HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 8. februar 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 8. februar 2011"

Transkript

1 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 8. februar 2011 Sag 158/2010 Rigsadvokaten påkærer Østre Landsrets kendelse om foranstaltninger under efterforskningen mod S og andre, der måtte blive sigtet i sagen (advokat Sysette Vinding Kruse), Michael Dyrby og Rasmus Tantholdt (advokat Søren Juul), DR (advokat Peter Lambert) og Nils Giversen (advokat Tyge Trier) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 3. marts 2010 og af Østre Landsrets 7. afdeling den 23. april Procesbevillingsnævnet har den 26. maj 2010 meddelt tilladelse til, at landsrettens kendelse indbringes for Højesteret. I påkendelsen har deltaget fem dommere: Asbjørn Jensen, Marianne Højgaard Pedersen, Thomas Rørdam, Vibeke Rønne og Michael Rekling. Kæremålet har været mundtligt forhandlet. Påstande Kærende, anklagemyndigheden, har gentaget sine påstande om, at det pålægges nyhedschef Michael Dyrby og journalist Rasmus Tantholdt at afgive forklaring om, hvem der i april 2007 til en eller flere medarbejdere ved TV 2 har videregivet fortrolige oplysninger om Forsvarets planlagte udsendelse af Jægerkorpset til Irak, og at det pålægges DR at udlevere kopi af den lydfil, som journalist Nils Giversen mens han var ansat i DR den 25. januar 2010 optog af

2 - 2 - en telefonsamtale, hvori det angiveligt nævnes, hvem der i april 2007 til en eller flere medarbejdere ved TV 2 har videregivet fortrolige oplysninger om Forsvarets planlagte udsendelse af Jægerkorpset til Irak. Indkærede, S og andre, der måtte blive sigtet i sagen, Michael Dyrby, Rasmus Tantholdt, DR og Niels Giversen, har påstået stadfæstelse af landsrettens kendelse. Sagsfremstilling Den 19. april 2007 meddelte Hærens Operative Kommando Forsvarskommandoen, at man havde iværksat varsling af Jægerkorpsets Quick Reaction Force med henblik på udsendelse til Irak. Jægersoldaterne ville være i beredskab fra den 22. april Den 23. april 2007 afgav Hærens Operative Kommando indstilling til Forsvarskommandoen om udsendelse af jægersoldaterne til Irak. Udsendelsen skulle ske den 27. april 2007 med ankomst til Irak den 28. april Det fremgår af indstillingen bl.a., at pressepolitikken skulle være reaktiv, dvs. at der ikke skulle udsendes pressemeddelelse i forbindelse med en eventuel udsendelse. Baggrunden herfor var den mulige afsmittende effekt i det pågældende område. Ved henvendelser fra pressen efter udsendelsen skulle man alene bekræfte, at jægersoldaterne var indsat for at imødegå beskydning af den danske lejr med morterer og raketter. Den 26. april 2007 afgav Forsvarskommandoen indstilling til Forsvarsministeriet om udvidelse af styrkebidraget ved udsendelse af jægersoldaterne. Om baggrunden blev det anført, at chefen for den danske bataljon i Irak havde anmodet om forstærkning på grund af tiltagende beskydning med indirekte skydende våben mod den danske lejr Camp Einherjer. Det fremgik, at jægersoldaterne bl.a. ville kunne indsættes i aktiv indsats, herunder direkte angreb på indirekte skydende våben. Udsendelsen af jægersoldaterne blev autoriseret ved Forsvarskommandoens bemyndigelse af 26. april 2007 til Hærens Operative Kommando og Forsvarsministeriets bemyndigelse af 27. april 2007 til Forsvarskommandoen vedrørende udsendelse af cirka 30 personer fra Jægerkorpset i tiden frem til den 24. maj Af Forsvarskommandoens bemyndigelse fremgår, at pressepolitikken var fastsat til passiv.

3 - 3 - Alle de nævnte dokumenter vedrørende Jægerkorpsets udsendelse til Irak var klassificeret hemmeligt. Ifølge cirkulære nr. 204 af 7. december 2001 vedrørende beskyttelse af sikkerhedsmæssig information mv. anvendes klassifikationsgraden hemmeligt om informationer, hvis videregivelse uden dertil indrettet bemyndigelse ville kunne forvolde bl.a. Danmark alvorlig skade. Ved klassifikation af informationer skal man ifølge cirkulæret anvende den laveste klassifikationsgrad, der er forenelig med de sikkerhedsmæssige krav. Den april 2007 besøgte daværende forsvarsminister Søren Gade de danske soldater i Irak. Med på rejsen var bl.a. TV 2 journalist Rasmus Tantholdt. Jægersoldaterne blev udsendt til Irak den 27. april På et møde den 27. april 2007 kl blev Det Udenrigspolitiske Nævn i fortrolighed orienteret om udsendelsen. Kort før mødets begyndelse anmodede en journalist fra TV 2 et af nævnets medlemmer om en kommentar til udsendelsen af jægersoldaterne. Nyheden om, at jægersoldaterne skulle udsendes til Irak blev første gang bragt på TV 2 s hjemmeside den 27. april 2007 kl Nyheden blev derefter omtalt i nyhedsudsendelser på TV 2 News den 27. april 2007 kl og i TV 2 Nyhederne den 28. april 2007 kl De to sidstnævnte indslag er blevet forevist under den mundtlige forhandling af kæremålet i Højesteret. Jyllands Posten offentliggjorde nyheden på internettet den 27. april 2007 kl Forsvarsministeriet gennemførte ikke en intern undersøgelse af det formodede brud på tavshedspligten og indgav heller ikke politianmeldelse. I januar 2010 bragte filmmagasinet Ekko et interview med instruktør Christoffer Guldbrandsen. Han udtalte i artiklen bl.a., at det var daværende forsvarsminister Søren Gades rådgiver S, som den 26. april 2007 i en telefonsamtale med TV 2 journalist Rasmus Tantholdt gav de fortrolige oplysninger om udsendelsen af jægersoldaterne.

4 - 4 - Den 25. januar 2010 optog daværende journalist hos DR Nils Giversen en telefonsamtale vedrørende sagen. DR er i besiddelse af en kopi af denne lydfil. Den 29. januar 2010 anmeldte et folketingsmedlem lækagen i april 2007 af de fortrolige oplysninger til politiet. Samme dag sendte Forsvarsministeriet til Københavns Politi en redegørelse for, hvilke personer og personkredse der var orienteret om jægersoldaternes udsendelse før mødet i Det Udenrigspolitiske Nævn. Forsvarskommandoen skønnede inden for sit område, at personer havde været orienteret om den forestående udsendelse. Den 25. august 2010 afgav Christoffer Guldbrandsen følgende skriftlige erklæring: Supplerende oplysninger til afhøringsrapport i Lækage-sagen 1. Baggrund for nærværende tilføjelser. Om baggrunden for nærværende tilføjelser kan oplyses, at jeg på tidspunktet for afhøring hos Københavns Politi var bundet af 1) et tilsagn om ikke at offentliggøre selve den i sagen omtalte lydfil medmindre dette var af afgørende betydning under en eventuel injuriesag anlagt mod mig (en sådan sag var på daværende tidspunkt varslet af [S], særlig rådgiver for forsvarsminister Søren Gade) samt 2) et tilsagn om ikke at fremkomme med faktuelle oplysninger om indholdet af lydfilen på en måde der kunne medføre at den der havde foretaget optagelsen kunne identificeres. Det kan om sidstnævnte af de to ovenfor anførte tilsagn konstateres, at den person der foretog optagelsen har valgt at vedstå dette over for blandt andet Københavns Politi, hvorfor det nu er muligt at fremkomme med yderligere oplysninger. Af principielle grunde vil jeg, til trods for politiets identifikation af ophavsmanden til lydoptagelsen, alene benævne denne som A nedenfor. 2. Lydoptagelsens indhold. Om lydoptagelsens indhold kan oplyses: - At optagelsen dokumenterer en telefonsamtale mellem TV2 journalist Rasmus Tantholdt og A. - At optagelsen blev foretaget af A i januar At optagelsen har en varighed af 17 minutter, er af høj kvalitet og at samtalen, bortset fra indledende og afsluttende bemærkninger af dagligdags karakter, alene omhandler

5 - 5 - [S ] videregivelse af fortrolige oplysninger i 2007 til Rasmus Tantholdt om Jægerkorpsets udsendelse til Irak. - At Rasmus Tantholdt ringede A op idet han var blevet bekendt med at Filmmagasinet Ekko (som forløber for et interview med undertegnede der ville blive bragt i februarudgaven) samme dag havde udsendt en pressemeddelelse hvori [S] blev udpeget som ophavsmand til ovennævnte lækage. - At Rasmus Tantholdt, der tidligere overfor A havde oplyst at netop [S] stod bag lækagen, nu var bekymret over indholdet af artiklen i Ekko. - At Rasmus Tantholdt i samtalen med A detaljeret og gentagne gange fortæller at [S] var den der lækkede oplysningerne om udsendelse af Jægerkorpset til Irak til ham. - At [S ] videregivelse af disse fortrolige oplysninger skete telefonisk mens Rasmus Tantholdt sad i en taxa på vej hjem fra lufthavnen efter at Rasmus Tantholdt havde deltaget i forsvarsministerens besøg hos de danske styrker i Irak. Under besøget var forsvarsministeren, i forbindelse med en luftalarm, blev filmet af TV2 mens han søgte dækning under et bord. - At Rasmus Tantholdt over for A oplyser, at det er hans indtryk at [S ] bevæggrund for videregivelsen af de fortrolige oplysninger var at forsvarsministeren derved kunne signalere handlekraft oven på episoden ved den nævnte luftalarm. - At Rasmus Tantholdt overfor A oplyser, at han overfor flere personer har afsløret [S] som kilden til informationerne om udsendelse af jægersoldater til Irak. Herunder også til en kollega på et dagblad uden tilknytning til TV2. - At Rasmus Tantholdt overfor A oplyser, at han er positivt indstillet over at sagens rette sammenhæng kommer til offentlighedens kendskab når blot han ikke impliceres heri. Christoffer Guldbrandsen har under en efterfølgende afhøring hos politiet den 27. august 2010 vedstået erklæringen og oplyst, at han ikke er i besiddelse af en kopi af lydfilen, men at hans referat stammer fra notater fra tidligere aflytninger af filen. Der er tale om en afskrift af de væsentlige oplysninger fra filen. Den 2. september 2010 blev S tilsagt til afhøring ved Københavns Politi. Af tilsigelsen fremgår, at han ved afhøringen ville blive sigtet for overtrædelse af straffelovens 152, stk. 2. S meddelte, at han for tiden ikke ønsker at udtale sig til politiet. Afhøringen er derfor ikke gennemført. Forklaringer ifølge politirapporter mv.

6 - 6 - Fra den 8. februar 2010 til den 7. september 2010 har politiet gennemført 20 afhøringer i sagen. Forklaringer om betydningen af hemmeligholdelsen af oplysningerne om Jægerkorpsets udsendelse til Irak Daværende chef for Jægerkorpset oberst Henrik Friis har ifølge politirapport af 15. februar 2010 forklaret bl.a., at han forud for jægersoldaternes afrejse blev bekendt med, at det var lækket til offentligheden, at de skulle indsættes i Irak. Man fandt, at Jægerkorpsets indsats var af så stor betydning, at udsættelse/ændring af planerne ikke var mulig. Det var ligeledes med i overvejelserne, at hvis man udsatte afrejsen, ville modstanderne kunne nå at planlægge for jægersoldaternes ankomst. Jægersoldaterne skulle for at hindre raketaffyringer mod lejren operere i et for dem ukendt terræn til fods efter at være indsat enten af køretøjer eller helikopter. Ofte var det alene muligt for soldaterne at gemme sig i små gryder i terrænet, og de havde ingen mulighed for at trække sig væk, hvis de blev erkendt af fjenden. Netop derfor var det af væsentlig betydning for indsatsen, at fjenden ikke på forhånd var vidende om deres tilstedeværelse. Han husker ikke med sikkerhed, om jægersoldater blev angrebet under opholdet i gryderne, men ingen blev dræbt eller kom til skade. Det var hans holdning, at der gennem offentlighedens kendskab til indsættelsen af jægersoldaterne var skabt betydelig risiko for deres liv. Man mistede endvidere fuldstændig muligheden for det overraskelsesmoment, som jægersoldaterne ellers arbejder ud fra. Daværende afdelingschef i Forsvarsministeriet Bjørn Bisserup har ifølge politirapport af 2. juni 2010 forklaret bl.a., at der gennem de seneste år var behandlet adskillige styrkebidrag, og det eneste, der adskilte udsendelse af jægersoldaterne, var nødvendigheden af at holde selve udsendelsen af jægersoldaterne hemmelig. Efter at jægersoldaterne var landet, ville det efter hans opfattelse ikke længere kunne holdes hemmeligt, idet jægersoldaterne havde ophold sammen med den danske bataljon og dermed havde omgang med den udstationerede styrke. Endvidere var der med jævne mellemrum journalister til stede ved det danske styrkebidrag i Irak. Daværende departementschef i Forsvarsministeriet Anders Troldborg har ifølge politirapport af 4. juni 2010 forklaret bl.a., at han huskede, at det var Forsvaret, der ønskede udsendelsen af

7 - 7 - jægersoldaterne hemmeligholdt. Han fulgte Forsvarets indstilling, selv om han personligt følte, at det ville være svært at hemmeligholde udsendelsen. Han fandt således, at straks efter, at jægersoldaterne var landet, ville det være kommet til så mange personers kendskab, at jægersoldaterne var ankommet, at hvis det var interessant nok, så kom det frem. Der var mange mediefolk tilstede i Irak. Advokat Anders Hvass, der er forsvarer for S, holdt den 30. november 2010 et møde med daværende kaptajn i Jægerkorpset Bo Jantzen. Politiet var varslet om mødet, men ønskede ikke at deltage. Ifølge advokatens referat, som Bo Jantzen tiltrådte den 13. december 2010, har Bo Jantzen forklaret bl.a., at han var leder af det detachement i Jægerkorpset, der blev udsendt den 27. april Offentliggørelsen af missionen før Jægerkorpsets ankomst til lejren førte ikke til overvejelser om ændringer i planlægningen af missionen på hans niveau. Det havde efter hans opfattelse ikke ændret på det konkrete trusselsbillede mht. raketbeskydning mv., at offentliggørelsen i Danmark havde fundet sted. Det var ved ankomsten til lejren ikke bestemt, hvornår den første mission skulle foretages. Missionen angik ikke en såkaldt time critical situation. Når der er tale om en situation, der ikke er time critical, vil man normalt bruge mindst de første par dage på dels at blive klar i lejren og dels at foretage en omhyggelig forberedelse af den udkørende mission, således at man dermed kunne øge chancerne for opfyldelse af missionen og minimere risikoen for, at soldaterne skades. Missioner som dem, der er tale om, gennemføres om natten. Som følge af, at der ikke var tale om en time critical situation, ville den første aktion ud af lejren tidligst finde sted natten mellem den 30. april og den 1. maj. Forklaringer om besøget i Irak den april 2007 Ud over daværende forsvarsminister Søren Gade og sikkerhedspersonale deltog 10 personer fra Danmark i besøget i Irak den april 2007, herunder TV 2 journalist Rasmus Tantholdt og journalist på Ekstra Bladet Sandy French. Om besøget er bl.a. forklaret følgende: Daværende pressesekretær i Forsvarsministeriet Henrik Søgaard Levysohn har ifølge politirapport af 28. juni 2010 forklaret bl.a., at han under flyveturen på hjemrejsen fra Irak under en samtale med daværende forsvarsminister Søren Gade fik en klar forståelse af, at jægersoldater skulle udsendes, og at udsendelsen skulle behandles i Det Udenrigspolitiske Nævn dagen ef-

8 - 8 - ter. Det var hans helt klare indtryk, at ingen andre i flyet kunne have overhørt Søren Gades orientering, og Søren Gade gjorde det helt klart, at der var tale om fortrolige oplysninger. Daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Jørn Olesen har ifølge politirapport af 16. august 2010 forklaret bl.a., at der under besøget i Irak om eftermiddagen den 25. april 2007 blev afholdt en briefing ved den danske bataljonschef oberst K.B. Petersen og enkelte medlemmer af hans stab. Briefingen blev afholdt for størsteparten af delegationen, herunder de journalister, som var med på rejsen. Han er ikke sikker på, at journalisterne var til stede under hele briefingen, men de var der i hvert fald under noget af briefingen. Under briefingen blev det kort nævnt, at der skulle udsendes jægersoldater til Irak. Dette blev, som han erindrer det, nævnt under en diskussion/dialog mellem forsvarsministeren og oberst K.B. Petersen. Dialogen kunne formentlig høres af alle tilstedeværende under briefingen. Som han husker det, blev det omtalt i runde vendinger, at danske jægersoldater var på vej til Irak. Der var således ingen specifik omtale af antallet eller præcis dato for udsendelsen, men det var klart, at det var nært forestående. Både journalist Sandy French og journalist Rasmus Tantholdt deltog i briefingen. Hans erindring er, at journalisterne var til stede, da jægersoldaternes kommende indsættelse blev nævnt. Han undrede sig over, at jægersoldaternes indsættelse blev nævnt, mens journalisterne var til stede. Han husker ikke, om deltagerne forud for mødet fik at vide, at der ville fremkomme fortrolige oplysninger. Daværende forsvarsminister Søren Gade har ifølge politirapport af 25. august 2010 forklaret bl.a., at de journalister, der deltog på rejsen, havde journalistisk frihed. De måtte tale med hvem, de ville, og var ikke på nogen måde forpligtet til at hemmeligholde den viden, de måtte få. Han husker, at der blev holdt en Command Briefing under besøget i Irak, men der har helt sikkert ikke været journalister til stede, hvis der har været omtalt specifik udsendelse af jægersoldater. Han er ikke i tvivl om, at han har diskuteret udsendelsen af jægersoldater med den lokale chef. Som han husker det, kan denne diskussion/samtale være foregået den 25. april mellem kl og 18.30, hvor der blev afholdt et møde. I dette møde deltog den lokale chef og han selv samt muligt yderligere et par deltagere fra Forsvaret og ministeriet, men ingen journalister. Vedrørende briefing-mødet, hvor der var journalister til stede, oplyste han, at det sandsynligvis var en Command Briefing. Det, der interesserer ham mest på sådanne briefinger, er udviklingen siden sidste besøg. Han er således ikke i tvivl om, at et væsentligt punkt ved briefingen var den indirekte beskydning, som lejren var under. Han vil ikke ude-

9 - 9 - lukke, at chefen for styrkerne kan have nævnt, hvilke midler der kunne være brugbare i den aktuelle situation, og at han herunder kan have nævnt, at jægersoldater kunne være en mulighed. På tidspunktet for hans besøg i Irak var der ikke taget stilling til anmodningen om udstationering af jægersoldater, og Forsvarskommandoen havde end ikke sendt en officiel anmodning herom. Den kom først ministeriet i hænde den 26. april Daværende chef for de danske styrker i Irak oberst Kim Bruno Petersen har ifølge politirapport af 1. september 2010 forklaret bl.a., at han ikke kan huske, hvornår han første gang anmodede om at få udstationeret jægersoldater, men det var formentlig medio marts-primo april. Han var bekendt med, at der ikke var taget beslutning om udsendelse af jægersoldater, da Søren Gade besøgte lejren. Ved en Command Briefing gav han i generelle vendinger oplysning om, hvad der pt. foregik i lejren. Han husker på ingen måde, at han skulle have debatteret jægersoldater med Søren Gade under Command Briefingen. Det var slet ikke et tema for en sådan briefing. Han kan ikke udelukke, at han kan have nævnt ordet jægersoldater eller specialstyrker som en mulighed for at bekæmpe raketbeskydningen. De britiske styrker, der boede i samme lejr som danskerne, havde således specialstyrker udstationeret for at hjælpe i forbindelse med raketbeskydningen. Han vil ikke udelukke, at han under to-mands drøftelser med Søren Gade kan have fortalt ham, at det kunne være en god idé at få udstationeret jægersoldater til lejren, både af hensyn til moralen og for om muligt at kunne nedkæmpe eller minimere raketbeskydningen, men det var aldrig noget, han ville forelægge Søren Gade ved en Command Briefing. Som han husker det, var det kort forud for jægersoldaternes ankomst, at den samlede danske styrke blev gjort bekendt med ankomsten. Det skyldes, at der ved modtagelse af jægersoldaterne skulle ske omrokeringer, og derfor var det nødvendigt at give informationen. Daværende kontorchef i Forsvarsministeriet Peter Christian Alexa har ifølge politirapport af 18. august 2010 forklaret bl.a., at som han husker det, drøftede han personligt jægersoldaternes udsendelse med Jens Garly under besøget i Irak, men at han herudover ikke husker, at han skulle have drøftet udsendelsen med andre. Daværende kontorchef i Forsvarsministeriet Jens Henning Garly, daværende adjudant for forsvarsministeren Jannik Hjulgaard, daværende kontorchef i Udenrigsministeriet Thomas A. Christensen og daværende journalist og politisk redaktør ved Ekstrabladet Sandy French har

10 ifølge politirapporter forklaret, at de ikke hørte eller ikke husker at have hørt noget om udsendelse af jægersoldater under besøget i Irak den april Forklaring fra Nils Giversen om lydfilen Daværende journalist ved DR Nils Giversen har ifølge politirapport af 18. februar 2010 forklaret bl.a., at det er rigtigt, at han den 25. januar 2010 optog en telefonsamtale med en kilde på en lydfil. Kilden ringede til ham på hans arbejdsmobiltelefon. Han talte med kilden om lidt af hvert. Der blev talt om både private og arbejdsrelaterede ting i relation til kilden til lækagen. Han finder, at samtalen er omfattet af kildebeskyttelsen. Hans journalistiske stofområde var sikkerhedspolitik, krigen og krigen mod terror, og den omhandlede lydfil vedrører hans stof. Anbringender Anklagemyndigheden har anført, at det på det foreliggende grundlag må antages, at en ansat i Forsvarsministeriet eller Forsvaret over for TV 2 har røbet den planlagte udsendelse af Jægerkorpset til Irak. Der var på det pågældende tidspunkt tale om videregivelse af information, der af Forsvaret var klassificeret som hemmeligt. Der er intet grundlag for at anfægte Forsvarets vurdering af behovet for fortrolighed, der må anses for sagligt begrundet. Videregivelse af oplysninger om militære forhold, der af Forsvaret er klassificeret som hemmeligt, udgør et groft brud på tavshedspligten, jf. straffelovens 152, stk. 2. De lækkede oplysninger gav de personer, som beskød den danske bataljon i Irak, mulighed for at indrette sig på ankomsten af Jægerkorpset, hvorved man bragte jægersoldaternes liv og helbred i fare. Der har været rimelig anledning til at efterforske sagen som en sag om overtrædelse af straffelovens 152, stk. 2, og forholdet er derfor ikke forældet, jf. straffelovens 93, stk. 1, nr. 2. Vedrørende spørgsmålet om vidnepligt har anklagemyndigheden anført, at det må lægges til grund, at Michael Dyrby og Rasmus Tantholdt er bekendt med, hvem der videregav oplysningerne til TV 2. Det må derfor antages, at de pågældende vil kunne give oplysninger af afgø-

11 rende betydning for den videre efterforskning af sagen. Hvis ikke de pågældende pålægges vidnepligt, vil der efter al sandsynlighed ikke være mulighed for at komme videre med sagen, da alle andre efterforskningsmuligheder er udtømt. Det ændringsforslag vedrørende retsplejelovens 172, stk. 6, som justitsministeren i 1991 fremsatte under lovforslagets behandling i Folketinget, indebar en udvidelse af kildebeskyttelsen i forhold til det oprindeligt fremsatte lovforslag. I lyset af forskellene mellem bemærkningerne til det fremsatte ændringsforslag og bemærkningerne til det udkast, der var udarbejdet af et mindretal i Medieansvarsudvalget, må det antages, at der med den vedtagne lov blev lagt op til en mindre restriktiv ordning end den, mindretallet havde foreslået. Af de grunde, landsretten har anført, må det antages, at 172, stk. 6, skal forstås sådan, at der ligesom efter stk. 5 skal foretages en afvejning mellem på den ene side hensynet til opklaringen eller beskyttelsen af fortrolige oplysninger og på den anden side kildebeskyttelsen. Denne afvejning må i den foreliggende sag falde ud til, at hensynet til opklaringen af tavshedsbruddet og beskyttelsen af de fortrolige oplysninger må veje tungest. Selv om 172, stk. 6, skal forstås således, at der ikke skal foretages en afvejning, hvis forfatteren eller kilden har villet afdække forhold, hvis offentliggørelse er af samfundsmæssig betydning, må det antages, at krænkelsens grovhed indgår i den samlede vurdering af, om offentliggørelsen er af samfundsmæssig betydning. I den foreliggende sag har det omtalte spørgsmål imidlertid ikke afgørende betydning. Det skyldes, at oplysningen om, at Jægerkorpset skulle indsættes i Irak, ikke kan siges at have samfundsmæssig betydning. Der var således ikke tale om afdækning af f.eks. ulovlige eller på anden måde kritisable forhold, men om afsløring af en militærfaglig beslutning, som det af rent sikkerhedsmæssige grunde var nødvendigt at hemmeligholde i en meget kort periode, indtil korpset var placeret i den danske lejr. Den foreliggende sag adskiller sig herved afgørende fra de whistleblower-tilfælde, som retsplejelovens 172, stk. 6, efter sine forarbejder må antages at tage sigte på. Det kan ikke tillægges væsentlig betydning, at der først er indgivet politianmeldelse i sagen i januar Det var således først efter fremkomsten af Christoffer Guldbrandsens oplysninger, at der forelå så konkretiserede oplysninger om mulige gerningsmænd, at en efterforskning i sagen gav reel mening.

12 Der er ikke holdepunkter for, at et vidnepålæg i sagen, der angår militære hemmeligheder, vil være i strid med artikel 10 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Vedrørende spørgsmålet om editionspligt har anklagemyndigheden anført, at bestemmelsen om edition knytter sig nøje til reglerne om vidneudelukkelse og -fritagelse. I forarbejderne til editionsreglerne er det anført, at der på den ene side ikke synes at kunne være grund til hemmeligholdelse af dokumenter og andre ting i videre omfang, end hvad der gælder med hensyn til at afskære vidneforklaringer om de samme emner, og på den anden side, at ganske samme hensyn til hemmeligholdelse og diskretion gør sig gældende med hensyn til edition som med hensyn til vidnepligt, jf. betænkning nr. 316/1962 om vidner, side 91. Der er således i relation til reglerne om vidnefritagelse tilsigtet parallelitet mellem vidnepålæg og edition. I den foreliggende sag skal der foretages en vurdering, som svarer til den, der foretages i tilfælde, hvor vidneforklaring ønskes, men hvor vidnet påberåber sig vidnefritagelse, jf. retsplejelovens 172, stk. 6. I den forbindelse med det tillægges betydning, at lydoptagelsen ikke har været anvendt af DR, og at Steen Jensen, chef for DR-Dokumentar bl.a. har forklaret, at DR under ingen omstændigheder kunne benytte oplysningerne fra lydfilen i en journalistisk sammenhæng. Lydfilen har således ikke haft betydning for DR s journalistiske arbejde i den pågældende sag. Det skal særligt bemærkes, at det på baggrund af den nu foreliggende meget detaljerede erklæring af 25. august 2010 fra Christoffer Guldbrandsen må antages, at lydfilen er meget væsentlig for den videre efterforskning. Advokat Sysette Vinding Kruse og advokat Søren Juul har for Michael Dyrby, Rasmus Tantholdt, S og andre, der måtte blive sigtet i sagen, vedrørende spørgsmålet om vidnefritagelse principalt anført, at videregivelsen af oplysningerne ikke er omfattet af straffelovens 152, fordi der ikke var tale om fortrolige oplysninger. Daværende forsvarsminister Søren Gade har forklaret, at de journalister, der deltog på rejsen til Irak, ikke var forpligtet til at hemmeligholde den viden, de fik på rejsen. Det må på baggrund af de afgivne forklaringer, navnlig fra daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Jørn Olesen, antages, at oplysningerne om udsendelsen af jægersoldaterne blev gjort tilgængelige for Rasmus Tantholdt under rejsen. Herefter var oplysningerne ikke længere fortrolige.

13 Hvis oplysningerne findes at have været fortrolige, er der dog ikke tale om en overtrædelse af straffelovens 152, stk. 2, og forholdet er derfor forældet. Videregivelsen skete således ikke under sådanne omstændigheder, at det påførte andre en betydelig skade eller indebar en særlig risiko derfor. Det fremgår af daværende afdelingschef Bjørn Bisserup og daværende departementschef Anders Troldborgs forklaringer, at det var umuligt at holde jægersoldaternes tilstedeværelse i Irak hemmelig, når de først var landet, og daværende chef for Jægerkorpset Henrik Friis forklarede i TV 2 nyhederne den 28. april 2007 detaljeret om jægersoldaternes operationsmåde i overensstemmelse med den forklaring, han senere gav til politirapport. Chefen for de udsendte jægersoldater, daværende kaptajn Bo Jantzen, har forklaret, at der ville gå mindst to døgn efter ankomsten, før Jægerkorpset kom i aktion. Dertil kommer, at offentliggørelsen ikke medførte ændringer i planerne for jægersoldaterne. Faren for jægersoldaterne blev således ikke forøget ved, at TV 2 Nyhederne dagen før jægersoldaternes ankomst kunne meddele, at de var på vej. Hvis der foreligger en overtrædelse af straffelovens 152, stk. 2, er der ikke mulighed for at pålægge Michael Dyrby og Rasmus Tantholdt vidnepligt, da retsplejelovens 172, stk. 6, efter ordlyden og forarbejderne skal forstås således, at der ikke skal foretages en afvejning, hvis der er tale om offentliggørelse af forhold af samfundsmæssig betydning. Det eneste, der skal tages stilling til, er derfor, om oplysningen om Jægerkorpsets udsendelse til Irak var et forhold af samfundsmæssig betydning, hvad det utvivlsomt var. Danmarks krigsdeltagelse i udlandet herunder krigen i Irak var og er et emne af helt uomtvistelig samfundsmæssig betydning, og oplysningerne om Jægerkorpsets indsættelse i Irak havde da også en meget betydelig offentlig interesse. Oplysningerne var med til at informere offentligheden om, at krigen i Irak ikke gik efter planen, og at udviklingen var værre, end myndighederne hidtil havde informeret om. Ved afgørelsen af, om der er tale om forhold, hvis offentliggørelse er af samfundsmæssig betydning, skal der ikke tages hensyn til kildens personlige motiv for offentliggørelsen. Hvis der til trods for det anførte skal foretages en afvejning af hensynet til sagens opklaring eller beskyttelse af fortrolige oplysninger over for hensynet til kildebeskyttelsen, bør afvejningen falde ud til fordel for vidnefritagelse, jf. herved også retspraksis fra Den Europæiske

14 Menneskerettighedsdomstol vedrørende menneskerettighedskonventionens artikel 10, jf. herved advokaterne Peter Lambert og Tyge Triers bemærkninger herom. Advokat Peter Lambert og advokat Tyge Trier har for DR og Nils Giversen vedrørende spørgsmålet om edition anført, at der ikke kan meddeles pålæg om edition, såfremt der derved vil fremkomme oplysning om forhold, som den pågældende ville være fritaget for at afgive forklaring om som vidne. Af de grunde, som advokaterne Sysette Vinding Kruse og Søren Juul har anført, kan der ikke pålægges vidnepligt i sagen, hvorfor også edition er udelukket. Hvis Højesteret i relation til spørgsmålet om vidnefritagelse måtte finde, at der skal foretages en afvejning af hensynet til sagens opklaring eller beskyttelse af fortrolige oplysninger over for hensynet til kildebeskyttelsen, skal der i relation til editionsspørgsmålet tillige foretages en proportionalitetsvurdering efter retsplejelovens 805, stk. 1. Kildebeskyttelsen udgør en af de grundlæggende forudsætninger for mediernes virke. Uden en sådan beskyttelse vil kilder afholde sig fra at bistå medierne med at informere pressen om forhold af offentlig interesse, hvilket vil medføre, at mediernes afgørende rolle som offentlighedens vagthund (public watchdog) og som videreformidler af præcise og pålidelige informationer vil blive undermineret. Kildebeskyttelsens forudsætning for mediernes virke og den åbenbare risiko for chilling effect ved indgreb i kildebeskyttelsen medfører, at der skal foreligge særdeles tungtvejende offentlige hensyn som forudsætning for indgreb. Menneskerettighedsdomstolen forudsætter derfor, at nødvendigheden af indgreb i kildebeskyttelsen skal være veldokumenteret, og domstolen foretager en nøje efterprøvning heraf. Disse tungtvejende hensyn til medierne finder fuld anvendelse i den foreliggende sag og må føre til, at lydfilen ikke pålægges udleveret. I proportionalitetsvurderingen må også indgå Forsvarets lemfældige omgang med oplysningerne om Jægerkorpsets udsendelse og den manglende påvisning af konkrete skadevirkninger. Dertil kommer, at når Forsvarskommandoen ikke indgav politianmeldelse i 2007, understøtter det, at Forsvarskommandoen ikke på daværende tidspunkt anså forholdet for særlig alvorligt. En politianmeldelse ville have udløst en efterforskning, som blandt andet kunne have omfattet indhentelse af teleoplysninger, henvendelser til TV 2, Jyllands Posten og centrale personer i Forsvaret samt foretagelse af andre relevante efterforskningsmæssige skridt, som det i dag formentlig ikke længere er muligt at foretage. Det er uacceptabelt, hvis medierne skal bære risikoen for, at der ikke blev indgivet politianmeldelse i april 2007.

15 Endvidere skal det indgå i proportionalitetsvurderingen, at lydfilen består af en samtale mellem Nils Giversen og en person, som ikke er kilden. Selv om man måtte antage, at det i samtalen nævnes, hvem kilden er, er der tale om andenhåndsoplysninger, der højst har begrænset bevisværdi. Endelig må det kræves, at alle andre relevante og mulige efterforskningsskridt er gennemført, inden kildebeskyttelsen søges ophævet, herunder især afhøring af Michael Dyrby og Rasmus Tantholdt. Højesterets begrundelse og resultat Straffelovens 152 Højesteret finder efter de foreliggende oplysninger, at anklagemyndigheden har tilstrækkelig anledning til at undersøge, om der foreligger en overtrædelse af straffelovens 152, stk. 2, og at sagen derfor angår en overtrædelse af denne bestemmelse, jf. retsplejelovens 172, stk. 6. Anmodningen om vidnepligt og edition kan herefter ikke afvises, allerede fordi et eventuelt strafbart forhold alene kan henføres til straffelovens 152, stk. 1, med den virkning, at forholdet er forældet. Vidnepligt for Michael Dyrby og Rasmus Tantholdt, TV 2 Ifølge retsplejelovens 172, stk. 6, 2. pkt., kan der ikke pålægges redaktører og redaktionelle medarbejdere mv. vidnepligt, hvis forfatteren eller kilden har villet afdække forhold, hvis offentliggørelse er af samfundsmæssig betydning. Højesteret finder, at bestemmelsens forarbejder ikke giver grundlag for en forståelse af bestemmelsen, der afviger fra, hvad den klare ordlyd fører til. Det må således antages, at der ved tavshedsbrud, som alene omfattes af straffelovens c, ikke som efter retsplejelovens 172, stk. 5, om lovovertrædelser af alvorlig karakter skal foretages en afvejning af hensynet til sagens opklaring over for massemediernes behov for at kunne beskytte deres kilder. Der skal udelukkende foretages en vurdering af, om forfatteren eller kilden har villet afdække forhold, hvis offentliggørelse er af samfundsmæssig betydning. Jægerkorpsets indsættelse havde karakter af en forstærkning af de danske styrker i Irak, og beslutningen herom blev forelagt for Det Udenrigspolitiske Nævn. Højesteret finder, at oplys-

16 ninger om indsættelsen er et forhold, hvis offentliggørelse må anses for at være af samfundsmæssig betydning såvel før som efter Jægerkorpsets ankomst til Irak. Herefter kan der ikke pålægges Michael Dyrby og Rasmus Tantholdt vidnepligt efter retsplejelovens 172, stk. 6. Edition over for DR Det må efter de afgivne forklaringer lægges til grund, at de oplysninger, som journalist Nils Giversen modtog under telefonsamtalen den 25. januar 2010, herunder om hvem der forud for udsendelsen af Jægerkorpset i 2007 videregav oplysninger herom til en journalist, var omfattet af Nils Giversens redaktionelle arbejde for DR. Niels Giversen er derfor ikke forpligtet til at afgive vidneforklaring herom, medmindre pålæg kan gives i medfør af retsplejelovens 172, stk. 6. På baggrund af det anførte vedrørende vidnepligt for Michael Dyrby og Rasmus Tantholdt finder Højesteret, at det heller ikke ville kunne pålægges Nils Giversen at afgive vidneforklaring om kilden til oplysningen om Jægerkorpsets indsættelse. Allerede som følge heraf kan DR ikke pålægges at udlevere lydfilen, jf. retsplejelovens 804, stk. 4. Konklusion Med denne begrundelse stadfæster Højesteret landsrettens kendelse. Thi bestemmes: Landsrettens kendelse stadfæstes.

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 Sag 105/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Bjørn Elmquist, beskikket) T har indbragt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 5/2019 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4. oktober 2018 og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. marts 2015 Sag 198/2014 Journalist Jan Lauridtsen (advokat Asger Bagge-Jørgensen) kærer Østre Landsrets kendelse om navneforbud i sagen Anklagemyndigheden mod

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt Forsvarsudvalget 2009-10 FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt TALEPUNKTER SAMRÅD VEDR. LÆKAGE I 2007 Spørgsmål H Har ministeren eller Forsvarsministeriet iværksat en intern undersøgelse af den

Læs mere

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 350 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 350 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 350 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 20. februar 2009 Kontor: Administrationsafdelingen Sagsnr.: 2009-0091-0223 Dok.:

Læs mere

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~ Hændelsesforløb 2001 14. Folketingsbeslutning B37 om bl.a. danske specialoperationsstyrkers deltagelse i Operation december Enduring Freedom i Afghanistan. 2001 2002 9. januar - Tolken var udsendt med

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. februar 2012 Sag 78/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 og T2 (advokat Tyge Trier for begge, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013 Sag 324/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jens Henrik Bech, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hjørring den 22. marts

Læs mere

Beretning. udvalgets virksomhed

Beretning. udvalgets virksomhed Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne Alm.del UET - Beretning 1 Offentligt Beretning nr. 7 Folketinget 2005-06 Beretning afgivet af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne den 13. september

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 Sag 209/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Trygve S. Nielsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 15.

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 10. februar 2014 Sag 287/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Sysette Vinding Kruse) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 6. september

Læs mere

Beretning. forsvarsministerens afvisning af at lade embedsmænd mødes med Folketingets Retsudvalg i Folketingets lokaleområde

Beretning. forsvarsministerens afvisning af at lade embedsmænd mødes med Folketingets Retsudvalg i Folketingets lokaleområde Beretning nr. 13 Folketinget 2014-15 Beretning afgivet af Retsudvalget den 13. maj 2015 Beretning om forsvarsministerens afvisning af at lade embedsmænd mødes med Folketingets Retsudvalg i Folketingets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 210/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Lars Henriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 13. september

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 Sag 143/2009 A og B (advokat Michael Steffensen, beskikket) mod Rigspolitichefen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 Sag 331/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Steffen Thorborg, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 24.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 358/2011 Anklagemyndigheden (rigsadvokaten) mod A, B, C og D (advokat beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt kendelse af byret den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 Sag 295/2009 (2. afdeling) A, B, C og D (tidligere ) (alle mødte selv) mod Politidirektøren for Østjylland, Rigsadvokaten og Justitsministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. juni 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. juni 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. juni 2016 Sag 211/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 30. november 2009 JOURNAL NR. RA-2009-131-0002 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER RIGSADVOKATEN

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 14. januar 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 14. januar 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 14. januar 2011 Sag 82/2010 Foranstaltning under efterforskning i straffesag (advokat Poul Helmuth Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelser

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 88 Folketinget 2009-10 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 16. marts 2010 Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Ny politiklageordning

Læs mere

Enkelte sager af mere generel interesse

Enkelte sager af mere generel interesse BILAG 1 Enkelte sager af mere generel interesse Dette bilag indeholder en beskrivelse af og kommentarer til enkelte sager af mere generel interesse om forsvarerens adgang til aktindsigt. 1. Forsvarerens

Læs mere

Jeg har nu modtaget en udtalelse fra Forsvarskommandoen, som har følgende ordlyd:

Jeg har nu modtaget en udtalelse fra Forsvarskommandoen, som har følgende ordlyd: Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg 2. maj 2012 Der blev den 20. april 2012 stillet to spørgsmål fra Forsvarsudvalget på foranledning af Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten (spørgsmål 217 og 218).

Læs mere

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse 1. Overblik 2. Politiets efterforskning og sagsbehandling 3. Forberedelse 3.1. Sigtedes deltagelse i retsmøder via videolink 3.1.1. Grundlovsforhør

Læs mere

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt2016-25277 Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt i forbindelse med tildeling af tjenstlig advarsel Statsforvaltningens brev til faglig organisation:

Læs mere

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 2015-47 Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 7. september 2015 En journalist anmodede om aktindsigt i oplysninger om en politikreds indsats vedrørende hastighedskontrol

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (Lovforslag L 200)

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (Lovforslag L 200) Forsvarsudvalget 2015-16 L 9 Bilag 1 Offentligt KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (Lovforslag L 200) Maj 2015 Et udkast til lovforslag

Læs mere

Politiets Efterretningstjeneste PET Klausdalsbrovej Søborg Praksis hos PET om information til journalister

Politiets Efterretningstjeneste PET Klausdalsbrovej Søborg Praksis hos PET om information til journalister Politiets Efterretningstjeneste PET Klausdalsbrovej 1 2860 Søborg Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Lukkede døre (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre partens identitet) HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 213/2015 Anklagemyndigheden

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 Sag 181/2014 A (advokat Torben Koch) mod Den Uafhængige Politiklagemyndighed I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus den 17.

Læs mere

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt.

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt. 2009 20-7 Støttepædagogs omtale af et barn i et offentligt forum. Tavshedspligt En støttepædagog fortalte en tidligere kollega om et bestemt barn mens de kørte i bus. Barnet blev omtalt meget negativt.

Læs mere

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 25. januar 2006 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0080 Dok.: TTM40033 R E D E G Ø R E L S E om erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011 Sag 69/2011 Anklagemyndigheden (statsadvokaten for Nordsjælland og København) mod Christoffer

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

var knyttet til ministerens funktion som minister, men om en opgave, der

var knyttet til ministerens funktion som minister, men om en opgave, der 2014-3 Ikke aktindsigt i dokumenter udarbejdet af særlig rådgiver som led i ministers partiarbejde To journalister klagede uafhængigt af hinanden til ombudsmanden over, at Skatteministeriet havde givet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 124/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør

Læs mere

U D K A S T. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

U D K A S T. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret 2012-5209 / lth 15. november 2013 U D K A S T Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser

Læs mere

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært

D O M. Hillerød Rets dom af 4. maj 2015 (8-55/2015) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært D O M Afsagt den 16. september 2015 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Peter Mørk Thomsen og Jes Kjølbo Brems (kst.) med domsmænd). 14. afd. nr. S-1388-15: Anklagemyndigheden mod

Læs mere

- 93-5.4. Ransagning af kommunikation med vidneudelukkede personer.

- 93-5.4. Ransagning af kommunikation med vidneudelukkede personer. - 93-5.4. Ransagning af kommunikation med vidneudelukkede personer. I retsplejelovens kapitel 18 findes en række regler om vidneudelukkelse og vidnefritagelse. I 170, stk. l f om præster, læger og advokater,

Læs mere

Er de amerikanske kilder blevet fejlciteret i filmen Den hemmelige krig i spørgsmålet om de danske styrkers rolle i Afghanistan?

Er de amerikanske kilder blevet fejlciteret i filmen Den hemmelige krig i spørgsmålet om de danske styrkers rolle i Afghanistan? Spørgsmål og svar Her følger svar på en række aktuelle spørgsmål vedrørende dokumentarfilmen Den hemmelige krig efterfulgt af en række spørgsmål og svar vedrørende TV Avisens opfølgende dækning. Spørgsmål

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011 2011 13-5 Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser En journalist klagede til ombudsmanden over Skatteministeriets afslag på aktindsigt i oplysninger om ni rejser som ansatte i SKAT havde foretaget.

Læs mere

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning 8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning En journalist bad Miljøministeriet om aktindsigt i en

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 22. april 2015 (2014-0037087). Ansøgning om optagelse i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 9. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 9. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 9. april 2015 Sag 225/2014 Anklagemyndigheden mod TV2 Østjylland (advokat Poul Meldgaard) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus den 12. maj

Læs mere

HEMMELIGE RANSAGNINGER: FRA ABSOLUT UNDTAGELSE TIL HOVEDREGEL?

HEMMELIGE RANSAGNINGER: FRA ABSOLUT UNDTAGELSE TIL HOVEDREGEL? HEMMELIGE RANSAGNINGER: FRA ABSOLUT UNDTAGELSE TIL HOVEDREGEL? 1. Executive Summary Analysen indeholder en kort og overordnet redegørelse af retsgrundlaget for og anvendelsen af hemmelige ransagninger,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 2. marts 2015

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 2. marts 2015 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 2. marts 2015 Sag 258/2014 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Kåre Pihlmann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg den

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Flygtningenævnet

Bekendtgørelse om forretningsorden for Flygtningenævnet Bekendtgørelse nr. 192 af 15. marts 2006 Bekendtgørelse om forretningsorden for Flygtningenævnet I medfør af 56, stk. 9, i udlændingeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 826 af 24. august 2005, og efter drøftelse

Læs mere

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset.

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset. Folketingets Ombudsmand 1 Den 15. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. marts 2000 af Arresthuset i Roskilde. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. november 2010

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. november 2010 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. november 2010 Sag 250/2010 A (advokat Tyge Trier, beskikket) mod Forsvarsministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) og Sag 255/2010 Journalisterne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 290/2008 (2. afdeling) Indenrigs- og Sundhedsministeriet (tidligere Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse) (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Faneblad 7 (Niels Helveg Petersen)

Faneblad 7 (Niels Helveg Petersen) S 6118 - Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Besvarelse af spørgsmål nr. S. 6118 af 13. september 2007 til udenrigsministeren stillet af Søren Espersen (DF). Spørgsmål nr. S 6118. Vil udenrigsministeren bekræfte,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. juni 2013 Sag 180/2011 (1. afdeling) A (advokat Tyge Trier, beskikket) mod Forsvarsministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 14. september 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 14. september 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 14. september 2012 Sag 128/2012 Sundhedsstyrelsen kærer Østre Landsrets kendelse af 3. februar 2012 om editionspålæg

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012 Sag 194/2011 Anklagemyndigheden mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 22. december

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. juni 2013 Sag 52/2013 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Niels Fjeldberg, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holstebro den 8. december

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. april 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. april 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. april 2012 Sag 139/2011 (1. afdeling) Generalauditøren mod T (advokat Jens Christensen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 10.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 Sag 93/2015 Jan Aage Jeppesen (advokat Hans Mogensen) mod Bent Jensen (advokat K.L. Németh) og Gyldendal Nordisk Forlag A/S (advokat Martin Dahl Pedersen)

Læs mere

Hemmeligholdelse af advokaters identitet

Hemmeligholdelse af advokaters identitet FOU nr 2014.0020 (Gældende) Udskriftsdato: 6. april 2019 Ministerium: Journalnummer: Folketinget Opfølgning / Opfølgning til Ingen 2014-20. Hemmeligholdelse af advokaters identitet En journalist klagede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

"Hemmelig" ransagning.

Hemmelig ransagning. - 99 Såfremt der er grundlag for mistanke om, at konvolutten indeholder andet end de fra ransagning undtagne meddelelser, må politiet imidlertid kunne foretage en foreløbig beslaglæggelse af konvolutten

Læs mere

Aktindsigt i udkast til naturgasredegørelse

Aktindsigt i udkast til naturgasredegørelse Aktindsigt i udkast til naturgasredegørelse Energiministeriet havde af hensyn til internt præget samarbejde med naturgasselskaberne og af hensyn til den politisk-parlamentariske proces afslået aktindsigt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 14. august 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 14. august 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 14. august 2018 Sag 69/2018 Anklagemyndigheden mod U (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 16. januar

Læs mere

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven LBK nr 1820 af 23/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-8224 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 113/2015 Dansk Ejendoms Analyse ved Tue Ulrich Hansen kærer afgørelse i sagen: Claus Wede (advokat Jakob Vinding) mod Søren Visnek (advokat

Læs mere

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 7/2005 Frederiksholms Kanal 16 Den 16. september Kbh. K. J.nr. RA

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 7/2005 Frederiksholms Kanal 16 Den 16. september Kbh. K. J.nr. RA RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 7/2005 Frederiksholms Kanal 16 Den 16. september 2005 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2004-511-0034 Forsvarerens almindelige adgang til aktindsigt efter retsplejelovens 729 a, stk. 3.

Læs mere

Udkast til. Bekendtgørelse om bistandsværger beskikket i medfør af kriminallov for Grønland

Udkast til. Bekendtgørelse om bistandsværger beskikket i medfør af kriminallov for Grønland Civilafdelingen Dato: 15. januar 2016 Kontor: Nordatlantenhenden Sagsbeh: Morten Søndergård Pedersen Sagsnr.: 2011-220-0008 Dok.: 187175 Udkast til Bekendtgørelse om bistandsværger beskikket i medfør af

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energistyrelsen (sagsnr. XXX) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Hemmeligholdelse af advokaters identitet. 4. juli 2014

Hemmeligholdelse af advokaters identitet. 4. juli 2014 2014-20 Hemmeligholdelse af advokaters identitet En journalist klagede til ombudsmanden over, at Justitsministeriet havde afslået at give aktindsigt i navnene på de fem advokater, der senest havde været

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 Sag 264/2010 A (advokat Gunnar Homann, beskikket) mod Rigspolitichefen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 208/2013 Anklagemyndigheden kærer Østre Landsrets kendelse om ikke at tilbagekalde beskikkelsen af advokat Kristian Mølgaard som forsvarer

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 Sag 258/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) Sagen angår spørgsmålet om varetægtsfængsling af T under anke af

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 23. februar 2010 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 23. februar 2010 hedder det: Kendelse af 5. november 2010 (J.nr. 2010-0021307) Sag hjemvist til Finanstilsynets stillingtagen til om retten til aktiindsigt skal begrænses efter forvaltningslovens 15, stk. 1, nr. 3. Værdipapirhandelslovens

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 Sag 39/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i

Læs mere

2. Regler for behandling af fanger skal fremgå direkte af en militær befaling for en operation, eller som bilag/annex eller klar henvisning.

2. Regler for behandling af fanger skal fremgå direkte af en militær befaling for en operation, eller som bilag/annex eller klar henvisning. heraf bl.a., at: 1. Borgkvist fungerede som militærjurist frem til sin afrejse fra Basra d. 4. august 2004, og oplyste, at han var tilknyttet chefen for bataljonen (hold 3), således at de militære dispositioner,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. maj 2012 Sag 299/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat N.C. Strauss, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Århus den 4. februar 2011

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 Sag 150/2014 A kærer værgebeskikkelse vedrørende B (advokat Uno Ternstrøm, beskikket for A) (advokat Dorthe Østerby, beskikket for B) I tidligere

Læs mere

Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl. 15.00

Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl. 15.00 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 894 Offentligt Dok.: MGO41002 Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2016 Sag 1/2016 A (advokat Gert Drews) mod X Holding ApS (advokat Christian Riewe) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Skifteretten i Sønderborg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 Sag 46/2015 Advokat A kærer afgørelse i sagen: Advokat A (advokat Martin Lavesen) mod Boet efter B (advokat René Rasmussen) Biintervenient til støtte

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_ S10ll009- SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling aandsdommeme-_g_ 10. afd. a.s. nr. S-1011-09: Anklagemyndigheden mod 1) Dansk Juletræsdyrkerforening

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 26. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 26. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 26. februar 2015 Sag 230/2014 Journalist Niels Northroup og DR (advokat Tyge Trier) kærer Østre Landsrets kendelse om navneforbud i sagen Anklagemyndigheden mod

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2014-0035-0250 Dok.: 1339443 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål B

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 Sag 186/2015 Advokat Søren Beckermann kærer Vestre Landsrets afgørelse i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat Søren Beckermann) I tidligere instanser

Læs mere

Stk. 4. Formanden, medlemmerne og suppleanterne udpeges for op til 4 år ad gangen. 2. Danmarks Vækstråd udpeger en næstformand blandt sine medlemmer.

Stk. 4. Formanden, medlemmerne og suppleanterne udpeges for op til 4 år ad gangen. 2. Danmarks Vækstråd udpeger en næstformand blandt sine medlemmer. Maj 2014 Forretningsorden for Danmarks Vækstråd I medfør af 7, stk. 6 i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 1715 af 16. december 2010, som ændret senest ved lov nr. 313

Læs mere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere spørgsmål om nye oplysninger

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere spørgsmål om nye oplysninger Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere spørgsmål om nye oplysninger 1. Grundlaget for min henvendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 Sag 232/2014 Jan Laugesen (selv) mod Københavns Kommune Center for Parkering (advokat Anders Valentiner-Branth) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. juni 2010 Sag 431/2008 (2. afdeling) A (advokat Jakob Juul) mod B, fhv. ansvarshavende chefredaktør for Se og Hør (advokat Per Håkon Schmidt) Som biintervenient til

Læs mere

Delvist afslag på aktindsigt i idékatalog. Ministerbetjeningsdokument. Ekstrahering

Delvist afslag på aktindsigt i idékatalog. Ministerbetjeningsdokument. Ekstrahering Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 16. november 2015 Udskriftsdato: 29. december 2016 (Gældende) Delvist afslag på aktindsigt i idékatalog. Ministerbetjeningsdokument. Ekstrahering Svar

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 27. november 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 27. november 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 27. november 2015 Sag 182/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Næstved den 20. februar 2015 og

Læs mere