Fremtidsfuldmagter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremtidsfuldmagter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen."

Transkript

1 ( ) Fremtidsfuldmagt Fremtidsfuldmagter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med loven om fremtidsfuldmagter er det blevet muligt at udpege en person - en fuldmægtig - til at håndtere personlige og økonomiske anliggender, hvis man ikke længere selv evner at træffe beslutning om disse forhold. En sådan fuldmagt giver en tryghed for fuldmagtsgiveren, men kan også give anledning til visse betænkeligheder, da fuldmagten kan række mange år frem i tid. Folketinget vedtog i 2016 en lov om fremtidsfuldmagter, og loven er nu trådt i kraft med virkning fra den 1. september En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, der skal træde i kraft, hvis og når udstederen (fuldmagtsgiveren) på et senere tidspunkt som følge af sygdom, svækket mental funktion eller helbred eller lignende, ikke længere har evne til at varetage sine økonomiske og/eller personlige forhold. Loven indebærer, at en person selv kan udpege, hvem der skal fungere som fuldmægtig for vedkommende. Der har været stor interesse for ordningen, der imødekommer et reelt behov for at skabe tryghed omkring rammerne for et fremtidigt liv som sygdomsramt eller mentalt svækket. Fuldmagter til at repræsentere en fuldmagtsgiver på et fremtidigt tidspunkt, hvor fuldmagtsgiveren ikke længere er habil, har været kendt gennem mange år. Men først nu er etableret en samlet ordning, der skal tage højde for de særlige problemer, der kan være knyttet til en fuldmagt af denne karakter.

2 - 2 Med klare, sammenhængende regler på området får både den sygdomsramte fuldmagtsgiver og fuldmægtigen en mere sikker retsstilling. Det samme gælder for den tredjemand, f.eks. banker, offentlige myndigheder m.v., som fuldmægtigen indgår aftale med om fuldmagtsgiverens forhold. Eksempelvis kan nævnes et nødvendigt salg af den sygdomsramtes bolig, hvor usikkerhed om retsstillingen kan skabe store problemer for alle involverede parter, men hvor ovennævnte regler medfører en mere sikker retsstilling. Justitsministeriet har udarbejdet en omfattende vejledning om fremtidsfuldmagter, som er tilgængelig på Tinglysningsrettens hjemmeside på Her foreligger endvidere en grundig manual om fremgangsmåden ved digital oprettelse af en fremtidsfuldmagt i Fuldmagtsregisteret. Nærmere om ordningen En fremtidsfuldmagt kan efter loven oprettes af enhver, der er fyldt 18 år, og som er i stand til at handle fornuftsmæssigt. Udpegelse af fuldmægtige Fuldmagtsgiveren kan udpege én eller flere fuldmægtige. Fuldmægtigene kan eventuelt have forskellige beføjelser, jf. også nedenfor. Fuldmagtsgiveren kan endvidere udpege såkaldt subsidiære fuldmægtige (alternative fuldmægtige), hvis den eller de primære fuldmægtige er forhindret i at varetage hvervet. Ægtefæller kan eksempelvis udpege hinanden og subsidiært et barn som fuldmægtig. En fuldmægtig skal på det tidspunkt, hvor fuldmagten sættes i kraft, være fyldt 18 år og må ikke selv være under værgemål eller have oprettet en fremtidsfuldmagt, der er sat i kraft. Den sidstnævnte problemstilling kan f.eks. blive aktuel, hvis ægtefæller gensidigt har indsat hinanden som fuldmægtig. Sker der herefter det, at først den ene ægtefælle bliver dement, og dernæst den anden ægtefælle dement, kan ægtefællernes fremtidsfuldmagter ikke få virkning som oprindeligt planlagt.

3 - 3 I forhold til valg af fuldmægtig indeholder loven endvidere den stopklods, at statsforvaltningen ikke kan sætte en fremtidsfuldmagt i kraft bl.a. i tilfælde, hvor det på grundlag af de foreliggende oplysninger findes betænkeligt i forhold til en bestemt fremtidsfuldmægtig. Hertil kommer, at fuldmagtsgiveren kan bestemme, at en tredjepart skal have indseende med, hvordan den, der har fremtidsfuldmagt, varetager sit hverv. Det må efter min opfattelse i almindelighed anbefales at udpege en sådan tredjepart - f.eks. en tredjepart, der er neutral i forhold til familien - til at have indseende i fuldmægtigens varetagelsen af hvervet. Fuldmagtens indhold En fremtidsfuldmagt kan omfatte både økonomiske og personlige forhold. Fuldmagten kan være generel, således at fuldmagten omfatter alle fuldmagtsgiverens økonomiske og personlige forhold. Men fuldmagten kan også begrænses på forskellig måde, f.eks. til at angå kun økonomiske forhold eller kun personlige forhold. Fuldmagten kan endvidere begrænses yderligere til at angå ét eller flere bestemte forhold, f.eks. varetagelse af bestemte bankforretninger, varetagelse af salg eller udlejning af fast ejendom eller repræsentation over for kommunen i forbindelse med ansøgning om hjælp i hjemmet. Fuldmagtsgiveren har med andre ord meget store frihedsgrader til at udforme og tilpasse en fremtidsfuldmagt til netop denne fuldmagtsgivers konkrete ønsker og behov. En sådan tilpasning og konkretisering bidrager efter min opfattelse til at øge trygheden og tilliden til ordningen. Etablering af fremtidsfuldmagten Etableringen af en fremtidsfuldmagt sker i to tempi: Dels oprettelsen og dels ikraftsættelsen af fuldmagten.

4 - 4 Oprettelse En fremtidsfuldmagt skal for at være gyldig som udgangspunkt oprettes og underskrives digitalt i Fremtidsfuldmagtsregisteret via Tinglysningsrettens internetportal. På Tinglysningsrettens hjemmeside på den ovennævnte webadresse, foreligger en grundig manual om fremgangsmåden ved digital oprettelse af en fremtidsfuldmagt i Fuldmagtsregisteret. Endvidere skal den digitale fremtidsfuldmagt vedkendes for en notar, der skal afgive erklæring om fuldmagtsgiverens identitet, om hvorvidt fuldmagtsgiveren er i stand til fornuftsmæssigt at oprette fremtidsfuldmagten, om hvilke personer, der er til stede under notarialforretningen, og om andre omstændigheder, som kan være af betydning for fremtidsfuldmagtens gyldighed. Dette sidste krav - vedkendelse for en notar - er nyt i forhold til det første lovforslag om fremtidsfuldmagter, som blev fremsat helt tilbage i december 2014, og er begrundet i et ønske om at sikre, at fuldmagtsgiverne fornuftsmæssigt er i stand til at give en fuldmagt, og ikke er undergivet et direkte pres fra andre personer til give fuldmagt. En fremtidsfuldmagt er først oprettet i lovens forstand, når fuldmagten er registreret i Fremtidsfuldmagtsregisteret, og fuldmagtsgiveren har vedkendt sig fuldmagten over for notaren, som derefter digitalt har forsynet fuldmagten med en påtegning. Personer, der er fritaget for kravet om at modtage digital post fra det offentlige, kan oprette en papirbaseret fremtidsfuldmagt, der indgives til og underskrives ved et personligt fremmøde hos statsforvaltningen. I disse tilfælde er det statsforvaltningen, der påser fuldmagtsgiverens identitet, at fuldmagtsgiveren er i stand til fornuftmæssigt at oprette fremtidsfuldmagten, og at oprettelsen er udtryk for den pågældendes egen beslutning. Fuldmagten sættes i kraft Tankegangen bag etablering af fremtidsfuldmagter er, at fuldmagten oprettes med henblik på senere brug, nemlig på det tidspunkt, hvor fuldmagtsgiveren som følge af syg-

5 - 5 dom, svækket mental funktion eller helbred eller lignende ikke længere har evne til at varetage sine forhold inden for de områder, som er omfattet af fuldmagten. På dette tidspunkt kan Statsforvaltningen - på fuldmagtsgiverens eller fuldmægtigens initiativ - sætte fuldmagten i kraft efter en særlig procedure, der bl.a. omfatter drøftelser med fuldmagtsgiveren, underretning af fuldmagtsgiverens nærmeste pårørende og indhentelse af en lægeerklæring. Fuldmagten kan dog ikke sættes i kraft, hvis statsforvaltningen på grundlag af de foreliggende oplysninger finder det betænkeligt. En afgørelse om at sætte en fuldmagt i kraft skal tinglyses i Personbogen, således at fuldmagten bliver umiddelbart tilgængelig for aftaleparter og offentlige myndigheder, og fuldmægtigen bliver legitimeret til at råde. Konsekvenser Oprettelsen og ikraftsættelsen af fuldmagten indebærer, at fuldmagtsgiveren bliver umiddelbart berettiget og forpligtet overfor tredjemand ved fuldmægtigens handlinger i fuldmagtsgiverens navn og inden for fuldmagtens grænser. Har fuldmagtsgiveren f.eks. givet fuldmægtigen fuldmagt til at hæve fuldmagtsgiverens pension på fuldmagtsgiverens konto i banken hver den 1., kan banken i tillid til fuldmagten udbetale pensionen til fuldmægtigen. Banken kan derimod ikke lade fuldmægtigen optage et lån i fuldmagtsgiverens navn og udbetale låneprovenuet til fuldmægtigen. Det siger sig selv, at fuldmægtigen ved forvaltningen af fuldmagten har pligt til at varetage fuldmagtsgivers interesser, og herunder følge fuldmagtens anvisninger, og så vidt muligt inddrage fuldmagtsgiver, dennes ægtefælle mv., før fuldmagten anvendes i vigtigere forhold. I loven er medtaget flere udtrykkelige bestemmelser om fuldmægtigens varetagelse af sit hverv, som skal modvirke misbrug og anden uhensigtsmæssig adfærd fra fuldmægtigens side.

6 - 6 Efter lovforslaget har fuldmagtsgiveren endvidere pligt til at holde fuldmagtsgiverens midler adskilt fra sine egne midler, med mindre fuldmægtigen er fuldmagtsgiverens ægtefælle eller samlever. Har fuldmægtigen tilsidesat disse eller andre pligter som fuldmægtig, bliver fuldmægtigen erstatningsansvarlig overfor fuldmagtsgiveren for skade, der forvoldes ved forsætligt eller uagtsomt forhold. Det er altså ikke ansvarsfrit at være fuldmægtig, og en fuldmagt er - selvfølgelig ikke - en blanco-check til fuldmagtsgiverens formue. Ændring og tilbagekaldelse af fuldmagt Før en fremtidsfuldmagt er sat i kraft, kan fuldmagtsgiveren frit tilbagekalde fuldmagten og ændre fuldmagten på samme måde, som den er oprettet, dvs. ved ændring i Fremtidsfuldmagtsregisteret. En person, der har afgivet en fremtidsfuldmagt, kan altså annullere denne, så længe vedkommende evner at varetage sine forhold. Når fuldmagten er sat i kraft - dvs. på det tidspunkt, hvor fuldmagtsgiveren som følge af sygdom m.v. ikke længere evner at varetage sine forhold - kan fuldmagten tilbagekaldes eller ændres, men som udgangspunkt kun, hvis fuldmagtsgiveren forstår betydningen heraf. Tilbagekaldelse vil endvidere kunne komme på tale i visse andre tilfælde, ligesom fuldmagten i visse tilfælde ophører. Tilsyn fra Statsforvaltningen Statsforvaltningen skal efter loven føre tilsyn med fremtidsfuldmægtigen. Bliver Statsforvaltningen opmærksom på forhold, som må antages at stride mod fuldmagtsgiverens interesser, kan Statsforvaltningen iværksætte en undersøgelse af forholdet. Fremtidsfuldmægtigen skal i den forbindelse på Statsforvaltningens henvendelse give de oplysninger, der er nødvendige for tilsynet og efterkomme Statsforvaltningens pålæg.

7 - 7 Bliver Statsforvaltningen bekendt med forhold, der gør det betænkeligt at opretholde fuldmagten, vil Statsforvaltningen kunne bringe fuldmagten til ophør. Det er i den forbindelse forudsat i lovforslaget til den vedtagne lov om fremtidsfuldmagter, at hvis en fuldmagt til en bestemt person ophører, og der ikke er andre fremtidsfuldmægtige eller subsidiære fremtidsfuldmægtige, vil Statsforvaltningen kunne tage initiativ til at indlede en sag om etablering af værgemål for fuldmagtsgiveren. Tilsynet og statsforvaltningens beføjelser i denne forbindelse er en vigtig, yderligere sikkerhed for, at en fremtidsfuldmagt fungerer efter hensigten. Alle erfaringer viser, at fuldmagtsgivers forudsætninger for at etablere en fremtidsfuldmagt og for valg af fuldmægtig kan ændre sig væsentligt over tid, måske endog over en kortere tid. Hvad der ved fuldmagtens oprettelse kan fremtræde som en i enhver henseende naturlig og rimelig beslutning om en fremtidsfuldmagt, kan således med årene ændre sig drastisk. Set i lyset af, at en fremtidsfuldmagt måske først bliver aktuel efter en længere eller meget lang årrække, er det derfor helt centralt, at der eksisterer et velfungerende tilsyn som en yderligere garanti for en relevant håndtering af fuldmagtsgiverens forhold. o

Lovforslag om fremtidsfuldmagter

Lovforslag om fremtidsfuldmagter - 1 Lovforslag om fremtidsfuldmagter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Det ses i stadig stigende omfang, at en person med alderen mister sine sansers fulde brug. Bl.a. stiger antallet af diagnosticerede

Læs mere

UDKAST til Bekendtgørelse om fremtidsfuldmagter. Oprettelse af fremtidsfuldmagt

UDKAST til Bekendtgørelse om fremtidsfuldmagter. Oprettelse af fremtidsfuldmagt Civilafdelingen Dato: 29. juni 2017 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Pernille Lykke Jepsen Sagsnr.: 2016-709-0779 Dok.: 2344698 UDKAST til Bekendtgørelse om fremtidsfuldmagter I medfør af 3, stk. 4,

Læs mere

Fremtidsfuldmagter. Advokat Henrik Nielsen Advokat Peter M Christensen

Fremtidsfuldmagter. Advokat Henrik Nielsen Advokat Peter M Christensen Fremtidsfuldmagter Advokat Henrik Nielsen Advokat Peter M Christensen Problemstilling Baggrund/forudsætninger for det følgende: Vi har et landbrug i drift, som ejes enten af en enlig eller af et ægtepar

Læs mere

Bekendtgørelse om fremtidsfuldmagter

Bekendtgørelse om fremtidsfuldmagter BEK nr 1018 af 23/08/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 14. november 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2016-709-0779 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Informationspjece om oprettelse af en Fremtidsfuldmagt

Informationspjece om oprettelse af en Fremtidsfuldmagt Informationspjece om oprettelse af en Fremtidsfuldmagt Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvad er en fremtidsfuldmagt? En fremtidsfuldmagt kan ses som en sikring af, at du selv har mulighed

Læs mere

Vejledning om fremtidsfuldmagter

Vejledning om fremtidsfuldmagter Civilafdelingen Dato: 30. august 2017 Dok.: 2400912 Vejledning om fremtidsfuldmagter 1. Indledning... 3 2. Hvad er en fremtidsfuldmagt? Og hvad er retsvirkningerne af en fremtidsfuldmagt?... 4 3. Hvem

Læs mere

F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold)

F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold) J.nr. F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold) 1 Parterne 1.1. Undertegnede giver herved og fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, det er beskrevet

Læs mere

Lægeerklæring vedrørende fremtidsfuldmagter

Lægeerklæring vedrørende fremtidsfuldmagter Lægeerklæring vedrørende fremtidsfuldmagter Oplysninger om patienten/fremtidsfuldmagtsgiver Navn Cpr.-nummer Adresse Postnummer By Relevant sygehistorie Beskriv relevant sygehistorie, herunder forløbet

Læs mere

Retsudvalget L 93 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Retsudvalget L 93 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 93 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 6. februar 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Katrine Drejer Vienberg

Læs mere

LIVS/BEHANDLINGSTESTEMENTE.

LIVS/BEHANDLINGSTESTEMENTE. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk FREMTIDSFULDMAGTER. LIVS/BEHANDLINGSTESTEMENTE. TESTAMENTE. DIGITAL ARV. Fremtidsfuldmagter: Den 1. september 2017 trådte loven om fremtidsfuldmagter i kraft.

Læs mere

Fuldmagt og repræsentation. - At lade sig repræsentere af andre Januar 2018 Maja Klamer Løhr, Rådgiver i Hjernesagen

Fuldmagt og repræsentation. - At lade sig repræsentere af andre Januar 2018 Maja Klamer Løhr, Rådgiver i Hjernesagen Fuldmagt og repræsentation - At lade sig repræsentere af andre Januar 2018 Maja Klamer Løhr, Rådgiver i Hjernesagen Program At lade sig repræsentere af andre Forvaltningsloven Bisidder Partsrepræsentant

Læs mere

Forslag. Lov om fremtidsfuldmagter

Forslag. Lov om fremtidsfuldmagter Lovforslag nr. L 135 Folketinget 2015-16 Fremsat den 24. februar 2016 af justitsministeren (Søren Pind) Forslag til Lov om fremtidsfuldmagter Kapitel 1 Oprettelse og indhold af fremtidsfuldmagter 1. Den,

Læs mere

Lov om fremtidsfuldmagter. Indhold og oprettelse af fremtidsfuldmagter

Lov om fremtidsfuldmagter. Indhold og oprettelse af fremtidsfuldmagter Dato: 27. oktober 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Bendtsen Sagsnr.: 2014-7720-0009 Dok.: 1327501 U D K A S T Forslag til Lov om fremtidsfuldmagter Kapitel 1 Indhold og oprettelse af fremtidsfuldmagter

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 93 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 93 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 93 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 6. februar 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Katrine Drejer Vienberg

Læs mere

ADVOKATFIRMAET SØLGAARD & KNUDSEN

ADVOKATFIRMAET SØLGAARD & KNUDSEN Tingvej 31 8543 Hornslet Tlf. 8699 4444 Fax 8699 6644 E-mail: adv@soelgaard-knudsen.dk VÆRGEMÅL Værgemål for børn og unge: For mindreårige er indehaveren af forældemyndigheden værge. Er der fælles forældremyndighed,

Læs mere

Forslag. Lov om fremtidsfuldmagter

Forslag. Lov om fremtidsfuldmagter 2014/1 LSF 93 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-7720-0009 Fremsat den 10. december 2014 af justitsministeren (Mette Frederiksen)

Læs mere

Information til borgere og pårørende. Fuldmagter & værgemål

Information til borgere og pårørende. Fuldmagter & værgemål Information til borgere og pårørende Fuldmagter & værgemål Der kan komme et tidspunkt i dit eller i din pårørendes liv, hvor det ikke længere er muligt at være i stand til at administrerer sin økonomi

Læs mere

Lov om fremtidsfuldmagter. Kapitel 1 Oprettelse og indhold af fremtidsfuldmagter

Lov om fremtidsfuldmagter. Kapitel 1 Oprettelse og indhold af fremtidsfuldmagter Civilafdelingen Dato: 18. december 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Bendtsen Sagsnr.: 2015-7720-0028 Dok.: 1830036 U D K A S T Forslag til Lov om fremtidsfuldmagter Kapitel 1 Oprettelse

Læs mere

Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om fremtidsfuldmagter

Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om fremtidsfuldmagter H Ø R I N G Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Att.: Specialkonsulent Helene Bendtsen sendt pr. e-mail til hbe@jm.dk Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om fremtidsfuldmagter

Læs mere

Fremtidsfuldmagter, arv og Testamente. v/advokat (L) Mette Rude Clemmensen

Fremtidsfuldmagter, arv og Testamente. v/advokat (L) Mette Rude Clemmensen Fremtidsfuldmagter, arv og Testamente v/advokat (L) Mette Rude Clemmensen Emneoversigt» Fremtidsfuldmagter» Hvorfor oprette testamente?» Tvangsarvinger/Arveklasser» Ugifte samlevende» Hvem har brug for

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere

Formueforvaltning for børn og voksne under værgemål

Formueforvaltning for børn og voksne under værgemål - 1 Formueforvaltning for børn og voksne under værgemål Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Forvaltningen af umyndiges midler er et retsområde, som de fleste personer møder på et tidspunkt i

Læs mere

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og overlæge Jan Greve

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og overlæge Jan Greve De juridiske rammer Genoplivning Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og overlæge Jan Greve Hvad kommer vi ind på? Kan en beslutning om fravalg af genoplivning træffes på forhånd? Hvordan, af hvem,

Læs mere

OPLÆG FOR PÅRØRENDE

OPLÆG FOR PÅRØRENDE OPLÆG FOR PÅRØRENDE 7.11.2018 PROGRAM Pårørendesamarbejde i Randers Kommune Overgangen fra ung til voksen Ansattes tavshedspligt Selvbestemmelsesretten Partsrepræsentant/Bisidder/Fuldmagt Omsorgspligt

Læs mere

Pårørendefuldmagt vedrørende fast ejendom

Pårørendefuldmagt vedrørende fast ejendom Pårørendefuldmagt vedrørende fast ejendom Fuldmagtsgiver og fuldmægtig Undertegnede udsteder hermed fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, som er beskrevet her i dokumentet og med samme virkning,

Læs mere

OPLÆG FOR PÅRØRENDE

OPLÆG FOR PÅRØRENDE OPLÆG FOR PÅRØRENDE 27.09.2017 TITEL PROGRAM Pårørendesamarbejde og politik i Randers Kommune Overgangen fra ung til voksen Ansattes tavshedspligt Selvbestemmelsesretten Partsrepræsentant/Bisidder/Fuldmagt

Læs mere

Værgemål, flytning uden samtykke og fremtidsfuldmagter 2017

Værgemål, flytning uden samtykke og fremtidsfuldmagter 2017 Værgemål, flytning uden samtykke og fremtidsfuldmagter 217 VÆRGEMÅL Etablering af værgemål I 217 afsluttede Statsforvaltningen 4.33 sager om etablering af værgemål. I 2.271 sager blev værgemålet iværksat.

Læs mere

Fremtidsfuldmagter og selvbestemmelse AF: SØREN THOMAS SØRENSEN

Fremtidsfuldmagter og selvbestemmelse AF: SØREN THOMAS SØRENSEN Fremtidsfuldmagter og selvbestemmelse AF: SØREN THOMAS SØRENSEN Program Selvbestemmelse, hvad betyder det for mennesket med demens og de pårørende Ægtefællelov, herunder om delingsformue og formuefællesskab

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere

Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi

Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi Fuldmagtsgiver og fuldmægtig Undertegnede udsteder hermed fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, som er beskrevet her i dokumentet og med samme virkning,

Læs mere

Retsudvalget L 135 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget L 135 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 135 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: 26. februar 2016 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Bendtsen Sagsnr.: 2015-7720-0028 Dok.: 1839753 KOMMENTERET OVERSIGT over

Læs mere

Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi

Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi Pårørendefuldmagt vedrørende økonomi Fuldmagtsgiver og fuldmægtig Undertegnede udsteder hermed fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, som er beskrevet her i dokumentet og med samme virkning,

Læs mere

Demens juridiske udfordringer. Sløjfen, januar 2018

Demens juridiske udfordringer. Sløjfen, januar 2018 Demens juridiske udfordringer Sløjfen, januar 2018 Retlige og etiske udfordringer Hvordan kan vi både hjælpe og beskytte borgere, som ikke kan tage vare på egne anliggender? Hvordan kan vi sikre borgerens

Læs mere

Bekendtgørelse af værgemålsloven

Bekendtgørelse af værgemålsloven Kapitel 1 Værgemål for børn og unge Kapitel 2 Værgemål for voksne Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 3 Behandlingen af værgemåls- og værgesager vedrørende voksne Kapitel 4 Værgens beføjelser og pligter

Læs mere

Demens juridiske udfordringer. Inside, 13. januar 2015

Demens juridiske udfordringer. Inside, 13. januar 2015 Demens juridiske udfordringer Inside, 13. januar 2015 Retlige og etiske udfordringer Hvordan kan vi både hjælpe og beskytte borgere, som ikke kan tage vare på egne anliggender? Hvordan kan vi sikre borgerens

Læs mere

Retsudvalget (Omtryk Opdateret høringsoversigt) L 93 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget (Omtryk Opdateret høringsoversigt) L 93 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (Omtryk - 11-12-2014 - Opdateret høringsoversigt) L 93 Bilag 1 Offentligt Dato: 10. december 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Bendtsen Sagsnr.: 2014-7720-0009 Dok.:

Læs mere

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen De juridiske rammer Genoplivning Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen Hvad kommer vi ind på? Kort om Styrelsen for Patientsikkerhed Grundlag for at indlede eller videreføre

Læs mere

Demens og Jura. Fredericia Kommune

Demens og Jura. Fredericia Kommune Demens og Jura Fredericia Kommune 0 Selvbestemmelse Mennesker med en demenssygdom har som borgere i et demokratisk samfund ret til selv at bestemme og til at varetage egne økonomiske og personlige forhold

Læs mere

Bekendtgørelse af værgemålsloven

Bekendtgørelse af værgemålsloven LBK nr 1015 af 20/08/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-7701-0005 Senere ændringer til forskriften LOV nr 434 af 08/05/2006

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af værgemålsloven

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af værgemålsloven Anordning om ikrafttræden for Færøerne af værgemålsloven : VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt I medfør af 57 1 i lov nr. 388 af 14. juni 1995 værgemålsloven bestemmes,

Læs mere

Mennesket med demens, pårørende og jura AF: SØREN THOMAS SØRENSEN

Mennesket med demens, pårørende og jura AF: SØREN THOMAS SØRENSEN Mennesket med demens, pårørende og jura AF: SØREN THOMAS SØRENSEN Program Selvbestemmelse, hvad betyder det for mennesket med demens og de pårørende Ægtefællers juridiske forhold, herunder om delingsformue

Læs mere

Forslag. Lov om fremtidsfuldmagter

Forslag. Lov om fremtidsfuldmagter Til lovforslag nr. L 135 Folketinget 2015-16 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 12. maj 2016 Forslag til Lov om fremtidsfuldmagter Kapitel 1 Oprettelse og indhold af fremtidsfuldmagter 1. Den,

Læs mere

Værgemål. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved advokat Johan Hartmann Stæger

Værgemål. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved advokat Johan Hartmann Stæger Værgemål Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved advokat Johan Hartmann Stæger Program Hvem kan komme under værgemål? Betingelser for værgemål Typer af værgemål Hvad kan og skal værgen? Hvad

Læs mere

SYGEPLEJERSKE KEND DIN ØKONOMI

SYGEPLEJERSKE KEND DIN ØKONOMI SYGEPLEJERSKE KEND DIN ØKONOMI Ved advokat Helle Brandt SYGEPLEJERSKE KEND DIN ØKONOMI DAGSORDEN 1. Indledning 4. Pensionsordninger og forsikring 2. Ugifte samlevende - under samlivet - ved samlivsophævelse

Læs mere

Værgemål. ud fra Region Syddanmarks erfaringer. Middelfart, den 14. juni 2012. v/ forstander Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen

Værgemål. ud fra Region Syddanmarks erfaringer. Middelfart, den 14. juni 2012. v/ forstander Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen Værgemål ud fra Region Syddanmarks erfaringer Middelfart, den 14. juni 2012 1 v/ forstander Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen VÆRGEMÅL 1) Hvad er værgemål? 2) Typer af værgemål 3) Betingelser

Læs mere

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Retsmægling Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget har med en lovændring fra februar 2008 vedtaget en landsdækkende ordning om retsmægling ved domstolene. Der er næppe tvivl om,

Læs mere

Håndtering af økonomi Information til pårørende

Håndtering af økonomi Information til pårørende Håndtering af økonomi Information til pårørende Voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne råder selv over deres økonomi. I det omfang det er muligt, bør det altid være den enkelte selv, der

Læs mere

Arveafkald og afgifter

Arveafkald og afgifter - 1 Arveafkald og afgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ønsker man en anden arvedeling end lovens ordning, kan et arveafkald være en løsning i nogle tilfælde. Også de skatte- og afgiftsmæssige

Læs mere

Forslag til Værgemålslov

Forslag til Værgemålslov Forslag til Værgemålslov Fremsat den 8. marts 1995 af justitsministeren (Bjørn Westh) Kapitel 1 Værgemål for børn og unge Umyndige under 18 år 1. Børn og unge under 18 år, der ikke har indgået ægteskab,

Læs mere

Piratkopiering Nu kommer Patent- og Varemærkestyrelsens særlige enhed om håndhævelse og piratkopiering

Piratkopiering Nu kommer Patent- og Varemærkestyrelsens særlige enhed om håndhævelse og piratkopiering - 1 Piratkopiering Nu kommer Patent- og Varemærkestyrelsens særlige enhed om håndhævelse og piratkopiering bodilogtommyvchristiansen Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med et lovforslag fra

Læs mere

mail: Sikker mail: Udarbejdet 2015, Joan Dahl Nørgaard

mail: Sikker mail:  Udarbejdet 2015, Joan Dahl Nørgaard mail: tilsynsenheden@herning.dk Sikker mail: opb.sec@herning.dk www.herning.dk/tilsynsenheden Udarbejdet 2015, Joan Dahl Nørgaard Værgemål til Voksne. Hvornår og Hvordan? Indhold 1. Målgruppe 2. Formål

Læs mere

NÅR DU SKAL HANDLE PÅ EN ANDEN PERSONS VEGNE EN GUIDE TIL PÅRØRENDE TIL MENNESKER MED DEMENS

NÅR DU SKAL HANDLE PÅ EN ANDEN PERSONS VEGNE EN GUIDE TIL PÅRØRENDE TIL MENNESKER MED DEMENS NÅR DU SKAL HANDLE PÅ EN ANDEN PERSONS VEGNE EN GUIDE TIL PÅRØRENDE TIL MENNESKER MED DEMENS 1 Når du skal handle på en anden persons vegne en guide til pårørende til mennesker med demens Værktøjskasse

Læs mere

Arvingers råderet over arven

Arvingers råderet over arven - 1 Arvingers råderet over arven Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Arveloven gør det muligt at træffe visse bestemmelse om arvingers rådighed over arven, f.eks. særeje- og båndlæggelsesbestemmelser.

Læs mere

Forslag. Lov om forretningshemmeligheder 1)

Forslag. Lov om forretningshemmeligheder 1) Til lovforslag nr. L 125 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. april 2018 Forslag til Lov om forretningshemmeligheder 1) Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde definitioner

Læs mere

Testamente mellem samlevende

Testamente mellem samlevende - 1 Testamente mellem samlevende Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Efter arveloven har papirløst samlevende ikke gensidig arveret. Det betyder, at hvis den længstlevende samlever skal modtage

Læs mere

Samlevertestamenter.

Samlevertestamenter. - 1 Samlevertestamenter. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med arveloven, der trådte i kraft den 1. januar 2008, blev der bl.a. vedtaget regler om de såkaldte samlevertestamenter. Jeg har

Læs mere

Demenskonference Ikast-Brande Kommune den 29. september 2014

Demenskonference Ikast-Brande Kommune den 29. september 2014 Demenskonference Ikast-Brande Kommune den 29. september 2014 Hvordan kan man med en demenssygdom længst muligt have indflydelse og selvbestemmelse på eget liv? 2 hovedspørgsmål: Hvad kan man selv gøre

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Notat med vurdering af lovligheden af fritagelse for betaling af bådfortøjningsafgift i Hvidovre Havn. NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Økonomi- og Stabsforvaltningen Juridisk Afdeling Sagsbehandler: Jakob Tønners

Læs mere

Fremtidsfuldmagter. Mandag den 12. marts 2018 SUFO Årskonference Nyborg Strand

Fremtidsfuldmagter. Mandag den 12. marts 2018 SUFO Årskonference Nyborg Strand Fremtidsfuldmagter Mandag den 12. marts 2018 SUFO Årskonference Nyborg Strand Disposition Hvem er jeg? Om fremtidsfuldmagter Spørgsmål fra deltagerne Andet Lov om fremtidsfuldmagter Vedtaget den 12. maj

Læs mere

Disse forretningsbetingelser gælder for alle CERTA s opdrag, medmindre andet er aftalt med klienten.

Disse forretningsbetingelser gælder for alle CERTA s opdrag, medmindre andet er aftalt med klienten. CERTA S FORRETNINGSBETINGELSER Disse forretningsbetingelser gælder for alle CERTA s opdrag, medmindre andet er aftalt med klienten. Opdraget CERTA s opdrag omfatter bistand i forbindelse med sikkerhedsmæssige

Læs mere

Når ægtefæller har formuefællesskab, fælleseje eller sameje.

Når ægtefæller har formuefællesskab, fælleseje eller sameje. - 1 Når ægtefæller har formuefællesskab, fælleseje eller sameje. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Når man indgår ægteskab, bliver begreberne formuefællesskab, fælleseje og sameje både aktuelle

Læs mere

VED HANDLEEVNE FORSTÅS EVENEN TIL AT VARETAGE EGNE ANLIGGENDER PÅ EN FORNUFTIG MÅDE OG MED DEN FORNØDNE DØMMEKRAFT I SITUATIONEN.

VED HANDLEEVNE FORSTÅS EVENEN TIL AT VARETAGE EGNE ANLIGGENDER PÅ EN FORNUFTIG MÅDE OG MED DEN FORNØDNE DØMMEKRAFT I SITUATIONEN. Demens & Jura Selvbestemmelse Mennesker med en demenssygdom har, som borgere i et demokratisk samfund, ret til selvbestemmelse. Dette betyder, at de har ret til at varetage egne økonomiske og personlige

Læs mere

DKDK Årskonference SEMINAR 5: INDFLYTNING I PLEJEBOLIG EN JURIDISK VINKEL

DKDK Årskonference SEMINAR 5: INDFLYTNING I PLEJEBOLIG EN JURIDISK VINKEL DKDK Årskonference SEMINAR 5: INDFLYTNING I PLEJEBOLIG EN JURIDISK VINKEL Om retskildesøgning (ikke del af oplægget) og kontaktoplysninger Love: Findes på www.retsinfo.dk søg på titel: Eksempelvis serviceloven,

Læs mere

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 11. januar 2011. Nr. 22. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om pantebrevsselskaber VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Læs mere

Indhold. 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge

Indhold. 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge Værgemål Indhold 1. Hvad er en værge 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge? 4. Former for værgemål: 5. Hvem kan ansøge om iværksættelse af værgemål 6. Hvem træffer

Læs mere

Om fælles testamenter

Om fælles testamenter - 1 Om fælles testamenter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Både ægtefæller og papirløst samlevende kan have behov for at oprette testamente med en anden arvedeling end foreskrevet i arveloven.

Læs mere

Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling. Til aktionærerne i Rovsing Management Group A/S, CVR-nr. 29 16 85 47 (Selskabet)

Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling. Til aktionærerne i Rovsing Management Group A/S, CVR-nr. 29 16 85 47 (Selskabet) 28. april 2011 Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling Til aktionærerne i Rovsing Management Group A/S, CVR-nr. 29 16 85 47 (Selskabet) Selskabets bestyrelse indkalder hermed til ekstraordinær

Læs mere

Vejledning til fritagelse af særligt svage borgere fra Digital Post. September 2017 Udarbejdet af KL og Digitaliseringsstyrelsen Version 1.

Vejledning til fritagelse af særligt svage borgere fra Digital Post. September 2017 Udarbejdet af KL og Digitaliseringsstyrelsen Version 1. Vejledning til fritagelse af særligt svage borgere fra Digital Post September 2017 Udarbejdet af KL og Digitaliseringsstyrelsen Version 1.1 Hvem skal læse dokumentet? Vejledningen er udarbejdet til det

Læs mere

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller Forældreansvarslov Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1. Børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre de har indgået ægteskab. 2. Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet

Læs mere

Bekendtgørelse om bistandsværger

Bekendtgørelse om bistandsværger BEK nr 947 af 24/09/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-220-0088 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Tlf: 9945 4545 Service Borgerservice Anmodningen skal afleveres personligt i kommunen Fritagelsesanmoders kommune Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads

Læs mere

Tvangsarv. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Tvangsarv. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 06.13.2014-07 (20140215) Tvangsarv Tvangsarv Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Arveloven indeholder fortsat regler om tvangsarv til børn. Reglerne blev i 2008 lempet, så tvangsarven blev

Læs mere

Kan forældre bruge penge tilhørende det umyndige barn, når pengene hidrører fra gaver fra bedsteforældrene?

Kan forældre bruge penge tilhørende det umyndige barn, når pengene hidrører fra gaver fra bedsteforældrene? - 1 Kan forældre bruge penge tilhørende det umyndige barn, når pengene hidrører fra gaver fra bedsteforældrene? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Jeg læser med stor interesse artiklerne i

Læs mere

Vejledende notat om selvforsørgelseskravet på ægtefællesammenføringsområdet til www.nyidanmark.dk

Vejledende notat om selvforsørgelseskravet på ægtefællesammenføringsområdet til www.nyidanmark.dk NOTAT Dato: 25. oktober 2010 Kontor: Udlændingelovskontoret J.nr.: 09/04981 Sagsbeh.: MUR Vejledende notat om selvforsørgelseskravet på ægtefællesammenføringsområdet til www.nyidanmark.dk 1. Selvforsørgelseskravet

Læs mere

1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge?

1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge? Værgemål Pjecen indeholder: 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge? 3. Hvem kan få en værge? 4. Former for værgemål A. Personlige og/eller økonomiske forhold, værgemålslovens 5

Læs mere

Er testamentet á jourført?

Er testamentet á jourført? - 1 Er testamentet á jourført? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har for nylig truffet afgørelse i en sag om et testamente, hvor arvingerne var meget uenige om testamentets gyldighed.

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

J E G V I L S I K R E M I N S A M L E V E R

J E G V I L S I K R E M I N S A M L E V E R J E G V I L S I K R E M I N S A M L E V E R MP Pension Pensionskassen for magistre og psykologer Lyngbyvej 20 2100 København Ø Tlf.: 39 15 01 02 Fax 39 15 01 99 CVR-nr. 20 76 68 16 mp@mppension.dk Sådan

Læs mere

Vejledning til kommunerne om

Vejledning til kommunerne om Vejledning til kommunerne om bekendtgørelse om fritagelse af juridiske enheder med CVRnummer samt fysiske personer med erhvervsaktiviteter for tilslutning til Digital Post Erhvervsstyrelsen, version 2,

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 7 (L 72), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren

Besvarelse af spørgsmål nr. 7 (L 72), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren Kommunaludvalget L 72 - O Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 25. april 2005 Kontor: 2.k.kt. J.nr.: 2004-2200-21 Sagsbeh.: abt Fil-navn: LKS/FT-beh./Spm7.L72.svar Besvarelse af spørgsmål nr. 7 (L 72),

Læs mere

Digital tinglysning og den kommunale styrelseslovs 32

Digital tinglysning og den kommunale styrelseslovs 32 Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M im@im.dk W www.im.dk KL v/ Natalia Louise Lehnsdal kl@kl.dk, nll@kl.dk Dato: 23. juni 2011 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: DEPMP/HVJ

Læs mere

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Inhabilitet generelt Den, der virker indenfor den offentlige forvaltning, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende

Læs mere

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Inhabilitet generelt Den, der virker indenfor den offentlige forvaltning, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende

Læs mere

Grundejerforeningen Rytterparken

Grundejerforeningen Rytterparken Grundejerforeningen Rytterparken Vilhelmsro 401 459 3480 Fredensborg CVR nr.: 33294042 1 Navn og hjemsted. Foreningens navn er. Foreningen er hjemmehørende i Fredensborg Kommune. 2 Område og medlemmer.

Læs mere

Pensionskompensation

Pensionskompensation - 1 Pensionskompensation Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i maj 2017 ny lovgivning om ægtefællers økonomiske forhold. Loven træder i kraft den 1. januar 2018. Ægtefællers

Læs mere

Vejledning om. fritagelse af virksomheder, foreninger og andre med CVR-nummer. fra Digital Post. Gældende fra 1. september 2013

Vejledning om. fritagelse af virksomheder, foreninger og andre med CVR-nummer. fra Digital Post. Gældende fra 1. september 2013 Vejledning om fritagelse af virksomheder, foreninger og andre med CVR-nummer fra Digital Post Gældende fra 1. september 2013 Erhvervsstyrelsen, 16. august 2013 1 Indholdsfortegnelse: 1. Hvem er omfattet

Læs mere

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post Fritagelsesanmoders kommune Kultur & Service Borgerservice - Sikringsydelser Prinsens Alle 5, stuen 8800 Viborg 87 87 87 87 Ansøgningen skal afleveres personligt i kommunen Forbeholdt kommunen Modtaget

Læs mere

Justitsministeriet Civilstyrelsen Statsforvaltningen

Justitsministeriet Civilstyrelsen Statsforvaltningen Justitsministeriet Civilstyrelsen Statsforvaltningen Under 75.000 kr. Over 75.000 kr. (inkl. hus- pension m.v.) Pengeinstitut 10 Forvaltningsafdelinger Danske Forvaltning Forvaltningsinstituttet for Lokale

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE

SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE Ønsker og rammer for SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE og Skanderborg Kommunes tilbud på ÆLDRE-, HANDICAP- OG SOCIALPSYKIATRIOMRÅDET 1 Forord Disse ønsker og rammer for samarbejdet retter sig mod borgere,

Læs mere

Værgevejledning for Færøerne. - en orientering for værger

Værgevejledning for Færøerne. - en orientering for værger Værgevejledning for Færøerne - en orientering for værger Civilstyrelsen Juni 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Umyndige, værgemål, værger og værgemålstilsyn...4 2.1. Børn og unge...4 2.2. Voksne

Læs mere

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Njalsgade 13 2300 København S CVR.nr.: 64 94 22 12 (Herefter benævnt Kunden) og [Firmanavn] CVR.nr.: [CVR.nr.]

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge 2007/2 BSF 142 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. juni 2008 af Thomas Adelskov (S), Lennart Damsbo-Andersen (S), Egil Andersen (SF), Margrethe

Læs mere

Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge

Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Mindreårige udlændinge der er omfattet af ordningen 2.1. Personlige repræsentanter

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse Hvornår har man tavshedspligt? I henhold til friskolelovens 5 stk. 8 gælder Forvaltningslovens kapitel 8 om Tavshedspligt for bestyrelsen, skolelederen, andre ansatte samt tilsynsførende. Se Frederik Barfods

Læs mere

VEDTÆGTER. for DSV A/S

VEDTÆGTER. for DSV A/S VEDTÆGTER for DSV A/S ----------------------- Navn 1. Selskabets navn er DSV A/S. Selskabet fører binavnet De Sammensluttede Vognmænd af 13-7 1976 A/S (DSV A/S). Formål 2. Selskabets formål er at drive

Læs mere

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde 7. april 2017 Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde Fondsbestyrelsens opgaver og ansvar er blevet behandlet i forbindelse med en konkret sag, som bl.a. vedrører de forhold,

Læs mere

Byrådsmedlem på en gang både del af Slagelse Kommune og ikke

Byrådsmedlem på en gang både del af Slagelse Kommune og ikke Byrådsmedlem på en gang både del af Slagelse Kommune og ikke Man stilles op på en liste til kommunalvalget, men indvælges som person. Dette er udgangspunktet for måden, arbejdet i Byråd og udvalg fungerer

Læs mere