Projekt Stol på idræt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt Stol på idræt"

Transkript

1 Projektbeskrivelse Projekt Stol på idræt Bilag 1 Projektet er finansieret at Socialministeriet og udføres af Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI) i samarbejde med Ældremobiliseringen og udvalgte kommuner i Danmark. Projektet omhandler træning af mindre mobile ældre med sigte på først at øge deltagernes fysiske funktionsniveau og efterfølgende vedligeholde dette. Projektet er et interventionsstudie, der bl.a. skal bidrage med viden om træning og træningseffekt af mindre mobile ældre. Baggrund Dansk Arbejder Idrætsforbund har gennem en årrække arbejdet meget med udvikling og etablering af motionstilbud for ældre. DAI startede med at etablere tværidrætslige ældreidrætsforeninger for friske, men fysisk inaktive ældre, og ud af disse foreninger er der efterfølgende vokset mange nye motionstilbud. Således har det været muligt at starte stolemotion (for mindre mobile ældre, der ikke længere kan følge med på almindelige ældreidrætshold), Motionsvenner (hjemmetræning ved frivillige), plejehjemshold, hensyntagende stavgang m.m. Fra den nyeste forskning ved vi, at en ugentlig træning med en frivillig instruktør kan vedligeholde mindre mobile ældres fysiske funktionsniveau. Med en lille ekstra indsats (minimum to ugentlige træninger) er det muligt at øge målgruppens fysiske funktionsniveau. Et højt fysisk funktionsniveau er vigtigt, bl.a. fordi funktionsniveauet 2 uger før en hospitalsindlæggelse er prædiktivt for funktionsniveauet 3 mdr. efter udskrivelse, plejehjemsanbringelse samt 12 mdr. overlevelse. Det er med andre ord afgørende at være godt rustet til at kunne klare sig gennem sygdom eller skadesperioder uden efterfølgende at være så svækket, at man ikke kan klare sig selv mere. DAI tror på at det optimale træningstilbud til mindre mobile ældre opstår i et partnerskab mellem den frivillige idrætsverden og den offentlige sektor. Kun ved et samarbejde på tværs af grænserne kan vi tilbyde et kontinuerligt træningsforløb til glæde for borgerne. Kommunerne skal på deres side opfylde nogle krav om genoptræning og forebyggende træning, mens det frivillige forum kan støtte op med livslang vedligeholdende træning. Med projektet bliver det muligt at afprøve dette partnerskab i udvalgte kommuner. Erfaringerne fra DAI s tidligere arbejde med målgruppen viser, at det sociale netværk og samvær med andre, har stor indflydelse på oplevelsen af livsglæde og livskvalitet, hvorfor en stor del af projektets succes består i at give deltagerne positive sociale oplevelser og herigennem motivere til træning. Formål At forbedre den fysiske funktionsevne hos en gruppe mindre mobile ældre, via et individualiseret og specialiseret træningstilbud. Efterfølgende at fastholde funktionsniveauet med vedligeholdende træning, og herved medvirke til at sikre, at deltagerne fortsat kan klare sig selv i eget hjem. At motivere deltagerne til øget fysisk aktivitetsniveau og livslang vedligeholdende træning.

2 Projektbeskrivelse Bilag 1 Målgruppe Mindre mobile ældre, der bor i eget hjem/beskyttet bolig og har problemer med at klare dagligdagens gøremål. Indslusningskriterier: Deltager skal være hjemmeboende Selvstændig gangfunktion evt. med hjælpemiddel Alder mindst 75 år Score 1-8 i Rejse-sætte-sig test fra Senior Fitness Test Indhold Projektet indeholder 3 ugentlige træningspas og løber registreringsmæssigt over 1 år for deltagerne, og kan opdeles i to træningsfaser: Uge 0-16: Intensiv optræning ved fysioterapeuter. Deltagerne tilbydes 16 ugers specialiseret og individualiseret optræning af fysioterapeut i eget hjem; 1 time 3 gange pr. uge i 8 uger, herefter 2 gang pr. uge i endnu 8 uger. Uge 8-16 udfører deltagerne desuden selvtræning, så de opretholder tre ugentlige træningspas. Uge 17 52: Vedligeholdelsestræning ved frivillige instruktører/motionsvenner. Deltagerne tilbydes en ugentlig træning på Stolemotionshold eller med en Motionsven i hjemmet. Samtidig udfører deltagerne selvtræning 2 gange ugentligt. Fysioterapeuternes rolle Fysioterapeuterne spiller en vigtig rolle i projektet, idet de bliver involveret i alle aspekter og faser. Fysioterapeuterne skal forestå de 16 ugers optræning og gennemføre tests spørgeskemainterviews (NB! Der må ikke testes på de deltagere man selv træner/har trænet). Fysioterapeuterne skal sikre at hele træningsforløbet bliver optimalt, herunder motivering til selvtræning og overdragelse til frivillig instruktør, samt være garant for samarbejde og dialog omkring deltagerne generelt. Organisering af vedligeholdelsestræningen Den vedligeholdende del af træningen foregår i frivilligt regi. Optimalt set tilbydes deltageren træning på et stolemotionshold, men hvor dette ikke lader sig gøre, tilbydes en Motionsven. Projektet kræver et godt samarbejde med det frivillige foreningsliv, hvorfra det vil være hensigtsmæssigt og naturligt at rekruttere frivillige instruktører. Instruktørerne bliver gratis uddannet i projektet, og foreningen får ad denne vej glæde af nye kræfter og nye hold i foreningen. Alle interesserede har mulighed for at melde sig som frivillig. Det kan være hensigtsmæssigt at udvælge nogle geografiske indsatsområder, for at kunne tilgodese deltagernes behov for træning i nærområdet. Områderne bør udvælges efter hvor det er realistisk at finde frivillige/foreninger. Projektet vil bl.a. trække på DAI s foreninger og lokale netværk (bl.a. foreninger fra kampagnen Gang i Ældre ), Ældre hjælper Ældre grupper, Idrætssamvirket og andre frivilliggrupper/organisationer.

3 Projektbeskrivelse Bilag 1 Lokal arbejdsgruppe Det er af afgørende betydning for projektets succes at der nedsættes en konstruktiv og interesseret arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra fysioterapeuter, forebyggende medarbejdere, DAI samt evt. frivillige (idræts-)foreninger og lokale ildsjæle (politikere, frivillige, ansatte). Arbejdsgruppens skal planlægge, koordinere og gennemføre projektet indenfor de aftalte rammer. Succeskriterier Målsætning efter 16 ugers intensiv træning: At deltagerne forbedrer deres fysiske funktionsevne, herunder gangfunktionen, således at de så vidt muligt løftes et stykke over kriterieværdien i Senior Fitness Test 1. Målsætning efter 32 ugers træning: At de deltagere der fortsat følger træningsprogrammet fastholder det opnåede fysiske funktionsniveau efter 16 ugers træning, under hensyntagen til evt. helbredsmæssige forhold. Målsætning efter 52 ugers træning: At mindst 50 % af deltagerne har gennemført hele træningsperioden. At de deltagere der har gennemført hele træningsperioden har fastholdt eller øget deres fysiske funktionsniveau i forhold til udgangspunktet før træningsstart. Evaluering og metode Alle deltageres udvikling vil løbende blive registreret via funktionstests og spørgeskemainterviews, hvilket udføres af fysioterapeuterne ved træningsstart, efter 8 uger, efter 16 uger, efter 32 uger og afslutningsvis efter 1 år (spørgeskema kun ved start, uge 32 og slut). Til testning af funktionsevne anvendes 4 tests fra Senior Fitness Testen (SFT) (Rejse-sætte-sig, Armfleksion, 2-minutters knæløft og 2,45m Up-and-Go), som er meget anvendelig pga. det store referencemateriale der er til sammenligningsgrundlag. Herudover overvejes det at supplere med nogle balancetests. Spørgeskemaer er fortsat under udarbejdelse men vil formentlig indeholde spørgsmål fra SFT, fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) omkring selvvurderet helbred, spørgsmål om træthedsvurdering af Kirsten Avlund og evt. Euro QOL (Quality Of Life). Alle ovenfor nævnte data og testresultater indsamles og bearbejdes af Seniorforsker Nina Beyer på Bispebjerg Hospital, og indgår efterfølgende i en samlet evalueringsrapport. I evalueringen vil der desuden indgå en opsamling af de bløde værdier; livskvalitet, socialt samvær og netværk mv., samt en opgørelse af den samfundsøkonomiske gevinst ved træningen, hvis dette er praktisk muligt at gennemføre indenfor projektets rammer. Projektet forventes afsluttet i 2008 med en konference hvor resultaterne fremlægges. 1 I referencematerialet for Senior Fitness test er der angivet en kriterieværdi, dvs. de gennemsnitlige resultater for ældre, der havde besvær med at udføre normale hverdagsaktiviteter. Kriterieværdien er en slags tærskelværdi eller referencepunkt, som angiver, at resultater lavere end denne værdi er forbundet med en øget risiko for tab af funktionsevne.

4 Projektbeskrivelse Bilag 1 Forankring og mulige sidegevinster Det er intentionen at så mange deltagere som overhovedet muligt skal fortsætte træning ved frivillige instruktører (på hold eller med Motionsven) samt ved selvtræning efter de første 16 ugers intensiv optræning. Efter 1 års projektforløb fortsætter vedligeholdelsestræning og selvtræning optimalt set resten af livet. Forankring i en frivillig forening vil være en meget solid model, der samtidig vil tilbyde deltageren regelmæssig socialt samvær, hvilket giver mulighed for udvidelse af deltagerens sociale netværk. Det er et ønske, at foreninger og grupper af Motionsvenner, der medvirker i projektet lader sig optage som medlem i DAI, hvilket vil åbne op for flere samarbejdsmuligheder og være garant for fortsat uddannelse/udvikling og erfaringsudveksling for instruktører og ledere. Derfor tilbydes disse foreninger og grupper et års gratis medlemskab af DAI, som de herefter frit kan vælge at forlænge 2. Forhåbentlig vil projektet generere et så tæt og frugtbart samarbejde mellem terapeuter og frivillige og foreninger, at dette vil fortsætte til gavn og glæde for alle parter, ikke mindst de ældre borgere i kommunen. Samarbejdspartnere Ældremobiliseringen, Dansk Arbejder Idrætsforbund, involverede Kommuner, De danske Fysioterapeuter, det frivillige foreningsliv, herunder DAI s ældreidrætsforeninger og Motions-venner, i de udvalgte kommuner. Med henblik på udvikling af idrætsaktiviteterne og følgeforskning på projektet samarbejdes med Seniorforsker Nina Beyer på Bispebjerg Hospital. Følgegruppe Til at følge projektet og yde sparring og erfaringsudveksling nedsættes en følgegruppe. Følgegruppen holdes løbende orienteret om projektets udvikling, og vil primært fungere som en høringsgruppe, der mødes efter behov (max. 2 gange årligt). Følgegruppen sammensættes af: Ældremobiliseringen, Bispebjerg Hospital (Nina Beyer), Danske Fysioterapeuter (Vibeke Pilmark og Annette Wandel), Servicestyrelsen (Jørgen Løkkegaard), repræsentanter fra de involverede kommuner samt DAI (Birthe Henriksen og Margit Vestergaard Larsen). Formidling Projektet og resultater vil løbende blive søgt omtalt i relevante aviser og tidsskrifter, lokalt som landsdækkende. Der vil blive udsendt elektronisk nyhedsbrev efter behov til alle samarbejdspartnere. Det er tanken at de lokale arbejdsgrupper kan vælge at videreformidle disse til enkeltpersoner i projektet. Projektet kan desuden følges på Ældremobiliseringen og DAI s hjemmesider, og fra december 2005, og om muligt på Servicestyrelsens hjemmeside. Resultaterne samles i en evalueringsrapport, der udsendes til alle samarbejdspartnere, og fremstilles på en afsluttende konference. 2 Gælder foreninger som ikke i forvejen er medlem af DAI

5 Deltagermappe - Forside Bilag 2 Nyt målrettet træningstilbud til mindre mobile ældre STOL PÅ IDRÆT Projektet gennemføres af Dansk Arbejder Idrætsforbund i samarbejde med udvalgte kommuner i

6 Deltagermappe - Informationsark Projekt Stol på idræt. Bilag 2 Kære. Tak fordi du har sagt ja til at deltage i projekt Stol på idræt. Vi håber, at du vil få glæde af træningen og mange gode oplevelser igennem det næste års tid. Vi tror på, at den træning du nu starter på med fysioterapeuten vil få hverdagens fysiske gøremål til at virke lettere for dig. Når fysioterapeuten har trænet dig i 16 uger, er det vores mål, at finde et motionstilbud, der lige netop passer til dig, så du forhåbentlig slet ikke har lyst til at holde op med at træne igen! Du vil altså komme i kontakt med en eller flere frivillige instruktører, og de vil være informeret om, at du er med i projektet. Herunder finder du oplysninger om hvem du selv, pårørende eller din frivillige instruktør kan kontakte med spørgsmål om øvelser eller projektforløb. I tvivlstilfælde bør du altid kontakte din læge! I denne mappe samles alle informationer om din træning i projektet, herunder øvelser, individuelle programmer og dokumentation. Spørgsmål vedr. træningsøvelser: Kontakt: Spørgsmål vedr. projektforløbet: Kontakt: Ved frafald fra projektet, bedes denne mappe indsendt/afleveret til: Rigtig god fornøjelse med træningen!

7 Deltagermappe - Logbog uge 1-16 Bilag 2 Logbog uge 1-16 (Føres af terapeuten) Navn: By: Fødselsdato: Dato: Balanceøvelser ABCD Note ABCD Note ABCD Note ABCD Note ABCD Note ABCD Note Balance 1 Balance 2 Balance 3 Styrke-øvelser Opstigninger ABC Reps Note ABC Reps Note ABC Reps Note ABC Reps Note ABC Reps Note ABC Reps Note Armstrækninger Knæbøjninger Træk Ankel-vip Mave Skuldre Ryg Armbøjere Gåtur Andet ABC: henfører til hvilken version af øvelsen der er udført (ABCD for balanceøvelser) Reps: Her angives hvor mange gentagelser der er lavet. Ved to runder skrives f.eks Note: F.eks. om smerter ved den pågældende øvelse eller der f.eks. er brugt en ekstra høj stol. Gåtur: Om der er gennemført en daglig gåtur og hvor mange minutter den (eller de) samlet har varet. Andet : F.eks. særlig træthed eller ekstra veloplagthed

8 Deltagermappe Deltagermappe: - Træningsdagbog uge uge Bilag Bilag 2 2 Træningsdagbog: Stol på idræt uge 9-52 Navn By Fødselsdato Uge: Man Tirs Ons Tors Fre Lør Søn Træningsprogram Stolemotionshold Motionsven Gåtur Andet Noter Uge: Man Tirs Ons Tors Fre Lør Søn Træningsprogram Stolemotionshold Motionsven Gåtur Andet Noter Uge: Man Tirs Ons Tors Fre Lør Søn Træningsprogram Stolemotionshold Motionsven Gåtur Andet Noter Uge: Man Tirs Ons Tors Fre Lør Søn Træningsprogram Stolemotionshold Motionsven Gåtur Andet Noter Sæt et flueben hver gang du har udført en aktivitet.

9 Skema over test- og træningsforløb Bilag 3 Skema oversigt over 1-årigt trænings- og testforløb, som den enkelte deltager i projekt Stol på idræt skal gennemgå. Efter dette forløb fortsætter den ugentlige træning med frivillig instruktør optimalt set resten af livet, og deltageren vil forhåbentlig også fortsætte med selvtræning. Uge Træning Testning Bemærkninger 0 Opstartssnak om forløb (testning, selvtræning, træning med frivillige, forening/medlemsskab mv.), Aftale træningsdage. 1 2 x fys Test og spørgeskema (kollega) Start logbog x fys Uge 7-8: snak om selvtræning (aftal program og træningsdag), testaftale til uge x fys, 1 x selvtræning x fys, 1 x selvtræning 17 2 x selvtræning 1x Motionsven/hold x selvtræning 1x Motionsven/hold Test (kollega) Test (kollega) 32/33 Test (kollega) Spørgeskema 52/53 Test (kollega) Spørgeskema Løbende: følge op på selvtræning og føre logbog også på selvtræningen. Uge 15-16: Kobling til frivillig træning, besøg af motionsven eller besøge hold. Uge 15-16: Justeret selvtræningsprogram, deltager påbegynder træningsdagbog. Fys. følger op på træningen efter behov, yder sparring til frivillig instruktør efter behov (afsat 1 time per deltager) Træningsdagbog føres af deltager. Tjek op på træning og træningsdagbog. Selvtræningsprogram justeres efter behov. Tjek op på træning, selvtræning og træningsdagbod. Tak for din deltagelse - evt. udlevering af resultatark / diplom? DAI finansierer 40 træningstimer med fysioterapeut: Der er planlagt 38 træninger med fys, en opstartssnak samt en ekstra time til opfølgning/reserve fx ved behov for skift af Motionsven/hold eller behov for at følge deltager til træning i uge 17 eller lign.

10 Retningslinjer for screening, testning og træning Retningslinjer ved screening, testning og træning i projekt Stol på idræt. Bilag 4 Screening / inklusion Aldersgrænsen på 75 + ligger fast. Borgeren skal være hjemmeboende Borgeren skal have selvstændig gangfunktion evt. med hjælpemiddel Borgeren skal gennemføre 8 eller færre oprejsninger i løbet af 30 sekunder Rejse-sætte-sigtest (under kriterieværdi i Senior Fitness Test). Hvis en borger ikke kan rejse sig med armene krydsede men f.eks. godt kan med hænderne på lår eller i anden position, er det stadig OK at inkludere borgeren. Han/hun skal dog udføre den modificerede test. Det samme gælder hvis en deltager godt kan rejse sig, men ikke kan holde balancen i stående stilling. Borgeren skal være i stand til at forstå en instruktion og kooperere for at kunne deltage i projektet. Borgeren må ikke være i gang med et (genop)træningsforløb. Hvis deltageren er screenet længe før træningsstart (dvs. mere end 3 uger før), så skal han/hun gennemføre en ny screeningstest ved opstart, for at sikre at hun/han stadig er i målgruppen. Dette gøres ved den første opstartsnak. Opstartssnak Her udføres hverken test eller spørgeskema, det gøres af test-kollega i uge 1. Træningen Varetages optimalt set af den samme fysioterapeut i hele 16 ugers perioden. En kollega må gerne være stand-in (også selv om han/hun ikke har været på kurset), mens en studerende ikke må gå ind i projektet. Aflysning fra deltagerens side ved f.eks. ferie eller sygdom tæller med i de 16 uger, dvs. de får færre træningspas samlet set. Det samme gælder ved selvtræning deltagerne opfordres og motiveres til så vidt muligt at træne 3 gange om ugen i hele projektperioden, dvs. i et år, men manglende træning er ikke et eksklusionskriterium (vi er interesserede i at se, hvor mange der følger projekt-programmet). Deltagerens testperson må optimalt set ikke træne med deltageren, men i nødstilfælde er det bedre end aflysning. Aflysning fra fysioterapeutens side bør i det hele taget ikke forekomme. Træningen med frivillige efter uge 16 bør tilstræbes at foregå på de stolemotionhold som er oprettet/godkendt til projektet, men kan i princippet foregå alle steder hvor deltageren ønsker at være med (naturligvis med et vist indhold af alsidig træning, fx ikke bowling eller skak!) Det er vigtigt at fysioterapeuten justerer træningsprogrammet til selvtræning omkring uge 16 og at testkollega gør det samme ved de efterfølgende test (uge 32 og 52).

11 Retningslinjer for screening, testning og træning Bilag 4 Testningen Først gennemføres de fysiske test, herefter spørgeskemainterview. Kopi af testresultater sættes ind i deltagerens mappe som sikkerhedskopi, og så den trænende fysioterapeut kan bruge dem som motivation mv. Testeren må så afholde sig fra at smugkigge ved næste testning! Kopi af spørgeskemaer opbevares hos jer (fx i fælles mappe) som sikkerhedskopi. Originale test- og spørgeskemaer indsendes til Nina Beyer løbende. Husk at afkrydse på ark med modifikationer i deltagermappen. Dette ark indsendes i uge 52. Log- og træningsdagbog Der føres logbog af fysioterapeuten de første 16 uger. Fra uge 9-52 skal deltageren føre træningsdagbog. Logbog indsendes uge 16, og deltagerens træningsdagbog indsendes uge 52 sammen med selvtræningsprogrammer for hele perioden. Selvtræningsprogram Det individuelle træningsprogram til deltagerne laves ud fra filen med alle styrketræningsøvelser, første gang i uge 14. Åbn samtidig den tomme fil der skal bruges ( uge 8-14 eller uge15-52 ) og kopier nu et billede fra den ønskede øvelse over i de tomme felter. Husk at skrive antal gentagelser og udfylde balanceøvelserne (se eksempler på programmer). Programmet justeres efter behov, således der fx laves nyt program uge 16, 32 og 52 hvis deltageren ønsker at fortsætte den gode vane. Margit, juni 07

12 Testskema Bilag 5 Fysiske test til Stol på Idræt Bilag 5 Indledning Om et øjeblik skal du gennemføre nogle fysiske test, der giver os en fornemmelse af, hvor let du klarer dagligdagen. Men, først vil jeg stille et par spørgsmål om dit helbred, og om hvordan du motionerer. T1. Har du været syg i løbet af de sidste 4 uger? nej ja T2. Hvis ja, hvor mange dage har du ligget i sengen (dvs. mere end halvdelen af dagen) dage T3. Hvordan motionerer/træner du for tiden? (gerne flere krydser) jeg træner selv med fysioterapeut på stolemotionshold med motionsven andet T4. Hvor mange gange om ugen motionerer/træner du? jeg træner ikke 1 gang 2 gange 3 eller flere gange hvilken motion laver du /hvordan træner du? 1

13 Testskema Bilag 5 Fysiske test NB. De fysiske test gennemføres altid i den rækkefølge, som er angivet nedenfor Instruktionerne på testarket er hjælpetekster i forhold til standardisering af testene, men korrekt udførelse af testene kræver, at man følger testmanualerne, som de står beskrevet i Senior Fitness test. Fysisk formåen hos ældre manual og referenceværdier. FADLs Forlag 2004) Stående balance Nu skal vi se hvordan din balance er Sml. fødder sek. (max. 10 sek.) Instruktion 1. Vis positionen for patienten/borgeren 2. Instruer Du skal stå med fødderne samlede. Jeg støtter dig indtil du står rigtigt. 3. Hjælp pgl. til at indtage stillingen. Når du er klar til at stå selv slipper jeg og tager tid. (Klar?), ved ja: Jeg slipper nu (og starter stopuret) 4. Stop efter 10 sekunder (undlad at tale imens) eller hvis pgl. flytter fødderne eller tager fat i din arm. Vis semitandem positionen for patienten/borgeren Semitandem sek. (max. 10 sek.) 1. Instruér Stå sådan at hælen på den ene fod står ind mod storetåen på den anden fod, Du må selv vælge hvilken fod der står forrest. Jeg støtter dig indtil du står rigtigt. 2. Hjælp pgl. til at indtage stillingen. Når du er klar til at stå slipper jeg og tager tid. (Klar?), ved ja: Jeg slipper nu (og starter stopuret) 3. Stop efter 10 sekunder (undlad at tale imens) eller hvis pgl. flytter fødderne eller tager fat i din arm. Vis tandem positionen for patienten/borgeren Tandem sek. (max. 10 sek.) 1. Instruer Du skal stå med den ene fod foran den anden ligesom på en linie. Du må selv vælge hvilken fod der er forrest. Jeg støtter dig indtil du står rigtigt. 2. Hjælp pgl. til at indtage stillingen. Når du er klar til at stå selv slipper jeg og tager tid. (Klar?), ved ja: Jeg slipper nu (og starter stopuret) 3. Stop efter 10 sekunder (undlad at tale imens) eller hvis pgl. flytter fødderne eller tager fat i din arm. Sek. i alt 2.45m up & go Denne gang skal vi finde ud af hvor hurtigt du kan rejse dig, gå rundt om keglen og tilbage at sætte dig igen Standard sek. (1/100 sek) sek. (1/100 sek) Instruktion (standardtest) 1. Vis testen for at demonstrere teknikken Sid midt på stolen med det ene ben lidt foran det andet og med hænderne på låret, rejs dig op og gå rundt om keglen og tilbage igen. 2. Når jeg siger klar-parat-start skal du gå så hurtigt som muligt, hvor du samtidig føler dig sikker. 3. Patienten får et prøveforsøg i et roligt tempo og derefter 2 forsøg. Den bedste tid bruges som resultat. Modificeret sek. (1/100 sek) sek. (1/100 sek) Instruktion (modificeret test) udføres altid, hvis patienten bruger gangredskab 1. Vis testen, først i langsomt tempo for at demonstrere teknikken Sid midt på stolen med det ene ben lidt foran det andet og med hænderne på armlænene, rejs dig op (tag fat i stokken(e)/ rollatoren) og gå rundt om keglen og tilbage igen. Resten af instruktionen (2. og 3.) er den samme som ved standardtesten. gangredskab 2

14 Testskema Bilag 5 Rejse-sætte-sig (antal på 30 sek.) Standard antal Modificeret antal Vi skal nu finde ud af, hvor stærk du er i dine ben Instruktion (standardtest) 1. Vis testen (rejse sig-sætte sig), først i langsomt tempo for at demonstrere teknikken Det er vigtigt, at du kommer helt op at stå hver gang, for ellers tæller det ikke med 2. Når jeg siger klar-parat-start skal du skal udføre testen hurtigt, for vi skal se hvor mange gange du kan rejse og sætte dig på 30 sekunder jeg viser lige 3. Nu får du lov til at prøve et par gange Instruktion (modifikation, stol med armlæn) 1. Vis testen (rejse sig-sætte sig), først i langsomt tempo for at demonstrere teknikken Du skal støtte på armlænene, når du rejser dig. Det er vigtigt, at du kommer helt op at stå hver gang, for ellers tæller det ikke med 2. Når jeg siger klar-parat-start skal du skal udføre testen hurtigt, for vi skal se hvor mange gange du kan rejse og sætte dig på 30 sekunder jeg viser lige 3. Nu får du lov til at prøve et par gange Noter både den officielle test score 0 og den modificerede score. Arm fleksion Vi skal nu finde ud af, hvor stærk du er i din stærkeste arm Test arm Ve Hø antal (8 lb) antal (5 lb) Instruktion (standardtest dominant arm) 1. Vis testen først i langsomt tempo for at demonstrere teknikken Det er vigtigt, at du holder håndvægten ned langs siden og at du bøjer helt op hver gang, for ellers tæller det ikke med 2. Når jeg siger klar-parat-start skal du skal udføre testen hurtigt, for vi skal se hvor mange gange du kan bøje armen på 30 sekunder 3. Patienten får et par prøveforsøg uden vægtbelastning. Udgangsstilling: Håndvægten holdes med et håndtryksgreb i den dominante hånd, ned langs med siden, og underarmen roteres, så håndfladen vender mod ansigtet ved fuld armbøjning. Overarmen skal holdes i ro under hele testen. Scoren er det totale antal armbøjninger, der gennemføres i løbet af 30 sekunder. Hvis testen ikke kan gennemføres med standardhåndvægte benyttes lettere håndvægte eller vægtmanchetter. 3

15 Testskema Bilag 5 Knæløft (antal på 2 min.) Standard antal Modificeret antal Modifikation, hvordan?: Nu skal vi til den sidste test, som viser os hvor god din kondition er. I de andre test har du lavet ting, som minder om noget du laver til daglig, men det gør denne test ikke. På grund af pladsmangel skal du nemlig gå på stedet i stedet for at gå fremad. Start med at sætte et stykke tape midtvejs mellem knæskallen og hoftekammen fortil. Man beder forsøgspersonen stille sig tæt på en væg, en døråbning eller en højrygget stol og flytter tapen fra låret til samme niveau på væggen eller stolen. På denne måde kan man kontrollere at knæene løftes til korrekt højde. Instruktion (standardtest) 1. Vis testen (knæløftet), først i langsomt tempo for at demonstrere teknikken Det er vigtigt, at dine knæ kommer helt op til mærket hver gang, for ellers tæller det ikke med 2. Når jeg siger klar-parat-start skal du skal udføre testen hurtigt, for vi skal se hvor mange gange du kan løfte dine knæ på 2 min. jeg viser lige 3. Nu får du lov til at prøve et par gange Selv om begge knæ skal løftes op til den markerede højde, tæller man kun det antal gange højre knæ når op til markeringen. Hvis knæløftehøjden ikke kan holdes, beder man deltageren om at sætte tempoet ned eller stoppe indtil hun/han kan udføre bevægelsen som foreskrevet, uden at tidtagningen stoppes. Anden gang borgeren støtter sig til bord, væg eller en stol, må han/hun støtte efter behov og resultatet registreres under modificeret test. Instruktion (modifikation, stol med armlæn) Hvis deltageren er ude af stand til at løfte knæene op til den foreskrevne højde, kun kan løfte det ene knæ op til markeringen eller er usikker (dårlig balance), gennemføres testen med støtte til et bord, væggen eller en stol. 1. Vis testen (knæløftet med samtidig støtte), først i langsomt tempo for at demonstrere teknikken Det er vigtigt, at dine knæ kommer helt op til mærket hver gang, for ellers tæller det ikke med 2. Når jeg siger klar-parat-start skal du skal udføre testen hurtigt, for vi skal se hvor mange gange du kan løfte dine knæ på 2 min. jeg viser lige 3. Nu får du lov til at prøve et par gange Husk at notere hvori modifikationen består. Noter både den officielle test score 0 og den modificerede score. Eventuelle Kommentarer 4

16 Modifikationer til fysiske test til Stol på Idræt Bilag 6 Navn: By: Fødselsdato Standard / modifikationer - Udfyld skemaet efter hver test sæt krydser Start 8 uger 16 uger 32 uger 52 uger 2.45 m up-and-go Standard Modificeret o 1 stok o 2 stokke o 1 albuestok o 2 albuestokke o Rollator Kommentar NB! Prøv altid om borgeren kan gennemføre standardtesten først. Hvis testen gennemføres modificeret, vælges det samme gangredskab ved hver testning. 30 s Rejse-sætte-sig Standard Modificeret Kommentar NB! Prøv altid om borgeren kan gennemføre standardtesten først. Hvis ikke gennemføres den modificerede test. 30 s Armfleksion Venstre Højre Kommentar 2 min Knæløft Standard Modificeret o Støtte til væg o Støtte til bord o Støtte til stol Kommentar NB! Hvis borgeren har dårlig balance ved starttestning vælges en modificeret test og denne gennemføres (på nøjagtig samme måde) ved alle de følgende testninger. Stol på Idræt DAI projekt

17 Spørgeskema Bilag 7 Spørgeskema til Stol på Idræt Bilag 6 Navn: Tester: Fødselsdato Dato: Jeg vil nu stille dig nogle spørgsmål om din dagligdag. Du kommer til at besvare en hel del spørgsmål, som ligner hinanden meget, men de er alligevel lidt forskellige, og det er vigtigt, at du besvarer dem alle. 1. Bor Du Alene... 1 Sammen med ægtefælle/samlever... 2 Sammen med andre Indeholder boligen Elevator og trapper.. 1 Alene trapper 2 Hverken elevator eller trapper Bruger du ganghjælpemidler ude? (hvis relevant flere krydser) Nej... 1 Spadserstok.. 2 Albuestok. 3 Rollator 4 Kørestol 5 Andet 4. Bruger du ganghjælpemidler inde? (hvis relevant flere krydser) Nej... 1 Spadserstok.. 2 Albuestok. 3 Rollator 4 Kørestol 5 Andet 5. Hvordan synes du din balance er? Jeg har god balance 1 Undertiden er jeg lidt usikker på benene. 2 Jeg mister balancen en gang imellem Er du faldet udendørs i løbet af det sidste år? Slet ikke. 1 1 gang 2 2 gange gange gange 5 7. Er du faldet indendørs i løbet af det sidste år? Slet ikke. 1 1 gang 2 2 gange gange gange 5 1

18 Spørgeskema 8. Får du hjemmehjælp? (hvis relevant 2 krydser) Nej. 1 Ja, praktisk bistand (fx indkøb, rengøring) 2 Ja, til personlig pleje (fx. bad) Er du glad og tilfreds med din tilværelse? Ja, for det meste 1 Ja, af og til. 2 Nej (næsten aldrig) 3 Ved ikke Føler du dig frisk nok til at gennemføre det, som du har lyst til at gøre? Ja, for det meste 1 Ja, af og til. 2 Nej (næsten aldrig) 3 Ved ikke Hvor ofte har du kontakt med den del af din familie, du ikke bor sammen med? Dagligt 1 Et par gange ugentlig.. 2 Et par gange om måneden... 3 Sjældnere 4 Aldrig.. 5 Jeg har ingen familie Hvor ofte har du kontakt med venner og bekendte? Dagligt 1 Et par gange ugentlig.. 2 Et par gange om måneden... 3 Sjældnere 4 Aldrig Deltager Du i foreningsliv, møder eller lignende? (herunder pensionistforening, træning, aftenskole i sæsonen m.m.) Dagligt 1 Et par gange ugentlig.. 2 En gang ugentlig. 3 Et par gange om måneden... 4 Sjældnere 5 Aldrig.. 6 Bilag Kan du normalt uden besvær, med lidt besvær eller slet ikke gøre følgende? ja ja, med ja, med nej uden lidt meget slet besvær besvær besvær ikke Løbe 100 meter? Gå 400 meter uden at hvile? Gå op eller ned ad en trappe fra en etage til en anden uden at hvile? Bære 5 kg? (f.eks. indkøbsposer)

19 Spørgeskema Bilag 7 Skema om livskvalitet (kun ét kryds i hver spørgsmål linje) De næste spørgsmål handler om din opfattelse af dit helbred. Oplysningerne giver et overblik over, hvordan du har det, og hvor godt du er i stand til at udføre dine daglige gøremål. 1. Hvordan synes du, dit helbred er alt i alt? Fremragende 1 Vældig godt. 2 Godt 3 Mindre godt 4 Dårligt. 5 De følgende spørgsmål handler om aktiviteter i dagligdagen. Er du på grund af dit helbred begrænset i disse aktiviteter? I så fald, hvor meget? 2. Lettere aktiviteter så som at flytte et bord, støvsuge eller cykle 3. At gå flere etager op ad trapper Ja, meget begrænset Ja, lidt begrænset Nej, slet ikke begrænset Har du indenfor de sidste 4 uger haft nogen af følgende problemer med dit arbejde eller andre daglige aktiviteter på grund af dit fysiske helbred? Hele tiden En hel del af tiden Noget af tiden Lidt af tiden På intet tidspunkt 4. Jeg har nået mindre, end jeg gerne ville Jeg har været begrænset i, hvilken slags arbejde eller andre aktiviteter, jeg har kunne udføre Har du indenfor de sidste 4 uger haft nogen af følgende problemer med (dit arbejde eller andre) daglige aktiviteter på grund af følelsesmæssige problemer? 6. Jeg har nået mindre, end jeg gerne ville Jeg har udført mit arbejde eller andre aktiviteter mindre omhyggeligt, end jeg plejer Ja Nej 1 2 3

20 Spørgeskema Bilag 7 Knæløft (antal på 2 min.) Standard antal Modificeret antal Modifikation, hvordan?: Nu skal vi til den sidste test, som viser os hvor god din kondition er. I de andre test har du lavet ting, som minder om noget du laver til daglig, men det gør denne test ikke. På grund af pladsmangel skal du nemlig gå på stedet i stedet for at gå fremad. Start med at sætte et stykke tape midtvejs mellem knæskallen og hoftekammen fortil. Man beder forsøgspersonen stille sig tæt på en væg, en døråbning eller en højrygget stol og flytter tapen fra låret til samme niveau på væggen eller stolen. På denne måde kan man kontrollere at knæene løftes til korrekt højde. Instruktion (standardtest) 1. Vis testen (knæløftet), først i langsomt tempo for at demonstrere teknikken Det er vigtigt, at dine knæ kommer helt op til mærket hver gang, for ellers tæller det ikke med 2. Når jeg siger klar-parat-start skal du skal udføre testen hurtigt, for vi skal se hvor mange gange du kan løfte dine knæ på 2 min. jeg viser lige 3. Nu får du lov til at prøve et par gange Selv om begge knæ skal løftes op til den markerede højde, tæller man kun det antal gange højre knæ når op til markeringen. Hvis knæløftehøjden ikke kan holdes, beder man deltageren om at sætte tempoet ned eller stoppe indtil hun/han kan udføre bevægelsen som foreskrevet, uden at tidtagningen stoppes. Anden gang borgeren støtter sig til bord, væg eller en stol, må han/hun støtte efter behov og resultatet registreres under modificeret test. Instruktion (modifikation, stol med armlæn) Hvis deltageren er ude af stand til at løfte knæene op til den foreskrevne højde, kun kan løfte det ene knæ op til markeringen eller er usikker (dårlig balance), gennemføres testen med støtte til et bord, væggen eller en stol. 1. Vis testen (knæløftet med samtidig støtte), først i langsomt tempo for at demonstrere teknikken Det er vigtigt, at dine knæ kommer helt op til mærket hver gang, for ellers tæller det ikke med 2. Når jeg siger klar-parat-start skal du skal udføre testen hurtigt, for vi skal se hvor mange gange du kan løfte dine knæ på 2 min. jeg viser lige 3. Nu får du lov til at prøve et par gange Husk at notere hvori modifikationen består. Noter både den officielle test score 0 og den modificerede score. Eventuelle Kommentarer 4

21 Spørgeskema Bilag 7 Composite Physical Function Scale (CPF) Nu vil jeg spørge dig, om du kan udføre nogle aktiviteter uden besvær, med lidt besvær eller slet ikke. For hver aktivitet skal du sige hvilket udsagn, der bedst beskriver hvad du kan (Kan du, hvis ja, er det med besvær ). Dine svar skal angive, om du er i stand til udføre aktiviteterne, også selv om du ikke normalt udfører dem. Ja, uden besvær Ja, med lidt besvær Ja, med meget besvær Nej, slet ikke Personlig pleje som fx klæde mig på Tage bad brusebad eller karbad Gå op og ned ad en trappe fra en etage til en anden uden at hvile Gå udendørs m (FRA-TIL*) Udføre let husarbejde fx lave mad, tørre støv af, vaske op, feje gulv Handle ind madvarer eller tøj Gå 800 m (FRA-TIL) Gå 1600 m (FRA-TIL) Løfte og bære 5 kg? - fx indkøbsposer (5 l mælk) Løfte og bære 12 kg? fx en middelstor kuffert Udføre tungt husarbejde fx vaske gulv, støvsuge, rive blade sammen Udføre anstrengende aktiviteter - fx vandreture, grave have, flytte tunge ting, cykle, aerobics * FRA-TIL: Fordi de fleste har svært ved at bedømme afstande spørges til faste kendte punkter. I København kunne det være Nørreport Station til Kultorvet ( m), videre til Storkespringvandet (800m) og videre til Rådhuspladsen (1600m) De næste spørgsmål handler om hvor fysisk aktiv Du er nu. Næsten helt fysisk passiv eller let fysisk aktiv i mindre end 2 timer pr. uge... 1 (f.eks. læsning, fjernsyn, biograf) Let fysisk aktivtet fra 2-4 timer pr. uge... 2 (f.eks. spadsereture, cykelture,let havearbejde, let motionsgymnastik) Let aktivitet i mere end 4 timer pr. uge eller mere anstrengende fysisk aktivitet i 2-4 timer pr. uge... 3 (f.eks. hurtig gang og/eller hurtig cykling, tungt havearbejde, hård motionsgymnastik, hvor man sveder og bliver forpustet) 5

22 Spørgeskema Bilag 7 Falls Efficacy Scale International (FES-I) De følgende spørgsmål handler om, hvor bekymret du er over muligheden for at falde. Du skal sige hvilket udsagn, der kommer tættest på din egen fornemmelse af, i hvor høj grad du er bekymret for at falde. (Selv om du ikke i øjeblikket er nødt til at udføre. skal du forestille dig, at du udførte. og angive, om du TROR at du ville være bekymret for at falde). 1 Gøre rent i hjemmet (fx feje, støvsuge eller tørre støv af) Overhoved et ikke bekymret 1 Noget bekymret 2 Temmelig bekymret 3 Meget bekymret Tage tøj af og på Tilberede enkle måltider Tage brusebad eller karbad Gå i forretninger Rejse sig fra og sætte sig på en stol Gå op og ned ad trapper Spadsere i nabolaget Række efter noget over hovedhøjde eller på gulvet 10 Tage telefonen inden den holder op med at ringe 11 Gang på et glat underlag (f.eks. vådt eller isbelagt) 12 Besøge en ven/veninde eller et familiemedlem 13 Gå rundt et sted, hvor der er mange mennesker 14 Gå på et ujævnt underlag (f.eks. på et dårligt vedligeholdt fortov eller stenet grund) Gå op eller ned ad en skråning Deltage i sociale sammenkomster (f.eks. familiesammenkomster, foreningsmøder eller gudstjeneste)

23 Spørgeskema Bilag 7 Avlunds mobilitet-trætheds skala Funktionsevne (almindelig daglig levevis) - MOBILITET Mange ældre mennesker føler, at tingene tager længere tid end tidligere og at de bliver trætte. Med de følgende spørgsmål vil vi gerne have at vide, dels om Du kan klare de daglige aktiviteter selv, dels om Du bliver træt og/eller om du skal have hjælp. 1. Kan Du rejse Dem fra stol/seng? 1. ja 2. nej 3. gør det ikke Hvis ja: bliver Du træt? skal Du have hjælp? 2. Kan Du komme udendørs? 1. ja 2. nej 3. gør det ikke Hvis ja: bliver Du træt? skal Du have hjælp? 3. Kan Du gå omkring inde i huset? 1. ja 2. nej 3. gør det ikke Hvis ja: bliver Du træt? skal Du have hjælp? 4. Kan Du klare at gå udendørs i godt vejr i ½-1 time? 1. ja 2. nej 3. gør det ikke Hvis ja: bliver Du træt? skal Du have hjælp? 5. Kan Du klare at gå udendørs i dårligt vejr i ½-1 time? 1. ja 2. nej 3. gør det ikke hvis ja: bliver Du træt? skal Du have hjælp? Ja Nej Ja Nej Ja Nej Ja Nej Ja Nej

24 6. Kan Du gå på trapper til 2. sal? 1. ja 2. nej 3. gør det ikke Hvis ja: bliver Du træt? skal Du have hjælp? Ja Nej Din opfattelse af Stol på idræt Vi vil gerne vide lidt om, hvordan du opfatter tilbuddet Stol på idræt, og vil derfor bede dig om at tilkendegive hvor enig Du er i følgende udsagn. 1. Det vil være godt for mig at deltage i Stol på idræt Meget uenig 1 Uenig 2 Lidt uenig 3 Hverken enig eller uenig 4 Lidt enig 5 Enig 6 Meget enig 7 2. At deltage i Stol på idræt vil gøre mig tryg Meget uenig 1 Uenig 2 Lidt uenig 3 Hverken enig eller uenig 4 Lidt enig 5 Enig 6 Meget enig 7 3. Andre mennesker, hvis meninger betyder noget for mig (fx min familie, mine venner, min læge), vil synes at det var en god idé for mig/ at det var godt for mig at deltage i Stol på idræt Meget uenig 1 Uenig 2 Lidt uenig 3 Hverken enig eller uenig 4 Lidt enig 5 Enig 6 Meget enig 7 5. Jeg er den slags person, som burde deltage i Stol på idræt Meget uenig 1 Uenig 2 Lidt uenig 3 Hverken enig eller uenig 4 Lidt enig 5 Enig 6 Meget enig 7 8

25 Bortfaldsinterview Bilag 8 Bortfaldsinterview Bortfalds-interview Stol på idræt Hvis en deltager vælger at gå ud af projektet, er det vigtigt at få oplysninger om årsagen til dette. Hvis det ikke er muligt at møde vedkommende, så prøv at få oplysninger via telefonen. Bilag 8 Navn: Fødselsdato Interviewer: By og Dato: Stil nedenstående spørgsmål, og suppler gerne med andre oplysninger. Har du noget imod, at jeg spørger dig, hvorfor du har valgt at gå ud af projektet? Vi vil gerne bede om din hjælp til at finde ud af, hvordan vi kan gøre d b d d Er du stoppet Fordi Du ikke mener, at du får noget ud af træningen.. Fordi du ikke har tid til at træne. Fordi du får mere ondt af at træne... Fordi du synes, at træningen er for hård. Fordi du er for syg til at træne.... Fordi du ikke kan lide øvelserne. Andet Kan du nævne 3 gode ting ved at deltage i projektet? Kan du nævne 3 mindre gode ting ved at deltage i projektet? Har du forslag til hvad der skulle gøres anderledes, så tilbuddet blev bedre ældre mennesker i fremtiden? Andre kommentarer

26 Oversigt over opgavefordeling Bilag 9 Nedenstående Oversigt over opgavefordeling skema indeholder hovedopgaver i projekt Stol på idræt, herunder økonomiske Bilag 9 aftaler, med angivelse af, hvem der er ansvarlig for gennemførelse samt nøgleord til udførelsen Oversigten kan naturligvis bedst forstås i sammenhæng med projektbeskrivelsen. Opgave Indhold Økonomi Ansvarlig Bemærkninger Arbejdsgruppe Rekruttering af fysioterapeuter Rekruttering af deltagere Rekruttering af friv. instruktører til Stolemotionshold og Motionsvenner Koordinering af frivilliges indsats Kurser for fysioterapeuter Kurser for frivillige instruktører Træning uge 1-16 Træning efter uge 16 Testning og spørgeskema Kontaktperson for deltagere Erfaringsudveksling fysioterapeuter Erfaringsudveksling/ efteruddannelse friv. Instruktører Databearbejdning Evaluering Planlægge og koordinere arbejdet. Der skal findes ca. 5 fysioterapeuter Løbende opstart. Udfra indslusningskriterier Kontakt foreninger, ældreidrætshold, ældreklubber, frivillige grupper mv. Oprette og forankre hold, bindeled mellem fysioterapeut/frivillig. 2-4 koordinatorer. 2 kursusdage, afvikles lokalt 4 kursusdage, afvikles lokalt 3 x uge i 8 uger. 2 x uge i 8 uger plus 1 x selvtræning 1 x uge plus 2 x selvtræning Gennemførelse af 5 x tests, 3 x sp.skema. Samarbejde med frivillige instruktører. Opfølgning på selvtræning 1-2 gange i løbet af perioden (Kommune) (ingen) (ingen) (DAI) (kommune) (ingen) DAI Kommune: forplejning DAI Kommune: forplejning DAI Kommune: evt. kørsel (ingen) Kommune og DAI Vigtigt med ejerskab og interesse Leder af fysioterapi / arb.gruppe Forebyggende medarbejdere og visitatorer Arb.gruppe Arbejdsgruppe DAI DAI DAI Fysioterapeuter Frivillige instruktører Vigtigt med ejerskab og interesse Deltagere der ikke er i andre træningstilbud Personlig henvendelse god. Informationsmøde Forankring gerne i foreningsregi. Geografisk opdeling. Kommune finder lokaler Kommune finder lokaler Opstartssnak og overdragelse til frivillig Holdtræning eller Motionsven Kommune Fysioterapeuter Indsamle og indsende data (ingen) Fysioterapeuter Garant for gennemførelse af års-forløbet DAI Kommune: kørsel DAI Motivation 1-2 gange om året DAI DAI Motivation Indtastning og analyse af data Rapport og konference 2008 DAI Bispebjerg Hospital DAI DAI Formidling til politikere m.fl.

27 Referat af midtvejsevaluering Projekt Stol på idræt. Bilag 10 Midtvejsevaluering fredag den 1. september 2006 kl i Fredericia Deltagere: Vejle: Lars Ulrik, Hanne og Winnie. Fredericia: Dennis, Lars og Gitte Esbjerg: Lis, Stine og Anne Horsens: Lene og Ulla Nina Beyer, Rikke Birkedal og Margit Vestergaard Referat. 1. kort status fra hver kommune. Antal deltagere opstartet, frafald, gennemført 16 uger. Hvad er de største udfordringer? Hvad er den største succes? Vejle: 20 deltagere fundet, heraf er 4 faldet fra og 1 færdig med 16 ugers forløb. Hjertepatient anledning til bekymring hos fys omkring belastningsgrad i øvelserne. Læge gav grønt lys for træningen, og det har været et positivt forløb. Gigtknæ vanskeliggør nogle af øvelserne. Esbjerg: 22 startet op, heraf er 3 faldet fra og 8 færdige med 16 ugers forløb. Af de 8 er 6 nu på hold og 2 har motionsvenner. Gigtknæ medfører smerter under træningen, men smerterne forsvinder efter træning. Især opstigninger er vanskelige at udføre. Fredericia: 34 startet op, heraf er 5 faldet fra og 11 færdig med 16 ugers forløb. Motivation er meget afgørende for at finde og fastholde deltagerne. Horsens: 8 startet op, 3 faldet fra (heraf 1 død). Deltagerne er meget dårlige fra starten og det er vanskeligt at rekruttere deltagere. 2. Debat omkring frafald. Årsager og mulige forholdsregler. Kan vi ændre noget for at fastholde flere? Nina fortalte, at det er helt normalt med et stort frafald i denne type af projekter % frafald er ikke uventet. Generelt er det meget afgørende at motivere deltagerne, dvs. ens egen motivation og engagement i projektet bliver utrolig vigtig. FIF: deltageren må ikke sige det kan jeg ikke før øvelsen er prøvet FIF: sæt små opnåelige mål for deltageren, f.eks. ud fra hvad der er svært lige nu. Disse mål skal helst relateres til dagligdags jordnære opgaver/problemer for borgeren. Problemet med træning er at belønningen (=hverdagen bliver lettere) er så forsinket. Derfor kan det være en god idé, at forberede borgeren på, at det tager tid før han/hun mærker forskel, ud over træningsømhed. Nina har nogle gange haft gavn af, at fortælle borgere om, at de tre gange træning om ugen (som kan føles uoverskuelige) er det, der gør at man hurtigt bliver bedre. MEN, at man skal holde ud 4-6 uger. Årsagerne til frafald er mange, men kan groft opdeles i to forskellige grupper; de som rammes af sygdomme/forfald/indlæggelser og dødsfald samt de som synes projektet er for omfattende. Den første kategori kan vi naturligvis ikke gøre noget ved. Den sidste gruppe reagerer typisk på mængden af træning (antal gange om ugen), hvilket vi heller ikke kan ændre på. De tilfælde hvor træningsbelastningen er for høj (herunder antal af øvelser, gentagelser og serier) skal det endelig justeres, så det er overkommeligt for den enkelte deltager at fortsætte i projektet. FIF: hvis der kun gennemføres en serie af øvelserne, så tag to serie af favoritøvelsen/øvelserne

28 Referat af midtvejsevaluering Bilag 10 og komme videre på denne måde. Træning på dagcentre må gerne finde sted, blot der også trænes i hjemmet af hensyn til tilvænning til selvtræning. 3. Inkludering af deltagere i forhold til anden træning/altivitet. Når deltagerne rekrutteres til projektet, må de ikke have været i gang med træning/motionsaktivitet i løbet af MINIMUM den sidste måned (tommelfingerregel). Daghjemsbrugere må gerne være med i projektet, hvis de opfylder kriterierne. 4. De skæve forløb eksempler og retningslinjer herunder bortfaldsinterview. Tidsforløbet: Uanset årsagen til en pause i træningen, fortsætter tiden med at tælle, dvs. testning foretages i de planlagte uger og der eksisterer ikke tillægstræning (Fys må naturligvis ikke være årsag til aflysning!). Diagnoser: vi forventer ikke I spørger ind til alverdens diagnoser hos deltagerne, men angiv meget gerne på test- eller spørgeskemaerne årsager (herunder diagnoser) til (manglende) udførelse eller svar. Genoptræning: hvis en deltager på et tidspunkt i forløbet kræver særlig genoptræning (f.eks. efter indlæggelse) skal dette naturligvis gives som normalt. Husk at notere det i log- eller træningsdagbogen. Bortfaldsinterviews: skal altid laves, når en deltager stopper træningen. HVIS I har mulighed (tid/økonomi) for det, vil det være super at gennemføre testning i uge 32 og 52 på de afsluttede deltagere, som har gennemført mindst 16 ugers træning. 5. Rekruttering af forskningsdeltagere. Hvem lykkes det for og hvordan? I Vejle og Fredericia foregår rekrutteringen primært via de forebyggende medarbejdere med fint resultat (efter lidt startproblemer i Vejle). I Esbjerg er det fysioterapeuterne der udvælger deltagerne bl.a. efter personkendskab, desuden har en avisartikel med billede af deltager givet en del henvendelser. Beskriv kort hvordan I rekrutterer deltagerne (procedure) på en mail til Margit. 6. Koblingen til de frivillige. Hvordan fungerer det i praksis? Hvem gør hvad? Kommunikation hvad virker godt? Der er kun få erfaringer på området p.t. så vi tager emnet op igen ved lejlighed. 7. Rekruttering af øvrige deltagere til frivillige hold. Hvordan bringes budskab ud i det kommunale system? Hvordan modtages tilbuddene - i systemet og blandt borgerne? Gode idéer til PR / omtale. Punktet nåede vi ikke at snakke så meget om, men det er vigtigt at alle relevante ansatte personer informeres om holdene og opfordres/motiveres til at finde deltagere. 8. Test- og spørgeskema. Udfyldelse og indsendelse fungerer det i praksis? Samme tester? Hvis den gennemgående tester er forhindret i at teste deltager i den forventede uge, så må kollega teste HVIS der testes på helt samme måde (det vides kun med sikkerhed, hvis man har udført test i fællesskab på forhånd), ellers er det bedre at teste en-to uger før/efter i forhold til tidsplanen. Modifikation af test: Husk at udfylde modifikationsark HVER gang der tester samme ark bru-

29 Referat af midtvejsevaluering Bilag 10 ges i hele forløbet, for at sikre, at testningen gennemføres på samme måde hver gang. I testen Rejse-sætte-sig skal der hver gang forsøges med standard test uanset tidligere gennemførelser. Ved de øvrige test skal der derimod fortsættes med samme modifikation som tidligere, hvor dette er tilfældet. Dog skal man ikke tvinge folk at gå med et gangredskab (2.45m Up&Go), hvis de har kvittet dette for mere end en måned siden. Spørgeskema: flere af spørgsmålene er irrelevante for målgruppen, men de er nød til at være med, fordi de stammer fra tidligere undersøgelser og for at kunne sammenligne, kan man ikke tage enkelte spørgsmål ud af deres helhed. Forbliv positiv evt. humoristisk under interviewet, og skyd gerne skylden på Nina i København!! Rettelser: det er meget vigtigt, at I streger evt. forkerte kryds tydeligt/helt ud. FIF: I Esbjerg samles deltagerne på aktivitetscentret til testning (individuelt), hvilket deltagerne synes er hyggeligt og så letter det overgangen til træning på holdet. Der mangler svarbokse i 400 m gang Nina retter i skemaer og fremsender. Nina laver skabelon til et sammenligningsskema til den enkelte deltagers resultater, som kan sidde i deltagermappen ud fra Stines forslag. Nina laver Pdf-filer af Vejle skemaer (uden til og fra afstande!) så de ikke driller mere! 9. Log- og træningsdagbog. Udfyldelse og indsendelse fungerer det i praksis? Det er vigtigt at udfylde logbøgerne tydeligt, så der ikke er tvivl om hvor mange serier og gentagelser der er udført. Fx er x 12 utydelig fordi der måske mangler et tal forrest? Husk at indsende logbøger fra de deltagere som falder fra. Skemaændring! Vi blev enige om, at deltagerne fremover kun skal udfylde én slags skema til selvtræning dvs. filen Træningsprogram uge 9-14 ændres til Træningsdagbog uge 9-52 og filerne Træningsprogram uge og Træningsdagbog udgår. Ny træningsdagbog vedlægges referat og findes desuden på nettet. 10. Træningsprogrammer herunder balanceøvelser og vandflasker nogen problemer? Balance øvelse 1: øvelsen med at ryste og nikke skal kun gennemføres med deltagere, der kan mærke effekten (føler svimmelhed eller har svært ved at stå stille). Flere deltagere udfører formentlig ikke øvelsen hurtigt nok (begrænsning i nakken), hvorfor der efterspøges en alternativ øvelse (Nina undersøger). Hvis borgeren har en skrivebordsstol, der kan dreje, kan denne bruges. Alternativt kan man bruge en gyngestol. Hvis dette ikke er muligt, kan man vælge at lave en ekstra øvelse (efter skøn) fra Balanceøvelse 2 eller 3, således at borgeren altid har 3balanceøvelser Balanceøvelse 2: I stedet for at tælle til ti, er det ok at bede deltageren rejse sig og finde balancen (stå sikkert) før de sætter sig igen. Ankelvip: Opfordring til at få deltagerne til at udføre øvelsen på ét ben, så de ikke hele tiden aflaster den svage side. Det er ok at starte på gulvet, hvis det er svært nok, på ét eller to ben. De fleste steder skaffer deltagerne selv vandflasker i Esbjerg endda også muleposer.

Andet (angiv hvilket):

Andet (angiv hvilket): Spørgeskema til borgere i gå-gruppen i Aarhus Kommune De følgende spørgsmål omhandler din baggrund og forventninger til gå-gruppen. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal svare, svar da venligst så godt

Læs mere

Skema: Præ Version: 1.0.1 Ansvarlig læge: Kaare Meier, AUH

Skema: Præ Version: 1.0.1 Ansvarlig læge: Kaare Meier, AUH Label Dato Kære patient Du er blevet henvist til vurdering for behandling med rygmarvsstimulation (SCS) eller perifer nervestimulation (PNS) for dine smerter. Som led i undersøgelsen og den senere opfølgning

Læs mere

Projektbeskrivelse Stolemotion (Træning i lokale idrætsforeninger, på aktivitetscentre og plejecentre)

Projektbeskrivelse Stolemotion (Træning i lokale idrætsforeninger, på aktivitetscentre og plejecentre) Projektbeskrivelse Stolemotion (Træning i lokale idrætsforeninger, på aktivitetscentre og plejecentre) Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI) har de seneste år oplevet et stigende behov for særlige motionstilbud

Læs mere

Inklusionsskriterier At deltagerne har stand - og gangfunktion og er motiveret til at indgå i et forpligtende og vedligeholdende træningsforløb.

Inklusionsskriterier At deltagerne har stand - og gangfunktion og er motiveret til at indgå i et forpligtende og vedligeholdende træningsforløb. Bilag 1 Holdnavn Parkinsonhold Lovgrundlag Serviceloven 86.2 Målgruppe Ny diagnosticerede Parkinsonborgere i Ballerup Kommune Inklusionsskriterier At deltagerne har stand - og gangfunktion og er motiveret

Læs mere

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Opstart: Del 1 Sundhedsstyrelsen Og NIRAS Konsulenterne 2 Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Når du skal i gang med at tabe dig, er der mange ting, du skal tænke

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

APU-2. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet

APU-2. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet APU-2 En spørgesskemaundersøgelse om helbredsrelateret livskvalitet HELBRED OG TRIVSEL SIDE 1 VEJLEDNING: Disse spørgsmål handler om din opfattelse af dit helbred. Oplysningerne vil give et overblik over,

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

Træningsdagbog. Hjerteinsufficiens/HIK. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT

Træningsdagbog. Hjerteinsufficiens/HIK. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT Træningsdagbog Hjerteinsufficiens/HIK Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT Indhold Hjerteinsufficiens Træning Gode råd i forbindelse med træningen Hjemmeøvelser Andre

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Kan ikke Kan. Sig: "Jeg skal bede dig om at lægge hænderne i skødet og sidde opret uden at støtte dig til ryglæn eller armlæn i 10 sekunder"

Kan ikke Kan. Sig: Jeg skal bede dig om at lægge hænderne i skødet og sidde opret uden at støtte dig til ryglæn eller armlæn i 10 sekunder ACCESS spørgeskema dag 7 funktionstest Sønderborg 1. DEMMI 2. OMC 3. REJSE-SÆTTE-SIG 4. HÅNDTRYKSKRAFT Patientens CPR-nummer: Samtykke til deltagelse i patienttest Borgeren ønsker at deltage Borgerens

Læs mere

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Sundhedsudvalget 2008-09 SUU alm. del Bilag 704 Offentligt Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense Institut for Sundhedstjenesteforskning Syddansk Universitet

Læs mere

Sunde og smukke fødder

Sunde og smukke fødder Sunde og smukke fødder med Franklin Balls af Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP Indledning til øvelser Alle bør træne fødderne Alle har stor gavn af at træne fodens muskler. Det fodtøj og underlag, vi

Læs mere

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred Side 1 1. CPR-nummer - 2. Dato for udfyldelse af skemaet - - 2 0 3. Hvordan synes du, dit helbred er alt i alt? Fremragende Vældig godt Godt Mindre godt Dårligt 4. Er du på grund af dit helbred begrænset

Læs mere

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Terapiafdelingen Skulderalloplastik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Information: Du har fået et nyt skulderled og nu starter et genoptræningsforløb, der vil vare i cirka 3 mdr. Inden udskrivelsen

Læs mere

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Du skal have et kunstigt hofteled. Derfor skal du til informationsdag på sygehuset, hvor du bliver vejledt og instrueret, så du

Læs mere

Stoletest og gangtest ifm. faldudredning Center for Sundhed & Pleje, Faxe Kommune

Stoletest og gangtest ifm. faldudredning Center for Sundhed & Pleje, Faxe Kommune Center for Sundhed & Pleje Version 3, nov. 2014 Titel: Gældende for: Ansvarlige: Målgruppe: Formål: Begreber: Stoletest og gangtest ifm. faldudredning Center for Sundhed & Pleje, Faxe Kommune Ledere i

Læs mere

ACCESS spørgeskema dag 7

ACCESS spørgeskema dag 7 ACCESS spørgeskema dag 7 1. Tilfredshed og helbred 2. DEMMI 3. OMC 4. REJSE-SÆTTE-SIG 5. HÅNDTRYKSKRAFT Patientens CPR-nummer: Hvilken kommune bor borgeren i? Haderslev kommune Aabenraa kommune Tønder

Læs mere

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at:

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at: Smerter i ryggen Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Lig på siden med en pude mellem benene. Puden vil få dig til at slappe bedre af. Løfteteknik Når du løfter, skal du

Læs mere

Længst muligt i eget liv delprojekt 5. Fremrykket forebyggelse: Seniorkursus Projekt: Opsporing af funktionsnedsættelser blandt ældre

Længst muligt i eget liv delprojekt 5. Fremrykket forebyggelse: Seniorkursus Projekt: Opsporing af funktionsnedsættelser blandt ældre Længst muligt i eget liv delprojekt 5 Fremrykket forebyggelse: Seniorkursus Projekt: Opsporing af funktionsnedsættelser blandt ældre Program 13.15 14.15 Signe Pedersen Forebyggende konsulent i Rehabiliteringsafdelingen

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

VEJLEDNING TIL FQM-TESTEN Functional quality of movement test beregnet for apopleksipatienter.

VEJLEDNING TIL FQM-TESTEN Functional quality of movement test beregnet for apopleksipatienter. VEJLEDNING TIL FQM-TESTEN Functional quality of movement test beregnet for apopleksipatienter. Udarbejdet af fysioterapeut Anne W Brown og Karen Eriksen, med støtte fra Sygekassernes Helsefond, Danske

Læs mere

Projekt 2 Tidlig opsporing af fysisk svage ældre

Projekt 2 Tidlig opsporing af fysisk svage ældre SOLRØD KOMMUNE GENOPTRÆNINGEN NOTAT Emne: Til: Projekt 2 "Tidlig opsporing af fysisk svage ældre" Social-, sundheds- og fritidsudvalget Dato: 17.02.16 Sagsbeh.: Sigrid Rahbek Thorlaksen Sagsnr.: Projekt

Læs mere

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner EFTER OPERATIONEN Efter operationen hjælper plejepersonalet dig op at sidde på sengekanten, samt op og stå og gå, hvis det

Læs mere

FYS. efter operation i lænderyggen

FYS. efter operation i lænderyggen Information fra fysioterapeuterne I det følgende kan du (i hovedtræk) læse gode råd og vejledninger i forhold til arbejde, fysiske aktiviteter og træning efter en operation i lænderyggen. Dagen efter operationen

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Ældre medicinsk patienter (+65 år) udgør den største patientgruppe på de medicinske afdelinger i Danmark. De er karakteriserede

Læs mere

Information og træningsprogram. Smerter i ryggen. Fysioterapien

Information og træningsprogram. Smerter i ryggen. Fysioterapien Information og træningsprogram Smerter i ryggen Fysioterapien Indholdsfortegnelse Hvilestillinger og løfteteknik side 2 Fra liggende til siddende stilling side 3 Siddestillinger side 4 Øvelser for ryggens

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

ACCESS spørgeskema dag 0. 1. Helbred 2. DEMMI 3. OMC 4. REJSE-SÆTTE-SIG 5. HÅNDTRYKSKRAFT

ACCESS spørgeskema dag 0. 1. Helbred 2. DEMMI 3. OMC 4. REJSE-SÆTTE-SIG 5. HÅNDTRYKSKRAFT ACCESS spørgeskema dag 0 1. Helbred 2. DEMMI 3. OMC 4. REJSE-SÆTTE-SIG 5. HÅNDTRYKSKRAFT Patientens CPR-nummer (uden bindestreg): Velkommen til den elektroniske evaluering af dit akutte forløb i forskningsprojektet

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt hofteled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt hofteled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt hofteled Du har fået indsat et kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du

Læs mere

Træning til klatring i klubben.

Træning til klatring i klubben. Træning til klatring i klubben. En måde at opnå nye resultater i din klatring. Af Thomas Palmkvist Jørgensen. 1. udgave 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE. Junior program / for dig der gerne vil i gang med at klatre

Læs mere

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Du er blevet opereret i mavesækken gennem et snit i din mave og brystkasse. Operationen er foregået tæt på dit mellemgulv, og det betyder,

Læs mere

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET Beridereleverne følger med i instruktionerne fra Claus Toftgaard. Indimellem har vi haft elever, der var så usmidige, ukoordinerede og i en så generel dårlig fysisk form, at jeg har måttet ringe til uddannelsesstedet

Læs mere

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Terapiafdelingen Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Du skal træne musklerne omkring skulderbladet. De muskler du skal træne er delt op i to kategorier

Læs mere

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Af Anders Kjærulff, Direktør Nyhedsbrevet sætter i dette nummer fokus på hjemmetrænerprojektet Vi Vil Klare Os Selv. At kunne klare sig selv i egen bolig så

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

Logbog Knæhold. Ølstykke Fysioterapi. Johannedalsvej 17. 3650 Ølstykke. olstykkefys.dk. Navn:

Logbog Knæhold. Ølstykke Fysioterapi. Johannedalsvej 17. 3650 Ølstykke. olstykkefys.dk. Navn: Logbog Knæhold Navn: Ølstykke Fysioterapi Johannedalsvej 17 3650 Ølstykke olstykkefys.dk Denne logbog tilhører: Navn: Adresse: Postnummer og by: Ølstykke Fysioterapi og Træning Johannedalsvej 17 3650 Ølstykke

Læs mere

Spørgeskema i forbindelse med den forebyggende undersøgelse af 67 i Viborg Kommune

Spørgeskema i forbindelse med den forebyggende undersøgelse af 67 i Viborg Kommune Spørgeskema i forbindelse med den forebyggende undersøgelse af 67 i Viborg Kommune (afleveres til screeningsygeplejersken) CPR-nr : Navn : Efternavn : TLF : 1. Hvad er din højde? cm Hvad er din vægt? kg

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Spørgeskema til borgere i gå-gruppen i Frederiksberg Kommune

Spørgeskema til borgere i gå-gruppen i Frederiksberg Kommune Eftermåling Spørgeskema til borgere i gå-gruppen i Frederiksberg Kommune De følgende spørgsmål omhandler dit udbytte af at deltage i gå-gruppen. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal svare, svar da venligst

Læs mere

Spørgeskema om din nyresygdom

Spørgeskema om din nyresygdom NYU-2 Spørgeskema om din nyresygdom Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak! Nyremedicinsk Ambulatorium OM DIN APPETIT

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

- en hjælpende hånd til at klare dig selv

- en hjælpende hånd til at klare dig selv - en hjælpende hånd til at klare dig selv Et friere liv FRI er en ny måde at visitere på i Brønderslev Kommune, hvor vi sammen med dig tager hånd om dine muligheder for, at du kan få et aktivt og selvstændigt

Læs mere

Træning til patienter med nyt hofteled

Træning til patienter med nyt hofteled Træning til patienter med nyt hofteled Før operationen Jo bedre fysisk form du er i før operationen, des hurtigere kommer du i gang med daglige gøremål efter operationen. Musklerne er ofte svage på grund

Læs mere

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år [Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år For dig, der har været faldet og er over 65 år FAKTA OM FALD HVERT ÅR: falder 300.000 mennesker over 65 år i Danmark

Læs mere

RAMMERNE FOR PROJEKTET...

RAMMERNE FOR PROJEKTET... Indholdsfortegnelse RAMMERNE FOR PROJEKTET... 2 KORT BESKRIVELSE AF FORLØBET... 2 PERSONER TILKNYTTET PROJEKTET... 2 FORMÅL MED AFPRØVNING AF RTL... 2 UDVÆLGELSE AF DELTAGERE DER MÅLES PÅ... 2 UDVALGTE

Læs mere

Skema: Follow-up Version: 1.0.1 Ansvarlig læge: Kaare Meier, AUH

Skema: Follow-up Version: 1.0.1 Ansvarlig læge: Kaare Meier, AUH Label Dato Kære patient Du er blevet behandlet med rygmarvsstimulation (SCS) eller perifer nervestimulation (PNS) for dine smerter. Som led i opfølgningen på behandlingen har vi brug for nogle oplysninger

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Miniguide: Stærk ryg - hurtigt

Miniguide: Stærk ryg - hurtigt Miniguide: Stærk ryg - hurtigt Passer du ikke på din ryg, kan du få kroniske smerter. Her får du fem simple øvelser, der er med til at holde din ryg stærk hele livet Af Trine Kjærside, måned 2012 03 Tag

Læs mere

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Du har brækket overarmen, og bruddet er fundet egnet til konservativ behandling. Derfor er det ikke nødvendigt at foretage en operation. Bruddet vil

Læs mere

Til medarbejdere. Nyhedsbrev projekt Aktivt Seniorliv juni 2012 KOLDING KOMMUNE

Til medarbejdere. Nyhedsbrev projekt Aktivt Seniorliv juni 2012 KOLDING KOMMUNE Til medarbejdere Nyhedsbrev projekt Aktivt Seniorliv juni 2012 KOLDING KOMMUNE Aktivt seniorliv Der er sket meget siden startskuddet for projekt Aktivt seniorliv i starten af året 2011. Styrk din hverdag

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder i armhulen Du har fået fjernet lymfeknuder i din armhule. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter operationen.

Læs mere

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter Stockflethsvej 4, 2000 Frederiksberg Telefon: 38 21 54 75 FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER Udarbejdet af

Læs mere

Spørgeskema om din hverdag med muskelsygdom

Spørgeskema om din hverdag med muskelsygdom NMU-2 Spørgeskema om din hverdag med muskelsygdom Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak! Neurologisk Ambulatorium

Læs mere

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred Side 1 1. CPR-nummer - 1.a Angiv din alder år 2. Dato for udfyldelse af skemaet - - 2 0 3. Hvordan synes du, dit helbred er alt i alt? Fremragende Vældig godt Godt Mindre godt Dårligt De følgende spørgsmål

Læs mere

Nationale Rygregister

Nationale Rygregister Navn: Nationale Rygregister BASISSKEMA FOR LÆNDERYGPATIENTER E-mail: Fødselsdato: STAMOPLYSNINGER 1. Højde: cm. 2. Vægt: kg. Dato for operation: 3. Ryger 4. Drikker du alkohol på ugentlig basis? Antal

Læs mere

Resultater af dokumentationsundersøgelsen for Kontakt mellem mennesker, Svendborg

Resultater af dokumentationsundersøgelsen for Kontakt mellem mennesker, Svendborg Indholdsfortegnelse: Resultater af dokumentationsundersøgelsen for Kontakt mellem mennesker, Svendborg INDLEDNING... 2 SVARPROCENT... 2 MÅLGRUPPE... 2 Tabel 1: Målgruppefordeling... 3 Figur 1: Målgruppefordeling...

Læs mere

Sorø Kommune BØRN OG MOTORIK I VUGGESTUEN.

Sorø Kommune BØRN OG MOTORIK I VUGGESTUEN. Sorø Kommune BØRN OG MOTORIK I VUGGESTUEN. Dit barn er nu startet i vuggestuen, hvor det prioriteres at arbejde motorisk med dit barn. Begrundelsen for at fokusere på motorik i hverdagen, er et ønske om

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Evaluering Livsstil for familier

Evaluering Livsstil for familier Evaluering Livsstil for familier Status: December 2015 Baggrund Dette notat samler op på de foreløbige resultater af projektet Livsstil for familier pr. december 2015. Notatet samler således op på de sidste

Læs mere

En sund og aktiv hverdag

En sund og aktiv hverdag Der er noget, du skal vide om En sund og aktiv hverdag Vejledning i hvordan man som pårørende til en person med demens kan støtte Produceret af: Køge Kommunes Demensteam juni 2014 Layout og opsætning:

Læs mere

Aktivt liv for borgere i Horsens Kommune, der modtager førtidspension

Aktivt liv for borgere i Horsens Kommune, der modtager førtidspension Aktivt liv for borgere i Horsens Kommune, der modtager førtidspension For mennesker, der har fået bevilget førtidspension, kan hverdagen godt gå hen og blive lidt trist, inaktiv og passiv. Man holder sig

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner

Læs mere

Bilag til evalueringsrapport vedr. projekt Sundhed for ældre med Motionsvenner Indhold

Bilag til evalueringsrapport vedr. projekt Sundhed for ældre med Motionsvenner Indhold Bilag til evalueringsrapport vedr. projekt Sundhed for ældre med Motionsvenner Maj 2014 Indhold Bilag til evalueringsrapport vedr. projekt Sundhed for ældre med Motionsvenner... 1 Bilag 1. Rekruttering...

Læs mere

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Før operationen Du må ikke være syg eller have sår, udslæt,

Læs mere

Temamøde om mental sundhed. Tirsdag 15. November 2011 Anne Illemann Christensen Statens Institut for Folkesundhed

Temamøde om mental sundhed. Tirsdag 15. November 2011 Anne Illemann Christensen Statens Institut for Folkesundhed Temamøde om mental sundhed Tirsdag 15. November 2011 Anne Illemann Christensen Statens Institut for Folkesundhed Mental sundhed handler om Mental sundhed handler om at trives, at kunne udfolde sine evner,

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads FOA Fag Og Arbejde Projektansvarlig politiker: Gina Liisborg køkken & rengøringssektoren Projektleder: Lea Groth-Andersen November 2005 1 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

FYSSISK TRÆNING I SOMMERFERIEN 2011

FYSSISK TRÆNING I SOMMERFERIEN 2011 FYSSISK TRÆNING I SOMMERFERIEN 2011 Alle ved hvor vigtigt det er at holde formen ved lige og evt. forbedre den i løbet af sommerferien. Mange af jer er kommet i en rigtig fin form især i den sidste tid

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Nationale Rygregister

Nationale Rygregister Nationale Rygregister BASISSKEMA FOR PATIENTER MED HALSRYGLIDELSER Navn: E-mail: Fødselsdato: STAMOPLYSNINGER 1. Højde: cm. 2. Vægt: kg. Dato for operation: 3. Ryger 4. Drikker du alkohol på ugentlig basis?

Læs mere

Socialmedicinsk samtale og fysisk træning et projekt om kræftrehabilitering i Odense Kommune. Bilag 1. Socialmedicinsk spørgeguide Odense Kommune

Socialmedicinsk samtale og fysisk træning et projekt om kræftrehabilitering i Odense Kommune. Bilag 1. Socialmedicinsk spørgeguide Odense Kommune Socialmedicinsk samtale og fysisk træning et projekt om kræftrehabilitering i Odense Kommune. Bilag. Socialmedicinsk spørgeguide Odense Kommune Bilag. EQ-D skema. Angiv, ved at sætte kryds i én af

Læs mere

Fredensborg gæstelokale

Fredensborg gæstelokale Fredensborg gæstelokale Dagplejens karakteristika bibeholdes i det daglige Fra projektets start ønskede dagplejerne, at gæstelokalet skulle ligge i deres legestue, hvilket blev imødekommet. Det kan konstateres,

Læs mere

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen Danmark. Den indgår i det andet nummer af deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor. Balance i hverdagen

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Træningsprogram. Program titel: Træningsprogram efter korsbåndsoperation 14 dage - 6 uger

Træningsprogram. Program titel: Træningsprogram efter korsbåndsoperation 14 dage - 6 uger Træningsprogram Program titel: Træningsprogram efter korsbåndsoperation 14 dage - 6 uger Lavet af: Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 78427800

Læs mere

Projekt Pigefodbold. Testbatteri

Projekt Pigefodbold. Testbatteri Projekt Pigefodbold 2012 Testbatteri Banebrydende nyt projekt i DBU regi Nu igangsætter DBU Jylland et stort banebrydende projekt, der har til formål at indsamle ny og vigtig viden omkring pigefodboldspillere.

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram)

Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram) Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram) DE FØRSTE 3 UGER Når din akillessene er syet sammen i lokalbedøvelse, får du en støvle (Rom Walker) på foden, så din fod sidder i spidsfods stilling.

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

X - APKORT. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet

X - APKORT. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet X - APKORT En spørgesskemaundersøgelse om helbredsrelateret livskvalitet HELBRED OG TRIVSEL SIDE 1 VEJLEDNING: Disse spørgsmål handler om din opfattelse af dit helbred. Oplysningerne vil give et overblik

Læs mere

Instruktion. Spørgsmålene i dette skema handler om arbejdsforhold, helbred og trivsel blandt medarbejderne i ældreplejen.

Instruktion. Spørgsmålene i dette skema handler om arbejdsforhold, helbred og trivsel blandt medarbejderne i ældreplejen. Instruktion Spørgsmålene i dette skema handler om arbejdsforhold, helbred og trivsel blandt medarbejderne i ældreplejen. Skemaet handler om dine forhold og din mening. Der er ingen rigtige eller forkerte

Læs mere

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Manual til national 2011 benchmarkingundersøgelse Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Indholdsfortegnelse Kort om benchmarking Praktisk om undersøgelsen

Læs mere

Her er din fribillet til julens nydelser

Her er din fribillet til julens nydelser D u rejser på juleferie og kommer hjem som en slankere og mere fit version af dig selv. Helt umuligt, mener du måske, medmindre du takker nej til hele julesvineriet, men det kan faktisk lade sig gøre med

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Kom op på 12 sider trænings -hesten igen Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få motivationen tilbage INDHOLD: Derfor er det

Læs mere

Ansøgningsskema til Haderslev i Bevægelse

Ansøgningsskema til Haderslev i Bevægelse Nedenstående ansøgningsskema kan udfyldes i samarbejde med projektleder fra Sundhedsservice. Alle felter behøver ikke udfyldes, men des bedre projektet beskrives, des lettere er sagsbehandlingen. Ansøgningen

Læs mere

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt 66 Luk øjnene Mærk kroppen punkt for punkt 67 Øvelse 1 Giv din bevidsthed til kroppen Du skal nu i gang med at føre din bevidsthed hen til forskellige områder af din krop og sanse din krop. Når du kan

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt kravebens led - Weaver Dunn

Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt kravebens led - Weaver Dunn Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Ustabilt kravebens led - Weaver Dunn www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået foretaget

Læs mere

Spørgeskema. Psykisk arbejdsmiljø

Spørgeskema. Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø + Spørgeskema Vi håber, at du vil deltage i undersøgelsen ved at besvare dette spørgeskema og sende det tilbage til Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Bispebjerg Hospital i vedlagte

Læs mere

Træningsprogram. Program titel: Træningsprogram efter større menisksuturering 6-12 uger. www.terapiafdelingen.dk

Træningsprogram. Program titel: Træningsprogram efter større menisksuturering 6-12 uger. www.terapiafdelingen.dk Træningsprogram Program titel: Træningsprogram efter større menisksuturering 6-12 uger Lavet af: Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 78427800

Læs mere

SPØRGESKEMA OM DIN EPILEPSI

SPØRGESKEMA OM DIN EPILEPSI AEU-2 SPØRGESKEMA OM DIN EPILEPSI Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak! NEUROLOGISK AMBULATORIUM OM DIN EPILEPSI

Læs mere

Bilag 6 c rapporten Idræt i udsatte boligområder

Bilag 6 c rapporten Idræt i udsatte boligområder Bilag 6 c rapporten Idræt i udsatte boligområder Instruktion til interviewerne på spørgeskemaundersøgelsen af voksne beboere i de udsatte boligområder 1 1. Indledning Det overordnede mål for spørgeskema-interviewene

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

Status for motionsvejdledning og holdtræning i Fitness World Indhold

Status for motionsvejdledning og holdtræning i Fitness World Indhold Status for motionsvejdledning og holdtræning i Fitness World Indhold Baggrund... 1 Holdtræning i Fitness World... 1 Formål:... 1 Målgruppe:... 1 Indsats:... 2 Registrering i projektperioden:... 2 Evaluering:...

Læs mere

Logbog Ryghold. Navn: Ølstykke Fysioterapi Johannedalsvej 17 3650 Ølstykke olstykkefys.dk

Logbog Ryghold. Navn: Ølstykke Fysioterapi Johannedalsvej 17 3650 Ølstykke olstykkefys.dk Logbog Ryghold Navn: Ølstykke Fysioterapi Johannedalsvej 17 3650 Ølstykke olstykkefys.dk Denne logbog tilhører: Navn: Adresse: Postnummer og by: Ølstykke Fysioterapi og Træning Johannedalsvej 17 3650 Ølstykke

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Du har fået indsat et halvt kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med

Læs mere