Beskyt dig mod indbrud...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beskyt dig mod indbrud..."

Transkript

1 Beskyt dig mod indbrud...

2 Det Kriminalpræventive Råd Polititorvet København V dkr@dkr.dk Januar 2015 Kopiering tilladt med angivelse af kilde. Fotos: Frederik Johs, Skovdal Fotografi Det Kriminalpræventive Råd Stig Hansen Colourbox, C. Torp Tryk: MercoPrint, Køge Oplag : udgave DKR.nr: ISBN Tak til arbejdsgruppen: Forsikring & Pension Tekniq Sikkerhedsbranchen Dansk Låsesmede Forening Rigspolitiet Nordsjællands Politi Midt- og Vestsjællands Politi Københavns Vestegns Politi

3 1 Indhold 1. Beskyt dig mod indbrud 2 Hvor og hvornår sker indbruddene? 2 Hvad stjæler tyven? 4 2. Sikring og sund fornuft 6 Låse 6 Vinduer 8 Solide døre og karme 9 Sund fornuft gør det svært for tyven 10 Elektroniske låsesystemer 12 Tyverialarm 13 Værdibokse Nabohjælp og godt naboskab 14 Lille indsats - stor virkning Et mere sikkert område 18 Gode områder giver ejerskab og tryghed 18 Forhold, der påvirker kriminalitet 20 På tur i området 22 Orientering af beboerne Overblikket 24

4 2 1 Beskyt dig mod indbrud Du kan beskytte din bolig mod indbrud på forskellige måder. Sund forbyer og på landet. re indbrud i storbyer end i provinsnuft kombineret med god sikring af døre og vinduer er den bedste måde at holde tyven ude på. Prøv at se På stopindbrud.dk kan du få flere dit hjem med tyvens øjne. Find de gode råd. Fx kan du teste dit svage punkter ved din bolig og sørg hjem og få råd om, hvor du skal for at sikre dem først. Derudover begynde din sikring af hjemmet. kan du i samarbejde med dine naboer eller andre beboere i dit boligområde også gøre meget for at hele jeres område bliver mere trygt og fri risikoen for indbrud. Hvor nemt er Vurder dit boligområde i forhold til for indbrud. det fx for tyven at komme ubemærket til og fra din bolig?: Hvis du gør en indsats på alle niveauer, bliver sikkerheden størst, men omkring boligen? Er der gode flugtveje, fx stier muligheden for at gøre det afhænger Ligger boligen tæt på indkøbscentre eller bus- og togstationer? selvfølgelig af dit lokalområde, typen af boliger og forholdet til dine naboer. Hvis I er organiseret i en ejer- eller hvor der kun er få beboere hjem- Bor du i et parcelhusområde, lejerforening, kan du måske få foreningen til at tage spørgsmålet op Er der høj og tæt bevoksning elme om dagen? og sætte en indsats i gang. ler et plankeværk, tyven kan gemme sig bag? Hvor og hvornår sker indbruddene? Er der støjende omgivelser, så Risikoen for indbrud er forskellig alt man ikke hører et indbrud? efter, hvor du bor. Der begås fx fle-

5 3

6 4 Beskyt dig mod indbrud I etagebyggerier er der normalt kun mulighed for indbrud gennem døren og måske fra en altan. Derfor er tyvens flugtmuligheder begrænsede. Bor du i et parcelhus eller i stueetagen, har tyven bedre mulighed for at komme hurtigt ind og ud. Hvad stjæler tyven? Tyven går oftest efter elektronik - fx pc er, tablets, tv- og fotoudstyr samt smykker, ure og kontanter. De mest populære tyvekoster er ting, som er lette at få fat i og lette at afsætte. De fleste indbrud sker, når folk ikke er hjemme, og derfor er sommerferien og juletiden højsæson for indbrud. Der sker dog indbrud alle årets dage, så det er ikke kun i ferierne, du skal tænke på at sikre dit hjem. Mærkning sænker værdien for indbrudstyven og giver politiet bedre mulighed for at opklare indbruddet. Når du sikrer din bolig, skal du finde en balance. Det skal være svært at bryde ind uden at det bliver for besværligt for dig selv at komme ind og ud, fx hvis der opstår brand. Genstande er mærket MOD TYVERI Genstande er mærket MOD TYVERI Et foto, som viser genstandens serienummer, særlige kendetegn el.lign., gør det nemmere at finde frem til dig som ejer, hvis politiet finder genstanden. Nogle dyre produkter har indbygget en chip, som kan spores med GPS. Chipmærkningn bliver mere og mere udbredt. Der findes flere forskellige typer værktøjer og metoder til at mærke dine ting med. Hos det lokale politi kan du låne et mærkningssæt. På dkr.dk kan du bestille gratis klistermærker med Operation Mærkning til at sætte på døre og vinduer.

7 5

8 6 2 Sikring og sund fornuft Mange års indbrudsstatistik viser, at tyven går ind på steder, der ligger Bor du til leje så kontakt dit boligselskab og få nærmere vejled- skjult eller tilbagetrukket fra vejen, og finder dårlige vinduer og døre, ning, hvis du ønsker at sætte en der er nemme at bryde op. Start ekstra lås på døren. derfor med at sikre døre og vinduer, og overvej om du skal have hjælp fra en fagmand. Hold styr på, hvem du udleverer hoveddørsnøglen til og ha ikke for mange nøgler i omløb. Mærk aldrig din nøgle med adressen. Lad ikke nøglerne ligge frit fremme. Monter suppleringslåsen mindst 40 cm. fra hovedlåsen. Så kan døren modstå en større belastning eller tryk. Låse Den vigtigste sikring af hjemmets yderdøre er en eller flere gode låse. To låse er bedre end en og gør arbejdet dobbelt så besværligt for tyven. Derfor er det en god ide at supplere hovedlåsen med endnu en lås.

9 7 Skift låsen ud, hvis der er tegn på slid. Gode låse kan ikke dirkes op eller bores ud og nøglerne er svære at kopiere. Spørg en fagmand til råds, når du udskifter låsen. Døre til pulterrum og udhuse sikres med gode låse, hvor beslagene er fastgjort med gennemgående bolte eller skruer, der ikke kan fjernes udefra. Det er svært for tyven at tage store ting som fx fladskærme med ud gennem et vindue, hvis dine yderdøre låses med nøgle både på indersiden og ydersiden. Der er dermed færre flugtveje for tyven. Terrassedøre er særligt udsatte. Få monteret en lås på håndtaget, hvis der ikke er en lås i forvejen. Så kan tyven ikke bruge terrassedøren som flugtvej. Hvis du skal have en ny yderdør, så overvej at købe en, der låser døren flere steder samtidig. Hæve-/skydedøre kan sikres med et indvendigt beslag, der kan låses. Læg evt. et afsavet kosteskaft i glideskinnen. Det forhindrer, at døren kan åbnes udefra.

10 8 Beskyt dig mod indbrud Vinduer Vinduer i kælder og i stueplan kan være lette indbrudsveje. Almindelige hasper på vinduerne er ikke nok til at holde tyven ude. Du kan forsyne særligt udsatte vinduer, fx i kælderen og stueetagen, med vindueslåse eller sikringsbeslag. Vinduerne skal sidde ordentligt fast, så de er svære at afmontere udefra. Listerne omkring vinduerne må ikke være rådne eller nemme at fjerne med en skruetrækker eller et koben. Indbrudstyve kan ikke lide støj, og en lydløs måde at bryde ind på er ved at afmontere glaslisterne. Kældervinduet kan sikres forholdsvis enkelt ved at montere et kraftigt trådnet eller tremmer. Du kan også montere ruder af polycarbonat, fordi de kan tåle kraftige slag.

11 9 Når glaslisten er væk, er det let at tage ruden ud. Du kan forhindre dette ved at lime ruden fast med silikone eller ved at skrue glaslisten fast med envejsskruer. Tal evt. med en fagmand, inden du begynder arbejdet. Husk hele tiden at tænke på sikre og tilgængelige flugtveje i tilfælde af brand. På udvendige lister kan du bruge envejsskruer, som ikke kan skrues ud. Solide døre og karme En god dør skal være solid og slutte tæt til karmen. Karmen skal være ordentligt fastgjort til murværket. Du kan forstærke mindre modstandsdygtige døre fx. finérdøre eller fyldningsdøre ved at sætte en stålplade eller en krydsfinerplade fast på dørens indvendige side. Forstærk svage karme på forskellige måder, fx med en stålplade, der er bukket i karmens profil. Hvis døren har udvendige hængsler, kan du sikre den med bagkantsnokker. To-fløjede døre kan forsynes med en vippekantrigel på både over- og underkant. Du kan forstærke dørkarmen med et sikkerhedsslutblik. Brug skråtstillede skruer, som bedre kan modstå tryk.

12 10 Beskyt dig mod indbrud Sund fornuft gør det svært for tyven En god lås på døren virker kun, hvis du husker at låse den! Gode vaner og omtanke gør det svært for tyven: Døre og vinduer skal være forsvarligt lukkede og låste, når du forlader dit hjem. Tænk på, hvad tyven kan se gennem dine vinduer. Sæt så vidt muligt de værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra. Sæt dine værdier, så de ikke kan ses udefra. En høj hæk eller et højt plankeværk giver tyven arbejdsro. Overvej om du kan forbedre synligheden udefra. Opsæt bevægelsessensorer, der tænder lys udenfor, når nogen nærmer sig boligen. Tænd lyset i et par værelser, når du forlader hjemmet om aftenen, og brug automatiske tænd-/slukure, når du er bortrejst. Lad en radio være tændt, når du er ude. Lås stigen fast, så den ikke bruges af tyven.

13 Høje hække og hegn mod vejen giver meget privatliv, men giver også arbejdsro til tyven. Lad ikke belysningen udendørs være tændt alene. Det et meget tydeligt, at huset er tomt, når der er mørkt indenfor. Undgå at fortælle på internettet, telefonsvarer eller lignende, at du er bortrejst. Lås værktøj og haveredskaber inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud. Har du en stige udenfor, så lås den fast. Der må gerne være lidt rod i haven, så det ser ud som om, der er nogen hjemme. Lad fx haveslangen eller børnenes legetøj ligge fremme. Kan køkken- eller stuebordet ses udefra, så lad opvask eller kaffekopper stå. Lav aftaler med dine naboer om, at I holder øje med hinandens boliger læs om Nabohjælp på side 14 til 17. Klip hækken ned, så der er ud- og indsyn. Lav aftaler med naboen.

14 12 Beskyt dig mod indbrud Elektroniske låse I ejendomme med flere lejligheder er det en god ide at benytte elektroniske låsesystemer, hvor hver lejlighed får et låsekort. Låsekortene kan skræddersys med koder til de forskellige boliger, kældernedgange og opbevaringsrum, og koden ændres ved ud- og indflytninger. På den måde undgår man, at der er nøgler i omløb hos folk uden tilknytning til ejendommen. Røveri i hjemmet Røveri i hjemmet adskiller sig fra indbrudstyveri ved, at gerningsmanden bruger vold eller trusler om vold i forbindelse med tyveriet. Risikoen for at blive udsat for røveri i sit eget hjem er meget lille. Hvis du følger de forskellige råd mod indbrud her i hæftet, er du også godt beskyttet mod røveri i hjemmet. Dørtelefoner giver også en sikkerhed for, hvem der lukkes ind. Dørtelefoner kan fås med kamera, som viser, hvem der står udenfor. Normalt er der ikke grund til at gøre mere. Hvis man installerer mange sikringsforanstaltninger, kan det påvirke oplevelsen af at være hjemme. Man bliver hele tiden mindet om frygten for røveri og det står ikke i forhold til den reelle risiko. Er du særligt nervøs, kan det dog være en ide at: Få en dørspion, så du kan se, hvem der står udenfor. I boligblokke kan en dørtelefon med kamera vise, hvem der ringer på. Være opmærksom på, hvem du åbner for. Markedet for tyverialarmer er mangfoldigt. Der findes mange typer, og du bør overveje, hvad du har brug for, før du tager en beslutning.

15 13 Tyverialarm Gode solide døre og vinduer, ordenlige vinduesbeslag, gode låse og nabohjælp er de vigtigste ting, når du skal sikre dit hus. Derefter kan du overveje, om du også har brug for en tyverialarm. Et alarmsystem kan stresse tyven, så han går mindre grundigt til værks. Overvej en alarm, hvis: Du har haft indbrud og føler dig utryg. Er utryg ved at være hjemme om natten. Hvis du bor i et område, hvor der sker mange indbrud. Hvis du har særlige værdier, fx malerier, møntsamlinger eller arvestykker. Hvis du rejser meget. Hvis der er langt til naboer. Andre typer alarmer er tilknyttet en kontrolcentral, som kan tilkalde et vagtfirma. Du betaler her et løbende abonnement, og der bliver sendt en vagt til dit hjem, hvis der er indbrud. Vælg en kontrolcentral, der er godkendt af Rigspolitiet. Læs mere på politi.dk. Søg på vagtvirksomhed. Værdibokse I udlandet har man gode erfaringer med at installere bokse i hele boligområder. Beboerne i disse områder er blevet enige om, at alle anskaffer sig en værdiboks til hver deres bolig. Det rygtes blandt tyvene, og det har nedsat indbrudstallene mærkbart. Nogle alarmer tænder lys eller starter en sirene, hvis nogen forsøger at bryde ind. Det er en billigere løsning, fordi der ikke er tilknyttet et abonnement. Til gengæld skal du selv eller en nabo reagere på alarmen og kontakte politiet, hvis den går i gang. Nogle alarmer kan sende en sms til din mobiltelefon, hvis der sker indbrud. Hvis du har mange kontanter, smykker eller andre mindre værdigenstande, kan det være en god ide at installere en værdiboks, der ikke kan flyttes.

16 14 3 Nabohjælp og godt naboskab Opmærksomme beboere virker afskrækkende på tyvene, fordi de med hinandens boliger og får det til Nabohjælp virker, når I holder øje mærker, at risikoen for at blive opdaget er større. hjemme, selvom I er på ferie, og at se ud som om, der er nogen når I er generelt opmærksomme i Med Nabohjælp hjælper du og dine hverdagen. På den måde bliver det naboer hinanden med at holde øje sværere for tyvene at vurdere, om med jeres boliger i ferierne og hverdagen, og erfaringer viser, at aktiv opdagelsesrisikoen bliver større. huset står tomt samtidig med at Nabohjælp kan forhindre op til hvert 4. indbrud. Gør jeres nabohjælp officiel på nabohjælp.dk Mange har allerede løse aftaler med venner og naboer i ferierne, men jo bedre I organiserer nabohjælpen, jo bedre virker den. Hvis I tilmelder jer på nabohjælp.dk får I gratis klistermærker og et digitalt værktøj, som gør det let at planlægge nabohjælpen. Derudover indeholder systemet også en mulighed for at sende advarsler til hinanden i forbindelse med indbrud eller mistænkelige hændelser.

17 Nabohjælpsskiltet kan købes på nabohjælp.dk, hvor du også kan få gratis klistermærker til din hoveddør og postkasse. Når du opretter en profil på nabohjælp.dk får du også mulighed for at bruge det gratis online nabohjælpsværktøj. 15

18 16 Beskyt dig mod indbrud Lille indsats, stor virkning: Med tre simple tiltag kan du gøre en stor forskel for din bortrejste nabo: Smid dit affald i naboens skraldespand. Parker din egen bil eller cykel i indkørslen. Gå en tur rundt om huset en gang imellem. Men husk også at være generelt opmærksom på dit kvarter og reager, hvis noget virker mistænkeligt. Du kan godt spørge til folks adfærd og ærinder på en høflig måde. Nabohjælp virker ikke kun forebyggende i forhold til indbrud. Det er med til at øge trygheden og trivslen, når vi tager et fælles ansvar for vores område. Har der været indbrud eller ser du noget mistænkeligt, så hold øje og ring 114, politiets servicenummer. Prøv aldrig selv at forhindre en forbrydelse. Ring 112, hvis der er behov for akut udrykning.

19 17 Vi anbefaler, at du har 3-5 nabohjælpere i dit netværk, men størrelsen kan selvfølgelig variere. Dit netværk kan bestå af naboer, genboer eller andre i området, som du er tryg ved. I kan sætte yderligere fokus på trivsel i nærområdet og forebyggelse af indbrud med disse fire råd: Hold fællesarealerne vedlige og hold området rent. Det signalerer, at nogen passer på området. Gode fællesarealer, som I har lyst til at bruge, holder tyvene væk. Det gør det nemlig sværere at komme ubemærket til boligerne. Hvis nogle beboere i forvejen lufter hund eller går ture i området, kan de måske holde lidt ekstra øje. Tal om risikoen for indbrud i jeres område, og om nogle har oplevet indbrud. Et godt naboskab kan både forhindre indbrud og give større tryghed.

20 18 4 Et mere sikkert område De fleste vil helst bo i et område, Undersøgelser viser, at gode og attraktive omgivelser giver beboerne hvor de ikke behøver at frygte indbrud, hvor de trygt tør sende børnene ud på legepladsen og selv har rådet: større ejerskabsfølelse over for om- lyst til at opholde sig på friarealerne. Hvis området er rart at være i, er I kan gå sammen om at undgå kriminalitet og andre forhold, der ska- hinanden og hinandens boliger. folk mere opmærksomme på ber utryghed i jeres område. Hvis I skaber et velfungerende og attraktivt boligområde, giver det generelt i at bruge friarealer og fællesare- Beboerne er mere interesserede større værdi for området. Sidegevinsten kan så også være, at ind- indbrud uden at blive set. aler. Det gør det sværere at begå brudstallet falder. Beboerne har lyst til at deltage Gode områder skaber tryghed aktivt i områdets udvikling. Engagement og ansvarsfølelse er et Indbrud, tyveri, nabokonflikter, chikane og ræs på stisystemer er alt signal til tyvene om fællesskab, sammen noget, der skaber utryghed eller mistrivsel. Det samme tingene hvilket også gør det og at der bliver taget hånd om gælder graffiti og anden hærværk. besværligt at lave indbrud.

21 19 Der er god grund til at kigge på, hvordan jeres område er udformet og vedligeholdt. Hvordan er fællesarealerne, kældernedgangene, stisystemerne, belysningen og renholdelsen af området? Det har altsammen en betydning for indbrudstallet og anden kriminalitet. Denne sti vil sikkert føles utryg, specielt om aftenen.

22 20 Beskyt dig mod indbrud Forhold, der påvirker kriminalitet Udover de ting, der allerede er nævnt, er der en række andre forhold, der spiller en rolle for indbrud. Forhold I kan gøre noget ved i fællesskab med andre beboere, ejer-/lejerforeningen eller eventuelt i samarbejde med kommunens tekniske forvaltning. I kan fx arbejde med: At gøre ejer- og ansvarsforhold tydelige for de enkelte områder, så man tydeligt kan se, at nogen tager sig af området. Og gerne hvem der gør det. Der skal helst ikke være et ingenmandsland, som ingen er ansvarlige for og som ikke bliver ordentligt vedligeholdt. At sørge for god vedligeholdelse og renholdelse af området. Affald sender et signal om, at beboerne ikke tager sig af området, og det øger risikoen for indbrud. 20

23 21 At fjerne vildtvoksende buskadser, der skaber mørke og døde vinkler langs stisystemer og veje. Det giver større tryghed for beboerne og dårligere flugtveje for tyven. At holde beplantningen nede og fjerne stakitter ud mod offentlige veje. Det giver bedre ind- og udsyn, større tryghed og færre skjulesteder. Vær opmærksom på, at der skal være balance mellem jeres tiltag for at forebygge indbrud og hensynet til privatlivets fred. At opsætte god, behagelig og gerne varm belysning på veje og stisystemer. Belysning der forebygger kriminalitet, er ikke stærkt lys, men nærmere et behageligt lys, der giver jer lyst til at færdes i området. Her er der gode oversigtsforhold, og området er pænt vedligeholdt. 21

24 22 Beskyt dig mod indbrud På tur i området Det kan være en god ide med jævne mellemrum at gennemføre tryghedsvandringer i jeres område. I kan samle en gruppe beboere fra området, professionelle fra kommunen eller politiet og sammen gennemgå hele boligområdet. Her kan I udpege utrygge områder, I kan arbejde særligt med. På længere sigt kan I kigge på områdets funktioner. Er der fx både private boliger og offentlige institutioner, så der ofte er mennesker i området? Er der isolerede stianlæg, der giver gode flugtveje og indbyder til vild knallertkørsel? Eller er stier og veje synlige for alle trafikanter? Læs mere om tryghedsvandringer på dkr.dk.

25 23 Orientering af beboerne I kan bruge nabohjælp.dk til at etablere mailgrupper eller telefonlister, og til at informere om indbrud, og hvad man kan gøre. Det er vigtigt ikke blot at meddele, at der nu igen har været indbrud, men også at have et beredskab til at tage hånd Nogle områder er mere utrygge end andre. Gå en tur i området og find de ste- om situationen. der der kan forbedres.

26 24 Beskyt dig mod indbrud Overblikket Sådan kan du sikre dig mod indbrud Din bolig Hoveddør, havedør, kælderdør og andre yderdøre Gode låse, evt. suppleringslås på hoveddøren. Solide karme eller karmforstærkning. Bagkantsnokker på døre med udvendige hængsler. Vippekantrigel på to-fløjede døre Lås på terassedøren. Nøglesikkerhed hold styr på, hvem du udleverer nøglen til, og mærk ikke nøglerne med adressen. Vinduer særligt i kælderen og stueetagen Silikone eller envejsskruer til at fastgøre glaslister. Vindueslåse eller sikringsbeslag. Trådnet, tremmer eller ruder af polycarbonat på kældervinduer. Udendørs Værdifulde ting må ikke være synlige udefra. Værktøj og haveredskaber skal være låst inde. Sørg for at lyset tænder udenfor, når nogen nærmer sig. Hegnet eller hækken må ikke være så høj, at tyven kan skjule sig. Dit boligområde Nabohjælp Naboer holder øjne og ører åbne og er opmærksomme på, hvad de ser i området. Hvis beboerne ser noget mistænkeligt, ringer de til politiet. Grundejer- eller lejerforeningen Hold et møde i jeres forening, hvor I taler om, hvordan I kan undgå indbrud. I kan fx have disse punkter på dagsordnen: Vil I organisere nabohjælpen, så det gælder hele området, fx ved at holde øje med boligområdet, når I går ture, og bruge nabohjælp.dk til at give besked, hvis der sker noget? Kan hegn ud mod veje og stier gøres lavere og buskadser beskæres, så der bliver bedre indog udsyn? Hvem holder fællesarealerne vedlige, så I har lyst til at bruge dem? Kan I arrangere tryghedsvandringer, hvor I udpeger særligt utrygge steder, som I (eller kommunen) kan forbedre? Snak evt. med kommunen om belysning og vedligeholdelse af veje, stier og fællesarealer.

27 Efter et indbrud Hvis du har haft indbrud, skal du anmelde det til politiet og undersøge, hvad du har fået stjålet. Der er fire ting, du skal huske: at gennemgå dit hjem med tyvens øjne og tjekke om låse, døre og vinduer er gode nok til at holde tyven ude en anden gang. 1. Vent med at rydde op og undgå at røre ved tingene, før politiet har været der. Det giver politiet mulighed for at finde fingeraftryk. Hvis du finder aftryk af sko eller blodspor, skal du ikke gøre rent, før politiet har undersøgt dem. 2. Undersøg, om du har fået stjålet Dankort, kreditkort, checks, benzinkort eller andre vigtige papirer. Sørg for, at stjålne kort bliver spærret med det samme. Ring til din bank og kreditkortselskabet. Udenfor bankernes åbningstid kan du kontakte PBS på tlf På politi.dk eller på den lokale politistation kan du få en servicedeklaration, som fortæller, hvad du kan forvente af politiet, hvis du anmelder et indbrud. Den beskriver også, hvad du selv skal gøre i forbindelse med indbruddet. Har du brug for støtte, kan du kontakte offerrådgivningen, der tilbyder støtte, råd og vejledning til ofre for forbrydelser og ulykker. Rådgivningen kan kontaktes på eller via dit lokale politi. 3. Anmeld hurtigst muligt skaden til dit forsikringsselskab. 4. Når politiet er færdig, og indbruddet er anmeldt til forsikringsselskabet, er tiden inde til

28 Det Kriminalpræventive Råd Polititorvet København V Tlf dkr@dkr.dk

Beskyt dig mod indbrud...

Beskyt dig mod indbrud... Beskyt dig mod indbrud... Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. 2600 Glostrup 45 15 36 50 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Marts 2010 - Kopiering tilladt med angivelse af kilde. Fotos: Stig Hansen Tryk: Prinfo

Læs mere

Beskyt dig mod indbrud...

Beskyt dig mod indbrud... Beskyt dig mod indbrud... Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. 2600 Glostrup 45 15 36 50 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Kopiering tilladt med angivelse af kilde. April 2014 Fotos: Stig Hansen DKR.nr: 08-060-0161

Læs mere

TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV

TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Juni 2016 TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Særudgave sådan kan du forebygge indbrud Gode råd - sådan kan du forebygge indbrud 1.Se på dit hus med tyvens øjne en tyv vil vælge det hus: Hvor det er lettest

Læs mere

!"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3

!##$%&'()*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)'4%-%.12328,+9! 3 Sjælsmark 2 !"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3 Indbrudssikring/Nabohjælp KRIMINALITETSTREKANTEN Motiveret gerningsmand Gerningssted Offer/Forurettet - Tyvens indgang 26

Læs mere

Nabohjælp. Det Kriminalpræventive Råd

Nabohjælp. Det Kriminalpræventive Råd Nabohjælp Det Kriminalpræventive Råd Gode naboer Gode - trygge naboer naboer - trygge naboer Mange mennesker føler, at naboernes opsyn med deres bolig giver en ekstra tryghed. Blot ved en lille ekstra

Læs mere

Hvorfor TRYK POLITI?

Hvorfor TRYK POLITI? 1 Hvorfor TRYK POLITI? - fordi 1 mio. øjne ser mere end 1600 og derigennem Øge borgernes opmærksomhed Lette adgangen til at give politiet relevante oplysninger i en politisag Stresse gerningsmændene TRYK

Læs mere

Det Kriminalpræventive Råd. Nabohjælp. -tryghed i dit nærmiljø. Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd. Nabohjælp. -tryghed i dit nærmiljø. Det Kriminalpræventive Råd Det Kriminalpræventive Råd Nabohjælp -tryghed i dit nærmiljø Det Kriminalpræventive Råd Gode naboer Gode - trygge naboer naboer - trygge naboer Mange mennesker føler, at naboernes opsyn med deres bolig

Læs mere

Hjælp ved indbrud. Så du kan sove trygt igen

Hjælp ved indbrud. Så du kan sove trygt igen Hjælp ved indbrud Så du kan sove trygt igen Hjælp ved indbrud Et indbrud er en voldsom oplevelse, der kan være svær at ryste af sig, og har du haft indbrud, kan du opleve, at du ikke længere føler dig

Læs mere

Informationsmateriale Indbrudsforebyggelse for beboerne i kvarteret.

Informationsmateriale Indbrudsforebyggelse for beboerne i kvarteret. 15. november Side 2018 1 6 Side 1 6 Informationsmateriale Indbrudsforebyggelse for beboerne i kvarteret. Tak fordi du har valgt at tage indbrudsforebyggelse med på dagsordenen. På de næste sider vil du

Læs mere

Den bedste vagt er den, der bor ved siden af

Den bedste vagt er den, der bor ved siden af Den bedste vagt er den, der bor ved siden af Alarmen, der aktiverer dine naboer Tanken om indbrud og hjemmerøverier er uhyggelig. De fleste vælger en alarm, der er koblet på en central, men det kan være

Læs mere

Trygheds vandringer. - vejledning til tryggere boligområder

Trygheds vandringer. - vejledning til tryggere boligområder Trygheds vandringer - vejledning til tryggere boligområder 2 Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. 2600 Glostrup 45 15 36 50 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Fotos: Michael Daugaard Michael Varming Karsten Nielsen

Læs mere

Tyverialarm. i privat beboelse. Det Kriminalpræventive Råd. Det Kriminalpræventive Råd

Tyverialarm. i privat beboelse. Det Kriminalpræventive Råd. Det Kriminalpræventive Råd Overvejer du at anskaffe en tyverialarm, kan du få nogle gode råd i denne pjece. Tyverialarm i privat beboelse Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. sal 2600 Glostrup E-mail: dkr@crimprev.dk www.crimprev.dk

Læs mere

FOREBYGGELSE AF INDBRUD

FOREBYGGELSE AF INDBRUD FOREBYGGELSE AF INDBRUD Infomøde 24 Marts 2015 Program Organisation Fakta: Indbrud i tal DK/Østjylland/Højbjerg Viden: Hvad ved vi om Indbrud og Indbrudstyve? Forebyggelse: Hvordan kan I forhindre Indbrud?

Læs mere

A/B Udbygård. Husorden

A/B Udbygård. Husorden A/B Udbygård Husorden 2016 Indhold Forord... 1 Affald... 2 Altaner... 2 Beboerlokalet... 3 Cykler, ladcykler, barnevogne mv.... 3 Forhaverne og gården... 3 Husdyr... 3 Kældre og loft, samt trappeopgange...

Læs mere

ET ARBEJDE MED TRYGHED. Sådan kan du som fagperson indgå i en kriminalpræventiv og tryghedsskabende indsats i Gadehavegård

ET ARBEJDE MED TRYGHED. Sådan kan du som fagperson indgå i en kriminalpræventiv og tryghedsskabende indsats i Gadehavegård ET ARBEJDE MED TRYGHED Sådan kan du som fagperson indgå i en kriminalpræventiv og tryghedsskabende indsats i Gadehavegård Indhold 05 Indledning 06 Nytten af et Tryghedsnetværk 08 Utryghed i Gadehavegård

Læs mere

Drejebog. Tryghedsvandringer i samarbejde med Samrådene

Drejebog. Tryghedsvandringer i samarbejde med Samrådene Drejebog Tryghedsvandringer i samarbejde med Samrådene Tryghedsvandringer i samarbejde med Samrådene En tryghedsvandring er en måde, at skabe et bedre lokalmiljø. Indsatsen iværksættes som en del af Strategien

Læs mere

Stop cykeltyven! Inspirationskatalog

Stop cykeltyven! Inspirationskatalog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 02 68 Fax 7262 6790 jjg@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 4. maj 2015 Stop cykeltyven! Inspirationskatalog Hver dag parkerer ca. 70.000

Læs mere

En kedelig dansk topplacering i Europa

En kedelig dansk topplacering i Europa En kedelig dansk topplacering i Europa Over 30.000 indbrud i private boliger hvert år 4 indbrud hver time Flest i de mørke måneder Flest i dagtimerne inden kl. 18 Knap 1 ud af 5 mens beboeren er på ferie

Læs mere

FOREBYGGELSE AF INDBRUD

FOREBYGGELSE AF INDBRUD FOREBYGGELSE AF INDBRUD Infomøde 25 Juni 2015 Program Fakta: Indbrud i tal DK/Østjylland/Brabrand Viden: Hvad ved vi om Indbrud og Indbrudstyve? Forebyggelse: Hvordan kan I forhindre Indbrud? Nabohjælp

Læs mere

Indbrudssikring. - af hus og hjem. Det Kriminalpræventive Råd

Indbrudssikring. - af hus og hjem. Det Kriminalpræventive Råd Indbrudssikring - af hus og hjem Det Kriminalpræventive Råd Indbrudssikring Udgivet af Det Kriminalpræventive Råd Illustrationer: Terese J. Andersen AD/Produktion: Schat-Holm Reklamebureau ApS Tryk: Kailow

Læs mere

Værktøjskasse om Alenearbejde

Værktøjskasse om Alenearbejde Hotel og restauration Værktøjskasse om Alenearbejde og hvad man kan gøre for at arbejdet ikke bliver ensomt eller isoleret Forord Branchearbejdsmiljørådet for service og tjenesteydelser vil med denne værktøjskasse

Læs mere

Kriminalitet og tryghed i Eriksminde. Maj 2016

Kriminalitet og tryghed i Eriksminde. Maj 2016 Kriminalitet og tryghed i Eriksminde Maj 2016 FORMÅLET MED UNDERSØGELSEN Spørgeskemaundersøgelsen er første trin i det indbrudsforebyggende projekt, som Eriksminde i perioden 2016-2018 gennemfører i samarbejde

Læs mere

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS. Statistik Indbrudssikring, Nabohjælp Mærkning

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS. Statistik Indbrudssikring, Nabohjælp Mærkning Statistik Indbrudssikring, Nabohjælp Mærkning 1 Tyvens tjekliste Huset afsides beliggende Tæt bevoksning ved huset Ingen naboer Gode flugtmuligheder Ingen hjemme Tegn på værdier Ingen alarm Ingen hund

Læs mere

når ulykken er sket...

når ulykken er sket... Hjæ l p e g u i d e når ulykken er sket... Når skaden er sket Denne guide er tænkt som hjælp i en svær situation efter en brand, hvor du har mistet dine ejendele eller din bolig. Her kan du bl.a. finde

Læs mere

FOREBYGGELSE AF INDBRUD

FOREBYGGELSE AF INDBRUD FOREBYGGELSE AF INDBRUD Infomøde 27 Maj 2015 Program Fakta: Indbrud i tal DK/Østjylland/Tilst og Sabro Viden: Hvad ved vi om Indbrud og Indbrudstyve? Forebyggelse: Hvordan kan I forhindre Indbrud? Nabohjælp

Læs mere

WWW.PROTECTGLOBAL.COM. Vigtig brugerinformation

WWW.PROTECTGLOBAL.COM. Vigtig brugerinformation WWW.PROTECTGLOBAL.COM Vigtig brugerinformation 2 Indholdsfortegnelse Inden brug... Side 4 Betjening.... Side 5 Rengøring og vedligeholdelse.... Side 6 Med garanti et sikkert produkt.... Side 7 Lysdiodernes

Læs mere

Mekanisk Sikring. UDGANGSPUNKTET er MEKANISK SIKRING. Mekanisk Sikring

Mekanisk Sikring. UDGANGSPUNKTET er MEKANISK SIKRING. Mekanisk Sikring Mekanisk Sikring UDGANGSPUNKTET er MEKANISK SIKRING Mekanisk Sikring FYSISKE værn mod INDBRUD Mekaniske sikringsforanstaltninger er fysiske værn mod indbrud. Hvert år bliver der begået op mod 100.000 indbrud

Læs mere

fsb bellahøj husorden for bellahøj

fsb bellahøj husorden for bellahøj fsb bellahøj husorden for bellahøj Rådhuspladsen 59 1550 København V tel 3313 2144 fax 3314 1260 www.fsb.dk februar 2014 HUSORDEN FOR BELLAHØJ Afdelingsbestyrelsen og ejendomskontoret byder dig velkommen

Læs mere

Bestyrelsesmøde den 10. juni 2013 kl. 18:45 i bestyrelseslokalet afdeling 117, mødenummer 6.

Bestyrelsesmøde den 10. juni 2013 kl. 18:45 i bestyrelseslokalet afdeling 117, mødenummer 6. 1. Godkendelse af referat af bestyrelsesmøde den 15.april 2013. Godkendt. 2. Opfølgning på mødet den 6.maj (behandling af spørgeskemaer).anna opsamler og laver et a 4 ark til hjemmeside og opslagstavle.

Læs mere

VELKOMMEN TIL FLADSTRANDSPARKEN

VELKOMMEN TIL FLADSTRANDSPARKEN VELKOMMEN TIL FLADSTRANDSPARKEN HUSORDEN HUSORDEN SÅDAN VIL VI BO: Her i afdeling 30 Fladstrandsparken ønsker vi et godt naboskab. Vi bor tæt med naboer hele vejen rundt, og det er derfor af stor betydning

Læs mere

ADMINISTRATIONEN. Administrationen finder du på Nygårds Plads 27, 1., 2605 Brøndby. Du kan henvende dig personligt eller telefonisk i tidsrummet:

ADMINISTRATIONEN. Administrationen finder du på Nygårds Plads 27, 1., 2605 Brøndby. Du kan henvende dig personligt eller telefonisk i tidsrummet: Kontor- / telefontid ADMINISTRATIONEN Administrationen finder du på Nygårds Plads 27, 1., 2605 Brøndby Du kan henvende dig personligt eller telefonisk i tidsrummet: Tlf.: Mandag til torsdag Kl. 10.00 15.00

Læs mere

ANLÆGSPROJEKTERING FANE 030. 10 Alment Sikringsniveau Dækningsområder Overvågningsform Skiltning

ANLÆGSPROJEKTERING FANE 030. 10 Alment Sikringsniveau Dækningsområder Overvågningsform Skiltning FANE 030 0 Alment Sikringsniveau Dækningsområder Overvågningsform Skiltning 20 Valg af detektor Generelt Skalovervågning/celleovervågning Rumovervågning Objektovervågning Anvendelse og placering Forsikring

Læs mere

NB.: Godkendt på afdelingsmøde den 4. april 2006 og ændret den 26. februar 2007

NB.: Godkendt på afdelingsmøde den 4. april 2006 og ændret den 26. februar 2007 Side 1 af 5 Tillæg til vedligeholdelsesreglement Model A Råderetsregler samt ordens- og vedligeholdelsesregler for udendørsarealer for afdeling 766, Humlekærgård i Køge NB.: Godkendt på afdelingsmøde den

Læs mere

Gode Råd. Vidste du?? Gode råd og spørgsmål. Hvad er det nu for noget med de her banke nøgler og låse pistoler.?

Gode Råd. Vidste du?? Gode råd og spørgsmål. Hvad er det nu for noget med de her banke nøgler og låse pistoler.? Gode Råd Vidste du?? Gode råd og spørgsmål Hvad er det nu for noget med de her banke nøgler og låse pistoler.? Banke nøgler og låse pistoler er ikke nyt, de har været på markedet i mange år. De kan låse

Læs mere

Indsats: Tryghedsvandringer 2015 Status Hvad er status på aktiviteterne (gennemført/planlagt)

Indsats: Tryghedsvandringer 2015 Status Hvad er status på aktiviteterne (gennemført/planlagt) /Afrapportering Tryg Aalborg en mere tryg kommune Aktiviteter Nedenfor beskrives de aktiviteter der er afholdt og/eller planlægges at blive afholdt Indsats: Tryghedsvandringer 2015 1) Årshjul er udarbejdet

Læs mere

Husk, at du kan risikere at miste din bolig, hvis du ikke overholder husorden.

Husk, at du kan risikere at miste din bolig, hvis du ikke overholder husorden. Leveregler for godt naboskab Vi bor mange mennesker i Afd. 1006 Karré 6. Vi har forskellige interesser og måder at indrette vores liv på. For at kunne trives sammen har vi tre simple leveregler: 1. Vi

Læs mere

Ordbog over fagudtryk indenfor låse

Ordbog over fagudtryk indenfor låse Ordbog over fagudtryk indenfor låse A-mål er et mål fra låsekassens midte til udvendig side. Anvendes til beregning af tilbehør. ABDL-anlæg (automatisk branddørlukningsanlæg) har til formål at tillade

Læs mere

Når korthuset vælter

Når korthuset vælter Når korthuset vælter Det hamrer på rørene og der er gentagne råb fra lejligheden ovenover. Sådan har det stået på de sidste par dage. Naboen har været oppe og banke på, men det har ikke hjulpet. Ejendomsfunktionæren

Læs mere

OVERDREV NEWS. Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015

OVERDREV NEWS. Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015 Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015 Dødsfald Fhv. flymekaniker Per Køncke Petersen, Fælleddiget 77, sov ind den 9. februar 2015 efter lang tids sygdom. Han blev 71 år.

Læs mere

BOLIGEJERENS ABC: HOLD TYVENE UDE ALT HVAD DU BØR VIDE OM INDBRUD

BOLIGEJERENS ABC: HOLD TYVENE UDE ALT HVAD DU BØR VIDE OM INDBRUD BOLIGEJERENS ABC: HOLD TYVENE UDE ALT HVAD DU BØR VIDE OM INDBRUD DANMARK HAR EN KEDELIG REKORD Familien Halberg en typisk dansk familie I 1. kvartal af 2013 var der 10.776 indbrud i Danmark. Det svarer

Læs mere

Omdeling af aviser og tryksager Sikkerhed Lov og ret Gode råd

Omdeling af aviser og tryksager Sikkerhed Lov og ret Gode råd Omdeling af aviser og tryksager Sikkerhed Lov og ret Gode råd Læs pjecen sammen med dine forældre Pas godt på dig selv! Husk - der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning Undgå at blive våd af

Læs mere

Sikkerhed på tjenesterejsen. Vejledning og opmærksomhedspunkter

Sikkerhed på tjenesterejsen. Vejledning og opmærksomhedspunkter Januar 2012 Sikkerhed på tjenesterejsen Vejledning og opmærksomhedspunkter Indledning På tjenesterejser til risikofyldte destinationer kan den rejsende træffe en række foranstaltninger, som kan reducere

Læs mere

Rabat på tryghed? 1. 2. 3. 4. Husk de fem trin til en tryg bolig: Reklamer i opgangen er ikke bare grimme. De udgør en risiko for brand.

Rabat på tryghed? 1. 2. 3. 4. Husk de fem trin til en tryg bolig: Reklamer i opgangen er ikke bare grimme. De udgør en risiko for brand. Rabat på tryghed? Reklamer i opgangen er ikke bare grimme. De udgør en risiko for brand. Bær dine reklamer i containeren så er du med til at sikre trygheden. Barnevognen står i vejen for trygheden En barnevogn

Læs mere

Storbylandsby på tegnebrættet. 11 anbefalinger

Storbylandsby på tegnebrættet. 11 anbefalinger Storbylandsby på tegnebrættet 11 anbefalinger 1 11 Storbylandsbyen på Marienlystvangen i Aarhus er den første af sin slags i Danmark. Det er et boligområde, der bygger på tanker om inklusion, fællesskab

Læs mere

Bestyrelsens forslag til ny husorden

Bestyrelsens forslag til ny husorden Bestyrelsens forslag til ny husorden Generelt er forslaget til ny husorden en justering af den nuværende suppleret med tilføjelse af regler vedr. dørtelefon og adgangskontrol samt tørring af tøj, som blev

Læs mere

NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM. - Til personer med nedsat funktionsevne

NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM. - Til personer med nedsat funktionsevne NÅR DU ER SIGTET ELLER HAR EN DOM - Til personer med nedsat funktionsevne Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 18,1. 5000 Odense C Tlf: 72423700 E- mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Til nye beboere og deres pårørende. Velkommen til Haven

Til nye beboere og deres pårørende. Velkommen til Haven Til nye beboere og deres pårørende Velkommen til Haven Indhold Velkommen til Haven...3 Personalet...3 Elever...3 Havens værdigrundlag...4 Du skal opleve en god hverdag...4 Traditioner og arrangementer...4

Læs mere

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 HØJE KOLSTRUPS IMAGE Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 Helhedsplanen for Høje Kolstrup blev igangsat for 4 år siden. Derfor gennemfører vi nu en opfølgende undersøgelse af planens betydning for

Læs mere

Sikkert hjem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

Sikkert hjem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Sikkert hjem ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Ruko har nøglen til et sikkert hjem Tidssvarende låse Alt for mange låse er gamle og ikke sikkerhedsmæssigt tidssvarende eller de er

Læs mere

AFDELING 30 FLADSTRANDSPARKEN

AFDELING 30 FLADSTRANDSPARKEN AFDELING 30 FLADSTRANDSPARKEN BRUGERVEJLEDNING AFDELING 30 BRUGERVEJLEDNING I dette hæfte er samlet en række generelle oplysninger om, hvordan de forskellige fællesfaciliteter og installationer benyttes.

Læs mere

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder 2 3 1. Hvad kommer du til at tænke på, når du ser bygningerne? 2. Er det bygninger, som du har lyst til at komme

Læs mere

To kategorier af skadesforebyggelse. Mekanisk sikring et overblik

To kategorier af skadesforebyggelse. Mekanisk sikring et overblik To kategorier af skadesforebyggelse Overordnet kan forebyggelse af skader opdeles i to kategorier: mekanisk sikring og elektronisk sikring. Mekanisk sikring: Dækker over alle former for døre, låse, gitre

Læs mere

Tænk som en indbrudstyv Indbrudstyve kan hurtigt se om et hus har stået tomt i flere dage. Der er nemlig afslørende tegn. Eksempelvis at der er helt

Tænk som en indbrudstyv Indbrudstyve kan hurtigt se om et hus har stået tomt i flere dage. Der er nemlig afslørende tegn. Eksempelvis at der er helt Stop tyven Stop tyven: Her er de tips, indbrudstyvene ikke vil have, du kender Er du bange for indbrud i dit hus? Du kan gøre rigtig meget for at skræmme tyvene væk eller at gøre deres ærinde ekstra besværligt

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE

BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE Side 1 til den udendørssirene Introduktion Den udendørs sirene bruges som en ekstra sikkerhed, for at naboer kan høre og se, at der er gået en alarm og for at stresse en

Læs mere

Hillerød kommune: ca. 45.620 indb. I alt ca. 560.819 indb.

Hillerød kommune: ca. 45.620 indb. I alt ca. 560.819 indb. Gentofte kommune: Furesø kommune: Lyngby-Taarbæk kommune: Rudersdal kommune: Fredensborg kommune: Helsingør kommune: Hørsholm kommune: Allerød kommune: Gribskov kommune: Hillerød kommune: Egedal kommune:

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 VANGDALEN BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 190 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 SJÆLLANDSGADEKVARTERET BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 190 FÆLLESKONTORET

Læs mere

Legetøj Personalet sørger for at legetøjet i vuggestuen er tilladt for børn under 3 år.

Legetøj Personalet sørger for at legetøjet i vuggestuen er tilladt for børn under 3 år. Sikkerhedspolitik for institutionen Georgs Æske Denne Børne-sikkerhedspolitik udstikker retningslinjer for, hvordan vi ruster os bedst muligt til at tage vare på børnenes sikkerhed i forskellige sammenhænge.

Læs mere

PN Sikringskit. Sikringskit

PN Sikringskit. Sikringskit PN Sikringskit Sikringskit Gør det surt at være skurk Tyverisikring drejer sig i første omgang om at hindre tyven i at komme ind i boligen. Derfor er det vigtigt at hjemmet kan låses forsvarligt, når du

Læs mere

Indhold. Indledning 2. Valg af låsetyper til privatboligen 2. Checkliste før ferien 4. Andre råd 5. Fane 60 SIKRING PRIVAT.

Indhold. Indledning 2. Valg af låsetyper til privatboligen 2. Checkliste før ferien 4. Andre råd 5. Fane 60 SIKRING PRIVAT. Indhold Indledning 2 Valg af låsetyper til privatboligen 2 Checkliste før ferien 4 Andre råd 5 Regler 6 1 Indledning Ved tyverisikring af private hjem bør der specielt lægges vægt på, at den grundlæggende

Læs mere

Ud med Valde. Bølle-Bob er på vej hen til Valde Underbid. Han går gennem byen ned mod losse-pladsen. Her bor Valde i sin gamle vogn.

Ud med Valde. Bølle-Bob er på vej hen til Valde Underbid. Han går gennem byen ned mod losse-pladsen. Her bor Valde i sin gamle vogn. 1. Ud med Valde Bølle-Bob er på vej hen til Valde Underbid. Han går gennem byen ned mod losse-pladsen. Her bor Valde i sin gamle vogn. Så møder han Sara.»Har du hørt det?«siger hun. 5 »Hørt hvad?de har

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

GENERELT ANTENNER/PARABOLER BARNEVOGNE, CYKLER, KNAL- LERTER M.M. BIL- KNALLERTKØRSEL M.V. AFFALD DØRSKILTE ALTANER FODRING AF FUGLE M.V.

GENERELT ANTENNER/PARABOLER BARNEVOGNE, CYKLER, KNAL- LERTER M.M. BIL- KNALLERTKØRSEL M.V. AFFALD DØRSKILTE ALTANER FODRING AF FUGLE M.V. «Bruger_Initial» Indholdsfortegnelse GENERELT... 3 AFFALD... 3 ALTANER... 3 ANTENNER/PARABOLER... 3 BARNEVOGNE, CYKLER, KNALLERTER M.M.... 3 BIL-, KNALLERTKØRSEL M. V.... 3 DØRSKILTE... 3 FODRING AF FUGLE

Læs mere

90104 -BØRGLUMPARKEN HUSORDEN

90104 -BØRGLUMPARKEN HUSORDEN 90104 -BØRGLUMPARKEN HUSORDEN GODE RÅD OG ANVISNINGER Vi lever ret tæt sammen i en boligafdeling og vi er forskellige. Det kan være spændende og udviklende, samt give et varmt menneskeligt fællesskab.

Læs mere

HUSORDEN Etagebyggeri

HUSORDEN Etagebyggeri HUSORDEN Etagebyggeri Afdeling 200 Lyngens/ Revlingens/Engens Kvarter Godkendt på afdelingsmøde den 04.09.2014 Side 2 af 5 Indholdsfortegnelse Fælles ordensregler... 3 Forurening... 3 Musik... 3 Parabol/antenne...

Læs mere

HUSORDEN FOR AFD. 12 HOULKÆRVÆNGET

HUSORDEN FOR AFD. 12 HOULKÆRVÆNGET HUSORDEN FOR AFD. 12 HOULKÆRVÆNGET I en almen boligafdeling lever mange mennesker forholdsvis tæt sammen. Det er derfor nødvendigt at efterleve visse retningslinier og regler for ikke at genere hinanden.

Læs mere

Sikringsbeslag GODKENDT SS 3587 - SS 3587 - SS 3587 -

Sikringsbeslag GODKENDT SS 3587 - SS 3587 - SS 3587 - Sikringsbeslag GODKENDT SS 3587 - SS 3587 - SS 3587 - SS 3587 Gør det surt at være skurk Tyverisikring drejer sig i første omgang om at hindre tyven i at komme ind i boligen. Derfor er det vigtigt at hjemmet

Læs mere

FOREBYGGELSE AF INDBRUD

FOREBYGGELSE AF INDBRUD FOREBYGGELSE AF INDBRUD Infomøde 30 September 2015 Program Fakta: Indbrud i tal DK/Østjylland/Århus/Åbyhøj/Århus V Viden: Hvad ved vi om Indbrud og Indbrudstyve? Forebyggelse: Hvordan kan I forhindre Indbrud?

Læs mere

HUSORDEN SAMT HUSDYRREGLEMENT VIBO AFDELING 127 RUNDDELEN I + II

HUSORDEN SAMT HUSDYRREGLEMENT VIBO AFDELING 127 RUNDDELEN I + II BOLIGFORENINGEN VIBO HUSORDEN SAMT HUSDYRREGLEMENT VIBO AFDELING 127 RUNDDELEN I + II REV. PÅ AFDELINGSMØDE DEN 18. JUNI 2014 INDLEDNING Der findes en lang rækker regler, med baggrund i forskellige love

Læs mere

Puerto Blanquillo Frigiliana en kort vejledning til jeres ophold

Puerto Blanquillo Frigiliana en kort vejledning til jeres ophold Puerto Blanquillo Frigiliana en kort vejledning til jeres ophold Adresse Lejlighedens adresse er Calle d. Claudio Guillen Cahen, nr. 12, Vivienda 5, 29788 Frigiliana. Stedet er meget let at finde - se

Læs mere

Hillerød kommune: ca. 45.620 indb. I alt ca. 560.819 indb.

Hillerød kommune: ca. 45.620 indb. I alt ca. 560.819 indb. Gentofte kommune: Furesø kommune: Lyngby-Taarbæk kommune: Rudersdal kommune: Fredensborg kommune: Helsingør kommune: Hørsholm kommune: Allerød kommune: Gribskov kommune: Hillerød kommune: Egedal kommune:

Læs mere

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling.

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Referat generalforsamling 28.05.13 Gug plejehjem Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent Bestyrelsen havde taget

Læs mere

Forfattere: Finn Kjær Jensen og Tine Sønderby. Tryghedsvandring. erhvervs område. Et erfaringshæfte

Forfattere: Finn Kjær Jensen og Tine Sønderby. Tryghedsvandring. erhvervs område. Et erfaringshæfte Forfattere: Finn Kjær Jensen og Tine Sønderby. Tryghedsvandring i et erhvervs område Et erfaringshæfte Erfaringshæftet er udarbejdet af Gemeinschaft og P21 i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd.

Læs mere

Informationsmateriale Indbrudsforebyggelse for beboerne i kvarteret.

Informationsmateriale Indbrudsforebyggelse for beboerne i kvarteret. 15. november Side 2018 1 6 Side 1 6 Informationsmateriale Indbrudsforebyggelse for beboerne i kvarteret. Tak fordi du har valgt at tage indbrudsforebyggelse med på dagsordenen. På de næste sider vil du

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Velkommen til Plejecenter Mimosen Ellevej og Grøn Gang, Rådhusvej

Velkommen til Plejecenter Mimosen Ellevej og Grøn Gang, Rådhusvej Velkommen til Plejecenter Mimosen Ellevej og Grøn Gang, Rådhusvej Et godt sted at bo, at besøge og at arbejde Du og din familie bydes velkommen til Allerød kommunes plejecenter for borgere med demens Velkommen

Læs mere

Hvilken form for kriminalitet i og omkring hjemmet bekymrer dig mest?

Hvilken form for kriminalitet i og omkring hjemmet bekymrer dig mest? Hvilken form for kriminalitet i og omkring hjemmet bekymrer dig mest? 5 Indbrud 26% Hjemmerøveri Hærværk Angreb fra kamphunde/muskelhunde Andet Der er ikke noget, der bekymrer mig 17% Ved ikke 1 2 3 4

Læs mere

Indflytning & vedligeholdelse

Indflytning & vedligeholdelse Kære lejer. Velkommen til din nye bolig. Forholdet mellem udlejer og lejer er reguleret af lejelovgivningen og af de forhold, der er aftalt i din lejekontrakt. Lovgivningen på området er imidlertid indviklet,

Læs mere

Velkommen til. Afd. 22, Abildvej 20 A - O. Arbejdernes Andels- Boligforening Varde. Husorden

Velkommen til. Afd. 22, Abildvej 20 A - O. Arbejdernes Andels- Boligforening Varde. Husorden Velkommen til Afd. 22, Abildvej 20 A - O Arbejdernes Andels- Boligforening Varde Husorden En boligforening med mange beboere kan sammenlignes med et miniaturesamfund. Vi bliver mere eller mindre afhængige

Læs mere

Lad din telefon arbejde for dig

Lad din telefon arbejde for dig Telia Fastnet XtraServices Brugervejledning Mulighederne er mange på www.telia.dk/minesider På www.telia.dk/minesider kan du se, hvilke XtraServices du er tilmeldt eller bestille andre Xtraservices. Desuden

Læs mere

Ordensregler. Afdeling 13 - Ørehøj. Afdelingsbestyrelsen

Ordensregler. Afdeling 13 - Ørehøj. Afdelingsbestyrelsen Ordensregler Afdeling 13 - Ørehøj Afdelingsbestyrelsen 2015 Forord Afd. 13, Ørehøj, er opført i årene 1953-1955. bebyggelsen består af boligblokke med 40 lejemål. Disse ordensregler og praktiske råd er

Læs mere

TORVEPARKEN Åstedvej 2, 2730 Herlev tlf. 44 94 52 37 - fax 44 94 52 47 Afdelingskontor tlf. 44 94 45 36 HUSORDEN FOR TORVEPARKEN

TORVEPARKEN Åstedvej 2, 2730 Herlev tlf. 44 94 52 37 - fax 44 94 52 47 Afdelingskontor tlf. 44 94 45 36 HUSORDEN FOR TORVEPARKEN TORVEPARKEN Åstedvej 2, 2730 Herlev tlf. 44 94 52 37 - fax 44 94 52 47 Afdelingskontor tlf. 44 94 45 36 HUSORDEN FOR TORVEPARKEN Beboere er pligtige at efterkomme de af selskabet, afdelingsbestyrelsen

Læs mere

Vi forstår at passe på dig

Vi forstår at passe på dig SPECIALTILB Alarmpakke (Dansikring Di UD kr. 995 rects normalp ris kr. 2.495) og fra kr. 299 i månedligt se rviceabonnement inkl. installatio n foretaget af pr ofessionel alarmmontør og gratis sikkerhedstjek

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

TRÆNINGSPLADSER Velkommen til træningsophold i Hjørring Kommune

TRÆNINGSPLADSER Velkommen til træningsophold i Hjørring Kommune TRÆNINGSPLADSER Velkommen til træningsophold i Hjørring Kommune TRÆNINGSPLADSER Velkommen til træningsophold i Hjørring Kommune Dit ophold kan give dig mulighed for, at du kan: genvinde dit tidligere

Læs mere

Kriminalpræventiv MiljøPlanlægning. Introduktion til: sikringspolitikker og tekniske sikringstiltag

Kriminalpræventiv MiljøPlanlægning. Introduktion til: sikringspolitikker og tekniske sikringstiltag Kriminalpræventiv MiljøPlanlægning Introduktion til: sikringspolitikker og tekniske sikringstiltag Kriminalpræventiv Miljøplanlægning - ( CPTED DOC ) Otte gode principper Kriminalitetstrekanten Situationel

Læs mere

1. sal Skal laves. 16 Stramme lærred Lærredet i fælleslokalet fungerer ikke ordentligt jvf. Tobias Leth. Fællesområdet kr. Fællesområdet?

1. sal Skal laves. 16 Stramme lærred Lærredet i fælleslokalet fungerer ikke ordentligt jvf. Tobias Leth. Fællesområdet kr. Fællesområdet? No Opgave Uddybning Lokale Pris Status 1 Få lejekontrakt Vi skal bruge en lejekontrakt til forsikringsselskabet. Generelt Done 2 Brandalarm Dialog med kommunen ang. hvilke typer af alarmer vi har og hvad

Læs mere

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier 1 Rådgiver for en dag undervisningsforløb om mobning og digitale medier Introduktion til forløbet Forberedelser

Læs mere

Tryghedsvandringer er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø.

Tryghedsvandringer er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø. Tryghedsvandringer Tryghedsvandringer er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø. Man går en tur i boligområdet for at finde utrygge steder, der kan forbedres. Man kigger efter steder, der er behagelige

Læs mere

Kom godt fra start. Kom godt fra start. med din nye mobiltelefon JUNI 06

Kom godt fra start. Kom godt fra start. med din nye mobiltelefon JUNI 06 Kom godt fra start Kom godt fra start med din nye mobiltelefon JUNI 06 2 Indhold: SIM-kort...1 "Tryk selv" service a. Viderestilling (ved optaget, ved manglende svar, ved alle opkald)...3 b. Banke på...4

Læs mere

FONAcare. Hvis uheldet er ude, så skynd dig at tage det roligt. Serviceforsikring. Skadesanmeldelse hurtigt og nemt via fona.dk

FONAcare. Hvis uheldet er ude, så skynd dig at tage det roligt. Serviceforsikring. Skadesanmeldelse hurtigt og nemt via fona.dk Hvis uheldet er ude, så skynd dig at tage det roligt Skadesanmeldelse hurtigt og nemt via fona.dk Derfor bør du sikre dig! Du har lige købt en ny fladskærm, tablet, computer, dvd eller andet, og nu glæder

Læs mere

Trafikpolitik for Humlebien

Trafikpolitik for Humlebien Trafikpolitik for Humlebien Med denne politik sætter Humlebien trafiksikkerhed på dagsordenen og lægger op til en mere målrettet indsats både i dagligdagen og for en forbedret trafiksikkerhed ved institutionens

Læs mere

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Havde du indbrud hen over julen? Eller skal du ud nytårsaften, og er du utryg ved at efterlade huset alene? Der findes masser af teknologi, der kan hjælpe

Læs mere

Brugsvejledning for Cykeldrom - Opstilling, nedtagning & anvendelse

Brugsvejledning for Cykeldrom - Opstilling, nedtagning & anvendelse - Opstilling, nedtagning & anvendelse Udarbejdet af Ranum Telt- & Eventudlejning A/S 2007 Vesterled 46 9681 Ranum Tlf: 98 67 68 39 w w w. ranum-teltudlejning. d k Før brug/opstilling Gennemlæs opstillingsvejledningen

Læs mere

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE Klatreribbe HURLUMHEJHUS med masser af muligheder 10 Af Søren Stensgård. Idé: Birgitte Matthiesen. Foto: Lasse Hansen. Tegninger: Christian Raun Gør Det Selv 10/2004 Det flotte legehus

Læs mere

Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt?

Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt? Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt? Slå angsten ud af hovedet Det Kriminalpræventive Råd Slå angsten ud af hovedet Mange ældre mennesker er bange for kriminalitet. Det er ikke så

Læs mere

Er ikke bekymret fordi man har gode naboer der holder øje, man kan alligevel ikke stille

Er ikke bekymret fordi man har gode naboer der holder øje, man kan alligevel ikke stille Indbrud Undersøgelsen er gennemført i forbindelse med Bolius nyhedsbrev, udsendt torsdag den 10. april 2014. Nyhedsbrevet modtages af 115.114 personer. Der er i alt indkommet 778 besvarelser. Bekymring

Læs mere

REFERAT. Arbejdsmøde for gårdlaug. Torsdag den 12/11 2015 Klokken 17.00 19.30 Mødested: Fælleshuset, Brorsonsvej 53 A, 7400 Herning

REFERAT. Arbejdsmøde for gårdlaug. Torsdag den 12/11 2015 Klokken 17.00 19.30 Mødested: Fælleshuset, Brorsonsvej 53 A, 7400 Herning REFERAT Arbejdsmøde for gårdlaug Klokken 17.00 19.30 Mødested: Fælleshuset, Brorsonsvej 53 A, 7400 Herning Deltagere: 1 - Brorsonsvej 13-35 Vidji Ingrid Lange Benthe Jørgensen Peter Madsen - afbud 2 -

Læs mere

VELKOMMEN TIL AFDELING 64

VELKOMMEN TIL AFDELING 64 «Bruger_Initial» VELKOMMEN TIL AFDELING 64 «Bruger_Initial» Mølleriet, Ditlev Bergs Vej Velkommen i vores afdeling Som ny beboer kan der være mange praktiske ting, som det kan være svært at finde svar

Læs mere

Forfattere: Finn Kjær Jensen og Tine Sønderby. Tryghedsvandring. i et villaområde. Et erfaringshæfte

Forfattere: Finn Kjær Jensen og Tine Sønderby. Tryghedsvandring. i et villaområde. Et erfaringshæfte Forfattere: Finn Kjær Jensen og Tine Sønderby. Tryghedsvandring i et villaområde Et erfaringshæfte Erfaringshæftet er udarbejdet af Gemeinschaft og P21 i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd Det Kriminalpræventive

Læs mere