NÆSTE STATION: Byens nye åbne værksteder. - En projektbeskrivelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NÆSTE STATION: Byens nye åbne værksteder. - En projektbeskrivelse"

Transkript

1 NÆSTE STATION: FOTOGRAFI på GODSBANEN Byens nye åbne værksteder - En projektbeskrivelse

2

3 Om Projektgruppen Fotografi på Godsbanen Projektgruppen Fotografi på Godsbanen er en demokratisk no-profit gruppe af folk, der arbejder med fotografiet som deres kreative medie. Gruppen er åben for alle fotoentusiaster, billedkunstnere og folk fra vækstlaget, der vil bidrager til at skabe et miljø med hjerterum for Fotografi på Godsbanen. Bliv medlem af vores Facebookgruppe Fotografi på Godsbanen. Kontaktpersoner Barbara Katzin (frivillig leder af mørkekammer), Tony Turner (frivillig leder af fotostudie), Michell Smedegaard Boysen (stifter af Facebookgruppen Fotografi på Godsbanen ) og Birthe Havmøller (co-admin af Fotografi på Godsbanen ).

4 Vision for Fotografi på Godsbanen Projekt: Fotoværksted på Godsbanen HUSETs mørkekammer og fotostudie MÅ videreføres og danne den fysiske og knowhow - mæssige base for Fotografi på Godsbanen. Med dette idé katalog vil vi gerne videregive en oversigt over hvorfor og hvordan de eksisterende fotofaciliteter på HUSET kan blive en del af Århus' kommende produktionscenter for scenekunst, billedkunst og litteratur i form af et brugerdrevet Værksted for Fotografi på Godsbanen. Derefter ønsker vi at give ordet til en række kommende brugere af Godsbanen. Baggrund HUSETs mørkekammer er det eneste tilbageværende åbne mørkekammer i Århus, hvor borgerne har fri adgang til at komme og lære at fotografere analogt og fremkalde deres egne unikke sort/hvide fotografier. Fotoværkstedets mørkekammer og fotostudie har været en del af HUSETs værksteder siden starten af 1980 erne, og bliver fortsat benyttet af mange brugere. I perioden blev der givet introduktionskursus til flashanlægget i fotostudiet til ca. 150 personer, der herefter indgik i studiets faste brugerskare. Efter HUSETs flytning til Vesterbro Torv har fotostudiet i perioden fået en stor tilgang af nye entusiastiske brugere - i alt ca. 295 personer + deres modeller og hjælpere. At fremkalde billeder i mørkekammeret er også populært. Hver måned afholdes der introduktionsforløb for nye brugere i s/h fotografi og mørkekammerteknik. Fotoværkstedets frivillige medarbejdere HUSET har en lang tradition for samarbejde med frivillige brugere, som stiller deres faglige viden til rådighed for værkstederne. Siden 2009 har mørkekammer og fotostudie på HUSET dog været drevet helt på frivillig basis. Barbara Katzin er leder af mørkekammeret og underviser/værkstedsinstruktør i mørkekammerteknik, og Tony Turner er tilknyttet studiet som frivillig underviser og ansvarlig for vedligeholdelsen af fotostudiets udstyr. Tony har også afholdt kurser i billedbehandlingsprogrammet PhotoShop. Erfaringer fra HUSET viser at denne type aktiviteter fungerer fint som en brugerdrevet facilitet. Barbara Katzin og Tony Turner er villige til at fortsætte som undervisere/ værkstedsinstruktører og ansvarlige for mørkekammer og fotostudie, ligesom de fremover gerne vil være med til at drive et Godsbanens værksted for fotografi sammen med et team af fotoentusiaster.

5 Vision for Fotografi på Godsbanen Fotografi på Godsbanen i det 21. hundrede Fotografi er mere populært som kreativt medie blandt billedkunstnere end nogensinde før. Digital fotografi er dog ikke en erstatning for de analog kunstfotografiske teknikker, men er blot det seneste skud på en bred vifte af fotografiske teknikker og visuelle udtryk, som kan anvendes i forbindelse med kunstprojekter. Nogle kunstkritikere mener, at de gamle kunstteknikker så som maleri, grafik og (analogt) fotografi, har udtømt sig selv, sådan at det kun er de nye medier, der kan skabe det 21. århundredes kunstoplevelser, igennem at give beskuerne nye fysiske og psykiske rumoplevelser. Kunst taler til sanser og intellekt, og nu er trenden at den nye (koncept)kunst skal tale til krop og ånd og holde sanserne legende og levende tænk blot på Regnbuen og andre kunstværker på Aros, som udvider vores fysiske sanseverden med nye erkendelser om lys og farver. Der er intet tilfældigt over en billedkunstners budskaber eller vedkommendes valg af arbejdsteknik, og vi ved at Fotografiet i alle dets varianter stadigvæk er et væsentligt kunstmedie, som langtfra har udtømt sit potentiale. Derfor bør der være et fotoværksted og en kreds af frivillige ressource personer med kunstnerisk og fototeknisk knowhow på Godsbanen. Fotografiet er blevet et let tilgængeligt kreativt medie for alle og når kunstnere eller kreative unge mennesker fra byens vækstlag går i dybden med fotografiet som kunstnerisk medie, vil de uvægerligt ønske at afprøve en række traditionelle analoge teknikker som f.eks. flydende fotoemulsion, håndlavet fotopapir og hulkamera-fotografi, eller de nye hybridteknikker fra analog til digital eller digital til analog. I Fotoværksted skal Godsbanens brugere kunne arbejde med en bred vifte af fotografiske teknikker. Ved kunst og kulturproduktionen på Godsbanen er det vigtigt at skelne mellem kunstfotografi, hvor produktionen af værket er kendetegnet ved kunstnerens fordybelse og eksperimenter med mediets udtryk samt at værket er unikt, og de hurtige digitale fototeknikker, hvor der typisk er tale om snapshot/ dokumentar/ presse/ promotion/ portræt-billeder, som ikke er egentlige værker, men fotografier, der støtter op om formidling af kulturproduktioner. Begge dele ligger som udgangspunkt inden for Fotoværkstedets anvendelsesmuligheder og faglighed.

6 Vision for Fotografi på Godsbanen Aktiviteter så som workshops, masterclasses og artist talks er essentielle for at der kan skabes en god dynamisk dialog om fotografiet som kunstnerisk medie i Århus og et netværk blandt folk som arbejder med kunstfotografi. Vi er derfor allerede nu gået i gang med at afholde en række fotomøder m. artist talks, hvor fotografer og billedkunstnere fra byens vækstlag kan præsentere fotoprojekter/ portfolier og fortælle om deres personlige billedsprog og tilgang til fotografiet. Vi håber også, at der på et senere tidspunkt vil blive lejlighed til at afholde masterclasses og workshops. Økonomi Fotoværkstedet skal indgå som en del af Godsbanens værkstedsfaciliteter og fungere på linje med de andre værksteder. Brugerne skal betale leje (på timebasis) af mørkekammer og studie og for materialeforbrug. Alt udstyr, der forefindes i det nuværende studie og mørkekammer på HUSET vil danne grundlag for det nye Fotoværkstedets indretning og udstyr. Der vil hermed ikke være nogen stor start investering i nyt fotografisk udstyr. Fotoværkstedets frivillige vil stå for den almindelige drift, værkstedets pædagogiske tiltag (intro for førstegangsbrugere, workshops m.v.), den daglige vedligeholdelse og af værkstedets samt afholdelse af netværks skabende aktiviteter. Der er derfor ikke udgifter udover el, vand, varme samt udsugning (i mørkekammer) og miljøsikker bortskaffelse af brugt fotokemi. Værkstedet økonomi forventes at løbe rundt, således at den løbende vedligeholdelse af udstyr betales gennem værkstedets indtægter. Projektgruppen Fotografi på Godsbanen påtager sig medansvar for at skaffe midler (fondsmidler) til nyt udstyr eller brugt professionelt udstyr gennem donationer og gaver til det brugerdrevne værksted, når det er nødvendigt I dette idékatalog har vi valgt ikke at værdisætte de frivillige arbejdstimer, men vi håber at beslutningstagerne kan se værdien af vores viden og tilbud om at drive et Fotoværksted på frivillig basis til glæde for kunstmiljøet og vækstlaget i Århus.

7 Vision for Fotografi på Godsbanen Fotoværkstedets profil Vi er åbne over for at kunstbegrebet er i en rivende forandring i øjeblikket. Alle objekter kan betegnes som kunst af kunstneren, hvilket kan skabe forvirring om hvad der er god kunst, men et er sikkert: Det er fotografen bag kameraet, som skaber kunstfotografierne og derfor sætter vi det kreative menneske i centrum. Som værkstedsfacilitet sætter vi den æstetiske og fototekniske overligger meget højt. Vi påtager os gerne rollen som vejledere/ værkstedsinstruktører og mener at den enkelte bruger skal ha god relevant faglig vejledning uanset hvilken type af kreativt projekt, vedkommende arbejder med. Vi vil yde vejledning til alle uanset teknisk niveau. Ingen projekter er for uanseeligt til at vi vil ta os tid til at snakke med personer, som brænder for deres fotoprojekter. Vi lægger vægt på vidensdeling blandt værkstedets brugere, da det vil styrke den enkelte brugers netværk og lysten til at styrke egen og andres faglighed. Vi gør opmærksom på at digitaliseringen af fotobranchen har medført nye muligheder for unge mennesker/ vækstlaget, som nu kan anskaffe sig brugt professionelt (analogt) fotoudstyr af som f.eks. Hasselblad og Leica og dermed lave billeder af meget høj tekniks kvalitet relativt billigt. Vi er en gruppe folk som til sammen har en meget bred erfaring indenfor fotografi og vi indgår gerne i vidensdelingsforløb og andre samarbejder med Godsbanens øvrige kreative værksteder og medarbejdere, således at fotografiske arbejdsflows kommer til at fungere optimalt for alle. Det skal bemærkes, at vi med projektet Fotografi på Godsbanen ønsker at skabe et Fotoværksted, som adskiller sig fra Højbjerg FotoGrafiske Værksted, som er for de professionelle kunstnere ved, at det vil være åbent for alle borgere, der har interesse for at arbejde med fotografi som kreativt medie.

8 Vision for Fotografi på Godsbanen Fotoværkstedet er: et sted for produktion af kunstfotografi og andre typer af fotobaseret kunst et sted, hvor kunstnere og folk fra vækstlaget kan komme og få individuel vejledning i forhold til egne selvmotiverede læringsforløb i kunstfotografi, fotobaserede kunst og kulturprojekter et sted, hvor unge kan forberede sig teknisk og kunstnerisk, før de søger ind på Fatamorgana Danmarks fotografiske billedkunstskole, kunstakademierne, fotografuddannelserne - eller laver kunstprojekter i samarbejde med Højbjerg FotoGrafisk Værksted et sted, som fungerer som den fysiske base for mennesker, som gerne vil stille deres tekniske viden og kunstneriske erfaringer til rådighed for alle, som gerne vil arbejde med Fotografi på Godsbanen

9 Vision for Fotografi på Godsbanen Fotoværkstedets fysiske faciliteter Placering af værkstedet. Det er vigtigt at Fotoværkstedet (mørkekammer, fotostudie m.v.) er en del af værkstedsfaciliteterne og at det placeres ved de øvrige værksteder. Mørkekammer Mørkekammer m. 1-3 arbejdspladser har brug for et rum uden vinduer på 15-35m2. Det skal udstyres med ventilation / udsugnings over vask og bakkebord (p.g.a. fotokemien), en vask m. blandingsbatteri, tørre-skab til negativer og et par el-stik. Mørkekammerets brugere har endvidere brug for et arbejdsbord m. dagslys i et tilstødende lokale. Dagslysbordet bruges i forbindelse m. evaluering af billederne i dagslys/solskin samt ved viderebearbejdning og montering af fotografier til udstillingsbrug. Det vil også være en stor fordel, hvis mørkekammeret kan udstyres med en lyssluse i form af en karruseldør, da det ikke er ønskeligt eller praktisk at skulle arbejde for låst dør. Mørkekammeret skal være synligt og åbent for alle bygningens brugere, da kollegial sparring på tværs af fag for billedkunstnere, fotografer og andre som arbejder visuelt eksperimenterende med fotografi er meget vigtigt. Fotostudie Fotostudiet har brug for et højloftet rum uden vinduer (eller m. mørklægningsgardiner) på minimum 25m2 eller mere. Rummet skal være højloftet af hensyn til flashanlæggets lamper, der hænger på skinner i loftet. Studiet kan med fordel placeres i et multirum, da lamperne nemt kan skubbes ud til siden af rummet så de ikke forstyrrer, når rummet bruges til andre aktiviteter f.eks. møder, undervisning, workshop, receptioner m.v. - Det siger sig selv, at jo dybere og bredere rummet er jo nemmere vil det være at bruge studiet til fotografering af grupper f.eks. pressefotos af dansere, gruppeportrætter eller iscenesatte kunstfotografier. I det nuværende lille fotostudie på HUSET kan man tage portrætter en enkelt person i fuld figur. Ideelt set skal rummet være m dybt for så kan det anvendes til fotografering grupper på 3-4 mennesker.

10 Vision for Fotografi på Godsbanen Fototeknik og tværfagligt samarbejde med de øvrige værksteder Vi støtter op om brugere, der kommer med analoge eller digitale fotoprojekter eller som ønsker at arbejde med fotografiske hybridteknikker, og tilbyder Grafik og printafdelingen og Godsbanens multimedie webcafé et fagligt samarbejde omkring forskellige digitale produktionsflows. Arbejdsflows som enten kan færdiggøres som Fine Art Epson fotoprint i Grafik og printafdelingen eller som fotobaseret materiale til brug i kreative arbejdsflows på tværs af værkstederne - her kan f.eks. nævnes fotos på klar film til serigrafi eller transferbilleder til f.eks. tekstiler eller diverse andre 3D overflader. Fotoværkstedets kernefunktioner Nedenfor er en liste fotoværkstedets kernefunktioner og håndværksmæssige arbejdsflows og vi henviser i øvrigt til afsnittet Fotoværkstedets profil, hvor man kan finde en beskrivelse af hvordan vi vil tilgå arbejdsopgaven. 1) Mørkekammer til analogt s/h fotografi Analogt arbejdsflow: Vejledning i alm. mørkekammerteknik således, at brugeren får det nødvendige indblik i fremkaldelse af s/h negativer, forstørrelse og eksponering af fotos på diverse fotopapirer, fremkaldelse, fixering, tørring og den afsluttende evaluering af de færdige billeder i dagslys samt montering af kunstfotografier til udstillingsbrug. 2) Fotostudie Arbejdsflow: Generel brug af flashanlæg sammen med brugerens digitale eller analoge kamera, lysmåling, justering af hvidbalance, korrekt eksponering af billede og lyslægningsteknik ved portrætfoto eller fotografering af kunstværker. Anvendelse af studiets øvrige udstyr som f.eks. baggrundsruller, samt overførsel af fotos som raw-filer til computeren, hvorefter kan billederne kan importeres og viderebearbejdes i programmet PhotoShop.

11 Vision for Fotografi på Godsbanen 3) Vidensdeling og undervisning i samarbejde m. Grafisk print og storformat om digital fotografi printet som Fine Art fotografier. Digitalt arbejdsflow A): Vejledning i fotografi, digital billedbehandling og print således, at brugeren har det nødvendige indblik i arbejdsflowet til at vedkommende kan færdiggøre sine fotos i PhotoShop til print som Fine Art Epson fotoprint (udstillingsbilleder af høj kvalitet og arkivholdbarhed printet på syrefrit papir med pigmentblæk). Processen involverer viden om håndtering af farve/monokrome filer, valg af farveprofil, justering af billedets kontrast og printstørrelse, valg af papir og printerprofil samt evaluering af det færdige print. Digitalt arbejdsflow B): Hybridteknik: Fra analog til digital - scanning af negativer (farve, s/h, dias) og billedbehandling af de scannede billeder i PhotoShop, hvor de klargøres til print som Fine Art Epsonprint. 4) At skabe dialog om fotografi, vidensdeling og netværk blandt Godsbanens brugere. Her vil vi bruge de sociale netværk (Facebook) som er populære blandt unge samt afholde forskellige typer af aktiviteter, hvor folk mødes på Godsbanen, f.eks. artist talks.

12 Vision for Fotografi på Godsbanen Fremtidige udviklingsmuligheder Man kan forestille sig en række fremtidige udviklingsmuligheder for et fotoværksted på Godsbanen. Vi præsenterer her et lille udvalg af de idéer, der bliver diskuteret blandt de nuværende brugere af fotofaciliteterne på HUSET. 1) Udvidelse af mørkekammerets aktiviteter til produktion af alm. farveforstørrelse. Med udgangspunkt i et farvenegativ forstørres, eksponeres billederne i mørkekammeret og fremkaldes i en farvefremkaldemaskine. 2) Fotografiske hybridteknikker: De nye digitale tværfaglige arbejdsflows til overføring af fotos til diverse materialer. Det kan dreje sig en bred vifte af kreative teknikker fra transferteknikker, overføringsbilleder, serigrafi m.v. til arbejde med flydende fotoemulsion, hvor billedet fremkaldes og fikseres på alternative materialer så som træ, metal, keramik, malerlærred eller sten. De gamle ædeltryksteknikker som f.eks. cyanotypier og kalitypier. Ædeltryk (fotografier) som laves m. mellemformat/ storformat negativer i kontaktkopier på papir, der forud er blevet præpareret med en hjemmelavet flydende fotoemulsion. Disse teknikker kan laves som rene analoge teknikker, men egner sig også som hybridteknik, hvor man starter med et digitalt billede og ender med at skabe et unikt analogt kunstfotografisk værk. 4) Workshops og masterclasses, hvor kendte fotografer deler ud af deres personlige erfaringer med kunstfotografi.

13 Kommende bruger på Godsbanen Til hvem dette måtte vedrøre! Jeg vil her give en støtteerklæring til bevarelsen af et analogt fotografisk mørkekammer og fotostudie i regi af Godsbanen i Århus. Jesper Rasussen Selv om det digitale fotografi for længst har indtaget fotoscenen, og dermed har bragt computeren i centrum, når det drejer sig om det fotografiske mørkekammerarbejde, er der stadig mange fotografer og kunstnere, der arbejder med analogt fotografi, og der er intet der tyder på at denne kunstform vil forsvinde, lige som der også stadig er en levende produktion af traditionel grafik. Analogt fotografi er basis for forståelsen af det fotografiske medie, og det er noget der er kommet for at blive. Det analoge mørkekammer på HUSET i Århus har i årtier spillet en stor rolle for det lokale vækstlag af fotografer og billedkunstnere, her kunne man eksperimentere, dygtiggøre sig og udføre de fotografiske arbejde man var optaget af, og det har været afgørende for mange kunstneriske projekter af høj kvalitet i årenes løb. Som rektor for Det Jyske Kunstakademi kan jeg også bekræfte at flere af akademiets studerende i årenes løb med stort udbytte har benyttet mørkekammeret, da akademiet ikke selv råder over sådan en facilitet. Det vil derfor være af største betydning, at der fortsat findes et analogt fotoværsted på Århus, da der som nævnt ikke er noget der tyder på at interessen og aktiviteten indenfor dette felt er aftagende. Jesper Rasmussen billedkunstner rektor ved Det Jyske Kunstakademi

14 Kommende bruger på Godsbanen Bent Nissen/ Fotografisk Skole Billedkunstner og leder af Fotografisk Skole, Århus Jeg vil gerne udtrykke min støttet til oprettelse af fotografiske værkstedsfaciliteter på Godsbanegården. Der er et stort behov for åbne produktionsfaciliteter blandt etablerede kunstnere og i vækstlaget. Det er prisværdigt, at der oprettes og tilbydes atelierfaciliteter for kunstnere, øvelokaler for musikere og værkstedsfaciliteter for video- og filmkunstnere. Alt sammen noget der er med til at gøre Århus til en mere sprudlende og dynamisk by. Men der mangler kompetente faciliteter indenfor fotografi. Vi er efterhånden heldigvis ude over diskussionen om fotografi kan være kunst eller ej. Hvis det er meningen, at Godsbanegården skal rumme faciliteter for kunstnerisk produktion, er det svært at se argumentet for at springe fotografiske produktionsfaciliteter over. Fotografi er et nutidigt udtryksmiddel, det bliver brugt, vækstlaget er der, behovet er der. Med venlig hilsen Bent Nissen, Leder Fotografisk skole, Mejlgade 55, 8000 Århus C Bent Nissen

15 Kommende bruger på Godsbanen Michell Smedegaard Boysen Studerende ved Det Jyske Musikkonservatorium Jeg synes, at det er vigtigt at bevare mørkekammeret på HUSET, fordi det ellers ikke vil være muligt for mig at fremstille analog sort/hvid forstørrelser, hvilket er hele grundlaget for min fotointeresse. Michell S. Boysen Jeg har været flittig bruger af HUSETs mørkekammer siden jeg opdagede det i foråret, og har også enkelte gange gjort brug af HUSETs andre værksteder (træ). Jeg har personligt introduceret flere af mine venner for det analoge fotografis mange muligheder og magi, og hvis mørkekammeret ikke flytter med til Godsbanen, vil det være svært at holde gang i denne kunstform, som netop i denne digitale tidsalder oplever en stigende tilgang af nye "udøvere". Nye kreative mennesker som finder det tiltalende at skabe et fotografi fra bunden, i fysisk form, og ikke kun som en fil på en pc. Jeg må på det kraftigste opfordre til at man flytter HUSETs mørkekammer med til Godsbanen. Vi er stadig en del brugere, og flere er på vej!

16 Foto: Michell Smedegaard Boysen

17 Kommende bruger på Godsbanen Ib Sørensen Fotograf Godsbanens værksteder uden mørkekammer og fotostudie er som Den lille Havfue uden hoved! Selvfølgelig skal en videreførsel af HUSETs forskellige aktiviteter i nye lokaliteter inkludere mørkekammmer og fotostudie. Hvor skal fremtidens fotografiske opkomlinge, kunstneriske snushaner og andre poetisk anlagte størrelser ellers finde et fotografisk eksperimentarium og opsamligssted? Gud ske tak og lov så var HUSET der, da jeg lige havde brug for det. Og da jeg først havde fundet det, men alle dets kompetenser og ressourcer, menneskelige såvel som rumlige - så forlod jeg det først adskillige år senere! I HUSETs fotoafdeling fik jeg lagt fundamentet for det, der siden har dannet basen for mit livs professionelle virke: et lille, fuldserservice reklamebureau med fotografi som hovedbeskæftigelse. Ib Sørensen HUSETs betydning generelt og fotoafdelingen specifikt i mit livsmosaik kan ikke overvurderes. Heldigvis vil glæden og taknemmeligheden over, at HUSET har spillet så væsentlig en rolle for mig - aldrig forsvinde. Og uden dette, ville mit have været ikke så lidt fattigere.

18 Foto: Ib Sørensen

19 Kommende bruger på Godsbanen Oliver Pomerleau Oliver-Seamus Pomerleau Oliver, 21 år, fra Århus, er studerende på Syddansk Universitet. Han har gået på Steinerskolen i Århus og der valgte han emnet fotografi for sin afsluttende årsopgave (i 12. klasse) og arbejdede i den forbindelse med en række forskellige analoge fototeknikker. Kære ansvarlige for det nye HUSET, til min store forundring er jeg blevet gjort opmærksom på, at I IKKE vil inkludere mørkekammeret i det nye HUSET (på Godsbanen). Det vil være et sørgeligt kulturtab at miste en af de sidste offentlige mørkekammer. Analog fotografi kan ikke blot erstattes af det digitale, da det har et selvstændigt udtryk. Et mørkekammer kræver desuden ikke meget plads eller mange ressourcer og er hurtigt stillet på benene (som jeg selv meget gerne vil bidrage til). Jeg er selv blevet bidt af det filmens karakteristiske udtryk og processen at fremkalde og har introduceret mange til mørkekammeret, de er blevet ligeså bidt af det som jeg selv. Jeg håber stærkkt at I vil genoverveje jeres beslutning. Med mange hilsner, Oliver-Seamus Pomerleau

20 Foto: Oliver-Seamus Pomerleau

21 Kommende bruger på Godsbanen Herbert Corridon Fotoentusiast og bruger af HUSETs mørkekammer Jeg har altid været glad for HUSETs facilitetter og støtter derfor et mangfoldighed af værksteder og tilbud for borgerne. I mange år har jeg brugt HUSETs mørkekammer og vil gerne, at det fortsætter med at være en del af HUSETs nye adresse på den gamle godsbanegård. Herbert Corridon Håber at det kan lade sig gøre!

22 Foto: Herbert Corridon

23 Kommende bruger på Godsbanen Brian Paw Damsgaard Billedkunstner/fotograf Hvorfor mørkekammeret i HUSET skal bevares Analog foto er ikke noget der hører fortiden til. Det er ganske enkelt bare en måde at fotografere på. Ydermere er det et vigtigt grundlag for at kunne forstå og mestre digital foto. Derfor er det væsentligt at bevare mørkekammeret i HUSET. Paw Damsgaard Det handler derfor ikke om at bevare en kunstart. Det handler om foto. Og det handler også om at der skal være et alternativ til professionelle mørkekamre, så alle har adgang til at lære at tage rigtige billeder og forstå processerne. Jeg mener personligt, at mørkekammeret skal kædes sammen med den grafiske afdeling, og ikke sammen med en filmafdeling. Filmfolket er langt væk fra foto. Så jeg mener det vil være en forkert beslutning at lave den kobling. Enten skal mørkekammeret stå alene ved siden af de andre værksteder, eller være en del af det grafiske etablissement. Jeg har selv haft fornøjelse af mørkekammeret i HUSET på trods af at jeg har fotograferet i flere år på både amatør basis og pro basis. Det eneste jeg kan se som en forbedring af stedet, er at der bliver sat penge af til en hjemmeside, hvor fotografer kan mingle, debatere, booke tider, vise deres billeder og finde materialer såsom film, papir etc. Mørkekammeret er så tæt det kan komme på at være økonomisk selvkørende, når man ser bort fra lokale, strøm og vand. Det eneste jeg kan se der mangler er mere fleksible åbningstider. (...) Åbningstid til kl vil være optimalt, eftersom arbejdet i mørkekammeret er tidskrævende på mange måder. Kultur kræver subkultur. Og der har vist aldrig været et tidspunkt i historien hvor Jylland led af for megen kultur! STRAM OP!

24 Foto: Paw Damsgaard

25 Kommende bruger på Godsbanen Lars Henningsen Lars Henningsen Cand.pæd. i billedkunst og dokumentarist. Hulkamerafotograf og producent af filmen Hulkamera. Hulkamerafotografi og analogt mørkekammmer Jeg har haft lejlighed til at drøfte fremtidige hulkamera-muligheder i Århus med Barbara Katzin, (fra HUSETs mørkekammer) og anbefaler, at der så vidt muligt gives rammer for dette i byen. Der er gode grunde til dette: Der findes fotografiske udtryk, som kun kan udfolde sig i et mørkekammer. Herunder hulkamerafotografi samt fotografik (Rayo-grammer). Digitalt udstyr matcher kun indirekte med disse klassiske fotografiske metoder og tilgange. Et aktivt og brugbart mørkekammer viser os fotografiets rødder. Arbejdet her rummer konkrete og direkte fremgangsmåder, der yder et modspil til det digitale fotografis uendelige veje og uafgrænsethed. Dette er vigtigt at vide og erfare som fotograf. Hulkamerafotografi og arbejde i mørkekammer inviterer til basale undersøgelser og hjemmebyggerier samt udvikling af fingerspidsfornemmelser for materialer, kemi og tid. Dermed rummer den basale fotografiske aktivitet et transformativt produktionelt perspektiv: Man bygger sit kamera evt. i overensstemmelse med motiviske ønsker. Det efterfølgende mørkekammerarbejde inviterer altid til uventede variationer og beslutninger. Dermed udgør et mørkkammer ikke blot en praktisk ramme for arbejde med billeder, men derimod fx et pædagogisk dannelses- og læringsrum, hvor didaktikken ikke blot handler om tilrettelæggelse, men om at turde udfordre det uventede og skjulte. De unge generationer af fotografer blandt andet - fortjener et mørkekammer. Med venlig hilsen, Lars Henningsen

26 Foto: Lars Henningsen

27 Kommende bruger på Godsbanen Jon Utoft Nielsen Jon Utoft Nielsen og er 32 år. Han er uddannet inden for filosofi og litteraturhistorie og er i øjeblikket ved at forberede forsvaret af sin ph.d.-afhandling i filosofi. Jon har på hobbyplan fotograferet igennem flere år, men har for nogle måneder siden taget skridtet fra digitalt fotografi til analogt fotografi og har endnu ikke set sig tilbage. Jon Utoft Nielsen Jeg er uddannet inden for filosofi og litteraturhistorie og er i øjeblikket ved at forberede forsvaret af min ph.d.-afhandling i filosofi. Jeg har på hobbyplan fotograferet igennem flere år, men har for nogle måneder siden taget skridtet fra digitalt fotografi til analogt fotografi. I den forbindelse fik jeg øje for og begyndte med stor fornøjelse at anvende HUSETs mørkekammer. Jeg lærer og eksperimenterer stadig en del i min fotografiske udfoldelse, men på det sidste har jeg især været optaget af Street Photography. Jeg tumler i øjeblikket sådan halv-seriøst med et mere konkret projekt om de spor, rygning og rygere sætter i gadebilledet (arbejdstitel: Sketches from a Smoker s Album ). Som entusiastisk og ivrig bruger af mørkekammeret i HUSET vil jeg gerne udtrykke min støtte til, at denne indretning videreføres i de nye rammer på Godsbanearealet. For mit eget vedkommende har mørkekammeret tilbudt en enestående mulighed for at eksperimentere med analogt fotografi samt at høste viden og erfaring fra de mere trænede brugere. Jeg mener, at det i denne digitale tidsalder er vigtigt at bevare og værne om et frirum for traditionelt fotografi, hvor den viden og de kundskaber, der igennem mange år er opbygget på dette område, kan gives videre til nye fotografi-interesserede - amatører såvel som trænede - i en uhøjtidelig og fællesskabsorienteret atmosfære. Netop sådan et sted har mørkekammeret i HUSET været, og netop sådan et sted håber jeg, det kan fortsætte med at være i de nye rammer.

28 Foto: Jon Utoft Nielsen

29 Kommende bruger på Godsbanen Lea Sonne Studerende Lea Sonne, 20 år, mener også at man skal kunne arbejde med analog fotografi på Godsbanen. Jeg studerer i øjeblikket Æstetik og Kultur på første semester ved Århus Universitet, så selvom jeg er meget optaget af det analoge medie, er min interesse for fotografering på fritidsplan. Siden 2008 har jeg med mellemrum brugt HUSETs mørkekammer. Som supplement har jeg selv indrettet et mørkekammer i min mors kælder, men mangel på ordentlig udstyr og forhold gør det svært at nå samme kvalitet, som man ville kunne lave på HUSET. Lige nu ser jeg derfor HUSET som eneste og sidste mulighed for et ordentligt mørkekammer i Århus. Jeg har som sagt ingen større fotografisk baggrund, men har, siden jeg blev sat ind i det analoge kamera på Eriksminde Efterskole, været dybt fascineret af det analoge medie, også efter at have anskaffet et digitalt spejlrefleks. Lea Sonne

30 Foto: Lea Sonne

31 Kommende bruger på Godsbanen Michael Harder / Fotograf. Jeg trådte mine fotografiske barneskridt i mørkekammeret på HUSET tilbage i starten af firserne. Her var der ikke bare mulighed for at fremkalde og printe, men også lejlighed til at møde andre med interesse for fotografi. Her traf jeg mange af de mennesker, der senere skulle blive en vigtig del af mit lokale netværk. Michael Harder Jeg havde ambitioner med mit fotografi og var heldig at finde en praktikplads som fotograf. Senere åbnede jeg min egen forretning et stenkast fra Vester Alle, og havde nu eget mørkekammer. Men HUSETs mørkekammer var stadig der, hvor man gik hen, hvis man ikke kunne lave billeder derhjemme. Siden er der løbet meget vand i Århus Å og man kan få det indtryk, at tiden også er løbet fra processen med af fotografere på film. Men det er mit indtryk, at trods digitalfotografiet fortræffeligheder, så er der stadig flere fotografer, amatører så vel som professionelle, som vælger at benytte den gamle teknik. Specielt de fotografer der bruger fotografiet som kunstnerisk udtryk, sværger til den analoge proces. Arbejde i mørkekammer involverer kemikalier, som skal håndteres med forsigtighed. Den brugte kemi skal opsamles og afleveres til destruktion. Et forsvarligt indrettet mørkekammer bør desuden have punktudsugning. Alt dette taler for, at der bør være et godt mørkekammer i Aarhus midtby, hvor man tager processen og miljøet alvorligt. Et åbent miljø omkring mørkekammer og fotostudie på Godsbanen vil blive et naturligt omdrejningpunkt for alle, der interesserer sig for fotografi. Det vil blive et centralt mødested for alle der elsker fotografi, på tværs af alder, køn og etnisk oprindelse.

Foto: Martin Gustavo, Medieskolerne. 17. maj - 5. juni 2013 www.fotodage.dk

Foto: Martin Gustavo, Medieskolerne. 17. maj - 5. juni 2013 www.fotodage.dk Foto: Martin Gustavo, Medieskolerne 17. maj - 5. juni 2013 www.fotodage.dk Foto: Klaus Dreyer, Medieskolerne INVITATION Du inviteres til tre uger, hvor FOTODAGE VIBORG byder på Årets Pressefoto på Viborg

Læs mere

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X?

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Bilag 3 Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Eggert: Det var helt tilbage i 1997-1998 hvor der var en

Læs mere

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014 En lærerguide Beyond Reach 1. marts til 13. april 2014 Introduktion Kære underviser Fra 1. marts til 13. april 2014 præsenterer Den Frie Udstillingsbygning en ny udstilling med værker specielt skabt til

Læs mere

Fabelkunst EVA JOENSEN

Fabelkunst EVA JOENSEN Fabelkunst EVA JOENSEN Fabelagtig kunst... I århundreder har mennesker fortalt hinanden fabler. Fantasier og fortællinger i ord og billeder. God kunst er fabelagtig og Fabelkunst er udtryk, der gør indtryk

Læs mere

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN Kurser Foredrag Debat WWW.KURSERKBH.DK Pjecen er udgivet af Aftenskolernes Samråd i København. Se mere på www.kurserkbh.dk Layout og tryk: Eks-Skolens Trykkeri ApS Tak til Københavns

Læs mere

OM SKOLEN KUNSTLINJEN

OM SKOLEN KUNSTLINJEN OM SKOLEN Københavns Kunstskole er et uddannelsesalternativ og et væksthus for de kunstneriske. Skolen er en platform for uddannelse, kunstnerisk udvikling, værkproduktion, debat og formidling. Skolen

Læs mere

Valgfagsfolder 8. årgang 2014 2015

Valgfagsfolder 8. årgang 2014 2015 Valgfag 8. årgang 2014 2015 Valgfaget Medier og Kommunikation. Vi bruger en bunke computerværktøjer til at skabe netop de udtryk du gerne vil lave. Om det er billeder, video, grafik, lyd eller noget andet,

Læs mere

Julegaver Firmajulegaver

Julegaver Firmajulegaver Julegaver Firmajulegaver Et juletilbud med rabat ved køb af flere puder. Bestiller I firmajulegaver inden den 1. november, sikrer I at der er puder til jer. Alt arbejdet udføres i Danmark og produceres

Læs mere

Dansk Talentakademi: Vision for Campus

Dansk Talentakademi: Vision for Campus Dansk Talentakademi: Vision for Campus vedtaget af bestyrelsen September 2014 Indledning Dansk Talentakademi tilbyder undervisning til ca. 150 elever fordelt på fem linjer: Musik Kunst og Design Dans Musical

Læs mere

Perspektiver på det gode børneliv. - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige

Perspektiver på det gode børneliv. - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige Perspektiver på det gode børneliv - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige Perspektiver på det gode børneliv - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige Den fælles politik

Læs mere

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i Fotografisk Centers aktuelle udstilling Jette Bang i dialog. Der er en beskrivelse alle de deltagende fotografer,

Læs mere

Det Jyske kunstakademi i u.n k J D

Det Jyske kunstakademi i u.n k J D Det Jyske Kunstakademi i djk.nu ? Søger du et kunstakademi med : et internationalt netværk af kunstnere, undervisere og institutioner? en åben studiestruktur med individuel specialisering? de studerende

Læs mere

BRAND LOGO. Guidelines WWW.MARCWIN.DK

BRAND LOGO. Guidelines WWW.MARCWIN.DK The BRAND LOGO Guidelines 2014 WWW.MARCWIN.DK Indhold: Intro Nøgleord Mission Vision Logodesign Logo anvendelse Farveskema Kontakt Dato: Oktober, 2014 WWW.MARCWIN.DK.COM.EU 1.0 INTRO WWW.MARCWIN.DK.COM.EU

Læs mere

LANDSCAPE SPRAWL. Marie Markman, billedkunstner, cand.hort.arch., ph.d.

LANDSCAPE SPRAWL. Marie Markman, billedkunstner, cand.hort.arch., ph.d. LANDSCAPE SPRAWL Marie Markman, billedkunstner, cand.hort.arch., ph.d. LANDSKABSSPREDNING Marie Markman, billedkunstner, cand.hort.arch., ph.d. I Center for Strategisk Byforskning har vi de sidste 10 år

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

Tips til Model og Fotograf

Tips til Model og Fotograf Tips til Model og Fotograf af Signe Mørkeberg Sjøstrøm Tips til modeller MÅL For at kunne leve som fashion model i Danmark, er der desværre nogle kropsmål man skal kunne leve op til. Det betyder IKKE,

Læs mere

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto Detaljebilleder er vigtige. Her er det gommens navn i ringen. Ringen var i dette tilfælde vigtig da brudens mor var guldsmed og havde lavet dem. Bryllupsfoto Tekst og fotos: Nicolai Brix Mit bryllups gear:

Læs mere

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum.

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. TRE GODE GRUNDE I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. Vi spurgte: Vi vil gerne høre, om du herunder i tråden vil nævne de tre

Læs mere

DIN UDDANNELSE PÅ GODSBANEN EFTERÅR 2014

DIN UDDANNELSE PÅ GODSBANEN EFTERÅR 2014 GODSBANEN.DK DIN UDDANNELSE PÅ GODSBANEN EFTERÅR 2014 godsbanen.dk facebook.com/godsbanen Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C SUPPLER DIN UNDERVISNING MED KULTURELLE TILBUD FRA GODSBANEN Godsbanen

Læs mere

BILLEDKUNSTNERISK GRUNDKURSUS MIDT VEST

BILLEDKUNSTNERISK GRUNDKURSUS MIDT VEST BILLEDKUNSTNERISK GRUNDKURSUS MIDT VEST & Kulturregion Midt- og Vestsjælland ER DU SERIØST INTERESSERET I AT ARBEJDE MED BILLEDKUNSTNERISKE UDTRYKSFORMER? Er du mellem 15 og 25 år, og tæn ker du på at

Læs mere

Idekatalog. Så vidt jeg husker fremgik det ret tydeligt hvad der skulle være i ansøgningen. Der var bare virkelig mange informationer der skulle med.

Idekatalog. Så vidt jeg husker fremgik det ret tydeligt hvad der skulle være i ansøgningen. Der var bare virkelig mange informationer der skulle med. Ansøgning Yderligere bemærkninger til ansøgningen Det var fedt at rammerne var så åbne, som jeg så det var der kun to krav til projektet: Det skulle være open source og det skulle have det offentliges

Læs mere

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow Byens Rum The Meaningful City of Tomorrow The vision of the future is always changing, dependent of the technology and knowledge on all fields: If you design the best building you know to design, that's

Læs mere

Auto. ttit e. piloten. FOTO-skoletjenesten, vores interaktive WEB muligheder, vores fotografer etc. Vi skaber billeder. Læs om:

Auto. ttit e. piloten. FOTO-skoletjenesten, vores interaktive WEB muligheder, vores fotografer etc. Vi skaber billeder. Læs om: Læs om: Vores nye setup, FOTO-skoletjenesten, vores interaktive WEB muligheder, vores fotografer etc. År 2012-2013 Vi skaber billeder med meget mere indhold og til den rette tid Nyt setup, billeder med

Læs mere

Nye foredrag med Peter Lundberg KAN BOOKES NU

Nye foredrag med Peter Lundberg KAN BOOKES NU Nye foredrag med Peter Lundberg KAN BOOKES NU LIDT OM PETER LUNDBERG Billedkunstner, forfatter og foredragsholder. (F: 1955) Peter Lundbergs billedkunstneriske karriere startede i 1969, og i mange år blev

Læs mere

CV Simon Lambrecht Finne

CV Simon Lambrecht Finne CV Simon Lambrecht Finne Dedikeret, socialt bevidst og ansvarsfuld projektleder med akademisk baggrund og projektlederuddannelse. TITEL CAND. COMM. med speciale i PÆDAGOGIK OG UDDANNELSESSTUDIER & PERFORMANCE

Læs mere

- Sparring og netværksmuligheder i kraft af Dansekonsulenterne har været værdifuld.!

- Sparring og netværksmuligheder i kraft af Dansekonsulenterne har været værdifuld.! Svar fra Tali Rázga, kunstnerisk leder af Gazart Hvilken rolle spiller Dansehallerne for dit arbejde på børn og unge-området? - Dansehallerne har været en betydelig aktør ift mit undervisningsarbejde.

Læs mere

Bent Rej og Solkær Face to face fotografi fra Stones til Winehouse

Bent Rej og Solkær Face to face fotografi fra Stones til Winehouse Bent Rej og Solkær Face to face fotografi fra Stones til Winehouse Dette materiale består af følgende afsnit Om udstillingen... 1 Om undervisningstilbuddet på Trapholt... 2 Hvem er Bent Rej og Søren Solkær?...

Læs mere

IKV-materiale til Fagfotograf Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse

IKV-materiale til Fagfotograf Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse IKV-materiale til Fagfotograf Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse Undervisningsministeriet 30. november 2011. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

S u RS u DK un ves & ERISK tn S un BILLEDK mid

S u RS u DK un ves & ERISK tn S un BILLEDK mid billedkunstnerisk grundkursus midt vest & Er du seriøst interesseret i at arbejde med billedkunstneriske udtryksformer? Er du mellem 15 og 25 år, og tænker du på at søge en videregående uddannelse indenfor

Læs mere

Kommunikations-/SEO-praktikant Lær om SEO samt resultatskabende online kommunikation og -markedsføring.

Kommunikations-/SEO-praktikant Lær om SEO samt resultatskabende online kommunikation og -markedsføring. AW Media ApS Høffdingsvej 34 2500 Valby Kommunikations-/SEO-praktikant Lær om SEO samt resultatskabende online kommunikation og -markedsføring. AW Media søger praktikant med talent for kommunikation til

Læs mere

Bilag. Resume. Side 1 af 12

Bilag. Resume. Side 1 af 12 Bilag Resume I denne opgave, lægges der fokus på unge og ensomhed gennem sociale medier. Vi har i denne opgave valgt at benytte Facebook som det sociale medie vi ligger fokus på, da det er det største

Læs mere

Galleriet på mobilen Formidling af udstillinger, kunstværker og kunstnerne bag

Galleriet på mobilen Formidling af udstillinger, kunstværker og kunstnerne bag Galleriet på mobilen Formidling af udstillinger, kunstværker og kunstnerne bag 2 Case: Galleri Christoffer Egelund September 2012 Scan QR-koden for at hente app en Galleriet på mobilen udvider rammerne

Læs mere

JOAKIM ESKILDSEN: EN VERDEN JEG KAN TRO PÅ. Udstillingsperiode 22.05.2015-30.01.2016

JOAKIM ESKILDSEN: EN VERDEN JEG KAN TRO PÅ. Udstillingsperiode 22.05.2015-30.01.2016 JOAKIM ESKILDSEN: EN VERDEN JEG KAN TRO PÅ Udstillingsperiode 22.05.2015-30.01.2016 Det Nationale Fotomuseum, Den Sorte Diamant Søren Kierkegaards Plads 1, København K Alle dage undtagen søndag: 10-19

Læs mere

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein

Læs mere

september oktober november december

september oktober november december september oktober november december 2014 www.fotoklubnegativ.dk Foto: Gunnar Pedersen Nyt program - ny plan - ny fotoklub Så er vi startet op med et nyt program i vores fotoklub. Meget er ændret, og vi

Læs mere

Hvad kan DIN skole bruge biblioteket til?

Hvad kan DIN skole bruge biblioteket til? Hvad kan DIN skole bruge biblioteket til? Besøg BIBLIOTEKET Besøg VANDREHALLEN Besøg BIBLIOTEKET Hvordan kan skolen bruge biblioteket? Hvorfor biblioteksbesøg? Tilbuddene veksler mellem kulturel oplevelse

Læs mere

KREATIVE SKOLE SFO I HELSINGØR FÆLLESSKABER KORNMAALER GRAPHIC DESIGN. Psykologisk praksis

KREATIVE SKOLE SFO I HELSINGØR FÆLLESSKABER KORNMAALER GRAPHIC DESIGN. Psykologisk praksis KREATIVE FÆLLESSKABER I HELSINGØR SKOLE SFO Psykologisk praksis KORNMAALER GRAPHIC DESIGN VELKOMMEN TIL FAGLIG FOLDER D. 01.08.12 blev Helsingør Skole SFO søsat. Søsat til at være én SFO beliggende på

Læs mere

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF HFDESIGN - din uddannelse HF KREATIV ER FOR DIG DER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF KREATIV ER: dit springbræt til

Læs mere

Projektet er støttet af:

Projektet er støttet af: Projektet er støttet af: Hvordan kan folkebiblioteket få en rolle i forhold til skolereformen? Hvordan kan vi arbejde med unges digitale dannelse? Hvordan designer vi læringsforløb målrettet understøttende

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Som noget nyt tilbyder Trapholt arkitekturworkshop for 1. -10. klasse.

Som noget nyt tilbyder Trapholt arkitekturworkshop for 1. -10. klasse. AKTIVITETER 2015 Trapholt ligger Æblehaven 23 og nås med bus nr. 4 mod Strandhuse/Nr. Bjert fra Kolding Rutebilstation. Husk at det er gratis at låne vores madpakkehus Trappergården - reservering anbefales.

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D Nyhed mode * 3D BILLED fremtid starter her SKO LEN din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2015 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i foråret 2015 en fritidsundervisning, hvor begreber som

Læs mere

HÅNDVÆRK & DESIGN - et nyt fag

HÅNDVÆRK & DESIGN - et nyt fag HÅNDVÆRK & DESIGN - et nyt fag DESIGN I DIALOG MED STEDET På denne workshop skal I arbejde med, hvordan man i dialog med et udvalgt sted og andre dogmer, kan inddrage arbejdet med forskellige designparametre

Læs mere

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER 1 NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE Denne folder er en oversigt over, hvilke linjer, du som elev kan vælge imellem,

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 Overordnet formål med Håndværk og Design. På 4., 5. og 6., 7. klassetrin arbejder vi med Håndværk og Design. I 4. klasse inkluderer faget også et kvartalsforløb

Læs mere

De fleste mennesker har aflange ansigter så derfor vil et portræt også virke mest naturligt i højformat.

De fleste mennesker har aflange ansigter så derfor vil et portræt også virke mest naturligt i højformat. - Et spørgsmål om format... Tekst og fotos: Kent Bovin Portrætbilleder har, stort set, altid været højformatbilleder. Går man til en portrætfotograf vil man med næsten 100% sikkerhed få sine portrætbilleder

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Sådan printer du optimalt

Sådan printer du optimalt Sådan printer du optimalt Tips & tricks til professionel ark & rulle inkjet print Af Per Buchmann Inkjet print er enkelt, sikkert og prisattraktivt Med Canon og Epson foto inkjet printere, printer du billeder

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

BILLED VÆRKSTEDET. maleri. tegning. akvarel. keramik. Inge Lis Jørgensen. Birthe Nissen. Lisbeth Poulsen. Vibeke Krog

BILLED VÆRKSTEDET. maleri. tegning. akvarel. keramik. Inge Lis Jørgensen. Birthe Nissen. Lisbeth Poulsen. Vibeke Krog BILLED VÆRKSTEDET Birthe Nissen Lisbeth Poulsen Vibeke Krog maleri. tegning. akvarel. keramik FORÅR 2012 Keramiker Lisbeth Poulsen Låsby www.lisbethpoulsen.dk Uddannelse: Det Jyske Kunstakademi 1983-88

Læs mere

Hvilken karakter på 13-skalaen vil du give skolens undervisning og læringsmiljø?

Hvilken karakter på 13-skalaen vil du give skolens undervisning og læringsmiljø? UNDERVISNINGSMILJØUNDERSØGELSE /min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Hvilken linje/værksted går du på? Er du: kvinde: 29 (59,2%) mand: 20 (40,8%) Hvor gammel er du?_gennemsnit: 20,4 år.

Læs mere

METROPOLIS KØBENHAVN. IBEN HJEJLE Teatertyranni og speedway i Søborg. BIOGRAFGUIDE Alt du behøver at vide om biografer i København

METROPOLIS KØBENHAVN. IBEN HJEJLE Teatertyranni og speedway i Søborg. BIOGRAFGUIDE Alt du behøver at vide om biografer i København A R K I T E K T U R K U L T U R B Y L I V D E S I G N A K T I V I T E T E R NR 14 OKTOBER 2006 BYLIV Viva la Repubblica - Arbejd kreativt på Vbro MIN MENING Top + Flop - Thomas Buttenschøn UPDATE Restauranthus

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Online kurser http://www.canoneos.dk

Online kurser http://www.canoneos.dk Online kurser http://www.canoneos.dk i MP4 format Online kurser http://www.canoneos.dk Bemærk, at du skal have flash player 7+ installeret for at kunne se kursusfilmene. Såfremt du ikke har flashplayer

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Digital kultur i dagtilbud. Frank Støvelbæk og Steen Søndergaard UCC 2012

Digital kultur i dagtilbud. Frank Støvelbæk og Steen Søndergaard UCC 2012 Digital kultur i dagtilbud Frank Støvelbæk og Steen Søndergaard UCC 2012 Digitalisering er ikke et valg men et vilkår Digital prioritering i dagtilbud inden for 3-5 år? I hvilken grad finder kommunen det

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

DET BEDSTE LAND FOR VERDEN

DET BEDSTE LAND FOR VERDEN DANMARK 1 DET BEDSTE LAND FOR VERDEN Alternativets ambition er at udvikle det danske samfund, så Danmark ikke bare er det bedste land i verden, men det bedste land for verden. ET BÆREDYGTIGT SAMFUND Alternativet

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik 2016-2019

Kultur- og Fritidspolitik 2016-2019 Kultur- og Fritidspolitik 2016-2019 - Udkast - Foto: Thomas Petri København er tre gange kåret af et internationalt magasin som verdens bedste by at bo og leve i. Det er der mange gode grunde til. Blandt

Læs mere

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Dansk Pædagogisk Historisk tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasd Forening Rapport : Projektet "Børneinstitutionerne en

Læs mere

OPG 1: Iscenesæt et fotografi

OPG 1: Iscenesæt et fotografi Optagelsesprøve til Fotografisk Kommunikation lørdag 10. maj 2014 OPG 1: Iscenesæt et fotografi Deadline: Upload af løsning senest kl. 10.30. Skrive- og kreativitetsopgave: BALLETDANSER ALBAN LENDORF I

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

SKOLEN FOR FREMTIDEN

SKOLEN FOR FREMTIDEN Ansøgningsskema 2009 Projekt nr.: (udfyldes af Skolen for Fremtiden) Projekt navn: Læring gennem bevægelse på ikt-baserede interaktive borde og andre relaterede brugerflader Ansøger: Skolens navn Søndervangskolen

Læs mere

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Sort mælk Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Museumsformidling og kunst Holocaust som erindringsbilleder i museumsformidlingen Med dette forløb tages der fat

Læs mere

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting:

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting: Nyt skoleår 2015 Hvad er meningen med livet? Og med at blive designer? Tale v. Elsebeth Gerner Nielsen Velkommen til Designskolen Kolding. Velkommen til et nyt skoleår. Velkommen til nye og gamle studerende.

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE DET KAMERALØSE FOTOGRAFI

UNDERVISNINGSMATERIALE DET KAMERALØSE FOTOGRAFI UNDERVISNINGSMATERIALE DET KAMERALØSE FOTOGRAFI INDHOLD: OM UNDERVISNINGSMATERIALET OM UDSTILLINGEN KUNSTNERNE - VÆRKERNE - PROCESSERNE TEMATIKKER & ARBEJDSSPØRGSMÅL PRAKTISK - KONTAKT - OMVISNINGER OM

Læs mere

Pædagogisk Digitaliseringsstrategi for Skolerne i Fredensborg Kommune

Pædagogisk Digitaliseringsstrategi for Skolerne i Fredensborg Kommune Pædagogisk Digitaliseringsstrategi for Skolerne i Fredensborg Kommune BØRN, KULTUR OG SUNDHED 1 Indledning Vi lever i en tid, hvor samfundet i høj grad er præget af digitalisering. Digitale medier og værktøjer

Læs mere

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE Knudsøskolen er den ene af Ry s to folkeskoler, beliggende ved kanten af Knudsø og omgivet af store grønne arealer. Skolen har 140 elever og er 1-sporet til og med

Læs mere

Hvor er mine runde hjørner?

Hvor er mine runde hjørner? Hvor er mine runde hjørner? Ofte møder vi fortvivlelse blandt kunder, når de ser deres nye flotte site i deres browser og indser, at det ser anderledes ud, i forhold til det design, de godkendte i starten

Læs mere

DANMARKS FØRSTE KOMPETENCEGIVENDE KURSUSFORLØB FOR FRITIDSFOTOGRAFER

DANMARKS FØRSTE KOMPETENCEGIVENDE KURSUSFORLØB FOR FRITIDSFOTOGRAFER rejsefotografering Til alle med eventyr i blodet DANMARKS FØRSTE KOMPETENCEGIVENDE KURSUSFORLØB FOR FRITIDSFOTOGRAFER Workshoppens mål At klargøre kursisterne til forestående rejser med kamera til fremmede

Læs mere

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard)

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) På den allerførste skoledag fik de farver og papir. Den lille dreng farved arket fuldt. Han ku bare ik la vær. Og lærerinden sagde: Hvad er

Læs mere

Dans Film. Teater Design

Dans Film. Teater Design Forsi Dans Film Musik Lyd & LyS Teater Design Indhold En skole - En scene - En Fremtid Varme Værdier Cool Performance Dans Film Musik Lyd & Lys Teater Design Hvorfor Musik Og Teater? De Boglige Fag Studietur

Læs mere

Hvordan du bruger medier: Bibliotekets hjemmeside bliver brugt af og til, nettet bruges til kortere info, tv, mobil, sms tjenester

Hvordan du bruger medier: Bibliotekets hjemmeside bliver brugt af og til, nettet bruges til kortere info, tv, mobil, sms tjenester A Du bruger biblioteket en del, både i forbindelse med dit arbejde, men også sammen med dine børn. Du synes, det er en fantastisk mulighed for at introducere børnene til leg og læring og samtidig bruge

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

SOCIALE MEDIER ONLINE MARKETING 2. SEMESTER, FORÅR 2014

SOCIALE MEDIER ONLINE MARKETING 2. SEMESTER, FORÅR 2014 SOCIALE MEDIER ONLINE MARKETING 2. SEMESTER, FORÅR 2014 SOCIALE MEDIER ONLINE MARKETING 2. SEMESTER, FORÅR 2014 DAGENS PROGRAM Sociale medier og engagerende content Hvad, hvor, hvem Godt indhold og Content

Læs mere

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer Lær med stil Af Ulla Gammelgaard, lærer Jeg sidder aldrig ved skrivebordet mere. Hvis jeg gør andre ting samtidig, føler jeg mig mere tilpas og har mere lyst til at lave lektier. Jeg har det også bedst

Læs mere

VIBORG STIFTS MEDIEDAG

VIBORG STIFTS MEDIEDAG VIBORG STIFTS MEDIEDAG KIRKEN I TV... KIRKEN I TALE... KIRKEN I TEKST... KIRKEN PÅ TRYK... KIRKEN PÅ VIDEO... KIRKEN I BILLEDET... KIRKEN PÅ NETTET... KiRKEN PÅ TWITTER... KIRKEN PÅ PLAKATEN... KIRKEN

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

DIGITALISERING. FOTOHOUSE ApS Kærvej 28 2970 Hørsholm Telefon + 45-20 58 30 75 Email info@fotohouse.dk

DIGITALISERING. FOTOHOUSE ApS Kærvej 28 2970 Hørsholm Telefon + 45-20 58 30 75 Email info@fotohouse.dk DIGITALISERING I forbindelse med digitalisering af bevaringsopgaver I forbindelse med digitalisering af bevaringsopgaver, kan vi tilbyde både produkter og hjælp til forskellige opgaver, der sikre det bedst

Læs mere

Aktiviteter i Learning Lab

Aktiviteter i Learning Lab Aktiviteter i Learning Lab Efteråret 2012 1 Lær nyt i Learning Lab Learning Lab i Skolegade er rigtig godt i gang efter en lang sommerferie, og vi har igen en masse spændende aktiviteter på tapetet i løbet

Læs mere

Alt det praktiske Mandag den 23. juni fredag den 27. juni Mandag-torsdag kl. 9-14.45, fredag 9-14 Hvor meget? Pris kr. 900,-

Alt det praktiske Mandag den 23. juni fredag den 27. juni Mandag-torsdag kl. 9-14.45, fredag 9-14 Hvor meget? Pris kr. 900,- Sommer Kurser 2014 SOMMERH Puls 14 Er du til sjov og latter, fordybelse og refleksion, god mad og godt selskab, så er det her du skal være. Kom og vær med til en højskoleuge i nysgerrighedens og oplevelsens

Læs mere

uddannelsen Bliv en bedre sparingspartner for dine kunder - der bidrager aktivt til at optimere udbyttet af dine kunders møder

uddannelsen Bliv en bedre sparingspartner for dine kunder - der bidrager aktivt til at optimere udbyttet af dine kunders møder uddannelsen Bliv en bedre sparingspartner for dine kunder - der bidrager aktivt til at optimere udbyttet af dine kunders møder Få nye værktøjer, viden, inspiration og ideer - der styrker produktudvikling

Læs mere

Company Profile Presentation

Company Profile Presentation Company Profile Presentation The first bite... Idégrundlag Cookiefactory er et designfællesskab med både butik, webshop og cafe tilknyttet. Ideen bag Cookiefactory er, at det skal være et sted, hvor individuelle

Læs mere

Læreplaner for børnehaven Østergade

Læreplaner for børnehaven Østergade Indledning: Børnehavens værdigrundlag: Tryghed: Tillid: Nærvær: Det er vigtigt at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i børnehaven, og at vi som personale er trygge ved at komme på arbejde.

Læs mere

Studieordning for Det Fynske Kunstakademi 2013-2014

Studieordning for Det Fynske Kunstakademi 2013-2014 Studieordning for Det Fynske Kunstakademi 2013-2014 1. Undervisning generelt: Undervisningen på Det Fynske Kunstakademi varetages primært af tre professorer (kunstnere), en underviser i kunsthistorie/kunstteori

Læs mere

Regnskab for Mobile Storytelling. Poynter 24 januar 31 januar 2015 Marlene Zøllner

Regnskab for Mobile Storytelling. Poynter 24 januar 31 januar 2015 Marlene Zøllner Regnskab for Mobile Storytelling. Poynter 24 januar 31 januar 2015 Marlene Zøllner DR s EAN nr. er: 579 000 165 9905. Pris for kursus via DJMX: 29.500 Dette beløbdækker undervisning, flybillet og ophold.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Yggdrasil fribørnehave

Pædagogiske læreplaner Yggdrasil fribørnehave Pædagogiske læreplaner Yggdrasil fribørnehave Du sidder nu med Yggdrasils pædagogiske læreplan. Teksten er delt op i forskellige afsnit, som skal give dig et indblik i: Baggrunden for loven om de pædagogiske

Læs mere

BEVARELSEN AF ASTRID NOACKS ATELIER OG TILSTØDENDE BYGNINGSMILJØ I RÅDMANDSGADE 34 TIL

BEVARELSEN AF ASTRID NOACKS ATELIER OG TILSTØDENDE BYGNINGSMILJØ I RÅDMANDSGADE 34 TIL BEVARELSEN AF ASTRID NOACKS ATELIER OG TILSTØDENDE BYGNINGSMILJØ I RÅDMANDSGADE 34 TIL KULTURELLE FORMÅL uddybende og konkretiseret projektbeskrivelse 1. BAGGRUND Udvalget for Kunst i det Offentlige Rum

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingerne til 2013 I dag nåede vi op på 85 tilmeldte både. Det er stadig lidt lavere end samme tidspunkt sidste år. Tilmeldingen er åben

Læs mere

Handlingsplan for 2015-2017

Handlingsplan for 2015-2017 Handlingsplan for 2015-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag. Det handler om at omsætte disse til hverdag og kunne se værdierne leve sig ud i hverdagen på Brønderslev

Læs mere

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri.

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri. Udendørs Portrætter Agenda 1. Generelt om portrætter 1.Hvorfor er udendørs portrætter 'bedre' 2.Must-haves 2. Generelt om udendørs portrætter 3. Baggrunde / Lokationer 4. Forgrunde / Subjekt 5. Lys 1.Naturligt

Læs mere

Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN. om mentorskab og en-til-en-relationer

Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN. om mentorskab og en-til-en-relationer Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN om mentorskab og en-til-en-relationer 12 MENTORSKAB AFSNIT 1 Definitioner Nutidens mentorprogrammer er, næsten naturligvis, først blevet populære i USA. Her har man i

Læs mere

Next Users At bringe bibliotekstilbud ud til de unge 2013-2014

Next Users At bringe bibliotekstilbud ud til de unge 2013-2014 Next Users At bringe bibliotekstilbud ud til de unge 2013-2014 Afsluttende konference d. 21. november 2014 Odense Centralbibliotek Østre Stationsvej 15, 5000 Odense C Kambiz K. Hormoozi Dagsorden: 1. Kort

Læs mere

Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet

Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet Beskrivelse af undervisningsmodellen Faglig læring pa Den Kreative Platform Søren Hansen, Aalborg universitet I en ny pædagogisk model fra Aalborg universitet tilrettelægges den faglige undervisning som

Læs mere

når modellens begreber er kontekstbestemte

når modellens begreber er kontekstbestemte Kirsten Bak Andersen Alice Bonde Nissen Johannes Fibiger Lars Peter Bech Kjeldsen, Hilmar Dyrborg Laursen, Lene Mark Digitale medier iog indskolingen Evalueringen kvalificeres, Farvel til kridttavlen når

Læs mere