Dispositionsforslag. Vej til Sisimiut Moskus-okse Park på Solbakken Sisimiut

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dispositionsforslag. Vej til Sisimiut Moskus-okse Park på Solbakken Sisimiut"

Transkript

1 Dispositionsforslag Igloo Mountain ApS Dispositionsforslag for Vej til Sisimiut Moskus-okse Park på Solbakken Sisimiut November 2011 Sag J.nr. Disp.forslag Udarb. JOHA Udg. 1.udgave Kontrol HL Dato Godk. JOHA RAMBØLL POSTBOKS NUUK TLF: FAX: RAMBØLL POSTBOKS Sisimiut TLF: FAX:

2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse I. TEGNINGSFORTEGNELSE... 4 II. INDLEDNING... 5 III. FORUNDERSØGELSER... 7 A. UDFØRTE FORUNDERSØGELSER... 7 B. BUNDUNDERSØGELSER... 7 C. HOVEDAFSÆTNING... 7 D. FORTIDSMINDER ALMINDELIGE BESTEMMELSER ARBEJDET OMFATTER ARBEJDSGRUNDLAG MATERIALER ARBEJDETS UDFØRELSE MÆNGDEBEREGNING UDSPRÆNGNINGS- OG JORDARBEJDER ARBEJDSGRUNDLAG AFSÆTNING AFRØMNING/AFGRAVNING/UDGRAVNING UDSPRÆNGNING PÅFYLDNING AUTOVÆRN UNDERLØB BEFÆSTELSESARBEJDER ARBEJDSGRUNDLAG STABILGRUSBÆRELAG GRØFTEBUND SKRÅNINGSSIKRING BETONARBEJDER ARBEJDSGRUNDLAG FUNDAMENTER OG INDSTØBNINGER... 21

3 4 Tegningsfortegnelse I. TEGNINGSFORTEGNELSE Nærværende hovedprojekt omfatter følgende tegninger: Tegn. Nummer Emne Mål Dato I 01 Plan, Veje 1: I 02 Længdeprofil, Veje 1:%000/

4 5 Indledning II. INDLEDNING PROJEKTBESKRIVELSE IDEGRUNDLAG: Sisimiut Moskus-okse Park består af et indhegnet område på det øverste plateau ved Solbakken hvor der er plads til at dyrene kan leve i deres naturlige terræn og miljø. Til parken bygges grusvej som fortsættes gennem parken til udsigtspunktet / vendepunktet på toppen af Solbakken. Vejen anlægges som en grusbelagt vej med 2 x 3 meter kørebane, med ½ m rabatter i begge sider, underløb og grøfter uden befæstelse. Vejen fremføres fra eksisterende grusvej, langs råvandsledning frem til og syd om drikkevandssø 4 og langs med dennes bred øst om og op i landet langs de spor som anvendes i dag såvel til gående sommerturister som til vinterens færdsel til/fra skiliftområdet. Der etableres udsigtsplads, men parkeringsmulighed på midtvejs på opkørsel fra drikkevandssø 4. I området ved Solbakken Alpincenteret etableres parkeringsplads ved servicebygning med plads til såvel 8-10 bybusser som 3-5 mindre servicebusser samt 50 privatbiler. Den nuværende sø opdæmmes, så den får en dybde på ca. 3 meter og der gives mulighed for at anvende den til f.eks. kajak-opvisning og andre vandaktiviteter om sommeren. Der etableres sti med siddepladser rundt om. Ved rundkørsel i st. ca placeres skilte med velkomst og vejviser til Alpincenteret, til Oplevelsesparken og til Sisimiut. En fremtidig forbindelse til Kangerlussuaq vil kunne ske fra samme rundkørsel. Det vil være nødvendigt med et generatoranlæg for at forsyne alle faciliteterne med strøm, og anlægsentreprisen skal indeholde etablering af generatorhule som skal skjule generatoranlæg, dæmpe støjen til omgivelserne og sikre at evt. læk opsamles og forhindres i miljøforurening. Som adgang til Sisimiut Moskus-okse Park anlægges en lige så bred vej fra rundkørsel gennem Moskus-okse Parken frem til udsigten på tæt ved st Der etableres indkørselsport med kreatur-rist i vejbredde [billede/tegning indsættes] og info-stander og et flot/sikkert hegn i publikumsnærhed af porten, og udkørselsport (mindre markant) og med kreaturrist i vej. Der etableres parkeringsplads ved udsigten ved toppen af familiebakken og sti til udsigtsplads med borde og bænke samt info-stander med kortoplysninger og andre fakta.

5 6 Indledning Der etableres parkering ved Outdoor Learning Center, hvor gæster kan observere moskus-okserne i folden, eller deltage aktivt i on-going aktiviteter i huset. Der etableres parkering/vendeplads/rundkørsel på udsigtstoppen, således at nogle parkeringspladser forbeholdes de betalende private gæster, mens andre områder er til busser, som medbringer betalende gæster som kan nyde udsigten indtil turen går til bage til Sisimiut igen. På toppen/udsigten etableres infostandere, som fortæller hvad man ser og fakta om stedet. Midt i rundkørslen opstilles skulptur af Moskusokse. Centeret planlægges med at kunne servicere gæster med frokost, grill udendørs og kaffe/kage alt efter ønske. Vejen frem til Alpincenteret projekteres efter normale køretekniske krav med krav til maksimalstigninger og til en dimensionerende hastighed på 40 km/t. Vejen ind i oplevelsesparken projekteres ikke med krav til maksimal stigninger, og projekteres med en maksimal dimensionerende hastighed på 30 km/t, idet vejen er kort og lavt befærdet forventet med små 4-hjulstrukne busser og biler.

6 7 Dispositionsforslag, Forundersøgelser III. FORUNDERSØGELSER a. Udførte forundersøgelser Der er i det aktuelle område ikke udført detaljerede anlægsbestemte forundersøgelser. Der foreligger bykort i 1:2000 for området. For området foreligger ligeledes digitale terrændata i form af digitaliserede planer med 2-meter-kurver samt digitaliserede punkter (ud fra flyfotos), disse er for nærværende projekt benyttede. Det digitale materiale er dækkende for området, hvor vejene projekteres anlagt. Forud for projektet er traceen gennemgået manuelt på stedet, og fornuftige traceplaceringer er valgt ud fra fremkommelighed uden sprængning. Traceerne er opmålt med GPS og anvendt i forprojekteringen. b. Bundundersøgelser Der er ikke udført bundundersøgelser i området for nærværende opgave. c. Hovedafsætning Elektroniske afsætningsdata til vejmidte og betydende knækpunkter udleveres til den vindende entreprenør ved kontrahering. d. Fortidsminder Der er ikke registreret fortidsminder i området.

7 8 SA-afsnit 1, Almindelige bestemmelser 1. ALMINDELIGE BESTEMMELSER 1.1 Arbejdet omfatter Arbejdet omfatter de i nærværende dispositionsforslag omfatter en 6+2x½meter bred grus vej fra byens grusvej ved lokalplan B8 frem til Solbakken Alpincenter samt videre op i området til OUT-door Learning Center, til Moskusokse Park og Udsigten på toppen i 394 m.o.h. 1.2 Arbejdsgrundlag Gældende bestemmelser Arbejdet skal udføres i nøje overensstemmelse med: De i Grønland til enhver tid gældende love og offentlige forskrifter. Dansk Ingeniørforenings normer for de pågældende arbejder Forskrifter Vejledning i projektering af sprængningsarbejder udgivet af GTO, maj Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 16 af 16. juli 2007 om eksplosive stoffer. Veje i Grønlandske byer, anvisning i projektering og udførelse udgivet af GTO oktober Mål og vægt Alle betegnelser i henseende til mål og vægt er danske, når ikke andet er bestemt eller fremgår af selve betegnelsen Afsætning Afsætningen foretages af entreprenøren ud fra elektroniske afsætningsdata med GPStotalstation elektroniske data udleveres vindende entreprenør. 1.3 Materialer Leverancer Under alle fagafsnit hører leverancen af de til arbejdsydelserne fornødne materialer, hvis ikke andet er anført Kvalitet Materialer, der ikke i arbejdsgrundlaget er specificeret på anden måde, skal være kvalitet svarende til gode handelsvarer. Materialer, der er behæftet med skadelige eller skæmmende fejl, må ikke anvendes og skal straks fjernes fra byggepladsen.

8 9 SA-afsnit 1, Almindelige bestemmelser Navngivne materialer Materialer eller fabrikater, angivet ved bestemte firmaers katalognumre, er at betragte som norm for art og kvalitet Standardiserede materialer Materialer, for hvilke standardisering er gennemført, skal tilfredsstille Dansk Standards forskrifter med hensyn til kvalitet, mål og vægt m.m., såfremt dette ikke strider mod de i arbejdsgrundlaget givne specifikationer. 1.4 Arbejdets udførelse Kvalitet Arbejdet udføres efter arbejdsgrundlaget. Alle arbejder skal udføres solidt, og i enhver henseende som førsteklasses håndværksarbejde. Særlige krav og anvisninger i arbejdsgrundlag skal efterkommes Beskyttelsesforanstaltninger Arbejdets gode udførelse skal sikres mod skadelig indvirkning af naturforholdene, ved iagttagelse af de fornødne forholdsregler, f.eks. tørholdelse af gruber og render, beskyttelse mod regn og sne, respektive mod udtørring, varme og frost Afdækning og afskærmning Det påhviler entreprenøren, at sørge for nødvendige afdækninger og afskærmninger under arbejdets udførelse, til beskyttelse af såvel udstyr som mandskab Ledninger, kabler m.v. Der træffes uopfordret sådanne foranstaltninger at ledninger, kabler, udgravninger, fundamenter og bygværker, som er direkte synlige, vist på tegninger eller kendt på anden måde, ikke beskadiges under arbejdets udførelse. Såfremt der under arbejdet uventet mødes ledninger m.v. eller fortidsminder, skal dette meddeles Kommunen, som træffer bestemmelse om dispositioner i denne anledning Oprydning og færdiggørelsesarbejder Der lægges stor vægt på, at anlægsaktiviteterne ikke berører vegetationen uden for de arealer, der er omfattet af terrænbearbejdning, som følge af projektet. Der må således ikke ske færdsel på vegetationsområder udenfor de af projektet berørte arealer, idet disse ikke kan retableres på en sådan måde at de kan efterlades fuldstædig i samme tilstand som før arbejdet blev opstartet Hensyn til andre arbejder og færdsel på området Der er ingen forventninger til anden færdsel i / på området, hvorfor entreprenøren skal sørge for afspærring / markering af at uvedkommende forbydes adgang.

9 10 SA-afsnit 1, Almindelige bestemmelser 1.5 Mængdeberegning Mængdeberegningen er teoretisk, og mængderne udtrykker den faste geometriske mængde på baggrund af projektets længde- og tværprofiler. Fyldbalancen er baseret på faste indbyggede mål. Beregning af bundfyldets mængde i området er baseret på bundens niveau fra tidligere erfaringer i nærheden og projektets krav til bundfyldningens tykkelse samt andre beskyttelseslags omfang og størrelser Afrømning I områder med vegetationslag, er lagtykkelsen forudsat at være ca. 20 cm Afsprængning Det er forudsat at der ikke foretages reel udsprængning, - måske skal enkelte sten ryddes ved sprængning Udgravning Mængder er beregnet som det teoretiske volumen inkl. f.eks. grøfter og underløb Påfyldning Det teoretiske volumen er beregnet som volumenet mellem eksisterende terræn under evt. vegetationslag, fjernet frostfarlig jord, blød bund mm. og planum. Erstatningsfyld for evt. vegetationslag, fjernet frostfarlig jord, blød bund mm. indgår i fyldbalancen. Der er underskud af bæredygtige og anvendelige materialer til projektet, og det forudsættes at fyldmængder kan udvindes fortrinsvis langs traceen Mængdeberegning Mængderne i nærværende projekt er beregnet ud fra en terrænmodel konstrueret ud fra 3D terrændata (klasse 3) leveret af ASIAQ. Til udarbejdelse og konstruktion af terrænmodel, mængdeberegning for vej og sti og til fremstilling af tegningsmaterialet er benyttet NovaCAD (Point ver. 5.2b) På strækningerne i løsjordsområderne, er der regnet afgravning/afrømning på ca. 20 cm.

10 11 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder 2 UDSPRÆNGNINGS- OG JORDARBEJDER 2.1 Arbejdsgrundlag Almindelige bestemmelser fremgår af SA afsnit Afsætning Omfang Arbejdet omfatter afsætning af vejtrace inkl. etablering og kontrol af evt. nødvendige fixpunkter m.v. samt sikring af punkter i traceen, som kan bibeholdes under hele anlægsarbejdet så orientering i området hele tiden er let tilgængelig Materialer Ingen Udførelse Vejtrace afsættes af entreprenøren ud fra udleverede elektroniske afsætningsdata på grundlag af koordinaterne i projektmaterialet. Afsætning skal ske med GPS totalstation. Afsætningen skal sikres solidt og omhyggeligt for at undgå fejl i udførelsen og for at sikre let adgang til at orientere sig i området under udførelsen Kontrol Afsætningen kontrolleres på baggrund af koordinatlisterne. Forløbet af lige stræk skal være retlinjet og kurver skal fremtræde jævne. Til slutninger til andre projekter, parkeringspladser, stikveje mm. skal være præcise, glatte og uden bump eller kanter. 2.3 Afrømning/afgravning/udgravning Omfang Arbejdet omfatter afrømning/afgravning/udgravning, sortering og deponering af vegetationslag, jord og genanvendeligt fyldmateriale, samt blød overjord overalt, hvor det mødes, inkl. bortskaffelse eller henlæggelse i depot i området / langs vejtraceer mv. hvor det ikke generer arbejdets udførelse Materialer Ingen Udførelse Det afrømmede vegetationslag deponeres for senere genanvendelse og blød overjord bortskaffes. Entreprenøren sørger selv for at skaffe tilladelse for depot- og henlæggelsesplads.

11 12 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder Udgravning udføres for veje, grøfter, underløb m.v. i overensstemmelse med tegningerne, således at der er plads til de foreskrevne befæstelser m.v. Afgraves der materialer, som kan anvendes til opfyld, transporteres de til påfyldningsstedet. Krav til påfyldningsmaterialer se punkt påfyldning. Der afgraves således, at de på tegningerne angivne færdigkoter og profiler kan opnås. Såfremt der under planum forekommer frostfarlig underbund (dvs. materialer med mere end 9 % mindre end 0,075 mm), og der foretages en udskiftning i yderligere 50 cm tykkelse, som erstatningsmateriale anvendes grus og sprængstensmaterialer. Krav til påfyldningsmaterialer se punkt påfyldning. De udskiftede uegnede materialer placeres i depot og spredes i områder, hvor grusgravsudvinding har foregået og udjævnes så sår i terrænet mindskes mest muligt. Jordoverfladerne under veje og stier skal til enhver tid holdes regulerede og komprimerede, således at vand ikke kan samle sig og sive ned og opbløde jorden. I områder hvor der skal foretages tilfyldnings/opfyldningsarbejder, skal al evt. is og frosne materialer fjernes før opfyldning påbegyndes. Det skal også sikres, at afvanding langs el. i ledningsgrav under arbejdets udførelse, sikres afledt til omkringliggende områder ved nødvendig dræning mv., således at beskyttelseslag mv. ikke forurenes under udførelsen. Arbejdet skal således tilrettelægges meget omhyggeligt i en sammenhængende proces, hvor der afgraves med maskinen placeret på bæredygtig grund i sikker afstand fra ledningsgrave, siderne sikres/afstives i fornødent omfang, underlag for rørledninger udlægges i passende etaper, rør udlægges i tilsvarende etaper, komprimering og omkringfyldningslag afsluttes komprimeres, første sprængstenslag udlægges og komprimeres ens forløb i hele traceen Kontrol Kontrol af de afrømmede arealer, omfatter besigtigelse af at ingen muldlommer eller lignende efterlades. Afgravningsskråninger kontrolleres med skråningsmåler - hældning på afgravningsskråninger 1:1,5. Skråningerne skal endvidere fremstå uden uregelmæssigheder i profilet med en jævn overflade og må ikke være stejlere, men gerne fladere, så trafikafvikling sikres bedre specielt ved høje skråninger, hvor materialer er tilgængelige. Partier med frostfarlige eller på anden måde uegnede jordarter skal registreres og opmåles. Beslutning om udskiftning af uegnede jordarter, eller ubæredygtig bund skal tages i samråd med tilsynet. 2.4 Udsprængning Omfang Der forventes ikke udsprængning for vejtrace.

12 13 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder Materialer Ingen Udførelse Hvis udsprængning viser sig nødvendigt, skal sprængningsarbejderne udføres efter en af entreprenøren udarbejdet sprængningsplan. 2.5 Påfyldning Omfang Arbejdet omfatter udførelse af bundsikringsfyld, geotekstiler (geonet), trykfordelende lag og alle fyldlag i øvrigt i vejkassen indtil befæstelserne. Arbejdet indeholder alle materialer og arbejdsydelser nødvendig for det fuldt færdige arbejde inkl. evt. sortering, læsning, transport, aflæsning, regulering og komprimering således, at de på tegningerne viste færdige koter og lagtykkelser kan opnås. Generelt for alle opfyldningsarbejder gælder, at der ikke må være sne, is og frostfarlige bestanddele i fyldmaterialerne og at de ikke må være frosne, samt at den flade, hvorpå opfyldningen udføres, skal være sne-, is- og frostfri. De angivne mål på største stenstørrelse er middeltallet af stenenes tre dimensioner, dvs. største længde, bredde vinkelret herpå og tykkelse vinkelret på begge. Dog må største længde højst være 75% af lagtykkelsen. Opmærksomheden henledes på, at udlægning af geonet, trykfordelende lag og sprængstensfyldning for vejkasse, skal udlægges umiddelbart efter afrømning/afgravning er sket. Arbejdet skal således tilrettelægges meget omhyggeligt i en sammenhængende proces, hvor der afgraves med maskinen placeret på bæredygtig grund, geonet udlægges, trykfordelende lag udlægges og komprimeres, første sprængstenslag udlægges og komprimeres ens forløb i hele traceen. Ved alle opfyldningsarbejder skal sikkerhedsforholdene vurderes, og om nødvendigt skal der træffes sikkerhedsforanstaltninger, der reducerer risikoen for nedrulning af sten, der kan være til fare for mennesker, materiel o.l. Arbejdet omfatter under alle forhold ansvaret for at sikkerhedsforanstaltningerne er etableret og opfyldt i nødvendigt og tilstrækkeligt omfang Materialer Sprængsten Sprængsten skal være sundt, uforvitret fjeld i størrelse passende til den aktuelle påfyldningshøjde - se punkt Sprængsten til opfyldningsarbejder indtil planum stilles vederlagsfrit til rådighed til afhentning i depot indenfor 2,5 km fra arbejdsområdet Sand- og grusfyld De sand- og grusmaterialer der måtte blive udgravet inden for projektets rammer kan genanvendes som sand- og grusfyld i ledningsgrave og ved påfyldning for veje og p- pladser.

13 14 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder Materialerne skal ved en rimelig indsats af materiel kunne indbygges til et lag, der har fornøden bæreevne, drænevne, frostsikkerhed og frostbestandighed samt filtervirkning mod evt. finkornet underbund eller grovere opfyld. Gradering: Nominel maksimalkornstørrelse Dmax. < ½ lagtykkelse Renhed: Geonet Højst 9 pct. eller højst 3 pct. Sandækvivalent SE > 30. < 0,075 mm < 0,020 mm Materialet må ikke indeholde planterester, muld, ler- eller siltklumper. Som forstærkning og underlag for trykfordelingslag anvendes geotekstil F4-B Samlinger udføres med min. 50 cm. overlæg Stabilgrus/trykfordelingslag Som trykfordelingslag anvendes stabilgrus type II jfr. DS 401 afsnit 6 i en lagtykkelse på 20 cm. Øverste del af trykfordelingslag anvendes fyldsand jfr. DS 401 i en lagtykkelse på 20 cm Udførelse Påfyldning i geonet Hvis der i vejkasse konstateres områder med blød bund/permafrostområder/ubæredygtige, kan følgende vælges i stedet for bortgravning og udskiftning af materialer. Underlaget afrettes. Større partikler som f.eks. store sten fjernes, brokker og lignende der stikker op gennem overfladen fjernes og erstattes af samme materiale som anvendes i selve trykudligningslaget. Geonet rulles ud på den afrettede overflade, idet det udlægges så plant som muligt. Hvis geonettet bølger og derfor ikke ligger helt plant, er det nødvendigt at stramme det ud og fastholde det midlertidigt med pløkke. Der må ikke køres på nettet. Bærematerialet udlægges (Stabilgrus el. tilsvarende materialesammensætning), materialet må ikke dozes ud over nettet, men skal tippes i mindre portioner f. eks. med gummiged. Derefter udjævnes med let grej til projektets angivne lagtykkelse og komprimeres. Der kan f.eks. anvendes en glatvalset tromle med højst 5t/m linietryk eller en bugseret vibrationstromle. Hvis underlaget er vandholdigt foretages komprimeringen uden brug af viberation, da vibration vil trække vand op i bærelaget. Bærematerialet udlægges og komprimeres til færdig tykkelse på 20 cm. Komprimeringsmateriel og indsats tilpasses, således at stabillaget opnår en tæt lejring, uden der sker en egentlig nedknusning af materialet. Efter tromling og komprimering skal stabillaget være fuldstændig tæt og jævnt.

14 15 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder Geonettet placeres rundt om stabilgrusbærelaget med overlæg, der skal regnes med overlæg sideværts på min. 500 mm. og i længderetningen 500 mm. Nettet lukkes med tilsvarende overlæg. Derefter udlægges et lag af sand eller lignende i færdig komprimeret tykkelse på 20 cm til beskyttelse af overside af geonet om stabilgruslaget. Sandmaterialet udlægges, men må ikke dozes ud over nettet, men skal tippes i mindre portioner f. eks. med gummiged. Derefter udjævnes med let grej til projektets angivne lagtykkelse og komprimeres. Der kan f.eks. anvendes en glatvalset tromle med højst 5t/m linietryk eller en bugseret vibrationstromle. Hvis underlaget er vandholdigt foretages komprimeringen uden brug af viberation, da vibration vil trække vand op i bærelaget Påfyldning med sprængsten - 1,5 til 2,0 meter lag Påfyldningstykkelsen afstemmes med det valgte komprimeringsmateriel. De nederste lag, indtil 1,0 m under planum, udføres i max. 1,5-2,0 meters tykkelse med største stenstørrelse 2/3 af lagtykkelsen, dog max. 1,0 m. Lagene komprimeres med en tung envalset vibrationstromle, der er velegnet til komprimering af sprængsten. Tromlens valsevægt skal være mindst 10,4 t (max lag 1,5 meter). Komprimeringen udføres med min. 10 % overlap ved en hastighed på ca. 2,5 km/t og med en amplitude på 1,5-2,0 mm Øverste lag under planum - 1 meter lag Øverste lag under planum udføres i 1,0 meters tykkelse med største stenstørrelse 2/3 af lagtykkelsen, dog max. 0,6 m. Der komprimeres til en middelkomprimeringsgrad på mindst 98 % standard proctor. For at reducere faren for opbygning af et frostfølsomt lag skal fyldmaterialerne desuden opfylde følgende krav til kornfordeling: Gennemfald på 180 mm sigte skal være min. 30%, på 125 mm min. 28%, på 90 mm 25-70%, på 22,4 mm 5-40%, på 16 mm max. 37%, på 1 mm max. 16% og på 0,074 mm sigte max. 5% Påfyldning med grus Omkring underløb udføres opfyldning med grus, der skal opfylde kravene i punkt i max. 20 cm lag, der komprimeres til en middelkomprimeringsgrad på mindst 98 % standard proctor, målt med isotopsonde Sprængstensbærelag (el. tilsv. sorterede materialer) Sprængstensbærelaget udføres fra overside af planum. Der komprimeres til en middelkomprimeringsgrad på mindst 98 % standard proctor, målt med isotopsonde Komprimering af påfyldning Påfyldningstykkelsen afstemmes med det valgte komprimeringsmateriel Generelt skal komprimeringen planlægges og udføres med det optimale vandindhold til stede, således at den bedste opnåelige komprimering opnås.

15 16 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder De konkrete krav til komprimering fremgår af det efterfølgende punkt Kontrol Generelt: Dokumentation fra prøvekomprimering og kontroller skal generelt indsættes i kontroljournal og være tilstede på arbejdspladsens for tilsynets gennemsyn. Det påhviler entreprenøren at føre kontrol med de leverede materialer, med bærelagets komprimering og med dets færdige overflade. Prøvemetoderne skal være i overensstemmelse med DS 405 Prøvningsforskrifter for sand-, grus- og stenmaterialer, februar 1978 eller hvor denne ikke er gældende, i overensstemmelse med Vejteknisk Institut s gældende prøvningsforskrifter med mindre andet er anført nedenfor. Entreprenøren skal sikre sig adgang til et laboratorium med nødvendigt udstyr, således at der som minimum kan udføres følgende prøvninger: Vandindhold 0-80 mm fraktion Sigteanalyse 0-80 mm fraktion Stendensitet 8-80 mm fraktion Modificeret proctor i 6 form på mm fraktion, Modificeret proctor i 10 form på 0-64 mm fraktion Densitetsbestemmelse i marken med sandefterfyldningsudstyr Densitetsbestemmelse i marken med isotopudstyr (overfladesonde, der kan udføre transmissions-målinger ned til 30 cm med spring på 2,5 cm og backscattermålinger ). Kontrol med materialer: Materialernes kvalitet kontrolleres fortløbende. Der skal udføres minimum 1 materialeanalyse omfattende kornkurve- og komprimeringsforsøg ved arbejdets start og pr. påbegyndt 200 m 3 samt ved eventuelle ændringer i leverancer. Kontrol med opfyldningen: Entreprenøren skal udføre kontrol med de indbyggede sprængstensmaterialers kvalitet og sammensætning samt med materialernes komprimering og med den færdige overflade. Arbejdet opdeles i kontrolafsnit på maksimalt 1000 m 2 i samme lag og prøvningsresultater for hvert kontrolafsnit skal fremgå af kontroldokumentation. Kontrollen udføres som fastlagt i forbindelse med prøveudlægningen. Komprimeringskontrol Tørdensiteten i marken bestemmes med enten sandefterfyldningsmetoden eller med isotopmetode efter den procedure som aftalt i forbindelse med prøveudlægningen. Vandindhold bestemt ved isotopmetoden skal kontrolleres ved ovntørring i laboratoriet.

16 17 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder Komprimeringskravene afhænger af den metode, der anvendes til bestemmelse af tørdensiteten i marken og af den metode, der anvendes til bestemmelse af den maksimale tørdensitet i laboratoriet. Tolerancer på koter på stabilgrusbærelag kontrolleres efter tværprofiler pr. 5 m i alle profilets knækpunkter, tilladelig afvigelse er +0 / -30 mm fra det teoretiske niveau. Overfladetolerance på stabilgrusbærelag kontrolleres med 6 m retskede, tilladelig afvigelse er +0/-30 mm. Skal overfladen efterreguleres må dette ikke ske ved udlægning af finere materiale i en lunke, men området omkring lunken skal rives op, så materialet blandes med det oprindelig udlagte før fornyet komprimering og kontrol sker. Skråningsanlæg kontrolleres med skråningsmåler - hældning på afgravnings- og påfyldningsskråninger 1:1,5. Skråningerne skal endvidere fremstå uden uregelmæssigheder i profilet med en jævn overflade. Sprængstensfyld vurderes visuelt løbende, og stenstørrelser i forhold til lagtykkelser kontrolleres ved måling og eller sigteprøver i samme omfang som afsnitskontroller af komprimeringen. Lagenes færdige overflade skal generelt have et ensartet præg og være jævn og fast. Hvor disse krav ikke er opfyldt, kan materialerne efter tilsynets afgørelse forlanges udskiftet og overfladen bragt i konditionsmæssig stand. Dokumentation m.m. Entreprenøren skal ved egne prøvninger dokumentere konditionsmæssig udførelse af de respektive arbejder. Efter forsøgenes udførelse afleveres forsøgsresultaterne til tilsynet på de af tilsynet godkendte skemaer, hvor alt vedrørende prøvebestemmelse og stedbestemmelse er korrekt udfyldt. 2.6 Autoværn Omfang Arbejdet omfatter levering og opsætning af autoværn i omfang som giver en sikker trafikafvikling og således at hvor skråninger er højere end 2 meter og mere stejl end 1:2 skal der anvendes en trafikbeskyttelse enten med autoværn eller anden tilsvarende afgrænsning Materialer Autoværn skal være som GG Constructions stålautoværn profil A eller tilsvarende med diverse bøjler, bolte m.v. Stolper skal være profiljern INP 140. Endestykker skal være til synlig afrunding Udførelse Autoværnet opsættes således, at ledeplankens inderside mod vejen er 50 cm. fra kanten af vejbelægningen og med overkanten 75 cm over kronekanten. Stolperne faststøbes i nedboret foringsrør (f.eks. paprør) ø200 mm vejdæmningen pr. 4 meter til mindst 1 meters dybde. Komprimeringen og fyldet forstyrres derved ikke og tilstøbning af stolpe kan udføres meget præcist.

17 18 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder Kontrol Ledeplankens afstand til asfaltkant og højde kontrolleres og flugten kontrolleres inden stolper faststøbes. Tolerance på ledeplanke er +/- 10 mm. i højden, flugten skal følge vejen. 2.7 Underløb Omfang Arbejdet omfatter etablering af underløb inkl. udgravning, udsprængning samt tilfyldning med underløb placeret som vist i tegningsmaterialet. Der anvendes underløbsrør ø900mm som type GG Falsrør med korrugering 68x13 som GG Construction. Stålrørene skal smigskæres efter vejdæmningens hældning (generelt 1:1,5) ved indløb og udløb som vist på detaljerne herfor Materialer Rør/plader til stålunderløbsrør skal være Fe 360 (st. 37). Underløbsrør GG Falsrør kan leveres fra firma: GG Construction ApS Sofiendalsvej 88A DK-9200 Ålborg SV TLF FAX Fibertex F-2B til anbringelse før tilfyldning omkring underløbsrør. Samlinger udføres med mindst 50 cm. overlæg. Tilfyldningsmaterialer omkring underløbsrør: Som underlag for underløbsrør anvendes stabilgrus 0/32 mm. Som tilfyldningsmateriale omkring rør anvendes sand og grus. Krav til påfyldningsmaterialer se punkt påfyldning Udførelse Udførelse af underløb: Uanset om der er tale om udsprængning eller påfyldning, afrettes bunden med stabilgrus før rørene placeres. Fibertex anbringes før tilfyldning omkring rørene. Fyldet omkring rørene skal af hensyn til rørets bæreevne indbygges således, at målene på tegning overholdes. Tilfyldning og komprimering omkring rørene: Tilfyldning til samme niveau på begge sider af røret, max. afvigelse 20 cm.

18 19 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder Komprimeringsudstyr må kun køre parallelt med røraksen Kontrol Under tilfyldningen skal rørets deformationer løbende måles. Deformationer som følge af indbygning og tilfyldning må ikke overstige 0,015 x bredden inden indbygning. Koter kontrolleres i rørets længde retning pr. 2 m. Tolerance på fald - 2 o / oo. 2.8 Befæstelsesarbejder Arbejdsgrundlag Almindelige bestemmelser fremgår af SA afsnit Stabilgrusbærelag Omfang På veje udføres der 10 cm bærelag af 0/32 mm. stabilgrus på arealer for kørebane tilslutninger og rabatter. Rabatter topfyldes med stabilgrus 0/32 mm. til niveau med belægning Materialer Stabilgrus til underlag for asfaltbeton skal være knuste stenbrudsmaterialer 0/32 mm, som opfylder kravene i DS 401, afsnit 6, type II Udførelse Stabilgruslaget 0/32 mm. udlægges og komprimeres til en færdig tykkelse på 10 cm. Komprimeringsmateriel og indsats tilpasses, således at stabilgruslaget opnår en tæt lejring, uden der sker en egentlig nedknusning af materialet. Efter tromling og komprimering skal stabilgruslaget være fuldstændigt tæt og jævnt Kontrol Koter kontrolleres efter udlægning ud fra tværprofilerne pr. 5 m, tilladelig afvigelse er +/- 10 mm fra det teoretiske niveau. Overfladetolerancer kontrolleres under 6 m retskede, tilladelig afvigelse er +0 / -10 mm fra det teoretiske niveau. Stabilgruslaget skal i øvrigt kontrolleres og dokumenteres som anført i punkt 5 gældende for stabilgrusbærelag Grøftebund Omfang Punktet omfatter levering, læsning, transport og udlægning af grøftebundsbefæstigelse inkl. skærver i afgravning.

19 20 Dispositionsforslag, Udsprængnings- og jordarbejder Materialer Grøftebundsbefæstigelse fibertex F2B afdækket med knuserros (0-100mm knust eller sorteret materiale) Udførelse Grøftebundsbefæstelsen udlægges på et afrettet bæredygtigt underlag således, at der opnås lige flugter. Derefter udlægges fibertex i min 1 meters bredde, således at denne når lidt op ad siderne og med sikkerhed danner underlag for min. 200 mm knuserros, som udlægges, afrettes og komprimeres. Grøfter i fjeld afrettes med 20 cm knuserros, således at der opnås lige flugter. Hælder fjeldet mere end 1:3 skal der også i fjeldområder anvendes fiberdug til at holde materialet samlet Kontrol Koter og profiler kontrolleres i 10 m stationerne, der kontrolleres for lunker med flugtsnore da lunker ikke må forekomme. Kote tolerancer er +/- 10 mm fra det teoretiske niveau Skråningssikring Omfang Punktet omfatter levering, læsning, transport, muldbeklædning og græssåning af afgravnings- og påfyldningsskråninger Materialer Afrømmet muld fra depot. Græsfrø Berings Bunke. Gødning NPK og Tripel super fosfat Udførelse Muld udlægges i ca. 10 cm tykkelse på afgravningsskråninger, resterende muldmængder kan udlægges på sprængstensskråninger fortrinsvis med lav højde. Græsfrø udstrøs med 0,02 kg/m 2 og nedrives. Gødning udstrøs og nedrives: NPK med 600 kg/ha og Triper super fosfat med 200 kg/ha Kontrol Stenenes vægt kontrolleres for hver fraktion ved arbejdets start for vurdering af konditionsmæssige størrelser. Dette gentages under arbejdets udførelse, såfremt der opstår tvivl, om vægtkravene overholdes. Overfladetolerancer på koter på alle lagene til og med planum kontrolleres efter tværprofiler pr. 5 m i alle profilets knækpunkter, tilladelig afvigelse er +0 / -50 mm fra det teoretiske niveau.

20 21 Dispositionsforslag, Betonarbejder 7 Betonarbejder 7.1 Arbejdsgrundlag Almindelige bestemmelser fremgår af afsnit Fundamenter og indstøbninger Omfang Arbejdet omfatter etablering af fundering for armco-rørsbuen ved passage af elven Proportionering af betonen Hvis der ikke leveres fra godkendt værk skal der foretages en proportionering af betonen i samråd med tilsynet. De omhandlede konstruktioner henregnes til miljø-klasse B for udendørs betonkonstruktioner Materialer Cement/beton Al beton skal fremstilles på fabrik af rapidcement og produktionsdokumentation skal medfølge leveringen. Tilslagsmaterialer skal bestå af sand og sten, der skal opfylde kravene i betonnormen. Ved sand forstås korn mindre end 4 mm. Stenenes max. kornstørrelse må ikke overstige 32 mm til jernbeton. Vand til betonblanding skal være rent, klart ferskvand. Luftindblandingsmidlets fabrikat skal være godkendt jfr. betonnorm Flydemørtel Ved udstøbning af fjeldankre skal anvendes SIKADUR 42 flydemørtel Armeringsjern Skal være valset jern af anerkendt fabrikat eller fra anerkendt værk. Der anvendes følgende armeringstyper: Rundjern i kval. st. 37 og Dansk Tentorstål. Al bindetråd skal være 1,5 mm udglødet Bolte Bolte til indstøbning og montering af de forskellige mastetyper udleveres af Nukissiorfiit. Øvrige bolte leveres i henhold til angivelserne på tegningerne.

21 22 Dispositionsforslag, Betonarbejder Udførelse Udformning Betonfundamenterne udføres i henhold til tegningsmaterialet Forskalling Der anvendes glat formforskalling Alle udadgående synlige hjørner affases med en 25 x 25 mm trekantlister. Før støbningen påbegyndes, skal formene renses omhyggeligt. Sugende forskalling skal vandes grundigt før udstøbningen. Anvendes Formslip, skal det påføres, før armeringen anbringes i formen Jernarbejdet Alt jern skal være retlinet, bortset fra bøjninger og kroge. Ved bukning af rundjern, skal anvendes den i DS 411 og DS , 2, udgave forskrevne bukkediameter. Af hensyn til forankring af betonen skal armeringsstængerne, når de indstøbes, have en sådan overfladebeskaffenhed, at deres vedhæftning til betonen ikke hindres. Armeringens placering sikres omhyggeligt ved brug af afstandsklodser af cementmørtel eller plastic - dæklagets tykkelse skal overalt være 30 mm. Jernene sammenbindes i hvert krydsningspunkt med 1,5 mm uglødet bindetråd Forankringer og indstøbninger Fundamenter må ikke stå på fjeld med større hældning end 1:3. Ved fundering på fjeld nedbores forankringer af T18 med en længde på 1 meter, i hvert hjørne - udstøbning foretages med SIKADUR 42 flydemørtel. I tilfælde hvor temperaturen i fjeldet er under 5 C, skal borehullerne opvarmes til min. 5 C inden ankrene faststøbes i borehullerne Beton Beton til al jernbeton skal være af kvalitet med karakteristisk trykstyrke på 15 MN/m 2 og sammensat på følgende måde: Cementindhold min. 300 kg/m 3 beton. Vand/cementtal skal være mindre end 0,55. Luftindblanding svarende til 5% luft i betonen. Sætmål 3-5 cm. Betonens karakteristiske cylinderstyrke skal være opnået efter 14 døgns lagring af prøvecylinderen, jvf. DS 411, 2. udg. dec Kontrol Tolerancer

22 23 Dispositionsforslag, Betonarbejder Fundamenter : +/- 15 mm Koter : +/- 10 mm Indstøbte beslag, huller og bolte mm. : +/- 5 mm Største tilladte afvigelse fra lodlinie: 5 mm på 1,50 meter

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR.

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR. SA SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR. Noah Mølgårdip aqqutaa 3 3952 Ilulissat 1 Indholdsfortegnelse side 1. Arbejdet omfang 2. Projekt 3. Arbejdsgrundlag 4. Materialer 5. Arbejdets

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLAN. SENEST REVIDERET: 17. februar 2014 STANDARD UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING

UDBUDSKONTROLPLAN. SENEST REVIDERET: 17. februar 2014 STANDARD UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING UDBUDSKONTROLPLAN SENEST REVIDERET: 17. februar 2014 UKP STANDARD I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING LEVERANCER Bundsikring, Leverance Sigteanalyse pr. 1000 m3 Vejdirektoratets

Læs mere

Version 1.0, d. 2012.08.07

Version 1.0, d. 2012.08.07 Side 1 af 6 OPLYSNINGER OM FORDELINGSLISTERNES POSITIONER Generelt Tilbudssummen er fordelt som angivet i de til tilbudslisten hørende fordelingslister. I det følgende meddeles supplerende oplysninger

Læs mere

Herlev Kommune. Tilbudsliste FAGENTREPRISE MURERARBEJDE - KONSTRUKTIONER HERUNDER JORD, AFLØB I JORD OG BETON

Herlev Kommune. Tilbudsliste FAGENTREPRISE MURERARBEJDE - KONSTRUKTIONER HERUNDER JORD, AFLØB I JORD OG BETON Tilbudsliste Herlev Kommune Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 38 39 Direkte telefon 44 52 6411 Dato 17.10.2014 Til Murerentreprenøren Journal nr. Fra Center for Ejendomme KILDEGÅRDSKOLEN ØST - NY INDSKOLING,

Læs mere

Kantsten og Trappetrin

Kantsten og Trappetrin En stærk dansk belægningsløsning Kantsten og Trappetrin - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes Albertslundkantsten. Forside: Fortovskantsten. Rabatkantsten. Bagside: Albertslundkantsten. IBF

Læs mere

Version 1.0, d. 2014.02.14

Version 1.0, d. 2014.02.14 Side 1 af 8 OPLYSNINGER OM FORDELINGSLISTERNES POSITIONER Generelt Tilbudssummen er fordelt som angivet i de til tilbudslisten hørende fordelingslister. I det følgende meddeles supplerende oplysninger

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD MAJ 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 1.1 Entreprenørens ydelser 3 1.2 Underlag 3 2 MATERIALER 4 3 UDFØRELSE 5 3.1 Levering 5 3.2 Udlægning 6 3.3 Komprimering 6 3.4

Læs mere

Kørestrømsanlæg. AAB Beton. Banestyrelsen. Dokument: AAB Beton Udg 02 Udgave: Udg. 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071

Kørestrømsanlæg. AAB Beton. Banestyrelsen. Dokument: AAB Beton Udg 02 Udgave: Udg. 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071 Dokument: Udg 02 Udgave: Udg. 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Atkins Danmark Kørestrøm Pilestræde 58 1112 København K BWS LLA VPE Tlf. 8233 9000 Lokal 79626

Læs mere

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord.

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord. 1. Alment Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for ledningsgrave omfatter arbejder med etablering af ledningsgrave. De ledningsspecifikke arbejder er ikke medtaget ud overkrav til grundforstærkning, ledningszone

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD DECEMBER 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 3 UDFØRELSE 4 3.1 Levering 4 3.2 Udlægning 4 3.3 Komprimering 4 3.4 Overflade 5 3.5 Arbejdstrafik 5 4 KONTROL

Læs mere

Situationsplan. OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32.

Situationsplan. OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32. Situationsplan OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32. Oversigtskort JORDBUNDSUNDERSØGELSE FOR PARCELHUS TOFTLUND, RYTTERVÆNGET 26 GEOTEKNISK

Læs mere

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL

UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST BETON OG TEGL Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Februar 2011 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. ALMENT 3 2. MATERIALER 3 2.1 Gradering

Læs mere

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017 PARADIGME UDBUD MAJ 2017 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Slidlagsgrus - SAB er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til Slidlagsgrus - AAB. 1 ALMENT Supplerende særlige krav til AAB skal være i overensstemmelse

Læs mere

KOLDING KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT APOTEKERENGEN

KOLDING KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT APOTEKERENGEN Kolding Kommune Dokumenttype Dimensioneringsnotat Dato Juni 2015 KOLDING KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT APOTEKERENGEN INDHOLD 0. Generelt 1 0.1 Alment 1 1. Vandløb og tilløb 2 1.1 Eksisterende vandløb og tilløb

Læs mere

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb Forslag til Regulativ For Smågårdsrenden med sideløb November 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. Grundlaget for regulativet 1 2. Betegnelse af vandløbet 1 3. Afmærkning og stationering 2 4. Vandløbets skikkelse

Læs mere

MATERIALERNES ANVENDELIGHED

MATERIALERNES ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr 5 Skanderborg, den 14-06-2012 MATERIALERNES ANVENDELIGHED ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende

Læs mere

Tønder Kommunes særlige vilkår ved gravetilladelser

Tønder Kommunes særlige vilkår ved gravetilladelser Tønder Kommunes særlige vilkår ved gravetilladelser Gravetilladelsen gives på betingelse af, at arbejdet udføres i overensstemmelse med Transportministeriets Standardvilkår for ledningsarbejder i og over

Læs mere

Installation Regn- og

Installation Regn- og Installation Regn- og Installation af Uponor kloakrørssystem PVC skal udføres i henhold til nedenstående Uponor-vejledning. 1. Ved afkortning af rør anvendes en fintandet sav eller en rørskærer. Røret

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 STABILT GRUS AAB INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 3 UDFØRELSE 5 3.1 Levering 5 3.2 Udlægning 5 3.3 Komprimering 6 3.4 Overflade

Læs mere

By- og Landsskabsforvaltningen Trafik & Veje

By- og Landsskabsforvaltningen Trafik & Veje By- og Landsskabsforvaltningen Trafik & Veje KIDHOLM LANGHOLT, ETAPE 3 BYGGEMODNING - KLOAKANLÆG Supplerende Betingelser og Beskrivelser Tillæg til Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) dateret januar 2015

Læs mere

Entreprise H714.07.20

Entreprise H714.07.20 Tilbuds og afregningsgrundlag (TAG) Entreprise H714.07.20 Jord- og belægningsarbejde H714.07 Cykelsti i Faaborg Maj 2013 Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) Generelt Tilbuds- og afregningsgrundlaget (TAG)

Læs mere

LOGBOG Oversigt over byggeprocessen for udførende

LOGBOG Oversigt over byggeprocessen for udførende Lægning af ledninger For både stive og fleksible rør gælder, at rørene har: tilstrækkelig styrke til at tåle de påførte laster (trafik, jord osv.) tilstrækkelig modstandsdygtighed overfor mekaniske, kemiske,

Læs mere

Vejledning Knust beton og tegl

Vejledning Knust beton og tegl Vejledning Knust beton og tegl Vejledning 1. Alment Da lovgivningen på miljøområdet løbende justeres, anbefales det, at det aktuelle lovgivningsgrundlag altid tjekkes Forskrifter vedrørende arbejdsmiljø

Læs mere

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD JUNI 2006 Sag 24.0683.01 Geoteknisk rapport nr. 1 Odder, Østerlunden 21, Saksild Side 1 Orienterende jordbundsundersøgelse Klient : Odder Kommune Rådhusgade

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER

UDBUDSKONTROLPLAN (UKP) I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER UDBUDSKONTROLPLAN Versions nummer 06 UKP STANDARD I FORBINDELSE MED OFFENTLIGE KLOAKARBEJDER SØNDERBORG FORSYNING LEVERANCER Bundsikring, Leverance Sigteanalyse og pr. 1000 m3 Methyleneblåt - metoden Stabilt

Læs mere

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud

ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud almindelig arbejdsbeskrivelse (aab) ubundne bærelag af knust asfalt og beton udbud juni 2011 VejREGLER UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING UBUNDNE BÆRELAG AF KNUST ASFALT OG BETON Almindelig arbejdsbeskrivelse

Læs mere

Oplysninger vedr. vandløbets skikkelse og dimension findes ikke tilgængelig online.

Oplysninger vedr. vandløbets skikkelse og dimension findes ikke tilgængelig online. Notat Bemærk venligst Oplysninger vedr. vandløbets skikkelse og dimension findes ikke tilgængelig online. For yderligere oplysninger om dette vandløb kontakt venligst Teknik- og Miljømyndigheden i Lolland

Læs mere

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, chh@vd.dk Resume Udbudsforskriften for kalkstabilisering omfatter råjorden består af lerjord med utilstrækkelige

Læs mere

Vejmaterialer Ubundne blandinger Specifikationer Tilslag til ubundne og hydraulisk bundne materialer til vejbygning og andre anlægsarbejder

Vejmaterialer Ubundne blandinger Specifikationer Tilslag til ubundne og hydraulisk bundne materialer til vejbygning og andre anlægsarbejder Alment Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for stabilt grus omfatter udførelse af bærelag af stabilt grus. AAB indeholder funktionskrav til det færdige lag og krav til materialer, udførelse og kontrol.

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13 Gravearbejde Januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr. 5 Skanderborg, den 18-10-2012 AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende formål:

Læs mere

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Varmblandet asfalt Introduktion Sammensætning Varmblandet asfalt er sammensat af stenmateriale, filler og bitumen. Sammensætningen varierer i forhold til de funktionskrav,

Læs mere

1. Indholdsfortegnelse

1. Indholdsfortegnelse Kapitel : 1 Arbejdsbeskrivelse - Jordarbejde. Side : 1/7 1. Indholdsfortegnelse Dato : 01.04.2008 Rev. : 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 1 3. Generelle specifikationer... 2 3.1. Referencer...

Læs mere

Geoteknisk placeringsundersøgelse på J. Weinkouffsvej 5, Hirtshals.

Geoteknisk placeringsundersøgelse på J. Weinkouffsvej 5, Hirtshals. J. Weinkouffsvej 5, Hirtshals Side 1 Geoteknisk placeringsundersøgelse på J. Weinkouffsvej 5, Hirtshals. Indholdsfortegnelse 1. Projekt...2 2. Mark- og laboratoriearbejde...2 3. Jordbunds- og vandspejlsforhold...2

Læs mere

1.1.01 Entreprisen omfatter. Alle i det efterfølgende og på tegninger viste arbejder og leverancer.

1.1.01 Entreprisen omfatter. Alle i det efterfølgende og på tegninger viste arbejder og leverancer. 1.1 Jord/beton/kloakarbejder Kap.-side : 1.1-1 1.1 GENEREL DEL. 1.1.01 Entreprisen omfatter. Alle i det efterfølgende og på tegninger viste arbejder og leverancer. 1.1.02 Fagbeskrivelsens opbygning. Fagbeskrivelsen

Læs mere

Forskrifter fur last på konstruktioner

Forskrifter fur last på konstruktioner Forskrifter fur last på konstruktioner Namminersornerullutik Oqartussat Grønlands Hjemmestyre Sanaartortitsinermut Aqutsisoqarfik Bygge- og Anlægsstyrelsen 9 Forskrifter for Last på konstruktioner udarbejdet

Læs mere

LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde Tilbudsliste (TBL)

LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde Tilbudsliste (TBL) LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde Tilbudsliste (TBL) LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde Tro og love erklæring LAR Byggemodning af Rosinfelt - 13 grunde I.h.t. Lovbekendtgørelse nr. 336 af

Læs mere

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel 1 af 6 SAB Afmærkning H1114.45 Afmærkningsmateriel 1. Alment Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel 1.1 Omfang

Læs mere

Rørføring. PREMANT fjernvarmerør

Rørføring. PREMANT fjernvarmerør MNT fjernvarmerør 6.230 Rørføring Der stilles ikke specielle krav til rørføringen for MNT fjernvarmerør, og røret bør overvejende udvælges på basis af ekspansionsevnen. I en normal rørføring vælges først

Læs mere

A. Byggepladsindretning

A. Byggepladsindretning A. Byggepladsindretning I dette afsnit beskrives hvorledes byggepladsen indrettes. Dette omfatter en fastlæggelse af hvilket materiel, der skal forefindes på pladsen samt en bestemmelse af hvor dette placeres.

Læs mere

Særlige Arbejdsbeskrivelser SA. Projektnr.: EGB 42-323-0-400-011. Indhold

Særlige Arbejdsbeskrivelser SA. Projektnr.: EGB 42-323-0-400-011. Indhold SA Projektnr.: EGB 42-323-0-400-011 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER for udførelsen af Malerarbejde af B995 til B999 Severin Kristoffersenip Aqq 1-9, 3952 Ilulissat Ilulissat 11/02/2015 Side 1 / 9 Indhold 1.

Læs mere

Artikel om "Kalkstabilisering til vejanlæg"

Artikel om Kalkstabilisering til vejanlæg Artikel om "Kalkstabilisering til vejanlæg" Forfatter: Specialkonsulent Tony Kobberø Andersen, Vejdirektoratet tka@vd.dk Projektchef Arne Blaabjerg Jensen, COWI A/S anj@cowi.dk Resumé Ved stabilisering

Læs mere

Sikkert arbejdsmiljø. for mennesker og materiel

Sikkert arbejdsmiljø. for mennesker og materiel Sikker BETONpumpning Sikkert arbejdsmiljø for mennesker og materiel Sikker adgangsvej Sikkerhedszoner Sikker opstilling Sikkerhed i højden Sikkert arbejdsmiljø på pladsen Sikker betonpumpning Ansvarsforhold

Læs mere

3. Tage med hældning på 34 til 60 grader

3. Tage med hældning på 34 til 60 grader 3. Tage med hældning på 34 til 60 grader 3.1. Arbejde ved tagfod og på tagfladen på tage med en hældning på 34 til 60 grader Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på 34 til 60 grader,

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 27.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 27.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 27.0 I HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT Side 2 af I INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Grundlaget for regulativet.""."""".""""""""""""""".""""""""""".. ""."".. ""."".. "... "... ""...

Læs mere

VIP SYSTEMET + + + Renderne leveres med 110 mm eller 160 mm afløb + Udløbsstuds skal bestilles særskilt

VIP SYSTEMET + + + Renderne leveres med 110 mm eller 160 mm afløb + Udløbsstuds skal bestilles særskilt VIP SYSTEMET Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN1433 VIP300 rende med en længde på 1, m og en dimension på 300 Fremstillet i robust HD-PE materiale Risten beskyttes af karmen, som sikrer

Læs mere

Hvis du leder efter et billigt haveskur,

Hvis du leder efter et billigt haveskur, Den overdækkede hyggekrog giver skuret en ekstra dimension. Med plads til alle havens redskaber og en hyggekrog oven i købet overgår dette solide haveskur langt de skure, du kan købe dig til. Den solide

Læs mere

Bitumenstabiliserede bærelag

Bitumenstabiliserede bærelag Bitumenstabiliserede bærelag Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der findes i dag flere alternative anvendelser for genbrugsasfalt. Bitumenbundet genbrugsasfalt kan produceres efter flere

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. juni 2013 12/12380-17 x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. juni 2013 12/12380-17 x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. juni 2013 12/12380-17 x x x FJERNELSE AF JORDVOLD I e-mails af 29. oktober og 5. november 2012 har du klaget over Kommunens afslag af 26. oktober 2012 på at

Læs mere

Særlig arbejdsbeskrivelse(sab)

Særlig arbejdsbeskrivelse(sab) Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) Bornholm Ref. Momra Den 21. september 2015 Særlig arbejdsbeskrivelse(sab) NATURSTYRELSEN BORNHOLM ANLÆGSARBEJDE NORDBORNHOLM 1. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2.

Læs mere

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 I HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT Side 2 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Grundlaget for regulativet"... "".".. ""... """.. "".. ".".. """... ".... """.. "".. "... ""."...

Læs mere

SLAGGE. et godt produkt i bund og grund. AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune

SLAGGE. et godt produkt i bund og grund. AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune SLAGGE et godt produkt i bund og grund AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune SLAGGE er et restprodukt fra forbrænding af affald og har mange anvendelsesmuligheder som erstatning for råjord og

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994.

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994. UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994 Vejregelrådet Projektgennemgang Arbejde: AAB ledningsgrave december 2008 og Ledningsgrave

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JANUAR 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 2.1 Skærver 4 2.2 Dæksand 4 2.3 Bitumenemulsion 5 2.4 Stenmel 5 3 UDFØRELSE 5 3.1 Underlag 5 3.2 Udlægning af skærver

Læs mere

Montagevejledning HODY. forskallings- og armeringsplade. HODY forskallings- og armeringsplade

Montagevejledning HODY. forskallings- og armeringsplade. HODY forskallings- og armeringsplade Montagevejledning HODY EFTEX ApS - HI-PARK 411-7400 HERNING - Tlf 86 66 20 00 - Fax 86 66 23 96 - WWW.EFTEX.DK Indholdsfortegnelse Side 2 Fordele ved HODY pladen HODY Tekniske data Side 3 Lagring af HODY

Læs mere

Regnvandstunnel. Installations- og driftsvejledning

Regnvandstunnel. Installations- og driftsvejledning Installations- og driftsvejledning Sortiment Varenummer Produkt 230010 Oldebjerg regnvandstunnel 300 l. 231004 Endeplade 2 stk. 19181280 Samlepinde til regnvandstunnel 6 stk. Udluftning ø110mm Inspektionslåg

Læs mere

LOKALPLAN 2A5-1 BOLIGOMRÅDE NUUSSUAQ VEST

LOKALPLAN 2A5-1 BOLIGOMRÅDE NUUSSUAQ VEST LOKALPLAN 2A5-1 BOLIGOMRÅDE NUUSSUAQ VEST NUUP KOMMUNEA FORVALTNINGEN FOR TEKNIK OG MILJØ FEBRUAR 2000 VEJLEDNING En lokalplan fastlægger bestemmelser for, hvordan arealer, nye bygninger, stier, veje o.s.v.

Læs mere

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling:

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling: Tørring Friluftstørring og lagring Stabling Stabling af træ har overordentlig stor betydning for opnåelse af en god og ensartet ovntørring. Ved stablingen bør det tilstræbes at opbygge træstablen på en

Læs mere

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Per Aarsleff A/S Resume Udbudsforskriften for Ubundne bærelag med knust asfalt er opbygget på samme måde

Læs mere

Sejlklubben Sundet. Ordensreglement og Information. for. Landpladsen

Sejlklubben Sundet. Ordensreglement og Information. for. Landpladsen Sejlklubben Sundet Ordensreglement og Information for Landpladsen Version 1.1 1. juli 2008 Indhold 1. Indledning.... 4 2. Generelt... 4 Vedligeholdelse af din båd.... 4 2.1. Slibning og skrabning.... 4

Læs mere

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge.

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge GRAVETILLADELSE Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866 Journalnr: Type: Ansøgning Side 1 af 5 ANSØGER: LEDNINGSEJER: Kontaktperson:

Læs mere

Undertegnede entreprenør tilbyder hermed at udføre ovennævnte entreprise i henhold til udbudsmateriale af: 23. februar 2016

Undertegnede entreprenør tilbyder hermed at udføre ovennævnte entreprise i henhold til udbudsmateriale af: 23. februar 2016 FORSIDE Side A Bygherre: Byggesag: Tilbud: Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen, Trafik og Veje Omdannelse af arealer ved Rendsburggade Undertegnede entreprenør tilbyder hermed at udføre ovennævnte

Læs mere

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk PLANSILOELEMENTER Agro og industri rc-beton.dk RC PLANSILO ET KOMPLET SILOSYSTEM Med plansiloer fra RC Beton fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri. Her er der tænkt på alle

Læs mere

Almindelige betingelser

Almindelige betingelser Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommunes landeveje Teknisk drift 27. april 2007 Indholdsfortegnelse 00. Indledning.. Side 3 01. Gravetilladelse... Side 3 02. Kvalitetssikring..

Læs mere

Vinterforanstaltninger

Vinterforanstaltninger Vinterforanstaltninger Flere tilgange Arbejdstilsynet Vinterbekendtgørelsen Overenskomsterne Arbejdstilsynet Periode 1.10-31.3 Stationært arbejde under halvtag mm Inddækning af stilladser og råhuse Undgå

Læs mere

IRMABYEN: REDEGØRELSE VEJPROJEKT INTERNE VEJE. Projektnummer 3631400077. Vejprojekt Interne veje. Rødovre Kommune.

IRMABYEN: REDEGØRELSE VEJPROJEKT INTERNE VEJE. Projektnummer 3631400077. Vejprojekt Interne veje. Rødovre Kommune. IRMABYEN: REDEGØRELSE VEJPROJEKT INTERNE VEJE Projekt IrmaByen Projektnummer 3631400077 Emne Til Fra Vejprojekt Interne veje Rødovre Kommune Rikke Høy Eskedal Udgivet 06-01-2016 Revideret 09-02-2016 I

Læs mere

Herved meddeles følgende rettelser og tilføjelser til udbudsmaterialet for ovennævnte entreprise:

Herved meddeles følgende rettelser og tilføjelser til udbudsmaterialet for ovennævnte entreprise: DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 18. august 2011 11/09943-1 Robin Højen Madsen rhm@vd.dk 7244 2276 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende entreprise 6063.201 Jord- og belægningsarbejder

Læs mere

Renovering af Egemose Centrets Jernbane. Projektbeskrivelse

Renovering af Egemose Centrets Jernbane. Projektbeskrivelse Renovering af Egemose Centrets Jernbane Projektbeskrivelse 1 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Om Egemose centret... 3 Jernbanens historie... 3 Renovering af banen... 3 Støbning af sveller...4 Jordarbejde,

Læs mere

FÆLLESREGULATIV FOR KOMMUNEVANDLØB I ÅRHUS KOMMUNE

FÆLLESREGULATIV FOR KOMMUNEVANDLØB I ÅRHUS KOMMUNE FÆLLESREGULATIV FOR KOMMUNEVANDLØB I ÅRHUS KOMMUNE ÅRHUS KOMMUNE. MAGISTRATENS 2. AFDELING Stadsingeniørens Kontor September 1994 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. VEDLIGEHOLDELSESBESTEMMELSER 1.1 Udførelse og omkostninger

Læs mere

Anvisning for Perstrup Tanken

Anvisning for Perstrup Tanken Perstrup Beton Industri A/S Anvisning for Perstrup Tanken Udgravning og tilfyldning Husk geoteknisk undersøgelse er påkrævet Bilag 1. Vurdering af jordbundsforhold 2. Skitse udgravning 3. Tolerancer 4.

Læs mere

Anvisning for Perstrup Greenline-tank

Anvisning for Perstrup Greenline-tank Perstrup Beton Industri A/S Anvisning for Perstrup Greenline-tank Udgravning og tilfyldning Husk geoteknisk undersøgelse er påkrævet Bilag 1. Vurdering af jordbundsforhold 2. Skitse udgravning 3. Tolerancer

Læs mere

4. Tage med en hældning på over 60 grader

4. Tage med en hældning på over 60 grader 4. Tage med en hældning på over 60 grader 4.1. Arbejde ved tagfod og på tagfladen på tage med en hældning på over 60 grader Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på over 60 grader, skal

Læs mere

12.5 Rør, brønde og bygværker

12.5 Rør, brønde og bygværker 12.5 Rør, brønde og bygværker Af Steffen Birk Hvorslev, SBH-Consult A/S Betonrør og -brønde bruges til at anlægge gravitations- og tryksystemer til transport af spildevand og regnvand, samt til at etablere

Læs mere

Fibertex AM-2 asfaltdug for spændingsudligning

Fibertex AM-2 asfaltdug for spændingsudligning C O N S T R U C T I O N 210.08 Fibertex AM-2 asfaltdug for spændingsudligning C O N S T R Fibertex AM-2 asfaltdug for spændingsabsorbering For at undgå reflekterende revner i det nye asfaltslidlag For

Læs mere

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger:

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger: Afsnit 2.1 Side 1 af 5 1. marts 2009 Grusasfaltbeton Grusasfaltbeton (GAB) er fællesbetegnelsen for en serie varmblandede bituminøse bærelagsmaterialer beregnet til nyanlæg og forstærkning af færdselsarealer.

Læs mere

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN.

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. Belægningen anvendes i dag mest til parkeringspladser, torve, overkørsler, korte vejstrækninger i bykerner og private anlæg m.v. Brolægning af chaussésten laves med retvinklede,

Læs mere

MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER

MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER 1) GENERELT QUICKSTEP UNICLIC er et revolutionerende system til lægning af laminatgulve uden brug af lim. Det praktiske not-/ferdesign betyder, at fliserne klikkes sammen.

Læs mere

Skån naturen og spar penge. GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer

Skån naturen og spar penge. GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer Skån naturen og spar penge GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer Genbrugsmaterialer er et bedre, mere rentabelt og miljørigtigt alternativ til traditionelle råstoffer LAD OS SPARE

Læs mere

Stabilisering af drivveje til køer. Danmarks JordbrugsForskning. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Husdyrbrug nr.

Stabilisering af drivveje til køer. Danmarks JordbrugsForskning. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Husdyrbrug nr. Husdyrbrug nr. 25 Maj 2002 Stabilisering af drivveje til køer Kaj Hansen, Jan S. Strøm & Morten Levring, Afdeling for Jordbrugsteknik Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning

Læs mere

Udbud af drift, vedligehold og energirenovering vejbelysning

Udbud af drift, vedligehold og energirenovering vejbelysning Lejre Kommune Center for Ejendomme og trafik Udbud af drift, vedligehold og energirenovering vejbelysning Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) 5314udb002-TAG_Rev1 Udført: ASE Kontrolleret: AHN Indholdsfortegnelse

Læs mere

ENTREPRISE H13.14.45. Støjskærm TILBUDSLISTE. H13 København - Helsinge >>> Støjskærm ved Mørkhøjvej i Gladsaxe FEBRUAR 2012

ENTREPRISE H13.14.45. Støjskærm TILBUDSLISTE. H13 København - Helsinge >>> Støjskærm ved Mørkhøjvej i Gladsaxe FEBRUAR 2012 ENTREPRISE H13.14.45 Støjskærm H13 København - Helsinge >>> Støjskærm ved Mørkhøjvej i Gladsaxe FEBRUAR 2012 TILBUDSGIVER: NAVN: ADRESSE: TILBUD - Samleside 1 TBL - H13.14.45 Nedenstående arbejder vedrørende

Læs mere

RÅDGIVENDE INGENIØRVIRKSOMHED FRI. Sag: 5190 UDBUDSBREV Dato: 15.12.10 Ref.: SN/BKR Side: 1 af 5

RÅDGIVENDE INGENIØRVIRKSOMHED FRI. Sag: 5190 UDBUDSBREV Dato: 15.12.10 Ref.: SN/BKR Side: 1 af 5 BRIX & KAMP A/S RÅDGIVENDE INGENIØRVIRKSOMHED FRI BADEHUSVEJ 18, 9000 AALBORG Tlf.: 98 12 78 66 Fax: 98 12 74 15 E-mail: aalb@brixkamp.dk NØRREGADE 27, 9800 HJØRRING Tlf.: 98 92 28 88 Fax: 98 92 40 47

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Bygninger Teknik Miljø Udenomsfaciliteter Arkiv nr. 103.11-03 Ramper, pladser og veje Udgivet 17.03.03 Vaskeplads til landbrugsmaskiner Revideret - Side 1 af 3 Byggebladet er annulleret

Læs mere

C. Gulventreprisen. Tønder Kommune Udvidelse af Øster Højst Børnecenter

C. Gulventreprisen. Tønder Kommune Udvidelse af Øster Højst Børnecenter 1.0 Gulvbelægningsarbejder Tønder Kommune Udarbejdet af: ATRA arkitekter a/s arkitekter m.a.a. Vestergade 6 DK - 7500 Holstebro Telefon: 97 42 05 11 Telefax 97 42 53 99 E-mail atra@atra.dk Internet www.atra.dk

Læs mere

Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ

Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ Oplæg til beskrivelsespositioner for: Rev. 02.12.04 Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ Leverandør: Holbæk Byggemateriale Compagni A/S, tlf. 59 44 12 00 www.hbc-as.dk

Læs mere

ANVENDELSE AF RØR AF UPLASTIFICERET (STI FT) POLYVI NYLKLORI D (PVC) TIL JORDLEDNINGER FOR KOLDT DRIKKEVAND

ANVENDELSE AF RØR AF UPLASTIFICERET (STI FT) POLYVI NYLKLORI D (PVC) TIL JORDLEDNINGER FOR KOLDT DRIKKEVAND FORELØBIGE NORMER FOR ANVENDELSE AF RØR AF UPLASTIFICERET (STI FT) POLYVI NYLKLORI D (PVC) TIL JORDLEDNINGER FOR KOLDT DRIKKEVAND Udgivet af DANSK INGENiØRFORENING 1. udgave 1963 Eftertryk forbudt TEKNISK

Læs mere

Hüttemann Limtræ - meget mere end standardlimtræ

Hüttemann Limtræ - meget mere end standardlimtræ Hüttemann Limtræ - meget mere end standardlimtræ Profile - din sikre leverandør af byggematerialer Hüttemann Hüttemann er meget mere end standardlimtræ. En stor del af produktionen ligger i dag på dæk-

Læs mere

Referenceblad for vingeforsøg

Referenceblad for vingeforsøg Referenceblad for vingeforsøg Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité Revision August 999. INDLEDNING Dette referenceblad beskriver retningslinier for udførelse af vingeforsøg i kohæsionsjord. Ved vingeforsøg

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ENGLERUPGÅRD, LB. NR. 27, 31, 34

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ENGLERUPGÅRD, LB. NR. 27, 31, 34 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ENGLERUPGÅRD, LB. NR. 27, 31, 34 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

Vedligeholdelse og istandsættelse af fællesvejen

Vedligeholdelse og istandsættelse af fællesvejen Vedligeholdelse og istandsættelse af fællesvejen 1 Indhold 1. Formålet med dokumentet... 3 2. Baggrund... 3 3. Referencer... 3 4. Istandsættelse af stamvejen Sommer 2018... 4 5. Gældende retningslinjer

Læs mere

Vejledning 8. Retningslinjer for udførelse af faskiner. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør

Vejledning 8. Retningslinjer for udførelse af faskiner. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør Teknik og Miljø Vejledning 8 Retningslinjer for udførelse af faskiner Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør November 2015 Redaktion: Ingelise Rask Design: Teknik og Miljø/NFN

Læs mere

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018 PARADIGME UDBUD MARTS 2018 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Jordstabilisering SAB er supplerende arbejdsbeskrivelse til Jordstabilisering AAB. 1 ALMENT Her anføres de prøvningsmetoder, som, udover de i AAB afsnit

Læs mere

Opgaver i lægningsbestemmelser

Opgaver i lægningsbestemmelser Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Opgaver i lægningsbestemmelser Undervisningsministeriet. 10. marts 2006. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Læs mere

D1 1 Partikelformede bjergarter

D1 1 Partikelformede bjergarter D1 1 Partikelformede bjergarter Af Kurt Kielsgaard Hansen Sigteanalyse Kornstørrelser kan defineres ved hjælp af sigter med trådvæv med kvadratiske masker. Et korn, som ved en nærmere specificeret forsøgsprocedure

Læs mere

Halotén 2000. Montagevejledning Undertag. www.cembrit.dk

Halotén 2000. Montagevejledning Undertag. www.cembrit.dk Halotén 2000 Montagevejledning Undertag Indhold Produktinformation 2 Undertagets opbygning 3 Undertagets udførelse 4 Montering 5 Detaljer 6 Vedligeholdelse 7 Service og forhandling 7 www.cembrit.dk Produktinformation

Læs mere

Rudersdal kommune 22-11-2012. Ansøgning om placering af infostander og renovering af Porten mellem golfbanen og Hestkøbgaard.

Rudersdal kommune 22-11-2012. Ansøgning om placering af infostander og renovering af Porten mellem golfbanen og Hestkøbgaard. Hestkøbvænge 4 DK-3460 Birkerød +45 4581 7444 www.fggolf.dk kontor@fggolf.dk Rudersdal kommune 22-11-2012 Ansøgning om placering af infostander og renovering af Porten mellem golfbanen og Hestkøbgaard.

Læs mere

Kristiansand C4 Markens Center Agenda

Kristiansand C4 Markens Center Agenda Agenda C4 Markens Center Fundering med sekantpæle 1. C4 Markens Center - projektet 2. Züblin s kontrakt 3. Udførelsesmetodik 4. Udfordringer 5. Fordele ved sekantpælevæggen 6. Det endelige resultat Züblin

Læs mere