66 afgørelse om afbrydelse af strømforsyning til samhusningsokaliteter (intern

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "66 afgørelse om afbrydelse af strømforsyning til samhusningsokaliteter (intern"

Transkript

1 Telia Danmark Holmbladsgade København S 66 afgørelse om afbrydelse af strømforsyning til samhusningsokaliteter (intern kabling)./. Telia har ved brev af 20. juli 2006 med bilag og i supplerende brev 27. juli 2006 med bilag til anmodet styrelsen om at træffe en afgørelse, således at TDC påbydes at tillade Telias eksisterende og efterfølgende ensartede interne kablinger, og således ikke gennemfører den af selskabet varslede afbrydelse, jf. telelovens Sagsfremstilling Telia Danmark har ved breve af 20. juli 2006 og 27. juli 2006 med bilag indbragt en klage for over TDCs anmodning af 20. juni 2006, og senest af 14. juli 2006 til bl.a. Telia om at bringe selskabets samhusninger, herunder specielt interne kablinger: i overensstemmelse med omfanget af TDC s forpligtelser til at give adgang til samhusning i medfør af afgørelsen for marked 8, som er ændret ved afgørelsen i Teleklagenævnet. TDC har i den forbindelse fremført at: den interne kabling kun kan opretholdes såfremt, trafikken på kablet alene og samtidig benyttes i tilknytning til operatørens og tredjepartens samtrafikaftaler med TDC. 4. august 2006 Holsteinsgade København Ø Telefon Telefax E-post itst@itst.dk Netsted CVR-nr Sagsbehandler Laila Jensen Telefon E-post laj@itst.dk Telia er ikke enig i denne fortolkning, idet Telia ikke mener, at Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj tager stilling til intern kabling. Telia mener derimod, at afgørelsen tager stilling spørgsmålet om adgang til selve samhusningen og til, hvornår en operatør er berettiget til adgang til samhusning og dermed berettiget til at placere sit udstyr på samhusningerne. Der er endvidere Telias opfattelse, at Teleklagenævnet i afgørelsen på marked 8 alene fastslår, at betingelserne på nuværende tidspunkt med henvisning til overgangsbestemmelserne i 7, stk. 3, jf. telelovsændringen af 2003 for, at en operatør kan anmode om adgang til samhusning, er, at anmodningen sker i forlængelse af en samtrafikaftale med TDC. 1 Lov nr. 418 af 31. maj 2000 om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet med senere ændringer (teleloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 784 af 28. juli 2005 om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, med senere ændringer ved lov nr af 21. december 2005 om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet 2 Afgørelse af 26. maj 2005 af klage indbragt af TDC Totalløsninger A/S over ændringer i gældende standardaftaler om samhusning, jf. 101, stk. 1, nr. 7, i lovbekendtgørelse nr. 679 af 23. juni 2004 om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet.

2 Teleklagenævnet tager således efter Telias opfattelse stilling til, hvornår en operatør er berettiget til adgang til samhusning, og ikke hvad der så i øvrigt sker på samhusningscentralerne, herunder tager Teleklagenævnet ikke stilling til operatørernes adgang til intern kabling når operatørerne i øvrigt opfylder betingelserne for samhusning. Telia mener således, at Telia i henhold til gældende regulering har ret til at bevare, fortsat bestille og anvende interne kablinger i overensstemmelse hermed og i overensstemmelse med gældende aftale med TDC. Telia bemærker, at Telia i dag kun anvender de interne kablinger til at videretransportere TDC trafik for øvrige operatører, som i overensstemmelse med gældende regulering, har en retmæssig adgang til pågældende TDC samhusningscentral. Telia bemærker endvidere, at en intern kabling som alene OG samtidig [Telias fremhævning] benyttes i tilknytning til operatørens og tredjepartens samtrafikaftale med TDC har ikke noget relevant formål. Der er for Telias vedkommende tale om 77 centraler ud af små 90 centraler, hvorpå Telia har aftale med TDC om intern kabling med tredjemand. Side 2 Telia bemærker, at konsekvensen af TDC s påbud vil være, at trafik der føres i det pågældende kabel ikke må videretransporteres ud i Telias net, hvorved intern kabling gøres formålsløst. Påbudet fra TDC må derfor efter Telias opfattelse anses for at være et groft forsøg fra TDC s side på at fastholde selskabets monopol, idet det kun vil være TDC selv, der kan forestå transporten af trafik. TDC s indskrænkning i muligheden for intern kabling, er efter Telias opfattelse retsstridigt, og Telia er af den opfattelse, at bæretjenestebekendtgørelsens bilag 4 giver Telia ret til at anvende intern kabling, og derved som minimum efter hidtidig aftale med TDC. Telia finder derfor, at de interne kablinger er i overensstemmelse med både aftale og lovgrundlag. Telia har på den baggrund anmodet om at træffe en afgørelse, jf. telelovens 66, således at TDC påbydes at tillade de eksisterende og efterfølgende ensartede kablinger, og således ikke gennemfører den varslede afbrydelse. Telia har til sagen bl.a. vedlagt kopi af TDC s brev af 14. juli 2006 til Telia, hvori TDC ophæver en række af Telias aftaler om samhusning på de i listen anførte lokaliteter med virkning fra den 7. august 2006, og hvori TDC meddeler, at TDC derfor vil afbryde strømforsyningen til de pågældende samhusningslokaliteter den 8. august Det fremgår endvidere, at TDC vil afstå fra ophævelsen for de lokaliteter, hvor blot én af parterne har sikret, at den nævnte kabling er frakoblet vedkommendes udstyr, og enten er fjernet eller lagt udenfor/ovenpå vedkommendes skab, så det tydeligt kan ses, at den ikke er i brug, og TDC har modtaget skriftlig meddelelse herom inden 7. august kl. 12.

3 Det fremgår også, at såfremt det ikke er muligt at foretage de nødvendige ændringer på én eller flere samhusninger inden den 7. august, kl medvirker TDC gerne til at sikre, at slutkunder ikke bliver unødigt berørt af situationen. TDC har anført, at det kræver, at udbyderen medvirker til inden den 7. august kl. 12 at indgå aftale om en tidsplan for afviklingen, herunder eventuel omlægning af trafikken ved bestilling af eksempelvis transmissionskapacitet eller ændret dirigering i telefonnettet, på vilkår der kan accepteres af TDC. Endelig har TDC anført, at baggrunden for ophævelse af samhusningsaftalerne er, at Telia s anvendelse af intern kabling til 3. part på disse lokaliteter er i strid med den indgåede aftale mellem Telia og TDC, idet der alene er adgang til intern kabling, når den samtidig anvendes i tilknytning til begge operatørers samtrafikaftaler med TDC, jf. aftalernes pkt bullit. Subsidiært, at Telia og 3. part ikke opfylder dokumentationsforpligtelsen, jf. aftalernes pkt. 6, sidste afsnit. fremsendte Telia s klage til TDC d. 28. juli 2006 med henblik på TDC s eventuelle bemærkninger dertil. Side 3 TDC har ved brev af 1. august 2006 fremsendt selskabets bemærkninger til Telias anmodning til. TDC har bl.a. fortsat gjort gældende, at den af Telia etablerede interne kabling ikke er hjemlet i samhusningsreguleringen, og at den interne kabling er en væsentlig misligholdelse af parternes samhusningsaftale. Det er TDC s vurdering, at det efter Teleklagenævnets marked 8 afgørelse fortsat er retstilstanden ved s afgørelse af 28. april 2004 og Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj 2005, der er gældende. Det er TDC s opfattelse, at det af Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj 2005 følger, at TDC er berettiget til at kræve, at samhuset udstyr skal benyttes i tilknytning til den pågældende operatørs samtrafikaftale med TDC. Teleloven berettiger efter TDC s opfattelse således ikke Telia til at foretage intern kabling i videre omfang end anført af og Teleklagenævnet i ovennævnte afgørelser. Vedrørende den eventuelle misligholdelse af samhusningsaftalen bemærker TDC, at det fremgår af samhusningsaftalen indgået mellem Telia og TDC, at Telia anses for at være i væsentlig misligholdelse af samhusningsaftalen, hvis Telia anvender det på en samhusningslokalitet opstillede udstyr til andre formål, end de aftalte, jf. aftalens punkt 14. Det er TDC s vurdering, at Telia ved ikke at indskrænke samhusningen efter TDCs påkrav anvender det opstillede udstyr til andre formål end aftalt, og Telia er derved i væsentlig misligholdelse af aftalen. TDC har endvidere anført, at Telia allerede ved etableringen af den interne kabling var bekendt med risikoen for, at den interne kabling kunne blive krævet indskrænket uden varsel, men valgte alligevel af økonomiske årsager at udvide sine interne kablinger i stedet for at afvente udfaldet af klagesagen.

4 Selvom TDC i henhold til samhusningsaftalen har været berettiget til at kræve den interne kabling bragt til ophør uden varsel, har TDC forsøgt at finde praktiske og afbalancerede løsninger, hvor hensynet til Telias interesser blev varetaget samtidig med, at vilkårene i samhusningsaftalen blev respekteret bl.a. for at undgå, at Telia fik bedre samhusningsvilkår end konkurrerende udbydere. TDC har således i flere omgange varslet kravet om indskrænkning af samhusningen, og Telia har således haft god tid til at indskrænke sin samhusning i henhold til aftalen med TDC og haft den fornødne tid til at finde alternative løsninger enten sammen med TDC eller på anden vis. TDC har også anført, at selvom TDC i henhold til samhusningsaftalen ville være berettiget til at ophæve hele aftalen, jf. aftalens punkt 14.3, har TDC begrænset virkningen af parternes uenighed til kun at vedrøre de pågældende interne kablinger. TDC har således alene indskrænket adgangen til samhusning for det udstyr og de centraler, hvor der er foretaget uberettiget intern kabling, og en afbrydelse af strømforsyningen til de pågældende samhusningslokaliteter er det mindst indgribende tiltag, da strømforsyningen umiddelbart vil kunne reetableres. TDC har anført, at TDC som udgangspunkt er indstillet på at følge Telia s ønsker, såfremt Telia måtte foretrække andre tiltag (f.eks. frakobling af stik til interne kablinger eller klipning af kabler). Side 4 TDC har oplyst, at selskabet har fortsat sit arbejde for en praktisk løsning og har tilkendegivet, at TDC er indstillet på at medvirke til at tilvejebringe løsninger for omlægningen af trafikken på den interne kabling, således at slutkunderne undgår at blive berørt. Endelig har TDC oplyst, at fristforlængelse over for Tele2 på op til 2 uger, tilsvarende er gældende over for Telia. modtog den 1. august 2006 kopi af Sekretariatet for Teleklagenævnets brev af 31. juli 2006 til Tele2, hvori sekretariatet udtaler sig om rækkevidden af Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj 2005 om ændringer i standardaftaler om samtrafik samhusning og intern kabling. Telia har d. 2. august modtaget kopi af TDCs svar af 1. august 2006 på Telias klage af 27. juli I den anledning bemærker Telia ved til af 2. august 2006, at TDC lægger vægt på s afgørelse af 28. april Telia bemærker, at denne afgørelse efter Telias opfattelse ikke vedrører intern kabling, men vedrører hvorvidt TDC efter reglerne om samtrafik kunne afvise at levere forbindelse mellem TDC/Tele2 samtrafikpunkt og Telias samhuste udstyr på samme central. Det blev statueret, at der i overensstemmelse med TDCs påstand under sagen ikke var tale om et samtrafikprodukt efter loven, og at afvisningen derfor var berettiget. Spørgsmålet om adgang til intern kabling mellem Telia og en anden operatør, der begge er til stede på TDCs central i henhold til samtrafikaftaler med TDC, var ifølge Telia slet ikke berørt i sagen.

5 Telia bemærker, at TDC fortsat truer med at lukke for strømmen til de samhusninger, hvor der er interne kablinger, der efter TDCs egen fortolkning af reglerne er uberettigede. Det bemærkes at dette i særlig grad vil fjerne TDCs fastnetskunder og mobilkunder mulighed for at ringe til Telia s fastnet og mobilnet. Telia s mobilkunder vil derimod kunne ringe til TDC mobil. Det er således Telias opfattelse, at TDC tager (trods forsyningspligten) sine egne kunder som gidsler for at gennemtrumfe sin holdning til hvordan reglerne skal forstås og TDC har afvist Telia s anmodning om at der forinden foretages en juridisk prøvelse. Høring over afgørelsesudkast fremsendte d. 3. august 2006 et udkast til afgørelse i sagen i høring hos Telia og TDC. Til s afgørelsesudkast har Telia bemærket, at selskabet med henvisning til sekretariatet for Teleklagenævnets udtalelse af 31. juli 2006 er uenig i s vurdering af Teleklagenævnets afgørelse af 8. maj Side 5 Telia bemærker endvidere, at sekretariatet udtaler, at de ikke finder, at teleloven herunder specielt bæretjenestebekendtgørelsens bilag 4 er uforenelig med omhandlede afgørelser truffet af Teleklagenævnet. Såfremt skulle finde, at disse muligheder der nævnes i denne bekendtgørelse ikke længere er til stede eller måske reelt aldrig har været til stede, så bør det vel fremgå af afgørelsen. Telia bemærker, at brugen af ordene opsamle hhv. generere i udkastet giver anledning til en del forvirring. Betydningen af ordene bør klargøres. Endelig angiver Telia tre eksempler på trafikstrømme mellem Telia, Tele2 og TDC med henblik afklaring af hvilke samtrafiktilfælde, der måtte være tilladte ifølge s udkast til afgørelse. TDC har ved brev af 4. august 2004 til anført, at afgørelsesdelen i styrelsens udkast bør præciseres, idet det ikke tilstrækkeligt tydeligt fremgår, at intern kabling alene er i overensstemmelse med samhusningsaftalen, hvis den i begge ender udelukkende benyttes til samtrafik med TDC. TDC har endvidere anført, at ikke i medfør af telelovens 66 har hjemmel til at pålægge TDC forud for afbrydelsen at dokumentere, at afbrydelsen ikke berører lovlig samtrafik. TDC her endvidere anført, at dokumentationskravet i praksis ikke er operativt, idet det vil være vanskelig at fremskaffe den fornødne dokumentation, som vil være afhængig af udbydernes samarbejdsvilje. TDC har anmodet om få præciseret, at styrelsens dokumentationskrav kan opfyldes som beskrevet i parternes samhusningsaftale, hvori udbyderne på TDC s anmodning er pålagt at dokumentere, at samhusningen anvendes i overensstemmelse med samhusningsaftalen. Endelig er TDC ikke enig i s vurdering af, at en afbrydelse af samtrafik, der kan pålægges efter telelovens bestemmelser, og hvor afbrydelsen ikke er berettiget ifølge bekendtgørelserne, ikke kan anvendes som middel til at

6 søge at gennemtvinge en retsposition, der efter den forpligtedes mening følger af dennes kontraktretlige forhold til udbyderen. Dette fordi TDC efter selskabets opfattelse i så fald vil være afskåret fra at anvende afbrydelse (ophævelsen) som misligholdelsesbeføjelse, med mindre udbyderens misligholdelse føre til sådanne tilstande, som er omfattet i bekendtgørelse om afvisning og afbrydelse af samtrafik. TDC vil således være afskåret fra i henhold til kontraktvilkårene at afbryde samhusningsaftalen som følge af misligholdelsesbeføjelser ved udbyderens manglende betaling. s kompetence: s vurdering af lovligheden af en afbrydelse af en allerede iværksat samtrafik kan ske efter telelovens 66, jf. afsnittet om lovgrundlag nedenfor. Teleklagenævnet har ved afgørelse af 16. november fastslået, at IT- og Telestyrelsens udøvelse af sine beføjelser i henhold til telelovgivningen indebærer, at styrelsen nødvendigvis må tage stilling til underliggende retlige spørgsmål, herunder foretage en identifikation af eventuelle aftaleparter, hvis en sådan identifikation er nødvendig for varetagelsen af de opgaver, der er pålagt styrelsen. Side 6 Hvis styrelsen i forbindelse med varetagelse af nærværende konkrete opgave ikke finder sig i besiddelse af den fornødne retlige ekspertise, må styrelsen efter nævnets opfattelse indhente den nødvendige sagkundskab ved f.eks. at forelægge spørgsmålet for en ekstern juridisk sagkyndig.[s fremhævning med fed]. s afgørelser ifølge telelovens 66 træffes på grundlag af et skøn baseret på en fortolkning af telelovgivningen, samtrafikaftalen og ved inddragelse af øvrige relevante kriterier i det omfang det er nødvendigt. s afgørelse vil herudover naturligvis blive truffet i overensstemmelse med almindelige forvaltningsretlige principper som eksempelvis proportionalitetsbetragtninger og undersøgelsesprincipper. kan imidlertid ikke isoleret set træffe afgørelse om kontraktretlige eller obligationsretlige spørgsmål, som falder uden for telelovgivningen, eksempelvis om der er sket en væsentlig misligholdelse, forsinkelse el. lign eller anvende retsmidler, som ikke er hjemlet i teleloven. Løsningen af en sådan konkret tvist mellem parterne må således ske gennem anvendelse af de mellem parterne aftalte tvistbilæggelsesmekanismer eller ved domstolene. kan heller ikke træffe afgørelse i henhold til den almindelige konkurrencelovgivning. Afgørelser efter den almindelige konkurrencelovgivning træffes af Konkurrencestyrelsen. 3 Afgørelse af 16. november 2004 klage indbragt af Telia Sonera Danmark A/S over ITog Telestyrelsens afgørelse af 23. januar 2004 vedrørende begrænsninger i s kompetence i forbindelse med klage over diskrimination som følge af TDC s varsling af højere termineringsafgifter, jf. 101, stk. 1, nr. 4, i lov nr. 418 af 31. maj 2000 om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet.

7 Afgørelsesgrundlag: A. Lovgrundlag: skal indledningsvis bemærke, at styrelsen i afgørelserne på engrosmarkederne for fastnet-access (M8), ubundtet adgang (M11) og bredbåndstilslutning (M12) har udpeget TDC som havende stærk markedsposition 4. Styrelsen har endvidere senest ved indberetning af 1. februar 2001 til EU- Kommissionen udpeget TDC som havende en stærk markedsposition bl.a. på markederne for koblet fastnettrafik, udbud af faste kredsløb og det samlede nationale marked for samtrafik 5. Styrelsen kan således konstatere, at TDC er omfattet af telelovens 42. Afbrydelse kan i medfør af telelovens 66, stk. 1, træffe afgørelse om, hvorvidt en part omfattet af 42 eller 44 er berettiget til at afbryde udveksling af samtrafik samt træffe afgørelse, hvor en afbrydelse er foretaget uden forudgående forelæggelse for. Side 7 er således kompetent til at træffe afgørelse i alle tilfælde af afbrydelser. I de tilfælde, hvor en afbrydelse begrundes med hensyn som omhandlet i den nuværende telelovs 50, eller 1998-lovens 3, stk. 2, er betingelserne for afbrydelse nærmere fastsat i 2, jf. 1, i bekendtgørelse nr. 671 af 10. juli 2003 om afvisning og afbrydelse af samtrafik henholdsvis 6, jf. 2, i bekendtgørelse 572 af 22. juni 2000 om visse forhold på samtrafikområdet. Det fremgår af 2003-bekendtgørelsens 1, at: parter omfattet af 42 eller 44 i lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet kan afvise [afbryde] anmodning om indgåelse eller ændring af aftale om samtrafik, hvis den part, over for hvem anmodningen rejses, kan sandsynliggøre, at indgåelse eller ændring af den pågældende aftale vil indebære, at de berørte elektroniske kommunikationsnets og tjenesters driftsikkerhed, integritet og indbyrdes interoperabilitet, eller beskyttelse af tjeneste- og netinterne data, herunder personrelaterede data, personoplysninger, fortrolig information og privatlivets fred, eller beskyttelse af elektroniske kommunikationsnet eller tjenester 4 Jf. s afgørelse af 6. oktober 2005 over for TDC på engrosmarkedet for fastnetaccess (Marked nr. 8), s afgørelse af 2. november 2005 over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutning (Marked nr. 12) og s afgørelse af 5. januar 2006 over for TDC på engrosmarkedet for ubundtet adgang (Marked nr. 11). s SMP-udpegning i afgørelserne er blevet stadfæstet af Teleklagenævnet henholdsvis den 8. maj 2006 (Marked 8) og 10. juli 2006 (marked 11 og 12). 5 Indberetning af 1. februar 2001 til EU-Kommissionen i henhold til artiklerne 14(3) og 18 i EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 97/33/EF af 30. juni 1997 om samtrafik på teleområdet med henblik på at sikre forsyningspligtydelser og interoperabilitet ved anvendelse af ONP-principperne.

8 under særlige forhold, ikke kan opretholdes. [ indsat klamme] Det bemærkes, at bekendtgørelse nr. 671 af 10. juli 2003 om afvisning og afbrydelse af samtrafik alene finder anvendelse for markeder, hvor har truffet afgørelse, og hvor forpligtelserne for det relevante marked er trådt i kraft. Det fremgår af overgangsreglerne i telelovens 7, stk. 3, jf. stk. 2, at for de markeder, hvor endnu ikke har truffet afgørelse, og hvor forpligtelserne for det relevante marked ikke er trådt i kraft, finder bekendtgørelse nr. 572 af 22. juni 2000 om visse forhold på samtrafikområdet anvendelse. De i bekendtgørelse nr. 572 af 22. juni 2000 nævnte hensyn, som kan berettige en afbrydelse af igangværende samtrafik, er de samme som nævnt i bekendtgørelse nr. 671 af 10. juli Alene benævnelsen telenet og teletjenester er i den nye bekendtgørelse blevet ændret til elektroniske kommunikationsnet og elektroniske kommunikationstjenester. Side 8 Samhusning For så vidt angår udbydernes adgang til samhusning, herunder intern kabling, fastslår 7, stk. 1, i overgangsbestemmelserne i 2003-teleloven, bl.a., at bekendtgørelse nr. 930 af 19. november 2002 om samtrafik mv. (samtrafikbekendtgørelsen) forbliver i kraft, indtil den ændres eller ophæves af ministeren for videnskab, teknologi og udvikling. Samtrafikbekendtgørelsen præciserer bl.a. de beskrevne samtrafikprodukter i 39 og 40 i den hidtidige lov nr. 418 af 31. maj 2000, herunder adgang til samhusning. 7, stk. 2, i overgangsbestemmelserne i 2003-teleloven fastslår bl.a., at bekendtgørelse nr. 852 af 28. september 2001 om hvilke grundlæggende bærertjenester, tjenester og faciliteter og fysiske eller logiske samtrafikgrænseflader, der indgår i samtrafikprodukter (bærertjenestebekendtgørelsen) forbliver i kraft, indtil den ophæves af. Bærertjenestebekendtgørelsen blev ændret med bekendtgørelse af 670 af 10. juli 2003 og omfatter bl.a. samtrafikproduktet intern kabling. Overgangsreglernes 7, stk. 3, fastsætter videre, at bl.a. samtrafik- og bærertjenstebekendtgørelsen ikke finder anvendelse på de områder og mellem de parter, hvor der er truffet administrativ afgørelse, og forpligtelserne for det relevante marked er trådt i kraft. Overgangsreglerne er senere ændret ved lov nr af 21. december Dvs. ovennævnte bekendtgørelser finder fortsat anvendelse på de markeder, hvor endnu ikke har truffet afgørelse, og hvor forpligtelserne for det relevante marked ikke er trådt i kraft. har truffet administrativ afgørelse bl.a. på engrosmarkederne for fastsnet-access (M8), for ubundtet adgang til rå kobber (M11) og for bredbåndstilslutning (M12), og forpligtelserne på disse markeder er trådt i kraft. Sty-

9 relsen pålagde i afgørelserne en udvidede samhusningsforpligtelse i medfør af telelovens 51, jf. 40, stk. 1, nr. 1, og 40, stk. 2, nr. 3. Teleklagenævnet har ved afgørelser af 8. maj 2006 og 10. juli 2006 på henholdsvis engrosmarkedet for fastnet-access (M8) og engrosmarkederne for ubundtet adgang (M11) samt bredbåndstilslutning (M12) omgjort de i afgørelserne udvidede samhusningsforpligtelser. Teleklagenævnet henviste i sine afgørelser på marked 11 og 12 til sin begrundelse i klagesagen på marked 8. Teleklagenævnet anførte i afgørelsen på marked 8 bl.a., at: Med ændringen af teleloven i 2003 ændredes reglerne om samhusning således, at det ikke længere fremgår eksplicit af lovens regler om samtrafik, at adgangen til samhusning kun kan indrømmes i forbindelse med en aftale om et af de samtrafikprodukter, der er omfattet af loven, jf. den dagældende telelovs 40, stk. 2, nr. 3, og den tidligere telelovs 39, stk. 1, nr. 4. Imidlertid har samtrafikbekendtgørelsen sideløbende hermed siden 2000 bestemt, at bekendtgørelsens regler om samtrafik bl.a. omfatter samtrafikproduktet fælles udnyttelse af bygninger, centraludstyr mv. i forbindelse med aftaler om samtrafikprodukter som nævnt i nr. 1-3, jf. bekendtgørelsens 1, stk. 1, nr. 4. Side 9 Samtrafikbekendtgørelsen er endnu ikke blevet ophævet af videnskabsministeren, jf. overgangsreglen i 7, stk. 1, i telelovsændringen fra Endvidere fremgår det af samme lovs 7, stk. 3, at bekendtgørelsens fortsat finder anvendelse, undtagen på de områder og imellem de parter hvor der måtte foreligge en endelig administrativ markedsafgørelse, og hvor forpligtelserne i henhold til afgørelsen er trådt i kraft. Teleklagenævnet omgjorde de i afgørelserne på marked 8 og 12 pålagte udvidede samhusningsforpligtelser med henvisning til, at på det tidspunkt, hvor traf afgørelse i de pågældende sager, havde nævnet endnu ikke truffet endelig administrativ afgørelse, og forpligtelserne på markederne var som følge heraf ikke trådt i kraft. På marked 11 udtalte nævnet, at forholdene var de samme som ved marked 8, idet afgørelsens forpligtelser ikke var trådt i kraft på det tidspunkt styrelsen traf sin afgørelse. Samtrafikbekendtgørelsens regler om samhusning var derfor fortsat gældende på det tidspunkt, hvor traf afgørelserne på marked 8,11 og 12. Det var endvidere Teleklagenævnets vurdering, at ikke efter samtrafikbekendtgørelsens regler var berettiget til at udvide de øvrige udbyderes adgang til samhusning på TDC s lokaliteter i forhold til de gældende regler, som blandt andet kom til udtryk i Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj har ikke på ny efter de nugældende regler i teleloven truffet afgørelse i relation til samhusningsforpligtelsen på ovennævnte markeder. Teleklagenævnets afgørelse på marked 8 er indbragt for domstolene. har imidlertid ikke kompetence til at anfægte Teleklagenævnets afgørelser. Styrelsen skal således, indtil domstolene måtte fastslå noget andet, lægge Te-

10 leklagenævnets fortolkning af reglerne om samhusning mv. til grund. Efter styrelsens opfattelse er den gældende retstilstand herefter, at samhusningsforpligtelserne i al fald indtil der er truffet nye markedsafgørelser efter 2003-loven er de i samtrafikbekendtgørelsen og bærertjenestebekendtgørelsen omhandlede som fortolket af Teleklagenævnet i bl.a. afgørelse af 26. maj 2005, og ikke samhusningsforpligtelser indeholdt i 2003-loven. B: Praksis: Spørgsmålet om anvendelse af TDC s samhusningslokaliteter har tidligere været behandlet af i en sag om ændring af TDC s standardtilbud om samhusning 6. Baggrunden herfor var, at styrelsen i forbindelse med en høring vedrørende TDC s praktisering af standardaftalerne om samhusning havde kunnet konstatere, at anvendelse af begrebet hovedsagelig i aftalen skabte uklarhed i forbindelse med den interne kablings eventuelle anvendelse til andre formål end samtrafik mellem udbyderen og TDC. traf derfor den 12. november 2004 afgørelse om, at TDC i den eksisterende standardaftale om samhusning punkt 6, 2. afsnit om adgang til samhusning bl.a. skulle fjerne bestemmelsen om, at Side 10 Det er endvidere en forudsætning for samhusning af udstyr og centraler, at den er nødvendig for operatørens udbud af elektroniske kommunikationstjenester, og at der ikke i operatørens samhusning optræder udstyr og centraler eller dele heraf, som ikke hovedsageligt benyttes i tilknytning til en eller flere samtrafikaftaler mellem operatøren og TDC. Det var s opfattelse, at teleloven skulle fortolkes sådan, at TDC ikke kunne stille krav om, at udbyderens udstyr og herunder den interne kabling alene eller hovedsagelig kunne anvendes i tilknytning til aftaler med TDC. Styrelsens fortolkning af samhusningsbestemmelsen i teleloven var således, at operatøren skulle have videre muligheder for anvendelse af udbyderens udstyr på samhusningen end de i aftalen beskrevne. TDC påklagede den 22. november 2004 s afgørelse, herunder påbudet om, at afsnittet om anvendelsen af det samhuste udstyr skulle udgå af standardaftalen om samhusning. TDC anførte som begrundelse for klagen, at det var selskabets opfattelse, at en samtrafikpart ikke havde ret til at opsætte udstyr mv. uden, at det blev benyttet i tilknytning til en eller flere af den pågældende parts samtrafikaftaler med TDC. Det var derfor selskabets opfattelse, at det omhandlede afsnit fuldt ud var i overensstemmelse med den afgrænsning af adgangen, som fulgte af teleloven, idet afsnittet dog efter TDC s opfattelse gav en operatør videre adgang til samhusning, end hvad TDC var forpligtet til. Teleklagenævnet traf den 26. maj 2005 afgørelse i sagen, herunder om kunne kræve, at TDC fra standardaftalen om samhusning fjernede bestemmelsen om, at det er en forudsætning for samhusning af udstyr og centraler på TDC s lokaliteter, at der ikke i operatørens samhusning optræder udstyr og 6 s afgørelse af 12. november 2004 om ændring af TDC s standardtilbud på samhusning.

11 centraler eller dele heraf, som ikke hovedsagelig benyttes i tilknytning til en eller flere samtrafikaftaler mellem udbyderne. I den nævnte afgørelse konkluderede Teleklagenævnet følgende: For så vidt angår det materielle spørgsmål, skal nævnet henvise til samtrafikbekendtgørelsens 1, stk. 1, nr. 4, hvoraf det udtrykkeligt fremgår, at adgang til fælles udnyttelse af bygninger, centraler mv. (samhusning) forudsætter tilstedeværelsen af en aftale mellem parterne om samtrafikprodukter som nævnt i nr. 1-3 i samme bestemmelse. Nævnet er på den baggrund enig med TDC i, at selskabet ved at stille krav om, at det samhuste udstyr hovedsagelig benyttes i tilknytning til den pågældende operatørs samtrafikaftale med TDC, alene tillægger operatørerne flere rettigheder, end de allerede er indrømmet i medfør af samtrafikbekendtgørelsen. Da det på den baggrund er nævnets opfattelse, at den mangelfulde begrundelse for at påbyde TDC at fjerne afsnittet om operatørernes anvendelse af samhusningslokaliteten må anses for konkret væsentlig, har nævnet besluttet at imødekomme TDC s klage på dette punkt. Side 11 Til styrelsens betragtninger i afgørelsen om, at kravet hovedsagelighed skaber usikkerhed om de øvrige operatørers retsstilling, skal nævnet anføre, at alternativet til den anvendte formulering efter nævnets opfattelse ville være en bestemmelse om, at operatørerne kun kunne opstille udstyr mv. til brug for en samtrafikaftale med TDC. Da styrelsen i forbindelse med sagens forberedelse for nævnet har uddybet sin begrundelse for afgørelsen ud fra en sondring mellem, hvilke krav TDC lovligt kan opstille i forbindelse med etableringen af adgang til samhusning i modsætning til krav i forbindelse med anvendelsen af en allerede etableret samhusning, skal nævnet bemærke, at teleudbydernes rettigheder og pligter efter telelovgivningen som udgangspunkt må anses for gældende uanset om der er tale om en allerede etableret eller en igangværende samhusning. [s fremhævninger med fed]. Sekretariatet for Teleklagenævnet har ved brev af 31. juli 2006 til Tele2 om rækkevidden af Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj 2005 bl.a. udtalt, at sekretariatets forstår det således, at Teleklagenævnet er af den opfattelse, at bekendtgørelsen [samtrafikbekendtgørelsen] netop og i lighed med standardaftalen forudsætter, at der ikke på samhusningslokaliteter optræder udstyr, som ikke benyttes i tilknytning til en eller flere samtrafikaftaler med operatøren og TDC. [IT- og Telestyrelsens indsat klamme]. Sekretariatet for Teleklagenævnet anfører endvidere, at Det er imidlertid sekretariatets opfattelse, at Teleklagenævnet ikke dermed har taget stilling til, hvorvidt der fra TDC s side kan stilles krav om, at udstyr opstillet i overensstemmelse med samtrafikbekendgørelsen udelukkende anvendes i tilknytning til en samtrafikaftale med TDC, eller om der er mulighed for, at udstyret herudover kan anvendes til andre formål, herunder intern kabling mellem operatørerne.

12 Det er således sekretariatets opfattelse, at Teleklagenævnet i sin afgørelse af 26. maj 2005 ikke tager stilling til spørgsmålet om intern kabling. Det er derfor sekretariatets vurdering, at den omhandlede afgørelse ikke kan bruges som støtte for, hvilke regler der gælder for intern kabling, herunder om den mulighed bærertjenestebekendtgørelsens bilag 4 giver for at anvende udstyr til intern kabling eventuelt skulle være uforenelig med regler i teleloven, således at der ikke kan ske intern kabling operatørerne imellem s vurdering: skal indledningsvis bemærke, at styrelsen tager stilling udbydernes adgang til intern kabling ud fra en fortolkning af teleloven og praksis, jf. TDC s bemærkninger om intern kablings overensstemmelse med samhusningsaftalen. IT og Telestyrelsens vurdering af klagen sker på baggrund af det ovenfor anførte efter reglerne i samtrafikbekendtgørelsen og bærertjenestebekendtgørelsen som fortolket af Teleklagenævnet i bl.a. afgørelsen af 26. maj Side 12 TDC har i sit brev af 14. juli 2006 anført, at de interne kablinger, som selskabet ønsker afbrudt er kablinger, som benyttes i strid med den begrænsning i brugen, som TDC meddelte 2. september 2005, hvori TDC specifikt for intern kabling skrev, at der alene er adgang hertil, når den samtidig anvendes i tilknytning til begge operatørers samtrafikaftaler med TDC. har forstået TDC s brev af 1. august 2006 således, at selskabet har udskudt fristen for afbrydelse af samtrafikken med op til 2 uger. Som det fremgår af s markedsafgørelser, bl.a. af afgørelsen på engrosmarkedet for fastnet-access (M8), er det styrelsens vurdering, at Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj 2005 fastslog, at der ikke i den dagældende telelovgivning fandtes hjemmel til at pålægge TDC at lade samhusningsberettigede parter anvende samhusningen til andet end transport af trafik, der var relateret til en samtidig aftale om samtrafik. Baggrunden for denne afgørelse var, at adgangen til samhusning i den dagældende teleregulering var betinget af en samtidig aftale om samtrafik med SMP-udbyderen, jf. de i lovbemærkningerne til den dagældende 40, stk. 4, nr. 1, anførte passager om, at adgang til samhusning skulle anvendes i forbindelse med aftaler om samtrafik, og i kombination med et eller flere af de øvrige produkter. Teleklagenævnets afgørelse fastslog, at en samhusning alene måtte anvendes til håndtering af den trafik, som var genereret som led i denne aftale. Afgørelsen fra Teleklagenævnet blev således truffet efter de dagældende regler. vurderer således, at Teleklagenævnets afgørelse indebærer, at en aftale om samhusning alene giver mulighed for at opsamle trafik (M8), der stammer fra den samhusningsberettigedes egen aftale om samtrafik med SMPudbyderen, jf. s markedsafgørelser bl.a. afgørelsen på marked 8 af 6. oktober 2005 s. 23. Efter s vurdering, fastslog Teleklagenævnet således, at retten til samhusning ikke indebærer en ret for udbyderne til at anvende sam-

13 husningslokaliteten til at håndtere trafik, som ikke er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC. For så vidt angår Telias bemærkninger i relation til bærertjenestebekendtgørelsen og reglerne i om samhusning og intern kabling i øvrigt, skal henvise til ovenstående vurdering. Det fremgår af Sekretariatet for Teleklagenævnets brev af 31. juli 2006, at det er sekretariatets opfattelse, at Teleklagenævnet ikke ved sin afgørelse af 26. maj 2005 har taget stilling spørgsmålet om intern kabling. Sekretariatet peger på, at der ifølge bilag 4 til bæretjenestebekendtgørelsen er mulighed for at anvende udstyr til intern kabling, og at Teleklagenævnets afgørelse ikke giver støtte for, at denne bestemmelse eventuelt skulle være uforenelig med regler i teleloven. Sekretariatet finder herefter ikke, at Teleklagenævnet har taget stilling, om udstyr opstillet i overensstemmelse med samtrafikbekendtgørelsen ud over at blive anvendt i tilknytning til en samtrafikaftale med TDC også kan anvendes til intern kabling mellem operatørerne. Side 13 Uanset den af sekretariatet tilkendegivne opfattelse, er det s opgave at fortolke, hvilke regler der må antages at følge af Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj Som det fremgår af s markedsafgørelser bl.a. i afgørelsen på marked 8, er det som nævnt styrelsens vurdering, at Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj 2005 de facto indebærer, at en samhusning alene måtte anvendes til håndtering af den trafik, som er genereret som led i denne aftale. Afgørelserne på marked 8, 11 og 12, hvori TDC blev pålagt udvidede samhusningsforpligtelser har alle været indbragt for Teleklagenævnet. Teleklagenævnet har ikke ved behandling af sagerne haft bemærkninger til den i markedsafgørelserne beskrevne fortolkning af Teleklagenævnets afgørelse af 26. maj Det er på den baggrund s vurdering, at TDC er berettiget til at afbryde den del af den igangværende samtrafik, der foregår via intern kabling, og som ikke er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC. skal bemærke, at TDC ved brev af 14. juli 2006 har meddelt, at samhusningsaftalerne på de i listen anførte lokaliteter ophæves med virkning fra den 7. august 2006, og TDC vil derfor afbryde strømforsyningen til de pågældende samhusningslokaliteter fra og med den 8. august TDC har endvidere meddelt, at TDC vil afstå fra ophævelsen for de lokaliteter, hvor blot én af parterne har sikret, at den nævnte kabling er frakoblet vedkommendes udstyr og enten fjernet eller lagt udenfor/ovenpå vedkommendes skab, så det tydeligt kan ses, at den ikke er i brug, og TDC har modtaget skriftlig meddelelse herom inden 7. august kl. 12.

14 Telia bemærker, at konsekvensen af TDC s påbud vil være, at trafik der føres i det pågældende kabel ikke må videretransporteres ud i Telias net, hvorved intern kabling gøres formålsløst. Påbudet fra TDC må derfor efter Telias opfattelse anses for at være et groft forsøg fra TDC s side på at fastholde selskabets monopol, idet det kun vil være TDC selv, der kan forestå transporten af trafik. Der er for Telias vedkommende tale om 77 centraler ud af små 90 centraler, hvorpå Telia har aftale med TDC om intern kabling med tredjemand. Telia bemærker endvidere, at konsekvensen vil være, at dette i særlig grad vil fjerne TDCs fastnetskunder og mobilkunder mulighed for at ringe til Telia s fastnet og mobilnet. Telia s mobilkunder vil derimod kunne ringe til TDC mobil. Dvs., at afbrydelsen tillige vedrører den del af den igangværende samtrafik, der er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC. TDC har ikke i selskabets brev af 14. juli 2006, hvori TDC ophæver en række samhusningsaftaler, eller i selskabets brev af 1. august 2006 anført nogen af de afbrydelsesbegrundende hensyn som er nævnt i bekendtgørelserne om afbrydelse af samtrafik for, hvorfor selskabet vil afbryde samtrafikken ved at afbryde til strømforsyningen til de pågældende samhusningslokaliteter, og dermed også den del af den igangværende samtrafik, der er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC. Side 14 finder derfor, at TDC s afbrydelse af strømforsyningen til de pågældende samhusningslokaliteter, og dermed den del af den igangværende samtrafik, der er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC, ikke er begrundet i hensyn, som er nævnt i bekendtgørelserne, og som kan berettige en afbrydelse af igangværende samtrafik i medfør af telereguleringens bestemmelser. Det er herefter s vurdering, at TDC ikke er berettiget til at afbryde den del af den igangværende samtrafik, der er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC ved at afbryde strømforsyningen til de pågældende samhusningslokaliteter. En afbrydelse af en samtrafik, der kan pålægges efter telelovens bestemmelser, og hvor afbrydelsen ikke er berettiget ifølge bekendtgørelserne, kan efter IT- og Telestyrelsens opfattelse ikke anvendes som middel til at søge at gennemtvinge en retsposition, der efter den forpligtedes mening følger af dennes kontraktretlige forhold til udbyderen. For så vidt angår TDC s bemærkninger om, at selskabet derved er afskåret fra at anvende afbrydelse som misligholdelsesbeføjelse, skal bemærke, at TDC kan gøre normale kontraktretlige misligholdelsesbeføjelser gældende for forhold, der falder uden for telelovgivningen. For forhold der falder inden for telelovgivningen kan ophævelse af en aftale kun ske i overensstemmelse med de kriterier der fremgår af telelovgivningen, herunder eksempelvis afbrydelseskriterier fastsat i medfør af telelovens 50, stk. 3, jf. afsnittet om lovgrundlag nedenfor.

15 I forhold til TDC s bemærkninger om afbrydelse ved manglende betaling for samtrafik, skal bemærke, at TDC ikke indenfor telelovgivningen er pålagt at give adgang til samtrafik uden betaling. Det er herefter samlet s vurdering, at både for markeder, hvor har truffet afgørelse, og hvor forpligtelserne for de relevante markeder er trådt i kraft, og for markeder hvor dette endnu ikke er sket, foreligger der ikke de i bekendtgørelserne nævnte hensyn, der kan begrunde, at TDC afbryder al trafikken på de relevante samhusningslokaliteter, og dermed også den del af den igangværende samtrafik, der er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC. Henset til de potentielt omfattende konsekvenser en afbrydelse af strømforsyningen til de pågældende samhusningslokaliteter kan have for den igangværende samtrafik, der er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC, er det s vurdering, at TDC forinden afbrydelsen iværksættes over for styrelsen bør dokumentere, at afbrydelsen af samtrafikken, jf. ovenfor, ikke berører denne del af den igangværende samtrafik. Side 15 skal i den forbindelse bemærke, at dokumentationen skal vise, at afbrydelsen ikke berører den del af den igangværende samtrafik, der er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC. Hvordan TDC konkret indhenter og udformer dokumentationen må som udgangspunkt bero på TDC s vurdering. s står gerne til rådighed for en nærmere afklaring af, hvilke konkrete samtrafiktilfælde, der efter styrelsens vurdering vil være i overensstemmelse med denne afgørelse i relation til intern kabling, hvis Telia ønsker at få specifikke tilfælde afklaret. Styrelsen vil imidlertid i denne afgørelse afstå fra at vurdere Telias anførte eksempler. ooo0ooo På baggrund af ovenstående træffer hermed i medfør af teleloven følgende AFGØRELSE TDC er berettiget til at afbryde den del af den igangværende samtrafik, der foregår via intern kabling, og som ikke er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC. TDC er ikke berettiget til at afbryde den del af den igangværende samtrafik, der er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC. Såfremt en slukning af strømforsyning, afbrydelse af kabler mv. indebærer afbrydelse af denne samtrafik, vil en sådan afbrydelse være i strid med reglerne i teleloven med tilhørende bekendtgørelser om samtrafik.

16 TDC påbydes derfor at opretholde denne del af den igangværende samtrafik, jf. telelovens 66, stk. 3. Henset til de potentielt omfattende konsekvenser en afbrydelse af strømforsyningen til de pågældende samhusningslokaliteter kan have for den igangværende samtrafik, der er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC, skal TDC forinden afbrydelsen iværksættes dokumentere, jf. telelovens 107, stk. 1, at afbrydelsen af samtrafikken, jf. ovenfor, ikke berører denne del af den igangværende samtrafik. ooo0ooo Klagevejledning: s afgørelse kan påklages til Teleklagenævnet, sekretariatet for Teleklagenævnet, Bredgade 43, 1260 København K. Klagen skal i givet fald indgives inden 4 uger efter, at denne afgørelse er meddelt selskabet. Side 16 Opmærksomheden henledes på, at der i medfør af bekendtgørelse nr. 569 af 18. juni 2004 om Teleklagenævnets virksomhed skal betales et gebyr på kr. for Teleklagenævnets behandling af klagen. Med venlig hilsen Laila Jensen

Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet Bitstream Access (BSA)

Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet Bitstream Access (BSA) TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København C

TDC A/S Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København C TDC A/S Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København C Afgørelse efter telelovens 65 om Cybercity s anmodning om adgang

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse:

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse: Afgørelse vedrørende Hi3G s standardtilbud af 19. juni 2008 på engrosmarkedet for terminering i Hi3G Denmark ApS s mobilnet (marked 16) 2. september 2009 Indledning Den 4. april 2008 traf afgørelse over

Læs mere

65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber

65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber Cybercity A/S Overgaden Neden Vandet 7 1414 København K 65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber Cybercity har ved brev af 10. juni

Læs mere

-J. L. j (J.oktober 2005. Teleklagenævnet

-J. L. j (J.oktober 2005. Teleklagenævnet ,,~ Teleklagenævnet TDC AIS Juridisk Afdeling Samtrafik - HJS Nørregade 21 0900 København C Bredgade 43 DK-1260 København K Tit 33929700 Fax 3392 9988 Teleklagenævnets afgørelse af TDCs klage over IT-og

Læs mere

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail SuperTel A/S GlobalConnect Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 65 vedrørende TDC A/S prissætning af mobilaccess til SuperTel A/S frikaldsnumre Indledning SuperTel A/S (herefter SuperTel)

Læs mere

Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K. Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL

Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K. Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL Cybercity har i brev af 2. august 2004 anmodet om at træffe afgørelse efter telelovens 65, fordi

Læs mere

Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning,

Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning, TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning, jf. telelovens

Læs mere

TDC A/S Nørregade København K. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V

TDC A/S Nørregade København K. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC A/S Nørregade 21 0900 København K Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse vedr. adgang til løbende opdateret oversigt over ledig dark fiberkapacitet 9. oktober 2007 Cybercity har ved

Læs mere

IT- og Telestyrelsen har den 1. oktober 2008 sendt udkast til afgørelse i høring hos Sonofon og Bibob.

IT- og Telestyrelsen har den 1. oktober 2008 sendt udkast til afgørelse i høring hos Sonofon og Bibob. Sonofon A/S Juridisk afdeling Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 63, stk. 3, vedrørende anmodning om ikke at offentliggøre dele af samtrafikaftale mellem Sonofon og CBB Sonofon A/S,

Læs mere

Afgørelse vedrørende klage over TDC s manglende imødekommelse af anmodning om ændring af samhusningsaftale

Afgørelse vedrørende klage over TDC s manglende imødekommelse af anmodning om ændring af samhusningsaftale GlobalConnect A/S Hørskætten 3 2630 Taastrup Afgørelse vedrørende klage over TDC s manglende imødekommelse af anmodning om ændring af samhusningsaftale GlobalConnect A/S anmodede med brev af 8. juni 2004

Læs mere

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8)

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) 1 Indledning Den

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse vedrørende standardtilbud af 11. maj 2009 om udveksling af trafik mobil mellem udbydere af telenet og teletjenester på engrosmarkedet for

Læs mere

TDC A/S Nørregade København K. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C

TDC A/S Nørregade København K. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C TDC A/S Nørregade 21 0900 København K TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Klage fra Cybercity A/S over bundtning af samtrafiktjenesterne indkobling af rå kobber i centraler, herunder

Læs mere

Afgørelse i 65 sag om indførelse af et håndteringsvarsel i gensalgsaftalen mellem Tele2 og TDC

Afgørelse i 65 sag om indførelse af et håndteringsvarsel i gensalgsaftalen mellem Tele2 og TDC TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse i 65 sag om indførelse af et håndteringsvarsel i gensalgsaftalen mellem Tele2 og TDC Tele2s indgav den 12. marts 2004 en klage til Konkurrencestyrelsen vedrørende

Læs mere

TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C

TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om fastsættelse af pris for samtrafikproduktet "gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet"

Læs mere

TDC A/S Teglholmsgade København C. Hi3G Denmark ApS Arne Jakobsens Allé København S

TDC A/S Teglholmsgade København C. Hi3G Denmark ApS Arne Jakobsens Allé København S TDC A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Hi3G Denmark ApS Arne Jakobsens Allé 17 2300 København S Afgørelse efter telelovens 63, stk. 3, vedrørende anmodning om ikke at offentliggøre dele af samtrafikaftale

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej BSA uden samproduktion

Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej BSA uden samproduktion Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C. Att: Juridisk afdeling

TDC A/S Nørregade København C. Att: Juridisk afdeling TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Att: Juridisk afdeling Afgørelse efter telelovens 1 76 vedrørende TDC A/S markedsføring om opgradering af bredbånd over for gensolgte bredbåndskunder 20. maj 2008

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

,!~. maj Teleklagenævnet

,!~. maj Teleklagenævnet Teleklagenævnet Advokatfirmaet Plesner Svane Grønborg Att.: advokat Niels Christian Ellegaard Amerika Plads 37 2100 København ø Bredgade 43 DK-1260 København K Tit 3392 9700 Fax 3392 9988 Deres anmodning

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C

TDC A/S Nørregade København C TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse i 65 sag om ændring af aftale om tjenesteudbyderadgang på fastnettet mellem Tele2 og TDC ( hvilende abonnement ) Tele2 anmodede med brev af 7. juli 2004

Læs mere

Telia Danmark TDC A/S Fremsendes alene via mail

Telia Danmark TDC A/S Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om TDC s opkrævning af transitafgift i forbindelse med aflevering af opkaldstrafik til Fullrates og A+ Telecoms

Læs mere

Vejledning om behandling af individuelle samtrafikaftaler (i overgangsperioden)

Vejledning om behandling af individuelle samtrafikaftaler (i overgangsperioden) TF2004-05 Vejledning om behandling af individuelle samtrafikaftaler (i overgangsperioden) 1. Indledning Teleloven er blevet ændret med virkning fra den 25. juli 2003[1]. Dette betyder, at reglerne om samtrafik

Læs mere

Den 16. marts 2007 modtog IT- og Telestyrelsen fra TDC et revideret bilag 4 til det omhandlede standardtilbud.

Den 16. marts 2007 modtog IT- og Telestyrelsen fra TDC et revideret bilag 4 til det omhandlede standardtilbud. TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade 21 0900 København K Afgørelse vedrørende standardtilbud af 13. marts 2006 om transmissionsydelser (engrosmarkedet for terminerende segmenter af faste kredsløb) Indledning

Læs mere

i~ juni 2002 Teleklagenævnet TDC A/S Nørregade 21 0900 København C

i~ juni 2002 Teleklagenævnet TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Teleklagenævnet TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Bredgade 43 DK-1260 København K TIt 33929700 Fax 33929988 Afgørelse i klagesag indbragt af TDC A/S på vegne af TDC Tele Danmark A/S vedrørende IT-

Læs mere

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om mulig diskriminerende adfærd i forbindelse med adgang til TDC's fibernet 1 Indledning Telia Danmark (herefter

Læs mere

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende:

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende: TDC A/S Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om ændring af afgørelse af 2. november 2005 på engrosmarkedet for bredbåndstilslutning (marked 12)

Læs mere

I forbindelse med høringen har IT- og Telestyrelsen modtaget fem høringssvar.

I forbindelse med høringen har IT- og Telestyrelsen modtaget fem høringssvar. TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om TDC A/S standardtilbud af 26. januar 2009 om samhusning Indledning Den 19. december 2008 traf afgørelse om TDC A/S standardtilbud af 15.

Læs mere

TDC A/S.

TDC A/S. TDC A/S 17. januar 2012 regulering@tdc.dk Påbud om offentliggørelse af månedlige KPI er til standardtilbud for rå kobber og delt rå kobber på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang (marked

Læs mere

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt 1 Indledning modtog den 26. november 2009 TDC s nye

Læs mere

Parternes anbringender. TDH anfører i selskabets svar blandt andet, at:

Parternes anbringender. TDH anfører i selskabets svar blandt andet, at: Telenor Danmark Holding A/S Regulering og Samtrafik, Wholesale Frederikskaj DK- 1780 København V Tele2 DMT2 A/S Gammel Køge Landevej 55 2500 Valby Afgørelse efter telelovens 1 76 vedr. Telenor Danmark

Læs mere

IT- og Telestyrelsens iværksættelse af høring omkring TDC s praktisering af aftaler om samhusning

IT- og Telestyrelsens iværksættelse af høring omkring TDC s praktisering af aftaler om samhusning TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse om ændring af TDC's standardtilbud på Samhusning s iværksættelse af høring omkring TDC s praktisering af aftaler om samhusning Med brev af 28. april 2004

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via mail

TDC A/S Fremsendes alene via mail TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende standardservice i TDC s standardtilbud om rå kobber/delt rå kobber (marked 4) og Ethernet BSA (marked 5) 1 Indledning TDC A/S (herefter

Læs mere

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5)

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) 22. august 2011 1 Indledning har med henblik på

Læs mere

: Konkurrenceankenævnets kendelse om TDC A/S mod Konkurrencerådet (Kompetenceforhold)

: Konkurrenceankenævnets kendelse om TDC A/S mod Konkurrencerådet (Kompetenceforhold) 2006-02-10: Konkurrenceankenævnets kendelse om TDC A/S mod Konkurrencerådet (Kompetenceforhold) K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. februar 2006 i sag 2004-0000987 TDC A/S (advokat

Læs mere

i forhold til den regulerede ydelse, som den er defineret i Den danske Telemyndigheds (nu Erhvervsstyrelsen) LRAICafgørelse

i forhold til den regulerede ydelse, som den er defineret i Den danske Telemyndigheds (nu Erhvervsstyrelsen) LRAICafgørelse Telia Danmark regulatory@telia.dk 7. august 2012 Afgørelse vedrørende TDC's produktdefinitioner i forbindelse med den LRAIC-regulerede ydelse opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Indledning

Læs mere

IT- og Telestyrelsen træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage af 24. juni 2008 over TDC s priser for 30A- og 60A-strømydelser.

IT- og Telestyrelsen træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage af 24. juni 2008 over TDC s priser for 30A- og 60A-strømydelser. TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Klage fra Cybercity (nu Telenor) over høje priser for strømydelser på samhusningslokaliteter træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage

Læs mere

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Telenor regulation@telenor.dk 2. maj 2013 /mobljo Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Indledning Telenor har i brev af 18. december 2012

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via

TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse vedrørende TDC s standardtilbud af 16. maj 2008 1 om transmissionsydelser på engrosmarkedet for terminerende segmenter af faste kredsløb

Læs mere

Afgørelse vedrørende klage over konkret misbrug af oplysninger i strid med telelovens 64

Afgørelse vedrørende klage over konkret misbrug af oplysninger i strid med telelovens 64 Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC A/S Nørregade 21 0900 København C 2. juli 2008 Afgørelse vedrørende klage over konkret misbrug af oplysninger i strid med telelovens 64 Cybercity har d.

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1)

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Bilag 1 10. april 2017 Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Erhvervsstyrelsen har i perioden

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser

Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser Telia A/S Holmbladsgade 139 2300 København S Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser Telia Danmark (herefter Telia)

Læs mere

om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden (fastnet)

om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden (fastnet) TDC A/S regulering@tdc.dk Telia Danmark regulatory@telia.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC s faktureringspraksis i forbindelse med opsætning af KAP-stik 1 Indledning Telia har den 24.

Læs mere

Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V. 65 afgørelse vedr. anmodning om annualisering af betaling for opsætning af KAP-stik

Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V. 65 afgørelse vedr. anmodning om annualisering af betaling for opsætning af KAP-stik Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V 65 afgørelse vedr. anmodning om annualisering af betaling for opsætning af KAP-stik Cybercity har ved brev af 24. februar 2006 anmodet om at vurdere, hvorvidt

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 65 om multipleksering af kredsløb i forbindelse med transmission

Afgørelse efter telelovens 65 om multipleksering af kredsløb i forbindelse med transmission Telia Danmark Holmbladsgade 139 2300 København S TDC A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse efter telelovens 65 om multipleksering af kredsløb i forbindelse med transmission Telia Danmark (Telia)

Læs mere

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på fastnetområdet

Læs mere

Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V. TDC A/S Teglholmsgade København C

Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V. TDC A/S Teglholmsgade København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse efter telelovens 76 om klage fra Cybercity over TDC s påbegyndelse af anvendelse af tillægspriser for standardydelser

Læs mere

Hi3G Denmark ApS. Fremsendes alene via . Afgørelse om Hi3G Denmarks ApS behandling og opbevaring af lokaliseringsdata

Hi3G Denmark ApS. Fremsendes alene via  . Afgørelse om Hi3G Denmarks ApS behandling og opbevaring af lokaliseringsdata Hi3G Denmark ApS 15. juni 2017 Fremsendes alene via e-mail /chtoch Afgørelse om Hi3G Denmarks ApS behandling og opbevaring af lokaliseringsdata til fejlsøgning Indledning På baggrund af en borgerhenvendelse

Læs mere

Telia Danmark Afgørelse vedrørende TDC's faktureringspraksis i forbindelse med. opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1.

Telia Danmark Afgørelse vedrørende TDC's faktureringspraksis i forbindelse med. opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Telia Danmark regulatory@telia.dk 19. april 2012 Afgørelse vedrørende TDC's faktureringspraksis i forbindelse med opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Indledning Telia klagede den 24. november

Læs mere

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET Sag:

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET Sag: AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET Sag: 17-463 Klager: NN Indklagede: Oister Mobil Scandiagade 8, 5. sal 2450 København SV Danmark CVR: 26123445 Klagetema: Mobil Aftaleforhold Ændring i abonnement prisstigning

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 65 om skæv prisstruktur i forbindelse med etablering af fremskudte indkoblingspunkter

Afgørelse efter telelovens 65 om skæv prisstruktur i forbindelse med etablering af fremskudte indkoblingspunkter TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 65 om skæv prisstruktur i forbindelse med etablering af fremskudte indkoblingspunkter Cybercity

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C. Afgørelse om fortsat anvendelse af oplysninger videregivet i strid med telelovens 64

TDC A/S Nørregade København C. Afgørelse om fortsat anvendelse af oplysninger videregivet i strid med telelovens 64 TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse om fortsat anvendelse af oplysninger videregivet i strid med telelovens 64 har modtaget TDC s brev af 24. januar 2008, hvori selskabet i henhold til s brev

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V

TDC A/S Nørregade København C. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC's afvisning af bestillinger af rå kobber-forbindelser, der efterfølgende genbestilles og bekræftes som BSA uden samproduktion

Læs mere

TDC A/S Nørregade København K. Tele2 A/S Gl. Køge Landevej Valby

TDC A/S Nørregade København K. Tele2 A/S Gl. Køge Landevej Valby TDC A/S Nørregade 21 0900 København K Tele2 A/S Gl. Køge Landevej 55 2500 Valby Afgørelse efter telelovens 69 om Tele2 s anmodning om ændring af parternes aftale om rå kobber Tele2 A/S (herefter Tele2)

Læs mere

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone. Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom 5. februar 2013 /mobljo Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.com Afgørelse om den maksimale pris for terminering

Læs mere

Afgørelse vedr. klage over TDC's diskrimination af Tele2 ved varsling af slutbrugerpriser, jf. telelovens 51b

Afgørelse vedr. klage over TDC's diskrimination af Tele2 ved varsling af slutbrugerpriser, jf. telelovens 51b TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Tele2 A/S Gl. Køge landevej 55 2500 Valby Afgørelse vedr. klage over TDC's diskrimination af Tele2 ved varsling af slutbrugerpriser, jf. telelovens 51b Tele2 A/S (Tele2)

Læs mere

Afgørelse vedr. TDC s diskrimination af Tele2 i forbindelse med lanceringen af BSA uden samproduktion

Afgørelse vedr. TDC s diskrimination af Tele2 i forbindelse med lanceringen af BSA uden samproduktion TDC Totalløsninger A/S C/o TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse vedr. TDC s diskrimination af Tele2 i forbindelse med lanceringen af BSA uden samproduktion Tele2 har med brev af 27. februar

Læs mere

Aftale nr.: Dato: Standardaftale om. Frit operatørvalg. mellem XXX TDC A/S

Aftale nr.: Dato: Standardaftale om. Frit operatørvalg. mellem XXX TDC A/S Aftale nr.: Dato: Standardaftale om Frit operatørvalg mellem XXX og TDC A/S 1. Aftalens parter 1.1 Denne tillægsaftale er indgået mellem: XXX (Operatøren) og TDC A/S Wholesale Teglholmsgade 3 0900 København

Læs mere

Oversigt over forpligtelserne 1

Oversigt over forpligtelserne 1 Bilag 7 Oversigt over forpligtelserne 1 De forpligtelser, der i medfør af telelovens 51-51g, jf. 84 d, pålægges på markedet for fastnetaccess, er: Forpligtelse til at imødekomme alle rimelige anmodninger

Læs mere

Høringsnotat af 12. februar 2007 vedrørende TDC s standardtilbud på markedet for fastnetterminering (marked 9)

Høringsnotat af 12. februar 2007 vedrørende TDC s standardtilbud på markedet for fastnetterminering (marked 9) Høringsnotat af 12. februar 2007 vedrørende TDC s standardtilbud på markedet for fastnetterminering (marked 9) IT- og Telestyrelsen bemærker generelt, at standardtilbud sendes i høring i branchen med henblik

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 65 om pålæggelse af begrænsninger på 392 teknikhuse

Afgørelse efter telelovens 65 om pålæggelse af begrænsninger på 392 teknikhuse TDC A/S regulering@tdc.dk Cybercity A/S regulation@sonofon.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse efter telelovens 65 om pålæggelse af begrænsninger på 392 teknikhuse Cybercity har ved brev af 8. maj

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2).

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2). 10. september 2018 /andbec ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle

Læs mere

Telia Danmark Frederik.Siegumfeldt@teliasonera.com. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail

Telia Danmark Frederik.Siegumfeldt@teliasonera.com. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail Telia Danmark Frederik.Siegumfeldt@teliasonera.com TDC A/S regulering@tdc.dk 9. maj 2014 /andlon Fremsendes alene via e-mail Afgørelse af Telias klage vedrørende udveksling af oplysninger internt i TDC

Læs mere

Rimelig anmodning om samtrafik på Ethernet VPN og WDM bølge over søkablet

Rimelig anmodning om samtrafik på Ethernet VPN og WDM bølge over søkablet AFGØRELSE Sags nr. 2015-388 26-06-2015 Rimelig anmodning om samtrafik på Ethernet VPN og WDM bølge over søkablet N A L U N A A R A S U A R T A A T E Q A R N E R M I A Q U T S I S U T T E L E S T Y R E

Læs mere

I medfør af telelovens 73, stk. 3, skal TDC senest en måned efter, at denne afgørelse er truffet, udmønte denne i et opdateret standardtilbud.

I medfør af telelovens 73, stk. 3, skal TDC senest en måned efter, at denne afgørelse er truffet, udmønte denne i et opdateret standardtilbud. TDC A/S regulering@tdc.dk Telenor A/S regulation@sonofon.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse vedrørende Telenor A/S (tidligere Cybercity A/S) klage over TDC A/S prissætning af ydelsen fall back 1

Læs mere

Aftaler om samtrafik i telesektoren

Aftaler om samtrafik i telesektoren 1 af 5 06-08-2012 13:43 Aftaler om samtrafik i telesektoren Rådsmødet den 25. februar 1998 Jnr.: 2:800-6/TPH 1. Resume Samtrafikaftaler er reguleret i henhold til lov om konkurrenceforhold og samtrafik

Læs mere

Afgørelse vedr. håndteringsvarsel i forbindelse med varsling af prisændringer for gensalgsprodukter

Afgørelse vedr. håndteringsvarsel i forbindelse med varsling af prisændringer for gensalgsprodukter Tele2 A/S Gl. Køge Landevej 55 2500 Valby TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse vedr. håndteringsvarsel i forbindelse med varsling af prisændringer for gensalgsprodukter har ved brev til TDC

Læs mere

Afgørelse om CoolTELs adgang til at aflevere sms med henblik på terminering i Hi3G s mobilnet.

Afgørelse om CoolTELs adgang til at aflevere sms med henblik på terminering i Hi3G s mobilnet. Hi3G Denmark ApS anne.louisevogensen@3.dk Fremsendes alene via e-mail 19. december 2013 Sag 13/05613 / camped ERHVERVSSTYRELSEN Afgørelse om CoolTELs adgang til at aflevere sms med henblik på terminering

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Den 19. juli 2007 indkaldte IT- og Telestyrelsen Cybercity og TDC til et møde om sagen. Mødet blev afholdt den 14. august 2007.

Den 19. juli 2007 indkaldte IT- og Telestyrelsen Cybercity og TDC til et møde om sagen. Mødet blev afholdt den 14. august 2007. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse efter telelovens 65 om online adgang til oversigt over EN-numre (kredsløb), der berøres af teknikhuse med DSLAM-udstyr

Læs mere

IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø. jahs@itst.dk

IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø. jahs@itst.dk IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø Sendt til: hvs@itst.dk og jahs@itst.dk 17. marts 2011 Vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om krav til information og samtykke ved lagring

Læs mere

Sag DK/2006/0525: Transittjenester i det faste offentlige telefonnet. Andenfasebehandling i henhold til artikel 7, stk. 4, i direktiv 2002/21/EF 1

Sag DK/2006/0525: Transittjenester i det faste offentlige telefonnet. Andenfasebehandling i henhold til artikel 7, stk. 4, i direktiv 2002/21/EF 1 EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.12.2006 SG-Greffe (2006) D/207396 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45-35 45 00 10 Vedr.:

Læs mere

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk 24. april 2018 Fremsendes alene via e-mail Tillægsafgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2018 fiber 1. Indledning TDC A/S (i det følgende

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Afgørelse om klage fra Telia over diskrimination i forbindelse med varsling fra TDC Mobil af højere termineringstakster

Afgørelse om klage fra Telia over diskrimination i forbindelse med varsling fra TDC Mobil af højere termineringstakster TDC A/S Juridisk afdeling Nørregade 21 0900 København C Telia A/S Holmbladsgade 139 2300 København S Afgørelse om klage fra Telia over diskrimination i forbindelse med varsling fra TDC Mobil af højere

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V

TDC A/S Nørregade København C. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse om diskrimination i forbindelse med udbetaling af samlerabat I denne afgørelse tages der stilling til Cybercitys

Læs mere

Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s

Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s TDC A/S Teglholmsgade 3 2450 København SV 23. marts 2018 Sag 2017-9688 regulering@tdc.dk Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s TDC har iværksat

Læs mere

Høring over Kommissionens meddelelse om revision af den europæiske fælles ramme for elektroniske kommunikationsnet og - tjenester

Høring over Kommissionens meddelelse om revision af den europæiske fælles ramme for elektroniske kommunikationsnet og - tjenester Se vedlagte modtagerliste Høring over Kommissionens meddelelse om revision af den europæiske fælles ramme for elektroniske kommunikationsnet og - tjenester Vedlagt fremsendes i høring Kommissions meddelelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 6. februar 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 6. februar 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 6. februar 2019 Sag BS-14365/2018-HJR (1. afdeling) Telenor A/S (advokat Søren Stenderup Jensen) mod TDC A/S (advokat René Offersen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Teleklagenævnet. TDC AIS Jura & Regulering Teglholmsgade 1 0900 København C

Teleklagenævnet. TDC AIS Jura & Regulering Teglholmsgade 1 0900 København C Teleklagenævnet TDC AIS Jura & Regulering Teglholmsgade 1 0900 København C Bredgade 43 DK-1260 København K Tlf 3392 9700 Fax 3392 9988 Teleklagenævnets afgørelse af TDC AIS' (TDC) klage over IT- og Telestyreisens

Læs mere

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at:

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at: Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til e-mail: postmar@erst.dk Telia Danmark Filial af Telia Nättjänster Norden AB, Sverige Holmbladsgade 139 2300 København S Tlf.: 82 33 70 00

Læs mere

Fastsættelse af priser og vilkår for VOIP-grænseflader til det offentlige telenet

Fastsættelse af priser og vilkår for VOIP-grænseflader til det offentlige telenet AFGØRELSE Sags nr. 2015-1893 26-06-2015 Fastsættelse af priser og vilkår for VOIP-grænseflader til det offentlige telenet N A L U N A A R A S U A R T A A T E Q A R N E R M I A Q U T S I S U T T E L E S

Læs mere

Bilag [nr.] Trepartsaftale

Bilag [nr.] Trepartsaftale J.nr.: 7501417 MPE/KRM Bilag [nr.] Trepartsaftale Kammeradvokaten Telefon +45 33 15 20 10 Vester Farimagsgade 23 Fax +45 33 15 61 15 DK-1606 København V www.kammeradvokaten.dk Trepartsaftale INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test TDC A/S regulering@tdc.dk 17. september 2013 /chkjgi Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test Erhvervsstyrelsen har undersøgt, hvorvidt TDC iværksatte en prisklemme

Læs mere

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via Mundio Mobile legal@mundio.com Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Mundio Mobile s mobilnet

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formål og omfang... 5 2. Databehandlers opgave... 5 3. Instruks... 5 4. Brug af ekstern Databehandler eller underleverandør... 5 5. Behandling i udlandet...

Læs mere

Bindende svar nye oplysninger afvisning af klage over bindende svar Landsskatterettens kendelse af 18/7 2014, jr. nr. 13-6765209.

Bindende svar nye oplysninger afvisning af klage over bindende svar Landsskatterettens kendelse af 18/7 2014, jr. nr. 13-6765209. - 1 06.11.2014-33 Klage over bindende svar nye oplysninger 20140812 TC/BD Bindende svar nye oplysninger afvisning af klage over bindende svar Landsskatterettens kendelse af 18/7 2014, jr. nr. 13-6765209.

Læs mere

2005-07-06: Toyota Danmark A/S mod Konkurrencerådet (Delkendelse)

2005-07-06: Toyota Danmark A/S mod Konkurrencerådet (Delkendelse) 2005-07-06: Toyota Danmark A/S mod Konkurrencerådet (Delkendelse) J.nr. 2005-0002911 Toyota Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum) mod Konkurrencerådet (fuldmægtig Annette Wedel Fræmohs) I denne sag har

Læs mere

UDKAST. Telia Fremsendes alene via

UDKAST. Telia Fremsendes alene via Telia regulatory@telia.dk 31. august 2018 Fremsendes alene via e-mail /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Telias mobilnet for 2019 1 Indledning

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG JF UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 20. november 2008 blev af retten i sagen U 5 07 Viasat Broadcasting UK Ltd. (Advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokat Michael Honoré) mod Konkurrencerådet

Læs mere

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET Sag:

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET Sag: AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET Sag: 16-332 Klager: NN Indklagede: Kviknet.dk ApS Egelundsvej 18 5260 Odense S Danmark CVR: 35466924 Klagetema: Internet Aftaleforhold Forudbetaling for abonnement Nævnets

Læs mere

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet for 2018

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Endeligt høringsnotat af 15. november 2007 vedrørende TDC s standardtilbud på engrosmarkedet for bredbåndstilslutning (marked 12)

Endeligt høringsnotat af 15. november 2007 vedrørende TDC s standardtilbud på engrosmarkedet for bredbåndstilslutning (marked 12) Endeligt høringsnotat af 15. november 2007 vedrørende TDC s standardtilbud på engrosmarkedet for bredbåndstilslutning (marked 12) IT- og Telestyrelsen bemærker generelt, at standardtilbud sendes i høring

Læs mere

Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 52 i teleloven 1 følgende afgørelse:

Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 52 i teleloven 1 følgende afgørelse: TDC A/S regulering@tdc.dk 30. september 2014 /seyadi-erst Fremsendes alene via e-mail /mobljo-erst Afgørelse om prisen på TDC s gebyr NP SP Håndteringsgebyr Indledning Erhvervsstyrelsen har i forbindelse

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 5. februar 2013 11/16848 EGENBETALING AF VEJBELYSNING I brev af 26. oktober 2011 har grundejerforeningen klaget over Kommunens afgørelse af 29. september 2011 om

Læs mere