Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på?"

Transkript

1 Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på? Har du en håndværksuddannelse, eller uddannelse inden for et traditionelt kreativt, skabende eller byggefag, så kan du drage på valsen. Som rejsende dansk smed kan jeg fortælle om mine erfaringer: I skrivende stund er jeg endnu ikke tynget af årelange studier af denne tradition. Men jeg er selv på valsen, og føler at netop nogle begynder-erfaringer kunne være gode til at hjælpe andre nye på vej, inden jeg bliver gammel i gårde og selv begynder at se tingene fra en anden vinkel. Jeg er udlært smed og rejser ved at følge traditionen hos et tysk vandresvende-selskab. En forening hvor der hovedsageligt rejser tyske svende, men også bla. schweiziske og danske svende er med. Først en lille bemærkning til retstavning: Som bekendt kommer ordet naver af skandinaver. Jeg falder som regel selv i en almindelig fejl og siger at jeg er en naver, velvidende at det oprindeligt hedder, at man er en nav.

2 Men i folkemunde er det efterhånden blevet kendt som, at man -i ental- er en naver. -Måske ligesom man siger at man er en dansker eller svensker....og ikke at man er en dansk. Eller jeg er en svensk. Når jeg møder folk på gaden, som spørger interesseret, synes der i forvejen også at skulle forklares rigeligt om at det ikke hedder en nadver eller nawer, så jeg holder mig til naver. Hvilken uddannelse skal man have for at drage på valsen? Nogle af de udenlandske sammenslutninger for rejsende svende vil hævde at traditionen er forbeholdt ganske få håndværk. Her er man tilsyneladende ikke specielt interesseret i at hjælpe unge fra andre fagretninger til at blive ansvarsbevidste og åbentsindede verdensborgere. Dette på trods af at traditionens vigtige valgsprog: Vi er alle brødre, verden er vores fædreland. Og Lighed, frihed og broderlighed. Men rejselivet er jo i virkeligheden frit for alle. Alle kan (og burde måske) rejse ud i en periode opleve at være på udebane og blive klogere på sig selv og verden. Man vil dog sandsynligvis støde ind i nogle forhindringer og modstand fra omverdenen, hvis man forsøger at drage traditionelt på valsen som eks. ejendomsmægler eller molekylærbiolog. Traditionen er opstået inden for fysisk skabende arbejder-fag med specielle egnsforskellige teknikker og en lang historisk udstrækning. Hvis man studerer gamle optegnelser over hvilke rejsende, der har opholdt sig på herbergerne rundt omkring i Europa, mens traditionen var på sit højeste, ser man heller ikke kun bygningshåndværkere. Mange uddannelser har siden ændret sig for at følge med udviklingen. For flere af disse giver det stadig god mening med denne form for udlandserfaring. Her er nogle eksempler på fag, der med fordel kan følge traditionen:

3 Skrædder/tøjdesigner, murer, guldsmed, gartner, maler, stenhugger, keramiker, slagter, læderarbejder, glasblæser, bager, konditor, kok, skomager, møbelsnedker, dekoratør, bogbinder, trykker, instrumentmager, tømrer, skibsbygger, blikkenslager, ovnbygger, elektriker, installatør, billedhugger, tagdækker, støber, gørtler, stilladsarbejder, betonarbejder, brygger, ostemager, chocolatier, urmager, mekaniker, smed, brolægger, stukkatør, mfl. Hvorfor drage på valsen? Den nordiske skik med at rejse ud i verden med stok og ransel og sit håndværk er en rigtig fin gammel tradition, der indeholder en masse historier om kammeratskab og glæde ved at rejse ud i det fremmede sammen med ligesindede. At møde andre folkeslag og kulturer og at få perspektiv på den trygge tilværelse hjemme foran fjernsynet. I dag kan man blive medlem af en skandinavisk naver-forening, hvis man har arbejdet i udlandet i mindst 1 år og 1 dag. Det er en rigtig god mulighed for at mødes med andre, der også har haft lignende udlandserfaringer. Desuden bliver der værnet om en masse fine gamle skikke i de danske naverhuler.

4 Men hvad skal man gøre, hvis man gerne vil af sted på valsen? Der er forskellige muligheder, som passer godt afhængig af baggrunden for hvorfor du gerne vil af sted på valsen. Hvad kan disse baggrunde være? 1. Du interesserer dig for at vandre i naturen gennem fremmede lande. 2. Du har interesse for gamle håndværkstraditioner, eller gamle skikke generelt. Måske især begreber, der kommer fra en tid hvor mange ting havde mere sjæl og substans. 3. Du vil gerne samle erfaring og dygtiggøre dig i dit fag på nogle af de mest interessante værksteder ude i verden. 4. Du søger efter at lære noget om en levestil, der er et alternativ til hjernedødt forbrugsræs, individualisme og forvirret meningsløshed. 5. Du kunne tænke dig at lære fremmed sprog og kultur at kende på en autentisk og meningsfuld måde. 6. Du søger spændende steder at blive videreuddannet i dit fag med specielle teknikker, som ikke undervises i her hjemme. 7. Du er arbejdsløs! Generelt er det nok bedst at kunne genkende noget fra alle syv punkter, inden du vælger at kaste dig ud i livet som farende svend. Der kan selvfølgelig være flere grunde, som for eksempel at du kunne tænke dig at møde folk og få venner over hele verden og at du kunne tænke dig at fylde nogle store oplevelser og uforglemmelige minder ind i din tid, her på jorden!!

5 Almindeligt brugte, grundlæggende krav: Du har et svendebrev, fagbevis eller lignende. Ren straffeattest. At du er uforpligtet, dvs. ugift og ikke har børn. Du har ikke har økonomisk skyld nogen steder. Med fordel en alder, der ikke overstiger 30 år ved rejsens start. Nogle af disse krav varierer en smule, afhængig af hvem man spørger. Men generelt handler det om hvorvidt det giver mening at rejse bort i en årrække som en seriøs repræsentant for en gammel tradition. Selvfølgelig dur det ikke at være væk fra hjemmet i over 3 år, hvis man har børn derhjemme og er gift. Men mht. alderen, handler det mest om, at du ikke er ved at nå der til i dit liv, hvor du snart får lyst til at slå dig ned. På den anden side kunne man også godt argumentere for en regel, der siger at man ikke skal være alt for ung og uden fornemmelse for skik og brug og respekt for, -eller indsigt i anderledes kulturer. Aldersreglen eksempelvis, kunne altså lige så godt være: Cirka mellem 22 og 32 år... Det siger også sig selv, at det heller ikke dur at rejse ud i det uvisse, hvis du har et kæmpe lån, der skal afdrages på. Du rejser måske nogle gange i halve eller hele år uden at finde et arbejde, hvor du kan tjene penge nok. På den anden side anbefaler nogle at man er medlem af en fagforening, og desuden giver det tit mening at have en rejseforsikring. Disse ting kræver som regel løbende betaling. Reglen om gældfrihed handler altså om at du har et nogenlunde fornuftigt (læs: minimalt) budget.

6 Forskellige muligheder for at tage på valsen: Hvis du er interesseret i at følge de gamle traditioner, så bør du vide at det bedst kan lade sig gøre ved (i hvert fald i første omgang) at følge en række retningslinjer rimeligt tæt. Det kan måske lyde ret stift og ikke ligefrem frit, men du vil opdage at der er en fornuftig mening bag de fleste af de urgamle overleverede skikke og regelsæt. Når du har tolket og lært dig disse leveregler, kan du nyde en lang række privilegier (bla. en helt speciel fællesskabsfølelse), der er følger af dem og du kan føle sig meget mere fri til at manøvrere rundt i tilværelsen som fremmed. Ægte følelse af frihed kan du kun opnå i fornuftigt samspil med andre mennesker, medmindre du vil være eneboer. Grundtanken er kort fortalt: Som farende svend i det traditionelle kluns bliver du hurtigt genkendt. -Eller du vækker hvert fald opsigt! Almindelige folk ser tit en naver og ikke en person. Det vil sige at man lynhurtigt bliver mødt med positive, men også nogle gange misforståede fordomme. De færreste kan sige sig fri for at reagere på denne måde, selvom de ikke selv tror det. Det er ligesom når man ser en politimand eller en læge i deres uniform. På grund af beklædningen forholder man sig på en bestemt måde og man forventer noget bestemt. Det er jo også meningen, og det gælder om at kunne leve efter dette på en fornuftig måde. Det handler altså om, som naver på den traditionelle vals, at du over alt opfører sig godt og efterlader et godt indtryk. Ellers risikerer du at ødelægge en århundrede gammel tradition for dig selv og måske endda for mange fremtidige rejsende. Men har du dette i baghovedet, vil du også møde åbne døre over hele verden, og du vil desuden opdage at det måske ændrer din personlighed ved at give baggrund for en række interessante overvejelser.

7 Tilbage til de forskellige muligheder: Først skal det siges, at det kan afhænge at dit fag, hvilke modeller du kan følge. Det giver god mening at sætte sig ind i de forskellige retninger inden for traditionen, som du har mulighed for at følge inden du beslutter, hvordan du vil gøre. Hvis du støder på én af de forskellige organisationer eller muligheder, er det ikke sikkert de pågældende vil fortælle om andre eksisterende muligheder. Der kan desværre ligefrem være en tendens til at de dømmer de andre som værende en dårlig repræsentant for traditionen. I de tysktalende lande skelner man overordnet mellem: - At rejse som medlem af et laug/en forening/en organisation. - At være fri-rejsende. - At være vild-rejsende (dvs. uden at man har anelse om traditionens indhold). Rejse som medlem af et laug/forening/organisation: Er du meget interesseret i at lære og følge urgamle håndværksskikke og gå i dybden med forbindelser til gamle laug og broderskaber, så er den bedste mulighed måske at du følger traditionen hos en af de ældste organisationer for farende svende. Her dyrkes gamle skikke og man holder hemmelige møder i håndværkssalen. Denne del af traditionen er mest udbredt i Tysktalende lande men er bla. også repræsenteret i Danmark. Hos disse organisationer får du de fleste mødesteder fordelt over verdenskortet, hvilket bestemt kan være en fordel. De gamle laug har en del konservative regler. Her kan du eksempelvis kun blive medlem hvis du har et af de mest traditionelle håndværk, som murer, stenhugger, snedker, tømrer, smed osv. Her rejser kun mandlige håndværkere. Laugstraditionen går helt tilbage til den sene middelalder. Man mener at det hele startede hos stenhuggerne, der med stor ekspertise rejste rundt til forskellige byer og byggede domkirkerne. Senere er der opstået fraktioner og selvstændige laug for rejsende svende. I de tysktalende lande findes en række forskellige laug/organisationer (tysk: Schächte eller Gesellschaften ). De ældste er: Gesellschaft der rechtschaffenen fremden Zimmer- und Schieferdeckergesellen. Gesellschaft der rechtschaffenen fremden Maurer- und Steinhauergesellen. Rolandsbrüder. Fremden Freiheitsbrüder. Freien Vogtländer. I ovenstående laug rejser kun mandlige håndværkere og normalt inden for byggerihåndværksfagene. Senere igen er opstået laug/foreninger, der heldigvis også optager kvindelige håndværkere og tillader flere forskellige håndværk: Axt und Kelle. Freie Begegnungsschacht.

8 Disse kan det dog være svært at finde information om på internettet. Kontakt evt. andre rejsende svende for at få formidlet kontakt. I fransktalende lande (hovedsageligt Frankrig og Belgien) findes traditionen med at drage på valsen også. Her er det dog noget anderledes organiseret. De eksisterende organisationer er på nogle punkter ikke længere så fokuseret på de umiddelbart åbenlyse dele af det traditionelle (de rejser f.eks. ikke nødvendigvis i det gammeldags genkendelige tøj). Her er organisationerne på nogle punkter fulgt mere med tiden, -man kan rejse rundt i egen bil, bruge mobiltelefon osv.. Til gengæld er det på andre punkter mere stift organiseret. Eksempelvis er det ikke normalt at man bare rejser ud i det blå og søger arbejde her og der. Der er en central styring, som sørger for at svendene bliver sendt ud til bestemte steder for at arbejde. Man bor i huse specielt for rejsende håndværkere og der foregår løbende uddannelse disse steder uden for arbejdstiden. Traditionen har her fået karakter af en (i øvrigt højt agtet) elitehåndværker-uddannelse, som kan tage op til ca. 7 til 10 år. Der findes forskellige grene af det, der bliver kaldt at være compagnon. Les Compagnons du Tour de France. Compagnons du Devoir. Compagnons Bâtisseurs. Rejse som fri-rejsende : Igen især i de tysktalende lande er der opstået en speciel retning inden for det at drage på valsen. Mange af dem, der har været interesserede i at følge traditionen, har følt en modstand mod mange af de stive systemer og konservative regelsæt, som de gamle laug og organisationer kræver. Derfor har mange valgt at rejse uorganiseret. Dette giver umiddelbart de rejsende mulighed for at føle en større grad af personlig frihed. Mange svende fra de organiserede foreninger frygter at de fri-rejsende udgør en trussel mod det gode rygte, som vandrende svende kæmper for at beholde. Der er jo ingen, der holder øje med om de laver noget lort ude i verden! Realiteten er dog at langt de fleste fri-rejsende formår altid at have en høj grad af traditionens æres-kodeks i baghovedet, i nogle tilfælde faktisk bedre end visse af de organiserede rejsende gør det. Hvis du ønsker at blive fri-rejsende, skal du opsøge en rejsende svend, der vil vise dig hvordan man følger denne del af traditionen. Der er meget, der skal læres, og det er vigtigt at du finder en rejsende, som du kan godt sammen med, da man opbygger en slags aspirant - mentor forhold til hinanden. De fri-rejsende holder hvert år store træf, hvor du kan dukke op og blive klogere på hvordan du kommer i gang. Du kan også være heldig at finde rejsende svende fra andre retninger af traditionen, der er åbne for at hjælpe dig på vej som fri-rejsende.

9 Rejse som vild-rejsende: Betegnelsen vild-rejsende bruges om folk, der ikke ved ret meget om traditionen, og uden videre er taget på valsen på egen hånd. Det er måske personer, der er fascineret af det dragende ved denne leveform. De har fundet en butik, hvor man kan købe naver-tøjet, har købt det og er rejst ud. Det kan jo enhver i teorien gøre, og der findes i realiteten heller ikke noget, der hedder en falsk naver. Det eneste, der findes, er en tradition med utroligt mange kringlede men meningsfulde skikke. Desuden det førnævnte æres-kodeks. Vild-rejsende finder også ud af at de mangler den officielle rejsebog og den snak som er et specielt digt/ordsprog som bruges i bestemte situationer. Hvis man uden kendskab til dette bare drøner ud i verden med fuld blus på alle de signaler som en komplet naver- dragt sender, så kan man hurtigt komme på dybt vand -sjovt nok især over for lokalbefolkningen ude i verden. Men selvfølgelig kan man også risikere at møde andre rejsende, der med et enkelt blik kan se at man vist er forkert på den. Vigtigst af alt er måske hvordan man overfor sig selv retfærdiggør at man er/har været på valsen... Hvis man har følt en interesse for traditionen, vil man selvfølgelig i løbet af sit liv altid lægge mærke til ting inden for dette emne. Hvordan vil man så have det med at sige: Ja, JEG har været på valsen!...ganske vidst kun i 2 måneder... og jeg nåede aldrig at finde ud af noget om de der sjove skikke og traditioner, de andre har... Det gælder altså om hele tiden at tænke på: Hvis jeg vil gøre dette her, -skal jeg så gøre det halvhjertet, eller vil jeg gennemføre det hele vejen? Mange (inklusive mig selv) er startet som vild-rejsende, og har undervejs eller senere fundet ud af at det fungerer kun på en god måde, hvis man går helhjertet ind i traditionen. På samme måde som det gælder for en uddannelse, tiden som værnepligtig, som ulandsfrivillig eller lignende. Af overstående fremgår det nok at de fleste muligheder for at følge traditionen med at drage ud på den traditionelle vals, er udenlandske modeller. Det er dog en mulighed som gennem tiderne er blevet benyttet af mange danskere. Går man langt nok tilbage i historien, var der perioder, hvor det at blive udlært i sit fag stort set var ensbetydende med at man skulle en tur på valsen.

10 For omtrent hundrede år siden, da La Belle Époque og art nouveau-stilen var på sit højeste, blev traditionen med at rejse på valsen stadig benyttet af en meget stor del af de danske håndværkssvende, der blev udlært. Traditionen fortsatte altså på trods af den frie næringslov og industrialiseringens indtog. Efter verdenskrigene er dele af traditionerne blevet videreført og holdt i live af danskere, der har arbejdet i udlandet på forskellig måde. Det er stadig disse traditioner og værdier man hentyder til, når man som dansker snakker om navere på valsen. Der er gennem årene blevet gjort et imponerende arbejde for at vedligeholde alle de gode, sjove, specielle og meningsfulde traditioner i den danske og skandinaviske version af det, at være rejsende svend. Hvis man som ung dansker har lyst til at drage på valsen, er der god grund til at tage så meget som muligt af vores nordiske tradition med videre til de næste generationer af rejsende. De danske foreninger for farende svende har de sidste ca 100 år først og fremmest haft fokus på at være selskabelige foreninger for berejste (hjemvendte). Men her er det tydeligvis lykkes at bevare mange af de helt specielle skikke og traditioner, som er unikt for den nordiske kultur. (s)cuk Klub for berejste haandværkere i Helsingør Foreningen for berejste haandværkere. Foreningen for berejste danske tømrere. Forenede berejste skandinaviske Håndværkere (FBSH). Hvis du godt kunne tænke dig at tage på valsen som dansk naver, så giver det også mening at du starter med at lære traditionen at kende gennem de tyske versioner. Her er der aktivt fokus på rejselivet i den traditionelle facon. De franske modeller ligner knap så meget den tradition, som mange danskere har fulgt gennem historien, men er også interessante.

11 Flere tips: Uden visse rammer er der ingen basis for en bestemt oplevelse eller udvikling. Vil man følge en tradition, er det også et valg om ikke bare at tåge rundt ude i verden som man har lyst. Før i tiden var det ikke unormalt at man var på valsen i 7-10 år. Senere er det i den Centraleuropæiske tradition blevet fastsat til at man skal være afsted i minimum 3 år og én dag. I denne periode må man ikke nærme sig sit hjem. Man holder sig altså uden for en radius af 50 kilometer til hjemmet i 3 år og én dag.

12 Det handler jo om at komme ud i det fremmede, prøve at være på udebane, også når det er hårdt. Så ikke noget med at lige smutte hjem til mors kødgryder når det er koldt og man er sulten! Det traditionelle tøj kaldes en Kluft. Dette tøj bæres altid under tiden på valsen. I fritid og på arbejde. De fleste har et sæt til at arbejde i, og et pænt til rejse. Så er der også noget at skifte til, når man skal vaske. Tøjet kan have farve og bestemte andre kendetegn alt efter hvilket fag man har og hvilken forening/laug man rejser igennem. En erfaren rejsende vil kunne fortælle dig hvad der er det bedste at vælge. Hvis du anskaffer dig en Kluft med kendetegn for en bestemt forening uden at være medlem af denne, kan du risikere at nogle vil føle sig gevaldigt trådt over tæerne! Til Kluften anskaffer du dig også en sort hat. Der er ingen regler om at det skal være den der kæmpe Schlapphut. Hatten skal bare være sort, og med en skygge på mindst 4 cm. Høj hat, bowler eller alm. herrehat er det mest almindelige. Hatten symboliserede før i tiden det frie menneske, dvs at man ikke var stavnsbundet. Idag finder man ud af som naver at den også er praktisk i skarp sol og i regnvejr. Desuden hører der en vandrestav til outfittet. På tysk bliver de som regel kaldt for en Stenz. Det er en af naturen spiralformet stav, som også er tilknyttet både bestemte ritualer og praktisk anvendelighed når man vandrer langt. Der er bestemte steder hvor man kan finde disse vokse i naturen. Eller det vil sige, steder hvor en bestemt slyngplante gror og former træer og grene til spiralform. Man siger at den kommende naver skal finde sin Stenz selv. Ikke noget med at købe en eller anden drejet stok over internettet!

13 Når man vader rundt i verden i over 3 år er det selvfølgelig praktisk at man ikke har alt for meget oppakning. Det normale er ét sæt skiftetøj, en sovepose, lidt småting som toiletsager og måske en bog. Nogle vælger at have noget af deres personlige håndværktøj med, men det kommer hurtigt til at veje meget. Desuden kan det være spændende at være tvunget til at lære at bruge det lokale værktøj, hvor man kommer frem. Det hele bliver snøret ind i et slags stort tørklæde med en bestemt teknik til en aflang bylt, der er kendt som Charly (Chalottenburger) eller Berliner. Der findes også en del skikke for ting, som bestemt ikke hører til tiden på valsen. Der i blandt en mobiltelefon. Navere og vandrende svende fra andre lande er ikke undertrykket af en Amish-lignende modstand mod teknologiske vidundere. De fleste på valsen har for eksempel et digitalkamera. Men med en mobiltelefon i lommen kan man være sikker på at der går meget længe før man oplever hvad det vil sige at være fri og ikke bundet af noget. Hvis Moar eller vennerne konstant ringer hjemmefra ryger der bestemt en del af følelsen af at stå på egne ben i det fremmede uden livline. Desuden kan det være upraktisk at skulle betale abonnement i perioder, hvor man ingen penge har. Mobiltelefoner har også en slem tendens til at ende sine dage på bunden af et ølglas, hvis den bliver opdaget af andre rejsende svende... Ups! I øvrigt giver det her også mening at overveje hvorfor man vil på valsen... Er det for at sende en evig strøm af eksotiske billeder og beskeder hjem og derved forblive en slave af selviscenesættelsens tyranni? Eller vil du opleve at være fri, leve i nuet, og opmærksomt lære spændende ting af fremmede mennesker? Derved kan man også sige at diverse blogs, facebook, chat mv. umiddelbart heller ikke er det, der kendetegner oplevelsen af at have sluppet hjemmet og være draget på valsen. I tiden på valsen undgår man i øvrigt så vidt muligt at diskutere al for meget politik eller religion med fremmede. Dels fordi hele projektet handler om at være åben for det ukendte, og dels fordi man aldrig kan vide hvornår én af dem man snakker med kommer til at forbinde dine personlige værdier med det tøj du render rundt i. Sug til dig af andres holdninger, og tag disse indtryk med dig hjem som perspektiv. Der er ingen regler om hvor vidt man skal eller må arbejde for kun kost og logi. Ved ansættelse gælder de respektive landes regler om mindsteløn, opsigelse osv. Man kan selvfølgelig arbejde som praktikant eller frivillig et sted, hvis man har lyst til det.

14 På valsen har man et par gode vandrestøvler og en spadsere-stav. Det må være et godt tegn på at det egentlig handler om at man går meget rundt. Det er altså godt at have lidt pilgrims-tendenser og frilufts-menneske i blodet. Det er ikke så velset at man benytter offentlig transport. Det er dog ikke forbudt. Har man tjent mange penge et sted, kan du gøre det. Men når du nu har al den tid i verden, du kan forestille dig, -og du jo egentlig er taget ud for at se verden, så... Der er dog mange der blaffer/tomler rundt. Især om vinteren, hvor man kan få slemme frostskader og sjældent nå frem til et herberg, hvis man spadserer ind i en snestorm. Ved at blaffe møder man også mange mennesker, man forstår værdien af at hjælpe hinanden, og måske får man tips til arbejde eller overnatningsmuligheder. Hvis man har et fjernt eksotisk mål for vinteren, måske på den anden side af Atlanten eller et svært fremkommeligt område, kan man flotte sig og springe på en flyver. Men generelt er det ikke meningen at man skal smide sine penge væk på at sætte sig ind på et intetsigende fly- eller togsæde... En bedre måde at bruge dine sammentjente skillinger på, er på dine rejsekammerater. Har du arbejde, og møder en anden rejsende svend, der har tomme lommer, så er der en god chance for at give noget af al den velvillighed, du har mødt ude i verden videre.

15 Som naver kan du rejse i hele verden. Når du rejser ved at følge denne tradition får du mange gode og mange spøjse oplevelser. Du rejser ikke som anonym, men det er også med til at gøre det specielt! I 1963 udtalte daværende udenrigsminister Per Hækkerup, foran Christiansborg til forsamlede franske, belgiske, tyske og skandinaviske svendeforeninger: De rejsende håndværkere var de første rigtige europæere! Ved interesse, kontakt Anders på: (Da jeg selv stadig er på valsen, kan der være længere perioder, hvor jeg ikke har adgang til at computer og derved mail. Påregn derfor at der kan gå noget tid med at få svar).

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

En guide for transkønnede

En guide for transkønnede En guide for transkønnede Indholdsfortegnelse OM EN GUIDE FOR TRANSKØNNEDE... 3 FORORD... 4 AFSNIT 1. TRANSKØNNET HVAD BETYDER DET?... 7 AFSNIT 2. SPRING UD FOR FAMILIE & VENNER?... 13 AFSNIT 3. HORMONBEHANDLING

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

synes du selv det går? Jan Middelbo Outzen Den lille bog om det store, personlige ansvar

synes du selv det går? Jan Middelbo Outzen Den lille bog om det store, personlige ansvar Hvordan synes du selv det går? Jan Middelbo Outzen Den lille bog om det store, personlige ansvar 2 Hvordan synes du selv, det går? af Jan Middelbo Outzen 3 Hvordan synes du selv, det går? af Jan Middelbo

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Katja Jørgensen Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Aalborg 2007 Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde 1. udgave

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke?

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 5 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? Rapporten er udarbejdet af: Katja Krabbe, cand.scient.soc Louise Dam, stud.comm Nikolaj Stagis, mdd, stud.md AnneMarie Herold

Læs mere

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark De usynlige børn - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark 4 Indholdsfortegnelse KÆRE LÆSER KAPITEL 1 NYT LAND, NYT SPROG, NY

Læs mere

Samfundsfag 8 GYLDENDAL. Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg

Samfundsfag 8 GYLDENDAL. Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Samfundsfag 8 GYLDENDAL Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Samfundsfag 8 GYLDENDAL INDHOLD Individ og fællesskab At blive den, man er

Læs mere

Gode råd til dig, der har en teenager

Gode råd til dig, der har en teenager Gode råd til dig, der har en teenager Indhold Vær enige... 3 Brug hinanden... 3 Alle de andre må!... 4 Sladder... 5 Rygter... 5 Nu vi taler om aftaler... 6 Aftaler mellem forældre i klassen... 6 Klasseaftaler

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

Marc Segar. - for mennesker med Aspergers syndrom. Overlevelsesguide. På dansk ved Aage Sinkbæk

Marc Segar. - for mennesker med Aspergers syndrom. Overlevelsesguide. På dansk ved Aage Sinkbæk Overlevelsesguide - for mennesker med Aspergers syndrom Marc Segar På dansk ved Aage Sinkbæk Overlevelsesguide - for mennesker med Aspergers syndrom Marc Segar På dansk ved Aage Sinkbæk Overlevelsesguide

Læs mere

Regler og medbestemmelse i børnehaven

Regler og medbestemmelse i børnehaven Regler og medbestemmelse i børnehaven En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Regler og medbestemmelse i børnehaven 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Den lille Prins og Ræven I Antoine de Saint-Exupérys eventyr om Den lille Prins, der forlader sin asteroide for at finde nogle venner på de andre planeter, møder

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

Af Helle Hinge og Henrik Juul

Af Helle Hinge og Henrik Juul ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Brug filosofien Af Helle Hinge og Henrik Juul Dette er en pdf-fil med Brug filosofien Filen er stillet til rådighed for elever

Læs mere