Tilstandsvurdering af veje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilstandsvurdering af veje"

Transkript

1 Tilstandsvurdering af veje

2 Resumé Center for Byens Anvendelse (tidligere Trafik og Veje) og efterfølgende forkortet CBA, har i en årrække foretaget visuelt hovedeftersyn på en tredjedel af kommunens vejnet årligt, hvorved hele vejnettet er efterset over en treårig periode. Ud fra hovedeftersynene beregnes vejenes skadespoint. Dette bruges til at bedømme tilstanden af vejene. Vejstrækningerne kan herefter prioriteres efter, hvor det teknisk er mest optimalt at reparere og udskifte slidlag først, således at vejens forventede levetid bevares og kapitalværdien fastholdes. Aarhus Kommunes samlede vejnet er km, hvoraf 501 km er omfattet af en funktionskontrakt de næste mange år. I dette notat behandles de resterende 794 km, som Aarhus Kommune selv står for vedligeholdelsen af. Den aktuelle tilstand af vejnettet viser et gennemsnitlig skadespoint på 2,88 svarende til kategorien acceptabel tilstand. Det gennemsnitlige skadespoint i målsætningen for 2016 (jf. budgetmål i budgetforslaget for ) er sænket til 2,30, og ligger stadig i kategorien acceptabel. Det aktuelle budget er i 2014 på 41,1 mio. kr., hvilket ikke helt er tilstrækkeligt til at fastholde den nuværende tilstand på belægningerne eller opfylde målsætningen for skadesniveauet. Hvis den nuværende tilstand skal opretholdes, skal budgettet årligt være på minimum 43,8 mio. kr., og skal målsætningen om et gennemsnitligt skadespoint på 2,30 i 2016 opfyldes inden for 10 år, skal der i 2016 afsættes 50,7 mio. kr. I begge budgetter er indeholdt 4 % til byggestyring. CBA følger udviklingen i tilstanden på vejene løbende, ved fortsat at udføre hovedeftersyn og udregne skadespoint. Der vil årligt blive fremsendt en redegørelse til Byrådet. Skadespoint Målet med vedligeholdelse af vejnettet er at sikre både sikkerhed og komfort samt at bevare vejkapitalværdien. Der er derfor brug for at vide, hvor der skal sættes ind med forbedringer og nyt slidlag, således at de rådige økonomiske midler udnyttes bedste muligt. Skadespoint er en form for karakter, som vejstrækninger tildeles efter udførelsen af tilstandseftersyn. Skadespoint gør vejstrækninger sammenlignelige, hvilket giver mulighed for at kunne prioritere, hvor det er teknisk set mest optimalt at reparere og udskifte slidlag først, således vejens forventede levetid bevares og kapitalværdien fastholdes. Skadespoint dannes på baggrund af de registrerede belægningsskader samt deres alvorlighed og omfang. Jo mere skadet en vejstrækning er, jo højere bliver skadespointet.

3 For at oversætte skadespoint til daglig tale, er der i Vejdirektoratet lavet følgende beskrivelse af forskellige skadespointkategorier: Skadespoint Teknisk tilstand 0 2 God 2 4 Acceptabel 4-9 Kritisk 9 - > Uacceptabel Tabel: Tommelfingerregel for sammenhæng mellem skadespoint og teknisk tilstand. Det kan ud fra ovenfor viste tabel konkluderes, at den tekniske tilstand på vejnettet i Aarhus Kommune ligger på niveauet Acceptabel med sit gennemsnitlige skadespoint på 2,88 i Aarhus Kommunes målsætning for serviceniveau Aarhus Kommune ønsker, at de overordnede veje skal være i god tilstand, samt at alle øvrige veje skal være i acceptabel tilstand. Da ovenstående er en gennemsnitsbetragtning, er det desuden altid hensigtsmæssigt, at der ingen steder på vejnettet må være kritiske skader på belægningerne. Der er to måder at anskue skadespointene på. De overførte skadespoint er de point, der blev beregnet i forbindelse med hovedeftersynet, og gemt i databasen i vejman.dk det pågældende år. Der er således ikke taget højde for, at skaden på den pågældende strækning er forværret over tid. Den mest anvendte måde, at anskue skadespointene på, er ved fremskrivning. De fremskrevne skadespoint viser en teoretisk nutidsværdi i Det indregnes her, at en skade forværres over tid, og gradvist bliver mere alvorlig, som tiden går afhængigt af skadens type, omfang og alvorlighed. Det er som udgangspunkt altid de fremskrevne skadespoint, der anvendes til beregning af det gennemsnitlige skadespoint mv. for strækningerne, da de beskriver vejens tilstand på indeværende tidspunkt, og er sammenlignelige fra år til år og for strækning til strækning.

4 Tilstandsregistrering Visuel skadesregistrering CBA får af en rådgivende virksomhed foretaget visuel skadesregistrering af en tredjedel af kommunens vejnet årligt. Samtlige skader registreres med type og omfang, og de skadestyper, der registreres, er følgende: Revner Samlingsrevner Krakeleringer Rivninger Afskalninger Slaghuller Lunker og sætninger Sporkøring Instabile asfaltlag Svedning/utilstrækkelig friktion Skader ved riste, dæksler og lignende Mangelfuldt længde- eller tværfald Omfanget registreres med %-vis andel af vejens areal eller i løbende meter. De registrerede data behandles i programmet BELOPS, som er et skadesregistreringsprogram tilhørende forvaltningssystemet vejman.dk. I vejman.dk ligger hele Aarhus Kommunes vejnet i databasen, og skaderne kobles på de enkelte strækninger. Ved metoden registreres samtlige strækninger over tid (cirka 3 år), og der kan udregnes et gennemsnitligt skadespoint for hele vejnettet. Der kan bl.a. også trækkes skadespoint ud på udvalgte vejklasser og enkelte strækninger. I vejman.dk kan således udtrækkes en retningslinje for vedligehold på asfaltbelægningsområdet, og detailplanlægningen sker ved årlige asfaltbelægningsplaner, som udarbejdes i forvaltningen. Disse planer udarbejdes på grundlag af udtræk fra BELOPS, som granskes omhyggeligt inden de implementeres, idet de planer der udtrækkes, er baseret på økonomi, aktuel tilstand, de registrerede trafikmængder på vejene samt standardværdier for de manglende parametre, som ikke er registreret i databasen vejman.dk. Planerne viser således, hvor det teknisk bedst kan betale sig at udføre belægningsarbejder, men tager ikke højde for andre interesser som kloakrenoveringsprojekter, kommunale strategier eller andre interesser.

5 Detailplanlægningen sker overvejende ved brug af forvaltningssystemet, hvori der løbende sker opdatering af alle administrative og tekniske forhold på vejene. Desuden koordineres med ledningsejere. For skader gælder det, at uden reparationer og vedligehold forværres de over tid nogle skadestyper hurtigere end andre og omfanget kan på relativt kort tid blive omfattende, især hvis de påvirker vejens bæreevne/vejkasse. De data, som er registreret før det år skadespointene trækkes ud, fremskrives således at billedet svarer til det aktuelle år. Kortudsnit med illustration af skadespoint, 2014.

6 Vejledning til vurdering af tilstand Teknisk tilstand Beskrivelse Fotobilag God Skadespoint mellem 0-2 Belægningen er stort set helt jævnt og intakt. Vejen er nyanlagt eller med relativt nyt slidlag, hvilket svarer til en tæt overflade og uden tab af bindemiddel. Acceptabel Skadespoint mellem 2-4 Belægningen har kun få skader og/eller få asfaltreparationer, som alle er i god kvalitet. Der er kun få og næsten ubetydelige revner i asfalten. Belægningen fremtræder generelt ensartet. Der kan være tab af bindemiddel i mindre omfang. Kritisk Skadespoint mellem 4-9 Belægningen er overordnet jævn, men med mindre revner eller ujævnheder. Eventuelle asfaltreparationer er udført i acceptabel kvalitet. Der kan være tab af bindemiddel og afskalninger, således overfladen enkelte steder virker ru og ujævn. Uacceptabel Skadespoint over 9 Belægningen er ujævn pga. sætninger, revner eller slaghuller. Der kan også være ujævnheder pga. flere dårlige asfaltreparationer. Der kan være tab af bindemiddel i, så overfladen virker ru.

7 Målsætninger Aarhus Kommunes målsætning for serviceniveauet med gennemsnitlige skadespoint er listet i tabellen nedenfor. Klasse 1 er de større overordnede vej, Klasse 2 er fordelings- og stamveje og Klasse 3 veje er boligveje. Serviceklasse 2014 Klasse 1 (max. SP=2,0) <1,3 Klasse 2 (max. SP=3,5) <2,5 Klasse 3 (max. SP=4,5) <2,5 Tabel: Aarhus Kommunes målsætninger udtrykt i skadespoint, 2014, jf. Budget Målsætningen for skadespoint i 2014 forholder sig til fremskrevne værdier, hvilket er årsagen til de højere måltal i Kommunens målsætning for 2015 og fremefter forholder sig til overførte skadespoint (ikke fremskrevne), men er i de følgende beregninger omregnet, således at den kan forholdes til det aktuelle gennemsnitlige skadespoint på 2,88 (fremskreven værdi). Fremskrivning foretages af vejforvaltningsprogrammet, idet et skadespoint på en enkelt vej være op til 3 år gammelt. Skadespoint beregnes på baggrund af hovedeftersyn, der foretages hvert 3. år, med en tredjedel af vejnettet hvert år. Aarhus Kommunes gennemsnitlige målsætning for 2016 vægtet i forhold til areal i de enkelte klasser er i budgetforslaget for foreslået til 1,57 overførte skadespoint. Omregnet med en gennemsnitlig omregningsfaktor giver en målsætning på 2,30. Resultater De gennemførte hovedeftersyn medfører tildeling af skadespoint, som er vist grafisk for de 794 km kommunen selv står for vedligehold af på den efterfølgende figur Areal 1000 m Skadespoint Figur: Fordeling af skadespoint 2013.

8 Figur: Giver overblik over vejnettets tilstand med fordelingen af skadespoint, hvorudfra det kan konkluderes, at 68,2 % af vejnettet er i god stand/godt vedligeholdt og ligger mellem 0-4,5 skadespoint. 31,8 % ligger over det maksimalt tilladte skadespoint på 4,5. Kort og langsigtet investeringsbehov På kort sigt bør der altid være budget til at udbedre alvorlige skader såsom slaghuller og sætninger. Dette indgår også indirekte i målsætningen for 2016 for enkelte strækninger, hvor maksimalt skadespoint for enkelte strækninger er sat til 2, 3 og 4 for henholdsvis Klasse 1, 2 og 3. Fastholdelse af vejnettets tilstand Det er beregnet, at med et budget på 43,2 mio. kr. om året, er det muligt at opretholde den nuværende tilstand på vejnettet. Prioriteringslister og reparationsforslag kan trækkes ud af BELOPS. Kr Forstærkning Reparation Slidlag Figur: Optimeringsgraf for et årligt budget på 43,2mio. kr. Det nuværende budget på 41 mio. kr. er derfor ikke tilstrækkeligt til at fastholde vejnettets tilstand. Vejnettets udvikling med et budget på 27 mio. kr. Det er undersøgt hvad udviklingen på vejene vil blive, såfremt CBA ikke fortsat har 41,1 mio. kr. fremover til vedligehold af veje, men i stedet 27 mio. kr. i 2015, 2016 og 2017 samt de kommende år.

9 5 4 Skadespoint Figur: Udviklingen i skadespoint ved et budget på 27 mio. kr. årligt i de næste 10 år. Af ovenfor viste figur fremgår det, at det gennemsnitlige skadespoint vil stige markant over den næste årrække, hvis budgettet til vedligehold ligger på 27 mio. kr. Der vil ske en stigning fra det nuværende skadespoint på 2,88 til et skadespoint på 4,97 i 2023 altså i kategorien Kritisk tilstand. Nedbringelse af skadespoint Det er for Aarhus Kommune ønskeligt at nedbringe det gennemsnitlige skadespoint til målsætningen for 2016 på 2,30. På den baggrund er det beregnet, hvor stort budgetbehovet er, hvis skadespointet over en 10-årig periode skal bringes ned på et gennemsnit på 2,30. Kr Forstærkning Reparation Slidlag Figur: Optimeringskurve der viser budgetbehovet, hvis det gennemsnitlige skadespoint på vejene i Aarhus Kommune skal reduceres til 2,30 på 10 år.

10 Som det fremgår af ovenstående må det forventes, at der skal ske en forøgelse af budgettet, hvis skadespointgennemsnittet skal ned på 2,30. Der er tale om et årligt budget på mellem 8,4 mio. kr. og 80,2 mio. kr., hvilket svarer til et gennemsnit på 49,8 mio. kr. Den deraf beregnede udvikling i gennemsnitligt skadespoint fremgår af nedenstående figur: Skadespoint 3,2 2,8 2,4 2 1,6 1,2 0,8 0, Figur: Fordelingen af skadespoint over en årerække på 10 år - 2,88 i 2014 til 2,30 i Konklusion En fastholdelse af den nuværende tilstand på vejbelægningerne vil kræve et budget på 44 mio. kr. de næste 10 år. Med en målsætning for et gennemsnitligt skadespoint på 2,30 skal der investeres ca. 51 mio. kr. årligt, de næste 10 år. I begge budgetter er indeholdt 4 % til byggestyring.

11 Tilstandsvurdering på fortove

12 Resumé Aarhus Kommune har ca km fortov, herunder gågader og pladser langs de offentlige veje. Dette svarer til ca m². I forbindelse med beregning af kommunens budgetbehov på vejdrift, har Center for Byens Anvendelse (tidligere Trafik og Veje) og efterfølgende forkortet CBA, fået foretaget en visuel tilstandsvurdering af omkring 9 % af det samlede fortovsareal. Den visuelle bedømmelse viser en restlevetid over 55 %, men samtidigt at over 10 % af fortovene har en bedømmelse på uacceptabel og snarest bør omlægges. Betragtes disse fortove med karaktéren 5 som efterslæbet, kan de kapitaliseres til 132,9 mio. kr. En stor del af det nuværende fortovsbudget anvendes ved nødvendige arbejder i forbindelse med nye slidlag og ved ledningsarbejder, hvor vejmyndigheden vælger at omlægge fortovet. Der er derfor stort set ingen frie midler til planlægning og reduktion af de uacceptable fortove, med mindre, der pågår et andet vedligeholdelsesarbejde. En fastholdelse af den nuværende tilstand på fortovene, med en forventet levetid på 50 år uden for midtbyen og 40 år i midtbyen, vil kræve et årligt budget på ca. 29 mio. kr. Med den usikkerhed der er på alderen af de eksisterende belægninger vurderer CBA således budgetbehovet for fortovene at ligge på ca. 29 mio. kr. årligt. Henset til usikkerheden vurderes der behov for, at der igen om 4 år udarbejdes en revideret behovsanalyse. Beskrivelse fortove Hovedparten af fortovene langs de offentlige veje i Aarhus Kommune består af fliser med brolægning. Standardfortovet består af en kantsten der afgrænser kørebane og gangareal samt 2 rækker betonfliser med chaussesten i mellem. Øvrige forekomne fortovstyper: - Fliser med asfaltbort - Asfaltfortov - Belægningssten - Granit Ved omlægning af asfaltfortove sker ofte en ændring til flisebelægning, der har en højere pris, men til gengæld har en højere levetid, og opfylder kravene til tilgængelighed. Målet med vedligeholdelse af fortove er at bevare et sikkert og komfortabelt gangareal til at betjene gående trafik. På fortovene er der foretaget en tilstandsvurdering, der muliggør en vurdering af om der er et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb. Derudover er der lavet en analyse af det langsigtede ved-

13 ligeholdelsesbehov, hvis fortovene i hovedtræk skal bevare den tilstand de har i dag (SAM- KOM-metoden). Opmåling og tilstandsregistrering Karakterniveauer Som for cykelstier er der defineret 5 karakterniveauer til vurdering af fortovene. Vurderingen svarer til metoden, der er under udvikling i SAMKOM (samarbejdsforum mellem Vejdirektoratet og kommunerne). En tilstandskarakter på 1 svarer til nyt eller meget godt, mens 5 svarer til uacceptabelt. Vurdering sker ud fra skema - vist længere fremme i notatet - for at gøre inspektionen så objektiv som muligt. Resultatet noteres i et regneark sammen med oplysninger om vejnavn, angivelse af strækning, længde, bredde og areal. Ved metoden tildeles en given strækning en forventet restlevetid ud fra den visuelle vurdering. En svaghed ved denne metode er, at en belægning godt kan få en god eller middel tilstandsvurdering, selv om den har en relativt høj alder. Dette kan især ses ved vurdering af fortove i ældre boligområder, hvor selve gangarealet kan være rimeligt i færdselsmæssig henseende, men hvor en eventuel kantsten eller asfaltbort kan være under kraftig nedbrydning. Et sådant fortov vil typisk i henhold til den visuelle vurdering få karakteren 3, men den reelle levetid vil være langt kortere, da nedbrydningen accelererer med tiden. Eksempler på forholdet er vist senere i notatet. Som under stier gør denne svaghed ved metoden, at mange strækninger vurderes til middelniveau. Omfang af tilstandsvurderingen For at få et overblik over fortovenes tilstand, er et bredt udsnit af Aarhus Kommunes offentlige fortove besigtiget visuelt - dels som fodgænger og dels ved inspektion fra cykel. Den praktiske gennemgang er foretaget af en studentermedhjælper i perioden april maj Tilstandsregistreringen har omfattet 8,9 % af samtlige offentlige fortove i kommunen. De udvalgte fortovsstrækninger vurderes at være repræsentative for de offentlige fortove i kommunen. Fortovsstrækningerne er udvalgt af distriktsingeniørerne i hvert af de 4 geografiske områder af kommunen. I udvælgelsen er der taget hensyn til at fortovene er fordelt i forskellige bydele, forstæder, boligområder, industrikvarterer, langs større indfaldsveje og i områder med forskellig alder (f.eks. boligområde fra 1950 erne eller 1970 erne). Der er skelnet mellem fortove i midtbyen (inden for Ringgaderne) og øvrige fortove, da levetiden vurderes kortere i midtbyen, som følge af større trafikpåvirkning og højere komfortkrav. Udvælgelsen er sket ud fra et kort, og uden hensyn til hvornår fortovet eventuelt senest har været omlagt. Der kan således indgå såvel meget gamle som næsten nyomlagte fortove i vurderingen.

14 Måling Karaktergivningen sker som en gennemsnitsvurdering over en fortovsstrækning, hvor tilstanden tilnærmelsesvis er ens. På en længere vej, kan der derfor sagtens være flere strækninger eller fortovet kan være godt i den ene side, men ikke i den anden. Inspektøren traver strækningerne igennem, eller hvis der er tale om længere ensartede strækninger, kan der eventuelt besigtiges fra cykel. Ved inspektionen foretages en bedømmelse af belægningsmaterialernes tilstand samt en komfort- og sikkerhedsmæssig vurdering. Især den sikkerhedsmæssige tilstand har stor betydning for karakteren. Inspektionen dokumenteres ofte med billeder til registrering af enkeltstående skader, der er atypiske for den generelle tilstand på strækningen, og som bør udbedres snarest.

15 Tilstandskarakterer for fortove, vurderingsgrundlag Tilstandskarakter Overordet beskrivelse af fortovets tilstand Specifik tilstandsbeskrivelse Foto 1 Fortov som nyt eller i meget god tilstand. Fortovet fremtræder som nyt, eller med beskedne skader som kan udbedres ved mindre partielle reparationer. 2 Fortov i god tilstand. Fortov med mindre skader, f.eks.: Enkelte knækkede fliser og afskalninger i betonfliser. Enkelte løse chaussesten, og mindre lunker/revner i asfalt. 3 Fortov i acceptabel tilstand. 4 Fortov i mindre god tilstand. Fortov med en del skader, f.eks.: Knækkede fliser og afskalninger i betonfliser. Større revner i asfalt. Fortovet er ikke komfortabelt for kørestolsbrugere eller barnevogne, men acceptabelt for fodgængere. Mange knækkede fliser. Mange faldskader. Dårlige kantsten. Ujævn asfalt med en del lapper og krakelering. Fortovet er ikke komfortabelt for hverken fodgængere, kørestolsbrugere eller barnevogne. 5 Fortov i uacceptabel tilstand. Reparationskrævende inden for 1-2 år. Mange faldskader. Mange knækkede fliser. Dårlige kantsten. Ujævn asfalt med mange lapper og evt. rivninger. Fortovet er ikke komfortabelt for hverken fodgængere, kørestolsbrugere eller barnevogne. Renovering bør udføres inden for kort tid.

16 Resultater Det samlede areal af offentlige fortove i kommunen er m², hvoraf m² er beliggende inden for Ringgaden. Samlet set er der foretaget en tilstandsvurdering for 8,9 % af de offentlige fortove i hele kommunen svarende til m². Resultatet af tilstandsvurderingen er vist herunder for 8,8 % ( m²) af fortovene i hele kommunen ekskl. midtbyen og for 9,3 % ( m²) af fortovene i midtbyen. Fortove i hele kommunen ekskl. midtbyen Fordeling pr. tilstandskarakter for de vurderede fortove i Aarhus Kommune uden midtbyen: Fordeling af fortovsarealer pr. tilstandskarakter (uden midtbyen) Areal (m²) Som det fremgår, er en meget stor andel af de inspicerede fortove vurderet med middel tilstand. Tilstandsvurderingen tilstræbes gennemført på et objektivt grundlag med baggrund i vejledningen og en instruktion af inspektøren, men det er sandsynligt at en tekniker med større erfaring ville have givet flere fortove en hårdere bedømmelse. En tekniker ville ligeledes kunne vurdere forholdet mellem fortove og kørebane, hvor et nyt slidlag på kørebanen ofte vil være udløsende faktor for en fortovsomlægning. Gennemsnitlig restlevetid: Tilstandsvurdering Areal (m²) Restlevetid (%) Gennemsnitlig restlevetid (%) Sum ,4

17 Beregning ud fra den visuelle vurdering viser, at der som gennemsnit er en restlevetid på 59,4 % på fortove uden for midtbyen. Tilstandsvurderingen viser altså, at der ikke er noget vedligeholdelsesmæssigt efterslæb for fortove set ud fra en beregnet levetidsbetragtning. Midtbyen Fordeling pr. tilstandskarakter for 9,3 % af de offentlige fortove i midtbyen: Fordeling af fortovsarealer pr. tilstandskarakter i midtbyen Areal (m²) En stor andel af fortovene er i god stand, men samtidig er ret stor andel på over 25 % i mindre god eller uacceptabel tilstand. Gennemsnitlig restlevetid: Tilstandsvurdering Areal (m²) Restlevetid (%) Gennemsnitlig restlevetid (%) Sum ,8 Beregning ud fra den visuelle vurdering viser, at der som gennemsnit er en restlevetid på 56,8 % på fortove i midtbyen. Tilstandsvurderingen viser, som uden for Ringgaden, at der ikke er noget vedligeholdelsesmæssigt efterslæb for fortove, set ud fra en beregnet levetidsbetragtning.

18 Investeringsbehov Beregningsforudsætninger I notatets efterfølgende beregninger er regnet med følgende forudsætninger: - Den gennemsnitlige levetid for fortovene i hele kommunen er 50 år, som vurderet i SAMKOM-samarbejdet. - Den gennemsnitlige levetid for fortovene i midtbyen er vurderet til 40 år, baseret på et større slid, herunder ulovlig kørsel på fortovene samt større komfortkrav. - Gennemsnitlig udgift til renovering af fortovsareal inkl. kantsten er 650 kr./m² ekskl. moms baseret på aktuelle renoveringer i Vurdering af levetidsbetragtning Med en gennemsnitlig beregnet restlevetid på over 50 % på fortove, både i midtbyen og resten af kommunen burde vurderingen være, at der ikke på kort sigt er behov for budgetforøgelse. For fortoves vedkommende kan det imidlertid virke uhensigtsmæssigt, at tale om kort og lang sigt af flere årsager: - Fortovsomlægning er ofte en nødvendighed i sammenhæng med et nyt asfaltslidlag - Omlægning i forbindelse med ledningsarbejder kan være hensigtsmæssigt - Man bør overveje om det er acceptabelt og forsvarligt ud fra et færdselsmæssigt hensyn, at have fortove med tilstandskarakteren 4 og 5. Københavns Kommune anser det ikke for acceptabelt, og betragter det som efterslæbet, der skal løftes. - Den beregnede levetid baseret på en visuel besigtigelse er ikke nødvendigvis valid i forhold til den tekniske levetid. Et 40 år gammelt fortov kan sagtens få tilstandskarakteren 3, men da selve nedbrydningen af materialerne accelerer med alderen, vil den reelle restlevetid ikke være 50 %, men nærmere 20 %. Ovennævnte forhold er uddybet nærmere herunder. Omlægning ved slidlagsfornyelse på kørebane I forbindelse med udlægning af nyt slidlag på kørebanen bliver det ofte aktuelt at vurdere behovet for samtidig omlægning af fortovet. Ved udlægning af et nyt slidlag bliver lysningen (den frie højde) på kantstenen tit så lille, at en hævning af kantstenen er påkrævet, og det medfører så at resten af fortovet skal lægges om. For hver gang, der udlægges slidlag bliver lysningen mindre, og efter et par slidlag er den reduceret så meget, at biler kan køre op på fortovet og i grelle tilfælde, at vand kan løbe op på fortovet. Hvis bæreevnen på vejen er god er en anden mulighed at fræse af den eksisterende asfaltbelægning, men det er sjældent tilfældet i gamle villaområder, som det ses på eksemplerne herunder fra 2014.

19 En omlægning er derfor en naturlig ting at kæde sammen med et slidlag, også for tilstødende grundejeres forståelse af vedligeholdelsen. Hvis der udlægges en ny kørebanebelægning, men efterlades et meget slidt fortov, vil det være et udtryk for manglende tænkning på helheden. Den aktuelle sammenhæng mellem slidlag og fortovsomlægninger er i øjeblikket således, at hovedparten af fortovsbudgettet (over 80 %) anvendes som forudsætning for at kunne udlægge et nyt asfaltslidlag. En egentlig behovsprioritering af fortovsomlægninger er derfor ikke muligt i øjeblikket. Eventuelle ændringer i et slidlagsbudgettet vil dermed kunne medføre et øget behov for midler til fortovsomlægninger. For at løse dette dilemma, og anvende det samlede budget på en teknisk/økonomisk forsvarlig måde, kan det være nødvendigt at bruge slidlagsmidler til fortove. Nedenfor er en række eksempler på veje, hvor det i forbindelse med slidlagsarbejder i 2014 er vurderet om der skal omlægges fortov. Kvædevej, Holme Fortov med gamle fliser og asfaltborter i kraftig nedbrydning. Lille lysning på kantsten. I forbindelse med slidlagsarbejdet hæves kantsten enkelte steder, men fortov omlægges ikke, selv om at det er tiltrængt.

20 Æblevej, Holme Fortov med gamle fliser og asfaltborter i kraftig nedbrydning. Lille lysning på kantsten. I forbindelse med slidlagsarbejdet hæves kantsten enkelte steder, men fortov omlægges ikke, selv om at det er tiltrængt. Vidarsvej, Åbyhøj Fortov med gamle fliser og asfaltborter i kraftig nedbrydning. Lille lysning på kantsten. Slidlag kan ikke udlægges uden, at kantsten hæves og fortov omlægges. I forhold til kriterierne i tilstandsvurderingen vil dette fortov ikke skulle omlægges på nuværende tidspunkt.

21 Omlægning i forbindelse med ledningsarbejder Der bliver hvert år nedgravet kabler i mange kilometer fortove, og hvor der er tale om længere strækninger, vurderer kommunens områdeansvarlige for vejdriften, om det giver mening at foretage en fuldstændig omlægning af fortovet. Denne vurdering tages overvejende når fortovet er dårligt, og der er udsigt til et nyt asfaltslidlag inden for en kortere årrække. Ledningsejernes gravearbejder har stor indflydelse på fortovenes tilstand. Fortovsfliserne kan f.eks. være for skrøbelige til at kunne tages op og lægges ned igen. Det kan derfor være en fordel at vejmyndigheden og ledningejeren går sammen om at renovere et fortov, når fortovet alligevel skal graves op. Dels for at omlægningen bliver billigere for vejmyndigheden, og dels for at den samme fortovsstrækning ikke bliver gravet op to gange, og dermed giver større gener for de tilstødende grundejere. Vælges en omlægning indgås normalt en aftale med graveentreprenøren om, at denne rydder fortovet for hele eller dele af den eksisterende belægning, således at Aarhus Kommune får dækket en del af udgiften til en omlægning. Værdien af denne opbrydning er i henhold til den opbrydningspris, der betales Natur og Vej Service ved fortovsomlægninger ca. 60 kr./m² ud af en samlet pris for omlægning inkl. opbrydning på 650 kr.m². Ud fra teknisk betragtning må opgravninger dog betragtes som skadelige og værdiforringende for en belægning. Hvis et relativt nyt fortov graves op må påregnes efterfølge sætninger og ændringer i opbygningen, der giver en reduceret levetid. Som helhed vil ledningsarbejder derfor ikke bidrage positivt til budgettet. En væsentlig værdi af omlægning i sammenhæng med et ledningsarbejde ligger i signalværdien over for de tilstødende grundejere. Hvis et fortov i ringe stand retableres med eksisterende gamle materialer efter et ledningsarbejde, vil tilstødende grundejere være uforstående over for, at kommunen ikke har valgt at omlægge fortovet. Den manglende forståelse kan blive endnu større, såfremt vejmyndigheden i forbindelse med et slidlagsarbejde få år senere, vælger at lægge fortove om. Efterfølgende er vist et eksempler på et fortov fra 2014, hvor fortovet omlægges i forbindelse med ledningsarbejdet.

22 Fortov i Åbyhøj <- Fortov med gamle fliser under nedbrydning samt reparationer i asfaltborter og lille kantstenslysning. Fortovet ligger umiddelbart rimeligt, men fliserne er begyndt at smuldre, hvilket også kan ses, da flere er blevet udskiftet. Vejen skal have nyt slidlag i løbet af kortere tid, og det er derfor naturligt at benytte lejligheden til at omlægge fortovet, når der alligevel bliver gravet i det. Ved en visuel vurdering vil fortovet kunne opnå karakteren 3, men restlevetiden af fliserne vil være 5 10 år svarende til % restlevetid. Tinesvej i Brabrand -> Fortov med mange revnede fliser og afskalninger, men som ellers ligger jævnt. Ved et ledningsarbejde hvor den ene række fliser typisk graves op, vil fliserne ofte falde fra hinanden og skulle fornyes. Det vil være uhensigtsmæssigt ikke at skifte begge rækker fliser på samme tid. Ved en visuel vurdering vil fortovet kunne opnå karakteren 3, men restlevetiden af fliserne vil være 5 10 år svarende til % restlevetid.

23 Tilstandskaraktér 4 og 5 som efterslæb Københavns Kommune har i sin opgørelse af efterslæb valgt at anse fortove med karakteren 4 og 5 som et efterslæb der skal elimineres, da disse er uacceptable set ud fra et komfort, æstetisk og sikkerhedsmæssigt synspunkt. I Aarhus Kommune kan arealet af disse fortove ud fra det visuelle eftersyn, opgøres til 27,8 % af arealet i midtbyen samt 20 % af arealet uden for midtbyen. I alt et areal på (0,278* ,2* ) m² = m² Med en gennemsnitspris på omlægning på 650 kr./m² ville en sådan metodemæssig anderledes tilgang resultere i et efterslæb på ca. 290 mio. kr. Vælges en mere pragmatisk tilgang, hvor der kun ses på fortove med tilstandskaraktér 5, der ud fra den visuelle vurdering anbefales omlagt inden for kort tid, kan efterslæbet tilsvarende opgøres til (0,144* ,086* ) m² = m². Med en enhedspris på omlægning på 650 kr./m² ville det betyde et efterslæb på ca. 130 mio. kr. Fastholdelse af nuværende tilstand For at kunne opretholde et anlægs tilstand i acceptabel tilstand som gennemsnitsbetragtning, anbefaler SAMKOM i det igangværende udviklingsarbejde, at der opretholdes en ligevægtstilstand med en restlevetid på 50 %. Det betyder samtidig, at der vil findes fortove i mindre god og uacceptabel tilstand. En behovsberegning på dette grundlag vurderes samtidig at svare til en fastholdelse af den nuværende tilstand på fortovene. Budgetbehov til fornyelse af fortove for hele kommunen ekskl. midtbyen * 650 / 50, svarende til 20,6 mio. kr. Budgetbehov i midtby * 650 / 40, svarende til 7.7 mio. kr. Herudover skal der tilføres 4 % bidrag til byggestyringsopgaven i forbindelse med vedligeholdelsesarbejdet således at det samlede behov kan opgøres til 29 mio. kr. For at den nuværende tilstand på fortovene på sigt kan fastholdes, er der således behov for at budgettet øges til et niveau på ca. 29 mio. kr. set i forhold til de 13,5 mio. kr., der er til rådighed i dag. Konklusion Det nuværende budget på 13,5 mio. kr. er utilstrækkeligt til at holde tilstanden på fortovene og anvendes primært som et nødvendigt sideordnet arbejde ved nye asfaltslidlag på kørebaner og ved ledningsarbejder i fortove.

24 Med den usikkerhed der er på alderen af de eksisterende belægninger er der behov for, at budgettet hæves til 29 mio. kr. årligt. Herudover anbefales det samtidigt, at CBA redegør for udviklingen og det tilhørende behov igen om 4 år. Indeholdt i det vurderede behov på 29 mio. kr. er afsat 4% til byggestyring.

25 Tilstandsvurdering på afløbsanlæg

26 Resumé Center for Byens Anvendelse (CBA) anvender i mio. kr. på vedligeholdelse af afvandingsanlægget på de offentlige færdselsarealer. På baggrund af det kendskab forvaltningen har til anlæggene, vurderes det reelle behov for at sikre en forsvarlig og rettidig vedligeholdelse at være ca. 15 mio. kr. I den ønskede budgetudvidelse indgår ikke midler til forøgelse af kapaciteten på det eksisterende kloakanlæg som følge af klimatilpasning. Trods udsigt til klimaforandringer med stigende nedbør, forventes ikke et behov for forøgede anlægsinvesteringer på det eksisterende vejnet. Der pågår sideløbende et arbejde med klimatilpasning i andet regi, der skal løse dette problem gennem mere nedsivning og anden lokal afledning af regnvand ved skybrud. CBA arbejder på en mere detaljeret registrering af afvandingsanlægget de kommende år, og vil igen fremsende en redegørelse til Byrådet for behovet om 4 år. Beskrivelse af vejafvandingen CBA er ejer og skal dermed vedligeholde en stor del af det afvandingsanlæg og kloaksystem, der udelukkende er til brug for vejarealers afvanding. Formålet med afvandingen er dels at sikre færdslen, og dels at bevare vejanlæggene gennem en hensigtsmæssig afdræning. I afvandingssystemet indgår bl.a. følgende elementer: - hovedkloakledninger - rendestensbrønde med stikledninger - åbne og rørlagte grøfter - drænledninger og faskiner - pumpestationer - regnvandsbassiner I tilknytning til vejafvandingen findes desuden en vagtordning, der naturligvis tager sig af andre akutte skader i vejarealet, men ofte har udkald af vejvagten relation til nedbør eller skader på kloakanlægget. Reparation af ledninger og brønde udføres på nuværende tidspunkt overvejende efter et akut behov, det vil sige hvis der sker sammenfald af brønde eller rør. Aarhus Vand s ledningsvedligehold medfører dog i enkelte tilfælde mere systematisk vedligehold af vejafvandingen, idet Center for Byens Anvendelse indgår i et samarbejde, når Aarhus Vand gennemfører større saneringer. Når ledninger er faldet sammen er det påkrævet at grave lokalt ned til bruddet. Hvis der udføres en højere grad af forebyggende vedligeholdelse kan der udføres opgravning af længere ledningstræk eller muligvis foring af rørene.

27 Følgende fordele ved systematisk vedligehold kan anføres: - Reduceret økonomi påkrævet til enkelte opgaver - Mindre gener for trafikken i arbejdsøjeblikket - Mindre risiko for oversvømmelse af vejens naboer - Rotteproblemer vil blive reduceret - Pludselige brud vil kunne undgås og mindske risikoen for uheld i den forbindelse - Underminering og andre skader på vejen vil kunne afværges I 2014 forventes anvendt ca. 10 mio. kr. på opgaven fordelt med 7,7 mio. kr. til reparationer og grøfteoprensninger, 1,4 mio. kr. til tømning af rendestensbrønde, 0,5 mio. kr. til indkøb af brøndgods og 0,4 mio. kr. til vagtordning. Opmåling og tilstandsregistrering CBA har ikke en detaljeret registrering af de eksisterende anlæg og en del af de anslåede mængder på ledningsanlæg er derfor anslået, mens en anden del stammer fra Aarhus Vand s ledningsdatabase. Endelig er en delmængde anslået ud fra ledningsplaner på de tidligere amtsveje, hvor der har været tegningsmateriale tilgængeligt. Antallet af rendestensbrønde stammer fra den registrering, der foretages i forbindelse med den årlige tømning af sandfanget i brøndene. Pumpestationer og regnvandsbassiner, hvoraf der er ca. 25 stk. af hver gruppe samt grøfter repræsenterer kun en mindre del af budgettet, hvorfor der ikke er foretaget en særskilt vurdering af budgetbehov hertil. Der gennemføres systematiske eftersyn på pumpestationer og regnvandsbassiner. Der er derfor ikke risiko for større uventede eller øgede udgifter. Der er ikke foretaget en tilstandsvurdering af de øvrige elementer i vejafvandingen, da det tids- og omkostningsmæssigt er en stor opgave. Hovedparten af en tilstandsvurdering vil kræve TV-inspektion af ledninger og brønde. CBA får i visse tilfælde gennemført inspektion, når Aarhus Vand alligevel inspicerer kloakhovedledninger i en vej. Investeringsbehov Den nuværende grad af vedligeholdelse på vejafvandingsledninger og vejbrønde vurderes ikke at være tilstrækkelig. Det vil sige at der akkumuleres et efterslæb. I værste fald kan Aarhus Kommune på et tidspunkt stå i en situation, hvor mange brønde og ledninger falder sammen inden for få år. Det vil betyde øgede udgifter til hovedopgaven med vejafvanding. Da der ikke er et grundigt kendskab til tilstanden af kloakanlægget, er investeringsbehovet vurderet ud fra levetider, hvor den almindelige forventning til et kloakanlægs levetid er 100 år. For en mindre del af ledningsanlægget findes oplysninger om anlægstidspunkt i Aarhus Vand s database, men for resten af elementerne er antaget en jævn aldersfordeling. Udgiften til fornyelse af de enkelte delelementer stammer dels fra enhedspriser i udbuddet af afvandingsarbejder i 2011 (kontrakt med Natur og Vej Service) og dels fra Aarhus Vand.

28 Beregning af budgetbehovet på de enkelte elementer fremgår af bilag 1, der angiver omfanget af det udførte arbejde i 2013, og den restance der er, hvis anlægget skal fornyes over en 100- årig periode. Restancen udgør knap 5 mio. kr. inklusive udgiften til byggestyring, og det samlede behov er dermed ca. 15 mio. kr. Trods udsigt til klimaforandringer med stigende nedbør, forventes ikke et behov for forøgede anlægsinvesteringer på det eksisterende vejnet. Der pågår sideløbende et arbejde med klimatilpasning i andet regi, der skal løse dette problem, gennem mere nedsivning og anden lokal afledning af regnvand ved skybrud. En opgave med registrering af kloakanlægget er iværksat, og det er en opgave, der vil forløbe over en årrække. Konklusion Hvis CBA skal kunne sikre en forsvarlig og rettidig vedligeholdelse af de offentlige færdselsarealers afvanding, er der behov for at løfte det nuværende budget. Med den usikkerhed der er på tilstanden af afvandingsanlægget er der behov for, at budgettet på længere sigt hæves til 15 mio. kr. årligt. Herudover anbefales det, at CBA igen fremsender en revideret behovsanalyse til Byrådet om 4 år. Indeholdt i det vurderede behov på 15 mio. kr. er afsat 4% til byggestyring.

29 Tilstandsvurdering på broer og bygværker

30 Resumé Broer og bygværker er det område, hvor Center for Byens Anvendelse (tidligere Trafik og Veje), har den bedste og mest detaljerede registrering. Dette bunder naturligt i de høje krav til sikkerheden omkring broer og bygværker. Det registrerede behov for renovering og løbende vedligeholdelse på området er 5,5 mio. kr. Hertil skal lægges behov for opsparing til en større renovering af Ringgadebroen på 1 mio. kr. årligt. Endelig bidrager Aarhus Kommune til vedligeholdelse af en række broer især på Baneområdet, hvor Banedanmark er bestyrer. Hertil skal der skønsmæssigt afsættes 1 mio. kr. også. Det samlede behov kan herefter opgøres til 6,5 mio. kr. årligt (uden opsparing til Ringgadebroen). I 2014 er der i det vedtagne budget afsat 3,3 mio. kr. heraf 1,5 mio. kr. fra Budgetforliget 2013 til broer og bygværker. Beskrivelse af broer og bygværker Center for Byens Anvendelse er bestyrer for 380 broer og bygværker på det aarhusianske vejnet. Broerne udgør både antalsmæssigt, værdi- og vedligeholdelsesmæssigt langt den største gruppe af disse bygværker. Center for Byens Anvendelse bidrager endvidere til vedligeholdelsen af 123 broer, hvor andre myndigheder er ansvarlig bestyrer f.eks. Banedanmark. Formålet med broerne er at sikre trafikafviklingen på et højt sikkerhedsmæssigt niveau. Såfremt broerne ikke vedligeholdes lukkes de af sikkerhedsmæssige årsager enten for den overkørende eller den underkørende trafik. Det er derfor begrænset, hvor stort et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb, der i praksis kan opbygges på broområdet. Tilstandsregistrering Tilstandsvurderingen af broer og bygværker i kommunen sker af Vejdirektoratet på vegne af Aarhus Kommune. Af sikkerhedsmæssige årsager vurderes alle broer hvert 6 år og der findes derfor en god registrering af området. Efter aftale med DSB og Banedanmark har hyppigheden på Ringgadebroen dog været hyppigere i en årrække. Resultater Ud fra normer på broområdet kan det teoretiske vedligeholdelsesniveau på området skønnes til ca. 11 mio. kr. årligt. Hertil kommer de broer, hvor Aarhus Kommune bidrager til vedligeholdelsen, men hvor andre myndigheder er bestyrere af broerne. Broer vurderes på en skala en tilstandskarakter på mellem 0 og 5. En bro helt uden skader gives karakteren 0, mens 5 er en meget ringe bro. Ved tilstandskarakteren 4 og 5 enten lukkes eller sker der begrænsninger for trafikken over eller under broen.

31 Broerne i Aarhus Kommune er generelt godt vedligeholdte med en gennemsnitlig tilstandskarakter på 0,9. Det registrerede behov for større renoveringsopgaver for de broer, hvor Aarhus Kommune er bestyrer, er i gennemsnit 4,5 mio. kr. over de næste syv år. Hertil skal lægges 0,8 mio. kr. til løbende mindre vedligeholdelsesopgaver. Hertil skal der lægges skønsmæssigt 1 mio. kr. vedrørende broer, hvor andre myndigheder er bestyrere. Ydermere skal der tillægges ca. 1 mio. kr. årligt til opsparing til en større vedligeholdelse af Ringgadebroen, der erfaringsmæssigt skal ske hvert 10 år, og koster i omegnen af 10 mio. kr. Det samlede behov kan herefter opgøres til 6,4 mio. kr. uden Ringgadebroen. Hvor det teoretiske niveau ville ligge på 11 mio. kr. for de broer, hvor Aarhus Kommune er bestyrer, og yderligere omkring 1-2 mio. kr., hvor andre myndigheder er bestyrere. Investeringsbehov Det nuværende budget i 2014 er på 3,3 mio. kr. heraf 1,5 mio. kr. fra Budgetforliget Der er således behov for en budgettilførsel på 3,2 mio. kr. Det kan herudover overvejes at afsætte 1 mio. kr. årligt på en KB-bevilling, med henblik på løbende opsparing til renovering af Ringgadebroen - fx med 4 mio. kr. i 2018, der hvert år i forbindelse med Teknisk Budget flyttes et år længere ud i fremtiden og samtidigt øges med 1 mio. kr. indtil det år, hvor der vurderes at skulle ske en større renovering. Alternativt vil disse midler skulle tilvejebringes i forbindelse med budgetlægningen for de år, hvor de større renoveringsarbejder er nødvendige. I det opgjorte behov er der indeholdt et tillæg på 4 % til byggestyringsopgaven i forbindelse med vedligeholdelsesarbejdet.

32 Tilstandsvurdering på cykelstier

33 Resumé Center for Byens Anvendelse (tidligere Trafik og Veje) og efterfølgende forkortet CBA, fik i 2012 foretaget en visuel og dermed også komfortmæssig vurdering af kommunestier og stier langs de offentlige veje. Omfanget af det inspicerede stinet var 573 km. Inspektionen er gennemført med baggrund i en vejledning, der skal gøre vurderingen så objektiv som muligt, og dermed give grundlag for at kunne følge udviklingen. På baggrund af vurderingen kan det konkluderes, at der ikke på kort sigt er behov for et budgetløft, da den gennemsnitlige levetid for kommunens stier er over middel. Det langsigtede budgetbehov kan beregnes til 4,9 mio. kr. og dermed en forøgelse på 1,9 mio. kr. i forhold til 2014 tal. CBA vil følge udviklingen i tilstanden på stierne, og igen fremsende en redegørelse til Byrådet om 4 år. Beskrivelse cykelstier CBA er myndighed for offentlige stier, der både findes langs veje og i selvstændigt tracé. De mest forekomne stityper: - Asfalterede stier - Stier med beton belægningssten - Grus Målet med vedligeholdelse af cykelstier er at bevare et sikkert og komfortabelt areal til at betjene cyklende trafik, samt gøre det attraktivt for flere at benytte cyklen som primære transportform. Langt hovedparten af cykelstierne i Aarhus Kommune er med en belægning i asfalt, der både kan sikre en god komfort, har lang levetid og har en lav vedligeholdelsesudgift. I afgrænsede områder, f.eks. Vejlby stier i betonbelægningssten, der har en højere vedligeholdelsesudgift, men omfanget taget i betragtning, er der ikke taget særlige forholdsregler for dette i beregning af det samlede budgetbehov. Opmåling og tilstandsregistrering Karakterniveauer CBA har defineret 5 karakterniveauer til vurdering af stierne (se nedenstående skema). Vurderingen svarer til metoden der er under udvikling i SAMKOM - regi. SAMKOM er et samarbejdsforum mellem Vejdirektoratet og kommunerne, og Aarhus Kommune er aktiv deltager på netop dette udviklingsprojekt.

34 Ved metoden tildeles en given strækning en forventet restlevetid ud fra den visuelle vurdering. En svaghed ved denne metode er, at en belægning godt kan få en god eller middel tilstandsvurdering, selv om den har en relativt høj alder. Hvis en belægning har en høj alder, vil den reelle restlevetid, på grund af den naturlige nedbrydning der forekommer, ikke afspejles i den visuelle vurdering. Bindemidlet i asfaltbelægninger bliver hårdere med alderen og dermed bliver belægningerne mere porøse, ru i overfladen og mere modtagelige for vand. Nedbrydningen accelererer dermed, og det kan en visuel vurdering ikke helt tage højde for, men det er indtil videre den hurtigste og lettest forståelige måde. Et symptom på denne svaghed er, at mange strækninger vurderes til middelniveau. Omfang Alle de offentlige stier, hvilket vil sige stier langs kommuneveje samt nummererede stier i eget tracé, er blevet tilstandsvurderet ved en gennemkørsel på cykel i 2012, i perioden marts/april til september. Tilstandsvurderingen er foretaget af en studentermedhjælper der er erfaren cyklist, og med den fornødne instruktion. Tilstandsvurderingen har omfattet 573 km sti. Den gennemsnitlige stibredde, baseret på en tidligere jævnhedsmåling og udført af et rådgivende firma i 2007, er 2,23 m. Tilstandsvurderingen gentages i Måling Måling af karakterniveau foretages ud fra en visuel og komfortmæssig bedømmelse af målestrækningen, hvor inspektøren besigtiger stierne på cykel med en passende hastighed, der både giver mulighed for at vurdere selve stiens overflade og samtidig mærke ujævnheder. Undervejs på strækningen stopper inspektøren om nødvendigt op for at se nærmere på tilstanden (som dokumentation kan tages billeder, der i et vist omfang kan indgå i afrapporteringen). Billeddokumentationen er dog som oftest til brug for registrering af enkeltstående skader, der er atypiske for den generelle tilstand på den pågældende strækning. Tilstandsvurderingerne er beskrevet i Håndbog for cykelsti inspektion udgivet af Dansk Cyklistforbund, og dermed et værktøj, der kan anvendes på landsplan. Som dokumentation af tilstanden har CBA i samarbejde med firmaet LE34 videreudviklet og anvendt en GPS applikation til mobiltelefon. Ved hjælp af GPS en logges den kørte rute og en given strækning med samme tilstand tildeles en karaktér, der kan vises visuelt med forskellige farver i et GIS-kort (se eksempel nedenfor). Via GIS-kortet kan den tilhørende tabel med længder anvendes meget effektivt i planlægning af kommende istandsættelser.

35 Som tidligere nævnt er langt de fleste offentlige stier med asfaltbelægning, og der er ikke foretaget en selvstændig karaktérgivning af stier med anden belægning. Kortudsnit af tilstandsvurdering fra 2012

36 Vejledning til vurdering af tilstand Karakter Beskrivelse Fotobilag 1 Højt niveau - belægning optimal. Belægningen er stort set helt jævnt og intakt. Dvs. uden rødder eller mærkbare revner. Cykelstien er nyanlagt eller med relativt nyt slidlag, dvs. overfladen er tæt og uden bindemiddel-tab. 2 Almindeligt niveau - belægning god. Cykelstien har kun få skader og/eller få asfaltreparationer, som alle er i god kvalitet Der er kun få og næsten ubetydelige revner i asfalten. Belægningen fremtræder generelt ensartet. Der kan være tab af bindemiddel i mindre omfang. 3 Middel niveau - belægninger opfylder de strategiske mål. Belægningen nogenlunde jævn/kan mærkes på cykel. Nogle mindre revner eller ujævnheder. Eventuelle asfaltreparationer er udført i god kvalitet. Der kan være tab af bindemiddel i, så overfladen virker ru. 4 Lavt niveau - belægning dårlig. Belægningen ujævn pga. sætninger, revner eller huller (dog under 5 pr. km.). Der kan også være ujævnheder pga. flere dårlige asfaltreparationer. Der kan være tab af bindemiddel i, så overfladen virker ru. 5 Uacceptabelt niveau - belægning meget dårlig. Belægningen har flere store huller eller ujævnheder. Der er i det meste af cykelstiens længde sætningsskader eller nedbrudt belægning af større omfang. Der kan også være voldsom vækst af ukrudt. Der er tab af bindemiddel i, så overfladen virker ru. Der er stentab.

37 Resultater Det gennemførte tilsyn i 2012 udmøntede i nedenstående fordeling af længder på de enkelte tilstandskarakterer for de vurderede 573 km cykelstier: Tilstandsvurdering Længde m Restlevetid % Længde*Restlevetid Gennemsnitlig restlevetid % Sum ,4 Beregning ud fra den visuelle vurdering viser, at der som gennemsnit er en restlevetid på 58,4 % på de offentlige stier. Der er således et stykke ned til en ligevægtstilstand på 50 % restlevetid. Fordeling af stilængder fordelt på tilstand er vist grafisk herunder Fordeling af stilængder på tilstand Stilængder meter Som det fremgår, er over 50 % af de inspicerede stier vurderet med middel tilstand. Tilstandsvurderingen tilstræbes gennemført på et objektivt grundlag med baggrund i vejledningen og en instruktion af inspektøren, men det er sandsynligt at en tekniker med større asfaltteknisk baggrund ville have givet flere stier en hårdere bedømmelse.

38 Kort og langsigtet investeringsbehov Kort sigt Med en gennemsnitlig restlevetid på over 58 % vurderes det ikke, at der på det nuværende grundlag er et efterslæb på vedligeholdelsen af stierne. Det nuværende årlige budget på 3 mio. kr. falder i 2015 til 2,1 mio. kr. For at begrænse tabet i vejkapitalen, foreslås en fastholdelse af det nuværende budget. Der er således behov for en budgettilførsel på 1,0 mio. kr., hvorefter budgettet kan fastholdes i en årrække, hvor der hvert år tæres lidt på kapitalværdien. Lang sigt I SAMKOM s projekt er opstillet en række anbefalinger og forventninger for at kunne opretholde et anlæg i acceptabel tilstand, hvilket vil sige at anlægget har en gennemsnitlig restlevetid på 50 %. Det skal samtidig bemærkes, at en middelrestlevetid på 50 % betyder, at der også vil forefindes stier i dårlig eller måske direkte uacceptabel tilstand. Beregning af budgetbehov til ligevægtstilstand på lang sigt kan foretages med baggrund i SAMKOM projektets forudsætninger: - ligevægtstilstand svarer til at et anlæg har 50 % restlevetid - belægningers gennemsnitlige levetid, 20 år - gennemsnitlig belægningspris, 75 kr./m² Med en gennemsnitlig bredde på stierne på 2,23 m og en samlet længde vil det langsigtede budget forventes at være: 2,23 * * 75 / 20, svarende til kr. Hertil skal lægges et tillæg på 4% til byggestyring på budgetudvidelsen - så det samlede behov er 4,9 mio. kr. Der vil således på langt sigt være behov for en budgettilførsel på yderligere 1,9 mio. kr. Den samlede længde stier er reelt lidt større end anført, da flere stier er anlagt/optaget som offentlige siden eftersynet. Konklusion Der er på kort sigt behov for en forøgelse af budgettet med ca. 1 mio. kr. til nye belægninger på cykelstier, men på længere sigt vil der være behov for yderligere et løft på 1,9 mio. kr., hvis tilstanden skal bevares på et tilfredsstillende niveau. Udviklingen i tilstanden følges via regelmæssige vurderinger (næste gang 2014). Det anbefales derfor, at CBA redegør for udviklingen og det tilhørende behov igen om 4 år.

Indstilling. Efterslæb på vedligeholdelse af broer, fortove og stier. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø.

Indstilling. Efterslæb på vedligeholdelse af broer, fortove og stier. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 13. juni 2012 Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø udarbejdede primo 2012 en

Læs mere

Vedligeholdelse af asfaltbelægninger i. Aabenraa Kommune

Vedligeholdelse af asfaltbelægninger i. Aabenraa Kommune Vedligeholdelse af asfaltbelægninger i Aabenraa Kommune Januar 2013 VEDLIGEHOLDELSE AF ASFALTBELÆGNINGER I AABENRAA KOMMUNE 2 INDHOLD Sammenfatning 3 1 Baggrund 5 2 Aabenraa Kommunes vejnet 7 2.1 Vejklasser

Læs mere

Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet.

Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet. Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet. Indhold Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet.... 1 1.0 Baggrund...

Læs mere

Endelig TILSTANDSRAPPORT

Endelig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Endelig TILSTANDSRAPPORT Fuglsøgårdsvej RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 89 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT Bilag 1: Bilag

Læs mere

NOTAT. Indledning FUNKTIONSKONTRAKT OG TILSTAND

NOTAT. Indledning FUNKTIONSKONTRAKT OG TILSTAND NOTAT Projektnavn Hovedeftersyn Skanderborg Kommune - 2018 Projektnr. 1100016990-003 Kunde Skanderborg Kommune Notat nr. 01 Version 0 Til Bodil Friis Nielsen Fra Marianne Würtz Kopi til Svend Erik Nielsen,

Læs mere

Vejledning til hovedeftersyn

Vejledning til hovedeftersyn Vejledning til hovedeftersyn Faaborg-Midtfyn Kommune November 2017 1. INTRODUKTION... 3 2. BELÆGNINGSSKADER... 5 1. REVNER PÅ LANGS, 0-1 M FRA KANT... 6 2. REVNER PÅ LANGS > 1 M FRA KANT OG REVNER PÅ TVÆRS...

Læs mere

Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel

Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel Tekst til ansøgningsskema: Projektet: Projektets titel: Projektets hovedformål: Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel Hovedstadsregionen skal være verdens bedste cykelregion med et højklasset

Læs mere

Rapport Hvidovre Kommune Fortovsregistrering April 2011

Rapport Hvidovre Kommune Fortovsregistrering April 2011 Rapport Hvidovre Kommune April 2011 Udgivelsesdato : 14. april 2011 Projekt : 22.0011.02 Udarbejdet : Ulrike Klasterer Kontrolleret : Erling Kristiansen Godkendt : Erling Kristiansen Hvidovre Kommune 1

Læs mere

Analyse af kommunernes vedligeholdelsesefterslæb

Analyse af kommunernes vedligeholdelsesefterslæb Analyse af kommunernes vedligeholdelsesefterslæb Analyserapport nr. 1. April 29 1 Indholdsfortegnelse: Indledning side 1 Formål side 1 Fremgangsmåde side 2 Afgrænsning og usikkerhed side 3 Kommunernes

Læs mere

Retningslinjer. vedr. tilstandsregistrering af kørebaner og cykelstier

Retningslinjer. vedr. tilstandsregistrering af kørebaner og cykelstier Bilag C: Retningslinjer for tilstandsregistreringer kørebaner og cykelstier Retningslinjer vedr. tilstandsregistrering af kørebaner og cykelstier 1 1. Generelt 1.1 Registreringsomfang Det antal m 2 som

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Notat. Vedligeholdelse af kapitalapparatet på Vej & Parks område. Indhold. 1. Konklusion. Vej & Park

Notat. Vedligeholdelse af kapitalapparatet på Vej & Parks område. Indhold. 1. Konklusion. Vej & Park Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Dato 08. april 2014 Login Sagsbehandler E-mail maas Mads A. Sørensen maas@esbjergkommune.dk Notat Vedligeholdelse af kapitalapparatet på Vej & Parks område Indhold 1. Konklusion...

Læs mere

Rapport Hvidovre Kommune Fortovsregistrering 2015/2016 Juli 2016

Rapport Hvidovre Kommune Fortovsregistrering 2015/2016 Juli 2016 Rapport Hvidovre Kommune Fortovsregistrering 2015/2016 Juli 2016 Udgivelsesdato : 31. juli 2016 Projekt : 22.0011.03 Udarbejdet : Erling Kristiansen Kontrolleret : Henrik Kubel Godkendt : Erling Kristiansen

Læs mere

Funktionskontrakt i Skibby Kommune. Nawzad Marouf, FK Susanne Baltzer, VD

Funktionskontrakt i Skibby Kommune. Nawzad Marouf, FK Susanne Baltzer, VD Funktionskontrakt i Skibby Kommune Nawzad Marouf, FK Susanne Baltzer, VD 2 3 Tilstanden skulle løftes Tilstanden i 2002 - før kontrakt Serviceklasse Middel skadespoint Maksimalt skadespoint 1 1,6 7,6 2

Læs mere

FUNKTIONSKONTRAKT MED FLEKSIBILITETSELEMENTER FOR VEDLIGEHOLDELSE AF BELÆGNINGER I ODENSE BY

FUNKTIONSKONTRAKT MED FLEKSIBILITETSELEMENTER FOR VEDLIGEHOLDELSE AF BELÆGNINGER I ODENSE BY FUNKTIONSKONTRAKT MED FLEKSIBILITETSELEMENTER FOR VEDLIGEHOLDELSE AF BELÆGNINGER I ODENSE BY Manual for administrativt hovedeftersyn af brolagte arealer 2. juli 2012 Odense Kommune FUNKTIONSKONTRAKT MED

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE AF ASFALTBELÆGNINGER 2013 DRAGØR KOMMUNE

VEDLIGEHOLDELSE AF ASFALTBELÆGNINGER 2013 DRAGØR KOMMUNE VEDLIGEHOLDELSE AF ASFALTBELÆGNINGER 2013 DRAGØR KOMMUNE Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN 5798000893450 Telefon 7244 7000 vejdirektoratet.dk SE 60729018 SIDE 2 af 17 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BAGGRUND...

Læs mere

Skovhegnet nedklassificeres til privat fællesvej

Skovhegnet nedklassificeres til privat fællesvej 1 of 10 Skovhegnet nedklassificeres til privat fællesvej Syddjurs Kommune, Udvalget for natur, teknik og miljø har bestemt, at der skal ske en harmonisering af boligveje i kommunen. Nogle boligveje har

Læs mere

Landsdækkende analyse af kommunal vejvedligeholdelsestilstand. Anette Jensen, SAMKOM sekretariatet

Landsdækkende analyse af kommunal vejvedligeholdelsestilstand. Anette Jensen, SAMKOM sekretariatet Landsdækkende analyse af kommunal vejvedligeholdelsestilstand Anette Jensen, SAMKOM sekretariatet Disposition Baggrund for analyse Analysemodel Status for analyse Inspiration til det videre arbejde Baggrund

Læs mere

Status for Sølystparkens veje, fortove og stier pr. marts 2015

Status for Sølystparkens veje, fortove og stier pr. marts 2015 Status for Sølystparkens veje, fortove og stier pr. marts 2015 Der blev februar 2015 indhentet et tilbud /overslag over renovering af Sølystparkens veje, fortove og stier for at få et overblik over, hvor

Læs mere

Samlet for Teknik- og Miljøudvalget 2.600 5.200 5.200 5.200

Samlet for Teknik- og Miljøudvalget 2.600 5.200 5.200 5.200 PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2012-2015 F = for (forslaget indgår i prioriteringsrummet) I = imod (forslaget indgår ikke i prioriteringsrummet) U = undlader at stemme Center 2012 2013 2014 2015 A C O V Teknik-

Læs mere

Fornyelsesplanlægning. Forundersøgelser Tilstandsvurdering Fornyelsesplan Fornyelse

Fornyelsesplanlægning. Forundersøgelser Tilstandsvurdering Fornyelsesplan Fornyelse Fornyelsesplanlægning Forundersøgelser Tilstandsvurdering Fornyelsesplan Fornyelse Bolig Kommune Industri Fornyelsesplanlægning en sikker investering Kært barn har mange navne Sanering, renovering, reparation,

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om københavnerne og kommunen Egen miljøindsats Vurdering af kommunens miljøindsats Holdningen til miljømål Økologi Miljøledelse Renhold Økologi Baggrund for data om økologiforbrug

Læs mere

Cykelstiplan 2015. Indledning

Cykelstiplan 2015. Indledning Cykelstiplan 2015 En del af trafikplan 2015 Indledning Kommunale mål På landsplan er der i følge Transportvaneundersøgelsen 1992-2013 tendens til et generelt fald i cykelandelen af alle ture. I modsætning

Læs mere

Belægningsstrategi

Belægningsstrategi Belægningsstrategi 2014-2021 En strategi for bevarelse af belægninger på Gentofte Kommunes vejnet - veje, fortove, cykelstier, stier og parkeringspladser. Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Indledning

Læs mere

Notat. Udgifter ved omklassificering af veje. Økonomi. Nedklassificering

Notat. Udgifter ved omklassificering af veje. Økonomi. Nedklassificering Notat Udgifter ved omklassificering af veje Byrådet vedtog på møde 25. august 2015, at der skal foretages en omklassificering af en række veje, for at opnå en harmonisering i kommunen. Beslutningen er

Læs mere

Kontraktformer som opfordrer til innovation og udvikling

Kontraktformer som opfordrer til innovation og udvikling Kontraktformer som opfordrer til innovation og udvikling Rasmus Skov Danmark Fredrik Lindstrøm Sverige Anne Lalagüe Norge Niklas Nevalainen Finland NVF Belægninger - F&U konkurrance 2014 1. Kort om det

Læs mere

Tema veje, stier og fortove

Tema veje, stier og fortove Tema veje, stier og fortove Frederikssund Kommunes data for veje, stier og fortove er registreret i Vejforvaltnings System Vejman, som står på en server hos Vejdirektoratet. Udover det grundelæggende data

Læs mere

Titel SAMKOM analyse af Kommunevejenes tilstand 2017

Titel SAMKOM analyse af Kommunevejenes tilstand 2017 Titel SAMKOM analyse af Kommunevejenes tilstand 2017 Baggrund KL, Kommunalteknisk Chefforening (KTC) og Vejdirektoratet (VD) har i regi af SAMKOM udført en landsdækkende analyse af den kommunale vejvedligeholdelsestilstand.

Læs mere

- et samarbejde om kommuneveje. Eksisterende nøgletal på det kommunale vejområde

- et samarbejde om kommuneveje. Eksisterende nøgletal på det kommunale vejområde - et samarbejde om kommuneveje Eksisterende nøgletal på det kommunale vejområde 2 Udgiver: Kommunalteknisk Chefforening og Vejdirektoratet, april 2000. Rapport: Redaktion: Oplag: Tryk: Eksisterende nøgletal

Læs mere

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Foreløbig TILSTANDSRAPPORT Hvedetoften og del af Havrevej RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 89 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT

Læs mere

Endelig TILSTANDSRAPPORT

Endelig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Endelig TILSTANDSRAPPORT Vesterholmsvej RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 89 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT Bilag 1: Bilag

Læs mere

Endelig TILSTANDSRAPPORT

Endelig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Endelig TILSTANDSRAPPORT Orionvej, Havndal RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 89 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT Bilag 1: Bilag

Læs mere

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Foreløbig TILSTANDSRAPPORT Højvangsvej med 2 sideveje RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 89 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT

Læs mere

Endelig TILSTANDSRAPPORT

Endelig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Endelig TILSTANDSRAPPORT Smedevej RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 8900 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT Bilag 1: Bilag 2:

Læs mere

Funktionskontrakter. Erfaringer fra Aalborg Kommune. Temadag om funktionskontrakter 16. september 2015 Lise Gansted-Mortensen

Funktionskontrakter. Erfaringer fra Aalborg Kommune. Temadag om funktionskontrakter 16. september 2015 Lise Gansted-Mortensen Funktionskontrakter Erfaringer fra Aalborg Kommune Temadag om funktionskontrakter 16. september 2015 Lise Gansted-Mortensen Projektleder infrastrukturkapitalbevarelse Aalborg Kommune Aalborg Kommune Fakta

Læs mere

Endelig TILSTANDSRAPPORT

Endelig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Endelig TILSTANDSRAPPORT Kildevældet RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 8900 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT Bilag 1: Bilag

Læs mere

Inger Bergmann indledte mødet med at konstatere, at generalforsamlingen var indkaldt i overensstemmelse med vedtægterne.

Inger Bergmann indledte mødet med at konstatere, at generalforsamlingen var indkaldt i overensstemmelse med vedtægterne. Referat fra generalforsamling i Vanløse Haveby, onsdag den 19. marts 2014, i Hyltebjerg Kirke Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Valg af referent 3. Beretning om foreningens virksomhed siden sidste generalforsamling

Læs mere

4. Introduktion til vedligeholdelse af kommunale bygninger

4. Introduktion til vedligeholdelse af kommunale bygninger 4. Introduktion til vedligeholdelse af kommunale bygninger J.nr.: 82.00.00.G01 Sagsnr.: 10/31866 BESLUTNING I EJENDOMS OG AREALUDVALGET DEN 01092010 Fraværende: Ingen. Taget til efterretning. INDSTILLING

Læs mere

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494 BAGGRUNDSNOTAT Teknisk budget 2016-2019 Køb/salg af plejeboligpladser Gennemgang af de tekniske budgetter for køb- og salg af plejeboliger 2016-2019 har vist, at de nuværende budgetter ikke kan realiseres

Læs mere

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Foreløbig TILSTANDSRAPPORT P-plads ved Dyrlæge Cleemanns Vej RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 8900 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

Vejenes Tilstand Opfølgning på analysen fra 2014 omfattende: kørebaner, cykelstier, fortove, afvanding samt broer. Side 1

Vejenes Tilstand Opfølgning på analysen fra 2014 omfattende: kørebaner, cykelstier, fortove, afvanding samt broer. Side 1 Vejenes Tilstand 2018 Opfølgning på analysen fra 2014 omfattende: kørebaner, cykelstier, fortove, afvanding samt broer og Side 1 bygværker Kolofon Titel: Vejenes tilstand 2018 Opfølgning på analysen fra

Læs mere

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus MÅLESTRATEGI I KOMMUNER NIELS DUJARDIN DAGSORDEN Indledning Vejens funktion Vejtekniske parametre Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker Målestrategier hvor ligger fokus INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse. NOTAT 22. februar 2013 IF/sts

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse. NOTAT 22. februar 2013 IF/sts UDKAST Køge Kommune Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse NOTAT 22. februar 2013 IF/sts Indholdsfortegnelse 1 Skolevejsundersøgelse... 2 1.1 Besvarelse af spørgeskemaet... 3 1.2 Transport... 5 1.2.1

Læs mere

Endelig TILSTANDSRAPPORT

Endelig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Endelig TILSTANDSRAPPORT Udbyneder Østergade RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 89 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT Bilag 1:

Læs mere

GF Sandagerhus. Belægningsevaluering. September 2014. Udgivelsesdato : 25. september 2014 Vores reference : 22.0094.01 Version : 1.

GF Sandagerhus. Belægningsevaluering. September 2014. Udgivelsesdato : 25. september 2014 Vores reference : 22.0094.01 Version : 1. September 2014 Udgivelsesdato : 25. september 2014 Vores reference : 22.0094.01 Version : 1.0 Udarbejdet : Brian Henriksen Kontrolleret : Henrik Kubel Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 BELÆGNINGSEVALUERING

Læs mere

HØRINGSSVAR Høring om påtænkt nedklassificering af Jægervej til privat fællesvej

HØRINGSSVAR Høring om påtænkt nedklassificering af Jægervej til privat fællesvej Favrskov Kommune Trafik og Veje Skovvej 20 8382 Hinnerup E-mail: omk@favrskov.dk 17. december 2016 HØRINGSSVAR Høring om påtænkt nedklassificering af Jægervej til privat fællesvej Vi har med interesse

Læs mere

Endelig TILSTANDSRAPPORT

Endelig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Endelig TILSTANDSRAPPORT Udbynedervej 23-25 og 29, samt Stenkildevej 12-14 RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 89 Randers TLF. 89 15

Læs mere

Referat af generalforsamlingen i Grundejerforeningen Højmark Mandag d. 13. april 2015 kl. 19.00 Sted: Vigerslev Kirke, Menighedslokalet

Referat af generalforsamlingen i Grundejerforeningen Højmark Mandag d. 13. april 2015 kl. 19.00 Sted: Vigerslev Kirke, Menighedslokalet Referat af generalforsamlingen i Grundejerforeningen Højmark Mandag d. 13. april 2015 kl. 19.00 Sted: Vigerslev Kirke, Menighedslokalet Formand Leif Nielsen bød velkommen. 1. Valg af dirigent. Bestyrelsen

Læs mere

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge.

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge GRAVETILLADELSE Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866 Journalnr: Type: Ansøgning Side 1 af 5 ANSØGER: LEDNINGSEJER: Kontaktperson:

Læs mere

Evaluering af Rådighedspuljeprojektet. Etablering af cykelruter i Næstved

Evaluering af Rådighedspuljeprojektet. Etablering af cykelruter i Næstved Evaluering af Rådighedspuljeprojektet Etablering af cykelruter i Næstved Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...3 4. Beskrivelse af

Læs mere

Den samlede økonomi. Resume

Den samlede økonomi. Resume Den samlede økonomi Resume Der er udarbejdet en ambitiøs plan for skybrudssikring af Frederiksberg og resten af københavnsområdet. En del af planen inkluderer følgende hovedinvesteringer for Frederiksberg

Læs mere

DS FLEX BRO. Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig

DS FLEX BRO. Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig DS FLEX BRO Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig Forny den gamle bro et med afstand 1,398 mm Fin på overfladen Mange af Danmarks små broer har

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C Side 1 INDSTILLING Til Århus Byråd Den 25. september 2003 via Magistraten J.nr. 09.11.P20/02/00544 Ref.: Tlf.nr. Hans

Læs mere

307. Forslag til Klimatilpasningsplan

307. Forslag til Klimatilpasningsplan 307. Forslag til Klimatilpasningsplan Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen. Magistraten og By- og Miljøudvalget indstiller, 1. at forslag til Klimatilpasningsplan, med tilhørende ændringsforslag

Læs mere

SE TRAFIK TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION AF UDVALGTE VEJE I AABENRAA KOMMUNE. Teknisk notat ver. 2.

SE TRAFIK TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION AF UDVALGTE VEJE I AABENRAA KOMMUNE. Teknisk notat ver. 2. SE TRAFIK TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION AF UDVALGTE VEJE I AABENRAA KOMMUNE. Teknisk notat ver. 2. SE Trafik Side 1 af 19 Vangelystvej 10, 5250 Odense SV Tlf. 6160 7260 Mail: steen@setrafik.dk CVR-nr. 3492

Læs mere

Cykel- og stipolitik. En politik for cyklisme og stier. Randers Kommune

Cykel- og stipolitik. En politik for cyklisme og stier. Randers Kommune FORSLAG Cykel- og stipolitik En politik for cyklisme og stier Randers Kommune 1 Indholdsfortegnelse En kommune i bevægelse... 3 Formål og vision... 5 Formålet med en cykel- og stipolitik... 5 Hvordan bruges

Læs mere

Regulativ for TÅRNBYFORSYNING Vand Tekniske bestemmelser for TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S

Regulativ for TÅRNBYFORSYNING Vand Tekniske bestemmelser for TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S Indholdsfortegnelse 1. Projektering 2 2. Dimensionering 2 3. Hovedledninger 3 4. Stikledninger og skelbrønde 3 5. Brønde 3 6. Samlinger og tilslutninger 4 7. Udførelse 4 8. Kvalitetssikring og dokumentation

Læs mere

1. Administrationsgrundlag og muligheder for skolebuskørsel i Jammerbugt Kommune

1. Administrationsgrundlag og muligheder for skolebuskørsel i Jammerbugt Kommune Dato 18-08-2011 Sagsbehandler Kirstine Kejser Telefon nr. 7257 7411 Mail kke@jammerbugt.dk Dokument nr. 2011-112633 Sags nr. 2011-16655 Redegørelse for skole- og vinterkørsel august 2011 I forbindelse

Læs mere

Indhold. Status 27. juli RoSy og asfaltvedligehold af cykelstier og færdselsbaner

Indhold. Status 27. juli RoSy og asfaltvedligehold af cykelstier og færdselsbaner Status 27. juli 2018 RoSy og asfaltvedligehold af cykelstier og færdselsbaner Indhold Status 27. juli 2018... 1 RoSy og asfaltvedligehold af cykelstier og færdselsbaner... 1 1. Resume... 1 2. Indledning...

Læs mere

15-03-2016. Indholdsfortegnelse

15-03-2016. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Holmegaardhøj - Asfalt mellem vej og cykelsti... 2 Sølunden - Bedre udsigtforhold ved udkørsel på Næstvedvej... 3 Sølunden - Fortov langs Næstvedvej til begge sider... 4 Pinjevej -

Læs mere

Referat generalforsamling 08.05.07 Gug plejehjem

Referat generalforsamling 08.05.07 Gug plejehjem Referat generalforsamling 08.05.07 Gug plejehjem Der var fremmødt 25 personer repræsenterende 18 parceller. Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent Bestyrelsen pegede på Hans Østergaard nr. 84.

Læs mere

Belægningsindekset 2009 - et overblik over belægningstilstanden på det kommunale vejnet

Belægningsindekset 2009 - et overblik over belægningstilstanden på det kommunale vejnet Belægningsindekset - et overblik over belægningstilstanden på det kommunale vejnet Indhold Belægningsindeks Deltagende kommuner () Forord..............................................................................

Læs mere

Hastighed og uheldsrisiko i kryds

Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafiksikkerhed og Miljø Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafikdage på AUC 1996 Paper af: Civ. ing. Poul Greibe og Civ. ing. Michael Aakjer Nielsen Vejdirektoratet Trafiksikkerhed og Miljø Tel: 33 93

Læs mere

Etablering af nationale transportkorridorer for vindmølletransporter

Etablering af nationale transportkorridorer for vindmølletransporter Etablering af nationale transportkorridorer for vindmølletransporter Marts 2013 Sammenfatningsrapport Stormgade 2 6700 Esbjerg Tlf.: +45 56 40 00 00 Fax: +45 56 40 99 99 www.cowi.dk SAMMENFATNINGSRAPPORT

Læs mere

Omkostningsregistrering af veje i kommunerne SAMKOM-workshop på Vejforum 2004

Omkostningsregistrering af veje i kommunerne SAMKOM-workshop på Vejforum 2004 Kommunalteknisk Chefforening MDM/06.01.2005 Omkostningsregistrering af veje i kommunerne SAMKOM-workshop på Vejforum 2004 Knud Erik Andersen, Vejdirektoratet indledte med at byde velkommen til workshoppen.

Læs mere

DANMARKS VEJNET EN INVESTERING

DANMARKS VEJNET EN INVESTERING DANMARKS VEJNET EN INVESTERING December 2013 2 indhold 2 Indhold og baggrund 3 Det er dyrt at spare 4 To cases 5 Den dyre forskel 6 De kommunale budgetter 7 Et nyt mindset 1521 december 2013. Fotos: COWI/Niels

Læs mere

1) Politiske beslutninger om nyt by- og pendlercykelsystem

1) Politiske beslutninger om nyt by- og pendlercykelsystem Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 1: Redegørelse for nyt by- og pendlercykelsystemet I forlængelse af forespørgslen om nyt by- og pendlercykelsystem på Borgerrepræsentationens møde den 10. oktober 2013

Læs mere

Kloakfornyelse m.v. på Tietgensgade & Trøstrupsgade m.fl. i Herning.

Kloakfornyelse m.v. på Tietgensgade & Trøstrupsgade m.fl. i Herning. Til Beboerne på Tietgensgade m.fl. Herning Vand A/S Ålykkevej 5 7400 Herning Tlf.: 9999 2299 CVR 2581 0619 EAN 5 790001 899202 Den 11. marts 2013 Kloakfornyelse m.v. på Tietgensgade & Trøstrupsgade m.fl.

Læs mere

Cykelparkeringsplan for Århus

Cykelparkeringsplan for Århus Forfattere: Pablo Celis, Civilingeniør, Århus Kommune pace@aarhusdk Kresten Madsen, Trafikplanlægger, COWI A/S krma@cowidk Århus Kommune har i samarbejde med COWI A/S udarbejdet en Cykelparkeringsplan

Læs mere

VEJVEDLIGEHOLDELSE TØNDER KOMMUNE POLITISK NOTAT 05. APRIL 2016 UDARBEJDET SWECO DANMARK A/S

VEJVEDLIGEHOLDELSE TØNDER KOMMUNE POLITISK NOTAT 05. APRIL 2016 UDARBEJDET SWECO DANMARK A/S VEJVEDLIGEHOLDELSE 2016-2025 TØNDER KOMMUNE POLITISK NOTAT 05. APRIL 2016 UDARBEJDET SWECO DANMARK A/S 1. SAMMENFATNING Sweco har i samarbejde med Kommunen udarbejdet en vejvedligeholdelsesrapport for

Læs mere

NØRREGÅRDSPARKEN TILSTANDSRAPPORT

NØRREGÅRDSPARKEN TILSTANDSRAPPORT Til Dokumenttype Tilstandsrapport Dato September, 2015 Område Stamvej A-G, boligvej C-D og G-H, sti a-b, h-i, j-h, c, d-e og f-h NØRREGÅRDSPARKEN TILSTANDSRAPPORT NØRREGÅRDSPARKEN TILSTANDSRAPPORT Revision

Læs mere

Landsdækkende analyse af kommunevejenes tilstand og investeringsbehov - vejledning til indsamling af data

Landsdækkende analyse af kommunevejenes tilstand og investeringsbehov - vejledning til indsamling af data Landsdækkende analyse af kommunevejenes tilstand og investeringsbehov - vejledning til indsamling af data Kolofon Titel: Udgiver: Landsdækkende analyse af kommunevejenes tilstand og investeringsbehov -

Læs mere

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler Effekt af blinkende grønne fodgængerer Af Bo Mikkelsen Aalborg Kommune Tidl. Danmarks TransportForskning Email: Bmi-teknik@aalborg.dk 1 Baggrund, formål og hypoteser Dette paper omhandler en undersøgelse

Læs mere

3. Nordsjællands Landboforening 4. Grundejerforeningen Jellerødgård

3. Nordsjællands Landboforening 4. Grundejerforeningen Jellerødgård NOTAT Karen Tommerup 22. juni 2014 Resume af høringssvar til Forslag til Klimatilpasningsplan 2014-17 og Kommuneplantillæg 3 Klimatilpasning Forslag til Klimatilpasningsplan 2014-2017 og det tilhørende

Læs mere

VVM-screening. Projekt for husstandsvindmølle, Løjenkærvej 16, 8300 Odder, matr. 10 a Løjenkær By, Astrup

VVM-screening. Projekt for husstandsvindmølle, Løjenkærvej 16, 8300 Odder, matr. 10 a Løjenkær By, Astrup VVM-screening i henhold til 3, stk. 1 og bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1184 af 6. november 2014 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.

Læs mere

Forebyg arbejdsulykker!

Forebyg arbejdsulykker! Forebyg arbejdsulykker! INDLEDNING Arbejdsulykker kan medføre alvorlige konsekvenser som sygefravær, tab af erhvervsevne, varige mén og tab af livskvalitet for dem, ulykken rammer. Heldigvis er antallet

Læs mere

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger:

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger: Afsnit 2.1 Side 1 af 5 1. marts 2009 Grusasfaltbeton Grusasfaltbeton (GAB) er fællesbetegnelsen for en serie varmblandede bituminøse bærelagsmaterialer beregnet til nyanlæg og forstærkning af færdselsarealer.

Læs mere

Notat om belægningstyper på Fodsporet

Notat om belægningstyper på Fodsporet Notat om belægningstyper på Fodsporet Indledning I dette notat gennemgås 11 forskellige løsningsmodeller, som enten er fremkommet i den offentlige debat og/eller er foreslået af projektgruppen. Modellerne

Læs mere

Ikast-Brande Kommune. Overordnet Kloakfornyelsesplan for Ikast-Brande Kommune. December 2008

Ikast-Brande Kommune. Overordnet Kloakfornyelsesplan for Ikast-Brande Kommune. December 2008 Ikast-Brande Kommune Overordnet Kloakfornyelsesplan for Ikast-Brande Kommune December 2008 COWI A/S Nupark 51 7500 Holstebro Telefon 96 13 72 30 Telefax 97 41 30 28 www.cowi.dk Ikast-Brande Kommune Overordnet

Læs mere

QUINTO GRUNDEJERFORENINGEN QUINTO

QUINTO GRUNDEJERFORENINGEN QUINTO REFERAT FRA GENERALFORSAMLINGEN 2013 19. april 2013 Generalforsamling i Grundejerforeningen Quinto onsdag den 20. marts 2013. i Pilegården, lokale 5, Brønshøjvej 17, Brønshøj. Dagsorden: 1. Valg af dirigent

Læs mere

Forslag om fornyelse af asfalt i hele Grundejerforeningen

Forslag om fornyelse af asfalt i hele Grundejerforeningen Forslag om fornyelse af asfalt i hele Grundejerforeningen Bestyrelsen har fået vurderet foreningens asfaltarealer. Vurderingen er, at den resterende levetid på vores asfalt arealer er kort. Hovedparten

Læs mere

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN.

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. Til grundejerforeninger, vejlaug m.m. Teknisk Forvaltning Park- og Vejafdelingen NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. BESIGTIGELSE

Læs mere

Tønder Kommunes særlige vilkår ved gravetilladelser

Tønder Kommunes særlige vilkår ved gravetilladelser Tønder Kommunes særlige vilkår ved gravetilladelser Gravetilladelsen gives på betingelse af, at arbejdet udføres i overensstemmelse med Transportministeriets Standardvilkår for ledningsarbejder i og over

Læs mere

Stor ulighed blandt pensionister

Stor ulighed blandt pensionister Formuerne blandt pensionisterne er meget skævt fordelt. Indregnes de forbrugsmuligheder, som formuerne giver i indkomsten, så er uligheden blandt pensionister markant større end uligheden blandt de erhvervsaktive.

Læs mere

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal Stråmosen naturgenopretning i Ølstykke i Egedal 18. april 2016 extern Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt, placering, og ejerskab... 4 3. Tidligere initiativer og status...

Læs mere

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Vandledningsstien Nuværende forhold Vandledningsstien forbinder Gladsaxe og Københavns kommuner, se figur 1 Strækningen er en nordlig forlængelse

Læs mere

Knallerter på stier i eget tracé?

Knallerter på stier i eget tracé? Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen 2. august 2007/LYA Knallerter på stier i eget tracé? Baggrunden for dette notat er en række henvendelser om knallertkørsel på Gjernstien igennem Resenbro. Regler

Læs mere

VEJE I ODENSE Status 2014

VEJE I ODENSE Status 2014 VEJE I ODENSE Status 2014 Forord... 4 Resumé... 6 Status...8 Det første skridt... 10 Status for de ni elementer... 14 Betydning af manglende vedligeholdelse...24 Optimale investeringer... 28 Fortsat udvikling

Læs mere

Den økonomiske regulering er inklusiv, hvad der er allerede er lagt i budgetrammerne fra tidligere års demografireguleringer.

Den økonomiske regulering er inklusiv, hvad der er allerede er lagt i budgetrammerne fra tidligere års demografireguleringer. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 3: Kvalitetssikring af demografiregulering 215 I forbindelse med beregningen af demografireguleringen for budget 215 samt budgetrammerne

Læs mere

ØKONOMISK EVALUERING AF ESBJERG DØGNREHABILITERING

ØKONOMISK EVALUERING AF ESBJERG DØGNREHABILITERING ØKONOMISK EVALUERING AF ESBJERG DØGNREHABILITERING ESBJERG KOMMUNE ÅRHUS MAJ 2011 EPINION KØBENHAVN RYESGADE 3F DK-2200 KØBENHAVN N TLF. +45 87 30 95 00 TYA@EPINION.DK EPINION AARHUS SØNDERGADE 1A DK-8000

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Mette Bøgelund, Senior projektleder, COWI A/S Trafikdage på Aalborg Universitet 2004 1 I analysen er de samfundsøkonomiske fordele og ulemper

Læs mere

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek Forudsætninger bag Danica PensionsTjek INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger... 2 Spørgsmålene...

Læs mere

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer Trafikskabt miljøbelastning i danske byer - hitliste og totalbillede Henrik Grell COWI Parallelvej 15, 2800 Lyngby tlf 45 97 22 11 e-mail hgr@cowi.dk Paper til konferencen "Trafikdage på Aalborg Universitet

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Budgetforslag 2016 Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget 2016 p/l 1000. kr Regnskab 2014 Budget 2015 Budgetforslag 2016 Forsørgelse: Budgetgaranti ikke rammebelagt: Kontanthjælp til udlændinge

Læs mere

Foroffentlighedsfase til Klimatilpasningsplan Vind med vandet

Foroffentlighedsfase til Klimatilpasningsplan Vind med vandet Foroffentlighedsfase til Klimatilpasningsplan Vind med vandet Indhold Din indflydelse 3 Vind med vandet 4 Konsekvenser i Horsens Kommune 5 Udførte klimatilpasningsprojekter 6 Hvad planlægger kommunen at

Læs mere

K E N D E L S E Berigtiget udgave

K E N D E L S E Berigtiget udgave K E N D E L S E Berigtiget udgave afsagt af Konkurrenceankenævnet den 8/10 2013 og berigtiget den 21. oktober 2013 i sag nr. VFL-3-2012 (2013-016) Hørsholm Vand ApS mod Forsyningssekretariatet Resume af

Læs mere

ESBJERG KOMMUNE UDVIKLINGSPLAN FOR VEJOMRÅDET

ESBJERG KOMMUNE UDVIKLINGSPLAN FOR VEJOMRÅDET ESBJERG KOMMUNE UDVIKLINGSPLAN FOR VEJOMRÅDET 2016 2035 August 2016 Udviklingsplanen er udarbejdet af Esbjerg Kommune og Rambøll. Data er fra Vejdirektoratet og Esbjerg Kommune 2 ESBJERG KOMMUNE UDVIKLINGSPLAN

Læs mere

Referat fra afdelingsmøde tirsdag 8.september 2015.

Referat fra afdelingsmøde tirsdag 8.september 2015. Stenløse d. 21-09-2015 Afd. 3 Halkær Referat fra afdelingsmøde tirsdag 8.september 2015. 1. Velkomst og valg af dirigent Til stede: 9 boliger, 18 stemmeberettiget, samt Driftschef Bo Mølgaard Steffen Bargholz

Læs mere