Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika"

Transkript

1 Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika Internet til landsbyer i Afrika uden elforsyning, har vist sig bæredygtigt og populært. Det skal skabe bedre uddannelse, bedre sundhed og økonomisk vækst i yderområderne i ulandene. 10. OKT KL. 10:35 Danske BlueTown har lavet en løsning der kan bringe internettet til fjerne egen uden strøm. BlueTown Af Nicolai Franck Et dansk firma er ved at gøre, hvad både Google og Facebook har store planer om, nemlig at udrulle internet i områder, hvor internettet i dag ikke når ud. Og løsningen, som firmaet BlueTown har udviklet, kan endda fungere i områder, hvor der ikke er noget strøm, for den er drevet af solceller og genopladelige batterier. Det fortæller Kim Høgskilde, som er Business Development Manager hos BlueTown, til DR Viden.

2 Firmaet har netop afsluttet det første pilotprojekt i to landsbyer i Tanzania, som har kørt siden april, og det har ifølge Høgskilde været en stor succes. - De lokale brugere er superglade for systemet, siger han. Sådan fungerer løsningen Projektet er blevet til ved en kombination af udviklingsmidler fra Danida, en lokal investor og BlueTowns egne penge. Brugerne i landsbyerne har haft gratis adgang til nettet, og der er også blevet udleveret en række smartphones, men tanken er, at den videre udrulning af projektet skal foregå på almindelige forretningsvilkår. BlueTowns løsning består af en 20 meter høj mast, med en parabol på toppen. Parabolen kommunikerer med en anden parabol, som er placeret ved et internetknudepunkt, hvor der findes kobber eller lyslederkabel i jorden. Parabolen kan skyde signalet op til 20 kilometer, men hvis der er længere end 20 kilometer til den nærmeste kablede infrastruktur, så kan det lade sig gøre at sætte systemet op i kæder, så man sætter en ny parabol op, der så kan skyde signalet yderligere 20 kilometer væk. Selve internettet kommer fra lokale teleselskaber, som BlueTown har indgået partnerskaber med. driver masten (Foto: Â BlueTown) Solceller Wi-Fi i en radius på 2,5 kilometer Løsningen kører som nævnt på solceller, og genopladelige batterier, og basen i landsbyen kan, udover at levere internet, også bruges til at oplade beboernes smartphones med.

3 Selve Wi-Fi-signalet bliver sendt ud i en radius på 2,5 kilometer fra hvor masten står. Hastigheden på de nuværende løsninger er omkring 4Mbit, og 500 brugere kan være på netværket samtidigt. - Det kan nemt skaleres op, hvis hastigheden i den lokale infrastruktrur tillader det. Helt op til 150 Mbit og flere tusinde brugere kan systemet trække, og det kan opgraderes direkte fra København, forklarer Høgskilde. Men en skalering vil naturligvis også gøre løsningen dyrere, og det er netop for at holde prisen helt i bund, at den nuværende løsning er designet, som den er. Internettet udvikler ulandene At en onlineforbindelse kan gøre en stor forskel, er Kim Høgskilde slet ikke i tvivl om. - Det handler om at skabe bedre uddannelse, bedre sundhed og økonomisk vækst og dermed en højere levestandard, siger han. Her har de to pilotforsøg allerede vist sit værd. - I uddannelsessektoren, hvor man har svært ved at få adgang til nye undervisningsmaterialer, kan de nu få det. - I sundhedssektoren, kan læger i landsbyen bruge nettet til videokonference med læger på hospitaler i de store byer, og de kan nemt finde videoer om forebyggelse indenfor sundhed, forklarer Høgskilde. Men også indenfor landbrug, som er den væsentligste aktivitet på landet, kommer de nye muligheder tanzanianerne tilgode. - Farmere kan få hjælp til at dyrke jorden mere effektivt, og de kan søge og udveksle information med hensyn til bedre at kunne prissætte og afsætte produkter, siger Kim Høgskilde. Billigt at rulle ud og billigt at bruge En af de store fordele ved BlueTowns løsning er, at den er billig, da de gør brug af simple standardkomponenter, og fordi den ikke har behov for et elektricitets-net. Det betyder, ifølge Høgskilde, at prisen for udrulning til en landsby blot er 10 procent af hvad en traditionel 3G eller 4G mobildataløsning ville koste. For brugerne er der også den fordel, at de med en Wi-Fi forbindelse slet ikke behøver at have et simkort i telefonen. De kommer derfor hverken til at betale for dataforbrug eller taleopkald, da de kan ringe med løsninger som Skype, Google Hangout eller Viber. Ifølge Høgskilde har nogle afrikanere allerede telefoner, der kan gå på Wi-Fi, men der er stadig et stort behov for rigtig billige telefoner og computere, der kan give endnu flere muligheden for at komme online. Parate til at rulle løsningen ud De to første master er nu blevet finjusteret over en periode på seks måneder og har vist at de virker. Derfor er BlueTown nu klar til at rulle systemet ud andre steder i Afrika. Og det er her, at løsningen for alvor skal stå sin prøve.

4 Der findes dog ikke nogen entydig forretningsmodel, da de afrikanske lande og regioner fungerer meget forskelligt. BlueTown har også, ligesom alle andre nyetablerede firmaer, brug for investorer, for at kunne rulle deres ide ud i den målestok, som de gerne vil. Samtidig skal en række nye lokale partnerskaber indgås, hvis det skal lade sig gøre. Sigter efter 100 millioner brugere Men ambitionerne fejler ikke noget. Indenfor 5 år satser BlueTown på at 100 millioner brugere, bruger deres løsning. Selve opsætningen af masterne skal også kunne foregå lynhurtigt. - Vi sigter mod at et team bestående af 3-4 personer skal kunne sætte en by op på en dag, og at et team skal kunne sætte 200 landsbyer op om året, siger Høgskilde. Men han er klar over, at det kommer til at tage tid at bygge konceptet fra pilotstadiet, videre til en større udrulning, og endeligt til en massiv udrulning. Kæmpe uforløst potentiale Men det er ikke bare i Afrika, at der er mange folk der ikke har internet. Også i Indien og Kina ser BlueTown store muligheder. Det er der andre firmaer, der også gør. Google er i gang med et projekt med en flåde af luftballoner, der skal bringe internettet til fjerne egne. Facebook har købt et firma, der laver ubemandede letvægtsdroner, også med henblik på at kunne levere internet over alt. Ingen af disse projekter er tilnærmelsesvis færdige, men Høgskilde ser det kun som en fordel, hvis det lykkes tech-giganterne at skabe flyvende internet. Der skal stadigvæk være en infrastruktur på jorden, der kan forbindes til internettet i luften, og det er det vi kan levere, siger han. Ingen reel konkurrence Faktisk er der ifølge Høgskilde forbløffende lidt konkurrence på markedet. - Uanset hvem vi taler med i Afrika, Kina eller Indien, siger de, at det er fantastisk, og at de ikke har set det før. Han kender heller ikke selv til andre firmaer, der laver præcist det samme, men mulighederne er ifølge Høgskilde så store, at der nemt er plads til flere på markedet, hvis man på sigt skal kunne komme ud til de 3-4 milliarder, der i dag ikke har noget internet. Store økonomiske interesser i at udvikle ulandene Selvom at det måske ikke er nemt at få øje på, at man skal kunne tjene penge på at levere internet til landsbyer i ulandene, så er det ikke sådan Høgskilde oplever det. - Potentialet er monster stort. Både økonomisk og udviklingsmæssigt, siger han. Han henviser til undersøgelser fra Verdensbanken, der påpeger, at adgang til kommunikation er det centrale omdrejningspunkt for at skabe vækst i øde områder. Hvis kommunikationen ikke er på plads, så udvikles andre dele af infrastrukturen heller ikke. Og der bliver allerede foretaget store investeringer i Afrika, blandt andet af kineserne ud fra devisen får de flere penge, får vi flere penge.

5 Ifølge Høgskilde er Kina både interesseret i at finde et nyt marked, som de kan afsætte kinesiske varer på, og muligvis også et sted at rykke produktionen til, når det bliver for dyrt at producere i Kina. Så der er altså mange forskellige parter, der kan have store interesser i at få løsninger som BlueTowns til at lykkes. Og kigger man mod Silicon Valley, så er det nok heller ikke nogen tilfældighed, at både Google og Facebook har kastet sig over den samme idé. BlueTowns løsning kan ses og afprøves på kulturnatten i København hos Dansk Industri.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Det er nemt at få internet på dit torp! Bestil nu, og du har internet indenfor en uge Selvom vinteren nærmer sig, er der mange gode grunde til at få internet

Læs mere

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning IT Connect IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning Fremtiden Der er fornuft i at eje sit eget netværk, hvis man ønsker at være uafhængig af ydre omstændigheder Vi er på forkant med nettet Internettet med de

Læs mere

MEDLEMSBUTIKKEN MEDLEMSBLAD. - er kommet godt fra start NU BLIVER TV-VALGET HELT FRIT SIDE 9 DET ANALOGE SIGNAL LUKKER OG SLUKKER SIDE 5

MEDLEMSBUTIKKEN MEDLEMSBLAD. - er kommet godt fra start NU BLIVER TV-VALGET HELT FRIT SIDE 9 DET ANALOGE SIGNAL LUKKER OG SLUKKER SIDE 5 - for alle os med Stofa tv og bredbånd nummer 2 // 1. årgang // september 2015 MEDLEMSBLAD MEDLEMSBUTIKKEN - er kommet godt fra start NU BLIVER TV-VALGET HELT FRIT SIDE 9 DET ANALOGE SIGNAL LUKKER OG SLUKKER

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Hvem behøver en Fan side?

Hvem behøver en Fan side? Facebook Fan sider er en fantastisk måde at promovere en virksomhed på, og en vigtig del af enhver social media marketing plan. Oprettelse af en grundlæggende side er ikke så kompliceret, men at skabe

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

At bygge bro mellem systemer, processer og mennesker

At bygge bro mellem systemer, processer og mennesker At bygge bro mellem systemer, processer og mennesker Introduktion Anders Reinhardt Cand. Polit 8 år hos VELUX 2002 Rapportering og analyse til VELUX koncernledelse samt bestyrelse 2005 2008 Ansvarlig for

Læs mere

Kom i gang med Adwords

Kom i gang med Adwords Kom i gang med Adwords Guide fra AdwordsForum skrevet af Jan P. Olsen Er du parat til at få del i alle de fordele Google Adwords kan give? Googles søgemaskine er i dag en af de mest besøgte websites overhovedet

Læs mere

Indledning. Nordvestjysk handelsgymnasium Info E-handel

Indledning. Nordvestjysk handelsgymnasium Info E-handel Indledning E-handel bliver i større grad del af vores hverdag i takt med at flere og flere anskaffer sig PC'ere og får adgang til Internettet, hvilket også betyder, at vi ikke længere kan se bort fra denne

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Mobil e-handel. Af Jakob Schultz. Virksomhederne

Mobil e-handel. Af Jakob Schultz. Virksomhederne Af Jakob Schultz [ jakob.schultz@altomnet.dk ] Mobil e-handel Virksomhederne Motorola, AirClic, Symbol Technologies og Connect Thing har lagt 500 millioner dollar i et nyt m-commerce projekt. Projektet

Læs mere

Adwords i praksis annoncer på Google

Adwords i praksis annoncer på Google 3 timers kursus hos jer, hos Nielsens Bureau eller over internettet: Adwords i praksis annoncer på Google Adwords-annoncerne fra Google er en nem, hurtig og effektiv måde at gøre jeres produkter og ydelser

Læs mere

Betal med mobiltelefonen

Betal med mobiltelefonen Nr. 158 juni 2001 Betal med mobiltelefonen Kombination af Internet, telefon og chipkort åbner nye muligheder for at betale, gøre forretninger og betjene borgere Mobiltelefonen kan blive fremtidens betalingsmiddel

Læs mere

Socialøkonomisk iværksætterguide

Socialøkonomisk iværksætterguide 1 Socialøkonomisk iværksætterguide VIDEN ANALYSE PERSPEKTIV - Vi rådgiver praksis - analyserer tendenser - perspektiverer fremtiden 2 Indhold Værdien af en forretningsplan 4 Er du en socialøkonomisk iværksætter?

Læs mere

3 fejl du ikke må lave,

3 fejl du ikke må lave, 3 fejl du ikke må lave, hvis du vil tjene penge på din blog! #1 Mette Høholt Frederiksen - Blogvision.dk Indhold Fejl #1 Du går glip af flere hundrede besøgende dagligt fra Google... 5 #1 Giv dit blogindlæg

Læs mere

4. Forebyggelse af social isolation

4. Forebyggelse af social isolation 4. Forebyggelse af social isolation Tilværelsen på skibe kan være præget af monotoni, få rekreationsmuligheder, lang tids adskillelse fra familien, afgrænsede fysiske rammer og begrænsede sociale kontakter.

Læs mere

en bedre dialog med iværksætteren Guide til bankrådgiveren

en bedre dialog med iværksætteren Guide til bankrådgiveren en bedre dialog med iværksætteren Guide til bankrådgiveren 1 Kolofon Guide til bankrådgiveren, 2. udgave, juni 2014 ISBN 978-87-91887-60-4 Ophavsret: Finansrådet Publikationen kan hentes på Finansrådets

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Virksomhed. Det lille danske iværksætterfirma

Virksomhed. Det lille danske iværksætterfirma Det lille danske iværksætterfirma Contera Pharma blev i november sidste år solgt til den syd koreanske læge middelvirksomhed Bukwang Pharma ceuticals. De to iværksættere bag firmaet mener, at deres lægemiddelkandidat

Læs mere

Responsiv hjemmeside

Responsiv hjemmeside Kom/it niv.a 3.år Responsiv hjemmeside Hospidana Carina Aa Hansen, Mathias Larsen, Peter Lærke 2014 Forord I vores rapport vil man kunne gå ind og læse omkring hvorfor vi har valgt at opbygge vores hjemmeside

Læs mere

Egen virksomhed Belal og Andreas V. 1.1 Roskilde Teknisk Gymnasium. Egen Virksomhed. Teknologi - Knallert skjolde

Egen virksomhed Belal og Andreas V. 1.1 Roskilde Teknisk Gymnasium. Egen Virksomhed. Teknologi - Knallert skjolde Egen Virksomhed - Knallert skjolde Belal Zalali & Andreas Vidø 1.1 HTX Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: Indledning 3 Resume..3 1. Analyse..4 1.1 Problemanalyse 4 1.2 Problemformulering.5 1.3 Produktbeskrivelse.5

Læs mere

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke I denne gennemgang lægger vi vægt på hjemmesidens opbygning. For at få det optimale udbytte af en hjemmeside skal mange elementer spille sammen.

Læs mere

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Interviewet har formet sig som en dialog mellem Peer Kølendorf og Susanne Teglkamp både over mail og ved et møde. Vi vil gerne have

Læs mere

Vi vil først bede om nogle informationer til identifikation af besvarelser og med henblik på yderligere spørgsmål.

Vi vil først bede om nogle informationer til identifikation af besvarelser og med henblik på yderligere spørgsmål. Bilag 1 Side 1 af 13 Kære respondent, Endnu en gang tak for din medvirken i vores kortlægning af danske kommuners brug af sociale medier. Afhængigt af dine svar ventes undersøgelsen at tage maksimalt ti

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr.

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. - Min tryghed Medlemstilbud Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. Alt det med småt Hos dukapc behandler vi folk pænt, og vi regner med, at vores kunder gør det samme. Derfor

Læs mere