NÆSTE STATION: Byens nye åbne værksteder. - En projektbeskrivelse

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NÆSTE STATION: Byens nye åbne værksteder. - En projektbeskrivelse"

Transkript

1 NÆSTE STATION: FOTOGRAFI på GODSBANEN Byens nye åbne værksteder - En projektbeskrivelse

2

3 Om Projektgruppen Fotografi på Godsbanen Projektgruppen Fotografi på Godsbanen er en demokratisk no-profit gruppe af folk, der arbejder med fotografiet som deres kreative medie. Gruppen er åben for alle fotoentusiaster, billedkunstnere og folk fra vækstlaget, der vil bidrager til at skabe et miljø med hjerterum for Fotografi på Godsbanen. Bliv medlem af vores Facebookgruppe Fotografi på Godsbanen. Kontaktpersoner Barbara Katzin (frivillig leder af mørkekammer), Tony Turner (frivillig leder af fotostudie), Michell Smedegaard Boysen (stifter af Facebookgruppen Fotografi på Godsbanen ) og Birthe Havmøller (co-admin af Fotografi på Godsbanen ).

4 Vision for Fotografi på Godsbanen Projekt: Fotoværksted på Godsbanen HUSETs mørkekammer og fotostudie MÅ videreføres og danne den fysiske og knowhow - mæssige base for Fotografi på Godsbanen. Med dette idé katalog vil vi gerne videregive en oversigt over hvorfor og hvordan de eksisterende fotofaciliteter på HUSET kan blive en del af Århus' kommende produktionscenter for scenekunst, billedkunst og litteratur i form af et brugerdrevet Værksted for Fotografi på Godsbanen. Derefter ønsker vi at give ordet til en række kommende brugere af Godsbanen. Baggrund HUSETs mørkekammer er det eneste tilbageværende åbne mørkekammer i Århus, hvor borgerne har fri adgang til at komme og lære at fotografere analogt og fremkalde deres egne unikke sort/hvide fotografier. Fotoværkstedets mørkekammer og fotostudie har været en del af HUSETs værksteder siden starten af 1980 erne, og bliver fortsat benyttet af mange brugere. I perioden blev der givet introduktionskursus til flashanlægget i fotostudiet til ca. 150 personer, der herefter indgik i studiets faste brugerskare. Efter HUSETs flytning til Vesterbro Torv har fotostudiet i perioden fået en stor tilgang af nye entusiastiske brugere - i alt ca. 295 personer + deres modeller og hjælpere. At fremkalde billeder i mørkekammeret er også populært. Hver måned afholdes der introduktionsforløb for nye brugere i s/h fotografi og mørkekammerteknik. Fotoværkstedets frivillige medarbejdere HUSET har en lang tradition for samarbejde med frivillige brugere, som stiller deres faglige viden til rådighed for værkstederne. Siden 2009 har mørkekammer og fotostudie på HUSET dog været drevet helt på frivillig basis. Barbara Katzin er leder af mørkekammeret og underviser/værkstedsinstruktør i mørkekammerteknik, og Tony Turner er tilknyttet studiet som frivillig underviser og ansvarlig for vedligeholdelsen af fotostudiets udstyr. Tony har også afholdt kurser i billedbehandlingsprogrammet PhotoShop. Erfaringer fra HUSET viser at denne type aktiviteter fungerer fint som en brugerdrevet facilitet. Barbara Katzin og Tony Turner er villige til at fortsætte som undervisere/ værkstedsinstruktører og ansvarlige for mørkekammer og fotostudie, ligesom de fremover gerne vil være med til at drive et Godsbanens værksted for fotografi sammen med et team af fotoentusiaster.

5 Vision for Fotografi på Godsbanen Fotografi på Godsbanen i det 21. hundrede Fotografi er mere populært som kreativt medie blandt billedkunstnere end nogensinde før. Digital fotografi er dog ikke en erstatning for de analog kunstfotografiske teknikker, men er blot det seneste skud på en bred vifte af fotografiske teknikker og visuelle udtryk, som kan anvendes i forbindelse med kunstprojekter. Nogle kunstkritikere mener, at de gamle kunstteknikker så som maleri, grafik og (analogt) fotografi, har udtømt sig selv, sådan at det kun er de nye medier, der kan skabe det 21. århundredes kunstoplevelser, igennem at give beskuerne nye fysiske og psykiske rumoplevelser. Kunst taler til sanser og intellekt, og nu er trenden at den nye (koncept)kunst skal tale til krop og ånd og holde sanserne legende og levende tænk blot på Regnbuen og andre kunstværker på Aros, som udvider vores fysiske sanseverden med nye erkendelser om lys og farver. Der er intet tilfældigt over en billedkunstners budskaber eller vedkommendes valg af arbejdsteknik, og vi ved at Fotografiet i alle dets varianter stadigvæk er et væsentligt kunstmedie, som langtfra har udtømt sit potentiale. Derfor bør der være et fotoværksted og en kreds af frivillige ressource personer med kunstnerisk og fototeknisk knowhow på Godsbanen. Fotografiet er blevet et let tilgængeligt kreativt medie for alle og når kunstnere eller kreative unge mennesker fra byens vækstlag går i dybden med fotografiet som kunstnerisk medie, vil de uvægerligt ønske at afprøve en række traditionelle analoge teknikker som f.eks. flydende fotoemulsion, håndlavet fotopapir og hulkamera-fotografi, eller de nye hybridteknikker fra analog til digital eller digital til analog. I Fotoværksted skal Godsbanens brugere kunne arbejde med en bred vifte af fotografiske teknikker. Ved kunst og kulturproduktionen på Godsbanen er det vigtigt at skelne mellem kunstfotografi, hvor produktionen af værket er kendetegnet ved kunstnerens fordybelse og eksperimenter med mediets udtryk samt at værket er unikt, og de hurtige digitale fototeknikker, hvor der typisk er tale om snapshot/ dokumentar/ presse/ promotion/ portræt-billeder, som ikke er egentlige værker, men fotografier, der støtter op om formidling af kulturproduktioner. Begge dele ligger som udgangspunkt inden for Fotoværkstedets anvendelsesmuligheder og faglighed.

6 Vision for Fotografi på Godsbanen Aktiviteter så som workshops, masterclasses og artist talks er essentielle for at der kan skabes en god dynamisk dialog om fotografiet som kunstnerisk medie i Århus og et netværk blandt folk som arbejder med kunstfotografi. Vi er derfor allerede nu gået i gang med at afholde en række fotomøder m. artist talks, hvor fotografer og billedkunstnere fra byens vækstlag kan præsentere fotoprojekter/ portfolier og fortælle om deres personlige billedsprog og tilgang til fotografiet. Vi håber også, at der på et senere tidspunkt vil blive lejlighed til at afholde masterclasses og workshops. Økonomi Fotoværkstedet skal indgå som en del af Godsbanens værkstedsfaciliteter og fungere på linje med de andre værksteder. Brugerne skal betale leje (på timebasis) af mørkekammer og studie og for materialeforbrug. Alt udstyr, der forefindes i det nuværende studie og mørkekammer på HUSET vil danne grundlag for det nye Fotoværkstedets indretning og udstyr. Der vil hermed ikke være nogen stor start investering i nyt fotografisk udstyr. Fotoværkstedets frivillige vil stå for den almindelige drift, værkstedets pædagogiske tiltag (intro for førstegangsbrugere, workshops m.v.), den daglige vedligeholdelse og af værkstedets samt afholdelse af netværks skabende aktiviteter. Der er derfor ikke udgifter udover el, vand, varme samt udsugning (i mørkekammer) og miljøsikker bortskaffelse af brugt fotokemi. Værkstedet økonomi forventes at løbe rundt, således at den løbende vedligeholdelse af udstyr betales gennem værkstedets indtægter. Projektgruppen Fotografi på Godsbanen påtager sig medansvar for at skaffe midler (fondsmidler) til nyt udstyr eller brugt professionelt udstyr gennem donationer og gaver til det brugerdrevne værksted, når det er nødvendigt I dette idékatalog har vi valgt ikke at værdisætte de frivillige arbejdstimer, men vi håber at beslutningstagerne kan se værdien af vores viden og tilbud om at drive et Fotoværksted på frivillig basis til glæde for kunstmiljøet og vækstlaget i Århus.

7 Vision for Fotografi på Godsbanen Fotoværkstedets profil Vi er åbne over for at kunstbegrebet er i en rivende forandring i øjeblikket. Alle objekter kan betegnes som kunst af kunstneren, hvilket kan skabe forvirring om hvad der er god kunst, men et er sikkert: Det er fotografen bag kameraet, som skaber kunstfotografierne og derfor sætter vi det kreative menneske i centrum. Som værkstedsfacilitet sætter vi den æstetiske og fototekniske overligger meget højt. Vi påtager os gerne rollen som vejledere/ værkstedsinstruktører og mener at den enkelte bruger skal ha god relevant faglig vejledning uanset hvilken type af kreativt projekt, vedkommende arbejder med. Vi vil yde vejledning til alle uanset teknisk niveau. Ingen projekter er for uanseeligt til at vi vil ta os tid til at snakke med personer, som brænder for deres fotoprojekter. Vi lægger vægt på vidensdeling blandt værkstedets brugere, da det vil styrke den enkelte brugers netværk og lysten til at styrke egen og andres faglighed. Vi gør opmærksom på at digitaliseringen af fotobranchen har medført nye muligheder for unge mennesker/ vækstlaget, som nu kan anskaffe sig brugt professionelt (analogt) fotoudstyr af som f.eks. Hasselblad og Leica og dermed lave billeder af meget høj tekniks kvalitet relativt billigt. Vi er en gruppe folk som til sammen har en meget bred erfaring indenfor fotografi og vi indgår gerne i vidensdelingsforløb og andre samarbejder med Godsbanens øvrige kreative værksteder og medarbejdere, således at fotografiske arbejdsflows kommer til at fungere optimalt for alle. Det skal bemærkes, at vi med projektet Fotografi på Godsbanen ønsker at skabe et Fotoværksted, som adskiller sig fra Højbjerg FotoGrafiske Værksted, som er for de professionelle kunstnere ved, at det vil være åbent for alle borgere, der har interesse for at arbejde med fotografi som kreativt medie.

8 Vision for Fotografi på Godsbanen Fotoværkstedet er: et sted for produktion af kunstfotografi og andre typer af fotobaseret kunst et sted, hvor kunstnere og folk fra vækstlaget kan komme og få individuel vejledning i forhold til egne selvmotiverede læringsforløb i kunstfotografi, fotobaserede kunst og kulturprojekter et sted, hvor unge kan forberede sig teknisk og kunstnerisk, før de søger ind på Fatamorgana Danmarks fotografiske billedkunstskole, kunstakademierne, fotografuddannelserne - eller laver kunstprojekter i samarbejde med Højbjerg FotoGrafisk Værksted et sted, som fungerer som den fysiske base for mennesker, som gerne vil stille deres tekniske viden og kunstneriske erfaringer til rådighed for alle, som gerne vil arbejde med Fotografi på Godsbanen

9 Vision for Fotografi på Godsbanen Fotoværkstedets fysiske faciliteter Placering af værkstedet. Det er vigtigt at Fotoværkstedet (mørkekammer, fotostudie m.v.) er en del af værkstedsfaciliteterne og at det placeres ved de øvrige værksteder. Mørkekammer Mørkekammer m. 1-3 arbejdspladser har brug for et rum uden vinduer på 15-35m2. Det skal udstyres med ventilation / udsugnings over vask og bakkebord (p.g.a. fotokemien), en vask m. blandingsbatteri, tørre-skab til negativer og et par el-stik. Mørkekammerets brugere har endvidere brug for et arbejdsbord m. dagslys i et tilstødende lokale. Dagslysbordet bruges i forbindelse m. evaluering af billederne i dagslys/solskin samt ved viderebearbejdning og montering af fotografier til udstillingsbrug. Det vil også være en stor fordel, hvis mørkekammeret kan udstyres med en lyssluse i form af en karruseldør, da det ikke er ønskeligt eller praktisk at skulle arbejde for låst dør. Mørkekammeret skal være synligt og åbent for alle bygningens brugere, da kollegial sparring på tværs af fag for billedkunstnere, fotografer og andre som arbejder visuelt eksperimenterende med fotografi er meget vigtigt. Fotostudie Fotostudiet har brug for et højloftet rum uden vinduer (eller m. mørklægningsgardiner) på minimum 25m2 eller mere. Rummet skal være højloftet af hensyn til flashanlæggets lamper, der hænger på skinner i loftet. Studiet kan med fordel placeres i et multirum, da lamperne nemt kan skubbes ud til siden af rummet så de ikke forstyrrer, når rummet bruges til andre aktiviteter f.eks. møder, undervisning, workshop, receptioner m.v. - Det siger sig selv, at jo dybere og bredere rummet er jo nemmere vil det være at bruge studiet til fotografering af grupper f.eks. pressefotos af dansere, gruppeportrætter eller iscenesatte kunstfotografier. I det nuværende lille fotostudie på HUSET kan man tage portrætter en enkelt person i fuld figur. Ideelt set skal rummet være m dybt for så kan det anvendes til fotografering grupper på 3-4 mennesker.

10 Vision for Fotografi på Godsbanen Fototeknik og tværfagligt samarbejde med de øvrige værksteder Vi støtter op om brugere, der kommer med analoge eller digitale fotoprojekter eller som ønsker at arbejde med fotografiske hybridteknikker, og tilbyder Grafik og printafdelingen og Godsbanens multimedie webcafé et fagligt samarbejde omkring forskellige digitale produktionsflows. Arbejdsflows som enten kan færdiggøres som Fine Art Epson fotoprint i Grafik og printafdelingen eller som fotobaseret materiale til brug i kreative arbejdsflows på tværs af værkstederne - her kan f.eks. nævnes fotos på klar film til serigrafi eller transferbilleder til f.eks. tekstiler eller diverse andre 3D overflader. Fotoværkstedets kernefunktioner Nedenfor er en liste fotoværkstedets kernefunktioner og håndværksmæssige arbejdsflows og vi henviser i øvrigt til afsnittet Fotoværkstedets profil, hvor man kan finde en beskrivelse af hvordan vi vil tilgå arbejdsopgaven. 1) Mørkekammer til analogt s/h fotografi Analogt arbejdsflow: Vejledning i alm. mørkekammerteknik således, at brugeren får det nødvendige indblik i fremkaldelse af s/h negativer, forstørrelse og eksponering af fotos på diverse fotopapirer, fremkaldelse, fixering, tørring og den afsluttende evaluering af de færdige billeder i dagslys samt montering af kunstfotografier til udstillingsbrug. 2) Fotostudie Arbejdsflow: Generel brug af flashanlæg sammen med brugerens digitale eller analoge kamera, lysmåling, justering af hvidbalance, korrekt eksponering af billede og lyslægningsteknik ved portrætfoto eller fotografering af kunstværker. Anvendelse af studiets øvrige udstyr som f.eks. baggrundsruller, samt overførsel af fotos som raw-filer til computeren, hvorefter kan billederne kan importeres og viderebearbejdes i programmet PhotoShop.

11 Vision for Fotografi på Godsbanen 3) Vidensdeling og undervisning i samarbejde m. Grafisk print og storformat om digital fotografi printet som Fine Art fotografier. Digitalt arbejdsflow A): Vejledning i fotografi, digital billedbehandling og print således, at brugeren har det nødvendige indblik i arbejdsflowet til at vedkommende kan færdiggøre sine fotos i PhotoShop til print som Fine Art Epson fotoprint (udstillingsbilleder af høj kvalitet og arkivholdbarhed printet på syrefrit papir med pigmentblæk). Processen involverer viden om håndtering af farve/monokrome filer, valg af farveprofil, justering af billedets kontrast og printstørrelse, valg af papir og printerprofil samt evaluering af det færdige print. Digitalt arbejdsflow B): Hybridteknik: Fra analog til digital - scanning af negativer (farve, s/h, dias) og billedbehandling af de scannede billeder i PhotoShop, hvor de klargøres til print som Fine Art Epsonprint. 4) At skabe dialog om fotografi, vidensdeling og netværk blandt Godsbanens brugere. Her vil vi bruge de sociale netværk (Facebook) som er populære blandt unge samt afholde forskellige typer af aktiviteter, hvor folk mødes på Godsbanen, f.eks. artist talks.

12 Vision for Fotografi på Godsbanen Fremtidige udviklingsmuligheder Man kan forestille sig en række fremtidige udviklingsmuligheder for et fotoværksted på Godsbanen. Vi præsenterer her et lille udvalg af de idéer, der bliver diskuteret blandt de nuværende brugere af fotofaciliteterne på HUSET. 1) Udvidelse af mørkekammerets aktiviteter til produktion af alm. farveforstørrelse. Med udgangspunkt i et farvenegativ forstørres, eksponeres billederne i mørkekammeret og fremkaldes i en farvefremkaldemaskine. 2) Fotografiske hybridteknikker: De nye digitale tværfaglige arbejdsflows til overføring af fotos til diverse materialer. Det kan dreje sig en bred vifte af kreative teknikker fra transferteknikker, overføringsbilleder, serigrafi m.v. til arbejde med flydende fotoemulsion, hvor billedet fremkaldes og fikseres på alternative materialer så som træ, metal, keramik, malerlærred eller sten. De gamle ædeltryksteknikker som f.eks. cyanotypier og kalitypier. Ædeltryk (fotografier) som laves m. mellemformat/ storformat negativer i kontaktkopier på papir, der forud er blevet præpareret med en hjemmelavet flydende fotoemulsion. Disse teknikker kan laves som rene analoge teknikker, men egner sig også som hybridteknik, hvor man starter med et digitalt billede og ender med at skabe et unikt analogt kunstfotografisk værk. 4) Workshops og masterclasses, hvor kendte fotografer deler ud af deres personlige erfaringer med kunstfotografi.

13 Kommende bruger på Godsbanen Til hvem dette måtte vedrøre! Jeg vil her give en støtteerklæring til bevarelsen af et analogt fotografisk mørkekammer og fotostudie i regi af Godsbanen i Århus. Jesper Rasussen Selv om det digitale fotografi for længst har indtaget fotoscenen, og dermed har bragt computeren i centrum, når det drejer sig om det fotografiske mørkekammerarbejde, er der stadig mange fotografer og kunstnere, der arbejder med analogt fotografi, og der er intet der tyder på at denne kunstform vil forsvinde, lige som der også stadig er en levende produktion af traditionel grafik. Analogt fotografi er basis for forståelsen af det fotografiske medie, og det er noget der er kommet for at blive. Det analoge mørkekammer på HUSET i Århus har i årtier spillet en stor rolle for det lokale vækstlag af fotografer og billedkunstnere, her kunne man eksperimentere, dygtiggøre sig og udføre de fotografiske arbejde man var optaget af, og det har været afgørende for mange kunstneriske projekter af høj kvalitet i årenes løb. Som rektor for Det Jyske Kunstakademi kan jeg også bekræfte at flere af akademiets studerende i årenes løb med stort udbytte har benyttet mørkekammeret, da akademiet ikke selv råder over sådan en facilitet. Det vil derfor være af største betydning, at der fortsat findes et analogt fotoværsted på Århus, da der som nævnt ikke er noget der tyder på at interessen og aktiviteten indenfor dette felt er aftagende. Jesper Rasmussen billedkunstner rektor ved Det Jyske Kunstakademi

14 Kommende bruger på Godsbanen Bent Nissen/ Fotografisk Skole Billedkunstner og leder af Fotografisk Skole, Århus Jeg vil gerne udtrykke min støttet til oprettelse af fotografiske værkstedsfaciliteter på Godsbanegården. Der er et stort behov for åbne produktionsfaciliteter blandt etablerede kunstnere og i vækstlaget. Det er prisværdigt, at der oprettes og tilbydes atelierfaciliteter for kunstnere, øvelokaler for musikere og værkstedsfaciliteter for video- og filmkunstnere. Alt sammen noget der er med til at gøre Århus til en mere sprudlende og dynamisk by. Men der mangler kompetente faciliteter indenfor fotografi. Vi er efterhånden heldigvis ude over diskussionen om fotografi kan være kunst eller ej. Hvis det er meningen, at Godsbanegården skal rumme faciliteter for kunstnerisk produktion, er det svært at se argumentet for at springe fotografiske produktionsfaciliteter over. Fotografi er et nutidigt udtryksmiddel, det bliver brugt, vækstlaget er der, behovet er der. Med venlig hilsen Bent Nissen, Leder Fotografisk skole, Mejlgade 55, 8000 Århus C Bent Nissen

15 Kommende bruger på Godsbanen Michell Smedegaard Boysen Studerende ved Det Jyske Musikkonservatorium Jeg synes, at det er vigtigt at bevare mørkekammeret på HUSET, fordi det ellers ikke vil være muligt for mig at fremstille analog sort/hvid forstørrelser, hvilket er hele grundlaget for min fotointeresse. Michell S. Boysen Jeg har været flittig bruger af HUSETs mørkekammer siden jeg opdagede det i foråret, og har også enkelte gange gjort brug af HUSETs andre værksteder (træ). Jeg har personligt introduceret flere af mine venner for det analoge fotografis mange muligheder og magi, og hvis mørkekammeret ikke flytter med til Godsbanen, vil det være svært at holde gang i denne kunstform, som netop i denne digitale tidsalder oplever en stigende tilgang af nye "udøvere". Nye kreative mennesker som finder det tiltalende at skabe et fotografi fra bunden, i fysisk form, og ikke kun som en fil på en pc. Jeg må på det kraftigste opfordre til at man flytter HUSETs mørkekammer med til Godsbanen. Vi er stadig en del brugere, og flere er på vej!

16 Foto: Michell Smedegaard Boysen

17 Kommende bruger på Godsbanen Ib Sørensen Fotograf Godsbanens værksteder uden mørkekammer og fotostudie er som Den lille Havfue uden hoved! Selvfølgelig skal en videreførsel af HUSETs forskellige aktiviteter i nye lokaliteter inkludere mørkekammmer og fotostudie. Hvor skal fremtidens fotografiske opkomlinge, kunstneriske snushaner og andre poetisk anlagte størrelser ellers finde et fotografisk eksperimentarium og opsamligssted? Gud ske tak og lov så var HUSET der, da jeg lige havde brug for det. Og da jeg først havde fundet det, men alle dets kompetenser og ressourcer, menneskelige såvel som rumlige - så forlod jeg det først adskillige år senere! I HUSETs fotoafdeling fik jeg lagt fundamentet for det, der siden har dannet basen for mit livs professionelle virke: et lille, fuldserservice reklamebureau med fotografi som hovedbeskæftigelse. Ib Sørensen HUSETs betydning generelt og fotoafdelingen specifikt i mit livsmosaik kan ikke overvurderes. Heldigvis vil glæden og taknemmeligheden over, at HUSET har spillet så væsentlig en rolle for mig - aldrig forsvinde. Og uden dette, ville mit have været ikke så lidt fattigere.

18 Foto: Ib Sørensen

19 Kommende bruger på Godsbanen Oliver Pomerleau Oliver-Seamus Pomerleau Oliver, 21 år, fra Århus, er studerende på Syddansk Universitet. Han har gået på Steinerskolen i Århus og der valgte han emnet fotografi for sin afsluttende årsopgave (i 12. klasse) og arbejdede i den forbindelse med en række forskellige analoge fototeknikker. Kære ansvarlige for det nye HUSET, til min store forundring er jeg blevet gjort opmærksom på, at I IKKE vil inkludere mørkekammeret i det nye HUSET (på Godsbanen). Det vil være et sørgeligt kulturtab at miste en af de sidste offentlige mørkekammer. Analog fotografi kan ikke blot erstattes af det digitale, da det har et selvstændigt udtryk. Et mørkekammer kræver desuden ikke meget plads eller mange ressourcer og er hurtigt stillet på benene (som jeg selv meget gerne vil bidrage til). Jeg er selv blevet bidt af det filmens karakteristiske udtryk og processen at fremkalde og har introduceret mange til mørkekammeret, de er blevet ligeså bidt af det som jeg selv. Jeg håber stærkkt at I vil genoverveje jeres beslutning. Med mange hilsner, Oliver-Seamus Pomerleau

20 Foto: Oliver-Seamus Pomerleau

21 Kommende bruger på Godsbanen Herbert Corridon Fotoentusiast og bruger af HUSETs mørkekammer Jeg har altid været glad for HUSETs facilitetter og støtter derfor et mangfoldighed af værksteder og tilbud for borgerne. I mange år har jeg brugt HUSETs mørkekammer og vil gerne, at det fortsætter med at være en del af HUSETs nye adresse på den gamle godsbanegård. Herbert Corridon Håber at det kan lade sig gøre!

22 Foto: Herbert Corridon

23 Kommende bruger på Godsbanen Brian Paw Damsgaard Billedkunstner/fotograf Hvorfor mørkekammeret i HUSET skal bevares Analog foto er ikke noget der hører fortiden til. Det er ganske enkelt bare en måde at fotografere på. Ydermere er det et vigtigt grundlag for at kunne forstå og mestre digital foto. Derfor er det væsentligt at bevare mørkekammeret i HUSET. Paw Damsgaard Det handler derfor ikke om at bevare en kunstart. Det handler om foto. Og det handler også om at der skal være et alternativ til professionelle mørkekamre, så alle har adgang til at lære at tage rigtige billeder og forstå processerne. Jeg mener personligt, at mørkekammeret skal kædes sammen med den grafiske afdeling, og ikke sammen med en filmafdeling. Filmfolket er langt væk fra foto. Så jeg mener det vil være en forkert beslutning at lave den kobling. Enten skal mørkekammeret stå alene ved siden af de andre værksteder, eller være en del af det grafiske etablissement. Jeg har selv haft fornøjelse af mørkekammeret i HUSET på trods af at jeg har fotograferet i flere år på både amatør basis og pro basis. Det eneste jeg kan se som en forbedring af stedet, er at der bliver sat penge af til en hjemmeside, hvor fotografer kan mingle, debatere, booke tider, vise deres billeder og finde materialer såsom film, papir etc. Mørkekammeret er så tæt det kan komme på at være økonomisk selvkørende, når man ser bort fra lokale, strøm og vand. Det eneste jeg kan se der mangler er mere fleksible åbningstider. (...) Åbningstid til kl vil være optimalt, eftersom arbejdet i mørkekammeret er tidskrævende på mange måder. Kultur kræver subkultur. Og der har vist aldrig været et tidspunkt i historien hvor Jylland led af for megen kultur! STRAM OP!

24 Foto: Paw Damsgaard

25 Kommende bruger på Godsbanen Lars Henningsen Lars Henningsen Cand.pæd. i billedkunst og dokumentarist. Hulkamerafotograf og producent af filmen Hulkamera. Hulkamerafotografi og analogt mørkekammmer Jeg har haft lejlighed til at drøfte fremtidige hulkamera-muligheder i Århus med Barbara Katzin, (fra HUSETs mørkekammer) og anbefaler, at der så vidt muligt gives rammer for dette i byen. Der er gode grunde til dette: Der findes fotografiske udtryk, som kun kan udfolde sig i et mørkekammer. Herunder hulkamerafotografi samt fotografik (Rayo-grammer). Digitalt udstyr matcher kun indirekte med disse klassiske fotografiske metoder og tilgange. Et aktivt og brugbart mørkekammer viser os fotografiets rødder. Arbejdet her rummer konkrete og direkte fremgangsmåder, der yder et modspil til det digitale fotografis uendelige veje og uafgrænsethed. Dette er vigtigt at vide og erfare som fotograf. Hulkamerafotografi og arbejde i mørkekammer inviterer til basale undersøgelser og hjemmebyggerier samt udvikling af fingerspidsfornemmelser for materialer, kemi og tid. Dermed rummer den basale fotografiske aktivitet et transformativt produktionelt perspektiv: Man bygger sit kamera evt. i overensstemmelse med motiviske ønsker. Det efterfølgende mørkekammerarbejde inviterer altid til uventede variationer og beslutninger. Dermed udgør et mørkkammer ikke blot en praktisk ramme for arbejde med billeder, men derimod fx et pædagogisk dannelses- og læringsrum, hvor didaktikken ikke blot handler om tilrettelæggelse, men om at turde udfordre det uventede og skjulte. De unge generationer af fotografer blandt andet - fortjener et mørkekammer. Med venlig hilsen, Lars Henningsen

26 Foto: Lars Henningsen

27 Kommende bruger på Godsbanen Jon Utoft Nielsen Jon Utoft Nielsen og er 32 år. Han er uddannet inden for filosofi og litteraturhistorie og er i øjeblikket ved at forberede forsvaret af sin ph.d.-afhandling i filosofi. Jon har på hobbyplan fotograferet igennem flere år, men har for nogle måneder siden taget skridtet fra digitalt fotografi til analogt fotografi og har endnu ikke set sig tilbage. Jon Utoft Nielsen Jeg er uddannet inden for filosofi og litteraturhistorie og er i øjeblikket ved at forberede forsvaret af min ph.d.-afhandling i filosofi. Jeg har på hobbyplan fotograferet igennem flere år, men har for nogle måneder siden taget skridtet fra digitalt fotografi til analogt fotografi. I den forbindelse fik jeg øje for og begyndte med stor fornøjelse at anvende HUSETs mørkekammer. Jeg lærer og eksperimenterer stadig en del i min fotografiske udfoldelse, men på det sidste har jeg især været optaget af Street Photography. Jeg tumler i øjeblikket sådan halv-seriøst med et mere konkret projekt om de spor, rygning og rygere sætter i gadebilledet (arbejdstitel: Sketches from a Smoker s Album ). Som entusiastisk og ivrig bruger af mørkekammeret i HUSET vil jeg gerne udtrykke min støtte til, at denne indretning videreføres i de nye rammer på Godsbanearealet. For mit eget vedkommende har mørkekammeret tilbudt en enestående mulighed for at eksperimentere med analogt fotografi samt at høste viden og erfaring fra de mere trænede brugere. Jeg mener, at det i denne digitale tidsalder er vigtigt at bevare og værne om et frirum for traditionelt fotografi, hvor den viden og de kundskaber, der igennem mange år er opbygget på dette område, kan gives videre til nye fotografi-interesserede - amatører såvel som trænede - i en uhøjtidelig og fællesskabsorienteret atmosfære. Netop sådan et sted har mørkekammeret i HUSET været, og netop sådan et sted håber jeg, det kan fortsætte med at være i de nye rammer.

28 Foto: Jon Utoft Nielsen

29 Kommende bruger på Godsbanen Lea Sonne Studerende Lea Sonne, 20 år, mener også at man skal kunne arbejde med analog fotografi på Godsbanen. Jeg studerer i øjeblikket Æstetik og Kultur på første semester ved Århus Universitet, så selvom jeg er meget optaget af det analoge medie, er min interesse for fotografering på fritidsplan. Siden 2008 har jeg med mellemrum brugt HUSETs mørkekammer. Som supplement har jeg selv indrettet et mørkekammer i min mors kælder, men mangel på ordentlig udstyr og forhold gør det svært at nå samme kvalitet, som man ville kunne lave på HUSET. Lige nu ser jeg derfor HUSET som eneste og sidste mulighed for et ordentligt mørkekammer i Århus. Jeg har som sagt ingen større fotografisk baggrund, men har, siden jeg blev sat ind i det analoge kamera på Eriksminde Efterskole, været dybt fascineret af det analoge medie, også efter at have anskaffet et digitalt spejlrefleks. Lea Sonne

30 Foto: Lea Sonne

31 Kommende bruger på Godsbanen Michael Harder / Fotograf. Jeg trådte mine fotografiske barneskridt i mørkekammeret på HUSET tilbage i starten af firserne. Her var der ikke bare mulighed for at fremkalde og printe, men også lejlighed til at møde andre med interesse for fotografi. Her traf jeg mange af de mennesker, der senere skulle blive en vigtig del af mit lokale netværk. Michael Harder Jeg havde ambitioner med mit fotografi og var heldig at finde en praktikplads som fotograf. Senere åbnede jeg min egen forretning et stenkast fra Vester Alle, og havde nu eget mørkekammer. Men HUSETs mørkekammer var stadig der, hvor man gik hen, hvis man ikke kunne lave billeder derhjemme. Siden er der løbet meget vand i Århus Å og man kan få det indtryk, at tiden også er løbet fra processen med af fotografere på film. Men det er mit indtryk, at trods digitalfotografiet fortræffeligheder, så er der stadig flere fotografer, amatører så vel som professionelle, som vælger at benytte den gamle teknik. Specielt de fotografer der bruger fotografiet som kunstnerisk udtryk, sværger til den analoge proces. Arbejde i mørkekammer involverer kemikalier, som skal håndteres med forsigtighed. Den brugte kemi skal opsamles og afleveres til destruktion. Et forsvarligt indrettet mørkekammer bør desuden have punktudsugning. Alt dette taler for, at der bør være et godt mørkekammer i Aarhus midtby, hvor man tager processen og miljøet alvorligt. Et åbent miljø omkring mørkekammer og fotostudie på Godsbanen vil blive et naturligt omdrejningpunkt for alle, der interesserer sig for fotografi. Det vil blive et centralt mødested for alle der elsker fotografi, på tværs af alder, køn og etnisk oprindelse.

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN Kurser Foredrag Debat WWW.KURSERKBH.DK Pjecen er udgivet af Aftenskolernes Samråd i København. Se mere på www.kurserkbh.dk Layout og tryk: Eks-Skolens Trykkeri ApS Tak til Københavns

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

KUNSTMUSEET REVISITED

KUNSTMUSEET REVISITED REVISITED Til efteråret 2017 er Kunstmuseet transformeret til et åbent, levende og digitalt funderet kunstmuseum med en skarp formidlings-, samlings- og udstillingsprofil. Kunstmuseet Revisited ligger

Læs mere

Det Jyske kunstakademi i u.n k J D

Det Jyske kunstakademi i u.n k J D Det Jyske Kunstakademi i djk.nu ? Søger du et kunstakademi med : et internationalt netværk af kunstnere, undervisere og institutioner? en åben studiestruktur med individuel specialisering? de studerende

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen Skulpturi RUndtenom En lærerguide til samtidsskulpturen INTRODUKTION TIL LÆREGUIDEN I perioden d. 21. april 3. juni kan du og dine elever opleve udstillingen Rundtenom, der viser eksempler på, skulpturens

Læs mere

KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling. 4. oktober - 9. november 2014

KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling. 4. oktober - 9. november 2014 En lærerguide KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling 4. oktober - 9. november 2014 Manuel Canu: From Wall to Floor, 2013 Introduktion Kære underviser I perioden 4. oktober til 9. november kan du og din

Læs mere

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE 1 Talentudviklingsholdet i AARHUS BILLED- OG MEDIESKOLE er for unge fra 15-19 år. Holdet er et 2-årigt forløb med undervisning 1 gang om ugen. Vi samarbejder med ARoS,

Læs mere

NOTAT Sagsnr Bilag 2. Dokumentnr Historie & Kunst i Gadeplan indhold og vision

NOTAT Sagsnr Bilag 2. Dokumentnr Historie & Kunst i Gadeplan indhold og vision KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Historie & Kunst NOTAT 08-02-2017 Bilag 2 Sagsnr. 2017-0047948 Historie & Kunst i Gadeplan indhold og vision Fra sommeren 2017 bliver Stormgade 20 et

Læs mere

De næste tre år arrangerer vi tre store kulturprojekter for og med unge mellem 13 og 20 år

De næste tre år arrangerer vi tre store kulturprojekter for og med unge mellem 13 og 20 år Hygge Factory er en non profit organisation, der laver kunst og kulturprojekter med unge i København. Vi tager unge seriøst som aktive kulturskabere, og udfordrer deres kreative potentialer igennem procesog

Læs mere

ARKITEK- TUR. 4 uger 11/1-7/2 2016 + evt. 2 uger 7/2-20/2 2016 BLIV KLAR TIL OPTAGELSE

ARKITEK- TUR. 4 uger 11/1-7/2 2016 + evt. 2 uger 7/2-20/2 2016 BLIV KLAR TIL OPTAGELSE ARKITEK- TUR 4 uger 11/1-7/2 2016 + evt. 2 uger 7/2-20/2 2016 BLIV KLAR TIL OPTAGELSE DRØMMER DU OM AT ARBEJ DE MED ARKITEK- TUR? Drømmer du om at komme ind på Arkitektskolen Aarhus eller Kunstakademiets

Læs mere

18. aug. 18. okt. Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen

18. aug. 18. okt. Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen 18. aug. 18. okt. 2 0 1 2 Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen Velkommen til udstillingen Art Together Udstillingen præsenterer værker af Billedkunstner Marianne Johansen og arkitekt og billedkunster

Læs mere

Titel: Barry s Bespoke Bakery

Titel: Barry s Bespoke Bakery Titel: Tema: Kærlighed, kager, relationer Fag: Engelsk Målgruppe: 8.-10.kl. Data om læremidlet: Tv-udsendelse: SVT2, 03-08-2014, 10 min. Denne pædagogiske vejledning indeholder ideer til arbejdet med tema

Læs mere

Tips til Model og Fotograf

Tips til Model og Fotograf Tips til Model og Fotograf af Signe Mørkeberg Sjøstrøm Tips til modeller MÅL For at kunne leve som fashion model i Danmark, er der desværre nogle kropsmål man skal kunne leve op til. Det betyder IKKE,

Læs mere

SÆSON 2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON 2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

Portræt af to anerkendte danske glaspustere Der er en lille gruppe af meget talentfulde glaspustere i Danmark, der har potentiale til at udfordrer

Portræt af to anerkendte danske glaspustere Der er en lille gruppe af meget talentfulde glaspustere i Danmark, der har potentiale til at udfordrer Portræt af to anerkendte danske glaspustere Der er en lille gruppe af meget talentfulde glaspustere i Danmark, der har potentiale til at udfordrer markedet for internationalt glaskunst. På de næste sider

Læs mere

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum.

I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. TRE GODE GRUNDE I anledning af at Annes Atelier fyldte et halvt år d. 1. juni spurgte vi medlemmerne i om hjælp inde i vores forum. Vi spurgte: Vi vil gerne høre, om du herunder i tråden vil nævne de tre

Læs mere

Fabelkunst EVA JOENSEN

Fabelkunst EVA JOENSEN Fabelkunst EVA JOENSEN Fabelagtig kunst... I århundreder har mennesker fortalt hinanden fabler. Fantasier og fortællinger i ord og billeder. God kunst er fabelagtig og Fabelkunst er udtryk, der gør indtryk

Læs mere

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X?

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Bilag 3 Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Eggert: Det var helt tilbage i 1997-1998 hvor der var en

Læs mere

Idekatalog. Så vidt jeg husker fremgik det ret tydeligt hvad der skulle være i ansøgningen. Der var bare virkelig mange informationer der skulle med.

Idekatalog. Så vidt jeg husker fremgik det ret tydeligt hvad der skulle være i ansøgningen. Der var bare virkelig mange informationer der skulle med. Ansøgning Yderligere bemærkninger til ansøgningen Det var fedt at rammerne var så åbne, som jeg så det var der kun to krav til projektet: Det skulle være open source og det skulle have det offentliges

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D Nyhed mode * 3D BILLED fremtid starter her SKO LEN din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2015 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i foråret 2015 en fritidsundervisning, hvor begreber som

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej Havepladsvej Linjer - Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2014 2015 Fællesskab Læring Velkommen til fremtidens skole blev skabt i august 2013 og består af 3 basisafdelinger med elever fra 0.-6. klasse og en

Læs mere

august - december 2014

august - december 2014 Program august - december 2014 18 August. Feriebilleder + præsentation af programmet og tilmeldinger til Foto Emne konkurrence til borges@rafael.dk. (se den 1. Sep.) Indlevering af billeder til udstilling

Læs mere

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt Kultur-, fritids- og idrætspolitik 2013-2016 Kultur-, Fritids- og Idrætspolitik 2013-2016 Indledning Kultur-, fritids- og idrætslivet er med til at gøre Gladsaxe

Læs mere

Kulturstrategi. for Næstved Kommune Mærk Kulturen

Kulturstrategi. for Næstved Kommune Mærk Kulturen Kulturstrategi for Næstved Kommune 2012-2016 Mærk Kulturen 2 Foto: Lasse Bartholin / Næstved Ungdomsskole Mærk Kulturen I Næstved tror vi på kultur. Vi tror på, at den gør noget særligt ved mennesker.

Læs mere

Bonnie Spliid Søren Langkilde Madsen. Med inspiration fra forestillingen Butterflies af Åben dans, Roskilde

Bonnie Spliid Søren Langkilde Madsen. Med inspiration fra forestillingen Butterflies af Åben dans, Roskilde Mødet med Dansen Bonnie Spliid Søren Langkilde Madsen Med inspiration fra forestillingen Butterflies af Åben dans, Roskilde Bonnie Spliid Jeg er uddannet lærer med liniefag i billedkunst og

Læs mere

Spørgsmål fra DGI, svar fra arbejdsgruppen om Uddannelse:

Spørgsmål fra DGI, svar fra arbejdsgruppen om Uddannelse: Spørgsmål fra DGI, svar fra arbejdsgruppen om Uddannelse: Spørgsmål fra DGI Arbejdsgrupperne er af DGI blevet bedt om at svare på følgende spørgsmål: 1. Processpørgsmål: Hvordan er arbejdsgrupperne nået

Læs mere

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål Billedkunst Status Eleverne i 5.klasse skal have billedkunst i 60 min. Ugentligt. Det er første år, de skal have mig til faget. Via spørgeskema har jeg forsøgt at evaluere sidste skoleår samt danne mig

Læs mere

Nyhedsbrev februar 2012

Nyhedsbrev februar 2012 Nyhedsbrev februar 2012 Kære medlemmer, kære partnere Så viser kalenderen 2012, og endnu et halvt år er gået siden sidste nyhedsbrev fra Moment Talent. Vi håber I alle er kommet godt og sikkert ind i det

Læs mere

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

DRØMMER DU OM EN KREATIV FREMTID?

DRØMMER DU OM EN KREATIV FREMTID? ARKITEKTUR / DESIGN AF TØJ / ACCESSORIES TEKSTIL / MØBLER / BYER OG RUM / ILLUSTRATION INTERAKTIONSDESIGN / GRAFISK DESIGN DRØMMER DU OM EN KREATIV FREMTID? JEG HAR IKKE KUN LÆRT AT TEGNE, MEN OGSÅ UDVIKLET

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein

Læs mere

Introuge KE forestillinger. Torsdag Tirsdag Fredag Onsdag Fotografi Indholdsplan

Introuge KE forestillinger. Torsdag Tirsdag Fredag Onsdag Fotografi Indholdsplan Fotografi Indholdsplan Formål Med udgangspunkt i den fotografiske fortælling er målet med undervisningen i linjefaget foto, at eleverne udvikler færdigheder i at bruge og forstå fotografi som et personligt

Læs mere

Julegaver Firmajulegaver

Julegaver Firmajulegaver Julegaver Firmajulegaver Et juletilbud med rabat ved køb af flere puder. Bestiller I firmajulegaver inden den 1. november, sikrer I at der er puder til jer. Alt arbejdet udføres i Danmark og produceres

Læs mere

FishFabrica The Creative Academy of The Baltic Sea Region >>Et skridt ind i den kreative økonomi

FishFabrica The Creative Academy of The Baltic Sea Region >>Et skridt ind i den kreative økonomi 1 FishFabrica The Creative Academy of The Baltic Sea Region >>Et skridt ind i den kreative økonomi Vi lever i idéernes verden. Den verden, hvor drivkraften grundlæggende er at kunne skabe idéer og omsætte

Læs mere

- for trivsel og velvære i virksomheden...

- for trivsel og velvære i virksomheden... - for trivsel og velvære i virksomheden... - EN OPLEVELSE I Få et spændende kreativt indspark i dagligdagen - få nye sjove oplevelser og ryst kollegaerne sammen på en anderledes måde. Hyr én, to eller

Læs mere

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål.

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål. Må vi præsentere... Horsens Gymnasium Horsens Gymnasium er et godt sted at lære og et godt sted at være. Vi ved, at hvis vores elever trives på skolen og oplever et godt fællesskab med deres klassekammerater

Læs mere

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto Detaljebilleder er vigtige. Her er det gommens navn i ringen. Ringen var i dette tilfælde vigtig da brudens mor var guldsmed og havde lavet dem. Bryllupsfoto Tekst og fotos: Nicolai Brix Mit bryllups gear:

Læs mere

BIL LED SKO LEN. toldkammeret.dk

BIL LED SKO LEN. toldkammeret.dk BIL LED SKO LEN 2013-2014 BIL LED SKO LEN BYG OG FIND PÅ Hold 1 // 4.-9. klasse // mandag kl. 15.00-18.00 Lærer: Gitte Mathiasen Prøv dig selv af som arkitekt og designer. Huse, parker, møbler, kopper

Læs mere

EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB

EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. marts 8. april 2012 kan du og din klasse opleve sammenslutningen Den Frie Udstillings Forårsudstilling 2012, der viser

Læs mere

URAFSTEMNING VALG TIL BKFs BESTYRELSE 2013

URAFSTEMNING VALG TIL BKFs BESTYRELSE 2013 URAFSTEMNING VALG TIL BKFs BESTYRELSE 2013 Agnete Bertram (tidl. Agnete Krogh Vinkler), f. 1983, bor i København www.agnetebertram.com Jeg arbejder som billedkunster og kurator. Som billedkunstner drives

Læs mere

Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen

Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen Overblik I dette modul lærer du at anvende det online-baserede billedredigeringsprogram Befunky i

Læs mere

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow Byens Rum The Meaningful City of Tomorrow The vision of the future is always changing, dependent of the technology and knowledge on all fields: If you design the best building you know to design, that's

Læs mere

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling 13 okt 25 nov 2012 INTRODUKTION I perioden 13. oktober til 25. november 2012 kan du og din klasse opleve udstillingen KE12 - Kunstnernes Efterårsudstilling.

Læs mere

Odder er en digital kommune, derfor var den analoge løsning ikke en mulighed. Selv ikke i sparetider.

Odder er en digital kommune, derfor var den analoge løsning ikke en mulighed. Selv ikke i sparetider. Odder satser digitalt i disse år. Ikke blot på skoleområdet, men også inden for andre sektorer. Skoleområdet har fået en del fokus, fordi vi er den første kommune i Europa, som indfører Ipads til både

Læs mere

Sprogværksted i børnehøjde

Sprogværksted i børnehøjde Bilag til ansøgningsskema til huskunstnerordningen Sprogværksted i børnehøjde Galten/Låsby dagtilbud søger om tilskud under huskunstnerordningen til projekt Sprogværksted i børnehøjde. Skanderborg kommune

Læs mere

Hej! Mit navn er Mads Balslev Pedersen

Hej! Mit navn er Mads Balslev Pedersen Hej! Mit navn er Mads Balslev Pedersen CV Professionel profil Jeg er en passioneret, entusiastisk og ansvarsfuld kommende multimediedesigner, der har gåpåmod og er ivrig efter at gøre min hobby og uddannelse

Læs mere

Du skal ikke være snæversynet, men være åben og nysgerrig for musik er liv! Hvis du kun vil spille heavy, så bliver du skuffet!

Du skal ikke være snæversynet, men være åben og nysgerrig for musik er liv! Hvis du kun vil spille heavy, så bliver du skuffet! Musik I musikhjemmegruppen handler det om sammenspil, glæde og nysgerrighed og en lyst til at lege med musik på mange forskellige måder. Vi skal finde musikalske elementer og strukturer og vi skal udforske

Læs mere

Projekt Reklamefilm Kom/IT. 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen

Projekt Reklamefilm Kom/IT. 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen Projekt Reklamefilm Kom/IT 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen Projektbeskrivelse Projektet går ud på at der skal udarbejdes en reklamefilm, der reklamere for en virksomhed/institution/produkt,

Læs mere

DANMARKS FØRSTE KOMPETENCEGIVENDE KURSUSFORLØB FOR FRITIDSFOTOGRAFER

DANMARKS FØRSTE KOMPETENCEGIVENDE KURSUSFORLØB FOR FRITIDSFOTOGRAFER workshop i effektiv Billedbehandling gør computeren til din bedste ven DANMARKS FØRSTE KOMPETENCEGIVENDE KURSUSFORLØB FOR FRITIDSFOTOGRAFER TTF BILLEDBEHANDLING Varighed: 10 timer (1 dag) Deltagerkrav

Læs mere

OPLEV KUNSTEN. Sæt sanserne i spil DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART

OPLEV KUNSTEN. Sæt sanserne i spil DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART OPLEV KUNSTEN Sæt sanserne i spil DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART Oplev Kunsten sætter sanserne i spil, ansporer det personlige engagement og åbner en mangfoldighed af tilgange

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Auto. ttit e. piloten. FOTO-skoletjenesten, vores interaktive WEB muligheder, vores fotografer etc. Vi skaber billeder. Læs om:

Auto. ttit e. piloten. FOTO-skoletjenesten, vores interaktive WEB muligheder, vores fotografer etc. Vi skaber billeder. Læs om: Læs om: Vores nye setup, FOTO-skoletjenesten, vores interaktive WEB muligheder, vores fotografer etc. År 2012-2013 Vi skaber billeder med meget mere indhold og til den rette tid Nyt setup, billeder med

Læs mere

BILLEDKUNSTNERISK GRUNDKURSUS MIDT VEST

BILLEDKUNSTNERISK GRUNDKURSUS MIDT VEST BILLEDKUNSTNERISK GRUNDKURSUS MIDT VEST & Kulturregion Midt- og Vestsjælland ER DU SERIØST INTERESSERET I AT ARBEJDE MED BILLEDKUNSTNERISKE UDTRYKSFORMER? Er du mellem 15 og 25 år, og tæn ker du på at

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

S u RS u DK un ves & ERISK tn S un BILLEDK mid

S u RS u DK un ves & ERISK tn S un BILLEDK mid billedkunstnerisk grundkursus midt vest & Er du seriøst interesseret i at arbejde med billedkunstneriske udtryksformer? Er du mellem 15 og 25 år, og tænker du på at søge en videregående uddannelse indenfor

Læs mere

FOTOGRAFENS VERDEN Undervisningsmateriale til udstillingen Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på

FOTOGRAFENS VERDEN Undervisningsmateriale til udstillingen Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på FOTOGRAFENS VERDEN Undervisningsmateriale til udstillingen Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på Det Nationale Fotomuseum, Rotunden 01 Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, København K 22.

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER;

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER; INDHOLDSFORTEGNELSE Beskrivelser af forslag til workshops og projektforløb. Læs det og lad dig friste, eller blive inspireret til andet efter eget valg... TRÆ; et materiale; projektforløb for børnehaver

Læs mere

Billeder. psykiatri. på fremtidens. Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013. Rønnebæksholm

Billeder. psykiatri. på fremtidens. Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013. Rønnebæksholm Billeder på fremtidens psykiatri Verdens Mentale Sundhedsdag 10.10.2013 Rønnebæksholm Du står med et kunstkatalog i hånden! Kataloget er udgivet i forbindelse med kunstudstillingen på Verdens Mentale Sundhedsdag

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

DESIGN AF TØJ / ACCESSORIES / ARKITEKTUR / MØBLER BYER OG RUM / ILLUSTRATION / INTERAKTIONSDESIGN DRØMMER DU OM EN KREATIV FREMTID?

DESIGN AF TØJ / ACCESSORIES / ARKITEKTUR / MØBLER BYER OG RUM / ILLUSTRATION / INTERAKTIONSDESIGN DRØMMER DU OM EN KREATIV FREMTID? DESIGN AF TØJ / ACCESSORIES / ARKITEKTUR / MØBLER BYER OG RUM / ILLUSTRATION / INTERAKTIONSDESIGN DRØMMER DU OM EN KREATIV FREMTID? JEG HAR IKKE KUN FÅET PRAKTISKE EVNER MED MIG, MEN OGSÅ EN EVNE TIL AT

Læs mere

Tale til studiestart 25. august 2015

Tale til studiestart 25. august 2015 Tale til studiestart 25. august 2015 1 Velkommen God morgen God morning! Hjertelig velkommen til Ingeniøruddannelserne på Syddansk Universitet. A very warm welcome to Engineering at SDU My name is Henrik

Læs mere

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING KURSER FOR ANSATTE I DAGINSTITUTIONER, DAGPLEJER, BØRNEHAVEKLASSER SAMT PÆDAGOGSTUDERENDE HANNE HTCompany HTTROLLE I/S OM KURSET STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING ET KURSUS

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

Læreplaner og læring i fritiden

Læreplaner og læring i fritiden Læreplaner og læring i fritiden En introduktion til de overvejelser personalet arbejder ud fra. Kort sagt hvordan vores kultur og vores relationsarbejde er med til at give børnene nye færdigheder og kundskaber

Læs mere

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto Mejerist N.H. Lindhardt har en passion for biler og har samlet sig en del, som bliver brugt til bestillings-kørsel. - Vi selvstændige har jo så meget fritid, som vi skal bruge til noget fornuftigt, som

Læs mere

Manga Crossover: Visuelle skriveværksteder i Helsingør

Manga Crossover: Visuelle skriveværksteder i Helsingør Manga Crossover: Visuelle skriveværksteder i Helsingør Formål og baggrund Formålet med projektet Manga Crossover var at stimulere interessen for kreative skrive og tegneprocesser hos unge samt at fremme

Læs mere

Golden Days Mediekunst & Kropslighed Katalyst. En udviklingsworkshop d. 6. maj kl på Københavns Universitet Amager

Golden Days Mediekunst & Kropslighed Katalyst. En udviklingsworkshop d. 6. maj kl på Københavns Universitet Amager Golden Days Mediekunst & Kropslighed Katalyst En udviklingsworkshop d. 6. maj kl. 9-17 på Københavns Universitet Amager KATALYST Det Humanistiske Fakultets Afdeling for humanistisk innovation Rammen Katalyst

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Regnskab for Mobile Storytelling. Poynter 24 januar 31 januar 2015 Marlene Zøllner

Regnskab for Mobile Storytelling. Poynter 24 januar 31 januar 2015 Marlene Zøllner Regnskab for Mobile Storytelling. Poynter 24 januar 31 januar 2015 Marlene Zøllner DR s EAN nr. er: 579 000 165 9905. Pris for kursus via DJMX: 29.500 Dette beløbdækker undervisning, flybillet og ophold.

Læs mere

Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010

Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010 Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010 Først og fremmest vil jeg gerne sige en stor tak til Scandinavia - Japan Sasakawa Foundation

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Sdr. Vium Friskole Formål og indhold for faget sløjd Formålet med undervisningen i sløjd er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, der knytter sig til

Læs mere

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF HFDESIGN - din uddannelse HF KREATIV ER FOR DIG DER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF KREATIV ER: dit springbræt til

Læs mere

Præsentationsteknik med gennemslagskraft

Præsentationsteknik med gennemslagskraft Præsentationsteknik med gennemslagskraft Præsentationsteknik med gennemslagskraft Brænd igennem, og gør indtryk på dine tilhørere Kom igennem med dit budskab At få folk med sig og skabe opbakning er en

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Afsluttende opgave for it-inspiratorer i Favrskov kommune.

Afsluttende opgave for it-inspiratorer i Favrskov kommune. Afsluttende opgave for it-inspiratorer i Favrskov kommune. Skrevet af: Karin Thier, Vellev Børnehus Ganna Lindhard, Ulstrup Børnehave Vejleder: Line Skov Hansen 1 Drop berøringsangsten nu.... 3 IT- inspirator...

Læs mere

UNGSYDS VALGFAGSTILBUD

UNGSYDS VALGFAGSTILBUD UNGSYDS VALGFAGSTILBUD 2016-2017 1 Design og håndværk 60 timer Er du glad for at tegne, male og i det hele taget være en del af et fælleskab i et kreativt miljø, så er dette forløb sikkert noget for dig.

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: uddannelsesvidenskab. Navn på universitet i udlandet: Bishop University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: uddannelsesvidenskab. Navn på universitet i udlandet: Bishop University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: uddannelsesvidenskab Navn på universitet i udlandet: Bishop University Land: Canada Periode: Fra: 10.01.12 Til: 01.05.12 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen

Biblioteket under forandring - en introduktion til 4-rums modellen - en introduktion til 4-rums modellen Bibliotekdage på Lindås Henrik Jochumsen Det Informationsvidenskabelige Akademi Københavns Universitet Mit udgangspunkt Bibliotekets aktuelle situation Biblioteket

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

boernekultur.vejle.dk FOR, MED OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR

boernekultur.vejle.dk FOR, MED OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR FOR, MED boernekultur.vejle.dk OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR FORORD Bliv et af de topmotiverede mandskaber, som skal dyste i kaproning over en distance på ca. 300m på Vejle Visionen for Børnekulturen er

Læs mere

Udvikling af digital kultur

Udvikling af digital kultur Udvikling af digital kultur Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein Gripsrud 2005) Det er vigtigt

Læs mere

Fremtidens skole i Kolding Kommune Strategisk skoleudvikling

Fremtidens skole i Kolding Kommune Strategisk skoleudvikling I løbet af skoleåret 2016-2017 har vi, forældre, elever, fagprofessionelle, politikere og andre interessenter været nysgerrige på, hvordan fremtidens folkeskole kunne se ud. Vi har sammen og i dialog tegnet

Læs mere

NEW EDIA. Velkommen til New Media House. Netværk Innovation Virksomhedsfællesskab

NEW EDIA. Velkommen til New Media House. Netværk Innovation Virksomhedsfællesskab NEW EDIA Velkommen til New Media House Netværk Innovation Virksomhedsfællesskab INTRO stedet christoffer flintholm Det kræver mod at turde åbne sig selv og sin virksomhed OfficeLab New Media House Risskov

Læs mere

Kommunikations-/SEO-praktikant Lær om SEO samt resultatskabende online kommunikation og -markedsføring.

Kommunikations-/SEO-praktikant Lær om SEO samt resultatskabende online kommunikation og -markedsføring. AW Media ApS Høffdingsvej 34 2500 Valby Kommunikations-/SEO-praktikant Lær om SEO samt resultatskabende online kommunikation og -markedsføring. AW Media søger praktikant med talent for kommunikation til

Læs mere

Regneark hvorfor nu det?

Regneark hvorfor nu det? Regneark hvorfor nu det? Af seminarielektor, cand. pæd. Arne Mogensen Et åbent program et værktøj... 2 Sådan ser det ud... 3 Type 1 Beregning... 3 Type 2 Præsentation... 4 Type 3 Gæt... 5 Type 4 Eksperiment...

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i Fotografisk Centers aktuelle udstilling Jette Bang i dialog. Der er en beskrivelse alle de deltagende fotografer,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes.

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes. Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav f: Et dannebrogsflag Et hus med tag, vinduer og dør En fugl En bil En blomst Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funn

Læs mere