OVERGANGSOVERENSKOMST AF 1. APRIL (Erstatter overenskomst mellem Rederiforeningen af 1895 og Søfartens Ledere) mellem REDERIFORENINGEN AF 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OVERGANGSOVERENSKOMST AF 1. APRIL 2012. (Erstatter overenskomst mellem Rederiforeningen af 1895 og Søfartens Ledere) mellem REDERIFORENINGEN AF 2010"

Transkript

1 DANSK INTERNATIONALT SKIBSREGISTER OVERGANGSOVERENSKOMST AF 1. APRIL 2012 (Erstatter overenskomst mellem Rederiforeningen af 1895 og Søfartens Ledere) mellem REDERIFORENINGEN AF 2010 og SØFARTENS LEDERE (Gældende fra 1. april 2012 til 31. marts 2014)

2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Tjenestevilkår Lønninger Arbejdstid Fridage Ferie Udmønstringsperioden Sygdom Effekterstatning Arbejdstøj Pension Varighed... 8 PROTOKOLLATER... 9 Hyretillæg Tiltrædelsesprotokollat vedr. kursus... 12

3 1 OVERENSKOMST Mellem REDERIFORENINGEN AF 2010 og SØFARTENS LEDERE Nærværende overenskomst er gældende for styrmænd, der gør tjeneste i skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) jfr. DIS-lovens 10 stk. 2, og i hvilke skibe det er tilstrækkeligt, at skibsføreren iht. besætningsfastsættelsen er i besiddelse af sønæringsbevis som sætteskipper og som hidtil har været omfattet af overenskomsten mellem Søfartens Ledere og Rederiforeningen af Tjenestevilkår a) Styrmanden påmønstres på sømandslovens betingelser og de i denne overenskomst fastsatte vilkår. b) Styrmanden er pligtig til at gøre tjeneste i de skibe rederiet ejer eller disponerer. Ved rederiet forstås de af samme person eller firma ledede rederier. c) Afløsertjeneste ud over 3 måneder skal uanset sømandslovens bestemmelser betragtes som fastansættelse. I stedet for bestemmelserne i sømandsloven gælder vedrørende opsigelse følgende: Rederiets opsigelsesvarsel overfor officeren er 1 måned i officerens første ansættelsesår og derefter 3 måneder. Efter henholdsvis 5, 8 0g 10 års uafbrudt ansættelse udgør rederiets opsigelsesvarsel henholdsvis 4, 5 og 6 måneder. Officerens opsigelsesvarsel er 1 måned. Såfremt officeren afgiver opsigelse i en hjemmeperiode, skal dette ske senest 1 måned før næste forventede udmønstring, medmindre særlige omstændigheder hindrer dette. Opsiger officeren ansættelsesforholdet senere eller udtræder af rederiet inden udløbet af opsigelsesvarslet, har rederiet krav på en erstatning svarende til 8 dages hyre. Ved opsigelse under udmønstring og hvor fratrædelse sker inden udløbet af den aftalte udmønstringsperiode, godtgøres rederiet udgifter ved fremskaffelse af afløser i henhold til gældende lovgivning. d) Styrmænd, der fratræder og genansættes indenfor en periode af 12 måneder siden sidste ansættelsesforholds ophør, generhverver deres fulde anciennitet.

4 2 2. Lønninger a) Styrmanden oppebærer de til enhver tid gældende hyrer og evt. tillæg, som anført i vedhæftede hyreblad. b) Såfremt en kommende udmønstring vil medføre tjeneste i et af rederiets skibe med mindre tonnage, og som i konsekvensen heraf udløser en hyrereduktion på mere end 10 % i forhold til den løn, der udbetaltes under den foregående udmønstring i rederiets skibe, skal dette meddeles officeren mere end 30 dage før udmønstring til det mindre skibe finder sted. Ved kortere varsel betales hyre i 30 dage som for tjeneste i det foregående større skib. c) I skibe med 2 styrmænd aflønnes overstyrmanden efter den til skibets tonnage svarende lønklasse, medens 1. styrmanden aflønnes efter den foregående lønklasse. d) For at styrmanden, der er omfattet af lov nr. 386 af 27. maj 2006 om beskatning af søfolk 5, kan få godtgørelse for den skattemæssige værdi af eventuelle personlige skattefradrag, tillægges nettohyren et dertil svarende beløb, som udbetales af rederiet sammen med nettohyren for den pågældende måned. e) Det er en forudsætning for eventuel godtgørelse for skattemæssige fradrag, jfr. stk. d), at styrmanden giver de nødvendige oplysninger for udligningskontorets beregning og kontrol af kompensationstillægget, derunder ved sin underskrift giver udligningskontoret fuldmagt til hos skattevæsenet at søge de nødvendige oplysninger om styrmandens skatteforhold. 3. Arbejdstid a) Ved land tilrettelægges arbejdstiden under hensyntagen til gældende hviletidsbestemmelser. b) De i hyrebladet anførte lønninger dækker den på skibet forekommende arbejdstid. c) I tilslutning til national gennemførelse af 5, stk. 1 litra b i Europæisk aftale om tilrettelæggelse af arbejdstiden for søfarende jfr. EU rådsdirektiv 1999/63 af 21. juni 1999 bestemmes jfr. aftalens 5, stk. 6, at: 1. Den daglige minimumshviletid for vagtgående officer kan reduceres til minimum 6 timer. Hviletidsreduktionen kan i enhver 7 døgns periode maksimalt omfatte 2 døgn, som kan være fortløbende. Hviletidsreduktionen forudsætter en samlet ugentlig hviletid som anført i denne paragrafs stk. 2.

5 3 2. Den ugentlige hviletid udgør for officerer mindst 70 timer i en given 7 døgns periode. d) Rederiet drager omsorg for, at der stilles nødvendig tid til rådighed til uddannelsesmæssige opgaver, hvor studerende er påmønstret i uddannelsesstillinger, og hvor uddannelsesbog skal føres. Der er mellem overenskomstens parter enighed om, at uddannelse er en naturlig del af officerens arbejde, og uddannelsesmæssige opgaver prioriteres i samspil med øvrige arbejdsopgaver om bord. 4. Fridage a) Der sejles i forholdet 1:1 inklusive lovpligtig ferie og feriefridage. Hyren er den samme i ude- og hjemmeperioder. b) En tjenestedag defineres som en dag, hvor man er i tjeneste, og hvor man ikke er hjemme og afspadsere frihed. c) Der optjenes fridage inklusive feriefridage til senere afspadsering efter følgende regler: Antal fridage = antallet af tjenestedage minus antallet af ansættelsesdage multipliceret med 35/365. d) Ved kontanterstatning af fridage ydes en dags hyre pr. fridag. Pensionsbidrag indbetales til den ansattes pensionsordning. e) Opsparede fridage kan afvikles i en opsigelsesperiode uden at denne forlænges tilsvarende. f) Fridage kan afvikles i dansk havn, ved skiftning fra skib til skib eller under dokning, dog skal mindst 30 dage henstå til afvikling efter udmønstringsperioden. Afvikling af disse fridage forudsætter, at den pågældende med hjemrejseudgifter betalt af rederiet hjemsendes til sin bopæl, og at friheden på bopælen udgør 24 timer pr. fratrukket dag. g) Ved kontanterstatning af optjente fridage, der ikke afvikles i forbindelse med rederiets opsigelse af en styrmand foretages pensionsindbetaling af såvel rederiets som styrmandens pensionsbidrag for det antal fridage, der kontanterstattes.

6 4 5. Ferie a) Styrmanden erholder en årlig ferie på 5 uger (35 løbende dage) med ferieløn. Med ferieløn forstås hyre (nettoløn) som gældende på ferietidspunktet. b) For nyansatte styrmænd, der indgår i 1:1- ordningen udbetales i de første 12 måneders ansættelse 27/30 af den i hyrebladet anførte nettohyre. c) Ferieoptjeningsåret er kalenderåret. I ansættelsesåret beregnes ferien pro rata fra ansættelsesdagen til den 31/12. Ferie holdes i ferieåret, der går fra den 2. maj året efter optjeningsåret til den 1. maj i det næstfølgende år. d) Der udbetales ved første hjemmeperiode efter 1. maj et supplement til ferielønnen på 1 % af den i optjeningsåret indtjente nettoløn, dog ikke af hyre under ferie. e) Ferie kan ikke afvikles i optjeningsåret. Særordninger, der er godkendt af Søfartsstyrelsen, ligestilles med denne overenskomsts bestemmelser f) Til midlertidigt ansatte og fastansatte, der udtræder af rederiet ydes for ferie, der ikke er afviklet inden tjenesteforholdets ophør 12½ % af styrmandens samlede nettoindtægt i den pågældende feriegivende periode. g) Ferie afholdes efter rederiets nærmere bestemmelse. Kan rederiet ikke arrangere, at ferien for et år gives samlet, kan ferien deles i 2 perioder, den ene periode skal dog være af mindst 3 ugers varighed. Ferie gives hvis muligt i tilknytning til afvikling af opsparede fridage. Ferien kan også gives i ledighedsperioder eller under oplægning, når rederiet på forhånd har meddelt styrmanden, at ferie skal holdes. 6. Udmønstringsperioden a) En styrmands udmønstringsperiode er højst 13 sammenhængende uger, medmindre andet gensidigt aftales. Derefter afvikles mindst 70 % af de på sidste udmønstring optjente frihed før næste udmønstring medmindre andet gensidigt aftales. Der kan ikke aftales længere udmønstringsperioder end 6 måneder. b) For hver påbegyndt 5 døgns overskridelse af den aftalte udmønstringsperiode i forbindelse med sejlads udenfor nordeuropæisk fart optjenes 1 ekstra fridag med hyre.

7 5 c) Ikke afviklede fridage kan henstå til senere afvikling til den til enhver tid gældende hyre. d) Ikke afviklede fridage kan kun kontanterstattes med den ansattes samtykke. 7. Sygdom a) Ved sygdom suspenderes afvikling af fridage. Under sygdom oppebæres hyre som under fridage. b) Ved sygdom og ulykkestilfælde oppebæres hyre samt kur og pleje i henhold til sømandslovens bestemmelser. c) Styrmanden er berettiget til hyre i forbindelse med graviditet og barsel i overensstemmelse med sømandslovens 29 stk. 2. Afmønstrer en gravid søfarende, og har hun i kraft af sin graviditet ret til fri hjemrejse for statens regning i henhold til den til enhver tid gældende bekendtgørelse om gravide søfarendes ret til fratræden og fri hjemrejse, arrangeres hjemrejsen af rederiet/skibsføreren. Det samme gælder, såfremt navigatøren i henhold til den til enhver tid gældende lov om svangerskabsafbrydelse opfylder betingelserne for hjemrejse. Har den kvindelige navigatør på det forventede fødselstidspunkt/adoptionstidspunkt mindst 9 måneders uafbrudt anciennitet, ydes hyre, dog maksimalt kr ,- pr. måned i 4 uger før det forventede fødselstidspunkt. I forlængelse heraf ydes hyre under orlov i indtil 20 uger efter fødsels-/adoptionstidspunktet inklusive de i sømandsloven nævnte 2 måneders hyre. I ugerne dog maksimum med kr ,- pr. måned. Det er en forudsætning for betalingen af hyre i 4 uger før forventet fødselstidspunkt samt i ugerne 15-20, at rederiet er berettiget til refusion svarende til den maksimale dagpengesats. Såfremt refusionen måtte være mindre, nedsættes betalingen til navigatøren pro rata. Hvis rederiet ikke kan oppebære refusion, bortfalder betalingen til navigatøren. Forudsætningen for rederiets betaling af hyre i ugerne 1-14 efter fødsels- /adoptionstidspunktet er, at rederiet oppebærer refusion af dagpenge i henhold til den til enhver tid gældende lovgivning herom.

8 6 Der ydes søfarendes fædre hyre under 2 ugers orlov (14 kalenderdage), som skal placeres inden udløbet af 14 uger efter fødslen/adoptionen, samt under yderligere 2 ugers orlov (14 kalenderdage), som skal placeres efter aftale med rederiet. Endvidere ydes søfarendes fædre hyre under orlov i ugerne efter fødslen, dog maksimalt kr ,- pr. måned, forudsat at rederiet oppebærer refusion svarende til den maksimale dagpengesats. Såfremt refusionen måtte være mindre, nedsættes betalingen til navigatøren pro rata. Hvis rederiet ikke vil kunne oppebære refusion, bortfalder betalingen til navigatøren. Det er en forudsætning for rederiets betaling af hyre efter ovennævnte bestemmelser, at navigatøren senest 4 måneder (120 kalenderdage) før det forventede fødsels- eller adoptionstidspunkt, retter skriftlig henvendelse til rederiet herom. Frihed ved børns indlæggelse på hospital Til officerer med mindst 9 måneders anciennitet gives der frihed med fuld løn, når det er nødvendigt, at officeren indlægges på hospital sammen vedkommendes syge barn under 14 år. Denne frihed gælder alene den ene indehaver af forældremyndigheden over barnet, og der er maksimalt ret til frihed med fuld løn i sammenlagt i 1 uge pr. barn inden for en 12 måneders periode. Styrmanden skal på opfordring fremlægge dokumentation for hospitalsindlæggelsen. Evt. refusion fra kommunen/søfartsstyrelsen tilfalder rederen. Det er en forudsætning for ovennævnte betaling, at officeren er påmønstret et skib. Såfremt officeren indlægges på hospital sammen med sit barn under 14 år i løbet af den sidste uge af en hjemmeperiode, udskydes den planlagte udmønstringsdato således, at der betales fuld løn for det antal dage, udmønstringen udskydes, dog maximalt i 1 uge

9 7 8. Effekterstatning a) Såfremt en styrmand ved skibets forlis eller på anden måde f.eks. ved ildløs, havari, overfald på skibet eller lignende mister sine effekter, erstatter rederiet tabet efter opgørelse fra den ansatte efter reglerne i bekendtgørelse nr. 442 af 10/ med senere ændringer. b) Under rejse for rederiets regning er dette pligtig til enten at dække for styrmandens rejsegods eller erstatte dokumenterede udgifter ved rejsegodsforsikring, dog ikke forsikringsbeløb ud over det i 8 stk. a) anførte. 9. Arbejdstøj a) Rederiet stiller arbejdstøj (kedeldragt eller jakke/bukser) samt arbejdshandsker og sikkerhedsfodtøj til rådighed. b) Rederiet kan i stedet for det i 9 stk. a) nævnte vælge at udbetale styrmanden et fast månedligt beklædningstillæg på kr. 200,- netto. c) Sengelinned udskiftes hver 14. dag og håndklæder hver 7. dag for rederiets regning med rent. Styrmanden deltager ikke i renholdelse af håndklæder og sengelinned. 10. Pension a) De af denne overenskomst omfattede styrmænd holdes pensionsforsikrede i PFA Pension på de til enhver tid mellem overenskomstens parter og PFA Pension aftalte vilkår. b) I denne overenskomst er der foretaget ændringer i pensionsordningen, idet der er fastsat en pensionsgivende hyre sat i relation til 6 pct.-ordning, hvor rederiets pensionspræmie udgør 4 % og officerens præmie 2 %. Pensionspræmierne fremgår af det til enhver tid gældende hyreblad. Såfremt en styrmand selv måtte ønske at foretage ekstra pensionsindbetaling, udover det i overenskomsten aftalte, kan dette ske via rederiet.

10 8 11. Varighed Denne overenskomst for DIS-registrerede skibe er gældende fra den 1. april 2012 og bortfalder uden yderligere varsel ved indgåelse af en ny overenskomst, der omfatter de af denne overenskomst omfattede styrmænd eller senest den 31. marts 2014.

11 9 PROTOKOLLATER Til overenskomsten mellem Rederiforeningen af 2010 og Søfartens Ledere 1. Risikozoner Under forhandlinger om fornyelse af parternes DIS overenskomster har spørgsmålet om risikozoner været drøftet. Der er opnået enighed om, at der, navnlig for at imødekomme et behov for information om faktuelle forhold i forbindelse med en konkret besejling, skal afholdes møder, når der fremsættes anmodning herom af Søfartens Ledere. Anmodningen fremsættes overfor Rederiforeningen af 2010, der herefter påtager sig at beramme møde med deltagelse af det relevante rederi og Søfartens Ledere. Sådanne møder skal søges gennemført snarest gørligt, efter at anmodningen er fremsat. På mødet kan det pågældende rederi delagtiggøre Søfartens Ledere i relevante oplysninger af betydning for rederiets beslutning om besejling, ligesom der kan orienteres om eventuelle forholdsregler, der tages i forbindelse hermed. Møderne afsluttes med udformning af et skriftligt referat, der danner grundlag for eventuel ekstern kommunikation om situationen. Parterne er enige om, at sømandslovens regler i 18a om ret til fratræden i de beskrevne situationer ikke berøres af ovenstående. 2. Rejseregler hviletid Overenskomstens parter opfordrer såvel rederier som officerer til at arrangere udrejse til tjeneste, så det tilsikres, at officeren er udhvilet ved tjenestens påbegyndelse. 3. Officerens brug af i skibe Hvis system mellem land og skib er til rådighed, skal officeren have mulighed for at anvende dette. Med hensyn til fortrolighed i forbindelse med anvendelse af gælder samme procedurer som ved radiokommunikation. Ved evt. betaling må denne ikke overskride rederiets faktiske transmissionsudgifter. Officerens anvendelse af skal herudover ske i overensstemmelse med rederiets procedure, som kan omhandle vedhæftede filer, økonomi/betaling, hyppighed, ansvarlighed/pålidelighed i systemet o.lign. 4. Første ansættelsesår på 1:1-ordningen Parterne er enige om, at for nyansatte styrmænd kan indgå i tjeneste/frihedsordningen 1:1 udgør den månedlige hyre i det første ansættelsesår 27/30 af den til enhver tid gældende hyre (30/30), idet ferie i det første ansættelsesår forudsættes optjent andetsteds og eventuelt dækket af styrmanden ved feriekort el. lign.

12 10 Den fulde og reducerede hyre til nyansatte styrmænd skal fremgå af ansættelseskontrakten og eller hyrekontrakten. 5. Opgradering af nautiske certifikater Rederier, der har mulighed herfor i egne skibe opfordres til at give ansatte styrmænd, der ønsker det, mulighed for at bevare de sønæringsrettigheder, den pågældende var i besiddelse af ved tiltrædelsen i rederiet. 6. Senior- og deltidsordninger Parterne er enige om, at der mellem den ansatte og rederiet kan aftales særlige ordninger for senior- og deltidsarbejde. En aftale, skal for at være gyldig indsendes til godkendelse af hhv. Rederiforeningen af 2010 og Søfartens Ledere. Der skrives et protokollat herom. Uanset hvilken senior- eller deltidsordning, der måtte blive aftalt med den ansatte kan der ikke foretages reduktioner i de indbetalte beløb til pensionsordningen. Dette hænger sammen med, at pensionspræmien alene går til betaling af diverse risikodækninger i basispakken og at kun en meget lille del anvendes til egentlig opsparing i depot. 7. Skibsbesøg Overenskomstens parter anbefaler, at der efter forudgående meddelelse til rederiet, gives adgang for repræsentanter fra Søfartens Ledere til at besøge skibe tilhørende Rederiforeningen af 2010 medlemmer, idet omfang rederiet/skibets fører vurderer, at dette kan ske uden gene for driften og desuden finder det foreneligt med den til enhver tid gældende ISPS-code (International Ship and Port Facility Security Code). 8. Velfærd Hvis satellittelefon mellem land og skib er til rådighed, skal officeren have mulighed for at anvende denne. For private samtaler skal der betales i henhold til de gældende takster. En gang årligt har officeren ret til at få refunderet telefonregninger svarende til et årligt samlet forbrug på maksimalt 6 timer, mod forevisning af behørig dokumentation. Ved fratræden regnes der pro rata fra den 1. januar. 9. Rederimøder Med det formål at sikre medindflydelse og en bedre fastholdelse af sine officerer er parterne enige om at anbefale, at der med jævne mellemrum bør holdes rederimøder for de ansatte officerer, således at de herigennem kan orienteres om rederiets fremtidsplaner og lignende.

13 11 Hyretillæg Under år 1-3 år 3-5 år Over 5 år BT 1. april april år 1-3 år 3-5 år Over 5 år BT 1. april april Kostpenge Kostpenge er indregnet i ovenstående hyrer PENSIONSORDNING Følgende satser pr. måned. Pension Rederiets andel Styrmandens andel 1. april april

14 12 Tiltrædelsesprotokollat vedr. kursus Kursus Styrmænd er indenfor overenskomståret pligtig efter rederiets anvisning at afvikle indtil 4 løbende dages frihed i forbindelse med kurser, der af rederiet er meddelt styrmanden inden udgangen af kalenderåret. Tilsynstjeneste i nybygninger er ikke omfattet af denne bestemmelse. Såfremt styrmanden ikke senest ved udløbet af det pågældende overenskomstår over for rederiet har fremsat ønske om at benytte evt. resterende dage til relevante kursusformål i det efterfølgende overenskomstår bortfalder evt. ikke forbrugte kursusdage, men beholdes som fridage. De af styrmanden ønskede dage til uddannelse skal aftales med rederiet og være forbrugt inden udgangen af det følgende overenskomstår. Rederiet afholder kursusudgifter til sådanne kurser. Rejse- og opholdsudgifter ved styrmandens deltagelse i sådanne kurser afholdes af rederiet enten ved nærmere aftale eller efter regning. Såfremt rederiet ønsker styrmanden på kursus ud over ovennævnte 4 dages periode, gælder følgende regler: Ved kursusperioder ud over 1 uges varighed afvikles ikke frihed på mellemliggende lørdage og søndage. Såfremt en kursusperiode strækker sig over mere end 4 fortløbende uger, og der derefter ikke forekommer uger med kursustjeneste i ugens 4 første dage, afvikles ej heller frihed på 5. dagen i en sådan uge. Opsiges tjenesteforholdet af rederiet, kan officeren i opsigelsesperioden anvende ikkeforbrugte kursusdage, herunder pro rata optjente kursusdage i det kalenderår hvor opsigelse finder sted. Protokollatet har alene gyldighed for rederier, der hidtil har været omfattet af overenskomsten mellem Søfartens Ledere og Rederiforeningen af 1895 og for hvilke protokollatet tidligere har været gældende. \\srvfile\data\drf\drf\arb OVK\OK 2012\R2010\OK2012\Endelig udgave\søle - Tidligere RF doc