ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. BAR Privat Kontor og Administration"

Transkript

1 ARBEJDE VED SKÆRME BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER BAR Privat Kontor og Administration

2 02 ARBEJDE VED SKÆRME FORORD "Arbejde ved skærme" henvender sig til medarbejdere, ledere, arbejdsgivere og sikkerhedsorganisationer i kontorer og administrative virksomheder. Branchevejledningen beskriver skærmarbejdspladsens arbejdsmiljøforhold og giver råd om, hvordan man skaber variation i arbejdet. "Arbejde ved skærme" giver desuden gode råd om indkøb af nye møbler og andet udstyr til kontorer, så fejlinvesteringer undgås, og skærmarbejdspladsen bliver indrettet fornuftigt. Sidst i vejledningen findes en checkliste, som sammen med vejledningen kan bruges ved gennemførelse af Arbejdspladsvurdering (APV). Retningslinierne i vejledningen gælder skærmarbejde, som har et omfang af 2 timer eller mere dagligt. Ved denne type arbejde gælder særlige bestemmelser for arbejdets tilrettelæggelse, undersøgelse af de ansattes øjne og syn, samt indretning af skærmarbejdspladsen. Arbejdstilsynet har haft vejledningen til gennemsyn og finder, at den er i overensstemmelse med arbejdsmiljøloven. Arbejdstilsynet har alene vurderet vejledningens indhold og ikke taget stilling til, om den dækker samtlige relevante emner inden for området.

3 ARBEJDE VED SKÆRME ARBEJDSMILJØFORHOLD VED ARBEJDSPLADSEN VARIATION - HVER DAG! VARIER DINE ARBEJDSSTILLINGER KOM VÆK FRA COMPUTEREN INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS ARBEJDSSTOLEN ARBEJDSBORDET SKÆRMENS PLACERING OG INDSTILLING KONCEPTHOLDER TASTATUR COMPUTERMUS OG PEGEREDSKABER SOFTWARE BÆRBAR COMPUTER SKÆRMBRILLER UNDGÅ FEJLINVESTERINGER VED INDKØB INDDRAG SIKKERHEDSORGANISATIONEN STIL KRAV TIL LEVERANDØREN OM BAR KONTOR YDERLIGERE INFORMATION CHECKLISTE EKSEMPLER PÅ ØVELSER

4 04 ARBEJDE VED SKÆRME

5 ARBEJDE VED SKÆRME 05 ARBEJDSMILJØFORHOLD VED ARBEJDSPLADSEN Arbejdsmiljøet ved skærmarbejdspladsen er især et samspil mellem: Intensiteten i computerarbejdet Hvor længe der arbejdes ved computeren Hvor ensidigt der arbejdes med computerens redskaber Skærmarbejdspladsens indretning De anvendte programmer Overordnet set handler det om at bryde ensidigheden og intensiteten i arbejdet og skabe variation og bevægelse. Det gælder om at bruge forskellige arbejdsredskaber, skifte arbejdsstillinger foran computeren og at skifte mellem arbejdsopgaver. Det er altså vigtigt at være opmærksom på at variere i det daglige. Endvidere er det vigtigt, at ledelse, sikkerhedsorganisation og medarbejdere er opmærksomme på, at arbejdet tilrettelægges hensigtsmæssigt, og at computerarbejdspladsen er indrettet fornuftigt. Det er det, denne branchevejledning handler om.

6 06 ARBEJDE VED SKÆRME VARIATION - HVER DAG! Skærmarbejdspladsens hardware, software og møbler giver normalt mange muligheder for variation. Det er vigtigt at udnytte mulighederne i det daglige. Det kan være nødvendigt at lave planer for dagens arbejdsopgaver, så der varieres mellem arbejde ved skærmen og arbejde væk fra skærmen, samt eventuelt nødvendige pauser. Variationen med andet arbejde eller pauser bør afpasses efter de krav, der stilles til bl.a. syn og opmærksomhed, samt efter hvor intensivt skærmarbejdet er. Det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdet tilrettelægges, så det bliver varieret i tilstrækkeligt omfang. Dette skal ske i samarbejde med medarbejderne. VARIER DINE ARBEJDSSTILLINGER Vaner kan være svære at bryde. Har du først tillagt dig en yndlingsarbejdsstilling - sidder du fx altid med korslagte ben - kan det være svært at vænne sig til at sidde på andre måder. Under spændende arbejdsopgaver kommer du også nemt til at sidde i samme stilling i lang tid. Sidder du i samme stilling hver dag i lange perioder, kan det belaste kroppen forkert. Og ergonomisk korrekte kontormøbler og udstyr kan ikke opveje det. Variation er derfor vigtig. Vær opmærksom på følgende: Start med at finde nogle hensigtsmæssige arbejdsstillinger (følg rådene i denne vejledning). Ud fra hver udgangsstilling finder du de variationsmuligheder, som du selv finder behagelige. Husk at jo længere væk din arbejdsstilling er fra udgangsstillingen, jo kortere tid bør du sidde i den. Lad dig inspirere af disse variationsmuligheder: Varier dine siddestillinger. Stå op ind imellem - bevæg dig eventuelt lidt rundt, fx når du taler i telefon eller rydder op på arbejdsbordet. Har du et hæve-sænkebord, så sørg for at stå op ind imellem. Lav strækøvelser, find eksempler på sidste side. Variation sætter gang i blodomløbet, og musklerne bliver tilført ny ilt og energi. Det forebygger bl.a. ømhed i nakke og skuldre.

7 ARBEJDE VED SKÆRME 07 KOM VÆK FRA COMPUTEREN Mange typer kontorjobs giver muligheder for at variere skærmarbejdet med andet arbejde. Tænk derfor over hvilke opgaver, du kan udføre væk fra computeren. Hvis du arbejder regelmæssigt og i en ikke ubetydelig del af din normale arbejdstid ved computeren - og er det ikke muligt at finde opgaver, der kan udføres væk fra computeren - skal dit arbejde afbrydes af pauser. Følg disse råd: Prøv så vidt muligt at variere mellem computerarbejde og andet arbejde, for eksempel kopiering m.v. Undgå at sidde stille - bevæg dig hyppigt og lav øvelser. Print dine dokumenter ud og gå væk fra computeren for at læse dem. Giv din kollega mundtlig besked i stedet for at sende en . Stil papirkurven, så du er nødt til at rejse dig for at smide affald ud. Tag trappen i stedet for elevatoren. Sørg for at I skiftes til at gå på posthuset, hente forsyninger til møder eller andet. Hold pauser. Ved intensivt arbejde med computermus eller andre pegeredskaber (fx ved tegne-, konstruktions- eller layoutarbejde) skal du være ekstra opmærksom på variation og pauser, idet der ellers er øget risiko for gener og smerter.

8 08 ARBEJDE VED SKÆRME INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS For at sidde godt kræver det, at du indretter din kontorarbejdsplads hensigtsmæssigt. Det er vigtigt, at du kender og bruger indstillingsmulighederne på dine kontormøbler og andet udstyr. Sørg for at indstille og variere dem, så de passer bedst til dig. Arbejdsgiveren skal sørge for, at du får instruktion i brug af kontorarbejdspladsens udstyr, og som medarbejder skal du følge instruktionerne. Læs brugsanvisningen fra leverandøren eller spørg virksomhedens indkøber eller en fra din sikkerhedsgruppe, hvis du er i tvivl om, hvordan du kan bruge kontorets møbler og udstyr.

9 ARBEJDE VED SKÆRME 09 INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS ARBEJDSSTOLEN ARBEJDSSTOLEN Indstil din stol, så den passer til dig. Sådan indstiller du din stol: Sæt dig tilbage på stolen, så 2/3 af dine lår understøttes af sædet. Det svarer ca. til, at din knytnæve lige kan være mellem dine knæhaser og sædets forkant. KRAV TIL DEN GODE KONTORSTOL: Din arbejdsstol skal være stabil. Stole med 5 hjul er ofte de mest stabile. Stolesædet skal kunne indstilles i højden. Stoleryggen skal kunne indstilles i højden og kunne skråtstilles. Det er bedst, hvis stolens betræk har en ru overflade, så du ikke glider fremad på sædet - uld- eller bomuldsbetræk er ofte det mest velegnede. Indstil ryglænet så det støtter i lænden. Indstil stolen i en højde, så du har begge fødder placeret på gulvet, og lårene føles let understøttede af sædet. Er det muligt at skråtstille sædet, er det en god idé, men vær opmærksom på, at når sædet er skråtstillet, skal bordhøjden øges afhængig af, hvor meget du justerer sædet. Du må derfor først tage stilling til, hvordan du ønsker sædet indstillet, inden du finder den rigtige bordhøjde. Det kan være en fordel, at stolesædet kan skråtstilles, og at stolen har dynamisk vip, hvor vippemodstanden kan reguleres efter ens vægt. Stole med armlæn er ofte uhensigtsmæssige, når du arbejder ved computeren, fordi du ikke kan få stolen helt ind til bordet. Hvis du har brug for det, kan du få stillet en fodskammel til rådighed. Der findes en række stole på markedet, som giver forskellige muligheder for siddestillinger. Forsøg at få flere stole på prøve før køb. Find din "personlige stol", der passer netop til dig og dine arbejdsopgaver. Uanset hvilken stol du har, er det vigtigt, at du er opmærksom på, om du sidder hensigtsmæssigt, og at du jævnligt skifter arbejdsstilling. Det kan hjælpe at skifte stolens indstillinger en gang i mellem for at opnå variation.

10 10 ARBEJDE VED SKÆRME INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS ARBEJDSBORDET ARBEJDSBORDET Det er vigtigt, at du varierer dine arbejdsstillinger i løbet af dagen. Arbejdspladsen skal derfor være dimensioneret og indrettet, så der er tilstrækkelig plads til at kunne skifte arbejdsstilling og arbejdsbevægelser. Det kan være svært ved at fornemme, om du sidder rigtigt - du kan evt. få en kollega til at hjælpe dig. KRAV TIL DET GODE ARBEJDSBORD: Der skal være plads til skærm, tastatur, pegeredskab (computermus o.l.), dokumenter og andet tilbehør, og samtidigt skal du kunne hvile hænder og arme på bordpladen. Der skal være tilstrækkeligt plads til hensigtsmæssige arbejdsstillinger og -bevægelser. Bordet skal let kunne indstilles, hvis det benyttes til forskellige arbejdsopgaver eller af forskellige personer. Bordpladen skal være mat/lavreflekterende, så du undgår generende reflekser og spejlinger i computerskærmen. Ved computerarbejde er det vigtigt, at bordet passer til den enkelte medarbejder. Sådan indstiller du dit bord: Indstil først stolen efter anvisningen tidligere i vejledningen. Sæt dig på stolen og lad dine arme hænge afslappet ned langs kroppen - skuldrene må ikke være hævede. Bøj så albuerne og flyt armene ind over bordet. Hvis bordet er indstillet rigtigt i højden, støtter bordet nu dine underarme. Arbejdsbordet skal kunne indstilles, så sidde- og arbejdshøjde både passer til den person, der arbejder ved bordet, og til de arbejdsopgaver, der udføres. Det er dog ikke ensbetydende med, at der er krav om et hæve-sænkebord, men det vil ofte være den bedste løsning for at skabe variationsmuligheder. Når flere medarbejdere skal benytte samme arbejdsbord, skal bordet let kunne indstilles, så det passer til den enkelte medarbejder. Det kan fx være hæve-sænkeborde, hvor højden justeres via indbygget elmotor, gaspatroner, håndsving eller lignende.

11 ARBEJDE VED SKÆRME 11 INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS SKÆRMENS PLACERING OG INDSTILLING SKÆRMENS PLACERING OG INDSTILLING For at sidde godt ved skærmen skal den placeres og indstilles, så den passer til dig. Det gælder både placeringen af selve skærmarbejdspladsen i arbejdslokalet og placeringen af computerskærmen på arbejdsbordet. Skærmens kvalitet og indstilling har sammen med lysforhold omkring skærmarbejdspladsen indflydelse på din samlede synsoplevelse. Skærmarbejde kan medføre fx "træthed" og "grus" i øjnene og evt. hovedpine, hvis du arbejder intensivt og/eller gennem lang tid. Det kan hjælpe at blinke ofte, så dine øjne ikke bliver tørre. Det kan også hjælpe, hvis man af og til kigger væk fra skærmen og fokuserer på noget, der ligger langt væk. Ved intensivt skærmarbejde arbejder øjenmusklerne statisk i længere tid - og de har selvfølgelig også behov for variation. Det er dog i det hele taget vigtigst at undgå det intensive arbejde ved computeren. KRAV TIL DEN GODE SKÆRM: Skærmes overflade og kanter bør være matte for at undgå reflekser. Generelt giver fladskærme mindre reflekser og blænding end traditionelle (billedrørs)skærme. Skærmen skal kunne drejes og vippes uden besvær. De fleste skærme har derfor en sokkel, der gør det muligt. Lysstyrke og kontrast skal nemt kunne justeres og indstilles efter forholdene i kontoret. Billedet skal være stabilt, fri for flimmer og må ikke udvise ustabilitet af anden karakter. En traditionel (billedrørs)skærm bør have en opdateringsfrekvens på mindst 85 Hz for at give et flimmerfrit billede. For fladskærme er teknologien anderledes, og opdateringsfrekvensen er ikke så afgørende.

12 12 ARBEJDE VED SKÆRME SKÆRMENS PLACERING OG INDSTILLING Det er væsentligt at placere skærmen, så du kommer til at sidde godt, og så du undgår reflekser og blænding. Brug disse råd, når du skal placere og indstille din skærm. Sådan placerer du skærmarbejdspladsen i lokalet: Placer skærmarbejdspladsen lidt væk fra vinduet for at undgå blænding. Placer helst arbejdspladspladsen, så lyset kommer ind fra siden. Sådan placerer du skærmen på bordet: Placer computerskærmen så din synsretning er parallel med vinduesfladen, så du undgår blænding. (Bordet og skærmen står vinkelret ud fra vinduet). Placer computerskærmen, så der ikke opstår spejlinger pga. loftbelysningen i enten skærmen eller i andre blanke overflader. Placer computerskærmen på bordet i en synsafstand på cm, ca. svarende til din arms længde. Anbring computerskærmen i en højde, så du ser lidt skråt nedad. På den måde belaster du nakken mindst muligt. Man kan som tommelfingerregel bruge, at en vandret udstrakt arm skal pege direkte på øverste menu-linie (eller tekstlinie). Det kan derfor være nødvendigt at lade skærmen stå direkte på arbejdsbordet og ikke ovenpå selve computeren. Skærmen bør vippes, så skærmfladen står vinkelret på synslinien. Herved er læseafstanden ens fra top til bund, og kravene til musklerne i øjet minimeres. Skærmen og tastaturet skal placeres, så du sidder lige foran dem og derved undgår at vride kroppen, arme og hænder i uhensigtsmæssige stillinger. Placer arbejdslampen, så lyset kommer ind fra siden under øjenhøjde, så der ikke opstår spejlinger i computerskærmen eller i andre blanke overflader.

13 ARBEJDE VED SKÆRME 13

14 14 ARBEJDE VED SKÆRME SKÆRMENS PLACERING OG INDSTILLING Uanset hvilken skærm du har, er det væsentligt, at skærmen er indstillet korrekt. Det er vigtigt at kunne se skærmteksten tydeligt og klart - også i skærmens yderkant. Tegn (tekst, tal m.v.) skal være veldefinerede og klart formede. Hvis skærmen flimrer eller på anden måde er utydelig, er den måske indstillet forkert. Undersøg derfor skærmens opløsning, lyskontrasten mellem tekst og baggrund og andre indstillingsmuligheder. Spørg andre, eventuelt en EDB-kyndig/IT-medarbejder om hjælp, hvis du er i tvivl om, hvordan du indstiller skærmen. Sådan indstiller du din skærm: Indstil skærmen, så skriftstørrelsen på de store bogstaver er minimum fire millimeter høje, ved en læseafstand på ca cm. Indstil linjeafstanden, så linjerne nemt kan skelnes fra hinanden Arbejd med mørk tekst på lys baggrund, så fremstår teksten tydeligst Fjern støv og andet fra skærmbilledet

15 ARBEJDE VED SKÆRME 15 UNDERSØG OM TEGNENE PÅ DIN SKÆRM ER KLART FORMEDE: Indtast nedenstående bogstaver på midten af skærmen og i de fire hjørner. Hvis disse bogstaver let kan aflæses, så er skærmteksten i orden: CGXKI18 UVDOØ0B AÅÆMS53 UNDERSØG OM LINJERNE NEMT KAN SKELNES FRA HINANDEN: Indtast nedenstående bogstaver. Hvis man tydeligt kan se alle bogstaver for oven og for neden, så er linieafstanden i orden: nmvuaec ftygqjp xkhbåäö

16 16 ARBEJDE VED SKÆRME INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS KONCEPTHOLDER KONCEPTHOLDER Hvis du har behov for en konceptholder, bør du placere den, så du skal dreje hoved og øjne mindst muligt. Den bedste placering er mellem tastaturet og skærmen, da du så undgår at skulle dreje hovedet. Holderen kan dog også placeres ud til siden for skærmen for at sikre plads til at kunne lægge armene på bordet. Konceptholderen skal være stabil og kunne indstilles i relevante retninger. Sørg for god belysning på konceptholderen.

17 ARBEJDE VED SKÆRME 17 INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS TASTATUR TASTATUR For at variere arbejdsstillinger og -bevægelser er det en god idé engang imellem at ændre tastaturets indstillinger og placering på bordet. Der skal være tilstrækkelig plads foran tastaturet, så du kan hvile hænder og arme på bordpladen. Placér dog ikke tastaturet for langt inde på bordet, så du kommer til at sidde i en akavet og fastlåst stilling. HVAD VIL DU? Oprette nyt dokument (New) Åbne dokument (Open) IKON GENVEJSTAST Ctrl N Ctrl O Sådan sidder du godt ved tastaturet: Lad dine overarme hænge ned langs kroppen. Lad dine skuldre være afslappet. Placer tastaturet et stykke inde på bordet, så du har mulighed for at hvile underarmene på bordpladen. Tastaturet skal være adskilt fra skærmen og kunne stilles skråt, så du kan anbringe det i den position, der passer dig bedst - og variere positionen. Tastaturet skal have en mat overflade for at undgå reflekser. Sådan arbejder du godt med tastaturet: Varier tastaturets indstillinger og placering. Sørg for at have en fornuftig håndstilling, som ikke er fastlåst. Undgå at bøje/"knække" for meget i håndleddet - "knæk" bremser blodtilførslen. Brug derfor kun tastaturets højdeindstilling som en variationsmulighed. Løft fingrene mindst muligt - undgå fx at sidde med fingrene parat til at taste, når du ikke skriver. Stræk, bøj og ryst dine hænder og arme ind imellem. Brug tastaturets genvejstaster. Udskrive dokument (Print) Gemme dokument (Save) Se flere genvejstaster på En håndrodsstøtte kan være med til at mindske "håndledsknæk" og højden på fingerløftene. Skal håndrodsstøtten virke efter hensigten, skal den anvendes til at støtte håndroden og ikke håndleddet. Ligger håndrodsstøtten under håndleddet, kan der opstå gener som følge af tryk på nerver og kar. Der findes tastaturer med forskellige udformninger, men uanset hvilket tastatur du har, er det vigtigt, at du følger ovenstående råd. Bruger du tal-delen til højre på tastaturet meget, kan man få tastaturer, hvor denne del er for sig selv. På den måde kan du flytte tal-tasterne, og det bliver lettere at variere dine arbejdsstillinger. Ctrl P Ctrl S

18 18 ARBEJDE VED SKÆRME INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS COMPUTERMUS OG PEGEREDSKABER COMPUTERMUS OG ANDRE PEGEREDSKABER Når du arbejder ved computeren, er det vigtigt, at du skifter mellem brug af computermusen og genvejstasterne, så du ikke belaster dine hænder, arme og skuldre uhensigtsmæssigt. Variation er den bedste måde at forebygge gener og smerter ved arbejde med computermus. Sådan sidder du godt med computermus og andre pegeredskaber: Din underarm skal være understøttet. Lad overarmen hænge ned langs kroppen. Slap af i skulderen, når du arbejder. Sådan sidder du godt med computermusen: Placer computermusen midt foran tastaturet, og ikke ved siden af. Derved reduceres vrid i skulder og albue. Undgå at "knække" for meget i håndleddet - "knæk" bremser blodtilførslen. Slap af i fingrene, når du ikke klikker. Undgå at sidde med fingrene i "paratstilling". Tag hånden væk fra computermusen, når du ikke bruger den. Stræk, bøj og ryst dine hænder og arme ind imellem. Begræns brugen af dobbeltklik, da det belaster underarmen meget. Du kan indstille en af computermusens taster til at fungere som "dobbeltklik", så det kun er nødvendigt at klikke én gang. Sørg for at computermusen virker optimalt - rengør den og skift batterier. Brug genvejstaster, så du mindsker brugen af computermus/pegeredskaber. Prøv forskellige computermus og pegeredskaber - det er individuelt hvad, der fungerer bedst for den enkelte. Der findes mange forskellige udformninger af computermus og forskellige typer af pegeredskaber, som fx trackball, mousetrapper og pen. De er udformet forskelligt med hensyn til, hvordan hånden og fingrene skal bruges. Hånden har bedst af at arbejde i den traditionelle skrivestilling. Men uanset hvilket pegeredskab, du benytter, er rådene ovenfor vigtige. Læs mere i BAR Kontors elektroniske vejledning om arbejde med computermus. Flyt en gang imellem computermusen over i den anden hånd.

19 ARBEJDE VED SKÆRME 19 INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS SOFTWARE SOFTWARE Arbejdsgiveren skal ved udarbejdelse, valg, indkøb og ændringer af software sikre, at systemer og programmer passer til det arbejde, der udføres i virksomheden. Der må ikke ved hjælp af softwaren føres kontrol med brugeren uden dennes viden. KRAV TIL DEN GODE SOFTWARE: Programmer skal være tilpasset det arbejde, der skal udføres. Programmer skal være nemme at bruge og om nødvendigt kunne tilpasses brugerens kundskabs- og erfaringsniveau. Der skal anvendes ergonomiske principper, så der så vidt muligt kan bruges genvejstaster, og øjnene ikke bliver unødigt belastet ved brug af programmet.

20 20 ARBEJDE VED SKÆRME INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS BÆRBAR COMPUTER BÆRBAR COMPUTER En bærbar computer er primært et arbejdsredskab, som du bør bruge, når du er på farten eller ude af kontoret. Den giver ofte uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og kan være dårlig for øjnene, fordi der er fast computermus og tastatur, og fordi computerskærmen er lille. Bruger du en bærbar computer mere end ca. 2 timer næsten dagligt på din faste arbejdsplads, skal computeren opfylde de samme indretningskrav, som gælder for en stationær computer. Den bærbare computer i sig selv er ikke hensigtsmæssig som det faste arbejdsredskab på kontoret. Den kan dog bruges, hvis der kobles en ekstra computermus og et tastatur på, så de er adskilt fra skærmen på den bærbare computer. Der gælder de samme anbefalinger for placering og indstilling af skærm som for den stationære computer. En anden mulighed er at sætte den bærbare computer i en dockingstation, som har tilkoblet skærm, tastatur og mus, så den fungerer ligesom en stationær computer.

21 ARBEJDE VED SKÆRME 21 INDRET DIN KONTORARBEJDSPLADS SKÆRMBRILLER SKÆRMBRILLER Du har mulighed for at få en synsundersøgelse hos en optiker, hvis du arbejder regelmæssigt ved en computerskærm, eller hvis der opstår synsproblemer/øjengener på grund af skærmarbejdet. Undersøg først om generne skyldes uhensigtsmæssig indretning af eller dårlige lysforhold ved skærmarbejdspladsen. Du kan få lavet særlige briller - skærmbriller - hvis undersøgelsen viser, at det er nødvendigt, og hvis dine egne briller ikke kan bruges. En skærmbrille er en speciallavet brille til arbejde ved skærme. Arbejdsgiveren har pligt til at betale undersøgelse og skærmbriller i form af standardstel og glas.

22 22 ARBEJDE VED SKÆRME

23 ARBEJDE VED SKÆRME 23 UNDGÅ FEJLINVESTERINGER VED INDKØB Det er vigtigt at kende Arbejdsmiljølovgivningens krav til skærmarbejdspladser inden indkøb af møbler og andet udstyr - både for at forebygge arbejdsmiljøproblemer, men også udfra et økonomisk hensyn. Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Det er vigtigt at vælge de rette arbejdsmiljømæssige løsninger fra starten. På den måde sikres et godt arbejdsmiljø og dyre fejlinvesteringer undgås. INDDRAG SIKKERHEDSORGANISATIONEN Sikkerhedsorganisationen skal inddrages og deltage, når arbejdsstedets indretning og indkøb af tekniske hjælpemidler og udstyr planlægges. Sikkerhedsorganisationen og andre ressourcepersoner kan bidrage med viden om arbejdsmiljø. På den måde sikres et godt beslutningsgrundlag for at forhindre fejlindkøb og arbejdsmiljøproblemer. STIL KRAV TIL LEVERANDØREN Ved indkøb af møbler og andet udstyr, skal der følge en brugsanvisning med. Brugsanvisningen skal være på dansk og indeholde oplysninger om, hvordan møblet eller udstyret skal anvendes arbejdsmiljømæssigt forsvarligt. Samtidig er det godt at få en aftale med leverandøren, der også indeholder en mundtlig instruktion i brugen af møblet/udstyret. Flere leverandører tilbyder endvidere et besøg efter et halvt år, hvor de justerer de indkøbte møbler og følger op på den mundtlige instruktion. Mange leverandører giver mulighed for at få fx forskellige stole på prøve inden det endelige køb. Det er med til at sikre et bedre køb. Ved valg af leverandør er det vigtigt at være opmærksom på, om det er muligt at købe møbler/udstyr til personer, der af forskellige årsager kan have brug for andet end standardudstyret, fx meget høje/lave personer eller venstrehåndede. Med hensyn til leverandører af software gælder de samme råd. Det er også vigtigt at sikre, at leverandøren kan udvikle og levere computerprogrammer, der passer til det arbejde, der udføres i virksomheden. Softwaren skal være brugervenlig, og der skal være mulighed for at bruge genvejstaster.

24 24 ARBEJDE VED SKÆRME OM BAR KONTOR I den danske arbejdsmiljølovgivning er der oprettet 11 branchearbejdsmiljøråd - herunder Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration (BAR Kontor). BAR Kontor dækker kontorvirksomheder på det private arbejdsmarked, fastsat ud fra såkaldte branchekoder. Det er fx IT-virksomheder, advokat- og revisionskontorer, vikarbureauer, rådgivende virksomheder, rejsebureauer, arkitekter samt øvrige kontorarbejdspladser. Men da der også foregår kontorarbejde i en eller anden form på langt de fleste virksomheder, vil BAR Kontors materialer således kunne bruges på de fleste virksomheder. BAR Kontor har til formål at medvirke ved løsning af sikkerheds- og sundhedsspørgsmål og derved understøtte arbejdsmiljøindsatsen i virksomhederne inden for det private kontor- og administrationsområde. BAR Kontor giver konkrete vejledninger om aktuelle arbejdsmiljøproblemstillinger inden for branchen i form af branchevejledninger, kampagnemateriale, værktøjer, afholdelse af temadage eller andre aktiviteter. BAR Kontor er sammensat af repræsentanter for arbejdsgiver-, leder- og arbejdstagerorganisationer inden for det private kontor- og administrationsområde.

25 ARBEJDE VED SKÆRME 25 YDERLIGERE INFORMATION BAR KONTOR Ny Vestergade 17, 1471 København K Tlf APV i sigte Godt lys på kontoret Arbejde med computermus Kontormaskiner ARBEJDSTILSYNET Postboks 1228, 0900 København C Tlf Bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler, nr af 15. december 1992 Bekendtgørelse om arbejdets udførelse, nr. 559 af 17. juni 2004 Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning, nr. 96 af 13. februar 2001 At-vejledning om arbejde ved skærme, D.2.3, november 2006 At-meddelelse om siddende arbejde, nr , november 1985 At-meddelelse om inventar på faste arbejdssteder, nr , december 1998 ANDET ORGANISATIONERNE I BAR KONTOR HK/Privat Dansk Erhverv - Ledernes Hovedorganisation - HK/Handel - Dansk Industri - PROSA - HTS - ØVRIGE Arbejdsmiljøbutikken - Videncenter for Arbejdsmiljø - Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - Branchearbejdsmiljørådenes webportal -

26 26 ARBEJDE VED SKÆRME CHECKLISTE AF FORHOLD VED SKÆRMARBEJDE Denne checkliste giver overblik over arbejdsmiljøet ved skærmarbejdspladserne. Den skal ses som et supplement til check-listen i branchevejledningen: "APV i sigte?" og kan med fordel bruges, når I gennemfører APV. VARIATION Varierer den enkelte person nok imellem forskellige arbejdsstillinger? Er der kendskab til strækøvelser - og benyttes de? Er det muligt at udføre opgaver væk fra skærmen? ARBEJDSSTOLEN Er der kendskab til stolens indstillingsmuligheder - og benyttes de? Kan stolens sæde og ryglæn indstilles i højden? Kan stolens ryglæn skråtstilles? I orden Problem Problem løst ARBEJDSBORDET Er bordet og stolen indstillet i forhold til hinanden, så bordet støtter lige under albuerne? Er der plads til skærm, tastatur, mus/pegeredskab, dokumenter/evt. konceptholder på bordet? SKÆRMENS PLACERING Er skærmen placeret i en højde, så en vandret udstrakt arm peger direkte på øverste menu-linie? Er skærmen placeret i en synsafstand på cm? Kan skærmen vippe og dreje? KONCEPTHOLDER Er konceptholderen placeret, så hoved- og øjenbevægelser er så små som mulige? Er konceptholderen stabil? Kan konceptholderen indstilles i relevante retninger? TASTATUR Er det muligt at hvile underarmene foran tastaturet? Varierer den enkelte person tastaturets indstillings- og placeringsmuligheder? Undgår den enkelte "knæk" i håndleddet ved brug af tastatur?

27 ARBEJDE VED SKÆRME 27 COMPUTERMUS OG ANDRE PEGEREDSKABER Er underarmen understøttet ved brug af computermus? Varierer den enkelte mellem brug af computermus og genvejstaster? Undgår den enkelte "knæk" i håndleddet ved brug af computermus? I orden Problem Problem løst SYNS- OG LYSFORHOLD VED SKÆRMEN Er skærmen flimmerfri? Fremstår teksten på skærmen klart og tydeligt? Er skærmen placeret, så synsretningen er parallel med vinduesfladen? Er skærmen placeret et stykke væk fra vinduet? Kommer lyset fra arbejdslampen ind fra siden lige under øjenhøjde? Er der tilbudt synsundersøgelse og evt. skærmbriller til dem, der har behov for det? INDKØB AF MØBLER OG ANDET UDSTYR Bliver sikkerhedsorganisationen eller andre personer, der ved noget om arbejdsmiljø, inddraget ved indkøb af møbler og andet udstyr? Er der brugsanvisninger på dansk? Er computerprogrammerne brugervenlige? ANDET Er der givet instruktion i brug af møbler og andet udstyr? Er der givet instruktion i de anvendte computerprogrammer?

28 STRÆK UD OG BEVÆG DINE MUSKLER Bliv inspireret af øvelserne på modstående side - stræk ud og bevæg musklerne i løbet af dagen. Tag øvelserne ud og hæng dem op et synligt sted på kontoret. Der er øvelser på begge sider, så vend arket, fx en gang om ugen, for at få et større udvalg og variation mellem øvelserne.

29 ØVELSER FRA BRANCHEVEJLEDNINGEN OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER FOR ARME OG HÆNDER Skift mellem at knytte hænderne og strække fingrene Stræk overside og underside af hånd og underarm FOR SKULDRE Skuldrene løftes op og sænkes skiftevis Tegn cirkler med albuerne

30 ØVELSER FRA BRANCHEVEJLEDNINGEN OM ARBEJDE VED SKÆRME PÅ KONTORARBEJDSPLADSER FOR NAKKE Pres hagen ind og træk hovedet ned mod brystet. Lad hænderne hvile på hovedet Hold fast i sædet med den ene hånd. Bøj hovedet til den modsatte side, så du kan mærke, at det trækker på siden af hals og i skulder Lad hovedet falde forover, og rul det fra side til side FOR OVERKROP Saml armene bag på ryggen, stræk armene og løft dem bagud så højt op som muligt

31

32 "Arbejde ved skærme" er en vejledning til kontorbranchen om, hvor vigtigt det er at variere blandt andet arbejdsstillinger og indrette arbejdspladsen fornuftigt for at opnå og bevare et godt arbejdsmiljø ved skærmen. Branchevejledningen er udgivet af: Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration (BAR Kontor) Ny Vestergade København K Tlf: info@barkontor.dk Vejledningen kan købes i Arbejdsmiljøbutikken på - varenummer: , eller downloades på BAR Kontors hjemmeside: ISBN udgave, 1. oplag 2007 I BAR Kontor samarbejder arbejdsmarkedets parter for at sikre et godt arbejdsmiljø på private kontorarbejdspladser. BAR Kontor består af repræsentanter fra: Dansk Erhverv, HK/Privat, Ledernes Hovedorganisation, PROSA, Dansk Industri, HK/Handel og HTS. HK-Varenummer: Fotos og illustrationer: Lisbeth Hjorslev Toustrup Design: Tryk:

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE

ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM arbejde ved computer ARBEJDE VED COMPUTER SÅDAN SIKRER I GOD INDRETNING OG VARIATION I ARBEJDSSTILLINGER VED COMPUTERARBEJDE INDHOLD 4 FORORD 5 ARBEJDSMILJØFORHOLD VED

Læs mere

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration

Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME. på kontorarbejdspladser. Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration Branchevejledning om ARBEJDE VED SKÆRME på kontorarbejdspladser Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning er der oprettet 11 branchearbejdsmiljøråd

Læs mere

Arbejdsmiljø og Computermus

Arbejdsmiljø og Computermus branchevejledning fra BAR KONTOR Arbejdsmiljø og Computermus Hvad skal du være opmærksom på når du bruger computermus? INDHOLD 5 FORORD 7 GODE RÅD OM ARBEJDE MED COMPUTERMUS 9 GODE RÅD OM ARBEJDE MED TASTATUR

Læs mere

Arbejdsmiljø og Computermus. Hvad skal du være opmærksom på når du bruger computermus?

Arbejdsmiljø og Computermus. Hvad skal du være opmærksom på når du bruger computermus? branchevejledning fra BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR Arbejdsmiljø og Computermus Hvad skal du være opmærksom på når du bruger computermus? INDHOLD 5 FORORD 7 GODE RÅD OM ARBEJDE MED COMPUTERMUS 9 GODE RÅD

Læs mere

Tema om mus og pegeredskaber

Tema om mus og pegeredskaber Tema om mus og pegeredskaber Om arbejdsmiljøforhold ved arbejde med computermus og andre pegeredskaber Tema om computermus På disse sider sætter BAR Kontor fokus på arbejdsmiljøet, når du arbejder med

Læs mere

Vejledning om Skærmarbejde - At-vejledning D Juni Erstatter november 2006

Vejledning om Skærmarbejde - At-vejledning D Juni Erstatter november 2006 VEJ nr 10163 af 01/06/2009 Udskriftsdato: 20. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. Senere ændringer til forskriften Ingen Vejledning

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.3. Skærmarbejde

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.3. Skærmarbejde At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.3 Skærmarbejde Juni 2009 Erstatter november 2006 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Guide til indretning af din kontorarbejdsplads

Guide til indretning af din kontorarbejdsplads Guide til indretning af din kontorarbejdsplads Indholdsfortegnelse Variation 3 Trin 1 - Arbejdsstolen 5 Krav til arbejdsstolen: 5 En god siddestilling 5 Trin 2 Arbejdsbordet 7 Krav til arbejdsbordet: 7

Læs mere

Indretning af skærmarbejdsplads

Indretning af skærmarbejdsplads Indretning af skærmarbejdsplads APV 2014 - SKOLER Variation Den bedste måde at hjælpe dig selv i det daglige er ved at variere. Overvej f.eks.: Kan du variere din siddestilling? Husk indimellem: ret ryggen

Læs mere

Ergonomi på kontorarbejdspladser

Ergonomi på kontorarbejdspladser Ergonomi på kontorarbejdspladser Hvad er ergonomi Bio-psyko-social Gennemgang af hele arbejdssituationen Se med nye øjne på indretning af arbejdspladsen Udnyttelse af teknologien, hvor den findes Se kritisk

Læs mere

Arbejdspladsen: Der skal være så meget plads, at nødvendigt inventar, hjælpemidler og materialer kan anbringes indbyrdes forsvarligt

Arbejdspladsen: Der skal være så meget plads, at nødvendigt inventar, hjælpemidler og materialer kan anbringes indbyrdes forsvarligt Skærmarbejdspladser Denne pjece er udarbejdet til brug ved indretning og vurdering af skærmarbejdspladserne på. Pjecen tager udgangspunkt i gældende lovgivning, men er tilrettet og optimeret i forhold

Læs mere

tommelfingerregler til indretning af kontorarbejdspladser indretning arbejdsplads

tommelfingerregler til indretning af kontorarbejdspladser indretning arbejdsplads indretning arbejdsplads tommelfingerregler til indretning af kontorarbejdspladser En god ergonomisk arbejdsplads er nødvendig for at skabe et sundt arbejdsmiljø, for den enkelte medarbejder. Et sundt arbejdsmiljø

Læs mere

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen Du bør tænke på dit eget arbejdsmiljø, og hvordan du kan tage vare på dig selv i dagligdagen. Uanset om du er nyansat eller har været kasseassistent i længere tid, er det altid en god idé med jævne mellemrum

Læs mere

Tommelfingerregler til indretning af arbejdspladser på kontor

Tommelfingerregler til indretning af arbejdspladser på kontor Tommelfingerregler til indretning af arbejdspladser på kontor www.am-gruppen.dk Autoriseret Arbejdsmiljørådgiver Indholdsfortegnelse Kroppens signaler... 3 Variation.......... 4 Stolen............. 5 Arbejdsbordet......

Læs mere

Indretning af PC-arbejdspladser

Indretning af PC-arbejdspladser Indretning af PC-arbejdspladser Intern instruks udarbejdet af Fysioterapeut Ole Stær, august 2017 Udstedt af: Ole Stær Godkendt af : HR-Afdelingen Side: 1 af 6 Denne pjece er udarbejdet til brug ved indretning

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger...

Læs mere

Branchevejledning om DISTANCEARBEJDE OG ARBEJDSMILJØ

Branchevejledning om DISTANCEARBEJDE OG ARBEJDSMILJØ Branchevejledning om DISTANCEARBEJDE OG ARBEJDSMILJØ på kontorarbejdspladser Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration Indledende INFORMATIONER Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning

Læs mere

ARBEJDSMILJØ INVENTAR OG RAMMER

ARBEJDSMILJØ INVENTAR OG RAMMER ARBEJDSMILJØ INVENTAR OG RAMMER April 2014 Fly-inn F Fritidsaktiviteter Understøttende Skærmbekendtgørelsens særlige bestemmelser De særlige bestemmelser gælder, når medarbejderen regelmæssigt og i en

Læs mere

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde Er dit arbejde farligt? KROP & FYSIK Skærmarbejde 1 Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen? spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte selvfølgelig ikke på

Læs mere

At-VEJLEDNING. Erstatter At-anvisning nr. 4.0.1.1 af december 1996. Arbejde ved skærme

At-VEJLEDNING. Erstatter At-anvisning nr. 4.0.1.1 af december 1996. Arbejde ved skærme At-VEJLEDNING D.2.3 Juli 2001 Erstatter At-anvisning nr. 4.0.1.1 af december 1996 Arbejde ved skærme Ansattes arbejde ved skærm er omfattet af Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1108 af 15. december 1992

Læs mere

Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 Hold 52 Grundforløb elektriker SDE

Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 Hold 52 Grundforløb elektriker SDE Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 0 Andreas Vedel Rasmussen Side 1 11-02-2009 Indledning... 2 Udstyret... 2 Skærmen... 2 Bordet og Stolen... 3 Musen og tastaturet... 3 Variation... 4 Variation

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skærmarbejde

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skærmarbejde Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Skærmarbejde 2 www.krop-fysik.dk Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen?, spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte

Læs mere

Arbejdsmiljø-hjørnet www.hjemmearbejdspladsen.dk

Arbejdsmiljø-hjørnet www.hjemmearbejdspladsen.dk Arbejdsmiljø-hjørnet www.hjemmearbejdspladsen.dk Her finder du gode råd om, hvordan du indretter dig derhjemme med en god arbejdsplads. Bord, stol, skærm, tastatur, mus, lys, indeklima, hviletid og meget

Læs mere

Bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler på offshoreanlæg i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviter m.v. 1

Bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler på offshoreanlæg i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviter m.v. 1 Bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler på offshoreanlæg i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviter m.v. 1 Bek. nr. 397 af 15. maj 2008 med senere ændringer ikke autoriseret sammenskrivning.

Læs mere

GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER. BAR Privat Kontor og Administration

GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER. BAR Privat Kontor og Administration GODT LYS PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER BAR Privat Kontor og Administration 02 GODT LYS PÅ KONTORET 4 5 6 10 13 14 16 17 18 19 BELYSNING OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER

Læs mere

STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET

STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING OM STØJ, AKUSTIK OG ARBEJDSMILJØ PÅ KONTORER BAR Privat Kontor og Administration 02 STØJ OG AKUSTIK PÅ KONTORET FORORD "Støj og akustik på kontoret" henvender

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger... 3 Tunge eller akavede løft, træk og skub... 4 Computer

Læs mere

Sådan indretter du din kontorarbejdsplads

Sådan indretter du din kontorarbejdsplads Sådan indretter du din kontorarbejdsplads 1 Forord Denne vejledning er til dig, som dagligt anvender en kontorarbejdsplads. Formålet med vejledningen er, at give information dig om, hvordan du selv kan

Læs mere

Kontormaskiner og arbejdsmiljø

Kontormaskiner og arbejdsmiljø EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM Kontormaskiner og arbejdsmiljø HVORDAN I VÆLGER OG PLACERER KONTORMASKINER, SÅ I SKABER ET SUNDT OG SIKKERT ARBEJDSMILJØ! INDHOLD 5 INDLEDNING 6 KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering

ArbejdsPladsVurdering Branchevejledning om ArbejdsPladsVurdering på kontorarbejdspladser OPFØLGNING KORTLÆGNING HANDLINGSPLAN VURDERING Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration FORORD Med baggrund i den

Læs mere

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S Rapporten er lavet d.18-09-2012 APV 2012 - Firma A/S Afgrænsninger Skabelon: Svarfordelingssrapport Områder: APV Kortlægning: APV 2012 Denne rapport: Firma A/S Periode for svar: Fra: 06-09-2012 Til: 14-09-2012

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Hjemmearbejdspladser

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Hjemmearbejdspladser BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM Hjemmearbejdspladser INDHOLD 3 EGNEDE OPGAVER 3 ARBEJDSMILJØ NÅR MAN ARBEJDER HJEMME 5 KRAV TIL INDRETNING ARBEJDSBORD STOL BELYSNING BÆRBAR PC PRINTER SKÆRMBRILLER

Læs mere

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet Jeres hverdag er i konstant forandring Meget er blevet lettere, og mange har fået nye arbejdsrutiner bag en skærm. Men er jeres arbejde også blevet

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDSPLADSVURDERING PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. APV i sigte? KORTLÆGNING OPFØLGNING VURDERING SYGEFRAVÆR HANDLINGSPLAN

BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDSPLADSVURDERING PÅ KONTORARBEJDSPLADSER. APV i sigte? KORTLÆGNING OPFØLGNING VURDERING SYGEFRAVÆR HANDLINGSPLAN BRANCHEVEJLEDNING OM ARBEJDSPLADSVURDERING PÅ KONTORARBEJDSPLADSER APV i sigte? KORTLÆGNING OPFØLGNING VURDERING HANDLINGSPLAN SYGEFRAVÆR OVERBLIK ELLER MYLDER? 1 2 3 7 7 8 10 11 11 11 12 13 14 15 15 17

Læs mere

Du skal ikke finde dig i det. Din skærm skal stå skarpt uden at du skærer ansigt. Løsningen hedder skærmbriller

Du skal ikke finde dig i det. Din skærm skal stå skarpt uden at du skærer ansigt. Løsningen hedder skærmbriller Du skal ikke finde dig i det Din skærm skal stå skarpt uden at du skærer ansigt. Løsningen hedder skærmbriller En enkel løsning som skærmbriller kan være nøglen til, at du opnår større koncentrationsevne,

Læs mere

Arbejdspladsvurdering for Kontor

Arbejdspladsvurdering for Kontor Kortlægningsskema Arbejdspladsvurdering for Kontor (fast arbejdsplads) Salgsafdeling, administration, lager mm. Tillæg til kontor: Lager Kørsel med truck Hvordan bruges APV skemaerne En APV skal omfatte

Læs mere

PERSONALEFACILITETER DET ERGONOMISKE ARBEJDSMILJØ

PERSONALEFACILITETER DET ERGONOMISKE ARBEJDSMILJØ PERSONALEFACILITETER DET ERGONOMISKE ARBEJDSMILJØ November 2013 Fly-inn F Fritidsaktiviteter Understøttende Skærmbekendtgørelsens særlige bestemmelser De særlige bestemmelser gælder, når medarbejderen

Læs mere

Helt i orden. Bør Forbedres. 3. Er temperaturen behagelig? 5 6 OM SOMMEREN KAN DET VÆRE MEGET VARMT DET TRÆKKER DET KAN BLIVE 26 28 GRADER OM SOMMEREN

Helt i orden. Bør Forbedres. 3. Er temperaturen behagelig? 5 6 OM SOMMEREN KAN DET VÆRE MEGET VARMT DET TRÆKKER DET KAN BLIVE 26 28 GRADER OM SOMMEREN APV CENTER FOR BØRN OG UNDERVISNING ISHØJ KOMMUNE JUNI 2013 RESULTATER AF SPØRGESKEMAUNDERSØGELSEN. DER ER UD AF 15 BESVARELSER 80 % OG FORSLAG TIL HANDLINGSPLAN. Fysiske forhold Forslag til handlinger

Læs mere

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet 1 DIGITALISERINGEN STILLER NYE KRAV Jeres hverdag er i konstant forandring Meget er blevet lettere, og mange har fået nye arbejdsrutiner bag en skærm.

Læs mere

Ergonomisk vejledning til brug af digitale arbejdsredskaber

Ergonomisk vejledning til brug af digitale arbejdsredskaber Ergonomisk vejledning til brug af digitale arbejdsredskaber SDU ønsker med denne vejledning at give guidelines til hensigtsmæssig ergonomisk brug af de forskellige digitale arbejdsredskaber, der anvendes

Læs mere

Branchevejledningen er udgivet af: 1. udgave 2002

Branchevejledningen er udgivet af: 1. udgave 2002 Virksomhedens og sikkerhedsorganisationens arbejdsmiljøopgaver Denne branchevejledning henvender sig til kontor- og administrative virksomheder, der har oprettet en sikkerhedsorganisation, og ønsker uddybende

Læs mere

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet

Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet Digitaliseringen stiller nye krav til arbejdsmiljøet 1 DIGITALISERINGEN STILLER NYE KRAV Jeres hverdag er i konstant forandring Meget er blevet lettere, og mange har fået nye arbejdsrutiner bag en skærm.

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN

GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN NÅR DU SIDDER I KASSEN NÅR DU SIDDER I KASSEN Indstil din stol. Indstil fodstøtten. Indstil tastatur og bonudkast. Lad varerne komme til dig. Undgå at løfte varerne. Varier

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN

GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN NÅR DU SIDDER I KASSEN NÅR DU SIDDER I KASSEN Indstil din stol. Indstil fodstøtten. Indstil tastatur og bonudkast. Lad varerne komme til dig. Undgå at løfte varerne. Varier

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø i små virksomheder

Samarbejde om arbejdsmiljø i små virksomheder Samarbejde om arbejdsmiljø i små virksomheder Alle værdsætter det gode arbejdsmiljø. Mange vil gerne gøre en indsats for arbejdsmiljøet men hvor skal der tages fat, og hvem skal egentlig gøre noget ved

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV!

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! INDHOLD 4 FORORD 6 HVAD ER APV? HVORFOR LAVE APV? KORT OM KRAVENE TIL APV 8 ARBEJDSMILJØFORHOLD I APV FYSISKE OG ERGONOMISKE FORHOLD

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSMILJØARBEJDET PÅ KONTORER Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering 2 BAR Kontor (Branchearbejdsmiljørådet

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV. af 29. maj 1990

RÅDETS DIREKTIV. af 29. maj 1990 Nr L 156 / 14 De Europæiske Fællesskabers Tidende 21 6 90 RÅDETS DIREKTIV af 29 maj 1990 om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed i forbindelse med arbejde ved skærmterminaler (femte særdirektiv

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Kasseassistenters arbejdsmiljø. Branchevejledning til arbejdsgivere og sikkerhedsorganisation

Kasseassistenters arbejdsmiljø. Branchevejledning til arbejdsgivere og sikkerhedsorganisation Kasseassistenters arbejdsmiljø Branchevejledning til arbejdsgivere og sikkerhedsorganisation Forord På baggrund af den danske arbejdsmiljølovgivning er der oprettet 11 branchearbejdsmiljøråd (BAR) herunder

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV!

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! INDHOLD 4 FORORD 6 HVAD ER APV? HVORFOR LAVE APV? KORT OM KRAVENE TIL APV 8 ARBEJDSMILJØFORHOLD I APV FYSISKE OG ERGONOMISKE FORHOLD

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV!

BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSPLADSVURDERING TID TIL APV! INDHOLD 4 FORORD 6 HVAD ER APV? HVORFOR LAVE APV? KORT OM KRAVENE TIL APV 8 ARBEJDSMILJØFORHOLD I APV FYSISKE OG ERGONOMISKE FORHOLD

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering It-rådgivning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

MUSESKADER. Trillium Instituttet. Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk

MUSESKADER. Trillium Instituttet. Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk MUSESKADER Trillium Instituttet 2012 Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk Hvad er museskader? Museskader er besvær i bevægeapparatet som følge af computerarbejde.

Læs mere

Indretning af arbejdsplads med storskærme til klinisk logistik

Indretning af arbejdsplads med storskærme til klinisk logistik Indretning af arbejdsplads med storskærme til klinisk logistik Retningslinjer og vejledning December 2014 Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Regionshuset Horsens Emil Møllers Gade 41, 8700 Horsens www.fa.rm.dk

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15. Arbejdspladsens indretning og inventar

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15. Arbejdspladsens indretning og inventar At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.15 Arbejdspladsens indretning og inventar November 2008 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.14 af december 1998 og nr. 4.10.2 af november 1985 2 Hvad er en At-vejledning?

Læs mere

Kontormaskiner og arbejdsmiljø

Kontormaskiner og arbejdsmiljø EN VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR OM Kontormaskiner og arbejdsmiljø HVORDAN I VÆLGER OG PLACERER KONTORMASKINER, SÅ I SKABER ET SUNDT OG SIKKERT ARBEJDSMILJØ! INDHOLD 5 INDLEDNING 6 KONTORMASKINER

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Tema: UMV undervisningsmiljø

Tema: UMV undervisningsmiljø Tema: UMV undervisningsmiljø Klassetrin: 5. og 6. klasse 1. Med erfaringerne fra gæstelærerens besøg og undervisning kan eleverne arbejde over en længere periode, hvor de indsamler registreringer af problemer

Læs mere

Arbejdspladsens indretning og inventar

Arbejdspladsens indretning og inventar 1.4 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse til koordinator P i program- og i projektgranskningsfasen Arbejdspladsens indretning og inventar Overordnet om indretning og inventar 1 1 Er arbejdspladsen

Læs mere

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås?

Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Hvordan kan overbelastningsskader som følge af computerarbejde undgås? Af Kenneth Marloth Henze, cand. mag., idrætskonsulent ved Politiskolen, Fysisk Afsnit. Der er flere undersøgelser, der tyder på, at

Læs mere

INDEKLIMA PÅ KONTORET SÅDAN SIKRER I ET GODT INDEKLIMA PÅ KONTORET

INDEKLIMA PÅ KONTORET SÅDAN SIKRER I ET GODT INDEKLIMA PÅ KONTORET BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM INDEKLIMA PÅ KONTORER INDEKLIMA PÅ KONTORET SÅDAN SIKRER I ET GODT INDEKLIMA PÅ KONTORET INDHOLD 5 FORORD 7 HVAD ER INDEKLIMA? 8 HVEM TAGER SIG AF INDEKLIMAET? 11 TÆNK

Læs mere

EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ

EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ EN BAR KONTOR VEJLEDNING OM KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ INDHOLD 02 03 04 06 09 10 11 INDLEDNING KONTORMASKINER OG ARBEJDSMILJØ VARMEAFGIVELSE STØJ OZON FORMALDEHYD OG ANDRE KEMISKE STOFFER STØV OG PARTIKLER

Læs mere

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 Museskader Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Hvad kan du gøre for at undgå museskader? Museskader

Læs mere

At-VEJLEDNING. D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014. Hjemmearbejde

At-VEJLEDNING. D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014. Hjemmearbejde At-VEJLEDNING D.2.9-2 Oktober 2003 - Opdateret oktober 2014 Hjemmearbejde Vejledningen handler om arbejdsmiljølovgivningens krav, når den ansatte arbejder hjemme 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

arbejde over skulderhøjde

arbejde over skulderhøjde Branchearbejdsmiljørådet (BAR) for transport og engros medvirker ved løsning af sikkerheds- og sundhedsspørgsmål inden for transport og engroshandel og understøtter arbejdsmiljøindsatsen på branche- og

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sid godt foran. computeren. Find den rigtige position foran skærmen

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sid godt foran. computeren. Find den rigtige position foran skærmen Foto: Scanpix Guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sid godt foran computeren Find den rigtige position foran skærmen 2 PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København

Læs mere

Indretning af skærmarbejdspladser i Region Midtjylland

Indretning af skærmarbejdspladser i Region Midtjylland Indretning af skærmarbejdspladser i Region Midtjylland Vejledning Januar 2014 Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Udgivet af: Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø - januar 2014 Forsidefoto: Kontakt: Koncern HR,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 17 Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Vi arbejder ofte med hovedet fremskudt eller drejet. Derfor har vi brug for at få udspændt vores nakke- og skuldermuskler.

Vi arbejder ofte med hovedet fremskudt eller drejet. Derfor har vi brug for at få udspændt vores nakke- og skuldermuskler. NAKKE-SKULDER UDSPÆNDING Vi arbejder ofte med hovedet fremskudt eller drejet. Derfor har vi brug for at få udspændt vores nakke- og skuldermuskler. Lad venstre øre falde mod venstre skulder uden at løfte

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Hvad er museskader? Symptomer på museskader. center-opgaver opleves indflydelsen som markant lavere end ved andet computerarbejde.

Hvad er museskader? Symptomer på museskader. center-opgaver opleves indflydelsen som markant lavere end ved andet computerarbejde. Museskader Hvad er museskader? Museskader er besvær i bevægeapparatet som følge af computerarbejde. Det er især nakke, skuldre, underarm, hånd og håndled, det går ud over. Men selvom besværet ofte er langvarigt,

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Når du kører lastbil er der ofte mange stillesiddende timer bag rattet. Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

Sådan får I en kropsvenlig salon - om indretning og ergonomi på frisørsaloner -

Sådan får I en kropsvenlig salon - om indretning og ergonomi på frisørsaloner - Sådan får I en kropsvenlig salon - om indretning og ergonomi på frisørsaloner - Indhold Sådan får I en kropsvenlig salon 3 Aflastning og variation 3 Fleksibel arbejdshøjde 3 Gode pladsforhold 4 Korte rækkeafstande

Læs mere

www.vela-medical.com Dentalstole Ergonomiske stole Specialudviklet til tandlægeklinikker

www.vela-medical.com Dentalstole Ergonomiske stole Specialudviklet til tandlægeklinikker www.vela-medical.com Dentalstole Ergonomiske stole Specialudviklet til tandlægeklinikker www.vela-medical.dk Ergonomi, sikkerhed og effektivitet i fokus VELA Medical fokuserer på det professionelle sundhedspersonale,

Læs mere

Hvad siger loven. om skærmarbejdspladser?

Hvad siger loven. om skærmarbejdspladser? Hvad siger loven om skærmarbejdspladser? Indholdsfortegnelse emnerne i hvert kapitel er ordnet alfabetisk Kapitel 1: Planlægning og skærmarbejde Arbejdsmiljøloven 4 Arbejdsorganisering 5 Nye lokaler 5

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

For more information please visit www.rollermouse.com

For more information please visit www.rollermouse.com For more information please visit www.rollermouse.com Contour Design, Inc. 10 Industrial Drive Windham New Hampshire, 03087, USA Phone: 800-462-6678 E-mail: ergoinfo@contourdesign.com Contour Design Europe

Læs mere

Pernille Stæhr. Tlf. 29 45 65 14. pernille@ergoconcept.dk

Pernille Stæhr. Tlf. 29 45 65 14. pernille@ergoconcept.dk Pernille Stæhr. Tlf. 29 45 65 14. pernille@ergoconcept.dk ERGO CONCEPT Ergo Concept ApS er en ny spiller i møbelbranchen, mens kvinden bag er en gammel kending med mange års erfaring. Vi yder en service

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker. løft-05 20/06/06 8:12 Side 1

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker. løft-05 20/06/06 8:12 Side 1 løft-05 20/06/06 8:12 Side 1 Dette materiale er udgivet af BAR Handel, som er branchearbejdsmiljøråd for detailhandelsområdet. BAR Handel har til formål at medvirke i forbindelse med løsning af sikkerheds-

Læs mere

God ergonomi i rengøringsarbejdet

God ergonomi i rengøringsarbejdet TUP14 motivation og læringsudbytte God ergonomi i rengøringsarbejdet FOKUS PÅ TOSPROGEDE AMU KURSISTER Pas på kroppen når du arbejder! Mennesker arbejder med rengøring alle steder, også mange steder, hvor

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning FORFLYTNINGSTEKNIK i ambulance og sygetransport Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af brancheudvalget for brand- og redning under BAR

Læs mere

APV for elever på Erhvervsuddannelserne

APV for elever på Erhvervsuddannelserne APV for elever på Erhvervsuddannelserne APV er et af de bedste værktøjer til et sundt og et godt arbejdsmiljø, igennem hele livet. Dette skema kan bruges igen og igen. APV for elever på erhvervsuddannelserne

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Arbejds- og løfteteknik

Arbejds- og løfteteknik Arbejds- og løfteteknik Introduktion til god og hensigtsmæssig arbejds- og løfteteknik Arbejdsmiljø i industrien Denne vejledning er udgivet af BFA Industri, der er arbejdsmarkedets parters i industrien

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

1. udgave, 2000 Vejledningen kan købes hos: Arbejdsmiljørådets Service Center - Tlf. 36 14 31 31 Varenummer 172003 www.asc.amr.dk

1. udgave, 2000 Vejledningen kan købes hos: Arbejdsmiljørådets Service Center - Tlf. 36 14 31 31 Varenummer 172003 www.asc.amr.dk LYS&LYD giver virksomhederne et værktøj, de kan bruge til deres vurdering af lys- og lydforhold. Samtidig giver vejledningen forslag til eventuelle forbedringer. Branchevejledningen er udgivet af: Branchearbejdsmiljørådet

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere