Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på?"

Transkript

1 Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på? Har du en håndværksuddannelse, eller uddannelse inden for et traditionelt kreativt, skabende eller byggefag, så kan du drage på valsen. Som rejsende dansk smed kan jeg fortælle om mine erfaringer: I skrivende stund er jeg endnu ikke tynget af årelange studier af denne tradition. Men jeg er selv på valsen, og føler at netop nogle begynder-erfaringer kunne være gode til at hjælpe andre nye på vej, inden jeg bliver gammel i gårde og selv begynder at se tingene fra en anden vinkel. Jeg er udlært smed og rejser ved at følge traditionen hos et tysk vandresvende-selskab. En forening hvor der hovedsageligt rejser tyske svende, men også bla. schweiziske og danske svende er med. Først en lille bemærkning til retstavning: Som bekendt kommer ordet naver af skandinaver. Jeg falder som regel selv i en almindelig fejl og siger at jeg er en naver, velvidende at det oprindeligt hedder, at man er en nav.

2 Men i folkemunde er det efterhånden blevet kendt som, at man -i ental- er en naver. -Måske ligesom man siger at man er en dansker eller svensker....og ikke at man er en dansk. Eller jeg er en svensk. Når jeg møder folk på gaden, som spørger interesseret, synes der i forvejen også at skulle forklares rigeligt om at det ikke hedder en nadver eller nawer, så jeg holder mig til naver. Hvilken uddannelse skal man have for at drage på valsen? Nogle af de udenlandske sammenslutninger for rejsende svende vil hævde at traditionen er forbeholdt ganske få håndværk. Her er man tilsyneladende ikke specielt interesseret i at hjælpe unge fra andre fagretninger til at blive ansvarsbevidste og åbentsindede verdensborgere. Dette på trods af at traditionens vigtige valgsprog: Vi er alle brødre, verden er vores fædreland. Og Lighed, frihed og broderlighed. Men rejselivet er jo i virkeligheden frit for alle. Alle kan (og burde måske) rejse ud i en periode opleve at være på udebane og blive klogere på sig selv og verden. Man vil dog sandsynligvis støde ind i nogle forhindringer og modstand fra omverdenen, hvis man forsøger at drage traditionelt på valsen som eks. ejendomsmægler eller molekylærbiolog. Traditionen er opstået inden for fysisk skabende arbejder-fag med specielle egnsforskellige teknikker og en lang historisk udstrækning. Hvis man studerer gamle optegnelser over hvilke rejsende, der har opholdt sig på herbergerne rundt omkring i Europa, mens traditionen var på sit højeste, ser man heller ikke kun bygningshåndværkere. Mange uddannelser har siden ændret sig for at følge med udviklingen. For flere af disse giver det stadig god mening med denne form for udlandserfaring. Her er nogle eksempler på fag, der med fordel kan følge traditionen:

3 Skrædder/tøjdesigner, murer, guldsmed, gartner, maler, stenhugger, keramiker, slagter, læderarbejder, glasblæser, bager, konditor, kok, skomager, møbelsnedker, dekoratør, bogbinder, trykker, instrumentmager, tømrer, skibsbygger, blikkenslager, ovnbygger, elektriker, installatør, billedhugger, tagdækker, støber, gørtler, stilladsarbejder, betonarbejder, brygger, ostemager, chocolatier, urmager, mekaniker, smed, brolægger, stukkatør, mfl. Hvorfor drage på valsen? Den nordiske skik med at rejse ud i verden med stok og ransel og sit håndværk er en rigtig fin gammel tradition, der indeholder en masse historier om kammeratskab og glæde ved at rejse ud i det fremmede sammen med ligesindede. At møde andre folkeslag og kulturer og at få perspektiv på den trygge tilværelse hjemme foran fjernsynet. I dag kan man blive medlem af en skandinavisk naver-forening, hvis man har arbejdet i udlandet i mindst 1 år og 1 dag. Det er en rigtig god mulighed for at mødes med andre, der også har haft lignende udlandserfaringer. Desuden bliver der værnet om en masse fine gamle skikke i de danske naverhuler.

4 Men hvad skal man gøre, hvis man gerne vil af sted på valsen? Der er forskellige muligheder, som passer godt afhængig af baggrunden for hvorfor du gerne vil af sted på valsen. Hvad kan disse baggrunde være? 1. Du interesserer dig for at vandre i naturen gennem fremmede lande. 2. Du har interesse for gamle håndværkstraditioner, eller gamle skikke generelt. Måske især begreber, der kommer fra en tid hvor mange ting havde mere sjæl og substans. 3. Du vil gerne samle erfaring og dygtiggøre dig i dit fag på nogle af de mest interessante værksteder ude i verden. 4. Du søger efter at lære noget om en levestil, der er et alternativ til hjernedødt forbrugsræs, individualisme og forvirret meningsløshed. 5. Du kunne tænke dig at lære fremmed sprog og kultur at kende på en autentisk og meningsfuld måde. 6. Du søger spændende steder at blive videreuddannet i dit fag med specielle teknikker, som ikke undervises i her hjemme. 7. Du er arbejdsløs! Generelt er det nok bedst at kunne genkende noget fra alle syv punkter, inden du vælger at kaste dig ud i livet som farende svend. Der kan selvfølgelig være flere grunde, som for eksempel at du kunne tænke dig at møde folk og få venner over hele verden og at du kunne tænke dig at fylde nogle store oplevelser og uforglemmelige minder ind i din tid, her på jorden!!

5 Almindeligt brugte, grundlæggende krav: Du har et svendebrev, fagbevis eller lignende. Ren straffeattest. At du er uforpligtet, dvs. ugift og ikke har børn. Du har ikke har økonomisk skyld nogen steder. Med fordel en alder, der ikke overstiger 30 år ved rejsens start. Nogle af disse krav varierer en smule, afhængig af hvem man spørger. Men generelt handler det om hvorvidt det giver mening at rejse bort i en årrække som en seriøs repræsentant for en gammel tradition. Selvfølgelig dur det ikke at være væk fra hjemmet i over 3 år, hvis man har børn derhjemme og er gift. Men mht. alderen, handler det mest om, at du ikke er ved at nå der til i dit liv, hvor du snart får lyst til at slå dig ned. På den anden side kunne man også godt argumentere for en regel, der siger at man ikke skal være alt for ung og uden fornemmelse for skik og brug og respekt for, -eller indsigt i anderledes kulturer. Aldersreglen eksempelvis, kunne altså lige så godt være: Cirka mellem 22 og 32 år... Det siger også sig selv, at det heller ikke dur at rejse ud i det uvisse, hvis du har et kæmpe lån, der skal afdrages på. Du rejser måske nogle gange i halve eller hele år uden at finde et arbejde, hvor du kan tjene penge nok. På den anden side anbefaler nogle at man er medlem af en fagforening, og desuden giver det tit mening at have en rejseforsikring. Disse ting kræver som regel løbende betaling. Reglen om gældfrihed handler altså om at du har et nogenlunde fornuftigt (læs: minimalt) budget.

6 Forskellige muligheder for at tage på valsen: Hvis du er interesseret i at følge de gamle traditioner, så bør du vide at det bedst kan lade sig gøre ved (i hvert fald i første omgang) at følge en række retningslinjer rimeligt tæt. Det kan måske lyde ret stift og ikke ligefrem frit, men du vil opdage at der er en fornuftig mening bag de fleste af de urgamle overleverede skikke og regelsæt. Når du har tolket og lært dig disse leveregler, kan du nyde en lang række privilegier (bla. en helt speciel fællesskabsfølelse), der er følger af dem og du kan føle sig meget mere fri til at manøvrere rundt i tilværelsen som fremmed. Ægte følelse af frihed kan du kun opnå i fornuftigt samspil med andre mennesker, medmindre du vil være eneboer. Grundtanken er kort fortalt: Som farende svend i det traditionelle kluns bliver du hurtigt genkendt. -Eller du vækker hvert fald opsigt! Almindelige folk ser tit en naver og ikke en person. Det vil sige at man lynhurtigt bliver mødt med positive, men også nogle gange misforståede fordomme. De færreste kan sige sig fri for at reagere på denne måde, selvom de ikke selv tror det. Det er ligesom når man ser en politimand eller en læge i deres uniform. På grund af beklædningen forholder man sig på en bestemt måde og man forventer noget bestemt. Det er jo også meningen, og det gælder om at kunne leve efter dette på en fornuftig måde. Det handler altså om, som naver på den traditionelle vals, at du over alt opfører sig godt og efterlader et godt indtryk. Ellers risikerer du at ødelægge en århundrede gammel tradition for dig selv og måske endda for mange fremtidige rejsende. Men har du dette i baghovedet, vil du også møde åbne døre over hele verden, og du vil desuden opdage at det måske ændrer din personlighed ved at give baggrund for en række interessante overvejelser.

7 Tilbage til de forskellige muligheder: Først skal det siges, at det kan afhænge at dit fag, hvilke modeller du kan følge. Det giver god mening at sætte sig ind i de forskellige retninger inden for traditionen, som du har mulighed for at følge inden du beslutter, hvordan du vil gøre. Hvis du støder på én af de forskellige organisationer eller muligheder, er det ikke sikkert de pågældende vil fortælle om andre eksisterende muligheder. Der kan desværre ligefrem være en tendens til at de dømmer de andre som værende en dårlig repræsentant for traditionen. I de tysktalende lande skelner man overordnet mellem: - At rejse som medlem af et laug/en forening/en organisation. - At være fri-rejsende. - At være vild-rejsende (dvs. uden at man har anelse om traditionens indhold). Rejse som medlem af et laug/forening/organisation: Er du meget interesseret i at lære og følge urgamle håndværksskikke og gå i dybden med forbindelser til gamle laug og broderskaber, så er den bedste mulighed måske at du følger traditionen hos en af de ældste organisationer for farende svende. Her dyrkes gamle skikke og man holder hemmelige møder i håndværkssalen. Denne del af traditionen er mest udbredt i Tysktalende lande men er bla. også repræsenteret i Danmark. Hos disse organisationer får du de fleste mødesteder fordelt over verdenskortet, hvilket bestemt kan være en fordel. De gamle laug har en del konservative regler. Her kan du eksempelvis kun blive medlem hvis du har et af de mest traditionelle håndværk, som murer, stenhugger, snedker, tømrer, smed osv. Her rejser kun mandlige håndværkere. Laugstraditionen går helt tilbage til den sene middelalder. Man mener at det hele startede hos stenhuggerne, der med stor ekspertise rejste rundt til forskellige byer og byggede domkirkerne. Senere er der opstået fraktioner og selvstændige laug for rejsende svende. I de tysktalende lande findes en række forskellige laug/organisationer (tysk: Schächte eller Gesellschaften ). De ældste er: Gesellschaft der rechtschaffenen fremden Zimmer- und Schieferdeckergesellen. Gesellschaft der rechtschaffenen fremden Maurer- und Steinhauergesellen. Rolandsbrüder. Fremden Freiheitsbrüder. Freien Vogtländer. I ovenstående laug rejser kun mandlige håndværkere og normalt inden for byggerihåndværksfagene. Senere igen er opstået laug/foreninger, der heldigvis også optager kvindelige håndværkere og tillader flere forskellige håndværk: Axt und Kelle. Freie Begegnungsschacht.

8 Disse kan det dog være svært at finde information om på internettet. Kontakt evt. andre rejsende svende for at få formidlet kontakt. I fransktalende lande (hovedsageligt Frankrig og Belgien) findes traditionen med at drage på valsen også. Her er det dog noget anderledes organiseret. De eksisterende organisationer er på nogle punkter ikke længere så fokuseret på de umiddelbart åbenlyse dele af det traditionelle (de rejser f.eks. ikke nødvendigvis i det gammeldags genkendelige tøj). Her er organisationerne på nogle punkter fulgt mere med tiden, -man kan rejse rundt i egen bil, bruge mobiltelefon osv.. Til gengæld er det på andre punkter mere stift organiseret. Eksempelvis er det ikke normalt at man bare rejser ud i det blå og søger arbejde her og der. Der er en central styring, som sørger for at svendene bliver sendt ud til bestemte steder for at arbejde. Man bor i huse specielt for rejsende håndværkere og der foregår løbende uddannelse disse steder uden for arbejdstiden. Traditionen har her fået karakter af en (i øvrigt højt agtet) elitehåndværker-uddannelse, som kan tage op til ca. 7 til 10 år. Der findes forskellige grene af det, der bliver kaldt at være compagnon. Les Compagnons du Tour de France. Compagnons du Devoir. Compagnons Bâtisseurs. Rejse som fri-rejsende : Igen især i de tysktalende lande er der opstået en speciel retning inden for det at drage på valsen. Mange af dem, der har været interesserede i at følge traditionen, har følt en modstand mod mange af de stive systemer og konservative regelsæt, som de gamle laug og organisationer kræver. Derfor har mange valgt at rejse uorganiseret. Dette giver umiddelbart de rejsende mulighed for at føle en større grad af personlig frihed. Mange svende fra de organiserede foreninger frygter at de fri-rejsende udgør en trussel mod det gode rygte, som vandrende svende kæmper for at beholde. Der er jo ingen, der holder øje med om de laver noget lort ude i verden! Realiteten er dog at langt de fleste fri-rejsende formår altid at have en høj grad af traditionens æres-kodeks i baghovedet, i nogle tilfælde faktisk bedre end visse af de organiserede rejsende gør det. Hvis du ønsker at blive fri-rejsende, skal du opsøge en rejsende svend, der vil vise dig hvordan man følger denne del af traditionen. Der er meget, der skal læres, og det er vigtigt at du finder en rejsende, som du kan godt sammen med, da man opbygger en slags aspirant - mentor forhold til hinanden. De fri-rejsende holder hvert år store træf, hvor du kan dukke op og blive klogere på hvordan du kommer i gang. Du kan også være heldig at finde rejsende svende fra andre retninger af traditionen, der er åbne for at hjælpe dig på vej som fri-rejsende.

9 Rejse som vild-rejsende: Betegnelsen vild-rejsende bruges om folk, der ikke ved ret meget om traditionen, og uden videre er taget på valsen på egen hånd. Det er måske personer, der er fascineret af det dragende ved denne leveform. De har fundet en butik, hvor man kan købe naver-tøjet, har købt det og er rejst ud. Det kan jo enhver i teorien gøre, og der findes i realiteten heller ikke noget, der hedder en falsk naver. Det eneste, der findes, er en tradition med utroligt mange kringlede men meningsfulde skikke. Desuden det førnævnte æres-kodeks. Vild-rejsende finder også ud af at de mangler den officielle rejsebog og den snak som er et specielt digt/ordsprog som bruges i bestemte situationer. Hvis man uden kendskab til dette bare drøner ud i verden med fuld blus på alle de signaler som en komplet naver- dragt sender, så kan man hurtigt komme på dybt vand -sjovt nok især over for lokalbefolkningen ude i verden. Men selvfølgelig kan man også risikere at møde andre rejsende, der med et enkelt blik kan se at man vist er forkert på den. Vigtigst af alt er måske hvordan man overfor sig selv retfærdiggør at man er/har været på valsen... Hvis man har følt en interesse for traditionen, vil man selvfølgelig i løbet af sit liv altid lægge mærke til ting inden for dette emne. Hvordan vil man så have det med at sige: Ja, JEG har været på valsen!...ganske vidst kun i 2 måneder... og jeg nåede aldrig at finde ud af noget om de der sjove skikke og traditioner, de andre har... Det gælder altså om hele tiden at tænke på: Hvis jeg vil gøre dette her, -skal jeg så gøre det halvhjertet, eller vil jeg gennemføre det hele vejen? Mange (inklusive mig selv) er startet som vild-rejsende, og har undervejs eller senere fundet ud af at det fungerer kun på en god måde, hvis man går helhjertet ind i traditionen. På samme måde som det gælder for en uddannelse, tiden som værnepligtig, som ulandsfrivillig eller lignende. Af overstående fremgår det nok at de fleste muligheder for at følge traditionen med at drage ud på den traditionelle vals, er udenlandske modeller. Det er dog en mulighed som gennem tiderne er blevet benyttet af mange danskere. Går man langt nok tilbage i historien, var der perioder, hvor det at blive udlært i sit fag stort set var ensbetydende med at man skulle en tur på valsen.

10 For omtrent hundrede år siden, da La Belle Époque og art nouveau-stilen var på sit højeste, blev traditionen med at rejse på valsen stadig benyttet af en meget stor del af de danske håndværkssvende, der blev udlært. Traditionen fortsatte altså på trods af den frie næringslov og industrialiseringens indtog. Efter verdenskrigene er dele af traditionerne blevet videreført og holdt i live af danskere, der har arbejdet i udlandet på forskellig måde. Det er stadig disse traditioner og værdier man hentyder til, når man som dansker snakker om navere på valsen. Der er gennem årene blevet gjort et imponerende arbejde for at vedligeholde alle de gode, sjove, specielle og meningsfulde traditioner i den danske og skandinaviske version af det, at være rejsende svend. Hvis man som ung dansker har lyst til at drage på valsen, er der god grund til at tage så meget som muligt af vores nordiske tradition med videre til de næste generationer af rejsende. De danske foreninger for farende svende har de sidste ca 100 år først og fremmest haft fokus på at være selskabelige foreninger for berejste (hjemvendte). Men her er det tydeligvis lykkes at bevare mange af de helt specielle skikke og traditioner, som er unikt for den nordiske kultur. (s)cuk Klub for berejste haandværkere i Helsingør Foreningen for berejste haandværkere. Foreningen for berejste danske tømrere. Forenede berejste skandinaviske Håndværkere (FBSH). Hvis du godt kunne tænke dig at tage på valsen som dansk naver, så giver det også mening at du starter med at lære traditionen at kende gennem de tyske versioner. Her er der aktivt fokus på rejselivet i den traditionelle facon. De franske modeller ligner knap så meget den tradition, som mange danskere har fulgt gennem historien, men er også interessante.

11 Flere tips: Uden visse rammer er der ingen basis for en bestemt oplevelse eller udvikling. Vil man følge en tradition, er det også et valg om ikke bare at tåge rundt ude i verden som man har lyst. Før i tiden var det ikke unormalt at man var på valsen i 7-10 år. Senere er det i den Centraleuropæiske tradition blevet fastsat til at man skal være afsted i minimum 3 år og én dag. I denne periode må man ikke nærme sig sit hjem. Man holder sig altså uden for en radius af 50 kilometer til hjemmet i 3 år og én dag.

12 Det handler jo om at komme ud i det fremmede, prøve at være på udebane, også når det er hårdt. Så ikke noget med at lige smutte hjem til mors kødgryder når det er koldt og man er sulten! Det traditionelle tøj kaldes en Kluft. Dette tøj bæres altid under tiden på valsen. I fritid og på arbejde. De fleste har et sæt til at arbejde i, og et pænt til rejse. Så er der også noget at skifte til, når man skal vaske. Tøjet kan have farve og bestemte andre kendetegn alt efter hvilket fag man har og hvilken forening/laug man rejser igennem. En erfaren rejsende vil kunne fortælle dig hvad der er det bedste at vælge. Hvis du anskaffer dig en Kluft med kendetegn for en bestemt forening uden at være medlem af denne, kan du risikere at nogle vil føle sig gevaldigt trådt over tæerne! Til Kluften anskaffer du dig også en sort hat. Der er ingen regler om at det skal være den der kæmpe Schlapphut. Hatten skal bare være sort, og med en skygge på mindst 4 cm. Høj hat, bowler eller alm. herrehat er det mest almindelige. Hatten symboliserede før i tiden det frie menneske, dvs at man ikke var stavnsbundet. Idag finder man ud af som naver at den også er praktisk i skarp sol og i regnvejr. Desuden hører der en vandrestav til outfittet. På tysk bliver de som regel kaldt for en Stenz. Det er en af naturen spiralformet stav, som også er tilknyttet både bestemte ritualer og praktisk anvendelighed når man vandrer langt. Der er bestemte steder hvor man kan finde disse vokse i naturen. Eller det vil sige, steder hvor en bestemt slyngplante gror og former træer og grene til spiralform. Man siger at den kommende naver skal finde sin Stenz selv. Ikke noget med at købe en eller anden drejet stok over internettet!

13 Når man vader rundt i verden i over 3 år er det selvfølgelig praktisk at man ikke har alt for meget oppakning. Det normale er ét sæt skiftetøj, en sovepose, lidt småting som toiletsager og måske en bog. Nogle vælger at have noget af deres personlige håndværktøj med, men det kommer hurtigt til at veje meget. Desuden kan det være spændende at være tvunget til at lære at bruge det lokale værktøj, hvor man kommer frem. Det hele bliver snøret ind i et slags stort tørklæde med en bestemt teknik til en aflang bylt, der er kendt som Charly (Chalottenburger) eller Berliner. Der findes også en del skikke for ting, som bestemt ikke hører til tiden på valsen. Der i blandt en mobiltelefon. Navere og vandrende svende fra andre lande er ikke undertrykket af en Amish-lignende modstand mod teknologiske vidundere. De fleste på valsen har for eksempel et digitalkamera. Men med en mobiltelefon i lommen kan man være sikker på at der går meget længe før man oplever hvad det vil sige at være fri og ikke bundet af noget. Hvis Moar eller vennerne konstant ringer hjemmefra ryger der bestemt en del af følelsen af at stå på egne ben i det fremmede uden livline. Desuden kan det være upraktisk at skulle betale abonnement i perioder, hvor man ingen penge har. Mobiltelefoner har også en slem tendens til at ende sine dage på bunden af et ølglas, hvis den bliver opdaget af andre rejsende svende... Ups! I øvrigt giver det her også mening at overveje hvorfor man vil på valsen... Er det for at sende en evig strøm af eksotiske billeder og beskeder hjem og derved forblive en slave af selviscenesættelsens tyranni? Eller vil du opleve at være fri, leve i nuet, og opmærksomt lære spændende ting af fremmede mennesker? Derved kan man også sige at diverse blogs, facebook, chat mv. umiddelbart heller ikke er det, der kendetegner oplevelsen af at have sluppet hjemmet og være draget på valsen. I tiden på valsen undgår man i øvrigt så vidt muligt at diskutere al for meget politik eller religion med fremmede. Dels fordi hele projektet handler om at være åben for det ukendte, og dels fordi man aldrig kan vide hvornår én af dem man snakker med kommer til at forbinde dine personlige værdier med det tøj du render rundt i. Sug til dig af andres holdninger, og tag disse indtryk med dig hjem som perspektiv. Der er ingen regler om hvor vidt man skal eller må arbejde for kun kost og logi. Ved ansættelse gælder de respektive landes regler om mindsteløn, opsigelse osv. Man kan selvfølgelig arbejde som praktikant eller frivillig et sted, hvis man har lyst til det.

14 På valsen har man et par gode vandrestøvler og en spadsere-stav. Det må være et godt tegn på at det egentlig handler om at man går meget rundt. Det er altså godt at have lidt pilgrims-tendenser og frilufts-menneske i blodet. Det er ikke så velset at man benytter offentlig transport. Det er dog ikke forbudt. Har man tjent mange penge et sted, kan du gøre det. Men når du nu har al den tid i verden, du kan forestille dig, -og du jo egentlig er taget ud for at se verden, så... Der er dog mange der blaffer/tomler rundt. Især om vinteren, hvor man kan få slemme frostskader og sjældent nå frem til et herberg, hvis man spadserer ind i en snestorm. Ved at blaffe møder man også mange mennesker, man forstår værdien af at hjælpe hinanden, og måske får man tips til arbejde eller overnatningsmuligheder. Hvis man har et fjernt eksotisk mål for vinteren, måske på den anden side af Atlanten eller et svært fremkommeligt område, kan man flotte sig og springe på en flyver. Men generelt er det ikke meningen at man skal smide sine penge væk på at sætte sig ind på et intetsigende fly- eller togsæde... En bedre måde at bruge dine sammentjente skillinger på, er på dine rejsekammerater. Har du arbejde, og møder en anden rejsende svend, der har tomme lommer, så er der en god chance for at give noget af al den velvillighed, du har mødt ude i verden videre.

15 Som naver kan du rejse i hele verden. Når du rejser ved at følge denne tradition får du mange gode og mange spøjse oplevelser. Du rejser ikke som anonym, men det er også med til at gøre det specielt! I 1963 udtalte daværende udenrigsminister Per Hækkerup, foran Christiansborg til forsamlede franske, belgiske, tyske og skandinaviske svendeforeninger: De rejsende håndværkere var de første rigtige europæere! Ved interesse, kontakt Anders på: (Da jeg selv stadig er på valsen, kan der være længere perioder, hvor jeg ikke har adgang til at computer og derved mail. Påregn derfor at der kan gå noget tid med at få svar).

Man skal ikke samle gods eller guld man skal. samle erfaring. beboermagasinet BoDanmark

Man skal ikke samle gods eller guld man skal. samle erfaring. beboermagasinet BoDanmark Man skal ikke samle gods eller guld man skal samle erfaring Friheden, fagligheden og lysten til eventyr er nogle af de kerneværdier, der binder Karl-Heinz, Jens og de andre navere sammen i et helt særligt

Læs mere

CUK - Naverne CUK Naverne Forening for berejste Skandinaver

CUK - Naverne CUK Naverne Forening for berejste Skandinaver CUK Naverne Forening for berejste Skandinaver Kunne du tænke dig at rejse ud på traditionel vis, med stok og med ranselen på? PÅ VALSEN At være på valsen stammer helt tilbage fra middelalderen. Det har

Læs mere

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41 Indhold Hvorfor? Om hvorfor det giver mening at skrive en bog om livets mening 7 Svar nummer 1: Meningen med livet er nydelse 13 Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27 Svar nummer 3: Meningen

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

MANDAG 14.FEBRUAR TIRSDAG 15.FEBRUAR. Det er nu ved at blive hverdag. Anne Marie smutter på Uni.

MANDAG 14.FEBRUAR TIRSDAG 15.FEBRUAR. Det er nu ved at blive hverdag. Anne Marie smutter på Uni. MANDAG 14.FEBRUAR Det er nu ved at blive hverdag. Anne Marie smutter på Uni. Min dagsopgave lyder på at skaffe kakerlaklokkedåser. Vi har mødt to i køkkenet så nu starter 3.verdenskrig. Anne Marie kan

Læs mere

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer.

Alt, hvad vi kan forestille os, er opbygget af de samme atomer. Jorden opstod sammen med en masse andre planeter af de samme atomer. Dimission 2016 Kære 9. klasse Først vil jeg ønske jer et stort til lykke med eksamen. Det har for de fleste af jer været en tid med blandede følelser. Det er dejligt at have læseferie, men det er et pres

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie 15: Transskription af interview med Stephanie I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Stephanie. Spørgsmål vil være i fed og svar

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til Thailand. Navn: Grith Walløe E-mail: Tlf. nr. Evt. rejsekammerat: Hjem-institution: Slagelse sygeplejeskole Holdnummer:Sep05C Rejsebrev fra udvekslingsophold Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 61 Åbningshistorie På sommerlejre har jeg ofte arrangeret en aktivitet, hvor lejrdeltagerne skulle bygge en borg men hvert medlem af gruppen havde enten hænderne bundet

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique.

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique. 0 STORY: 20415666 00:00:00:00 00:00:00:08 LANG: OPN TITEL: En mand, to koner EPS: BAND NR: DVT/KIRSTINE C. BALOTI 1 10:00:50:13 10:00:53:14 2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Problemformulering Hvorfor leder det senmoderne menneske efter subkulturelle fællesskaber?

Problemformulering Hvorfor leder det senmoderne menneske efter subkulturelle fællesskaber? Problemformulering Hvorfor leder det senmoderne menneske efter subkulturelle fællesskaber? Tendenser (arbejdsspørgsmål): 1. At kunne forstå hvad der gør, at det senmoderne menneske søger ud i et subkulturelt

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

SNEMÆND. Transmogrifferen er blevet lavet om til en tidsmaskine, og I er landet

SNEMÆND. Transmogrifferen er blevet lavet om til en tidsmaskine, og I er landet SNEMÆND Transmogrifferen er blevet lavet om til en tidsmaskine, og I er landet midt i en kold og snerig vinter udenfor Steens hus. Steen og Stoffer er helt vilde med at lave snemænd om vinteren. Men de

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand.

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. Mange af os ombord har sammenlagt rundet de mere end 100 dage i operation UNIFIL, og hvordan bliver man ved med at holde dampen oppe, når helikopterøvelser

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Løber du panden mod en mur? Dialog med sko ole og institution, venner og familie Sensitiv familie.dk

Løber du panden mod en mur? Dialog med sko ole og institution, venner og familie Sensitiv familie.dk Løber du panden mod en mur? Dialog med skole og institution, venner og familief e Inspiration og forslag til forældre med særligt sensitive børn fra Sensitiv familie.dk 1 Dialog med skole og institution,

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Kommunikation og adfærd

Kommunikation og adfærd Kommunikation og adfærd Indledning I dit arbejde som servicegartner kommer du i kontakt med to grupper: Planter og mennesker. Delkurserne har indtil nu handlet om at hjælpe dig med at blive bedre til at

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 08/09 Unge Hjem, efterskolen i Århus

Selvevaluering skoleåret 08/09 Unge Hjem, efterskolen i Århus Selvevaluering skoleåret 08/09 Unge Hjem, efterskolen i Århus Plan og mål for udviklingsarbejdet. Skoleåret 08/09 er det tredje og foreløbig sidste år, hvor selvevalueringsobjektet er den anerkendende

Læs mere

Frihed. af Henriette Larsen

Frihed. af Henriette Larsen Frihed af Henriette Larsen Frihed af Henriette Larsen FRIHED Henriette Larsen, København 2016 Illustrationer og layout Maria Tønnessen www.byme&henry.com 1. udgave, 1. oplag ISBN 978-87-999041-0-5 FORORD

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

HVAD ER FRIMURERI. Det Danske Frimurerlaug af G. F. og A. M. Tilsluttet Den Danske Frimurerorden. Udgivet af Rådet for Generelle Anliggender

HVAD ER FRIMURERI. Det Danske Frimurerlaug af G. F. og A. M. Tilsluttet Den Danske Frimurerorden. Udgivet af Rådet for Generelle Anliggender HVAD ER FRIMURERI Det Danske Frimurerlaug af G. F. og A. M. Tilsluttet Den Danske Frimurerorden Udgivet af Rådet for Generelle Anliggender Laugssekretærens Kontor Silkeborg Plads 8 2100 København Ø Telefon

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015.

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Interviewer: Hej! Luna: Hej! Interviewer: Vil du præsentere dig selv? Tale lidt om hvad du er for én? Luna: Jeg hedder Luna og jeg er i midten

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

ROSKILDE PRIVATE REALSKOLE

ROSKILDE PRIVATE REALSKOLE Skolelederens beretning: Skoleåret 2009/2010 Indledning: I Danmark har vi en helt speciel ordning, som gør vores skolesystem til noget helt unikt. Man har mulighed for at vælge, hvilken skole ens barn

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

GRØNDALSVÆNGE NYT. Andelsboligforeningen Grøndalsvænge Vindruevej 2 A 2400 København NV Uge 5/2015

GRØNDALSVÆNGE NYT. Andelsboligforeningen Grøndalsvænge Vindruevej 2 A 2400 København NV Uge 5/2015 GRØNDALSVÆNGE NYT Andelsboligforeningen Grøndalsvænge Vindruevej 2 A 2400 København NV Uge 5/2015 Ekstraordinær generalforsamling onsdag den 4. februar 2015 Sammen med dette Grøndalsvænge nyt modtager

Læs mere

Den ultimative situation må så være at have en top FA og en tilstrækkelig indsigt i TA, så man kan have glæde af begge. Det lyder da nemt nok.

Den ultimative situation må så være at have en top FA og en tilstrækkelig indsigt i TA, så man kan have glæde af begge. Det lyder da nemt nok. Teknisk analyse for de fundamentalt orienterede investorer. Langt hovedparten af de investorer der har en merkantil uddannelse, benytter sig hovedsagligt eller udelukkende af fundamental analyse. De splitter

Læs mere

Indlægget i Fællessalen Christiansborg, den 15. marts 2005. Det grænseløse arbejde

Indlægget i Fællessalen Christiansborg, den 15. marts 2005. Det grænseløse arbejde Indlægget i Fællessalen Christiansborg, den 15. marts 2005 Det grænseløse arbejde Hvilke årsager kan der være til, at mange føler sig pressede i hverdagen? Tilgangen til problemstillingen - overskrifterne

Læs mere

ULTIMATIV VÆRDIFACILITERING

ULTIMATIV VÆRDIFACILITERING ULTIMATIV VÆRDIFACILITERING DIN MANUAL TIL ET BEDRE LIV MED MERE TILFREDSHED, ENERGI & GLÆDE Værdier Et af vores motivationsfiltre Hvad er værdier? Værdier er en del af vores filter i Sindet og vil være

Læs mere

Flere gange har han besøgt lande, som mange opfatter som farlige rejsemål. Claus Qvist-Jessen undrer sig:

Flere gange har han besøgt lande, som mange opfatter som farlige rejsemål. Claus Qvist-Jessen undrer sig: At leve for at rejse Claus Qvist-Jessen har rejst i over hundrede lande og oplevet mere end de fleste. Det har sat tingene i perspektiv, og gjort ham kritisk over for danskerne som folk men også over for

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

De 6 hemmeligheder, der motiverer teenagere

De 6 hemmeligheder, der motiverer teenagere De 6 hemmeligheder, der motiverer teenagere Oplever du nogle gange, at din teenager ikke er til at kende igen? I de unge år var han både energisk, samarbejdsvillig og engageret, og nu ligger han bare på

Læs mere

It-sikkerhed Kommunikation&IT

It-sikkerhed Kommunikation&IT It-sikkerhed Kommunikation&IT Dette projekt handler om IT-sikkerhed. Gruppen har derfor valgt at have om Facebook, hvor vi vil hjælpe folk med at færdes rigtigt på nettet. Dette vil gøre ved hjælp af at

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv. Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn.

Alterne.dk - dit naturlige liv. Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn. Kira Eggers Tilføjet af Charlotte Rachlin søndag 25. maj 2008 Sidst opdateret tirsdag 01. juli 2008 Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn. Det er almindelig

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

Prædiken til konfirmation i Mørdrup Kirke d. 14. maj 2015 kl. 10 og kl. 12; tekst: Lk. 10,38-42 DDS: 749 331 29 634 787

Prædiken til konfirmation i Mørdrup Kirke d. 14. maj 2015 kl. 10 og kl. 12; tekst: Lk. 10,38-42 DDS: 749 331 29 634 787 Prædiken til konfirmation i Mørdrup Kirke d. 14. maj 2015 kl. 10 og kl. 12; tekst: Lk. 10,38-42 DDS: 749 331 29 634 787 Kære konfirmander, forældre og familie og venner. Lige når foråret er allersmukkest

Læs mere

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne Tryg fritid i en gammel gård med sjæl De rette fysiske rammer til personer med specielle behov Skovridergården ligger midt i

Læs mere

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende.

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Kære elever fra 9. årgang Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Og det gode var dengang, at man også kunne

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Tidligere elever fortæller:

Tidligere elever fortæller: Tidligere elever fortæller: Hej! Så skriver Anna Andersen igen. Nu er 2. g ved at være forbi. Mange mener, at 2. g er det hårdeste år på gymnasiet, men jeg synes det har været til at overkomme. Der har

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet?

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Bilag 2 Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Christina Mortensen: Der er rigtig mange måder at arbejde med livshistorie på, for vi har jo den del

Læs mere

Luft fortællingen - Mental frihed

Luft fortællingen - Mental frihed Luft fortællingen - Mental frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Mentalt fangenskab Sindet befries Modstand mod nyfunden frihed Forførelse og bedrag Kampen

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Selvom du lever i et fast forhold kan ensomhed være en fast del af dit liv. I denne guide får du redskaber til at ændre ensomhed til samhørighed og få et bedre forhold

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí?

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí? Kære Aabenraa Rotary Klub Como vão as coisas por aí? Jeg vil gerne først takke mange gange for, at I har givet mig muligheden for at komme ud som udvekslingsstudent og opleve en helt ny og spændende kultur!

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

inspirationsmøde, fordi vi meget gerne vil inddrage jer og jeres ideer i udviklingen af konceptet!

inspirationsmøde, fordi vi meget gerne vil inddrage jer og jeres ideer i udviklingen af konceptet! Dette scenarie har meget meget lidt at gøre med vores vision for vandog wellnessprojektet. Men denne visionære mand fra en helt anden tidsalder er alligevel et godt udgangspunkt for at belyse nutidens

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

Skærtorsdag d. 2. april kl. 17.00 i Engesvang

Skærtorsdag d. 2. april kl. 17.00 i Engesvang 1 Skærtorsdag d. 2. april kl. 17.00 i Engesvang 466 - Vor Herres Jesu mindefest 473 - Dit minde skal, O Jesus, stå 457 - Du som gik foran os 470 - Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 412 v. 5-6 af

Læs mere

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole.

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole. Om skoletyper A Folkeskolen, friskole eller privatskole? Anna skal gå i en almindelig folkeskole. Vi vil gerne have, hun går sammen med børn fra mange forskellige miljøer. Skolen bliver lukket efter sommerferien,

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

På togt mod det autentiske

På togt mod det autentiske På togt mod det autentiske FREMTIDENS TURSEJLADS BLIVER FOLKELIG OG DISKER OP MED EN NY TYPE SEJLERE. FREMTIDSFORSKER ANNE SKARE NIELSEN FORTÆLLER, AT DE NYE SEJLERE VIL HAVE UNIKKE OPLEVELSER, MEN DE

Læs mere

SÅ ER DET SLUT MED PAPIR

SÅ ER DET SLUT MED PAPIR SÅ ER DET SLUT PREBEN MEJER Direktør for Innovation Lab MED PAPIR 8 SYSTIMES Fremtidens forlag må simpelthen leve og ånde i en elektronisk verden. En diskussion af undervisningsteknologi ville vel ikke

Læs mere

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online.

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online. Mennesker på flugt Skrevet af Ask Holmsgaard Så er vi fremme. Det er en iskold fredag efterårsaften. Vi stiger ud på den lille station og går ned på pladsen, hvor vi skal mødes. Det er ikke helt mørkt.

Læs mere

Rejsebrev Australien Forår 2011 modul 11

Rejsebrev Australien Forår 2011 modul 11 Rejsebrev Australien Forår 2011 modul 11 Navn: Karen Sloth, email: 98402@viauc.dk, Viborg Sygeplejeskole. Holdnr. 98402. UTAS University of Tasmania. Concord Hospital, Sydney. Operations afdeling fra den

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre 2 Logik Sandt eller falsk? Lyver han? Taler hun sandt? Det ville

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august

Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august Ugen der gik Uge 24 Nyt ansigt på Hellum FRI fra 1. august Fra 1. august og et halvt år frem har vi været så heldige at få tilbudt gratis ansættelse af en studerende fra den Pædagogiske Assistent Uddannelse

Læs mere

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne.

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Invitér på gårdbesøg Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Rigtig mange mennesker uden for erhvervet

Læs mere

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal se to film om traditioner o o Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal lære o o o o o At tale på dansk om forskellige traditioner i Danmark. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

SUPPLERENDE SPØRGESKEMA A

SUPPLERENDE SPØRGESKEMA A ESS DOKUMENTDATO: 09/09/10 Den europæiske samfundsundersøgelse (ESS) Us.Nr.: 4252 Periode: 2010-2011 SUPPLERENDE SPØRGESKEMA A ESS 5. RUNDE 2010 VERSION: A: H + I TIL INTERVIEWEREN: HVIS IP ER AF EN MAND,

Læs mere