Klagenævnet for Udbud J.nr.: (A.F. Wehner, Tage M. Iversen Niels Henriksen) 18. marts 1999

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 176.689 (A.F. Wehner, Tage M. Iversen Niels Henriksen) 18. marts 1999"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (A.F. Wehner, Tage M. Iversen Niels Henriksen) 18. marts 1999 K E N D E L S E Better Technology Group (advokat Thomas Stampe, København) mod I/S Amagerforbrændingen (advokat Peter Gjørtler, København) Under denne, ved klageskriftet af 19. oktober 1998, for Klagenævnet indbragte sag har klageren, Better Technology Group overfor indklagede, I/S Amagerforbrændingen, i forbindelse med den i sagen den 22. januar 1999 afholdte, mundtlige forhandling nedlagte følgende påstande: 1. Klagenævnet skal fastslå, at indklagede har tilsidesat ligebehandlingsprincippet ved at have udarbejdet udbudsmaterialet i samarbejde med den anden tilbudsgiver og dermed givet denne tilbudsgiver en urimelig fortrinsstilling, at have gennemført udbudsproceduren på en sådan måde, at klageren ikke i samme omfang som den anden tilbudsgiver har haft mulighed for at forhandle med indklagede om tilbuddets endelige udformning, at have forholdt klageren væsentlige oplysninger til brug for afgivelse af tilbud uagtet, at den anden tilbudsgiver var i besiddelse af disse oplysninger,

2 at have undladt at indbyde klageren til afsluttende kontraktforhandlinger uagtet, at klageren i en skrivelse af 25. september 1998 havde anmodet herom. 2. Klagenævnet skal fastslå, at indklagede i strid med Forsyningsvirksomhedsdirektivets artikel 34, stk. 1 og 2, og EU rettens gennemsigtighedsprincip har undladt at angive de tildelingskriterier, der skulle danne grundlag for kontrakttildelingen. 3. Klagenævnet skal fastslå, at evalueringen af de indkomne tilbud ikke er sket på grundlag af forud fastlagte tildelingskriterier, men på grundlag af vilkårlige kriterier, og at indklagede derved har handlet i strid med Forsyningsvirksomhedsdirektivet. 4. Klagenævnet skal annullere indklagedes beslutning om at indgå kontrakt med Ansaldo Vølund A/S om udførelse af det ved bekendtgørelsen af 29. juni 1998 udbudte bygge og anlægsarbejde om udvidelse af forbrændingskapaciteten på indklagedes affaldsforbrændingsanlæg (ovnlinie 4). 5. Klagenævnet skal fastslå, at indklagede er afskåret fra at indgå kontrakt om ombygning af de resterende ovnlinier på indklagedes forbrændingsanlæg (ovnlinie 1 3) efter bestemmelsen i Forsyningsvirksomhedsdirektivets artikel 20, stk. 2 litra g (indgåelse af kontrakt uden forudgående udbud om udførelse af gentagelsesarbejder). 6. Klagenævnet skal fastslå, at indklagede er afskåret fra at indgå kontrakt med Ansaldo Vølund A/S om ombygning af ovnlinie 1 3. Indklagede har i det hele påstået frifindelse. 2. Klagenævnet har ved afgørelse truffet den 20. november 1998 i medfør af lov om Klagenævnet for Udbud 10, stk. 1 tillagt klagen opsættende virkning. Af sagens omstændigheder fremgår bl.a. følgende: Ved udbudsbekendtgørelse afsendt til EF Tidende den 23. juni 1998 bekendtgjorde indklagede følgende:»udbud efter forhandling i henhold til Forsyningsvirksomhedsdirektivet: 2. Aftalens art: Bygge og anlægskontrakt.

3 3. Udførelsessted: I/S Amagerforbrænding Kraftværksvej København S Danmark 4. a Ydelsernes art og omfang: Udvidelse af forbrændingskapaciteten på affaldsforbrændingsanlæg. Ydelserne omfatter forundersøgelse, tilstandsvurdering, projektering, levering, montering og afprøvning af alle anlægsdele og funktioner i forbindelse med udvidelse af forbrændingskapaciteten. Ydelsen omfatter endvidere ombygning/tilpasning af de eksisterende komponenter med henblik på forøget virkningsgrad og forbedring af visse emissionsværdier. 4. b Der kan ikke afgives bud på delleverancer. 4. c Eksisterende ovnlinier har hver en forbrændingskapacitet på 12 ton affald pr. time ved en brændværdi på 10,5 MJ/kg (2500 Kcal/kg). Forbrændingskapaciteten ønskes øget til min. 14 ton affald pr. time ved en brændværdi på 10,5 MJ/kg (2500 Kcal/kg). 6. Tekniske specifikationer vil blive fastlagt ved henvisning til europæiske specifikationer, hvor sådanne findes. 7. Om og udbygningsarbejder for ovnlinie 4 ønskes fuldført 1. marts Ydelsen omfatter endvidere gennemførelse af et afprøvningsprogram, som skal være afsluttet 1. september a. Sidste frist for modtagelse af anmodning om deltagelse er 9 juli b. Anmodning om deltagelse skal sendes til: COWI Parallelvej Lyngby Danmark 8 c. Anmodningen skal være affattet på dansk eller engelsk. 13. Allerede udvalgt som tilbudsgiver i forbindelse med den pågældende entreprise er: Ansaldo Vølund A/S Abildager Brøndby Danmark 15. Andre oplysninger: I/S Amagerforbrænding er et affaldsforbrændingsanlæg med i alt 4 ovnlinier, hver med forbrændingsrist, roterovn og dampkedler for kraftvarmeproduktion samt røgrensningsudstyr efter semitørt rensningsprincip. Demontage og montagearbejder skal udføres, mens anlægget i øvrigt holdes i drift. 3.

4 «Den her omhandlede kontrakt vedrører ombygning af ovnlinie 4. Såfremt ombygningen gennemføres med et tilfredsstillende resultat, og de fastsatte affaldsprognoser viser sig at være korrekte, påtænker ordregiver at foretage en tilsvarende ombygning af de øvrige tre ovnlinier. Ved indgåelse af en kontrakt om sådanne gentagelsesarbejder forventer ordregiver at anvende proceduren uden forudgående udbud i henhold til artikel 20, stk. 2, litra g), i Rådets direktiv 93/38. Det er oplyst, at udover klageren og virksomheden Ansaldo Vølund A/S, reflekterede en tredje virksomhed på udbudsbekendtgørelsen, men denne virksomhed frafaldt siden at afgive tilbud, og at der i tiden 6. juli 20. august 1998 mellem indklagede og repræsentanter for Ansaldo Vølund A/S afholdtes en række møder, samt at indklagede den 23. juli 1998 afholdt et møde med repræsentanter for klageren. Det fremgår af sagen, at i hvert fald indklagedes intention med disse møder var at få de to tilbageværende tilbudsgivere til at tilrettelægge deres tilbud i overensstemmelse med indklagedes behov. Der var i den forbindelse to forhold af væsentlig betydning for indklagede: I forbindelse med udvidelsen af forbrændingsanlægget skulle driftsforstyrrelser undgås, og de nye elementer skulle i et ret vidt omfang tilpasses eller i det mindste fungere sammen med allerede eksisterende anlæg, der var leveret for år tilbage af Ansaldo Vølund A/S og løbende ombygget og vedligeholdt af samme virksomhed. Af indklagedes i august 1998 udarbejdede beskrivelse af»udvidelse af forbrændingskapacitet Ovnlinie 4«fremgår bl.a.:»1 Generelt Entreprisen omfatter samtlige arbejder i forbindelse med udvidelse af forbrændingskapaciteten for ovnlinie 4 hos I/S Amagerforbrænding. Der er tale om en totalleverance med ansvar for det samlede anlægs funktion efter udbygning. Der lægges vægt på at tilbudsgiveren søger at opnå den ønskede forøgelse af forbrændingskapaciteten med mindst mulig forøgelse af røggasmængden. Dette kan medvirke til at en række delkomponenter på anlægget kan bibeholdes og dermed betyde såvel økonomiske som pladsmæssige fordele. Ved forøgelse af røggasmængden i forhold til de nuværende ca Nm 3 /h skal tilbudsgiveren eftervise at alle komponenter, kanaler m.v. på røggassiden vil være i stand til at klare den forøgede belastning. 1.1 Overordnede funktionskrav Forbrændingskapacitet Der ønskes en forbrændningskapacitet på 15 t/h ved en nedre brændværdi på 10,5 MJ/kg (2500 kcal/kg) efter udbygningen. Forbrændings- 4.

5 kapaciteten ved andre brændværdier skal fremgå af tilbudsgiverens kapacitetsdiagram. Anlægget skal efter udbygningen kunne forbrænde affald med brændværdier i intervallet 8,4 13,4 MJ/kg ( kcal/kg). Forbrændingskapaciteten skal eftervises under samtidig overholdelse af samtlige miljøkrav Miljøværdier Som minimum skal alle miljøkrav som er anført i de foreliggende udkast til kommende EU direktiv om affaldsforbrænding kunne overholdes efter udbygningen Energiudnyttelse Der ønskes en forbedret termisk virkningsgrad for ovnlinien i forhold til det eksisterende anlæg. Tilbudsgiveren skal i tilbudet oplyse anlæggets termiske virkningsgrad i de aktuelle lastområder og de tilsvarende værdier for dampproduktion efter udbygningen Forbrug Tilbudsgiveren skal i tilbudet oplyses anlæggets forbrug af: Vand vandværksvand, deionat, slaggekølevand EL Trykluft Kemikalier, herunder NH Garantiprøver Der foretages 2 fuldlastprøver af 5 timers varighed. Eftervisningen foretages af et uvildigt analyseinstitut betalt af entreprenøren og bygherren med 50% til hver. Anlæggets forbrændingskapacitet (ton affald pr. time) og virkningsgrad eftervises efter den indirekte metode i DIN Sygehusaffald Den nuværende ovn 4 er udstyret med faciliteter for indfyring af sygehusaffald, dels en herdindfyring og dels en sideindfyring. Disse faciliteter skal fuldt ud genetableres ved udbygning af forbrændingskapaciteten. I tilbudet skal der nærmere redegøres for hvorledes dette foretages. 9 Economizer Ovnlinie 4 er udstyret med intern economizer som en del af den eksisterende bankeværkskedel. I forbindelse med udbygningen skal der suppleres med en ekstern economiser konstruktion, som forventes at kunne placeres udendørs umiddelbart nord for en eksisterende luftkøler i området ved anlæggets skorsten. 5.

6 6. Economizeren skal dimensioneres for en afgangstemperatur på 180 C på røggassiden. Der gøres opmærksom på at reaktoren i røgrensningssystemet kræver en minimumstemperatur på 165 C. Economizeren skal udstyres med sodblæsning og asketransportsystem. 16 Specifikke krav Der skal være nødvendig friplads for reparations og vedligeholdsarbejder. Pladsbehov for reparationsgrej skal angives i tilbudet. Hvor det er nødvendigt for udførelse af alment vedligehold skal der være forberedt for dette ved placering af øjebolte og løftearrangementer som taljer eller lignende.«af indklagedes i samme måned udarbejdede»tilbudsdata, tekniske oplysninger«fremgår bl.a.:»1 Orientering vedrørende tilbudsdata, tekniske oplysninger Tilbudsgiver skal udfylde de efterfølgende skemaer med de anførte data for det tilbudte anlæg. De afgivne oplysninger vil indgå i den samlede tilbudsgivning. 2 Anlægsdata Nedenstående data skal oplyses og være gældende som garantidato for den ombyggede ovnlinie. Data angives for nominel last ved en affaldsbrændværdi på 10,5 MJ/kg (2500 kcal/kg). Data mærket med *) er sanktionsbehæftede. Forbrændingskapacitet (ton/h) *) (Ved 10,5 MJ/kg (2500 kcal/kg)) Rådighedstid (timer/år) *) Røggasmængden (Nm 3 /h) Termisk virkningsgrad for ovnlinien, uden *) economiser (%) Termisk virkningsgrad for ovnlinien, med *) economiser (%) Dampmængde (tons/h) Oplysninger vedr. forventet levetid for riste elementer, angivet som tidsperioden hvori der er udskiftet risteelementer svarende til 50% af den samlede mængde (år) 3 Miljødata Nedennævnte data skal oplyses og være gældende som garantidata for den ombyggede ovnlinie.

7 4 Udvaskningsværdier for slagge Nedenstående maksimale udvaskningsværdier skal oplyses og være gældende som garantidata for den ombyggede ovnlinie. 5 Forbrug Nedenstående forbrug for den ombyggede ovnlinie skal oplyses af tilbudsgiver. Forbrugene skal angives ved den garanterede nominelle forbrændingskapacitet ved 10,5 MJ/kg (2500 kcal/kg). Data mærket med *) er sanktionsbehæftede. Vandværksvand (m 3 /h) Vand, deionat (m 3 /h) Slaggekølevand (m 3 /h) Mindre eller merforbrug af el (MW) Trykluft (m 3 /h) NH 3 (kg/h) *).«I en, ligeledes i august 1998 af indklagede udarbejdet»tilbudsliste«fremgår bl.a.: 17 Optionspriser Pos Anlæg for medforbrænding af spildevandsslam DKK Udskiftning af påfyldningssystem DKK Udskiftning af resterende filterposer i posefilter type P84.PTFE, oprindelig længde DKK. 18 Optionspriser, øvrige ovnlinier Optionspriser ønskes oplyst for en udbygning svarende til kravene for ovnlinie 4. Pos Komplet ombygning af ovnline 1 DKK Komplet ombygning af ovnline 2 DKK Komplet ombygning af ovnline 3 DKK..«I et af indklagede, i august 1998 udarbejdet»bilag«hedder det bl.a.:»specielt sygehusaffald: 22. at alle papkasser og containere, indeholdende specielt sygehusaffald, påføres dato for modtagelse på I/S Amagerforbrænding, 24. at specielt sygehusaffald, ved normal drift af indfødningsfaciliteterne, forbrændes inden for 24 timer efter, at affaldet er modtaget på forbrændingsanlægget, 7.

8 25. at specielt sygehusaffald, med undtagelse af knogleholdigt biologisk affald, ved unormal drift af indfødningsfaciliteterne skal opbevares nedkølet ved højst 5 C, 26. at fraktioner spidse/skarpe genstande, smitteførende affald samt biologisk affald, der ikke indeholder humane knogler, ved normal driftssituation kun må afbrændes enten ved sideindfyring eller på herd, 27. at biologisk affald, der indeholder humane knogler, kun må forbrændes på herd, 28. at biologisk affald kun må afbrændes ved sideindfyring, såfremt det på emballagen er angivet, at fraktionen ikke indeholder humane knogler, 29. at der findes foranstaltninger, der hinder indfødning af specielt sygehusaffald ved temperaturer under 850 C i ovnrummet,.«af indklagedes i forbindelse med udarbejdelse»særlige Betingelser, SB«fremgår bl.a.:»1.2 Generel orientering I/S Amagerforbrændingen har besluttet at iværksætte en udbygning af forbrændingskapaciteten på ovnlinie 4. Den nuværende kapacitet er 12 t affald pr. time ved en brændværdi på 10,5 MJ/kg (2500 kcal/kg) og der ønskes en forbrændingskapacitet efter udbygningen på t/h ved 10,5 MJ/kg (2500 kcal/kg). Entreprisen vil være en totalleverance med ansvar for den samlede funktion af ovnlinie 4 efter udbygningen. 2 Bestemmelser i henhold til AB 92 AB 92 er vedlagt som bilag 1. AB 92 er gældende med følgende tilføjelser og ændringer: 2.1 A. Aftalegrundlaget Bygherrens udbud ad stk. 2 Der foreligger ikke detaljeret udbudsmateriale vedrørende projektet. Tilbud afgives på baggrund af de stillede funktions og kvalitetskrav, som anført i Særlige Betingelser og Beskrivelse. 3.2 Tidsplan og sanktioner Tidsplaner Arbejderne skal påbegyndes og gennemføres i overensstemmelse med den i bilag 5 viste overordnede tidsplan, hvori der er angivet hovedterminer og tidsfrister for arbejdets udførelse. I overensstemmelse med den overordnede tidsplan skal entreprenøren udarbejde arbejdsplaner i form af en aktivitetsliste med beskrivelse af de enkelte aktiviteter og rækkefølgen af disse. Beskrivelsen skal indeholde oplysning om varighed i arbejdsdage. 8.

9 9. «I tiden fra ultimo juli 1998 til den 15. september 1998 udspandt der sig en korrespondance mellem parterne vedrørende en række tekniske og til dels økonomiske spørgsmål, hvorefter der den 21. september 1998 mellem dem afholdtes et møde, der var tilsigtet som afsluttende med henblik på, at Better Technology Group kunne afgive endeligt tilbud, idet et tidligere afgivet tilbud ikke havde været konditionsmæssigt. For I/S Amagerforbrænding var det udover det foran om indpasning mv. til allerede bestående anlæg bl.a. væsentligt, at en række friarealer, bl.a. af sikkerhedsmæssige grunde kunne bevares, samt at I/S Amagerforbrænding også efter ombygningen kunne holde»stueetagen i anlægget«det»rene afsnit«fri for slagger, idet transport mv. af disse skulle forblive i underetagen,»den snavsede«sektion. Mødet den 21. september 1998 fortsattes for så vidt mod indklagedes vilje til den 22. september 1998, hvor klageren fremlagde et endeligt tilbud, som indklagede mente sig i stand til at vurdere. Den 25. september 1998 tilskrev klageren indklagede bl.a. således:»dear Sirs, We thank you for the invitation to discuss our Tender dated September 11, 1998 for the project»udvidelse af forbrændingskapacitet ovnlinie 4«. We do believe that the meeting held on September 21 and 22 were very interesting for both parties and that an open discussion has taken place both on the technical and on the commercial aspects related to the Project and to our Tender.... We know that we have entered the best proposal, for the following reasons: II. Technology: Our proposal, backed by more than 60 grate incineration references worldwide, and not less than six similar»retrofitting«projects (i.e. modernizing existing plants and increasing their capacity), ensures your access to the better technology, resulting in maximum flexibility, minimal maintenance and cost efficient operations. The complete grate (51 m 2 ), furnace, combustion air fans, air ducts, siftings collection system is entirely new and built according to the latest technological standards. The boiler, i.e. its first empty pass, the evaporation section and the entire economiser bundle are newly built (e.g. the economiser has more than 2430 m 2 of heat exchanging surface compared to the current 1330 m 2 ). This leads to an efficiency of 86.4% instead of the required 85%.

10 10. III. Commercial: We are pleased to confirm our offer, made to your representatives at he close of the meeting on Tuesday, September 22 as follows: DKK for line 4. The optional prices for lines 1 3 were confirmed to be even more attractive. We know that, given the scope of our supply and the quality of our proposal, this is the best posssible commercial proposal. It is our pleasure to confirm our invitation to you and your evaluation team to visit our»technology Center«and some of our latest references in Belgium. «I september 1998 foretog indklagedes rådgiver, Cowi, Rådgivende Ingeniører A/S en vurdering af de indkomne tilbud. Af en række konklusioner fremgår bl.a.:»1 Generelt Røggasmængden holdes stort set uændret ved nedsættelse af luftoverskudstallet i forhold til de eksisterende forhold. I tilbudet er taget forskellige forbehold med hensyn til ansvar for ovnliniens samlede funktion efter en udbygning for så vidt angår de dele af ovnlinien som ikke ændres. Nogle af disse forbehold er frafaldet under de førte forhandlinger. 2.1 Overordnede funktionskrav Forbrændingskapacitet Garanteret forbrændingskapacitet 14 t/h ved en nedre brændværdi på 10,5 MJ/kg (2500 kcal/kg) efter udbygningen. Anlægget garanteres efter udbygningen at kunne forbrænde affald med brændværdier i intervallet 8,4 13,4 MJ/kg ( kcal/kg). Under forhandlingerne blev det oplyst at anlægget vil kunne klare en forbrændingskapacitet på 15 t/h, men energioptagelsen i kedlen vil være den begrænsende faktor for forbrændingskapaciteten. På trods af den foreslåede kedelombygning vurderes det derfor at det ikke vil være muligt at opnå en kapacitet på 15 t/h samtidig med at den krævede virkningsgrad kan opfyldes Energiudnyttelse I tilbudet anføres en garanteret virkningsgrad på 82,2% målt i henhold til DIN Under forhandlingerne blev foreslået et revideret projekt bl.a. med udvidelse af economiserarealet i den eksisterende kedel og herefter kunne garanteres en virkningsgrad på 86,4% målt som forhol-

11 11. det mellem energi produceret som damp og energi i det indfyrede affald. Dette udtryk for virkningsgrad vil være 2 3% højere end målt i henhold til DIN Som nævnt andetsteds forekommer den oplyste udvidelse af economisearealet i den eksisterende kedel ikke at være realistisk. 3 Ovn 3.1 Ovnrum En ny ovnkonstruktion tilbydes. Roterovnen fjernes tillige med de eksisterende ristesektioner. Bredden af ovnen øges med ca 2,4 m i forhold til den eksisterende ovn. Under forhandling med er der tilbudt en modificeret ovnløsning, hvor ovnbredden i stedet øges med ca. 1,5 m. 3.5 Sygehusaffald I tilbudet var disse faciliteter ikke medtaget, men man foreslog etablering af en særlig ovn for sygehusaffald.. Under forhandlingerne blev der fremlagt forslag til tilpasning af de eksisterende installationer. Man ville garantere de nødvendige temperaturer for herdens funktion, men det fremgik af denne teknik ikke tidligere har været prøvet på leverandørens ovne. 4 Forbrændingsluft 4.1. primærluft Den eksisterende blæser erstattes af et antal blæsere med frekvensregulerede motorer. Der er i princippet tilbudt en blæser pr. risteafsnit, svarende til 6 stk i det reviderede projekt, der blev præsenteret under forhandlingerne. Blæserne placeres i det eksisterende blæserum med separate kanaler til hvert risteafsnit. Der må forudses pladsmæssige problemer såvel i blæserrum som i forbindelse med de mange kanaler. 8 Kedel Tilbudet indeholdt bibeholdelse af kedlen dog med tilpasning af strålingsparten til den nye ovnkonstruktion. Endvidere er tilbudt en forøgelse af fordamperarealet placeret ved udgangen af strålingsparten.. Kølede vægge i ovnrum indgår som en integreret del af kedlen som fordamperflade. Under forhandlingerne blev der præsenteret en udvidelse af eco-

12 12. nomiserarealet i den eksisterende kedel ved at placere rørene tættere i længderetningen og reducere rørdiameteren i denne sektion. Herved skulle economiserarealet kunne øges med ca. 80% eller ca 1000 m 2 ifølge det oplyste. Der må imidlertid være tale om en fejl idet en efterkontrol viser at den skitserede forøgelse af arealet kun udgår ca. 13%. Den ønskede forøgelse af virkningsgraden forventes derfor ikke at kunne opnås på denne måde. Endvidere forventes en tættere placering af rørene at kunne give problemer ved at holde kedelrørene tilstrækkeligt rene, hvilket kan betyde utilsigtede stop af anlægget for manuel rensning. 9 Economizer Der er ikke tilbudt en ekstern economiser. 15 Øvrige anlægsdele Tilbud indeholdt simpelt fundament for ureatank. Under forhandlingerne blev fremlagt et system for No x reduktion med NH 3. Krav til tankanlæg vil blive opfyldt iflg. det oplyste. Anlæg kun for ovnlinie 4. Bygningsarbejder i øvrigt inkluderet. 16 Specifikke krav Tilbudet viser en meget bred ovnkonstruktion, som ville reducere afstanden mellem ovnene betragteligt og vanskeliggøre almindelig adgang. Endvidere var pladsforholdene bag ovnens forende i flere niveauer ikke acceptable. Under forhandlingerne fremkom forslag om en smallere og fremrykket ovn, hvorved pladsforholdene forbedredes. Der vil dog fortsat kunne forventes trange pladsforhold ved arrangementer for sygehusaffald og ved trappe og gallerikonstruktioner flere steder, især nær kontrolrummet ved en fuld udbygning.«ved skrivelse af 29. september 1998 meddelte I/S Amagerforbrænding, Better Technology Group bl.a. således:»vi takker for Deres tilbud af 11. september 1998 og vores møder den 21. og 22. september 1998 vedrørende udbygning af forbrændingskapaciteten hos I/S Amagerforbrænding. Det er med stor interesse, at vi har gennemgået både Deres oprindelige tilbud og det reviderede tilbud, der blev fremlagt på mødet den 22. september 1998, og som på en række områder i højere grad imødekom kravene i udbudsmaterialet end oprindelige tilbud. Som omtalt på dette møde var vi i den situation, at vi havde en lavere tilbudspris såvel for ovnlinie 4 som for den samlede udbygning af alle

13 13. fire ovnlinier fra anden tilbudsgiver. Det forventedes derfor, at I/S Amagerforbrænding ville beslutte sig for at indgå kontrakt med denne tilbudsgiver. Efterfølgende har vi nøje gennemgået de to tilbud, og vi må konstatere, at dette ikke har ændret opfattelsen af, at den anden tilbudsgiver er fremkommet med det mest fordelagtige tilbud. I vurderingen er indgået såvel anlægs og driftøkonomi som de tekniske løsninger. I/S Amagerforbrænding agter derfor at indgå kontrakt med den anden tilbudsgiver.«den 2. oktober 1998 indgik I/S Amagerforbrænding kontrakt med Ansaldo Vølund A/S om det udbudte projekt. Der er for Klagenævnet afgivet forklaringer af Herman Sioen, Director Proposal i Better Technology Group, civilingeniør Niels Ole Bruun, Cowi Rådgivende Ingeniører A/S, samt teknisk chef hos indklagede, Finn Ørbæk. Klageren har til støtte for de nedlagte påstande bl.a. gjort gældende, at indklagede under udvælgelsesproceduren har fraveget udbudsbetingelserne, idet de endelige krav ikke er i overenstemmelse med udbudsbetingelserne. Virksomheden Ansaldo Vølund A/S havde modsat Better Technology Group ganske lang tids erfaring med og viden om indklagedes virksomhed. Der havde forud været holdt møde med repræsentanter for Ansaldo Vølund A/S. Sådanne møder blev ikke holdt med Better Technology Group, der alene fik en urimelig kort tidsfrist til at afgive tilbud. Forløbet herunder mødet i København, kan kun forstås således, at klageren og indklagede skulle forhandle et endeligt projekt på plads; denne mulighed fratog indklagede helt vilkårligt klageren. Den omstændighed, at der ikke eksisterer referater fra indklagedes møder mellem Ansaldo Vølund A/S repræsentanter indikere at disse møder har været af langt mere intens karakter end blot»orientering«. Der er alt i alt sket en diskrimination af klageren. Hertil kommer, at indklagede ved vurderingen af klagerens tilbud har indlagt hidtil ikke oplyste vurderingsnormer, hvilket er en klar tilsidesættelse af direktivet. Tildelingskriterierne er i øvrigt uklare, tilsyneladende sammenblandet med funktionskriterierne, end ikke parameteren»pris«er nævnt i tildelingskriterierne. Yderligere er der»undervejs«opstået funktionskrav, der ikke fremgår af udbudsbetingelserne. Indklagede har til støtte for påstanden om frifindelse nærmere anført, at der ikke i udbudsforholdet blev tillagt Ansaldo Vølund A/S særlige fortrin eller

14 14. givet denne virksomhed særlige muligheder. Indklagede måtte nødvendigvis hos denne virksomhed, der havde opført, vedligeholdt og til dels udbygget det bestående anlæg, indhente en lang række, nødvendige tekniske oplysninger. Klagerens oprindelige tilbud var ubestridt ikke konditionsmæssigt. Til trods herfor fik klageren ved mødet den september 1998 muligheden for at rette sit tilbud ind, så det kunne vurderes på lige fod med Ansaldo Vølund A/S. På denne baggrund er det uden mening at hævde, at indklagede har diskrimineret klageren. Tildelingskriterierne skulle samlet set være overskuelige og præcise. Den vurdering, indklagedes konsulent har foretaget, er lige så lidt som tildelingskriterierne»tilpasset«til Ansaldo Vølund A/S. På væsentlige punkter, bl.a. garanti og bod for forsinkelser, utilstrækkelig kapacitet m.v. ville klageren ganske enkelt ikke acceptere de ved udbudet fastsatte vilkår. Klagenævnet udtaler: Foreløbigt bemærkes, at de af indklagede udarbejdede tildelingskriterier i et vist omfang kan opfattes som tillige vedrørende funktionskrav. Klagenævnet finder således, at tildelingskriterierne burde være klarere præciseret end sket, men Klagenævnet finder ikke, at der heri er grundlag for at ophæve det skete udbud eller overfor indklagede træffe anden foranstaltning. Der har af indklagede hos Ansaldo Vølund A/S forud for udbudet været indhentet oplysning om anlægget, men der foreligger ikke for Klagenævnet grundlag for at antage, at der herved er sket forskelsbehandling af klageren og Ansaldo Vølund A/S ved indklagedes vurdering af de to tilbud. Det fremgår af sagen, at indklagede i tiden fra den 23. juli 1998 og frem til fristen for aflevering af tilbud gav klageren mulighed for både ved besøg på anlægget og ved kontakt til medarbejdere på dette at skaffe sig sådanne supplerende oplysninger om anlæggets opbygning og funktion, klageren måtte finde fornødne udover det, der fremgik af de foreliggende udbudsbetingelser. Disse muligheder ses klageren ikke eller i hvert fald kun i begrænset omfang at have udnyttet, og klagerens oprindelige tilbud blev, hvilket er ubestridt, ikke konditionsmæssigt. Den omstændighed, at indklagede tillod klageren at omarbejde tilbudet, således at dette ligeværdigt kunne vurderes sammen med Ansaldo Vølund

15 A/S s tilbud kan ikke føre til, at indklagede er forpligtet til herudover at forsætte forhandlingerne med klageren. 15. Klagenævnet finder ikke grundlag for allerede på det foreliggende grundlag at fastslå, at indklagede er afskåret fra at indgå kontrakt om ombygning af de resterende ovnlinier (påstand nr. 5). For så vidt angår klagerens påstand om, at Klagenævnet skal fastslå, at indklagede er afskåret fra at indgå kontrakt med Ansaldo Vølund A/S om ombygning af ovnlinie 1 3 (påstand nr. 6) bemærkes, at dette spørgsmål ikke henhører under Klagenævnets kompetence. Herefter, og da det af klageren i øvrigt anførte ikke kan føre til andet resultat, tages ingen del af klagen til følge. Herefter bestemmes: Indklagede, I/S Amagerforbrænding frifindes for de af klageren, Better Technology Group overfor indklagede nedlagte påstande. Klagegebyret tilbagebetales ikke. A.F. Wehner Genpartens rigtighed bekræftes. Joan Bach kontorfuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 K E N D E L S E Alfa Laval Nordic A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Odense Vandselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 K E N D E L S E CLS Communication A/S (selv) mod Miljøstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 K E N D E L S E Damm Cellular Systems A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Økonomistyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 K E N D E L S E Yding A/S (advokat Janus Skak Olufsen, Viborg) mod Viborg Kommune. (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 K E N D E L S E Coloplast Danmark A/S (advokat Malene Lystoft Zabel, København) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002 K E N D E L S E Vindtek Ventilation ved Bjarne Munksgaard (advokat Keld Frederiksen, Vinderup) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726 (Kirsten Thorup, Kirsten Thøgersen) 29. oktober 2013 K E N D E L S E Vand og Teknik A/S (advokat Ole Møller Jespersen, Horsens) mod Ringkøbing-Skjern Vand A/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017900 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Anette Jacobsen) 11. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017900 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Anette Jacobsen) 11. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017900 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Anette Jacobsen) 11. februar 2009 K E N D E L S E Uggerly Installation A/S (advokat Per Nielsen, Aalborg) mod Aalborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 K E N D E L S E Køge Taxa mod Køge Kommune (advokat Povl Nick Bronstein, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Århus Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 1. maj 2003

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) 14. februar 2008 K E N D E L S E Jysk Erhvervsbeklædning ApS (advokat Mogens Pahl Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 98 158.615 (H.P. Rosenmeier, Tage M. Iversen, Viggo Olesen) 28. maj 1999 K E N D E L S E L.R. Service ApS (selv) mod Bramsnæs Kommune (selv) Under denne sag har klageren, L.R.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013739 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Vibeke Steenberg) 23. november 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013739 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Vibeke Steenberg) 23. november 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013739 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Vibeke Steenberg) 23. november 2007 K E N D E L S E Sejlstrup Entreprenørforretning A/S (advokat Torben Korsager, Århus) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-179.957 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 K E N D E L S E Dansk Transport og Logistik (selv) mod Nykøbing Falster Kommune (advokat Klaus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010 K E N D E L S E Roslev Turist ved John Madsen (selv) mod Skive Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Ringkjøbing Amt (advokat Erik Hørlyck, Århus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 K E N D E L S E Maja Consulting smba (selv) mod VisitNordsjælland F.M.B.A (advokat Torkil Høg, København) Klageren

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020359 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Vibeke Stenberg) 5. marts 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020359 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Vibeke Stenberg) 5. marts 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020359 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Vibeke Stenberg) 5. marts 2010 K E N D E L S E Gorm Hansen og Søn A/S (advokat Morten Winsløv, Greve) mod 1. Ejendomsselskabet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 K E N D E L S E Arriva Danmark A/S (advokat Esben Kjær, København) mod Hovedstadsområdets Trafikselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-82.138 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 11. august 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-82.138 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 11. august 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-82.138 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 11. august 2003 K E N D E L S E Kruse & Mørk A/S (advokat Erik Braad, Fjerritslev) mod Jetsmark Energiværk A.m.b.a.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-176.928 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Thomas Jensen) 1. november 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-176.928 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Thomas Jensen) 1. november 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-176.928 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Thomas Jensen) 1. november 2002 K E N D E L S E JN-Entreprise ApS (selv) mod Boligforeningen Lolland (advokat Louis Beck Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009 K E N D E L S E NCC Construction Danmark A/S (advokat Holger Schöer, Århus) mod Billund Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2011-0024562 (Nikolaj Aarø-Hansen, Pernille Hollerup, Michael Jacobsen) 1. november 2011 K E N D E L S E Jorton A/S (advokat Kristian Skovgård Larsen, Aarhus) mod Sønderborg

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003 K E N D E L S E KK-Ventilation A/S (selv) mod Vejle Amt (advokat Mads Danielsen, Vejle) Den 31.

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter LBK nr 1410 af 07/12/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0002 Senere

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-155.553 (Carsten Haubek, Marianne K. Larsen, Wayne Jensen) 8. november 2000 K E N D E L S E H. Friedmann og Søn A/S (advokat René Offersen, København) mod Forskningsministeriet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct. Jørgen

Læs mere

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN I/S Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Ordregiver... 2 3. Kontraktperiode... 3 4. Udbudsform og forhandlingsforløb...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004 K E N D E L S E J. A. Mortensen Inventar og Bygning A/S (advokat Peter Stig Jakobsen og advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023326 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 K E N D E L S E V. Løwener A/S (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Anders Birkelund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 K E N D E L S E Krüger A/S (advokat John Adamsen, Surrey, England) mod Sorø Vand A/S (advokat Martin

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas A/S (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

DK-Odense: Byggearbejde: lejligheder 2012/S 51-082714. Udbudsbekendtgørelse. Bygge- og anlægsarbejder

DK-Odense: Byggearbejde: lejligheder 2012/S 51-082714. Udbudsbekendtgørelse. Bygge- og anlægsarbejder 1/6 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:82714-2012:text:da:html DK-Odense: Byggearbejde: lejligheder 2012/S 51-082714 Udbudsbekendtgørelse Bygge- og anlægsarbejder

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 K E N D E L S E Brunata A/S (advokat Asger Heine Jensen, København) mod 1. Aalborg Boligselskab af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 K E N D E L S E Kongsvang Rengøringsservice A/S (advokat Per Q. Ovesen, Århus) mod Retten i

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013 K E N D E L S E LiteCom A/S og Thomas Kristensen ApS (advokat Peter Lund Meyer, København) mod Danmarks Radio

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 K E N D E L S E Berendsen Textil Service A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Frederikssund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 K E N D E L S E Joca A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Rødovre Kommune (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032948 (N. Feilberg Jørgensen, Lene Ravnholt) 7. februar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032948 (N. Feilberg Jørgensen, Lene Ravnholt) 7. februar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032948 (N. Feilberg Jørgensen, Lene Ravnholt) 7. februar 2013 K E N D E L S E Uniteam A/S (selv) mod Forsvarets Materieltjeneste (Kammeradvokaten ved advokat Rasmus Holm

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune

Læs mere

Januar 2016. Fjernvarme Fyn. Halmudbud til Fynsværkets blok 8. Udbudsbetingelser. S i d e 1 6

Januar 2016. Fjernvarme Fyn. Halmudbud til Fynsværkets blok 8. Udbudsbetingelser. S i d e 1 6 Januar 2016 Fjernvarme Fyn Halmudbud til Fynsværkets blok 8 Udbudsbetingelser S i d e 1 6 1. Indledning... 3 2. Generelle oplysninger... 3 2.1 Køber... 3 2.2 Udbudsform... 4 2.3 Kontraktform... 4 2.4 Tidsplan...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 K E N D E L S E WelMed Scanbio ApS (advokat Steen Hellmann, København) mod Gentofte Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde)

Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde) Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde) J.nr.: 2014-0037797 /2014-7611 9. oktober 2014 K E N D E L S E ATKI A/S (advokat Anders Nørgaard Jensen, København) mod Rigspolitiet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0021285 (Katja Høegh, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 13.juli 2010 K E N D E L S E Abena A/S og VTK A/S (advokat Claus Guldager, Aabenraa) mod Københavns Universitet (selv)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4337 (Mette Langborg, Michael Ellehauge) 15. juni 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4337 (Mette Langborg, Michael Ellehauge) 15. juni 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-4337 (Mette Langborg, Michael Ellehauge) 15. juni 2016 K E N D E L S E Danske Færger A/S (advokat Erik Kjær-Hansen, København) mod Transport- og Bygningsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Offentligt udbud. Levering af vejbelysningsarmaturer Udbudsbetingelser

Offentligt udbud. Levering af vejbelysningsarmaturer Udbudsbetingelser Offentligt udbud Levering af vejbelysningsarmaturer Udbudsbetingelser Juni 2015 Viborg Kommune Levering af vejbelysnings armaturer INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 BESTEMMELSER OM UDBUD OG

Læs mere

Sagsnr. 23090 NOTAT OM RANDERS KOMMUNES UDTRÆDEN AF I/S FÆLLES FORBRÆNDINGEN OG UDBUDSRETLIGE KONSEKVENSER HERAF

Sagsnr. 23090 NOTAT OM RANDERS KOMMUNES UDTRÆDEN AF I/S FÆLLES FORBRÆNDINGEN OG UDBUDSRETLIGE KONSEKVENSER HERAF Sagsnr. 23090 NOTAT OM RANDERS KOMMUNES UDTRÆDEN AF I/S FÆLLES FORBRÆNDINGEN OG UDBUDSRETLIGE KONSEKVENSER HERAF INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Problemstillingen... 3 Ad A Randers Kommune udtræder af I/S Fælles

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011 K E N D E L S E GC Rieber Salt A/S (advokat Jesper Altamirano, Odense) mod Aalborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 /2005-0002357 (H.P. Rosenmeier, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 23. februar 2006 K E N D E L S E Hoffmann A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Skjern Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 K E N D E L S E Clavis Sprog og Kompetence (selv) mod Hvidovre Kommune (Kammeradvokaten ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E Dansk Industri (advokat Jens Auken) mod Kolding Kommune (advokat Jon Stokholm) Denne sag er

Læs mere

Udbudsbetingelser September 2014

Udbudsbetingelser September 2014 Svend Bjerregaard Advokat sbj@holst-law.com T +45 8934 1159 J.nr. 040704-0003 SBJ/MGL Udbudsbetingelser September 2014 Holst, Advokater Advokatpartnerselskab Hans Broges Gade 2 DK-8100 Aarhus C T, +45

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-5.298 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Thomas Jensen) 12. august 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-5.298 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Thomas Jensen) 12. august 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-5.298 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Thomas Jensen) 12. august 2002 K E N D E L S E Milana A/S (selv) mod Vestsjællands Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 7. september

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 K E N D E L S E Rengøringsgrossisten ved Erik Mortensen (advokat H.P.Grønborg-Pedersen, Skive)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-9778 (Poul Holm) 3. oktober 2016 K E N D E L S E (sagsomkostninger) Henrik Tofteng A/S (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) mod Københavns Universitet (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016028 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 K E N D E L S E Informi GIS A/S (advokat Vagn Blindkilde, København) mod Kulturarvsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 K E N D E L S E Vognmandsforretningen Ordrupgaard af 2009 SMBA (selv) mod Vejdirektoratet. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2009-0020087 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 12. januar 2010 K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2009-0020087 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 12. januar 2010 K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud J.nr. 2009-0020087 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 12. januar 2010 K E N D E L S E Børge Jakobsen & Søn A/S (advokat Martin Rømer, Ringsted) mod Sorø Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 (H.P. Rosenmeier, Lykstoft Larsen, Viggo Olesen) 18. september 1998 K E N D E L S E Foreningen af Rådgivende Ingeniører (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Charlotte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen og Vibeke Steenberg) 8. juni 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen og Vibeke Steenberg) 8. juni 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen og Vibeke Steenberg) 8. juni 2010 K E N D E L S E O K Entreprise A/S (advokat Erik Dreyer, Tønder) mod Tønder Forsyning A/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-213.807 (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) 22. marts 2002 K E N D E L S E Johs. Sørensen & Sønner Århus A/S (advokat Lars Grøngaard, Århus) mod Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 MT Højgaard A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod K E N D E L S E 1. Slots- og Ejendomsstyrelsen 2. Helsingør

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 K E N D E L S E Rengoering.com A/S (advokat Jesper Køppen Mieritz, Køge) mod Ringsted Kommune (cand. merc. jur. Peter Dann Jørgensen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod 12-by Gruppens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 23. august 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 23. august 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005462 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 23. august 2006 K E N D E L S E Hedeselskabet Miljø og Energi A/S (advokat Lone Møller, Århus mod Sønderjyllands

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 K E N D E L S E Konsortiet Rindum Skole (advokat Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-37.538 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Gorm K. Elikofer) 2. september 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-37.538 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Gorm K. Elikofer) 2. september 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-37.538 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen, Gorm K. Elikofer) 2. september 2004 K E N D E L S E BN Produkter Danmark A/S (advokat Poul Mortensen, Vejle) mod Odense Renovationsselskab

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed...

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed... UDBUDSBETINGELSER Indhold 1. Indledning... 2 2. Udbuddets formål... 2 3. Ordregivende myndighed... 2 3.1. Afdeling og kontaktperson... 2 4. Udbudsmateriale... 3 5. Fortrolighed... 4 6. Tidsplan... 4 7.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum, København) mod Region Syddanmark (Kammeradvokaten v/advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018500 (Kirsten Thorup, Gorm Elikofer, Niels Henriksen) 22. april 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018500 (Kirsten Thorup, Gorm Elikofer, Niels Henriksen) 22. april 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018500 (Kirsten Thorup, Gorm Elikofer, Niels Henriksen) 22. april 2009 K E N D E L S E Entreprenørfirmaet Harry Andersen & Søn A/S (advokat René Offersen ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 K E N D E L S E Murerfirmaet Bent Klausen ApS (advokat Peter Zacher Sørensen, Grenaa) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 K E N D E L S E Sammenslutningen af Glatførebekæmpende Vognmænd i Nordjyllands Amt ApS (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022898 (Søren Holm Serup, Niels Sørensen, Thomas Grønkjær) 15. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022898 (Søren Holm Serup, Niels Sørensen, Thomas Grønkjær) 15. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022898 (Søren Holm Serup, Niels Sørensen, Thomas Grønkjær) 15. november 2011 K E N D E L S E W. Lynggaard Petersen A/S (advokat Jesper Petersen Bach, Århus) mod Den Selvejende

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks UDBUDSBETINGELSER for Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks 1. Den ordregivende myndighed Den ordregivende myndighed er:

Læs mere

Bygge og anlæg - 231663-2014

Bygge og anlæg - 231663-2014 1 af 6 09-07-2014 08:52 Bygge og anlæg - 231663-2014 09/07/2014 S129 Medlemsstater - Bygge og anlæg - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling I.II.III.IV.VI. Danmark-Helsingør: Energimålere Direktiv

Læs mere

DK-Viborg: Bygge- og anlægsarbejder 2011/S 104-170311 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Bygge- og anlægsarbejde

DK-Viborg: Bygge- og anlægsarbejder 2011/S 104-170311 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Bygge- og anlægsarbejde 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:170311-2011:text:da:html DK-Viborg: Bygge- og anlægsarbejder 2011/S 104-170311 UDBUDSBEKENDTGØRELSE Bygge- og anlægsarbejde

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Medlemsstater - Bygge og anlæg - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling. DK-Fredericia: Strømforsyningsinstallationer 2011/S 164-271578

Medlemsstater - Bygge og anlæg - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling. DK-Fredericia: Strømforsyningsinstallationer 2011/S 164-271578 1/6 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:271578-2011:text:da:html DK-Fredericia: Strømforsyningsinstallationer 2011/S 164-271578 UDBUDSBEKENDTGØRELSE - FORSYNINGSVIRKSOMHED

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 K E N D E L S E C.C. Brun Entreprise A/S (advokat Henning Biil, København) mod A/S Storebælt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026813 (Poul Holm) 13. september 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026813 (Poul Holm) 13. september 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026813 (Poul Holm) 13. september 2012 K E N D E L S E Kardex Danmark AB (advokat Jens Peter Henriksen, Odense) mod Region Syddanmark, (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Silkeborg Varme A/S. Distributionsnet Funder Bakke.

Silkeborg Varme A/S. Distributionsnet Funder Bakke. Silkeborg Varme A/S. Distributionsnet Funder Bakke. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/41711582.aspx Ekstern udbuds ID 366780-2013 Udbudstype Udbud Dokumenttype Udbudsbekendtgørelse Udbudsprocedure

Læs mere

Parykker til kræftpatienter.

Parykker til kræftpatienter. Parykker til kræftpatienter. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/41813900.aspx Ekstern udbuds ID 373778-2013 Udbudstype Udbud Dokumenttype Udbudsbekendtgørelse Udbudsprocedure Offentligt

Læs mere