Grøn Viden. Frugt og bær til haven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grøn Viden. Frugt og bær til haven"

Transkript

1 Grøn Viden Markbrug nr. xxx Juni 2006 Frugt og bær til haven Hanne Lindhard Pedersen, Hanne Lynge Jacobsen, Anne Merete Jensen, Maren Korsgaard, Anne Marie Lind, Per Mortensen, Torben Toldam-Andersen og Jann Poulsen.

2 2 Denne Grøn Viden beskriver de mest velegnede frugt- og bærsorter til have- og landskabsformål. Der er lagt vægt på, at sorterne har høj dyrkningssikkerhed, en god frugtbarhed, en høj smagskvalitet samt, at de er modstandsdygtige overfor sygdomme. Privathavebrugets Frugt- og Bærudvalg har udvalgt og sammensat sortimentet. Udvalget består af konsulenter fra Det Danske Haveselskab, Kolonihaveforbundet for Danmark, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, Danmarks JordbrugsForskning samt andre fagpersoner. Antal frostfrie dage Figur 2: Antal frostfrie dage i Danmark. Gennemsnit af De lyseste områder har flest dage med frost og derfor der største risiko for frostskader på planter. Hårdførhed: Den geografiske placering i Danmark har betydning for overvintringen af planter. I de koldeste egne er der større risiko for, at planterne fryser væk eller får frostskader om vinteren., der angives, som hårdføre har den bedste chance for overlevelse efter en kold vinter. Husk også at et godt læ er vigtigt for en god vækst, bestøvning og frugtudvikling af frugt og bær. Vær specielt opmærksom på at få optimale forhold ved Jyllands Vestkyst. Æbler Hvor stort bliver æbletræet? Træstørrelsen bestemmes af grundstammen, jordbundsforhold og sortens vækstkraft. Discovery på M9 på sandjord bliver ikke ret meget større end træet var ved plantning, hvorimod Belle de Boskoop på vildstamme, på en god jord, kan blive op til meter højt. Til Ønskes der et lille træ, eller er voksepladsen begrænset, så vælg et træ podet på en svag grundstamme som M9. M9 M26 MM106 Frøstamme Figur 1. Størrelse af et udvokset æbletræ på forskellige grundstammer.

3 3 Plantet sort, æbler Brugsperiode Frugtstørrelse Aug Sep Letdyrkelige sorter, der er mindre modtagelige for svampesygdomme Okt æble anbefales de grundstammer, som ses i figur 1. Nov Til æbletræer anbefales følgende grundstammer: Frøstamme (vildstamme) giver meget kraftig vækst på god jord. Den bruges, hvor der ønskes store træer, eller hvor jorden er sandet, og væksten derfor bliver for svag ved brug af de andre grundstammer. Træet kommer senere i bæring, det vil sige, at det er flere år om at sætte frugt, end hvis sorten podes på svagere grundstammer. De øvrige kraftige grundstammer A2 og Træet egnet til espalier Træets vækstkraft Discovery X X Middel Ja Meget svag Redfree X Middel Nej Middel Rød Ananas X X Lille Ja Svag Retina X X Middel Ja Middel Guldborg X X Lille Ja Middel James Grieve* X X Store Ja Svag Ahrista X X X Middel Ja Svag Aroma* X X X Stor Ja Middel Rubinola X X X Middel Nej Kraftig Holsteiner Cox X X X Stor Nej Kraftig Filippa X X X Middel Nej Middel Topaz* X X X Middel Ja Middel Belle de Boskoop* X X X Stor Nej Kraftig Bramleys Seedling X X X Stor Nej Meget Kraftig * Disse sorter findes også i røde typer. Dec Senere MM111 har lidt svagere vækst end vildstammer. MM106 har middelkraftig vækst. M7 er en grundstamme med samme vækstkraft som MM106. I fremtiden bliver flere træer podet på denne grundstamme. M26 er en svagtvoksende grundstamme, som på god jord giver små træer. Træer på denne grundstamme behøver en støttepæl. M26 kan også bruges til espaliertræer. M9 er en meget svagtvoksende grundstamme, som kan bruges, hvor der ønskes helt små træer, til store krukker eller espalier på god jord. Træer på denne grundstamme behøver en støttepæl. Letdyrkelige og mindre sygdomsmodtagelige. Lavtliggende våde jorde eller andre jorde med dårlige afdræningsforhold bør der ikke plantes på, idet disse jorde forøger risikoen for angreb af frugttræskræft. Specielt sorterne Discovery, Retina og James Grieve er modtagelige. Discovery er en frugtbar æblesort, som sætter frugter allerede året efter plantning. Sorten er meget svagtvoksende og derfor anbefales en kraftig grundstamme som f.eks. frøstamme til fritstående træer. Frugten er lysende rød, har en fin spisekvalitet og kan holde sig i en måneds tid. Redfree er en endnu skurvresistent meget frugtbar æblesort, med hængende grene. Æblerne bliver siddende længe på træet. Frugterne er faste med en skinnende rød dækfarve og en god smag. Retina er en endnu skurvresistent sort med lidt aflange frugter, som er gulgrønne med en mørkerød solside. Smagen er frisk og lidt syrlig. Retina er endnu ikke almindelig i handelen. Guldborg er et opret og ret sundt træ. Frugten er gul med røde striber. Den modner over 2-3 uger og har en meget fin smag. Rød Ananas er et hårdført træ og er et meget populært haveæble på grund af den fine spisekvalitet i den tidlige sæson. Normalt dannes en veludviklet middelstor frugt, som næsten

4 Discovery er en frugtbar sort med flotte lysende røde frugter allerede sidst i august. er helt lysende rød. Sorten bør udtyndes, hvis der ønskes store velfarvede frugter. James Grieve er en frugtbar sort, som sætter mange frugter. Frugten er gulgrøn med en rødstribet solside, saftig og aromatisk. Der findes en rød type. Ahrista har en svag vækst, med en god forgrening og er endnu resistent overfor æbleskurv. Frugterne er runde med en flot rød solside. Smagen er meget fin. Ahrista er endnu ikke almindelig i handelen. Aroma har en åben og opret vækst og er modstandsdygtig overfor æbleskurv. Frugterne er velformede, med en rød kind og en meget fin aromatisk spisekvalitet. Der findes flere røde typer. Rubinola vokser opret. Frugterne er kugleformede, med orange ofte småstribet dækfarve og er saftige med en frisk syrlig smag. Robust overfor svampesygdomme. Holsteiner Cox er en frøplante af Cox s Orange. Sorten er meget sund og frugtbar med en aromatisk smag. Retina har flotte frugter med en frisk syrlig-sød smag. Holsteiner Cox er opstået, som en frøplante fra Cox s Orange. Træet vokser kraftigt, er meget frugtbart og modstandsdygtigt overfor æbleskurv. Frugterne er runde, gulgrønne med en svagt rød solside. Smagen er aromatisk og ligner Cox s Orange meget, men er lidt mere syrligt. Blomsterne kan ikke bestøve andre sorter. Filippa er et hårdført træ med lange, tynde og hængende grene. Det bærer frugterne yderst på grenene og er derfor uegnet til espalier. Frugten er grøn med en lys rød kind, saftigt med en fin aroma. Topaz er meget frugtbart. Frugterne er fladrunde, gulgrønne med orangestribet dækfarve og en frisk, syrlig smag. De skal plukkes i oktober, men smager bedst efter jul. Sorten kræver mere beskyttede forhold for at trives. Find en solrig plads i haven med et godt læ. Det er en af de nye sorter, der er forholdsvis modstandsdygtige mod æbleskurv. Der findes en rød type. Belle de Boskoop har stor værdi som prydtræ. Sorten har en tendens til kun at bære frugt hvert andet år. Det ret grove æble har navnlig værdi som madæble. Blomsterne kan ikke bestøve andre sorter. Der findes en rød type. Bramleys Seedling (Varde æble) er et stort, frugtbart, hårdført, flot prydtræ. Frugten er grøn med en rød kind, syrlig og særlig egnet til madæble. Frugten kan gemmes nogle måneder. Blomsterne kan ikke bestøve andre sorter. Populære sorter, der er mere modtagelige for sygdomme. Og som derfor ikke anbefales mere i haven: Transparente Blanche, Elstar, Gråsten, Ildrød Pigeon, Ingrid Marie og Cox s Orange.

5 Pærer Hvor stort bliver pæretræet? Træstørrelsen bestemmes af grundstammen, jordbundsforhold og sortens vækstkraft. Pæretræer kan variere fra 2 til 12 meters højde. Bestøvning er vigtig for at få frugter. Bier er vigtige for en god bestøvning. Bestøvningsoversigt Bestøversort Plantet Sort, æbler Aroma Ahrista Bramley Belle de booskoo Discoveryy Filippa Guldborg Holsteiner Cox James Grieve Redfree Retina Rubinola Rød Ananas Topaz Aroma X X X X X X X X X X Ahrista X X X X X X X X X X Bramley X X X X X X X X X X X Belle de Boskoop X X X X X X X X X X X Discovery X X X X X X X X X X Filippa X X X X X X X X X X Guldborg X X X X X X X X X X Holsteiner Cox X X X X X X X X X X X James Grieve X X X X X X X X X X Redfree X X X X X X X X X X Til pærer anbefales følgende grundstammer: Frøstamme (vildstamme) giver meget kraftig vækst på god jord. Den bruges, hvor der ønskes store træer, eller hvor jorden er sandet og væksten derfor bliver for svag med kvæde A. Der kan forekomme rodskud, som bør fjernes. Frøstamme giver senere Skurvresistens: Svampesygdommen æbleskurv giver pletter på frugter og blade, og er årsag til en dårligere spisekvalitet af frugterne og vækstreduktion i træerne. Resistens mod æbleskurv er blevet brugt i forædlingen af nye sorter. De tidligste sorter havde et enkelt resistens gen fra Malus floribunda. Denne resistens er nedbrudt, fordi skurvsvampen har udviklet en ny skurvrace. Dette er f.eks. sket for sorten Prima i Danmark, som derfor ikke længere anbefales til dyrkning. I dag arbejdes der over hele verden på, at frembringe nye skurvresistente æblesorter, som indeholder mange resistensgener, således at resistensen kan blive mere varig. Retina X X X X X X X X X X Rubinola X X X X X X X X X X Rød Ananas X X X X X X X X X X Topaz x X X x X x X x x x For at give en god frugtsætning, skal æblesorter bestøves af en anden sort. Tabellen viser, hvilke sorter der kan bestøve hinanden. Ingrid Marie er en sort, som kan få svampesygdommen æbleskurv.

6 6 bæring end podninger på svagere grundstammer. Kvæde A giver træerne middelkraftig vækst, og der går 4-5 år inden træet kommer i bæring. Til nogle sorter bruges mellempodning af sorten Clara Frijs for, at sikre en god sammenvoksning mellem grundstamme og sort. Kvæde Adams giver et træ på størrelse med Kvæde A, men giver et mere frugtbart træ, som kommer hurtigere i bæring. Kvæde C er en svagere og meget frugtbar grundstamme. Den bør vælges til espalier på god jord, og hvor man ønsker små træer. Træerne bærer tidligere på Kvæde C. Træer på denne grundstamme behøver en støtte pæl. Til nogle sorter bruges mellempodning med sorten Clara Frijs. Kvæde C er mere følsom for hård vinterfrost end de andre grundstammer. Ikke alle plantehandlere har træer på denne grundstamme. Blomster af Conference pærer. Letdyrkelige og mindre sygdomsmodtagelige sorter. Træer som er hårdføre tåler bedre kolde vintre. Lavtliggende våde jorde eller andre jorde med dårlige afdræningsforhold bør der ikke plantes på, idet disse jorde forøger risikoen for angreb af frugttræskræft. Coloreé de Juillet er et hårdført, svagtvoksende træ, som kommer tidligt i bæring. Pæren skal helst spises fra træet og er kun god i få dage. Grev Moltke er en gammelkendt, hårdfør havesort. Træet er frugtbart, og frugten er saftig, sød og aromatisk. Egnet til syltning. Pierre Corneille er en frugtbar pære med søde, saftige frugter med en krydret aroma.

7 7 Bestøvningsoversigt Plantet sort, pærer Bestøversort Colorée De Juillet Colorée de Juillet X X X Concorde X X X Conference X X X Grev Moltke X X X X X Grå pære X X X X Herrepære X X X X Concorde Conference Blomsterne kan ikke bestøve andre sorter. Herrepære er et hårdført, meget kraftigt voksende og ret frugtbart træ. Frugten er næsten grøn, har en tynd skræl og er meget saftig, sød og aromatisk. Gråpære er hårdfør og kan blive et meget stort, rigtblomstrende og meget dekorativt træ. Frugten er lille, sød og saftig med en krydret smag. Egnet til syltning. Sorten kan ikke bestøve andre sorter. Conference er meget frugtbar og sund. Frugtudtynding er ofte nødvendig for at få en god frugtstørrelse. Den lange, spidse pære har en meget fin spisekvalitet og er meget holdbar. Pierre Corneille er et svagtvoksende og frugtbart træ. De middelstore frugter er søde, saftige og har en krydret aroma. Plantet sort, pærer Brugsperiode Egnet til espalier Grev Moltke Letdyrkelige sorter, der er mindre modtagelige for svampesygdomme Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. Grundstammer til blommer Myrobalan- grundstammer er frøplanter af Prunus ceracifera, som giver meget kraftigtvoksende træer. De bruges, hvor man ønsker store træer. Grundstammen tåler bedre fugtige jorde, men giver ofte mange rodskud, som bør fjernes. St. Julien A giver en kraftig vækst med kun få rodskud. Den anvendes, hvor man ønsker frugtbare træer med moderat vækst. Fås ikke altid og ikke med alle sorter. St. Julien Wangenheim har en lidt svagere vækst end St. Julien A, men er ikke udbredt i handelen. Vækstkraft Colorée de Juillet X X Svag Grev Moltke X X X Middel Herrepære X X X Middel Gråpære X X Kraftig Conference X X X X X Middel Pierre Corneille X X X X Svag Concorde X X X X Middel Gråpære Pierre Corneille X X X X For at give en god frugtsætning, skal pæresorter bestøves af en anden sort. Tabellen viser, hvilke sorter, der kan bestøve hinanden. Herrepære Pierre Corneille Concorde er et sundt træ med opret vækst og middelstor meget aflang frugt ligesom Conference, men har glat skræl. Frugtkødet er fint, saftigt og sødt. En meget fin spisepære. Populære sorter, der er mere modtagelige for sygdomme og som derfor ikke anbefales mere til haven.: Clapps Favorite, Clara Frijs og Doyenné du Comice. Blommer Træformning I træets tilvækstperiode fjernes grene, som danner spidse grenvinkler ved beskæring. Spidse grenvinkler giver risiko for at træet flækker når grenene belastes af store mængder blommer. Dette forebygges ved at sørge for én gennemgående top i træet. Konkurrerende toppe fjernes ved beskæring.

8 Bestøvning af blommer De fleste blommesorter kræver bestøvning af en anden sort for at sætte frugt. Opal eller Victoria anbefales, som bestøversorter. Disse to sorter er desuden selvbestøvende. Blomstringstidspunktet opgives i det følgende til tidlig, middel eller sent. For at kunne bestøve andre sorter skal blomstringsperioden være den samme, lige før eller efter. Det vil sige, at tidligt blomstrende sorter og sent blomstrende sorter ikke kan bestøve hinanden. Frugtbare sorter, som kræver udtynding for at opnå en god frugtstørrelse. Rivers Early Prolific er en hårdfør sort, som får frugt hvert år. Sorten modner tidligt og smager godt, men frugterne er små. Opal er en god havesort, men den sætter ofte så mange frugter, at det er nødvendigt at udtynde dem for at få en god frugtstørrelse. Sorten modner i august og har en meget fin smag. Ive har en moderat trævækst. Frugten er stor og blå med en stabil frugtbarhed. Spisekvaliteten er god. Hanita har kraftig til moderat vækst med stort og tidligt udbytte. Denne sveskeblomme har en god smag og modner tidligere end de traditionelle svesker. Derfor når blommen at modne hvert år. Frugten er saftig og let syrlig og egner sig både til saft, marmelade og frisk konsum. Victoria er den mest dyrkede havesort. Den giver næsten altid så mange frugter, at udtynding er nødvendig for at opnå den rigtige og gode kvalitet og smag. Smagen er mild. Stanley Sveske har en middelkraftig vækst, og er frugtbar med en stor og tidlig bæring. Frugten er en stor sveske- Plantet sort Blomstringstidspunkt Selvbestøvende Frugtbare sorter, som kræver udtynding. Modningstid Farve Frugtstørrelse Aug Sep Okt Trævækst Rivers Early Prolific Tidlig X Blå Lille Middel Opal Tidlig X X Blårød Lillemiddel Middel Ive Middel x X Blårød Stor Middel Hanita Middel X x x Mørkeblå Stor Kraftig til middel Victoria Middel X X Rødgul Middelstor Stanley Sveske Sen X X Blå Middelstor Svag Middel, som kræver god bestøvning. Czar Middel x Blå Lille-middel Middel Jubileum Middel X Blårød Stor Middel Oullins Reine Claude Middel X X Gul Stor Kraftig Althans Reine Claude Sen X Blårød Middel Kraftig Grøn Reine Claude Sen X Gul Lille Kraftig Valor Middel X x Mørkeblå Stor Middel Italiensk Sveske Sen X X Blå Lille Middel

9 9 Jubileum har meget store blårøde velsmagende blommer. Oullins Reine Claude er en stor, gul, saftig blomme. blomme. Den er mere sikker i bæringen end Italiensk Sveske, men kvaliteten er knap så god. I dårlige somre er blommen lidt tør med en jævn spisekvalitet. som kræver en god bestøvning for at sætte frugter. Czar har opret smal vækst som ungt træ, senere bliver træet bredere. Frugten er en rund, lille til middelstor blomme med en god smag. Jubileum har en opret vækst med spidse grenvinkler. Meget store og blårøde blommer med en fin spisekvalitet med fast frugtkød og en god sød/syrlig smag. Sorten kræver god bestøvning for at sætte et tilfredsstillende antal frugter. Oullins Reine Claude er kendt som den gule Reine Claude. Den kan være meget frugtbar, men i nogle tilfælde er den meget længe om at sætte frugter. En fin, stor, gul blomme. Althans Reine Claude har en slank og opret vækst. Frugten er saftig med en god smag, og modner midt i sæsonen. Grøn Reine Claude er et bredkronet træ, der kan være længe om at få frugter. Fin, lille, gul blomme med høj smagskvalitet. Valor er en kraftigvoksende sort, som får frugt 1. eller 2. år efter plantning. Blommen modner omkring 1. oktober og er stor, oval og blåviolet. Blommen er fast med god smag og egnet både til at spise og i husholdningen. Italiensk Sveske er den mest kendte sveskeblomme. Udbyttet kan være meget svingende fra år til år. Umodne frugter har en tendens til at falde af træerne. Sorten kan i kølige egne give lavt udbytte. Sødkirsebær Sødkirsebær er en af havens lækreste frugter og kaldes ofte moreller. De tidligste modner først i juli og de seneste indtil midten af august. De nævnte sorter er enten selvbestøvende eller kan bestøves af alle de andre sorter. Grundstammer til sødkirsebær. Prunus avium (Fuglekirsebær) er frøplanter og har en kraftig vækst. Træerne skal være 5-8 år gamle, før de giver frugt. Colt grundstammen giver noget svagere træer end frøstammer, og er den mest brugte grund-

10 10 stamme. Træerne bliver normalt frugtbare i en yngre alder. Gisela 5 giver små træer, der er meget frugtbare. Grundstammen fås ikke altid og kun til få sorter, men er værd at prøve til små træer. Early Rivers er den eneste helt tidlige sort i det nuværende sortiment. Kvaliteten er ikke på højde med de sene sorter. Stella træet har en middelkraftig vækst, med en rund krone. Sorten er meget udbredt i haverne, fordi det var den første selvbestøvende sort på markedet. Sorten har et stort, fint bær, der modner midt i sæsonen. Merton Glory er et meget kraftigtvoksende træ, med en tæt rund krone. Frugten er lidt blød og har en fin smag. Sunburst har en middelkraftig til kraftig vækst. Frugten er det største sødkirsebær, der kendes. Det er en ny sort af fin kvalitet, og den modner sent i sæsonen. Skeena. Træet har en god forgrening og en udbredt vækst. Frugterne er faste og har en fin smag. Merton Late er et svagtvoksende, meget frugtbart træ, Svagtvoksende grundstammer som Gisela 5 giver små træer, som er frugtbare hurtigt efter plantning. hvor bærrene kan sidde på træet længe. Træet er meget dekorativt med mange små, lysende bær i august måned. Skeena er en ny selvbestøvende sødkirsebærsort. Merton Glory har flotte store gulrøde frugter, som modner sidst i juli. Surkirsebær Alle sorter, der dyrkes her i landet er selvbestøvende. Det vil sige, at et enkelt træ er nok for at give et godt udbytte. Sort Modningstid Frugtfarve Frugtstørrelse Frugtbarhed Revnetilbøjelighed Selvbestøvende Early Rivers Juli Rød Lille Middel Lille Stella Sidst i juli Rød Stor Middel Middel X Merton Glory Sidst i juli Rødgul Stor Middel Middel Sunburst Sidst i juli til først i august Rød Stor Stor Middel X Skeena Først i august Rød Stor Stor Lille X Merton Late Midt i august Rødgul Lille Stor Lille

11 11 Grundstammer til surkirsebær: Frøplanter af Prunus avium (fuglekirsebær) er den mest almindelige grundstamme. Den har en kraftig vækst og træerne skal være 5-8 år gamle, før de giver frugt. Colt grundstammen giver noget svagere træer end frøstammer og giver normalt frugtbare træer i en yngre alder. Svagere grundstammer findes, men er normalt ikke tilgængelige. Skyggemorel er den mest plantede i haverne. Bærrene er ret store. Træerne er rundkronede og frugtbare, men også modtagelige for svampesygdommen Monilia, som ødelægger blomsterne. Tiki er afløseren for Stevnsbær. Tiki er en krydsning med Stevnsbær og har et stabilt udbytte af små bær, med en meget fin og stærk farvet saft. Safir har meget store bær, som giver en mørk saft. Træet er meget frugtbart, ikke så stort, og har en god sundhed. De store, lidt bløde bær er gode til syltning. Flot prydtræ med mange bær på hængende grene. Plantet sort, surkirsebær Modningstid Juli-august Tiki har små bær med en meget fin farvet saft og et stabilt udbytte. Mirabel Storfrugtede mirabeller (myrobalaner) må ikke forveksles med de vildtvoksende typer, som findes i mange markhegn. Mirabeller er selvsterile og kræver derfor tilstedeværelse af mindst én anden sort for, at kunne danne frugter. De er ofte rigtbærende. Det er nøjsomme træer, der ikke stiller særlige krav til jordbunden. Træerne har tilbøjelighed til, at blive buskagtige ved stadig at danne lavtsiddende sidegrene. Carlsen Skiødt er en kraftigt voksende sort. Frugterne modner middeltidlig og er store skinnende og mørkerøde. Frugtstørrelse Trævækst Tidlig Middel Sen Lille Middel Stor Svag Middel Skyggemorel X X X Tiki X X X Safir X X X Safir er en ny surkirsebærsort med lys saft. Træet har fin prydværdi pga. hængende grene med mange bær. First er middelkraftigtvoksende og ikke helt hårdført. Frugterne er store, gule, velsmagende, rund tilspidsede og modner tidligt. Magda Jensen er en tidligtbærende kraftigtvoksende sort. Frugterne er mørkerøde, middelstore, runde, saftige og modner tidligt. Komet er et prydtræ med så mange blomster på hængende grene, at de ligner en komet. Træet får mange frugter, som modner lidt uens og derfor giver et flot farvespil. Træet er middelkraftigt voksende og hængende. Frugterne er store, blårøde ved modenhed og rundt-tilspidsede. Frugterne modner sidst i august og er velsmagende. Træet er endnu ikke almindelig i handelen. Nancy har en middelkraftig vækst og er sundt og frugtbart. Frugterne er velsmagende, søde med en let krydret abrikosagtig smag. Frugterne ligner en lille

12 12 Komet er en ny mirabellesort, som både er et prydtræ og har velsmagende mirabeller. abrikos og frugtkødet slipper stenen let. Velegnet til syltning som hele frugter. Solbær Intercontinental er en svagtvoksende busk med opret vækst. Sorten er middel frugtbar og meget modstandsdygtig overfor svampesygdomme. Modner sidst i juli og har særligt store bær med en mild solbærsmag. Ben Hope er kraftigtvoksende med opret vækst. Sorten er frugtbar og meget modstandsdygtig over for solbærknopgalmider, som er det alvorligste skadedyr i solbær. Modstandsdygtig mod meldug. Bærrene modner først i august og er ret søde med en karakteristisk solbæraroma. Saften indeholder meget C-vitamin og farve. Narve Viking er en kraftigtvoksende opret busk, med et sundt mørkegrønt løv. Sorten er modstandsdygtig overfor svampesygdomme. Bærrene er søde, med en god solbæraroma. Saften indeholder meget C-vitamin og farve. Busken kan høstes fra først i august, men bærrene drysser ikke og kan derfor høstes over en ca. 2 ugers periode. Ribs Rolan er en kraftigt voksende busk, som er modstandsdygtig overfor svampesygdomme. Sorten er meget frugtbar og har lange klaser af flotte store røde bær. Smagen er mild og bærrene kan spises direkte fra busken. Bærrene modner i begyndelsen af august. Rondom er en kraftigt voksende busk, med sundt grønt løv. Sorten er meget frugtbar og bærrene tynger grenene ned. Bærrene modner i begyndelsen af august og er flot skinnende røde og har en karakteristisk Narve Viking er en sund busk med søde bær, som kan spises direkte fra busken og samtidig er gode i husholdningen. syrlig ribssmag, som er god til rysteribs, gele og saft. Hvid Hollandsk er en kraftigt voksende, opret busk. Bærrene modner i juli og er gulhvide og søde. De er gode at spise direkte Rolan er en ny ribssort, som har en mild smag og derfor smager godt direkte fra busken. Rondom har flotte skinnede røde bær med en karakteristik ribssmag, som er gode til rysteribs

13 13 fra busken. Sorten kan også bruges til vin-fremstilling. Stikkelsbær Achilles har en overhængende vækst, den er frugtbar med store bær og kun lidt modtagelig for svampesygdommen stikkelsbærdræber (meldug). Umodne, grønne bær er gode i husholdningen, mens de fuldt modne røde er fine som spisebær. Det er en gammel sort, som det kan være vanskeligt at få fat i. Hinnomäki Gul og rød. Egentlig to sorter, men den eneste forskel er bærfarven ved modenhed. Det er en høj opretvoksende busk, med torne. Den er hårdfør og modstandsdygtig overfor svampesygdommen meldug. Bærrene er små, søde, velsmagende og modner i begyndelsen af juli. Invicta er en nyere sort, der navnlig har den fordel, at den er modstandsdygtig mod den Invicta er en sund busk, som de fleste steder stadig er modstandsdygtig mod stikkelbærdræber (meldug). udbredte sygdom stikkelsbærdræber (meldug). Nogle steder er sorten dog ikke længere modstandsdygtig. Busken har en kraftig vækst og er meget frugtbar. Bærrene er middelstore, grønne og har en god smag. Hindbær Almindelige sorter: Hos almindelige hindbærsorter plukkes bærrene på andetårsskud. Det første år vokser skuddene op, og det næste år giver de bær. Derefter fjernes de skud, som har båret bær, mens de nye årsskud bevares Algonguin er en nyere sort. Den vokser kraftigt og giver mange skud, der kun har få torne. Bærrene kan plukkes allerede fra først i juli. Sorten har et højt udbytte af skinnende, orangerøde, regelmæssige, middelstore velsmagende bær, der er velegnede både til dessertbær og marmelade. Algonquin er modstandsdygtig over for sygdommene hindbærrødmarv, hindbærdværgsyge og gråskimmel. Den er meget vinterfast og sund. Glen Ample er en af de nye rigtig gode sorter fra Skotland. Sorten har store, faste, velsmagende bær og et stort udbytte. Planten har glatte skud uden torne. Sorten er modstandsdygtig over for stængelsyge og hører til de mest modstandsdygtige over for sygdommen hindbærrødmarv. Desuden er sorten meget vinterhårdfør. Tulameen er en ny canadisk sort, som i Danmark modner fra sidst i juli. Bærrene er meget store, lyserøde, ensartede, faste og med en god smag. Udbyttet er højt og bærrene er nemme at plukke. Sorten er velegnet som dessertbær, men er også gode til Autumn Blis er vores mest kendte efterårsbærende hindbærsort. Hindbærbiller (orm i hindbær) kan undgås ved at bruge denne sort. Glen Ample er en ny velsmagende sort.

14 14 nedfrysning. Planten er sund og hårdfør. Efterårsbærende sorter: Efterårsbærende hindbærsorter giver bær på skud, der er vokset frem samme sommer. Derfor modner bærrene fra august og over en lang periode. I februar eller marts klippes alle skud af helt nede ved jorden. Derved udgås angreb af hindbærbillens larver, som ellers er årsag til orm i hindbær. Hvis ikke alle skud fjernes ved beskæring giver efterårsbærende sorter også bær på 2. årsskud som almindelige hindbær. Fallgold er en gulorange efterårsbærende hindbærsort. Autumn Bliss har store, mørkerøde bær, der smager godt. Bærrene er egnet til dessertbær, saft, marmelade eller dybfrost. Planten er sund. Polka er en ny efterårsbærrende hindbærsort. Busken er lav og får mange nye kraftige skud. Bærrene er mørkerøde, har en meget fin hindbærsmag og er velegnet både til dessertbær og saft. Fallgold har gul-orange bær. Sorten er sund men ikke så frugtbar. Den har små, søde, velsmagende gule bær egnet til at spise friske. Thornfree er som navnet siger en brombær uden torne. Udbyttet er stort. Brombær Thornfree er en middelkraftig plante uden torne. Bærrene modner i september og oktober. Sorten er følsom for frost i hårde vintre. Udbyttet er stort og bærrene er store, faste, ret syrlige og giver en god kvalitet til syltetøj. Loch Ness er uden torne og frugtbar. De første bær modner allerede i august, ca. 3 uger tidligere end Thornfree. Planten er uden torne og frugtbar. Bærrene er store og søde. Ingen af sorterne smager så godt som de vildtvoksende brombær. Surbundsplanter Blåbær og Tyttebær er surbundsplanter ligesom Rhododendron. De kræver en lav ph-værdi og et højt humus indhold i jorden, gode læforhold, fuld sol og meget vand for, at kunne give bær. De giver ikke bær i tætte Brombær er gode til tærter. beplantninger f.eks. sammen med Rhododendron. Blåbær Der plantes 2 sorter af hensyn til bestøvning. Blåbær sætter frugt på to år gamle skud ligesom solbær og ribs. Berkeley er en frugtbar sort med meget store bær. Bærrene har en fin aroma og smag. Modningen begynder midt i august, og der kan høstes indtil oktober eller november. Blue Crop er en meget frugtbar og robust busk. Bærrene er store, let syrlige, meget aromatiske med en god smag og begynder at modne midt i august. Der findes 3 nye storfrugtede sorter fra New Zealand. Der er endnu kun lille erfaring med sorterne. Reka Er en sund robust busk, som er meget frugtbar og kommer

15 15 I august modner efterårsbærende hindbær og blåbær samtidig. hurtigt i bæring. Bærrene modner tidligt fra sidst i juli. Puru er en sund, frugtbar busk med god vækst. Fin aromatisk smag. Bærrene er meget store og begynder at modne fra sidst i juli. Duke er en sund og frugtbar busk med god vækst. Bærrene sidder i store klaser og begynder, at modne fra først i august. Tyttebær Der plantes 2 sorter af hensyn til bestøvning. Koralle giver opretvoksende, tætte planter, ca. 30 cm høje. Sorten har lille tilbøjelighed til at brede sig ved underjordiske skud. Bærrene er middelstore og lyse. Smagen er god og kraftig. Red Pearl har en opret og kraftig vækst, de breder sig hurtigt ved hjælp af underjordiske skud og er velegnet til bunddække. Bladene er store og næsten runde. Smagen er mild. Jordbær Honeoye er en højtydende sort med en svag og åben vækst. Modstandsdygtig overfor gråskimmel, men modtagelige for meldug. Bærrene er faste, store, mørkerøde og skinnende med en syrligsød uaromatisk smag. Sonata er en ny sort, som giver giver et højt udbytte og har en kompakt vækst med korte blomsterstængler. Bærrene er store, lyst røde og skinnende med en fin smag. Der er endnu ikke så mange erfaringer med sorten. Korona er en sort med stort udbytte. Den er modstandsdygtig overfor meldug, men modtagelig for gråskimmel. Bærrene er ret store, mørkerøde og modner midt i sæsonen. Smagen er god og bærrene egner sig både som spisebær og til frysning. Polka er en frugtbar sort med god modstandsdygtighed overfor sygdomme. Den ligner mest den tidligere meget dyrkede Senga Sengana. Bærrene, der modner midt i sæsonen er middelstore, mørkerøde, velegnede til frysning og har en meget god smag. Dania er en sen kraftigvoksende frugtbar sort, med nogen modtagelighed for gråskimmel. Bærrene modner sent og er store, dybrøde med en mild smag. Duke er en ny spændende blåbærsort fra New Zealand. Sonata er en ny meget velsmagende jordbærsort til de danske haver.

16 16 Hyld Der plantes 2 sorter af hensyn til bestøvning. Både blomsterne og bærrene kan udnyttes i husholdningen. Sampo er en mellemstor busk med lange årsskud og mange skærme med forholdsvis store bær. Bærsaften har et middel indhold af farve, syre og sukker og en fin aroma. Samyl er en mellemstor busk, med lange skud samt mange og store skærme. Syreindholdet i bærrene er højt, og sukkerindholdet er middel. Bærsaften er meget farvet og velsmagende. Vindruer Sommerskuddene/de bærende skud af druer skal have 7 blade per klase inden de kortes ind. Derved sikres, at sorter, der først sætter klaser på 3-5 knop, får lov at bære frugt, samt at planten Hyldeblomsterne er utroligt flotte og kan bruges til Hyldeblomst drik. har blade nok til at producere druer med en god udvikling og sødme. I væksthus kan der arbejdes med kortere skud pga. det gunstigere klima. Unge planter skal kun bære få klaser for at sikre en god vækst og overvintring. Det er vigtigt at holde planten åben ved at fjerne skud uden klaser, skud fra de flerårige dele og sommersideskud fra de frugtbærende skud. af spisedruer Her er udvalgt de bedste kerneløse sorter. egnet til dyrkning i koldhus eller udestue. Himrod er en middelstor kerneløs, grøn drue. Klaserne er lange og løse. Spisekvaliteten er meget fin med saftige, søde druer med muscataroma. Planten har en god sundhed. Beauty er en middelstor, fast, kerneløs blå drue. Den fineste Himrod er en sød kerneløs drue med muscatsmag til koldhus eller udestue. Rondo er vores bedste rødvinssort. Selv ved dårligt vejr i blomstringen sætter den bær. Dog kan der så forekomme dårlig bestøvning af nogle blomster. Dette giver frugt af forskellig størrelse i klaserne kaldet: Høns og kyllinger. spisekvalitet, en sød drue med en krydret og aromatisk smag. Planten har en god sundhed. egnet til dyrkning på friland Der findes mange lækre, velsmagende spisedruesorter, som ud fra danske erfaringer kan modne på friland, og som er modstandsdygtige overfor svampesygdomme. Canadice er en rød sort med små, søde kerneløse og aromatiske druer, der modner sidst i september. Sund plante med god sygdomsresistens. Korender er en lille kerneløs tyndskallet gul drue, der modner midt i september. Sød muskatsmag. God modstandsdygtighed mod sygdomme. Reliance er en rødlig vinterfrosthårdfør, kernefri drue, der modner i starten af oktober.

17 17 Smagen er sød, aromatisk med let jordbæraroma. God sygdomsresistens. til vinfremstilling Røde sorter Rondo er en tysk sort som modner i begyndelsen af oktober. En af vores mest hårdføre druer, som er ret modstandsdygtig mod svampesygdommene meldug og vinskimmel. Stort udbytte og god vinkvalitet. Grønne sorter Orion er en tysk sort, som modner midt i oktober. Opnår sjældent høje sukkerniveauer og kan have høj syre. Hårdfør og modstandsdygtig mod svampesygdomme. Den kan dog få meldug. Pænt udbytte og god vinkvalitet. Velegnet til mousserende vin. Valnød Valnød markedsføres her i landet oftest som frøplanter, der skal være ca.15 år, før de kommer i bæring. Ved at vælge podede sorter kan træerne bære nødder allerede i en ung alder. Valnødder er selvbestøvende. Grøndal bliver et stort træ og producerer middelstore valnødder med en tynd skal og gode kerner uden bitter kernehinde. Klosternød giver et pænt udbytte af middelstore valnødder med god lukning og kerner af fin kvalitet. Geisenheim 139 (G139). De fine mellemstore valnødder kommer helt rent ned fra træet ved Hjertenød er en variant af Japansk Valnød og endnu er der kun få træer i Danmark. modenhed. Kernerne er lyst strågule og smager mildt og behageligt. Træet vokser kraftigt og kan som ungt fryse lidt tilbage i skudspidserne. Broadview er den mest hårdføre valnød. Væksten afsluttes tidligt, og frostskader ses sjældent. Samtidig er den blandt de mindste træer; omtrent halvt så stor som almindelige frøplanter. Sortens svaghed er, at nødderne modner lidt sent for vores klima, og at kernehinden af nogle opleves som bitter i smagen. Buccanner er en hollandsk sort, som der endnu ikke er mange erfaringer med her i landet. Sorten anbefales i Holland og er af og til i handelen i Danmark. Væksten er kraftig og opret. Udbyttet beskrives som højt og kvaliteten af nødder god. Hjertenød er en variant af Japansk Valnød og skal opformeres ved podning, hvis man ønsker sikkerhed for hjerteformede Lambert Filbert er den bedste sort til haver. Desuden er den god til dekoration pga. de lange haser. nødder. Et sundt og hårdført træ. Nødderne sidder i klaser og falder af træet med den grønne skal på. Smagen er mild og ligger på højde med eller over almindelige valnødder. Endnu er der kun ganske få træer i Danmark. Hassel Bestøvning opnås kun ved plantning af mindst 2 sorter. Lambert Filbert er den mest dyrkningsværdige sort i Danmark. Busken er kraftig og opretvoksende, frugtbar og sund. Blomstringen sker omtrent midt i sæsonen. Nødderne sidder godt fast i den lange rørformede has. Kernen fylder skallen godt ud og er af god smag. Sorten egner sig til plukning med has til dekorationsbrug. Sorten er mindre modtagelig for hasselknopgalmider.

18 18 Lang Tidlig Zellernød anbefales på grund af det meget store udbytte. Buskene er middelkraftigt voksende og med en noget rodet grenbygning. Blomstringen sker tidligt og sorten er ikke ideel som bestøver for Lambert Filbert. Hasen er kort og løs således, at de fleste nødder falder fri ved modenhed. Modtagelig for svampesygdommen Monilia. Waterloo minder på flere måder om Lang Tidlig Zellernød, men buskene er mere sunde og nødderne af finere kvalitet. Udbyttet er det højst målte i Danmark. Sorten fortjener en større udbredelse end tilfældet er. Sorten er ikke almindelig i handelen. Atlas blomstrer tidligt og har derfor større risiko for frostskader, men giver ofte et pænt udbytte. Nødderne er runde og hasen omtrent af samme længde som nødden. Sorten er ikke almindelig i handelen. Paradisæbler Braendkjaer har en stiv og opret vækst. De små frugter, der sidder længe på træerne, er gode til gelé og syltning. Dolgo er svagtvoksende. Frugterne falder af, når de er overmodne. Den er velegnet til syltning, og får en fin højrød farve. Gorgeus er en stor busk eller et lille træ med åben krone. Frugterne falder af i november. De er velegnede til gelé og syltning. Red Sentinel er et middelkraftigt, bredkronet lille træ. Minikiwi Isaii er en slyngplante med en svag vækst. Sorten har både hanog hun-blomster og er derfor Minikiwi ligner alm. Kiwi inden i. selvbestøvende og meget frugtbar. Frugten er svagt aflang, ca. 3 cm lang, med en sød smag. Fersken Fersken dyrkes under danske forhold bedst espalieret op ad sydmur eller i drivhus. Til begge formål er sorter med moderat vækstkraft at foretrække. Den udbredte ferskenblæresyge kan forebygges dels ved at vælge de mest modstandsdygtige sorter dels ved, at de unge blade beskyttes af et halvtag eller et udhæng og fjerne alle angrebne blade. Ferskenblæresyge optræder stort set ikke i drivhus. Fersken er selvbestøvende. Paradisæbler kan både bruges til gele og syltes hele. Sort, paradisæbler Blomsterfarve Knop blomst Frugtstørrelse cm Modtagelighed for skurv Frugtfarve Brandkjaer Rødlig Hvid 1 x 1,5-2,0 Lille Mørkerød Dolgo Hvid Hvid 3 x 3 Middel Rød Gorgeus Lyserød Hvid 2 x 2 Lille Orange/ mørkerød Red Sentinel Hvid Hvid 3x3 Rød

19 19 Benedicte modner lidt senere end Frost. Stor, fast, hvidkødet frugt. Meget fin og aromatisk smag, der er helt anderledes end hos de gulkødede ferskner. Ikke så lådden som Frost. Lille, lyserød blomst. Rimelig god modstandsdygtighed mod ferskenblæresyge men ikke på højde med Frost. Egnet til sydmur og drivhus. Fersken sorten Frost er orange og Benedikte er lys. Frost er relativt tidlig moden. Stor gulrød, fersken med gult kød. God klassisk ferskensmag noget lådden, især ved dyrkning i drivhus. Er meget frugtbar og skal udtyndes, når den har sat mange frugter. Iøjnefaldende lyserøde blomster. Stor vinterhårdførhed og relativ god modstandsdygtighed mod ferskenblæresyge. Egnet til sydmur og drivhus. Figner Figner er ikke hårdføre og trives kun i de mildeste egne af Danmark, og selv her må der vælges en så lun og beskyttet plads, som muligt. Frostskader er det største problem og især unge planter fryser ofte stærkt tilbage. Bør vinterdækkes. Figner egner sig bedst til krukkekultur eller i væksthus/vinterhave. Krukkeplanter skal overvintres frostfrit. Når det lykkes, kan der høstes saftige dejlige frugter over en lang periode. Figner er selvbestøvende. Precoce de Dalmatie er den mest dyrkede i Danmark, også kendt som Bornholmer-Figen. Frugtbar med søde saftige brun-violette frugter. Braun Turkey er en af de internationalt meget udbredte sorter. Mindre hårdfør end Precuce de Dalmatie. Store violet-brune frugter med smukt rød-pink farvet frugtkød. Figen trives bedst op adf en sydmur i de sydlige egne af landet.

20 20 Denne Grøn Viden beskriver de mest velegnede frugt- og bærsorter til have- og landskabsformål. Der er lagt vægt på, at sorterne har høj dyrkningssikkerhed, en god frugtbarhed, en høj smagskvalitet, samt at de er modstandsdygtige overfor sygdomme. Der beskrives sorter af de mest almindelige arter i haven. Mere eksotiske ting som minikiwi, fersken og figner er med for første gang. Frugt og bær er meget populære i privathaver. Det giver stor glæde, at kunne producere fødevarer til husbehov. Frugten smager dejligt både frisk og i husholdningen. Desuden er planterne smukke at se på hele året. Hvis ikke man når at høste frugten, ser den flot ud på træerne og giver naturlig føde til vilde dyr i haven som f.eks. fugle og egern. Hver haveejer har sine egne ønsker om plantestørrelse og vækstform alt efter, om man har en stor eller en lille have, eller hvordan man ønsker at anvende planterne. Nogle egne af landet er mere kølige eller vindudsatte og kræver derfor mere hårdføre sorter. Disse oplysninger er en del af sortsbeskrivelserne, for at alle kan få den bedst mulige oplevelse med deres frugt og bær i haven. Grøn Viden indeholder informationer fra Danmarks JordbrugsForskning. Grøn Viden udkommer i en mark-, en husdyr- og en havebrugsserie, der alle henvender sig til konsulenter og interesserede jordbrugere. Abonnement tegnes hos Danmarks JordbrugsForskning Forskningscenter Foulum Postboks 50, 8830 Tjele Tlf / Prisen for 2006: Markbrugsserien kr. 272,50 Husdyrbrugsserien kr. 225,00 Havebrugsserien kr. 187,50. Valnøddetræer bliver store og flotte i haven. Adresseændringer meddeles særskilt til postvæsenet. Michael Laustsen (ansv. red.) Jette Ilkjær (red.) Layout og tryk: DigiSource Danmark A/S ISSN Havebrug Forfattere: Hanne Lindhard Pedersen, Hanne Lynge Jacobsen, Anne Merete Jensen, Maren Korsgaard, Anne Marie Lind, Per Mortensen, Torben Toldam- Andersen og Jann Poulsen. Yderligere oplysninger på: Foto i denne Grøn Viden, er taget af følgende: Hanne Lynge Jacobsen, Ole Pedersen, Hanne Lindhard Pedersen, Maren Korsgaard, Lars Vestergaard, Torben Toldam-Andersen og DJF Årslev.

Vækst Moderat voksende co. Frugt Stor og orangegul med rød solside Modner August Bestøver Selvbestøvende I øvrigt Espalieres på øst- eller vestvæg

Vækst Moderat voksende co. Frugt Stor og orangegul med rød solside Modner August Bestøver Selvbestøvende I øvrigt Espalieres på øst- eller vestvæg Abrikos - i sorter Vækst Moderat voksende co. Frugt Stor og orangegul med rød solside Modner August Bestøver Selvbestøvende I øvrigt Espalieres på øst- eller vestvæg Blomme 'Italiensk Sveske' Vækst Svag

Læs mere

Frugt- og bærsorter til haven. Danmarks JordbrugsForskning. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Havebrug nr.

Frugt- og bærsorter til haven. Danmarks JordbrugsForskning. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Havebrug nr. Havebrug nr. 131 Maj 2000 Redigeret af Hanne Lindhard Pedersen og Holger Daugaard, Forskningscenter Årslev Frugt- og bærsorter til haven Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning

Læs mere

Beskrivelse af dyrkede æblesorter i Danmark. Kim Nielsen Institut for Fødevarer Aarhus Universitet Kim.nielsen@agrsci.dk

Beskrivelse af dyrkede æblesorter i Danmark. Kim Nielsen Institut for Fødevarer Aarhus Universitet Kim.nielsen@agrsci.dk Beskrivelse af dyrkede æblesorter i Danmark Kim Nielsen Institut for Fødevarer Aarhus Universitet Kim.nielsen@agrsci.dk Ahrista Ahrista kommer fra et forskningsinstitut i Ahrensburg i Tyskland, og er en

Læs mere

Slyngplanter. Frugttræer

Slyngplanter. Frugttræer Slyngplanter Parthenocissus quin. 'Engelmannii' Højde cm. Klatrevildvin Vækst Kraftig, klatre med hæfteskiver co. opb. Løv Mørkegrønt og 5-koblet, smuk rød høstfarve sol. 7,5 l co. opb. 150-175 Blomst

Læs mere

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk Mobil: 23 20 83 60 Tlf. 54 84 09 86 Blommer til det danske marked RÅDGIVNING

Læs mere

Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler

Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler Dyrkning af æbler på meget smalle træer, der danner en frugtmur, giver en god kvalitet af æbler, der er lette at plukke. Søjletræer er forædlet til netop at

Læs mere

Store frugttræer pris- og sortimentsliste

Store frugttræer pris- og sortimentsliste Ellengaard d. 11. marts 2017 Store frugttræer pris- og sortimentsliste Hermed et udsnit af de frugttræer vi kan tilbyde. Såfremt der er særlige ønsker ud over dette i størrelser og sorter forespørg venligst,

Læs mere

Tilbudskatalog planter April 2013

Tilbudskatalog planter April 2013 Tilbudskatalog planter April 2013 Vi har i år valgt at følge op på successen med salg af specialplanter, men har valgt at lave vores eget plantekatalog. Det betyder endnu bedre medlemspriser! Planterne

Læs mere

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015 ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Økologisk Inspirationsdag d. 10. nov. 2015 Mild vinter, 2015 i frugtplantagen tidligt

Læs mere

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Frugtrunden Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Blomme Opal Æble Elstar Pære Coloree De Juillet Kirsebær Lapins Blomme Ouillins Reine Claude Æble Gul Gråsten Æble Cox Orange Pære Clara Frijs Æble Cox

Læs mere

ELSTAR Æble. Elstar hører til blandt de bedste spiseæbler, men er også velegnede til madlavning.

ELSTAR Æble. Elstar hører til blandt de bedste spiseæbler, men er også velegnede til madlavning. ELSTAR Æble Elstar er udviklet i Wageningen, Holland 1955, og er en krydsning mellem Golden Delicious og Ingrid Marie. Træets vækst er middel til kraftig med tæt krone. Der er sent bladfald og skudafmodning,

Læs mere

SLUTRAPPORT VEDR. PROJEKTET: AFPRØVNING AF NYESTE SKURVRESISTENTE ÆBLESORTER.

SLUTRAPPORT VEDR. PROJEKTET: AFPRØVNING AF NYESTE SKURVRESISTENTE ÆBLESORTER. SLUTRAPPORT VEDR. PROJEKTET: AFPRØVNING AF NYESTE SKURVRESISTENTE ÆBLESORTER. l henhold til ansøgningen om støtte til projektet, og tilsagn om dette, tog projektet sin begyndelse i starten af 1999. I projektansøgningen

Læs mere

Signatur Foto Vare nr. Beskrivelse Antal

Signatur Foto Vare nr. Beskrivelse Antal Signatur Foto Vare nr. Beskrivelse Antal JU 3JUGREGBUC M.KL- Juglans regia 'Buccaneer' / Valnød AM 3PRUSERAMA MTK-4 Prunus serrulata 'Amanogawa' 3 FS 3FAGSIL M.KL5-50 Fagus sylvatica Særdeles velegnet

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se over 20 af de mest almindelige problemer i æbler og pærer

Læs mere

TLF: 5764 0313. to Planteskolen Vester Skovgård

TLF: 5764 0313. to Planteskolen Vester Skovgård FRUGTTRÆER FRUGTBUSKE EFTERÅRSKATALOG 2010 TLF: to Planteskolen Vester Skovgård KONTAKT MÆRKE BETEGNELSER Succes-mærket I samarbejde med sortsudvalget for Frugt og bær og Frugt og prydtræsklubben vil vores

Læs mere

Gode Billige Planter. Høstperioder: Juni - - - - - - - Juli - Lambada. Svanemosegaard. Din jordbærplante-leverandør K D R A G O M.

Gode Billige Planter. Høstperioder: Juni - - - - - - - Juli - Lambada. Svanemosegaard. Din jordbærplante-leverandør K D R A G O M. Høstperioder: Juni - - - - - - - Juli - Lambada -nyhedrumba Honeoye Senga Sengana Korona Elsanta Vivaldi Polka Sonata Salsa Florence Jive Malwina Pandora Svanemosegaard Din jordbærplante-leverandør K.D

Læs mere

Æbler: Æbletræerne er i potter og er i bedste kvalitet. Højde ca. 150 cm.

Æbler: Æbletræerne er i potter og er i bedste kvalitet. Højde ca. 150 cm. Æbler: Æbletræerne er i potter og er i bedste kvalitet. Højde ca. 150 cm. Skovfoged : Små til middelstore, aflange æbler med rødbrun dækfarve. Plukkes fra sidst i august og skal spises med det samme. Middelkraftigvoksende

Læs mere

Spis et æble, pluk en blomme

Spis et æble, pluk en blomme Frugttræer Et æble om dagen holder lægen væk. Det gør en pære vel sagtens også. Men hvorfor nøjes med et stykke frugt om dagen. Med kun nogle ganske få frugttræer i haven kan man ofte høste nok til fl

Læs mere

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle.

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Æblenøgle Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Er du rigtig dygtig, kan du bruge denne metode til at bestemme, hvilken sort det er. 1. Ydre egenskaber 5. Egenskaber for træet 2.

Læs mere

Sortsforsøg Udvalgte sorter

Sortsforsøg Udvalgte sorter Santana Rød Topaz Sortsforsøg 2015 2016 Udvalgte sorter OBS - Resultater i dette bilag er foreløbige og må ikke publiceres Bevillingsgiver: Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget og Projektet

Læs mere

Grøn Viden. Beskæring af sødkirsebærtræer. Bjarne Hjelmsted Pedersen. Markbrug nr. xxx Januar 2006

Grøn Viden. Beskæring af sødkirsebærtræer. Bjarne Hjelmsted Pedersen. Markbrug nr. xxx Januar 2006 Grøn Viden Markbrug nr. xxx Januar 2006 Beskæring af sødkirsebærtræer Bjarne Hjelmsted Pedersen 2 Hvorfor beskære træerne i det hele taget? Hvis man blot planter træerne og aldrig beskærer dem, får man

Læs mere

Frugttræer og haveplanter. Foråret 2015

Frugttræer og haveplanter. Foråret 2015 Frugttræer og haveplanter Foråret 2015 1 Skovdyrkerne tilbyder igen i år, et bredt udvalg af frugttræer og haveplanter til meget attraktive priser. Alle planter er i den bedste kvalitet og indkøbes hos

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

Traditionelle frugtbuske i utraditionelle anlæg

Traditionelle frugtbuske i utraditionelle anlæg Frugtbuske De fl este husejere har jo alligevel brugt tid og energi på anlæggelse af have, og hvad enten man er til prydhave eller nyttehave eller begge dele, kan frugt- og bærbuske sagtens integreres

Læs mere

Gode gamle æblesorter

Gode gamle æblesorter Gode gamle æblesorter Ved Maren Korsgaard, Faglig sekretær, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Afgrødevidenskab, Tåstrup Den 22. august 2013. De gamle æblesorter De gamle sorter repræsenterer en enorm

Læs mere

Skurvresistente æblesorter

Skurvresistente æblesorter Havebrug nr. 45 Oktober 22 Skurvresistente æblesorter Birka Falk Kühn, Afdeling for Prydplanter of Vegetabilske Fødevarer, Forskningscenter Årslev Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 43

Tid til haven. Havetips uge 43 Tid til haven Havetips uge 43 Af: Marianne Bachmann Andersen Hvad bruger man kvæder til? Billede: Kvaeder.jpg Lige nu er det tid til at få høstet kvæderne. De klart lysende frugter på de hårdt belastede

Læs mere

Kombiner den rigtige sort og grundstamme

Kombiner den rigtige sort og grundstamme Den rette grundstamme til en bestemt sort af surkirsebær kan betyde højere indhold af både sukker, syre og farve. For eksempel kan Tiki opnå mellem 10-20 procent mere sukker, syre og farve, når den podes

Læs mere

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Fuchsia Havens Perler Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Voksemedium. Jord til Fuchsia skal være humusrig og luftførende. Her i haven bruger vi en grov næringsberiget spagnum tilsat

Læs mere

TLF: 5764 0313. Fragt: vi har forhøjet antallet af buske på Containerne for at nedsætte fragtomkostningerne.

TLF: 5764 0313. Fragt: vi har forhøjet antallet af buske på Containerne for at nedsætte fragtomkostningerne. FRUGTTRÆER FRUGTBUSKE EFTERÅRSKATALOG 2008 - Planteskoler Hermed fremsendes vores aktuelle katalog for efteråret 2008. Der er mange spændende gamle ting, men også en del NYHEDER er kommet ind i vores sortiment,

Læs mere

Planteskolen Vester Skovgård

Planteskolen Vester Skovgård Planteskolen Vester Skovgård - forår 2012 Trods krise og økonomiske nedture, skal der altid sundt frisk frugt til, og dette er begyndt i større grad at sætte sit præg på den moderne have. Den moderne forbruger

Læs mere

Vurdering af Assens-æblernes robusthed 2012-2014

Vurdering af Assens-æblernes robusthed 2012-2014 Vurdering af Assens-æblernes robusthed 2012-2014 Maren Korsgaard Pometet, KU-Science, 2014 Finansieret af Ministeriet for FødevareErhverv. NaturErhvervsstyrelsen, Landdistriktsprogrammet under handlingsplanen

Læs mere

Grøn Viden. Optimalt plukketidspunkt for Aroma og Elstar. Karl Kaack og Marianne Bertelsen. Markbrug nr. xxx Januar 2006

Grøn Viden. Optimalt plukketidspunkt for Aroma og Elstar. Karl Kaack og Marianne Bertelsen. Markbrug nr. xxx Januar 2006 Grøn Viden Markbrug nr. xxx Januar 2006 Optimalt plukketidspunkt for Aroma og Elstar Karl Kaack og Marianne Bertelsen 2 Det er vigtigt, at æbler plukkes på korrekt tidspunkt. Ved høst på optimalt tidspunkt

Læs mere

Figensorter til danske forhold

Figensorter til danske forhold Det kan godt lade sig gøre at dyrke figener i Danmark, men de fleste sorter klarer sig bedst i plasttunnel. Kun Bornholmerfigen og tilsvarende kloner giver et tilfredsstillende resultat på friland, viser

Læs mere

TLF: 5764 0313. Med venlig hilsen og ønsket om en god sæson.

TLF: 5764 0313. Med venlig hilsen og ønsket om en god sæson. FRUGTTRÆER FRUGTBUSKE EFTERÅRSKATALOG 2009 2009 går over i historien som en af de mest frugtbare år, lige meget hvilken frugtsort, bugner de af frugt bær nødder. Dette giver yderligere inspiration til

Læs mere

Surkirsebær. Markplan/sædskifte. Etablering

Surkirsebær. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Surkirsebær Surkirsebær dyrkes overvejende til industriel brug. Bærrene høstes med maskine og afsættes hovedsagelig efter forud indgået aftale direkte til fabrik eller gennem en avlerorganisation.

Læs mere

SkovdyrkerTilbud. Haveplanter, frisk frugt og blomster. Marts 2013

SkovdyrkerTilbud. Haveplanter, frisk frugt og blomster. Marts 2013 SkovdyrkerTilbud Marts 2013 Haveplanter, frisk frugt og blomster De forrige års succes med levering af kraftige og sunde planter, vil vi gerne gentage til alle jer der har købt og jer der skal i gang med

Læs mere

SkovdyrkerTilbud. Haveplanter, frisk frugt og blomster. Marts 2014

SkovdyrkerTilbud. Haveplanter, frisk frugt og blomster. Marts 2014 SkovdyrkerTilbud Marts 2014 Haveplanter, frisk frugt og blomster De forrige års succes med levering af kraftige og sunde planter, vil vi gerne gentage til alle jer der har købt og jer der skal i gang med

Læs mere

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Maren Korsgaard, Økologisk rådgivning Økologisk inspirationsdag 18. nov. 2014 Første trin: Hvorfor? Lyst til nye udfordringer /mere arbejde

Læs mere

Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet

Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet Som lovet, vil jeg hermed komme med forslag og anbefalinger, som forhåbentlig vil gøre det lidt nemmere, når vi skal vælge hvilken hæk der skal plantes omkring

Læs mere

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med det vilde køkken INDLEDNING Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med mindre der skulle opstå

Læs mere

Økologisk dyrkning af proteinafgrøder

Økologisk dyrkning af proteinafgrøder Økologisk dyrkning af proteinafgrøder Peter Mejnertsen, - 74 - Økologisk dyrkning af proteinafgrøder v/ Peter Mejnertsen Produktionen af økologisk protein har hele tiden været interessant, men med indførelsen

Læs mere

Frø til vildtpleje, dækafgrøder og bier

Frø til vildtpleje, dækafgrøder og bier Frø til vildtpleje, dækafgrøder og bier Vildtpleje Vildtpleje i form af udsåning af fodermarker er meget anvendt blandt jægere og landmænd. Vildtafgrøderne har bl.a. følgende formål: fødegrundlag læ for

Læs mere

Sortsbeskrivelse rabarber.

Sortsbeskrivelse rabarber. Sortsbeskrivelse rabarber. 1. A Cote Rouge Få blomsterstængler, middellange og middeltykke stilke, svagt rødfarvet ved bladbasis og nærmest grøn ved bladpladen, indvendig stilkfarve grøn, stort udbytte

Læs mere

Frøproduktion af efter- og grøngødningsafgrøder

Frøproduktion af efter- og grøngødningsafgrøder Frøproduktion af efter- og grøngødningsafgrøder Birte Boelt & René Gislum Danmarks JordbrugsForskning Forskningscenter Flakkebjerg Anvendelse af efter- og grøngødningsafgrøder Gennem de seneste 10-15 år

Læs mere

Anna Späth Middel 11,09 Medium 29 Rødlilla. Ulriksen Middel 11.08 Lille 21 Gulgrøn

Anna Späth Middel 11,09 Medium 29 Rødlilla. Ulriksen Middel 11.08 Lille 21 Gulgrøn hed.. hed.. Gilbert.8 fast aromatisk,7,, Hvidblomme (Tåsinge).8 9 saftig smag aromatisk,,7 7,7 Laxton s Early.8 8 fast aromatisk,7, 9,6 Ulriksen.8 fast smag aromatisk,,6 8, Anna Späth,9 9 saftig smag aromisk,8,97,

Læs mere

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16 En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster Side 1 af 16 Side 2 af 16 Zonale Pelargonier: Zonale pelargonier er dem med den kraftigste vækst og er de mest almindelige sorter på markedet. De vokser hurtigt

Læs mere

DET GRØNNE BLAD... Frugt& Bær

DET GRØNNE BLAD... Frugt& Bær DET GRØNNE BLAD................ Frugt& Bær 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 18 19 20 Indhold Valnød & Hasselnød Kvæde & Morbær Mispel & Paradisæble Blåbær Tranebær & Tyttebær Hindbær Brombær & Taybær Jordbær

Læs mere

Grøn Viden. Vejret i vækståret september august Birgit Sørensen & Iver Thysen. Markbrug nr. 297 Oktober 2004

Grøn Viden. Vejret i vækståret september august Birgit Sørensen & Iver Thysen. Markbrug nr. 297 Oktober 2004 Grøn Viden 2 Vejret i vækståret september 2003 - august 2004 Birgit Sørensen & Iver Thysen 2 Vækståret som helhed var mildt og der faldt lidt mere nedbør end Middeltemperaturen for perioden var 0,9 C højere,

Læs mere

Gør dig nogle overvejelser, inden

Gør dig nogle overvejelser, inden Af Tine Edinger og Susie Helsing Nielsen. Foto: Tine Edinger Gør dig nogle overvejelser, inden du anlægger en duftende terrasse: Det er vigtigt at vælge forskellige blomster, der blomstrer i hele udendørssæsonen,

Læs mere

Appendiks A Beskrivelse af de mest udbredte vinsorter i Danmark

Appendiks A Beskrivelse af de mest udbredte vinsorter i Danmark Appendiks A Beskrivelse af de mest udbredte vinsorter i Danmark Rondo Oprindelse Rondo stammer oprindeligt fra Tjekkoslovakiet, som en krydsning lavet af Professor Kraus i 1964. Han havde imidlertid ikke

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 10 Af: Marianne Bachmann Andersen De allerførste forårsdage Billede: Perlehyasint.jpg Vi har allerede haft de første dejlige forårsdage og marts måned har vist sig fra sin pæneste

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se de 20 mest almindelige problemer i æbler og pærer og få tip

Læs mere

Nu er de her! for år ets på visit

Nu er de her! for år ets på visit Nu er de her! Af Pia Buusmann. Foto: Jes Buusmann. Regi: Panduro Hobby, Jens Lyngsø Interiør for år ets b lomster på visit Anemoner, scilla, vintergækker og alle deres smukke følgesvende vidner om forårets

Læs mere

Blommer dyrkning og vækst i Danmark i et historisk perspektiv

Blommer dyrkning og vækst i Danmark i et historisk perspektiv Institut for Plante- og Miljøvidenskab Blommer dyrkning og vækst i Danmark i et historisk perspektiv Hortonom Maren Korsgaard Institut for plante- og miljøvidenskab Spøttrup d. 27. juli 2015 Projektet

Læs mere

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Dias 1 ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Karin Gutfelt Jensen karin@overgaardgutfelt.dk www.overgaardgutfelt.dk Dias 2 Mål: Maksimalt udbytte af køkkenhaven A. Via langstrakt sæson 1.Tidlig opvarmning af jorden

Læs mere

Udnyttelse og tab af kvælstof efter separering af gylle

Udnyttelse og tab af kvælstof efter separering af gylle Markbrug nr. 283 September 2003 Udnyttelse og tab af kvælstof efter separering af gylle Peter Sørensen, Afdeling for Jordbrugsproduktion og Miljø, Danmarks JordbrugsForskning Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019

Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019 Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019 Årets favoritter! Must- have chili - du ikke må gå glip af. Et varieret sortiment: Forskellige farver Forskellige former Super anvendelsesmuligheder Chili Styrke

Læs mere

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet.

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser er beplantninger, hvis eneste formål er at være til gavn for vildtet. Det kan de f.eks. være som ynglested, dækning og spisekammer.

Læs mere

Æbleproduktion vil i fremtiden være kendetegnet ved anvendelse af så få pesticider som

Æbleproduktion vil i fremtiden være kendetegnet ved anvendelse af så få pesticider som Perspektiver for skurvresistente æble sorter. Birka Falk Kühn Danmarks JordbrugsForskning Afdeling for Prydplanter og Vegetabilske Fødevarer Æbleproduktion vil i fremtiden være kendetegnet ved anvendelse

Læs mere

Besøg biotopen Heden

Besøg biotopen Heden Danmarks flora, danmarksflora.dk Besøg biotopen Heden Informationer og opgaver om heden som kulturlandskab, om naturpleje, jordbundsforhold, flora især lyng og ene, dyr og insekter, mad og drikke og endelig

Læs mere

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder:

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder: Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Sagsbehandler Dan Overgaard Direkte telefon 20343906 E-post Dan.overgaard@rksk.dk

Læs mere

Forårsplanter i skoven

Forårsplanter i skoven Titel: Forårsplanter i skoven Fag: Natur/teknik Klassetrin: 0. 3. klasse Beskrivelse: Tag ud i det tidlige forår og find nogle af forårsskovens planter. Tid: 4 lektioner Årstid: april Kilde: www.skoven-i-skolen.dk

Læs mere

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Vækstform og produktionsmål Hvidkløver er en flerårig bælgplante, der formerer sig ved krybende rodslående stængler. Hvidkløverens blomster er samlet i et hoved

Læs mere

Grøn Viden. Teknik til jordløsning Analyse af grubberens arbejde i jorden. Martin Heide Jørgensen, Holger Lund og Peter Storgaard Nielsen

Grøn Viden. Teknik til jordløsning Analyse af grubberens arbejde i jorden. Martin Heide Jørgensen, Holger Lund og Peter Storgaard Nielsen Grøn Viden Teknik til jordløsning Analyse af grubberens arbejde i jorden Martin Heide Jørgensen, Holger Lund og Peter Storgaard Nielsen 2 Mekanisk løsning af kompakt jord er en kompleks opgave, både hvad

Læs mere

Og hvad så med en fremtid uden buxbom?? Marshwood Topiary -New Zealand

Og hvad så med en fremtid uden buxbom?? Marshwood Topiary -New Zealand Og hvad så med en fremtid uden buxbom?? Marshwood Topiary -New Zealand Udvikling i planteskolebranchen Før Nu Mange plante producenter Lokale levarandører Lille specialisering Små produktioner Lille

Læs mere

Robuste æbler til haven

Robuste æbler til haven Ananas kalvil fra ca. 1850 i en have ved Nyborg 2017 Institut for Plante- og miljøvidenskab, afdeling for Afgrødevidenskab Robuste æbler til haven ved Hortonom Maren Korsgaard Akademisk medarbejder, økologisk

Læs mere

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere.

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af Aster Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende med at

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 15 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET FRUGTBUSKE KRAT BUSKET MED

Læs mere

Valg af planter til den nemme have

Valg af planter til den nemme have Valg af planter til den nemme have Ved at vælge de rigtige planter, kan du få en have, der er nem at holde. Se her, hvilke typer bunddække, stedsegrønne og blomstrende buske samt små træer, der egner sig

Læs mere

Markbrug nr. 301 November 2004. Grøn Viden. Majsrodbillen. Lars Monrad Hansen, Peter Esbjerg, Ghita C. Nielsen, Brian Larsen og Christiane Scheel

Markbrug nr. 301 November 2004. Grøn Viden. Majsrodbillen. Lars Monrad Hansen, Peter Esbjerg, Ghita C. Nielsen, Brian Larsen og Christiane Scheel Grøn Viden Majsrodbillen Lars Monrad Hansen, Peter Esbjerg, Ghita C. Nielsen, Brian Larsen og Christiane Scheel 2 Majsrodbillen (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) er et meget betydeligt skadedyr

Læs mere

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have?

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016 Er der andre grøntsager der skal plantes, sås eller liggers? Ærter Bladdelleri Jordbær Rabarber Kamille Squash

Læs mere

Afkørsel 35 på E20: Vej 269 mod Haslev, derefter til venstre mod Nordrup

Afkørsel 35 på E20: Vej 269 mod Haslev, derefter til venstre mod Nordrup Afkørsel 35 på E20: Vej 269 mod Haslev, derefter til venstre mod Nordrup Tlf: 5764 0313 Fax: 5764 0104 Kontakpersoner: Annette & Ole Pedersen Adresse: Nordrupvej 101 4100 Ringsted Danmark Hjemmeside: E-Mail:

Læs mere

Planteskolen Vester Skovgård

Planteskolen Vester Skovgård Planteskolen Vester Skovgård - sæson 2013/2014 Vi har hermed fornøjelsen at fremsende vores ny opdaterede sortiments og prisliste. Efter et kort hektisk forår, ser vi alle frem til en forrygende efterårssæson,

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

Chili og Jalapeños i haven

Chili og Jalapeños i haven Apache Cap.annuum 5 cm lang middelstærk chili. Først grøn så dybrød. Stort udbytte som modner fra midt august. Utrolig rigtbærende og tidlig høstudbytte. En lav sort, som egner sig bedst til krukke, hvor

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for børn i dagtilbud handler om, at børnene får mangeartede naturoplevelser

Læs mere

Bernstorff Slotshave Registrering af frugttræer i Gardneriområdet

Bernstorff Slotshave Registrering af frugttræer i Gardneriområdet Bernstorff Slotshave Registrering af frugttræer i Gardneriområdet August 2008 Frugtbakken Nord Vaseformet krone Signe Tillisch (2 stk.) frøæble, Horsensegnen, 1866 Okt. Spiseæble: nov.-jan. Pederstrup

Læs mere

isabellas Buketter og bær Sommerliv i boligen Guide til Vindruer og Vild med hverdagen Få masser af søde opskrifter og ideer

isabellas Buketter og bær Sommerliv i boligen Guide til Vindruer og Vild med hverdagen Få masser af søde opskrifter og ideer Vild med hverdagen isabellas Nr. 4 20. juni 14. august 2011 kr. 59,95 Besøg vores shop på www.isabellas.dk Sommerliv i boligen indret sommerhuset nye boligtrends 16 smukke vaser Pynt med standens skatte

Læs mere

Fra pulp til gyldne dråber, kager og kiks.

Fra pulp til gyldne dråber, kager og kiks. Fra pulp til gyldne dråber, kager og kiks. Miljøpunkt Indre By - Christianshavn Regnbuepladsen 7 st. tv 1550 København Tlf: 33 93 21 21 www.a21.dk ÆBLEPULP er den masse der bliver tilbage efter æblerne

Læs mere

Dyrkning af solbær, ribs og stikkelbær. Nye specialiteter på markedet

Dyrkning af solbær, ribs og stikkelbær. Nye specialiteter på markedet Dyrkning af solbær, ribs og stikkelbær. Nye specialiteter på markedet Special konsulent Hanne Lindhard GartneriRådgivningen Og Institut for fødevarer, Århus universitet, Årslev. Dyrket areal (ha) Status

Læs mere

Gamle og nye robuste sorter af æbler og pærer

Gamle og nye robuste sorter af æbler og pærer ft her Gamle og nye robuste sorter af æbler og pærer older Ved hortonom Maren Korsgaard, Faglig sekretær, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Afgrødevidenskab, Tåstrup KUdre s navn og dato : ulinjen,

Læs mere

Resultater 2011 Projektet er en forsættelse fra 2010 (slutrapport og resultater for 2010 findes her)

Resultater 2011 Projektet er en forsættelse fra 2010 (slutrapport og resultater for 2010 findes her) Gødevand i æbler, resultater af projekt 2011 Formål at optimere ressourceforbrug og minimere næringsstofudvaskning gennem demonstration af gødevanding og optimeret brug af mikronæringsstoffer i æbler Baggrund

Læs mere

Område 1. (Rød 1) Område 2. (Rød 1) Område 3. (Rød 1)

Område 1. (Rød 1) Område 2. (Rød 1) Område 3. (Rød 1) Område 1. (Rød 1) Et område bestående af eg, skovfyr i uklippet rough. Sidste del ved rød tee hul Rød 1, bestående af fyr med god afstand så der kan klippes imellem dem. Den første del af området fra Rød

Læs mere

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side Indholdsfortegnelse: Græs Brugsplæne 2 Græsflade 3 Fælledgræs 4 Naturgræs 5 Buske Bunddækkende buske 6 Prydbuske 7 Busket 8 Krat 9 Hæk Hæk 10 Fritvoksende hæk 11 Hegn 12 Træer Fritvoksende træer 13 Trægrupper

Læs mere

DERFOR! HVORFOR VÆLGE GET MEE? KNOW-HOW GET MEE dyrkes i moderne væksthuse af medarbejdere med mange års erfaring, og holdbarhedstestes

DERFOR! HVORFOR VÆLGE GET MEE? KNOW-HOW GET MEE dyrkes i moderne væksthuse af medarbejdere med mange års erfaring, og holdbarhedstestes HVORFOR VÆLGE GET MEE? GET MEE dyrkes i moderne væksthuse af medarbejdere med mange års erfaring, og holdbarhedstestes hver uge, hele året rundt UDVÆLGELSE GENNEM 25 ÅR GET MEE er udvalgt blandt mere end

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne 1 Plantekendskab

Læs mere

Strandsvingel til frøavl

Strandsvingel til frøavl Side 1 af 5 Strandsvingel til frøavl Markplan/sædskifte Til frøavl lykkes strandsvingel bedst på gode lermuldede jorder og svære lerjorder, men den kan også dyrkes på lidt lettere jorder. Vanding kan medvirke

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor du helst

Læs mere

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse Plantekuvøse Gå til forside: Klik HER Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, at vi har tomater, agurker, peberfrugte osv. i vores drivhuse. Juli og

Læs mere

Natur Ansgar Anlæg. Alléer

Natur Ansgar Anlæg. Alléer Natur Ansgar Anlæg Ansgar Anlæg ses i midten af billedet. I forgrunden ses OB s baner, Kastanievej, Odense Å og et hjørne af Munke Mose. I baggrunden ses Assistens Kirkegården Alléer Ansgar Anlæg vender

Læs mere

Klassisk Teak Siden 1996

Klassisk Teak Siden 1996 Klassisk Teak Siden 1996 2014 Teaktræets naturlige olier gør det meget anvendeligt på udsatte steder, samt resistent overfor mug og skadedyr. Teak er holdbart, selv når det ikke behandles med olie eller

Læs mere

Fakta om Tomatdyrkning

Fakta om Tomatdyrkning Fakta om Tomatdyrkning Tomat, Lycopersicon lycopersicum, stammer oprindeligt fra Mexico. Fra begyndelsen af det 20 ende århundrede blev dyrkningen mere udbredt i Danmark. Det påstås at man i starten herhjemme

Læs mere

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hundegræs til frø Formålet med dyrkning af hundegræs er et stort frøudbytte med en høj spireprocent, og frø som er fri for ukrudt. Hundegræs er langsom i udvikling i udlægsåret, hvorimod den

Læs mere

Kompost Den økologiske kolonihave

Kompost Den økologiske kolonihave Kompost Den økologiske kolonihave Brug hovedet frem for sprøjten - Inspiration til en have med plads til både dig og naturen Udarbejdet af initiativgruppen Grønne kolonihaver et samarbejde mellem Veje

Læs mere

Grøn Viden. Dyrkning af nødder Hassel, valnød og spisekastanie. Lars Holmboe Westergaard og Hanne Lindhard Pedersen

Grøn Viden. Dyrkning af nødder Hassel, valnød og spisekastanie. Lars Holmboe Westergaard og Hanne Lindhard Pedersen Grøn Viden Dyrkning af nødder Hassel, valnød og spisekastanie Lars Holmboe Westergaard og Hanne Lindhard Pedersen 2 Denne Grøn Viden beskriver de mest dyrkningsegnede arter og sorter af nødder i Danmark.

Læs mere

Stabilisering af drivveje til køer. Danmarks JordbrugsForskning. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Husdyrbrug nr.

Stabilisering af drivveje til køer. Danmarks JordbrugsForskning. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Husdyrbrug nr. Husdyrbrug nr. 25 Maj 2002 Stabilisering af drivveje til køer Kaj Hansen, Jan S. Strøm & Morten Levring, Afdeling for Jordbrugsteknik Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning

Læs mere

Nyd dit hus og din have med FAIRYTALEFLOWERS LÆS MERE PÅ WWW.PKM.DK

Nyd dit hus og din have med FAIRYTALEFLOWERS LÆS MERE PÅ WWW.PKM.DK 2016 Nyd dit hus og din have med FAIRYTALEFLOWERS LÆS MERE PÅ WWW.PKM.DK CAMPANULA SORTIMENT Se yderligere produuktinformation på www.pkm.dk White GET Blue GET Dark GET WONDER WHITE WONDER BLUE WONDER

Læs mere

Test af vandmængde ved sprøjtning af tæt gulerodstop

Test af vandmængde ved sprøjtning af tæt gulerodstop Test af vandmængde ved sprøjtning af tæt gulerodstop Projekt: udvikling af nye teknikker i behandling af havebrugskulturer Konklusion: Traditionel marksprøjte: stigende vandmængde gav bedre nedtrængning

Læs mere