17. mødedag, tirsdag den 24. oktober 2007 kl Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets formandskab)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "17. mødedag, tirsdag den 24. oktober 2007 kl. 13.00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets formandskab)"

Transkript

1 17. mødedag, tirsdag den 24. oktober 2007 kl Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets formandskab) Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Mødet er åbnet. Først redegørelse for dagsordenen. Jeg skal bede landstingsmedlemmerne om at sætte sig på deres pladser. Vi skal have afstemninger, derfor, dem der skal være tilstedeværende her i salen, det skal være her i salen i forbindelse med afstemning. I mødet den 23. oktober 2007 nåede vi ikke at behandle punkterne 139, 115 og 147. Forslagene er sat på dagsordenen umiddelbart efter punkterne, der skal 2. og 3. behandles. 2. behandlingen af punkt 36, Forslag til landstingslov om fredning af kulturminder er udsat i Landstingets møde til senere på denne samling. Punktet foreslås 2. behandlet den 6. november med 3. behandling den 12. november Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har anmodet om at udsætte 2. behandlingen af punkt 12 til senere på denne samling. Anmodningen indstilles imødekommet, således at forslaget 2. behandles den 9. november med 3. behandling den 13. november Landstingets Sundhedsudvalg har anmodet om at udsætte 2. behandlingen af punkt 25 til et senere tidspunkt på denne samling. Udvalget ønsker mere tid til sagsbehandlingen. Anmodningen indstilles imødekommet, således at 2. behandling finder sted den 13. november Udskrivelsen i dag af valg til Folketinget forårsager umiddelbare opgaver for de enkelte partier. Det indstilles derfor, at dagens møde slutter kl , samt at Landstingets møde torsdag den 25. oktober 2007 starter kl

2 Landstingsmedlem Josef Motzfeldt har meddelt fravær den 24. oktober til og med den 25. oktober Der er aftalt clearing mellem Landstingsmedlemmerne Lars-Emil Johansen og Josef Motzfeldt under sidstnævntes fravær, således at Lars-Emil Johansen i denne periode vil undlade at stemme. Og så er det Emilie Olsen, Atassut, og efterfølgende Palle Christiansen, der har bedt om ordet. Emilie Olsen, Landstingsmedlem, Atassut. Tak. For kort tid siden så har vi fundet ud af, at man har taget beslutning i Landstingets formandskab, at dagens møde slutter klokken Og vi har ligeledes konstateret, at mødets start i morgen er blevet fremrykket til klokken 10.00, i stedet for klokken Fra Atassut skal vi indstille, at de sager der er blevet, der er blevet flere. Og vi skal også indstille, at i forbindelse med administrationsarbejdet, så arbejder vi meget hårdt for at nå, og vil gerne indstille, at vi færdiggør samlingen i dag, og starter klokken i morgen. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.... Palle Christiansen, Landstingsmedlem, Demokraterne. Fra Demokraternes landstingsgruppes side kan vi ikke gå ind for, at mødet i dag allerede stopper klokken Mange partier har skrevet sine ordførerindlæg, og vi er klar til at fremlægge dem for den grønlandske befolkning. Fra Demokraternes side mener vi godt, at man både kan behandle sager i salen, og gøre klar til et folketingsvalg. Partierne i Grønland er så store, sekretariaterne i de forskellige partier er så store, at begge ting kan nemt nås sideløbende. Så der er ingen grund til at stoppe tidligere i dag. Lad os fuldføre det arbejde vi er valgt til. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.

3 Vi skal have en afstemning, om vi skal slutte klokken 16.30, og møde klokken i dag. Forinden har Anthon Frederiksen, Kattusseqatigiit partiiat bedt om ordet. Anthon Frederiksen, Landstingsmedlem, Kattusseqatigiit partiiat. Ja, fra Kattusseqatigiit partiiat følger vi godt med i samtlige punkter, og vi er allerede forberedt til samtlige punkter, og blev færdige med dem. Og med hensyn til at der er udskrevet folketingsvalg, og mødet slutter klokken 16.30, det mener vi, det burde ikke være en forhalelse af arbejdet her i Grønland. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Så er det Landsstyreformanden. Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut. Tak. Jeg vil gerne foreslå, at vi holder 5 minutters pause i mødet. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Vi holder 5 minutters pause i samlingen. 5 minutters pause mødet genoptaget kl Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.... Dem der stemmer for at møde som sædvanlig slutter klokken 18, dem der stemmer for, bedes rejse sig. 26 for. Er der nogen der er imod? Nej. Er der nogen der undlod at stemme? Nej. Og dermed fortsætter mødet indtil klokken 18. Jeg skal også lige erindre om, at i henhold til det der sket, så er det at der er blevet aftalt clearing mellem Josef Motzfeldt og Lars Emil Johansen, med hensyn til ikke at skulle afgive stemme. Og nu er vi så nået til at skulle have nogle afstemninger. Først punkt 47. Hvad vedrører punktet? Er det der punkt? Palle Christiansen.

4 Palle Christiansen, Landstingsmedlem, Demokraterne. I redegørelse for dagsordenen blev det nævnt, at vi skal starte klokken 10 i morgen. Jeg synes man skylder til Landstinget, om hvad tid man starter i morgen. Det er der ikke blevet nævnt noget om. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Formandskabet har ellers foreslået at vi starter klokken 10 i morgen, hvis vi sluttede klokken Og nu går vi fuldt ud i dag. Der er ikke mening med at skulle have afstemning om klokken 10 mødet i morgen. Ane Hansen, Landstingsmedlem, Inuit Ataqatigiit. Jeg skal lige præcisere, at vi fra Inuit Ataqatigiit, med hensyn til at vi ikke går ind for at vi slutter mødet tidligere i dag, og med hensyn til, så har vi ikke noget imod at vi starter klokken 10 i morgen, på baggrund af udsatte punkter. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Og der er så blevet fremsat ændringsforslag. Inuit Ataqatigiit har ikke noget imod at vi starter klokken 10 i morgen. Og vi skal så have en afstemning, om vi skal have start klokken 10 i morgen. Så er det Emilie Olsen. Emilie Olsen, Landstingsmedlem, Atassut. Ja, først som vi har sagt, så fastholder vi fra Atassut, at vi fastholder at vi starter klokken 13 i morgen, fordi vi slutter klokken 18 i dag, og det fastholder vi. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Er der nogle andre der har bemærkninger? Anthon Frederiksen. Anthon Frederiksen, Landstingsmedlem, Kattusseqatigiit partiiat.... og vi er også parate til i morgen, og vi har ikke noget imod at vi starter klokken 10 i morgen. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.

5 Doris Jakobsen, har du markeret dig? Nej. Det blev foreslået, at vi starter klokken 10 i morgen. Hvem går ind for at vi starter klokken 10 i morgen? 11 for. Dem der er imod, bedes rejse sig. 14 imod. Er der nogen der undlod at stemme? Nej. Og dermed starter vi også klokken 13 i morgen. Og det har vi så også fået fastlagt.

6 17. mødedag, tirsdag den 24. oktober Dagsordenens punkt 47. Forslag til landstingsforordning om vandforsyning. (Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser) (3. behandling) Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Og nu går i over tilbehandling af punkt 47, det er Forslag til landstingsforordning om forslag til landstingsforordning om overtagelse af hjemmestyrets og... Nå, der er fejl i rækkefølgen af papirerne. Og det er forslag til landstingsforordning, som er blevet fremlagt af Landsstyremedlemmet for Boliger, Infrastruktur og Råstoffer. Det er 3. behandling som vi er nået til. Forslaget blev henvist til udvalgsbehandling under 1. behandling, og der blev fremsat en betænkning. Og Landsstyret har fremsat et ændringsforslag, og der er ikke nogen bemærkninger til den. Og ved 2. behandlingen så blev forslaget ikke henvist til udvalgsbehandling. Og der er således ikke til 3. behandlingen afgivet betænkning om forslaget. Jeg spørge, om der er nogen der har bemærkninger? Det er ikke tilfældet. Vi skal derfor til at afslutte 3. behandlingen af forslaget. Altså, som sagt, der er ikke fremsat ændringsforslag. Vi går derfor nu til endelig afstemning om lovforslag i den ved 3. behandlingen foreliggende form. Dem der stemmer for forslaget, bedes rejse sig. 25. Er der nogen der er imod? Er der nogen der undlod at stemme? Nej. Dermed er forslaget blevet vedtaget her ved 3. behandlingen.

7 Der er lidt kaos i mine papirer. Men nu er vi ved at finde dem.

8 17. mødedag, tirsdag den 24. oktober Dagsordenens punkt 48. Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om energiforsyning. (hjemmel til opkrævning af tilslutningsbidrag) (Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser) (3. behandling) Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Det er punkt 48, Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om energiforsyning. Det er hjemmel til opkrævning af tilslutningsbidrag, som her er tale om. Det er 3. behandling, og det blev fremsat af Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser, som vi skal 3. behandle nu. Forslaget blev ved 2. behandlingen ikke henvist til udvalgsbehandling, og der er ikke fremsat betænkning her ved 3. behandlingen. Jeg skal spørge, om der er nogen der har bemærkninger? Det er ikke tilfældet, og vi skal nu have en afstemning her ved 3. behandlingen. Dem der stemmer for forslaget, bedes rejse sig. 26 for. Det er så samtlige tilstedeværende, der her har vedtaget.

9 17. mødedag, tirsdag den 24. oktober Dagsordenens punkt 37. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik. (Landsstyremedlemmet for Familie, Uddannelse, Kultur og Kirke) (2. behandling) Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Og den næste er dagsordenens punkt 37. Og det er forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik. Det er 2. behandling. Forslaget blev under 1. behandlingen henvist til udvalgsbehandling, og der er således afgivet betænkning om forslaget. Et flertal i udvalget fra... Landsstyret har fremsat ændringsforslag på opfordring af et flertal i udvalget, bestående af Siumut, Inuit Ataqatigiit og Atassut. Og der er endvidere fremsat ændringsforslag i udvalgets betænkning. Forslagsstillerne har dog trukket dette ændringsforslag, idet Landsstyrets ændringsforslag imødekommer forslagsstillernes ønsker. Jeg skal spørge, om der er nogen der har bemærkninger? Lene Knüppel, Demokraterne. Lene Knüppel, Forslagsstiller, Demokraterne. Demokraterne er som det fremgik under 1. behandlingen af dette punkt, og som det fremgår af Uddannelsesudvalgets betænkning yderst betænkelige ved det foreliggende lovforslag samt ændringsforslag fremsat af udvalgsflertallet og nu af Landsstyret. Lad mig uddybe vores bekymringer lidt: Definitionen af forskningsbaseret uddannelse Demokraterne er dybt forundrede over, at et flertal i Landstinget er imod, at der indskrives en klar og entydig definition af, hvad forskningsbaseret uddannelse er, i loven. Det burde efter

10 vores opfattelse være i alles interesse, at vi har en fælles opfattelse af, hvad forskningsbaseret uddannelse er, samt at der er tale om en internationalt anerkendt definition. Landsstyret har i et svar til Uddannelsesudvalget i stedet defineret forskningsbaseret uddannelse således: Forskningsbaseret uddannelse betyder, at der er en direkte sammenhæng mellem forskere og praktikere til gavn for begge parter. Det er efter Demokraternes opfattelse en for upræcis definition af forskningsbaseret uddannelse. De professionsrettede bacheloruddannelser. Derudover mener vi ikke at tiden er moden til at indføre forskningsbaserede professionsrettede bacheloruddannelser. Vi anser det for mere hensigtsmæssigt at uddannelserne til sygeplejerske, journalist, socialrådgiver og folkeskolelærer fremover bliver forskningstilknyttede uddannelser, det vil sige, uddannelser fra uddannelsesinstitutioner, hvor der ikke er forskere ansat, men hvor undervisningen skal være ajour med den nyeste forskning - uanset hvem der i øvrigt forestår undervisningen. De professionsrettede bachelor uddannelser ville således fortsat kunne bevare deres praksisorienterede præg frem for, at disse uddannelser nu skal gøres mere teoretiske og akademiske med risiko for et større frafald af studerende. Lov uden hold i virkeligeheden Demokraterne står endvidere uforstående overfor, at et flertal i Landstinget er parate til at vedtage en lov, som skal træde i kraft 1. januar 2008, velvidende at de ovennævnte uddannelsesinstitutioner slet ikke er klar til at leve op til at levere forskningsbaserede uddannelser pr. 1. januar næste år. Demokraterne skal derfor endnu engang appellere til de øvrige partier om at genoverveje, den af Ilisimatusarfik foreslåede overgangsordning, så alle implicerede parter har mulighed for i løbet af 5-6 år at leve op til lovens intentioner om forskningsbaserede uddannelser. Ilisimatusarfiks ledelse eller forskning uden forskere Demokraterne vil samtidigt gerne bede Landsstyret forklare os og befolkningen, hvorledes man fremover vil sikre den forskningsbaserede undervisning - og forskning på Ilisimatusarfik, når det nu udgår af lovteksten, at rektor og prorektor skal være anerkendte forskere og institutledere ikke længere skal have anerkendt forskererfaring.

11 Konsekvenser af vedtagelse Hvis det fremlagte lovforslag vedtages i sin nuværende form, risikerer vi, efter Demokraternes opfattelse, at sætte Ilisimatusarfiks gode ry og rygte på spil i den internationale universitetsverden, fordi vi indfører såkaldte forskningsbaserede uddannelser uden samtidigt at sikre at vi kan leve op til lovens ordlyd i virkeligheden. IMAKs bekymringer Det er ikke kun Demokraterne som er bekymrede. Lovforslaget efterlader ifølge IMAKs opfattelse nogle uløste problemstillinger både for så vidt angår den fremtidige løsning af Inerisaaviks opgaver, der vedrører folkeskolen samt med hensyn til personalets fremtidige ansættelsesvilkår. Demokraterne deler IMAKs bekymringer og føler sig ikke overbeviste af Landsstyrets svar på de spørgsmål, som er rejst i den forbindelse. Et lyspunkt Der er dog én ting, som Demokraterne glæder sig over. Det er, at et enigt udvalg har fremsat forslag om, at Ilisimatusarfik skal komme med en ikke bindende liste med forslag til kandidater til de medlemmer af Ilisimatusarfiks bestyrelse, som Landsstyret skal udpege. Desværre er denne imødekommelse ikke nok til at ændre vores overordnede skeptiske holdning til det samlede lovforslag, som det nu foreligger. Demokraterne vil derfor på baggrund af ovennævnte bemærkninger stemme imod det foreliggende forslag til 2. behandlingen. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Og den næste er Landsstyremedlemmet for Familie, Uddannelse, Kultur og Kirke. Tommy Marø, Landsstyremedlem for Familie, Uddannelse, Kultur og Kirke, Siumut. Landsstyret takker Landstingets Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirkeudvalg for den grundige betænkning afgivet til lovforslagets 2. behandling.

12 Landsstyret er glad for, at et flertal af partier, bestående af Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit fuldt ud støtter intentionen bag lovforslaget om at skabe udvikling, kvalitet og øget samarbejde mellem alle videregående uddannelser i Grønland. Landsstyret noterer sig, at et enigt udvalg indstiller, at de af Landsstyret udpegede bestyrelsesmedlemmer skal udpeges efter en ikkebindende indstilling fra Ilisimatusarfik. Landsstyret har udarbejdet et ændringsforslag i overensstemmelse med udvalgets indstilling. Landsstyret har taget udvalgets bemærkninger omkring Ilisimatusarfiks ledelse til efterretning. Et flertal af partierne, bestående af Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit fremsætter et ændringsforslag til lovforslaget. Landsstyret har indarbejdet udvalgets ændringsforslag i deres ændringsforslag. Med disse bemærkninger vil Landsstyret overlade forslaget til Landstingets velvillige behandling. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Det var så Landsstyremedlemmet for Familie, Uddannelse, Kultur og Kirke, og nu er det Kristian Jeremiassen, Atassut. Efterfølgende Anthon Frederiksen. Kristian Jeremiassen, Atassuts ordfører. For en kort bemærkning. Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit, deres ændringsforslag, det er det de har fremlagt, og det fremlagte blev taget til efterretning af Landsstyret. Så er det så Landsstyret der har gennemført det der er blevet fremsat af flertallet. Og det er derfor på den baggrund vi vil stemme i Atassut. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Den næste der blev nævnt, så skal de sætte sig på ventestolen. Så er det Anthon Frederiksen. Efterfølgende Juliane Henningsen. Anthon Frederiksen, Kattusseqatigiit partiiats ordfører. Her, med hensyn til behandlingen af denne sag, hvor der blandt andet også blev reageret på fra IMAK, og med hensyn til at lærerkollegiet i Ilisimatusarfik, hvor de blandt andet meddeler

13 i dag, og at sagen i sin foreliggende form af flertallet, så er man bange for at den vil blive vedtaget. De seneste der blev fremlagt, dem vil jeg lige citere, som er følgende: Det er forslag til landstdingslov om Ilisimatusarfik, så blev den godkendt som et universitet. I løbet af den tid så har man fundet det vigtigt, at uddannelserne skal have baggrund i forskning, således at man kan have tillid i oververdenen, og ikke kan sætte spørgsmålstegn ved for...ordenen har opnået samarbejdspartnere. Med hensyn til Ilisimatusarfiks formål, det er man tilfreds med, således at disse krav der stilles til universiteterne, med hensyn til stillingerne rektor og prorektor som institutionsleder, det er det krav der stilles, at de burde have kvalifikation i forskning. Og det er det krav man har, med hensyn til at de skal være uddannede som forskere. Under Landstingets samling, og det er et flertal der går ind for at det den bliver fastsat som et forsk..., med hensyn til de krav der stilles vedrørende prorektor og rektor, det kan så blive mindre. Og med forslaget lægges der således op til at sætte Ilisimatusarfik tilbage til tiden, før det blev anerkendt som et universitet. Vedtages forslaget i sin nuværende form, vil det helt sikkert have vidtrækkende negative konsekvenser for såvel forskningen som for det faglige niveau på universitetet. Herved vil Ilisimatusarfiks omdømme som forskningsinstitution, og dermed som universitet, være bragt i fare. Det er således en lærergruppe ved Ilisimatusarfik der har reageret. Det er altså en pressemeddelse som jeg læste. Og når vi ser på de reelle forhold, og med hensyn til de reaktioner der har været, og hvis vi kigger på dem og dette lovforslag, at hvis det bliver vedtaget i sin foreliggende form, så er man bekymret for det, af dem der har viden. Og derfor vil Kattusseqatigiit partiiat stemme for mindretallet her i betænkningen. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Den næste er Juliane Henningsen. Efterfølgende Lene Knüppel, Demokraterne.

14 Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiits ordfører. Med hensyn til lovudarbejdelsen af lovforslag har været omfattende. Med hensyn til høringssvarene, så har de, nogle af høringssvarene, bedt om at nogle af forslaget bliver taget ud, fordi de ikke stemmer overens med de danske danske forhold. Det første forslag om Ilisimatusarfik, så har vi i Inuit Ataqatigiit taget et standpunkt, at det skal gøres på grønlandsk. Således er der stadigvæk krav om at man skal være kandidat. Samtlige uddannelser til kandidat blev åbnet. Derfor med hensyn til reformen så vi, at det er en tilpasning til grønlandske forhold. Der er mange gode kræfter der styrer uddannelsesstystemet her i dag. Derfor har vi fremsat et ændringsforslag, som også blev vedtaget af Landsstyret, og det fik fuld støtte. Og efterfølgende, så da der så kom et meget klart forslag, så vil vi stemme for dette forslag fra Inuit Ataqatigiit. Også fordi vi mener, at det er et godt skridt mod en bedre uddannelse. Også fordi nogen fik bedre muligheder. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Dernæst er det Lene Knüppel, Demokraterne. Lene Knüppel, Forslagsstiller, Demokraterne. Tak. På Demokraternes vegne så vil jeg takke Anthon Frederiksen for hans tilslutning til mindretallet i den her sag. Jeg vil ikke gentage det som er blevet læst op af pressemeddelelsen fra en lærergruppe på Ilisimatusarfik. Men jeg synes, at det fremgik meget klart af Anthon Frederiksens gengivelse af det, at lærergruppen er bekymret for det faglige niveau, hvis det her forslag vedtages. Man er bekymrede for den fremtidige forskning. Man er bekymret for universitetets fremtid. Og på baggrund deraf, så vil jeg gerne anmode om, på Demokraternes vegne, at forslaget inden 3. behandlingen på ny genbehandles i uddannelsesudvalget, således at uddannelsesudvalget kan tage det her spørgsmål op endnu en gang. Tak. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.

15 Den næste er Doris Jakobsen. Jeg skal lige erindre om, at dem der blevet nævnt til at skulle være næste taler, skal sætte sig på stolen. Doris Jakobsen, Simuts ordfører. Det er da Demokraterne har fremsat, og har på baggrund af deres mindretalsudtalelse, så er det også flertallet, nemlig Siumut, Inuit Ataqatigiit og Atassut, deres udtalelse dem vil jeg prøve på at fremlægge. Først med hensyn til Ilisimatusarfik, omkring intern ordning, at så blev fremsat at den ikke skal godkendes, men at det i lovforslaget indskrives en intern ordning med tidshorisont på 5-6 år, for at sikre et tilstrækkeligt fagligt niveau på alle niveauer, og dermed sikrer en fremtidssikret universitetslov på rette grundlag. Og Landsstyret finder, at interimsordning ikke er hensigtsmæssig. Og Landsstyret finder at den foreslåede interimsordning er fastlåsning af den eksisterende styrelse, hvor de nye uddannelser, herunder forskerundervisere, og studerende ved disse, bliver uden repræsentation i de styrende organer. Og derfor er det et flertal i Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit der støtter Landsstyrets forslag. Landsstyret mener, at man ikke burde sætte spørgsmålstegn ved forskningsbaseret uddannelse. Landsstyret antager, at der ved at gøre de professionsrettede uddannelser forskningsbaserede, bliver studie- og forskningsmiljøet større og bredere, og der opnås faglige synergieffekter samt stordriftfordele. Og så har en fremsat et... Ilisimatusarfik oplyser, at Ministeriet for Videnskab, Teknik og Udvikling i Danmark har foreslået en definition på forskningsbaseret uddannelse, hvor et væsentligt kriterium er, at de studerende undervises i udstrakt grad af aktive forskere. Ilisimatusarfik anslår, at professionsuddannelser bør bringe deres forskningsbaserede grej op på mindst 33 procent, for at leve op til dette krav. Og et udvalgsflertal bestående af Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit anerkender den overordnede set positive idé om at gøre de omtalte uddannelser til forskningsbaserede uddannelser, frem for forskningstilknyttede professionsuddannelser. Og udvalgsflertallet tager Landsstyrets definition på forskningsbaserede uddannelser til efterretning.

16 Et udvalgsflertal. IMAK har på et møde med udvalget den 2. oktober 2007 udtrykt deres bekymring vedrørende sammenlægning af Innerisaavik og Ilisimatusarfik. Landsstyret oplyser, at prioriteringer af Innerisaaviks praktisk knyttede folkeskoleopgaver vil blive sikret i den udviklingskontrakt som Landsstyret vil indgå med Ilisimatusarfik. På denne baggrund havde udvalget den 8. oktober 2007 møder med henholdsvis Ilinniarfissuaq og Innerisaavik. Hverken Ilinniarfissuaq eller Innerisaavik har bekymringer omkring lovforslaget, og ser frem til lovens ikrafttræden. Et udvalgsflertal, bestående af Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit mener derfor, at Innerisaaviks opgaver vil blive varetaget fuldt ud tilfredsstillende. Et udvalgsflertal, bestående af Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit fremsætter et ændringsforslag til lovforslaget vedrørende universitetets ledelse. Ændringsforslaget, der blev også fremlagt som meddelelse til formanden, at da Landsstyret allerede har medtaget den i deres ændringsforslag, så er det flertallet der skal godkende dem. Et udvalgsflertal indstiller, som nævnt af Landsstyret, og det er så et flertal bestående af Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit, indstiller udvalgets flertal ovennævnte ændringsforslag til vedtagelse. Ja, det er ellers korrekt, at man lovsforslaget, at i 12 og 19 så står der ellers, at ledelsen af prorektor og rektor, de skal være forskeruddannede. Men hvis vi skal henholde os til en forskerbaseret uddannelse, så vil vi udelukke samtlige uddannede grønlændere. Og derfor mener et flertal, bestående af Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit, at denne mulighed skal også være åben for grønlandske akademikere. Fordi vi mener, at vi arbejdet her ikke kan udføres i henhold til de danske love alene. Og med hensyn til vores lovforslaget, så er det ud fra det vi kan, og den må vi også varetage her. Og det skal være tilpasset til Grønland. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.

17 Det er så et flertal i udvalget, Siumut, Inuit Ataqatigiit og Atassut. Og på baggrund af opfordring, så har Landsstyret fremsat et ændringsforslag. Og vi skal så have en afstemning om det ændringsforslag. Her er det ved 2. behandlingen. Vi skal også huske på, at indtil 3. behandlingen så kan man også fremsætte ændringsforslag, afhængig af flertallet i Landstinget. Det samme med hensyn til Landsstyret, de kan også fremsætte ændringsforslag inden 3. behandlingen. Det jeg har læst, det er Landsstyrets fremsatte ændringsforslag. Dem der stemmer for ændringsforslaget, bedes rejse sig. 20 for. Dem der er imod, bedes rejse sig. 6 er imod. Er der nogen der undlod at stemme? Nej. Dermed har flertallet vedtaget her ved 3. behandlingen. Og i forslaget så indeholder den også andre, som man ikke har nogen tvistigheder om. Og vi skal så fuldt ud godkendelse. Og vi er nu færdige med afstemningen om ændringsforslaget. Og Landstinget har dermed afgjort, i hvilken form lovforslaget skal overgå til 3. behandling. Jeg foreslår, at lovforslaget ikke henvises til fornyet udvalgsbehandling forud for 3. behandling. Og vi, som sagt så kan man op til 3. behandlingen fremsætte ændringsforslag, eller det er så den mulighed Landsstyret også skal have. Og derfor, hvis 3. behandlingen kan ske på et senere tidspunkt, og hvis man ikke har noget imod det, så kan det også ske. Hvis man ikke har noget imod det, så vil 3. behandlingen ske på et senere tidspunkt.

18 17. mødedag, tirsdag den 24. oktober Dagsordenens punkt 42. Forslag til Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om beskyttelse af miljøet (Affaldsforebyggelse, herunder indførelse af nye miljøretlige principper, samt præcisering af bemyndigelser) (Landsstyremedlemmet for Sundhed, Miljø og Natur) (2. og 3. behandling) Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Nu er vi så nået til dagsordenens punkt 42. Det er Forslag til Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om beskyttelse af miljøet, og det er affaldsforebyggelse, herunder indførelse af nye miljøretlige principper, samt præcisering af bemyndigelser, og det er 2. behandling. Forslaget blev under 1. behandlingen henvist til udvalgsbehandling, og der er således afgivet betænkning om forslaget. Landsstyret har fremsat ændringsforslag, på opfordring fra et enigt udvalg. Jeg skal spørge, om der er nogen der har bemærkninger? Arkalo, undskyld, Landsstyremedlemmet for Sundhed og Miljø, værs'go. Arkalo Abelsen, Landsstyremedlem for Sundhed og Miljø, Atassut. Det er med glæde at Landsstyret har modtaget Landstingets Frednings- og Miljøudvalgs betænkning vedrørende ændringsforslag til miljøforordningen, idet et enigt udvalg indstiller at forslaget, med det af Landsstyret fremsætte ændringsforslag, vedtages i Landstinget. Ligesom udvalget, har jeg med glæde noteret mig, at der i Landsstinget er en bred politisk opbakning til forslag om ændring af miljøforordningen.

19 Under 1. behandlingen af ændringsforslaget kom der fra Landstingets talerstol et spændende forslag om, at Landsstyret årligt udgiver en miljøredegørelse, hvori der redegøres for såvel de miljøforbedrende tiltag der er gjort i det forgangne år, som for de tiltag Landsstyret vil arbejde for i det kommende. Landsstyret har taget forslaget op, og har udarbejdet et ændringsforslag til forslag om ændring af landsdtingsforordning om beskyttelse af miljøet. Ændringsforslaget fremsættes hermed for Landstinget. Den nye bestemmelse om miljøredegørelser medfører, at Landsstyret skal udarbejde en samlet beskrivelse af status og planer, for alle de områder der ligger indenfor miljøforordningens rammer. I miljøredegørelsen skal der være fokus på at formidle formål og sammenhænge mellem de udredningsarbejder og miljøforbedrende initiativer der er sat i værk. Det er Landsstyrets målsætning, at den årlige miljøredegørelse skal være med til at skabe synlighed om miljømæssige problematikker, i dag og i fremtiden. Der er Landsstyrets forhåbning, at redegørelsen kan medvirke til at skabe debat om miljø, og viden om det skridt vi alle kan tage, for at undgå at belaste miljøet. Jeg vil gerne knytte et par bemærkninger til Landstingets Frednings- og Miljøudvalgs betænkning. Landsstyret finder, ligesom udvalget, at det er afgørende at miljøforordningens rammer udfyldes af en konkret og sammenhængende regulering af miljøområdet. Jeg vil positivt medvirke til at opgaven med udarbejde en samlet affaldsbekendtgørelse prioriteres højt. Landstingets Frednings- og Miljøudvalg henstiller til, at der i videst muligt omfang anvendes ensartede affaldsdefinitioner i landet. Landsstyret tager denne henstilling til efterretning, og vil se nærmere på muligheden for at fastsætte generelle kriterier for, hvornår henstillede genstande er at betragte som affald.

20 Landsstyret vil fortsætte arbejdet med at udvikle en sammenhængende miljøpolitik. Hensynet til miljø og en bæredygtig udvikling, skal integreres i alle dele af samfundet. Og derfor er det vigtigt, at miljøforhold tænkes ind i konkret planlægning for de enkelte sektorer. Med hensyn til bygdeforbrændingsanlæggene så kan det nævnes, at Landsstyret under udarbejdelsen af den kommende affaldshandlingsplan, har været lige så opmærksom på bygdernes affaldsproblemer som på byernes. Landsstyret er opmærksom på, at der skal findes sundheds- og miljømæssigt bedre løsninger, til erstatning af de nuværende bygdeforbrændingsanlæg. Affaldshandlingsplanen står for at skulle sendes ud i høring i kommunerne. Det er min forventning, at der i forbindelse med høringen, skabes en konstruktiv debat om indholdet af planen, men også om hvorledes initiativerne skal finansieres. Det vil være naturligt, om denne debat udmøntes i en debat om finansieringen af affaldshandlingsplanen her i Landstingssalen. Afslutningsvis vil jeg gerne takke udvalget for deres konstruktive og grundige behandling af sagen. Jeg vil i forbindelse med det videre arbejde tage det øvrige bemærkninger, udvalget er fremkommet med, til efterretning. Jeg overlader hermed forslaget til Landstingets videre behandling. Tak. Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Og det var så dem der har markeret sig og vil sige noget. Og vi skal så til at afslutte 2. behandlingen af forslaget. Landsstyret har fremsat ændringsforslag på opfordring fra et enigt udvalg. Vi går nu til afstemning om ændringsforslaget. De der stemmer for ændringsforslaget, bedes rejse. 25 for. Og det er så samtlige tilstedeværende der har udvist enighed. Der er ikke nogen der stemte imod eller undlod at stemme. Og dermed er vi færdige med afstemningen, og det er så Landstinget der hermed har afgjort i hvilken form lovforslaget skal overgå til 3. behandlingen. Jeg foreslår, at lovforslaget ikke henvises til fornyet udvalgsbehandling forud for 3. behandlingen. Der er ikke nogen der er imod det.

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik 21. oktober 2007 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg

Læs mere

(Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser)

(Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser) 3. mødedag, fredag den 7. marts, 2008 Dagsordens punkt 47. Forslag til landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om statsautoriserede og

Læs mere

27. april 2007 FM 2007/132 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende

27. april 2007 FM 2007/132 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende 27. april 2007 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingsbeslutning om at Landstyret pålægges at sikre, at udviklingshæmmede unge skal kunne tildeles

Læs mere

(Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser)

(Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser) 3. mødedag, fredag den 7. marts, 2008 Dagsordens punkt 46. Forslag til landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om garantifond for skadeforsikringsselskaber.

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 62.

19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 62. 19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 62. Forslag til landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges om at tage initiativ til at gøre noget ved de grønlandske studerendes kollegieforhold

Læs mere

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 13. mødedag, onsdag den 15. oktober 2008. Dagsordenens punkt 85 Beslutningsforslag til, at landsstyret pålægges at undersøge mulighederne for sammen med Danmark at oprette et center for international forskning

Læs mere

29. marts 2007 EM07/21 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg. vedrørende

29. marts 2007 EM07/21 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg vedrørende Forslag til Landstingsforordning om boligfinansiering Afgivet til forordningsforslagets 2. behandling Landstingets Infrastruktur-

Læs mere

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 13. mødedag, onsdag den 15. oktober 2008. Dagsordenens punkt 57 Beslutningsforslag til landstinget: at landsstyret pålægges at nedsætte et råd, der hurtigst muligt skal komme med koordinerede og samlede

Læs mere

Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Og så er det landsstyremedlemmet for finanser og udenrigsanliggender, der skal fremlægge.

Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Og så er det landsstyremedlemmet for finanser og udenrigsanliggender, der skal fremlægge. 2. mødedag, onsdag den 5. marts 2008. Dagsordenens punkt 42. Forslag til Landstingsbeslutning jævnfør forretningsorden 32 stk. 6, 2 om at de skattemæssige fradrag med mere for 2009 fastsættes således,

Læs mere

24. april 2007 FM 2007/61 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende

24. april 2007 FM 2007/61 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at udarbejde en handlingsplan, der skal sikre vore unge - der flytter

Læs mere

Tredje mødedag, tirsdag den 16. juni 2009, kl. 10:00. Landstingets Konstituerende samling 2009

Tredje mødedag, tirsdag den 16. juni 2009, kl. 10:00. Landstingets Konstituerende samling 2009 Tredje mødedag, tirsdag den 16. juni 2009, kl. 10:00 Landstingets Konstituerende samling 2009 Dagsordens punkt 2 Redegørelse for dagsorden. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Landstingets møde er åbnet.

Læs mere

31. oktober 2008 EM2008/23 (FM2008/68) BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende

31. oktober 2008 EM2008/23 (FM2008/68) BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende () BETÆNKNING afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til Landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges til at arbejde for at få indarbejdet nye retningslinjer for at

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget. vedrørende 1. nov. 2012 BETÆNKNING Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at sikre, at døve har mulighed for at kontakte alarmcentralen 112

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingsforordning om uddannelsesstøtte

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingsforordning om uddannelsesstøtte 11-10-2004 EM 2004/39 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingsforordning om uddannelsesstøtte Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om efterskoler.

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om efterskoler. 22. november 2008 EM2008/152 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om efterskoler. Afgivet til lovforslagets 2. behandling Landstingets Kultur-

Læs mere

Landstingets udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Svar på spørgsmål på samrådsmødet den 18. oktober 2007

Landstingets udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Svar på spørgsmål på samrådsmødet den 18. oktober 2007 NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Ilaqutariinnermut, Ilinniartitaanermut, Kultureqarnermut Ilageeqarnermullu Naalakkersuisoq Landsstyremedlem for Familie, Uddannelse, Kultur og Kirke

Læs mere

Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Mødeleder, Landstingsformand, Siumut. 18. mødedag, torsdag den 25. oktober, 2007 kl. 13:00. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Mødeleder, Landstingsformand, Siumut. Jonathan Motzfeldt, Mødeleder,

Læs mere

13. oktober 2008 EM 2008/ 39 FM 2008/92 BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende

13. oktober 2008 EM 2008/ 39 FM 2008/92 BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende 13. oktober 2008 EM 2008/ 39 FM 2008/92 BETÆNKNING afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg vedrørende Forslag til Landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at ændre tilbagebetalingspligten af de

Læs mere

24. maj 2015 FM 2015/38 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

24. maj 2015 FM 2015/38 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 24. maj 2015 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at kontakte kommunerne med henblik på at vurdere antallet af,

Læs mere

Rigsombudsmanden i Grønland

Rigsombudsmanden i Grønland Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 114 Offentligt Rigsombudsmanden i Grønland Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 3. maj 2006 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 88 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 20. marts 2007 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

11. oktober 2016 EM2016/43 & FM2016/43 EM2016/125 & FM2016/125 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke.

11. oktober 2016 EM2016/43 & FM2016/43 EM2016/125 & FM2016/125 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. 11. oktober 2016 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at tage initiativ til opprioritering

Læs mere

30. april 2012 FM 2012/86 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

30. april 2012 FM 2012/86 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest til FM 2013 pålægges at fremlægge en redegørelse for Inatsisartut om de offentlige

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 9. oktober 2008 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Grønlands Landstings efterårssamling, onsdag den 8. oktober

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 150 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 26. september 2007 J.nr.: 415-0001

Læs mere

17. oktober 2011 EM2011/41 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke

17. oktober 2011 EM2011/41 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke 17. oktober 2011 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende forslag til Inatsisartutlov om fordeling af midler fra visse spil. (Medlem af Naalakkersuisut for Familie,

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 14. marts 2007 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Grønlands Landstings forårssamling, onsdag den 14. marts 2007.

Læs mere

26. marts 2015 FM2015/92 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende

26. marts 2015 FM2015/92 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende 26. marts 2015 BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget Vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af yy 2015 om ændring af Inatsisartutlov nr. 5 af 8. juni 2014 om arbejdsformidling m.v. (Anvendelse

Læs mere

Forslaget beskriver detaljeret mulighederne for andelsboliger og fungerer som et væsentligt supplement på boligmarkedet.

Forslaget beskriver detaljeret mulighederne for andelsboliger og fungerer som et væsentligt supplement på boligmarkedet. 10. mødedag, fredag den 25. april 2008. Dagsordens punkt 43 Forslag til landstingsforordning om andelsboliger. (Landsstyremedlemmet for Infrastruktur, Miljø og Råstoffer) (1. behandling) Mødeleder: Vittus

Læs mere

4. november 2008 EM 2008/10 (EM2007/39) BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Familieudvalg. Vedrørende

4. november 2008 EM 2008/10 (EM2007/39) BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Familieudvalg. Vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Familieudvalg Vedrørende Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge. (Hjemmelsbestemmelse til fastsættelse af regler

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008.

19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008. 19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008. Dagsordenens punkt 142 Færøerne og Island har oprettet generalkonsulater med diplomatstatus i hinandens lande. Vestnordisk Råd opfordrer det grønlandske Landsstyre

Læs mere

10. marts 2011 FM 2011/19 (EM 2010/48) BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende

10. marts 2011 FM 2011/19 (EM 2010/48) BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2011 om ændring af landstingslov om vederlag til medlemmer af landstinget og landsstyret m.v.

Læs mere

BETÆNKNING. afgivet af. Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg. Landstingets Finansudvalg. vedrørende

BETÆNKNING. afgivet af. Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg. Landstingets Finansudvalg. vedrørende 19. oktober 2007 EM 2007/60,61 BETÆNKNING afgivet af Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg og Landstingets Finansudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indførselsafgifter

Læs mere

5. november 2015 EM2015/164 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

5. november 2015 EM2015/164 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 5. november 2015 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om ændring af Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse.

Læs mere

26. april 2008 FM 2008/48 BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende

26. april 2008 FM 2008/48 BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende 26. april 2008 FM 2008/48 BETÆNKNING afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg vedrørende Forslag til landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til anordning om ikrafttræden for Grønland af

Læs mere

27. november EM2015/124 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget. vedrørende

27. november EM2015/124 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget. vedrørende 27. november BETÆNKNING Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2015 om bekæmpelse af zoonoser og zoonotiske agens. Fremsat af Naalakkersuisoq

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende 20. marts 2003 FM 2003/40 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til Landstingslov om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Afgivet til 2. behandling

Læs mere

20. oktober 2006 EM2006/39 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende

20. oktober 2006 EM2006/39 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende 20. oktober 2006 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg vedrørende Forslag til landstingsbeslutning om, at Landstinget tilslutter sig Landsstyrets fortsatte arbejde med Folkesundhedsprogrammet

Læs mere

23. mødedag, fredag den 10. november 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab)

23. mødedag, fredag den 10. november 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) 23. mødedag, fredag den 10. november 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Jonathan Motzfeldt,

Læs mere

4. mødedag, fredag den 10. marts 2008. Dagsordens punkt 103.

4. mødedag, fredag den 10. marts 2008. Dagsordens punkt 103. 4. mødedag, fredag den 10. marts 2008. Dagsordens punkt 103. Forslag til landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges at finde en løsning på problemerne med ræve, krage og måger, som bl.a. er blevet

Læs mere

Kopi: Samtlige partier og Landstingets Udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke.

Kopi: Samtlige partier og Landstingets Udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Ilaqutariinnermut, Ilinniartitaanermut, Kultureqarnermut Ilageeqarnermullu Naalakkersuisoq Landsstyremedlem for Familie, Uddannelse, Kultur og Kirke

Læs mere

11. november 2011 EM2011/131 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke

11. november 2011 EM2011/131 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges, at udarbejde en national handlingsplan til at afhjælpe

Læs mere

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 8.mødedag, tirsdag den 7. oktober 2008. Dagsordenens punkt 137 Forslag til Landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges at bane vejen for vandforsyning gennem vandvinding af grundvand. (Landstingsmedlem

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 27. maj 2014 FM 2014/176 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at præcisere og sikre, at børn og unge mellem 16

Læs mere

24. november 2008 EM 2008/15 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Familieudvalg. vedrørende

24. november 2008 EM 2008/15 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Familieudvalg. vedrørende 24. november 2008 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Familieudvalg vedrørende Forslag til Landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges at tage initiativ til at iværksætte kurser til at uddanne samtalepersoner

Læs mere

Forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om indkomstskat. (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) (1.

Forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om indkomstskat. (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) (1. 4. mødedag, fredag den 26. september 2008. Dagsordenens punkt 67 Forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om indkomstskat. (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) (1. behandling)

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 57.

19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 57. 19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 57. Forslag til landstingsbeslutning angående FN s børnekonvention bliver til obligatorisk del af undervisningen i folkeskolen. (Landstingsgruppen

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg 21. november 2008 EM2008/129 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg Forslag til Landstingslov om flyvepladser. (Landsstyremedlemmet for Infrastruktur, Miljø og Råstoffer) Afgivet

Læs mere

27. april 2015 FM2015/32 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

27. april 2015 FM2015/32 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges senest på FM2016 at fremsætte forslag til ændring

Læs mere

5. maj 2008 FM2008/43 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg. vedrørende

5. maj 2008 FM2008/43 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg. vedrørende 5. maj 2008 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg vedrørende Forslag til landstingsforordning nr. xx af xx 2008 om andelsboliger Afgivet til forordningsforslagets 2. behandling

Læs mere

2. oktober 2006 EM 2006/52 BETÆNKNING. afgivet af. Landstingets Finansudvalg. vedrørende

2. oktober 2006 EM 2006/52 BETÆNKNING. afgivet af. Landstingets Finansudvalg. vedrørende 2. oktober 2006 BETÆNKNING afgivet af Landstingets Finansudvalg vedrørende Forslag om Landstingets udtalelse til forslag til lov om pengesedler i Grønland Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 15. august 2008 25. januar 2008 31.07.2007 EM 2008/10 FM 2008/39 EM 2007/39 Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn

Læs mere

Rigsombudsmanden i Grønland

Rigsombudsmanden i Grønland Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 126 Offentligt Rigsombudsmanden i Grønland Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 19. maj 2006 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

Som jeg har sagt er der 13 punkter vi skal behandle i dag. Punkterne er 117, 23, 8, 92, 41, 37, 49, 31, 87, 15 og 26, 32 og 147. Først punkt 117.

Som jeg har sagt er der 13 punkter vi skal behandle i dag. Punkterne er 117, 23, 8, 92, 41, 37, 49, 31, 87, 15 og 26, 32 og 147. Først punkt 117. 23. mødedag onsdag den 18. november 2009 kl. 13.00 Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. Mødeleder, Josef Motzfeldt, formand for Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit I dag er der 13 punkter på

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet til beslutningsforslagets 2. behandling

BETÆNKNING. Afgivet til beslutningsforslagets 2. behandling 9. november 2012 BETÆNKNING Afgivet af udvalget for Kultur-, Uddannelse-, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at udarbejde en redegørelse om

Læs mere

Punkt 97, beslutningsforslag om at tilskud til Grønlands Idrætsforbund for de næste 5 år forhøjes med 10 millioner kroner.

Punkt 97, beslutningsforslag om at tilskud til Grønlands Idrætsforbund for de næste 5 år forhøjes med 10 millioner kroner. 9. mødedag, tirsdag den 3. oktober 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Agathe Fontain, 1. næstformand for Landstingets Formandskab,

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Markedsudvalg. vedrørende. Forslag til Landstingslov om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke.

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Markedsudvalg. vedrørende. Forslag til Landstingslov om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke. 24. oktober 2000 EM 2000/22 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Markedsudvalg vedrørende Forslag til Landstingslov om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke. Afgivet til 2. behandlingen af lovforslaget

Læs mere

15. maj 2015 FM2015/61 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

15. maj 2015 FM2015/61 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges til at undersøge muligheder for at etablere en idrætshøjskole

Læs mere

BETÆNKNING. Vedrørende

BETÆNKNING. Vedrørende 24. oktober 2016 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke Vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkenmisut FM 2017 at fremlægge en strategi- og handlingsplan,

Læs mere

Jeg anmoder de ærede landstingsmedlemmer om at mindes Ingvar i stilhed. Tak.

Jeg anmoder de ærede landstingsmedlemmer om at mindes Ingvar i stilhed. Tak. 5. mødedag, tirsdag den 20. marts 2007 kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets formandskab) Mødeleder: Mødet er åbnet. Forinden vi starter vores arbejde i dag, skal jeg

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx xx 2016 om ændring af Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på

Læs mere

7. november 2008 EM2008/47 (FM 2008/105) RETTELSE BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende

7. november 2008 EM2008/47 (FM 2008/105) RETTELSE BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende RETTELSE BETÆNKNING afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg vedrørende Forslag til Landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges tiltag for etablering af boliger til rejseledsagere, nære pårørende til

Læs mere

19. oktober 2006 EM 2006/88 og EM 2006/95 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende

19. oktober 2006 EM 2006/88 og EM 2006/95 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg. vedrørende 19. oktober 2006 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Sundhedsudvalg vedrørende EM 2006/88: Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at hæve lotteriafgiften og automatspilsafgiften således,

Læs mere

27. oktober 2011 EM 2011/133 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. Vedrørende

27. oktober 2011 EM 2011/133 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. Vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget Vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut skal fremsætte forslag, der skal tydeliggøre forholdene omkring tilsynet med anbragte

Læs mere

29. april 2010 FM2010/27 EM2009/88 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

29. april 2010 FM2010/27 EM2009/88 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 29. april 2010 FM2010/27 EM2009/88 BETÆNKNING afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartut lov om sprogpolitik. Afgivet til lovforslagets 2. behandling

Læs mere

Mødeleder: Josef Motzfeldt, 1. næstformand for Landstingets Formandskab, Inuit Ataqatigiit

Mødeleder: Josef Motzfeldt, 1. næstformand for Landstingets Formandskab, Inuit Ataqatigiit 19. mødedag, onsdag den 12. november 2008. Dagsordenens punkt 118 Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at indføre en officel fattigdomsgrænse i Grønland. (Landstingsmedlem Palle

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg 30.oktober EM2008/111 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg Forslag til Landstingsforordning om planlægning og arealanvendelse (Landsstyremedlemmet for Infrastruktur, Miljø og

Læs mere

6. november 2015 EM 2015/27 og EM 2015/41 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget. vedrørende

6. november 2015 EM 2015/27 og EM 2015/41 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget. vedrørende 6. november 2015 BETÆNKNING Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at pålægge Naalakkersuisut senest til forårssamlingen 2017, at fremlægge forslag til

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landsbrugsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landsbrugsudvalget. vedrørende 20. maj 2014 BETÆNKNING Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landsbrugsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges ved EM2014 at fremlægge forslag til ændring af Landstingslov

Læs mere

22. maj 2015 FM2015/41 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende

22. maj 2015 FM2015/41 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende 22. maj 2015 BETÆNKNING afgivet af Udvalget for Forretningsordenen vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte forslag til ændring af 2, stk. 1, i landstingslov

Læs mere

Mødeleder: Ruth Heilmann, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Ruth Heilmann, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 10. Mødedag, onsdag den 4. oktober 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Ruth Heilmann, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger Almindelige bemærkninger Forslag til ændring af Landstingslov om landstinget og landsstyret indeholder 2 præciseringer af lovteksten. Dels præciseres Landstingets Revisionsudvalgs opgaver dels præciseres

Læs mere

Beslutningsforslag om at pålægge Landsstyret afkortelse af læreruddannelsen. (Landstingsmedlem Doris Jakobsen, Siumut)

Beslutningsforslag om at pålægge Landsstyret afkortelse af læreruddannelsen. (Landstingsmedlem Doris Jakobsen, Siumut) 9. mødedag, onsdag den 8. oktober 2008. Dagsordenens punkt 143 Beslutningsforslag om at pålægge Landsstyret afkortelse af læreruddannelsen. (Landstingsmedlem Doris Jakobsen, Siumut) Mødeleder: Palle Christiansen,

Læs mere

12/ FM/EM2016/48 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget

12/ FM/EM2016/48 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til EM17 fremsætte lovforslag om en 4 årig forsøgsordning, hvor der udbydes mikrolån

Læs mere

Punkt 34. 9. mødedag, tirsdag 13. oktober 2009

Punkt 34. 9. mødedag, tirsdag 13. oktober 2009 9. mødedag, tirsdag 13. oktober 2009 Punkt 34 Forslag til Inatsisartutlov om ændring af landstingsforordning om boligfinansiering. (Medlem af Inatsisartut, Olga P. Berthelsen, Inuit Ataqatigiit) Mødeleder:

Læs mere

Dernæst behandles punkterne 112, 72, 76, 80, 108, 109, 125 og 33.

Dernæst behandles punkterne 112, 72, 76, 80, 108, 109, 125 og 33. 19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Ruth Heilmann, Landstingsformand,

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 25. oktober 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab)

19. mødedag, onsdag den 25. oktober 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) 19. mødedag, onsdag den 25. oktober 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Mødet er åbnet. Først redegørelse for dagsordenen. Demokraterne

Læs mere

18. oktober 2007 EM 2007/44 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg

18. oktober 2007 EM 2007/44 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg vedrørende Forslag til landstingsforordning om støtte til boligbyggeri, fælleshuse, byggesæt m.v. Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets

Læs mere

18. oktober 2011 EM2011/45

18. oktober 2011 EM2011/45 R E T T E L S E S B L A D Erstatter den danske version af udvalgets betænkning dateret 17. oktober 2011 (Rettelsesbladet korrigerer forslagsstillers titel) BETÆNKNING Afgivet af Kultur-, Uddannelse-, Forskning

Læs mere

Og det er vores sidste mødedag, som vi skal prøve på at færdiggøre.

Og det er vores sidste mødedag, som vi skal prøve på at færdiggøre. 18. mødedag, torsdag den 23. marts 2006, kl. 13:00 Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Mødet er åbnet. Og det er vores sidste mødedag, som vi skal prøve

Læs mere

04-11-2011 EM2011/20 FM2011/39 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget

04-11-2011 EM2011/20 FM2011/39 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut i samarbejde med de ansvarlige myndigheder i Nunavut og Nunavik opretter et Nuna Job udvekslingsophold

Læs mere

21. november 2015 EM2015/62 EM 2015/111 EM 2015/138 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende

21. november 2015 EM2015/62 EM 2015/111 EM 2015/138 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget vedrørende EM 2015/62: Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at nedsætte en grundlovsforberedende kommission & : Forslag til Inatsisartutbeslutning

Læs mere

BETÆNKNING. vedrørende

BETÆNKNING. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut til FM 2015 med udgangspunkt i behovet for uddannelse og opkvalificering af

Læs mere

Mødeleder: Ane Hansen, 1. næstformand for Landstingets Formandskab, Inuit Ataqatigiit og Emilie Olsen, Atassut.

Mødeleder: Ane Hansen, 1. næstformand for Landstingets Formandskab, Inuit Ataqatigiit og Emilie Olsen, Atassut. 5. mødedag, onsdag den 12. marts 2008. Dagsordens punkt 10. Forslag til forespørgselsdebat om hvilke initiativer Landsstyret agter at igangsætte for at afhjælpe den massive lærermangel parallelt med den

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 20. maj 2014 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Med henblik på at sikre kvinder og mænd har en ligelig adgang til krisecentre foreslås det, at pålægge Naalakkersuisut at gennemføre

Læs mere

22. maj 2015 FM 2015/20 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget. vedrørende

22. maj 2015 FM 2015/20 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget. vedrørende 22. maj 2015 BETÆNKNING Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at arbejde for, at alderspensionister i tilfælde af nære pårørendes

Læs mere

1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på 3 år.

1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på 3 år. 25. februar 2011 J.nr. 2011-4001-01 MD Forretningsorden for Universitetsdirektørudvalget Formandskab 1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på

Læs mere

RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende

RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget Vedrørende Forslag til: Inatsisartutbeslutning om at Grønlands Selvstyre tiltræder ILOkonventionerne;

Læs mere

2. november 2015 EM2015/25 BETÆNKNING. Afgivet af Lovudvalget. Vedrørende

2. november 2015 EM2015/25 BETÆNKNING. Afgivet af Lovudvalget. Vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Lovudvalget Vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om Grønlands Selvstyres udtalelse til kongelig anordning om ikrafttræden for Grønland om ændringer til CPR-lov. Afgivet til

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 20. september 2004 EM2004/29 Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn og unge er vedtaget på Forårssamlingen 2003. Anvendelsen

Læs mere

Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008.

Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008. Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008. A D IA S KD L = Atassut = Demokraterne = Inuit Ataqatigiit = Siumut = Kandidatforbundets Parti = Løsgænger

Læs mere

Først vil jeg gerne vise, hvordan IMAK mener, det kan sikres. Dernæst hvorfor IMAK ikke mener, at det fremlagte lovforslag sikrer det.

Først vil jeg gerne vise, hvordan IMAK mener, det kan sikres. Dernæst hvorfor IMAK ikke mener, at det fremlagte lovforslag sikrer det. 1 Oplæg til Landstingets udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Indledning Som bekendt har IMAK s bestyrelse skrevet til samtlige landtingsmedlemmer og landsstyret efter, at landsstyrets forslag

Læs mere

Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Vi skal fortsætte Landstingets efterårssamling, 22. mødedag den 19. november.

Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Vi skal fortsætte Landstingets efterårssamling, 22. mødedag den 19. november. 22. mødedag onsdag den 19. november 2008, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Ruth Heilmann, Landstingsformand,

Læs mere

Punkt 4 og 5 vedrørende debat om dagsorden bliver behandlet som det sidste punkt.

Punkt 4 og 5 vedrørende debat om dagsorden bliver behandlet som det sidste punkt. 2. mødedag, mandag den 22. september 2008, kl. 10:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstinget Formandskab) Mødeleder: Landstingets Efterårssamling 2008 fortsætter, hvor den anden

Læs mere

16. maj 2015 FM2015/71 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende

16. maj 2015 FM2015/71 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Anlægsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutslov nr. xx af xx.xx.2015 om SIKUKI Nuuk Harbour A/S og anlæg af havn ved Nuuk. Fremsat af formanden for Naalakkersuisut Afgivet

Læs mere

Mødeleder: Per Rosing Petersen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Per Rosing Petersen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 4. mødedag, tirsdag den 11. marts 2008. Dagsordenens punkt 73. Forslag til Landstingsbeslutning om at pålægge Landsstyret til at etablere hurtigarbejdende arbejdsgruppe, der får til opgave at tilvejebringe

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen.

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. 23. april 2002 FM 2002/29 Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til landstingsforordning om folkeskolen. Fremsat af landsstyret til andenbehandlingen. Til 1 1. Paragraffen affattes således: " 1. Folkeskolen

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 8. maj 2008 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Grønlands Landstings forårssamling, tirsdag den 6. maj Landstinget

Læs mere

28. marts 2011 FM2011/90 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende

28. marts 2011 FM2011/90 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende 28. marts 2011 BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om Grønlands Selvstyre udtalelse til Anordning for Grønland om ikraftsættelse af ændringer af købeloven

Læs mere

Bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Tidspresset under Inatsisartutsamlingerne har i de senere år været stigende, ikke mindst under efterårssamlingerne. Dette vanskeliggør

Læs mere