Vand i Låsby. Idékatalog og procesbeskrivelse. Fra regnvand til nye rekreative muligheder. April 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vand i Låsby. Idékatalog og procesbeskrivelse. Fra regnvand til nye rekreative muligheder. April 2013"

Transkript

1 Vand i Låsby Idékatalog og procesbeskrivelse Fra regnvand til nye rekreative muligheder April 2013

2 Indledning Den 11. april 2013 mødtes op til 70 borgere fra Låsby til en kreativ workshop i Låsby Hallen, i forbindelse med projektet Vand i Låsby. Workshoppens omdrejningspunkt var at udvikle idéer til rekreative oaser i byen. På workshoppen blev der udviklet idéer indenfor seks forskellige temaer: 1. Rekreative områder som grundlag for læring 2. Omdømme 3. Natur og miljø 4. Ung by 5. Samling af generationer og fælles interesser 6. Bæredygtighed - Udnyttelse af vand/vandenergi Disse temaer er udvalgt på baggrund af et kvalitativt studie gennemført i Låsby i marts-april 2013.

3 Sådan gjorde vi Fra interviews til råidéer og oaser På den kreative workshop blev borgerne delt ind i grupper, og udviklede tilsammen 847 råidéer. Grupperne delte deres ideer ind i kategorier, og skulle herefter udvælge deres tre bedste idéer og til sidst præsentere den allerbedste idé. PrimusMotor har haft idéerne i drivhus. Alle idéer er blevet læst igennem, underkategoriseret og herefter sat sammen i oaseforslag.

4 Idéoversigt Vi har i dette idékatalog inddelt idéerne i tre grupper: 1. Deltagernes bedste idéer, der blev præsenteret på workshoppen 2. Forslag til oaser på baggrund af deltagernes idéer, der er sammenkoblede og modnede 3. Råidéer (ikke bearbejdede råidéer fra workshoppen)

5 Opgaven og rammerne Opgaven på den kreative workshop var at komme med ideer til, hvordan udvalgte områder i Låsby kan blive til nye rekreative oaser med fokus på at opsamle regnvand Der vil blive ca. seks områder med en oase i hvert område Der vil være et hul med min. 1 meter vand i alle områder Der vil være områder, der for det meste er tørlagte

6 Områderne Område 1 Område 2 Område 3 Område 4 Område 5 Område 6 Område 7

7 Borgernes bedste idéer På baggrund af alle de idéer deltagerne kom med under idégenereringen, udvalgte hver gruppe deres bedste idé, som bliver præsenteret på de følgende sider. Den idé, som grupperne præsenterede som deres bedste, vil de fremadrettet få mulighed for at arbejde videre med.

8 Borgernes bedste idéer Park med aktivitetslegeplads og en kreativ vandstation. F.eks. en brøndpumpe til at løfte vand op, kæmpe vandpistoler så man kan lege vandkrig, et lavtliggende soppebassin der kan bruges til skøjtebane om vinteren, og en skøjtekarrusel med vognstang ud til en kane, der skubbes rundt ved mandkraft. Kulturelt vartegn, f.eks. en vandsøjle eller en vandlås. Vest for Låsby Hallen kan der være en sø og en friluftsscene, f.eks. et amfiteater, der kan bruges til dans eller teater.

9 Borgernes bedste idéer Nyt fællesområde ved Låsby Hallen og hen til Gl. Silkeborgvej. Her skal være et skaterområde, der kan aflede vandet hen til en større sø. Midtvejs skal der være en strandbar og ved hallen et caféområde. Oasen skal også indeholde Nordeuropas bredeste springvand med farver og lysshow, der tiltrækker folk til byen. Byen skal have en klukrute, der forbinder skolerne, børnehaven, idrætsforeningen og plejehjemmet. Der skal være en kanal, der går fra det ene sted til det andet. Undervejs skal der være aktiviteter for forskellige generationer, f.eks. en vandlegeplads eller et område for de ældre.

10 Borgernes bedste idéer Vandskulptur ved motorvejen, så folk ikke er i tvivl om, at de er nået til Låsby. Der skal plads til natur, leg og bevægelse, f.eks. legetårn, træningsfaciliteter med vand, amfiscene af beton og rulleskøjte- og petanquebane. Vandrute, der starter med vandbyporte, og kobles sammen med alle vandområderne i byen. Ved det centrale område ved Låsby Hallen skal der være stisystemer, bænke, borde og pavilloner. Ved plejehjemmet skal der være et læringsområde og et væksthus med regnvand. Der skal være pil eller mangrove plantet rundt omkring i byen.

11 Borgernes bedste idéer Området omkring Låsby Hallen og Blochgrunden skal være byens hjerte et samlingspunkt for byen, med aktivitetsrum der får pulsen op, og afslapningsrum der styrker hjertet. Fitness, meditativt zen område, høje træer der afskærmer, vandkunst med meditative dryp, socialt område med bål og bilvask. Låsby skal være Danmarks Venedig. Låsbygondolen skal sejle på kanaler, der fører rundt i byen, og ender i en sail-in-bio ved Låsby Hallen. Her er der et område med en sø, der om vinteren laves om til skøjtebane. Om sommeren er der en strandsand med aktiviteter for børn og voksne.

12 Borgernes bedste idéer Fokus på Låsby Hallen. Start ved skoven med en å der strækker sig hele vejen gennem området, og ender i en sø formet som et æble. Ved Grønnehaven skal der være terrasser med æbletræer. Ved hallen skal der være træningsfaciliteter inspireret af Pulsparken i Ry. Ved Sorringvej skal der være et badeområde og bilvask. Få Olafur Eliasson til at lave et kunstværk til byen!

13 Forslag til Oaser På de følgende sider er borgernes idéer koblet på nye måder, og der præsenteres otte forskellige oaser og et sammenhængende system, der vil binde byen og oaserne sammen. Oaserne er tematiserede, således at hele Låsby bliver en samlet oplevelse. Hensigten er at man skal få lyst til at besøge alle oaserne, da de giver forskellige indtryk og har forskellige funktioner. Oaseidéerne er på visualiseringsniveau, og er derfor endnu ikke gjort endelig realiserbare. Det vil være ideelt at lave en Låsby-APP, der formidler de forskellige karakteristika ved oaserne og som formidler viden om vand, klimasikring og funktionerne i de enkelte oaser. Oversigt: Kulturelt vartegn Oase 1: Water Lab Oase 2: Den grønne oase Oase 3: Centrum Park Oase 4: Den japanske Have Oase 5: Vandhunden Oase 6: Vandkirken Oase 7: Vugge-til-vugge Oase 8: Vandkunst Klukruten

14 Kulturelt vartegn Velkommen til Låsby, som måske skal omdøbes til Låsby Søby. Låsby skal af med sit prædikat som hjemby for Låsby-Svendsen byen skal være kendt for noget nyt og anderledes f. eks. et vartegn ved motorvejen. Vartegnet kan være en vandskulptur i alverdens farver, der går tværs over vejen. Det kan være et Låsbylogo hvor låsen udgør en central del af designet. Eller et kæmpe L-formet springvand. Så er man ikke i tvivl om, at man nu er ankommet til Låsby.

15 Oase 1: Water Lab Låsbys Vandlaboratorium. Hver oase skal indeholde læringselementer, men én oase skal være et ægte laboratorium for børn, ældre og unge. Læringen skal kobles på en digital formidlingsplatform og skal bl.a. indeholde: - Fiskeopdræt - Klimasikring - Vand og vandfysik - Økologi - Flora, dyreliv ved vandet og botanik

16 Oase 2: Den grønne oase Generationer mødes til en sanselig, lærende og social oplevelse. Centrum i den grønne oase er en lille sø med forskellige typer af vandplanter. Et prydbassin med biologisk vandrensning kan bruges som forsinkelsesbassin. I midten af bassinet etableres et springvand. Ved bredden opbygges vandtrapper med dekorative sumpplanter. Udenom bassinet etableres seks forskellige zoner med forskellig botanik f. eks. Lej en have, som borgerne selv skal så og vedligeholde eller blomsterzone, urte-/-duftezone, højbede med grøntsager, frugtbuske, sumpplanter og et overdækket væksthus. De forskellige zoner vandes med vand fra bassinet, der pumpes op til terræn. Rundt om zonerne plantes Låsbyæbletræet og der opstilles bord- og bænkesæt, samt et udendørs køkken til tilberedelse mad fra de grønne zoner.

17 Oase 2: Den grønne oase

18 Oase 3: Centrum Park Blochs grund er det centrale område i Låsby, det ligger lige op til Låsby Hallen. Det er et oplagt sted at gøre til byens sociale midtpunkt. Låsbyhallens faciliteter skal kobles sammen, så det bliver et sammenhængende område for flere målgrupper f. eks. en bypark med en helårslegeplads for børn og voksne. Løberute-/kanal Rundt om hele området går der en sti/kanal. Stierne er i kanaler, der ved oversvømmelse bliver fyldt med vand. De kan derfor i tørre perioder bruge til trickcykler og til skateboard. Belysningen er i bunden af kanalen. Rundt om søen er der et parkanlæg med bænke og borde. Plaskesø Om sommeren skal der være plaskesø til de små, og en svævebane der ender i en sø for de vovede. Om vinteren bliver det til en skøjtebane, hvor der skal der være en kanekarrusel, der trækkes rundt ved håndkraft.

19 Oase 3: Centrum Park

20 Oase 3: Centrum Park Vandskulptur I oasen skal der være en vandskulptur med netstruktur hvor man kan kravle/lege/bliver underholdt eller fordybe sig og slappe af. Om aftenen tændes changerende lys i og på skulpturen. Vandskulpturen fungerer som en legeinstallation for børn og voksne. Aktivitetslegeplads Der skal være en aktivitetslegeplads i byparken med vandpumpe, kreativ vandinstallation, f.eks. et springvand forbundet med en cykel, slusesystem, å-forløb, kæmpe vandpistoler og vandkanoner. Kultur- og fællesarrangementer En del af parken er et kulturområde parkourbane med graffiti og et strandområde med en vandbar, f.eks. på en tømmerflåde. Der skal være et udkigsplateau så firhjulede og gangbesværede kan komme tæt på vandet. Stedet kan bruges som byens fællesområde, hvor man kan have et byjuletræ, Skt. Hans bål og afholde andre arrangementer.

21 Oase 3: Centrum Park

22 Oase 3: Centrum Park Aktivitetssø Ved Låsby Hallen skal der være en sø med multifunktioner. Søen er delvis kunstig og delvis skabt med regnvand og skal renses biologisk. Den ene ende bruges til roning, kajak, vandcykler, windsurfing og vandski. Til vandskiene skal der være et spil, som kan trækker folk rundt. En afgrænset del af søen skal opvarmes ved hjælp af vandkraft fra vandløb i byen eller via solcelleanlæg, som kan fungere som halvtag over noget af søen. Der skal være en modstrømsbane til svømning, hvor man kan træne langdistancesvømning. I den ene ende af søen findes en forhindringsbane inspireret af wipe out og i et andet hjørne skal der være et sted, hvor man kan sejle med sine fjernstyrede både. Ved selve hallen skal der være en café der rager ud over søen, så man får oplevelsen af at gå på vandet. Bilvask med regnvand Ved parkeringspladsen opsættes regnvandsbeholdere, og i perioder vil foreningerne tilbyde bilvask med regnvand, når man f.eks. i weekenden er i hallen til stævne.

23 Oase 3: Centrum Park

24 Oase 4: Den Japanske Have Ved erhvervskvarteret i Låsby etableres et område med spejlbassiner, trædesten og japansk inspireret haveanlæg med borde og japanske kirsebærtræer. Et sanseligt Feng Sui-inspireret anlæg, der vil give medarbejdere ro i middagspausen, give kunder en spændende og anderledes oplevelse og i det hele taget forskønne området.

25 Oase 5: Vandhunden Denne oase appellerer til sjov, leg, action og bevægelse og man kan tage hunden med. Der er et særligt hundebadebassin. Fokus er især på de mindre børn fra byens børnehaver, dagplejemødre og SFO. Vandstanden er lav i dette område. Der er kanaler, hvor små både kan sejle, vand skal løftes, og der kan soppes i vand. En legeplads udformet af rør og andre genanvendelig ting, der normalt bruges til vand etableres. Man ender i lavt vand, når man rutsjer på rutsjebanen. Børn kan sidde i en lille båd og trække sig over et lavt bassin til en lille ø af sand en ø- sandkasse. Børnene kan også lege og pumpe vand ud over søen og sprøjte på kammeraterne. Der er små vandhaver rundt i området og et lille udendørs akvarium med fisk fra ferskvandssøer. I den ene ende af søen skal der være et jorden-er-giftig område med kæmpe hinkesten, hvor sværhedsgraden ændres alt efter hvor meget det har regnet. Det kan f.eks. være store sten/betonklodser, der kan bruges til at sidde på, når det er lavvande. Stenene er placeret så de danner en labyrint.

26 Oase 5: Vandhunden

27 Oase 6: Vandkirken Ved kirken etableres en stor udendørs døbefond. Et vandorgel spiller til de udendørs gudstjenester som foregår på en stor overdække terrasse. I Låsby kan borgerne som det første sted i verden blive bisat i en lille urnesø, som bliver en del af kirkegården. Urnesøen vil også fungere som et stillested for meditation, bøn og fordybelse.

28 Oase 6: Vandkirken

29 Oase 7: Vugge til vugge Vugge til Vugge ( Cradle to Cradle ) er en måde at tænke på, hvor naturen giver idéer til, hvordan vi kan forme nye ting. I stedet for at tænke fra vugge til grav, hvor alting ender som affald, skal vi tænke på, hvordan de ting, vi bruger, igen kan blive del af naturens kredsløb. Hele denne oase er gennemsyret af dette bæredygtighedsprincip: - Jord fra bassinhul bliver brugt til sansemotorikbane, kælkebakke og siddeplateau - CO2 deponeringsskulptur/konstruktion. CO2 indfanges med grøn vækst som ved pyrolyse forkulles og derefter deponeres uskadeligt. Restproduktet biokoks bruges til jordforbedring i haverne - Pileaboretområde, der renser vandet (formet som en pilelabyrint) - Borde, bænke m.v. er lavet af genbrugsplast, -træ og andre naturmaterialer - Vandrensesystemer, hvor vandet til sidst ender i en stor udendørs bruser - Algefabrik, hvor alger laves til biobrændsel - Vandets gennemstrømning skaber energi til elbiler og elcykler - Solceller der opvarmer vandet til bruseren

30 Oase 8: Vandkunst Dette område gennemsyres af kunst i vand, skulpturer, land art m.v. Kunsten må røres og bruges og flere kunstværker formes efter om det regner eller om det er en tørperiode. - Vandkunsten/installationen, hvor trykket er drevet af vandforbruget i hvert enkelt hus - En lille sø med undervandskunst, hvor man skal dykke for at få kunsten at se - En billedfontaine viser Låsbys nye vartegn - Bassinet er land art når det ses ovenfra er det udformet f. eks. som en fisk - Skulpturelt vandtårn med klatremuligheder og vandfald - Forskellige siddemøbler og borde udformet af kunstnere - Kunstatelier hvor lokale kunstnere kan fordybe sig og male eller skrive - Lysende klukkende vandkanaler

31 Kanalsystem Et samlet Låsby I hele Låsby skal der gå en kanal, der slynger sig igennem byen og kobler alle vådområder sammen. Langs med kanalen skal der være vandtrapper, vandmøller og vandkunst. Der skal være mulighed for at man kan sejle i vandløbet, f.eks. i kano, gondol eller på vandcykel. Langs hele kanalen er der en sti og hvilepladser m. borde/bænke. Den nu rørlagte bæk ved hovedgaden åbnes og forbindes med kanalen, og langs denne plantes der platantræer. Kanalen føres ind til området ved Låsby Hallen, hvor der er en sail-in-bio, et område med sandstrand og andre aktiviteter for børn og voksne. Rundt omkring i byen er der vandtårne og transparente vandrør, så man kan følge vandet på sin færd gennem byen. Der skal være afmærkede løberuter rundt i byen, og undervejs finder man motionsmaskiner, hvor vand fungerer som modstandskraft. Gadebelysningen er drevet af vandkraft, og der skal være vandkanoner der skyder efter de biler der kører for hurtigt.

32 Kanalsystem Et samlet Låsby Kanalsystemet har også en klukrute der fører gennem byen, så man på den måde kan udnytte vandets dragende effekt til at flytte børn, voksne og ældre rundt i byen. På forskellige steder er der indrettet små vandlegepladser med vandoplevelser, hvor ældre kan inspirere børn til nye vandlege, eller de kan blive underholdt af de legende børn. Områderne skal være adgangsvenlige for alle, også folk på fire hjul barnevogne, rullestol og rollator.

33 Kanalsystem Et samlet Låsby

34 Råidéer Udover de idéer som borgerne udvalgte som deres bedste idéer indeholder kataloget på de følgende sider de en resterende råidéer, der er blevet sorteret og kategoriset.

35 Råidéer Udendørs træningsfaciliteter hvor vand skaber modstand Modstrømsanlæg til svømning, evt. med bølger Sø til roning, sejlads og kajak Vandskibane Løbebane/sportsanlæg med vandbassin i midten Motor cross bane i vand Regnvandsbassin med skaterbane Vandcykler White-water-rafting Svømmesø med udspringsområde/tårnspring Vandtriatlon Vandaerobic/spinning Vandløbsmaraton Balanceredskab der går over vand Stavgang i vand Wipe out Sø til windsurfing Sport Tør sø med parkour objekter, evt. med vandfælder Kricket/kroketbane Minigolfbane med vand Crossfit miljø i vand Afmærkede løberuter rundt omkring i byen, f.eks. med vandtræning/styrketræningsfaciliteter undervejs Cykel- og BMX-bane Stor sø til årlig kapsejlads Krolf indlagt i oase Bådbane med gummibåde Klatrevæg En svømmeå til at træne langdistancesvømning Vandpolo Længdespringssø Svømmebane med forhindringer

36 Råidéer Flydende restauranter Gourmet Væksthuse til institutionskøkkener med diverse grønt og krydderi Frugtfestival Æblefestival Æblelund med Låsbyæblet Udendørs køkken ned til vandet hvor man kan holde picnic Sushiskole Parker med forskellige madevents en i hver oase Lav din egen ret med forskellige æblesorter Udendørs servering med råvarer dyrket i bassiner Specielle vandbassiner med rismarker Serveringsterrasse på pæle Blindsmagning af dansk vand/apollinaris Skalddyrsfestival Låsby krebsekalas Frøer opdrættes og serveres med Låsbyæblet Fremstilling af søtang/alger til Noma Restaurant med gourmetmad ved sø med udsigt

37 Råidéer Biler Regnvandsvaskeplads til biler, cykler m.v. Drengerøvszone til at vaske biler Topløs bilvask Vandkanon der sprøjter på biler, der kører for stærkt forbi skolen Afslapningsområde med stressless aktiviteter Meditationsplads/yogazone Varmtvandsbassin Buddhaskole Mindfulnessområde Mudderbade Vandterapi Udendørsbad Yogaø Velvære/stilleområde

38 Råidéer Dambrug/fiskesø Fiskeaktiviteter for alle aldre Fiskesø/put and take Fiskeopdræt Skalddyrsvækstanlæg Krabbe- og frøopdræt Springvand med kugler eller lys Springvand med skulpturer i parkanlæg Vandorgel ved Mindestenen Vandfald med lys Niagara Falls i Låsby Vandfald med skulptur Små vandfald rundt omkring i byen Springvand og vandfald

39 Råidéer Vandkunst Vandtårne som hegn/lydmure Verdens største L som springvand Vandløb gennem byen, f.eks. rindende vandløb langs hovedgaden, med vandskulptur Monet have med biograf og åkander. En kunsthistorisk Monet-oase, evt. med pavillon til diverse udstillinger Vandmonumenter/skulpturer/fontæner, f.eks. hvor trykket er drevet af vandforbruget i hvert enkelt hus, eller med skiftende lys Regnvandsopsamler malet af lokale kunstnere Vandtrapper som giver vandet liv Lad byens erhvervsvirksomheder opstille kunst med inspiration fra deres virksomheder Vandskulptur ved motorvejen F.eks. af Olafur Eliasson, vandkast hen over motorvejen Gigantisk vandsøjle Megamodel af hele Gudenåen eller en af verdens største floder Kunstrute gennem byen bestående af vandinstallationer, f.eks. drevet af vandeller solenergi Løbende vand ned af mure/vandkunst uden på bygninger Vandkunst med søheste Vandområde tæt på hal og plejehjem med springvand, skulptur osv. Springvand a la Noas Ark Et kunstværk ved hvert vandhul for at skabe helhed Vandkunst der afspejler værdier i Låsby Solsystemets planeter omgivet af vand, ligesom verdenskortet i Klejtrup Skulpturpark for unge kunstnere Genetabler bækken under hovedgaden og plant platantræer langs bækken/vejen Vandtrapper i naturen

40 Råidéer Dyrkning Pluk dine egne jordbær mens du bader Højbede i rismarksystem Vindyrkning Æbleproduktion Vanding af fælles Låsby køkkenhave/højbede Låsbyæbles cider, samt presset æblejuice til salg. Plante Låsbyæbletræer rundt omkring i byen Skabe flotte vandhuller masser af botanik og mulighed for at landmændene kan bruge vandet til marker Eleverne dyrker deres egne grøntsager og opdrætter fisk Mosteri

41 Råidéer Kirke Udendørs døbefont Vandorgel Flydende altertavle Urnesø Undersøisk kirke Vand til at vande planter på kirkegården med Gudstjeneste midt i oase Kirkelig ø til bryllupper og barnedåb Kirkekoncert, gospel Arena til udendørs gudstjeneste Udendørs vandområde til kirke og amfiteater Gudstjeneste i de bænke der er i plateauerne på skatebanen Gudstjeneste i en husbåd Udendørs kirke med små vandfald eller en lille bæk der klukker Friluftsdåb, f.eks. Amfiteater Bisat til søs Føre søen gennem kirken Indbygge store undervandslamper i regnvandsbassiner således at guds lys skinner op af vandet Tag vandvejen til kirken Konfirmationsforberedelse på vandet Massedåb Pilgrimsvandring efter gudstjeneste ved søen ved Sorringvej Gå på vandet Bryllupspavillon i det grønne Tømmerflåde som prædikestol Vandkunst som dekoration i kirken og på kirkegården Vandalter udendørs gudstjeneste i den grønne oase ved vandalter

42 Råidéer Bæredygtighed Regnvandsrensesystem til opvarmning af badesø Områder med pil der renser byens spildevand og industriomådet Regnvand varmeveksler- opvarmet med jordvarme Transport rundt i byen på stort regnvandsvandløbssystem Vindenergi og solenergi varmer vand i oaser op Stort solenergianlæg over bassin som halvtag Vand omdannes til gavn for teknikundervisning Solfangere til at opvarme Låsby med, samt pumper til at pumpe evt. regnvand/kloakvand Opsamling af vanddata og kloakdata med live datafeed tilgængelig på hjemmesider og apps Opvarmning af offentlige bygninger Vandfald til at generere strøm, (vandturbine) f.eks. til elbiler/elcykler Vandmøllehjul, f.eks. til at trække transportbånd til toppen af kælkebakken eller lign. Vanddreven gadebelysning Lave gas/brint Dyrke alger der laver ilt

43 Råidéer Genanvendelse af regnvand Fælles regnvandsopsamling med slanger ud i haverne Regnvand til støvlevask ved hallen Vandfald giver strøm til gadelamper Kæmpe regnvandsrensningsanlæg Genanvendelse af regnvand til toiletter Brug af vand til fælles bilvask Forædlet regnvand drikkevand kildevand

44 Råidéer Læring Udendørs grønne lokaler Børn laver vandmøller og laver strøm Vandløb og åer går til at studere dyrelivet Temapark på skolen udendørs fysiklaboratorium Vandlandbrug i stedet for hjemkundskab Væksthuse hvor børn (skole, børnehaver) kan spire buske/træer til udplantning Børnehave under bassin, så de kan lære om fisk og padder Dykkercertifikat Vandland for børn Uddannelse af naturvejledere med speciale i vand Energipil i skolegården rensning af skolens spildevand. Hængebroer og hytter Spis din have lær om fra jord til bord Vandinstallationer der kun virker hvis børnene regner ud hvordan de virker Bådebyggere a la sæbekassebil-style Matematisk vandområde i skolen Vandmotion i idræt Køreskole for speedbåde Eksperimentere med tyngdekræften og vand

45 Råidéer Aktiviteter Andesøer til små børn Diskotek/café under sø Træcamps Multiudendørs kulturhus med vandamfiscene Fiskespil Tømmerflåde med bar Regndans Udendørs vandcafé ved hallen, opstillet på pæle Udendørs biograf afgrænset af vandvægge Kyssebænk bag et vandfald Udendørs arena med vandorgel, hvor man kan afholde koncerter Svævebane der ender i en sø Klub for fjernstyrede både Kæmpe sæbeboblespil Gå på vandet i store bolde Fest, musik og dans ved Låsby Hallen Gummistøvleløb Kæmpe vandpistoler Sammenskudsfest på hovedgaden Stor flodamper på søen til familiens søndagsudflugt Weekendarrangementer Største pjask-konkurrence Wild vandland for de ekstreme Jorden er giftig -område, hvor sværhedsgraden ændres når det regner Spil der trækker vandski op ved hjælp af vand Færgen i Låsby trækfærge Vandscooterudlejning Springbreak på kunstig strand

46 Råidéer Unge Ungdomssanserum/diskotek Udendørs disko med diskolys og skum i den opvarmede sø, til god musik Vanddiskotek på glasgang over vand med fisk Rulleskøjte- og skatebane lige som Pulsparken Ungdomscorner Fri leg på vandet med (gratis) redskaber Knallertbane Værested ved vandet Flydende ungdomsklub

47 Råidéer Børn Vandlegeplads, med forskellige vandspil, vandopgaver, brøndpumpe, sluser og lign. Klimaskole med en regnvandsrutsjebane i skolegården og børnehaven Et plaskeområde til børn i gummistøvler Vandvægt flytter ting når det løber rundt legeplads a la Aqua Vand der flytter sig langsomt gennem flere bassiner Sluseleg Legeområde med f.eks. basketmål og skøjtebane Legesø på grønne områder som unge kan lege i Vandkanoner

48 Råidéer Sansehave med vand og frugt Afslappende lyde rislen af vand Dyrkning af vandplanter Haver med grønne vægge Æblepark omkring små søer Øko-drivhuse med kunstvanding (regnvand) Væksthus med palmehave og vandrutsjebane Regnvandsbede med planter der elsker sump Videreudvikling af Låsbyæblet krydderihave med lægeurter Sommer blomster man kan plukke. Konkurrence - bind den flotteste blomsterkrans og tag den om hovedet Bær- og frugthave ned til lille vandløb Frugttræer Automatisk vanding af låsbyæblet Japansk vandhave Haver Kæmpedrivhus over et regnvandsbassin tropeparadis Kolonihaver Ny børnehave med planter på tage og mure - med integreret nyttehave. Inde og ude bliver ét. Åkandebassin Vanding af haver uden beregning Flydende haver med camps Opsamling af regnvand til grønne tage i byen Blomsterpark Nordisk grønt, frugt, bær, planter i grønne oaser Krydderurtehaver vandes med regnvand fra underjordiske slanger

49 Råidéer Vartegn Badeby midt i Jylland Arena / Colosseum Miniature udgave af den lille havfrue ved åen/søen Tropeøen i midten af byen Cykel ved sø når man cykler starter springvand Vandtårn Kanal gennem byen se Låsby fra gondol Vandlabyrint Verdens største vandcykelarena Jyllands Venedi Våbenskjold i passende farver Låsby-logo som byport Ny navn ny by Låsby Søby Vandorgel der aktiverer diverse springvand, når man spiller Monumental indgang til Låsby Låsby maritime øer Verdens største regnvandsmåler Vartegn: udkigstårn Vandland i megastørrelse Gigantisk regnvandssøjle Lysshow med laser Bundgangspæle lige under vandoverfladen Gå på Vandet Skøjtebane om vinteren med kane karrusel soppebassin om sommeren

50 Råidéer Dyr Karpe-park Hundebadesø Opdræt af oddere Udendørs undervandsakvarium Reptilpark koldvandsalligatorer i Låsby Akvarium med ferskvandsfisk Bassin til udnyttelse af dræbersnegle

51 Råidéer Sti omkring bassin ved motorvej Motorvejen Stilling vandskiklub flyttes til ny sø ved motorvejen En pendant til Hernings kunstting som ligger ud til motorvejen kæmpe springvand som reguleres af mængden af regnvand (Gejser) Vandmonument ved motorvejen så ingen er i tvivl om at der er kørt forbi Låsby Kulturskilt ved motorvejen (Ligesom til Den Gamle By og AROS) Vandfald over motorvej med lys i Kæmpe regnmåler i rundkørsel Svævebane hen over motorvejen drevet af grøn energi Vand i bue over motorvej Smukke søer på begge sider af motorvej Regnbuelys i rundkørslerne

52 Råidéer Friluftsliv Vandrehjem på pæle Søbad Kanal rund i hele Låsby se byen fra kano Shelterpladser Hængekøjer Vandhytte Husbåde Bål og grillpladser Vandvulkan med lys og klatrestativ Friluftsbad med kæmpebølger (Regn)Vandrutsjebane ned over grønt område kælkebakke om vinteren Svømmesø Grønt område med levende vand til grill og hygge Trækbåd over vand Naturlegeplads med legeredskaber til børn og træningsmaskiner til voksne Sammenhold demokratisø med vandcykler, kanoer og tømmerflåder

53 Forløbet

54 Forløbet Planen for 2013 Borgermøde og information om projektet Ansøgning til fonde om klimatilpasning Fokusgruppeinterviews Første fase af kloakering og etablering af ét bassin BORGERMØDE FOKUSGRUPPE- INTERVIEWS KREATIV WORKSHOP 11. APRIL KL IDÉUDVIKLING SKITSER BRUGERDREVNE LØSNINGSFORSALG Arkitekter modner og konkretiserer med styregruppe

55 Sådan gjorde vi Fokus på borgerinddragelse er afgørende i projektet Vand i Låsby. Derfor bliver der arbejdet med flere forskellige metoder til at komme i dialog med borgerne. Der er blevet udarbejdet flere film, dels korte informationsfilm, dels film som har fungeret som invitation til de respektive møder og workshops, der er blevet afholdt i projektet. Begge typer film har været lagt ud på Skanderborg Forsyningsvirksomheds hjemmeside og herefter har borgerne delt dem på de sociale medier. Ligeledes har der været benyttet mere traditionelle informationskanaler så som annoncer i lokalaviserne og husstandsomdelte flyers. Kombinationen af de forskellige initiativer har betydet at borgerne i Låsby er mødt talstærkt på til arrangementerne i projektet.

56 Sådan gjorde vi I februar blev det første møde afholdt, hvor borgerne i byen mødtes i det lokale forsamlingshus. På mødet blev de orienteret om projektet og sammenhængen med separatkloakeringen, som også skal gennemføres i byen. Borgerne brugte desuden aftenen på at indtegne byens styrker og potentialer på luftfotos af Låsby. Disse input fra borgerne har efterfølgende dannet grundlagt for hvilke områder, der nu arbejdes med ift. placering af oaserne.

57 Sådan gjorde vi I mellem det første borgermøde og den kreative workshop er der blevet foretaget en række fokusgruppeinterviews med 36 forskellige interessenter herunder: Borgere, grundejere, pædagoger, lærere, elever, repræsentanter fra foreninger, politikkere og embedsmænd samt repræsentanter fra virksomheder i Låsby. På baggrund af disse interviews blev der udarbejdet en mini-rapport med 5 temaer. 1. Interesse for det rekreative område 2. Kommunikation og information 3. Forbehold og hensyn 4. Politisk deltagelse 5. Drift Interviewene gav indsigt i behov og interesse for projektet. Ligeledes blev det kortlagt hvilke andre projekter og initiativer der pågår eller skal igangsættes, som vil kunne få indflydelse på Vand i Låsby-projektet eller som projektet skal tage hensyn til. Endvidere har interviewene opsamlet erfaringer, så eksempelvis kommunikation med borgerne kan målrettes og tilpasses ud fra det, vi nu ved, der virker.

58 TAK En stor tak til alle borgere i Låsby for jeres store engagement og idérigdom. Vi glæder os til den videre rejse med jer.

NATUR LEGEPLADSER ET IDEHÆFTE FRA FRILUFTSRÅDET

NATUR LEGEPLADSER ET IDEHÆFTE FRA FRILUFTSRÅDET NATUR LEGEPLADSER ET IDEHÆFTE FRA FRILUFTSRÅDET NATURLEGE- PLADSER - et idéhæfte NATURLEGEPLADSER - et idéhæfte udarbejdet af Friluftsrådet. INDHOLD 3 forord ved Friluftsrådet 4 naturlegeplads, hvad er

Læs mere

TIMELINE FORUNDERSØGELSE & PROJEKTUDVIKLING

TIMELINE FORUNDERSØGELSE & PROJEKTUDVIKLING November 2012 TIMELINE FORUNDERSØGELSE & PROJEKTUDVIKLING TimeLine revitalisering af halvanden kilometer lukket landevej med fokus på bevægelse, oplevelser og forbindelser. 1 INDHOLD s. 3 Introduktion

Læs mere

HØJSKOLEENGEN OG HØJSKOLEN I RØDDING ET SAMLINGSSTED FOR NATUR- OG KULTUROPLEVELSER

HØJSKOLEENGEN OG HØJSKOLEN I RØDDING ET SAMLINGSSTED FOR NATUR- OG KULTUROPLEVELSER HØJSKOLEENGEN OG HØJSKOLEN I RØDDING ET SAMLINGSSTED FOR NATUR- OG KULTUROPLEVELSER INDHOLD Rødding Højskole Flors Allé 1 6630 Rødding T: 74842284 E: kontor@rhskole.dk Indledning 3 Rødding 4 Rødding Højskole

Læs mere

Idékatalog - Forslag til Værftshallernes fremtid

Idékatalog - Forslag til Værftshallernes fremtid Idékatalog - Forslag til Værftshallernes fremtid Opsamling på indkomne forslag til drøftelse i Byrådet. 1 Indhold Læsevejledning s. 3 Hvad kan Helsingør få ud af Værftshallerne? s. 5 Hvad kan Værftshallerne

Læs mere

PLAYSPOTS. PETER HOLST ARKITEKTUR & LANDSKAB Peter Holst, Lasse Flies Madsen, Paule Ducourtial, Line-Kathrine Birkemose

PLAYSPOTS. PETER HOLST ARKITEKTUR & LANDSKAB Peter Holst, Lasse Flies Madsen, Paule Ducourtial, Line-Kathrine Birkemose PLAYSPOTS 1 PLAYSPOTS PLAYSPOTS Peter Holst Arkitektur & Landskab Dette katalog til Playspots er udarbejdet til Lokale- og Anlægsfonden ved Peter Holst Arkitektur & Landskab, februar 2011 PETER HOLST

Læs mere

over sø & land 2050 struktur- & Helhedsplan Udarbejdet for Tarup-Davinde I/S, Odense Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune af GBL

over sø & land 2050 struktur- & Helhedsplan Udarbejdet for Tarup-Davinde I/S, Odense Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune af GBL over sø & land 2050 struktur- & Helhedsplan Udarbejdet for Tarup-Davinde I/S, Odense Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune af GBL 3 over sø & land 2050 struktur- & helhedsplan for Over sø & land Udarbejdet

Læs mere

NY VISION FOR BORDING

NY VISION FOR BORDING NY VISION FOR BORDING EKSPERTERNES TRE VISIONSFORSLAG ER BLEVET TIL ÉT SAMLET VISIONSOPL ÆG FOR BORDING. OPL ÆG TIL BORGERMØDET D. 12.08.2012 2 INDHOLD INDLEDNING V. HAUSENBERG s. 03 Hvad ligger til grund

Læs mere

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Se os, vi har lavet en legeplads med en vippe og en rutsjebane Børns udsagn om udearealer ved børnehaver og skoler Voksnes favoritsteder på de samme udearealer

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse

Uddybende projektbeskrivelse Uddybende projektbeskrivelse Højfyns Friluftscenter den centrale base Visionen Vi ønsker at etablere Højfyns Friluftscenter, der kan give spejdere, lokale borgere, skoleelever og børnehavebørn nye muligheder

Læs mere

GODT BEGynDT ET TILBAGEBLIK OVER ørestads UDVIKLInG

GODT BEGynDT ET TILBAGEBLIK OVER ørestads UDVIKLInG Godt begyndt Et tilbageblik OVER ørestads UDVIKLING INDHOLD 4 6 26 2 1989-2012 ØRESTAD OVER TID s. 4 Vendepunkt for københavn s. 6 behov for en ny bydel s. 8 Helhedsplanen s. 14 infrastrukturen s. 20 byens

Læs mere

JUNI 2009. Hjarnø. Snaptun. Glud EN FÆLLES FREMTID UDVIKLINGSPLAN FOR GLUD, SNAPTUN OG HJARNØ

JUNI 2009. Hjarnø. Snaptun. Glud EN FÆLLES FREMTID UDVIKLINGSPLAN FOR GLUD, SNAPTUN OG HJARNØ JUNI 2009 Hjarnø Snaptun Glud EN FÆLLES FREMTID EN UDVIKLINGSPLAN FOR GLUD, SNAPTUN OG HJARNØ OBS Udviklingsplanen er et resultat af et fælles ideudviklingsprojekt for de tre lokalråd Glud, Snaptun og

Læs mere

HUSUMKVARTERET. Mød op til informationsmøde lørdag d. 14. november 2009 kl. 14-17 på Husum Bibliotek Frederikssundsvej 290

HUSUMKVARTERET. Mød op til informationsmøde lørdag d. 14. november 2009 kl. 14-17 på Husum Bibliotek Frederikssundsvej 290 HUSUMKVARTERET ska ha et løft Mød op til informationsmøde lørdag d. 14. november 2009 kl. 14-17 på Husum Bibliotek Frederikssundsvej 290 2 Oktober 2009 Husumkvarteret Oktober 2009 3 Husum- et handlekraftigt

Læs mere

BORGERPLAN FOR LANDSBYEN TANGE

BORGERPLAN FOR LANDSBYEN TANGE BORGERPLAN FOR LANDSBYEN TANGE Udarbejdet ultimo 2006 primo 2007 Roklubbens Bådplads ved Tange Sø. 2007 Marts 1 Landsbyen Tange beliggende ved Tange sø og en tidligere stationsby, Men en naturperle i det

Læs mere

GRØN HVERDAG OG LIVSKVALITET. Agenda 21-plan for 2012 2015

GRØN HVERDAG OG LIVSKVALITET. Agenda 21-plan for 2012 2015 GRØN HVERDAG OG LIVSKVALITET Agenda 21-plan for 2012 2015 Grøn hverdag og livskvalitet Agenda 21-plan for 2012 2015 Vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation den 24. januar 2013 Udgiver: Københavns Kommune

Læs mere

Bilag A: Kort over placeringen af interviewpersoner i KlimaByen

Bilag A: Kort over placeringen af interviewpersoner i KlimaByen Bilag A: Kort over placeringen af interviewpersoner i KlimaByen De gule prikker illustrerer hvor, vi lavede surveyinterviews med borgerne i KlimaByen. Det oprindelige kort stammer fra hjemmesiden www.klima-byen.dk

Læs mere

TAG PARKEN I LOMMEN! Forslag til 14 lommeparker i København.

TAG PARKEN I LOMMEN! Forslag til 14 lommeparker i København. TAG PARKEN I LOMMEN! Forslag til 14 lommeparker i København. hvorfor lommeparker? 2 Lommeparken spiller med på lokalområdets identitet og stedets historie Lommeparken giver plads til motion og leg i byens

Læs mere

3B s beboerblad. Naboskab spirer frem i Sangergården Side 12-13. 3B s beboerblad - til alle, der bor i Boligforeningen 3B - nr.

3B s beboerblad. Naboskab spirer frem i Sangergården Side 12-13. 3B s beboerblad - til alle, der bor i Boligforeningen 3B - nr. 3B s beboerblad 3B s beboerblad - til alle, der bor i Boligforeningen 3B - nr. 3 - juli 2009 3B s beboerblad til alle, der bor i Boligforeningen 3B nr. 12 November 2013 Naboskab spirer frem i Sangergården

Læs mere

BYG DIT EGET STORE TORV DOKUMENTATION AF IDEER FRA ARKITEKTURVÆRKSTED PÅ STORE TORV I RØNNE

BYG DIT EGET STORE TORV DOKUMENTATION AF IDEER FRA ARKITEKTURVÆRKSTED PÅ STORE TORV I RØNNE BYG DIT EGET STORE TORV DOKUMENTATION AF IDEER FRA ARKITEKTURVÆRKSTED PÅ STORE TORV I RØNNE 20. - 21. septembter 2014 arrangeret med støtte fra Lokalrådet Bornholms Regionskommune Introduktion Den 20-21

Læs mere

INDLEDNING... 2 FREMTIDEN ØNSKER, HANDLINGER OG TILTAG... 3

INDLEDNING... 2 FREMTIDEN ØNSKER, HANDLINGER OG TILTAG... 3 INDLEDNING... 2 FREMTIDEN ØNSKER, HANDLINGER OG TILTAG... 3 PROJEKT HANDICAPPEDE OG FRILUFTSLIV... 5 BAGGRUND... 5 FORMÅL... 5 ARBEJDSPROCES OG PROJEKTSTYRING... 6 DET FORELØBIGE RESULTAT AF PROJEKT HANDICAPPEDE

Læs mere

En god omvej Velkommen på kanten af Lihme

En god omvej Velkommen på kanten af Lihme En god omvej Velkommen på kanten af Lihme Projekt indsendt af Skive Kommune Områdetypologi: Landsbyen og det åbne land Anlægsøkonomi: Kr. 3.388.990,- Rådgivere: Møller & Grønborg Projektet tager afsæt

Læs mere

LISELEJE BYDER VELKOMMEN. Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB. nyt billede. Den danske riviera

LISELEJE BYDER VELKOMMEN. Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB. nyt billede. Den danske riviera LISELEJE BYDER VELKOMMEN Potentialeplan for Liseleje AB SO LUTLA NDS KAB nyt billede Den danske riviera LISEleje LISEleje LISELEJE BYDER VELKOMMEN Udarbejdet for VisitNordsjælland, 2013-2014. Redaktion:

Læs mere

Opsamling på konferencen. Eat Your City - konference om den spiselige by

Opsamling på konferencen. Eat Your City - konference om den spiselige by Opsamling på konferencen Eat Your City - konference om den spiselige by Afholdt d. 18. til 20. september 2014 Kolofon Afsender: Miljøpunkt Amager Redigeret af: Kirsten Østergaard Martensen Arrangementet

Læs mere

LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15

LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15 LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15 Tved Børnehave er et privat dagtilbud, med drift tilskud fra Svendborg Kommune. Vi lever op til de gældende regler i Dagtilbudsloven og de respektive kommunale politikker.

Læs mere

Gabøl/Nustrup landdistrikt. Udviklingsplan

Gabøl/Nustrup landdistrikt. Udviklingsplan Gabøl/Nustrup landdistrikt Udviklingsplan indhold Udviklingsplaner... 3 Livet i landistriktet... 4 Udvikling i landistriktet... 6 Landistriktets styrker og udfordringer... 8 Mere bevægelse i landistriktet...

Læs mere

TEMA. Mod grønne og lysere tider

TEMA. Mod grønne og lysere tider GRATIS ONLINE MAGASIN MED GODE RÅD OG INSPIRATION TIL DIG MAGASINET 3-2014 Lys i haven og på terrassen Nye kartofler før din nabo Tema Mod grønne og lysere tider TEMA Mod grønne og lysere tider GRATIS

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

PENGEVIRKE. Nye Fællesskaber. Tema: Tidsskrift for ny bankkultur Udgives af Merkur og Cultura Bank

PENGEVIRKE. Nye Fællesskaber. Tema: Tidsskrift for ny bankkultur Udgives af Merkur og Cultura Bank PENGEVIRKE Tidsskrift for ny bankkultur Udgives af Merkur og Cultura Bank nr. 1 2013 Tema: Nye Fællesskaber Nye Fællesskaber Af Karl Johnsen, Pengevirke Uanset om man bor i byen eller på landet har vores

Læs mere

Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk. Århusgade 88, 2.sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 BILLUND BIBLIOTEK WORKSHOP FORLØB

Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk. Århusgade 88, 2.sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 BILLUND BIBLIOTEK WORKSHOP FORLØB Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk Århusgade 88, sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 BILLUND BIBLIOTEK FORLØB KOLOFON BILLUND BIBLIOTEK - ET FORLØB Opdragsgiver: Realdania Kulturstyrelsen

Læs mere

Albertslund 2024. Albertslund i år 2024

Albertslund 2024. Albertslund i år 2024 Albertslund 2024 Hvordan ser Albertslund ud i år 2024? Det er der mange gode bud på, men en ting er sikker, nemlig at kommunen har en afgørende rolle og et stort ansvar for at drive udviklingen i den rigtige

Læs mere

Undersøgelse om projekt Borgernes Hus Udarbejdet for Frederikssund Kommune, maj 2013

Undersøgelse om projekt Borgernes Hus Udarbejdet for Frederikssund Kommune, maj 2013 Undersøgelse om projekt Borgernes Hus Udarbejdet for Frederikssund Kommune, maj 2013 Indhold Fakta om undersøgelsen... 6 Hovedrapportering... 7 Generel mening om projektet er det en god ide?... 7 Generel

Læs mere