NYHEDSBREV OM LEDELSE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til flere end Kære læser! I dette nummer har vi 2 forskellige indslag omkring pauser på arbejdet. Det ene er en artikel inspireret af den debat Helsingør Kommune satte i gang, da man ville begrænse medarbejdernes kaffespauser. Det andet indslag ligger i naturlig forlængelse af artiklen om pauser. Jeg synes, at det er interessant at høre, hvordan I forholder jer til pauser på arbejde. Derfor håber, jeg, at du vil bidrage tyil denne undersøgelse. Jeg fik rigtig gode tilbagemeldinger på gå-hjemmødet i februar måned. Så hvis du ikke kunne komme får du en ny chance den 6. juni. Gåhjem-mødet tager afsæt i min nye bog: LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt. Vi byder også velkommen til Lars Bennedsen, projektchef i Københavns Kommune, Koncernservice. Lars stiller op til 5 skarpe til en leder i dette nummer. God læselyst! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør INDHOLD 1. Ledelse og pauser på arbejdet 2. Ledergruppen deltag i inspirationsmødet og få bogen 3. Pauser på arbejdet Ny undersøgelse 4. 5 skarpe til en leder 5. LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt NY BOG 6. Udvikling af ledermøderne - ½-dags seminar for ledergruppen 7. Ledelse med stil stil med ledelse en artikel fra Business.dk 8. Teamudvikling og Teambuilding 10. De 5 mest læste artikler i marts måned 11. Lederstillinger Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på

2 1. Ledelse og pauser på arbejdet Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og bringer sine erfaringer ind et frugtbart samarbejde med ledere og ledergrupper, således at de bliver bedre ledere eller ledergrupper og dermed også lykkes bedre med deres ledelsesopgave. Se mere på Helsingør Kommune trak mange og store overskrifter, da ledelsen for nyligt ville begrænse medarbejdernes kaffepauser til et kvarter om ugen. Fejring af fødselsdage og andre sociale begivenheder i løbet af måneden havde ifølge ledelsen for stort et omfang og gik for meget ud over produktiviteten. Jeg vil benytte den aktuelle anledning til at se på pauser i arbejdet, hvad det er godt for og hvordan vi skal forholde os ledelsesmæssigt til det. Vi har brug for pauser Hvad enten vi har fysisk hårdt arbejde eller vi er vidensmed arbejdere og primært bruger vores hoved, så har vi alle i løbet af dagen brug for pauser. Holder vi ikke pauser ved fysisk hårdt arbejde bliver vi hurtigere nedslidt og i værste fald ryger vi ud af arbejdsmarkedet med store samfundsøkonomiske omkostninger til følge. Også vidensmedarbejdere har brug for pauser i løbet af dagen. Ved manglende pauser risikerer vidensmedarbejdere at køre træt og blive ineffektive og i værste fald gå ned med stress. Så det er indiskutabelt at både krop og hjerne har brug for pauser. De pauser, vi har brug for i løbet af dagen behøver ikke nødvendigvis at være lange eller skemalagte. Langt de fleste arbejdspladser er da også indrettet sådan, at den enkelte medarbejder kan holde en pause, for at hente sig en kop kaffe, ryge en cigaret eller lignende. De sociale pauser På de fleste arbejdspladser holdes der også pauser udover de pauser, der er nødvendige for ikke at blive fysisk eller mentalt nedslidt. På nogle arbejdspladser spiser man morgenmad sammen en eller flere gange om måneden, andre har man tradition for at drikke en fredagsøl nogle steder har man tradition for at fejre fødselsdage i afdelingen med at drikke en kop kaffe og spise kage. Alt sammen hører ind under det, jeg vil kalde sociale pauser. Det er pauser, som har et andet formål end at undgå den fysiske og mentale nedslidning. Udover hyggen her og nu, betyder de sociale pauser også, at vi kommer lidt tættere på hinanden, at vi føler en samhørighed, hvilket kan være med til at få samarbejdet til at glide lettere i dagligdagen.

3 Når pauserne tager overhånd Problemet er efter min mening ikke, at der holdes pauser på arbejdspladserne. Problemet opstår først, når pauserne tager overhånd. Når anledningerne til pauserne bliver flere og pauserne bliver længere. Når medarbejderne samtidig klager over ikke at have tid nok til arbejdet og når der blive løst færre opgaver med de samme ressourcer. Min erfaring er, at alle dybest set gerne vil levere en god arbejdsindsats og at vi som udgangspunkt godt ved, hvornår og hvor meget, det er passende at holde pauser. Når pauserne tager overhånd, har det altid en årsag. Find årsagen Når oplevelsen er, at der er en ubalance mellem antallet af pauser og det, der rent faktisk produceres, kan det være fristende at gøre som ledelsen i Helsingør Kommune, nemlig at lave et knivskarpt regelsæt for antallet af pauser, varigheden af pauserne og i hvilken anledning, der må holdes pauser. Men den hurtige løsning er ikke altid den rigtige løsning. Det kan i stedet anbefales, at finde ud af årsagen til at pauserne har grebet om sig til et uacceptabelt niveau. Det kan f.eks. handle om: At forventningsafstemningen ikke er klar nok. Hvad forventer ledelsen af medarbejderne? At medarbejderne ikke kan se formålet med deres arbejde At der har udviklet sig en kultur, hvor det sociale bliver formålet med at gå på arbejdet - ikke det at udføre jobbet At der er stærke grupperinger, der fastholder andre i ikke at arbejde så meget. At medarbejderne ikke oplever sig værdsatte og derfor tager sagen i egen hånd At medarbejder generelt ikke trives med arbejdet. Der kan være mange andre årsager. I den sidste ende handler det om en ledelse, der har ladet stå til eller som ikke synlig nok i dagligdagen. Når ledelsen har fundet ud af, hvad der er årsagen til, at pausekulturen har udviklet sig i en uhensigtsmæssig retning, er det langt lettere at målrette ledelsesinitiativerne. Hvad kan ledelsen gøre? Det kan give lidt ballade at gå ind og ændre noget, som medarbejderne formentlig opfatter som en velerhvervet rettighed. Men det kan give større eller mindre problemer. En vej frem for ledelsen kan være: 1. Start med at finde ud af årsagen til at pauserne har grebet om sig. Løsningen af problemet skal tage afsæt i årsagen. 2. Find ud af, hvad den nuværende pausekultur har af konsekvenser for produktiviteten. 3. Anerkend at medarbejderne vil opleve det som, at noget tages fra dem, når I ændrer kulturen. 4. Vær meget velforberedt i kommunikationen til medarbejderne. Hvorfor er pauserne et problem? Hvad er konsekvenserne for virksomheden? Hvad er det for en pausekultur ledelsen gerne vil have. 5. Kommuniker en klar handlingsplan, der håndterer de dybereliggende årsager til, at pauserne har eskaleret til et uacceptabelt niveau. 6. Involver medarbejderne i arbejdet med at skabe eller fastholde et godt arbejdsklima - også uden brug af mange og lange pauser. Held og lykke med projektet!

4 2. Ledergruppen - deltag i inspirationsmøde og få bogen Vi gentager succesen! Hørte du til en af dem, der ikke kunne komme i februar? Så får du en ny mulighed den 6. juni. Med afsæt i sin nye bog: LEDERGRUPPEN - det dynamiske omdrejningspunkt holder Susanne Teglkamp et oplæg om hvad der karakteriserer de gode ledergrupper og hvordan man kan arbejde med at blive en god ledergruppe. I forbindelse med mødet vil der blive lejlighed til at diskutere og lade sig inspirere i mindre grupper. Læs mere og tilmeld dig på 3. Pauser på arbejdet - Ny undersøgelse Hvordan har du det med pauser på arbejdspladsen? Skal der være regler for afholdelse af pauser eller skal det være efter behov?. Brug 3-4 minutter på at deltage i undersøgelsen. Deltag i undersøgelsen via dette link: skarpe til en leder Lars Bennedsen: Jeg er 36 år og arbejder som projektchef i Banedanmark som leder for 17 interne medarbejdere og ca. 10 ressourcepersoner. Jeg har tidligere arbejdet i Københavns Energi, hvor jeg startede som studentermedhjælp i 1997 (Dengang hed det Københavns Vandforsyning). Jeg har siden arbejdet som geolog med speciale i grundvand og geokemi, som projektleder for anlægsprojekter indenfor vandforsyning, som projektleder for implementering af en projektledelsesmodel og sidst som miljøchef. Til april starter jeg som projektchef i Københavns Kommune, Koncernservice. 1) Hvorfor blev du leder? I starten var jeg overbevist om, at jeg skulle være fagekspert indenfor geologi og vandforsy ning. Efterhånden begyndte jeg at blive projektleder for forskellige projekter og fattede interesse for projektledelsen. Jeg var i den sammenhæng igennem et karriereafklaringsforløb i forbindelse med Københavns Energis talentprogram, der blev afprøvet for første gang i Resultatet blev, at jeg fortsatte med projektledelsen og fik en spirende interesse for ledelse. Jeg var så heldig at få lov til at stå for implementeringen af en projektledelsesmodel, hvilket var et enormt spændende organisationsprojekt over flere år. Jeg begyndte at opdage, at det i høj grad var projektledernes ledelsesmæssige evner, der afgjorde resultaterne i projekterne.

5 Det var et område, der skulle udforskes, hvilket resulterede i, at jeg søgte og fik et rigtigt lederjob. Det har jeg aldrig fortrudt. Jeg plejer at sige, at mennesker er sjovere end sten. 2) Hvordan sørger du for at udvikle dig som leder? Jeg er af den holdning, at man selv er ansvarlig for egen læring. Læring sker hele tiden, om end den kan boostes kraftigt at et velplaceret kursus. Jeg har været så heldig at have fået mange tilbud om kurser, herunder en PPL projektledercertificering, et lederudviklingsforløb hos Mannaz, Banedanmarks Learning Lab for ledere samt en række kortere kurser. Ledelse interesserer mig rigtig meget, så jeg suger ny inspiration til mig som en svamp. Jeg har efterhånden også udviklet et stort netværk, som jeg bruger flittigt for at få inspiration til mit arbejde. En leders vigtigst redskab er ens egen personlighed. Det er igennem den, at man fremstår troværdigt. Jeg tror derfor ikke på, at jeg kan være en grundlæggende anderledes leder, end jeg er, men jeg prøver løbende være opmærksom på mine udviklingsområde og afsøge mine blind spots. Det er i den sammenhæng vigtigt at udfordre mig selv og komme ud over min komfortzone, så jeg løbende bliver bedre til at takle vanskelige situationer konstruktivt. 3) Hvilken ledelsesudfordring har du lært mest af? En af de situationer, der umiddelbart falder mig svært er håndteringen af medarbejdere, der ikke performer. Jeg har to gange gennemført strukturerede udviklingsforløb, og det har været meget lærerigt for mig. Jeg er blevet væsentlig mere tryg ved de vanskelige samtaler, og det har været god træning i at levere svære budskaber på en klar og direkte men også empatisk måde. I begge tilfælde er medarbejderne begyndt at performe så meget bedre, at de har kunnet beholde deres job. I det seneste tilfælde har medarbejderen endda takket mig for min indsats. Jeg tror på, at der er bedst at tage tyren ved hornene og reagere på manglende performance. Ofte ved folk godt inderst inde, hvis de ikke leverer varen, og de trives derfor ikke med deres arbejde. Samtidig er det en uholdbar situation, både for virksomheden og kollegerne. Derfor gør man sig selv og virksomheden en tjeneste ved hurtigt at tage fat på problemet. 4) Hvordan håndterer du stress? Mine tre råd i forhold til stress er: Deleger opgaver, særligt de administrative Lad dig selv holde fri, når du har fri hver dag! Find nogle gode metoder til stresshåndtering Lad mig starte med det sidste. Et højt arbejdspres er et grundvilkår for ledere i dag, uanset hvor god man er til at delegere. Det er derfor af afgørende betydning, at man finder metoder til håndtering af stress. Jeg har tidligere dyrket en del fitness, men det er der ikke så meget tid til, nu hvor vi har fået barn og hus. Til gengæld slapper jeg rigtig godt af i haven og nyder tiden med min familie. Derudover bruger af ofte meditation, hvor man slapper kroppen af og tømmer hovedet for tanker. Det er meget effektivt, og jeg har brugt det i mange år. Det kræver en smule træning, men det er rigtig godt givet ud. I starten brugte jeg et meditationsbånd (dengang man stadig brugte kassettebånd), men nu kan jeg sagtens klare mig uden.

6 Med hensyn til at lade sig selv holde fri, har jeg nok altid været god til dette. På mit seneste job, har det dog i perioder været svært. Det er ikke altid, man selv er herre over, om man går og tænker på arbejdet. Her har jeg i perioder måttet bruge meditationen som middel. Hvis man over længere tid bliver udsat for større pres, end man trives med, kan man i øvrigt også overveje at skifte job. Jeg gør meget ud af at delegere de administrative opgaver, så der er tid til ledelsen af medarbejderne. Samtidig falder jeg sjældent i den fælde, at jeg selv sagsbehandler. Men har jo netop medarbejderne til denne opgave. En udfordring i den forbindelse er at sikre sig de nødvendige ressourcer i afdelingen. Her har jeg fokus på ressourceplanlægning og prioritering af opgaver. Det får man jo tid til, når man delegerer. En sidste men vigtig pointe er at acceptere, at man ikke kan levere et bedre produkt, end rammerne tillader - og rammerne er sjældent perfekte. 5) Hvilke råd vil du give til nyudnævnte ledere, der gerne vil godt på vej? Rådet vil nok afhænge af, hvem jeg skal rådgive. Vi har alle forskellige styrker og udviklingsområder. Generelt ser jeg det som vigtigt, at man fremstår troværdigt og leder med udgangspunkt i ens egen personlighed. Man er jo netop valgt til leder, fordi man er den, man er. Selvfølgelig skal man være meget opmærksom på at udvikle sine svage sider. Man skal bare ikke glemme de stærke. Derudover er det vigtigt at rammesætte både ens egen indsats og afdelingen, man er leder for. Jeg er selv ikke særlig struktureret af natur, men jeg gør meget ud af at etablere de nødvendige strukturer omkring delegering, rammer, mål, organisering, møderækker, styringstavle, huskelister osv. for afdelingen. Det er en tidsmæssig investering med et meget stort afkast. Og frem for alt: Deleger så mange som muligt af de administrative opgaver! Der er mange ledere, der drukner i dem. Et andet godt råd er at opsøge noget struktureret ledelsestræning. Det er meget givende og kan redde en fra en række af de faldgruber, der er for nye ledere, og sikre en god start på ledelsesopgaven. Hvis ikke virksomheden tilbyder det, kan man selv søge efter netværk, litteratur eller mentorer til at støtte en i starten. Opsøg eventuelt sparring med nogle af de erfarne ledere i virksomheden. 5. LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt NY BOG af Susanne Teglkamp Der findes mange reolmeter management bøger, der handler om den enkelte leder og om forskellige ledelsesdiscipliner. Men der findes ikke ret mange bøger, der omhandler ledergruppens arbejde. Det vil jeg gerne råde bod på med denne bog. Uddrag af anmeldelse fra Magasinet Lederne: "Hvad enten du er "direktøren for det hele" eller mellemleder i en ledergruppe, så får du her et godt spejl og en anvendelig ramme for at

7 se med både kritiske og kærlige briller på din ledergruppe." Ledergruppen har ligget på Børsens Bestsellerliste og på Top-5 på Saxo.coms liste over danske mangementbøger. Du kan læse mere om bogen og bestille den på 6. Udvikling af ledermøderne ½-dags seminar for ledergruppen Ledergruppen er basen for vores virke. Det er her vi skaber fælles fodslag om mål og strategier. Det er her, vi drøfter konkrete problemstillinger og udfordringer. Den tid vi bruger i ledergruppen og ikke mindst, hvordan vi bruger den, har stor betydning for virksomhedens udvikling og resultater. Teglkamp & Co har udviklet et lederseminar, som sætter fokus på ledermøderne, på at gøre dem bedre, mere relevante og interessante at deltage i. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere. 7. Ledelse med stil stil med ledelse Af: Vibeke Skytte, Lederne Bragt i Business.dk Søndag den 25. marts 2012 Uanset ledelsesstil og -filosofi kan der opstå konflikter mellem leder og medarbejdere, hvis kommunikationen er dårlig, og de gensidige forventninger ikke er blevet afstemt. For et par uger siden læste jeg en meget interessant artikel i Kristelig Dagblad omkring positiv psykologi og anerkendende ledelse, som vinder mere og mere indpas i erhvervslivet. I artiklen peges der på, at anvendes værktøjerne forkert, kan fokuseringen på muligheder frem for problemer ende som censur af kritiske medarbejdere, og derfor skal man som virksomhed være meget bevidst om, hvad man gør, når man indfører nye ledelsesstile som overordnet ledelsesfilosofi. Jeg er ganske enig i betragtningerne. Det er spændende, at virksomheder arbejder mere og mere med forskellige ledelsesstile, som har den anerkendende og åbne tilgang. Det er blandt andet interessant at høre om erfaringer med frisættende ledelse, hvor medarbejderne har stor medindflydelse på beslutninger, der har indflydelse på deres hverdag og opgaveløsning det indebærer således også muligheden for at debattere kritiske punkter. Umiddelbart lyder dét som den optimale situation for alle, men måske er teorien ikke altid lige let at praktisere. Den omvendte udfordring Artiklen fik mig til at tænke på den omvendte problemstilling, hvor ledelsen ikke har fokus på en bestemt anerkendende ledelsesstil, men i stedet agerer situationsbestemt. Her kan man som leder få den udfordring at have en medarbejder, som er stor tilhænger af en bestemt teori og brænder så meget for denne, at hun oplever, at lederen ikke anerkender og udnytter hendes kompetencer optimalt. Uenigheden risikerer at bryde ud i lys

8 lue, når lederen eksempelvis udtrykker ønske om, at medarbejderen skal have nye arbejdsopgaver opgaver, som medarbejderen måske selv mener er hæmmende for hendes personlige udvikling. I sådan en situation kan det blive rigtig svært at have en konstruktiv dialog og fortsat arbejde i samme retning. Virksomhedens behov afgørende En af mine bekendte, som er leder for en mindre medarbejdergruppe på en klinik, fortalte mig for nylig om netop denne problemstilling. Hun havde holdt et møde med én af sine medarbejdere for at få ham en yngre mand til at forstå, at han i en periode var nødt til at fokusere mere på patientbehandlinger og mindre på andre aktiviteter. Medarbejderen var meget utilfreds med prioriteringen, idet han mente, at hans kompetencer burde bruges anderledes. Min bekendt gav udtryk for, at det var én af de situationer, hvor hun havde taget sit lederjob op til overvejelse. Det kunne, mente hun, ganske enkelt ikke være rigtigt, at hun som leder ikke kunne tage en god, ærlig og konstruktiv snak med en medarbejder for sammen at få koordineret og prioriteret arbejdsopgaver og retning, uden at det skulle ende med, at medarbejderen følte sig stødt, misforstået og dårligt behandlet. Min bekendt havde også ind imellem den oplevelse, at både den førnævnte medarbejder og flere af hans kolleger i stigende grad havde deres egen dagsorden og ønsker til at arbejde med forskellige områder, som bestemt ikke altid passede i overensstemmelse med de behov, der ifølge lederens vurdering rent faktisk var. Hun inviterede derfor medarbejderen til en opfølgningssamtale, hvor hun præciserede, hvordan hun ønskede, at opgaverne skulle prioriteres og løses. Hendes pointe over for medarbejderen var, at jobindhold skabes ud fra virksomhedens behov og ikke ud fra medarbejderens behov. Og som medarbejder må man kunne tåle, at der ind i mellem skal ske justeringer. Taler forbi hinanden Helt konkret tror jeg, at rigtig mange misforståelser og konflikter opstår, fordi leder og medarbejder taler forbi hinanden, og de har meget forskellige tilgange og forventninger til ledelse og nærmeste leder. Og til tider er der måske alt for lidt selvindsigt og realisme hos den enkelte. Som leder skal man altid kommunikere tingene på en ordentlig og konstruktiv måde, ingen tvivl om det, og godt samarbejde fordrer gensidig tillid og respekt. Omvendt må medarbejdere heller ikke være så snæversynede, at de nægter at se sandheden i øjnene. Hverdagen skal fungere for alle, og der skal være plads til en konstruktiv dialog, både fra og til medarbejdere og ledere og omvendt, og der skal være tryghed og tillid til hinanden. Om det så passer ind i en bestemt ledelsesstil, må være op til den enkelte at afgøre, men det står ikke til diskussion, at både leder og medarbejder skal yde en indsats for at få tingene til at fungere. Vi skal alle kunne rumme hinanden og udvise respekt ledelsesfilosofi eller ej. Ellers må man overveje, om man er på rette hylde. Artiklen er bragt med tilladelse fra Business.dk. Du kan læse flere artikler på eller på 8. Teamudvikling og Teambuilding - få inspiration til at arbejde med det selv Teamudvikling og Teambuilding er andet end kanindræberkurser og at gå ud og bowle med afdelingen. Det er en løbende proces, der handler om at udvikle de enkelte teamdeltagere og teamet, så det hele fungerer bedst muligt. Det kan være hårdt arbejde for teamets leder, men

9 når det virker, kan det skabe en arbejdsglæde og en synergieffekt, som gør, at teamet yder langt ud over 'antallet af teammedlemmer'. Få inspiration til at få det bedste ud af et team og til selv at arbejde med et teams udvikling og med teambuilding. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere. 9. De 5 meste læste artikler i marts måned 2012 Vi har samlet de 5 mest downloadede artikler og undersøgelser fra vores hjemmeside i marts måned: 1) Hvorfor nogle fusioner lykkes 2) Djævlens advokat til Michael Lindberg om MBA på en dag 3) Undersøgelse af hvordan afskedigelser håndteres og opleves 4) Undersøgelse af lederes vilkår 5) Undersøgelse om fusioner Du kan læse dem og flere end 100 andre artikler og undersøgelser på Opslåede lederstillinger Vil du have et overblik over ledige lederstillinger? Så gå ind på vores site Vi har lavet en aftale med både Jobindex og StepStone. Det betyder, at vi på vores site har samlet de ledige lederstillinger, der er slået op på henholdsvis Jobindex og StepStone. Held og lykke med jobjagten!

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi gør ofte ting unødigt kompliceret, derfor støver vi et gammelt men særdeles relevant princip af: KISS eller Keep It

Læs mere

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder os til pauser på arbejdspladsen.

Læs mere

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Det var et tidspunkt et slogan i forskellige græsrodsbevægelser der hed noget

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Alle har brug for feedback også ledere. Der kan imidlertid være mange grunde til, at lederen ikke får feedback. Læs hvordan

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Mange af jer har før sommerferien deltaget i undersøgelsen om den vanskelige samtale. Nu foreligger resultatet og det

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! HR er ikke noget der er forbeholdt HR-afdelingen. HR er en management disciplin. Læs hvorfor HR er noget som enhver leder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Kan alle blive ledere eller skal man have et særligt leder gen? Få svaret i nyhedsbrevets første artikel. Det er desværre

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Man skulle ikke skulle tro det med det forår, men vi skal faktisk til at planlægge vores sommerferie nu. Spørgsmålet er,

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.500 Kære læser! I årets sidste nummer af Nyhedsbrev om ledelse kan vi tilbyde et spændende nyt tiltag. Vi har oprettet et lederforum

Læs mere

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Frederiksborg Amts Avis den 16. marts 2006: Af.: Henrik Helmer Petersen Forside: Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Fusioner fører til medarbejderflugt. Det viser

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Vi foretager hele tiden valg. Nogle gange står valget, om vi fortsat har lyst til at være ansat i virksomheden, vi

Læs mere

Undersøgelse om firmajulefrokosten

Undersøgelse om firmajulefrokosten Undersøgelse om firmajulefrokosten Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af vores forhold til julefrokoster. I alt 423 har deltaget

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Hvorfor kuldsejler mange projeker eller i bedste fald bliver meget forsinkede eller har store budgetoverskridelser? Vi

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Er din dør altid åben for dine medarbejdere? Så kan det skyldes, at du aldrig er på dit kontor. Læs hvordan du kan sætte

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for min nye undersøgelse om ledergruppen anno 2013. Jeg håber, at du også vil bruge

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 Kære læser! Ofte har vi kun ganske få sekunder til at præsentere os selv eller den virksomhed, vi kommer fra. Den første artikel

Læs mere

NYHEDSBREV JUNI 2004

NYHEDSBREV JUNI 2004 NYHEDSBREV JUNI 2004 Kære læser! Så står sommerferien for døren. Næste nyhedsbrev udkommer derfor medio august, når de fleste af os er tilbage på arbejdet igen. Jeg håber, at I får brugt ferien på at læse

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Networking er mange ting og ikke altid så nemt. Særligt det at være opsøgende har vi danskere lidt svært ved. Derfor har

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Martsnummeret af Nyhedsbrev om ledelse kommer sammen med foråret. Det vil du bl.a. kunne mærke på de mange spændende

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.550 Kære læser! Der er pres på lederne i disse år. Mange ledere slås med nedskæringer og øgede krav til effektivitet og kvalitet. Så

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Der kan være mange gode grunde til at give sig i kast med en lederuddannelse. I dette nyhedsbrev får du 5 gode grunde. En

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi lægger ud med en særdeles spændende og også meget tragisk historie. Den handler om tragedien på Mount Everest i 1996

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Kære deltager Dette spørgeskema handler om psykisk arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen. Spørgeskemaet berører en lang række forskellige temaer, som fx samarbejde, ledelse, arbejdets organisering

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400

NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400 NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400 Kære læser! Mange får sig lidt af en overraskelse, når de får deres første lederjob. Det var ikke det, de forestillede sig. Lederjobbet

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg kan lige så godt sige det lige ud, jeg går ind for møder med en dedikeret mødeleder. Læs hvorfor i dette nummer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Selvom vinteren trækker ud, kan du godt gå foråret i møde. Vi har samlet en buket af artikler og gode tilbud til dig i dette

Læs mere

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser 14 Hvorfor et ledelsesgrundlag? Center for Akut- og Opsøgende Indsatser består af flere forskellige afdelinger, som opererer under forskellige paragraffer

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj?

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Bodil Damkjær er uddannet cand. phil og adm. direktør i PLINGyou A/S. Bodil hjælper dansk erhvervsliv med deres professionelle brand på LinkedIn. Bodil holder

Læs mere

Temadag om ledergruppen

Temadag om ledergruppen Temadag om ledergruppen 28. august 2012 Min baggrund Hvad har inspireret? Gode ledergrupper egne erfaringer At man vil hinanden At man kender hinanden personligt, holdninger, værdier At man har tillid

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Teams der vinder! - Samarbejde, der rykker

Teams der vinder! - Samarbejde, der rykker Teams der vinder! - Samarbejde, der rykker De gør de på håndboldlandsholdet. De gør det i guldkajakken. Og de gør det mange andre steder i sportens verden de vinder ved at samarbejde effektivt. De udnytter

Læs mere

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 1 HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 Som en del af Trivselsundersøgelsen 2015 i Helsingør Kommune inviteres du hermed til at besvare et spørgeskema om din trivsel. Vi håber, at du vil give din

Læs mere

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13 Parforhold anno 2010 Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Formål med undersøgelsen:... 3 Analysens fakta:... 3 Hvor meget tid bruger par

Læs mere

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Politikker Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI KÆRE KOLLEGA Du sidder nu med personalepolitikken for Region Hovedstadens Psykiatri. Den bygger

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Artikel til Personalechefen: Af Dorte Cohr Lützen, konsulent Lützen Management og Birgitte Lønborg, erhvervspsykolog, Crescendo HRM. Vi ser ikke stress som en objektiv tilstand eller sygdom hos mennesker,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Der er mange spekulationer og gæt, men ingen ved præcis, hvornår krisen er slut. Spørgsmålet er, om I står klar i startboksen,

Læs mere

Det gode samarbejde. Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen

Det gode samarbejde. Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Det gode samarbejde Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Det gode samarbejde Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Indledning Intet godt resultat på en dansk arbejdsplads

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

Program for lederkursus 2011

Program for lederkursus 2011 Program for lederkursus 2011 Tirsdag den 1. marts 2011 Onsdag den 2. marts 2011 Onsdag den 13. april 2011 Tirsdag den 24. maj 2011 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Velkomst Introduktion til DiSC personprofilen.

Læs mere

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Få fingrene ud af navlen ellers går dit parforhold i stykker Red dit parforhold INDHOLD I DETTE HÆFTE: Når egoismen sniger

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen

Nyhedsbrev. Velkommen MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 7 F e b r u a r 2 0 1 6 Velkommen

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

Lederens værktøjskasse - MBK A/S

Lederens værktøjskasse - MBK A/S Vil du have praktiske ledelsesværktøjer til den daglige kommunikation? Vil du have redskaber til at takle de udfordringer, du møder som leder? Vil du have mere styr på din egen ledelse og få mere gennemslagskraft?

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.800

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.800 NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.800 Kære læser! Indimellem render vi på mennesker, som bare ved alt og kan alt altså ifølge dem selv. De udtaler sig skråsikkert om al

Læs mere

Nyudnævnt leder og hva så?

Nyudnævnt leder og hva så? Nyudnævnt leder og hva så? Hvordan kan du så blive klædt på til opgaven? Hvad skal du især være opmærksom på? Hvem kan du søge hjælp hos? En ny leder, der på egen hånd skal igennem en årrække af action

Læs mere

Tillidsbaseret Ledelse i klyngerne

Tillidsbaseret Ledelse i klyngerne Tillidsbaseret Ledelse i klyngerne 5 workshops målrettet klyngedannelsen LivingValue har udarbejdet 5 workshops, der er målrettet klyngeledere og pædagogiske ledere i forbindelse med klyngedannelsen, samt

Læs mere

omdrejningspunkt Skanderborg Erhvervsråd 29. august 2012 Ledelse i øjenhøjde

omdrejningspunkt Skanderborg Erhvervsråd 29. august 2012 Ledelse i øjenhøjde Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Skanderborg Erhvervsråd 29. august 2012 Min baggrund Hvad har inspireret? Gode ledergrupper egne erfaringer At man kender hinanden personligt, holdninger, værdier

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Hvorfor har ledernes arbejdsmiljø betydning?

Hvorfor har ledernes arbejdsmiljø betydning? Velkommen til workshoppen Hvorfor har ledernes arbejdsmiljø betydning? AM:2010, den 8. november v/ Signe Tønnesen Bergmann, arbejdsmiljøkonsulent, Lederne Trine Dilèng, Ledelsesrådgiver, Lederne Indhold

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

3. og 4. årgang evaluering af praktik

3. og 4. årgang evaluering af praktik 3. og 4. årgang evaluering af praktik Februar 2013 52% af de spurgte har svaret 1. Hvor mange klasser har du haft timer i? Respondenter Procent 1 klasse 27 11,6% 2 klasser 73 31,3% 3 klasser 50 21,5% 4

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Så tager vi fat på 10. årgang af nyhedsbrev om ledelse. Da jeg i sin tid startede nyhedsbrev om ledelse lagde vi ud med

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Ingen tvivl i mit sind, vi kan blive bedre ledere, hvis vi tør lade os udfordre. Læs artiklen og lad mig udfordre

Læs mere

Motivation, værdier og optimisme

Motivation, værdier og optimisme Motivation, værdier og optimisme AS3 2 Man kan definere ordet motivation som den mentale proces, der aktiverer vores handlinger, og som derfor har direkte indflydelse på vores resultater. Med andre ord

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

Medarbejder i Glostrup Kommune

Medarbejder i Glostrup Kommune Medarbejder i Glostrup Kommune FORNØJELSE Engagement Trivsel FORNYELSE Udvikling Indflydelse FAGLIGHED Kvalitet Kompetence FÆLLESSKAB Samarbejde Sammenhold Fælles forventninger til et godt medarbejderskab

Læs mere

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER 14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER UDBYTTE Du får overblik over, hvor du allerede er godt med, og hvor du med fordel kan sætte ind for at styrke din virksomhed.

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse Selvevaluering dine erfaringer med ledelse Velkommen Velkommen til din selvevaluering, som skal understøtte dine overvejelser omkring lederrollen. Selvevalueringen har to formål: Dels at give dig en introduktion

Læs mere

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen Nye kolleger er gode kolleger Gode argumenter for integration Etniske minoriteter er en del af det

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Forandring i Det kommunikerende hospital. Hvem er jeg? Erhvervsforsker, ph.d. fra Københavns Universitet 2000

Forandring i Det kommunikerende hospital. Hvem er jeg? Erhvervsforsker, ph.d. fra Københavns Universitet 2000 Forandring i Det kommunikerende hospital Hvem er jeg? Erhvervsforsker, ph.d. fra Københavns Universitet 2000 Leder i kommunikationsafdelingen i Novo Nordisk Selvstændig kommunikationsforsker og rådgiver

Læs mere

ugepraksis et billede på dit liv

ugepraksis et billede på dit liv Daisy Løvendahl Personlig rådgiver ugepraksis et billede på dit liv www.daisylovendahl.dk #1. En guide til refleksion og handling Om ugepraksissen Denne ugepraksis er resultatet af megen refleksion og

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL

Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL udkast Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL Forord Rebild Kommunes første personalepolitik er et vigtigt grundlag for det fremtidige samarbejde mellem ledelse og medarbejdere i kommunen.

Læs mere

NYHEDSBREV MARTS 2004

NYHEDSBREV MARTS 2004 NYHEDSBREV MARTS 2004 Kære læser! Foråret ligger lige om hjørnet og det gør forhåbentligt også det meget omtalte opsving. At vi stadig ikke rigtigt kan mærke opsvinget vidner både fortsatte nedskæringer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Det strategiske perspektiv er ofte meget kort for kort. Vi indleder dette nummer af nyhedsbrevet med at reflektere

Læs mere

Kursus & uddannelse Se oversigt side 7

Kursus & uddannelse Se oversigt side 7 Kursus & uddannelse Se oversigt side 7 Indhold: - Enneagram Kommunikation -og udviklingsværktøj - Stress Symptomer og forebyggelse - Virksomhedskurser Se kursus -og uddannelses oversigt på side 7 Enneagram:

Læs mere

Mental Træning og om at Score

Mental Træning og om at Score Mental Træning og om at Score Af Finn Havaleschka Mental Træning og om at Score. Finn Havaleschka, Garuda Research Institute. Dit Mentale Scorekort Det mentale scorekort handler ikke om at score det andet

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere