Vand i Låsby. Idékatalog og procesbeskrivelse. Fra regnvand til nye rekreative muligheder. April 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vand i Låsby. Idékatalog og procesbeskrivelse. Fra regnvand til nye rekreative muligheder. April 2013"

Transkript

1 Vand i Låsby Idékatalog og procesbeskrivelse Fra regnvand til nye rekreative muligheder April 2013

2 Indledning Den 11. april 2013 mødtes op til 70 borgere fra Låsby til en kreativ workshop i Låsby Hallen, i forbindelse med projektet Vand i Låsby. Workshoppens omdrejningspunkt var at udvikle idéer til rekreative oaser i byen. På workshoppen blev der udviklet idéer indenfor seks forskellige temaer: 1. Rekreative områder som grundlag for læring 2. Omdømme 3. Natur og miljø 4. Ung by 5. Samling af generationer og fælles interesser 6. Bæredygtighed - Udnyttelse af vand/vandenergi Disse temaer er udvalgt på baggrund af et kvalitativt studie gennemført i Låsby i marts-april 2013.

3 Sådan gjorde vi Fra interviews til råidéer og oaser På den kreative workshop blev borgerne delt ind i grupper, og udviklede tilsammen 847 råidéer. Grupperne delte deres ideer ind i kategorier, og skulle herefter udvælge deres tre bedste idéer og til sidst præsentere den allerbedste idé. PrimusMotor har haft idéerne i drivhus. Alle idéer er blevet læst igennem, underkategoriseret og herefter sat sammen i oaseforslag.

4 Idéoversigt Vi har i dette idékatalog inddelt idéerne i tre grupper: 1. Deltagernes bedste idéer, der blev præsenteret på workshoppen 2. Forslag til oaser på baggrund af deltagernes idéer, der er sammenkoblede og modnede 3. Råidéer (ikke bearbejdede råidéer fra workshoppen)

5 Opgaven og rammerne Opgaven på den kreative workshop var at komme med ideer til, hvordan udvalgte områder i Låsby kan blive til nye rekreative oaser med fokus på at opsamle regnvand Der vil blive ca. seks områder med en oase i hvert område Der vil være et hul med min. 1 meter vand i alle områder Der vil være områder, der for det meste er tørlagte

6 Områderne Område 1 Område 2 Område 3 Område 4 Område 5 Område 6 Område 7

7 Borgernes bedste idéer På baggrund af alle de idéer deltagerne kom med under idégenereringen, udvalgte hver gruppe deres bedste idé, som bliver præsenteret på de følgende sider. Den idé, som grupperne præsenterede som deres bedste, vil de fremadrettet få mulighed for at arbejde videre med.

8 Borgernes bedste idéer Park med aktivitetslegeplads og en kreativ vandstation. F.eks. en brøndpumpe til at løfte vand op, kæmpe vandpistoler så man kan lege vandkrig, et lavtliggende soppebassin der kan bruges til skøjtebane om vinteren, og en skøjtekarrusel med vognstang ud til en kane, der skubbes rundt ved mandkraft. Kulturelt vartegn, f.eks. en vandsøjle eller en vandlås. Vest for Låsby Hallen kan der være en sø og en friluftsscene, f.eks. et amfiteater, der kan bruges til dans eller teater.

9 Borgernes bedste idéer Nyt fællesområde ved Låsby Hallen og hen til Gl. Silkeborgvej. Her skal være et skaterområde, der kan aflede vandet hen til en større sø. Midtvejs skal der være en strandbar og ved hallen et caféområde. Oasen skal også indeholde Nordeuropas bredeste springvand med farver og lysshow, der tiltrækker folk til byen. Byen skal have en klukrute, der forbinder skolerne, børnehaven, idrætsforeningen og plejehjemmet. Der skal være en kanal, der går fra det ene sted til det andet. Undervejs skal der være aktiviteter for forskellige generationer, f.eks. en vandlegeplads eller et område for de ældre.

10 Borgernes bedste idéer Vandskulptur ved motorvejen, så folk ikke er i tvivl om, at de er nået til Låsby. Der skal plads til natur, leg og bevægelse, f.eks. legetårn, træningsfaciliteter med vand, amfiscene af beton og rulleskøjte- og petanquebane. Vandrute, der starter med vandbyporte, og kobles sammen med alle vandområderne i byen. Ved det centrale område ved Låsby Hallen skal der være stisystemer, bænke, borde og pavilloner. Ved plejehjemmet skal der være et læringsområde og et væksthus med regnvand. Der skal være pil eller mangrove plantet rundt omkring i byen.

11 Borgernes bedste idéer Området omkring Låsby Hallen og Blochgrunden skal være byens hjerte et samlingspunkt for byen, med aktivitetsrum der får pulsen op, og afslapningsrum der styrker hjertet. Fitness, meditativt zen område, høje træer der afskærmer, vandkunst med meditative dryp, socialt område med bål og bilvask. Låsby skal være Danmarks Venedig. Låsbygondolen skal sejle på kanaler, der fører rundt i byen, og ender i en sail-in-bio ved Låsby Hallen. Her er der et område med en sø, der om vinteren laves om til skøjtebane. Om sommeren er der en strandsand med aktiviteter for børn og voksne.

12 Borgernes bedste idéer Fokus på Låsby Hallen. Start ved skoven med en å der strækker sig hele vejen gennem området, og ender i en sø formet som et æble. Ved Grønnehaven skal der være terrasser med æbletræer. Ved hallen skal der være træningsfaciliteter inspireret af Pulsparken i Ry. Ved Sorringvej skal der være et badeområde og bilvask. Få Olafur Eliasson til at lave et kunstværk til byen!

13 Forslag til Oaser På de følgende sider er borgernes idéer koblet på nye måder, og der præsenteres otte forskellige oaser og et sammenhængende system, der vil binde byen og oaserne sammen. Oaserne er tematiserede, således at hele Låsby bliver en samlet oplevelse. Hensigten er at man skal få lyst til at besøge alle oaserne, da de giver forskellige indtryk og har forskellige funktioner. Oaseidéerne er på visualiseringsniveau, og er derfor endnu ikke gjort endelig realiserbare. Det vil være ideelt at lave en Låsby-APP, der formidler de forskellige karakteristika ved oaserne og som formidler viden om vand, klimasikring og funktionerne i de enkelte oaser. Oversigt: Kulturelt vartegn Oase 1: Water Lab Oase 2: Den grønne oase Oase 3: Centrum Park Oase 4: Den japanske Have Oase 5: Vandhunden Oase 6: Vandkirken Oase 7: Vugge-til-vugge Oase 8: Vandkunst Klukruten

14 Kulturelt vartegn Velkommen til Låsby, som måske skal omdøbes til Låsby Søby. Låsby skal af med sit prædikat som hjemby for Låsby-Svendsen byen skal være kendt for noget nyt og anderledes f. eks. et vartegn ved motorvejen. Vartegnet kan være en vandskulptur i alverdens farver, der går tværs over vejen. Det kan være et Låsbylogo hvor låsen udgør en central del af designet. Eller et kæmpe L-formet springvand. Så er man ikke i tvivl om, at man nu er ankommet til Låsby.

15 Oase 1: Water Lab Låsbys Vandlaboratorium. Hver oase skal indeholde læringselementer, men én oase skal være et ægte laboratorium for børn, ældre og unge. Læringen skal kobles på en digital formidlingsplatform og skal bl.a. indeholde: - Fiskeopdræt - Klimasikring - Vand og vandfysik - Økologi - Flora, dyreliv ved vandet og botanik

16 Oase 2: Den grønne oase Generationer mødes til en sanselig, lærende og social oplevelse. Centrum i den grønne oase er en lille sø med forskellige typer af vandplanter. Et prydbassin med biologisk vandrensning kan bruges som forsinkelsesbassin. I midten af bassinet etableres et springvand. Ved bredden opbygges vandtrapper med dekorative sumpplanter. Udenom bassinet etableres seks forskellige zoner med forskellig botanik f. eks. Lej en have, som borgerne selv skal så og vedligeholde eller blomsterzone, urte-/-duftezone, højbede med grøntsager, frugtbuske, sumpplanter og et overdækket væksthus. De forskellige zoner vandes med vand fra bassinet, der pumpes op til terræn. Rundt om zonerne plantes Låsbyæbletræet og der opstilles bord- og bænkesæt, samt et udendørs køkken til tilberedelse mad fra de grønne zoner.

17 Oase 2: Den grønne oase

18 Oase 3: Centrum Park Blochs grund er det centrale område i Låsby, det ligger lige op til Låsby Hallen. Det er et oplagt sted at gøre til byens sociale midtpunkt. Låsbyhallens faciliteter skal kobles sammen, så det bliver et sammenhængende område for flere målgrupper f. eks. en bypark med en helårslegeplads for børn og voksne. Løberute-/kanal Rundt om hele området går der en sti/kanal. Stierne er i kanaler, der ved oversvømmelse bliver fyldt med vand. De kan derfor i tørre perioder bruge til trickcykler og til skateboard. Belysningen er i bunden af kanalen. Rundt om søen er der et parkanlæg med bænke og borde. Plaskesø Om sommeren skal der være plaskesø til de små, og en svævebane der ender i en sø for de vovede. Om vinteren bliver det til en skøjtebane, hvor der skal der være en kanekarrusel, der trækkes rundt ved håndkraft.

19 Oase 3: Centrum Park

20 Oase 3: Centrum Park Vandskulptur I oasen skal der være en vandskulptur med netstruktur hvor man kan kravle/lege/bliver underholdt eller fordybe sig og slappe af. Om aftenen tændes changerende lys i og på skulpturen. Vandskulpturen fungerer som en legeinstallation for børn og voksne. Aktivitetslegeplads Der skal være en aktivitetslegeplads i byparken med vandpumpe, kreativ vandinstallation, f.eks. et springvand forbundet med en cykel, slusesystem, å-forløb, kæmpe vandpistoler og vandkanoner. Kultur- og fællesarrangementer En del af parken er et kulturområde parkourbane med graffiti og et strandområde med en vandbar, f.eks. på en tømmerflåde. Der skal være et udkigsplateau så firhjulede og gangbesværede kan komme tæt på vandet. Stedet kan bruges som byens fællesområde, hvor man kan have et byjuletræ, Skt. Hans bål og afholde andre arrangementer.

21 Oase 3: Centrum Park

22 Oase 3: Centrum Park Aktivitetssø Ved Låsby Hallen skal der være en sø med multifunktioner. Søen er delvis kunstig og delvis skabt med regnvand og skal renses biologisk. Den ene ende bruges til roning, kajak, vandcykler, windsurfing og vandski. Til vandskiene skal der være et spil, som kan trækker folk rundt. En afgrænset del af søen skal opvarmes ved hjælp af vandkraft fra vandløb i byen eller via solcelleanlæg, som kan fungere som halvtag over noget af søen. Der skal være en modstrømsbane til svømning, hvor man kan træne langdistancesvømning. I den ene ende af søen findes en forhindringsbane inspireret af wipe out og i et andet hjørne skal der være et sted, hvor man kan sejle med sine fjernstyrede både. Ved selve hallen skal der være en café der rager ud over søen, så man får oplevelsen af at gå på vandet. Bilvask med regnvand Ved parkeringspladsen opsættes regnvandsbeholdere, og i perioder vil foreningerne tilbyde bilvask med regnvand, når man f.eks. i weekenden er i hallen til stævne.

23 Oase 3: Centrum Park

24 Oase 4: Den Japanske Have Ved erhvervskvarteret i Låsby etableres et område med spejlbassiner, trædesten og japansk inspireret haveanlæg med borde og japanske kirsebærtræer. Et sanseligt Feng Sui-inspireret anlæg, der vil give medarbejdere ro i middagspausen, give kunder en spændende og anderledes oplevelse og i det hele taget forskønne området.

25 Oase 5: Vandhunden Denne oase appellerer til sjov, leg, action og bevægelse og man kan tage hunden med. Der er et særligt hundebadebassin. Fokus er især på de mindre børn fra byens børnehaver, dagplejemødre og SFO. Vandstanden er lav i dette område. Der er kanaler, hvor små både kan sejle, vand skal løftes, og der kan soppes i vand. En legeplads udformet af rør og andre genanvendelig ting, der normalt bruges til vand etableres. Man ender i lavt vand, når man rutsjer på rutsjebanen. Børn kan sidde i en lille båd og trække sig over et lavt bassin til en lille ø af sand en ø- sandkasse. Børnene kan også lege og pumpe vand ud over søen og sprøjte på kammeraterne. Der er små vandhaver rundt i området og et lille udendørs akvarium med fisk fra ferskvandssøer. I den ene ende af søen skal der være et jorden-er-giftig område med kæmpe hinkesten, hvor sværhedsgraden ændres alt efter hvor meget det har regnet. Det kan f.eks. være store sten/betonklodser, der kan bruges til at sidde på, når det er lavvande. Stenene er placeret så de danner en labyrint.

26 Oase 5: Vandhunden

27 Oase 6: Vandkirken Ved kirken etableres en stor udendørs døbefond. Et vandorgel spiller til de udendørs gudstjenester som foregår på en stor overdække terrasse. I Låsby kan borgerne som det første sted i verden blive bisat i en lille urnesø, som bliver en del af kirkegården. Urnesøen vil også fungere som et stillested for meditation, bøn og fordybelse.

28 Oase 6: Vandkirken

29 Oase 7: Vugge til vugge Vugge til Vugge ( Cradle to Cradle ) er en måde at tænke på, hvor naturen giver idéer til, hvordan vi kan forme nye ting. I stedet for at tænke fra vugge til grav, hvor alting ender som affald, skal vi tænke på, hvordan de ting, vi bruger, igen kan blive del af naturens kredsløb. Hele denne oase er gennemsyret af dette bæredygtighedsprincip: - Jord fra bassinhul bliver brugt til sansemotorikbane, kælkebakke og siddeplateau - CO2 deponeringsskulptur/konstruktion. CO2 indfanges med grøn vækst som ved pyrolyse forkulles og derefter deponeres uskadeligt. Restproduktet biokoks bruges til jordforbedring i haverne - Pileaboretområde, der renser vandet (formet som en pilelabyrint) - Borde, bænke m.v. er lavet af genbrugsplast, -træ og andre naturmaterialer - Vandrensesystemer, hvor vandet til sidst ender i en stor udendørs bruser - Algefabrik, hvor alger laves til biobrændsel - Vandets gennemstrømning skaber energi til elbiler og elcykler - Solceller der opvarmer vandet til bruseren

30 Oase 8: Vandkunst Dette område gennemsyres af kunst i vand, skulpturer, land art m.v. Kunsten må røres og bruges og flere kunstværker formes efter om det regner eller om det er en tørperiode. - Vandkunsten/installationen, hvor trykket er drevet af vandforbruget i hvert enkelt hus - En lille sø med undervandskunst, hvor man skal dykke for at få kunsten at se - En billedfontaine viser Låsbys nye vartegn - Bassinet er land art når det ses ovenfra er det udformet f. eks. som en fisk - Skulpturelt vandtårn med klatremuligheder og vandfald - Forskellige siddemøbler og borde udformet af kunstnere - Kunstatelier hvor lokale kunstnere kan fordybe sig og male eller skrive - Lysende klukkende vandkanaler

31 Kanalsystem Et samlet Låsby I hele Låsby skal der gå en kanal, der slynger sig igennem byen og kobler alle vådområder sammen. Langs med kanalen skal der være vandtrapper, vandmøller og vandkunst. Der skal være mulighed for at man kan sejle i vandløbet, f.eks. i kano, gondol eller på vandcykel. Langs hele kanalen er der en sti og hvilepladser m. borde/bænke. Den nu rørlagte bæk ved hovedgaden åbnes og forbindes med kanalen, og langs denne plantes der platantræer. Kanalen føres ind til området ved Låsby Hallen, hvor der er en sail-in-bio, et område med sandstrand og andre aktiviteter for børn og voksne. Rundt omkring i byen er der vandtårne og transparente vandrør, så man kan følge vandet på sin færd gennem byen. Der skal være afmærkede løberuter rundt i byen, og undervejs finder man motionsmaskiner, hvor vand fungerer som modstandskraft. Gadebelysningen er drevet af vandkraft, og der skal være vandkanoner der skyder efter de biler der kører for hurtigt.

32 Kanalsystem Et samlet Låsby Kanalsystemet har også en klukrute der fører gennem byen, så man på den måde kan udnytte vandets dragende effekt til at flytte børn, voksne og ældre rundt i byen. På forskellige steder er der indrettet små vandlegepladser med vandoplevelser, hvor ældre kan inspirere børn til nye vandlege, eller de kan blive underholdt af de legende børn. Områderne skal være adgangsvenlige for alle, også folk på fire hjul barnevogne, rullestol og rollator.

33 Kanalsystem Et samlet Låsby

34 Råidéer Udover de idéer som borgerne udvalgte som deres bedste idéer indeholder kataloget på de følgende sider de en resterende råidéer, der er blevet sorteret og kategoriset.

35 Råidéer Udendørs træningsfaciliteter hvor vand skaber modstand Modstrømsanlæg til svømning, evt. med bølger Sø til roning, sejlads og kajak Vandskibane Løbebane/sportsanlæg med vandbassin i midten Motor cross bane i vand Regnvandsbassin med skaterbane Vandcykler White-water-rafting Svømmesø med udspringsområde/tårnspring Vandtriatlon Vandaerobic/spinning Vandløbsmaraton Balanceredskab der går over vand Stavgang i vand Wipe out Sø til windsurfing Sport Tør sø med parkour objekter, evt. med vandfælder Kricket/kroketbane Minigolfbane med vand Crossfit miljø i vand Afmærkede løberuter rundt omkring i byen, f.eks. med vandtræning/styrketræningsfaciliteter undervejs Cykel- og BMX-bane Stor sø til årlig kapsejlads Krolf indlagt i oase Bådbane med gummibåde Klatrevæg En svømmeå til at træne langdistancesvømning Vandpolo Længdespringssø Svømmebane med forhindringer

36 Råidéer Flydende restauranter Gourmet Væksthuse til institutionskøkkener med diverse grønt og krydderi Frugtfestival Æblefestival Æblelund med Låsbyæblet Udendørs køkken ned til vandet hvor man kan holde picnic Sushiskole Parker med forskellige madevents en i hver oase Lav din egen ret med forskellige æblesorter Udendørs servering med råvarer dyrket i bassiner Specielle vandbassiner med rismarker Serveringsterrasse på pæle Blindsmagning af dansk vand/apollinaris Skalddyrsfestival Låsby krebsekalas Frøer opdrættes og serveres med Låsbyæblet Fremstilling af søtang/alger til Noma Restaurant med gourmetmad ved sø med udsigt

37 Råidéer Biler Regnvandsvaskeplads til biler, cykler m.v. Drengerøvszone til at vaske biler Topløs bilvask Vandkanon der sprøjter på biler, der kører for stærkt forbi skolen Afslapningsområde med stressless aktiviteter Meditationsplads/yogazone Varmtvandsbassin Buddhaskole Mindfulnessområde Mudderbade Vandterapi Udendørsbad Yogaø Velvære/stilleområde

38 Råidéer Dambrug/fiskesø Fiskeaktiviteter for alle aldre Fiskesø/put and take Fiskeopdræt Skalddyrsvækstanlæg Krabbe- og frøopdræt Springvand med kugler eller lys Springvand med skulpturer i parkanlæg Vandorgel ved Mindestenen Vandfald med lys Niagara Falls i Låsby Vandfald med skulptur Små vandfald rundt omkring i byen Springvand og vandfald

39 Råidéer Vandkunst Vandtårne som hegn/lydmure Verdens største L som springvand Vandløb gennem byen, f.eks. rindende vandløb langs hovedgaden, med vandskulptur Monet have med biograf og åkander. En kunsthistorisk Monet-oase, evt. med pavillon til diverse udstillinger Vandmonumenter/skulpturer/fontæner, f.eks. hvor trykket er drevet af vandforbruget i hvert enkelt hus, eller med skiftende lys Regnvandsopsamler malet af lokale kunstnere Vandtrapper som giver vandet liv Lad byens erhvervsvirksomheder opstille kunst med inspiration fra deres virksomheder Vandskulptur ved motorvejen F.eks. af Olafur Eliasson, vandkast hen over motorvejen Gigantisk vandsøjle Megamodel af hele Gudenåen eller en af verdens største floder Kunstrute gennem byen bestående af vandinstallationer, f.eks. drevet af vandeller solenergi Løbende vand ned af mure/vandkunst uden på bygninger Vandkunst med søheste Vandområde tæt på hal og plejehjem med springvand, skulptur osv. Springvand a la Noas Ark Et kunstværk ved hvert vandhul for at skabe helhed Vandkunst der afspejler værdier i Låsby Solsystemets planeter omgivet af vand, ligesom verdenskortet i Klejtrup Skulpturpark for unge kunstnere Genetabler bækken under hovedgaden og plant platantræer langs bækken/vejen Vandtrapper i naturen

40 Råidéer Dyrkning Pluk dine egne jordbær mens du bader Højbede i rismarksystem Vindyrkning Æbleproduktion Vanding af fælles Låsby køkkenhave/højbede Låsbyæbles cider, samt presset æblejuice til salg. Plante Låsbyæbletræer rundt omkring i byen Skabe flotte vandhuller masser af botanik og mulighed for at landmændene kan bruge vandet til marker Eleverne dyrker deres egne grøntsager og opdrætter fisk Mosteri

41 Råidéer Kirke Udendørs døbefont Vandorgel Flydende altertavle Urnesø Undersøisk kirke Vand til at vande planter på kirkegården med Gudstjeneste midt i oase Kirkelig ø til bryllupper og barnedåb Kirkekoncert, gospel Arena til udendørs gudstjeneste Udendørs vandområde til kirke og amfiteater Gudstjeneste i de bænke der er i plateauerne på skatebanen Gudstjeneste i en husbåd Udendørs kirke med små vandfald eller en lille bæk der klukker Friluftsdåb, f.eks. Amfiteater Bisat til søs Føre søen gennem kirken Indbygge store undervandslamper i regnvandsbassiner således at guds lys skinner op af vandet Tag vandvejen til kirken Konfirmationsforberedelse på vandet Massedåb Pilgrimsvandring efter gudstjeneste ved søen ved Sorringvej Gå på vandet Bryllupspavillon i det grønne Tømmerflåde som prædikestol Vandkunst som dekoration i kirken og på kirkegården Vandalter udendørs gudstjeneste i den grønne oase ved vandalter

42 Råidéer Bæredygtighed Regnvandsrensesystem til opvarmning af badesø Områder med pil der renser byens spildevand og industriomådet Regnvand varmeveksler- opvarmet med jordvarme Transport rundt i byen på stort regnvandsvandløbssystem Vindenergi og solenergi varmer vand i oaser op Stort solenergianlæg over bassin som halvtag Vand omdannes til gavn for teknikundervisning Solfangere til at opvarme Låsby med, samt pumper til at pumpe evt. regnvand/kloakvand Opsamling af vanddata og kloakdata med live datafeed tilgængelig på hjemmesider og apps Opvarmning af offentlige bygninger Vandfald til at generere strøm, (vandturbine) f.eks. til elbiler/elcykler Vandmøllehjul, f.eks. til at trække transportbånd til toppen af kælkebakken eller lign. Vanddreven gadebelysning Lave gas/brint Dyrke alger der laver ilt

43 Råidéer Genanvendelse af regnvand Fælles regnvandsopsamling med slanger ud i haverne Regnvand til støvlevask ved hallen Vandfald giver strøm til gadelamper Kæmpe regnvandsrensningsanlæg Genanvendelse af regnvand til toiletter Brug af vand til fælles bilvask Forædlet regnvand drikkevand kildevand

44 Råidéer Læring Udendørs grønne lokaler Børn laver vandmøller og laver strøm Vandløb og åer går til at studere dyrelivet Temapark på skolen udendørs fysiklaboratorium Vandlandbrug i stedet for hjemkundskab Væksthuse hvor børn (skole, børnehaver) kan spire buske/træer til udplantning Børnehave under bassin, så de kan lære om fisk og padder Dykkercertifikat Vandland for børn Uddannelse af naturvejledere med speciale i vand Energipil i skolegården rensning af skolens spildevand. Hængebroer og hytter Spis din have lær om fra jord til bord Vandinstallationer der kun virker hvis børnene regner ud hvordan de virker Bådebyggere a la sæbekassebil-style Matematisk vandområde i skolen Vandmotion i idræt Køreskole for speedbåde Eksperimentere med tyngdekræften og vand

45 Råidéer Aktiviteter Andesøer til små børn Diskotek/café under sø Træcamps Multiudendørs kulturhus med vandamfiscene Fiskespil Tømmerflåde med bar Regndans Udendørs vandcafé ved hallen, opstillet på pæle Udendørs biograf afgrænset af vandvægge Kyssebænk bag et vandfald Udendørs arena med vandorgel, hvor man kan afholde koncerter Svævebane der ender i en sø Klub for fjernstyrede både Kæmpe sæbeboblespil Gå på vandet i store bolde Fest, musik og dans ved Låsby Hallen Gummistøvleløb Kæmpe vandpistoler Sammenskudsfest på hovedgaden Stor flodamper på søen til familiens søndagsudflugt Weekendarrangementer Største pjask-konkurrence Wild vandland for de ekstreme Jorden er giftig -område, hvor sværhedsgraden ændres når det regner Spil der trækker vandski op ved hjælp af vand Færgen i Låsby trækfærge Vandscooterudlejning Springbreak på kunstig strand

46 Råidéer Unge Ungdomssanserum/diskotek Udendørs disko med diskolys og skum i den opvarmede sø, til god musik Vanddiskotek på glasgang over vand med fisk Rulleskøjte- og skatebane lige som Pulsparken Ungdomscorner Fri leg på vandet med (gratis) redskaber Knallertbane Værested ved vandet Flydende ungdomsklub

47 Råidéer Børn Vandlegeplads, med forskellige vandspil, vandopgaver, brøndpumpe, sluser og lign. Klimaskole med en regnvandsrutsjebane i skolegården og børnehaven Et plaskeområde til børn i gummistøvler Vandvægt flytter ting når det løber rundt legeplads a la Aqua Vand der flytter sig langsomt gennem flere bassiner Sluseleg Legeområde med f.eks. basketmål og skøjtebane Legesø på grønne områder som unge kan lege i Vandkanoner

48 Råidéer Sansehave med vand og frugt Afslappende lyde rislen af vand Dyrkning af vandplanter Haver med grønne vægge Æblepark omkring små søer Øko-drivhuse med kunstvanding (regnvand) Væksthus med palmehave og vandrutsjebane Regnvandsbede med planter der elsker sump Videreudvikling af Låsbyæblet krydderihave med lægeurter Sommer blomster man kan plukke. Konkurrence - bind den flotteste blomsterkrans og tag den om hovedet Bær- og frugthave ned til lille vandløb Frugttræer Automatisk vanding af låsbyæblet Japansk vandhave Haver Kæmpedrivhus over et regnvandsbassin tropeparadis Kolonihaver Ny børnehave med planter på tage og mure - med integreret nyttehave. Inde og ude bliver ét. Åkandebassin Vanding af haver uden beregning Flydende haver med camps Opsamling af regnvand til grønne tage i byen Blomsterpark Nordisk grønt, frugt, bær, planter i grønne oaser Krydderurtehaver vandes med regnvand fra underjordiske slanger

49 Råidéer Vartegn Badeby midt i Jylland Arena / Colosseum Miniature udgave af den lille havfrue ved åen/søen Tropeøen i midten af byen Cykel ved sø når man cykler starter springvand Vandtårn Kanal gennem byen se Låsby fra gondol Vandlabyrint Verdens største vandcykelarena Jyllands Venedi Våbenskjold i passende farver Låsby-logo som byport Ny navn ny by Låsby Søby Vandorgel der aktiverer diverse springvand, når man spiller Monumental indgang til Låsby Låsby maritime øer Verdens største regnvandsmåler Vartegn: udkigstårn Vandland i megastørrelse Gigantisk regnvandssøjle Lysshow med laser Bundgangspæle lige under vandoverfladen Gå på Vandet Skøjtebane om vinteren med kane karrusel soppebassin om sommeren

50 Råidéer Dyr Karpe-park Hundebadesø Opdræt af oddere Udendørs undervandsakvarium Reptilpark koldvandsalligatorer i Låsby Akvarium med ferskvandsfisk Bassin til udnyttelse af dræbersnegle

51 Råidéer Sti omkring bassin ved motorvej Motorvejen Stilling vandskiklub flyttes til ny sø ved motorvejen En pendant til Hernings kunstting som ligger ud til motorvejen kæmpe springvand som reguleres af mængden af regnvand (Gejser) Vandmonument ved motorvejen så ingen er i tvivl om at der er kørt forbi Låsby Kulturskilt ved motorvejen (Ligesom til Den Gamle By og AROS) Vandfald over motorvej med lys i Kæmpe regnmåler i rundkørsel Svævebane hen over motorvejen drevet af grøn energi Vand i bue over motorvej Smukke søer på begge sider af motorvej Regnbuelys i rundkørslerne

52 Råidéer Friluftsliv Vandrehjem på pæle Søbad Kanal rund i hele Låsby se byen fra kano Shelterpladser Hængekøjer Vandhytte Husbåde Bål og grillpladser Vandvulkan med lys og klatrestativ Friluftsbad med kæmpebølger (Regn)Vandrutsjebane ned over grønt område kælkebakke om vinteren Svømmesø Grønt område med levende vand til grill og hygge Trækbåd over vand Naturlegeplads med legeredskaber til børn og træningsmaskiner til voksne Sammenhold demokratisø med vandcykler, kanoer og tømmerflåder

53 Forløbet

54 Forløbet Planen for 2013 Borgermøde og information om projektet Ansøgning til fonde om klimatilpasning Fokusgruppeinterviews Første fase af kloakering og etablering af ét bassin BORGERMØDE FOKUSGRUPPE- INTERVIEWS KREATIV WORKSHOP 11. APRIL KL IDÉUDVIKLING SKITSER BRUGERDREVNE LØSNINGSFORSALG Arkitekter modner og konkretiserer med styregruppe

55 Sådan gjorde vi Fokus på borgerinddragelse er afgørende i projektet Vand i Låsby. Derfor bliver der arbejdet med flere forskellige metoder til at komme i dialog med borgerne. Der er blevet udarbejdet flere film, dels korte informationsfilm, dels film som har fungeret som invitation til de respektive møder og workshops, der er blevet afholdt i projektet. Begge typer film har været lagt ud på Skanderborg Forsyningsvirksomheds hjemmeside og herefter har borgerne delt dem på de sociale medier. Ligeledes har der været benyttet mere traditionelle informationskanaler så som annoncer i lokalaviserne og husstandsomdelte flyers. Kombinationen af de forskellige initiativer har betydet at borgerne i Låsby er mødt talstærkt på til arrangementerne i projektet.

56 Sådan gjorde vi I februar blev det første møde afholdt, hvor borgerne i byen mødtes i det lokale forsamlingshus. På mødet blev de orienteret om projektet og sammenhængen med separatkloakeringen, som også skal gennemføres i byen. Borgerne brugte desuden aftenen på at indtegne byens styrker og potentialer på luftfotos af Låsby. Disse input fra borgerne har efterfølgende dannet grundlagt for hvilke områder, der nu arbejdes med ift. placering af oaserne.

57 Sådan gjorde vi I mellem det første borgermøde og den kreative workshop er der blevet foretaget en række fokusgruppeinterviews med 36 forskellige interessenter herunder: Borgere, grundejere, pædagoger, lærere, elever, repræsentanter fra foreninger, politikkere og embedsmænd samt repræsentanter fra virksomheder i Låsby. På baggrund af disse interviews blev der udarbejdet en mini-rapport med 5 temaer. 1. Interesse for det rekreative område 2. Kommunikation og information 3. Forbehold og hensyn 4. Politisk deltagelse 5. Drift Interviewene gav indsigt i behov og interesse for projektet. Ligeledes blev det kortlagt hvilke andre projekter og initiativer der pågår eller skal igangsættes, som vil kunne få indflydelse på Vand i Låsby-projektet eller som projektet skal tage hensyn til. Endvidere har interviewene opsamlet erfaringer, så eksempelvis kommunikation med borgerne kan målrettes og tilpasses ud fra det, vi nu ved, der virker.

58 TAK En stor tak til alle borgere i Låsby for jeres store engagement og idérigdom. Vi glæder os til den videre rejse med jer.

Klimasikring i Låsby

Klimasikring i Låsby Klimasikring i Låsby Hvorfor valgte vi at inddrage borgerne i processen? o Hvad kan vi opnå med borgerinddragelse? Ejerskab og engagement Løsninger, der er brug for Forankring Sikring af drift efterfølgende

Læs mere

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt Borgermøde den 20. januar 2014 om Fremtidens Sølund Input fra grupperne Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt (Denne gruppe valgte ikke at udarbejde en prioriteringspils-planche) Kan Læssøegade

Læs mere

BilagTMU_140115_pkt.18.02. IDÉKATALOG for udvikling af Hvidovre Strandpark

BilagTMU_140115_pkt.18.02. IDÉKATALOG for udvikling af Hvidovre Strandpark for udvikling af Hvidovre Strandpark Udarbejdet af By- og Teknikforvaltningen 4. december 2013 BilagTMU_140115_pkt.18.02 Indledning By- og Teknikforvaltningen har i efteråret 2013 indsamlet idéer til udviklingen

Læs mere

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM INDHOLD Introduktion til projektet DET AKTIVE BYRUM SIDE 1 Hvordan skaber man et sted for piger? SIDE 2 Min nye byrumsfacilitet

Læs mere

Opsamling og inspiration. Fra dialogmødet om fælledens fremtid

Opsamling og inspiration. Fra dialogmødet om fælledens fremtid Opsamling og inspiration Fra dialogmødet om fælledens fremtid at skabe et fælles billede af fælledens fremtidige udvikling Intro Synpunkter fra dialogmødet 12. november 2012 Den 12. november 2012 blev

Læs mere

Gl. Havn. Vestre Skole

Gl. Havn. Vestre Skole Gl. Havn OPSAMLING Inddragelse af 6. klasserne fra Vestre Skole 11. juni 2014 Vestre Skole Middelfart Stadion Ældrecenter Middelfart - byen set med et barns øjne I forbindelse med den afholdte walk and

Læs mere

og nyt liv i Varde midtby

og nyt liv i Varde midtby Områdefornyelse og nyt liv i Varde midtby side 2 Områdefornyelse og nyt liv i Varde midtby Området I Vardes absolutte centrum omkranset af Torvegade, Kræmmergade, Fiskergade og ligger der et upåagtet område

Læs mere

Karens Hus & Have Rapport vedr. projekt Karens Hus og Have

Karens Hus & Have Rapport vedr. projekt Karens Hus og Have Karens Hus & Have Rapport vedr. projekt Karens Hus og Have Baggrund Karens Hus og Have ligger placeret på en ca. 2000 m2 stor grund, på et aflukket og hegnet hjørne af Lersø Parken. Størstedelen af arealet

Læs mere

Køer,&kunst&og&kærlighed&& 3Fjerner&al&besværlighed&

Køer,&kunst&og&kærlighed&& 3Fjerner&al&besværlighed& Køer,&kunst&og&kærlighed&& 3Fjerner&al&besværlighed& &Fuld%forkælelse%på%weekendtur%2l%Skåne Lørdagogsøndagden15./16.6.13 Kærligheden7lkunst,naturogskønmaderomdrejningspunktetfor denneforkælelsestur,derførerdigpårundturidetøstligeskåne.

Læs mere

11. oktober 2012 Borgermøde på Lemvig havn. - Løse idéer l udvikling af ak viteter på Lemvig Havn

11. oktober 2012 Borgermøde på Lemvig havn. - Løse idéer l udvikling af ak viteter på Lemvig Havn 11. oktober 2012 Borgermøde på Lemvig havn - Løse idéer l udvikling af ak viteter på Lemvig Havn Løse ideer fra Borgermøde på Lemvig Havn 11. oktober 2012, frasorterede ideer efter trin 3 Friluftsfitness

Læs mere

Velkommen til Fællesmøde 04 DEC 2014

Velkommen til Fællesmøde 04 DEC 2014 Velkommen til Fællesmøde 04 DEC 2014 Agenda 1) Formandens årsberetning. 2) Fremlæggelse og godkendelse af regnskab for Mørke Distriktsråd. 3) Valg til forretningsudvalget for Mørke Distriktsråd. Følgende

Læs mere

DEN GRØNNE KORRIDOR [PRÆSENTATION_28.09.2015]

DEN GRØNNE KORRIDOR [PRÆSENTATION_28.09.2015] DEN GRØNNE KORRIDOR [PRÆSENTATION_28.09.2015] DAGSORDEN DEN GRØNNE KORRIDOR 18.30-18.45 VELKOMST OG INTRODUKTION v. Bent Olsen 18.45-19.00 DE OVERORDNEDE RAMMER FOR PROJEKTET v. Søren Frederiksen 19.00-19.15

Læs mere

ENERGY. Leg og lær med vedvarende energi

ENERGY. Leg og lær med vedvarende energi ENERGY Leg og lær med vedvarende energi Hvordan sikrer vi, at vores bæredygtig generation? Vi har alle et ansvar over for vores klode. Naturens råstoffer er ikke uendelige, og vores beskyttende ozonlag

Læs mere

Det koster vandet. Gør dit hus klar til regnvejr. Hold øje med kloakken. Nordvand klimasikrer. Pas på vandspild

Det koster vandet. Gør dit hus klar til regnvejr. Hold øje med kloakken. Nordvand klimasikrer. Pas på vandspild Til samtlige husstande i Gentofte Kommune Vi klarer vandet Det koster vandet Gør dit hus klar til regnvejr Hold øje med kloakken Nordvand klimasikrer Pas på vandspild rent drikkevand rent badevand rent

Læs mere

Bårse Søerne et rekreativt område

Bårse Søerne et rekreativt område Bårse Søerne et rekreativt område Introduktion til området I Bårse har vi et vidunderligt sted, et grønt område med to store søer. Søerne skulle egentligt havde været til brug af vandski, og derfor har

Læs mere

Udfordringer samt gevinster ved bynære naturlige klimatilpasnings løsninger - Et helhedsorienteret vand- og

Udfordringer samt gevinster ved bynære naturlige klimatilpasnings løsninger - Et helhedsorienteret vand- og Udfordringer samt gevinster ved bynære naturlige klimatilpasnings løsninger - Et helhedsorienteret vand- og naturprojekt Ved Anna Tauby, NIRAS Medforfatter Rasmus Dyrholm, Frederikssund Forsyning AGENDA

Læs mere

HELSINGØR STADION ATRIUM ARKITEKTER 09.06.2015

HELSINGØR STADION ATRIUM ARKITEKTER 09.06.2015 HELSINGØR STADION ATRIUM ARKITEKTER 09.06.2015 ATRIUM ARKITEKTER ApS Sofie Brahes gade 1A 3000 Helsingør Telefon nr. +45 60 21 23 72 Mail info@atriumarkitekter.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Side 4 HELSINGØR Side

Læs mere

Hørsholm Kommune. V/ Borgmester Morten Slotved

Hørsholm Kommune. V/ Borgmester Morten Slotved Hørsholm Kommune V/ Borgmester Morten Slotved Hørsholm Kommune i tal Ca. 24.500 indbyggere Ca. 1600 medarbejdere heraf ca. 200 på rådhuset Budget på ca. 1.2 mia. om året Største bidragyder til andre kommuner

Læs mere

Det vil sige at kun en meget lille del af vores regnvand belaster kloak systemet, kun vandet fra 24 kvadratmeter carport.

Det vil sige at kun en meget lille del af vores regnvand belaster kloak systemet, kun vandet fra 24 kvadratmeter carport. Eivind Jensen - Lyngbakken - Lynge På den en side af huset har jeg ved hjælp af 2 nedløbsrør lavet selvvanding af nogle store rhododendronbuske, så næsten al regnvand udnyttes her, en lille del opsamles

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VELLEV

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VELLEV Indledning: LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Landsbyplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VELLEV Landbyrådsrepræsentanten fra Vellev inviterede i samarbejde med Landdistrikternes

Læs mere

ATLAS Boliger Bebyggelsesplan Baltorpvej Ballerup. Januar 2013

ATLAS Boliger Bebyggelsesplan Baltorpvej Ballerup. Januar 2013 ATLAS Boliger Bebyggelsesplan Baltorpvej Ballerup Januar 2013 Atlas Grantoftegård Atlas grunden er placeret i kanten af erhvervområdet ved Baltorpvej mellem Råmosen og jernbanen mod nord. Atlas grunden

Læs mere

Solenergi Af Grethe Fasterholdt. En solfanger opvarmer brugsvand, eller luft til ventilation. Et solcelle anlæg producerer strøm / elektricitet.

Solenergi Af Grethe Fasterholdt. En solfanger opvarmer brugsvand, eller luft til ventilation. Et solcelle anlæg producerer strøm / elektricitet. Solenergi Af Grethe Fasterholdt. En solfanger opvarmer brugsvand, eller luft til ventilation. Et solcelle anlæg producerer strøm / elektricitet. Jeg fik solfanger anlæg for 19 år siden, den fungere stadig

Læs mere

Tilbud på nye legeredskaber til GF Nordvangsparken 2010

Tilbud på nye legeredskaber til GF Nordvangsparken 2010 Tilbud på nye legeredskaber til GF Nordvangsparken 2010 Hvem er Uno Koncept A/S? Enestående sortiment Enestående rådgivning Enestående kvalitet Enestående service Uno håndplukker det bedste inden for gade-

Læs mere

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning?

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandstønde Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandsopsamling er et enkel og billigt system til vandbesparelser. Du behøver nemlig ikke nødvendigvis at bruge rent drikkevand til toiletskyl,

Læs mere

Evalueringsskema for projekter støttet af lokaludvalgets puljemidler

Evalueringsskema for projekter støttet af lokaludvalgets puljemidler Københavns Kommune Amager Øst Lokaludvalg Evalueringsskema for projekter støttet af lokaludvalgets puljemidler Projekttitel fra ansøgningen Sansehave på Strandparkcentret Dato for projektets afholdelse?

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

PROJEKT#GRØNNE OPLEVELSER I SILLEBRO ÅDAL 2013

PROJEKT#GRØNNE OPLEVELSER I SILLEBRO ÅDAL 2013 Frederikssund Kommune har stort fokus på natur og sundhed. Vi vil derfor i samarbejde med en række foreninger skabe et unikt bynært multifunktions naturområde til gavn for borgere i alle aldre. Samtidig

Læs mere

Grøn afdeling i Odense

Grøn afdeling i Odense 7 Blommehaven har køkkenhaver, hønsehold og en vild blomstereng. Mange børn og voksne bruger udearealerne blandt andet til at dyrke grøntsager, passe høns, gå ture eller kælke. To gange om året mødes de

Læs mere

Unger & udeliv Inspiration til friluftsliv med de yngste spejdere. Workshop for De grønne Pigespejdere 23. november 2013

Unger & udeliv Inspiration til friluftsliv med de yngste spejdere. Workshop for De grønne Pigespejdere 23. november 2013 Inspiration til friluftsliv med de yngste spejdere Workshop for De grønne Pigespejdere 23. november 2013 1 I kan forvente noget om Natur og friluftsliv er attraktivt Natur og friluftsliv styrker børns

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 26.02.14 Nordea-fonden: Det gode liv i byen Side 1 af 5 Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 100.000 danskere er de seneste 10 år flyttet fra land til by, og syv ud af otte

Læs mere

Guldbergs Plads. Aktivitetsplads målrettet voksne

Guldbergs Plads. Aktivitetsplads målrettet voksne Guldbergs Plads Aktivitetsplads målrettet voksne Projektrapport for Borgerinddragelsesproces på Guldbergs Plads, Nørrebro. D. 9. - 16. juni 2012 Open Air Neighborhood // 13. august, 2012 Introduktion til

Læs mere

Der er vand i kælderen, hvad gør jeg... Vand i kælderen. Lolland forsyning - spildevand

Der er vand i kælderen, hvad gør jeg... Vand i kælderen. Lolland forsyning - spildevand Der er vand i kælderen, hvad gør jeg... Vand i kælderen Lolland forsyning - spildevand Kælderen er dit ansvar Har du en kælder under dit hus, er det dig selv, der har ansvaret for afledning af spildevandet

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

velkommen til københavns FØrSte klimakvarter klimakvarter.dk

velkommen til københavns FØrSte klimakvarter klimakvarter.dk VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER klimakvarter.dk 1 3. oplag, april 2013 De stigende regnmængder er en stor udfordring for vores by. Men ved at gribe udfordringen rigtigt an kan vi sikre byen

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

VI SÆTTER AFTRYK. Thorsø Børnehaves Børnemiljøvurdering 2009

VI SÆTTER AFTRYK. Thorsø Børnehaves Børnemiljøvurdering 2009 VI SÆTTER AFTRYK Thorsø Børnehaves Børnemiljøvurdering 2009 Indholdsfortegnelse 2 Indledning 3 Metode 4 Analysens resultat 5 Handleplan 6 Hvor er vi nu? 7 Arbejdsmiljø i fremtiden 9 Indledning. Børn i

Læs mere

2-3. JUNI 2012 ALBERTSLUND CUP 2012 POWERED BY:

2-3. JUNI 2012 ALBERTSLUND CUP 2012 POWERED BY: 2-3. JUNI 2012 ALBERTSLUND CUP 2012 POWERED BY: VELKOMMEN TIL ALBERTSLUND CUP 2012 2. OG 3. JUNI Vi ved alle, at idræt og motion er dannende og vanedannende. Det giver fysisk og psykisk velvære at røre

Læs mere

Ring-stier i Hillerød

Ring-stier i Hillerød Byringen Søringen Naturringen Ring-stier i Hillerød Strategiprogram Marts 2012 Strategiprogrammet er udarbejdet som et samarbejde mellem: Hillerød Kommune & RUM by & landskab Nærværende strategiprogram

Læs mere

BLÅGÅRD SKOLE Udvikling af Hans Tavsens Gade sikker skolevej og mulighed for nye udearealer //Opsamling - By X 2012

BLÅGÅRD SKOLE Udvikling af Hans Tavsens Gade sikker skolevej og mulighed for nye udearealer //Opsamling - By X 2012 BLÅGÅRD SKOLE Udvikling af Hans Tavsens Gade sikker skolevej og mulighed for nye udearealer //Opsamling - By X 2012 1 2 Blågård Skole - Sikker skolevej og mulighed for nye udearealer Ideer og anbefalinger

Læs mere

DEBATAVIS. udlægge et stort nyt erhvervsområde. Siden kommunens Plan- og Klimastrategi

DEBATAVIS. udlægge et stort nyt erhvervsområde. Siden kommunens Plan- og Klimastrategi ISHØJ KOMMUNE DEBATAVIS Deltag i debatten! Den avis, du sidder med her, er et debatoplæg. Vi skal udarbejde en ny kommuneplan for Ishøj Kommune, og det vil vi gerne fortælle om. Vi vil også gerne høre

Læs mere

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 1 Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 Deltagere 6 unge fra 8. klasse, 4 piger, 2 drenge. Tilstede Interviewe og referent ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK

SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK SELV EN KLOAK KAN FÅ NOK Ved du, hvad der sker med vandet, der løber ud i køkkenvasken? Eller vandet fra toilet, bad eller vaskemaskine? Her i brochuren finder du gode råd om afløb og kloak. Ved at følge

Læs mere

AMAGER FÆLLED SKOLE. Workshop - Procesopstart for udviklingen af nye udearealer //Uredigeret opsamling - BY X

AMAGER FÆLLED SKOLE. Workshop - Procesopstart for udviklingen af nye udearealer //Uredigeret opsamling - BY X AMAGER FÆLLED SKOLE Workshop - Procesopstart for udviklingen af nye udearealer //Uredigeret opsamling - BY X 2 // AMAGER FÆLLED SKOLE AMAGER FÆLLED SKOLE// Udgivet af BY X 2010 Lay-out: BY X Fotos: BY

Læs mere

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune Blå Flag program 2015 Ud i det blå med Sønderborg Kommune Aktivitetskalender Juni Juli August On 1 Aktiv sommer Lø 1 Undervandsjagt + Spis din kyst To 2 Aktiv sommer Sø 2 Snorkelsafari Fr 3 Aktiv sommer

Læs mere

Familieferie med hygge, aktiviteter og oplevelser

Familieferie med hygge, aktiviteter og oplevelser Familieferie med hygge, aktiviteter og oplevelser Velkommen til en verden af oplevelser Feriehus inkl. fri entré til tropisk badeland, gratis børneunderholdning og slutrengøring Garanti for hyggelige feriedage

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Bevægelse Bevægelse i skolen

Bevægelse Bevægelse i skolen Bevægelse i skolen Bevægelse i skolen Intet mindre end en verdens-sensation!! 6 elektroniske legepladser samlet på ét sted Det begyndte med en Spider på legepladsen ved hovedindgangen, og nye lege kom

Læs mere

Velkommen på Hotel Opus Horsens

Velkommen på Hotel Opus Horsens Velkommen på Hotel Opus Horsens Danmarks nye design hotel Velkommen på Hotel Opus Horsens Et nyt design hotel i Horsens med udsigt til naturreservatet Nørrestrand byder velkommen med topmoderne hotel-

Læs mere

D ET GRØNNE SPISEKAMMER

D ET GRØNNE SPISEKAMMER D ET GRØNNE SPISEKAMMER SMAG PÅ ÅRHUS Festivallens mål om at gøre byens rum spiselige har vi omsat til et konkret rum. Vi ønsker med dette pavillionforslag at fejre og udvide horisonten for det spiselige

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Orientering om helhedsplan

Orientering om helhedsplan Orientering om helhedsplan Askerødbebyggelsen september 2008 Til beboerne i Askerød På beboermødet den 9. marts 2008 blev der nedsat følgende tre fokusgrupper med følgende emner 1. Stamhus og institutioner

Læs mere

Projekt - Sundby Mors Havn

Projekt - Sundby Mors Havn Onsdag den 9. Marts Projekt - Sundby Mors Havn Profileringsmøde med Morsø kommune Jesperhus Blomsterpark. Hvad kan vi profilere os på i vores område, og på den måde skabe flere arbejdspladser, og tiltrække

Læs mere

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND Vand er liv brug det med omtanke Renhed Vand er liv Energi Fællesskab Velvære Leg Lyst Ansvar Omtanke Behov For millioner af år siden var hele kloden dækket af vand.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

LOGO2TH_Lille_NEGrød. Antistresshave. Modelhave i Geografisk Have

LOGO2TH_Lille_NEGrød. Antistresshave. Modelhave i Geografisk Have LOGO2TH_Lille_NEGrød Antistresshave Modelhave i Geografisk Have ANTISTRESSHAVEN I GEOGRAFISK HAVE Grønt er godt for sjælen! kunne være overskriften på den nye modelhave i Geografisk Have. Vi ved, at natur

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

BILAG 15. Tematikker fra Fremtidsværkstedets vægaviser: (K: Formuleret i Kritikfasen F: Formuleret i Fantasifasen)

BILAG 15. Tematikker fra Fremtidsværkstedets vægaviser: (K: Formuleret i Kritikfasen F: Formuleret i Fantasifasen) BILAG 15 Tematikker fra Fremtidsværkstedets vægaviser: (K: Formuleret i Kritikfasen F: Formuleret i Fantasifasen) Tema: Offentlig transport K: dårlig off. transport (få afgange specielt i weekenden) -

Læs mere

Gruppe 1. Tog / Kollektiv trafik Yderligere butiksdød Lukning af Rådhus Urbanisering Manglende tilflytning Erhvervsvirksomhederne - lukning

Gruppe 1. Tog / Kollektiv trafik Yderligere butiksdød Lukning af Rådhus Urbanisering Manglende tilflytning Erhvervsvirksomhederne - lukning Gruppe 1 1. Ændring af planforhold i hovedgaden 2. Udvikling af Rådhus til kultur / Borgerhus 3. Søg prof. Hjælp - Studieprojekt Natcafe Medborgerhus Yderligere kulturliv Fibernet Velkomstpakke til tilflyttere

Læs mere

Ide/Forslag Prioritering Ide/forslag Prioritering Nye køkkener og bad 1 Mere afveksling 1 Både åbne og lukkede. 2 Mindst lige så meget.

Ide/Forslag Prioritering Ide/forslag Prioritering Nye køkkener og bad 1 Mere afveksling 1 Både åbne og lukkede. 2 Mindst lige så meget. Gruppe Ide/Forslag Prioritering Ide/forslag Prioritering Nye køkkener og bad Mere afveksling Både åbne og lukkede Mindst lige så meget køkkener grønt som nu Skabe med skydedøre Lyst byggeri Nye store vinduer

Læs mere

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE DET ER HELT NATURLIGT at bidrage til Fjordens Dag Siden 1991 har Fjordens Dag sat fokus på miljøet i de fynske fjordområder. I dag er Fjordens Dag et af Danmarks største

Læs mere

- tid til natur og fællesskab

- tid til natur og fællesskab - tid til natur og fællesskab Indhold Danmarks smukkeste kanotur... 03 Stolte traditioner... 04 Det praktiske... 05 Planlæg din kanotur... 06 Lejrliv ved Gudenåen... 08 Udstyr til din kano... 09 Sådan

Læs mere

SFO UGLEREDEN. SkolefritidSordningen Uglereden en del af nørre alslev Skole

SFO UGLEREDEN. SkolefritidSordningen Uglereden en del af nørre alslev Skole SFO UGLEREDEN SkolefritidSordningen Uglereden en del af nørre alslev Skole 1 VELKOMMEN TIL SFO PÅ NØRRE ALSLEV SKOLE Med denne lille folder, vil vi gerne byde velkommen til skolefritidsordningen og samtidig

Læs mere

konventum lo-skolens konferencecenter - et særligt sted

konventum lo-skolens konferencecenter - et særligt sted konventum lo-skolens konferencecenter - et særligt sted Originalitet, mangfoldighed, æstetik og kvalitet... Med grundigt forankrede værdier fremstår Konventum Lo-skolens konferencecenter som et kvalitetsmættet

Læs mere

Resumé af Projekt Den gode legeplads ud fra børns perspektiv

Resumé af Projekt Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Resumé af Projekt Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Se os, vi har lavet en legeplads med en vippe og en rutsjebane Børns udsagn om udearealer ved børnehaver og skoler Voksnes favoritsteder på

Læs mere

Visionsværksted i Branderup

Visionsværksted i Branderup Visionsværksted i Branderup Referat & opsamling Hvorfor bor jeg i BRANDERUP? Min drøm om BRANDERUP år 2020! Læs her hvad der kom ud af Visionsværkstedet den 12. sep 2007 - et led i udarbejdelse af borgernes

Læs mere

Et tilbud til børn fra og med NUVÆRENDE 0. klasse til og med NUVÆRENDE 6. klasse

Et tilbud til børn fra og med NUVÆRENDE 0. klasse til og med NUVÆRENDE 6. klasse Et tilbud til børn fra og med NUVÆRENDE 0. klasse til og med NUVÆRENDE 6. klasse INFORMATION SOMMERSKOLEN 2014 PERIODE Sommerskolen er i ugerne 27 og 28 HVEM KAN DELTAGE Børn i nuværende 0. - 6. klasse

Læs mere

BYRUM & LEGEPLADS PÅ BRYGHUSGRUNDEN

BYRUM & LEGEPLADS PÅ BRYGHUSGRUNDEN BYRUM & LEGEPLADS PÅ BRYGHUSGRUNDEN BRUTTOLISTEN - Borgernes/brugernes input til byggeprogram November 2006 Bryghusgrunden Mulighed for udvidelse Nyt på Bryghusgrunden Det kommende byggeri og de nye opholdsarealer

Læs mere

Tildelinger i puljen til mindre projekter marts 2015

Tildelinger i puljen til mindre projekter marts 2015 Tildelinger i puljen til mindre projekter marts 2015 Region Hovedstaden Møderum til Valby Kino Valby Kinos Venner i Københavns Kommune modtager 180.000 kr. til ombygning af et uudnyttet loftsrum i foreningens

Læs mere

Øster Brønderslev Borgerforening

Øster Brønderslev Borgerforening Øster Brønderslev Borgerforening www.oesterbroenderslev.dk I dette dokument findes alle de ideer, der er blevet noteret ned i forbindelse med Fremtidsværksted, maj 2013 og Borgermøde den 29. januar 2014

Læs mere

Fuglsøcentret. Kursus og konferencecenter

Fuglsøcentret. Kursus og konferencecenter Fuglsøcentret Kursus og konferencecenter VELKOMMEN >> Et besøg på Fuglsøcentret er noget ganske særligt! Det er et ophold, hvor service, engagement og rummelighed går hånd i hånd med ro, smuk natur og

Læs mere

Nyhedsbrev maj 2015 Sommerfest

Nyhedsbrev maj 2015 Sommerfest Nyhedsbrev maj 2015 Vi går ind i milde maj måned med lysegrønne træer, blomstrende buske og varme i luften. Nedenfor kan I se et skema over maj måned, som giver et overblik over de mest overordnede ting,

Læs mere

Find gerne selv på flere!

Find gerne selv på flere! D. 31. marts 2012 kl. 20:30 går Earth Hour kloden rundt. Fra Sidney til Seoul og Brazil til Bangkok sætter kommuner, byer og virksomheder sammen fokus på klimakampen med én times mørke. Vi har samlet en

Læs mere

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer Faglighed Fællesskab Kristendom Kreativitet Udfordringer På Nøvlingskov Efterskole kan man være sig selv Martin V skoleåret 14/15 Det bedste ved Nøv er, at man altid kan finde nogle at snakke med Kathrine

Læs mere

Dykning. Danmarks sjoveste

Dykning. Danmarks sjoveste Dykning Danmarks sjoveste Lyst til at opleve verden under overfladen? Så kom til Camp Hverringe og dyk med børnene, med din partner eller de andre i klubben. Her er noget for alle, der elsker vand... Danmarks

Læs mere

Legeplads i Kærene, Rødovre

Legeplads i Kærene, Rødovre 1 Legeplads i Kærene, Afdelingen Ved Milestedet, AKB havde i mange år haft traditionelle modul-legepladser med asfalt, rutsjebaner, gynger og sandkasser. Men da afdelingen skulle renoveres, blev legepladserne

Læs mere

SFO Bakkeskolen. 1 S ide

SFO Bakkeskolen. 1 S ide 1 S ide Nyt fra SFO Bakkeskolen Personale: Vi siger tak for tiden her til Katrine og Christina, som har været studerende. Vi ønsker Katrine og Christina stor fornøjelse med udfordringerne fremover. Samtidig

Læs mere

bebyggelsen -kvalitet og variation Arkitekturen vinduer eller murede facader med helt andre udtryk.

bebyggelsen -kvalitet og variation Arkitekturen vinduer eller murede facader med helt andre udtryk. Royal Golf Center Ørestads Blvd. bebyggelsen -kvalitet og variation Bella Center Bella Center station M Kalvebod Fælled Horisonten2 Horisonten1 Center Blvd. 2A 2B 2C 2D Byparken 4 C. F. Møllers Allé Edvard

Læs mere

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer X Mål og formål Tid Aldersgren Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde Spirer Nr. 1 af 5 møder ét skema til hvert møde Tid Programpunkt Hvor står det /

Læs mere

UDSKOLINGENS ØNSKER TIL FREMTIDENS KIRKEBJERG SKOLE. Opsamling og evaluering af inddragelsesproces/workshopforløb for 7. klasserne

UDSKOLINGENS ØNSKER TIL FREMTIDENS KIRKEBJERG SKOLE. Opsamling og evaluering af inddragelsesproces/workshopforløb for 7. klasserne UDSKOLINGENS ØNSKER TIL FREMTIDENS KIRKEBJERG SKOLE Opsamling og evaluering af inddragelsesproces/workshopforløb for 7. klasserne INDHOLDSFORTEGNELSE Metoden... 3 Det mobile læringsrum på balkonerne...

Læs mere

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet. Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.dk Linda Aagaard Kulmbach Redigeret af Maria

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Udvikling af Klub Højens udeområde 2010

Udvikling af Klub Højens udeområde 2010 Udvikling af Klub Højens udeområde 2010 Målsætning: At skabe et udeområde som er inspirerende for piger og drenge i alle aldre. 1. Mål: Udvikle udeområdet, så det inviterer til bevægelse gennem sport og

Læs mere

Fjordens Park (Tidligere Ringkøbing Campingplads) I et historisk perspektiv.

Fjordens Park (Tidligere Ringkøbing Campingplads) I et historisk perspektiv. Fjordens Park (Tidligere Ringkøbing Campingplads) I et historisk perspektiv. Baggrunden for campingpladsens etablering for ca. 40 år siden, var en stigende velstand hvor store dele af befolkningen fik

Læs mere

Introduktion til byen Vinge. Levende by. Nærværende natur. 1

Introduktion til byen Vinge. Levende by. Nærværende natur. 1 Introduktion til byen Vinge Levende by. Nærværende natur. 1 2 Vinge Levende by. Nærværende natur. 3 4 Vinge Introduktion til byen Vinge Udgivelsen er baseret på helhedsplanen for Vinge udviklet af et tværfagligt

Læs mere

Hvordan skal vi udvikle Haldum?

Hvordan skal vi udvikle Haldum? LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i HALDUM Indledning: Borgerforeningen i Halduminviterede i samarbejde med Landdistrikternes

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

En fortælling om Bornholms Regionskommune af Dennis Gade Kofod

En fortælling om Bornholms Regionskommune af Dennis Gade Kofod Det, der vokser Det var havnen, der i sin tid skabte Hasle. Det siges der, og det er vel en slags sandhed. Den vækst byen har oplevet dengang, kom fra havnen. Kom fra havet. Som med så mange andre byer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

schønherr / stedet kommer først

schønherr / stedet kommer først schønherr / stedet kommer først program merværdi klimatilpasningsstempel? alle steder er forskellige alle steder har deres eget helt særlige karakteristika, nogen steder emmer af historie, stemning og

Læs mere

Ophold. - Kanotur - Velvære - Shopping. Weekend - Museumsbesøg - Van dretur - Gudenåen Himmelbjer get Ferie - Kanotur - Velvære

Ophold. - Kanotur - Velvære - Shopping. Weekend - Museumsbesøg - Van dretur - Gudenåen Himmelbjer get Ferie - Kanotur - Velvære get Cykelture - Ferie - Kanotur Kanotur - Velvære - Shopping - Weekend - Museumsbesøg Vandretur - Gudenåen Himmelbjerget Cykelture - Ferie - Weekend - Museumsbesøg Vandretur - Gudenåen Himmelbjerget Ferie

Læs mere

Udvalgsarbejde i Temagrupper.

Udvalgsarbejde i Temagrupper. Udvalgsarbejde i Temagrupper. Målsætning for udvalgsarbejdet. Lokalrådet har til opgave at udarbejde plan for lokalområdet. Gruppernes tema forslag skal være centrale elementer i denne plan. Lokalrådet

Læs mere

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VOLDUM

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VOLDUM Indledning: LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i VOLDUM Landbyrådsrepræsentanten fra Voldum og Lokalrådet i Voldum inviterede

Læs mere

Klimaet ændrer sig. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Hedensted Kommune 15. April 2010 Niels Rauff

Klimaet ændrer sig. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Den Klimatilpassede Kommuneplan. Hedensted Kommune 15. April 2010 Niels Rauff Klimaet ændrer sig Niels Rauff Fra vision til plan Visionen Hvordan skaber vi tryghed og sikkerhed? - og hvordan kan vi håndtere klimakonsekvenserne og samtidig udvikle byens kvaliteter? Hvad skal sikres?

Læs mere

Valgfag for 7.-9. klasse

Valgfag for 7.-9. klasse Baggesenskolen Beskrivelse af skolens valgfag Valgfag for 7.-9. klasse Boldspil Event Engelsk Fashion, Art & Design Fransk Få dit 12-tal i matematik Hjemkundskab med fokus på sund kost og motion Outdoor

Læs mere

Bagkatalog...........................................9

Bagkatalog...........................................9 PROJEKT KATALOG Indhold Indledning... 3 Fokus på ungdomslivet... 4 Inden udgangen af 2020 skal vi være 15 % flere indbyggere gøre pendlere til indbyggere.... 5 Familie- og Børnevenlig by.... 6 Markedsføring

Læs mere

Science og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Science og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Science og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde

Læs mere

Nyhedsbrev Juli - August. Hust at tilmelde jer nyhedsbrevet på vores hjemmeside. Tjek vores hjemmeside ud på www.klub144.dk

Nyhedsbrev Juli - August. Hust at tilmelde jer nyhedsbrevet på vores hjemmeside. Tjek vores hjemmeside ud på www.klub144.dk Nyhedsbrev Juli - August Hust at tilmelde jer nyhedsbrevet på vores hjemmeside. Tjek vores hjemmeside ud på www.klub144.dk Side 2 Kære alle. Så kom sommeren endelig til landet efter lang tids venten. Klub

Læs mere

Fatkaoplysninger. Aldersintegreret Institution Egeknoppen, Egedalvej 7 a-c 6818 Årre.

Fatkaoplysninger. Aldersintegreret Institution Egeknoppen, Egedalvej 7 a-c 6818 Årre. 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog overordnet mål indskrives... 5 Motorik overordnet mål indskrives...10 Science overordnet mål indskrives...11 2 Fatkaoplysninger

Læs mere