FAKTA Alder: Oprindelsessted: Bjergart: Genkendelse: Stenen er dannet: Oplev den i naturen:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FAKTA Alder: Oprindelsessted: Bjergart: Genkendelse: Stenen er dannet: Oplev den i naturen:"

Transkript

1 Alder: 250 mio. år Oprindelsessted: Oslo, Norge Bjergart: Magma (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: har en struktur som spegepølse og kan kendes på, at krystaller har vokset i den flydende stenmasse/lava. Der er ingen lagdeling. Stenen er dannet: af hurtig størknet lava. De store let krystaller var allerede dannet, inden lavaen kom ud af vulkanen. Stenen blev bragt til Danmark af indlandsis fra Norge. Oplev den i naturen: stenen findes næsten kun i Nordjylland og på Sjællands nordkyst. Alder: 250 mio. år Oprindelsessted: Ubestemt Genkendelse: afrundede og grovkornede små sten/bjergfragmenter, der er kittet sammen af en grundstenmasse. Fragmenterne kan variere meget i størrelse og kan bestå af fx sandsten, kalksten, skifer, granit eller enkeltmineraler som kvarts eller feldspat. Grundstenmassen består af sand, ler, calciumcarbonat og jernoxider, enten blandet sammen eller hver for sig. Stenen er dannet: mest langs kyster med høj bølgeenergi eller i floder med høje strømningshastigheder. Alder: 55 mio. år Oprindelsessted: Limfjorden - Danmark Genkendelse: I moleret dannes disse særprægede stribede sten. De består af hærdet kalk, som har kittet det bløde moler sammen. Der findes mange fossiler i den forstenede havbund. De mørke lag er vulkansk aske, og de lyse er havbund. Stenen er af meget forskelligt udseende i molerlagene. Stenen er dannet: i moler. Moler består af ca. 10 % aske 30% ler og 60% skaller. Skallerne indeholde meget kalk.

2

3 Alder: 298 mio. år Oprindelsessted: Norge Bjergart: grovkornet magmabjergart (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: Der findes både en lys og en mørk udgave af denne bjergart. Krystallerne er store og tydelige og glimter som metal, når man drejer stenen. Stenen er dannet: under afkøling og er størknet langsomt under jordoverfladen. Oplev den i naturen: stenen kan du finde på alle danske strande. Andet: anvendes bl.a. til facadesten eller bordplader. Stenen er opkaldt efter den norske by Larvik. Alder: omkring 1 milliard år Genkendelse: Den består ofte af de samme mineraler som granit, men i modsætning til granit er stenen stribet eller består af bånd op til fingertykkelse. Stenen er dannet: dybt i jordskorpen ca. 10 til 30 km. nede i forbindelse med store bjergkædefoldninger. Størstedelen af det Skandinaviske grundfjeld er opbygget af stenen. Oplev den i naturen: stenen kan du finde på alle danske strande, fordi bjergarten findes vidt udbredt i hele Norden. Alder: omkring 1 milliard år. Genkendelse: adskiller sig fra den almindelige gnejs, ved at røde feldspatkorn ses som øjne i de ellers stribede lag. Disse øjne kan være dannet både før og efter striberne. Stenen er dannet: under forhøjet tryk og temperatur dybt i jordskorpen. Det kan i lighed med gnejs være sket under en bjergkædefoldning.

4

5 Alder: op til 2,5 milliarder år Bjergart: Magma (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: man kan se krystaller af røde, hvide og sorte mineraler, der er vokset tæt sammen. Krystaller sidder tæt sammen som et puslespil. Stenen er dannet: under afkøling og størkning af smeltede stenmasser et stykke nede i jordskorpen. Kornstørrelserne er bestemt af hvor hurtigt stenen afkøles. Oplev den i naturen: stenen kan findes på alle danske strande, fordi bjergarten er vidt udbredt i hele Norden. Alder: 290 mio. år Genkendelse: har typisk hvide, grålige eller brunlige farver. Stenen er dannet: af kvarts og kvartsholdig sandsten. Nogle sten kan indeholde feldspat og glimmer. Vindslebne sten opstår, når sand slider på disse hårde sten. Oplev den i naturen: stenen kan findes på de danske strande, men primært i det vestjyske område. Andet: anvendes bl.a. som bygningssten eller til skulpturer. Alder: 65 mio. år. Oprindelsessted: Danmark Genkendelse: blev udfældet i kalklagene og kan have mange sjove former. Tit er de bestemt af krebsdyr-gravgange, som var i kridttidens havbund. Stenen er dannet: nede i en kalkhavbund. Stenen dannes ofte i gange fra gravende krebsdyr eller i skaller fra f.eks. søpindsvin. Oplev den i naturen: stort set overalt i DK fx på stranden, marken. Dog sjældent på Bornholm. Andet: Stenarten kan findes som forstenede søpindsvin.

6

7 Alder: mio. år Oprindelsessted: kan stamme fra lokalområdet, eller de kan være transporteret hertil langvejs fra af istidens gletsjere. Genkendelse: hvid og grålig overflade. Nogle sten kan bruges til at tegne med på asfalten. Stenen er dannet: af calciumcarbonat i vand. Stenen har forskellige hårdhed. Kridtsten dannes, når mudder, sand og skaller er deponeret i oceaner og søer. Kridt består af skaller fra døde alger. Andet: stenen kan dannes i kaffemaskiner, vaskemaskiner mm. Stenen bruges bl.a. på landmandens jord, til cement, mørtel og til at skrive på en tavle. Alder: ca. 290 mio. år Oprindelsessted: Norge Genkendelse: Der kan ses spor af de oprindelige lag fra ca. 290 mio. år siden. Der er mange variationer i farve og lagenes mønster. Typisk er det grønlige, røde og sorte farver, der er sat sammen i den finkornede sten. Stenen er dannet: af gammel havbund. Havbunden er blevet bagt ved at flydende lava har opvarmet den. Temperaturen har været ca grader. Oplev den i naturen: stenen kan findes i Nord og Vestjylland. Alder: ca. 600 mio. år Bjergart: sedimentær Genkendelse: Der er røde, gule eller grå sten. De kan have de bølgeslagsmærker. Stenen er dannet: ved at sediment (dvs. løse aflejringer/partikler) er afsat i vandløb eller på strande. Sand er i tidens løb kittet (bundet) sammen af gennemsivende grundvand. Oplev den i naturen: Stenen er almindelig ved alle danske strande. Andet: fossiler er ikke almindelige i denne sten, men der kan forekomme små stykker træ bevaret i sandsten.

8

9 Alder: mindst millioner år. Verdens ældste rav er millioner år Oprindelsessted: De små sten på de danske strande menes at stamme fra Østersøområdet. Genkendelse: på sin gullige, orange, brune farve, og stenen er blødere/lettere end andre sten. Stenen er dannet: af forstenet harpiksnår. Harpiks fra planter ender i havet, og ligger der i mindst millioner år. Oplev den i naturen: Hvis du er heldig, kan du finde stenen ved Danmarks kyststrækninger. Andet: Stenen kan indeholde spor af fx frø og insekter. Stenen er brugt til at lave smykker. Alder: ca. 270 mio. år Bjergart: Magma (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: stenen består af mørke mineraler. Stenen er dannet: af en smeltet stenmasse (et magma) nede i jorden. Magmaet størkner ved jordoverfladen og bliver til en dagbjergart. Oplev den i naturen: stenen kan du finde på alle danske strande. Andet: stenen er en ledeblok fra Skåne i Sydsverige, primært bragt til Danmark af istidernes gletsjere. Alder: Nogle af de ældste forsteninger, man har fundet er over 2 millioner år gamle. Forsteninger fortæller os om fortiden. Bjergart: sedimentære sten. Genkendelse: forsteninger er ofte bevaret i kalksten, lersten, sandsten eller flint. Stenen er dannet: af rester eller aftryk af uddøde organismer. Rester af dyr og planter, der engang levede på jorden. Det er ofte kun aftrykket fra dyret eller planten, der er bevaret, fordi alt er rådnet væk. Oplev den i naturen: forsteninger kan findes ved alle danske strande, men et godt sted at lede efter fossiler er fx i Bulbjerg, Fur og Thisted Bredning.

10

11 FACIT 1. Rhompe-porfyr Alder: 250 mio. år Oprindelsessted: Oslo, Norge Bjergart: Magma (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: har en struktur som spegepølse og kan kendes på, at krystaller har vokset i den flydende stenmasse/lava. Der er ingen lagdeling. Stenen er dannet: af hurtig størknet lava. De store let krystaller var allerede dannet, inden lavaen kom ud af vulkanen. Stenen blev bragt til Danmark af indlandsis fra Norge. Oplev den i naturen: stenen findes næsten kun i Nordjylland og på Sjællands nordkyst. sidste istid. 1. Rhompe-porfyr 2. Konglomerat 2. Konglomerat Alder: 250 mio. år Oprindelsessted: Ubestemt Genkendelse: afrundede og grovkornede små sten/bjergfragmenter, der er kittet sammen af en grundstenmasse. Fragmenterne kan variere meget i størrelse og kan bestå af fx sandsten, kalksten, skifer, granit eller enkeltmineraler som kvarts eller feldspat. Grundstenmassen består af sand, ler, calciumcarbonat og jernoxider, enten blandet sammen eller hver for sig. Stenen er dannet: mest langs kyster med høj bølgeenergi eller i floder med høje strømningshastigheder. Alder: 55 mio. år 3. Cementsten 3. Cementsten Oprindelsessted: Limfjorden - Danmark Genkendelse: I moleret dannes disse særprægede stribede sten. De består af hærdet kalk, som har kittet det bløde moler sammen. Der findes mange fossiler i den forstenede havbund. De mørke lag er vulkansk aske, og de lyse er havbund. Der er flere typer cementsten, som er af meget forskelligt udseende i molerlagene. Stenen er dannet: i moler. Moler består af ca. 10 % aske 30% ler og 60% skaller. Skallerne indeholde

12 FACIT 4. Larvikit 4. Larvikit Alder: 298 mio. år Oprindelsessted: Norge Bjergart: grovkornet magmabjergart (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: Der findes både en lys og en mørk udgave af denne bjergart. Krystallerne er store og tydelige og glimter som metal, når man drejer stenen. Stenen er dannet: under afkøling og er størknet langsomt under jordoverfladen. Oplev den i naturen: stenen kan du finde på alle danske strande. Andet: anvendes bl.a. til facadesten eller bordplader. Ordet larvikit kommer af den norske by Larvik. 5. Gnejs 5. Gnejs Alder: omkring 1 milliard år Genkendelse: Den består ofte af de samme mineraler som granit, men i modsætning til granit er stenen stribet eller består af bånd op til fingertykkelse. Stenen er dannet: dybt i jordskorpen ca. 10 til 30 km. nede i forbindelse med store bjergkædefoldninger. Størstedelen af det Skandinaviske grundfjeld er opbygget af stenen. Oplev den i naturen: stenen kan du finde på alle danske strande, fordi bjergarten findes vidt udbredt i hele Norden. 6. Øjegnejs 6. Øjegnejs Alder: omkring 1 milliard år. Genkendelse: adskiller sig fra den almindelige gnejs, ved at røde feldspatkorn ses som øjne i de ellers stribede lag. Disse øjne kan være dannet både før og efter striberne. Stenen er dannet: under forhøjet tryk og temperatur dybt i jordskorpen. Det kan i lighed med gnejs være sket under en bjergkædefoldning.

13 FACIT 7. Granit 7. Granit Alder: op til 2,5 milliarder år Bjergart: Magma (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: man kan se krystaller af røde, hvide og sorte mineraler, der er vokset tæt sammen. Krystaller sidder tæt sammen som et puslespil. Stenen er dannet: under afkøling og størkning af smeltede stenmasser et stykke nede i jordskorpen. Kornstørrelserne er bestemt af hvor hurtigt stenen afkøles. Oplev den i naturen: stenen kan findes på alle danske strande, fordi bjergarten er vidt udbredt i hele Norden. 8. Kvartsit 8. Kvartsit Alder: 290 mio. år Genkendelse: har typisk hvide, grålige eller brunlige farver. Stenen er dannet: af kvarts og kvartsholdig sandsten. Nogle sten kan indeholde feldspat og glimmer. Vindslebne sten opstår, når sand slider på disse hårde sten. Oplev den i naturen: stenen kan findes på de danske strande, men primært i det vestjyske område. Andet: anvendes bl.a. som bygningssten eller til skulpturer. 9. Flint 9. Flint Alder: 65 mio. år. Oprindelsessted: Danmark Genkendelse: blev udfældet i kalklagene og kan have mange sjove former. Tit er de bestemt af krebsdyr-gravgange, som var i kridttidens havbund. Stenen er dannet: nede i en kalkhavbund Stenen dannes ofte i gange fra gravende krebsdyr eller i skaller fra f.eks. søpindsvin. Oplev den i naturen: stort set overalt i DK fx på stranden, marken. Dog sjældent på Bornholm. Andet: Stenarten kan findes som forstenede søpindsvin.

14 FACIT 10. Kalksten 10. Kalksten Alder: mio. år Oprindelsessted: kan stamme fra lokalområdet, eller de kan være transporteret hertil langvejs fra af istidens gletsjere. Genkendelse: hvid og grålig overflade. Nogle sten kan bruges til at tegne med på asfalten. Stenen er dannet: af calciumcarbonat i vand. Stenen har forskellige hårdhed. Kridtsten dannes, når mudder, sand og skaller er gemt i oceaner og søer. Kridt består af skaller fra døde alger. Andet: stenen kan dannes i kaffemaskiner, vaskemaskiner mm. Stenen bruges bl.a. på landmandens jord, til cement, mørtel og til at skrive på en tavle. 11. Hornfels 11. Hornfels Alder: ca. 290 mio. år Oprindelsessted: Norge Genkendelse: Der kan ses spor af de oprindelige lag fra ca. 290 mio. år siden. Der er mange variationer i farve og lagenes mønster. Typisk er det grønlige, røde og sorte farver, der er sat sammen i den finkornede sten. Stenen er dannet: af gammel havbund. Havbunden er blevet bagt ved at flydende lava har opvarmet den. Temperaturen har været ca grader. Oplev den i naturen: stenen kan findes i Nord og Vestjylland. 12. Sandsten 12. Sandsten Alder: ca. 600 mio. år Bjergart: sedimentær Genkendelse: Der er røde, gule eller grå sten. De kan have de bølgeslagsmærker. Stenen er dannet: ved at sediment (dvs. løse aflejringer/partikler) er afsat i vandløb eller på strande. Sand er i tidens løb kittet (bundet) sammen af gennemsivende grundvand. Oplev den i naturen: Stenen er almindelig ved alle danske strande. Andet: fossiler er ikke almindelige i denne sten, men der kan forekomme små stykker træ bevaret i sandsten.

15 FACIT 13. Rav 13. Rav Alder: mindst millioner år. Verdens ældste rav er millioner år Oprindelsessted: De må sten på de danske strande, menes at stamme fra Østersøområdet. Genkendelse: på sin gullige, orange, brune farve, og stenen er blødere/lettere end andre sten. Stenen er dannet: af forstenet harpiksnår. Harpiks fra planter ender i havet og ligger der i mindst millioner år. Oplev den i naturen: Hvis du er heldig, kan du finde stenen ved Danmarks kyststrækninger. Andet: Stenen kan indeholde spor af fx frø og insekter. Stenen er brugt til at lave smykker. 14. Basalt 14. Basalt Alder: ca. 270 mio. år Bjergart: Magma (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: stenen består af mørke mineraler. Stenen er dannet: af en smeltet stenmasse (et magma) nede i jorden. Magmaet størkner ved jordoverfladen og bliver til en dagbjergart. Oplev den i naturen: stenen kan du finde på alle danske strande. Andet: stenen er en ledeblok fra Skåne i Sydsverige, primært bragt til Danmark af istidernes gletsjere. 15. Fossiler 15. Fossiler Alder: Nogle af de ældste forsteninger, man har fundet er over 2 millioner år gamle. Forsteninger fortæller os om fortiden. Bjergart: sedimentære sten. Genkendelse: forsteninger er ofte bevaret i kalksten, lersten, sandsten eller flint. Stenen er dannet: af rester eller aftryk af uddøde organismer. Rester af dyr og planter, der engang levede på jorden. Det er ofte kun aftrykket fra dyret eller planten, der er bevaret, fordi alt er rådnet væk. Oplev den i naturen: forsteninger kan findes ved alle danske strande, men et godt sted at lede efter fossiler er fx i Bulbjerg, Fur og Thisted Bredning.

- 8. Kvartsit - 9. Flint - 10. Kalksten - 11. Hornfels - 12. Sandsten. Faktakortene kan anvendes som:

- 8. Kvartsit - 9. Flint - 10. Kalksten - 11. Hornfels - 12. Sandsten. Faktakortene kan anvendes som: Om Fakta-kortene Sten finder vi rigtig mange steder. Men hvad er sten? Hvilke sten er mulige at finde ved stranden i Nationalpark Thy og særligt på Vorupør strand. Fakta-kortene giver dig et indblik. Materialet

Læs mere

NV Europa - 55 millioner år Land Hav

NV Europa - 55 millioner år Land Hav Fur Formationen moler og vulkanske askelag. Fur Formationen består overvejende af moler med op mod 200 tynde lag af vulkansk aske. Lagserien er ca. 60 meter tyk og forefindes hovedsagligt i den vestlige

Læs mere

Geologi opgave 7 (eksamensopgaven)

Geologi opgave 7 (eksamensopgaven) Geologi opgave 7 (eksamensopgaven) Opgaven her med bilag ligger på http://www.frberg-hf.dk/hf-geografi-geologi.asp 1. Beskriv hvordan modellen for det geologiske kredsløb (- cyklus) kan anvendes til at

Læs mere

Sten. Naturekspeditionen

Sten. Naturekspeditionen Stenene i landskabet/strandsten ved hav og fjord De danske strande er blandt de mest stenrige i verden. Her findes der en utrolig variation af sten. Stenene varierer med hensyn til blandt andet størrelse,

Læs mere

Hvordan er det gået til?

Hvordan er det gået til? Hvordan er det gået til? Der er både isbjørne og mennesker i Grønland. Hvordan passer de til deres omgivelser? Pingviner kan godt klare sig i zoologisk have i Danmark. Hvorfor lever der ikke pingviner

Læs mere

Plakaten - introduktion

Plakaten - introduktion Plakaten - introduktion På plakaten kan du se den store havøgle Mosasaurus. Den var et krybdyr, der kunne blive helt op til 15 meter langt. Nogle kalder den for havets Tyrannosaurus. Det var fordi den

Læs mere

PJ 2014. Geologisk datering. En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A. Philip Jakobsen, 2014

PJ 2014. Geologisk datering. En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A. Philip Jakobsen, 2014 Geologisk datering En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A Philip Jakobsen, 2014 Spørgsmål og forslag til forbedringer sendes til: pj@sg.dk 1 Indledning At vide hvornår noget er sket er en fundamental

Læs mere

Geologimodeller beskrivelse

Geologimodeller beskrivelse Geologimodeller beskrivelse Denne beskrivelse er fælles for produkterne: 7990.00 Verden i 3-D 7990.10 Grand Canyon Frederiksen A/S Denne produktbeskrivelse må kopieres til intern brug på den adresse hvortil

Læs mere

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst 2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst GULD I SYDAFRIKA: 1. fugtigt og varmt langs kysten 2. Indre del, ligger højt 3. Stort område med industri guldminer: 50 grader og 3

Læs mere

Bent Vangsøe Natursten A/S

Bent Vangsøe Natursten A/S Bent Vangsøe Natursten A/S BVN Teknisk information Vedligeholdelse Bundopbygning, fugning af flisebelægning Rengøring/vedligeholdelse Fugematerialer for chaussesten og brosten. Drift og vedligehold af

Læs mere

Danmark fik en naturkanon

Danmark fik en naturkanon Danmark fik en naturkanon - med tydelige geo-aftryk Den danske naturkanon skal inspirere danskere til at lære de navne, der beskriver den danske natur. Sand, klit og klint bør være lige så velkendte ord

Læs mere

Geologi. Med skoletjenesten på NaturBornholm. Skoletjenesten

Geologi. Med skoletjenesten på NaturBornholm. Skoletjenesten Geologi Med skoletjenesten på NaturBornholm 2015 Skoletjenesten Skoletjenesten 0 Forord og lærervejledning Bornholms natur er så mangfoldig at den kan være svær at beskrive. Den skal opleves. NaturBornholm

Læs mere

Hvad kan jeg lave med sten og skaller?

Hvad kan jeg lave med sten og skaller? Hvad kan jeg lave med sten og skaller? - Idékatalog til aktiviteter med materialer fra stranden Nationalpark Thy 2012. Tekst og billeder er udarbejdet af frivilligmedarbejder Sinne Harbo og Lærke Erika

Læs mere

NV Europa - 55 millioner år Land Hav. Fur Formationen moler og vulkanske askelag.

NV Europa - 55 millioner år Land Hav. Fur Formationen moler og vulkanske askelag. Fur Formationen moler og vulkanske askelag. Fur Formationen består overvejende af moler med op mod 200 tynde lag af vulkansk aske. Lagserien er ca. 60 meter tyk og forefindes hovedsagligt i den vestlige

Læs mere

Contents. ADVARSEL! Til børn over 5 år. Anvend under voksent opsyn.

Contents. ADVARSEL! Til børn over 5 år. Anvend under voksent opsyn. Kan en sten flyde? Hvordan får du en sten til at boble? Ville noget kunne spise en sten? Med Mit første geologisæt vil du lære alt dette og mere til når du begynder din egen stensamling og udfører eksperimenter

Læs mere

Jordens indre. 1. Hvad består jorden af, og hvordan har man fundet frem til det? 2. Tegn en tegning af jorden, placer og beskriv de forskellige lag:

Jordens indre. 1. Hvad består jorden af, og hvordan har man fundet frem til det? 2. Tegn en tegning af jorden, placer og beskriv de forskellige lag: Jordens indre 1. Hvad består jorden af, og hvordan har man fundet frem til det? - En skorpe, en kappe, en ydre kerne og en indre kerne. Skorpen består af stenarter, granit, gnejs, kalksten og sandsten.

Læs mere

Naturens virke i princip Landskabet formes Jordlag skabes www.furmuseum.dk. Landskabets former skabt af mægtige gletschere og smeltvandsstrømme.

Naturens virke i princip Landskabet formes Jordlag skabes www.furmuseum.dk. Landskabets former skabt af mægtige gletschere og smeltvandsstrømme. Istiderne og Danmarks overflade Landskabet. Landskabets former skabt af mægtige gletschere og smeltvandsstrømme. På kurven og kortet er vist hvad vi ved om de store istider. Vores kloede er udstyret med

Læs mere

Vores Dynamiske Jord Tod Waight 1

Vores Dynamiske Jord Tod Waight 1 Vores Dynamiske Jord Tod Waight (todw@geol.ku.dk) 1 50 mm/yr 2 Vulkaner Mt. Ruapehu 3 Vulkaner = magmabjergarter Hvad er en magmabjergart? Magmatiske bjergarter dannes ved afkøling og størkning af naturligt

Læs mere

SEDIMENTÆRE BJERGARTER. Bjergart Vandig opløsning Biologisk materiale. Forvitring Transport Aflejring Lithificering. <150 C Overfladebetingelser

SEDIMENTÆRE BJERGARTER. Bjergart Vandig opløsning Biologisk materiale. Forvitring Transport Aflejring Lithificering. <150 C Overfladebetingelser MAGMATISKE BJERGARTER SEDIMENTÆRE BJERGARTER METAMORFE BJERGARTER UDGANGS MATERIALE Smelte Bjergart Vandig opløsning Biologisk materiale Bjergart DANNELSES- PROCESSER Størkning Krystallisation fra smelte

Læs mere

Litorina, geologisk forening for Køge og omegn

Litorina, geologisk forening for Køge og omegn Stenindholdet langs Bøgeskovens strand, Stevns Undersøgt i perioden: efteråret 2008 til foråret 2010 1 Forord I perioden efteråret 2008 til foråret 2010 udførte vi, Litorina, geologisk forening for Køge

Læs mere

Elevinddragende øvelser til forløb om sten, istid, landskabsdannelse. Målgruppe: 0.klasse 10 klasse samt til HF og Gymnasier.

Elevinddragende øvelser til forløb om sten, istid, landskabsdannelse. Målgruppe: 0.klasse 10 klasse samt til HF og Gymnasier. Elevinddragende øvelser til forløb om sten, istid, landskabsdannelse Målgruppe: 0.klasse 10 klasse samt til HF og Gymnasier. Aktive elever Sjove lege Fordybelse Sanserig læring Egne erfaringer Dannelse

Læs mere

En feltbeskrivelse af Galgebakkestenen

En feltbeskrivelse af Galgebakkestenen En feltbeskrivelse af Galgebakkestenen i Albertslund. oktober 208 Adam A. Garde De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) Hvordan opstod den store sten ved Galgebakken, og hvad

Læs mere

Fossiler i Danmark. 24. November 2014

Fossiler i Danmark. 24. November 2014 Fossiler i Danmark 24. November 2014 Hvad fortæller jeg om? Hvordan bliver man et godt fossil? Danmark er et smørhul Og så er der også hindringer GEOLOGIEN Hurtig tidsrejse med eksempler på fossiler Ikke

Læs mere

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Forberedelsesmateriale til vulkanforløb Til udskolingen (7.- 9.klassse) Udarbejdet af Cirkus

Læs mere

Søpindsvin og danekræ

Søpindsvin og danekræ Søpindsvin og danekræ - flotte fund fra hele landet Af geologisk konservator Søren Bo Andersen Geologisk Institut, Aarhus Universitet med bidrag af Jytte Frederiksen, Jysk Stenklub Langt de fleste danskere

Læs mere

SEDIMENTÆRE BJERGARTER. Bjergarter på jordens overflade udsættes for nedbrydning - EROSION. Erosionsprodukter (m.m.) akkumuleres til SEDIMENTER

SEDIMENTÆRE BJERGARTER. Bjergarter på jordens overflade udsættes for nedbrydning - EROSION. Erosionsprodukter (m.m.) akkumuleres til SEDIMENTER SEDIMENTÆRE BJERGARTER Bjergarter på jordens overflade udsættes for nedbrydning - EROSION Erosionsprodukter (m.m.) akkumuleres til SEDIMENTER Unge sedimenter er løse eller UKONSOLIDEREDE Med tiden bliver

Læs mere

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Forberedelsesmateriale til vulkanforløb Til mellemtrinet (4.- 6.klassse) Udarbejdet af Cirkus

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg 2008-09 EPU alm. del Bilag 300 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg 2008-09 EPU alm. del Bilag 300 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg 2008-09 EPU alm. del Bilag 300 Offentligt BILAG 1 Hvad er CCS? CCS står for Carbon Capture and Storage CO2 separation og lagring og er en teknik som kan reducere de industrialiserede

Læs mere

Søer og vandløb. 2 slags ferskvandsområder

Søer og vandløb. 2 slags ferskvandsområder Søer og vandløb Ferskvandsområderne kan skilles i søer med stillestående vand og vandløb med rindende vand. Både det stillestående og det mere eller mindre hastigt rindende vand giver plantelivet nogle

Læs mere

Færøernes kontinentalsokkel forventninger om oliefund.

Færøernes kontinentalsokkel forventninger om oliefund. Færøernes kontinentalsokkel forventninger om oliefund. Morten Sparre Andersen -8 ' -6 ' -4 ' -2 ' Det færøske samfund tager i disse år tilløb til at blive Nordeuropas næste olienation. Endnu er intet sikkert,

Læs mere

NATURFAG Naturgeografi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10

NATURFAG Naturgeografi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 NATURFAG Naturgeografi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 Elevens navn: CPR-nr.: Skole: Klasse: Tilsynsførendes navn: 1 Opgave 1.1 Placer tallene 1-4 ved de fire verdenshjørner på illustrationen.

Læs mere

Jordens indre. 2. Beskrivelse findes i opg. 1

Jordens indre. 2. Beskrivelse findes i opg. 1 Jordens indre 1. Inderst inde i jorden er kernen som består af to dele den indre som man mener, er fast. Man regner også med at den er 4.000-5.000 grader C. Den ydre regner videnskabsmændene for at være

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Samlet snak igen. Ser og mærker en østersskal og et stykke 100% kalcit. De bliver spurgt til om de ved hvad 100% er.

Samlet snak igen. Ser og mærker en østersskal og et stykke 100% kalcit. De bliver spurgt til om de ved hvad 100% er. Cool kridt Har I tænkt på hvor tavlekridt kommer fra? Det kommer faktisk nede fra jorden og er mange millioner år gammelt fra den tid hvor dinosaurerne levede. Nu skal I lære meget mere om kridt. Men lad

Læs mere

Kortbilag 2 - Gjerrild Klint, Sangstrup og Karlby Klinter og Bredstrup Klint.

Kortbilag 2 - Gjerrild Klint, Sangstrup og Karlby Klinter og Bredstrup Klint. Kortbilag 2 - Gjerrild Klint, Sangstrup og Karlby Klinter og Bredstrup Klint. Indhold: Sangstrup Karlby Klinter (Århus amt) Side 02 Bredstrup, Sangstrup, Karlby, Gjerrild Klinter (Skov- og Naturstyrelsen)

Læs mere

Råstofplan 2012. UDKAST! Debatoplæg

Råstofplan 2012. UDKAST! Debatoplæg Region Midtjylland Råstofplan Råstofplan 2012 (1-34-76-1-09) Råstofplan 2012 for Region Midtjylland UDKAST! Debatoplæg Indkaldelse af idéer og forslag Høringsperioden løber fra den xx januar xx marts/april

Læs mere

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart.

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Kære bruger Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Af hensyn til copyright indeholder den ingen fotos. Mvh Redaktionen Indblik

Læs mere

Hvis I har en I-Phone bør I installerer en af disse apps:

Hvis I har en I-Phone bør I installerer en af disse apps: Opgaver til brug ved ekskursion til Karlstrup Kalkgrav Huskeliste til læreren: Kompasser, GPS, målebånd, murehammere, sikkerhedsbriller, plastbægerglas og plastbokse, måleglas, saltsyre, tændstikker, fugeskeer,

Læs mere

Danmarks geomorfologi

Danmarks geomorfologi Danmarks geomorfologi Formål: Forstå hvorfor Danmark ser ud som det gør. Hvilken betydning har de seneste istider haft på udformningen? Forklar de faktorer/istider/klimatiske forandringer, som har haft

Læs mere

Vulkaner. i solsystemet. andre steder

Vulkaner. i solsystemet. andre steder Vulkaner andre steder i solsystemet Af Henning Haack, lektor, Geologisk Museum Der er vulkaner mange andre steder end på Jorden. Alene i vores eget solsystem har de indre fire jordlignende planeter vulkaner,

Læs mere

S M Å L A N D. Geologisk set tilhører det meste af Småland det Transskandinaviske Magmatiske Bælte (TMB),der overvejende består af:

S M Å L A N D. Geologisk set tilhører det meste af Småland det Transskandinaviske Magmatiske Bælte (TMB),der overvejende består af: S M Å L A N D Geologisk set tilhører det meste af Småland det Transskandinaviske Magmatiske Bælte (TMB),der overvejende består af: Granitter - Filipstadgranit og røde smålandsgranitter Porfyrer - Gangporfyr,

Læs mere

NATURLIG STRALING I BYGNINGER.

NATURLIG STRALING I BYGNINGER. NATURLIG STRALING I BYGNINGER. Overalt i vores omgivelser findes radioaktive stoffer, som udsender ioniserende stråling. Vores egen krop indeholder også radioaktive stoffer, og fra solen og verdensrummet

Læs mere

KIRKEN & BYEN PÅ TOPPEN

KIRKEN & BYEN PÅ TOPPEN FORKASTNINGEN KIRKEN & BYEN PÅ TOPPEN Aakirkeby er bygget på en klippeknold af grundfjeld højt i landskabet på den sydlige del af Bornholm med Almindingen, Danmarks tredje største skov, i ryggen. Syd for

Læs mere

Kridt (Maastrichtien) i Danmark og på Rügen. Klubaften mandag den 28. marts 2011

Kridt (Maastrichtien) i Danmark og på Rügen. Klubaften mandag den 28. marts 2011 Kridt (Maastrichtien) i Danmark og på Rügen Klubaften mandag den 28. marts 2011 Perioden Kridt og forekomster på overfladen Hele Kridt-perioden: 144-65 millioner år siden i alt 79 millioner år OBS! forskel

Læs mere

På kryds og tværs i istiden

På kryds og tværs i istiden På kryds og tværs i istiden Til læreren E u M b s o a I n t e r g l a c i a l a æ t S D ø d i s n i a K ø i e s a y d k l s i R e S m e l t e v a n d s s l e t T e a i s h u n s k u n d f r G l n m r æ

Læs mere

Drift og vedligehold. Drift og vedligehold. LIP Klinkerens. LIP Klinkevask. LIP Klinkeolie VÅDRUMSPROJEKTERING

Drift og vedligehold. Drift og vedligehold. LIP Klinkerens. LIP Klinkevask. LIP Klinkeolie VÅDRUMSPROJEKTERING Ved aflevering/overdragelse af det samlede byggeprojekt til bygherren er det normalt, at bygherren modtager et samlet drifts- og vedligeholdelsesmateriale med alle nødvendige oplysninger om bygningens

Læs mere

Kalejdoskopet. Loppemarked til sommerfesten. De sidste skoledage inden sommerferien Nyhedsbrev for Freja Skolen - #

Kalejdoskopet. Loppemarked til sommerfesten. De sidste skoledage inden sommerferien Nyhedsbrev for Freja Skolen - # Kalejdoskopet - Nyhedsbrev for Freja Skolen - Loppemarked til sommerfesten Som nævnt i tidligere nyhedsbrev, vil vi i forbindelse med skolens sommerfest torsdag d. 27. juni genoplive en gammel tradition

Læs mere

- En helt fantastisk skildpadde

- En helt fantastisk skildpadde Luffe - En helt fantastisk skildpadde Molerprofi l i Ejerslev molergrav. Cementsten, i centrum af fotoet, med askelag + 31. Askelaget er 4,0 cm i tykkelsen. (Foto: Af Henrik Madsen Moler Museet Skildpadder

Læs mere

Tenerife meget geologi meget ferie

Tenerife meget geologi meget ferie Tenerife meget geologi meget ferie Topografisk kort Langt fra tektonisk grænse. Overgang oceanbund/kontinent. Alpine foldning, max aktivitet under Miocæn (23-5 m.a.) Ældste vulkanske materiale over havoverfladen

Læs mere

Magma Geopark-projektet

Magma Geopark-projektet Magma Geopark-projektet - IGC 33-ekskursion til Norge Eigerøy-fyrtårnet er bygget på anorthosit. (Foto: Pål Thjømøe) Af J. Richard Wilson, Geologisk Institut, Aarhus Universitet I forbindelse med 33 rd

Læs mere

D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer i Danmark

D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer i Danmark Work Package 1 The work will include an overview of the shallow geology in Denmark (0-300 m) Database and geology GEUS D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer

Læs mere

Debatoplæg. Råstofplan 2016. Region Midtjylland. Indkaldelse af idéer og forslag. Region Midtjylland. Regional Udvikling

Debatoplæg. Råstofplan 2016. Region Midtjylland. Indkaldelse af idéer og forslag. Region Midtjylland. Regional Udvikling Debatoplæg Råstofplan 2016 Region Midtjylland Indkaldelse af idéer og forslag Høringsperioden løber fra 5. februar 10. april 2015 Region Midtjylland Regional Udvikling Miljø Udgiver: Afdeling: Region Midtjylland

Læs mere

Pyroklaster (Pyros = ild, Klast = itubrækket) er fragmenter der slynges ud fra en vulkan ved et eksplosivt vulkanudbrud.

Pyroklaster (Pyros = ild, Klast = itubrækket) er fragmenter der slynges ud fra en vulkan ved et eksplosivt vulkanudbrud. Pyroklaster (Pyros = ild, Klast = itubrækket) er fragmenter der slynges ud fra en vulkan ved et eksplosivt vulkanudbrud. Det kan dreje sig om Magma, eller magmaelementer. Løsrevne vulkanske klippestykker

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Faxe Kalk A/S Lærervejledning

Faxe Kalk A/S Lærervejledning Faxe Kalk A/S Lærervejledning Dette er lærervejledningen til det virtuelle virksomhedsbesøg på Faxe Kalk A/S (herefter Faxe Kalk), som du finder på. Lærervejledningen er skrevet til undervisere i faget

Læs mere

SALT; SVOVL; JORD- OG STENARTER; GIPS, KALK OG CEMENT

SALT; SVOVL; JORD- OG STENARTER; GIPS, KALK OG CEMENT AFSNIT V MINERALSKE PRODUKTER Kapitel 25 SALT; SVOVL; JORD- OG STENARTER; GIPS, KALK OG CEMENT Bestemmelser 1. For så vidt ikke andet fremgår af positionsteksterne eller af bestemmelse 4 nedenfor, omfatter

Læs mere

Eifel, Tyskland. Turguide til vulkanprovinsen. Dansk Geologisk Forening & Steno

Eifel, Tyskland. Turguide til vulkanprovinsen. Dansk Geologisk Forening & Steno Eifel, Tyskland Turguide til vulkanprovinsen Dansk Geologisk Forening & Steno Praktisk Dato: 02.10-04.10 2015 Turleder: Christian Søgaard- Jensen Overnatning: Laacherseehaus, Laacher- See- Straße 17 D-

Læs mere

BILLEDHUGGERI OG RESTAURERING Flemming Brian Nielsens Stenhuggeri A/S A/S Forenede stenhuggerier

BILLEDHUGGERI OG RESTAURERING Flemming Brian Nielsens Stenhuggeri A/S A/S Forenede stenhuggerier E. Nielsen PROJEKTLEVERANCER E. Nielsens Mekaniske Stenhuggeri A/S BILLEDHUGGERI OG RESTAURERING Flemming Brian Nielsens Stenhuggeri A/S A/S Forenede stenhuggerier RENOVERING Stone Care A/S SJÆLLAND: Ole

Læs mere

Sedimentære bjergarter. Dannelse. Dannelsesbestingelser

Sedimentære bjergarter. Dannelse. Dannelsesbestingelser Sedimentære bjergarter Dannelse aflejring (klastiske, organiske) udfældelse (biokemiske, kemiske) diagenese (kemiske) Dannelsesbestingelser suprakrustalt, dvs. ved overfladebetingelser 150 C 1 Beskrivelse

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Bilag 6.B Petrografisk analyse af 2 borekerner fra brodæk

Bilag 6.B Petrografisk analyse af 2 borekerner fra brodæk Bilag 6.B Petrografisk analyse af 2 borekerner fra brodæk Dette bilag indeholder en petrografisk analyse på mikroniveau af tyndslib fra overfladen af 2 borekerner mrk. hhv. C og D, udtaget fra overside

Læs mere

Naturhistorien om Nationalpark Thy. Hvad skete der? Hvornår skete det? Og hvordan kan vi se det? Lidt baggrundshistorie

Naturhistorien om Nationalpark Thy. Hvad skete der? Hvornår skete det? Og hvordan kan vi se det? Lidt baggrundshistorie Naturhistorien om Nationalpark Thy. Hvad skete der? Hvornår skete det? Og hvordan kan vi se det? Lidt baggrundshistorie (geologi) Hvilke fænomener og tidsaldre er særligt relevante? Hvad skete der i disse

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

Foto: CT SkadedyrsService

Foto: CT SkadedyrsService Foto: CT SkadedyrsService Foto: Goritas Morten Ringstrøm Andersen FØJOenyt Larverne lever inde i træet Fra 1 til 10 år afhængi af: Næring i træet Temperatur Træfugt Insektart Foto: Goritas Larverne lever

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

Undergrunden. Du står her på Voldum Strukturen. Dalenes dannelse

Undergrunden. Du står her på Voldum Strukturen. Dalenes dannelse Undergrunden I Perm perioden, for 290 mill. år siden, var klimaet i Danmark tropisk, og nedbøren var lav. Midtjylland var et indhav, som nutidens Røde Hav. Havvand blev tilført, men på grund af stor fordampning,

Læs mere

DJM 2734 Langholm NØ

DJM 2734 Langholm NØ DJM 2734 Langholm NØ Rapport til bygherre Med rødt lokalplansområdet syd for den eksisterende sommerhusbebyggelse Resumé. Prøvegravning af 1,2 ha ved Gjerrild Nordstrand med levn fra bondestenalder (Tragtbægerkultur

Læs mere

SPECIALARTIKLER. Peter Japsen

SPECIALARTIKLER. Peter Japsen SPECIALARTIKLER GEOLOGIEN DER BLEV VÆK Peter Japsen Kridtklinter øst for Dieppe på den franske kanalkyst. Aflejringer fra det vældige kridthav, der dækkede hele det nordvestlige Europa fra Baltikum i øst

Læs mere

EN BID AF NATUREN. God fornøjelse. Naturudvalget

EN BID AF NATUREN. God fornøjelse. Naturudvalget Stranden EN BID AF NATUREN Sagte bølge skvulp er noget af det først vi oplever når vi nærmer os stranden.. En tur på stranden kan give mulighed for mange sjove og udfordrende aktiviteter og oplevelser

Læs mere

Environment and Energy

Environment and Energy NanoGeoScience Environment and Energy Det kan man bl.a. bruge nanoteknologien til: Vand, olie og affald Baggrund: NanoGeoScience er studier af naturens materialer på skalaer mindre end en mikrometer, hvilket

Læs mere

DERFOR HAR VI BYGGET MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE

DERFOR HAR VI BYGGET MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE 1 MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE DERFOR HAR VI BYGGET Motorvejsstrækningen mellem Riis og Vejle er en del af Midtjyske Motorvej mellem Herning og Vejle, mens motorvejsstrækningen mellem Hornstrup og

Læs mere

skoven NATUREN PÅ KROGERUP

skoven NATUREN PÅ KROGERUP skoven NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Skifergas i Danmark en geologisk analyse

Skifergas i Danmark en geologisk analyse Skifergas i Danmark en geologisk analyse Niels H. Schovsbo Reservoir geolog De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima-,Energi- og Bygningsministeriet Måske Måske ikke Artikel

Læs mere

Jordbundsundersøgelse i Bolderslev Skov

Jordbundsundersøgelse i Bolderslev Skov Aabenraa Statsskovdistrikt Jordbundsundersøgelse i Bolderslev Skov Maj 2004 Udarbejdet af: Henrik J. Granat DRIFTSPLANKONTORET SKOV- & NATURSTYRELSEN 0 Indholdsfortegnelse 1 Arbejdets genneførelse 2 Undersøgelsesmetode

Læs mere

Istider og landskaberne som de har udformet.

Istider og landskaberne som de har udformet. Istider og landskaberne som de har udformet. På ovenstående figur kan man se udbredelsen af is (hvid), under den sidste istid. De lysere markerede områder i de nuværende have og oceaner, indikerer at vandstanden

Læs mere

Beskrivelse/dannelse. Tippen i Lynge Grusgrav. Lokale geologiske interesseområder for information om Terkelskovkalk og om råstofindvinding i Nymølle.

Beskrivelse/dannelse. Tippen i Lynge Grusgrav. Lokale geologiske interesseområder for information om Terkelskovkalk og om råstofindvinding i Nymølle. Regionale og lokale geologiske interesseområder i Allerød Kommune Litra Navn Baggrund for udpegning samt A. B. Tippen i Lynge Grusgrav Tipperne i Klevads Mose Lokale geologiske interesseområder for information

Læs mere

Grundbegreber om naturens økologi

Grundbegreber om naturens økologi Grundbegreber om naturens økologi Om videnskab og erfaringer Hold en sten i hånden og giv slip på den stenen falder til jorden. Det er et eksperiment, vi alle kan gentage som led i en naturvidenskabelig

Læs mere

Bent Vangsøe Natursten A/S Fynsvej 8 5500 Middelfart. Att.: Jesper Vangsøe. 5. februar 2010 CCC/hks 1280336_346752_Vangsøe_011

Bent Vangsøe Natursten A/S Fynsvej 8 5500 Middelfart. Att.: Jesper Vangsøe. 5. februar 2010 CCC/hks 1280336_346752_Vangsøe_011 Bent Vangsøe Natursten A/S Fynsvej 8 5500 Middelfart Att.: Jesper Vangsøe 5. februar 2010 1280336_346752_Vangsøe_011 Vurdering af pletter på sandsten Indledning og formål Teknologisk Institut har med Dem

Læs mere

LER. Kastbjerg. Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Jord og Råstoffer

LER. Kastbjerg. Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Jord og Råstoffer LER Kastbjerg Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING NR. 2 2009 Region Midtjylland Regional Udvikling Jord og Råstoffer Udgiver: Afdeling: Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. 8728 5000 Jord og

Læs mere

Naturparkens geologi

Naturparkens geologi Foreningen Naturparkens Venner Naturparkens geologi Naturparken er præget af tunneldalene, som gennemskærer Nordsjælland. De har givet anledning til udpegning som naturpark og nationalt geologisk interesseområde.

Læs mere

Naturkatastrofer. CFU Aalborg 15/11-12. Ove Pedersen

Naturkatastrofer. CFU Aalborg 15/11-12. Ove Pedersen . CFU Aalborg 15/11-12 Ove Pedersen Dagens program: Præsentation Formål. GEOS adgang og præsentation. Naturkatastrofer generelt Kaffe Jordskælv Vulkaner Diverse opgaver Evaluering På kurset vil der, men

Læs mere

Thyborøn Kanal. Thyborøn Kanal. Torben Larsen Aalborg Universitet - www.aau.dk. - født i 1862 men stadig fuld af liv

Thyborøn Kanal. Thyborøn Kanal. Torben Larsen Aalborg Universitet - www.aau.dk. - født i 1862 men stadig fuld af liv En ubekvem Aalborg sandhed Geografidag om 2013 lukning af Thyborøn Kanal Thyborøn Kanal - født i 1862 men stadig fuld af liv Torben Larsen Aalborg Universitet - www.aau.dk 1 Geografisk Tidsskrift, Bind

Læs mere

Krabbelagene ved Sangstrup Klint med en krabbefauna fra Nedre Danien

Krabbelagene ved Sangstrup Klint med en krabbefauna fra Nedre Danien Krabbelagene ved Sangstrup Klint med en krabbefauna fra Nedre Danien Af Henrik S. Jensen (alle fotos, forfatteren) Sangstrup Klint set fra Fornæs-siden På kyststrækningen mellem Fornæs Fyr og Sangstrup

Læs mere

Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære LOGIK og skjønhed. Mads Jylov

Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære LOGIK og skjønhed. Mads Jylov Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære LOGIK og skjønhed Mads Jylov Et lident skrift til forståelse og oplysning om jernets molekylære logik og skjønhed Copyright 2007 Mads

Læs mere

Skifergasi Danmark. Og i Furesø Kommune? Af Nick Svendsen

Skifergasi Danmark. Og i Furesø Kommune? Af Nick Svendsen Skifergasi Danmark Og i Furesø Kommune? Af Nick Svendsen Hvad er skiffer gas? Kulbrintedannelsenbehøver fire komponenter: 1. Moderbjergart 2. Reservoir 3. Forsegling 4. Fælde Moderbjergart? En moderbjergartindeholder

Læs mere

Uran i Universet og i Jorden

Uran i Universet og i Jorden Uran i Universet og i Jorden Leif Thorning; uddannet i England og Danmark som geofysiker, forhenværende statsgeolog, fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) Har i 40 år,

Læs mere

Granit bordplader.... kvalitet hele vejen igennem. November 2007 DK

Granit bordplader.... kvalitet hele vejen igennem. November 2007 DK Granit bordplader... kvalitet hele vejen igennem November 2007 DK Horn Bordplader A/S blev grundlagt i 1991 af Karl Nielsen og Ove Jørgensen og er i dag blandt Danmarks førende producenter af kvalitetsbordplader

Læs mere

Kontinentalsokkelprojektet

Kontinentalsokkelprojektet Kontinentalsokkelprojektet Pressemøde om kontinentalsokkelprojektet i Videnskabsministeriet fredag den 1. oktober 2004 Udleveret materiale: Kopi af PowerPoint præsentationerne ved Kai Sørensen, Trine Dahl-Jensen

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

Bypetrografisk projekt

Bypetrografisk projekt Bypetrografisk projekt Af: Michael, Kaare, Mick, Aja, Thue Indholdsfortegenlse Indledning: side 3 Byggematerialernes geologiske opståen: side 4 Plutoniske bjergarter: side 4 Metamorfe bjergarter: side

Læs mere

Besøg biotopen Nåleskov

Besøg biotopen Nåleskov Besøg biotopen Nåleskov Lær om de nøgenfrøede planter og om frøspredning. Få nogle triks til at kende nåletræerne fra hinanden og lær noget om, hvilke vilkår nåletræerne skaber for skovens øvrige planter.

Læs mere

KRYSTALKLAR UDSIGT En miljøvenlig kollektion fra Faber

KRYSTALKLAR UDSIGT En miljøvenlig kollektion fra Faber KRYSTALKLAR UDSIGT En miljøvenlig kollektion fra Faber Christina Widholm, Fabers designchef: Det er en god følelse at sende en kollektion på markedet hvor ord og handling hænger sammen KRYSTALKLAR UDSIGT

Læs mere

De ældste sten det ældste liv

De ældste sten det ældste liv De ældste sten det ældste liv Peter W. U. Appel Figur 2a. Støv og sten samledes og dannede jorden. De ældste sten, der blev dannet på jordens overflade, findes i Isukasia ca. 150 km nordøst for Nuuk i

Læs mere

TIP EN 13 ER (MINDRE KLASSER) 1. Hvad renser vi IKKE vores spildevand for? Sand Kvælstof Mikroplast

TIP EN 13 ER (MINDRE KLASSER) 1. Hvad renser vi IKKE vores spildevand for? Sand Kvælstof Mikroplast TIP EN 13 ER (MINDRE KLASSER) 1. Hvad renser vi IKKE vores spildevand for? Sand Kvælstof Mikroplast 2. Hvad kommer der ud af forbrændingsovnen? Slagger Ild Vand 3. Hvordan renser man røg? Man vasker det

Læs mere

Bilag 1 Grave- og efterbehandlingsplan Damolin A/S

Bilag 1 Grave- og efterbehandlingsplan Damolin A/S Bilag 1 Grave- og efterbehandlingsplan Damolin A/S Beskrivelse af grave- og efterbehandlingsplan for Stærhøj Molerindvindingens forløb og efterbehandling af molergravene: Før indvindingen påbegyndes plantes

Læs mere

GEOLOGER, KVARTÄRA DJUR OCH URINNEVÅNARE I SYDLIGASTE SYDAMERIKA

GEOLOGER, KVARTÄRA DJUR OCH URINNEVÅNARE I SYDLIGASTE SYDAMERIKA GEOLOGER, KVARTÄRA DJUR OCH URINNEVÅNARE I SYDLIGASTE SYDAMERIKA 1 Fra strandbred til museum på syv dage -HISTORIEN OM ET GIGANTISK DINOSAUR FODSPOR Jesper Milàn og Octavio Mateus Den Øvre Jurassiske Lourinhã

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

Besøg biotopen Heden

Besøg biotopen Heden Danmarks flora, danmarksflora.dk Besøg biotopen Heden Informationer og opgaver om heden som kulturlandskab, om naturpleje, jordbundsforhold, flora især lyng og ene, dyr og insekter, mad og drikke og endelig

Læs mere

I denne håndbog får du en forklaring på, hvad de forskellige skulpturtyper hedder, hvilke materialer skulpturer kan være lavet af, arbejdsprocessen

I denne håndbog får du en forklaring på, hvad de forskellige skulpturtyper hedder, hvilke materialer skulpturer kan være lavet af, arbejdsprocessen I Skive har vi mange skulpturer rundt om i byen. Når du går tur omkring havnen og i gågaderne kommer du forbi mange af dem, måske lægger du slet ikke mærke til at de er der. De er bare blevet en del af

Læs mere