Sønderborg Fjernvarme Solfangeranlæg Vollerup. Projektforslag m² solvarmeanlæg Marts Udarbejdet af:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sønderborg Fjernvarme Solfangeranlæg Vollerup. Projektforslag 1.100 m² solvarmeanlæg Marts 2006. Udarbejdet af:"

Transkript

1 Sønderborg Fjernvarme Solfangeranlæg Vollerup Projektforslag m² solvarmeanlæg Marts 2006 Udarbejdet af:

2 Viden der bringer mennesker videre--- Sønderborg Fjernvarme Projektforslag Solfangeranlæg Vollerup Marts 2006

3 Sønderborg Fjernvarme Projektforslag Solfangeranlæg Vollerup Marts 2006 Ref B LF JEML(1) Version 1 Dato Udarbejdet af JEML Kontrolleret af BLY Godkendt af Rambøll Danmark A/S Perlegade 36 DK-6400 Sønderborg Danmark Telefon

4 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Projektansvarlig 1 3. Forholdet til varmeplanlægningen og den øvrige planlægning 2 4. Forholdet til anden lovgivning 3 5. Fastlæggelse af forsyningsområder samt fastlæggelse af hvilke tekniske anlæg, herunder ledningsnet, der påtænkes etableret samt anlæggets kapacitet, forsyningssikkerhed og andre driftsforhold Forsyningsområde Varmebehov Anlægsbestykning Forsyningssikkerhed 6 6. Arealafståelse, servitutpålæg m.m Redegørelse for projektansøgers forhandlinger med herunder evt. udtalelser fra berørte forsyningsselskaber, virksomheder m.fl Brugerøkonomiske konsekvenser Samlede udgifter for brugerne 7 9. Energi-, miljø- og samfundsøkonomisk vurdering Energimæssig vurdering Miljømæssig vurdering 9.3 Samfundsøkonomisk vurdering Budgetøkonomisk vurdering 11 Bilagsfortegnelse 1. Eksisterende områdeafgrænsning 2. Placering af solfangere mv. ved Vollerup 3 Beregninger iht. Energistyrelsens vejledning af april 2005 I Ref B/LF JEML(1)

5 1. Indledning Nærværende projektforslag er udfærdiget i henhold til Lovbekendtgørelse nr. 347 af 17. maj 2005 om varmeforsyning samt Bekendtgørelse nr af 13. december 2005 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (Projektbekendtgørelsen). Disponeringen af projektforslaget følger projektbekendtgørelsen. Projektet omhandler etablering af et solfangeranlæg og en biomassekedel til dækning af varmeforsyningen af eksisterende samt planlagte fjernvarmeforsynede forbrugere i Vollerup. Anlægget vil i praksis supplere de nuværende varmeproducerende kedler i byen. Konsekvenserne ved projektet er holdt op imod dels muligheden for at gennemføre tidligere godkendt projektforslag omkring fjernvarmeforsyning af Vollerup med en ny varmetransmissionsledning fra Sønderborg og dels muligheden for at etablere individuel naturgasforsyning. Naturgasforsyning af Vollerup vurderes dog på baggrund af den nuværende lovgivning og varmeforsyningsplanlægning af området ikke at være en realistisk mulighed, men er medtaget for sammenlignelighedens skyld. Projektforslaget er blandt andet blevet iværksat som et led i IEE-programmet SO- LARGE. Sønderborg Fjernvarme fremsender hermed projektforslaget til godkendelse af Sønderborg Kommune, jf. ovennævnte bekendtgørelser. 2. Projektansvarlig Den ansvarlige for projektet er: Sønderborg Fjernvarme Nørrekobbel Sønderborg att. Steffen Moe Tlf Vedrørende projektforslagets indhold kan varmeværkets rådgiver kontaktes: Rambøll Perlegade Sønderborg att: Bjarne Lykkemark Tlf. direkte mobiltlf /13 1/11 Ref B/LF JEML(1)

6 3. Forholdet til varmeplanlægningen og den øvrige planlægning Nærværende projektforslag omfatter etablering af et nyt solvarmanlæg kombineret med en biomassekedel som et alternativ til varme leveret fra Sønderborg Kraftvarmeværk (SKVV). Ved produktionen af varme på solfangeranlægget anvendes ikke brændsler, og biomassekedlen ønskes baseret på flis, der udgør et CO 2 -neutralt brændsel. Det eksisterende område er i kommunens varmeforsyningsplanlægning udlagt til fjernvarme, jf. vedlagte kortbilag 1. Ifølge projektbekendtgørelsen kan nye varmeforsyningsprojekter for naturgas- og fjernvarmedistributionsnet kun godkendes, såfremt projektet ud fra en konkret vurdering er samfundsøkonomisk fordelagtigt. Ifølge bekendtgørelsens 7 stk. 3 kan naturgasforsyning dog ikke godkendes som forsyningsform i mindre byer uden for kollektivt forsynede områder. Disse byer skal omvendt friholdes til biomassebaseret fjernvarme, kraftvarme eller tilsvarende miljøvenlig forsyning. Naturgasforsyning er medtaget for sammenlignelighedens skyld på trods af, at naturgasforsyning af området ikke vil være lovligt. For så vidt angår valget mellem varme- eller kraftvarme foreskriver projektbekendtgørelsens 9, at kommunen kun kan godkende projekter over 1 MW, hvis projekterne indrettes som kraftvarmeanlæg, dog forudsat at kraftvarmen er samfundsøkonomisk mest fordelagtig. Samtidigt skal et kraftvarmeanlæg iht. 9 stk. 2 dimensioneres til en dækningsgrad på 90% af værkets samlede årlige varmeproduktion. Projektforslaget for varmeforsyningen af Vollerup er inddelt i 3 etaper. Den første etape omfatter den nuværende bebyggelse i byen, mens de kommende etaper dækker over den forventede udbygning på op til boliger. I forlængelse heraf bemærkes, at den eksisterende kedelcentral i Vollerup vurderes at kunne dække et varmebehov på op til huse, og at varmeproduktionskapacitet udover solfangeranlægget således først vil blive aktuelt efter en årrække. Den successive udbygningsplan indebærer, at projektet først vil nå op på en varmekapacitet på mere end 1 MW efter nogle år. Investering og etablering af en kraftvarmeenhed ville være forbundet med væsentlig større omkostninger, og der ville gå flere år, før der vil kunne ske en hensigtsmæssig udnyttelse af anlægget. I tillæg til ovenstående er det vigtigt at bemærke, at projektet på længere sigt ville kunne integreres med andre varmeforsyningsløsninger i og omkring området: Varmeforsyning af området ved Høruphav, når udbygningen af området ved Vollerup er tilendebragt. 2/13 2/11 Ref B/LF JEML(1)

7 Etablering af en varmetransmissionsledning mellem Sønderborg og Augustenborg evt. forbundet med en omlægning/renovering af Sønderborg Kraftvarmeværk. En kombination mellem solvarme-/biomasseprojektet og ovenstående løsninger vil således være medvirkende til, at der på længere sigt kan opnås en samfundsøkonomisk som miljømæssig bedre løsning, end det er muligt at opnå under de nuværende forhold. Etableringen af solvarme-/biomasseløsningen som alternativ til leveringen af fjernvarmen fra Sønderborg vurderes således ikke at stride imod bestemmelserne i varmeforsyningslovgivningen. Kombinationen af solvarme og biomassebaseret fjernvarme udgør endvidere et miljømæssigt gunstigt alternativ til fossile brændsler ikke mindst med hensyn til CO 2 - udledningen og formindsker desuden energiforsyningens afhængighed af olie i overensstemmelse med varmeforsyningslovens formålsbestemmelse. 4. Forholdet til anden lovgivning Projektforslaget er ikke i konflikt med lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning eller anden eksisterende lovgivning i øvrigt. 5. Fastlæggelse af forsyningsområder samt fastlæggelse af hvilke tekniske anlæg, herunder ledningsnet, der påtænkes etableret samt anlæggets kapacitet, forsyningssikkerhed og andre driftsforhold 5.1 Forsyningsområde Området omfatter seneste og planlagte udbygninger i Vollerup og er omfattet af det nuværende distrikt 21 og en del af distrikt 20 i kommunens eksisterende varmeforsyningsplanlægning. 5.2 Varmebehov Det nuværende og kommende varmebehov i området kan opgøres på baggrund af den eksisterende og forventede udbygning i området, jf. tabel 1. Antal huse Nettovarmebehov Nettoenergibehov kwh/m 2 MWh/år Etape (eksisterende) Etape Etape I alt tabel 1 Forventet eksisterende og planlagt varmebehov i fjernvarmeforsynet område 3/13 3/11 Ref B/LF JEML(1)

8 Ved fastsættelsen af bruttoenergibehovet ved fjernvarmescenarierne tillægges et forventet nettab på omkring 25% for det eksisterende fjernvarmenet og 20% for det fremtidige net. Det samlede varmebehov for området (an net) ved en fuld udbygning bliver således i disse tilfælde omkring MWh. Ved beregningen af varmebehovet er der taget højde for, at kravene til isolering af huse er blevet skærpet med virkning fra 2006 og vil blive strammet yderligere de kommende år sandsynligvis jf. Energistyrelsens udmeldinger. 5.3 Anlægsbestykning Det nuværende fjernvarmenet i Vollerup forsyner omkring 100 parcelhuse med fjernvarme. Varmen produceres i en containercentral placeret centralt i området ved bebyggelsen. Centralen er udstyret med en kedel, der fyres med bioolie, samt en kedel der fyres med gasolie. Gasoliekedlen fungerer som reserveanlæg. Fra centralen er der ført fjernvarmerør i jorden ud til de enkelte forbrugere. Containercentralen udgør en midlertidig løsning, og der foreligger et godkendt projektforslag, der omfatter etablering af en ny varmetransmissionsledning fra central Rojum til Vollerup. Transmissionsledningen kan med varme fra det affalds- og naturgasfyrede kraftvarmeværk i Sønderborg levere varme til såvel den eksisterende samt planlagte bebyggelse i Vollerup. Nærværende projektforslag belyser muligheden for at forsyne det eksisterende fjernvarmenet med varme produceret på solfangere samt en biomassekedel baseret på træflis. Udover at forsyne de eksisterende bebyggelser vil solfangeranlægget blive dimensioneret efter det forventede fremtidige behov ved udbygningen af byen. Solfangerne og biomassekedlen forslås placeret på arealet syd for Mommarkvej i Vollerup, hvor vejen støder til Skovbyvej (landevej 427). Placeringen er angivet på bilag 2. Fra denne placering føres i første omgang fjernvarmeledninger til det nuværende forsyningsområde. Projektet kan inddeles i 3 etaper: Etape 1 Etablering af m 2 solfangere samt m 3 varmelager. Anlægget dimensioneres til at dække ca. 55% af det eksisterende varmebehov. Etape 2 Etablering af m 2 solfangere samt varmelager på m 3. Etape 3 Etablering af m 2 solfangere. Udbygningen med etape 2 og 3 vil ske sideløbende med den planlagte udstykning af 600 henholdsvis 500 parceller i Vollerup. Det totale solfangeranlæg ved fuld udbygning svarer således til ca m 2 for alle 3 etaper. Den første etape kan udføres 4/13 4/11 Ref B/LF JEML(1)

9 umiddelbart i forlængelse af godkendelsen af projektet i Ved den forventede udbygning af området kan de efterfølgende etaper gennemføres i 2007 hhv Såfremt udbygningen sker langsommere end forventet, ændrer det ikke på gennemførelsen af første etape, mens etape 2 og 3 vil blive rykket. I projektet er konsekvenserne ved at rykke investeringerne til 2009 hhv ligeledes vurderet. Første og anden etape kan gennemføres på arealer beliggende inden for den nuværende Sønderborg Kommune, mens tredje etape omfatter arealer i den nuværende Sydals Kommune. Solfangerne sammensættes af paneler på hver 12,5 m 2, der opstilles på betonfundamenter og sammenkobles i enheder på 10 paneler. Panelerne forbindes med fleksible nedgravede fjernvarmerør, hvori der strømmer en frostsikret væske bestående af 40% propylenglykol og 60% vand. Den samlede højde af fundament og paneler udgør maksimalt 2,5 meter. Glasset er antirefleksbehandlet og samlingerne er udført med sorte gummilister. Af hensyn til driften og vedligeholdelsen af solfangerne vil det samlede arealbehov til projektet udgøre mellem m 2 for alle 3 etaper. Mellem solfangerne etableres græs, og området indhegnes med mulighed for bl.a. fårehold til afgræsning. Til udjævning af varmeproduktionen over døgnet etableres varmelager med en kapacitet på m 3 bestående af en eller to tanke ved en fuld udbygning af anlægget. Lageret kan f.eks. udformes som to tanke af m 3 bestående af runde ståltanke, der beklædes med profilerede metalplader. Tankenes sider ville i givet fald blive opført i 8,5 m højde, og tanken udføres med et tag, der stiger mod midten til i alt 11 m. Som nævnt tidligere vil den eksisterende containercentral blive anvendt i en overgang som supplement til den planlagte træfliskedel. Den nuværende central vurderes herunder at kunne dække et behov svarende til huse. Det vil således først være nødvendigt at etablere den nye kedel omkring I tabel 2 er de økonomiske aspekter omkring etablering og drift af de belyste anlæg angivet. Omkostninger Reference Solfanger mv. Naturgas Transmissionsledning, pumpe kr. 0 0 Distributionsledninger (anlæg) Stikledninger kr./bolig kr./bolig kr./bolig kr./bolig Solfangeranlæg-etape 1 (2006) kr. 0 1 Ny transmissionsledning fra til Vollerup, 3,3 km, DN 200 (10 mil.), samt pumpestation (1,5 mio.) begge 1996-niveau. 2 Inklusive anlægsinvestering kr. + jordkøb kr. 5/13 5/11 Ref B/LF JEML(1)

10 Omkostninger Reference Solfanger mv. Naturgas Solfangeranlæg-etape 2 (2007 eller 2009) kr. 0 Solfangeranlæg-etape 3 (2010 eller 2012) kr. 0 Ny kedel 3 /reinvestering kr kr. 0 Kedelinstallation/veksler hos forbruger kr kr kr. Drift og vedligehold brugerinstallationer 100 kr./bolig/år 100 kr./bolig/år kr./bolig/år Drift og vedligehold - anlæg (marginal) 50 kr./mwh el kr./år 0 Drift og vedligehold - solfanger kr./år 0 tabel 2 Anvendte anlægsøkonomiske forudsætninger 5.4 Forsyningssikkerhed Anlægget dimensioneres således, at det til enhver tid vil have en varmekapacitet, der dækker det nødvendige behov. Ved etableringen af fliskedlen bevares oliekedlen på centralen endvidere som reserveenhed og vil således være med til at forbedre forsyningssikkerheden i området. Solvarme og træflis karakteriseres som vedvarende energikilder, der udover at være CO 2 -neutrale også nedsætter energiforsyningens afhængighed af fossile brændsler. Erfaring fra solvarmeprojekter af tilsvarende eller større skala viser, at solvarme i dag udgør et såvel teknisk som økonomisk hensigtsmæssigt alternativ til konventionelle varmeforsyningsteknologier og brændsler. Solvarmeanlægget på Ærø kan bl.a. fremhæves i denne sammenhæng. 6. Arealafståelse, servitutpålæg m.m. Der vil ikke blive tale om arealafståelser eller servitutpålæg. 3 Ny 2 MW-fliskedel á 6,5 mio., 4 MW oliekedel á 1,5 mio., supplement til solfangeranlæg 4 Reinvestering i kraftvarmeanlæg, 170 mio., andel på 3,2% svarende til varme-forholdstal 5 Årlige udgifter til vedligehold af nye kedel, ca /år pr. MW, for reference er udgift pr. prod. MWh el 6/13 6/11 Ref B/LF JEML(1)

11 7. Redegørelse for projektansøgers forhandlinger med herunder evt. udtalelser fra berørte forsyningsselskaber, virksomheder m.fl. Sønderborg Kraftvarmeværk er som varmeproducent berørt af projektforslaget og skal høres i denne forbindelse. 8. Brugerøkonomiske konsekvenser Ved beregningen af de økonomiske konsekvenser for den enkelte forbruger tages der udgangspunkt i en husstørrelse på 130 m 2 for såvel eksisterende som fremtidig bebyggelse. Varmeprisen vil imidlertid afhænge af, hvorvidt der er tale om eksisterende eller nyt byggeri efter de nuværende eller fremtidige bygningsreglementer. Varmeforbruget i eksisterende huse fastsættes således til 16 MWh/år, mens varmeforbruget i nyt byggeri før og efter 2010 sættes til 12,3 hhv. 9,1 MWh/år. Energiforbruget til opvarmning inkluderer et varmtvandsforbrug på ca. 2,6 MWh/år. Der er alene udført brugerøkonomiske beregninger for eksisterende huse samt huse, der opføres efter nugældende byggestandarder. Ved beregningen af de økonomiske konsekvenser for forbrugerne anvendes etablerings- og driftsomkostninger angivet i Tabel 3. Omkostningerne for forbrugeren er som udgangspunkt ens for de to fjernvarmescenarier og er i øvrigt opgivet i prisniveau. Omkostninger Fjernvarme Naturgasforsyning Forsyningsledninger kr. Stikledninger kr kr. Forbrugerinstallation kr kr. I alt (ekskl. moms) kr kr. Årlig ydelse kr kr. Vedligeholdelse 100 kr kr. Tabel 3 Oversigt over omkostninger ved de enkelte forsyningsformer. 8.1 Samlede udgifter for brugerne I nedenstående Tabel 4 og Tabel 5 er de forventede årlige samlede omkostninger ved fjernvarme hhv. individuel naturgasforsyning angivet. 6 Omkostningerne til forsyningsledninger afholdes i forbindelse med udstykning af grunde. Udgør for fjernvarme kr kr. pr. m 2 7 Den årlige ydelse er fastsat på baggrund af et annuitetslån med en afviklingsperiode på 20 år, ekskl. fradrag og inkl. moms, 4 årlige rentetilskrivninger og afdrag samt en rente på 5% p.a. 7/13 7/11 Ref B/LF JEML(1)

12 Fjernvarme udgifter Eksisterende bolig Ny bolig (<2010) Abonnement og unitbidrag 610,00 kr. 610,00 kr. Effektbidrag ,00 kr ,00 kr. Varmekøb ,00 kr ,00 kr. Vedligeholdelse 100,00 kr. 100,00 kr. Samlede vedligeholdelse og driftsomkostninger inkl. moms 8.758,00 kr ,00 kr. Ydelse på lån kr kr. Samlet årlig omkostning ,00 kr ,00 kr. Tabel 4 Samlede udgifter ved fjernvarmeforsyning Naturgas udgifter Eksisterende bolig Ny bolig (<2010) Drift og vedligehold 2.000,00 kr ,00 kr. Gaskøb ,00 kr ,00 kr. Samlede vedligeholdelse og driftsomkostninger inkl. moms ,00 kr ,00 kr. Ydelse på lån kr kr. Samlet årlig omkostning ,00 kr ,00 kr. Tabel 5 Samlede udgifter ved individuel naturgasforsyning Som det fremgår af ovenstående tabeller, udgør fjernvarmen det billigste alternativ for de berørte forbrugere. Den forventede årlige udgift til opvarmning vil således være op til 40% billigere ved fjernvarme i forhold til individuel naturgasforsyning. I kraft af at de budgetøkonomiske konsekvenser ved fjernvarmescenarierne varierer betydeligt, jf. afsnit 9.4, skal det dog bemærkes, at økonomien ved fjernvarme produceret på solfangere/biomasse vurderes at udvikle sig gunstigere for den enkelte forbruger set i forhold til fjernvarme leveret fra Sønderborg Kraftvarmeværk. 9. Energi-, miljø- og samfundsøkonomisk vurdering I forbindelse med vurderingerne af solfangerprojektet er levering af fjernvarme fra Sønderborg ved etableringen af en varmetransmissionsledning benyttet som reference. Transmissionsledningen er endnu ikke etableret, men fremgår af Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vollerup-området fra januar 1997 godkendt af kommunen. 8 Effektbidrag udgør 17 kr. pr. m² registreret i BBR. 9 Varmebidrag udgør pt. 64 kr. pr. GJ leveret varme. 10 Ved en gennemsnits gaspris på 6,56 kr. ekskl. moms pr. m 3 over de seneste 12 måneder. 8/13 8/11 Ref B/LF JEML(1)

13 9.1 Energimæssig vurdering Omlægning af varmeforsyningen til levering af fjernvarme baseret på solvarme og varme produceret på træflis udgør et energimæssigt gunstigt valg. Biomasse- og solbaseret varme udgør vedvarende energikilder, der dels udgør et CO 2 -neutralt hhv. frit alternativ til naturgaskraftvarme. Begge varmekilder udgør fornyelige ressourcer (sol og biomasse), der findes i rigelige mængder. 9.2 Miljømæssig vurdering Anvendelsen af såvel individuel naturgas som fjernvarme baseret på solvarme/biomasse vil give anledning til en reduceret CO 2 -udledning i forhold til varme leveret fra Sønderborg. Reduktionen ved individuel naturgasforsyning kan tilskrives de forøgede emissioner ved elproduktionen på kraftvarmeanlægget, mens der ikke udledes CO 2 fra solvarmeanlægget, og biomassen udgør et CO 2 -neutralt alternativ. Resultatet af beregningerne fremgår af tabel 6. Reference Alternativ 1 Alternativ 2 Fjernvarme-transmissionsledning Fjernvarme solvarmeanlæg Individuel naturgas Standard -96,3-65, Kun første etape solfanger ,7 ton Forskudt investering (2 år) -88,5-60,4 tabel 6 Reduktion af CO 2 -udledningerne ved belyste alternativer. Akkumuleret nuværdi over 20 år. Som det fremgår af tabel 6, vil fjernvarme baseret på solvarme give anledning til en reduceret udledning af CO 2 på mellem tons set over en 20-årig periode i forhold til referencen. 9.3 Samfundsøkonomisk vurdering I forbindelse med vurderingen af samfundsøkonomiske konsekvenser ved projektet er Energistyrelsens forudsætninger for samfundsøkonomiske analyser på energiområdet samt investerings- og driftsomkostningerne angivet i tabel 2 anvendt. I forbindelse med beregningerne er der foretaget en række følsomhedsvurderinger af resultatet. Resultatet fremgår af tabel 7, hvor de samfundsøkonomiske meromkostninger ved fjernvarme baseret på solvarme/biomasse hhv. individuel naturgas er angivet. En negativ værdi angiver en samfundsøkonomisk gevinst ved det pågældende alternativ i forhold til varme leveret fra Sønderborg Kraftvarmeværk. Reference: Fjernvarme-transmissionsledning Fjernvarme Solvarmeanlæg Individuel naturgas Standardforudsætninger Mio. 20,7 40 Korrigeret naturgaspris (ENS) kr. 7,1 32,5 Korrigeret naturgaspris (fast) ,7 Forskudt 2 år/korr. NG pris (ENS) 5,7 28,6 Kun 1 solfangeretape/korr. NG pris (ENS) -0,4 32,5 9/13 9/11 Ref B/LF JEML(1)

14 Reference: Fjernvarme Individuel Fjernvarme-transmissionsledning Solvarmeanlæg naturgas Reduceret elprod./korr. NG pris (ENS) -2,1 23,4 Reduceret invest./ korr. NG pris (ENS) 3,8 30,4 tabel 7 Samfundsøkonomiske meromkostninger ved belyste alternativer. Akkumuleret nuværdi over 20 år Ved anvendelsen af standardforudsætningerne er Energistyrelsens hidtidigt fastsatte naturgaspris anvendt. Den faktiske naturgaspris varierer dog betydeligt i forhold til priserne angivet i forudsætningerne, hvorfor der er foretaget en vurdering af konsekvenser ved opjusterede naturgaspriser. Der er således for det første anvendt en korrigeret naturgaspris, hvor prisniveauet ikke formodes at falde så drastisk som hidtidig antaget (ENS). Derudover er der for det andet anvendt en korrigeret naturgaspris, hvor niveauet holdes konstant på det aktuelle prisniveau jf. styrelsens beregningsforudsætninger (fast). Det bemærkes herunder, at det aktuelle prisniveau i beregningsforudsætningerne ligger på omkring 50-60% af den faktiske markedspris for naturgassen p.t. og således udgør et forholdsvist konservativt prisleje. Beregningerne af de samfundsøkonomiske konsekvenser viser, at en korrektion af naturgasprisen har stor betydning for resultatet. Ved at anvende en opjusteret naturgaspris, der vel at mærke ligger væsentligt under den faktiske pris p.t., vil solfanger-/biomasseprojektet være forbundet med et samfundsøkonomisk overskud på omkring 4.6 mio. kr. set i forhold til fjernvarmen fra Sønderborg Kraftvarmeværk. Derudover er der foretaget følsomhedsberegninger af konsekvenserne ved en langsommere udbygning og dermed en forskydning af anlægsinvesteringerne i 2 år samt konsekvenserne ved en reducering af anlægsinvesteringerne, der er forholdsvis usikre, på 20%. I begge tilfælde forbedres samfundsøkonomien ved solfangerprojektet betydeligt. Som det fremgår af tabel 7 er resultatet meget følsomt overfor ændringer i de pågældende forudsætninger. Individuel naturgasforsyning er i alle tilfælde forbundet med en større samfundsøkonomisk omkostning end fjernvarme leveret fra Sønderborg Kraftvarmeværk. Det fremgår ligeledes af beregningerne, at såfremt 2. og 3. etape af solfangeranlægget midlertidigt eller permanent skrinlægges, og varmeproduktionen udover solfangeranlæggets etape 1 alene baseres på biomasse, vil solfangerscenariet ligeledes være det samfundsøkonomisk bedste valg med et overskud på omkring 0,5 mio. kr. Den positive økonomi forbundet med leveringen af varmen fra Sønderborg Kraftvarme beror i høj grad på samproduktionen af el og varme på kraftvarmeanlægget. Såfremt forventningerne til elproduktionen nedjusteres med 15%, hvilket f.eks. kunne være konsekvensen af en øget affaldsforbrænding, forringes økonomien ved kraftvarmen væsentligt, og solvarmescenariet vil være det bedste alternativ med et samfundsøkonomisk overskud på omkring 2 mio. kr. 10/13 10/11 Ref B/LF JEML(1)

15 9.4 Budgetøkonomisk vurdering De budgetøkonomiske konsekvenser ved alternativerne er vurderet. Det fremgår af beregningerne, at såvel fjernvarme baseret på solvarme som individuel naturgas i alle tilfælde vil give anledning til en umiddelbar budgetøkonomisk gevinst for de berørte husstande. Gevinsten kan på baggrund af den anvendte beregningsmetode (jf. Energistyrelsens beregningsforudsætninger) ikke umiddelbart sættes i relation til det enkelte selskab endsige den enkelte husstand. En del af gevinsten tilfalder den enkelte forbruger (billigere installation mv.), mens en anden del tilfalder selskaberne og kommer indirekte alle værkets forbrugere til gode. Såfremt solfanger/biomasseprojektet ikke gennemføres, vil det således medføre, at de pågældende forbrugere skal betale en væsentlig højere varmepris. Reference Fjernvarme-transmissionsledning Fjernvarme Solvarmeanlæg Individuel Naturgas Standardforudsætninger -63,5-39,0 Korrigeret naturgaspris (ENS) -77,6-46 Korrigeret naturgaspris (fast) -89,5-54,4 Forskudt 2 år/korrigeret NG pris Mio. kr. -72,2-44,6 Reduceret elprod./korr. NG pris (ENS) -78,4-47,7 Reduceret invest./korr. NG pris (ENS) -80,5-49,3 Kun 1 solfangeretape/korr. NG pris (ENS) -69,7-46,9 tabel 8 Budgetøkonomisk meromkostning ved de belyste alternativer. Akkumuleret nuværdi over 20 år Ved fjervarme baseret på solvarme vil det budgetmæssige overskud således udgøre mellem mio. kr. i akkumuleret nuværdi over 20 år set i forhold til fjernvarme leveret fra Sønderborg Kraftvarmeværk. En øget affaldsforbrænding og dermed varmeproduktion baseret på affald vil på den ene side resultere i et lavere naturgasforbrug til fordel for selskabets økonomi, men vil omvendt også give anledning til en lavere el-produktion og dermed indtægt herfra. Disclaimer Eneansvaret for indholdet i denne publikation ligger hos forfatterne. Den reflekterer ikke nødvendigvis standpunktet for det Europæiske Fællesskab. Det Europæiske Fællesskab er ikke ansvarlig for de informationer, der er givet i denne publikation. 11/13 11/11 Ref B/LF JEML(1)

16 Bilag 1 Eksisterende områdeafgrænsning

17 Bilag 2 Placering af solfangere mv. ved Vollerup

18 Bilag 3 Beregninger iht. Energistyrelsens vejledning af april 2005

19 Varmedistriker (Blå-Naturgas, Grøn-Fjernvarme) Målforhold 1: Sønderborg kommune m

20 K219,1 1 stk. Ø18 m buffertanke K33,7 K33,7 K 42,4 K 42,4 K48,3 K 48,3 K 60,3 K 76,1 K 42,4 K 48,3 K 60,3 K60,3 K 76,1 2. etape (ca. 600 boliger) 4400 m² solfangeranlæg (Arealbehov ca m²) 1. etape (ca. 100 boliger) 2000 m² solfangeranlæg (Areal behov ca m²) Pumpe/vekselhus Nuværende kommunegrænse Højde 8,5 m Vol m³ Fremtidig Ø18 m buffertanke Højde 8,5 m Vol m³

21 BUDGETØKONOMISKE BEREGNINGER SØNDERBORG FJERNVARME Tabel 8a Budgetøkonomi, Reference Reference Affald Naturgas Brændsel El - Nord Pool Samlet brændselsudg. inkl. moms Indfyret Udgift Indfyret Faktorpris Afgift Moms Markedspris Udgift Salg Faktorpris Afgift Indtægt Investering inkl. moms D&v inkl. moms I alt inkl. moms GJ Kr. GJ Kr./GJ Kr./GJ Kr./GJ Kr./GJ Kr. GJ kr/gj kr/gj kr/gj Kr. Kr. Kr. Kr ,96 49,02 23,00 114, ,96 47,13 22,52 112, ,34 45,11 21,36 106, ,83 43,20 20,26 101, ,53 41,37 19,47 97, ,63 41,37 19,50 97, ,74 41,37 19,53 97, ,96 41,37 19,58 97, ,96 41,37 19,58 97, ,18 41,37 19,64 98, ,29 41,37 19,66 98, ,40 41,37 19,69 98, ,51 41,37 19,72 98, ,72 41,37 19,77 98, ,83 41,37 19,80 99, ,05 41,37 19,85 99, ,38 41,37 19,94 99, ,60 41,37 19,99 99, ,81 41,37 20,04 100, ,14 41,37 20,13 100, NV \\SOENDERBORG\SAGARKIV\2005\ B\dok\LA JEML.xls

22 BUDGETØKONOMISKE BEREGNINGER SØNDERBORG FJERNVARME Tabel 8b Budgetøkonomi, Fjv. m solfanger Projekt Projekt minus reference Solfanger Rapsolie Samlet Brændsel Brændsel brændselsudg. Investering inkl. D&v inkl. Heraf afgifter Indfyret Udgift Indfyret Faktorpris Afgift Moms Markedspris Udgift inkl. moms moms moms I alt inkl. moms Investe-ringer D&v Brændsel I alt inkl. moms * GJ Kr. GJ Kr./GJ Kr./GJ Kr./GJ Kr./GJ Kr. Kr. Kr. Kr. Kr. Kr. Kr ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, ,80 72,74 26,64 133, NV * Negativ værdi er udtryk for mindre afgift til staten \\SOENDERBORG\SAGARKIV\2005\ B\dok\LA JEML.xls

23 BUDGETØKONOMISKE BEREGNINGER SØNDERBORG FJERNVARME Tabel 8c Budgetøkonomi, Individuel naturgas Projekt Naturgas Brændsel Indfyret Faktorpris Afgift Moms Markedspris Udgift Samlet brændselsudg. inkl. moms Projekt minus reference Investering inkl. moms D&v inkl. moms I alt inkl. moms Investe-ringer D&v Brændsel I alt inkl. moms Heraf afgifter GJ Kr./GJ Kr./GJ Kr./GJ Kr./GJ Kr. Kr. Kr. Kr. Kr. Kr. kr ,30 49,02 25,83 129, ,30 47,97 25,57 127, ,35 46,94 24,57 122, ,41 45,93 23,59 117, ,88 44,95 22,96 114, ,10 44,95 23,01 115, ,21 44,95 23,04 115, ,43 44,95 23,10 115, ,43 44,95 23,10 115, ,65 44,95 23,15 115, ,76 44,95 23,18 115, ,97 44,95 23,23 116, ,08 44,95 23,26 116, ,30 44,95 23,31 116, ,41 44,95 23,34 116, ,63 44,95 23,40 116, ,95 44,95 23,48 117, ,28 44,95 23,56 117, ,61 44,95 23,64 118, ,94 44,95 23,72 118, \\SOENDERBORG\SAGARKIV\2005\ B\dok\LA JEML.xls

24 GRUNDLAG FOR BEREGNINGER SØNDERBORG FJERNVARME Grundlag for beregninger Tabel 1. Udbygningstakt Antal nye huse Etape Etape Etape I alt Akkumuleret antal huse Eksisterendev (etape 1) Etape Etape I alt Tabel 2. Energiforbrug an område GJ Eksisterende 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 7653,6 Etape Etape Varmebehov an område Varmebeh. an net. reference Bruttoenergi. NG scen Forøget el-produktion (MWh) Tabel 3. Investeringsomkostninger Kr Referencescenarium Solfangerscenarium Naturgasscenarium Tabel 4. Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger Kr Referencescenarium Solfangerscenarium Naturgasscenarium \\SOENDERBORG\SAGARKIV\2005\ B\dok\LA JEML.xls

25 ANVENDTE PARAMETRE SØNDERBORG FJERNVARME Omkostninger Reference Solfanger mv. Naturgas Enhed Transmissionsledning, pumpe* kr Distributionsledninger (anlæg) kr/bolig Stikledninger kr/bolig Solfangeranlæg-etape 1 (2006)* kr Solfangeranlæg-etape 2 (2007) kr Solfangeranlæg-etape 3 (2010) kr Ny kedel*2/reinvestering* kr. Kedelinstallation/veksler kr/bolig Drift og vedligehold - brugerinstallationer kr/bolig/år Drift og vedligehold - anlæg (marginal) * kr/år Drift og vedligehold - solfanger/fjv net kr *2 Ny 2 MW-fliskedel á 6,5 mil., D&V ca pr. MW pr. år, 4 MW oliekedel á 1,5 mil., supplement til solfangeranlæg *3 Ny transmissionsledning fra til Vollerup, 3,3 km, DN 200 (10 mil), samt pumpestation (1,5 mil), 1996-niveau samt flytning af central med nyt ledningnet (1,8 mil). *4 Inklusive anlægsinvest jordkøb *5 Reinvestering i kraftvarmeanlæg, 170 mil., andel på 3,2% svarende til varme-forholdstal *6 Årlige udgifter til vedligehold af nye kedel, ca /år pr. MW, for reference er udgift pr. prod. MWh el Emissionsfaktor CO 2 kg/gj CH 4 g/gj N 2 O g/gj SO 2 g/gj NO x g/gj Naturgas (motor, decentralt anlæg) , Olie 74 1, Naturgas (villaanlæg) Træflis CO2 ækvivalenter Værdisatte emissionsreduktioner SO 2 kr./kg NO x kr./kg Lav Høj (celler i denne række bruges i beregninger) SO 2 og NO x værdier er født i beregningspriser Faktorer Nettoafgiftsfaktor 1,170 Moms 25,0% Forvridningsfaktor 20,0% Kalkulationsrente 6,0% Rapsolie Brændværdi Pris Pris Afgift Afgift Pris i alt Pris i alt 37,53 MJ/l 3,6 kr/l 95,92 kr/gj 2,73 kr/l 72,74 kr/gj 6,33 kr/l 168,67 kr/gj \\SOENDERBORG\SAGARKIV\2005\ B\dok\LA JEML.xls

26 ANVENDTE PARAMETRE SØNDERBORG FJERNVARME Følsomhedsparametre som er 1 i centrale beregning (udnyttes i målsøgning) Niveau Ændring Investeringer i projekt 1 0,0% D&v i projekt 1 0,0% Investeringer, d&v i projekt 1 0,0% Scrapværdi 1 0,0% Naturgaspris 1 0,0% Energiramme pr. m2 Energiforbrug Varmtvand Energiramme Husstørelse m2 (kwh) opvarmning (kwh) (kwh) Eksisterende bebyggelse Etape 2 bebyggelse Etape 3 bebyggelse Virkninsgrader mv. (årsgennemsnit) Virkningsgrader Naturgaskedel 100% Virkningsgrad fjernvarmeværk (årsbasis) 94% Virkningsgrad eksisterende kedler 100% Virkningsgrad eksisterende fjv net 75% Virkningsgrad nyt fjernvarmenet 80% Varmetab trans. ledning - reference 3% Produktionsdata - pr. ekstra GJ varmegrundlag* Elproduktion 0,341 MWh el/gj varme Gasforbrug i alt 64 m3 gas/gj varme Affaldsforbrug 0,033 GJ affald/gj varme Jf. oplysinger fra Sønderborg Højspændingsværk, 1996 (COWI pf) Solvarme Dækningsgrad Etape 1 (2006) 0,64 Etape 2 (2007) 0,36 Etape 3 (2010) 0,42 Naturgaspriser, jf. HNG, 20. februar Alm. forbrugere (< m3) 2006 marts 8, februar 8, januar 8, december 8, november 8, oktober 8, september 8, august 8, juli 7, juni 7, maj 7, april 7,484 Gennemsnit eks. moms 6, \\SOENDERBORG\SAGARKIV\2005\ B\dok\LA JEML.xls

27 SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER SØNDERBORG FJERNVARME Tabel 6A Reference - Fjernvarme jernvarme Faktorpriser Udledninger Beregningspriser Varmebehov Affald Naturgas El Drift & NO x - og SO 2 - An net Indfyret Pris Udgift Indfyret Pris Udgift Prod. Indtægt Investering vedligehold CO2 CH4 N2O CO2-i alt NOX SO2 CO 2 -omk. omk. GJ GJ kr/gj kr GJ Kr./GJ Kr. MWh kr Kr. Kg Kg Kg Kg Kg Kg Kr. Kr , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , NV \\SOENDERBORG\SAGARKIV\2005\ B\dok\LA JEML.xls

28 SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER SØNDERBORG FJERNVARME Tabel 6B - Fjernvarme m integreret solfanger Faktorpriser Faktorpriser Udledninger Beregningspriser Varmebehov Træflis An område Solfangerprod uktion Indfyret Pris Udgift Investering Drift & vedligehold CO2 CH4 N2O CO2-i alt NOX SO2 CO 2 -omk. NO x - og SO 2 - omk. GJ GJ GJ Kr./GJ Kr. Kr. Kr. Kg Kg Kg Kg Kg Kg Kr. Kr , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , NV \\SOENDERBORG\SAGARKIV\2005\ B\dok\LA JEML.xls

29 SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER SØNDERBORG FJERNVARME Tabel 6C - Individuel naturgas Faktorpriser Faktorpriser Udledninger Beregningspriser Varmebehov Brændsel Drift & NO x - og SO 2 - Brutto Indfyret Pris Udgift Investering vedligehold CO2 CH4 N2O CO2-i alt NOX SO2 CO 2 -omk. omk. GJ GJ Kr./GJ Kr. Kr. Kr. Kg Kg Kg Kg Kg Kg Kr. Kr , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , NV \\SOENDERBORG\SAGARKIV\2005\ B\dok\LA JEML.xls

Søren Rasmus Vous. Projektforslag. Nabovarme Vester Skerninge

Søren Rasmus Vous. Projektforslag. Nabovarme Vester Skerninge Søren Rasmus Vous Projektforslag Nabovarme Vester Skerninge Oktober 2008 Søren Rasmus Vous Projektforslag Nabovarme Vester Skerninge Oktober 2008 Ref 0849509A G00015-1-RASN(1) Version 1 Dato 2008-10-30

Læs mere

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME Til Kalundborg Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato November 2015 SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M2 SOLVARME Revision 01

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Projektforslag Metso m.fl.

Projektforslag Metso m.fl. Horsens Varmeværk a.m.b.a. Februar 2014 Indholdsfortegnelse Side 2 af 29 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling...

Læs mere

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Til Assens Fjenvarme Dokumenttype Rapport Dato februar 2012 PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Revision V01 Dato 2012-02-28

Læs mere

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Til Haslev Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Marts 2015 PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Revision 3 Dato 2015-03-31 Udarbejdet

Læs mere

Der er foretaget følgende ændringer i den samfundsøkonomiske analyse:

Der er foretaget følgende ændringer i den samfundsøkonomiske analyse: Assens Fjernvarme A.m.b.a. Stejlebjergvej 4, Box 111 5610 Assens Kolding d. 16. september 2008 Vedr: Projektforslag for Etablering af fjernvarme i Ebberup På baggrund af møde hos Naturgas Fyn fredag d.

Læs mere

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012

ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 ENERGIVEJS FORLÆNGELSE PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING AUGUST 2012 Dato: 13. augustl 2012 Indholdsfortegnelse 0. Projektforslag og sammenfatning... 3 1. Projektansvarlig:... 5 2. Forholdet

Læs mere

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater Resultater Investering mio. kr 0,0 Samfundsøkonomiske omkostninger over 20 år mio. kr 77,8 Selskabsøkonomiske omkostninger over 20 år *) mio. kr 197,4 Balanceret varmepris an forbruger kr./gj 205 Emissioner

Læs mere

Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A

Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A Side 1 af 7 Mou Kraftvarmeværk A.m.b.A Projektforslag for etablering af solfangeranlæg. Juli 2012 Formål. På vegne af bygherren, Mou Kraftvarmeværk, fremsender Tjæreborg Industri et projektforslag for

Læs mere

Uldum Varmeværk A.m.b.A.

Uldum Varmeværk A.m.b.A. Side 1 af 7 Uldum Varmeværk A.m.b.A. Projektforslag for etablering af 2,4 MW fliskedelanlæg og 600 m³ akkumuleringstank. marts 2015 Formål. På vegne af bygherren, Uldum Varmeværk A.m.b.A, fremsender Tjæreborg

Læs mere

KONGERSLEV FJERNVARME A.M.B.A. SOLFANGERANLÆG ------------------------------------------------------------------------------

KONGERSLEV FJERNVARME A.M.B.A. SOLFANGERANLÆG ------------------------------------------------------------------------------ PROJEKTFORSLAG ------------------------------------------------------------------------------ KONGERSLEV FJERNVARME A.M.B.A. SOLFANGERANLÆG ------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Haugevej og Nistedvej, Stige

Fjernvarmeforsyning af Haugevej og Nistedvej, Stige Fjernvarmeforsyning af Haugevej og Nistedvej, Stige Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 2. juni 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Projektforslag for udskiftning af den eksisterende træpillekedel med en ny træfliskedel

Projektforslag for udskiftning af den eksisterende træpillekedel med en ny træfliskedel Projektforslag for udskiftning af den eksisterende træpillekedel med en ny træfliskedel Maj 2011 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 1.1 Projektets baggrund 3 1.2 Rapportens formål 3 1.3 Afgrænsning

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a.

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. Punkt 11. Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. 2015-060394 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender projekt for etablering af

Læs mere

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk MARTS 2016 HOFOR REVIDERET 31. MARTS 2016 Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING INDHOLD 1 Indledning 5 1.1 Anmodning om godkendelse

Læs mere

3.528 M2 SOLVARME OG 1,5 MW NY HALMKEDEL

3.528 M2 SOLVARME OG 1,5 MW NY HALMKEDEL Til Gjerlev Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato 25. Februar 2014 3.528 M2 SOLVARME OG 1,5 MW NY HALMKEDEL 3.528 M2 SOLVARME OG 1,5 MW NY HALMKEDEL Revision 2 Dato 2014-02-25 Udarbejdet af TIHL/JT/NBL

Læs mere

PRO JEKTFORSLAG AABENRAA - RØDEKRO FJERNVARME A/S CENTRAL RÅDMANDSLØKKEN UDSKIFTNING AF 2 STK. OLIEKEDLER MED EN TRÆPILLE-KEDEL.

PRO JEKTFORSLAG AABENRAA - RØDEKRO FJERNVARME A/S CENTRAL RÅDMANDSLØKKEN UDSKIFTNING AF 2 STK. OLIEKEDLER MED EN TRÆPILLE-KEDEL. PRO JEKTFORSLAG AABENRAA - RØDEKRO FJERNVARME A/S CENTRAL RÅDMANDSLØKKEN UDSKIFTNING AF 2 STK. OLIEKEDLER MED EN TRÆPILLE-KEDEL. 16. juli 2013 Indholdsfortegnelse: Side: 1.0 Indledning:... 3 2.0 Redegørelse

Læs mere

UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE TIL FJERNVARMEFORSYNING AF FLÅDESTATIONEN

UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE TIL FJERNVARMEFORSYNING AF FLÅDESTATIONEN JANUAR 2014 FREDERIKSHAVN FORSYNING A/S UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE TIL FJERNVARMEFORSYNING AF FLÅDESTATIONEN PROJEKTFORSLAG IHT. VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus

Læs mere

Tønder Fjernvarme a.m.b.a.

Tønder Fjernvarme a.m.b.a. Tønder Fjernvarme a.m.b.a. Fjernvarmeforsyning af erhverv ved Ndr. landevej i Tønder iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen 8. december 2015 Projektansvarlig: Tønder Fjernvarme a.m.b.a. Østergade

Læs mere

GENEREL INDDATA 2011-05-24

GENEREL INDDATA 2011-05-24 GENEREL INDDATA 2011-05-24 Generelt Navn på reference Navn på projekt Kalkulationsrente, samfundsøkonomi % Forvridningsfaktor % Nettoafgiftsfaktor % Moms % Startår år Prisniveau år Produktionsenhed(er)

Læs mere

KONVERTERING AF 46 HUSE VED SKJOLDVEJ OG SKJALM HVIDESVEJ

KONVERTERING AF 46 HUSE VED SKJOLDVEJ OG SKJALM HVIDESVEJ OKTOBER 2015 SEAS-NVE KONVERTERING AF 46 HUSE VED SKJOLDVEJ OG SKJALM HVIDESVEJ PROJEKTFORSLAG IHT. VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Rebild Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato September 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF KRONHJORTEN STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING

Læs mere

Etablering af en supplerende varmepumpe på det træflisfyrede kedelanlæg

Etablering af en supplerende varmepumpe på det træflisfyrede kedelanlæg JUNI 2015 GALTEN VARMEVÆRK A.M.B.A. Etablering af en supplerende varmepumpe på det træflisfyrede kedelanlæg PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL VARMEFORSYNINGSLOVEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000

Læs mere

PROJEKTFORSLAG 12 MW SOLVARME, VAR- MELAGER, OVERSKUDS- VARME OG ELKEDEL

PROJEKTFORSLAG 12 MW SOLVARME, VAR- MELAGER, OVERSKUDS- VARME OG ELKEDEL Til Toftlund Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Maj 2015 PROJEKTFORSLAG 12 MW SOLVARME, VAR- MELAGER, OVERSKUDS- VARME OG ELKEDEL PROJEKTFORSLAG 12 MW SOLVARME, VARMELAGER, OVERSKUDSVARME OG ELKEDEL

Læs mere

DECEMBER 2013 LØJT KIRKEBY FJERNVARMESELSKAB A.m.b.a. PROJEKTFORSLAG FOR UDSKIFTNING AF EKSISTE- RENDE HALMANLÆG MED ET NYT HALMANLÆG PÅ 5,5 MW

DECEMBER 2013 LØJT KIRKEBY FJERNVARMESELSKAB A.m.b.a. PROJEKTFORSLAG FOR UDSKIFTNING AF EKSISTE- RENDE HALMANLÆG MED ET NYT HALMANLÆG PÅ 5,5 MW DECEMBER 2013 LØJT KIRKEBY FJERNVARMESELSKAB A.m.b.a. PROJEKTFORSLAG FOR UDSKIFTNING AF EKSISTE- RENDE HALMANLÆG MED ET NYT HALMANLÆG PÅ 5,5 MW ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark

Læs mere

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Juni 2007 Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af boliger ved Bullerupparken v/standtvedvej 1

Fjernvarmeforsyning af boliger ved Bullerupparken v/standtvedvej 1 Fjernvarmeforsyning af boliger ved Bullerupparken v/standtvedvej 1 Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 10. August 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S. Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 6. januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Ørskovbækvej (forslag til LP 2015-4) i Hovedgård

Fjernvarmeforsyning af Ørskovbækvej (forslag til LP 2015-4) i Hovedgård MAJ 2015 HOVEDGAARD FJERNVARMEVÆRK a.m.b.a. Fjernvarmeforsyning af Ørskovbækvej (forslag til LP 2015-4) i Hovedgård Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej

Læs mere

Projektforslag for etablering af solvarmeanlæg hos Løkken Varmeværk a.m.b.a.

Projektforslag for etablering af solvarmeanlæg hos Løkken Varmeværk a.m.b.a. Projektforslag for etablering af solvarmeanlæg hos Løkken Varmeværk a.m.b.a. NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8000

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Skallebølle

Fjernvarmeforsyning af Skallebølle JANUAR 2016 FJERNVARME FYN A/S Fjernvarmeforsyning af Skallebølle Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40

Læs mere

HASLEV FJERNVARME PROJEKTFORSLAG FJERNVARME VED JENS MARTIN KNUDSENSVEJ

HASLEV FJERNVARME PROJEKTFORSLAG FJERNVARME VED JENS MARTIN KNUDSENSVEJ Haslev Fjernvarme I.m.b.a. Dokumenttype Rapport Dato Februar 2016 HASLEV FJERNVARME PROJEKTFORSLAG FJERNVARME VED JENS MARTIN KNUDSENSVEJ PROJEKTFORSLAG FJERNVARME VED JENS MARTIN KNUDSENSVEJ 1-16 Revision

Læs mere

Gram Fjernvarme. Projektforslag 10.000 m² solvarmeanlæg September 2007. Udarbejdet af:

Gram Fjernvarme. Projektforslag 10.000 m² solvarmeanlæg September 2007. Udarbejdet af: Gram Fjernvarme Projektforslag 10.000 m² solvarmeanlæg September 2007 Udarbejdet af: Gram Fjernvarme Projektforslag 10.000 m² solvarmeanlæg September 2007 Gram Fjernvarme Projektforslag 10.000 m² solvarmeanlæg

Læs mere

Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste Bygningsdivisionen Projektteam Vest Herningvej 30 7470 Karup Sendt til fbe-bpv06@mil.

Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste Bygningsdivisionen Projektteam Vest Herningvej 30 7470 Karup Sendt til fbe-bpv06@mil. Bygningsdivisionen Projektteam Vest Herningvej 30 7470 Karup Sendt til fbe-bpv06@mil.dk Godkendelse af projekt for naturgasfyret varmeanlæg på Flyvestation Karup Viborg Kommune har den 26. september 2014

Læs mere

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT MAJ 2014 HVIDOVRE FJERNVARMESELSKAB A.M.B.A. FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT PROJEKTFORSLAG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2014 HVIDOVRE

Læs mere

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

Poul Erik Asmussen COWI A/S

Poul Erik Asmussen COWI A/S From: Poul Erik Asmussen Sent: 25 Sep 2015 13:17:05 +0200 To: Henrik Oxenvad Cc: Preben Pedersen (td@oksvarme.dk) Subject: Projektforslag for Oksbøllejren Attachments: Følgebrev Oksbøl.pdf, Projektforslag

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Støvring Kraftvarmeværk Dokumenttype Projektforslag Dato Februar 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF HØJE STØVRING, ETAPE 1 STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG

Læs mere

Kortbilag A. Udvidelse af forsyningsområde - Illustrationsskitse fra EAN nr CVR nr

Kortbilag A. Udvidelse af forsyningsområde - Illustrationsskitse fra EAN nr CVR nr Kortbilag A Udvidelse af forsyningsområde - Illustrationsskitse fra 3-694 Kortbilag B Distributionsledninger Bilag C Energiforbrug og emissioner 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Spedsbjerg

Fjernvarmeforsyning af Spedsbjerg DECEMBER 2015 FJERNVARME FYN A/S Fjernvarmeforsyning af Spedsbjerg Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

Hvidebæk Fjernvarmeforsyning A.m.b.a.

Hvidebæk Fjernvarmeforsyning A.m.b.a. Hvidebæk Fjernvarmeforsyning A.m.b.a. Varmeforsyningsprojektforslag vedr. opførelse af termisk solvarmeanlæg for område omfattet af lokalplan nr. 1.11 i Kalundborg kommune Oktober 2011 ver.03 /revideret

Læs mere

Evaluering af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vestermarie, Østermarie og Østerlars

Evaluering af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vestermarie, Østermarie og Østerlars Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge 14. januar 2010 Evaluering af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Vestermarie, Østermarie og Østerlars Vedlagt fremsendes notat

Læs mere

Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro

Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro Januar 2011 Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro Januar 2011 Dokument nr. P-74508-A-3 Revision nr. 1 Udgivelsesdato

Læs mere

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel.

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel. Assens Kommune Plan & Kultur Rådhus Allé 5 5610 Assens Att. Ralph Jensen ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Opdatering af samfundsøkonomisk

Læs mere

I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme. Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Falckstation Brønsholm Kongevej. Kokkedal Fjernvarme

I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme. Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Falckstation Brønsholm Kongevej. Kokkedal Fjernvarme I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Falckstation Brønsholm Kongevej Kokkedal Fjernvarme Juni 2007 I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme Projektforslag

Læs mere

Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej

Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej )&-)*) Bilag 1 til: Ændring af fjernvarmenettet - Tagensvej 7. maj 2007 /HAC Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej I henhold til bekendtgørelsen

Læs mere

Projektforslag for etablering af en hybridvarmepumpe hos Løgumkloster Fjernvarme

Projektforslag for etablering af en hybridvarmepumpe hos Løgumkloster Fjernvarme Projektforslag for etablering af en hybridvarmepumpe hos Løgumkloster Fjernvarme NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK

Læs mere

FORUNDERSØGELSE FJERNVARMEFORSY- NING AF SENGELØSE

FORUNDERSØGELSE FJERNVARMEFORSY- NING AF SENGELØSE Til Høje Taastrup Fjernvarme A.m.b.a Dokumenttype Rapport Dato August 2014 FORUNDERSØGELSE FJERNVARMEFORSY- NING AF SENGELØSE Endeligt udkast 29-08-2014 FORUNDERSØGELSE FJERNVARMEFORSYNING AF SENGELØSE

Læs mere

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes.

Middelfart Kommunes afgørelse af 5. december 2011 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Naturgas Fyn Distribution A/S OVER

Læs mere

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Side 1 af 6 Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Projektforslag for udvidelse af solvarmeanlæg, etape 2. April 2013 Formål. På vegne af bygherren, Hejnsvig Varmeværk, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag

Læs mere

Projektforslag for etablering af en ny halmfyret fjernvarmecentral

Projektforslag for etablering af en ny halmfyret fjernvarmecentral Projektforslag for etablering af en ny halmfyret fjernvarmecentral April 2010 Projektforslag for etablering af en ny halmfyret fjernvarmecentral April 2010 Dokument nr P-66272 Revision nr 0 Udgivelsesdato

Læs mere

OVERSKUDSVARME FRA ODENSE KAPELKREMATORIUM

OVERSKUDSVARME FRA ODENSE KAPELKREMATORIUM OVERSKUDSVARME FRA ODENSE KAPELKREMATORIUM PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING NOVEMBER 2011 Dato:23.november 2011 Indholdsfortegnelse 0. Projektforslag og sammenfatning... 3 1. Projektansvarlig:...

Læs mere

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel.

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel. Assens Kommune Plan & Kultur Rådhus Allé 5 5610 Assens Att. Ralph Jensen ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Opdatering af samfundsøkonomisk

Læs mere

Projekt: Udvidelse af forsyningsområdet til Holbergsvej Dato: 12. december 2014 # Næstved Varmeværk

Projekt: Udvidelse af forsyningsområdet til Holbergsvej Dato: 12. december 2014 # Næstved Varmeværk Nordre Strandvej 46 DK-8240 Risskov www.aaenas.dk NOTAT Projekt: Udvidelse af forsyningsområdet til Holbergsvej Dato: 12. december 2014 Til: #120.01 Næstved Varmeværk Fra: AAEN Vedrørende: Samfundsøkonomisk

Læs mere

AffaldVarme Aarhus. Projektforslag for elkedel til spids- og reservelast på Studstrupværket. Juni 2013

AffaldVarme Aarhus. Projektforslag for elkedel til spids- og reservelast på Studstrupværket. Juni 2013 AffaldVarme Aarhus Projektforslag for elkedel til spids- og reservelast på Studstrupværket Juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Projektansvarlige 2 2. Baggrund og forholdet til varmeplanlægning 2 3. Lovgrundlag

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Etablering af fjernvarmeforsyning i lokalplanområde 4-703 Forsker- og Videnpark 30. marts 2011 1/38 1 Indhold Afsnit 2: Stamoplysninger s. 3 Afsnit 3: Læsevejledning

Læs mere

Forsyning Helsingør A/S DIREKTIONEN Haderslevvej 25 3000 Helsingør

Forsyning Helsingør A/S DIREKTIONEN Haderslevvej 25 3000 Helsingør Helsingør Kommune Stengade 72 3000 Helsingør Att.: Borgmester Benedikte Kiær og Kommunaldirektør Bjarne Pedersen. Forsyning Helsingør A/S DIREKTIONEN Haderslevvej 25 3000 Helsingør Dato 08.05.2013 Indkaldelse

Læs mere

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel.

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel. Assens Kommune Plan & Kultur Rådhus Allé 5 5610 Assens Att. Ralph Jensen ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Opdatering af samfundsøkonomisk

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af industriområdet i Hadsten Vest

Fjernvarmeforsyning af industriområdet i Hadsten Vest NOVEMBER 2014 HADSTEN VARMEVÆRK A.m.b.a. Fjernvarmeforsyning af industriområdet i Hadsten Vest Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF

Læs mere

Udbygningsplan for fjernvarme i Gentofte Kommune

Udbygningsplan for fjernvarme i Gentofte Kommune Udbygningsplan for fjernvarme i Gentofte Kommune Sammenfatning 1. Baggrund Gentofte Kommune var en af de første kommuner i Danmark til at se mulighederne for at udnytte overskudsvarmen fra de københavnske

Læs mere

Projektforslag. Naturgasforsyning af 24 klyngehuse på Hummeltoftevej, Virum. Lyngby-Taarbæk Kommune

Projektforslag. Naturgasforsyning af 24 klyngehuse på Hummeltoftevej, Virum. Lyngby-Taarbæk Kommune Projektforslag Naturgasforsyning af 24 klyngehuse på Hummeltoftevej, Virum. Lyngby-Taarbæk Kommune Januar 2014 27. januar 2014 Sagsnr.: 2014010065 gasnet@naturgas.dk Projektforslag Lyngby-Taarbæk Kommune

Læs mere

Projektforslag - Egedal

Projektforslag - Egedal a.m.b.a. 19. november 2013 Indholdsfortegnelse Side 2 af 23 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling... 4 Baggrund...

Læs mere

BILAG 1.1 FORUDSÆTNINGSNOTAT

BILAG 1.1 FORUDSÆTNINGSNOTAT BILAG. FORUDSÆTNINGSNOTAT ENERGI FORUDSÆTNINGSNOTAT Projekt PF Horsens by Rambøll Kunde Horsens og Dagnæs Bækkelund Olof Palmes Allé 22 Notat nr. DK-82 Aarhus N Ref. nr. Dato 342 7-4-25 T +45 56 7659 Til

Læs mere

Padborg Fjernvarme. Projektansøgning for udnyttelse af overskudsvarme Fra Agri Norcold Industrivej 2, 6330 Padborg. Side 1 af 6

Padborg Fjernvarme. Projektansøgning for udnyttelse af overskudsvarme Fra Agri Norcold Industrivej 2, 6330 Padborg. Side 1 af 6 Projektansøgning for Udnyttelse af overskudsvarme fra Agri Norcold Side 1 af 6 Padborg Fjernvarme Projektansøgning for udnyttelse af overskudsvarme Fra Agri Norcold Industrivej 2, 6330 Padborg Udgivelsesdato

Læs mere

forsyning & Service A/S

forsyning & Service A/S Nyborg Forsyning forsyning & Service A/S Udvidelse af forsyningsområde i Bondemosen mm. i Ullerslev Projektforslag iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen Januar 2013 Nyborg Forsyning og Service

Læs mere

Fredericia Fjervarme A.m.b.a.

Fredericia Fjervarme A.m.b.a. Fredericia Fjervarme A.m.b.a. for nyt ledningsanlæg på Indre Ringvej iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen 15. februar 2013 Projektansvarlig Fredericia Fjernvarme A.m.b.a. er ansvarlig for

Læs mere

Varde Kommune Att: Henrik Oxenvad. DONG Gas Distribution A/S fremsender hermed høringssvar til projektforslag for fjernvarmeforsyning af Oksbøllejren.

Varde Kommune Att: Henrik Oxenvad. DONG Gas Distribution A/S fremsender hermed høringssvar til projektforslag for fjernvarmeforsyning af Oksbøllejren. From: Kristian Nielsen Sent: 25 Nov 2015 17:00:35 +0100 To: Henrik Oxenvad Cc: Christian Bruun Subject: Høringssvar Oksbøllejren Attachments: Bilag 1 forbrugs og kedeloplysninger Oksbøl.xlsx, Bilag 2 kedelpriser

Læs mere

Bilag 1, oversigtskort LP620, Kommunale bygninger, muligt ledningstracé

Bilag 1, oversigtskort LP620, Kommunale bygninger, muligt ledningstracé Bilag 1, oversigtskort LP620, Kommunale bygninger, muligt ledningstracé Bilag 2, konvertering af eksisterende bygninger. Konvertering af 5 kommunale ejendomme Matrikel nr. Adresse Årsforbrug 2016, oplyst

Læs mere

BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI

BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI BÆREDYGTIG VARMEFORSYNING AF LAVENERGIBYGGERI -SPÆNDINGSFELTET MELLEM KOLLEKTIV OG LOKAL FORSYNING V. Magnus Foged, Planchef, Københavns Energi, TRANSFORM, Energisporet d. 21. november 2012 DISPOSITION

Læs mere

Nyt boligområde på Benediktevej i Asminderød

Nyt boligområde på Benediktevej i Asminderød Nyt boligområde på Benediktevej i Asminderød Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven Juni 2015 Udgivelsesdato 23. juni 2015 Udarbejdet : Christian Nørr Jacobsen Kontrolleret : Johnny Iversen

Læs mere

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2015-15740-15.0 10. marts 2016 Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Baggrund Det er politisk aftalt, at grundbeløbet til decentral kraftvarme

Læs mere

VOJENS FJERNVARME PROJEKTFORSLAG: 10 MW ELKEDEL TIL FJERN- VARMEPRODUKTION

VOJENS FJERNVARME PROJEKTFORSLAG: 10 MW ELKEDEL TIL FJERN- VARMEPRODUKTION Til Vojens Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Januar 2011 VOJENS FJERNVARME PROJEKTFORSLAG: 10 MW ELKEDEL TIL FJERN- VARMEPRODUKTION VOJENS FJERNVARME 10 MW ELKEDEL TIL FJERNVARMEPRODUKTION Revision

Læs mere

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger SKANDERBORG-HØRNING FJERNVARME A.M.B.A Fjernvarmeforsyning af Blegind, Nørregårds Allé og nye boligområder i Hørning ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

Selskabsøkonomi for Assens Fjernvarme ved 460 nye forbrugere i Ebberup

Selskabsøkonomi for Assens Fjernvarme ved 460 nye forbrugere i Ebberup Selskabsøkonomi Selskabsøkonomi for Assens Fjernvarme ved 460 nye forbrugere i Ebberup Fjernvarme fra Assens til Ebberup Varmeproduktionspris ab værk, kr./mwh 155,00 Salgspris Assens Fjernvarme A.m.b.a.

Læs mere

DONG Distribution A/S over Sønderborg Kommune af 11. december 2003 godkendelse af projekt for fjernvarme forsyning af ejendommen

DONG Distribution A/S over Sønderborg Kommune af 11. december 2003 godkendelse af projekt for fjernvarme forsyning af ejendommen (Varmeforsyning) DONG Distribution A/S over Sønderborg Kommune af 11. december 2003 godkendelse af projekt for fjernvarme forsyning af ejendommen Solvang 18 Nævnsformand, professor, cand. jur. Christen

Læs mere

MACRO Lav følsomhedstabel. MACRO Beregn intern forrentning

MACRO Lav følsomhedstabel. MACRO Beregn intern forrentning GENERELLE FORUDSÆTNINGER Kalkulationsrente 4,0% Varierende beregningshorisont Tid Fordel Basisår (år 0 i beregningerne) 2017 11 31,1 mio Intern forrentning ####### Prisniveau for beregningerne 2017 15

Læs mere

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse 721 Flyvestation Karup Projektforslag vedrørende ny varmeforsyning til Gedhusområdet Sag: 14.08.164 Dato: 11.03.2015 Udført: GBJ Godkendt: PB Forsvarsministeriets

Læs mere

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Nordre Strandvej 46 NOTAT Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012 Til: NVV Fra: Lasse Kjelgaard Jensen Vedrørende: Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Formål Formålet

Læs mere

Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme

Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme #cpr# xxxx xxxx xx xxx x. februar 2012 Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme Silkeborg Kommune har besluttet, at din ejendom skal fritages for tilslutningspligt

Læs mere

Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a.

Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Nedlægning af kraftvarmeværk Projektforslag iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen 28. januar 2016 Projektansvarlig Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Projektforslag i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Rørledning og varmeakkumulator for udnyttelse af overskudsvarme

Læs mere

Midtlangeland Fjernvarme A.m.b.a. Projektforslag for ny fliskedel. Projektforslag iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen

Midtlangeland Fjernvarme A.m.b.a. Projektforslag for ny fliskedel. Projektforslag iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen Midtlangeland Fjernvarme A.m.b.a. Projektforslag for ny fliskedel. Projektforslag iht. Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen 14. februar 2011 Midtlangeland Fjernvarme A.m.b.a. 14. februar 2011

Læs mere

En række forsyningsformer betragtes ikke som brændsler 1. ( ) Der er kun tale om brændsel, hvis et produkt, som resultat af en kemisk reaktion, frembringer energi. Det betyder at brændsler typisk kan være

Læs mere

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a.

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Klima og Planlægning Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Næstved Kommune Rune Nielsen www.næstved.dk Dato 2.7.2014 Sagsnr. 13.03.01-P00-1-12 CPR-nr. Sagsbehandler Rune Nielsen Projektgodkendelse for projektforslaget

Læs mere

Etablering af et nyt solvarmeanlæg

Etablering af et nyt solvarmeanlæg MAJ 2015 HEDENSTED FJERNVARME A.m.b.A. Etablering af et nyt solvarmeanlæg Projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN SEPTEMBER 2018 OKSBØL VARMEVÆRK TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN FORBRUGER OG SELSKABSØKONOMI ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER

Læs mere

Fuglebjerg Fjernvarme A.M.B.A. Dato: 14.01.2015 Udgave: D Projekt nr.: 20130125 Udarbejdet af: KIG PROJEKTFORSLAG. Etablering af solvarmeanlæg.

Fuglebjerg Fjernvarme A.M.B.A. Dato: 14.01.2015 Udgave: D Projekt nr.: 20130125 Udarbejdet af: KIG PROJEKTFORSLAG. Etablering af solvarmeanlæg. Fuglebjerg Fjernvarme A.M.B.A Dato: 14.01.2015 Udgave: D Projekt nr.: 20130125 Udarbejdet af: KIG PROJEKTFORSLAG Etablering af solvarmeanlæg. Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 2 Konklusion...

Læs mere

Notat vedrørende strategiplan

Notat vedrørende strategiplan Dato: 22.03.2019 Udgave: A Projekt nr.: 1010896 Udarbejdet af: JEHU Notat vedrørende strategiplan Bæredygtig energi i Egedal Kommune Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Ansvarlig for notatet... 4 3

Læs mere

PROJEKTFORSLAG FOR FJERNVARMEFORSYNING AF RESTEN AF HORSENS BY OMRÅDET

PROJEKTFORSLAG FOR FJERNVARMEFORSYNING AF RESTEN AF HORSENS BY OMRÅDET HKV Horsens A/S Horsens Varmeværk a.m.b.a. Dagnæs-Bækkelund Varmeværk a.m.b.a. 22. april 2015 PROJEKTFORSLAG FOR FJERNVARMEFORSYNING AF RESTEN AF HORSENS BY OMRÅDET PROJEKTFORSLAG FOR FJERNVARMEFORSYNING

Læs mere

Håstrup Udviklingsråd. Fjernvarme i Håstrup. Frands Kjær Jepsen, Energiplanlægger FEBRUARY 27, 2013 COWI POWERPOINT PRESENTATION

Håstrup Udviklingsråd. Fjernvarme i Håstrup. Frands Kjær Jepsen, Energiplanlægger FEBRUARY 27, 2013 COWI POWERPOINT PRESENTATION Håstrup Udviklingsråd Fjernvarme i Håstrup Frands Kjær Jepsen, Energiplanlægger 1 Forsyningsområdet for Håstrup Fjernvarme 2 Ledningsnettet og forbrugerne 3 Placering af varmecentralen som fyres med træpiller

Læs mere

Dato: 13.03.2013 Sagsnr.: 2013-9081 Dok. nr.: 2013-59937 Direkte telefon: Initialer: jml

Dato: 13.03.2013 Sagsnr.: 2013-9081 Dok. nr.: 2013-59937 Direkte telefon: Initialer: jml Notat Dato: 13.03.2013 Sagsnr.: 2013-9081 Dok. nr.: 2013-59937 Direkte telefon: Initialer: jml Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Varmeplan Aalborg

Læs mere

Hejrevangens Boligselskab

Hejrevangens Boligselskab Hejrevangens Boligselskab Projektforslag vedr. ændring af blokvarmecentral 28-07-2009 HENRIK LARSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA A/S GODTHÅBSVÆNGET 4 2000 FREDERIKSBERG Telefon 38104204 Telefax 38114204 Projektforslag

Læs mere

Høring over Nyborg Forsyning & Service A/S projektforslag om fjernvarmeforsyning af område i Ullerslev (450-2012-56918)

Høring over Nyborg Forsyning & Service A/S projektforslag om fjernvarmeforsyning af område i Ullerslev (450-2012-56918) Sendt pr. e-mail: pju@nyborg.dk Nyborg Kommune Teknik og Miljøafdelingen Att.: Per Jürgensen 25. maj 2013 Høring over Nyborg Forsyning & Service A/S projektforslag om fjernvarmeforsyning af område i Ullerslev

Læs mere

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser

Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Fællesanlæg i det vestlige Syddjurs Strategiske varmeplan overvejelser Juni 2015 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse Formål... 3 Fælles anlæg etableres i 2018... 4 Fælles anlæg etableres i 2025...

Læs mere

solvarmebaseret fjernvarme: konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan,

solvarmebaseret fjernvarme: konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan, Side Solvarmebaseret fjernvarme: Konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret solvarmebaseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan, samt tekniskøkonomiske konsekvenser

Læs mere

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk På de næste sider kan du læse fakta om fjernvarme, solvarmeprojektet og varmeværket i almindelighed. Grdl. 1964 Fjernvarme i Danmark 1,6 mill. ejendomme i Danmark

Læs mere

Bemærkninger til høringssvar fra Naturgas Fyn Distribution A/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Nr. Lyndelse og Nørre Søby

Bemærkninger til høringssvar fra Naturgas Fyn Distribution A/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Nr. Lyndelse og Nørre Søby Faaborg-Midtfyn Kommune Nørregade 4 5600 Faaborg Att.: Helge Müller Dato: 4. november 2013 Bemærkninger til høringssvar fra Naturgas Fyn Distribution A/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning

Læs mere