Eftersøgninger på råvildt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Eftersøgninger på råvildt."

Transkript

1 Af Jørgen Lang (Fotos: L Haugaard) Eftersøgninger på råvildt. Selv om ca. 90 % af eftersøgningerne med schweisshunde er på vores mindste og mest udbredte klovbærende vildtart rådyret, er der ofte mere fokus på kronvildteftersøgningerne. Sådan vil det nok altid være. Der er jo trods alt mere prestige i at have et kronhjortegevir på væggen end en bukkeopsats. Hvis man ser på eftersøgningerne, er der også forskelle. Jeg vil forsøge at redegøre for, hvad man især skal tage sig i agt for på eftersøgninger efter råvildt. Vi må aldrig glemme, at vildtets adfærd kan vi ikke ændre eller lave regler for. Den eneste mulighed er derfor, at vi bliver dygtige nok til at hamle op med vildtets sanser, og at intet overlades til tilfældighederne. Kort sagt skal det, uanset hvad vildtet gør for at slippe fra os, altid være os og hundene som trækker det længste strå, således at vi får fat i de anskudte dyr. Råvildtets adfærd. Det er meget væsentligt, at have viden om adfærden for det vildt man eftersøger. Det giver mulighed for at forudsige, hvad dyret vil foretage sig, og derved hindre dets muligheder for at undslippe. Selv hårdt anskudte dyr bruger alle sanser for at undslippe en forfølger. Om nødvendig går dyrene i vand, og man kan opleve, at de svømmer over vand for at sætte sig på mindre øer i moser og lignende. Der er for nogle år siden lavet en undersøgelse af DMU (Rapport nr ) angående råvildt og forstyrrelser. Denne undersøgelse kan med fordel læses, da resultatet passer godt med de flugtmønstre, vi kender fra eftersøgningerne. En anden mulighed er at iagttage dyrene f. eks. under bukkejagten, hvor man har rig lejlighed til at det. Bliver et dyr forstyrret af skovgæster, er det bare en ekstra mulighed for at se reaktionsmønsteret.

2 Er man med på en trykjagt om efteråret, og ikke har nogen opgaver på eftersøgninger eller kontrol, vil man ved at placere sig et stykke fra såten med god oversigt, ofte have mulighed for at iagttage dyr der lister af. Råvildt i skove. Råvildt har altid været skovens dyr, og er tilknyttet skovens dækning med fødesøgning i skovens umiddelbare nærhed. Dette afspejler sig også i forbindelse med eftersøgninger, hvor vildtet efter anskydning ofte søger tilflugt i skovtykninger. I skoven er råvildtets territorier normalt relativt små. D. v. s. relativt mange dyr pr. arealenhed. Sporene vil derfor i de fleste tilfælde være relativt korte, men man må være forberedt på, at friske dyr har krydset sporet, eller at man på sporet ser andre dyr. Det anskudte dyr kan nemt flygte fra sårlejet, uden at man opdager det, og samtidig kan det være vanskeligt at finde sårlejet. Sporene fører ofte ind i de tætteste tykninger, hvor det kan være svært at arbejde i remmen og endnu sværere for hundeføreren at følge bagefter. Dette medfører ofte at hundeføreren begår den fejl at slippe hunden og lade den søge frit, hvorved den kommer til at hetze andre rådyr, som tilfældigvis opholder i tykningen. Derved øges risikoen for, at det anskudte dyr ikke findes. Det er derfor af afgørende betydning for en vellykket eftersøgning, at hunden efter verharr-metoden kan stå stille og vise at den er sporet, og at den har lært at vise føreren, hvis det anskudte dyr er rejst, uden at føreren har bemærket det. Jo sværere sporet er, og jo tættere råvildtbestanden er, desto større betydning har det, at sporingen foregår i remmen. Hetzenes længde er meget forskellig, afhængig af hvilken hundetype man arbejder med. En hund der hetzer med fuld hals vil have længere hetzer og større risiko for at miste dyret under hetzen, end den snigende type der stille og langsommere arbejder sig frem ad sporet, for så at foretage et overraskelseangreb når dyret igen har sat sig. Råvildt på marken og i åbne terræner. I de senere år er råvildtbestanden vokset, og man ser i dag langt flere dyr på de åbne marker og i skel og remiser. I sommerperioden går dyrene spredt, og om efteråret samler de sig i stadig større spring. Råvildt på marker og i åbne terræner har langt større territorier. Derfor kan anskydninger her ofte medføre meget lange spor, og sporarbejdet kan være betydeligt vanskeligere på grund af bar jord eller meget lidt bevoksning. Det er heller ikke usædvanligt, at sporet går direkte i retning af en remise for så her at dreje af og fortsætte til en anden eller tredje remise/bevoksning. Det er altafgørende for en vellykket eftersøgning, at hunden magter sporarbejdet i den lange rem. Man skulle egentlig tro, at der er størst sandsynlighed for at finde dyret, hvis man afsøger de nærmeste remiser/bevoksninger i frit søg. Men eftersøgninger på denne måde er ineffektive, og vil næsten altid give et negative resultat.

3 Hetzene i det åbne landskab er som regel enklere, da hunden hurtigt får synskontakt med dyret, og derfor har det ikke så stor betydning, om den halser efter dyret eller ej. Det er også betydeligt nemmere at se hetzen. Men hvis hundens kondition ikke er i orden, vil et dyr med et overskudt forløb, og som ikke har mistet ret meget blod, ofte kunne løbe fra hunden. Bukke og eftersøgninger om foråret. En stor del af eftersøgningerne sker i bukkejagten. Eftersøgningerne er de senere år steget voldsomt i antal de første 8-10 dage af jagtsæsonen. Jagten foregår som anstand eller pürsch, og dyret er derfor ikke stresset eller jaget. Flugtdistancerne fra anskudssted til sårleje er normal relativt korte, men der er dog undtagelser. F. eks. bliver unge bukke ofte jagtet af ældre territoriehævende bukke, så her kan sporene have en betydelig længde. De ældre bukke vil normalt gå i sårleje inden for deres eget territorium. Da jagten sker mens dyrene bevæger sig langsomt eller står stille, kan sårlejet være meget tæt på anskudsstedet. Helt ned til nogle få meter. Dette skyldes, at dyret ikke ved, hvorfra skuddet kommer, og såfremt jægeren forholder sig i ro, opdager dyret ham ikke. Hvis jægeren umiddelbart efter skuddet begynder at bevæges sig rundt, er der stor risiko for, det anskudte dyr jages bort. Sker det, kan man roligt regne med at flugtdistancen er lang. Dyrene er meget følsomme for uro umiddelbart efter skuddet. Ofte flygter de et kort stykke, står stille og vil herefter gå i sårleje. Har dyret siddet i sårlejet et stykke tid, er der ikke så stor risiko for, at det rejses. På denne årstid er dagene lange, hvorfor der ofte er rimelig god tid til eftersøgningerne

4 Eftersøgninger om efteråret og vinteren. Eftersøgningerne om efteråret har en hel anden karakter end om foråret. De fleste eftersøgninger ligger sidst på sæsonen, og er ofte i forbindelse med driv- eller trykjagter. Flugtdistancerne er derfor ofte længere, og tillige er dyrene tit jaget af løse hunde. Det er korte dage, og anskydningerne sker typisk sidst på dagen. Dette medfører, at man foruden problemet med sporlængden, ofte er meget tidspresset, og må arbejde i begyndende mørke. Dette kræver en meget sporsikker og erfaren hund, da førerens mulighed for at finde schweiss og andre pürschtegn er meget ringe på grund af det begænsede lys. Mulighederne for at finde et tabt spor igen er også væsentligt forringet. Eftersøgninger på lam som følger med råen kan være meget vanskelige og lange. Årsagen er, at råen hele tiden venter på lammet, som vil følge med så længe dets ben overhovedet kan bære. I sådanne tilfælde vil man ofte opleve, at rå og lam går foran os under eftersøgningen. Det er derfor nødvendigt, at hunden under hetzen kan kende forskel på friske og anskudte dyr, for at man kan få skilt dyrene fra hinanden. Sporarbejdet. Sporarbejdet på råvildt er ofte kortere end på de store hjortearter; men samtidig også ofte vanskeligere. Dette skyldes, at råvildtet er mindre, og dermed sætter et mindre aftryk i jorden. Ved spring er der endvidere flere meter mellem, hver gang dyret rammer jorden. Råvildt skal helt ned i gangtempo, før der er et kontinuerligt spor efter klovfært. Schweissmængderne kan være små, da et rådyr indeholder omkring 2 liter blod, og højst kan tåle at miste ca. 0,5 l inden det dør af blodtab. Undertiden kan man se, at schweissdråberne ligesom ligger i to rækker med en dyrebredde imellem. Det viser, at dyret er gennemskudt, og dermed skal kunne findes. Hvis sporene er relativt lange, vil dyret næsten altid være levende, og man må forvente, at det at rejser sig fra sårlejet.

5 Er dyret ramt yderligt, eller på steder hvor ingen blodårer er ødelagt, er der kun få dråber schweiss i sporet. Det er derfor meget vigtigt, at hunden kan følge sporet direkte på klovfærten. Færten på klov efter råvildt er meget mere flygtig end for de større hjortearter, og det er derfor af større betydning, at eftersøgningerne kommer hurtigt i gang, medens hunden endnu kan følge klovfærten. Det er normalt bedst mellem 1 og 6 timer efter anskydningen. Eftersøgninger ca. et døgn efter anskydningen lykkedes normalt kun, når dyrene er ramt i selve kroppen. Igen, jo vanskeligere sporet er, desto større betydning har det, at man arbejder i den lange rem. Alt for tit hører man: Her er for tæt, der kan vi komme ind. Det bør i stedet være en absolut undtagelse, at slippe hunden før dyret er rejst. Hvis en hund kan udføre et bedre sporarbejde når den går frit, er det fordi hundeføreren generer den, når den er i remmen. Kombinationen af hundens næse og førerens hjerne skal altid kunne give et bedre resultat. Anskydningstyper Forløbskud Forløb er nok den hyppigste anskydning der forekommer. Ifølge mine egne optegnelser er det mellem 35 og 40 % af alle. Skudtegnet kan være et spring opad (bukkespringet), som ofte viser at skuddet sidder lavt i undersiden eller forløb. I modsætning til en ren bladkugle hvor skudtegnet ofte vil være et spring lige fremad. Schweissmængden kan være fra meget til intet synligt. Er dyret ramt på forsiden af løbet, hvor de store blodårer sidder, er der ofte meget schweiss. På anskudsstedet findes små kødstumper og lidt snithår. Først et stykke ud ad sporet begynder schweissen, som stiger i omfang, for på længere spor igen at blive mindre for til sidst kun at være nogle enkelte dråber. Ofte findes også rester af rørknogle ud ad sporet. Hvis dyret er stoppet op, og har stået stille, vil der være meget schweiss, og det er tydeligt, at det er dryppet ned. Ved grene og højt græs, nælder eller lignende kan man se slæbespor efter det hængende løb. Der kan være et enkelt sårleje; og er der flere, vil de som regel ligge tæt til sidst, lige før dyret rejses. Sidder skuddet derimod i albueleddet bagerst på løbet, er der stort set intet schweiss, og sårlejet kan være vanskeligt at finde. Her er det især vigtigt, at hunden ved sin adfærd kan vise, når dyret er rejst, så den kan slippes til hetz. Magter hund og fører ikke denne disciplin, jages dyret blot bort, uden at man ser eller hører det. Det er nødvendigt at hunden er vedholdende i sin hetz, ellers mistes dyret. Forløbsskud lykkes bedst ved eftersøgninger inden 6 timer. Forløbsskud hvor der er meget schweiss, kan nemt spores mere et døgn efter. Men da dyrene normalt rejser sig fra sårlejet efter ca. 15 timer, vil eftersøgninger senere end dette tidspunkt meget sjældent lykkedes.

6 Da man sjældent kender schweissmængden på forhånd, vil de eftersøgninger hvor der ikke er noget eller meget lidt schweiss kun lykkedes, hvis eftersøgningen begyndes inden 5-6 timer. Det er en myte, at dyrene overlever skud i forløb % af dem vil dø på grund af koldbrand og lignende indenfor 14 dage. Det er derfor meget vigtigt at få fundet disse dyr. Strejfskud Det typiske strejfskud giver mange snithår. De ses tydeligst ved efterårsjagterne; men ved bukkejagten er hårene betydeligt kortere, og kan være vanskelige og se. Strejfskud kan være vanskelige at skelne fra løbskud. En del strejfskud sidder under brystkassen. Dette giver tillige små kødstumper. Et andet typisk strejfskud sidder ved bringen. Se på snithårene om de har rod, eller om der er hudstumper på dem. Det giver ofte et godt billede. Snithårene skal ligge spredte men alligevel samlet. Forstået på den måde, at ligger snithårene ligesom i to bunker, er det ikke et strejfskud, men i stedet et skud gennem kroppen. Man kan komme ud for, at en erfaren hund tilsyneladende ikke har lyst til at følge et spor, selv om der er nogle få dråber schweiss. Når jeg oplever det, og så prøver med en anden hund, får jeg ofte samme reaktion. Det er min antagelse, at erfarne hunde allerede på et meget tidligt tidspunkt er klar over, om dyret kan findes eller ej. Tapskud Skudtegnet er normalt meget tydeligt. Dyret går ned direkte i skuddet, ligger og sparker lidt for derefter at komme op og først gå lidt usikkert men senere lidt bedre. Jeg har størst succes med at eftersøge tapskud så hurtigt som muligt. Det skyldes, at skuddet lammer nerverne i ryggen, og det er som om, lammelsen bliver mindre, og dyrene får det bedre, som tiden går. I modsætning til andre anskydninger hvor dyrene bliver mere syge, når de sidder i sårlejet. Ved tapskydning sidder såret øverst på dyret, og der er ofte schweiss, hvor dyret har ligget; men ud ad sporet er der kun lidt schweiss, som aldrig kommer ned på klovene. Hunden skal derfor spore dem udelukkende på klovfærten. En eftersøgning hvor anskydning er sket om aftenen, og hvor eftersøgningen først sker næste morgen lykkes sjældent. Man opnår bedre resultater ved at eftersøge straks, også selv det er mørkt. Et tapskud behøver ikke være øverst på torntappene, men kan også sidde på undersiden af rygsøjlen

7 Bagløbskud Bagløbskud forekommer i de fleste tilfælde under trykjagter, hvor dyret er i bevægelse, samt ved spidsskud hvor kuglen går under dyret. Der er findes ofte store kødstumper på størrelse med en tommelfingernegl, i modsætning til forløbsskuddene hvor det er små kødstumper. Bagløbskud volder sjældent de store problemer. De er nemme at spore, da flugten foregår i gang og ikke i spring som ved forløb. Desuden er hetzen kort. Waid- og leverskud. Disse forekommer ofte, og volder sjældent kvaler. I mange tilfælde kan man lugte maveindhold på anskudsstedet. Ved leverskud kan man, hvis man tager noget væv mellem fingrene, tydeligt mærke forskel fra kødstumper, da lever ikke er trevlet. Ved leverskud forender dyret normalt hurtigt. Ved skud i mave og tarm vil dyret som regel forende efter ca. 3 timer. Hvis dyret rejser sig fra sårlejet, er hetzen kort og nem. Dyr med waid- og leverskud skal man altid kunne finde. Hagl. Hagl er den anskydningstype, der volder de fleste kvaler, og må normalt betegnes som vanskelige eftersøgninger. Anskydninger sker næsten altid under drivjagter, og i mange tilfælde er dyrene jaget af hunde. Sporene er ofte vanskelige og lange. Det er meget svært at se på flugten, om dyrene er ramt, og der er normalt meget lidt eller ingen schweiss i sporet. De fleste blødninger sker inde i dyret, og blodet ligger derfor ofte i bughulen. Rejses dyrene fra sårlejet, kan de ved flugten umiddelbart se helt friske ud, og man tror at skuddet sidder i kødet, eller at de er ubetydelig ramt. Hvis man følger sporet, vil man dog i mange tilfælde konstatere, at de efter en hvis flugtdistance trykker, så man kan gå næsten helt hen til dem.

8 Det bedste man kan gøre, er at forbygge anskydningerne. Det er således meget væsentligt at overholde de maximale skudafstande. Ved lange skud er det mest sandsynligt at dyrene er ramt, hvorimod forbiskuddene kun sker ved de helt korte hold. Forbiskud Kontrolsøg er både vanskelige og ofte tidskrævende. Mærkværdigvis er det ofte sådan, at hvis det er en buk, har jægeren næsten altid set sikre skudtegn, men er det rå eller lam, flygtede dyrene, som om intet var hændt. Når jægeren viser anskudsstedet, og der ikke kan findes snithår eller andet, er det en god ide at se tilbage mod stedet, hvorfra der er skudt. Kan man ikke se direkte til skudstedet, er man ikke på det rigtige sted. Se om der er forhindringer undervejs, eller om der f. eks. er ramt træer, højt græs eller lignende. Er man på det sandsynlige anskudssted, så sæt hunden på, og lad den undersøge stedet, og vær meget opmærksom på, om den markerer noget. Lad derefter hunden søge i flugtretningen. Søger den rundt uden at følge et spor, er det sandsynligvis et forbiskud. Hvis hunden tager et spor op, så lad den følge det et stykke, stop den med verharr-metoden, og se hvad den gør. Bliver den stående, er det som regel fordi, der er schweissfært i sporet. Vender den rundt, og kommer tilbage, er det som regel et forbiskud. Bliver hunden stående på sporet, så prøv at lade den følg det; men stop den et par gange. Er dyret blevet forskrækket af skuddet, kan det nogle gange afsætte en fært, der af hunden opfattes som en anskydning, men efter at have fulgt sporet et stykke opgiver den som regel. Jeg prøver som regel at gå tilbage til anskudsstedet og sætte hunden på igen. Går den hver gang i en ny retning, er det formentlig et forbiskud. Tager hunden derimod det samme spor igen flere gange, bør man være ekstra opmærksom. Da der så ofte er tale en anskydning i stedet for et forbiskud.

Forslag til revision af Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde. (Egnethedsprøve). Version 2015.

Forslag til revision af Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde. (Egnethedsprøve). Version 2015. Forslag til revision af Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde. (Egnethedsprøve). Version 2015.2 Godkendt af Schweissudvalget d. 16. marts 2010 1. Formål 1 Prøven har

Læs mere

Fællesjagter 2007-2008 Kontaktpersoner. Jagter 2007-2008 De fire jagtforeninger afholder fællesjagter i Ikast Kommune

Fællesjagter 2007-2008 Kontaktpersoner. Jagter 2007-2008 De fire jagtforeninger afholder fællesjagter i Ikast Kommune Fællesjagter 2007-2008 Kontaktpersoner Leo Christensen Ib Kølbæk Flemming Overgård Tlf. 9725 2214 / Mobil.2325 9742 Tlf. 9725 1448 /Mobil. 2334 6368 Tlf. 8686 4448 /Mobil. 2191 8656 Ruskær og ved Raderstationen

Læs mere

At blade en buk. Brunsten. Lydene man bruger

At blade en buk. Brunsten. Lydene man bruger At blade en buk Før i tiden kaldtes det at blade en buk, når man frembragte lyde via et græsstrå (eller blad), som kunne lokke bukken til jægeren. Man tog et græsstrå eller blad, og anbragte det mellem

Læs mere

Har Egnethedsprøven givet bedre schweisshunde? Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet

Har Egnethedsprøven givet bedre schweisshunde? Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Har Egnethedsprøven givet bedre schweisshunde? Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Spørgsmålet er: Efter den nye prøveform har fungeret i x antal år, har man så kunnet se en forbedring i eftersøgningstallene...og

Læs mere

Eftersøgningssæsonen 13/14. Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet

Eftersøgningssæsonen 13/14. Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Eftersøgningssæsonen 13/14 Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Trafikeftersøgninger 2013 5.449 trafikeftersøgninger ny rekord. 7% stigning fra 2012 Trafikeftersøgninger Udviklingen 6000 5000 4000 3000

Læs mere

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Det er torsdag den 24 december klokken er 13.00. Da telefonen ringer, dav det er Asger, du Bent, vi har vist anskudt et stykke råvildt, vil du hjælpe os. Selvfølgelig

Læs mere

Schweiss arbejde. Steen Stenild. Træning af blodspor. Indhold: Spanielskolen - www.tacora.dk. Hunden. Sporet/færten. Træningen.

Schweiss arbejde. Steen Stenild. Træning af blodspor. Indhold: Spanielskolen - www.tacora.dk. Hunden. Sporet/færten. Træningen. Schweiss arbejde Træning af blodspor Indhold: Hunden Sporet/færten Steen Stenild Træningen Sporlægningen Opstarten At gå spor info Hunden Alle racer kan anvendes Det handler om Hundens Drivkraft og Motivation:

Læs mere

DKK s Schweisshundeudvalg. Schweissprøveregler

DKK s Schweisshundeudvalg. Schweissprøveregler DKK s Schweisshundeudvalg Schweissprøveregler Godkendt af DKK december 2007 1 1 Schweissprøvernes formål Side - stk. 1 3 - stk. 2 3 - stk. 3 3 - stk. 4 3 2 Hvem kan afholde prøver 3 3 Sporenes opbygning

Læs mere

Schweiss-registret. for at bremse ned for det dyr, som pludseligt står på vejen.

Schweiss-registret. for at bremse ned for det dyr, som pludseligt står på vejen. Schweiss-registret Schweiss-registret Hundeførerne i Schweiss-registret besidder i dag særlige kompetencer og er særligt uddannede til at løse eftersøgninger af nødstedt klovbærende vildt. for at bremse

Læs mere

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde.

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Sporarbejde for begyndere Sakset fra nettet, oversat fra tysk af Finn Kristiansen Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Det er fuldstændig underordnet

Læs mere

Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde (Regler for Egnethedsprøve) - 2. februar 2016 -

Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde (Regler for Egnethedsprøve) - 2. februar 2016 - Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde (Regler for Egnethedsprøve) - 2. februar 2016-1. Formål 1 Prøven har til formål at sikre kvaliteten af nye hunde, der ønskes optaget

Læs mere

Eftersøgningssæsonen 11/12

Eftersøgningssæsonen 11/12 Eftersøgningssæsonen 11/12 Trafikeftersøgninger 2011 4.732 trafikeftersøgninger Et fald på 10% Udviklingen i antallet 6000 5000 4754 5300 5349 4000 3756 3608 3697 4326 4732 3000 2824 3450 2000 1000 1600

Læs mere

Reglerne vedr. HZP (Verbands-Herbstzuchtprüfung)

Reglerne vedr. HZP (Verbands-Herbstzuchtprüfung) Reglerne vedr. HZP (Verbands-Herbstzuchtprüfung) A) Generelt 27 (1) HZP ens hovedformål er at konstatere udviklingen af jagthundens naturlige anlæg, med henblik på egnethed og brugbarhed som jagt- og avlshund.

Læs mere

Dansk Schweisshundeforening

Dansk Schweisshundeforening Dansk Schweisshundeforening Danske Bank kontonummer 4426 6841104. CVR. 30638530 Randers, d. 02.01.2015 Naturstyrelsen har bedt Dansk Schweisshundeforening komme med et bud på en revision af optagelsesproceduren

Læs mere

Jagtsæsonen Schweiss-sekretariatet

Jagtsæsonen Schweiss-sekretariatet Jagtsæsonen 2017-18 Schweiss-sekretariatet Klovbærende vildtudbytte Jagteftersøgninger 12.350 jagteftersøgninger i 2017/18 fald på 1% 150000 145000 140000 135000 130000 125000 120000 115000 110000 105000

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

Jagtsæsonen 2016/17. Marie Fangel Cleemann

Jagtsæsonen 2016/17. Marie Fangel Cleemann Jagtsæsonen 2016/17 Marie Fangel Cleemann Klovbærende vildtudbytte Jagteftersøgninger 12.269 jagteftersøgninger i 2016/17 fald på 3% 150000 145000 140000 135000 130000 125000 120000 115000 110000 105000

Læs mere

LEKTIONSPLAN Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted

LEKTIONSPLAN Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted Bilag 35 Indlæring Feltet Genstande Ros og godbid Kommando Synsretning mindskes Størrelse og alder Nedgravede Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted En stor del af indlæringen har oftest allerede fundet

Læs mere

Schweiss-registret Eftersøgninger i jagtåret

Schweiss-registret Eftersøgninger i jagtåret Schweiss-registret Eftersøgninger i jagtåret 2018-2019 Klovbærende vildtudbytte Jagteftersøgninger 12.047 jagteftersøgninger i 2018/2019 fald på 2% 150000 145000 140000 135000 130000 125000 120000 115000

Læs mere

Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1

Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1 Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1 Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 2 Ruhåren spænder vidt - Typen, den ruhårede hønsehund tilhører, stammer fra Spanien og Italien, fortæller Henning Gregersen,

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Dansk Jagthundederby ved Tylstrup den 15. og 16. marts 2013.

Dansk Jagthundederby ved Tylstrup den 15. og 16. marts 2013. Dansk Jagthundederby ved Tylstrup den 15. og 16. marts 2013. Hold 2: Lodtrækning nr. 12, katalog nr. 45: Pointer: Fugledes Siff, DK 10702/2011, fører Tage Jessen. Fugledes Siff slippes på stub i modvind

Læs mere

Schweissrapport Sæsonen 2007/2008

Schweissrapport Sæsonen 2007/2008 Schweissrapport Sæsonen 2007/2008 Rapport Schweissregistret 2007/2008 Udgivet af Danmarks Jægerforbund, i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen Forfattere: Foto: Grafik: Tryk og opsætning: Oplag: Mads

Læs mere

Allan har skudt en fin seksender og Henrik set 4 bukke, men dog ikke kommet til skud. 4 seksendere i alt.

Allan har skudt en fin seksender og Henrik set 4 bukke, men dog ikke kommet til skud. 4 seksendere i alt. Hej Lotte og Brian Som lovet en fyldig jagthistorie fra vores tur på brunstbukke i starten af august 2011. Den 31. juli kl.. 21 startede turen mod Polen med masser af forventning i bagagen, og jeg siger

Læs mere

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: Lihme 9.00 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Rødding 10.30 615.1-9 (dansk visemel.)

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Dansk Retriever Klubs Bilag til Vildtspor prøvereglement

Dansk Retriever Klubs Bilag til Vildtspor prøvereglement Dansk Retriever Klubs Bilag til Vildtspor prøvereglement Gældende fra 1. januar 2013 Indhold: 1 Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Vildtspor, Championatsklassens sporelementer:

Læs mere

Udbud af arealer til udlejning af jagtretten. Haderslev Øvelsesplads

Udbud af arealer til udlejning af jagtretten. Haderslev Øvelsesplads VERSION 1.0 Udbud af arealer til udlejning af jagtretten Haderslev Øvelsesplads Supplerende udbudsbeskrivelse 1. Navn på terræn Haderslev Øvelsesplads ligger nord for Haderslev by. 2. Arealstørrelse Haderslev

Læs mere

Jagteftersøgninger 2014/15. Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet

Jagteftersøgninger 2014/15. Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Jagteftersøgninger 2014/15 Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Klovbærende vildtudbytte Jagteftersøgninger 12.741 jagteftersøgninger stigning på 1% 150000 145000 140000 135000 14000 12000 10000 130000

Læs mere

Runderingsteori Klaus Buddig

Runderingsteori Klaus Buddig Introduktion til rundering. Indledning Runderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande, indtil hundeføreren kommer frem.

Læs mere

Gemse og muflon i Slovenien 2015

Gemse og muflon i Slovenien 2015 Gemse og muflon i Slovenien 2015 Slovenien har siden 1991 været selvstændig, og er siden da blevet et elsket sted at jage, og der er en god infrastruktur, stabile forhold, samt en meget venlig befolkning

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Jagt for børnehavebørn et eksempel på praksis

Jagt for børnehavebørn et eksempel på praksis Jagt for børnehavebørn et eksempel på praksis Intro Før vi går i gang med selve jagten, har jeg en dialog med børnene bl.a. om følgende: Hvorfor går man på jagt? Hvilke dyr må man jage? o Kendskab til

Læs mere

Mogens Eliasen: "HjerneGymnastik for Kvikke Hunde" Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse

Mogens Eliasen: HjerneGymnastik for Kvikke Hunde Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse 1 Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse Introduktion Hunde strækker sig, når de rejser sig op og gør klar til at bevæge sig De sætter forbenene så langt frem, som de kan nå, sænker

Læs mere

Dansk Ruhår Klub's. Jagtegnethedstest JET1

Dansk Ruhår Klub's. Jagtegnethedstest JET1 Regler for Dansk Ruhår Klub's Jagtegnethedstest JET1 Nærværende regler for Dansk Ruhår Klub's jagtegnethedstest træder i kraft den 01.01.2016 REGLER FORDANSK RUHÅR KLUB's Jagtegnethedstest JET1 DANSK RUHÅR

Læs mere

IMP-A (Auslese) er en avlsprøve på excellent præstationsniveau og en deltagelse på A-niveau kræver at hunden er avlsgodkendt nationalt.

IMP-A (Auslese) er en avlsprøve på excellent præstationsniveau og en deltagelse på A-niveau kræver at hunden er avlsgodkendt nationalt. Peter-W. Jürgensen, Nørre Have 7 DK 7100 Vejle DMK Peter-W. Jürgensen IMP-11. -13.Okt. 29.06.2013 Internationale Münsterländer Prüfung (IMP) Den internationale Münsterländersammenslutning (Kleine Münsterländer

Læs mere

Nye tal for anskydning af ræve og kortnæbbede gæs

Nye tal for anskydning af ræve og kortnæbbede gæs Nye tal for anskydning af ræve og kortnæbbede gæs Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har i februar og marts 00 undersøgt, hvor store andele af bestandene af ræv og kortnæbbet gås der har hagl i kroppen

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Schweissrapport Sæsonen 2005/2006

Schweissrapport Sæsonen 2005/2006 Schweissrapport Sæsonen 2005/2006 Rapport Schweissregistret 2005/2006 Udgivet af Danmarks Jægerforbund, i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen Forfattere: Foto: Grafik: Mads Flinterup og Jytte Harder

Læs mere

Schweissudvalgets første tur til Tyskland 25. 26. Marts 2011

Schweissudvalgets første tur til Tyskland 25. 26. Marts 2011 Schweissudvalgets første tur til Tyskland 25. 26. Marts 2011 Af Lene Marie Seitzberg Som led i samarbejdet med andre udenlandske Beagle Klubber, har Kristian Paulsen, René Jensen og Brian Seitzberg fra

Læs mere

Grundkursus i ID - spor

Grundkursus i ID - spor Grundkursus i ID - spor Træning af blodspor/schweiss Spanielskolen Steen Stenild Dagens program 9,30 Præsentation og indledning Hundens lugtesans Fært og færtforhold Grundtræning teori 10,30 Grundtræning

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande.

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Introduktion til rondering. Indledning Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Oplæring af en hund i denne disciplin

Læs mere

158 Allan Olesen Dommerens navn og nummer

158 Allan Olesen Dommerens navn og nummer Engelsk setter Navn: Senja's M Sepp St.bogsnr.: 18068/2006 Fører: Benny Persson Katalog Nr.: 24 Sep slippes på stub, anlægger i starten et tilfældigt søg med flere bagudvendinger til skov. Senere bedres

Læs mere

JAGTETISKE REGLER Jagtetiske Regler

JAGTETISKE REGLER Jagtetiske Regler JAGTETISKE REGLER Jagtetiske Regler Udarbejdet af Danmarks Jægerforbund i samarbejde med Vildtforvaltningsrådet og Skov- og Naturstyrelsen April 2004 INDLEDNING Formålet med disse jagtetiske regler er

Læs mere

Kroppen lyver aldrig. Sådan træner du din opmærksomhed. Formålet med at træne din opmærksomhed på kroppen er: hed er opfyldt af.

Kroppen lyver aldrig. Sådan træner du din opmærksomhed. Formålet med at træne din opmærksomhed på kroppen er: hed er opfyldt af. Lektion 2 The Power of Silence Kroppen lyver aldrig. Sådan træner du din opmærksomhed på kroppen Mindfulness handler om at være vågen og fuldt nærværende i nuet. I de næste tre lektioner skal du derfor

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Støverjagt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Støverjagt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

FORSVAR 1 1 august 2018 / FO

FORSVAR 1 1 august 2018 / FO FORSVAR 1 GENERELT: For at træne på FORSVAR 1 skal man have bestået BGK 2. Man starter i laveste klasse, som så skal bestås for at rykke til næste klasse. Hvis der bruges momenter fra andre programmer

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse.

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. Start Teamet stiller sig klar i en afstand af ½ - 1 meter skråt foran og til venstre for startskiltet med hunden i "plads-position" (indenfor ½ meter af førerens venstre

Læs mere

Gode råd om vildtvenlig høst

Gode råd om vildtvenlig høst Gode råd om vildtvenlig høst Til gavn for både landmænd og dyr Maj 2013 Pas på naturens vilde dyr ved høst Harer, råvildt, agerhøns og andre vilde dyr lever livet farligt, når der skal høstes eller tages

Læs mere

Lyder det latterligt? Måske åndsvagt? Si senorita. Men alligevel?

Lyder det latterligt? Måske åndsvagt? Si senorita. Men alligevel? Pas godt på dig. Det vigtigste jeg nogen sinde kommer til at bede dig om, det er, at du passer på dig. Det vigtigste på din dagsplan, måske endda i hele dit liv, det er, at du passer på dig. Det er ikke

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

Opsummering fra Bedømmerseminar 29. maj 15. Ulrik Lorenzen og Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet

Opsummering fra Bedømmerseminar 29. maj 15. Ulrik Lorenzen og Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Opsummering fra Bedømmerseminar 29. maj 15 Ulrik Lorenzen og Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Egnethedsprøven Formål: At sikre egnetheden af de hunde, der optages i Schweiss-registret til rutinerede

Læs mere

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen.

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. Ordforklaringer Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. At stå af: Nogle gange bliver vores hjerner trætte, og så formår vi ikke at tænke med øjnene og være opmærksomme. Så

Læs mere

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale.

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. A: Fjerner fremmedlegemet med to fingre, ringer 112 og starter Hjerte-Lunge-Redning. B: Giver 5 hårde slag mod ryggen og giver

Læs mere

EFTERSØGNING 1 1 august 2019 / FO

EFTERSØGNING 1 1 august 2019 / FO GENERELT: For at træne på EFTERSØGNING skal man have bestået BGK 2. Man starter i laveste klasse, som så skal bestås for at rykke til næste klasse. Hvis der bruges momenter fra andre programmer skal det

Læs mere

Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde. (Egnethedsprøve).

Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde. (Egnethedsprøve). Optagelsesprøve for legitimerede hundeførere i.f.m. optagelse af nye hunde. (Egnethedsprøve). Godkendt af Schweissudvalget d. 16. marts 2010 1. Formål 1 Prøven har til formål at sikre kvaliteten af nye

Læs mere

VEJLEDNING I BEDØMMELSER PÅ MARKPRØVE B. Revideret 2004 i overensstemmelse med ændret markprøvereglement og vejledning.

VEJLEDNING I BEDØMMELSER PÅ MARKPRØVE B. Revideret 2004 i overensstemmelse med ændret markprøvereglement og vejledning. Dansk Retriever Klub. VEJLEDNING I BEDØMMELSER PÅ MARKPRØVE B. Revideret 2004 i overensstemmelse med ændret markprøvereglement og vejledning. Indledning. B-prøver afholdes normalt uden for den egentlige

Læs mere

IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V)

IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V) IPO-forprøve - IPO-Vorstufe (IPO-V) Prøven består af 3 grupper A sporarbejde 100 point B lydighedsarbejde 100 point C forsvarsarbejde 100 point 300 point Almindelige bestemmelser: IPO-V er udarbejdet af

Læs mere

Kend din flyveplan Horisontale spring fylder naturligvis mere i luftrummet end andre former for spring. Det er derfor vigtigt,

Kend din flyveplan Horisontale spring fylder naturligvis mere i luftrummet end andre former for spring. Det er derfor vigtigt, Som i så mange andre lande er tracking, tracing eller angle-flying blevet enormt populært. For mange mennesker er det at eksperimentere med ens vinkel, hastighed og kropsposition hele essensen ved at flyve.

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Anskydnings ABC Eftersøgning på klovbærende vildt

Anskydnings ABC Eftersøgning på klovbærende vildt Anskydnings ABC Eftersøgning på klovbærende vildt I 2011 bragte det tyske Jagt-tidskrift Wild und Hund en artikelserie vedr. anskydninger og eftersøgninger med den gennemgående titel ANSCHUSS- KNIGGE.

Læs mere

DGSK efterårs vinderklasse 25.9.2010 ved Langebæk, Sjælland. Dommer Allan Nissen 166

DGSK efterårs vinderklasse 25.9.2010 ved Langebæk, Sjælland. Dommer Allan Nissen 166 DGSK efterårs vinderklasse 25.9.2010 ved Langebæk, Sjælland. Dommer Allan Nissen 166 Søren Thygesen, Østjyllands Fie 01365/2009 Østjyllands RB Fie slippes på stub og græs i modvind, anlægger et stort og

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Indhold: 1. Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2

Indhold: 1. Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Indhold: 1 Indledning og forklaring på bilag: Forklaring og opbygning af bilaget 2 Sporelementer fælles for DM og champinatsklassen: Sporelement 1. Startområde (kasse) 3 Sporelement 2. Knæk, vinkelrette

Læs mere

REGLER JAGTETISKE REGLER UDARBEJDET AF DANMARKS JÆGERFORBUND I SAMARBEJDE MED VILDFORVALTNINGSRÅDET OG SKOV- OG NATURSTYRELSEN

REGLER JAGTETISKE REGLER UDARBEJDET AF DANMARKS JÆGERFORBUND I SAMARBEJDE MED VILDFORVALTNINGSRÅDET OG SKOV- OG NATURSTYRELSEN JAGTETISKE REGLER JAGTETISKE REGLER UDARBEJDET AF DANMARKS JÆGERFORBUND I SAMARBEJDE MED VILDFORVALTNINGSRÅDET OG NATURSTYRELSEN UDARBEJDET AF DANMARKS JÆGERFORBUND I SAMARBEJDE MED VILDFORVALTNINGSRÅDET

Læs mere

BRUGS GRUND KURSUS 2 (BGK 2):

BRUGS GRUND KURSUS 2 (BGK 2): (BGK 2): GENERELT: For tilmelding til BGK 2 skal man have bestået BGK 1 eller kunne indstilles af dressurlederen, hvis man har anden tilsvarende bedømmelse/kåring fra en anden klub. HUSK til og fra meldinger

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Formålet med den halve parade er at afbalancere hesten. Det første, du skal føle, er, at bagbenene træder lidt længere ind under hesten, ryggen

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Jagtgebrauchshundverband. e. V.

Jagtgebrauchshundverband. e. V. Jagtgebrauchshundverband. e. V. Ordnung für Verbandszuchtprüfungen Stand 2006 Prøveregler for Verbands-Jugendprüfung VJP Gennemførelsen af prøven Bedømmelse 13 Skal- og bør- bestemmelser (1) Prøvereglerne

Læs mere

Polen. Pürschjagt priser jagtrejser Polen: Trofæprisliste kan hentes her.

Polen. Pürschjagt priser jagtrejser Polen: Trofæprisliste kan hentes her. Polen Pürschjagt priser jagtrejser Polen: Trofæprisliste kan hentes her. Bukkejagt prisliste kør-selv: Bukkejagt fastpris kør-selv: dkr. 3.495,- 3 bukke UANSET størrelse dkr. 9.495,- Bukkejagt prisliste

Læs mere

Jagt hos Knud, Mogens og Erling Lørdag den

Jagt hos Knud, Mogens og Erling Lørdag den Jagt hos Knud, Mogens og Erling Lørdag den 01 10 2011 Første oktober er jo normalt en helligdag, hvad jagt angår, og hvor det sidste af det jagtbare vildt går ind, men ak, jeg fik et valg mellem 4 timers

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Øvelsen udføres ved at hundeføreren på dommerens kommando fører hunden i line.

Øvelsen udføres ved at hundeføreren på dommerens kommando fører hunden i line. Hvalpekonkurrence Øvelse 1, lineføring Øvelsen udføres ved at hundeføreren på dommerens kommando fører hunden i line. Dommeren kan kommandere: fremad gå venstre om højre om omkring, 3 skridt fremad og

Læs mere

Tandkødsbetændelse og parodontitis

Tandkødsbetændelse og parodontitis NR. 25 Tandkødsbetændelse og parodontitis Hvad er tandkødsbetændelse og parodontitis? Hvordan opstår sygdommene? Og hvordan behandles de? Tandkødsbetændelse og parodontitis Hvad er sundt tandkød? Sundt

Læs mere

DERBY AFPRØVNINGSREGLER FOR KORTHÅRET HØNSEHUND

DERBY AFPRØVNINGSREGLER FOR KORTHÅRET HØNSEHUND DERBY AFPRØVNINGSREGLER FOR KORTHÅRET HØNSEHUND Derby-prøven er en anlægsprøve for unge, mest uerfarne korthår. Prøven har til formål at fastlægge de medfødte arvelige anlæg for hundenes jagtlige egenskaber

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Jagtnyt. Marts 2019

Jagtnyt.   Marts 2019 Marts 2019 Jagtnyt Information til medlemmerne af Sydvestsjællands Jagtforening Udkommer 2 gange om året. Hvorfor lige et billede af en minigraver på forsiden af jagtbladet? Jo, fordi det viser at der

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Regler for UNGHUNDETEST

Regler for UNGHUNDETEST Regler for UNGHUNDETEST Nærværende regler for Dansk Ruhår Klub's Unghundetest afløser de pr. 01.08.2009 gældende regler for Dansk Ruhår Klub's Unghundeprøve og træder i kraft den 01.03.2010 REGLER FOR

Læs mere

Jagtkonsortiet Gammel Dyrehave. - A-pladser(Råvildtsjagt + 9 fællesjagter med fast gæsteplads på hver anden fællesjagt + frijagt på vilde fugle),

Jagtkonsortiet Gammel Dyrehave. - A-pladser(Råvildtsjagt + 9 fællesjagter med fast gæsteplads på hver anden fællesjagt + frijagt på vilde fugle), Jagtkonsortiet Gammel Dyrehave. Formålet med konsortiet er at drive en jagt af høj kvalitet, hvilket betyder en varieret jagt, hvor der er fokus på selektiv afskydning af råvildt og hvor efterårsjagterne

Læs mere

Dansk Pointer Klub Sted: Vildbjerg Prøvedato: Pointer Navn: Fugledes Black Boss St.bogsnr.: 06831/2003 Fører: Keld Nielsen Katalog Nr.

Dansk Pointer Klub Sted: Vildbjerg Prøvedato: Pointer Navn: Fugledes Black Boss St.bogsnr.: 06831/2003 Fører: Keld Nielsen Katalog Nr. Pointer Navn: Fugledes Black Boss St.bogsnr.: 06831/2003 Fører: Keld Nielsen Katalog Nr.: 137 Fugledes Black Boss slippes kort tid på stub i modvind, men partner er tydelig skadet og begge kobles. Senere

Læs mere

Jagt i Mozambique - Zambezi-floddeltaet

Jagt i Mozambique - Zambezi-floddeltaet Jagt i Mozambique - Zambezi-floddeltaet Beskrivelse: Floddeltaet, hvor Afrikas fjerde største flod Zambezi-floden løber ud i det Indiske Ocean, tæller med som et af de mest vildtrige områder i Afrika.

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Boldlege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Boldlege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Boldlege for børnehavebørn Udarbejdet af: MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Vikingelegen

Læs mere

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO FORSVAR 3: Min: 365 point Max: 435 point. TANDVISNING: Max: 5 point. HF står med hunden på plads. På tegn fra dommeren går HF i gang med at fremvise hundens tænder, ved at HF krænger hundens læber til

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Iris guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Tag et hvil - og 8 sider BLIV STÆRK Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Træningsprogram: Hele kroppen på 35 min. Restitution INDHOLD

Læs mere

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer.

Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. Ud med stress ind med det gode liv Tips og råd til, hvad du selv kan gøre for at nå det gode liv med gode ressourcer. For at nå frem til det, der for dig er det gode liv uden stress og i stedet med gode

Læs mere

Sådan takles frygt og bekymringer

Sådan takles frygt og bekymringer Sådan takles frygt og bekymringer Frygt og bekymringer for reelle farer er med til at sikre vores overlevelse. Men ofte kommer det, vi frygter slet ikke til at ske, og så har bekymringerne været helt unødig

Læs mere

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren KURSUS Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren 2 BESLUTNINGSTRÆ EFTERBYRD, INFEKTION Afstand fra kælvning Almenbefindende Fra 12 til + 72 timer Koen har ikke kælvet eller er mere end

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk BRUGSPRØVEN Det kan være at du allerede er i gang med at træne din flat, for på nuværende tidspunkt er det vist for alvor gået op for dig hvor aktiv en flat er, og hvor mange numre den kan finde på at

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

Forlæns benspring strakt (100A)

Forlæns benspring strakt (100A) Forlæns benspring strakt (100A) Stående afsæt fra kant eller vippe med front mod vandet. Landing i vand på ben i strakt stilling Opspring med hænder strakt over hovedet. Under springet trækkes armene ned

Læs mere