommereksamen 2000 Opgave 1 Spørgsmål 1.1: Beklædning: Ved at få stillet beklædning til rådighed i forbindelse med arbejdets udførelse opnår medarbejderne i BoGodt A/S en privatbesparelse.

Læs mere

Vejledende besvarelse Skatteret omprøve E 18

Vejledende besvarelse Skatteret omprøve E 18 Vejledende besvarelse Skatteret omprøve E 18 Opgave 1 Spørgsmål 1 1.1. Den skatteretlige kvalificering af Søren Stages tilknytning til advokatfirmaet Besvarelsen skal indeholde en udredning af den skatteretlige

Læs mere

Cand.merc.aud. Eksamensopgave sommer 2008 SKATTERET

Cand.merc.aud. Eksamensopgave sommer 2008 SKATTERET Cand.merc.aud. Eksamensopgave sommer 2008 SKATTERET Rettevejledning Opgave 1. Fortjeneste ved afståelse af fast ejendom skal som udgangspunkt medregnes ved indkomstopgørelsen, jf. ejendomsavancebeskatningslovens

Læs mere

Rettevejledning F 2005

Rettevejledning F 2005 Rettevejledning F 2005 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 A) Kursusudgifter Besvarelsen bør indeholde en stillingtagen til, om Anton Andersen har fradrag for udgiften på kr. 10.000, og om Morten Madsen er skattepligtig

Læs mere

L 78 - Forslag til Lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven).

L 78 - Forslag til Lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven). Skatteudvalget L 78 - Svar på Spørgsmål 8 Offentligt J.nr. 2005-511-0048 Dato: Til Folketingets Skatteudvalg L 78 - Forslag til Lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse af aktier

Læs mere

Nye regler for beskatning af aktieavance

Nye regler for beskatning af aktieavance Nye regler for beskatning af aktieavance Tommy V. Christiansen advokat (H) Folketinget vedtog den 16. december 2005 nye regler for beskatning af fortjenester og tab på aktier. Reglerne trådte i kraft den

Læs mere

Spar Nord Formueinvest A/S - Nye regler for investeringsselskaber

Spar Nord Formueinvest A/S - Nye regler for investeringsselskaber Spar Nord Formueinvest A/S - Nye regler for investeringsselskaber 7. januar 2010 Dette notat beskriver de skattemæssige konsekvenser for aktionærerne i Spar Nord Formueinvest A/S som følge af Folketingets

Læs mere

Rettevejledning vintereksamen skatteret 2010/2011

Rettevejledning vintereksamen skatteret 2010/2011 1 Rettevejledning vintereksamen skatteret 2010/2011 Opgave 1 Spørgsmål 1.1: Sundhedstjekket: Der lægges i opgaven op til en drøftelse af, hvorvidt Dorte Drejer skal beskattes af værdien af sundhedstjekket.

Læs mere

Opdateringer til Skatteret kompendium, 3. udg.

Opdateringer til Skatteret kompendium, 3. udg. Opdateringer til Skatteret kompendium, 3. udg. Nedenstående er en oversigt over de vigtigste rettelser til "Skatteret kompendium", 3. udg., som følge af lovændringer efter kompendiets udgivelse. Bemærk,

Læs mere

ABCD. Skagen AS. Beskatning af investeringsbeviser. Investeringsselskaber Personer. Selskaber. Opgørelsesprincip

ABCD. Skagen AS. Beskatning af investeringsbeviser. Investeringsselskaber Personer. Selskaber. Opgørelsesprincip Skagen AS Beskatning af investeringsbeviser Dette notat beskriver de skattemæssige konsekvenser af salg og udlodning for fuldt skattepligtige danske investorer, der investerer i investeringsselskaber (aktieavancebeskatningslovens

Læs mere

Rettevejledning Skatteret 1 Ordinær eksamen

Rettevejledning Skatteret 1 Ordinær eksamen 1 Rettevejledning Skatteret 1 Ordinær eksamen Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Befordringsfradrag Det bør indledningsvis anføres, at Rasmus Ræs har lønmodtagerstatus i forhold til sit arbejde på Johns Garage A/S,

Læs mere

RETTEVEJLEDNING - EKSAMEN - E 2002

RETTEVEJLEDNING - EKSAMEN - E 2002 1 RETTEVEJLEDNING - EKSAMEN - E 2002 Opgave 1 Spørgsmål 1.1: A) Erstatning AA) Skattepligt Den udbetalte erstatning må vurderes i henseende til, om erstatningsposterne er skattepligtige efter SL 4 eller

Læs mere

Forældrekøb lejeindtægt udgifter

Forældrekøb lejeindtægt udgifter - 1 Forældrekøb lejeindtægt udgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Køb af bolig til familiemedlemmer eller andre nærtstående er blevet udbredt de senere år. Typisk er der tale om forældrekøb,

Læs mere

Forældrekøb efterfølgende afståelse

Forældrekøb efterfølgende afståelse - 1 Forældrekøb efterfølgende afståelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Køb af bolig til familiemedlemmer eller andre nærtstående er efterhånden blevet udbredt. Typisk er der tale om forældrekøb,

Læs mere

Marts 1998: kr kr. Februar kr kr. Juni kr kr. April kr kr.

Marts 1998: kr kr. Februar kr kr. Juni kr kr. April kr kr. HANDELSHØJSKOLEN I ÅRHUS HA(JUR) + HA(jur i skat.) 2. DEL SOMMER 2005 Skriftlig prøve i: 6300/20564 Skatteret Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle Rasmus Rask arbejder som selvstændig reklamekonsulent

Læs mere

Baggrundsnotat: Model til forenkling af beskatningen af aktieavancer for personer

Baggrundsnotat: Model til forenkling af beskatningen af aktieavancer for personer Departementet 12. oktober 2005 J.nr. 2005-511-0048 Skerh Baggrundsnotat: Model til forenkling af beskatningen af aktieavancer for personer Regeringen har inden valget tilkendegivet, at den ønsker at forenkle

Læs mere

Porteføljeaktier i eget selskab

Porteføljeaktier i eget selskab Porteføljeaktier i eget selskab Generelt Denne gennemgang giver et overblik over de nye beskatningsregler for porteføljeaktier, der er ejet af et selskab. Denne artikel er derfor relevant for dig, der

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt J.nr. 2009-511-0038 Dato: 25. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og forskellige andre

Læs mere

Side 1 af 11 Har du aktier eller investeringsforeningsbeviser? Sprog Dansk Dato for 18 aug 2011 08:09 offentliggørelse Resumé Her kan du læse om reglerne for, hvordan du skal opgøre og oplyse din gevinst

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 263/2009 (1. afdeling) Skagerak Fiskeeksport A/S (advokat Poul Bostrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere

Læs mere

Oversigter over beskatningen af gevinst og tab på aktier og investeringsforeningsbeviser (undtaget er næring).

Oversigter over beskatningen af gevinst og tab på aktier og investeringsforeningsbeviser (undtaget er næring). GEVINST OG TAB AKTIER OG INVESTERINGSFORENINGSBEVISER Oversigter over beskatningen af gevinst og tab på aktier og investeringsforeningsbeviser (undtaget er næring). For en detaljeret beskrivelse af den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014 Sag 170/2012 (1. afdeling) A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser er

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Skattepligt for personer. International dobbeltbeskatning. Den skattepligtige indkomst

Indholdsfortegnelse. Skattepligt for personer. International dobbeltbeskatning. Den skattepligtige indkomst Indholdsfortegnelse Forord... 3 Forkortelsesliste... 5 Indholdsfortegnelse... 7 I II III Skattepligt for personer 1. Fuld skattepligt... 15 1.1. Bopæl her i landet... 16 1.2. Ophold her i landet... 19

Læs mere

Fradrag for tab på udlån til ven

Fradrag for tab på udlån til ven - 1 Fradrag for tab på udlån til ven Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Jeg læste med stor interesse artiklen af den 29. oktober 2016 om Privates skattefradrag for tab på tilgodehavender hvor

Læs mere

Folketingets Skatteudvalg

Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget L 78 - Bilag 13 Offentligt J.nr. 2005-511-0048 Dato: Til Folketingets Skatteudvalg L 78 Forslag til Lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven).

Læs mere

Erstatning for opgivelse af lejemål - SKM LSR

Erstatning for opgivelse af lejemål - SKM LSR - 1 Erstatning for opgivelse af lejemål - SKM2012.574.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 29/8 2012, at en erstatning til lejere for opgivelse

Læs mere

Skatteret I - E2001 Opgave 1

Skatteret I - E2001 Opgave 1 2 Skatteret I - E2001 Opgave 1 Antonio Alvarez, der var spansk statsborger, var flyttet til Danmark i 1999. Under et ferieophold på Mallorca havde han nemlig mødt Bettina Bitsch, som var jurastuderende

Læs mere

Ventureselskaber management fee TfS 40924

Ventureselskaber management fee TfS 40924 1 Ventureselskaber management fee TfS 40924 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret har ved en dom af 15/1 2010 ændret Landsskatterettens kendelse ref. i TfS 2008, 868, idet landsretten

Læs mere

Høring over udkast til forslag til ny aktieavancebeskatningslov og følgeforslag hertil.

Høring over udkast til forslag til ny aktieavancebeskatningslov og følgeforslag hertil. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 DATO: 02-12-2005 J.NR.: 04-013702-05-2227 REF.: spi/kfe Høring over udkast

Læs mere

KILDESKATTELOVEN 26 A.

KILDESKATTELOVEN 26 A. KILDESKATTELOVEN 26 A. Skattemæssige afskrivninger på aktiver, der anvendes i en af en gift person drevet erhvervsvirksomhed, foretages af den pågældende, uanset om aktivet tilhører denne eller den med

Læs mere

Genanbringelse - anbringelse i ægtefælles ejendom - ejendom i Frankrig fraflytning og tilflytning henstand - SKM SR

Genanbringelse - anbringelse i ægtefælles ejendom - ejendom i Frankrig fraflytning og tilflytning henstand - SKM SR - 1 Genanbringelse - anbringelse i ægtefælles ejendom - ejendom i Frankrig fraflytning og tilflytning henstand - SKM2012.490.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådets bindende svar

Læs mere

Ejendomsanparter køb og videresalg avanceopgørelse Vestre Landsrets dom af 22/8 2012, jr. nr. V.L. B

Ejendomsanparter køb og videresalg avanceopgørelse Vestre Landsrets dom af 22/8 2012, jr. nr. V.L. B - 1 Ejendomsanparter køb og videresalg avanceopgørelse Vestre Landsrets dom af 22/8 2012, jr. nr. V.L. B-2129-11 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret fandt ved en dom af 22/8

Læs mere

TfS 1994, 418 Skattepligt og indgangsværdier for børsnoterede aktier - er 19/ et nyt opgørelsestidspunkt?

TfS 1994, 418 Skattepligt og indgangsværdier for børsnoterede aktier - er 19/ et nyt opgørelsestidspunkt? TfS 1994, 418 Skattepligt og indgangsværdier for børsnoterede aktier - er 19/5 1993 et nyt opgørelsestidspunkt? Af statsaut. revisor Jan Flemming Hansenadvokat Niels Schiersing Efter indførelsen af de

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 12. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 12. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 12. april 2013 Sag 183/2012 Henning Bredahl Thomsen (advokat Jakob Krogsøe) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Lars Apostoli) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Skattereformens betydning for investering i SKAGEN Global, KonTiki og Vekst

Skattereformens betydning for investering i SKAGEN Global, KonTiki og Vekst 23. juni 2009 SKAGEN AS Skattereformens betydning for investering i SKAGEN Global, KonTiki og Vekst Skattereformen (Forårspakke 2.0) er vedtaget af Folketinget den 28. maj 2009. Skattereformens ændringer

Læs mere

Forældrekøb økonomi og skat

Forældrekøb økonomi og skat Forældrekøb økonomi og skat Indhold Køb af lejlighed...3 Udlejning...3 Boligsikring...3 De unges skatteforhold...3 Forældrenes skatteforhold...4 Virksomhedsordningen...4 Kapitalafkastordningen...4 Fortjeneste

Læs mere

Skatteudvalget L 78 - Bilag 8 Offentligt

Skatteudvalget L 78 - Bilag 8 Offentligt Skatteudvalget L 78 - Bilag 8 Offentligt J.nr. 2005-511-0048 Dato: Til Folketingets Skatteudvalg L 78- Forslag til Lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven).

Læs mere

Spørgsmål 1.1: Hvilke skattemæssige konsekvenser opstår for virksomheden, de ansatte og ledsagere? Den relevante indkomstkategori

Spørgsmål 1.1: Hvilke skattemæssige konsekvenser opstår for virksomheden, de ansatte og ledsagere? Den relevante indkomstkategori 2 Opgave 1 Hans Hansen havde siden 1990 været daglig direktør i sin personligt drevne virksomhed, Bohans v/hans Hansen, som havde køb og salg af fast ejendom som erhverv. Ud over Hans Hansen var tillige

Læs mere

Beskatning af børn. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Beskatning af børn. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Beskatning af børn Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ofte fremkommer der spørgsmål om, hvilke konsekvenser, der udløses som følge af overdragelse af aktiver til børn, herunder penge. Spørgsmålene

Læs mere

Skal forældrekøb (og lighedsprincippet) afskaffes?

Skal forældrekøb (og lighedsprincippet) afskaffes? - 1 Skal forældrekøb (og lighedsprincippet) afskaffes? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Medierne har i den forløbne uge beskæftiget sig med forældrekøb. Det er herunder særligt anført, at

Læs mere

Rettevejledning F 2007

Rettevejledning F 2007 1 Rettevejledning F 2007 Opgave 1 Spørgsmål 1.1 Hobby eller selvstændig erhvervsvirksomhed Besvarelsen bør indeholde en drøftelse af, om den beskrevne aktivitet udgør hobby eller selvstændig erhvervsvirksomhed.

Læs mere

240173-**** Erling Kyed Side 1 af 5 sider Cand.merc.Aud Skatteret 24-05-2007

240173-**** Erling Kyed Side 1 af 5 sider Cand.merc.Aud Skatteret 24-05-2007 240173-**** Erling Kyed Side 1 af 5 sider Opgave 1 Opgave 1.1 I henhold til momslovens 4 skal der betales afgift(moms) af varer og ydelser der leveres mod vederlag her i landet. Dette gælder også medarbejdernes

Læs mere

Driftsomkostninger ventureselskaber management fee - SKM2012.13.HR

Driftsomkostninger ventureselskaber management fee - SKM2012.13.HR - 1 Driftsomkostninger ventureselskaber management fee - SKM2012.13.HR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret anerkendte ved en dom af 29/11 2011, jf. tidligere TfS 2010, 265 ØL, at

Læs mere

Vejledende løsning til skriftlig prøve i International skatteret

Vejledende løsning til skriftlig prøve i International skatteret Aage Michelsen Professor Juridisk Institut Handelshøjskolen, Aarhus Universitet 21. maj 2008 Vejledende løsning til skriftlig prøve i International skatteret Vintereksamen 2007/2008 1. spørgsmål Hvorledes

Læs mere

INFORMATION TIL INVESTORER I FORENINGEN FAST EJENDOM, DANSK EJENDOMSPORTEFØLJE F.M.B.A. VEDRØRENDE OMSTRUKTURERING

INFORMATION TIL INVESTORER I FORENINGEN FAST EJENDOM, DANSK EJENDOMSPORTEFØLJE F.M.B.A. VEDRØRENDE OMSTRUKTURERING INFORMATION TIL INVESTORER I FORENINGEN FAST EJENDOM, DANSK EJENDOMSPORTEFØLJE F.M.B.A. VEDRØRENDE OMSTRUKTURERING VIGTIG MEDDELELSE Denne informationsskrivelse er udarbejdet af Foreningen Fast Ejendom,

Læs mere

Forældrekøb økonomi og skat

Forældrekøb økonomi og skat Forældrekøb økonomi og skat redmark.dk Indhold Forord...2 Køb af lejlighed...3 Udlejning...3 Boligsikring...3 De unges skatteforhold...3 Forældrenes skatteforhold...4 Lejeindtægten...4 Driftsudgifter...4

Læs mere

hvor står skattemyndighederne? Siden Bitcoin-systemet blev introduceret i 2009, har det fået massiv omtale i medierne,

hvor står skattemyndighederne? Siden Bitcoin-systemet blev introduceret i 2009, har det fået massiv omtale i medierne, Siden Bitcoin-systemet blev introduceret i 2009, har det fået massiv omtale i medierne, hvor systemet både forundrer og forarger. En af grundene er, at enkeltpersoner har tjent ganske betragtelige summer

Læs mere

Beskatning af medarbejderaktier

Beskatning af medarbejderaktier Beskatning af medarbejderaktier Generelt Den 2. januar 2013 bliver de første medarbejderaktier frigivet fra båndlæggelsen og er dermed til fri disposition. Du får her en beskrivelse af de skatteregler,

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 316 Offentligt J.nr. 2011-318-0348 Dato: 28. marts 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 316 af 14. februar

Læs mere

Aktiekøbsaftale Beskatning af erstatning til køber for manglende opfyldelse af aftalen - SKM2012.108.ØLR

Aktiekøbsaftale Beskatning af erstatning til køber for manglende opfyldelse af aftalen - SKM2012.108.ØLR - 1 Aktiekøbsaftale Beskatning af erstatning til køber for manglende opfyldelse af aftalen - SKM2012.108.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 17/1 2012,

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-418-0247 Den Spørgsmål 157

Skatteministeriet J.nr. 2005-418-0247 Den Spørgsmål 157 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 157 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-418-0247 Den Spørgsmål 157 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr.157

Læs mere

Udlodningsbeskatning ved selskabs køb og videresalg til hovedaktionær til handelsværdier og uden tilvirkning

Udlodningsbeskatning ved selskabs køb og videresalg til hovedaktionær til handelsværdier og uden tilvirkning - 1 Udlodningsbeskatning ved selskabs køb og videresalg til hovedaktionær til handelsværdier og uden tilvirkning Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) SKAT har som SKM2016.633.LSR valgt at offentliggøre

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget J.nr. 2008-511-0030 Dato: 22. august 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget L 187 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kildeskatteloven og kursgevinstloven (Fraflytterbeskatning

Læs mere

Vedtaget den 28. maj 2009 Skattereform - Forårspakke 2.0 - Erhvervsbeskatning. 28. maj 2009

Vedtaget den 28. maj 2009 Skattereform - Forårspakke 2.0 - Erhvervsbeskatning. 28. maj 2009 Vedtaget den 28. maj 2009 Skattereform - Forårspakke 2.0 28. maj 2009 Kort overblik Hvad Udbytter og aktieavancer på datterselskabsaktier og koncernselskabsaktier bliver skattefrie uanset ejertid. Der

Læs mere

Medarbejderinvesteringsselskaber

Medarbejderinvesteringsselskaber - 1 Medarbejderinvesteringsselskaber Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I april 2014 blev regeringen sammen med V, DF, LA og K enige om at etablere en 3-årig forsøgsordning med de såkaldte

Læs mere

Til TDC aktionærer, der er, eller tidligere har været, ansat hos TDC

Til TDC aktionærer, der er, eller tidligere har været, ansat hos TDC Til TDC aktionærer, der er, eller tidligere har været, ansat hos TDC 6. december 2018 Selvangivelse af avance ved salg af TDC aktier i 2018 I forlængelse af, at alle TDC-aktier i forsommeren 2018 er blevet

Læs mere

F. Tidspunktet for skyldnerens påtagelse af forpligtelsen(stiftelsestidspunktet) pkt. 17-21

F. Tidspunktet for skyldnerens påtagelse af forpligtelsen(stiftelsestidspunktet) pkt. 17-21 Side 1 af 7 Meddelelse fra Skattedirektoratet nr. 327 af 13.03.1995 Emne: Mindsterentereglen Indhold: A. Indledende bemærkninger pkt. 1-4 B. Skattepligtige personer, der omfattes af reglerne pkt. 5-6 C.

Læs mere

Forældrekøb - Skattemæssig værdiansættelse ved salg til barnet m. v.

Forældrekøb - Skattemæssig værdiansættelse ved salg til barnet m. v. - 1 Forældrekøb - Skattemæssig værdiansættelse ved salg til barnet m. v. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har ved en principiel dom af 27/11 2013 truffet afgørelse om værdiansættelse

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Avanceopgørelse ved afståelse af udviklingsprojekt - ligningslovens 8 B tilsidesættelse af Juridisk Vejledning begunstigende forvaltningsakt - Skatterådets bindende svar af 24/3 2015, jr. nr. 14-1269602

Læs mere

KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG?

KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG? INDLÆG PÅ KOLDINGFJORD SUCCESSION PASSIVPOSTER - VÆRDIANSÆTTELSE Torsdag, den 16. maj 2013 v/advokat Birte Rasmussen, Aalborg KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG? 2 1 SKM 2011.406: Værdiansættelse

Læs mere

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR - 1 Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret fandt ved dom af 13. maj 2013, ref. i SKM2013.423.VLR, at der

Læs mere

Deleøkonomi om biler

Deleøkonomi om biler - 1 Deleøkonomi om biler Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) SKAT offentliggjorde den 30. juni 2016 et udkast til retningslinier om skat af indkomst fra biler i deleøkonomi. Området har stor

Læs mere

J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg

J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg J.nr. j.nr. 08-107149 Dato : 15. august 2008 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 346-355 af 17. juli 2008. (Alm. del) stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). Kristian

Læs mere

Skattereform - Aftale om forårspakke 2.0 - Erhvervsbeskatning. 2. marts 2009

Skattereform - Aftale om forårspakke 2.0 - Erhvervsbeskatning. 2. marts 2009 - Erhvervsbeskatning 2. marts 2009 Udbytter og avancer til selskaber og fonde af datterselskabsaktier og af koncernselskabsaktier Datterselskabsaktier skal formentligt forstås som aktier, hvor ejerandelen

Læs mere

Investeringsforvaltningsselskabet SEBinvest A/S - Guide til selvangivelsen 2016

Investeringsforvaltningsselskabet SEBinvest A/S - Guide til selvangivelsen 2016 Investeringsforvaltningsselskabet SEBinvest A/S - Guide til selvangivelsen 2016 Generelt om vejledningen... 3 1 Udloddende aktiebaserede afdelinger... 4 2 Udloddende obligationsbaserede afdelinger... 5

Læs mere