For nybegyndere 1. del

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "For nybegyndere 1. del"

Transkript

1 For nybegyndere 1. del E-bogen er skrevet af hundetræner Brith Skovmøller Må ikke kopieres eller anvendes andre steder uden skriftlig tilladelse fra Loppetjansen.dk. Ophavsretten til denne bog tilhøre Loppetjansen.dk ApS

2 For nybegyndere 1. del Det anbefales, at du læser punktet Forklaring og Forståelse, inden du giver dig i kast med klikker træningen. Husk, det er alfa & omega, at hunden forstår og kan gennemskue øvelsen/dine ønsker. Din hund kan af indlysende grunde ikke gentage en ønsket adfærd, hvis den ikke ved hvad det er. Du skal være systematisk, ligefrem, positiv, vedholdende og TÅLMODIG i dit arbejde med hunden. Belønne ønsket adfærd og ignorere uønsket og være super skarp i din timing af klik og belønning. KLIK = et klik med din klikker eller en lyd du laver. Evt. et kort JA, men helst et ord der ellers ikke bruges i hverdagen. BELØNNING = en lækker godbid du har klar i lommen. Hav altid en masse godbidder klar, ellers bliver din timing ødelagt. ROS = du siger dyyygtiiiiiii evt. fulgt op af en lille fest med korte klap og kærtegn. For at time klikket rigtigt, er det vigtigt at forstå, hvordan hunden tænker. Prøv at forestil dig en perlekæde med 4 perler. hunden gør præcis det du ønsker du klikker - ikke andet belønner hunden med godbid og siger DYGTIIIIG du jubler og fejrer glæden over en succesfuld øvelse er udført sammen med hunden Det er timingen i brugen af klikket, der gør om du oplever succes eller frustration. Det er super vigtigt at klikke i det split - sekund hunden gør præcis som du ønsker. Ikke sekunder før, ikke sekunder efter. Men lige præcis i det korte øjeblik den ønskede adfærd er der. Hunden forbinder hurtigt klikket med en AHA- oplevelse af, at det den lige gjorde var rigtigt og nu kommer der godbidder. Den tænker, jamen det gør jeg da bare lige igen, så og bliver belønnet. I indlæringen er det er vigtigt, at hunden selv gennemskuer præmissen. Ved grundøvelserne som KONTAKT og SIT lader du hunden arbejde selv og ved de lidt sværere øvelser er det tilladt at bruge det vi kalder dirigeret shaping. Altså med kropssprog eller en håndbevægelse at dirigere hunden i den retning i ønsker. Hav ikke godbidder i hånden. Hunden skal tjene sine godbidder, ikke have dem på forhånd.

3 SPONTAN KONTAKT - er den vigtigste af grundøvelserne. 1. Ophold dig i umiddelbar nærhed af hunden og AFVENT. 2. Stå musestille, sig ikke noget - gør ikke noget. Bare stå stille. Hunden vil blive lidt forvirret og kigge rundt. Du ignorer alt. 3. Men i det spilt-sekund den vender hovedet og kigger mod dig - KLIK / BELØN / ROS hunden vender hovedet og kigger mod dig du klikker belønner hunden med godbid For nybegyndere 1. del du siger DYYYGTIIIIIII og klapper den evt. lidt RETURN TO SENDER - er en anden rigtig vigtig grundøvelse. Begynd øvelsen som beskrevet ovenfor 1) +2) +3) 4) Når ud har rost hunden for at tage kontakt, viser du den, at du smider en godbid 1 meter ud til siden. Hunden løber efter godbidden og snuser rundt for at se om der skulle være flere. Du afventer stille. 5) I det øjeblik hunden vender hovedet og kigger mod dig - KLIK / BELØN / ROS hunden har gumlet og snust færdig, vender hovedet og kigger mod dig du klikker belønner hunden med godbid du viser du smider en godbid 1 meter til den anden side Øvelsen kører videre fra punkt 5) indtil du vælger af afbryde.

4 For nybegyndere 1. del LØBELEG - endnu rigtig god kontaktøvelse, som samtidig er indledning til både indkald og gå pænt. 1. Giv hunden en godbid og afvent den gumler næsten færdig. 2. Når den er lige ved at være færdig, løber du væk fra hunden. Ikke kalde eller lave andre lyde - bare løb. 3. Hunden opdager du løber og sætter efter dig. 4. Når den indhenter dig, klikker du og giver en ny godbid. Kun en smule verbal ros - øvelsen er ikke slut endnu. 5. Du venter på den næsten er færdig med at gumle godbid og løber retur. 6. Hunden løber igen efter dig og sådan fortsætter I nogle gange frem og tilbage. Ved sidste stop roser du hunden meget. du løber og hunden indhenter dig du klikker belønner hunden med godbid du løber retur, lige før den er færdig med at gumle. Billede nr. 2 Billede nr. 1 Billede nr. 3

5 Forklaring og Forståelse K - kontakt L - leg I - initiativ K - kontrol I klikkertræningen bygger tilværelse med hunden på 4 forhold: KONTAKT, omsorg, tryghed og samarbejde. Det er aldrig okay at slå, sparke eller på anden måde påføre hunden smerte for at få den til at forstå!! Vi træner belønningsbaseret og ønsker at skabe en god relation mellem hund og menneske, hvor hunden selv søger samarbejdet, fordi den ved det er værdifuldt for den. Vi har kontrollen, da det er os der bestemmer reglerne og gør adgangen til de attraktive goder afhængig af hundens egen adfærd. Hunden skal drives af egen motivation. Den skal forstå, at den selv kan få gode ting til at ske via dens adfærd. Det er alfa & omega, at hunden forstår og kan gennemskue præmissen/dine ønsker. En hund kan af indlysende grunde ikke gentage en ønsket adfærd, hvis den ikke ved hvad det er. Du skal være systematisk, ligefrem, positiv og vedholdende i dit arbejde med hunden. Belønne ønsket adfærd og ignorere uønsket. Det er det vi kalder positiv forstærkning / negativ straf. Positiv forstået på den måde, at vi tilfører goder som belønning og samvær og derved forstærker en given adfærd. Negativ betyder, at vi fratager hunden adgang til goder, belønning og vores opmærksomhed og derved indikerer ( straffer ) overfor hunden, at en given adfærd er uønsket. Og husk, hvis du ikke har kontakt til hunden, kan du ikke lære den noget. Jo bedre kontakt der er mellem jer, desto bedre samarbejde får I og desto mere lærer hunden.

6 Forklaring og Forståelse Vi skelner groft sagt mellem 2 slag træning. Belønningsbaseret og Korrektionsbaseret/Fysisk manipulation. Den helt store forskel er, at ved belønningsbaseret træning er hunden drevet af motivationen for at få goder via sin adfærd. Den får mulighed for at udvise initiativ, kan selv påvirke tilgangen af goder og den får mulighed for at udvikle sig. Du giver hunden følelsen af kontrol og overskud til at imødekomme modgang og ubehageligheder. Den føler sig rustet til at løse de problemer den løber ind i og giver ikke op. Du får en hund med selvtillid og mod på livet. Det kalder vi empowerment. Ved korrektionsbaseret træning er hunden motiveret af frygt, af at undgå ubehag. Det ubehag vi påfører den ved fysisk og verbal korrektion. Her lever hunden i frygt for straf og har ikke mulighed for at udvikle sig selvstændigt. Du piller følelsen af kontrol over situationen og selvværdet af hunden. Den mister følelsen af godt at kunne klare modgang og vanskeligheder. Og den holder med tiden op med at gøre noget som helst på egen hånd og møder den svære og ubehagelige situationer, bliver den passiv og giver op på forhånd. Det kalder vi dis-empowerment. Korrektionsbaseret træning svarer til, at du blive iført en fin kjole og sat midt på et dansegulv. Ingen lærer dig dansetrinnene og hver gang du tager et forkert trin, får du stød. Du finder hurtigt ud af hvilken trin du IKKE skal tage, men det er ikke ensbetydende med du lærer at danse. Og på et tidspunkt bliver du passiv, holder op med at prøve og giver op. Ved belønningsbaseret træning bliver du belønnet for at vise initiativ. Det at du prøver dig frem til du rammer de rigtige trin. De forkerte trin ignoreres og de rigtige belønnes. Du vil ivrigt prøve igen og igen for at blive belønnet. Det kan virke besværligt og uoverskueligt, men det er bare et spørgsmål om, at du vender den gamle tankegang på hovedet. Måske denne lille figur kan give et hurtigt overblik.

7 Forklaring og Forståelse Gamle vaner Du korrigere og skælde ud, når hunden ikke gør som du forventer. Nye vaner Klikke og belønne den ønskede adfærd og ignorere uønsket adfærd. Du siger/råber NEJ, hver gang hunden ikke høre efter eller laver ballade. Ignorer uønsket adfærd. Brug kun NEJ, når det VIRKELIG er nødvendigt. Brug ARH hvis du synes men spar på det. Du kalder konstant på hunden for at få kontakt. Lad hunden selv tage kontakt. Klik og beløn stort. Du hiver hårdt i snoren og skælder ud, når hunden trækker Stop op og afvent til hunden selv tager kontakt Klik og beløn stort. Dette gøres HVER GANG. Du fokuserer på og bliver irriteret over alle de bølle-streger hunden laver. Fokuser på alle de gode ting hunden gør. Når den er dygtig og gør som du ønsker. Du har hånden fyldt med godbidder og lokker hunden til ønsket adfærd Lad hunden prøve selv at tilbyde adfærd af egen fri vilje. Klik og beløn, når det lykkes. Ignorer alt andet. Du er træt af og frustreret over hundens adfærd og bøllestreger Vent med at træne til du er ovenpå igen. Hvis du er sur og irriteret, går det direkte ned i hunden.

8 Forklaring og Forståelse Det er vigtigt, at hunden forstå forskellen på ønsket og uønsket adfærd. Og sker ved at du klikker, belønner og fejrer, når hunden er dygtig og ignorer alt andet. Du ignorerer ved at stå musestille, selvom hunden hopper, danser og springer. Undlad AL kontakt, da det jo er det den gerne vil have. Og den nøjes gerne med negativ kontakt, bare der er kontakt. Hvis det viser sig ikke at være nok, vender du ryggen til og går væk. Hundene hader, at vi går fra dem. Hvis den stormer efter dig og evt. bider i dine ben, så er det okay at trække et NEJ! Højt, kort og kontant. Den skal forstå, at det er ikke okay. Ikke noget med at sparke ud efter hunden eller slå den. Bare et højt, kort og præcist NEJ! I det øjeblik den stopper, skal du klikke og belønne den og aflede dens opmærksomhed til noget den gerne må. Lav en SIT-øvelse, kast en bold, leg med noget legetøj eller hvad du nu kan finde på. Den kontaktsøgende adfærd belønnes så længe det foregår i god ro og orden, men hvis det bliver til hoppen op og springer rundt, er det ikke okay. Og det vigtigste er, at du er konsekvent. En adfærd du ikke vil acceptere, skal ignoreres HVER GANG. Hunden må ikke få følelsen af, at det er okay - en gang imellem. Det kan den ikke finde ud af. Så helt firkantet er en adfærd enten okay eller ikke okay. Ikke nogen blød mellemvej. Den forstår ikke vores mellemregninger. Det er timingen i brugen af klikkeren, der gør om du oplever succes eller frustration. Det er super vigtigt at klikke i det split-sekund hunden gør præcis som du ønsker. Ikke 2 sekunder før, ikke 3 sekunder efter. Men lige præcis på i det øjeblik den ønskede adfærd er der. For at time klikket rigtigt, er det vigtigt at forstå, at hunden tænker lineært. Prøv at forestil dig en perlekæde med 4 perler. hunden gør præcis det du ønsker du klikker - ikke andet belønner hunden med godbid og siger DYGTIIIIG du jubler og fejrer glæden over en succesfuld øvelse er udført sammen med hunden I indlæringen er det er vigtigt, at hunden selv gennemskuer præmissen. Ved de lettere øvelser som f.eks. SIT lader du hunden arbejde selv og ved de lidt sværere øvelser er det tilladt at bruge det vi kalder dirigeret shaping. Altså med kropssprog eller en håndbevægelse at dirigere hunden i den retning i ønsker. Hav ikke godbidder i hånden. Hunden skal tjene sine godbidder, ikke have dem på forhånd.

9 Inden start med klikkertræning har du brug for en god klikker evt. med spiralsnor, samt lækre små godbidder som hunden hurtig kan spise. Derudover kan det være rart med en træningspose til at have godbidderne i, imens I træner. Herunder er indsat billeder af klikker og nogle velegnede godbidder samt et par træningsposer.

Dansk Retriever klub Region Østjylland

Dansk Retriever klub Region Østjylland Dansk Retriever klub Region Østjylland Grundlæggende regler ved træning af hund Hunden lærer bedst ved succes og det er førerens ansvar at tilrettelægge træningen, så den bliver en succes! Ting tager tid,

Læs mere

Kommandoer i klikkertræning

Kommandoer i klikkertræning Kommandoer i klikkertræning Klikkertræning af din hvalp Klikkertræning blev udviklet tilbage i 1940 erne af trænere af havpattedyr, idet de blev klar over, at de kunne kommunikere med delfiner og hvaler

Læs mere

Kommunikation mellem dig og din hest

Kommunikation mellem dig og din hest Kommunikation mellem dig og din hest Heste og mennesker er to meget forskellige arter. Heste er flugtdyr, går på fire ben, har sidestillede øjne, er planteædere og kommunikerer primært ved hjælp af kropssprog.

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande.

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Introduktion til rondering. Indledning Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Oplæring af en hund i denne disciplin

Læs mere

Runderingsteori Klaus Buddig

Runderingsteori Klaus Buddig Introduktion til rundering. Indledning Runderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande, indtil hundeføreren kommer frem.

Læs mere

Træning med målbilleder

Træning med målbilleder Træning med målbilleder Om indlæring i henhold til bøgerne ALMEN LYDIGHED og Grundlæggende KONKURRENCELYDIGHED Dansk oversættelse Kirsten Christoffersen Sammensat af Inki Sjösten SRI Publication AB 2014

Læs mere

Hund/fører forhold Social fællesskab 2019

Hund/fører forhold Social fællesskab 2019 Hund/fører forhold Social fællesskab 2019 Hund/fører - forhold Hund/fører-forhold (praksisfællesskab) er fremadrettet det centrale i opbygningen af uddannelsen. Det er ikke længere en envejskommunikation.

Læs mere

Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014

Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014 Indlæringsmekanismer Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014 Positiv forstærkning: At tilføre hunden noget behageligt for at øge sandsynligheden for gentagelse af adfærd. Kan være belønning eller

Læs mere

Straf og forstærkning (belønning) deles op i positive og negative. Negativ betyder, at noget forsvinder - positiv betyder, at der kommer noget.

Straf og forstærkning (belønning) deles op i positive og negative. Negativ betyder, at noget forsvinder - positiv betyder, at der kommer noget. Om basis indlæring Copyright 2011 Rikke Marstrup Mollerup Ting skrevet med Ting kursiv, skrevet er der med ingen kursiv, kilde på! findes der ingen kilde på Intro om overordnede begreber Indlæring hos

Læs mere

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Tak fordi du valgte PetSafe. Når du bruger vores produkter konsekvent, får du en artigere hund på kortere tid end med andet træningsværktøj. Hvis du har spørgsmål,

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Renner. din hvalp - 8 lektioner

Renner. din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 O 9:08 Side 1 Renner pdrag din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 2 Renner In Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 3 Indledning Ligesom vaccinationer eller

Læs mere

Hund - Kend dine evner.

Hund - Kend dine evner. KURT VERUP RUNEFELT Hund - Kend dine evner. E-bog på forlaget SAXO 3. udgave 2013..en moderne hundetræningsbog STRESS Kroppen: Hovedpine (Kan vi jo ikke se) Infektioner (Hot Spot) Hud irritationer (Klør

Læs mere

Pisken kan give dig noget energi på kort sigt, men den energi er kostbar i det lange løb.

Pisken kan give dig noget energi på kort sigt, men den energi er kostbar i det lange løb. Øvelse - Motivation Når du er i gang med dit vægttab, kommer du til at være meget fokuseret på, om din vægt går nedad. Din vægt får dermed en stor rolle for din motivation. Det er meget motiverende, når

Læs mere

Opdragelse af hunden 1

Opdragelse af hunden 1 Opdragelse af hunden 1 Det er vigtigt, at du giver din hund en god opdragelse, så hundens samliv med dig og den øvrige familie kan udvikle sig harmonisk og blive til glæde for alle parter. Nedenfor fi

Læs mere

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

Hvilken type er din hest? LISETTE NORAH

Hvilken type er din hest? LISETTE NORAH Hvilken type er din hest? LISETTE NORAH FORORD Kender du det her med, at du ikke kan få din hest til at lystre i bestemte situationer? Den gode nyhed er, at det hverken er fordi din hest er særlig besværlig,

Læs mere

Introduktion til Shaping og brugen af klikker.

Introduktion til Shaping og brugen af klikker. Introduktion til Shaping og brugen af klikker. Af Klikkerinstruktør Sussan Svane Jensen Efter at jeg har taget hul på serien om træning af tricks, har jeg fået flere opfordringer om at lave en artikel

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Leders Leder k s a k b a & samarbejde

Leders Leder k s a k b a & samarbejde Lederskab & samarbejde 24 september 2012 Kreds 71 Grenaa 24. september 2012 Kreds 71 Grenaa Vivi Gilsager Indhold: Hvalpens udvikling Drifter Lederskab 0-2 uge Den vegetative fase 3 uge Overgangsfasen

Læs mere

Træningsvejledning WWW.SPORTDOG.COM

Træningsvejledning WWW.SPORTDOG.COM Træningsvejledning WWW.SPORTDOG.COM Tak fordi du valgte SportDOG. Dette produkt kan hjælpe med at træne din hund effektivt og sikkert, når det er anvendt korrekt. For at sikre din fulde tilfredshed med

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

Kriterieplan for: Bringselmelding

Kriterieplan for: Bringselmelding Skrevet af: Helle Lund Pedersen, DcH Vestfyn, september 2010 Forudsætninger: Dette er en kriterieplan for selve bringselmeldingen, og ikke for træningen i at søge, løbemønster, blindsslag etc. Det forudsættes,

Læs mere

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 Irene Jarnved har de sidste 20 25 år arbejde med hunde, og de seneste 15 år haft focus på jagthunde. Hun har selv ft. Spaniels.. Indlæringsmekaninsmer

Læs mere

Træningsvejledning. Fjernspraytræningsenheden med vibration

Træningsvejledning. Fjernspraytræningsenheden med vibration Træningsvejledning Fjernspraytræningsenheden med vibration Mange tak, fordi du har valgt at købe et PetSafe produkt. Du og dit kæledyr fortjener et venskab, der består af mindeværdige øjeblikke og fælles

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

LEG. med din hund. - masser af sjove lege

LEG. med din hund. - masser af sjove lege ISBN-978-87-7857-702-3 Christina Sondermann SABINE BRUNS MARCUS WOLFF HUNDE- FRISBEE Fra den første skive til freestyle LEG med din hund - masser af sjove lege Fællesaktiviteter menneske og hund glæder

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Operant indlæring 2017

Operant indlæring 2017 Operant indlæring 2017 Operant betingning 1 Operant indlæring - grundprincipper Under klassisk indlæring er responsen udløst i hunden (refleks), forbinder to handlinger Under operant indlæring er responsen

Læs mere

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder:

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder: SIPP-118 Spørgeskema om Personlighed Navn: Dato: Alder: Bemærk Spørgeskemaet angår de sidste 3 måneder. Det er din egen opfattelse, der gælder, ikke andres. Det er vigtigt at læse spørgsmålene grundigt,

Læs mere

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd mellem dyr og mennesker At bide er en naturlig og sund hundeadfærd At bide er mange ting og ganske misforstået! Bid: Dybe sår, knuste knogler, blod Markering: Overfladiske skrammer forårsaget af at man

Læs mere

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv 1. Kend de faktorer, der fastholder dig i smerte og lidelse. 2. Forstå, hvordan automatpiloten styrer dit liv. 3. Bliv bevidst, så du kan gøre

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

Hvis hunden ikke kan være alene

Hvis hunden ikke kan være alene Hvis hunden ikke kan være alene 1 Hunde er fl okdyr og bryder sig derfor ikke om at være alene hjemme. Hunde reagerer dog på forskellig måde, når de bliver ladt alene. Mere end ¹/5 af alle hunde ødelægger

Læs mere

Det er nemmere at være kollegaer end det er at være gift! Derfor skal vores team ligne en arbejdsplads og ikke et ægteskab:

Det er nemmere at være kollegaer end det er at være gift! Derfor skal vores team ligne en arbejdsplads og ikke et ægteskab: Det er nemmere at være kollegaer end det er at være gift! Derfor skal vores team ligne en arbejdsplads og ikke et ægteskab: Giver en gemmeleg mening hvis man ved hvor den anden er????? VIGTIGT!!!!!!! Vi

Læs mere

Konfliktadfærd hos heste

Konfliktadfærd hos heste Konfliktadfærd hos heste Pjecen fortæller, hvad man som hesteejer skal være opmærksom på, når hesten udviser konfliktadfærd, hvad det betyder, at hesten viser konfliktadfærd, og hvordan man løser situationen.

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK ALENE HJEMME TRÆNING OG FOREBYGGELSE AF SEPARATIONSANGST foto: Alexustin, Dreamstime I Danmark hører alene-hjemme problemer blandt de hyppigste adfærdsproblemer

Læs mere

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde.

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Sporarbejde for begyndere Sakset fra nettet, oversat fra tysk af Finn Kristiansen Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Det er fuldstændig underordnet

Læs mere

Gode råd før en prøve i klasse 1

Gode råd før en prøve i klasse 1 Det er en god idé at gå til prøve i ÅHF så tit man kan. Både hund og fører får en masse erfaring, så unødvendige fejl kan udgås.!1 En hel del fejl, vi ser til prøverne, er førerfejl, altså fejl som hunden

Læs mere

Øvelse: DcH B-klasse fremadsendelse

Øvelse: DcH B-klasse fremadsendelse Beskriv øvelsen: På signal fra dommeren gør hundeføreren og hund klar på et anvist startsted. Dette startsted er markeret af en port af 2 markeringspinde opsat med 3 skridt imellem. Føreren placerer sig

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Væn din hest til at komme i byen LISETTE NORAH

Væn din hest til at komme i byen LISETTE NORAH Væn din hest til at komme i byen LISETTE NORAH FORORD Vi bruger tid på, at trailertilvænne vores heste - og glæden er stor, når man nemt og roligt kan læsse hesten og køre afsted til kurser, stævner eller

Læs mere

Hundetricks. Over 40 tricks til sjov for dig og din hund. Sjov aktivering af din kloge hund. Mary Ray Justine Harding

Hundetricks. Over 40 tricks til sjov for dig og din hund. Sjov aktivering af din kloge hund. Mary Ray Justine Harding Over 40 tricks til sjov for dig og din hund Overrask Udbyg Sjov Træningsinstruktioner familie og venner med din hunds mentale og fysiske evner forholdet til din hund træning med moderne metoder skridt-for-skridt,

Læs mere

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen!

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Gjerulff a Bonus for blitzen aka er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Brun tricolor mootled, lige som sin mor, men alligevel helt anden farve! Hun har en lækker

Læs mere

Udarbejdet til hjemmesiden for Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening af Erik Hansen

Udarbejdet til hjemmesiden for Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening af Erik Hansen Positivt lederskab skaber succes med hunden Udarbejdet til hjemmesiden for Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening af Erik Hansen Af Vivi Gilsager Lederskab er et begreb, vi ofte anvender i

Læs mere

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH WWW.LISETTENORAH.DK 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau Måske kender du det, at dit stressniveau ryger i top, når der

Læs mere

universitet). Hun har fulgt med i diskussioner på netfora og interviewet et udvalg af hundeejere og hundefaglige eksperter.

universitet). Hun har fulgt med i diskussioner på netfora og interviewet et udvalg af hundeejere og hundefaglige eksperter. Af: Maria Gilje Torheim, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) Hunden regnes for at være vores ældste husdyr, og hund og menneske har levet sammen i mindst 14.000 år. Alligevel er forholdet

Læs mere

Den gode oplevelse hos dyrlægen

Den gode oplevelse hos dyrlægen Den gode oplevelse hos dyrlægen Trygge dyrlægebesøg Din hund skal besøge dyrlægen/dyreklinikken mange gange i sin levetid. Ofte i forbindelse med sundhedstjek og vaccination, men også hvis den skulle gå

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME www.dyrefondet.dk ... HUNDEN ALENE HJEMME FOTO: ONDREJ SMRTKA, DREAMSTIME Hunden alene hjemme Kort fortalt Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler

Læs mere

DGI Fører og Hund samarbejde

DGI Fører og Hund samarbejde DGI Fører og Hund samarbejde konkurrenceprogram FH 2 August 2003 Bedømmelseskriterier: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F) højt, samt

Læs mere

Dine egne følelser i forskellige situationer

Dine egne følelser i forskellige situationer Navn: Dine egne følelser i forskellige situationer Dato: Kapitel 4: Øvelsesark 1 Side 1 af 3 Sådan som folk har det indeni afspejles i den måde, de reagerer på over for andre. Men før vi kan finde ud af,

Læs mere

Udviklingsfaser

Udviklingsfaser Udviklingsfaser 2019 1 0-3 uger Fødsel og sanseudvikling: hvalpen vil hovedsagelig die, sove og holde sig varm. Hvalpen er modtagelig for visse informationer. Derfor der skal være ro til dem og tæven.

Læs mere

1. lektion Begynderklassetræning 3 forår Danstrup Hegn Præsentation

1. lektion Begynderklassetræning 3 forår Danstrup Hegn Præsentation 1. lektion Begynderklassetræning 3 forår 2016 - Danstrup Hegn Præsentation Fælles info om træningen Dagens træning Hilse og kender hunden sit navn Sit på fløjten, Plads og Lineføring 1 2 3 4 5 6 7 8 P3

Læs mere

Min matematiklærer hader mig. * Hvis de roser mig * Hvis de siger, hvad de godt kan li * Hvis han ikke er sur på mig

Min matematiklærer hader mig. * Hvis de roser mig * Hvis de siger, hvad de godt kan li * Hvis han ikke er sur på mig Jeg har ikke lyst til at komme i skole kan godt betyde: Jeg har ikke lyst til matematik Når jeg bliver ked af noget eller irriteret over noget, så kan det vare hele dagen. Jeg hader matematik Jeg har lyst

Læs mere

Rita Kökény Blackthorn Gundogs Basic training for a champion.

Rita Kökény Blackthorn Gundogs Basic training for a champion. Rita Kökény Blackthorn Gundogs Basic training for a champion. Introduktion af Rita Kökény Rita kommer fra Ungarn og har kennel Blackthorn, som hun har haft i 10 år. Hun har trænet retrievere i 18 år, og

Læs mere

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Et meget homogent hvalpekuld på 9 hvalpe. Alle hvalpe virkede sunde og raske. Alle hvalpe var glade, sociale og tillidsfulde. Der er ingen tvivl om,

Læs mere

Håndtering av problemskabende adfærd

Håndtering av problemskabende adfærd Håndtering av problemskabende adfærd et rogivende perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Program Definition Teori Menneskesyn Ansvarsprincippet Kontrolprincippet Metode Kravtilpasning Affektive

Læs mere

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Introduktion Pludselige lyde er en hyppig årsag til uro og utryghed hos en stor del af hundene og kattene i Danmark. Problemet er ikke bare

Læs mere

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00 Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogle specielt

Læs mere

Kokain ændrer din hjerne

Kokain ændrer din hjerne Formidlingstekst Ph.d. Cup 2018 Kokain ændrer din hjerne kun første gang kan DU sige nej Har du nogensinde tænkt over hvad der driver dig? til at tømme slikskålen, dyrke sex eller bruge tid med dine gode

Læs mere

Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet

Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet På opfordring vil vi som børnehave hermed give vores bud på, hvordan du bedst støtter dit barn i sit børnehaveliv og ruster det i videre forløb.

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Coaching og beskrivende kommentarer

Coaching og beskrivende kommentarer Coaching og beskrivende kommentarer Forældre vil gerne hjælpe deres børn på vej i den rigtige retning, og et redskab der egner sig godt til dette er coaching. Man coacher ved at bruge beskrivende kommentarer,

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

spil gigten af banen undgå skader

spil gigten af banen undgå skader spil gigten af banen undgå skader hjælp de unge spillere med at undgå skader 2 Alvorlige skader i knæ- og ankelled hænger ofte sammen med et aktivt fodboldliv. Det gælder for såvel bredde- og elitefodbold

Læs mere

Introduktion Godkendelse eller ej Certifikat og besked

Introduktion Godkendelse eller ej Certifikat og besked Introduktion I Ældre Sagen er besøgsvenner med hund en frivillig indsats, hvor den frivillige kan melde sig med sin hund til at besøge ældre i private hjem eller på plejecenter. Dette betyder, at en evaluering

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Kursus for kursusledere den 25. september 2013 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Få inspirationsmail på www.habitmanager.com 1 Værktøj:

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn Hjælp til bange børn Denne lille tegneserie indeholder viden, som forældre og fagpersoner kan bruge til at hjælpe børn, som er bange. Noget af det er mest til voksne, andet kan bruges direkte med børnene

Læs mere

Ny hvalp Gode vaner Alene hjemme Den første nat

Ny hvalp Gode vaner Alene hjemme Den første nat Ny hvalp Gode vaner Når man får en ny hvalp i huset, er det af afgørende betydning, at man giver den rigtige behandling fra starten. Glæden ved samværet bliver meget større, når man har en velopdragen

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

Socialisering, tilvænning eller træning?

Socialisering, tilvænning eller træning? Tilvænning Socialisering Socialisering, tilvænning eller træning? Træning Dorte Bratbo Sørensen Associate Professor, DVM, PhD Section of Experimental Animal Models Dorte Bratbo Sørensen/ Dyreforsøgstilsynets

Læs mere

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre?

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Navn: Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Dato: Kapitel 8: Øvelsesark 1 Side 1 af 3 Når du opfører dig som en Mig mig mig-person, gør du det, du selv vil, uden at tænke

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Robuste børn. hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD. Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen

Robuste børn. hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD. Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen Robuste børn hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD Vuggestuen Børnehaven Ankersgade Gerlachsgade Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen Vuggestuen Læssøesgade D.I.I. Børnehuset

Læs mere

PIXIGUIDE i hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING. INKLUSIV 6 råd til hvad du IKKE skal gøre

PIXIGUIDE i hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING. INKLUSIV 6 råd til hvad du IKKE skal gøre PIXIGUIDE i hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING INKLUSIV 6 råd til hvad du IKKE skal gøre En pixibog i hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning... Jeg har selv oplevet, at min

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

PALS Positiv Adfærd i Læring og Samspil

PALS Positiv Adfærd i Læring og Samspil PALS Positiv Adfærd i Læring og Samspil PALS er en skoleomfattende tiltagsmodel til styrkelse af børns sociale kompetencer, samt forebyggelse og afhjælpning af adfærdsproblemer. Hvad er PALS? PALS er et

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk BRUGSPRØVEN Det kan være at du allerede er i gang med at træne din flat, for på nuværende tidspunkt er det vist for alvor gået op for dig hvor aktiv en flat er, og hvor mange numre den kan finde på at

Læs mere

Mogens Eliasen: "HjerneGymnastik for Kvikke Hunde" Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse

Mogens Eliasen: HjerneGymnastik for Kvikke Hunde Del 3A: Simple Lydighedsøvelser. Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse 1 Forrige øvelse Tilbage til indholdsfortegnelsen Næste øvelse Introduktion Hunde strækker sig, når de rejser sig op og gør klar til at bevæge sig De sætter forbenene så langt frem, som de kan nå, sænker

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT.  FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME www.dyrefondet.dk ... HUNDEN ALENE HJEMME ALENE HJEMME træning og forebyggelse af separationsangst FOTO: ALEXUSTIN, DREAMSTIME I Danmark hører

Læs mere

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100%

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Velkommen til miniforløbet Sådan skaber du dit gennembrud nu! Det er så dejligt at se så mange fantastiske kvinder tage

Læs mere

Læseudviklingens 12 trin

Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin 1. Kan selv finde sit navn blandt mange. Fx på garderoben i børnehaven. Kan også selv skrive sit navn. Typisk med store bogstaver. Det betyder ikke noget

Læs mere

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub er specialklubben for tollere. Du kan læse mere om klubben og indmelde dig på www.tollerklubben.dk Du er nu den heldige ejer af

Læs mere

Styrk dit nærvær. E-bog med viden, øvelser samt tips til at styrke nærværet i hverdagen. Jeanette Selvig Sørensen

Styrk dit nærvær. E-bog med viden, øvelser samt tips til at styrke nærværet i hverdagen. Jeanette Selvig Sørensen Styrk dit nærvær E-bog med viden, øvelser samt tips til at styrke nærværet i hverdagen Jeanette Selvig Sørensen Du modtager denne e-bog fordi du har skrevet dig op til mit nyhedsbrev - så tak for din interesse!

Læs mere

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE

PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE PERSONLIG SUCCES? EN BOG OM KONFLIK- TER, KOMMUNIKATION OG GAMLE MØNSTRE EFFEKTIV KOMMUNIKATION TIL AT OPNÅ DINE MÅL For at opnå de resultater du drømmer om, kræver det at du har et stærkt mindset, og

Læs mere

Når hunden er aggressiv

Når hunden er aggressiv Når hunden er aggressiv Selvom det af og til kan virke sådan, er der ingen hunde der er ondskabsfulde, men der er hunde som farlige. Det kan være generelt eller i isolerede situationer. Hunde indeholder

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Sådan ruster vi børn til livet. Sofie Münster

Sådan ruster vi børn til livet. Sofie Münster Sådan ruster vi børn til livet Sofie Münster At være der for dem uden at gøre det for dem Et guidende princip Det starter med os selv Vi har for meget fokus på resultater frem for på processen Vi roser

Læs mere

Opdragelse af børn med udviklingsforstyrrelser

Opdragelse af børn med udviklingsforstyrrelser Opdragelse af børn med udviklingsforstyrrelser et rogivende perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvorfor? Fordi noget, som kendetegner børn med udviklingsforstyrrelser er, at almindelige opdragelsesmetoder

Læs mere

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet Jeg bruger personlighedstype-systemet Enneagrammet 2 som kilde til selvindsigt. Da jeg først hørte om dette personlighedstypesystem, tænkte jeg, at det ikke interesserede mig. Allerede på universitetet

Læs mere

Kom nu i MÅL. Guide. Mellemtilfreds? sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria. November Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Kom nu i MÅL. Guide. Mellemtilfreds? sider. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria. November Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Mellemtilfreds? 12 sider Kom nu i MÅL Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Kom i mål og bliv tilfreds INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Miss Markmans hemmeligheder. 10 sikre tips til succes på telefonen

Miss Markmans hemmeligheder. 10 sikre tips til succes på telefonen Miss Markmans hemmeligheder 10 sikre tips til succes på telefonen Guldkorn fra tusindvis af timer på telefonen Vi gør det hver eneste dag. Igen og igen. Tager telefonen og ringer til beslutningstagere,

Læs mere