Vedtægter for BYGGGARANTIEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vedtægter for BYGGGARANTIEN"

Transkript

1 Vedtægter for BYGGGARANTIEN 1 - Formål Byggegarantiens overordnede formål er at sikre, en ensartet høj kvalitet på alt håndværksmæssigt arbejde, udført af Byggegarantiens medlemmer. Garantien sikrer, at private forbrugere ikke lider økonomisk tab som følge af fejl og mangler ved håndværksmæssigt arbejde, bestilt hos og udført af et medlem af Byggegarantien. Med garantiordningen får forbrugeren en garanti på udført håndværk, som dækker i tre år for synlige fejl, og op til 10 år for skjulte fejl og mangler. 2 Hvem kan optages Byggegarantien kan optage enhver virksomhed, der med lovlig næringsadkomst: A. udfører håndværksmæssig arbejde inden for murer-, tømrer-, snedker- og malerarbejde B. producerer byggematerialer, herunder teglsten, tagpap, ståltegl, bærende træ- og stålbjælker, vinduer, yderdøre eller termoruder. 3 Ansøgning Stk 1 Godkendelse af ansøger Byggegarantiens bestyrelse afgør, hvorvidt ansøgningen om medlemskab kan imødekommes. Fremkommer optagelsesbegæringen fra en virksomhed, der tidligere har været medlem, eller en del af ejerkredsen har været tidligere medlemmer i anden virksomhed, skal evt. restancer betales. Ejerkredsen i virksomheden skal desuden have optrådt som forsvarlige ledere eller ejere i øvrige selskaber eller personligt ejede firmaer. Kun virksomheder med et årligt indkøb af byggematerialer på over ex. moms, kan blive medlem af Byggegarantien. Stk 2 Pris på medlemskab Alle medlemmer deponerer kr ,- til dækning af garantiforpligtelser. Der er ingen øvrige omkostninger forbundet med et medlemskab af Byggegarantien. Dog skal medlemsvirksomheden indkøbe byggematerialer af Byggegarantiens godkendte leverandører, som i videst muligt omfang bærer produktansvar på 10 år - DB12 salgs- og leveringsbetingelser se

2 4 - Medlemsforpligtelser Medlemmerne er forpligtede til at efterleve beslutninger fra Byggegarantiens bestyrelse, og domme fra ankenævn. Undtaget herfor er afgørelser som senest 2 uger efter modtagelsen indbringes for de civile domstole, af enten bygherre eller entreprenør. Kun medlemmer af Byggegarantien er berettiget til at anvende garantiordningen i markedsføringsøjemed. Byggegarantiens bestyrelse fastlægger de nærmere retningslinjer. En virksomhed, der ekskluderes fra garantiordningen af bestyrelsen, skal straks ophøre med at anvende garantiordningen i markedsføringsøjemed. Overholdes dette ikke, og overtrædelsen kan dokumenteres af Byggegarantien, kan ejeren/ne af virksomheden tildeles en bøde på Byggegarantien hæfter ikke for arbejde udført af et ekskluderet medlem. Ekskluderede medlemmer offentliggøres på Byggegarantiens hjemmeside. Medlemsvirksomheden kan altid vælge selv at udføre reparation i overensstemmelse med anvisninger fra byggesagkyndig. Arbejdet skal godkendes af bygherre og Byggegarantien, og arbejdet skal udføres inden for en rimelig tid. Stk. 1 Medlemmer af Byggegarantien er forpligtet til følgende: A. at følge anvisninger fra byggesagkyndig hos Byggegarantien. B. at følge domme afgjort af byggeriets ankenævn. C. at følge retningslinjerne for garantibestemmelser og markedsføring. D. at levere kopi af den til enhver tid gældende erhvervsansvarsforsikring. F. at offentliggøre mindst 2 aktuelle referencer pa. G. at have en egenkapital på mindst i seneste regnskab nystartede virksomheder undtaget. H. at følge de almindelige betingelser for aftaler AB-Forbruger/AB92/ABT93 I. at indkøbe byggematerialer hos godkendte leverandører 5 - Udmeldelse Udmeldelse af garantiordningen kan kun ske skriftligt med 3 måneders varsel til ophør 30. juni eller 31. december. Alle opgaver udført med garantiordningen er dækningsberettigede over for medlemsvirksomheden, indtil garantiperioden er ophørt. Når alle garantiforpligtelser er opfyldt, betales virksomhedens deponerede garantisum på kr tilbage. Stk. 2 En medlemsvirksomheds ophør eller udmeldelse Såfremt en virksomhed afhændes eller ophører kan udmeldelse af garantiordningen kun finde sted med virkning fra udgangen af det kalenderkvartal, i hvilket afhændelsen eller ophøret sker.

3 6 - Eksklusion Hidkaldes byggesagkyndig fra Byggegarantien af bygherre, og byggesagkyndig kan konstatere alvorlige fejl og mangler, kan medlemsvirksomheden indstilles til eksklusion for bestyrelsen. Stk. 1 Beslutningsgrundlag Byggegarantiens bestyrelse træffer afgørelse om eksklusion. Eksklusion af et medlem fra garantiordningen kan finde sted: A. Når betingelserne for at blive optaget som medlem ikke længere er til stede. B. Når medlemmet har pådraget sig gentagne restancer, og ikke betaler rettidigt trods eksklusionsvarsel. C. Hvis et medlem undlader at opfylde et pålæg fra bestyrelsen, eller en kendelse fra et ankenævn. D. Hvis et medlem groft eller vedvarende overtræder de fastlagte regler for Byggegarantien. 7 - Retsvirkning ved udmeldelse/eksklusion af Byggegarantien Et medlem, der udtræder eller ekskluderes af garantiordningen, er i reklamationsperioden jef. 10 fortsat; forpligtet i henhold til vedtægter og bestemmelser i Byggegarantien, fsa. arbejde og produkter, der er indgået aftale om, og som enten er leveret eller leveres efter udmeldelsen. skal opfylde garantiens forpligtelser overfor private forbrugere i tre år for synlige fejl, og i 10 år for skjulte fejl og mangler. 8 - Hvem er dækket? Kun forbrugere er omfattet af Byggegarantien. Som forbrugere betragtes: Private ejere af en- eller tofamilie-boliger, sommerhus, kolonihavehus m.m. Ejere af privat bolig i blandede bolig- og erhvervsejendomme, herunder stuehuse til landbrug. Lejere af boliger og sommerhuse i det omfang arbejdet udføres på lejerens initiativ og for lejers egen regning. Indehavere af andels- og ejerlejligheder i det omfang arbejdet udføres på beboerens initiativ og for beboerens regning. Andelsboligforeninger, som får udført fællesarbejder, når foreningen ikke omfatter flere end 10 boliger.

4 Stk. 1 Hvem kan tilbyde garantiordningen Kun Byggegarantiens medlemsvirksomheder er omfattet af Byggegarantien. Det er en forudsætning, at aftalen indgås direkte mellem Byggegarantiens medlemsvirksomhed, og den klageberettigede forbruger. Arbejdet skal være bestilt til et ikke erhvervsmæssigt formål. 9 - Gældende vedtægter Forbrugeren er sikret af den udgave af vedtægter, som var gældende da aftalen om arbejdets udførelse eller leverance, blev indgået. Udgaverne offentliggøres på hjemmesiden med dato for udgivelse Reklamationsfrist Det er en forudsætning for udbetaling fra garantiordningen, at forbrugeren har reklameret over for den pågældende entreprenør senest fem år efter arbejdets aflevering. Og over for producenter højst 10 år fra overgivelsen af materialerne til køberen, medmindre der er er givet særskilt udvidet garanti fra leverandør. Forbruger skal desuden inden for 8 uger efter, at den pågældende entreprenør eller producent har afvist reklamationen, have indbragt sagen for Byggegarantien, eller et anerkendt ankenævn. Byggeriets ankenævn er det foretrukne ankenævn Betingelser for dækning Garantiordningen er i enhver henseende sekundært i forhold til forbrugerens mulighed for på anden vis at få dækning, herunder forsikring, sikkerhedsstillelse, tilbageholdelse af betaling eller lign. Stk. 1 Byggegarantien dækker for følgende: Entreprenører og håndværksvirksomheder Fejl eller mangler ved arbejdets udførelse, men ikke mangler ved materialer eller leverancer, som bygherre selv har indkøbt, medmindre disse særskilt er omfattet af Byggegarantien. Stk. 2 BYGGEGARANTIEN dækker når; A. medlemmet ikke vil udføre reparation efter Byggegarantiens byggesagkyndiges anvisninger. B. medlemmet ikke vil udføre reparation i henhold til kendelse fra et godkendt ankenævn. Undtaget herfor er hvis afgørelsen er anket til de civile domstole. Garantiordningen har fortsat forpligtelsen når der foreligger en endelig afgørelse i en sag, der er anket til de civile domstole. C. medlemsvirksomheden er gået konkurs.

5 D. virksomheden var medlem af Byggegarantien, da aftalen om den pågældende ydelse blev indgået. E. udførelsen af håndværket eller leveringen af byggematerialerne, sker med en af sekretariatet, anvist virksomhed. Undtagelser For entreprenører omfattet af garantiordningen gælder særligt, at der ikke af entreprenøren må være ydet anden sikkerhedsstillelse over for bygherren. Stk. 3 Dækning af dokumenterede tab BYGGEGARANTIEN dækker dokumenterede tab som følge af mangler ved det udførte arbejde. Garantien omfatter den forbruger, der har indgået en entrepriseaftale og gælder i det omfang, kravet ville kunne gennemføres over for den valgte håndværker i henhold til dansk rets almindelige reklamations- og forældelsesregler, og når arbejdet er udført på ejendomme beliggende i Danmark, eksklusiv Færøerne og Grønland. BYGGEGARANTIEN omfatter ikke færdiggørelse af arbejdsopgaver, som ikke er udført af medlemsvirksomheden, eller krav som vedrører spørgsmål i relation til det krævede vederlag Begrænsninger i dækninger Stk. 1 Dækning pr. sag Garantiordningens forpligtelse pr. sag kan ikke overstige kr inkl. moms. Stk. 2 Årlig garantisum Garantiordningens samlede forpligtelse pr. kalenderår kan ikke overstige kr inkl. moms. Byggegarantiens garantisum skal altid udgøre min. Kr pr. medlem. Garantisummen deponeres på særskilt konto hos Nykredit Bank. Stk. 3 Undtagelser Undtaget fra dækning er ethvert indirekte tab, herunder udgifter til flytning, midlertidigt ophold, opmagasinering af møbler, sagsomkostninger m.m. Stk 4 Undtagelser, materialer Der ydes ikke dækning for materialefejl eller fejl opstået under udførelsen som følge af mangelfulde og ukorrekte produktanvisninger eller vejledninger fra materialeproducenter. Her bærer leverandør alene ansvaret. Stk. 5 Kun garantiens bestemmelser Der ydes ikke dækning for tab, der alene kan henføres til særligt forpligtende individuelle tilsagn om garanti fra den udførende håndværksmester eller entreprenør, leverandør eller producent.

6 Skt. 6 Underentrepriser undtaget Arbejde udført som underentreprise af en virksomhed omfattet af Byggegarantien, er ikke dækket af garantiordningen, medmindre den entreprenør, som bygherren og underentreprenøren har indgået aftale med, også er medlem af Byggegarantien. Stk. 7 Følgeskader undtaget Der ydes ikke dækning for tab ved følgeskader eller andet tab afledt af det udførte arbejde. Her dækker bygherrers husforsikring og/eller entreprenørs erhvervsansvarsforsikring, der begge er lovpligtige. Byggegarantien har intet ansvar for at bygherre eller entreprenør har de lovpligtige forsikringer når anmeldelsen foretages. Men alle medlemmer skal fremlægge forsikringspolice ifm. indmeldelse, og Byggegarantien indhenter løbende forsikringspolice fra medlemsvirksomhedens forsikringsselskab. Stk. 8 - Fagmæssig afgrænsning Krav, der vedrører jord- og anlægsarbejder, er ikke omfattet af Byggegarantien. Dokumenterede tab som følge af mangler ved tagmalerarbejde dækkes ikke (Tagmalerforeningen - Dansk Byggeri). Dokumenterede tab som følge af mangler ved tækkearbejde dækkes ikke (Dansk Tækkemandslaug). Stk 9 - Økonomisk afgrænsning Det er en forudsætning, at arbejdet ikke udgør en del af et nybyggeri, tilbygning, totalrenovering eller lign. med en samlet entreprisesum på over kr inkl. moms. Ved den beløbsmæssige opgørelse medtages til den samlede entreprisesum ikke alene det oprindelige tilbud og ordrebekræftelse. Også aftaler om udførelse af øvrige arbejder for bygherren/forbrugeren, der har tilknytning til eller foretages i forlængelse af den oprindelige entrepriseaftale, er omfattet. Stk. 10 Dækning ved overskridelse af årlig dækningssum Hvis det ved indgivelser af anmodninger til Byggegarantien om dækninger må antages, at den årlige maksimale dækningssum vil blive overskredet, fordeles den resterende del af garantisummen forholdsmæssigt mellem de anmodninger, der relaterer sig til det pågældende kalenderår. 13. Sådan behandles sagerne Hvis medlemmet ikke efterlever en pligt til mangelafhjælpning, jf. 11 Stk. 2, kan forbrugeren indbringe sagen for Byggegarantien, der indenfor 10 hverdage meddeler forbrugeren, om garantien dækker. I bekræftende fald kan forbrugeren herefter få udført arbejdet af et andet medlem af Byggegarantien, med henblik på afhjælpning af manglerne. Dog har anmeldte medlemsvirksomhed mulighed for at udføre arbejdet, jef. 4.

7 Såfremt bygherre og Byggegarantiens byggesagkyndige finder det nødvendigt, eller medlemsvirksomheden ikke vil anerkende Byggegarantiens anvisninger, afholdes syn og skøn. Såfremt syns- og skønsforretningen giver forbruger medhold, gælder tilsagnet fra Byggegarantien i 3 måneder fra afsendelsesdato for meddelelsen. Hvis bygherre ikke kan acceptere Byggegarantiens afgørelse kan sagen rejses for Byggeriets Ankenævn, eller andet godkendt ankenævn. 14. Kontrolordning Byggegarantiens bestyrelse fastlægger retningslinjerne for kontrol af kvaliteten af arbejde udført af medlemsvirksomheder, der anmeldes af forbruger. Dårlige anmeldelser på Trustpilot.dk, anmeldhåndværker.dk, buildadvisor.dk m.fl. kan ligeledes være bestyrelsens beslutningsgrundlag for kontrol eller eksklusion. Medlemsvirksomheden skal årligt offentliggøre mindst 2 nye tilfredse bygherrer på trustpilot.dk Vedtægtsændringer Vedtægtsændringer kræver 2/3 flertal i Byggegarantiens bestyrelse Sekretariat Garantiordningen har sekretariat Vodroffslund 4, 1914 Frederiksberg C. Garantiordningen tegnes af Byggegarantiens direktør, som kan meddele prokura til medarbejdere i Byggegarantiens sekretariat. 17 Garantiordningens hæftelser For alle krav rettet mod Byggegarantien, hæfter selskabet alene med sin formue skabt ved medlemmernes indbetaling af depositum, og leverandørernes markedsføringsbidrag. Der kan ikke gøres krav gældende mod Byggegarantiens medlemmer, ansatte eller ejere Opløsning Opløsning af Byggegarantien kan kun ske når alle garantiforpligtelser er indfriet.

8 19 Ansvarlig kapital og garantisum Byggegarantien er stiftet som et iværksætterselskab, og omdannes til et aktieselskab når den deponerede garantisum udgør kr. Dvs når Byggegarantiens samlede antal medlemmer udgør 50. Den deponerede garantisum, skal til enhver tid udgøre mindst kr pr. medlem. Selskabets kapitalberedskab skal til enhver tid kunne dække de indbragte sager, og selskabets bestyrelse har pligt til at meddele medlemmer, forbrugere og øvrige interessenter såfremt det må antages, at garantiforpligtelserne overstiger virksomhedens kapitalberedskab - se 12 Stk Ikrafttræden Nærværende vedtægter er gældende fra den 23. januar 2014, der også er stiftelsesdato for Byggegarantien. For garantier udstedt af foreningen PLEID i perioden 1/ til 31/ gælder denne forenings vedtægter. Byggegarantien hæfter ikke for disse garantier, medmindre det aftales skriftligt med bygherre.