Dagsorden. Møde d. 17. december 2013 kl Aarhus: /023, Emdrup: A112. LSU-møde nr. 7 AU Viden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dagsorden. Møde d. 17. december 2013 kl. 10-12 Aarhus: 1431-021/023, Emdrup: A112. LSU-møde nr. 7 AU Viden"

Transkript

1 Møde d. 17. december 2013 kl Aarhus: /023, Emdrup: A112 Dagsorden LSU-møde nr. 7 AU Viden Deltagere: Lars Moseholm (fmd.), Jette Hammer, Birgitte Højland, Per Lindblad Johansen, Lisbeth Ramsgaard Carlsen (næstfmd.), Anders Nyegaard Mikkelsen, Isabel Olesen, Anna Mette Morthorst, Zbigniew Sobkowicz, Gina Bay, Solvejg Gyldenløv, Lisbeth Holm Rasmussen, Trine Juel Sørensen, Grete Pedersen, Helle Kaagaard Dahl (HR), Henriette Zinck-Bramsen (ref.) Afbud: 1. Godkendelse af dagsorden 2. Godkendelse af referat fra sidste møde Dato: 10. december 2013 Sagsnr.: Ref: LM/HZB Side 1/2 3. AU budget 2014 Orientering v/lars Moseholm 4. Psykisk APV Status på opfølgningen af den psykiske APV v/lars Moseholm 5. Personalepolitik i AU Viden 5.1 Status fra arbejdsgruppen om stress forebyggelse og håndtering i AU Viden Orientering v/arbejdsgruppen Bilag: Forebyggelse af stress ved AU Viden (APV) Hvad gør du hvis Stress zoner Stress symptomer 5.2 Status fra arbejdsgruppen til udvikling af personalepolitik lokalt i AU Viden Forslag til personalepolitik til godkendelse v/arbejdsgruppen Bilag: Personalepolitik AU Viden Aarhus Universitet Tlf.: Fax:

2 5.3 Orientering om processen for ansættelser - opslag af stillinger inkl. vikarer, som ønskes fastansat - repræsentation af TR i ansættelsesudvalg - åremålsansættelser v/helle Kaagaard Dahl (HR) Side 2/2 Bilag: Ansættelsesproces for Viden 6. Økonomi/budget 6.1 Orientering om forventet resultat 2013 v/lars Moseholm 6.2 Orientering om strategiproces vedr. AU Library, ST og Arts v/per Johansen 7. Lukning af IUP s reception pr. 1. januar 2014 Orientering om afhjælpende foranstaltninger v/per Johansen 8. Medarbejdervalg og mødekalender 2014 Orientering om processen for valg af medarbejderrepræsentanter Forslag til datoer i 2014 v/lars Moseholm 9. Eventuelt

3 Forebyggelse af stress ved AU Viden som led i opfølgning på APV 2013 Stress kan defineres som en ubalance mellem oplevet belastning og individuelle ressourcer (Lazarus & Folkman, 1984) Stress vil i nogle tilfælde være affødt af en kombination af private og arbejdsmæssige forhold. Arbejdsliv og privatliv påvirker hinanden gensidigt. Både medarbejdere og ledelse skal være opmærksomme på dette. Stress vil altid opleves individuelt: Samme påvirkning kan opleves forskelligt og medføre forskellige reaktioner. I AU Viden: Vil vi fremme trivsel og forebygge stress. Ser vi stress som en fælles udfordring og et fælles ansvar for den enkelte, for kolleger og for ledelsen. Har vi en kultur, hvor vi giver plads til forskellighed og hvor det det er legitimt at sige til og fra i forhold til arbejdsopgaver. Vi arbejder med en stressforebyggende pakke der består af: Handleanvisninger Vejledning: Hvad gør du hvis Skema: Stress-zoner Oversigt over stress-symptomer Information om psykologhjælp

4 Handleanvisninger Bearbejdet udgave af Center for Stress og Trivsel s Matrix til handling. Handleanvisninger stress Øget robusthed (Forebyggende indsats) Øget robusthed henviser til de strategier, der kendetegner en afbalanceret tilgang, med stressreducerende effekt. Vedvarende ændringer Handlinger, der kræver større indsats og ressourcer, men som til gengæld afbalancerer det fokusområde, man arbejder på. Ex. Oplevelsen af manglende information hos medarbejderne kan afbalanceres af internt offentligt tilgængelige referater. Forbigående ændringer Muligheder, der lindrer herog-nu, men ikke nødvendigvis på længere sigt. Ex. At drikke vand pga. tørst, slukker tørsten nu-og-her, men fjerne ikke tørst for al tid. Organisations-niveau Skabe en fælles opfattelse af strategi, visioner og beslutninger, ved at være helhedsorienteret, tydelig, anerkendende og retningsskabende i al kommunikation. Være opmærksom på konsekvenser ved en matrixorganisation, der kan give udfordringer for den enkelte medarbejder, hvis denne oplever forskellige krav fra forskellige ledere. Indtænke og anerkende administrative processer i udviklingen af Aarhus Universitet: Inddrage relevante medarbejdere og brugere. Undgå tunge faglige ledelsesbeslutninger uden medarbejderinddragelse. Fokusere på italesættelse af hvorfor de enkelte opgaver er vigtige for AU. Skabe bedre muligheder for klare karriereveje, herunder målrettet videreuddannelse, kompetenceudvikling og jobrotation. Sikre at de overordnede rammer for et sundt og stressfrit arbejdsmiljø er til stede, ved at skabe balance mellem de krav der stilles og de ressourcer der afsættes. Skabe og synliggøre et beredskab i form af handleplaner og tilbud om hjælp og vejledning og værktøjer, hvis medarbejder viser tegn på stress eller bliver sygemeldt på grund af stress. Opbakning til den lokale ledelse med viden og håndtering af stress. Tilbyde/opfordre til deltagelse i kurser i stresshåndtering (definition af stress/stresssymptomer) eller psykologhjælp gennem AU HR. Inddrage tillidsrepræsentant / LAMUrepræsentant. Medarbejdergoder som motionsrum, madordning, frugtordning m.m. Styrke AU fællesskab og den gode arbejdsplads med både faglige og sociale arrangementer. Medarbejderseminarer med fokus på samarbejde og stresshåndtering. Prioritere og levere konkrete værkøjer til videndeling, for at lette af- og tilgang af nye medarbejdere samt omfordeling af arbejdsopgaver.

5 Lederniveau Skabe klarhed omkring roller, kommandoveje og kommunikationskanaler. Medvirke til at skabe en kultur der gør det legitimt at sige til og fra i forhold til arbejdsopgaver. Støtte målrettet og relevant videreuddannelse og kompetenceudvikling. Tage den enkelte medarbejder alvorligt og anerkende dennes indsats. Lederne skal rammesætte og prioritere arbejdsopgaver i samarbejde med medarbejderne samt ressourcesætte realistisk. Feedback og evaluering af arbejdet skal indarbejdes. Skabe rammer for at den enkelte kan tilrettelægge sin arbejdsdag hensigtmæssigt og uden for store belastninger i en længere periode. Bedre sammenhængende processer på tværs i AU Viden samt tydelig forventningsafstemning. Opgør med hastekultur og brandslukning. Lytte til signaler, og gå i dialog med medarbejder om hvad der skal ske, hvis denne viser tegn på stress. Det kan fx være omlægning af arbejdsopgaver, nedsat arbejdstid over en periode eller en sygemelding. Tillidsrepræsentant, arbejdsmiljø-repræsentant eller AU HR kan inddrages. Inddrage medarbejder-kompetencer i beslutninger og strategiudvikling. Prioritere og synliggøre vigtigheden af videndeling igennem veldokumenterede faste processer i alle opgavetyper. Prioritering af opgaver og fastlæggelse af årshjul, herunder sikre tilstrækkelige medarbejderressourcer. Afholdelse af MUS inkl. opfølgning. Definere ledernes rolle tydeligt løbende og i dialog med medarbejderne. Sørge for aflastning ved spidsbelastning. Acceptere plus på flex en i perioder. Faglige og sociale arrangementer. Deltage i kurser om stressforebyggelse og -håndtering (værktøjer) Afdæk årsager til stress for lettere at kunne agere fremadrettet (mini-stress undersøgelse). Være bevidst om og tage forholdsregler i forhold til at nærmeste kolleger også kan reagere, hvis medarbejder bliver ramt af stress. Sikre klare aftaler, når medarbejder vender tilbage til arbejds-pladsen efter sygemelding med stress. Både for den enkelte medarbejder og for afdelingen. Gruppeniveau Bidrage til en kultur, hvor der er plads til forskellighed og hvor det det er legitimt at sige til og fra i forhold til arbejdsopgaver. Fokus på åben dialog om fordeling af opgaver samt hvor der er behov for Udvise kollegial omsorg og være opmærksom på hinandens trivsel og evt. tegn på begyndende stress både hos sig selv og hos andre. Beslutte og efterleve en god mødekultur Bruge teammøder til at aftale aflastning. Hjælpe hinanden, hvis det brænder på også på tværs af afdelinger.

6 oplæring / kompetenceudvikling. og mailkultur. Anvende videndeling og sparringsmøder som middel til at skabe klarhed og forventningsafstemning om mål og indsatser. Være opmærksom på respektfuld kommunikation og konstruktiv kritik: Hvordan stiller man spørgsmål, og er det tilladt at sige fra? Arbejde med kulturen og et fælles arbejdsgruppefokus hvor langt og hvor tæt kan man tillade sig at gå som gruppe? Kontakte leder eller LAMU- eller tillidsrepræsentant, hvis man bliver opmærksom på faresignaler. Hold pauser sammen og husk at tale om andet end arbejde også. Anerkende og støtte hinanden også i pressede situationer. Individniveau Bidrage til en inkluderende kultur, hvor der er plads til forskellighed og bidrage til en god arbejdsplads ved at have en anerkendende adfærd. Skal øve sig i at prioritere mellem opgaverne i hverdagen, eller at søge hjælp, hvis det er svært prioritere. Være opmærksom på sin egen og andres arbejdsmæssige trivsel og eventuelle tegn på begyndende stress, og kontakte leder/tr/lamu-repræsentant eller anden kollega man har tillid til. Deltage i faglige og sociale arrangementer. Den enkelte medarbejder skal turde sige til og fra i forhold til arbejdsopgaver. Være opmærksom på personlige stresssymptomer og have kendskab til handlemuligheder i stressede situationer. Kontakte leder/tr/lamu-repræsentant eller anden kollega man har tillid til, ved tegn på stress. Skal øve sig i at acceptere forskelle i spidsbelastning hen over året, men snak med leder, hvis belastningen varer ved for længe. Skal være opmærksom på sine kolleger, hvis nogen udviser stresssymptomer. Medarbejderen har ansvar for at opsøge nærmeste leder for at få hjælp til prioritering af arbejdsopgaver, hvis mængden / arten af arbejdsopgaver ikke harmonerer med ens egen formåen Skal bede sig fritaget for opgaver ved spidsbelastning. Skal sørge for at flex e, når det er muligt. Bed om individuelle møder med leder efter behov (gerne månedligt). Videreuddannelse og kompetenceudvikling. Drikke vand.

7 Hvad gør du hvis Du føler dig stresset Undgå at isolere dig og del dine tanker med andre: - Tal med din nærmeste leder o Hvis din nærmeste leder er en del af årsagen til, at du føler dig stresset, kan du tale med andre om det, jf. denne liste, eller med lederen niveauet over din nærmeste leder - Tal med din tillidsrepræsentant - Tal med din arbejdsmiljørepræsentant - Tal med en god kollega som du har tillid til Du oplever, at en kollega virker stresset - Tal med den pågældende kollega - Tal med din nærmeste leder - Tal med din tillidsrepræsentant - Tal med din arbejdsmiljørepræsentant Du bliver kontaktet af en kollega, der føler sig stresset - Lyt til din kollega - Forsøg at overtale den pågældende kollega til at kontakte sin nærmeste leder, tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant - Tilbyd evt. at hjælpe din kollega med kontakt til nærmeste leder, tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant Du oplever som leder, at en medarbejder virker stresset, eller du bliver kontaktet af en medarbejder, der føler sig stresset - Gå i dialog med medarbejderen - Vurder i samarbejde med medarbejderen, hvad der skal ske. Det kan fx være omlægning af arbejdsopgaver, nedsat arbejdstid over en periode eller en sygemelding - I denne proces kan tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant og AU HR evt. inddrages Du vender tilbage på arbejde efter en stress-sygemelding - Besøg arbejdspladsen inden første arbejdsdag - Start på nedsat tid: Væn dig til at gå på arbejde igen - Aftal med din leder hvad og hvor meget der informeres om til kollegerne - Tag den med ro de første arbejdsdage - Begynd med overskuelige arbejdsopgaver - Vær opmærksom på de fysiske rammer måske har du brug for fred og ro - Hold faste status-møder med lederen En medarbejder vender tilbage på arbejde efter en stress-sygemelding. Som leder skal du - Give klare udmeldinger om arbejdstider og vilkår til medarbejderens kolleger samt ønsker og behov fra stressramt medarbejder - Aftale med den stressramte medarbejder hvad og hvor meget der informeres om til kollegerne - Holde faste status-møder med medarbejderen

8 Befinder du dig i gul zone på vej over i rød eller er du allerede i rød, så kontakt din nærmeste leder. Din leder kontakter herefter HR som hjælper med det videre forløb.

9 Stress-symptomer Fysiske Psykiske Adfærdsmæssige Hjertebanken Hovedpine Mavesmerter Rysten på hænderne Svimmelhed Tics Hyppig vandladning Diarre / forstoppelse Kvalme Nedsat seksuel interesse Hyppige infektioner Forværring af kronisk sygdom Smerter Hukommelsesbesvær Koncentrationsproblemer Irritabilitet Kort lunte Følelseslabil Ulyst Træthed Følelse af udmattelse Indre uro Rastløshed Angst/bekymring Nedsat humoristisk sans Depressive symptomer Søvnbesvær Følelsesmæssig tilbage- trækning Social tilbagetrækning Vrede Aggressivitet Nedsat præstationsevne Ubeslutsomhed Øget brug af stimulanser Appetitforstyrrelser Sygefravær Psykologisk rådgivning for AU ansatte AU har indgået en aftale med rådgivningsfirmaet Prescriba omkring psykologisk rådgivning, som gælder for alle Universitetets ansatte. Aarhus Universitet har valgt en ordning, der både indeholder visiteret og anonym rådgivning. Prescriba kan kontaktes på tlf Se mere på HR s hjemmeside:

10 Personalepolitik AU Viden Arbejdsgruppen nedsat af LSU (AU Viden) har udarbejdet en personalepolitik for AU Viden, der tager udgangspunkt i de specifikke problemstillinger der gør sig gældende i AU Viden. Arbejdsgruppen har som start arbejdet med kompetenceudvikling, karriereveje, ledelsesudvikling og stress. AU Videns personalepolitik tager udgangspunkt i personalepolitikken for AU. Nedenstående er forslag fra arbejdsgruppen til godkendelse i LSU 17. december 2013 Kompenceudvikling Hver enhed skal lave en kompetenceudviklingsplan, som på individplan skal kobles sammen med afholdelse af MUS-samtalerne. Herved vil hver enkelt medarbejder få mulighed for at tænke sin kompetenceudvikling ind i organisationens behov og derigennem skabe sig en tydeligere karrierevej i den lokale enhed. Karriereveje AU Videns ledelse er opsøgende i forhold til at sætte karriereveje for TAP på dagsordenen på AU (i den aktuelle arbejdsgruppe, med kun ganske lidt repræsentation fra administrationen). AU Viden ønsker at tydeliggøre karriereveje internt. En forudsætning herfor, er, at det gøres tydelig hvad de forskellige stillingsbetegnelser indeholder og hvordan de opnås (fx fuldmægtig, specialkonsulent- og chefkonsulent-strukturen). Ledelsesudvikling Ledelsen i AU Viden skal tydeliggøre deres ledelsesgrundlag- og værdier for medarbejderne. Via lederudviklingssamtaler (LUS) skal ledere i AU Viden drøfte kompetenceudvikling af den enkelte leder. Ledelsen har pligt til, i samarbejde med HR, at gennemføre ledelsesevalueringer for alle ledere, hvor det både er medarbejderne og ledelsen selv, der evaluerer lederne. Stress I AU Viden vil vi forebygge stress, og det udmøntes i en anti-stress pakke hvor alle medarbejdere og ledere på et fælles grundlag klædes på til at genkende og agere på stress. (Her afventer vi den færdige antistresspakke)

11 Ansættelsesproces for Viden Stillingsopslag Alle faste stillinger kan kun besættes efter forudgående eksternt opslag. Der skal som minimum slås op på AU s hjemmeside samt Jobnet. Vikariater op til et års varighed kan besættes uden forudgående opslag. Vikariater kan forlænges, hvis der foreligger en saglig objektiv begrundelse herfor. Opslag af en stilling er inden opslag godkendt af Lars Moseholm. Stillingsopslag sendes til Heidi Dalbøge Robl hdr@adm.au.dk Heidi læser opslaget igennem og sikrer det indeholder de krævede informationer. Er der ændringsforslag vil afsenderen af opslaget blive kontaktet. Herefter slår Heidi stillingen op. Der skal som minimum være en ansøgningsfrist på 2 uger. Vi tilstræber, at ansættelsessamtaler er afholdt senest midt i en måned, så der er omk. 2 uger til at få lønforhandling og kontrakt forhandlet på plads. Det er af særlig betydning der, hvor en kandidat skal kunne opsige en stilling inden månedens udgang. Ansættelsesudvalg og samtaler Der skal nedsættes et ansættelsesudvalg der som minimum består af nærmeste leder samt en medarbejderrepræsentant. Ved samtalen forhandles der aldrig løn. Der kan dog spørges til nuværende løn og eventuelle forventninger, dette noteres og kan evt. indgå i de efterfølgende overvejelser. Når ansættelsesudvalget er nået frem til den kandidat man ønsker at ansætte, kontaktes denne af lederen. Lederen oplyser kandidaten om, at han/hun vil blive kontaktet af TR mhp. forhandling af løn. Lønforhandling ved ansættelse Til HR-partner Helle Dahl hkd@adm.au.dk sendes: Stillingsopslag CV Ansøgning Evt. eksamenspapirer mv. Indstillingsskema Oplysningsskema (ikke nødvendig ved interne ansøgere) Navn på en lønmæssig sammenlignelig kollega

12 Helle laver et udkast til en lønindplacering som sendes tilbage til lederen. Lønindplacering godkendes af leder (evt. Lars Moseholm) inden der meldes tilbage til Helle. Det er altid vicedirektør/leder som beslutter lønindplaceringen. Helle er kun garant for at der indplaceres overenskomstmæssigt korrekt, samt bidrager med et overblik over det generelle lønniveau. Helle kontakter herefter TR og tilbyder den løn, som er meldt tilbage fra leder. TR kontakter kandidaten og vender herefter tilbage til Helle. Tilbagemeldingen kan være med et ok til lønindplaceringen, der kan også være et ønske om yderligere tillæg. Såfremt der er ønske om yderligere tillæg kontakter Helle lederen igen. Således forhandles der indtil der er opnået enighed. Kan der ikke opnås enighed og leder vælger at fastholde et løntilbud, kan kandidaten vælge at sige nej tak til den tilbudte stilling. Når lønnen er færdigforhandlet meddeler Helle det til lederen. Ansættelse Er processen meget tæt på et månedsskifte, vil kontrakten ikke kunne nå at blive sendt til kandidaten inden han/hun skal opsige sin nuværende stilling. Lederen kan derfor på en mail bekræfte overfor vedkommende, at han/hun ansættes til x-stilling fra x-dato og oplyse den løn, som er forhandlet på plads. Dette er tilstrækkeligt til at binde os, og hermed nok som sikkerhed for den kandidat, der opsiger nuværende stilling. Ansættelseskontrakt Heidi udarbejder herefter en ansættelseskontrakt som sendes i 2 eksemplarer til kandidaten. Det ene eksemplar skal returneres underskrevet. Leder modtager en kopi elektronisk af den færdige kontrakt. Heidi sørger for der sendes afslag til de øvrige ansøgere. Nov Helle Dahl

Det er EVA's ansvar at minimere stresskilder på arbejdspladsen, samt at sikre at der er et beredskab til at identificere og håndtere stress.

Det er EVA's ansvar at minimere stresskilder på arbejdspladsen, samt at sikre at der er et beredskab til at identificere og håndtere stress. Stresspolitik Stresspolitik på Danmarks Evalueringsinstitut 1 Visionen Vi vil forebygge at medarbejdere og ledere bliver syge eller forlader Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) på grund af arbejdsrelateret

Læs mere

SOLGÅRDEN. Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011.

SOLGÅRDEN. Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011. SOLGÅRDEN Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011. Denne politik er lavet på baggrund af et overordnet arbejdsmiljømål i Thisted kommunes ældreafdeling for 2006 med overskriften

Læs mere

Afbud: Trine Juhl Sørensen, Per Lindblad Johansen, Anna Mette Morthorst, Helle Dahl (HR)

Afbud: Trine Juhl Sørensen, Per Lindblad Johansen, Anna Mette Morthorst, Helle Dahl (HR) Møde tirsdag d. 24. september 2013 kl. 10-12 Aarhus: 1431-015, Emdrup: A112 REFERAT LSU-møde AU Viden Deltagere: Lars Moseholm (fmd.), Lisbeth Ramsgaard Carlsen (næstfmd.), Jette Hammer, Birgitte Højland,

Læs mere

REFERAT. Møde tirsdag d. 19. marts 2014 kl Aarhus: , Emdrup: A112. LSU-møde nr AU Viden

REFERAT. Møde tirsdag d. 19. marts 2014 kl Aarhus: , Emdrup: A112. LSU-møde nr AU Viden Møde tirsdag d. 19. marts 2014 kl. 10-12 Aarhus: 1443-440, Emdrup: A112 REFERAT LSU-møde nr. 10 - AU Viden Deltagere: Lars Moseholm (fmd.), Lisbeth Ramsgaard Carlsen (næstfmd.), Jette Hammer, Birgitte

Læs mere

Stresspolitik. 11. marts 2013

Stresspolitik. 11. marts 2013 Rougsøvej 168 8950 Ørsted Ørsted, den 14. marts 2013 Stresspolitik 11. marts 2013 Overordnet mål: Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle medarbejdere trives, og hvor alle former for

Læs mere

Stress. Organisationen under forandring. Stress

Stress. Organisationen under forandring. Stress Organisationen under forandring 1. Hvad er stress? 2. Symptomer på stress 3. belastninger for akademikere 4. Forebyggelse 5. Når skaden er sket Hvad er stress? Ubalance mellem oplevede krav og egen formåen

Læs mere

Stresspolitik for Middelfart Kommune

Stresspolitik for Middelfart Kommune - udkast til økonomiudvalg Stresspolitik for Middelfart Kommune Baggrund Med en stresspolitik vil Middelfart Kommune øge opmærksomheden og forståelsen for arbejdsbetinget stress hos ledere og medarbejdere

Læs mere

WORKSHOP OM DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ

WORKSHOP OM DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ WORKSHOP OM DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ HVEM ER JEG? Gertrud Lindberg Tefre Chef for Udvikling & Arbejdsmiljø, 12 års erfaring som HR-faglig 10 års erfaringer som leder og praktiker i forhold til det gode

Læs mere

Fra stress til trivsel

Fra stress til trivsel Til medarbejdere Fra stress til trivsel Vælg farve Vejle og Middelfart Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 2 Hvad er stress? Stress er en reaktion, ikke en sygdom. Der findes flere former for stress - den

Læs mere

Sådan spotter du stress og mistrivsel

Sådan spotter du stress og mistrivsel Sådan spotter du stress og mistrivsel Kend de små tegn og reager v/erhvervspsykolog Signe Ferrer-Larsen IGLO: Stress kommer til udtryk og skal håndteres på flere niveauer på arbejdspladsen Individ Gruppe

Læs mere

REFERAT. Møde tirsdag d. 14. januar 2014 kl Aarhus: , Emdrup: A112. Ekstraordinært LSU-møde nr. 8 - AU Viden

REFERAT. Møde tirsdag d. 14. januar 2014 kl Aarhus: , Emdrup: A112. Ekstraordinært LSU-møde nr. 8 - AU Viden Møde tirsdag d. 14. januar 2014 kl. 11.30-13.00 Aarhus: 1443-313, Emdrup: A112 REFERAT Ekstraordinært LSU-møde nr. 8 - AU Viden Deltagere: Lars Moseholm (fmd.), Lisbeth Ramsgaard Carlsen (næstfmd.), Jette

Læs mere

Retningslinjer mod arbejdsbetinget stress

Retningslinjer mod arbejdsbetinget stress Retningslinjer mod arbejdsbetinget stress (Dette er et OPLÆG/en SKABELON, som KAN bruges til inspiration. Når I har tilføjet, rettet og slettet er det jeres Retningslinjer mod arbejdsbetinget stress) Institution/afdeling:

Læs mere

Stress fylder en del på de danske arbejdspladser.

Stress fylder en del på de danske arbejdspladser. 60 PSYKISK ARBEJDSMILJØ Dorte Sch. Andersen Hvordan har du det? plusser og minusser i sygeplejerskernes psykiske arbejdsmiljø Denne artikel 1 sætter fokus på plusser og minusser i sygeplejerskernes psykiske

Læs mere

PLEJECENTRET KROGSTENSHAVE. Stressforebyggelsespolitik. Informationspjece for medarbejdere ved

PLEJECENTRET KROGSTENSHAVE. Stressforebyggelsespolitik. Informationspjece for medarbejdere ved Informationspjece for medarbejdere ved PLEJECENTRET KROGSTENSHAVE Stressforebyggelsespolitik En vejledning om hvordan vi forebygger og håndterer stress. Udarbejdet af sikkerhedsgruppen februar 2008. 12

Læs mere

Forfatter erhvervspsykolog Birgitte Jepsen Nej, tak til stress. Danskernes stress i tal

Forfatter erhvervspsykolog Birgitte Jepsen Nej, tak til stress. Danskernes stress i tal Forfatter erhvervspsykolog Birgitte Jepsen Nej, tak til stress Vi har kendt til stress i mange år. Vi har hørt om personer med stress. Vi har mødt nogle, der har været ramt af stress og vi har personer

Læs mere

Retningslinjer i forhold til stress

Retningslinjer i forhold til stress Retningslinjer i forhold til stress Retningslinjer i forhold til stress...1 Formål...3 Forebyggelse, identificering og håndtering af stress et fælles ansvar...4 Centrale initiativer...4 Lokale initiativer...6

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

REFERAT. Møde tirsdag d. 5. marts 2013 kl Aarhus: 1445/019 (Parterre), Emdrup: A112 LSU-møde AU Viden

REFERAT. Møde tirsdag d. 5. marts 2013 kl Aarhus: 1445/019 (Parterre), Emdrup: A112 LSU-møde AU Viden Møde tirsdag d. 5. marts 2013 kl. 10-12 Aarhus: 1445/019 (Parterre), Emdrup: A112 LSU-møde AU Viden REFERAT Deltagere: Lars Moseholm (formand), Trine Juhl Sørensen, Lisbeth Holm Rasmussen, Gina Bay, Jette

Læs mere

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede Social- og Sundhedsforvaltningen Støttecenter for Senhjerneskadede Trivsels for Støttecentret for Senhjerneskadede -Værdier, hensyn og arbejdstilrettelæggelse med henblik på at sikre trivsel og forebygge

Læs mere

Arbejdsrelateret stress

Arbejdsrelateret stress Arbejdsrelateret stress Vejledning til medarbejdere OKTOBER 2015 Indhold MT Højgaards stresspolitik 3 Hvad er stress? 4 Tidlige tegn på stress 5 Hvordan kommer stress til udtryk? 6 Hvordan kommer stress

Læs mere

STRESSPOLITIK FOR PERSONALET

STRESSPOLITIK FOR PERSONALET STRESSPOLITIK FOR PERSONALET GULDBORGSUND KOMMUNE DECEMBER 2007 Stresspolitik for personalet i Guldborgsund Kommune I Guldborgsund Kommune ved vi, at gode medarbejdere giver god service. Gode medarbejdere

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsrelateret stressforebyggelse og -håndtering i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsrelateret stressforebyggelse og -håndtering i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsrelateret stressforebyggelse og -håndtering i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler forebyggelse og håndtering af arbejdsrelateret stress for alle ansatte i kommunen

Læs mere

Trivselspolitik Randers Social- og Sundhedsskole. Trivselspolitik

Trivselspolitik Randers Social- og Sundhedsskole. Trivselspolitik Trivselspolitik Indledning Randers Social- og Sundhedsskole arbejder målrettet mod at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø for alle medarbejdere. Udgangspunktet herfor er skolens værdier om rummelighed,

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 2015 STYR PÅ STRESSEN? CAROLINE AHLGREN TØTTRUP LEDERUDVIKLINGSKONSULENT CAND. PSYCH. MOBIL:

AARHUS UNIVERSITET 2015 STYR PÅ STRESSEN? CAROLINE AHLGREN TØTTRUP LEDERUDVIKLINGSKONSULENT CAND. PSYCH. MOBIL: 2015 STYR PÅ STRESSEN? CAROLINE AHLGREN TØTTRUP LEDERUDVIKLINGSKONSULENT CAND. PSYCH. MOBIL: 20434391 E-MAIL: CATO@AU.DK UNI VERSITET AGENDA 1. Viden om stress- hvad er stress og hvad er ikke stress? 2.

Læs mere

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag?

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen Undervisningsaften i Søften/Foldby d.19. marts 2015 1 Kl. 18-19.15: Aftenens forløb

Læs mere

forebyggelse og håndtering af stress

forebyggelse og håndtering af stress forebyggelse og håndtering af stress 2 forebyggelse og håndtering af stress Forord Medarbejderne er Aarhus Universitets væsentligste ressource. For at universitetets medarbejdere kan præstere deres bedste,

Læs mere

Dansk Vand Konference 2010 Stress og stresshåndtering

Dansk Vand Konference 2010 Stress og stresshåndtering Dansk Vand Konference 2010 Stress og stresshåndtering Rikke Hosbond Trillingsgaard Organisationspsykolog, seniorkonsulent ALECTIA A/S Telefon: 30 10 96 79 Mail: Riho@alectia.com Stress i tal 430.000 danskere

Læs mere

Trivsel i en travl hverdag

Trivsel i en travl hverdag Stresspolitik September 2008 Frederiksberg Hospital Trivsel i en travl hverdag Vi forebygger stress på Frederiksberg Hospital 1 2 Det kræver mod og vilje at gøre noget ved stress En fælles indsats for

Læs mere

Fra stress til trivsel Forebyggelse og håndtering af stress

Fra stress til trivsel Forebyggelse og håndtering af stress Fra stress til trivsel Forebyggelse og håndtering af stress Moderniseringsstyrelsens konference om sygefravær - Fra fravær til fremmøde 12. december 2012 Irene Andersen, NFA & Inge Larsen, VFA Videncenter

Læs mere

Retningslinjer for identificering, forebyggelse og håndtering af arbejdsbetinget stress

Retningslinjer for identificering, forebyggelse og håndtering af arbejdsbetinget stress Retningslinjer for identificering, forebyggelse og håndtering af arbejdsbetinget stress Indledning: Ubalance mellem krav og ressourcer i arbejdet kan føre til arbejdsbetinget stress. Arbejdsbetinget stress

Læs mere

Opmærksomhed. Meningen med stress. Cand. psyk. Hanne Fabricius 1

Opmærksomhed. Meningen med stress. Cand. psyk. Hanne Fabricius 1 Meningen med stress Cand. psyk. Hanne Fabricius 1 Gammelt kinesisk ordsprog Opmærksomhed du hører det du glemmer det du ser det du husker det du gør det du forstår det Cand. psyk. Hanne Fabricius 2 Formål

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle børn og medarbejdere trives, og hvor alle former for stress og tilløb til stress bekæmpes.

Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle børn og medarbejdere trives, og hvor alle former for stress og tilløb til stress bekæmpes. Stresspolitik 2016 Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle børn og medarbejdere trives, og hvor alle former for stress og tilløb til stress bekæmpes. Definitioner omkring stress: Positivt

Læs mere

Personalepolitik 2015-2017

Personalepolitik 2015-2017 Personalepolitik 2015-2017 1 Indhold Indledning s. 3 Ansættelse og fastholdelse s. 3 Rekruttering Ansættelsesprocedure Introduktionsforløb Bærbar PC Fastholdelse Ligestilling Samarbejdsformer s. 4 Samarbejdsudvalg

Læs mere

Afdækning af symptomer og stressfaktorer øvelsen er delt i opgave A og opgave B

Afdækning af symptomer og stressfaktorer øvelsen er delt i opgave A og opgave B Afdækning af symptomer og stressfaktorer øvelsen er delt i opgave A og opgave B Opgave A: Symptomer på stress Et vigtigt skridt i forhold til at forebygge og håndtere stress er at blive opmærksom på egne

Læs mere

Indledning: Hvad er arbejdsbetinget stress?

Indledning: Hvad er arbejdsbetinget stress? Indledning: Ubalance mellem krav og ressourcer i arbejdet kan føre til arbejdsbetinget stress. Arbejdsbetinget stress kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte medarbejder. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

Travlhed og familieliv. Et psykologisk perspektiv med konkrete input til hverdagslivet

Travlhed og familieliv. Et psykologisk perspektiv med konkrete input til hverdagslivet Travlhed og familieliv. Et psykologisk perspektiv med konkrete input til hverdagslivet V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen 1. Hvilke sammenhænge er der mellem travlhed, relationer og trivsel?

Læs mere

Med udgangspunkt i Guldborgsund Kommunens stresspolitik har vi i Handicapområdet Guldborgsund udarbejdet følgende handleplan.

Med udgangspunkt i Guldborgsund Kommunens stresspolitik har vi i Handicapområdet Guldborgsund udarbejdet følgende handleplan. Handicapområde Guldborgsunds handleplan i forbindelse med stress på arbejdspladsen. Med udgangspunkt i Guldborgsund Kommunens stresspolitik har vi i Handicapområdet Guldborgsund udarbejdet følgende handleplan.

Læs mere

Vejledning i forebyggelse og håndtering af stress

Vejledning i forebyggelse og håndtering af stress Vejledning i forebyggelse og håndtering af stress Skanderborg Kommune arbejder målrettet med at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø med fokus på arbejdsglæde og trivsel i tråd med personalepolitikkens strategispor

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af stress Socialpædagogerne, Kreds Lillebælt 2. December 2013

Forebyggelse og håndtering af stress Socialpædagogerne, Kreds Lillebælt 2. December 2013 Forebyggelse og håndtering af stress Socialpædagogerne, Kreds Lillebælt 2. December 2013 Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Rikke Mejlgaard Psykolog Program Hvad er stress? Stress-definition Forskellige

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

Arbejdsmiljø OK 2005

Arbejdsmiljø OK 2005 Arbejdsmiljø OK 2005 En ny opgave for SU SU skal medvirke til et godt arbejdsmiljø SU skal med aftalens 5, stk. 8 arbejde med at forebygge og håndtere stress SU skal fastlægge retningslinjer for arbejdspladsens

Læs mere

Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen. Hvad bliver du syg af?

Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen. Hvad bliver du syg af? Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen Syg i længere tid? Det sker ikke for mig. Ofte syg i kortere perioder? Nej, heller ikke. Det sker for naboen, måske, men ikke mig. Sådan tænker de fleste af os,

Læs mere

TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK

TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK Indhold Vi forebygger Som medarbejder Som gruppe Som leder Som ledelse Som organisation Hvad er stress Hvis det går galt hvad så? TEMP-TEAMS TRIVSELSPOLITIK Trivsel hænger tæt

Læs mere

Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress

Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress MED-Hovedudvalg Stresspolitik Formål: Målet med denne stresspolitik er at forebygge, modvirke og håndtere stress, da stress indvirker negativt på den

Læs mere

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Allerød Kommune har udarbejdet rammepolitik for forebyggelse af vold, trusler, mobning og chikane. Disse overordnede retningslinjer er et supplement, der

Læs mere

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt?

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt? Stress Stress Hvad er stress? Hvordan opstår stress? Symptomer og reaktioner på stress Hvordan kan vi håndtere og forebygge stress? Stress af (selvstændig læringsfil) 1 Hvad er stress? Stress er ikke en

Læs mere

Falkonergårdens Gymnasium og HF s stress-politik

Falkonergårdens Gymnasium og HF s stress-politik Falkonergårdens Gymnasium og HF s stress-politik Det at have travlt i kortere perioder, kan være en sund og naturlig dimension i det gode og spændende arbejde. At være presset i kortere perioder øger opmærksomheden

Læs mere

Guide til praktisk stresshåndtering

Guide til praktisk stresshåndtering Aalborg Esbjerg København Guide til praktisk stresshåndtering Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet 1 Fakulteterne ønsker både at forebygge og minimere stress.

Læs mere

Trivselspolitik...5. 1. Organisationen...5. 2. Gruppeniveau...5. Bilag...8. A. Tiltag...8. Tiltag:...8 1A...8 1B...8 1C...8 1D...9 1E...9 1F...

Trivselspolitik...5. 1. Organisationen...5. 2. Gruppeniveau...5. Bilag...8. A. Tiltag...8. Tiltag:...8 1A...8 1B...8 1C...8 1D...9 1E...9 1F... Trivselspolitik Indholdsfortegnelse Trivselspolitik...5 Vision og formål...5 1. Organisationen...5 2. Gruppeniveau...5 3. Den enkelte medarbejder...7 4. Lederen...7 Bilag...8 A. Tiltag...8 Tiltag:...8

Læs mere

Førstehjælp til dit arbejdsliv Skab arbejdsglæde på jobbet uden stress

Førstehjælp til dit arbejdsliv Skab arbejdsglæde på jobbet uden stress 1 Førstehjælp til dit arbejdsliv Skab arbejdsglæde på jobbet uden stress Viden om og håndtér stress Positiv psykologi Trivsel & arbejdsglæde Energi - boostning 2 Viden om stress Fakta - WHO Verdenssundhedsorganisationen

Læs mere

Stress. Erhvervspsykolog Anja Dahl Vejle 18/08/16. Hvad kan du som leder være opmærksom på. Tlf.: dahl.dk

Stress. Erhvervspsykolog Anja Dahl Vejle 18/08/16. Hvad kan du som leder være opmærksom på. Tlf.: dahl.dk Erhvervspsykolog Anja Dahl Vejle Tlf.: 51 35 51 32 anja@anja- dahl.dk Arbejder indenfor områderne: Psykisk arbejdsmiljø Organisationsudvikling Lederudvikling 18. august 2016 www.anja- dahl.dk 1 Stress

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

NÅR STRESSEN KOMMER SNIGENDE

NÅR STRESSEN KOMMER SNIGENDE Klik for at redigere titeltypografi i masteren ARBEJDSMILJØKONFERENCEN 2013 NÅR STRESSEN KOMMER SNIGENDE Hvad gør vi så? SundTrivsel A/S Katrine Bastian Meiner kbm@sundtrivsel.dk LIDT OM INDHOLD Stressforebyggelse

Læs mere

Stresspolitik for Bakkehusene:

Stresspolitik for Bakkehusene: Bælum d. 21. august 2014 Stresspolitik for Bakkehusene: Formål: Formålet med en stresshåndteringspolitik i Bakkehusene er at forebygge stress, da stress indvirker negativt på den enkelte, dennes arbejdsindsats

Læs mere

Arbejdspladsvurdering for Peder Lykke Skolen

Arbejdspladsvurdering for Peder Lykke Skolen Arbejdspladsvurdering for Peder Lykke Skolen Arbejdspladsvurderingen på Peder Lykke Skolen er vedtaget af skolens Sikkerhedsgruppe, som har valgt at benytte projektleder for Offensiv Strategi (BUF, Kontor

Læs mere

I nedenstående er der gennemført en analyse af sygefravær, samt en beskrivelse af de tiltag Holstebro Kommune gør for at nedbringe sygefravær.

I nedenstående er der gennemført en analyse af sygefravær, samt en beskrivelse af de tiltag Holstebro Kommune gør for at nedbringe sygefravær. Analyse og aktiviteter i relation til sygefravær Byrådet har på budgetseminaret i august 2012 fokus på sygefravær og mulighederne for at nedbringe sygefraværet til gavn for de sygemeldte og arbejdspladserne.

Læs mere

Middellevetid i Danmark. Mænd Kvinder

Middellevetid i Danmark. Mænd Kvinder Middellevetid i Danmark 90 80 70 60 50 40 Mænd Kvinder 2012 2008 2005 1995 1985 1975 1965 1955 1945 1845 1855 1865 1875 1885 1895 1905 1915 1925 1935 Middellevetid 1. Veluddannede 30-årige københavnske

Læs mere

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition Trivselspolitik Indledning Vores hverdag byder på høje krav, komplekse opgaver og løbende forandringer, som kan påvirke vores velbefindende, trivsel og helbred. Det er Silkeborg Kommunes klare mål, at

Læs mere

Socialforvaltningens sygefraværspolitik

Socialforvaltningens sygefraværspolitik Dato: 27-10-2006 Sagsnr.: 312014 Dok.nr.: 1918126 Socialforvaltningens sygefraværspolitik Indledning Københavns Kommunes Socialforvaltning skal være en sund, attraktiv og velfungerende arbejdsplads. Vi

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Formål...1

Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Formål...1 Bilag 2 27.april 2011 HR/CNE/MAJAH Materiale til ledere til sygefraværssamtalen Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Indhold Formål...1

Læs mere

Strategi og Ledelse. Strategi og Ledelse. Tilknytning. Omdømme

Strategi og Ledelse. Strategi og Ledelse. Tilknytning. Omdømme Strategi og Ledelse Strategi og Ledelse Her ses medarbejdernes vurdering af områderne under Strategi og ledelse. Strategi og ledelse giver pejlinger på Region Nordjyllands arbejde med at indfri ambitionerne

Læs mere

Forandring og stress. forebyggelse og håndtering af stress

Forandring og stress. forebyggelse og håndtering af stress Forandring og stress forebyggelse og håndtering af stress 2 Stress og forandring Forord Medarbejderne er Aarhus Universitets væsentligste ressource. Den psykiske APV på Aarhus Universitet 2009 viste et

Læs mere

Fra stress til trivsel

Fra stress til trivsel Fra stress til trivsel Inspirations-workshop Næstved Kommunes temadag 3. november 2009 Sidsel Westi Kragh og Rikki Hørsted, Rejseholdet rejsehold@vfa.dk Videncenter for Arbejdsmiljø Et formidlingscenter

Læs mere

1. Onboarding og uddannelse

1. Onboarding og uddannelse Den systematiske sygefraværsindsats i MSO skal sikre, at målet om 9,5 sygefraværsdage pr. medarbejder i 2016 nås. Målet skal nås gennem en række fokusområder og konkrete indsatser, som er beskrevet i denne

Læs mere

Forord. Annette Nordstrøm Hansen Fmd. for Gymnasieskolernes Lærerforening

Forord. Annette Nordstrøm Hansen Fmd. for Gymnasieskolernes Lærerforening STYR PÅ LØNNEN Forord Gymnasielærere på hf, hhx, htx og stx skal have en væsentlig del af lønnen som lokale tillæg, hvis sektoren skal have et attraktivt lønniveau, som kan tiltrække og fastholde de dygtigste

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR ENHEDSADMINISTRATIONEN 2016

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR ENHEDSADMINISTRATIONEN 2016 HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR ENHEDSADMINISTRATIONEN 2016 De primære psykiske APV-handleplaner i Enhedsadministrationen ligger på administrationscenter- og vicedirektørniveau samt underliggende enheder.

Læs mere

SUND UPDATE. Sæt sundhed og trivsel på dagsordenen

SUND UPDATE. Sæt sundhed og trivsel på dagsordenen SUND UPDATE NYHEDSBREV - NORDEA LIV & PENSION - FEBRUAR 2011 Sæt sundhed og trivsel på dagsordenen Som virksomhed leverer Nordea Liv & Pension resultater, der kan måles. Som arbejdsplads har vi sat fokus

Læs mere

Middellevetid i Danmark. Mænd Kvinder

Middellevetid i Danmark. Mænd Kvinder Middellevetid i Danmark 90 80 70 60 50 40 1845 1855 1865 1875 1885 1895 1905 1915 1925 1935 1945 1955 1965 1975 1985 1995 2005 2014 Mænd Kvinder Middellevetid 1. Veluddannede 30-årige københavnske mænd

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

HVAD ER STRESS? Introduktion til videokurset Undgå stress. Af Pernille Rasmussen

HVAD ER STRESS? Introduktion til videokurset Undgå stress. Af Pernille Rasmussen Introduktion til videokurset Undgå stress. Af Pernille Rasmussen HVAD ER STRESS? Emnet stress får meget opmærksomhed i medierne disse år og det med god grund. Antallet af danskere der føler sig stressede

Læs mere

Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D

Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D Stresshåndtering på gruppeplan øvelsen er delt i opgave A, B, C og D Opgave A: Det psykiske arbejdsmiljø Det psykiske arbejdsmiljø i en personalegruppe kan enten være med til at skabe eller begrænse stress,

Læs mere

Forebyggelses- og trivselspolitik

Forebyggelses- og trivselspolitik Forebyggelses- og trivselspolitik For Psykiatri og Social Region Midtjylland Region Midtjylland Psykiatri & Social 2 Forebyggelses- og trivselspolitik for Psykiatri & Social, Region Midtjylland Indledning

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø - mobning på arbejdspladsen Et arbejdsgiveransvar

Psykisk arbejdsmiljø - mobning på arbejdspladsen Et arbejdsgiveransvar Aalborg Psykisk arbejdsmiljø - mobning på arbejdspladsen Et arbejdsgiveransvar Formålet med denne folder er at give inspiration til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, herunder forebyggelse af mobning.

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

Sundt arbejdsliv sundt liv

Sundt arbejdsliv sundt liv Sundt arbejdsliv sundt liv Udgivet af Sundhedsprojektet@3f.dk Kontaktpersoner: Projektleder Peter Hamborg Faarbæk peter.faarbaek@3f.dk Tlf.nr. 889 20376 Sekretær Katrine Tryde Berger katrine.berger@3f.dk

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. SL- Lillebælt familieplejernes dag den 1. september 2015 Hans Hvenegaard www.teamarbejdsliv.dk

Psykisk arbejdsmiljø. SL- Lillebælt familieplejernes dag den 1. september 2015 Hans Hvenegaard www.teamarbejdsliv.dk Psykisk arbejdsmiljø SL- Lillebælt familieplejernes dag den 1. september 2015 Hans Hvenegaard www.teamarbejdsliv.dk Forløbet 12.30: Program og gruppesammensætning 12.45: Psykisk arbejdsmiljø Oplæg og diskussion

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave Psykisk arbejdsmiljø AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø Ny udgave 6 Spørgeskemaet Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet som et redskab til vurdering

Læs mere

2. Evaluering af APV 2015-2016 Niels Jørgen fortalte kort om organisering af arbejdet på AU, processen og høringssvar.

2. Evaluering af APV 2015-2016 Niels Jørgen fortalte kort om organisering af arbejdet på AU, processen og høringssvar. Møde den: 10. august 2016 kl. 12.00-14.00 2640-130 IT-Undervisningslokale LSU/LAMU fællesmøde Referat Deltagere: Afbud: Niels Jørgen Rasmussen, Anders Kragh Moestrup, Anette Svejstrup, Anita Pedersen,

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY. Udarbejdet den 27. oktober 2016 Opdateret den

AARHUS UNIVERSITET HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY. Udarbejdet den 27. oktober 2016 Opdateret den HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV 2015-2016 FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY Udarbejdet den 27. oktober 2016 Opdateret den INDSATSOMRÅDE: FOREBYGGELSE AF STRESS MÅL: At reducere antallet af medarbejdere der føler

Læs mere

KUNSTSTYRELSENS PERSONALEPOLITIK 2005

KUNSTSTYRELSENS PERSONALEPOLITIK 2005 Godkendt af SU januar 2005 KUNSTSTYRELSENS PERSONALEPOLITIK 2005 INDLEDNING...2 GRUNDLAG FOR KUNSTSTYRELSENS ARBEJDE MED PERSONALEPOLITIK...2 KUNSTSTYRELSENS PERSONALEPOLITIK 2004...3 1. MEDARBEJDERNE

Læs mere

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016 Fra fravær og stress til nærvær og trivsel Marts 2016 2 Vi vil nedbringe sygefravær og forebygge stress De sidste år har der været en stigning i sygefraværet og flere bliver henvist til psykologhjælp på

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Sundhed og trivsel Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Sundhed og trivsel Arbejdsmiljø Sygefravær Stress Alkohol og rusmidler Vold, mobning og chikane Opgaveløsning og ressourcer

Læs mere

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik 2013 Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik for Region Hovedstadens Psykiatri Arbejdsmiljøpolitikken blev godkendt i Psyk-MED d. 24. august

Læs mere

stress politik delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af stress

stress politik delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af stress stress politik delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af stress 1 Stress Stress har mange omkostninger såvel på det menneskelige plan som for arbejdspladsen. Stressramte medarbejdere

Læs mere

Manual i udarbejdelse af en trivselspolitik

Manual i udarbejdelse af en trivselspolitik Manual i udarbejdelse af en trivselspolitik Skabelon til en stress og trivselshåndteringspolitik Som et led i organisationens overordnede strategi med at fremme trivsel, er det vigtigt at have nogle gennemarbejdede

Læs mere

Stress STRESS STRESS STRESS STRESS STRESS L I N D H O L M L I N D H O L M. info@lindholm.com www.lindholm.com 1

Stress STRESS STRESS STRESS STRESS STRESS L I N D H O L M L I N D H O L M. info@lindholm.com www.lindholm.com 1 Stress Mads Lindholm Erhvervspsykolog Google: 154.000.000 resultater på 0,5 sekunder Hver 10. dansker føler sig ofte stresset WHO: Stress og depression blandt de største sygdomsfaktorer i 2010 1 Oplevelse

Læs mere

Perspektiver på travlhed og stress

Perspektiver på travlhed og stress Perspektiver på travlhed og stress Stress hvad taler vi om? Der eksisterer ikke en officiel definition af stress. Stress er ikke en selvstændig anerkendt diagnose i de officielle diagnosesystemer (ICD,

Læs mere

Stress er en tilstand

Stress er en tilstand 1 Stress er en tilstand kroppens svar på belastning fysiologiske reaktioner gør kroppen klar til at yde sit maksimum kortvarigt stress kan være stimulerende og udviklende langvarigt stress kan medføre

Læs mere

skal løses i fællesskab

skal løses i fællesskab skal løses i fællesskab Stress skal løses i fællesskab 3 INDHOLD: 3 Stress et arbejdsmiljøproblem 4 Stress er kroppens naturlige alarmberedskab 7 Vi reagerer forskelligt 8 Forebyg den skadelige stress

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Anerkendende ledelse i staten. December 2008

Anerkendende ledelse i staten. December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten Udgivet december 2008 Udgivet af Personalestyrelsen Publikationen er udelukkende udsendt

Læs mere

Bliv klogere på stress

Bliv klogere på stress Bliv klogere på stress Eksamensangst Eksamensangst Lars Worning Master i filosofi og psykologi Speciale i angst Kropsterapeut Manu Vision Coach CCC larsworning@hotmail.com Telefon 60820089 Angst, stress,

Læs mere

20-05-2016. Hvad er stress?

20-05-2016. Hvad er stress? 1 Hvad er stress? 2 1 Blandt forskere og andre fagfolk er der ikke enighed om en entydig definitionen af stress, men ifølge international stress-litteratur arbejdes der især ud fra tre definitioner: 1.

Læs mere

Efter stress? - om at komme tilbage på arbejde efter stress. Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning

Efter stress? - om at komme tilbage på arbejde efter stress. Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Efter stress? - om at komme tilbage på arbejde efter stress Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning INDLEDNING Det er svært at skulle på arbejde igen efter at have været sygemeldt med stress.

Læs mere