Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på?"

Transkript

1 Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på? Har du en håndværksuddannelse, eller uddannelse inden for et traditionelt kreativt, skabende eller byggefag, så kan du drage på valsen. Som rejsende dansk smed kan jeg fortælle om mine erfaringer: I skrivende stund er jeg endnu ikke tynget af årelange studier af denne tradition. Men jeg er selv på valsen, og føler at netop nogle begynder-erfaringer kunne være gode til at hjælpe andre nye på vej, inden jeg bliver gammel i gårde og selv begynder at se tingene fra en anden vinkel. Jeg er udlært smed og rejser ved at følge traditionen hos et tysk vandresvende-selskab. En forening hvor der hovedsageligt rejser tyske svende, men også bla. schweiziske og danske svende er med. Først en lille bemærkning til retstavning: Som bekendt kommer ordet naver af skandinaver. Jeg falder som regel selv i en almindelig fejl og siger at jeg er en naver, velvidende at det oprindeligt hedder, at man er en nav.

2 Men i folkemunde er det efterhånden blevet kendt som, at man -i ental- er en naver. -Måske ligesom man siger at man er en dansker eller svensker....og ikke at man er en dansk. Eller jeg er en svensk. Når jeg møder folk på gaden, som spørger interesseret, synes der i forvejen også at skulle forklares rigeligt om at det ikke hedder en nadver eller nawer, så jeg holder mig til naver. Hvilken uddannelse skal man have for at drage på valsen? Nogle af de udenlandske sammenslutninger for rejsende svende vil hævde at traditionen er forbeholdt ganske få håndværk. Her er man tilsyneladende ikke specielt interesseret i at hjælpe unge fra andre fagretninger til at blive ansvarsbevidste og åbentsindede verdensborgere. Dette på trods af at traditionens vigtige valgsprog: Vi er alle brødre, verden er vores fædreland. Og Lighed, frihed og broderlighed. Men rejselivet er jo i virkeligheden frit for alle. Alle kan (og burde måske) rejse ud i en periode opleve at være på udebane og blive klogere på sig selv og verden. Man vil dog sandsynligvis støde ind i nogle forhindringer og modstand fra omverdenen, hvis man forsøger at drage traditionelt på valsen som eks. ejendomsmægler eller molekylærbiolog. Traditionen er opstået inden for fysisk skabende arbejder-fag med specielle egnsforskellige teknikker og en lang historisk udstrækning. Hvis man studerer gamle optegnelser over hvilke rejsende, der har opholdt sig på herbergerne rundt omkring i Europa, mens traditionen var på sit højeste, ser man heller ikke kun bygningshåndværkere. Mange uddannelser har siden ændret sig for at følge med udviklingen. For flere af disse giver det stadig god mening med denne form for udlandserfaring. Her er nogle eksempler på fag, der med fordel kan følge traditionen:

3 Skrædder/tøjdesigner, murer, guldsmed, gartner, maler, stenhugger, keramiker, slagter, læderarbejder, glasblæser, bager, konditor, kok, skomager, møbelsnedker, dekoratør, bogbinder, trykker, instrumentmager, tømrer, skibsbygger, blikkenslager, ovnbygger, elektriker, installatør, billedhugger, tagdækker, støber, gørtler, stilladsarbejder, betonarbejder, brygger, ostemager, chocolatier, urmager, mekaniker, smed, brolægger, stukkatør, mfl. Hvorfor drage på valsen? Den nordiske skik med at rejse ud i verden med stok og ransel og sit håndværk er en rigtig fin gammel tradition, der indeholder en masse historier om kammeratskab og glæde ved at rejse ud i det fremmede sammen med ligesindede. At møde andre folkeslag og kulturer og at få perspektiv på den trygge tilværelse hjemme foran fjernsynet. I dag kan man blive medlem af en skandinavisk naver-forening, hvis man har arbejdet i udlandet i mindst 1 år og 1 dag. Det er en rigtig god mulighed for at mødes med andre, der også har haft lignende udlandserfaringer. Desuden bliver der værnet om en masse fine gamle skikke i de danske naverhuler.

4 Men hvad skal man gøre, hvis man gerne vil af sted på valsen? Der er forskellige muligheder, som passer godt afhængig af baggrunden for hvorfor du gerne vil af sted på valsen. Hvad kan disse baggrunde være? 1. Du interesserer dig for at vandre i naturen gennem fremmede lande. 2. Du har interesse for gamle håndværkstraditioner, eller gamle skikke generelt. Måske især begreber, der kommer fra en tid hvor mange ting havde mere sjæl og substans. 3. Du vil gerne samle erfaring og dygtiggøre dig i dit fag på nogle af de mest interessante værksteder ude i verden. 4. Du søger efter at lære noget om en levestil, der er et alternativ til hjernedødt forbrugsræs, individualisme og forvirret meningsløshed. 5. Du kunne tænke dig at lære fremmed sprog og kultur at kende på en autentisk og meningsfuld måde. 6. Du søger spændende steder at blive videreuddannet i dit fag med specielle teknikker, som ikke undervises i her hjemme. 7. Du er arbejdsløs! Generelt er det nok bedst at kunne genkende noget fra alle syv punkter, inden du vælger at kaste dig ud i livet som farende svend. Der kan selvfølgelig være flere grunde, som for eksempel at du kunne tænke dig at møde folk og få venner over hele verden og at du kunne tænke dig at fylde nogle store oplevelser og uforglemmelige minder ind i din tid, her på jorden!!

5 Almindeligt brugte, grundlæggende krav: Du har et svendebrev, fagbevis eller lignende. Ren straffeattest. At du er uforpligtet, dvs. ugift og ikke har børn. Du har ikke har økonomisk skyld nogen steder. Med fordel en alder, der ikke overstiger 30 år ved rejsens start. Nogle af disse krav varierer en smule, afhængig af hvem man spørger. Men generelt handler det om hvorvidt det giver mening at rejse bort i en årrække som en seriøs repræsentant for en gammel tradition. Selvfølgelig dur det ikke at være væk fra hjemmet i over 3 år, hvis man har børn derhjemme og er gift. Men mht. alderen, handler det mest om, at du ikke er ved at nå der til i dit liv, hvor du snart får lyst til at slå dig ned. På den anden side kunne man også godt argumentere for en regel, der siger at man ikke skal være alt for ung og uden fornemmelse for skik og brug og respekt for, -eller indsigt i anderledes kulturer. Aldersreglen eksempelvis, kunne altså lige så godt være: Cirka mellem 22 og 32 år... Det siger også sig selv, at det heller ikke dur at rejse ud i det uvisse, hvis du har et kæmpe lån, der skal afdrages på. Du rejser måske nogle gange i halve eller hele år uden at finde et arbejde, hvor du kan tjene penge nok. På den anden side anbefaler nogle at man er medlem af en fagforening, og desuden giver det tit mening at have en rejseforsikring. Disse ting kræver som regel løbende betaling. Reglen om gældfrihed handler altså om at du har et nogenlunde fornuftigt (læs: minimalt) budget.

6 Forskellige muligheder for at tage på valsen: Hvis du er interesseret i at følge de gamle traditioner, så bør du vide at det bedst kan lade sig gøre ved (i hvert fald i første omgang) at følge en række retningslinjer rimeligt tæt. Det kan måske lyde ret stift og ikke ligefrem frit, men du vil opdage at der er en fornuftig mening bag de fleste af de urgamle overleverede skikke og regelsæt. Når du har tolket og lært dig disse leveregler, kan du nyde en lang række privilegier (bla. en helt speciel fællesskabsfølelse), der er følger af dem og du kan føle sig meget mere fri til at manøvrere rundt i tilværelsen som fremmed. Ægte følelse af frihed kan du kun opnå i fornuftigt samspil med andre mennesker, medmindre du vil være eneboer. Grundtanken er kort fortalt: Som farende svend i det traditionelle kluns bliver du hurtigt genkendt. -Eller du vækker hvert fald opsigt! Almindelige folk ser tit en naver og ikke en person. Det vil sige at man lynhurtigt bliver mødt med positive, men også nogle gange misforståede fordomme. De færreste kan sige sig fri for at reagere på denne måde, selvom de ikke selv tror det. Det er ligesom når man ser en politimand eller en læge i deres uniform. På grund af beklædningen forholder man sig på en bestemt måde og man forventer noget bestemt. Det er jo også meningen, og det gælder om at kunne leve efter dette på en fornuftig måde. Det handler altså om, som naver på den traditionelle vals, at du over alt opfører sig godt og efterlader et godt indtryk. Ellers risikerer du at ødelægge en århundrede gammel tradition for dig selv og måske endda for mange fremtidige rejsende. Men har du dette i baghovedet, vil du også møde åbne døre over hele verden, og du vil desuden opdage at det måske ændrer din personlighed ved at give baggrund for en række interessante overvejelser.

7 Tilbage til de forskellige muligheder: Først skal det siges, at det kan afhænge at dit fag, hvilke modeller du kan følge. Det giver god mening at sætte sig ind i de forskellige retninger inden for traditionen, som du har mulighed for at følge inden du beslutter, hvordan du vil gøre. Hvis du støder på én af de forskellige organisationer eller muligheder, er det ikke sikkert de pågældende vil fortælle om andre eksisterende muligheder. Der kan desværre ligefrem være en tendens til at de dømmer de andre som værende en dårlig repræsentant for traditionen. I de tysktalende lande skelner man overordnet mellem: - At rejse som medlem af et laug/en forening/en organisation. - At være fri-rejsende. - At være vild-rejsende (dvs. uden at man har anelse om traditionens indhold). Rejse som medlem af et laug/forening/organisation: Er du meget interesseret i at lære og følge urgamle håndværksskikke og gå i dybden med forbindelser til gamle laug og broderskaber, så er den bedste mulighed måske at du følger traditionen hos en af de ældste organisationer for farende svende. Her dyrkes gamle skikke og man holder hemmelige møder i håndværkssalen. Denne del af traditionen er mest udbredt i Tysktalende lande men er bla. også repræsenteret i Danmark. Hos disse organisationer får du de fleste mødesteder fordelt over verdenskortet, hvilket bestemt kan være en fordel. De gamle laug har en del konservative regler. Her kan du eksempelvis kun blive medlem hvis du har et af de mest traditionelle håndværk, som murer, stenhugger, snedker, tømrer, smed osv. Her rejser kun mandlige håndværkere. Laugstraditionen går helt tilbage til den sene middelalder. Man mener at det hele startede hos stenhuggerne, der med stor ekspertise rejste rundt til forskellige byer og byggede domkirkerne. Senere er der opstået fraktioner og selvstændige laug for rejsende svende. I de tysktalende lande findes en række forskellige laug/organisationer (tysk: Schächte eller Gesellschaften ). De ældste er: Gesellschaft der rechtschaffenen fremden Zimmer- und Schieferdeckergesellen. Gesellschaft der rechtschaffenen fremden Maurer- und Steinhauergesellen. Rolandsbrüder. Fremden Freiheitsbrüder. Freien Vogtländer. I ovenstående laug rejser kun mandlige håndværkere og normalt inden for byggerihåndværksfagene. Senere igen er opstået laug/foreninger, der heldigvis også optager kvindelige håndværkere og tillader flere forskellige håndværk: Axt und Kelle. Freie Begegnungsschacht.

8 Disse kan det dog være svært at finde information om på internettet. Kontakt evt. andre rejsende svende for at få formidlet kontakt. I fransktalende lande (hovedsageligt Frankrig og Belgien) findes traditionen med at drage på valsen også. Her er det dog noget anderledes organiseret. De eksisterende organisationer er på nogle punkter ikke længere så fokuseret på de umiddelbart åbenlyse dele af det traditionelle (de rejser f.eks. ikke nødvendigvis i det gammeldags genkendelige tøj). Her er organisationerne på nogle punkter fulgt mere med tiden, -man kan rejse rundt i egen bil, bruge mobiltelefon osv.. Til gengæld er det på andre punkter mere stift organiseret. Eksempelvis er det ikke normalt at man bare rejser ud i det blå og søger arbejde her og der. Der er en central styring, som sørger for at svendene bliver sendt ud til bestemte steder for at arbejde. Man bor i huse specielt for rejsende håndværkere og der foregår løbende uddannelse disse steder uden for arbejdstiden. Traditionen har her fået karakter af en (i øvrigt højt agtet) elitehåndværker-uddannelse, som kan tage op til ca. 7 til 10 år. Der findes forskellige grene af det, der bliver kaldt at være compagnon. Les Compagnons du Tour de France. Compagnons du Devoir. Compagnons Bâtisseurs. Rejse som fri-rejsende : Igen især i de tysktalende lande er der opstået en speciel retning inden for det at drage på valsen. Mange af dem, der har været interesserede i at følge traditionen, har følt en modstand mod mange af de stive systemer og konservative regelsæt, som de gamle laug og organisationer kræver. Derfor har mange valgt at rejse uorganiseret. Dette giver umiddelbart de rejsende mulighed for at føle en større grad af personlig frihed. Mange svende fra de organiserede foreninger frygter at de fri-rejsende udgør en trussel mod det gode rygte, som vandrende svende kæmper for at beholde. Der er jo ingen, der holder øje med om de laver noget lort ude i verden! Realiteten er dog at langt de fleste fri-rejsende formår altid at have en høj grad af traditionens æres-kodeks i baghovedet, i nogle tilfælde faktisk bedre end visse af de organiserede rejsende gør det. Hvis du ønsker at blive fri-rejsende, skal du opsøge en rejsende svend, der vil vise dig hvordan man følger denne del af traditionen. Der er meget, der skal læres, og det er vigtigt at du finder en rejsende, som du kan godt sammen med, da man opbygger en slags aspirant - mentor forhold til hinanden. De fri-rejsende holder hvert år store træf, hvor du kan dukke op og blive klogere på hvordan du kommer i gang. Du kan også være heldig at finde rejsende svende fra andre retninger af traditionen, der er åbne for at hjælpe dig på vej som fri-rejsende.

9 Rejse som vild-rejsende: Betegnelsen vild-rejsende bruges om folk, der ikke ved ret meget om traditionen, og uden videre er taget på valsen på egen hånd. Det er måske personer, der er fascineret af det dragende ved denne leveform. De har fundet en butik, hvor man kan købe naver-tøjet, har købt det og er rejst ud. Det kan jo enhver i teorien gøre, og der findes i realiteten heller ikke noget, der hedder en falsk naver. Det eneste, der findes, er en tradition med utroligt mange kringlede men meningsfulde skikke. Desuden det førnævnte æres-kodeks. Vild-rejsende finder også ud af at de mangler den officielle rejsebog og den snak som er et specielt digt/ordsprog som bruges i bestemte situationer. Hvis man uden kendskab til dette bare drøner ud i verden med fuld blus på alle de signaler som en komplet naver- dragt sender, så kan man hurtigt komme på dybt vand -sjovt nok især over for lokalbefolkningen ude i verden. Men selvfølgelig kan man også risikere at møde andre rejsende, der med et enkelt blik kan se at man vist er forkert på den. Vigtigst af alt er måske hvordan man overfor sig selv retfærdiggør at man er/har været på valsen... Hvis man har følt en interesse for traditionen, vil man selvfølgelig i løbet af sit liv altid lægge mærke til ting inden for dette emne. Hvordan vil man så have det med at sige: Ja, JEG har været på valsen!...ganske vidst kun i 2 måneder... og jeg nåede aldrig at finde ud af noget om de der sjove skikke og traditioner, de andre har... Det gælder altså om hele tiden at tænke på: Hvis jeg vil gøre dette her, -skal jeg så gøre det halvhjertet, eller vil jeg gennemføre det hele vejen? Mange (inklusive mig selv) er startet som vild-rejsende, og har undervejs eller senere fundet ud af at det fungerer kun på en god måde, hvis man går helhjertet ind i traditionen. På samme måde som det gælder for en uddannelse, tiden som værnepligtig, som ulandsfrivillig eller lignende. Af overstående fremgår det nok at de fleste muligheder for at følge traditionen med at drage ud på den traditionelle vals, er udenlandske modeller. Det er dog en mulighed som gennem tiderne er blevet benyttet af mange danskere. Går man langt nok tilbage i historien, var der perioder, hvor det at blive udlært i sit fag stort set var ensbetydende med at man skulle en tur på valsen.

10 For omtrent hundrede år siden, da La Belle Époque og art nouveau-stilen var på sit højeste, blev traditionen med at rejse på valsen stadig benyttet af en meget stor del af de danske håndværkssvende, der blev udlært. Traditionen fortsatte altså på trods af den frie næringslov og industrialiseringens indtog. Efter verdenskrigene er dele af traditionerne blevet videreført og holdt i live af danskere, der har arbejdet i udlandet på forskellig måde. Det er stadig disse traditioner og værdier man hentyder til, når man som dansker snakker om navere på valsen. Der er gennem årene blevet gjort et imponerende arbejde for at vedligeholde alle de gode, sjove, specielle og meningsfulde traditioner i den danske og skandinaviske version af det, at være rejsende svend. Hvis man som ung dansker har lyst til at drage på valsen, er der god grund til at tage så meget som muligt af vores nordiske tradition med videre til de næste generationer af rejsende. De danske foreninger for farende svende har de sidste ca 100 år først og fremmest haft fokus på at være selskabelige foreninger for berejste (hjemvendte). Men her er det tydeligvis lykkes at bevare mange af de helt specielle skikke og traditioner, som er unikt for den nordiske kultur. (s)cuk Klub for berejste haandværkere i Helsingør Foreningen for berejste haandværkere. Foreningen for berejste danske tømrere. Forenede berejste skandinaviske Håndværkere (FBSH). Hvis du godt kunne tænke dig at tage på valsen som dansk naver, så giver det også mening at du starter med at lære traditionen at kende gennem de tyske versioner. Her er der aktivt fokus på rejselivet i den traditionelle facon. De franske modeller ligner knap så meget den tradition, som mange danskere har fulgt gennem historien, men er også interessante.

11 Flere tips: Uden visse rammer er der ingen basis for en bestemt oplevelse eller udvikling. Vil man følge en tradition, er det også et valg om ikke bare at tåge rundt ude i verden som man har lyst. Før i tiden var det ikke unormalt at man var på valsen i 7-10 år. Senere er det i den Centraleuropæiske tradition blevet fastsat til at man skal være afsted i minimum 3 år og én dag. I denne periode må man ikke nærme sig sit hjem. Man holder sig altså uden for en radius af 50 kilometer til hjemmet i 3 år og én dag.

12 Det handler jo om at komme ud i det fremmede, prøve at være på udebane, også når det er hårdt. Så ikke noget med at lige smutte hjem til mors kødgryder når det er koldt og man er sulten! Det traditionelle tøj kaldes en Kluft. Dette tøj bæres altid under tiden på valsen. I fritid og på arbejde. De fleste har et sæt til at arbejde i, og et pænt til rejse. Så er der også noget at skifte til, når man skal vaske. Tøjet kan have farve og bestemte andre kendetegn alt efter hvilket fag man har og hvilken forening/laug man rejser igennem. En erfaren rejsende vil kunne fortælle dig hvad der er det bedste at vælge. Hvis du anskaffer dig en Kluft med kendetegn for en bestemt forening uden at være medlem af denne, kan du risikere at nogle vil føle sig gevaldigt trådt over tæerne! Til Kluften anskaffer du dig også en sort hat. Der er ingen regler om at det skal være den der kæmpe Schlapphut. Hatten skal bare være sort, og med en skygge på mindst 4 cm. Høj hat, bowler eller alm. herrehat er det mest almindelige. Hatten symboliserede før i tiden det frie menneske, dvs at man ikke var stavnsbundet. Idag finder man ud af som naver at den også er praktisk i skarp sol og i regnvejr. Desuden hører der en vandrestav til outfittet. På tysk bliver de som regel kaldt for en Stenz. Det er en af naturen spiralformet stav, som også er tilknyttet både bestemte ritualer og praktisk anvendelighed når man vandrer langt. Der er bestemte steder hvor man kan finde disse vokse i naturen. Eller det vil sige, steder hvor en bestemt slyngplante gror og former træer og grene til spiralform. Man siger at den kommende naver skal finde sin Stenz selv. Ikke noget med at købe en eller anden drejet stok over internettet!

13 Når man vader rundt i verden i over 3 år er det selvfølgelig praktisk at man ikke har alt for meget oppakning. Det normale er ét sæt skiftetøj, en sovepose, lidt småting som toiletsager og måske en bog. Nogle vælger at have noget af deres personlige håndværktøj med, men det kommer hurtigt til at veje meget. Desuden kan det være spændende at være tvunget til at lære at bruge det lokale værktøj, hvor man kommer frem. Det hele bliver snøret ind i et slags stort tørklæde med en bestemt teknik til en aflang bylt, der er kendt som Charly (Chalottenburger) eller Berliner. Der findes også en del skikke for ting, som bestemt ikke hører til tiden på valsen. Der i blandt en mobiltelefon. Navere og vandrende svende fra andre lande er ikke undertrykket af en Amish-lignende modstand mod teknologiske vidundere. De fleste på valsen har for eksempel et digitalkamera. Men med en mobiltelefon i lommen kan man være sikker på at der går meget længe før man oplever hvad det vil sige at være fri og ikke bundet af noget. Hvis Moar eller vennerne konstant ringer hjemmefra ryger der bestemt en del af følelsen af at stå på egne ben i det fremmede uden livline. Desuden kan det være upraktisk at skulle betale abonnement i perioder, hvor man ingen penge har. Mobiltelefoner har også en slem tendens til at ende sine dage på bunden af et ølglas, hvis den bliver opdaget af andre rejsende svende... Ups! I øvrigt giver det her også mening at overveje hvorfor man vil på valsen... Er det for at sende en evig strøm af eksotiske billeder og beskeder hjem og derved forblive en slave af selviscenesættelsens tyranni? Eller vil du opleve at være fri, leve i nuet, og opmærksomt lære spændende ting af fremmede mennesker? Derved kan man også sige at diverse blogs, facebook, chat mv. umiddelbart heller ikke er det, der kendetegner oplevelsen af at have sluppet hjemmet og være draget på valsen. I tiden på valsen undgår man i øvrigt så vidt muligt at diskutere al for meget politik eller religion med fremmede. Dels fordi hele projektet handler om at være åben for det ukendte, og dels fordi man aldrig kan vide hvornår én af dem man snakker med kommer til at forbinde dine personlige værdier med det tøj du render rundt i. Sug til dig af andres holdninger, og tag disse indtryk med dig hjem som perspektiv. Der er ingen regler om hvor vidt man skal eller må arbejde for kun kost og logi. Ved ansættelse gælder de respektive landes regler om mindsteløn, opsigelse osv. Man kan selvfølgelig arbejde som praktikant eller frivillig et sted, hvis man har lyst til det.

14 På valsen har man et par gode vandrestøvler og en spadsere-stav. Det må være et godt tegn på at det egentlig handler om at man går meget rundt. Det er altså godt at have lidt pilgrims-tendenser og frilufts-menneske i blodet. Det er ikke så velset at man benytter offentlig transport. Det er dog ikke forbudt. Har man tjent mange penge et sted, kan du gøre det. Men når du nu har al den tid i verden, du kan forestille dig, -og du jo egentlig er taget ud for at se verden, så... Der er dog mange der blaffer/tomler rundt. Især om vinteren, hvor man kan få slemme frostskader og sjældent nå frem til et herberg, hvis man spadserer ind i en snestorm. Ved at blaffe møder man også mange mennesker, man forstår værdien af at hjælpe hinanden, og måske får man tips til arbejde eller overnatningsmuligheder. Hvis man har et fjernt eksotisk mål for vinteren, måske på den anden side af Atlanten eller et svært fremkommeligt område, kan man flotte sig og springe på en flyver. Men generelt er det ikke meningen at man skal smide sine penge væk på at sætte sig ind på et intetsigende fly- eller togsæde... En bedre måde at bruge dine sammentjente skillinger på, er på dine rejsekammerater. Har du arbejde, og møder en anden rejsende svend, der har tomme lommer, så er der en god chance for at give noget af al den velvillighed, du har mødt ude i verden videre.

15 Som naver kan du rejse i hele verden. Når du rejser ved at følge denne tradition får du mange gode og mange spøjse oplevelser. Du rejser ikke som anonym, men det er også med til at gøre det specielt! I 1963 udtalte daværende udenrigsminister Per Hækkerup, foran Christiansborg til forsamlede franske, belgiske, tyske og skandinaviske svendeforeninger: De rejsende håndværkere var de første rigtige europæere! Ved interesse, kontakt Anders på: (Da jeg selv stadig er på valsen, kan der være længere perioder, hvor jeg ikke har adgang til at computer og derved mail. Påregn derfor at der kan gå noget tid med at få svar).

Man skal ikke samle gods eller guld man skal. samle erfaring. beboermagasinet BoDanmark

Man skal ikke samle gods eller guld man skal. samle erfaring. beboermagasinet BoDanmark Man skal ikke samle gods eller guld man skal samle erfaring Friheden, fagligheden og lysten til eventyr er nogle af de kerneværdier, der binder Karl-Heinz, Jens og de andre navere sammen i et helt særligt

Læs mere

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41 Indhold Hvorfor? Om hvorfor det giver mening at skrive en bog om livets mening 7 Svar nummer 1: Meningen med livet er nydelse 13 Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27 Svar nummer 3: Meningen

Læs mere

Med håndværkerne på valsen ind i det 21. århundrede

Med håndværkerne på valsen ind i det 21. århundrede Navercamp Internationalt arbejdsstævne for farende håndværkssvende Hjerl Hede 13. -27. september 2015 Hvorfor Internationalt arbejdsstævne? Vi vil gerne tiltrække vandrende håndværkssvende fra hele Europa

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

Fra privilegeret til pligtskyldig

Fra privilegeret til pligtskyldig Fra privilegeret til pligtskyldig Afslutningstale juni 2014 Kære elever! Tænk engang! Kan I forestille jer SKALs uden jer? Kan I overhovedet forestille jer andre end jer selv på etagerne og i spisesalen?

Læs mere

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 tips til bedre ansøgninger til fonde Forord 3 Tip 1 - Skriv en kort og præcis ansøgning 4 Tip 2 - Søg støtte til et konkret projekt 5 Tip 3 -

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

På togt mod det autentiske

På togt mod det autentiske På togt mod det autentiske FREMTIDENS TURSEJLADS BLIVER FOLKELIG OG DISKER OP MED EN NY TYPE SEJLERE. FREMTIDSFORSKER ANNE SKARE NIELSEN FORTÆLLER, AT DE NYE SEJLERE VIL HAVE UNIKKE OPLEVELSER, MEN DE

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 61 Åbningshistorie På sommerlejre har jeg ofte arrangeret en aktivitet, hvor lejrdeltagerne skulle bygge en borg men hvert medlem af gruppen havde enten hænderne bundet

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

SNEMÆND. Transmogrifferen er blevet lavet om til en tidsmaskine, og I er landet

SNEMÆND. Transmogrifferen er blevet lavet om til en tidsmaskine, og I er landet SNEMÆND Transmogrifferen er blevet lavet om til en tidsmaskine, og I er landet midt i en kold og snerig vinter udenfor Steens hus. Steen og Stoffer er helt vilde med at lave snemænd om vinteren. Men de

Læs mere

Innovation og mennesker

Innovation og mennesker 1 Innovation og mennesker Det kan Cremans rådgivning gøre for innovation I en innovationsproces er der som regel masser af idéer og penge til at begynde med. Hos Creman er det vores erfaring, at det er

Læs mere

Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920.

Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920. Nokia Lumia 920 Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920. Finnerne har lanceret deres første model, der er baseret på Windows

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Hvordan du bruger medier: Bibliotekets hjemmeside bliver brugt af og til, nettet bruges til kortere info, tv, mobil, sms tjenester

Hvordan du bruger medier: Bibliotekets hjemmeside bliver brugt af og til, nettet bruges til kortere info, tv, mobil, sms tjenester A Du bruger biblioteket en del, både i forbindelse med dit arbejde, men også sammen med dine børn. Du synes, det er en fantastisk mulighed for at introducere børnene til leg og læring og samtidig bruge

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn.

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. Sikker Surf 10 Tips - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. I folderen finder du: 10 tips til sikker adfærd på internettet Tjekliste til dialog i familien Netikette regler Forklaring

Læs mere

Kommunikation og adfærd

Kommunikation og adfærd Kommunikation og adfærd Indledning I dit arbejde som servicegartner kommer du i kontakt med to grupper: Planter og mennesker. Delkurserne har indtil nu handlet om at hjælpe dig med at blive bedre til at

Læs mere

SMV ERNE OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT

SMV ERNE OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT SMV ERNE OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT Der er fortsat stor mangel på arbejdskraft i de små og mellemstore virksomheder, og med en ledighedsprocent lige omkring 4 pct. eller godt 100.000 ledige er det ikke

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

TIDSSYN 2004 et forskningsprojekt

TIDSSYN 2004 et forskningsprojekt TIDSSYN 2004 et forskningsprojekt TEORI OG ANTAGELSER TIDSSYN 1995 KVALITATIV UNDERSØGELSE 10 interview KVANTITATIV UNDERSØGELSE 22 spørgsmål TIDSSYN 2004 Tidssynsundersøgelsens metode Tidssyn er en ny

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Flere gange har han besøgt lande, som mange opfatter som farlige rejsemål. Claus Qvist-Jessen undrer sig:

Flere gange har han besøgt lande, som mange opfatter som farlige rejsemål. Claus Qvist-Jessen undrer sig: At leve for at rejse Claus Qvist-Jessen har rejst i over hundrede lande og oplevet mere end de fleste. Det har sat tingene i perspektiv, og gjort ham kritisk over for danskerne som folk men også over for

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Kære studenter årgang 2015 I dag er en festdag! I den sidste uges tid har skolen summet af liv: spænding, nervøsitet inden sidste

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 1 OM PROJEKT GADEKLOG 3 PRESSEMEDDELELSE 3 EVALUERING AF PROJEKT GADEKLOG PÅ N. ZAHLE SEMINARIESKOLE 4 DE HJEMLØSES SANG 5 ELEVERNES

Læs mere

A Publication of Company XYZ

A Publication of Company XYZ A Publication of Company XYZ En guide for studerende om LinkedIn I guiden her får du tips til, hvordan du laver en grundlæggende LinkedIn-profil, og hvordan du kan bruge den til at synliggøre dig selv

Læs mere

Uddannelse i Hadsund og Hobro

Uddannelse i Hadsund og Hobro Uddannelse i Hadsund og Hobro Velkommen til Tech College Mariagerfjord Tech College Mariagerfjord er en hyggelig erhvervsskole med to afdelinger den ene skønt beliggende i Hadsund, tæt ved naturområder

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

MED LIVET SOM INDSATS

MED LIVET SOM INDSATS Prædien af Morten Munch 2. s. e. trinitatis / 29. juni 2014 Tekst: Luk 14,25-35 Luk 14,25-35 s.1 MED LIVET SOM INDSATS Provokerende ord; trinitatistidens langfredag Det er snart ferie for de fleste, men

Læs mere

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907?

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907? Hvor længe kan du overleve i 1907? Forestil dig Køge som den så ud i 1907. Det er en helt anderledes by, fyldt med fremmede mennesker som du ikke kender. For at kunne begå dig, må du kende de indfødtes

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid?

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Dagens dato 2 0 Dato Måned År 1. Hvornår er du født? Dato Måned 1 9 År 2. Er du dreng eller pige? Dreng Pige Dine vaner 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Nej Skriv hvad 4. Hvor mange timer

Læs mere

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

Guide: Undgå at miste penge på bankkrak

Guide: Undgå at miste penge på bankkrak Guide: Undgå at miste penge på bankkrak Spar Lolland var en af de sidste. Bølgen af bankkrak og fusioner er slut, spår fremtidsforsker. Men skulle heldet være ude, så får du her en guide til, hvordan du

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Om at gå efter drømmen

Om at gå efter drømmen Om at gå efter drømmen Hvad laver du?, bliver jeg spurgt. Jeg rådgiver om indretning. Mange nikker, når jeg siger det de ved nemlig godt, hvad det er. En slags styling. Det er en udbredt opfattelse, at

Læs mere

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole.

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole. Om skoletyper A Folkeskolen, friskole eller privatskole? Anna skal gå i en almindelig folkeskole. Vi vil gerne have, hun går sammen med børn fra mange forskellige miljøer. Skolen bliver lukket efter sommerferien,

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Den arbejdsstrukturerede dag Hvordan kan tre simple ord betyde så meget?

Den arbejdsstrukturerede dag Hvordan kan tre simple ord betyde så meget? I over 50 år har den arbejdsstrukturerede dag været en primær faktor i recovery processen for tusindvis af mennesker med en psykisk sygdom. Historisk set har man med udviklingen af den arbejdsstrukturerede

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Norge Navn: Lone Kristensen Rejsekammerat: Katrine Winkler Sørensen Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: VIA University Collage, Sygeplejerskeuddannelsen Viborg Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Ungdomskultur. Hvordan skal vi forstå de unges uddannelsesadfærd? v/louise Rønnov

Ungdomskultur. Hvordan skal vi forstå de unges uddannelsesadfærd? v/louise Rønnov Ungdomskultur Hvordan skal vi forstå de unges uddannelsesadfærd? v/louise Rønnov Ungdommen nu til dags Ungdommen nu om dage elsker luksus. De opfører sig dårligt og foragter autoriteter. De viser ingen

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Slide 1: forside Slide 2: Introduktion Vi vil gerne klæde jer forældre bedre på til at hjælpe jeres børn, når de havner i

Læs mere

De 250 almindeligste adjektiver på dansk

De 250 almindeligste adjektiver på dansk De 250 almindeligste adjektiver på dansk n-form t-form e-form komparativ = mere superlativ ubestemt =mest oversættelse absolut absolut absolutte absolut absolut adskillig adskilligt adskillige - - afgørende

Læs mere

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5 Indhold Forord... 2 At komme hjem... 3 Du er ikke helt den samme, når du kommer hjem... 3 Hjemkomsten kræver tilvænning... 3 Reaktioner kræver tid og plads... 4 Mange bække små... 4 Normale efterreaktioner...

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

It-sikkerhed Kommunikation&IT

It-sikkerhed Kommunikation&IT It-sikkerhed Kommunikation&IT Dette projekt handler om IT-sikkerhed. Gruppen har derfor valgt at have om Facebook, hvor vi vil hjælpe folk med at færdes rigtigt på nettet. Dette vil gøre ved hjælp af at

Læs mere

Det vil glæde mig...

Det vil glæde mig... s Det vil glæde mig... Kære leder Det vil være en glæde for mig sammen med Dig - at designe en unik workshop tilpasset din virksomhed og jeres udfordringer Lad Dig inspirere af workshops, som andre allerede

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

Den ultimative situation må så være at have en top FA og en tilstrækkelig indsigt i TA, så man kan have glæde af begge. Det lyder da nemt nok.

Den ultimative situation må så være at have en top FA og en tilstrækkelig indsigt i TA, så man kan have glæde af begge. Det lyder da nemt nok. Teknisk analyse for de fundamentalt orienterede investorer. Langt hovedparten af de investorer der har en merkantil uddannelse, benytter sig hovedsagligt eller udelukkende af fundamental analyse. De splitter

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Danske Malermestre har i perioden 24.-26. oktober 2012 gennemført en analyse blandt medlemmerne vedrørende

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

HVAD ER FRIMURERI. Det Danske Frimurerlaug af G. F. og A. M. Tilsluttet Den Danske Frimurerorden. Udgivet af Rådet for Generelle Anliggender

HVAD ER FRIMURERI. Det Danske Frimurerlaug af G. F. og A. M. Tilsluttet Den Danske Frimurerorden. Udgivet af Rådet for Generelle Anliggender HVAD ER FRIMURERI Det Danske Frimurerlaug af G. F. og A. M. Tilsluttet Den Danske Frimurerorden Udgivet af Rådet for Generelle Anliggender Laugssekretærens Kontor Silkeborg Plads 8 2100 København Ø Telefon

Læs mere

Den vandrette og den lodrette akse.

Den vandrette og den lodrette akse. Den vandrette og den lodrette akse. En tilgang til tilværelsen, som måske kan gøre det lettere at blive bevidst om forskellige aspekter af livet, er ved at se på den vandrette og den lodrette akse. Det

Læs mere

Bevar vinduerne. www.bygningskultur.dk/vinduer

Bevar vinduerne. www.bygningskultur.dk/vinduer Bevar vinduerne Hjemmeside viser vej www.bygningskultur.dk/vinduer www.bygningskultur.dk/vinduer Et nyt tema om vedligehold af vinduer giver gode oplysninger til bygningsejere og -administratorer Se en

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste.

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 19. april 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. Salmer. DDS 331 Uberørt af byens travlhed.

Læs mere

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege!

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege! Leg og læring i bevægelsesbåndet Kom lad os lege! Kom lad os lege! er en inspirationsplakat til børn i indskolingen. Dette hæfte indeholder gamle og nye lege samt reglerne på legene. Vi synes, at der er

Læs mere

Opdagelsesrejsende. Trin for trin. Opdagelsesrejsende Niveau 2

Opdagelsesrejsende. Trin for trin. Opdagelsesrejsende Niveau 2 Årstid: Hele året Forløbets varighed: Fire trin + et døgn Trin for trin Formålet Formålet med dette mærke er at lade pigerne bruge deres nysgerrighed, interesse for et bestemt emne, samarbejdsevne og viljestyrke

Læs mere

Windows 8 en ny undervisnings udfordring ved. John R. H. Rask LollandBibliotekerne

Windows 8 en ny undervisnings udfordring ved. John R. H. Rask LollandBibliotekerne Windows 8 en ny undervisnings udfordring ved. John R. H. Rask LollandBibliotekerne Er vores undervisningsaktiviteter en sekundær sag? diskussionsoplæg Windows 8 & Læring De næste 40 minutter 3 indspark

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

sten kan man falde ned fra, slå sig på og snuble over. Men klipper og sten er også rigtig godt og solidt

sten kan man falde ned fra, slå sig på og snuble over. Men klipper og sten er også rigtig godt og solidt Femte søndag efter trinitatis. 8.juli 2012. Domkirken og Gråbrødre: 4 Giv mig Gud, (396 Min mund), 332 På Jerusalem det ny, 582 At tro er at komme, (754 Gud ske tak), 775 Der står et slot. Altergang: 147

Læs mere

Mennesker med fokus på kost og motionsvaner et andet perspektiv på det vi kalder spiseforstyrrelser

Mennesker med fokus på kost og motionsvaner et andet perspektiv på det vi kalder spiseforstyrrelser Mennesker med fokus på kost og motionsvaner et andet perspektiv på det vi kalder spiseforstyrrelser Er der noget, der hedder rigtig og forkert? Når man bruger ordet forstyrrelse i forbindelse med spiseforstyrrelse

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Mine oplysninger: Sygeplejestuderende v. UC Lillebælt, Odense Pernille Bruun Kristensen, A06II Sniller_k@hotmail.com Tlf.: 20218353 Rejsekammerat: Maria Bjerre Jakobsen

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til Thailand. Rejsebrev fra udvekslingsophold Navn: Mette Villadsen Evt. rejsekammerat: Camilla Margrethe Lyhne Thomsen Hjem-institution: University College Sjælland Campus Næstved Holdnummer:

Læs mere

Skal man tage imod tyggegummi fra en fremmed?

Skal man tage imod tyggegummi fra en fremmed? Skal man tage imod tyggegummi fra en fremmed? Jeg er pæredansk. Jeg snakker altid pænt til og om andre. Jeg smiler og siger i lige måde, når nogle ønsker mig en god dag, uanset hvilken etnisk baggrund

Læs mere

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange Vi håber, at denne brochure kan svare på jeres spørgsmål omkring det at være værtsfamilie. Har I yderligere spørgsmål er I selvfølgelig velkomne til at kontakte Dansk ICYE s sekretariat. Hvis I er interesserede

Læs mere

Forløb: Oversigt over opgaver. --Mindmap i klassen om motivationer og drivkræfter. Herefter individuel mindmap og parvis refleksion

Forløb: Oversigt over opgaver. --Mindmap i klassen om motivationer og drivkræfter. Herefter individuel mindmap og parvis refleksion lærersider 23 2. OMGANG OM UDDANNELSE OG ARBEJDE 24 lærersider Fokus Ali har valgt et håndværksfag. Film og materiale lægger vægt på valget for de unge, der ikke bryder sig om at læse og skrive, men som

Læs mere

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj?

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Bodil Damkjær er uddannet cand. phil og adm. direktør i PLINGyou A/S. Bodil hjælper dansk erhvervsliv med deres professionelle brand på LinkedIn. Bodil holder

Læs mere

Fund raising til VolNepal

Fund raising til VolNepal Fund raising til VolNepal 1. INTRODUKTION Hvis du læser dette tænker du nok på at lave et fund raising event og støtte VolNepal Tak! Events er en god måde at give din støtte til vores rbejde på. De hjælper

Læs mere

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle Amitheswary I Danmark er der respekt for alle Amitheswary er 46 år og kommer fra Sri Lanka. Hun har været i Danmark siden 1992 34 Livet i Sri Lanka I Sri Lanka boede jeg sammen med min familie. Jeg har

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere