INDLEDNING: Aktiviteter i Nepal Shree Laxmi school

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDLEDNING: Aktiviteter i Nepal Shree Laxmi school"

Transkript

1 Årsberetning for Skoleliv i Nepal 2013

2 INDLEDNING: I 2013 steg aktivitetsniveauet i Skoleliv i Nepal (SIN) drastisk. Den øgede medlemsbase og styrkelse af bestyrelsen, som startede i 2012, satte en kædereaktion af projekter i gang både i Danmark og Nepal. Først og fremmest fik Skoleliv i Nepal godkendt sidst første større projekt hos Civilsamfund i Udvikling (CISU), et projekt, der dels skulle styrke SINs lokale partner Soiya Women's independent Organization og dels starte opbyggelsen af et økologisk læringscenter for fattige kvinder i Kerwani VDC. I Danmark fik bestyrelsen to nye medlemmer og en række ressourcepersoner. Desuden fik foreningen produkter fra firmaet Musahar samt tilsagn om at modtage overskuddet fra firmaet fremover. De nye ressourcepersoner og bestyrelsesmedlemmer var herefter i årets løb motoren bag en række arrangementer, hvor Musahar-produkter enten blev solgt eller udloddet som præmier til fordel for arbejdet i Nepal. Aktiviteter i Nepal Skoleliv i Nepal fortsatte gennem hele 2013 sine kerneaktiviteter skolemad og skolehaver på to små offentlige skoler i det sydvestlige Nepal. Det blev i årets løb diskuteret, hvordan skolehaverne kan bære en større del af skolehavernes økonomi så mere produceres og mindre købes. Rationalet bag dette ønske er, at mad produceret økologisk eller med et minimum af brug af pesticider i en skolehaver er sundere end de voldsomt sprøjtede grøntsager, som findes på det lokale marked. Dels at skolehaver giver lokal arbejdskraft. Shree Laxmi school stod i årets start med en helt ny skolehave, i løbet af året fik havemanden et kursus i økologisk havebrug og gode dyrkningsteknikker og haven blev i årets løb stadig bedre. Mod årets slutning fik skolehaven på Shree Laxmi school et nyt og bedre drivhus, og der blev planlagt en udvidelse af haven til dobbelt størrelse.

3 Samarbejdet med Shanti Priya primary school var året igennem svingende. Mange bestyrelsesmedlemmer mødte ikke op til fælles møder og der var gensidige beskyldninger om snyd og manglende samarbejdsvilje fra både bestyrelse, skoleleder og havemand. Det blev også her diskuteret, om haven kan udvides og bestyrelsen indvilligede i at rydde et stykke fælles jord. I praksis skete der dog ikke det store, og fællesjorden var stadig dækket af buskads i årets slutning. Samarbejde med Soiya Women Da SWO i februar 2013 blev godkendt som forening indledte SIN og foreningen en proces, der skal føre til, at SWO overtager det daglige tilsyn med skolemadsprojektet. Året blev brugt til at diskutere, hvordan dette bedst skulle gøres og til at forberede skolerne på den ændrede situation. Fordelen ved partnerskabet er dels at den gør det lettere for skolerne og SIN at kommunikere, da skolerne kan ringe til SWO på nepalesisk i stedet for at skrive mails oppe i bazarens cybercafe på engelsk, og på samme møde kan SIN regne med at de mails, som sendes når frem på kortere tid gennem SWOs projektleder. Samtidig gør partnerskabet det muligt for SIN at monitorere skolemadsprojektet mere effektivt. Når SIN besøger Nepal, er der kun tid til at bruge en enkelt eller to dage på skolerne og kun til at chekke regnskaberne igennem. SWO har dels ansatte i dele af skolemadprogrammet og har desuden mulighed for at holde øje med hvad og hvor meget der dagligt serveres på skolerne. Samarbejdsaftalen vedrørende skolemad mellem SWO og SIN blev ikke færdig i Et kapacitetsopbygningsprojekt Som en foreløbig kulmination i Skolelivs udvidelse fra kun at arbejde med børn, sundhed og læring til også at omfatte voksne kvinder, søgte SIN og SWO om midler fra CISU til et kapacitetsopbygningsprojekt. Her skulle SWOs 20 medlemmer lære mere om, hvad det vil sige at være en forening og lave udviklingsarbejde, dels gennem kurser, dels gennem anlæggelsen af et praktisk orienteret læringscenter i økologisk jordbrug.

4 Projektet blev godkendt og fra juli til og med december arbejdede SIN og SWO målrettet på at få læringscenter og organisationslæring på benene. Projektet var på mange måder en succes. Dels lærte både SIN og SWO utrolig meget om det at være udviklingsorganisationer, dels blev partnerne også meget klogere på de forhindringer og fordele et økologisk læringscenter giver. I projektets slutning kendte de fleste af de 20 medlemmer og i særdeleshed de syv kvinder i SWOs bestyrelse de grundlæggende funktioner i foreningen samt dens formål, og alle havde desuden lært en del om grundlæggende økologisk landbrug. Da projektet blev evalueret internt i samarbejde med SIN i november, havde alle medlemmer fået en ny interesse i ny læring, og SWOs leder var bekendt med de mange snørklede regler, som gælder for NGOer i Nepal samt ikke mindst, var dybt motiveret for og sat i stand til at arbejde videre med udviklingsprojektet. Som følge af den positive modtagelse af projektet søgte SIN i december 13 om at fortsætte projektet, så 80 nye kvinder kan få glæde af økologisk læring. Skoleliv melder sig ind i CISU I maj meldte SIN sig ind i Civilsamfund i Udvikling, det betyder blandt andet, at vi kan deltage gratis i deres kurser og gøre vores indflydelse gældende på deres generalforsamling. Drivhus til Laxmi school Som bevis på deres nye kunnen opførte kvinderne fra Soiya i december et nyt drivhus på Shree Laxmi school. Drivhuset skal give skolen mulighed for at udvide sin egen-produktion af grøntsager til frokostprogrammet. Praktikanter I forbindelse med læringscenterprojektet sagde SIN og SWO ja til at tage en dansk praktikant fra Internationale udviklingsstudier på Roskilde Universitetscenter ind i arbejdet. Praktikanten var hos Soiya Women i tre måneder og kortlagde blandt andet madlavningen på de to skolemadsskoler, som forstudier til en forbedring af maden gennem opgraderingen af skolehaverne. Skolen Shree Laxmi primary school var i efteråret vært for tre danske pædagogstuderende, som blandt andet lavede en legeplads på skolen. Det er første gang Shree Laxmi school har praktikanter og tilbagemeldingen fra skolen var, at det var de meget glade for. De tre unge studerende havde også på deres side haft en uvurderlig kulturel oplevelse. Musahar Firmaet Musahar besluttede i foråret 2013 at fortsætte som ren non-profit. Dels ved at forære produkter til Skoleliv i Nepal, dels ved at sælge produkter i sin webbutik til fordel for foreningen. Skoleliv i Nepal afholdt efterfølgende 3 lagersalg og deltog i påskebazaren på Frejaskolen i Store Merløse. Musahar/Skoleliv i Nepal deltog også i en bære Skoleliv/Musahar deltog også på Bæredygtighedsdag i Århus og I efteråret afholdt Skoleliv lagersalg med Musaharprodukter og to gæstedesignere i Viby. Lokalet blev udlånt gratis og det gav et fint lille overskud til arrangementet.

5 Mors dags kampagne Op til mors dag d lavede Musahar en kampagne til fordel for Skolelivs arbejde. Der blev produceret 3 forskellige designer-indkøbsnet, som blev solgt fra Musahars butik, Skolelivs hjemmeside og forskellige forhandlere. Nettene blev designet af Karen Bagge og pressebilleder blev doneret af fotograf Tia Borgsmidt, som også har taget billeder af Skolelivs frugtposer. Elefantastisk legeplads I november og december solgte Musahar/Skoleliv elefantpuder til fordel for legepladsprojektet på Laxmi school. Blandt andet var de tre praktikanter, som skulle lave legepladsens, familier ret engagerede i at sælge elefanter, så det blev til et pænt overskud og en fin legeplads.

6 Charity middag i anledning af World Food Day På World Food Day d. 16 oktober afholdt SIN en vellykket middag for omkring 25 kvinder. Kiselgården havde sponsoreret maden og Søbogaard de fleste drikkevarer. Kiselgården og Musahar havde desuden sponsoreret præmier til et lotteri. Udover maden var der foredrag og film om foreningens arbejde og flere af gæsterne valgte at melde sig ind i foreningen i aftenens slutning. Frugtposer SINs fine frugtposer sælger stadig. Samarbejdet med designer Susan Liebe og dennes butik tegner sig for den absolut største del af pose-indkomsten, der går til skolemad. En brochure om Skoleliv Skoleliv i Nepal har fået en flot informationsbrochure. Brochuren skal bruges til at hverve nye medlemmer. Det er Charlotte, som har stået for brochuren, og som har sørget for gratis tryk hos Vesterkopi. Julelagersalg Skoleliv har afholdt to julelagersalg dels på Frejaskolen, dels på Nørrebro. Et tredje julemarked på havnen i Roskilde blev aflyst pga storm. Juleæsler SIN fik en ordre på 300 små hængeæsler og 100 muleposer fra Søbogaard. Æslerne blev designet af Camilla Rohrberg, som er medlem af SINs bestyrelse, Camilla tog også skabelonerne og forklaringer med til Nepal, hvor hun mødtes med Soiya Women's projektleder og fik overbragt materialet. Æselproduktionen gik fint og blev afsluttet i løbet af efteråret.

7 Et kik ind i 2014 I 2014 skal Skoleliv i Nepal i gang med at uddanne kvinderne fra Soiya som undervisere i økologisk landbrug og forretningsplanlægning, og der bliver etableret en ny skolehave på skolen Shree Bhawanipur. I Danmark vil vi arbejde videre på at engagere både eksisterende og nye medlemmer og andre, som har hjerte for Nepal og menneskene der. Blandt andet har foreningen en ny hjemmeside i støbeskeen. En varm tak! Afslutningsvist er der blot tilbage at sende en varm tak til alle jer, som har støttet Skoleliv i Nepal i årets løb. Uden jer og jeres hjælp havde intet af ovenstående været muligt. Vi håber, I vil fortsætte jeres opbakning til både eksisterende og nye aktiviteter i det kommende år.

8 Årsregnskab:

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

Min første Formanden beretning

Min første Formanden beretning Min første Formanden beretning Den første gang: Jeg vil egentlig starte min beretning med at berette om dengang, jeg startede i Ventilen. I 2005 afholdte Aarhus Ung Uge 38, hvor alle ungdomsorganisationer

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Jysk landsbyudvikling i Nepal Formandens beretning 2015

Jysk landsbyudvikling i Nepal Formandens beretning 2015 Jysk landsbyudvikling i Nepal Formandens beretning 2015 Velkommen til Jysk landsbyudvikling i Nepal s fjerde ordinære generalforsamling! Endnu et spændende år er gået. Et år, hvor vi har arbejdet med at

Læs mere

Nyhedsbrev April 2011

Nyhedsbrev April 2011 Nyhedsbrev April 2011 Kære læsere af foreningens nyhedsbrev Dette er foreningens andet nyhedsbrev i år, og jeg beklager længden! Men der har været meget travlt på flere fronter, så det planlagte nyhedsbrev

Læs mere

Solens Børn. Nyhedsbrev Nr. 31 marts 2011

Solens Børn. Nyhedsbrev Nr. 31 marts 2011 Solens Børn Nyhedsbrev Nr. 31 marts 2011 1 Indholdsfortegnelse: Nyt fra bestyrelsen s. 4 Indkaldelse til generalforsamling s. 6 Årsregnskabet s. s. 7 Fra deltidsseminariet s. 9 Webside lille bedste s.11

Læs mere

Skolebestyrelsens møde med skolens elevers forældre

Skolebestyrelsens møde med skolens elevers forældre Skolebestyrelsens møde med skolens elevers forældre onsdag d. 07. marts 2012-02-28 Årsberetning: Jeg vil gerne starte med at byde jer alle sammen velkommen til vores årlige møde med jer forældre. En aften

Læs mere

Mushemba Foundation. Trinity Skolen: Kære Venner af Mushemba Foundation og Trinity Skolen,

Mushemba Foundation. Trinity Skolen: Kære Venner af Mushemba Foundation og Trinity Skolen, Trinity Skolen: Kære Venner af og Trinity Skolen, Så står sommeren så småt for døren, og dermed er det også tid til årets 2. nyhedsbrev fra os. Juli 203 Der sker hele tiden nyt i takt med at tiden går.

Læs mere

Lystrup Idrætsforening

Lystrup Idrætsforening Beretning år 2014 Gymnastikafdelingen Lystrup IF 1.januar - 31. december 2014 Det er nu mit andet år som formand for gymnastikafdelingen i Lystrup IF og et år hvor der igen er sket rigtig meget indenfor

Læs mere

Årsberetning 2014. 3. Silkeborg Gruppe

Årsberetning 2014. 3. Silkeborg Gruppe Årsberetning 2014 3. Silkeborg Gruppe Fastelavnsfest og generalforsamling Dagsorden for generalforsamlingen Invitation til fastelavnsfest og generalforsamling Bestyrelsen i 3. Silkeborg vil gerne invitere

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk Himalayan Project Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013 www.nepalhelp.dk formand: næstformand: kasserer: sekretær: medlem: medlem: medlem: Bestyrelsen Himalayan Project Det var så enkelt,

Læs mere

Nytårsbrev 2014. Det første år. Food Fair Messe og forretningsudvikling. Økonomien

Nytårsbrev 2014. Det første år. Food Fair Messe og forretningsudvikling. Økonomien Nytårsbrev 2014 Det første år.som ny adm. direktør hos Aurion er ved at være gået. Det har været en meget spændende periode, hvor der er sket mange og interessante ting. Vigtigst har selvfølgelig været,

Læs mere

NYHEDSBREV 2014 ET ÅR MED FOKUS PÅ LIGESTILLING. Nu er det mændenes tur! FORÅRET 2014. Vi er godt på vej!

NYHEDSBREV 2014 ET ÅR MED FOKUS PÅ LIGESTILLING. Nu er det mændenes tur! FORÅRET 2014. Vi er godt på vej! 2014 ET ÅR MED FOKUS PÅ LIGESTILLING Af Mai-Britt Haugaard Jeppesen, Bydelsmødrenes Landsorganisation Vi er godt på vej! Vi skal ha slået alle myterne ihjel. Vi skal kende til fakta, så direkte udtalte

Læs mere

Årsberetning 2010. E s b j e r g B ø r n e - o g U n g d o m s t e a t e r Teaterhuset, Borgergade 25 6700 Esbjerg Cvr-nr: 77 07 37 28

Årsberetning 2010. E s b j e r g B ø r n e - o g U n g d o m s t e a t e r Teaterhuset, Borgergade 25 6700 Esbjerg Cvr-nr: 77 07 37 28 Årsberetning 2010. Før vi blev en forening: Der var været 4 forestillinger i 2010, før vi blev en forening. Vi var et forretningsudvalg, der bestod af Halla, Henrik, Gitte, Nicki, Mads og Mark. Jimmy deltog,

Læs mere

Iværksætterhistorier fra IDEA House

Iværksætterhistorier fra IDEA House Iværksætterhistorier fra IDEA House DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond Vi investerer i din fremtid Er IDEA House kommet for at blive? Studentervæksthuset IDEA House blev startet i februar 2006

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 14 September 2014

Nyhedsbrev nr. 14 September 2014 Nyhedsbrev nr. 14 September 2014 Med dette nyhedsbrev ønsker vi at bringe alle den glædelige nyhed, at Venskabsforeningen d. 11. juni fik meddelelsen om, at vores nye projekt Drømmen om et bedre Murra

Læs mere

MEDLEMSBLAD. April 2005 nummer 33 Årgang 13

MEDLEMSBLAD. April 2005 nummer 33 Årgang 13 MEDLEMSBLAD April 2005 nummer 33 Årgang 13 Nyt fra Redaktionen. Så blev Påsken overstået, og det ser ud til, at foråret er på vej. Hvor er det dejligt at se de tidlige blomster springe ud. Ligesom ny ædru

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Referat fra Rømø-Tønder Turistforenings ORDINÆRER GENERALFORSAMLING Torsdag den 21. marts 2013 kl. 19.00 i Skærbæk Fritidscenter

Referat fra Rømø-Tønder Turistforenings ORDINÆRER GENERALFORSAMLING Torsdag den 21. marts 2013 kl. 19.00 i Skærbæk Fritidscenter Referat fra Rømø-Tønder Turistforenings ORDINÆRER GENERALFORSAMLING Torsdag den 21. marts 2013 kl. 19.00 i Skærbæk Fritidscenter Generalforsamlingens referat: 1. Valg af dirigent. Gunnar Møller, blev valgt

Læs mere

Bestyrelsens beretning april 2013

Bestyrelsens beretning april 2013 Bestyrelsens beretning april 2013 Aflagt ved den ordinære generalforsamling mandag d. 29. april 2013 Velkommen Først vil jeg gerne sige velkommen. I år har det været lidt underligt at skrive beretning,

Læs mere

ABCD i praksis Ressourceafdækning og beboerinvolvering i projekt Byen i Balance

ABCD i praksis Ressourceafdækning og beboerinvolvering i projekt Byen i Balance BYFORNYELSE ABCD i praksis Ressourceafdækning og beboerinvolvering i projekt Byen i Balance Rapport fra forsøgsprojekt i Vejle Kommune 2005 2007 ABCD i praksis Ressourceafdækning og beboerinvolvering i

Læs mere

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

V XIS 2 0 1ÅRSBERETNING 4

V XIS 2 0 1ÅRSBERETNING 4 2 V 0 XIS 1 ÅRSBERETNING 4 [Foto: Toke F. Nyborg] INDHOLD 04 Bestyrelsens 06 beretning 08 Årets gang på sekretariatet 10 Projekter 2014-2017 12 Forventet forbrug 2014-2017 14 AXIS i Danmark 30 AXIS internationalt

Læs mere

2014-2015 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING

2014-2015 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING 2014-2015 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING 1 Hvad er European Business Game? EBG er en europæisk konkurrence for gymnasielever, der dyster om at etablere den bedste fiktive virksomhed. Konkurrencen

Læs mere

Ældremobiliseringens datastuer

Ældremobiliseringens datastuer Ældremobiliseringens datastuer En måde at undgå teknologiske analfabeter? Claus Holst Eva Bonde Nielsen Daniæ Danmarks Institut for Ældrepædagogik Titel: Ældremobiliseringens datastuer - En måde at undgå

Læs mere

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Håndbog for DFUNKs regionsforeninger Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Indhold: 1. Formålet med håndbogen 2. Regionsforeningens placering i organisationen 3. Arbejdet i bestyrelsen

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2010

NYHEDSBREV OKTOBER 2010 NYHEDSBREV OKTOBER 2010 Kære Alle Nu er det igen blevet tid til lidt nyheder fra My African Child. I dette nyhedsbrev kan I bl.a. læse om formandens, Iben Hansen, tur til Tanzania, hvor hun besøgte foreningens

Læs mere

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer Anbefaling fra Tænketanken angående foreningens fremtid & dens form. Baggrund Umiddelbart før generalforsamlingen 2008 blev der nedsat en tænketank, der skulle se på fremtiden for trekkies.dk. Grundlaget

Læs mere