Protokol for genetisk bestemmelse af ABO blodtyper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Protokol for genetisk bestemmelse af ABO blodtyper"

Transkript

1 Page1 Udarbejdet i samarbejde mellem: Kåre Lehmann, Annabeth Høgh Petersen, Anne Rusborg Nygaard og Jørn M. Clausen

2 Page2 VIGTIGT: SKIFT PIPETTE SPIDSER/TIPS EFTER HVER GANG!! Så undgår du at forurene dine prøver og de forskellige reagenser :-) God fornøjelse

3 Page3 OBS: Lærernote om risikoen for, at eleverne finder ud af, at blodtypegenetikken ikke passer sammen med forældrenes. Da der jo altid vil være en lille sandsynlighed for, at en elevs forældre ikke er elevens rigtige forældre, er dette forsøg en lille smule prekært, da man kan komme til at stå i den situation, at man som lærer skal forklare, hvorfor genetikken ikke passer sammen. Ganske vist er det kun eleverne, der testes og ikke forældrene, men hvis eleven kender forældrenes blodtyper eller i løbet af forsøgsperioden beder forældrene om disse, kan man det være at genetikke ikke passer sammen. Derfor er det vigtigt at gøre sig overvejelser om dette før øvelsen. Det svarer dog næsten til de overvejelser, som læreren skal gøre ved brug af ELDON kort, men disse kort er ikke godkendt til klinisk brug og man kan altid begrunde uforenelighed med kortenes usikkerhed. Der er selvfølgelig også usikkerhed ved denne metode, men under alle omstændigheder kan det være fornuftigt at lade eleverne kende denne problemstilling forud og evt. kun lade de elever, der vil deltage frivilligt udføre testen.

4 Page4 A) Oprensning af genomisk DNA (DeoxyriboNucleicAcid) (Denne del tager ca. 3 timer) Oprensningen forudsætter elevernes fortrolighed med at anvende Mikropipetter Centrifuge Podepind -og at de forstår princippet i proceduren. Oprensningen tager ca. 3 timer. Den kan ikke opdeles, men kombineres med at eleverne støber agarose gelerne, så de er klar til brug eller at der undervises i laboratoriet i den time, hvor inkuberingen finder sted. 1. Høst celler fra mundhulen med en steril vatpind ved at gnide vatpinden mod indersiden af kinden. Se figur Klip træpinden over ved bomuldskanten og kom træpind med bomuld i et 2 ml rør. Skriv jeres gruppe nummer på røret. Sakse rengøres mest effektivt for DNA-rester ved neddypning i 0,5M NaOH (alkalisk hydrolyse), og efterfølgende afskylning og afspritning. Dette foretages af læreren. Skal eleverne gøre det selv, bruges sæbevand og afspritning. Figur 1 Udtagning af prøve og afklipning i mikrocentrifugerør. Til oprensning af genomisk DNA anvendes QIAamp DNA Investigator Kit Det er vigtigt at eleverne mærker deres rør, så ombytning i centrifugerne undgås! 3. Tilsæt 400 µl Buffer ATL og 20 µl proteinase K til hvert rør med prøve.

5 Page5 Buffer ATL nedbryder (lyserer) cellemembraner og kernemembraner, da det indeholder natriumdodecylsulfat, der er et sæbestof. Dette frigør DNAet. Proteinase K, er et proteinspaltende enzym, der fordøjer DNA-nedbrydende proteiner, således DNAet ikke bliver nedbrudt. ATL- og AL-bufferne kan danne bundfald. Dette kan opløses i varmt vandbad. 4. Vortex prøven i 10 sekunder. 5. Inkuber prøven ved 56 C i 60 min. Vortex prøven i 10 sekunder hvert 10. min under inkuberingen. 6. Efter endt inkubering centrifuges prøven kort. 7. Tilsæt 400 µl Buffer AL og vortex prøven i 15 sekunder og centrifuger prøven kort. Buffer AL indeholder guanidinhydrochlorid, der er et salt, der ødelægger proteinerne, og herved beskytter DNAet imod at blive nedbrudt. 8. Inkuber prøven ved 70 C i 10 min. Vortex prøven i 10 sekunder hvert 3. min under inkuberingen. (Imens prøven inkuberer kan man med fordel støbe gelerne under punkt B). Figur 2 Oprensningens hovedtrin.

6 Page6 9. Efter endt inkubering centrifuges prøven kort. 10. Tilsæt 200 µl 100 % ethanol og vortex prøven i 15 sekunder. Centrifuger kort. DNAet vil udfælde ved tilsætningen af ethanol. 11. Overfør lysatet (væsken) til en QIAamp MinElute kolonne. Centrifuger ved 8000 rpm i 1 min. Dna et fra prøven vil nu bindes til membranen, som sidder i kolonnen. Efter centrifugeringen overføres kolonnen til et nyt opsamlingsrør. Det gl. opsamlingsrør smides ud. 12. Tilsæt 500 µl Buffer AW1 til kolonnen. Centrifuger ved 8000 rpm i 1 min. (Det bundne dna vaskes rent for andre stoffer). Herefter overføres kolonnen til et rent opsamlingsrør. Det gl. opsamlingsrør smides ud. Buffer AW1 indeholder også et guadinium salt samt ethanol. 13. Tilsæt 700 µl Buffer AW2. Centrifuger ved 8000 rpm i 1 min. (Endnu en vask af det bundne dna). Herefter overføres kolonnen til et rent opsamlingsrør. Det gl. opsamlingsrør smides ud. 14. Tilsæt 700 µl 100 % ethanol. Centrifuger ved 8000 rpm i 1 min. (Sidste vask af det bundne dna!)herefter overføres kolonnen til et rent opsamlingsrør. Det gl. opsamlingsrør smides ud. DNA fælder ikke ud i opløsningen, da ethanol-koncentrationen kun er 30% 15. Centrifuger ved rpm i 3 min (gøres for at trække al ethanolen ud af membranen, så den lettere tørrer) 16. Overfør kolonnen til et 1,5 ml eppendorf rør og inkuber minimum 10 min. ved stuetemperatur eller 3 min. ved 56 C. (Tørring af membranen) Det gl. opsamlingsrør smides ud. 17. Tilsæt 30 µl Buffer ATE til kolonnen og inkuber i 5 min. ved stuetemperatur. Det bundne dna genopløses nu. 18. Centrifuger ved rpm i 1 min. Dna et befinder sig nu i væsken igen. 19. Gentag trin 17 og 18 for at sikre, at mest mulig dna bliver elueret.

7 Page7 Figur 3 Mikrosøjle og opsamlingsrør 20. Mikrocentrifugerøret indeholder nu DNA-prøven. Kolonnen smides ud. DNA-prøverne kan nu benyttes til agarose-gelelektroforese under punkt B). STOP-PUNKT! Hvis I arbejder videre næste dag kan i opbevare DNA prøverne ved 4⁰C ellers skal I fryse prøverne ned ved -20⁰C. B) Gelelektroforese af oprenset genomisk DNA. B1: Støbning af en 1 % agarose gel (nok til 3 stk.) Hvis der går mere end 1 uge mellem I skal bruge DNA-gelen og PCR-gelerne, er det bedst i støber gelerne ad 2 omgange. Hvis I gør det, husk da at korrigere mængden af agarose og buffer. 1. Rengør 3 gelkar og tilhørende kamme i 70 % ethanol. 2. Spænd gelbakkerne fast i de medfølgende klemmer, så de tætnes i begge ender. Se figur 4. Figur 4 Støbeklemme til gelbakker.

8 Page8 3. Tag en 250 ml bluecap flaske og vej 1,5 g agarose af i flasken. 4. Tilsæt 140 ml 1xTAE buffer til bluecap flasken, læg en omrører-magnet i og sæt låget løst på. 5. Sæt flasken med agarose-opløsningen på varmepladen og varm til kogepunktet under omrøring. Se figur 5. Opløsningen skal koge et par minutter før al agarosen er opløst. Hvis jeres laboratorie har en mikroovn kan denne anvendes i stedet for varmepladen. Figur 5 Varmeplade med bluecap til smeltning af agarosen. 6. Check at opløsningen er helt klar (intet uopløst agarose må være tilbage). 7. Tag omrører-magneten op. (Gøres bedst med en magnet-henter og pas på den meget varme opløsning!) 8. Tag nitrilhandsker på. 9. Tilsæt 10 ml 1xTAE+EtBr opløsning til de 140 ml opløst agarose, og bland ved at svinge flasken rundt nogle gange. Sikkerhed: EtBr (Ethidium bromid) anvendes til farvning af DNA og fluorescerer i UV lys. Ethidiumbromid er stærkt mutagen, men bruges i denne øvelse i så lav koncentration, at der ikke er nogen sikkerhedsforanstaltninger ud over brug af nitrilhandsker. Husk at bruge handsker (nitrilhandsker, de er blå) ved håndteringen af EtBr, da det er mutagen! UV-lys er skadeligt for øjnene. Derfor skal man normalt bruge beskyttelsesbriller ved brug af transilluminatorer, men den her anvendte model er afskærmet og kan ikke ved normalt brug forårsage skade.

9 Page9 10. Lad gelopløsningen køle af i 5 min. 11. Hæld blandingen op i gelkarrene (ca ml per gel). Undgå luftbobler. Kom kammen i toppen af gelen. Lad gelen størkne. (20-30 min). Hvis I ikke bruger al agarose-opløsning til at støbe geler med, kan resten hældes i en pose, som smides i skrald når det er størknet. Husk at skylle flasken ren med vand mens den er varm. 12. De geler, som ikke skal bruges samme dag, kan gemmes i en plasticpose i køleskabet i op til 1 uge. B2: Gelelektroforese 1. Brug Nitrilhandsker ved håndteringen af gelen. 2. Løsn støbeforms-klemmen, tag kammen op af gelen og kom gelkaret over i et elektroforesekar. Brøndene fra kammen skal vende mod den negative pol i elektroforesekaret, og bunden af gelen skal vende mod den positive pol i elektroforesekaret. DNAet er negativladet og vil derfor vandre mod den positive pol. 3. Hæld 1xTAE Buffer i elektroforesekarret, så brøndene og gelen er dækket med bufferen. 4. Bland 2 µl DNA loading buffer med 10 µl oprenset DNA prøve i et nyt eppendorfrør. Husk at mærke det korrekt. Et nyt eppendorfrør for hver prøve. 5. Tilsæt 3 µl 1 kb DNA markør til den første brønd. 6. Tilsæt 10 µl af blandingen fra pkt.4 til den næste brønd osv. Der er plads til i 14 prøver/gel. 7. Når DNA markøren og alle prøverne er tilsat gelen sættes gelelektroforese-låget på. 8. Tilslut strømforsyningen til gelelektroforesekaret. VIGTIGT: Husk at sætte rødt stik i rødt hul og sort stik i sort hul i strømforsyningen. 9. Strømforsyningen indstilles på 90 V i 45 min. 10. Tryk start (RUN). Når strømmen er tilsluttet elektroforesekarret er der risiko for stød. Eleverne må derfor kun arbejde med opstillingen, hvis udstyret er godkendt til dette. Det vil gælde de medfølgende elektroforesekar.

10 Page Læg gelen på en UV-bakken (se figur 6)og tag et billede (anvend den medfølgende Geldoc) Figur 6 UV-tray til Gel Doc'en med gel på. 12. Gel Doc en anvendes på følgende måde: a) Tilslut Gel Doc en til den medfølgende labtop med USB-kablet. b) Tænd for strømforsyningen til Gel Doc en. c) Start PC en. d) Start Image Lab softwaren på skrivebordet på labtoppen e) Sæt UV-bakken med gelen ind i Gel Doc ens dør. Sørg for at magneterne griber bakken. f) Luk døren. g) Klik på den store grønne knap forrest på Gel Doc en. h) Gel Doc en detekterer og analyserer nu bakkens indhold med et forvalgt program. i) For at gemme billedet: klik på FILE og derefter SAVE AS og giv filen et navn inden du klikker på GEM. j) UV-bakken skal gøres ren med mild sæbevand eller milde opløsningsmidler som eks. den medfølgende 70 % Ethanolopløsning (Den tåler IKKE opvaskemaskine). Tør den til sidst af med fnugfrit papir. Støvpartikler fra papir vil kunne ses som lysende partikler på UV billederne. 13. Tolkning af agarosegelen. I de oprensede prøver kan der være genomisk DNA, RNA og protein. Det genomiske DNA spaltes let i mindre molekyler, hvis det håndteres hårdt under oprensningen, fx når man

11 Page11 ryster eller vortex er. Derfor vil mindre fragmenter vise sig som en hale efter båndet. Længere nede kan der forekomme bånd som skyldes bestemte molekyler fx ribosomalt RNA eller proteiner. Markørerne i de to bånd i siderne angiver bestemte længder af DNA. Afstanden mellem hvert bånd ses til højre i figur 7. En 1% agarose gel kan ikke separere DNA fragmenter større end 5000 bp specielt godt. Derfor vil det genomiske DNA ligge som et kompakt bånd over bp markøren, ca. omkring kb. Det humane genom består af ca. 3 millioner bp. Er det spaltet meget, vil båndet vise sig længere nede på gelen. rrna vil vise sig som 800 og kb-bånd. Hvis oprensningen er lykkedes, vil rrna båndene ikke vise sig, se figur 9. Ethidiumbromid binder sig til DNA. Når gelen belyses med uv-lys, vil DNA derfor vise sig som lysende bånd. Båndenes placering på gelen fortæller, hvor store DNAfragmenterne er. Lange molekyler vandrer langsommere gennem gelmaterialet fordi de tilbageholdes af gelens struktur, mens små molekyler vandrer længere. Derfor vil mindre DNA-fragmenter vise sig som en hale. Hvis oprensningen er lykkedes, vil man derfor kunne se et tydeligt bånd øverst, evt. med en hale. Figur 7: 1% agarosegel hvor der er loaded 7 oprensede genomiske DNA prøver på. I brønd 1 og 9 er der loaded 2 µl 1 kb DNA markør (Fermentas). Øverst i de 7 brønde med prøver ses et tydelig bånd, der indikerer, at der er intakt genomisk DNA i prøven. Det ses også at koncentrationerne i prøve 1-4 er betydelig højere i prøve 5-7. Hvis båndene ikke viser noget DNA overhovedet, vil man vælge ikke at lave PCR reaktioner med disse DNA prøver, da de ikke er oprenset tilstrækkeligt til, at der er nok rent genomisk DNA.

12 Page12 C) Polymerase Chain Reaction (PCR) med AB0 gene specifikke primere 1. Start med at tænde PCR maskinen og anvend følgende program. PCR-maskinen er allerede programmeret med dette program. Det hedder BIOTEK-1 og kan findes under de gemte protokoller (saved procotols) under MAIN. Vælg dette program og tryk RUN, når alle PCR rør med prøver er sat i maskinen. Temperatur Tid Cyklusser 95⁰C 11 min 1 95⁰C 30 sec 60⁰C 30 sec 35 72⁰C 1 min 72⁰C 5 min 1 10⁰C Pause For høj koncentration af template-dna i en PCR-reaktion kan give uspecifik binding af primerne. Man kan koncentrationsbestemme DNA spektrofotometrisk, men ældre udstyr kræver tit et alt for stort volumen end hvad vi har elueret. På baggrund af tidligere erfaring med forsøget anbefaler vi derfor: At fortynde de 50 µl eluat, der er tilbage efter elektroforesen 250x. (dvs 4µl eluat µl DNA-vand) Gør 2 PCR rør pr. prøve klar. Skriv på låget så du kan kende forskel på dine prøver. Grp. 1 navngiver sine rør: 1a og 1b Grp. 2 navngiver sine rør: 2a og 2b Osv. Tallet indikeret gruppens nummer, og bogstavet indikerer, hvilket primer mix der er anvendt (se nedenfor). 1. Sæt PCR rørerne på is. 2. Tilsæt 20 µl genomisk DNA (fortyndet 250x) til hvert rør.

13 Page13 3. Tilsæt 5 µl Exon6 primer mix (10 µm) til rør a 4. Tilsæt 5 µl Exon7 primer mix (10 µm) til rør b MEGET VIGTIGT: Skift pipette spids HVER GANG, så primer og prøver ikke forurenes eller bliver blandet med hinanden!!! 5. Bland følgende PCR reaktionsmix på is og i den givne rækkefølge (Hvis der blandes til flere prøver, multiplicer da volumenet med antallet af prøver+2, for at sikre der er nok) Pr. reaktion (prøve): 12,4 µl DNA H2O 5 µl DreamTaq Buffer (10x) 2 µl dntp mix (25 mm) 4 µl MgCl2 (25 mm) 1,6 µl Dream Taq Polymerase 6. Tilsæt 25 µl PCR reaktionsmix til hvert rør. 7. Når ALLES prøver er klar: Tag din isbakke med prøver hen til PCR maskinen. 8. Sæt hurtigt dine prøver i og luk PCR maskinen. Det er vigtigt at prøverne ikke står og venter i PCR-maskinen, fordi alles prøver ikke er klar! 9. Tjek at PCR programmet kører ved at tiden på 11 min tæller op. PCR programmet varer ca. 2 timer. D) Gelelektroforese af PCR produkter. Hvis man støbte 3 geler i begyndelsen af forsøget, tages de sidste 2 nu frem fra køleskabet. Husk at anvende nitril-handsker ved håndtering af gelerne. 1. Kom gelkaret over i et elektroforesekarret. Brøndene fra kammen skal vende mod den negative pol i elektroforesekaret, og bunden af gelen skal vende mod den positive pol i elektroforesekaret. DNAet er negativladet og vil derfor vandre mod den positive pol. 14. Hæld 1xTAE Buffer i elektroforesekaret, så brøndene og gelen er dækket med bufferen. 15. Bland 2 µl DNA loading buffer med 5 µl PCR prøve.

14 Page Tilsæt 3 µl 1 kb DNA markør til den første brønd. 17. Tilsæt 6 µl prøve (produktet fra pkt.13) til den næste brønd osv. 18. Når DNA markøren og alle prøverne er tilsat gelen sættes gelelektroforese-låget på. 19. Tilslut strømforsyningen til gelelektroforesekarret. VIGTIGT: Husk at sætte rødt stik i rødt hul og sort stik i sort hul i strømforsyningen. 20. Strømforsyningen indstilles på 90 V i 45 min. 21. Tryk start (RUN). 22. Læg gelen på en UV-bakken og tag et billede. Samme procedure som under punkt B2. Produktet af exon 6 forventes at være ca. 460 bp mens exon 7 er 650 bp. 23. Det tilbageværende PCR produkt fra alle prøver, som gav bånd, skal nu markeres som angivet nedenfor og sendes tilbage til Aalborg Universitet for efterfølgende sekventering. 24. Rørene markeres således: Gruppe x, exon 6 Gruppe x, exon Sæt alle prøverne i den medfølgende blå frost-box og opbevar denne i fryseren indtil dagen for tilbagesendelse (alternativt dagen før afsendelse). 26. Når prøverne kommer tilbage til AAU vil de gennemgå en PCR-cleanup (proces, hvor taq-pol, dntp s og primer-rester fjernes), hvorefter de sendes til sekventering. (Normalt hos Eurofins i Tyskland.) Begge exons vil af prismæssige hensyn kun blive sekventeret med forward-primeren. 27. Resultaterne bliver returneret til skolen så snart de modtages retur fra sekventeringsfirmaet. For at tolke sekvens-resultaterne, er man nødt til at læse vejledningen grundigt igennem samt at downloade programmet Chromas Lite, som gratis kan downloades fra internettet. Dette gøre i samarbejde med læreren. Rigtig god fornøjelse!

15 Page15 Lærernote: Denne del af vejledningen, hvor man analyserer de filer, man får tilbage efter laboratorieanalysen, kan være lidt vanskelig at forstå. Derfor er den kun indsat i lærervejledningen. Læreren må så afgøre, om eleverne skal have den udleveret, eller om læreren vil analysere eksempler på resultaterne sammen med eleverne på klassen vha. f.eks. projektor, inden eleverne selv laver analysen. Før vi begynder Til analyse af sekvensresultaterne, skal I installere 2 programmer. Begge ligger på skrivebordet på den PC, der er med til GelDocen. Alternativt kan de hentes her: Chromas (til at kigge på elektroferogrammer): CLC sequence Viewer (Til at kigge på FASTA sekvenser): God fornøjelse! AB0 genet AB0 genet koder for glykosyltransferase og er lokaliseret på kromosom 9, hvor det strækker sig over basepar. Genet består af 7 exons (kodende sekvenser) som samlet udgør et mrna transkript på 1580 nukleotider (nt) nt af mrna transkriptet oversættes til et 354 aminosyrer stort protein. Glykosyltransferase katalyserer overførslen af kulhydrater til H-antigenet, hvorved antigen strukturen for AB0 blodtyperne dannes. Glykosyltransferase, som henholdsvis A og B allellerne koder for, varierer minimalt i aminosyresekvensen, men katalyserer overførelsen af forskellige kulhydrater (transferase A: N- acetylgalactosamine eller transferase B: galactose) til H-antigenet, hvorved A og B antigenerne dannes. Individer med blod typen 0 producerer hverken A eller B antigen, hvilket skyldes en enkelt base-deletion i AB0 genet. Åben filen NG_ clc med CLC seqeunce Viewer. Vælg Fith width. Under Annotation types sørg for at Primer, SNP, mrna,deletion og CDS er markerede. I bør nu se følgende billede af sekvensen for AB0 genet:

16 Page16 Her kan I se: Sekvensen for genet (blå) Sekvensen for mrna transkriptet (grøn) Den sekvens der koder for protein kaldet CDS (gul) De positioner, kaldet single nucleotide polymorphisms (SNPs) hvor A, 0 og B allellerne er forskellige (lys grøn) I kan også se der hvor Exon6 og exon7 primerne anealer. Det er stykket mellem primerne, som er blevet amplificeret og sekventeret. Blodtypebestemmende AB0 allel-variationer For at finde ud af hvilken blodtype I har, skal I først undersøge om I har 0,1 eller 2 0-alleller. Hvis I ikke har en 0-allel, skal I herefter undersøge om I har en A eller B-allel eller begge to (og derfor har genotypen AA, BB, eller AB). Hvis I har én 0-allel, skal I herefter undersøge, om I har en A eller B-allel (og derfor har genotypen 0A eller 0B). ). Hvis I har to 0-alleller og derfor har genotypen 00, behøver I ikke undersøge mere (men tag alligevel et kig på resultaterne fra exon 7). Blodtype 0: Blodtype 0 er forskellig fra blodtype A allellen grundet en base deletion af en guanin base på Exon 6 (position 17727). Denne base deletion finder sted tæt på N-terminalen (den første del) af proteinet og vil medføre et frameshift, som resulterer i, at et andet protein bliver oversat. Dette protein er meget mindre (kun 116 aminosyrer) og er ikke i stand til at modificere H-antigenet Blodtype A/B: Allellerne der koder for A og B glykosyltransferase varierer med 7 nukleotider. De fleste af disse er placeret i exon 7, hvilket I kan se i NG_ clc Analyse af Exon 6 (bestemmelse af antallet af 0-alleller) For at finde ud af hvilken blodtype I har, skal I først undersøge om I har 0, én eller to 0-alleler. 0-allelen er bestemt ved en deletion af en enkelt base ( G ), som er placeret i exon 6 (på position i NG_ clc ).

17 Page17 Åben elektroferogrammet (.ab1 fil) fra exon 6 med Chromas Lite Søg på den sekvens (GAAGGATGTCCTCGTGGT), der kommer lige før mutationen. Nedenfor er et eksempel, hvor personen har deletionen på begge alleler (og derfor har blodtypen 0 ): Har personen ingen 0-allel, vil der være et G efter det T pilen peger på. Hvis en person har én 0-allel (og enten en A eller B allel) vil der mangle et G på den ene DNA-streng, men ikke på den anden. På figuren nedenfor kan I se, at der både er en grøn og en sort top, som viser at der kun er en deletion på den ene allel. Elektroferogrammet bliver herefter forskudt.

18 Page18 Analyse af Exon 7 (bestemmelse af antallet af A og B-alleller) Åben elektroferogrammet (.ab1 fil) fra exon 7 med Chromas Lite Søg på den sekvens der kommer lige før en af positionerne som er forskellige mellem A og B, fx GTCAGTGCTGGAGGTG, som kommer lige før den anden SNP (position som er et S. S betyder C eller G). Her er et eksempel hvor personen har et C på begge alleler: Da 0-allelen er ens med A-allelen i de positioner hvor A- og B-allelerne er forskellige, vil personen have genotypen AA eller A0 (afhængig af hvad analysen af exon 6 viste). Hvis der på positionen både er en top for et C og et G vil personen være enten 0B eller AB (igen afhængig af hvad analysen af exon 6 viste). Hvis der på positionen kun er et G vil personen have genotypen BB. Når I har undersøgt denne position, kan I vælge nogle af de andre (kig i NG_ clc, find sekvensen lige før en postion og søg med denne sekvens i Chromas Lite). Resultatet skulle gerne vise det samme. Nu bør I kende jeres genotype, og udfra denne også jeres fænotype.

Protokol for genetisk bestemmelse af ABO blodtyper

Protokol for genetisk bestemmelse af ABO blodtyper Page1 Udarbejdet i samarbejde mellem: Kåre Lehmann, Annabeth Høgh Petersen, Anne Rusborg Nygaard og Jørn M. Clausen Page2 VIGTIGT: SKIFT PIPETTE SPIDSER/TIPS EFTER HVER GANG!! Så undgår du at forurene

Læs mere

Trin 1: Oprensning af genomisk DNA (DeoxyriboNucleicAcid)

Trin 1: Oprensning af genomisk DNA (DeoxyriboNucleicAcid) Trin 1: Oprensning af genomisk DNA (DeoxyriboNucleicAcid) (Denne del tager ca. 3 timer, max 14 prøver) ELEVVEJLEDNING forsøgskasse nr. 1 AAU Oprensning af DNA-prøven foregår gennem fem trin, se figur 1:

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA sekvens,

Læs mere

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sebastian, Louise og Ana

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sebastian, Louise og Ana Velkommen Test dit eget DNA med PCR Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Sebastian, Louise og Ana Hvem er I? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Dagens program 9:00 10:00 Introduktion

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Side 1 af 8 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA-sekvens,

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Side 1 af 8 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA-sekvens,

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Navn: Forsøgsvejledning Side 1 af 8 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA

Læs mere

Test dit eget DNA med PCR

Test dit eget DNA med PCR Test dit eget DNA med PCR Forsøgsvejledning Navn: Side 1 af 7 Formål med forsøget Formålet med dette forsøg er at undersøge jeres arvemateriale (DNA) for et transposon kaldet Alu. Et transposon er en DNA

Læs mere

Gerningsstedets gåde Den usynlige sandhed - DNA PCR Basics Kit. Katalog nr. 166-2600EDU

Gerningsstedets gåde Den usynlige sandhed - DNA PCR Basics Kit. Katalog nr. 166-2600EDU 1 Gerningsstedets gåde Den usynlige sandhed - DNA PCR Basics Kit Katalog nr. 166-2600EDU Bemærk: Kittet indeholder temperaturfølsomme dele. Åbn derfor straks pakken og læg de dele, der er mærket med -20

Læs mere

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere:

Velkommen. Test dit eget DNA med PCR. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Velkommen Test dit eget DNA med PCR Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Hvem er I? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Hvilke baser indgår i DNA? A. Adenin, Guanin, Cytosin,

Læs mere

Vi går derfor ud fra, at I ved, at DNA molekyler er meget lange molekyler

Vi går derfor ud fra, at I ved, at DNA molekyler er meget lange molekyler DNA-profil analyse Indledning DNA-profil analyser eller i daglig tale DNA-fingeraftryk er en metode, der bruges, når man skal finde ud af, hvem der er far et barn, hvis der altså er flere muligheder. Det

Læs mere

Tissue_LC_200_V7_DSP og Tissue_HC_200_V7_DSP

Tissue_LC_200_V7_DSP og Tissue_HC_200_V7_DSP August 2015 QIAsymphony SPprotokolark Tissue_LC_200_V7_DSP og Tissue_HC_200_V7_DSP Dette dokument er Tissue_LC_200_V7_DSP og Tissue_HC_200_V7_DSP QIAsymphony SPprotokolark, R2, til kitversion 1. QIAsymphony

Læs mere

GAPDH PCR modul Manual

GAPDH PCR modul Manual GAPDH PCR modul Manual Katalog nr. 166-5010EDU explorer.bio-rad.com Kopiering kun tilladt til undervisningsbrug Bemærk: Kittet indeholder temperaturfølsomme dele. Åbn derfor straks kassen og læg de pågældende

Læs mere

Trin 1: Oprensning af genomisk DNA (DeoxyriboNucleicAcid)

Trin 1: Oprensning af genomisk DNA (DeoxyriboNucleicAcid) Trin 1: Oprensning af genomisk DNA (DeoxyriboNucleicAcid) LÆRERVEJLEDNING forsøgskasse nr. 1 AAU (rev.17.02.16) (Denne del tager ca. 3 timer, max 14 prøver) Oprensningen forudsætter elevernes fortrolighed

Læs mere

Materialeliste: Ready-to-loadTM DNA prøver til elektroforese. Medfølgende reagenser og tilbehør. Egne materialer

Materialeliste: Ready-to-loadTM DNA prøver til elektroforese. Medfølgende reagenser og tilbehør. Egne materialer Elevvejledning 1 Materialeliste: Ready-to-loadTM DNA prøver til elektroforese A B C D E F Plasmid DNA (uskåret) Plasmid skåret med Bgl I Plasmid skåret med Eco RI Lambda DNA (uskåret) Lambda DNA skåret

Læs mere

PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA

PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA PCR til at opkopiere bestemte DNA-sekvenser i en prøve er nu en af genteknologiens absolut vigtigste værktøjer. Peter Rugbjerg, Biotech Academy PCR (Polymerase

Læs mere

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et:

En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et: F2011-Opgave 1. En forsker har lavet et cdna insert vha PCR og har anvendt det følgende primer sæt, som producerer hele den åbne læseramme af cdna et: Forward primer: 5 CC ATG GGT ATG AAG CTT TGC AGC CTT

Læs mere

DNA origami øvelse DNA origami øvelse

DNA origami øvelse DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Center for Undervisningsmidler, afdeling København Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Formål At separere og analysere proteiner i almindelige fødevarer ved brug af gelelektroforese. Teori Alle dele

Læs mere

DNA origami øvelse. Introduktion. DNA origami øvelse 3 timer 2018

DNA origami øvelse. Introduktion. DNA origami øvelse 3 timer 2018 DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

DNA origami øvelse DNA origami øvelse

DNA origami øvelse DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

Dette er en kladde til et genoptryk af Eksperimentel Genteknologi fra 1991. Ideer, rettelser og forslag modtages gerne. Kh Claudia.

Dette er en kladde til et genoptryk af Eksperimentel Genteknologi fra 1991. Ideer, rettelser og forslag modtages gerne. Kh Claudia. Transformation af E.coli K 12 Version 3. marts 2009 (C) Claudia Girnth-Diamba og Bjørn Fahnøe Dette er en kladde til et genoptryk af Eksperimentel Genteknologi fra 1991. Ideer, rettelser og forslag modtages

Læs mere

Elevguide Forsøg I: Tjekliste Materialer pr. gruppe.

Elevguide Forsøg I: Tjekliste Materialer pr. gruppe. Elevguide Forsøg I: Opsporing af sygdomsudbrud en sygdoms smitteveje. I dette forsøg skal I prøve at kortlægge smittevejene for koppe-virus. For at stoppe sygdommens fremmarch mest muligt, ønsker man at

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b.

Opgave 1 Listeria. mørkviolette bakteriekolonier, se figur 1a. og b. 1. Angiv reaktionstypen for reaktion. 1 vist i figur 1b. Opgave 1 Listeria Bakterien Listeria monocytogenes kan være sygdomsfremkaldende for personer, der i forvejen er svækkede. For at identificere Listeria kan man anvende indikative agarplader. Her udnyttes

Læs mere

Spm. 1.: Hvis den totale koncentration af monomer betegnes med CT hvad er så sammenhængen mellem CT, [D] og [M]?

Spm. 1.: Hvis den totale koncentration af monomer betegnes med CT hvad er så sammenhængen mellem CT, [D] og [M]? DNA-smeltetemperaturbestemmelse KemiF2-2008 DNA-smeltetemperaturbestemmelse Introduktion Oligonucleotider er ofte benyttet til at holde nanopartikler sammen med hinanden. Den ene enkeltstreng er kovalent

Læs mere

Biotechnology Explorer

Biotechnology Explorer Biotechnology Explorer Oprensning af genomisk DNA fra plantemateriale Manual Katalog nr. 166-5005EDU explorer.bio-rad.com Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium, februar 2009

Læs mere

Er der flere farver i sort?

Er der flere farver i sort? Er der flere farver i sort? Hvad er kromatografi? Kromatografi benyttes inden for mange forskellige felter og forskningsområder og er en anvendelig og meget benyttet analytisk teknik. Kromatografi bruges

Læs mere

Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion

Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion produceres fra rapsolie som består af 95% triglycerider (TG), samt diglycerider (DG), monoglycerider (MG) og frie fedtsyrer (FA). Under reaktionen

Læs mere

FORSØG ØL verdens første svar på anvendt

FORSØG ØL verdens første svar på anvendt FORSØG ØL verdens første svar på anvendt bioteknologi Biotech Academy BioCentrum-DTU Søltofts Plads DTU - Bygning 221 2800 Kgs. Lyngby www.biotechacademy.dk bioteket@biocentrum.dtu.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Regnskovens hemmeligheder

Regnskovens hemmeligheder Center for Undervisningsmidler, afdeling København Regnskovens hemmeligheder Øvelsesvejledning Formål Et gen for et kræfthelbredende protein er blevet fundet i nogle mystiske blade i regnskoven. Forskere

Læs mere

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje.

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Banan DNA Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Baggrundsviden: Om vi er mennesker, dyr eller planter, så har alle organismer DNA i deres celler.

Læs mere

Studienummer: MeDIS Exam 2015. Husk at opgive studienummer ikke navn og cpr.nr. på alle ark, der skal medtages i bedømmelsen

Studienummer: MeDIS Exam 2015. Husk at opgive studienummer ikke navn og cpr.nr. på alle ark, der skal medtages i bedømmelsen MeDIS Exam 2015 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Videregående biokemi og medicinudvikling Bachelor i Medis 5. semester Eksamensdato: 26-01-2015 Tid: kl. 09.00-11.00 Bedømmelsesform 7-trin Vigtige

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 14 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

[BESØGSSERVICE INSTITUT FOR MOLEKYLÆRBIOLOGI OG GENETIK, AU]

[BESØGSSERVICE INSTITUT FOR MOLEKYLÆRBIOLOGI OG GENETIK, AU] Enzymkinetik INTRODUKTION Enzymer er biologiske katalysatorer i alle levende organismer som er essentielle for liv. Selektivt og effektivt katalyserer enzymerne kemiske reaktioner som ellers ikke ville

Læs mere

Konkurrence mellem to bakteriearter

Konkurrence mellem to bakteriearter 1 Biologi-forsøg: Populationsbiologi/evolution Konkurrence mellem to bakteriearter Forsøget undersøger, hvordan en ydre miljøfaktor (temperatur) påvirker konkurrencen mellem to forskellige arter. I dette

Læs mere

Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange

Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange 14.06.07 Aa 7827.10 1. Præsentation Dialyseslangen er 10 m lang og skal klippes i passende stykker og blødgøres med vand for at udføre forsøgene med osmose og

Læs mere

Bioteknologi A. Gymnasiale uddannelser. Vejledende opgavesæt 1. Mandag den 31. maj 2010 kl. 9.40-14.40. 5 timers skriftlig prøve

Bioteknologi A. Gymnasiale uddannelser. Vejledende opgavesæt 1. Mandag den 31. maj 2010 kl. 9.40-14.40. 5 timers skriftlig prøve Vejledende opgavesæt 1 Bioteknologi A Gymnasiale uddannelser 5 timers skriftlig prøve Vejledende opgavesæt 1 Mandag den 31. maj 2010 kl. 9.40-14.40 Side 1 af 8 sider pgave 1. Genmodificeret ris Vitamin

Læs mere

KRIMINALDETEKTIVEN GERNINGSSTEDETS GÅDE PCR

KRIMINALDETEKTIVEN GERNINGSSTEDETS GÅDE PCR KRIMINALDETEKTIVEN GERNINGSSTEDETS GÅDE Elevvejledning PCR PCR trin for trin PCR involverer en række gentagne cykler, der hver består af følgende tre trin: Denaturering, primer påsætning og forlængelse

Læs mere

Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer

Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer Formål Formålet med denne øvelse er: 1. At undersøge om varer med probiotika indeholder et tilstrækkeligt antal probiotiske bakterier, dvs. om antallet svarer

Læs mere

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk. September 2015. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk. Modermælkserstatning fremstilling og opbevaring:

Læs mere

FitLight Brugsanvisning. Version 1.95

FitLight Brugsanvisning. Version 1.95 FitLight Brugsanvisning Version 1.95 1. Opladning, opbevaring og transport 2. Opsætning af systemet 3. Afvikling af tilfældig sekvens 4. Programmering af sekvens 5. Afvikling af programmeret sekvens 6.

Læs mere

pglo-transformationskit

pglo-transformationskit Katalog nummer 166-0003-EDU pglo-transformationskit arac ori pglo bla GFP Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen og Lars Moeslund, 2004 Brugen af dette kit til undervisningsbrug skal varetages

Læs mere

Tag dine gener om halsen. Isoler dit eget DNA, og lav et halssmykke ud af det.

Tag dine gener om halsen. Isoler dit eget DNA, og lav et halssmykke ud af det. Samarbejde mellem gymnasier og Aarhus Universitet Bioteknologiske eksperimenter Tag dine gener om halsen. Isoler dit eget DNA, og lav et halssmykke ud af det. Denne øvelse er baseret på øvelseskittet:

Læs mere

DNA origami øvelse 2012. DNA origami øvelse

DNA origami øvelse 2012. DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

Restriktionsenzymer findes Genkendelsessekvens

Restriktionsenzymer findes Genkendelsessekvens Restriktionsenzymer Skanning Restriktionsenzymer findes i bakterier (forsvarsmekanisme) IKKE i eukaryote celler 3-5 - 5-3 - Restriktionsenzyme Genkendelsessekvens Palindromisk Otto, Anna, radar Madam I

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

FORSØG ØL verdens første svar på anvendt

FORSØG ØL verdens første svar på anvendt FORSØG ØL verdens første svar på anvendt bioteknologi Biotech Academy BioCentrum-DTU Søltofts Plads DTU - Bygning 221 2800 Kgs. Lyngby www.biotechacademy.dk bioteket@biocentrum.dtu.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift.

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift. SOP-Kalve SOP-Kalve beskriver pasningen af kalve lige fra kælvning. Blandt emnerne er Mælk fra råmælksbanken Opvarmning og tildeling af råmælk Overgang til fast føde via sødmælk og fastfoder Sygdomstegn

Læs mere

Biotechnology Explorer. Kromosom 16 PV92 PCR Kit

Biotechnology Explorer. Kromosom 16 PV92 PCR Kit 1 Biotechnology Explorer Kromosom 16 PV92 PCR Kit Katalog nr.166-2500edu explorer.bio-rad.com Bemærk: Kittet indeholder temperaturfølsomme dele. Åbn derfor straks kassen og læg de pågældende dele til opbevaring

Læs mere

Formål At analysere for myosin i muskelvæv fra fisk ved brug af western blotting

Formål At analysere for myosin i muskelvæv fra fisk ved brug af western blotting Center for Undervisningsmidler, afdeling København Western blotting Øvelsesvejledning Formål At analysere for myosin i muskelvæv fra fisk ved brug af western blotting Teori Proteomik er studiet af celleproteiners

Læs mere

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet?

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? FØR Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? Hvis nej - hvorfor ikke Jeg følte mig godt forberedt efter gennemgangen. Jeg kan ikke huske det, men jeg fandt først videoerne

Læs mere

Analyse af benzoxazinoider i brød

Analyse af benzoxazinoider i brød Analyse af benzoxazinoider i brød Øvelsesvejledning til kemi-delen af øvelsen. Af Stine Krogh Steffensen, Institut for Agroøkologi, AU Eleven har forberedt før øvelsen: 1. Eleven har udfyldt skemaet herunder

Læs mere

Biotechnology Explorer. Protein Fingerprinting

Biotechnology Explorer. Protein Fingerprinting Biotechnology Explorer Protein Fingerprinting Instruktionsmanual Katalognummer 166-0100EDU explorer.bio-rad.com Delene i dette kit er sendt i seperate æsker. Opbevar proteinstandarderne i fryseren, ved

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

workflow af Katrine Hast

workflow af Katrine Hast af Katrine Hast Opgavebeskrivelse Min kunde Rene Karlson, har et firma, hvor han lejer forskellige transportmidler ud, samt selv kører rundt. Han havde købt sig en køletrailer, som han gerne ville have

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

Spm. A: Hvad viser data i Figur 1?

Spm. A: Hvad viser data i Figur 1? Opgave 1 Leptin er et plasma proteinhormon der primært produceres af og secerneres fra fedtceller (adipocytter). Leptin, der er kodet af ob (obecity) genet, er 16 kda stort. Leptins fysiologiske funktion

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Opgave 1.1 1 KemiForlaget

Opgave 1.1 1 KemiForlaget Opgave 1.1 Byg et monosaccharid Kulhydrat-molekylerne består af tre forskellige atomer : arbon, (sorte); ydrogen, (hvide), og Oxygen,O (røde). 1. Lav en ring af 5 -atomer og et O-atom. 2. Byg en gruppe

Læs mere

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 12 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 20/1-2014 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Bestemmelse af koffein i cola

Bestemmelse af koffein i cola Bestemmelse af koffein i cola 1,3,7-trimethylxanthine Koffein i læskedrikke Læs følgende links, hvor der blandt andet står nogle informationer om koffein og regler for hvor meget koffein, der må være i

Læs mere

Elevvejledning pglo transformation

Elevvejledning pglo transformation Introduktion til transformation Elevvejledning pglo transformation I denne øvelse skal du lære fremgangsmåden ved genetisk transformation. Husk på, at et gen er et stykke DNA, der indeholder informationer

Læs mere

SOP #1, HÅNDTERING AF BLOD

SOP #1, HÅNDTERING AF BLOD Introduktion Følgende standard operating procedure (SOP) beskriver arbejdsgangen i forbindelse med indsamling og håndteringen af blod til opbevaring i (DRB). Blod tappes fra reumatologiske patienter én

Læs mere

Datacard SR200 & SR300 Card Printers. Brugermanual

Datacard SR200 & SR300 Card Printers. Brugermanual Datacard SR200 & SR300 Card Printers Brugermanual Januar 2015 Brug af printeren SR200 & SR300 Forbrugsstoffer Ilægning af kort Isætning af farvebånd Isætning af retransfer film Tænde for printeren Kontrol

Læs mere

Dyrkning af svampe fra ost

Dyrkning af svampe fra ost Dyrkning af svampe fra ost Forord Velkommen til øvelsen Dyrkning af svampe fra ost der hører til undervisningsmaterialet Svampe laver din ost. Øvelsen er udarbejdet af Julie Mahler Nilsson med uundværlig

Læs mere

Novotek Planning Systems A/S 2013 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2

Novotek Planning Systems A/S 2013 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2 Version 1.0 Jan 2013 ROB-EX 4.2 Indhold Hovedskærmens opbygning... 2 Tastaturgenveje... 3 Hovedskærmbilleder... 4 Stamdata generelt... 5 Kalender... 6 Opret/rediger kalender... 7 Specifik kalender pr.

Læs mere

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3)

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3) 1 Delphine Bonneau Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi 1-6 Pelle har spist en kæmpe stor kage, og efterfølgende stiger hans blodsukker. Derfor sender kroppen besked til de endokrine kirtler i bugspytkirtlen

Læs mere

Elektroforese. Navne: Rami Kassim Kaddoura Roman Averin Safa Sarac Magnus Høegh Jensen Frederik Gaarde Lindskov

Elektroforese. Navne: Rami Kassim Kaddoura Roman Averin Safa Sarac Magnus Høegh Jensen Frederik Gaarde Lindskov Elektroforese Navne: Rami Kassim Kaddoura Roman Averin Safa Sarac Magnus Høegh Jensen Frederik Gaarde Lindskov Klasse: 1.4 Fag: Biologi Vejleder: Brian Christensen Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx

Læs mere

Faktor V Leiden mutation

Faktor V Leiden mutation Faktor V Leiden mutation Formål: finde ud af om individ har mutation i faktor V Leiden gen (missense: arginin glutamin) Materiale: oprens DNA fra leukocytter Metode: PCR med specifikke primere, oprens,

Læs mere

MycXtra Fungal DNA ekstraktionssæt

MycXtra Fungal DNA ekstraktionssæt Til in-vitro-diagnostisk brug: MycXtra Tilsigtet anvendelse MycXtra Fungal DNA ekstraktionssæt REF 080-005 MycXtra Fungal DNA ekstraktionssættet er beregnet til isolering rensning af fungal DNA tilstedeværende

Læs mere

På jagt efter min far. Edvotec S-49.

På jagt efter min far. Edvotec S-49. På jagt efter min far. Edvotec S-49. Skolekom eller Frederiksen er leverandører Dansk oversættelse Lektor Åse Uttenthal, Vordingborg Gymnasium og HF. Figurer fra Edvotecs vejledning. Oktober 2017, version

Læs mere

OPTIMERING AF PCR MHP. DETEKTION AF SNP ER I CERS6.

OPTIMERING AF PCR MHP. DETEKTION AF SNP ER I CERS6. OPTIMERING AF PCR MHP. DETEKTION AF SNP ER I CERS6. Bachelorprojekt Udarbejdet af Sandra Reinholt Nielsen 14.08.1981 Projektperiode: 6. April 9.juni 2009 Vejledere: Søren Jensen, Lektor, Professionshøjskolen

Læs mere

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter For at starte opsætningen af produktet, downloades programmet ved at gå til nedstående link, og vælge under Privat praktiserende

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Porter til 20 liter,, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god mørk porter. Sættet indeholder følgende: 2 kg. Ekstra Dark tørret maltekstrakt fra Muntons 1 kg.

Læs mere

Velkommen til ABC Analyzer! Denne basis manual indeholder introduktion til: De primære funktioner De 6 faneblade Dataslicers Rapporter og klikrapport

Velkommen til ABC Analyzer! Denne basis manual indeholder introduktion til: De primære funktioner De 6 faneblade Dataslicers Rapporter og klikrapport Velkommen til ABC Analyzer! Denne basis manual indeholder introduktion til: De primære funktioner De 6 faneblade Dataslicers Rapporter og klikrapport Manual opdateret Oktober 2015 Copyright ABC Softwork

Læs mere

Klip-og-kopier DNA: reparér mutationer med 'genom-redigering' DNA, RNA og protein

Klip-og-kopier DNA: reparér mutationer med 'genom-redigering' DNA, RNA og protein Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Klip-og-kopier DNA: reparér mutationer med 'genom-redigering' Forskere kan lave præcise ændringer

Læs mere

Gasgrill - Model Midi Brugermanual

Gasgrill - Model Midi Brugermanual 1. udgave: 12. marts 2010 2010 Gasgrill - Model Midi Brugermanual Vigtigt: Læs disse instruktioner nøje for at få kendskab til gasgrillen inden brug. Gem denne manual til fremtidig brug. 1 Stykliste Tjek

Læs mere

MANUAL TIL IS MASKINE

MANUAL TIL IS MASKINE MANUAL TIL IS MASKINE VIGTIGE SIKKERHEDSANVISNINGER Læs hele vejledningen grundigt før brug. Tag stikket ud af stikkontankten før montering, adskillelse, eller rengørelse af dele. Børn bør ikke bruge denne

Læs mere

Statusrapport for projektet: Afprøvning af den nye PCR teknik til test for virus i kartoffelknolde til erstatning for den gamle ELISA-teknik

Statusrapport for projektet: Afprøvning af den nye PCR teknik til test for virus i kartoffelknolde til erstatning for den gamle ELISA-teknik Bilag 2 Statusrapport for projektet: Afprøvning af den nye PCR teknik til test for virus i kartoffelknolde til erstatning for den gamle ELISA-teknik ved forsker Mogens Nicolaisen, Danmarks JordbrugsForskning,

Læs mere

Genhæmning: et overblik

Genhæmning: et overblik Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Genhæmning tager et målrettet skridt fremad Målrettet hæmning af det mutante Huntington's chorea-gen,

Læs mere

TDC HomeBox VDSL. Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd

TDC HomeBox VDSL. Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd TDC HomeBox VDSL Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd 2 Udstyr fra TDC Følgende skal være i kassen, du har modtaget fra TDC: TDC HomeBox VDSL Installations vejled ning til dig med

Læs mere

Appendix 1: Udregning af mængde cellesuspention til udsåning. Faktor mellem total antal celler og antal celler der ønskes udsås:

Appendix 1: Udregning af mængde cellesuspention til udsåning. Faktor mellem total antal celler og antal celler der ønskes udsås: Appendix Appendix 1: Udregning af mængde cellesuspention til udsåning Fortyndingsfaktor: Efter trypsinering og centrifugering af celler fra cellestokken, opblandes cellerne i 1 ml medie. For at lave en

Læs mere

Biotechnology Explorer GMO analyse Kit

Biotechnology Explorer GMO analyse Kit 1 Biotechnology Explorer GMO analyse Kit Katalog nr.166-2500edu www.biorad.com Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen december 2005 - revideret februar 2010 Bemærk: Kittet indeholder temperaturfølsomme

Læs mere

Starterkulturer & Probiotika

Starterkulturer & Probiotika Starterkulturer & Probiotika på godt og ondt CED / Innovation Michelle M. Madsen Chr. Hansen A/S Senior Drying Scientist Bøge Allé 10-12 DK-2970 Hørsholm Denmark Tel +45 4574 7474 Dir +45 4574 8491 Fax

Læs mere

SmartAir TS1000. Daglig brug

SmartAir TS1000. Daglig brug SmartAir TS1000 Daglig brug Indhold Brugere... 4 Opret brugere... 4 Brugerliste vinduet... 5 Knapper... 5 Grupper... 6 Søg bruger... 7 Rapport vinduet (brugere)... 7 Døre... 8 Opret døre... 8 Dørliste

Læs mere

Side 1 af 14. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13

Side 1 af 14. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Side 1 af 14 Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Navn: Studie nummer: Dette eksamenssæt vil også kunne ses som en pdf fil nederst på kursus-hjemmesiden udfor den sidste dag d. 27 Jan

Læs mere

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet.

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Ringsekretærers indtastning af resultater og kritikker... 2 Kom i gang Opstart af programmet... 2 En anden bruger er i gang med ringen... 3 Dommer ændringer

Læs mere

Mini-overflødighedshorn

Mini-overflødighedshorn Mini-overflødighedshorn 10 pers. (9 ringe) Ingredienser Kransekagemasse 150 g flormelis 30 g past. æggehvider 500 g ren, rå marcipan Sprøjteglasur 75 g sigtet flormelis ca. 30 g past. æggehvider Pynt 200

Læs mere

Brugervejledning. Til podofix neglebøjle

Brugervejledning. Til podofix neglebøjle Brugervejledning Til podofix neglebøjle 2 INDHOLD Indledning 4 Podofix aktiv bøjlen 5 Sådan undgås problemer ved brug 6 Påsætning af podofix aktiv bøjlen 7 Forarbejde 7 Pålimning af bøjle 8 Aktivering

Læs mere

Madkemi-forsøg. Mad, kemi og biologi Torsdag d. 2. og tirsdag d. 7 oktober A.I. Holmsvej 97

Madkemi-forsøg. Mad, kemi og biologi Torsdag d. 2. og tirsdag d. 7 oktober A.I. Holmsvej 97 Madkemi-forsøg Mad, kemi og biologi Torsdag d. 2. og tirsdag d. 7 oktober A.I. Holmsvej 97 Blodsukker Bakteriedyrkning Simpel forbrændingskonstatering Forbrænding hos mennesket Vand og kuldioxid Proteiner

Læs mere

I NV4000 Som broderimaskine.

I NV4000 Som broderimaskine. Hvis du kun ønsker at sætte et broderi på. Sådan påbegynder du et broderi: 1. Løft nålen ved at aktivere knappen på maskinen (billede nr. 1). 2. Tryk på knappen for at skifte til anden trykfod (billede

Læs mere

Kom godt i gang med OneDrive

Kom godt i gang med OneDrive Kom godt i gang med OneDrive Office365 er en mulighed for lærere og elever at bruge en office-pakke på egne enheder - man kan downloade det til brug på pc - mac - tablets og smartphones, i alt op til 5

Læs mere

Laboratorieprotokol for manuel isolering af DNA fra 0,5 ml prøve

Laboratorieprotokol for manuel isolering af DNA fra 0,5 ml prøve Laboratorieprotokol for manuel isolering af DNA fra 0,5 ml prøve Til isolering af genomisk DNA fra indsamlingssætserierne Oragene - og ORAcollect. Du kan finde flere sprog og protokoller på vores webside

Læs mere

MANUAL AGROSOFT POCKETPIGS. Ver. 02 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL AGROSOFT POCKETPIGS. Ver. 02 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! AGROSOFT POCKETPIGS 981 002 640 Ver. 02 03-10-2013 2 981 002 640 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Generelt om brugen af Pocket... 4 1.1 Svinedata... 4 1.2 Opbygning... 5 1.3 Brugen

Læs mere

Human Biologi Blodtypebestemmelse og og bloddonation

Human Biologi Blodtypebestemmelse og og bloddonation Gruppe BIOTEKNOLOGI, B267b AALBORG BIOTEKNOLOGI, TEKNISKE AALBORG Human GYMNASIUM Biologi TEKNISKE GYMNASIUM Aalborg Universitet Human Biologi Blodtypebestemmelse og og bloddonation Chatpakorn R. R. Christiansen,

Læs mere

Proteomik kit II. Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium, oktober 2007

Proteomik kit II. Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium, oktober 2007 1 Proteomik kit II Oversat og bearbejdet af Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium, oktober 2007 2 Indledning Formålet med denne danske version af vejledninger til de to kits Proteomics I og Proteomics

Læs mere

TDC HomeBox ADSL. Installationsvejled ning til dig med bredbåndstelefoni og alm. telefonstik

TDC HomeBox ADSL. Installationsvejled ning til dig med bredbåndstelefoni og alm. telefonstik TDC HomeBox ADSL Installationsvejled ning til dig med bredbåndstelefoni og alm. telefonstik Benyttes sammen med Windows XP styresystem. Version 6,0 Din TDC HomeBox er forsynet med muligheden Når du manuelt

Læs mere