KONCEPTMANUAL BIBLIOTEKAREN UD AF BIBLIOTEKET PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK. Et anderledes møde mellem bibliotekar og bruger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KONCEPTMANUAL BIBLIOTEKAREN UD AF BIBLIOTEKET PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK. Et anderledes møde mellem bibliotekar og bruger"

Transkript

1 KONCEPTMANUAL BIBLIOTEKAREN UD AF BIBLIOTEKET Et anderledes møde mellem bibliotekar og bruger PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK

2

3 INTRO Denne konceptmanual handler om metoder til at flytte bibliotekaren ud af biblioteket. Manualen giver dig dels en opskrift på, hvordan du kan teste et anderledes møde mellem bibliotekar og bruger ved at udlåne bibliotekaren til nye rammer og anderledes omgivelser end normalt. Dels indeholder manualen erfaringer fra prototypetest af tre forskellige typer udlån gennemført af Aalborg Bibliotek og Rudersdal Bibliotekerne. Manualen afsluttes med anbefalinger og forslag til, hvordan du kan bygge videre på testerfaringerne på dit bibliotek. Bibliotekaren ud af biblioteket som ide, koncept og aktivitet er udviklet i Projekt Folkets Bibliotek og baseret på indsigter og erfaringer fra et samarbejde med og mellem otte biblioteker spredt over hele landet, Kulturstyrelsen, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og Tænketanken Fremtidens Biblioteker. Projektet fandt sted januar-juni DE FØRSTE SKRIDT Vi har prototypetestet Bibliotekaren ud af biblioteket i Aalborg og Rudersdal. Vi anbefaler, at I selv starter med at teste konceptet, inden I tager de helt store skridt med at etablere udlån af bibliotekarer som en permanent del af jeres tilbud. Det er en stor fordel at prototype først, fordi det er hurtigere at komme i gang, det kan gøres nemt og omkostningslet og I får indsigt i, hvordan konceptet bedst formes og tilpasses jeres lokale bibliotek med udgangspunkt i brugernes ønsker og bibliotekarernes interesser, kompetencer og vilje til at prøve konceptet af. Manualen her er derfor tænkt som et vejledende og igangsættende skub i retning af at arbejde med en mere udadvendt, nærværende og synlig bibliotekarrolle. TANKEN BAG Tankerne bag Bibliotekaren ud af biblioteket er at rykke ved bibliotekarrollen, relationen mellem bibliotekar og bruger og gøre biblioteket mere synligt uden for dets fysiske rammer. Indsigter fra projektet har nemlig vist at mange brugere og ikke-brugere i høj grad ikke kender til bibliotekets mange muligheder og bibliotekarenes kompetencer, og at dette til dels skyldes en tilbageholdende og afventende adfærd blandt bibliotekarer. Konceptet forsøger derfor at styrke bibliotekarens rolle som formidler og få bibliotekaren om på den anden side af skranken i en mere udadvendt rolle. På den måde får man som bruger og borger et indblik i bibliotekarens kompetencer og bibliotekets muligheder. Samtidig er konceptet med til at styrke bibliotekets tilstedeværelse, fordi det handler om at rykke bibliotekets tilbud ud hvor folk er ud i deres dagligdag. Det skaber nærvær og synlighed.

4 BIBLIOTEKAREN UD AF BIBLIOTEKET Et anderledes møde mellem bibliotekar og bruger Konceptet indeholder en række metoder til at aktivere den brede viden og de mange kompetencer, som bibliotekarer besidder, men blot i anderledes rammer - uden for bibliotekets mure. Konceptet går i sin enkelthed ud på, at en bibliotekar lånes ud - det kan være til et privat hjem, en arbejdsplads, et kollegiekøkken eller et helt fjerde sted, hvor en eller flere borgere - eventuelt på opfordring fra en bibliotekar - samler en flok interesserede i et emne, som samtidig matcher en bibliotekars kompetencer. Ved at flytte lokation fra biblioteket, kan man dels nedbryde den skranke-relation til brugerne, som stadig er gældende på mange biblioteker, og man kan møde brugerne og ikke-brugere på deres præmisser og der hvor de allerede er. Det gør biblioteket tilstedeværende i folks hverdag, liv og bevidsthed. I en tid med faldende besøgstal på bibliotekerne kan man med dette koncept så at sige flytte biblioteket ud til brugerne i stedet for at flytte brugerne hen på biblioteket. Konceptet handler med andre ord om at være nærværende i borgernes liv det giver borgerne en biblioteksoplevelse eller -service uden for biblioteket, og åbner deres øjne for hvad biblioteket og de ansatte kan tilbyde. Og måske skaber man nye biblioteksambassadører og -brugere, som også besøger det fysiske biblioteksrum på sigt. Kender du en kollega, som ved usædvanlig meget om et emne? Oplever du nogensinde, at du kan bevæge en diskussion videre fordi du kan genkende en problemstilling fra Den kroniske uskyld eller fra en halv hyldemeter under 63.57? Har du svaret på spørgsmål om NemID så mange gange, at du kunne optræde med det? Bibliotekarers viden er simpelthen for god til at blive gemt af vejen på biblioteket. Og fagligheden er ikke knyttet til biblioteksrummet. I er ret enestående. Del ud af det - også helt derude hvor borgerne i forvejen er og kommer!

5 ERFARINGER FRA TEST It hjemme-cafe (Aalborg) I Projekt Folkets Bibliotek testede vi Bibliotekaren ud af biblioteket tre forskellige steder uden for biblioteket og med tre forskellige typer indhold. Hver test og erfaringer derfra bliver gennemgået enkeltvis på denne og de efterfølgende sider. FORBEREDELSE OG SETTING I Aalborg blev konceptet testet som en slags it-café i et privat hjem nord for Aalborg. En bibliotekar med solid erfaring i at afholde it-undervisning på biblioteket, indvilligede i at være testbibliotekar, og der blev i løbet af kort tid fundet deltagere til arrangementet. En biblioteksansat lagde hus til og inviterede seniorer i sit netværk til en aften, hvor de kunne få hjælp til at blive klar til digital post på deres private computere, tablets og telefoner. AFHOLDELSE AF UDLÅNET Testen foregik i hjemmets dagligstue omkring et bord dækket med kaffe, kage og frugt. I alt deltog seks personer ud over værtinden, bibliotekaren og hans kollega, som var med for at kunne sparre fagligt efterfølgende. Bibliotekaren guidede pædagogisk deltagerne gennem aftenen, hvor deltagerne havde medbragt deres egne elektroniske platforme, som de fik hjælp til at opsætte og klargøre til E-boks og Digital Post fra det offentlige. Undervejs stillede deltagerne både konkrete it-tekniske spørgsmål, ligesom der på deltagernes initiativ blev debatteret emner som offentlig digitaliseringsstrategi og it-sikkerhed og -færdigheder. Deltagerne gav efter testen udtryk for at disse debatemner havde været med til at gøre aftenen endnu mere givtig. Selve besøget i hjemmet tog ca. to timer. DET LÆRTE VI l mødet mellem brugere og bibliotekar i private rammer kan skabe en utvungen tone og mindske autoritetsrelationer, som nogle oplever i selve biblioteket l de private rammer kan åbne op for spændende uventede samfundsrelevante diskussioner om emner som relaterer sig direkte eller indirekte til udlånstemaet l de biblioteksansatte oplever at deres faglighed kommer i spil, idet de har god tid og fokus på selve formidlingen l deltagerne får et konkret indblik i de ansattes faglighed og kompetencer l bibliotekaren kan benytte lejligheden til at oplyse om bibliotekets øvrige muligheder, så man øger deltagernes kendskab til biblioteket l biblioteket skal huske at minde deltagerne om, at medbringe eget udstyr og NemIdkort, hvis man skal lave et lignende koncept omkring f.eks. E-boks l det er generelt en positiv oplevelse for brugerne at møde biblioteksansattes faglighed udenfor biblioteket (de fleste har dog i forvejen en god oplevelse af de ansatte)

6 ERFARINGER FRA TEST Læsekreds i privat hjem (Rudersdal) FORBEREDELSE OG SETTING Det andet hjemmebesøg vi testede var bibliotekardeltagelse hos en læsekreds i et privat hjem i Søllerød. Læsekredsen har fungeret i fem år. Den blev igangsat på biblioteket af en bibliotekar og har siden da kørt selvstændigt inde på biblioteket. Bibliotekaren, som også er afdelingsleder, tog kontakt til en af kvinderne i læsekredsen. Hun var straks med på idéen og ville gerne lægge hus til og fungere som værtinde. AFHOLDELSE AF UDLÅNET Bibliotekaren, som i sin tid var med til at starte læsekredsen op og tog kontakt til værtinden, gennemførte udlånet. Deltagerne var samlet i værtindens spisestue omkring et bord med bibliotekaren for enden. Konkret handlede denne læsekreds om bogen Sidste nat i Twisted River af John Irving, som deltagerne havde læst på forhånd. Bibliotekaren indledte med et kort oplæg om bogen og satte derefter gang i dialogen med spørgsmål, som hele gruppen svarede på. Efter diskussionen rundede bibliotekaren af og uddelte materiale med anmelder på dansk og engelsk af bogen. Selve besøget i hjemmet tog ca. to timer. DET LÆRTE VI l bibliotekaren oplever at fagligheden virkelig kommer i spil, idet der er god tid og fokus på selve formidlingen l mødet mellem brugerne i private rammer kan bryde med den neutralitet, der netop opleves som noget af det positive ved at mødes i bibliotekets rum l mødet i de private rammer kan gøre brugerne mindre frie i diskussionen l som bibliotekar kommer man i dialog med deltagerne og får inputs omkring litteratur og formidling, som man kan bruge i ens videre arbejde l det er generelt en positiv oplevelse for brugerne at møde biblioteksansattes faglighed udenfor biblioteket (de fleste har dog i forvejen en god oplevelse af de ansatte)

7 ERFARINGER FRA TEST Virksomhedsbesøg (Rudersdal 2) FORBEREDELSE OG SETTING Det sidste testudlån foregik hos virksomheden Brüel & Kjær i Nærum og blev gennemført af tre ansatte fra Hovedbiblioteket i Birkerød. Biblioteket tog telefonisk kontakt til denne virksomhed af strategiske hensyn, da den beskæftiger mange mænd i den aldersgruppe, som normalt ikke bruger biblioteket. Virksomheden sagde uden tøven ja til at få besøg af biblioteket. De tre ansatte besluttede sig for at vælge et temafokus for besøget, så det ville blive oplevet som relevant og rammende. Derfor valgte man at have fokus på ting til sommerferien dvs. rejseguides og litteratur, børnebøger, krimier og e-ressourcer som f.eks. download af rejseguides. AFHOLDELSE AF UDLÅNET Virksomhedsbesøget foregik i arbejdspladsens kantine under frokostpausen. De tre bibliotekarer havde taget både bøger, foldere og ipads med samt en skål slik for at have noget indledningsvis at byde på til at kunne starte en dialog med de ansatte. Der var desuden et stort banner med bibliotekets logo opsat i kantinen. De tre bibliotekarer var i dialog med omkring 50 ansatte på virksomheden, og de fik fortalt om rigtig mange af bibliotekets tilbud. Selve virksomhedsbesøget tog ca. to timer inkl. opstilling og afrunding. DET LÆRTE VI l de biblioteksansatte oplever at deres faglighed virkelig kommer i spil, idet de har god tid og fokus på selve formidlingen l den udadvendte og opsøgende rolle kan være en udfordring, da bibliotekaren kan nemt føler sig som en påduttende sælger l brugerne får et indblik i de ansattes faglighed og kompetencer samt i bibliotekets mange øvrige muligheder l som ansat får man indblik i brugeres og ikke-brugeres (manglende) kendskab til bibliotekets tilbud l på meget kort tid får biblioteket knyttet kontakt til en stor gruppe af ikke-brugere l en del af de ansatte på virksomheden er borgere i andre kommuner end Rudersdal. Det giver biblioteket en mulighed for ikke kun at gøre opmærksom på sig selv og det lokale biblioteks muligheder, men også at repræsentere det samlede biblioteksvæsen l det er generelt en positiv oplevelse for brugerne at møde biblioteksansattes faglighed udenfor biblioteket (de fleste har dog i forvejen en god oplevelse af de ansatte)

8 OPSKRIFT PÅ BIBLIOTEKAREN UD AF BIBLIOTEKET INTERN FORBEREDELSE Internt er det en god ide at finde ud af hvem der er interesseret i at deltage i bibliotekarudlån. Det er vigtigt, at det er en god og givende oplevelse for både bibliotekarerne og deltagerne i selve udlånet, så kun de bibliotekarer der har mod på konceptet, bør springe ud i det. Tag en kollegial snak om muligheder og udfordringer. REKRUTTERING De første udlån kommer sjældent af sig selv. Kickstart derfor konceptet ved proaktivt at tage kontakt til f.eks lokale virksomheder med brugergrupper I normalt ikke har fat i, lederen af ungdomsklubben, beboerrådet på kollegiet kun fantasien sætter grænser. Tænk gerne strategisk i at få fat i andre end dem, som allerede er jeres kernebrugere. Bliv ikke slået ud af et par afslag. Aftal format og indhold for udlånet med en kontaktperson fra udlånsstedet, og gør det til vedkommendes ansvar at samle det minimumantal af deltagere, som I bliver enige om. ØKONOMI Økonomien afhænger meget af det konkrete udlån. Kræver udlånet transport, kan der være udgifter forbundet hermed, ligesom der generelt må forventes et antal medarbejdertimer både til forberedelse og gennemførelse af udlånet. Konceptet kan dog skaleres så det passer til ressourcerne i det enkelte bibliotek; det kan være et permanent tilbud til borgere og brugere, eller det kan være et tilbagevendende tilbud i bestemte intervaller eller perioder, hvor der er mere overskud blandt personalet. Man kan ud fra lokale strategiske hensyn overveje om konceptet skal tilføres midler, ved at skrue ned for andre aktiviteter i selve biblioteket, hvis det netop viser sig at være effektive metoder til at nå ikke-brugere, trække flere brugere ind i biblioteket og måske endda højne udlånstal.

9 ANBEFALINGER TIL BIBLIOTEKAREN UD AF BIBLIOTEKET Hvis I vil gå videre med konceptet LYSTBÅRET UDLÅN Det kan være en stor udfordring for nogle biblioteksansatte at påtage sig en udadvendt og opsøgende rolle. Derfor er det vigtigt, at det er biblioteksansatte, der føler sig tilpas ved udfordringen og gerne vil formidle på udebane, som lånes ud. Dernæst er det også vigtigt, at ansatte får mulighed for at lave udlån med et særligt indhold, der bygger på egne personlige og specifikke kompetenceområder, således at biblioteksfagligheden kommer endnu mere i spil. TEST OG AFPRØV Test og afprøv forskellige typer og former for udlån inden der etableres færdigpakkede udlån. Ved at lave yderligere udlånstest finder I ud af, hvad der vil virke og være efterspørgsel efter lokalt. Nogle gange vil det måske vise sig, at udlånet egner sig bedre til at blive afholdt på biblioteket i stedet for uden for biblioteket. STRATEGISK SIGTE Anvend konceptet strategisk i forhold til at nå nye målgrupper. Man bør sikre, at konceptet ikke kun bliver for bibliotekets eksisterende brugere og ressourcestærke borgere, men at man tænker i at anvende konceptet strategisk til at nå nye målgrupper, og sørger for at skræddersy det til de specifikke målgruppers interesser, behov, situation og vilkår.

10 PRØV AF I PRAKSIS En idé under udvikling En prototype er en skitsering af, hvordan noget kunne være. Vi øver os på fremtiden ved at teste i virkeligheden. Hermed øger vi sikkerheden for at koncepterne rammer plet og giver god værdi, kvalitet og relevans for bibliotekerne. En prototypetest er en måde at afprøve noget endnu ikke færdigt i praksis. Styrken er, at det netop ikke ligner eller er et færdigt produkt eller service, men er en ide under udvikling. Formålet med at prototype er at om og hvordan ideen fungerer i praksis. Ved at prøve ideen af med brugere og/eller medarbejdere får vi et fingerpeg om og en retning på, hvilke eventuelle udfordringer og potentialer, ideen rummer, hvis den skal realiseres og implementeres i virkeligheden. Pointen i denne sammenhæng er at finde ud af hvordan konceptet bedst formes og tilpasses jeres lokale bibliotek med udgangspunkt i brugernes ønsker og bibliotekarernes interesser, kompetencer og vilje og mod til at prøve en ny og mere udadvendt rolle og relation af. Nye ideer og forandringer kan ofte blive forhindret af vanetænkning, kulturen i organisationen eller manglende opbakning fra kolleger eller ledelse. Ved at starte med at teste en ide og gøre det systematisk kommer man nemmere i gang og opnår resultater, som kan vise og eventuelt overbevise om, at ideen har gang på jord. Prototypetestning er et eksperiment og et slags laboratorium uden for laboratoriet. Det er omkostningslet og legende, og det skal være både sjovt og lærerigt! BRUGBARE RESULTATER FOR FÅ RESSOURCER Med få ressourcer både i forhold til personale, økonomi og materialer kan vi afprøve nye tiltag og ideer, som giver hurtige og indsigtsgivende resultater og erfaringer. FRA LILLE TIL STOR SKALA Prototypetest hjælper os i gang i nem, lille og overskuelig skala, som med tiden og erfaringerne kan udvikles og implementeres i større skala. ØGET TRÆFSIKKERHED Prototypetest øger træfsikkerheden, fordi vi får direkte respons og tilbagemelding fra brugerne og fordi det giver læring, erfaring og overraskelser, som vi ikke kan tænke os til. FRA HOLDNING TIL HANDLING Forandring kræver både holdning og handling. Med prototypetest omsættes ideer, værdier, holdninger, viden og indsigter til reel handling og konkrete tiltag.

11 HELD OG LYKKE! Projekt Folkets Bibliotek takker de otte folkebiblioteker Kultur Nørrebro, Aabenraa, Aalborg, Hedensted, Glostrup, Rudersdal, Vordingborg og Ærø Bibliotekerne - der alle har åbnet deres døre og ladet antropologer og designere udforske livet og hverdagen på biblioteket. Tak for åbenheden, engagementet og lysten til at undersøge og udvikle sammen. En kæmpe tak til alle brugere og ikke-brugere vi har mødt på og udenfor bibliotekerne for at være nysgerrige, imødekommende og ærlige. Uden deres konstruktive deltagelse ville projektet ikke være muligt. Projekt Folkets Bibliotek håber, at alle interesserede og involverede i biblioteksverdenen vil arbejde for løbende at udvikle og styrke det enkelte folkebibliotek og det samlede biblioteksvæsen. Vi ønsker at projektets indsigter og ideer, resultater og anbefalinger fremover danner grobund for, at nye tiltag og initiativer vil blive skabt med udgangspunkt i og involvering af brugere og ikke-brugere. Held & lykke i fremtiden! FOR YDERLIGERE INFORMATION OM PROJEKTET Jonna Holmgaard Larsen, Kulturstyrelsen jhl@kulturstyrelsen.dk, Tel.: FOR YDERLIGERE INFORMATION OM BIBLIOTEKAREN UD AF BIBLIOTEKET Leder af biblioteksudviklingsområdet Tina Bang Jakobsen, Aalborg Bibliotekerne. TBA-kultur@aalborg.dk, Tel.: Afdelingsleder Preben Hindman, Rudersdal Bibliotekerne pehi@rudersdal.dk, Tel.: Janette Flatman, Rudersdal Bibliotekerne jfl@rudersdal.dk, Tel.: PROJEKTPARTER Kulturstyrelsen Danmarks Medie- og Journalist Højskole (DMJX) Tænketanken Fremtidens Biblioteker PROJEKTTEAM Antropolog og projektleder Rikke Hoelgaard Andersen Antropolog Toke Kyed Amlund Designer Karin von Schantz PROJEKTPERIODE Januar-juni 2014 PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK

KONCEPTMANUAL UNGEKORPSET PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK. Et medbestemmende korps med og for unge

KONCEPTMANUAL UNGEKORPSET PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK. Et medbestemmende korps med og for unge KONCEPTMANUAL UNGEKORPSET Et medbestemmende korps med og for unge PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK INTRO Dette er en konceptmanual til igangsættelsen af et Ungekorps et medbestemmende korps for og med unge på

Læs mere

ANBEFALINGSHÆFTE IDÉTEKET PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK. En portal for national videndeling blandt folkebibliotekerne

ANBEFALINGSHÆFTE IDÉTEKET PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK. En portal for national videndeling blandt folkebibliotekerne ANBEFALINGSHÆFTE IDÉTEKET En portal for national videndeling blandt folkebibliotekerne PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK INTRO Dette er et hæfte med en række anbefalinger til at videreudvikle et digitalt koncept

Læs mere

UDVIKLINGSSPOR PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK

UDVIKLINGSSPOR PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK UDVIKLINGSSPOR PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK UDVIKLINGSSPOR Projekt Folkets Bibliotek har lavet fem udviklingsspor til folkebibliotekerne, som er lavet på baggrund af indsigter, læringer og erfaringer fra

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Evalueringsresultater og inspiration

Evalueringsresultater og inspiration Evalueringsresultater og inspiration Introduktion Billund Bibliotekerne råder i dag over en ny type udlånsmateriale Maker Kits hedder materialerne og findes i forskellige versioner. Disse transportable

Læs mere

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden Drejebog Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden 0 Indhold Indledning... 1 Baggrund... 1 Formål... 1 Målgruppe... 1 Start en Fars Legestue... 2 Tid

Læs mere

Resultater Dette afsnit består af spørgsmålene og svarene fra de fire interviews i stikordsform

Resultater Dette afsnit består af spørgsmålene og svarene fra de fire interviews i stikordsform Indledning Det digitale biblioteksfremstød på Arla Foods i Kruså, henvender sig hovedsagligt til de ca. 136 ufaglærte, med henblik på at informere borgere der normalt ikke bruger biblioteket om de digitale

Læs mere

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering ODENSE BIBLIOTEKERNE DELSTRATEGI Digitalisering 2016-2020 Odense Kommune By- og Kulturforvaltningen Fritid og Biblioteker Odense Bibliotekerne Østre Stationsvej 15 5000 Odense C Telefon + 45 66 13 13 72

Læs mere

Aktivitetsoversigt okt. 2012 0ok. 2014

Aktivitetsoversigt okt. 2012 0ok. 2014 Aktivitetsoversigt okt. 2012 0ok. 2014 Undersøgelser og vidensprojekter Folkebibliotekernes samfundsøkonomiske værdi (rapport udkommer ultimo 2014) Makroøkonomisk analyse med formålet at vise folkebibliotekernes

Læs mere

HVORDAN KAN SILKEBORG BIBLIOTEKERNE HJÆLPE MIN LÆSEKREDS?

HVORDAN KAN SILKEBORG BIBLIOTEKERNE HJÆLPE MIN LÆSEKREDS? LÆSEKREDS SÅDAN! BØGER OG ROMANKASSER HVORDAN KAN SILKEBORG BIBLIOTEKERNE HJÆLPE MIN LÆSEKREDS? I Biblioteket hjælper gerne med at skaffe bøger til jeres læsekreds. Som en særlig service har vi en række

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING?

HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? HVILKE DRØMME HAR DU FOR DIN FORENING? Kickstart jeres drømme og få mod til at tænke anderledes for jeres forening FORENINGS- UDVIKLING hvad er det? Har du drømme og ambitioner på din forenings vegne?

Læs mere

Det er lysten, der driver værket. Kommunikationsguide til: Fællesværker, Sprint og URK-Mentor

Det er lysten, der driver værket. Kommunikationsguide til: Fællesværker, Sprint og URK-Mentor Det er lysten, der driver værket Kommunikationsguide til: Fællesværker, Sprint og URK-Mentor Ungdommens Røde Kors har kickstartet en række initiativer, der giver børn og unge alle steder i landet mulighed

Læs mere

Design dit eget computerspil med Kodu

Design dit eget computerspil med Kodu Design dit eget computerspil med Kodu I sensommeren var vi to CFU-konsulenter ude i SFO en på Borup Ris Skolens Grønbro-afdeling. Her var vi sammen med børnene for at få erfaringer i arbejdet med platformen

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2017/2018. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket!

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2017/2018. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Læring og læselyst Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2017/2018. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Opdateret juni 2017 Kære lærer! Vi vil gerne bidrage til

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne...

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... Opgaven løses i makkerpar. Aftal interviews med hinanden inden for de næste 2 dage. Sæt 30 min. af, så I også når reflektionsopgaven. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 På biblioteksledermødet den 4. oktober 2019 skal vi bruge en del af mødet på at arbejde med mulige temaer for centralbibliotekets kompetenceudviklingsindsats

Læs mere

Har du brug for flere så skriv til Helle på hj@nagym.dk

Har du brug for flere så skriv til Helle på hj@nagym.dk Hvis du har brug for nogle simple øvelser, der sætter fokus på den enkelte lærers egen praksis, så er der et par forslag her! Har du brug for flere så skriv til Helle på hj@nagym.dk Her er udvalgt tre

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre.

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. LEDELSESGRUNDLAG Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. Du sidder nu med Greve Kommunes ledelsesgrundlag. Ledelsesgrundlaget er en del af ledelseskonceptet, som sætter retning for Greve

Læs mere

Tilmelding til centralbibliotekernes Akademiforløb i Biblioteksdidaktik Ved projektleder og fagkonsulent Cecilie Laskie

Tilmelding til centralbibliotekernes Akademiforløb i Biblioteksdidaktik Ved projektleder og fagkonsulent Cecilie Laskie Tilmelding til centralbibliotekernes Akademiforløb i Biblioteksdidaktik 2018-2019 Ved projektleder og fagkonsulent Cecilie Laskie Har du lyst til at blive uddannet i biblioteksdidaktik sammen med kollegaer

Læs mere

UNDERSTØT BORGERNES INITIATIV

UNDERSTØT BORGERNES INITIATIV UNDERSTØT BORGERNES INITIATIV Holbæk Kommune vil være borgernes samarbejdspartner, fordi samarbejde styrker både medborgerskab, fælleskab og skaber bedre løsninger og dermed en bedre kommune. Vi skal

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Koncept 3, Skan og find det usete

Koncept 3, Skan og find det usete Koncept 3, Skan og find det usete Hvis en hjemmeside først optræder på side 10 i google søgeresultat er den praksis usynlig fordi meget få brugere bladrer om på side 10 i et søgeresultat. Tilsvarende er

Læs mere

Frivillige på bibliotekerne

Frivillige på bibliotekerne Frivillige på bibliotekerne - 3. møde Gentofte Hovedbibliotek, d. 10. nov. 2011 Program formiddag: 08.45-09.00: Kaffe og rundstykker 09.00-10.00: Velkomst, opsamling på hjemmeopgave og arbejde i netværksgrupperne

Læs mere

Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge. Dagtilbudsavisen 4. udgave. Gl. Åby Dagtilbud

Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge. Dagtilbudsavisen 4. udgave. Gl. Åby Dagtilbud Område Silkeborgvej, Børn & Unge Dagtilbudsavisen 4. udgave Gl. Åby Dagtilbud NR. 4 August 2013 Introduktion Ved dagtilbudsleder Tina Haugstrup Andersen Kære alle Velkommen tilbage efter sommerferien sikke

Læs mere

INNOVATØR. Vejle. London. Fyn. Lokalt. Roskilde UDDANNELSEN II. 16. november. 1. - 3. december. 11. januar. 2. februar. 3. marts

INNOVATØR. Vejle. London. Fyn. Lokalt. Roskilde UDDANNELSEN II. 16. november. 1. - 3. december. 11. januar. 2. februar. 3. marts INNOVATØR UDDANNELSEN II Vejle 16. november London 1. - 3. december Fyn 11. januar Lokalt 2. februar Roskilde 3. marts 1. MODUL - VEJLE Tirsdag den 16. november 2010. Kl. 10.00-17.00. Deltagerne præsenteres

Læs mere

IDÉKARTOTEK PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK

IDÉKARTOTEK PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK IDÉKARTOTEK PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK IDÉKARTOTEK Projekt Folkets Bibliotek er gået fra indsigter til ideer og har udviklet et Idekartotek med ideer til udvikling af folkebiblioteket. Ideerne er udviklet

Læs mere

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid Baggrund for og beskrivelse af projektet har en hel del medarbejdere, der allerede er fyldt 50 år. Vi har haft dette projekt i ældreplejen, da vi har et ønske om at blive en attraktiv arbejdsplads, også

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Idéhæfte til brug af filmen om

Idéhæfte til brug af filmen om 1 Idéhæfte til brug af filmen om FN s handicapkonvention De fem konkrete situationer i filmen lægger op til debat. Brug filmen til at diskutere vilkår og muligheder for mennesker med handicap i boligen,

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Fælles Pædagogisk Grundlag På dagtilbudsområdet i Vordingborg Kommune har vi det seneste år arbejdet på at udvikle den pædagogiske indsats,

Læs mere

Palles Gavebod på KøgeBibliotekerne 2014

Palles Gavebod på KøgeBibliotekerne 2014 Palles Gavebod på KøgeBibliotekerne 2014 Et tilbageblik på PallesGavebod som indsatsområde. Hvorfor lykkedes projektet? Hvad har vi kunnet fastholde? Efteråret 2010: Hvordan gør vi Palles Gavebod til en

Læs mere

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED To metoder To personer To dage DET KAN I FÅ SVAR PÅ HVOR GODT IMØDEKOMMER UDSTILLINGERNE VORES MÅL? HVAD GØR INDTRYK PÅ

Læs mere

Gode spørgsmål forskellige typer Indledende spørgsmål: Lineære spørgsmål

Gode spørgsmål forskellige typer Indledende spørgsmål: Lineære spørgsmål Gode spørgsmål forskellige typer Alle de nedenstående spørgsmål bør du øve dig så meget i at du bliver i stand til at stille dem uden at tænke over dem. Verdens bedste sælgere stiller verdens bedste spørgsmål,

Læs mere

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Projekt POESIMASKINEN KOMMER Projekttitel: Projektejer: Poesimaskinen Kommer Roskilde Bibliotekerne (Roskilde Centralbibliotek) CBV.2016-0008

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Brug af online egenindsamling ved en organiseret sportsevent

Brug af online egenindsamling ved en organiseret sportsevent Brug af online egenindsamling ved en organiseret sportsevent Potentialet, det praktiske og samarbejdet med BetterNow OM BETTERNOW... 2 FORDELE VED BRUG AF ONLINE EGEN-INDSAMLINGER... 2 POTENTIALET VED

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Nye brugergrupper 1. møde. Gentofte Centralbibliotek Den 21. april 2016

Nye brugergrupper 1. møde. Gentofte Centralbibliotek Den 21. april 2016 Nye brugergrupper 1. møde Gentofte Centralbibliotek Den 21. april 2016 Program formiddag: Kl.09.00-09.30: Kl.09.30-10.15: Kl.10.15-10.30: Kl.10.30-11.30: Kl.11.30-12.00: Kl.12.00-12.45: Velkomst og check

Læs mere

Girls Day in Science. Evalueringsrapport

Girls Day in Science. Evalueringsrapport Girls Day in Science Evalueringsrapport 2017 Baggrund Girls Day in Science 2017 blev afholdt den 30. august på 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Derudover blev

Læs mere

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015 Logbog -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering Efterår 2015 Aarhus Kommune Socialforvaltningen Det Sociale Akademi Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Velkommen til Basisuddannelsen - på vej mod Recovery-orienteret

Læs mere

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Jeanne Program: 08.45-09.00: Kaffe og morgenmad 09.00-09.20: Velkomst og check in 09.20-10.30:

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Social og Sundhedsskoler Dette projekt er et samarbejde

Læs mere

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK UGE 37 Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK >>>>>>>> Innovationspraktik uge 37 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Innovationspraktikken er en ny og anderledes mulighed for at udveksle erfaringer mellem offentlige

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Brænd igennem med dit budskab

Brænd igennem med dit budskab Brænd igennem med dit budskab - et redskabskursus i formidling og kommunikation Gentofte Hovedbibliotek Den 27. april 2011 Amalie Jeanne Formål med kurset Formålet med kurset er, at deltagerne bliver klædt

Læs mere

LAB. Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent)

LAB. Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent) LAB Et innovativt samarbejde med skoler Gentofte Bibliotek, 14. januar 2015 LAB Virksomheder udformer udfordring til 3.-6. klasse (bib. inviterer+konsulent) Lærerne vælger udfordring (bib. inviterer+ koordinerer)

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

DIGITALE MAGASINER I MASSEVIS - EFFEKTMÅLING

DIGITALE MAGASINER I MASSEVIS - EFFEKTMÅLING NATIO N AL EFFEK TMÅLIN GSRAPPO RT NATIONAL KAMPAGNE FOR RB DIGITAL Erfaringer fra tidligere projekter viser, at kendskab til de digitale licenser øger brugen, og derfor har der i DDB været fokus på at

Læs mere

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Åbningstider: Alle dage kl. 8 22. Betjening man. fre. fra kl. 11-18 og lørdag 10-14 Folkebibliotekernes formål og virksomhed 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme

Læs mere

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød.

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød. Realiseringsplan 1 I 2019 får Allerød Kommune en ny vision. Visionen er blevet til gennem en bred involveringsproces. Det er sket i løbet af 2018, hvor byrådet har involveret borgere, børn og unge, foreningslivet,

Læs mere

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser Sorø Kommune Strategi for Sorø Bibliotek 2016-2019 2019 Sorø Bibliotek er et traditionelt folkebibliotek med to afdelinger beliggende i historiske bygninger i henholdsvis Sorø Bymidte og Dianalund. Begge

Læs mere

Kongresforslag til den ekstraordinære kongres den juni Organisationsudviklingsprojektet

Kongresforslag til den ekstraordinære kongres den juni Organisationsudviklingsprojektet Kongresforslag til den ekstraordinære kongres den 21.-22. juni 2017 Organisationsudviklingsprojektet Kongresforslag Organisationsudviklingsprojektet Baggrund DSR s kongres besluttede i maj 2016, at gennemføre

Læs mere

DR Romanprisen 2016. Drejebog til ordstyreren. Kære ordstyrer,

DR Romanprisen 2016. Drejebog til ordstyreren. Kære ordstyrer, Drejebog til ordstyreren Kære ordstyrer, Tak fordi du vil være med til at støtte op om DR Romanprisen med en romanlæsekreds på biblioteket. Uden læsere ville der nemlig ikke være nogen pris. Måske er det

Læs mere

Små greb stor virkning

Små greb stor virkning Små greb stor virkning Evaluering af projektet Litteraturvinkler skarphed og debat i litteraturformidling Odense Bibliotekerne Middelfart Kultur & Bibliotek Biblioteket Sønderborg Formål med projektet

Læs mere

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Af Nina B. Schriver og Eva Skytte At naturen kan øge vores sundhed og livskvalitet er de fleste enige om. Men hvis man vil arbejde

Læs mere

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave Bevægelse og lege Barnet er sin krop og har sin krop. Barnet er i verden gennem kroppen. Den udvikling og læring, som finder sted blandt børn i dagtilbud, er særlig

Læs mere

Godt i gang med Tegn på læring

Godt i gang med Tegn på læring Godt i gang med Tegn på læring Fem gode råd DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Fem gode råd I guiden her finder I fem gode råd om hvordan I kommer godt i gang med at bruge redskabet Tegn på læring. De fem råd

Læs mere

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2018/2019. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket!

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2018/2019. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Læring og læselyst Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2018/2019. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Opdateret maj 2018 Kære lærer! Vi vil gerne bidrage til

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Velkommen til Biblo Årsmøde 2018

Velkommen til Biblo Årsmøde 2018 Velkommen til Biblo Årsmøde 2018 Eftermiddagens program Kl. 13.00 14.00 Velkomst Året der gik og året der kommer v. Peter Høybye Test af biblo.dk: hovedpointer v. Dorthe Hammerich Udvalgte tal fra biblo.dk

Læs mere

VELKOMMEN TIL MIDTVEJSVÆRKSTED I PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK

VELKOMMEN TIL MIDTVEJSVÆRKSTED I PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK VELKOMMEN TIL MIDTVEJSVÆRKSTED I PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK VELKOMMEN VED STYREGRUPPEN Kontorchef Tine Vind, Kulturstyrelsen Chef for Forskning, Innovation og Viden Thomas Rasmussen, Danmarks Medie- og

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 <

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 < STRATEGI > for Vejle Bibliotekerne 2011 2014< VISIONEN for Vejle Bibliotekerne DIGITALT OMRÅDE OPLEVELSER, INSPIRATION OG LÆRING VISION PROFESSIONEL UDVIKLING Visionen angiver retningen, vi skal gå, i

Læs mere

Kontakt. Vi glæder os til at høre fra dig

Kontakt. Vi glæder os til at høre fra dig Kontakt Hvis du ønsker at booke et eller flere af tilbuddene i denne folder, eller hvis du har forslag, spørgsmål eller andre kommentarer, kan du rette henvendelse til de forskellige biblioteker. Hedensted

Læs mere

ET SKRIDT AD GANGEN Erfaringer fra arbejdet med digitale redskaber i kommunale dagtilbud

ET SKRIDT AD GANGEN Erfaringer fra arbejdet med digitale redskaber i kommunale dagtilbud Et skridt ad gangen 1 ET SKRIDT AD GANGEN Erfaringer fra arbejdet med digitale redskaber i kommunale dagtilbud Hver dag arbejder de danske kommuner for at udvikle dagtilbud af høj kvalitet. Det er her

Læs mere

Nyhedsbrev Gug Skole. Nyhedsbrev /17 Marts 2017

Nyhedsbrev Gug Skole. Nyhedsbrev /17 Marts 2017 Nyhedsbrev Gug Skole 2017 Nyhedsbrev 3-2016/17 Marts 2017 Kære forældre Forårets vejr er som altid præget af store udsving, det ene øjeblik føles sommeren nær og i det næste har vinterens kulde ikke sluppet

Læs mere

Ledelsesværdigrundlag

Ledelsesværdigrundlag Indhold Ledelsesværdigrundlag.... 3 Missionen... 4 Vision... 4 Værdiernes betydning i en organisation... 6 Kvalitet Dialog Dynamik Sammenhæng.... 8 Kvalitet Dialog Dynamik Sammenhæng.... 14 Kvalitet -

Læs mere

D. 07/07-2008. Rasmus Schjermer. Nørholm kollegiet Afd. A1. 2. lønnede praktik Ikast Seminariet. Praktikvejleder Nørholm kollegiet: Richard Clark

D. 07/07-2008. Rasmus Schjermer. Nørholm kollegiet Afd. A1. 2. lønnede praktik Ikast Seminariet. Praktikvejleder Nørholm kollegiet: Richard Clark D. 07/07-2008 Rasmus Schjermer Nørholm kollegiet Afd. A1 2. lønnede praktik Ikast Seminariet Praktikvejleder Nørholm kollegiet: Richard Clark Praktikvejleder Ikast Seminariet Karsten Johansen ! "# $ %&

Læs mere

Styrk borgerne. Præsentation af høringsmateriale til Ældrerådet. Den 17. april 2015. // Randi Lehmann Møller

Styrk borgerne. Præsentation af høringsmateriale til Ældrerådet. Den 17. april 2015. // Randi Lehmann Møller Styrk borgerne Den 17. april 2015 Præsentation af høringsmateriale til Ældrerådet // Randi Lehmann Møller Hvad vil vi fortælle om Kort opsummering af Styrk Borgerne Præsentation af de tiltag vi især gerne

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Anden fælles akademidag. WORKSHOP Involvering - inspiration til inddragelse af hele arbejdspladsen i fornyelsesarbejde

Anden fælles akademidag. WORKSHOP Involvering - inspiration til inddragelse af hele arbejdspladsen i fornyelsesarbejde Anden fælles akademidag WORKSHOP Involvering - inspiration til inddragelse af hele arbejdspladsen i fornyelsesarbejde Indhold i workshoppen Inddragelse og involvering oplæg Afprøvning af dialogmetoder

Læs mere

21. januar 2015 Interviews med Bogstart-medarbejdere: Hvilke faglige gevinster og udfordringer giver Bogstart dig?

21. januar 2015 Interviews med Bogstart-medarbejdere: Hvilke faglige gevinster og udfordringer giver Bogstart dig? Interviews med Bogstart-medarbejdere: Hvilke faglige gevinster og udfordringer giver Bogstart dig? I forbindelse med Bogstart-seminaret 2014 har Bogstart interviewet fire Bogstartformidlere om de faglige

Læs mere

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER - SÅ BRUG DEM! Trin-for-trin guide til brugen af frivillige erhvervsmentorer i beskæftigelsesindsatsen I denne guide kan du læse om, hvordan man gennemfører et erhvervsmentorforløb

Læs mere

E-Ligaen 2010 Oplevelser & erfaringer

E-Ligaen 2010 Oplevelser & erfaringer E-Ligaen 2010 Oplevelser & erfaringer Aalborg Hovedbibliotek 24. november 2010 Claus Østergaard Konsulent og koordinator ApEx Center for Anvendt Oplevelsesøkonomi claus@apex-center.dk tlf. 9940 3134 Indhold

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VISION: VI VIL HAVE TEKNOLOGI OG DIGITALISERING TIL AT SKABE SELVVÆRD OG SAMMENHÆNG FOR MENNESKER Teknologi og digitale løsninger

Læs mere

Kommunikation, der engagerer. - Indsatsplaner Kommunikationspolitik 2016

Kommunikation, der engagerer. - Indsatsplaner Kommunikationspolitik 2016 Kommunikation, der engagerer - Indsatsplaner Kommunikationspolitik 2016 Vision Skanderborg Kommune er på én og samme tid myndighed, servicevirksomhed og fællesskab med 60.000 borgere. Det er ledere og

Læs mere

Interviewguide Kragelund - Socialarbejderen

Interviewguide Kragelund - Socialarbejderen 1 Interviewguide Kragelund - Socialarbejderen Tema 1: Din baggrund Hvor længe har du været ansat i denne organisation, eller i tilsvarende speciale? Hvor længe har du arbejdet med netværks - og pårørendeinddragelse?

Læs mere

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats

Læs mere

Læs dansk på bibliotekerne

Læs dansk på bibliotekerne Læs dansk på bibliotekerne Undervisningsmateriale om biblioteket ved introduktion til kursister fra sprogskolen af Vibeke Nielsen og Tina Møller Kristensen Læs dansk på bibliotekerne Intro 5 råd til et

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

Velkommen til den nye socialrådgiver i kommunen

Velkommen til den nye socialrådgiver i kommunen Nøglen til en god start for nye socialrådgivere i kommunerne 1 Velkommen til den nye socialrådgiver i kommunen Gode råd til nyuddannede socialrådgivere 0 2 Indledning Tillykke med din nyligt færdiggjorte

Læs mere

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet SPOT Unge holder fokus med tilværelsespsykologien 28. oktober 2014 Ordene tilhører Anders, en ung på Katrinebjerg. Anders forbehold overfor kompetencehjulet er efterhånden forsvundet, og han bruger i dag

Læs mere

Procesværktøj om trivsel

Procesværktøj om trivsel Procesværktøj om trivsel www.samarbejdefortrivsel.dk Procesværktøj om trivsel Introduktion Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse

Læs mere

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Manual til national 2011 benchmarkingundersøgelse Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Indholdsfortegnelse Kort om benchmarking Praktisk om undersøgelsen

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Kom godt i gang med. ABC for mental sundhed

Kom godt i gang med. ABC for mental sundhed Kom godt i gang med ABC for mental sundhed 2 Intro Denne folder er en guide til dig, der gerne vil arbejde med ABC for mental sundhed i din organisation. Guiden består af en række indledende spørgsmål

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål:

10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål: 10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål: Hvordan skaber vi et endnu bedre ungeliv i Egedal? Inddragelse af unge Strategimålet Ung i Egedal har fokus på de 13-25 årige i 2014-2017. Som

Læs mere

SYDBANK FÅR FLOT EFFEKT AF DIRECT MAIL TIL 18-25 ÅRIGE UNGE KUNDER LÆGGER MÆRKE TIL ET BREV FRA DERES BANK

SYDBANK FÅR FLOT EFFEKT AF DIRECT MAIL TIL 18-25 ÅRIGE UNGE KUNDER LÆGGER MÆRKE TIL ET BREV FRA DERES BANK SYDBANK FÅR FLOT EFFEKT AF DIRECT MAIL TIL 18-25 ÅRIGE UNGE KUNDER LÆGGER MÆRKE TIL ET BREV FRA DERES BANK Sydbank skabte en markant effekt, da banken sendte en direct mail med tilbud om en ny 18/25 konto

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere